Page 1

68

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

l ГОДИНА LXVIII БРОЈ 3278 l УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. l ПОЖАРЕВАЦ l ЦЕНА 30 ДИНАРА l

у Пољани

година са вама

Програм 50. Љубичевских коњичких игара

11. стр

Туристичка организација Пожаревца

Спремни за Игре

3. стр

Црвени Крст Пожаревца

Сестрољински дани Преображења

40 одсто младих корисници народне кухиње

6. стр

У Великом Градишту

Аласке вечери

9. стр

1


2

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

уторак 13.08.13.

среда 14.08.13.

мин. 18˚C макс. 37˚C

мин. 15˚C макс. 30˚C

четвртак 15.08.13. мин. 15˚C макс. 31˚C

петак 16.08.13. мин. 15˚C макс. 32˚C

субота 17.08.13.

мин. 16˚C макс. 32˚C

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ПОЖАРЕВАЦ

Повратак биоскопске сцене

У центру за културу Пожаревац, протеклог уторка одржана је конференција за медије поводом обнављања филмског програма ове културне институције и најаве најновијих филмских остварења у 3D технологији.

Вршилац дужности директора Центра за културу Пожаревац Драги Ивић подсетио је на велику заинтересованост за филмске пројекције, које су организоване пре три недеље. Тада је продато више од хиљаду карата.

Горан Миленковић и Драги Ивић

недеља 18.08.13.

-Већ неколико година овом граду недостаје биоскоп. Нашли смо стратешког партнера, да, мимо свих наших надања, повратимо биоскоп. Технички гледано то је још увек путујући биоскоп, као што је то било некада, али технологија је напредовала и толико је скупа да ми не можемо да је набавимо, што нас то не спречава да на свом локалном нивоу развијемо нашу биоскопску причу. Уредник филмског програма Горан Миленковић, најавио је ће се у наредним месецима публика сусрести и са домаћим остварењима. Он се нада да ће премијере бити истовремено у Пожаревцу и у другим већим центрима у Србији. - Мислим да нас предстојећа јесен неће разочарати. Надам се да ћемо успети да заједничким напорима обезбедимо да Пожаревац буде домаћин најновијим филмским остварењима из домаће продукције, рекао је Миленковић. И.В.

мин. 15˚C макс. 32˚C

понедељак 19.08.13. мин. 20˚C макс. 32˚C

уторак 20.08.13.

мин. 19˚C макс. 36˚C

У ПОЖАРЕВЦУ

ЈЕДНА ОСОБА ОБОЛЕЛА ОД ВИРУСА ЗАПАДНОГ НИЛА

На територији града Пожаревца, протекле недеље, забележен је први случај особе оболеле од грознице Западног Нила. У питању је особа старија од 80 година, кажу у ЗЗЈЗ Пожаревац. На територији Браничевског и Подунавског округа укупно су регистроване три особе оболеле од овог вируса. Епидемиолог др Вера Јоковић Костић, из Завода за јавно здравље Пожаревац, рекла је да је грозница Западног Нила заразно - вирусно обољење које се преноси убодом комарца. - Ова болест у Србији је први пут регистрована прошле године. Код 80 одсто људи она нема симптома, а код 10 до 20 процената даје благу клиничку слику, симптоме сличне грипу- повишену телесну температуру, болове у зглобовима, мишићима, мучнину, повраћање, осип по кожи, а могу бити повећане и лимфне жлезде.

Код мањег броја заражених, око 2 одсто старијих од 65 година, јавља се тежа клиничка слика, неуроинвазивни облик- умор, тупост, дезорјентисаност, главобоља, укочен врат, а као крајњи резултат тога настаје менингитис. После прележане болести могу остајати последице које трају и до годину дана, у виду слабог памћења, умора, отежаног ходања... Препоручује се избегавање терена на којима се најчешће налазе комарци (шуме, ливаде, мочваре, реке), као и коришћење препарата за заштиту од убода комараца и свих осталих инсеката, носити одећу са дугачким рукавима и ногавицама, а стамбене објекте заштитити мрежицама. Општа заштита подразумева уништавањесузбијање комараца хемијским третманом, која је у Пожаревцу спроведена претходних дана. И.В.

Водостај

ВЕЛИКА МОРАВА У СТАГНАЦИЈИ

Иако је бувља пијаца већ одавно пресељена на простор Драговачког пута, продавци своју половну робу, купцима нуде и на локацији Лучичког пута. Све би било у реду да се овај простор по завршетку пијачног дана уредно почисти, међутим, робу коју не продају, продавци остављају за собом стварајући на тај начин дивљу депонију. Становници овог насеља апелују на надлежне органе да у што краћем року реагују.

ИЗДАЈЕ:

НИПД “Реч народа” А.Д. Пожаревац, Таковска 5

Извршни директор:

Редакција:

Андријана Максимовић, Дарко Динић, Лела Ликар, Милена Перишић, Драган Наумовић, Љубиша Настасијевић, Ивана Вукановић

Високе температуре и недовољно падавина током августа довели су до тога да ниво српских река није на задовољавајућем нивоу, а суша ствара проблеме, како пољопривреди, тако и у области водоснабдевања.

e-mail:

recnaroda@yahoo.com recnarodapozarevac@gmail.com marketingrecnaroda@yahoo.com

Технички уредник:

website:

Татјана Роквић-Стојковић

Маркетинг и финансије:

Реч народа и на Facebook-u:

Одговорни уредници:

Фоторепортер:

Текући рачун:

Драган Миленковић

Главни и одговорни уредник: Андријана Максимовић, Лела Ликар

Златан Младеновић - Shaggy Владан Милић

Дејан Марјановић

http://www.recnaroda.co.rs http://www.facebook.com/rec-naroda/

105-52460-80 АИК БАНКА

Водостај Велике Мораве са притокама је у стагнацији са тенденцијом даље стагнације, односно у домену веома ниских вредности за август, износи податке Републички хидрометеоролошки завод.

Штампа:

Штампарија “Борба” Београд, Косовска 26

Телефони

Гл. и одг. уредник: 012/222-086 Редакција: 012/226-165 Директор: 012/532-309 Маркетинг - огласи: 012/221-580 Факс: 012/225-295 ISSN 00-34-1142


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

3

У ТУРИСТИЧКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

СПРЕМНИ ЗА ПОЛА ВЕКА ЉУБИЧЕВСКИХ ИГАРА

Све је спремно за полувековне Љубичевске коњичке игре, како нам је потврђено у Туристичкој организацији града Пожаревца, која је ове године по први пут задужена за целокупну реализацију одлука Организационог одбора педесетих ЉКИ, и спрега је међу свим учесницима и активистима ангажованим на обележавању великог јубилеја. Председник Организационог одбора, градоначелник Пожаревца Миомир Илић и в.д. директора Туристичке организације Даворка Митровић, напомињу да ће ове године бити приређена и интернационална касачка трка, као и да је пратећи програм богатији и разноврснији, а пара утрошено мање него иначе.

ку улогу и, као директорка, рекла бих да имам најодговорнију улогу, после градоначелника Пожаревца, у организацији и реализацији Љубичевских игара. Највећи део посла припао је нама, и заиста, без имало скромности, могу рећи да, без обзира на све чињенице које су претходиле тежем организовању игара (промена власти пре неколико месеци), ми смо показали да

НА ТУРИСТИЧКОЈ ОДГОВОРНОСТ ЗА ЦЕО ГРАД

Носимо велику одговорност за цео град. Од наше спремности у великој мери зависи како ће све у финалу изгледати. Уложили смо

Даворка Митровић

Са прошлогодишњег Карневала

много рада, у којем смо имали подршку локалне самоуправе и Организационог одбора 50. ЉКИ. То је изузетно битно за добар тимски рад, што верујем да је основна одлика целокупне овогодишње организације, истиче в. д. директора Туристичке организације града Пожаревца, Даворка Митровић, и додаје: -Туристичка има заиста вели-

смо спремни за изазове и да целокупна власт даје свој максимум и успева у томе да организација јубилеја буде на нивоу који заслужује. Ове године сва средства која су опредељена за Игре, реализују се преко Туристичке организације и врло опрезно „баратамо“ тим средствима. Спроводимо све одлуке донете на састанцима Организационог одбора,

којим председава градоначелник Пожаревца Миомир Илић. Морам рећи да Туристичка у пракси показује како изгледа тимски рад и како је најбоље да тим функционише. Посао је обиман и високо одговоран, али међусобно се подржавамо, и једни друге на сваки могући начин штитимо и подучавамо, како бисмо грешке свели на минимум. Такође, Туристичка организација је по први пут у оваквој позицији да у потпуности реализује манифестацију, која у целом свету промовише наш град и која је ове године утолико значајнија јер је полувековна. Са том новином у организацији Игара, помаљала се и понека сумња у то да ли је Туристичка организација дорасла задатку који јој је додељен, на што директорка Митровић одговара: -Сматрам да на најбољи начин, а то је кроз рад, кроз праксу, доказујемо да Љубичевске игре можемо и хоћемо успешно да спроведемо у дело. Припреме су финализоване и редовним договорима са градоначелником и Организационим одбором радимо онако како би и требало на оваквом задатку, посвећено и крајње одговорно. Сви они који су учествовали у организацији и даље су ту, попут Коњичког клуба, у делу пратећих манифестација укључени су сви који су исказали спремност, ту су Галерија, Музеј, Љубичево, Љубимац... Они, наравно, добијају средства за реализацију свог дела посла, али овога пута посредством Туристичке организације. Раде у договору са Туристичком и преко нашег пројекта. Дакле, ми располажемо новцем, који се троши строго наменски. Спроведне су све потребне јавне набавке, које су добро протекле. -Изазове смо решавали у ходу, што је врло брзо усклађено и очекујем да ће све ово бити сасвим у складу са духом и значајем великог јубилеја. На реализацији ради тим људи који је максимално посвећен свом послу, закључује директорка Митровић.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ЗА СВЕ УКУСЕ

Пратећи програм педесетих ЉКИ разноврстан је и осигура-

ДИРЕКТОРКА ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА, ДАВОРКА МИТРОВИЋ

КВАЛИТЕТНА И САДРЖАЈНА ПРОМОЦИЈА ПОЖАРЕВЦА

„Од педесетих Љубичевских коњичких игара очекујемо добру, квалитетну, садржајну промоцију нашег града. Циљ нам је да се успешно настави овај тренд и да и даље будемо препознатљиви, како у Србији, тако и у иностранству, као град који поседује изузетан бренд, наше Љубичевске коњичке игре. Такође, очекујемо да у наредном периоду буде заштићен Љубичевски вишебој, као патентирана дисциплина, као и Љубичевске коњичке игре уопште. Када протекну Игре, ми смо тиме заправо отворили улазницу за наш град до краја године, јер ће се туристи, који посете Љубичевске игре, поново вратити и, тада или следећи пут, посетити и Пожаревачки мир, Ергелу Љубичево, Музеј, Галерију... Туристичка организација стоји на располагању свима. Ту смо за све критике, предлоге и сугестије. Ове године је у организацији ЉКИ велика одговорност и обиман посао управо на Туристичкој и биће ово својеврсни тест, којим ћемо доказати да смо дорасли томе да на најбољи начин представимо свој град. Ових дана, Пожаревац ће се доказати као прави европски град, град позитивних људи и доброг расположења“, поручује в.д. директора Туристичке организације града Пожаревца, Даворка Митровић.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОЖАРЕВЦА И ПРЕДСЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА 50. ЉКИ, МИОМИР ИЛИЋ

БОГАТИЈИ ПРОГРАМ ЗА МАЊЕ ПАРА За педесете Љубичевске

коњичке игре, из буџета је за културно-уметнички програм и све пратеће манифестације, које ће трајати од 24. до 31. августа, издвојено 2.990.000 динара. Градоначелник Пожаревца и председник Организационог одбора 50. ЉКИ, Миомир Илић оцењује да су Одбор и Туристичка организација урадили добар посао и додаје: -Очекујемо успешМиомир Илић не Љубичевске игре, велику посећеност, више гостију из иностранства. Тада нашим градом прође бар 120.000 до 130.000 људи. Љубичевске игре су наш бренд препознатљив широм Србије и ван ње, и значе промоцију нашег града, као и зараду за све. Љубичевским играма зарађују хотели, кафане, кафићи, продавнице, бензинске пумпе, сувернирнице.., дакле, сав тај новац остаје у нашем граду. -У осмишљавању програма настојали смо да максимално искористимо планирана финансијска средства, са акцентом на програму који ће истински бити у духу јубилеја. Водили смо рачуна о томе да пратеће манифестације и остану на нивоу пратећих, да су све време у првом плану саме Игре. Ове године ћемо, за разлику од претходних, услед јубилеја, имати пратећи програм на тргу и последњег дана августа. Сматрам да је Организациони одбор 50. ЉКИ урадио добар посао. Одлично смо функционисали и одлучивали једногласно. Према буџету се понашамо домаћински и уштедели смо на свим позицијама. Морам истаћи да је било и донација, које ћемо објавити након Игара. У пратећем програму је више догађаја, који ће трајати дан дуже него иначе, али су утрошена средства мања. Уштеда није учињена на уштрб програма, већ, пре свега, јер смо заиста добро организовали програм и преговоре са извођачима. ва добру забаву за све генерације и укусе. Почиње 24. августа, вечерњим Петим пожаревачким међународним карневалом, који су овогодишња уметничка директорка Маја Скендеровић Бонић и председница Организационог одбора Карневала, Даворка Митровић, назвале краљевским, у духу два јубилеја, 50 година Игара и пет година Карневала. -Поносни смо што ћемо тог дана угостити око 35 карневалских група. По први пут ће учествовати гости из Турске, а биће и гостију из Македоније, Бугарске, Хрватске, Словеније.., као и целе Србије. Доћи ће и интернационални председник ФЕК-а, Хенри ван дер Крон, који ће бити на челу поворке. Тог дана ће град бити лепо сређен, карневалски, весело и позивам све да изађу, ставе неку маску, или се обуку у том духу и сви будемо онакви какви иначе јесмо, јер и јесмо препознатљиви, као добри људи веселог духа, позитивне енергије и добри домаћини, позива Даворка Митровић. Следећег дана, 25. августа следи Дечји карневал, а потом шести концерт Балетског студија „Амадеус“, у двадесетој години постојања ове наше значајне културно-уметничке групе која је готово прерасла у институцију. У осмишљавању пратећих манифестација, циљ је био да исте буду прилагођене сваком госту, тако да ће уследити вече поп музике, вече рок музике, затим, тра-

диционални трубачи, потом, вече фолк музике и вече посвећено звездама Гранда. Након дефилеа и отварања 50. ЉКИ, наступиће Звонко Богдан, који је, иначе, прави представник коњарства и љубитеља коњичког спорта. Програм је припремљен и за 31. август, када ће наступати фолк звезда Сека Алексић. -Ове године смо гледали да што више укључимо локалне људе, под чим подразумевам све организације, оркестре, спортска удружења и слично. Тако ће рецимо бити одржан јавни час јоге, приређен концерт наших народних оркестара, меморијални турнир „Чика Груја“. Сви који су нам се јавили да учествују, они су укључени, што сматрам да је врло значајно, јер је ово заправо јубилеј грађана Пожаревца. У целокупној организацији сада учествује далеко већи број људи управо из нашег града. Значајан је и број волонтера који нам несебично помажу. Њих 150 активно припремају јубилеј заједно са нама и искрено им се на томе захваљујем. Мислим да би у наредним годинама требало још интензивније укључивати наше људе. Огромни су људски, историјски и културни потенцијали Пожаревца, што значи разноврсност искустава којима се посетиоци нашег града могу препустити, закључила је в.д. директора Туристичке организације Пожаревца, Даворка Митровић. А. М.


4

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

ПРИВРЕДНО ДРУШТВО „ТЕ-КО КОСТОЛАЦ“

ЗАВРШЕН ТРАНСФОРМАТОР ЗА ЛАМЕЛУ

Привредно друштво „Термоелектране и копови Костолац“ финалиозовало је изградњу трансформатора за стамбено- пословни објекат Ламела у Костолцу. Тиме су испуњени услови Електродистрибуције Пожаревац за прикључак објекта Ламела III, у којем је у функцији 13 станова и 5 локала, као и будуће Ламеле IV. Поред напајања поменитих стамбено- пословних објеката, трафо станица ће омогућити сигурније и поузданије напајање околних потрошача прикључених на дистрибутивну мрежу у Костолцу, како истиче водећи инжењер за електро- енергетска постројења у ПД „ТЕ-КО Косто-

Мр Росица Цвејић

Ламела прикључена на нову трафостаницу

лац“, мр Росица Цвејић, и додаје: -Изградња је реализована јавном набавком из 2012. године, а њена тачна инвестициона вредност износи 2.969.400 динара. Инвеститор је Привредно друштво „ТЕ-КО Костолац“, из сопствених средстава. По завршетку свих грађевинских и електромонтажних радова, извршен је интерни технички пријем од стране Комисије састављене од представника Електродистрибуције Пожаревац, након чега је трансформаторска сраница са десетокиловолтним подземним водовима и 0,4 kV расплетом, пуштена у рад. -Новоизграђена трансформаторска станица је монтажно бетонска, типа C, Електроизградња Бајина Башта, са трансформатором 10/0,42 киловолти, снаге 630 мегаволт ампера, спреге Dyn5, напоном кратког споја 4 посто, објашњава мр Цвејић детаљније, и додаје: - Трафо станица је са пет високонапонских блокова, од којих је један трафо и четири доводно-одводна блока, опремљена TKL склопкама- настављачима, са прилагођеним ножевима за уземљење. Осам је нисконапонских извода, са изведеним трополним нисконапонским високоучинским постољима 400 ампера и, компензацијом празног хода, која је изведена трофазном кондензаторском батеријом PTK 20, снаге 40 киловолт ампера реактивних. А. М.

НАСТАВЉА СЕ ПОДРШКА ЕПС-А ЕКОЛОШКОМ КАМПУ НА ТАРИ

ПЕТОРО НАШИХ ОСНОВАЦА У ЕКО КАМПУ

Пред полазак на Тару

„Електропривреда Србије“ и привредна друштва, која послују у њеном саставу, и ове године, већ традиционално, учествују у суфинасирању едукативне наставе под називом: „ЕКО Камп Тара 2013.“, коју организује Покрет горана Србије. Из нашег града, Привредно друштво „ТЕ-КО Костолац“, у национални парк „Тара“, упутило је петоро основаца, двоје из Костолца, Павла Ћосића и Емилију Недељков, и троје из Пожаревца, Милана Секуловића, Николију Стојковић, и Анђелу Крстић. Они ће у Кампу, уз вршњаке из Београда, Обреновца, Лазаревца, Панчева.., остати до 24. августа,

предвођени секретаром Покрета горана Србије, Мирославом Михајиловићем. Иначе, ово је шести пут заредом да Покрет горана Србије организује одлазак основаца на Тару, узраста од 13 до 16 година, који су се у претходном периоду посебно истакли из биологије, потом, у горанским радионицама и активностима Покрета горана и других невладиних организација из области заштите животне средине, као и у акцијама „Електропривредне Србије“, попут „ЕПС и деца“ и „Штедим струју, чувам Србију“. А. М.

ИЗ ДЕЧИЈЕГ ДИСПАНЗЕРА ДОМА ЗДРАВЉА У ПОЖАРЕВЦУ

ПОВЕЋАН БРОЈ ЦРЕВНИХ ИНФЕКЦИЈА

Током врелих летњих дана пожаревачки дечији диспанзер не мирује. У овом периоду повећан је број цревних инфекција, које се манифестују проливом, повраћањем и повишеном температуром. У највећем броју случајева у питању су вирусне инфекције, и то најчешће ротавирус, а ређе су присутне друге бактеријске инфекције, као што су салмонела, шигела.

Дехидрација

Дехидрација, сунчаница и топлотни удар су најчешће бољке које се лети јављају, због чега је дечији диспанзер пун малишана. О свему томе говорила је др Светлана Ацић Николић, специјалиста, педијатар пулмолог, која је дала смернице и савете како поступати ако дође до поменутих проблема. -Дехидрација је клиничко стање недостатка електролита и настаје као последица различитих патолошких процеса у организму. Најчешћи узрок су цревне инфекције које су праћење проливом и повраћањем, али могу се десити и као последица различитих болести, дисајног, ендокриног и централног нервног система. Ово стање карактерише губитак течности из организма при чему се са губитком воде губе и доњи електролити као што су натријум, калијум и хлор, што

изазива бројне поремећаје у организму, смањује се циркулишућа течност која доводи до поремећаја неких виталних органа и, у тешким случајевима, може довести и до смртоносног исхода. Према количини изгубљене течности, дехидрација може бити лака, средње тешка и тешка, а то се процењује на основу смањења телесне тежине. Код лаке имамо смањење телесне тежине пет посто, или 50 мл течности по килограму, код средње тешке од пет до десет посто, или 100 мл течности, док се код тешке губи више од петнаест посто телесне тежине, или 150 мл течности, у току 24 сата. Најконстантнији и најважнији знаци дехидрације су суве слузокоже, смањено лучење суза и пљувачке, смањена еластичност коже. У средње тешкој дехидрацији је, уз све поменуте симптоме, присутна још и повећана жеђ, смањено је лучење мокраће, а у тешким дехидрацијама јавља се и поремећај свести, све до коме и смртног исхода, каже др Ацић Николић. Лечење дехидрације у најблажим случајевима састоји се у надокнади течности и електролита, а то може да се обави оралним путем, применом раствора, соли и шећера, док се код средње тешких и тешких надокнађује интравенским путем. Код акутних

Др Светлана Ацић Николић

инфекција, које су праћење проливом и повраћањем, обавља се и превентивна примена течности и електролита да не би дошло до развоја дехидрације, с тим што се у тим случајевима течност уноси у мањим количинама, учестало, да би се успоставила толеранција дигестивног система, како би могао да прихвати ту течност.

Сунчаница

Сунчаница представља патолошки поремећај који настаје услед дуготрајног излагања сунчевом зрачењу без одговарајуће заштите. Најчешће се јавља током лета, када је зрачење најинтензивније, када су високе спољашње температуре и када је изложеност сунчевим

зрацима много већа него у другим периодима године. -Уз директно дејство сунчевих зрака, присутни су и други фактори ризика, висока спољашња температура, велика влажност ваздуха или излагање физичком напору у таквим условима. Као последица дејства сунчевих зрака долази до акутног оштећења мозга, уз појављују различититих клиничких симптома. Период од излагања сунцу до појаве првих симптома износи од 6 до 12 сати, некада и мало дуже, када почиње повраћање, главобоља, повишена температура, малаксалост... У тежим случајевима се јављају укоченост врата, халуцинације, несвестице, поремећај свести, па све до настанка коме и смртног исхода. Препорука је склањати се у хладовину, расхлађивати се и уносити што више течности и хладних напитака, као и снижавати телесну температуру. Превенција је избегавање излагању сунчевим зрацима од 11 до 16 сати, адекватно облачење и унос течности.

Топлотни удар

Топлотни удар је патолошко стање које не настаје као сунчаница, услед директних дејстава сунчевих зрака на главу, већ као изложеност организма високој спољашњој температури и повећаној влажности ваздуха, док

је организам изложен дуготрајној физичкој активности. Услед високе спољашње температуре којима је организам изложен долази до поремећаја центра за регулацију телесне температуре и до бројних патолошких процеса, чиме се ремети функција свих виталних органа и мишића. -Симптоми који прате топлотни удар су повишена телесна температура, изнад 40 степени, сува кожа, присуство крви у мокраћи и столици, малаксалост, главобоља... У тежим стањима јављају се грчеви, поремећај свести, и све то може да резултира смртним исходом. Постоје две врсте топлотног удара: онај који се јавља код млађих особа, које су у условима повећане влажности средине и високе спољашње температуре изложене физичком напору, као и класични топлотни удар, који је јавља код старијих особа, које имају неко хронично обољење, или код деце, а може да настане и ако дође до наглог пораста температуре у спољашњој средини. Особа која има симптоме топлотног удара требало би да се удаљи из средине у којој је повишена температура ваздуха, а у организам је потребно уносити течност и квасити кожу, додаје др Ацић Николић из пожаревачког Дома здравља. И.В.


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

5

18. И 19. АВГУСТА У ПОЉАНИ ОДРЖАНИ 12. СЕСТРОЉИНСКИ ДАНИ

ПРАЗНИК РАДОСТИ, МИРА И ЉУБАВИ

У Пругову, селу надомак Пожаревца, 18. и 19. августа, дванаесту годину за редом, одржани су Сестрољински дани Преображења. У организацији ове традиционалне манифестације учествовали су: Црквена општина ПољанаЕпархија браничевска, Месна заједница Пољана, Град Пожаревац, Центар за културу, Туристичка организација, Културно- уметничко друштво „Младост“ и Етно секција Пољана. Након сликарске колоније у којој су, као и претходних година, учешће узели чланови Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“, у недељу, првог дана манифестације, у цркви Светог

Миомир Илић

Гости на свечаности

Из програма

Радослав Вукосављевић

Вазнесења господњег, служено је празнично бдење, а затим и организована изложба слика насталих на преображенској колонији. Председник савета Месне заједнице Пољана Драгиша Јанковић, захвалио се свима који су пружили свој допринос у организацији Сестрољинских дана, изразивши наду да ће се манифестација организовати и убудуће. По подизању заставе и извођењу државне химне, у име пожаревачке локалне самоуправе, 12. Сестрољинске дане свечано је отворио градоначелник Миомир Илић, истакавши да Преображење Господње обавезује да се православна вера, историја, традиција и обичаји народа, поштују и негују: -Морамо се понашати одговорно према културном и духовном наслеђу. На ликовној колонији радови сликара су препуни сликарског и уметничког казивања који сједињују природу, сензибилност и надахнуће. У сликама има топлине, љубавних порука и осећања, има постигнуте убедљивости, али и способности које чине да се њихови радови запазе, разликују и упамте. Културно-уметничка друштва, певачи народне и духовне музике, приредили су нам велико уживање различитим формама и жанровима народних песама и игара. Све ово говори о разноврсности ове манифестације, њеном богатству и даровитости, истакао је Илић, упутивши честитке свим креативним ствараоцима који су и овога пута, захваљујући високом професионализму, успели да организују Сестрољинске дане

Сестрољинска здравица

Преображења Господњег. Град Пожаревац настојаће да подржава овакве и сличне манифестације. По речима председника Скупштине града Пожаревца Банета Спасовића, Сестрољински дани Преображења, осим духовног, имају и културолошки и туристички значај. О значају празника Преображење Господње, говорио је протојереј Радослав Вукосављевић: - Шест дана пре него што се преобразио, Христос је својим ученицима рекао: „Има међу вама оних који неће окусити смрти док не виде сина Божијег у слави својој“. Шест дана након тога, Хри-

стос је узео тројицу ученика Петра, Јована и Јакова и повео их на Гору таворску да се помоле. Пред њима се тада промене његово лице и хаљине које постадоше беле као снег. Затрепташе и уздрхташе сви они који су били заједно са њим, нарочито када угледаше да се син Божији показао у слави својој. Син Божији богочовек од вечности, показује светлост своју и светлост којом ће просијати обновљени човек саздан по Богу у праведности и светости живота и истине, казивао је протојереј. У музичком делу програма, првог дана манифестације, наступили су: Бобан Живковић, КУД „Младост“ из Пољане и Данка Стоиљковић.

Изложба слика

Спомен соба

-У сусрет Преображењу, окуписмо се на овом месту да заједно радост поделимо, да се драгом Богу помолимо, да чувамо обичаје, веру и културу, то је жеља наших домаћина, то је завет наших прадедова са Солуна, Чегра и Косова. За напредак, здравље и срећу, у част светог Преображења, за Сестрољинске дане дижем ову чашу пуну благослова, радости, љубави и вина, да пожелим добро здравље свима, дижем ову чашу за мир и правду за успех и срећу нашу. Кад славимо Бога споменимо да нам Бог да снагу и љубав, да све ружне мисли одбацимо. Да кренемо напред према срећи, да будућност бољу изградимо, да стварамо животне радости прочишћени у Божијој светлости. Да смиримо мало страсти, да смањимо своја хтења, да волимо једни друге и стварамо поверења. Да се цео наш народ преобрази и на Божијој да будемо стази, да долазимо у цркве чешће. Да нас Божија љубав испуњава, да нас Божије правда и истина штите и да нам буду путокази на земаљској неповратној стази. Даће Бог благодарне кише, берићетно да нам рађа поље, да живимо срећније и боље, да од рода све препуно буде- сви торови, сви амбари, бачве, буради, бокали, све кошнице, све карлице и ведрице, да нам пева кућа и авлија и умножи свима фамилија, да нам голуб са кровова гуче и дечица по дворишту трчe. Што год сејемо и садимо да нам цвета, рађа и бокори, песма среће да се свуда ори, да будемо браћо божији људи, да нас прати благослов од Бога, здравље, срећа, мир, љубав и слога. Да имамо много јутара обасјаних сунцем, и нека нам сваки зрак сунца уноси радост и топлину у души нашој и домовима нашим. Да се једра наше животне лађе пуне ветровима мира и љубави, да будемо весели и здрави свака нова зора кад заплави. Да нам живот тече као жубор мира, да нас прате божија љубав, радост, песма и истина, па нек звоне сестрољинска звона и дарују божију љубав свима, то је поздрав из наше Пољане и благослов светог Сестрољина, беседио је Милија Радивојевић- Баја.

Поред градоначелника и председника Скупштине града Миомира Илића и Банета Спасовића, мештана Месне заједнице Пољана и директора јавних предузећа и установа, свечаном отварању манифестације присуствовали су: начелник Браничевског управног округа Горан С. Петровић, заменик председника Скупштине града Милић Јовановић… Света литургија у Цркви пољаначкој и освећење грожђа одржани су јуче, другог дана манифестације. Публика је уживала у играчким способностима Градског ансамбла народних игара и песама из Пожаревца, и КУД „Младост“ из Пољане. М. П.


6

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

ЦРВЕНИ КРСТ ПОЖАРЕВЦА

40 ПОСТО МЛАДИХ-КОРИСНИЦИ НАРОДНЕ КУХИЊЕ

У склопу Љубичевских коњичких игара

Акција добровољног давања крви Сваке године, у окви-

ру Љубичевских коњичких игара, организује се акција добровољног давања крви. У организацији Министарства здравља, Института за трансфузију крви Србије, Града Пожаревца и Црвеног крста, овогодишња акција одржаће се у суботу 31. августа, у времену од 10 до 15 часова. Прикупљена драгоцена течност намењена је грађанима који се лече у београдским здравственим установама, међутим, уколико одзив добровољних давалаца буде био већи од уобичајеног, део прикупљене крви биће транспортован и у пожаревачку Општу болницу. Црвени крст Пожаревца позива овом приликом грађане да узму учешће у овој акцији, и на тај начин помогну здравствено угроженим суграђанима.

Због тешке економске ситуације у земљи, велики број грађана данас није у могућности да обезбеди један оброк дневно. Захваљујући средствима Владе Републике Србије, пожаревачке локалне самоуправе, Црвеног крста Србије и многобројних појединаца - донатора, Народна кухиња, годинама уназад, несметано ради. Свакодневно се једним оброком снабдева око 700 корисника, од којих су око 40 посто млади до 17 година. Одлуком Скупштине града Пожаревца, храна за социјално

најугроженије суграђане, тренутно се уместо шест, на пунктовима Црвеног крста, дистрибуира пет дана у недељи. Секретар пожаревачког ЦК Бранислав Живуловић, очекује да ће овај проблем локална самоуправа ускоро решити и да ће кухиња радити без проблема: -Поред непрекидног рада Народне кухиње, Црвени крст успешно реализује и пројекат „Помоћ у кући“, кога од самог почетка финансијски подржавају пожаревачка локална самоуправа и Министарство за социјалну

Седамсто оброка дневно за најугроженије грађане

У суботу, 7. септембра

Стишко посело у Заови

И ове године општина Мало Црниће организује традиционалну манифестацију „Стишко посело“. Посело ће, ове године, бити организовано у суботу, 7. септембра, а осим такмичења спортских риболоваца и кулинара у спремању гулаша и рибље чорбе, представиће се удружења жена, изложбом традиционалних јела, биће организована и ликовна колонија, дегустација гулаша и рибље чорбе, а најављен је и богат културно уметнички програм. Следи избор лепотице „Стишког посела“, и наступ културно-уметничких друштава, уз специјалног госта АКУД „Крсманац“ из Београда. Сви заинтересовани такмичари могу се пријавити на бројеве телефона 012/280164 или 065/280-0056

политику. Осим усамљених и старих лица, корисници ових услуга су и инвалидне особе. Тренутно, пројектом „Помоћ у кући“ обухваћено је шест геронто домаћица које опслужују око 50 људи. Настојимо да повећамо број геронто домаћица, као и број корисника ове врсте услуга. С тим у вези, тренутно се налазимо у процесу преговора са партнерима пројекта- пожаревачким Центром за социјални рад и локалном самоуправом, нагласио је Живуловић. М. П.

Бранислав Живуловић

Са једне од акција


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

7

ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА “ АПОТЕКА ПОЖАРЕВАЦ“ ФАРМАКО - ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

Лекови и дојење Фармако - информативни центар тел. 012 522-576 site (www.apotekapozarevac.co.rs)

e-mall : farminfo@apotekapozarevac.co.rs; apopo13@open.telekom.rs

Дипл.фарм.Ивана Трифуновић Природна исхрана је важан фактор за одржавање здравља, треба веровати у њене предности, а предности су познате и неоспорне. У том процесу је свакако значајно дојење детета. Опште практичне препоруке за безбедност одојчета током лактације: • Ако постоји потреба за терапијом леком за који се сматра да није безбедан, треба саветовати избегавање дојења; • Дојење треба обавити управо пре наредне дозе лека или што је могуће касније после примене лека; • По престанку коришћења лека, дојење наставити тек после потпуне сигурности да нема неповољних ефеката по дете; • Ако је узимање лека неопходно, дозе треба строго контролисати и пратити појаву могућих нежељених симптома на детету; • Уколико беба треба да се храни убрзо по мајчином узимању потенцијално штетног лека, препоручује се храњење из бочице. Сазнавање више о лековима омогућава већу одговорност приликом њихове примене, а то је свакако неопходно за све популације, нарочито када су деца у питању. Указивање на сложеност терапије лековима, на бројна нежељена дејства, међусобни утицај више лекова, на утицај исхране и других навика на ефекат лечења, има за циљ да побуди потребу да се лекови сматрају моћним али и опасним модерним достигнућима. Довољно је мислити о овоме и консултовати, по потреби, стручно особље.

Узимање лекова од стране мајке у периоду лактације може да има последице по дете јер скоро сви лекови прелазе у млеко. С обзиром на то да су бебе на неке лекове много осетљивије него одрасли, терапијско дејство на мајку треба пажљиво извагати у односу на ризике по дете. Многи лекови које узима мајка прелазе из крвотока у млеко, а дојењем у организам детета. Вероватноћа је да сви лекови који се налазе у крви мајке прелазе у одређеном степену у млеко, али концентрације које достижу зависе од различитих фактора. Лекови пролазе у млеко захвaљујући разлици у rh вредности. Rh крви је 7,4 и због тога ће базни лекови у плазми бити мање дисосовани и лакше ће пролазити у млеко и концентрисати се у њему. Млеко садржи више масти од плазме па ће се у њему накупљати липосолубилни лекови. Примена неких лекова може изазвати низ нежељених реакција код детета док примена других има мали ефекат на дете. Због тога је важно предузети све потребне мере да дојиља у случају по-

требе примењује само ефикасне, квалитетне и по одојче сигурне лекове. Одређени лекови неповољно делују на количину и квалитет мајчиног млека јер могу инхибирати лучење млека. Услед свог фармаколошког ефекта, лекови могу инхибирати рефлекс сисања код одојчета (фенобарбитон). Хронична примена лекова за време дојења олакшаће пролаз лекова у млеко и омогућиће стално присуство извесних количина лека у млеку. На тај начин, излагање одојчета ће бити веће него при повременом узимању, а самим тим постоји већа могућност настанка нежељених ефеката. Интересантно је да је уздржавање од пушења и алкохола веће током трудноће него током дојења. Алкохол веома лако пролази у млеко, тако да мајке које пију алкохол за време дојења излажу алко-

холу и одојче са свим штетним последицама по његов развој (поспаност, слабост деце, успорен раст, абнормална телесна тежина). Никотин исто тако штети одојчету. Код деце мајки пушача, постоји и до пет пута већа учесталост бронхитиса и застој у расту. Проучавање пролаза лекова у млеко и њиховог утицаја на одојче компликовано је зато што не постоје контролисана клиничка испитивања. Ипак, постоји неколико лекова за које је позитивно доказано да штете одојчету тако да се не би смели давати мајкама које доје. То су: метимазол, хлорамфеникол, препарати злата, имуносупресивни лекови, цитотоксични лекови, индометацин, флуорохинолони, тетрациклини, сулфонамиди, глукокортикоиди. Лучење млека смањују

бромокриптин, естрогени и гестагени, тиазидни диуретици, те зато ни ове лекове не треба прописивати женама које доје. По правилу, концентрације антибиотика у млеку су веома ниске и мала је вероватноћа да они могу да изазову штетна дејства код одојчета. Теоретски, постоји могућност да дете развије резистенцију на антибиотике које је унело са мајчиним млеком. Поред тога, ако се антибиотици излучују у млеку у већим концентрацијама, могу изазвати поремећај цревне флоре и дијареје код детета или нека друга нежељена дејства која не зависе од дозе (реакције хиперсензибилизације). Дипл.фарм.Ивана Трифуновић спец. клиничке фармације


8

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

У КОСТОЛЦУ, БРАНКО ПРАЖИЋ „ПОД СЈАЈЕМ ЗВЕЗДА“

ТАЈНА ВЕЗА

Вечерас, у Костолцу уживајте у музичко - поетском рециталу Бранка Пражића, насловљеном „Тајна веза - сећање на Душка Трифуновића“. Покровитељ догађаја је Центар за културу Костолац, у оквиру летњег програма

„Под сјајем звезда“. Иначе, познати уметник, кантаутор Бранко Пражић био је дугогодишњи сарадник и пријатељ великог песника Душка Трифуновића. Поводом осам деценија од рођења Душка

Трифуновића, Пражић ће казивати стихове, причати цртице из Душковог живота и певати познате песме написане на његове стихове. А. М..

ШЕСТА МЕЂУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У КОСТОЛЦУ

"ОТВОРЕНОГ СРЦА И ПРИЈАТЕЉСТВА"

Удружење ликовних уметника Костолца ,,АРТ Костолац“ је од 5. до 8. августа, било домаћин овогодишње шесте Међународне ликовне колоније, под називом ,,Отвореног срца и пријатељства“. Повод одржавања Међународне ликовне колоније био је Дан рудара, који се традиционално прославља, како широм наше земље, тако и у Костолцу. Председник Скупштине Градске општине Костолац Богић Анђелић, у понедељак, 5. августа, свечано је отворио овај културни догађај и овом приликом истакао да сматра да би ово дешавање требало да буде иницијатива за традиционална окупљања сликара и уметника. - Посебно бих похвалио рад и упутио речи подршке нашим домаћинима, Удружењу ликовних уметника Костолца ,,АРТ “ , који броји четрдесетак активних и афирмисаних сликара, профе-

сора, историчара уметности, као и академских сликара, а, окупља, и велики број малишана. Уверен сам да ће неко од ове деце постати велико име српског сликарства, рекао Анђелић поздравши бих и госте који су стигли из иностранства, Русије, Америке, Босне и

Херцеговине, Немачке... Уметници и учесници ликовне колоније ,,Отвореног срца и пријатељства“ овом приликом су насликали око 70 слика, које ће бити изложене током овог месеца, и у којима ће грађани моћи да уживају.

НАШИ У СВЕТУ

У школи „Fedele Lampertico“ у Вићенци

Трећина ученика Срби

Много Пожаревљана своје „место под сунцем“ нашло је у Италији. Пре двадесет година у овој земљи је било четристо хиљада странаца, а по последњем попису становништва, који је рађен прошле године, у овој земљи живи више од шест милиона страних грађана. Ситуација се мењала и у школама. Број српских ученика у Вићенци, у Средњој школи „Fedele Lampertico“ достигао је у неким разредима и тридесет пет посто од укупног броја ученика. Школа, зато, мора да се прилагођава. Директор школе Albertо Frizza каже да ученици долазе из више од тридесет и седам различитих држава, те да највише ученика потиче из Србије. -Углавном се ради о ученицима који су рођени овде, али има и оних који нам пристижу током читаве школске године. Школа се труди да тим ученицима пружи адекватан пријем и помоћ у првим месецима похађања школе. Добијају наставника који их учи италијански језик, што је основа сваког даљег прогреса. Наравно потребни су нам подаци о целокупном претходном школовању ученика, ка-

„Реч народа“ и Издавачка кућа „Вулкан“ из Београда

Књиге на поклон

У сарадњи са издавачком кућом „Вулкан“ из Београда, „Реч народа“ поклања две књиге за два читаоца. Роман „У име љубави“ Еме Гарсије добиће два читаоца који се у уторак, 20. августа, у периоду између 9 и 9.15 сати први јаве на телефон редакције 012/226-165. Преузимање књиге је лично у просторијама маркетиншке службе „Реч народа“.

Ема Гарсија

У ИМЕ ЉУБАВИ

Постоје неке ствари које не би требало никада да урадите... Крај једне љубавне приче никада није био овако забаван Ако питате Вивијен, она и њен вереник Роб само су на паузи, након што је он по трећи пут побегао на корак до олтара. Она ради оно што би урадила и свака друга девојка: тражи по интернету приче о раскидима и сломљеним срцима. Суочена са свим тим тужним искуствима, одлучује да направи сопствени веб-сајт, као неку врсту уточишта у којем би они који пате због љубави могли да поделе своја искуства и размене корисне савете. И док ‘пауза’ предуго траје, телефон не звони, а Вив пролази кроз три чувене фазе после раскида (негирање истине, алкохол у великим количинама и ужасна промена фризуре), савети људи са мреже као да јој пале лампицу у глави. Можда савршени Роб, који је сада мејлом обавештава о томе да ће се ускоро оженити другом, никада није ни био онај прави? А можда је Макс, сликар без пребијене паре и Вивин најбољи пријатељ, који је увек био њено раме за плакање, заљубљен у њу још од студентских дана? Када је схватила да не може да живи без њега и да јој је права ствар све време била пред носом, већ му је сломила срце. Вивијен сада мора да се суочи са питањем: Kоја је најлуђа ствар коју бисте урадили због љубави?

У ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ ПОЖАРЕВЦА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА

"БАЛКАНСКИ РАТОВИ 1912-1913"

Поводом обележавања стого­ дишњице балканских ратова, у пожаревачкој Градској галерији, на Старом корзоу, синоћ је отворена изложба фотографија под називом „Балкански ратови 19121913. године“, које су иначе, део архива Музеја „Бенаки“. Изложбу је отворио градо-

начелник Пожаревца и председник Друштва грчко-српског пријатељства „Риста Колоњас“ Миомир Илић. Општирнији текст о овом догађају, можете прочитати у наредном броју листа „Реч народа“. М. П.

КОЛЕКТИВ НИПД „РЕЧ НАРОДА“

СЕЋАЊЕ НА МИЛАНА НЕСТОРОВИЋА

Са промоције

ко бисмо знали у који разред би требало да га упишемо, као и све информације у вези са његовим претходним школовањем. Школа улаже много у интеграцију страних ученика, од ове школске године потписали смо уговор са једном кооперативом, која ће нам пружати услуге културних медијатора, то јест помагаће око предавања италијанског језика страним ученицима. Пример помоћи је и недавна промоција књиге песама „ Речи на путу“, песникиња Раде Рајић Ристић и Roberte Giunchi,

рекао је директор школе и додао: - Драго нам је што имамо пуно ђака са свих страна света, јер је то будућност савременог друштва, мултикултурално модерно друштво, и зато и покушавамо да се ти млади људи, наши ученици, осећају као код своје куће, нису искључени ни маргинализовани. Тиме се, као школа, поносимо, истакао је Alberto Frizza и изразио наду да ће успети да успоставе и сарадњу са неком српском, па можда и пожаревачком школом.

Прошле су две године од упо­ којења нашег при­ јатеља и колеге, но­ви­нара Милана Несторовића. Живео је 62 године. Активно се бавио спортом, а потом новинарством, које је учио од оца, Драгослава, некадашњег уредника и директора „Речи народа“. Милан Несторовић је рођен 1949. године, у Средњеву. Одрастао је и школовао се у Пожаревцу. Остао је упамћен као један од сјајне генерације јуниора „Младог радника“, чувеног тренера Ненада Зеца. Играо је и у клубовима „Железничар“ из Пожаревца, „Звижд“ из Кучева и ВГСК из Великог Градишта. Нестор је завршио Гимназију у Пожаревцу, одслужио војску и убрзо се запослио у Грађевинскоиндустријском комбинату „Стиг“, задужен за интерно информисање

запослених. Тада почиње и несторова сарадња са новинском кућом „Реч народа“, у оквиру које делају новина и радио. Извештавао је о активностима ГИК-а „Стиг“ са целог подручја ондашње Југославије. По одласку из Стига, краће време, несторовић је Предшколској установи „Љубица Вребалов“ у Пожаревцу, а од 1999. године кренуо је путем новинарства. У прво време извештавао је из области привреде, а касније, следећи своје срце, радни век је посветио спортском новинарству. Од Нестора смо се опростили 15. августа 2011. године, али никада и од сећања на дружење са Нестором, његове духовите досетке, проницљивост, изражен темперамент и, изнад свега, пријатељство…


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

9

У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ ЗАВРШЕНЕ 47. АЛАСКЕ ВЕЧЕРИ

НАЈБОЉА ЧОРБА САШЕ САРИЋA ИЗ БРЊИЦЕ

Најбољи шаранџија, Митић Живорад. Најбољи пецарош јуниор, Богдан Јеремић. Најлепша је башта Жаклине Живојиновић, а најлепши цветни балкон уредио је Власта Симић Великоградиштанске Аласке вечери, прошле суботе, почеле су ватрометом, наставиле се колом и, до ситних ноћних сати, држале будним бројне мештане и госте Великог Градишта... Ове је године ова манифестација, иначе, надалеко препознатљива као градиштански бренд, била најпосећенија. Организатор је Туристичка организација, покровитељ Општина, а највећи квалитет јесте

дух ове вароши на Дунаву и, у њој, добри и весели домаћини. Четрдесет и седме Аласке вечери, посвећене алсаком позиву, спортским надметањима и, изнад свега, добром дружењу, ове године су и садржајно враћене на некадашњи пут… Тако је све почело старом аласком химном, отетом од заборава. Наставила су се спортска надметања, избор најлепше баште, најлепшег балкона, бућке… У петак, у јутарњим часовима, први су стартовали најмлађи риболовци, чекајући да заигра пловак. У конкуренцији до 14. година биле су многе татине наде.

ПРЕДСЕДНИК СО ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ, ТОМИСЛАВ ИВАНОВИЋ

ПОНОСНИ НА СВОЈЕ АЛАСКЕ ВЕЧЕРИ

Отварајући овогодишње Аласке вечери, председник СО Велико Градиште и председник Организационог одбора ове манифестације, Томислав Ивановић, изразио је задовољство услед чињенице да су Аласке вечери, са Љубичевским играма и Смедеревском јесени, међу најстаријим манифестацијама, које опстају и трају упркос свим успонима и подовима, постајући све значајније и утицајније с временом, и окупљајући све више посетилаца. Ове године је изузетно богато приређено градиштанско Културно лето. Од великог је значаја велико интересовање посетилаца, а пред нама је доба даљег унапређења свеукупног културног, спортског и туристичког потенцијала, како је истакао Ивановић.

Реч је о деци овде познатих пецароша, који настављају породичну традицију спортских такмичара, па и освајача многих трофеја. Победио је четрнаестогодишњи Богдан Јеремић из Кусића. Он је био и најмлађи такмичар у ноћном лову на шарана. Другопласирани је био млади Боривоје Цветковић, чији су и деда и отац били познати такмичари и победници бројних надметања. Треће место припало је Николи Милићев. Вечерњи програм био је у знаку подсећања на древне аргонауте њихову потрагу за златом, у овом случају, за златном рибицом. Међу темама беху и римски легионари и уопште, живот ове вароши на Дунаву. У петак, са првим сумраком, почео је целоноћни лов на шарана. Ова новоустановљена дисциплина побудила је велико интересовање. На шеталишту на кеју, до иза поноћи, трајала је променада бројних гостију који су имали прилике да уживају у бесплатној рибљој чорби. У конкуренцији је био 31 такмичар, предвођени др Недељком Васићем. Најбољи мајстор је био Живорад Митић из Кумана, друго и треће место припало је Круниславу Јосимовићу и Милану Алимановићу. У суботу је организована бесплатна вожња ресторан-бродом „Ана“, док је на стадиону малих спортова и бич волеја текло такмичење у одбојци и малом

У Великом Градишту

Мајстори у кувању пасуља

У оквиру летњих дешавања, 10. августа, одржана је 8. Пасуљијада „Градиштанац“. У такмичарском делу програма учешће је узело 76 екипа. За кулинарска умећа, носиоцима прва три места припале су новчане награде. Најбољи кувари на овогодишњој Пасуљијади били су представници екипе „Аласи,“ , „Тајсон“ и „Полицијски синдикат Велико Градиште“. Коначну одлуку за најбољи специјалитет имао је част да донесе жири у саставу: Атанасије Панић, легенда српског угоститељства, Радослав Вујисић, главни кувар гарнизона Пожаревац, Драган Вуколић, професор кулинарства,

Десанка Николић, полицијски службеник, Велибор Младеновић, алас. Поред главних, додељене су и специјалне награде за најоригиналнији назив екипе „Ја враголан и моја баба“, за најуређенију кухињу награду је добила екипи „Пичвајз,“ а за највеселију екипу проглашена је екипа „Жанкине клице,“. Осим такмичарског пасуља, посетиоци су имали прилику да дегустирају и ,,војнички пасуљ,,, који су, традиционално, припремали кувари гарнизона Пожаревац.

POVOLJNE CENE LOKALA U KRAGUJEVCU kao i spektra uslužnih delatnosti u okviru i pored samog kompleksa, nudi veoma bogato poslovno okruženje. Naselje Smallville u svojoj ponudi nudi lokale već od 667 evra/m2 +

PDV i uz svaki lokal svojim kupcima obezbeđuje i parking mesto gratis. Više informacija o aktuelnoj ponudi u naselju Smallville možete dobiti na 034/ 635 – 264 ili na sajtu www.smallville.rs

пласирана је била Горица Рајковић из Кленовника, док је трећа награда отишла у Гроцку, у руке Милета Живковића. Првопласираном је припала вредна награда, метални чамац, који је дар великоградиштанског АД Челик-а. У финалу, самом аласком пиру, наступао је Маринко Роквић. У културно- уметничком делу програма наступали су и Вокално инструментални састав градиштанског Културног центра, голубачке „Дунавске голубице“ и КУД из Умке. Током манифестације, завршницу Међународних дана Дунава, пратила је национална координаторка ове акције у Србији, Милица Миленковић, која је посебно захвалила надлежнима у Великом Градишту, који су се међу првима укључили у ову акцију, као и због доприноса у чувању Дунава. Ж. Ж.

Други уписни рок у Петровцу на Млави

Слободна места у „Младости“

Ученици који због болести или из других разлога нису успели да изађу на полагање мале матуре у првом року, имаће другу шансу 26. и 27. августа, иако резултати не важе при упису. Осмаци ће морати да полажу српски, односно матерњи језик, и математику, иако знају да резултати испита неће

бити уважени при упису у средњу школу. У средње школе у Србији ђаци ће се уписивати као и остатак генерације, само на основу успеха у шестом, седмом и осмом разреду. Иначе, у петровачкој СШ „Младост“ има још слободних места.

Петровачка „Слога“

У првој лиги

Фудбалери петровачке „Слоге“ заиграли су у Првој лиги Србије, што је највећи успех у 80 година дугој историји овог клуба. На старту првенства Слогаши су угостили бившег суперлигаша „Смедерево“. Иначе, као што и доликује стандардима игре у вишем рангу такмичења, стадион „Слоге“ је први пут, после више од пола века, добио и нов изглед, пре свега квалитетнији терен, а затим и реконструисане пратеће објекте што је наишло на одобравање и више

Smallville PR - lokali

Kragujevac ponovo postaje jedan od glavnih privrednih centara Srbije, o čemu svedoči činjenica da petina srpskog izvoza dolazi iz ovog grada. Zbog toga naselje Smallville, pored odlične infrastrukture i položaja,

фудбалу на песку. Најмлађи чланови, за то време, надметали су се у брзини, спретности, екологији, култури и слично. У конкуренцији педесетак пријављених најлепших башти и готово исто толико цветних балкона, најбоље је своју башту уредила Жаклина Живојиновић, док су је у стопу пратиле са својим баштама, Ивана Животић и Слободанка Миловановић. Посебно је награђена Гордана Сталетић, која је башту испунила са око 60 различитих цветних врста. Најлепши је балкон дело Власте Симића. У конкуренцији преко 90 такмичара, по оцени стручног жирија, на чијем челу је био доајен Атанасије Пантић тале, деценијски шеф неколико скадарлијских ресторана и своје чувене кафане „Тале“, за најбољу и најукуснију, прогласио је чорбу Саше Сарића из Брњице. Друго-

него повољан извештај Комисије за пријем стадиона ФСС. Том приликом председник општине Радиша Драгојевић је, између осталог, истакао да је осим на стадиону, извршена и озбиљна реконструкција тима „Слоге“, пре свега доласком шефа стручног штаба Ненада Ванића, али и једног броја квалитетних играча, који ће обезбедити да тим не буде само гост у Првој лиги Србије већ и стандардни члан тог друштва на дуже време.


10

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

Општинска управа у Жагубици

У новом руху

Зграда локалне самоуправе општине Жагубица налази се у центру Жагубице, и представља само срце општине. Оронула фасада зграде локалне самоуправе, показатељ је да се о њеном спољашњем изгледу није водило рачуна. Новоформирано руководство локалне самоуправе решило је да се побрине око спољашњег изгледа ове зграде, који је нарушавао слику центра варошице. Након урађене фасаде на згради општине, уследило је и сређивање унутрашњих зидова, чиме је у најкраћем року ова институција постала репрезентативна. Са уређењем се није стало, тренутно се изводе додатни радови у дворишту. Урађени су тротоари у дужини од 130 метара, а постављена је рампа која регулише саобраћај. Следи асфалтирање целог дворишта и обележавање паркинг места, затим озелењавање и садња цвећа, а, осим тога, саградиће се и мали летњиковац, чиме ће ова

установа добити нов, савремен изглед. Извођач радова је Јавно

комунално предузеће „Белосавац“ Жагубица.

ЖАГУБИЧКОМ ЦРВЕНОМ КРСТУ

Донација из „Дунав осигурања“

Црвени крст општине Жагубица недавно су посетили представници синдиката компаније „Дунав осигурање“ Београд и, том приликом, уручили хуманитарну помоћ, у виду хигијенских средстава и пелена, намењену социјално угроженом становништву општине Жагубица. Делегацију синдиката Компаније „Дунав осигурање“ чинили су: представник синдиката Раде Пековић, шеф службе А Д М из Пожаревца Мирослав Станковић и преузимач ризика

на жагубичком терену Севдалина Стојановић. У разговору са представницима синдиката „Дунав осигурања“, секретар Црвеног крста Жагубица Дејан Николић изразио је захвалност за уручену хуманитарну помоћ, и похвалио сарадњу са овом компанијом, која се највише огледала у сарадњи са филијалом у Пожаревцу и директором Зораном Дебељковићем. Такође је пренео и захвалност социјално угрожених грађана којима је ова компанија до сада помагала, и изразио жељу

Црвеног крста и локалне самоуправе за даљом сарадњом. Представници синдиката су веома задовољни сарадњом са Црвеним крстом Жагубице и изразили жељу да и даље учествују у акцијама хуманитарног типа које се организују на територији општине Жагубица, нагласивши да је пословна политика компаније „Дунав осигурање“ не само рад на осигурању, већ и на помоћи становништву кроз разне хуманитарне акције.

Завршен Светоилијски турнир у Жагубици

„Јошаница 2013“

У општини Жагубица завршено је још једно у низу спортских дешавања. На Светоилијском турниру у малом фудбалу, у Јошаници, учешће је узела 21 екипа. Такмичиле су се екипе пионира, сениора и ветерана, а играло се фер и коректно. Прво место у категорији кадета освојила је екипа „ Селиште“ из Селишта, а у категорији сениора фудбалери екипе „Балановић“ из Осанице. Награде су најбољима доделили Животије Илић, начелник Општинске управе и Дејан Николић, члан Општинског већа.

Председник Организационог одбора и организатор турнира

у Јошаници истакао је да је на турниру учешће узело 16 екипа сениора и 5 екипа кадета. Укупан наградни фонд био је 120 000 динара. Посебну захвалност изразио је према генералном спонзору општини Жагубица, као и осталим спонзорима и омладини Јошанице, која је узела учешће у припремама и организацији. Љубитељи малог фудбала су уживали, а организатори, задовољни бројем посетилаца, закључили да је турнир завршен успешно.

У општини Жагубица

Асфалт за Лазницу

Програмом асфалтирања улица у 2013. години предвиђено је уређење свих насеља на територији општине Жагубица. Решавање инфраструктурних проблема на подручју жагубичке општине обезбеђено је буџетом локалне самоуправе, а тренутни радови су само један у низу инфраструктурних пројеката, који ће бити реализовани на овом подручју. Повољни временски услови у општини Жагубица максимално су искоришћени за асфалтирање и уређење локалних путева. Радове на асфалтирању улица у Лазници, обишло је руководство општине Жагубица. У Лазници су асфалтиране Светосавска и Хајдучка улица. Према речима председника Месне заједнице „Јединство“ Лазница Слободана Царановића, мештани овог насеља добили су 1000 метара асфалтног пута. Царановић додаје да свега тога не би било да нема добре сарадње са општинским руководством.

У ОПШТИНИ ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ

За избегле 70 хиљада евра

Општини Петровац на Млави је, од стране Европске уније, одобрен пројекат за трајну интеграцију избеглих лица на

АГРАРНИ ФОНД ПЕТРОВЦА НА МЛАВИ

Објављена два јавна позива

Аграрни фонд за развој пољопривреде је у складу са Програмом мера за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја на подручју општине Петровац на Млави за 2013. годину, у складу са Законом о подстицајима у пољопривреди, објавио два јавна позива ве-

зана за субвенције регистрованим пољопривредним газдинствима на подручју општине. Први конкурс је позив ветеринарским станицама и амбулантама, и односи се на избор извршилаца послова за вештачко осемењавање крава плоткиња на регистрованим пољопривредним газ-

динствима. Према усвојеном програму мера, локална самоуправа ће субвенционисати 49% од вредности за прво осемењавање. Други јавни позив је упућен регистрованим пољопривредним газдинствима, за субвенционисање осигурања пољопривредне производње за 2013. годину,

Мештанима Лазнице ће асфалтирање појединих локалних улица олакшати услове за живот јер су, како кажу, до сада били принуђени да газе блато. По завршетку радова по претходно спроведеној јавној набавци за асфалтирање улица по насељима, према речима председника општине Жагубица Сафета Павловића, локална самоуправа ће, средином септембра, расписати нов тендер и, по спроведеној новој јавној набавци, уколико временске прилике буду повољне, до почетка зиме биће још новоасфалтираних улица, у свим селима општине Жагубица. Председник је додао да је за локалне самоуправе изузетно позитиван нови Закон о јавним набавкама, који је ступио на снагу 1. априла ове године и који омогућава одабир најјефтинијих и најповољнијих извођача радова. Иначе, извођач радова је, до сада, била петровачка фирма „Срмекс“.

и биће отворен све до утрошка расположивих средстава. Премију осигурања усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, за 2013. годину, Министарство пољопривреде субвенционише са 40%, а Аграрни фонд општине са 10% од вредности премије.

њеној територији, вредан око 70 хиљада евра, рекао је недавно повереник за избеглице и миграције Драган Благојевић. Пројекат подразумева изградњу три монтажне куће, обезбеђивање пет пакета грађевинског материјала, вредности од по три хиљаде евра, као и пет пакета за економско оснаживање домаћинстава, у вредности од по две хиљаде евра. Пројекат би требало да се реализује у наредних 15 месеци, а с тим у вези биће формиран и пројектни тим, док би ускоро требало да уследи и јавно оглашавање за потенцијалне кориснике, односно избеглице са ових простора. Такође, истакао је Благојевић, од Републичког Комесаријата за избеглице одобрена су и средства за куповину два сеоска домаћинства.


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

11


12

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ „КОМУНАЛНЕ СЛУЖБЕ“ У ПОЖАРЕВЦУ

НА РЕДУ САНИРАЊЕ „ЈЕРЕМИЈИНОГ ПОЉА“

Око 18.000 домаћинстава у Пожаревцу користи услуге Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“, које осим изношења и депоновања смећа, газдује гробљима, пијацама и Рециклажним центром, поседује Прихватилиште за псе и мачке луталице и брине о зеленилу града. Иако је овај спектар пословања често изложен критици грађана, ниво квалитета услуга које пружа Јавно комунално предузеће је веома висок. Удовољити захтевима грађана Позитивна пословност „Комуналних служби“ огледа се и у томе што су сваком грађанину добро познати дан и време изношења смећа у граду. Током зимског периода, приликом обилних снежних

Слободан Јовић

падавина, прилази појединим споредним градским улицама су неприступачни, тако да се за одношење смећа чека лепше време, или се отпад одвози на унапред договорено место. Директор „Комуналних служби“ Слободан Јовић каже да је ЈКП спремно на сваку врсту сарадње и договор са својим корисницима, а све у

Захваљујући својој техничкој опремљености, ЈКП свакодневно брине о хигијени града

циљу побољшања квалитета услуга које ово предузеће пружа: -Пожаревачко ЈКП „Комуналне службе“ брине о безбедности својих радника. Посао комуналаца је веома тежак, посебно у време жеге, због чега је неопходно водити бригу о њиховом здрављу. Морам да кажем да је Јавно комунално предузеће технички опремљено, старосна структура возног парка је обновљена, тако да спремно дочекујемо

зиму. Ове седмице, у ЈКП ће стићи два нова смећара, вредности од око 18 милиона динара, који ће, надам се, успети да удовоље свим захтевима грађана, објаснио је Јовић. ЈКП „Комуналне службе“ током летњих месеци, захваљујући својој техничкој опремљености, брине о хигијени града. Наиме, прање најпрометнијих градских улица обављају три цистерне, међутим, ова врста посла спроводи се и у улицама које нису

Регионални план управљања отпадом

За уређење Чачалице више од 27 милиона

Планом предвиђена санација дивљих депонија

Након ребаланса програма пословања за ову годину, укупни приходи Јавног комуналног предузећа „Комуналне службе“ биће увећани за 0,36 посто, односно, износиће 314 милиона 14 хиљада динара, док ће укупни расходи бити увећани за 0,38 процената, и износиће 312 милиона 304 хиљаде динара. У изношење и депоновање смећа уложиће се више од 151 милиона 350 хиљада динара, за јавну хигијену града биће издвојено више од 41 милиона 550 хиљада динара, док ће се у послове одржавања зеленила, прилазних путева и Чачалице уложити 27 милиона 870 хиљада динара.

Како би се решио проблем сакупљања, третирања и депоновања смећа у Браничевском округу, урађен је Регионални план управљања отпадом, којим су осим Пожаревца, обухваћене и општине: Жабари, Голубац и Велико Градиште. У изради овог документа, у кога су Фонд за заштиту животне средине Републике Србије и Град Пожаревац уложили 5,5 милиона динара, учествовали су Институт „Кирило Савић“ и Друштво за инжењеринг „Енвитек“ из Београда. Захваљујући Регионалном плану, данас су познати количина и састав депонованог отпада,начин на који се исти може искористити, величина депоније као и то колико ће њена изградња коштати. Такође, овим документом познато је како отпадом треба управљати, како га рециклирати, колико је људства и механизације неопходно упослити, али и ко све производи отпад. С обзиром на то да поседује информације о локацијама на којима се налазе дивље депоније, Планом је предвиђено и да се исте у што краћем року санирају.

биле предвиђене првобитним планом и програмом рада. -Једна цистерна служи за заливање садног материјала, док остале две, радници користе за прање улица. Осим у Пожаревцу, сви послови на одржавању хигијене града, спроводе се и у Градској општини Костолац. Сматрам да ГО заслужује исти третман као и Пожаревац, истиче Јовић. Рекултивација „Градске утрине“ У Пожаревцу је недавно санирана депонија „Градске утрине“. Наиме, овај терен, убудуће ће имати другу намену. Реализација овог пројекта износи око 11 милиона динара. Седам милиона динара обезбедио је Град Пожаревац, док је остатак средстава обезбедила Република. Степен готовости овог посла је 95 посто. Након санирања следи биолошка рекултивација депоније за коју је задужено костолачко Привредно друштво „РИО“. -Један од највећих пројеката које предстоји ЈКП је санирање депоније „Јеремијино поље“, за коју су, такође, издвојена значајна новчана средства. Ускоро ће бити расписан тендер за извођача радова. Према нашој процени, ова депонија моћи ће да се користи још две до три године. Трајно решење овог проблема лежи у изградњи Регионалне депоније, напомиње директор Комуналног. М. П.


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

ШТАБ ЗА СИСТЕМАТСКО УНИШТАВАЊЕ АМБРОЗИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

У ТОКУ КОШЕЊЕ 15 ХЕКТАРА

zz За систематско уништавање амброзије у Градској општини Костолац, Град Пожаревац издвојио 700 хиљада динара Осим у Пожаревцу акција систематског уништавања амброзије, механичким путем, спроведена је и на територији Градске општине Костолац. Члан Градског већа задужен за месне заједнице Вејан Цвејић, каже да је, у ову сврху, Град Пожаревац издвојио средства у висини од 700 хиљада динара: -С обзиром на то да за десетак дана почиње нова школска година приоритет Штаба било је сузбијање амброзије на јавној површини код костолачке Техничке школе, истиче Цвејић. Амброзија је најпознатија алергена коровска биљка на свету. Изазивач је око 70 посто алергија и напада све категорије становништва. Не штеди никога, па чак ни децу, нити старе. Објашњавајући последице које изазива амброзија, шеф Штаба за систематско уништавање ове коровске биљке, инжењер Дејан Ракић напомиње да код деце, амброзија изазива упалу синуса и уха, док је код одраслих проузроковач многобројних алергијских кијавица и алергијских астми: -Код алергичних на

Механичка обрада терена код костолачке Техничке школе

амброзију, јављају се пецкање и црвенило у очима, као и свраб у носу праћен обилним секретом. Подсетићу да једна ова коровска биљка продукује од 500 до 3 хиљаде плодова, такозваних ахенија, које садрже око 62 хиљаде семенки. Циљ Штаба је да амброзију покоси пре њеног цветања, како се путем ветра не би даље размножавала, објашњава Ракић и додаје да ће сви несавесни грађани, који не буду одржавали своје приватне поседе бити новчано кажњени.

По речима Драгољуба Ивановића, самосталног стручног сарадника за пољопривреду Градске општине Костолац и члана Штаба за систематско уништавање амброзије, ова еколошка акција у ГО, спроводи се већ трећу годину за редом. За разлику од прошле године, овогодишњи извођач радова, београдска фирма „Екосан“, у Костолцу ће механичким путем бити обрађено око 15 хектара јавних површина. М. П.

13

НАСТАВЉАЈУ СЕ АКТИВНОСТИ ШТАБА

ПРОТИВ АМБРОЗИЈЕ У ЋИРИКОВЦУ

Градски штаб за систематско уништавање амброзије на територији града Пожаревца, прошле недеље је наставио активности на сузбијању ове алергене биљке кошењем на територији Месне заједнице Ћириковац. Акцији су присуствовали члан Градског већа, Вејан Цвејић, председник Штаба за систематско уништавање амброзије, Дејан Ракић и члан Штаба, Милутин Васић. Њихов домаћин био је председник Савета Месне заједнице Ћириковац, Добривоје Јовановић. -Школска година почиње за неколико дана, тако да сузбијање амброзије у Ћириковцу почињемо кошењем у дворишту ОШ „Свети Сава“. Град је покровитељ ове акције, којом настојимо да допринесемо уништавању амброзије, али и развијању свести о томе да је неопходно да у овој борби учествујемо сви, поручио је Вејан Цвејић. Први човек Штаба, Дејан Ракић, том приликом је указао на то да су градоначелник Пожаревца, председник градске Скупштине и Град-

Милутин Васић, Дејан Ракић, Вејан Цвејић, Добривоје Јовановић

ско веће, ове године учинили велике напоре и обезбедили укупно 1,8 милина динара како би грађане заштитили од алергијске кијавице и алергијске астме, и децу од упала синуса, уха и слично. -То су позамашна средства за те сврхе, али је приоритет заштита здравља. Код нас су грађани перманентно заштићени већ трећу годину заредом, највише захваљујући овој борби коју водимо против ове врло опасне алергене биљке. Међутим, неопходно је да грађани испоштују

и своју обавезу и да на свом поседу почупају амброзију док је мала, покосе је, јер нема тих средстава која би град требало да обезбеди да би све почистио. То није реално. Свако мора бринути о свом поседу. Обиласком терена уочили смо појаву да један домаћин на својој парцели уништи амброзију, али домаћин до њега то не учини и, на тај начин, потпуно обезвреди труд првог, али и свих у окружењу. Дакле, неопходно је да радимо удружено. А. М.

ДЕЦА СУ УКРАС СВЕТА

НАШИ НОВИ СУГРАЂАНИ У породилишту Опште болнице у Пожаревцу, у периоду од 9. 8. до 15. 8. 2013. године, рођенo је 20 беба, 9дечака и 11 девојчица. Синове су добили: Санела Митровић и Саша Деспотовић из Пругова, Негица Рајић и Момчило Адамовић из Ракове баре, Снежана Младеновић и Радиша Лазић из Раденка, Рената и Зоран Станисављевић из Лучице, Маја и Драган Милошевић из Пожаревца, Невена Радисављевић и Гордан Марјановић из Куле, Ивана и Бојан Јосифоски из Пожаревца, Маја Урошевић- Милојковић и Јовица Милојковић из Крепољина, Сандра и Бојан Ђурић из Курјача. Кћерке су добили: Марија и Владимир Мастило из Пожаревца, Бранислава Богдановић и Никола Маринковић из Клења, Јелена Здравковић и Дејан Радојевић из Великог Градишта, Сандра и Саша Живановић из Бара, Тијана и Душан Степановић из Пожаревца, Анита и Груица Миленковић из Пожаревца, Сузана Станчић и Драган Боројевић из Калишта, Сања Филиповић и Далибор Фауде из Костолца, Сандра Стефановић и Бојан Раденковић из Пожаревца, Николаја Буричић и Дејан Јовановић из Александровца, Ана и Игор Палић из Пожаревца. ЧЕСТИТАМО! ГРАД ПОЖАРЕВАЦ


14

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

У АкцијИ

„НАЈЛЕПШЕ ДВОРИШТЕ“

Позивамо вас да заједно са Привредним друштвом „Рекултивација и озеле­њавање“ Костолац и Новинско издавачким привредним друштвом „Реч народа“ Пожаревац, учествујете у трагању за најлепшим двориштем у Браничевском округу. Акција ће трајати до септембра. На основу одлуке Комисије акције „Најлепше двориште“ биће проглашени најуспешнији, којима следе пригодне награде. Позивамо вас да поша­љете фотографије, уз које су обавезни ваши подаци- име, презиме, место и контакт телефон. Фотографије дворишта можете донети у нашу Редакцију, послати на адресу Таковска 5, 12000 Пожаревац, или на мејл адресе: recnaroda@yahoo.com recnarodapozarevac@gmail.com Стишка, ламела 4, улаз 2


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

15

Petak 23. avgust „Požarevačko muzičko leto live“ završnica

LOCO bend live

U organizaciji kafea „Grad“ i „Cvetić“ završava se „Požarevačko muzičko leto live“. Prošlog petka održan je koncert grupe „Betty Boom“ iz Beograda, aktuelnim pop, rock, latino, house repertoarom, inovativnim pristupom aranžmanima i scenskim nastupom, Tanja Matejić - vokal, Marko Raco - vokal i akustična gitara, Nenad Paunović - klavijature, Kosta Mađarević - bas, Vlada Janković - gitara, Ištvan Čik - perkusije, Milan Radonić – bubanj, pružili su dobar provod i sebi i drugima. Sledećeg petka 23. avgusta, od 22 sata , ovogodišnje „Požarevačko muzičko leto live“. „Loco“ je beogradski cover band, koji dugi niz godina promoviše ideju dobre zabave, kroz autentično i energično izvođenje najkvalitetnijih numera svetskog muzičkog nasleđa. Kako je dugi niz godina dovodio do promene članova, tako je i „Loco“ menjao svoj zvuk i sazrevao. „Loco“ je nastao 2004. godine. Njihovi nastupi su puni energije i sviraju sve muzičke žanrove. Kad „Loco“ svira, svi su na nogama. Reč je o odličnim muzičarima koji znaju da svoju muzičku energiju prenesu na publiku i zato važe za najbolji klubski bend iz Beograda „Loco“. Bend „Loco“ su: Igor Simić - vokal, Jovana Repović - vokal, Jovan Satrić - bubnjevi, Goran Radovanović - bas, Ivan Živanović - klavijature i vokali, Nikola Janković - gitara. Program koji se odvijao svakog petka između kafea “Grad” i kafea “Cvetić” bio je raznovrsnog muzičkog sadržaja, za sve ljubitelje dobrog provoda, i to potpuno besplatno. Slobodan Boba Novaković

Petak 16. avgust u požarevačkom klubu „KB“

Goblini Live

U sred priprema novog albuma koji će se pojaviti do kraja godine, „Goblini“ iz Šabca su nastupili u prepunom požarevačkom klubu „KB“. Predgrupa na ovom nastupu je bio novosadski sastav „Grate“. I pored tri programa u gradu te večeri i visoke cene ulaza za Požarevljane od 500 dinara, „Goblini“ su dokazali da imaju vernu publiku željnu dobre svirke. Odličan koncert prepun naboja i obostrane razmene energije, vredelo je čekati tako dugo. „Goblini“ su bili u postavi: Branko Golubović – vokal, Alen Jovanović – gitara, Saša Šetka – gitara, Vladislav Kokotović - bas gitara, Milan Arnautović – bubnjevi. „Goblini“ su nastali 1992. godine u Šapcu. U karijeri su objavili četiri studijska albuma: „Goblini“ (1993), „Istinite priče 1. deo“ (1994), „U Magnovenju“ (1996) i „Re - Contra“ (1999), dva koncertna izdanja „Live in KST“ (1995) i „Turneja u magnovenju“ (1998), kao i kompilacijsko izdanje „Najbolje priče“ iz 2004. godine. Posle skoro decenije pauze, „Goblini“ su obnovili rad krajem proleća 2010. godine. U martu 2011. godine objavljuju spot za pesmu „Ima Nas“ snimane sa turneje u 2010. godini (Crno na belo). „Goblini“ su upravo završiil snimanje vokala za novi album u studiju „Road“ u Novom Sadu, koji bi po rečima Branka Golubovića Goluba trebalo da izađe do kraja godine. Ima nas! Slobodan Boba Novaković

Letnji program Centra za kulturu Požarevac

Anti-Infrakt, Grobdanište i Zero Kills live

Centar za kulturu Požarevac - u okviru letnjeg programa “Pod sjajem zvezda” prošlog petka, 16. avgustа, nastupile su mlade grupe “Anti-Infrakt” i “Grobdanište” iz Požarevca i “Zero Kills” iz Petrovca na Mlavi. Program se održao na platou ispred Centra za kulturu Požarevac sa početkom od 21 sat, svi programi “Pod sjajem zvezda” bili su besplatni. Bend “Anti-Infrakt” je nastao u aprilu 2011. godine, pod imenom “High Voltage”. “Anti-Infrakt” je do sad nastupao kao trio zbog nedostatka bas gitare. Međutim i pored toga ovaj bend savršeno funkcioniše svirajući svoje autorske pesme kao i obrade svetski poznatih rock i punk hitova. Bend se po muzičkom pravcu može svrstati u R’N’R - Hard Rock žanr sa primesama blues-a. Nakon osvojenog trećeg mesta na Majskoj gitarijadi u Ljubičevu bendu se od prve polovine maja ove godine priključuje i bas gitarista Deki koji se savršeno uklopio u bend i već nakon prve probe zvanično postao član našeg benda. “Anti-Infrakt” su: Vladislav Velkovski – vokal i gitara, Ana Kovačević – gitara, Dejan Momirović – bas, Aleksandar Stojanović – bubanj. “Grobdanište” je požarevački Death/Thrash Metal bend, postoje skoro dve godine. Svojim zvukom pokušavaju da ožive požarevačku Death metal scenu i naravno da vrate stari kvalitet dobre muzike. I ako je na žalost postava dosta puta menjana, posle puno padova imali su volje da nastave dalje u prezentaciji svojih ideja. “Grobdanište” su: Marko Stefanović – bubanj, Stefan Stanojević – vokal i gitara, Petar Stević – gitara. “Zero Kills” iz Petrovca na Mlavi je nastao sredinom avgusta 2010. godine. Sa ozbiljnijim radom kreće sredinom 2011. godine, kada se promenila postava u vidu basiste i bubnjara. Bend je okrenut najviše autorskom radu, pod uticajima raznih žanrova alternativne muzike. Nakon nekoliko dužih odlaganja, početkom godine je snimljen prvi deo demo albuma. Muzički pravac im je Nu Metal, Rapcore. “Zero Kills” su: Milan Radosavljević – vokal, Boban Lazarević – gitara, Luka Glasnović – gitara i vokal, Igor Milosavljević – bas, Čedomir Stefanović – bubanj. Slobodan Boba Novaković

Узео синдикални новац

ИЗ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ПОЖАРЕВАЦ

Пожаревачка полиција поднела је кривичну пријаву против Ненада Г. (1983) из Костолца, због основа сумње да је извршио кривично дело проневера. Он је осумњичен да је, као главни повереник синдиката Привредног друштва за одржавање и обезбеђивање објеката “Костолац услуге” из Костолца, током 2012. године, присвојио средства намењена синдикату по основу чланарина и прикупљене помоћи за чланове синдиката, у износу од око 170.000 динара. Осумњичени је новац, који су радници овог предузећа издвојили као помоћ колегама , неовалашћено присвојио и на овај начин нанео штету радницима и предузећу. Против Ненада Г. полиција је поднела кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву.

Градња без грађевинске дозволе

Пожаревачка полиција поднела је кривичну пријаву против Наде Ј. (1967) из Пожаревца, због сумње да је извршила кривично дело градња без грађевинске дозволе. Она је осумњичена да је као инвеститор и власник парцеле, без прибављене грађевинске дозволе, вршила надградњу породичне куће у Пожаревцу, у Улици Жике Јовановића Шпанца.

Кривична пријава поднета је и против извођача радова Славише Ј. (1950) из Бубушинца, због сумње да је извршио кривично дело неовлашћено бављење одређеном делатношћу, јер је изводио грађевинске радове на изградњи куће осумњичене Наде Ј, са радницима које је лично ангажовао, без пријављене предузимачке радње. Кривична пријава против осумњичених поднета је Основном јавном тужилаштву у Пожаревцу.

Крађа аутомобила

Пожаревачка полиција одредила је задржавање и поднела кривичне пријаве против Александра Г. (1994) и Дејана П. (1995) из Костолца, због основа сумње да су извршили кривично дело неовлашћено коришћење туђег возила. Они су осумњичени да су, током ноћи, 13. августа, украли возило марке “југо”, паркирано испред куће мештанина Костолца. Након стартовања возила, осумњичени су, услед неприлагођене брзине, у оближњој улици, украденим аутом ударили у бетонску бандеру. Оштећено возило су напустили, да би испред Спортске хале у Костолцу поново украли “југо”, паркиран у близини. Полиција је на путу према Смедереву зауставила осумњичене и привела их у Полицијску станицу. Украдена возила враћена су оштећеним власницима,

док су осумњичени уз кривичну пријаву предати истражном судији Основног суда у Пожаревцу.

Из Одељења саобраћајне полиције Полицијске управе у Пожаревцу

На подручју Полицијске управе у Пожаревцу, током претходне недеље, догодилo се 16 саобраћајних незгода. У овим саобраћајним незгодама 1 особа је задобила теже телесне повреде, док je 7 особa лакше повређенo. Саобраћајне незгоде догодиле су се углавном због неприлагођене брзине стању пута и условима саобраћаја и недржање потребног одстојања приликом обилажења. Ове недеље из саобраћаја је искључено 7 возача, због управљања под дејством алкохола. Највише промила алкохола у крви имао је Саша М. из Београда (1,74 мг/мол). Пожаревачка полиција је овим возачима путничких моторних возила одредила задржавање због тешке алкохолисаности. Новчане казне изречене су за 152 возача због непоступања по саобраћајним прописима. Током предходне недеље саобраћајна полиција поднела је 69 прекршајних пријава, углавном због неприлагођене брзине, 21 аутомобил однео је “Паук” и донето је 36 решења о уклањању возила.


16

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

Лубеницом против болова у мишићима

Нова студија шпанских научника открила је да сок од лубенице може да ублажи болове у мишићима после вежбања. Лубеница, у највећој мери, али и диња, краставци и тикве, садрже аминокиселину цитрулин која је специфична по томе што утиче на смањење болова у мишићима. Ранија истраживања су открила да цитрулин има антиоксидативне способности и као такав може да произведе кисеоник у душнику који подстиче релаксацију и ширење крвних судова, повољно делује код еректилне дисфункције (импотенције), хипертензије и атеросклерозе. У истраживању је учествовало седам здравих студената који су у три различита наврата, после теста максималног напора на циклоергометру попили 500 мл сока од лубенице, са садржајем цитрулина од 1,17 грама, или сок од лубенице додатно обогаћен цитрулином, од око 5 грама цитрулина, или плацебо. Резултати су показали да су обе групе које су уносиле сок од лубенице осћећале значајно мањи бол у мишићима у поређењу с плацебо групом, што показује да сок од лубенице има потенцијал да постане нови функционални напитак за спортисте.a

Једите и зауставите старење

Када је наше здравље у питању, конзумација љубичастих намирница доноси низ предности! Ако желите поправити одређене аспекте здравља, добро се осећати или се једноставно опустити, моћне љубичасте намирнице могу вам у томе помоћи.

Љубичасто поврће

Бирајте патлиџане, љубичасти купус или лук.

Љубичасто воће

Грожђе, шљиве, смокве и боровнице најчешће су љубичасто воће.

Љубичасте биљке

Чак и биљке љубичасте боје, попут лаванде, повољно делују на ваше здравље. Осим дивног мириса који лаванда додаје производима за негу косе и коже, ова биљка поправља циркулацију и смањује несаницу и депресију.

Која храна даје енергију?

Када покушавамо да се хранимо здраво, врло је важно да водимо рачуна о томе да уз мало калорија унесемо довољно храњивих материја, из којих ћемо црпeти енергију. Ево шта треба а шта не треба јести да бисмо сачували енергију.

новни састојак интегрално или црно брашно. Храна која је ближе природном стању даје вам стабилнији и дуготрајнији извор енергије.

ЗАМЕНЕ ЗА ШЕЋЕР Ниско калорични шећерни алкохоли

Повремено конзумирање чоколадице оставите за после оброка који је садржао протеине и масти, што ће успорити апсорбцију шећера из вашег тела и спречити оштре енергетске успоне и падове.

Жваке без шећера

Када вам у организму недостаје течности, густина крви опада, па се мање кисеоника преноси до ваших виталних органа и мишића, што може довести до тога да се осећате сасвим исцрпљено.

Пошто не можете да их сварите, ове супстанце, у које спадају манитол, сорбитол и ксилитол, могу да изазову стомачне проблеме попут подригивања или гасова, који из организма црпе енергију. Ове жваке често садрже поменуте шећерне алкохоле, али док жваћете такође гурате ваздух, што опет може да доведе до подригивања и трошења енергије.

Не једите сам шећер

НЕДОСТАТАК ВОДЕ

Пијте чашу воде уз сваки оброк

Авокадо, језгричасто воће, маслиново уље и друге здраве масти чине да ваш систем за варење ради као подмазан, па поред тога што су одличан извор енергије, они помажу и да се та енергија уштеди.

Вода помаже организму да функционише без проблема, који изазивају, поред примарних тегоба и црпљење енергије из организма. Зато се трудите да пијете што више воде, али у исхрану убаците и воће и поврће које је пуно течности, попут лубенице, диње, ананаса или јагода.

ИНДУСТРИЈСКА ХРАНА

Прескочите алкохол пред спавање

Здраве масти

Кесица чипса или чоколада, брзо ће подићи енергију у организму, али индустријски процесуирана храна, брзо пролази кроз организам, што значи да ћете имати кратак скок енергије, који ће брзо нестати из тела.

Алкохол не само да дехидрира организам, него и подстиче ноћна буђења која итекако смањују количину енергије, па се потрудите да последњи унос алкохола у току дана буде три до четири сата пре него што легнете.

Мање је више

ЕНЕРГЕТСКА ПИЋА ЗА БРЗО ПОДИЗАЊЕ?

Једите што више можете целе намернице попут воћа, поврћа, језгричастог воћа или интегралних житарица, а када купујете паковану храну, потрудите се да је она прошла што мање фаза индустријске обраде. Када бирате пасту или хлеб, гледајте да им је ос-

Не. Већина енергетских пића садржи кофеин, шећер и не много других састојака, па ће скок енергије који осетите кад их попијете бити краткотрајан. Ови напици у организму зарад краткотрајног подизања, праве велику штету.

РЕЦЕПТ

СОРБЕ ОД ЛУБЕНИЦЕ

Потребно је: 1 кг. зреле лубенице, 100 г. смеђег шећера, 3 кашике свеже цеђеног сока од поморанџе Припрема: Лубеницу очистите од коштица и исеците је на коцкице.

Додајте шећер и сок, па све добро измешајте у блендеру да добијете кремасту масу. Сорбе ставите у одговарајућу посуду и држите у замрзивачу неколико сати.

ВЕНЧАЊЕ

Пре венчања: Он: Тооо! Коначно сам дочекао! Она: Хоћеш, да идем? Он: НЕ! Нисам нити помислио на то! Она: Волиш ме? Он: Наравно! Она: Јеси ли ме кад преварио? Он: Не! Зашто уопште питаш? Она: Желиш ли ме пољубити? Он: И те како! Она: Желиш ли ме ударити? Он: Нема шансе! Нисам ја такав човек!

ВИЦЕВИ

Она: Могу ли ти веровати? А што се збило након венчања, прочитајте текст одоле према горе!

БАБА И СЛУШНИ АПАРАТ

Баба отишла код доктора: - Докторе, купила сам слушни апарат! - Одлично! А како вам је муж? - Ма, јефтино! Само 300 динара!

СЛУЧАЈНОСТ

Пита учитељица Перицу: - Перице, наведи ми једну случајност. - Моја мама и тата су се венчали исти дан.

Стрес на послу опасан по срце жена

zz Ризик од болести срца и крвних судова 40 одсто већи је код жена којима је на радном месту врло напорно Истраживање, представљено на састанку Америчког друштва за болести срца, показало је да је ризик од болести срца и крвних судова 40 одсто већи код жена којима је на радном месту врло напорно, у односу на даме којима на послу није тако тешко. Истраживачи болнице у Бостону открили су и да људи који страхују да ће остати без посла имају веће шансе за високи крвни притисак, повишене нивое холестерола и прекомерну телесну тежину. У истраживању је учествовало 17.415 жена, које су у просеку имале 57 година. Све учеснице су током 10 година редовно биле под контролом, а сврха сваког прегле-

да била је откривање могуће везе између напора на послу и болести срца. Др Мишел Алберт, један од аутора истраживања, рекао је да истраживање указује да код жена постоје краткорочне и дугорочне последице напора на послу по здравље срца. Алберт поручује да посао може позитивно и негативно да утиче на здравље, због чега је важно припазити на стрес који посао носи са собом. Стручњаци процењују да сваки четврти човек барем једном годишње има неки психички проблем, а већина тих проблема повезана је са стресом.

ЛАЗАРИЗМИ

- Уписао је чисту философију. Нема леба без мотике! - Срби су највише битака изгубили од себе! - Један Влада каже да би хтео да реконструише брак! - Пшеница је добро родила, биће проје! - Кад се наши спортисти такмиче, више не грицкам семенке, већ нокте! Миодраг Лазаревић


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА АПОТЕКА НАНА позива заинтересоване: • фармацеутске техничаре и • дипломиране фармацеуте да се пријаве за обављање приправничког стажа. Потребно је донети CV. Пријава лична у Апотеци Нана, Вељка Дугошевића 31 у Пожаревцу. Телефон: 012/53-13-53

АПОТЕКА НАНА – УВЕК СА ВАМА

17

ОПШТА БОЛНИЦА ПОЖАРЕВАЦ расписује

ЈАВНИ ОГЛАС

за пријем у радни однос

1. Једиог (1) медицинска техничара-сестру за рад на одељењу продуженог болничког лечења и неге у Општој болници Пожаревац, на замени привремено одсутне запослене због породиљског одсуства и одсуства ради неге детета са пуним радним временом. 2. Једног (1) медицинска техничара-сестру за рад на неонатологији гинеколошко акушерског одељења у Општој болници Пожаревац на замени привремено одсутне запослене због породиљског одсуства и одсуства ради неге детета са пуним радним временом. За радно место под 1 и 2 услови су: Поред општих услова предвиђених законом и за радно место под 1. завршену средњу медицинску школу - општи смер (IV степен) и положен стручни испит; за радно место под 2. завршену средњу медицинску школу општи или педијатријски смер (IV степен) и положен стручни испит. Уз пријаву, у којој је потребно навести за које радно место се пријављујете треба доставити: - кратку биографију са адресом и контакт телефоном,:

STANOVI: 30+5 m2, [umadijska, CG 38 m2, kod Medicine rada, CG 47 m2, B.Prvulovi}, CG 52 m2, Zabela 53+6m2, T.~ar{ija, renoviran 60 m2, T.~ar{ija, CG, renoviran 62 m2, Kostolac, CG 62 m2, T.~ar{ija, CG 66 m2, Pionirski trg, CG, 1.spr. 68 m2, Stari korzo, CG 70 m2, Busije 70 m2,^. Vasovi}a, centar, CG 72 m2, M.Pijade, CG 73 m2, U`i~ka, gara`a, CG, novo 73,30 m2, strogi centar, CG 74 m2, M. Pijade,centar,novo 75 m2, centar, 1.sprat, CG, novo 92 m2, Jugovi}eva, CG 103 m2, M.Pijade, novo,sa kuhiwom

23.000 24.000 32.000 18.000 47.700 dogovor 30.000 42.000 42.000 45.000 32.000 dogovor dogovor dogovor dogovor 44.000 800/m2 65.000 60.000

NOVOgradwa: -18,90 m2, centar, CG, nadgradwa - 39,50 m2, B.Prvulovi} - 42 m2, ukwi`en - 53,40 m2, ukwi`en - 55 m2, kod Medicine rada - 62 m2, useqiv, CG

16.000 660/m2 450 /m2 500 /m2 820/m2 41.000

POSLOVNI PROSTOR 250 m2,5 ari, restoran sa opremom 39.000 1700 m2, 50 ari, klanica dogovor

IZDAVAWE - stan 38 m2. centar, CG,name{ten, 100 mese~no BEOGRAD: stan 59 m2, kod Cvetka, novo

1.400/m2

NOVI SAD: stan 37 m2, centar, 1.sprat

40.000

CRNA GORA ku}a 120 m2, plac 1 ar, Sutomore

70.000

KU]E: 60+60 m2, 3,60 a, Busije 37.000 60 m2, 4 a, R.Dragovi}a 28.000 70 m2, 6,6 a, Industrijska 32.000 80 m2, 1,40 a, Vojvo|anska dogovor 80 m2, 4,65 a, kod Poq. {kole 18.000 100 m2, 6,10 a, kod O[ Vuk Karaxi} 28.000 100 m2, 1,7 a, Jugovi}eva 19.000 100 m2 (2 stamb.jedinice), 4,8 a, kod Gem-a dogovor 100 m2, 4 a, kostola~ki put, odli~na lokacija dogovor 116 m2, 6 a, gradi{tanski put 47.000 120 + 100 m2, 3,12 a, kod bolnice 23.000 120 m2, 4,5 a, Bratstva-jedinstva dogovor 140 m2, 4 a, Kosan~i}eva, CG-gradsko 80.000 140 m2, 11,60 a, Majakovska, CG 45.000 150 m2, 5 a, Busije 40.000 180 + 60 m2, 3,20 a, JNA dogovor

200 m2, 5,13 a, Vinogradska dogovor 220 m2,4,70 ari,Slobodarska 49.000 220 m2,1,30 ari,str.centar (3 stana) CG dogovor 220+36 m2,4a, B.Dimitrijevi}a,vi{e stanova dogovor 224 m2, 4,70 a, ^a~alica 49.000 225+350 m2,4,70 a,gara`a, Busije dogovor 240 + 60 m2 lokal, 5,95a, B.Dimitrijevi}a 115.000 300 m2, 3,67 a, Bratstva jedinstva dogovor 300 m2, 12,3 a, centar 150.000 350 m2+gara`a, 7,5 a, ^a~alica, CG dogovor 380 m2, 4 a, centar, CG gradsko 85.000 stovari{te 100 m2, plac 18,80 a, beogr.put 53.000 lokali 22 + 19 m2, Kosovska 37.000 lokal 24 m2, Barili 21.000 lokal 28 m2, Barili 25.000 lokal 38,70 m2, ^ede Vasovi}a, prizemqe 1000/m2 lokal 68,60 m2, centar, CG 450/m2 lokal 165 m2, centar, CG(vi{e lokala) 170.000 plac 1,45 a, stara ku}a, centar 12.000 plac 4,80 ara, Zmaj Jovina 10.000 plac 6,17 ari, centar, stara ku}a dogovor plac 6,25 ari + temeq, lu~i~ki put 12.000 plac 6,75 ara, ku}a i gara`a, Bosanska 120.000 plac 8,90 ari, Zmaj Jovina 1.400/ar plac 10 ari, beogradski put 10.000 plac 15 ari, kod Madone 7.500 plac 15 ari, zabelski put 10.000 plac 80 ari, beogradski put, do puta 800/ar Vikendica 80 m2, 2,80 a, petrova~ki put 7.500

Ovla{}eni sudski ve{tak, za oblast: Tr`i{ne procene nepokretnosti

- оверену фотокопију дипломе о завршеној средњој медицинској школи - општи смер за радно место под 1. - оверену фотокопију дипломе о завршеној средњој медицинској школи - општи или педијатријски смер за радно место под 2. - оверену фотокопију уверења о положеном стручном испиту - извод из МК рођених (не старије од шест месеци) или оверена фотокопија Кандидати који су радили у струци дужни су да доставе и оверену фотокопију лиценце Рок за подношење пријава је 8(осам) дана од дана објављивања у листу " Реч Народа" и код Националне службе за запошљавање у листу "Послови". Непотпуне и неблаговремене пријаве се неће разматрати. Пријаву са документацијом доставити на адресу: Општа болница Пожаревац, Ул.Братства и јединства 135,12000 Пожаревац


18

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

Дирекција 012/224-212; 212-692; 214-247 Факс 012/214-257 Продавница „ЛОВАЦ” Пожаревац 012/521-134 Продавница „МИЦА” Костолац 012/241-379 Продавница „ДУНАВ” Голубац 012/78-137 Продавница „МЗ” Кучево 012/850-610 Фарма-мешаона Петровац 012/333-466 www.unionmz.com


19

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

Прошло су две године од смрти нашег колеге

Дана 17.8.2013. године преминуо је наш вољени муж, отац и деда

САВА МИЛИЧИЋ 1945-2013.

Ожалошћени: супруга Злата, син Јован, ћерка Александра, унучад Илија, Марко, Љубица и Милан, зет Горан и снаја Ивана и остала родбина и пријатељи (3207)

ТУЖНО СЕЋАЊЕ

МИЛАНА НЕСТОРОВИЋА

Дана 10.08.2013. године навршавају се а дана 27.10.2013. године навршиће се три тужне године од смрти наше драге ма- три тужне године од смрти нашег драгог ме тате

Памтићемо га по доброти и искрености. МИЛАДИНОВИЋ ДУШАНКЕ из Трњана

Са поносом ћемо вас чувати од заборава, вечно тугујући. С љубављу, ваши најмилији: ћерка Јасна, син Љубиша, зет Витомир, снаја Славица, унуци Бобан, Дејан и Горан, унуке Сандрин, Амел и Јована и праунуци Милош, Леа, Том и Милан (3184)

Колектив ,,Реч народа”

Дана 26.8.2013. године навршавају се три године од смрти мог супруга

МИЛАДИНОВИЋ АЛЕКСАНДРА МИЋЕ из Трњана

Дана 24.08.2013. године навршиће се 40 дана од када није са нама наша

Дана 23.8.2013. године навршавају се три године од смрти нашег драгог

24.8.2013. г. навршава се 7 година како није са нама

и вољеног

драга

МАКСИМОВИЋ СТАНКО 1949-2006. Његови: супруга Зорица, синови Предраг и Ненад, снаје Наташа и Даворка и унука Уна

ВЛАДИМИРА

ЖИВАДИНКА

ЈОВАНОВИЋА

КИСЕЛОВСКИ

Три године живим без тебе, мили

1946-2013.

бити док сам жива.

Дана 23.8.2013. г. навршава се 5 година од изненадне, преране смрти

године на Старом пожаревачком Твоји најмилији: синови Мирослав и Југослав, снаја Снежана,

гробљу (парцела 10) у 12 сати. Његови најмилији: супруга Олга, кћерка Гордана, зет Слободан,

унук Никола, унука Наташа

Твоја Вера

СЛАВКА СТЕФАНОВИЋА Помен ће се одржати 23.8.2013.

мој, са болом у срцу и души. Моје мисли су стално са тобом и тако ће

(3117)

снаха Јелена и унуке Ивана и Весна

ЛАЗИЋ СРЕТЕНА мед. техничара анестезије 1947-2008. Мира

(3134)

(3190)

(3152)

(3130)


20

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

ТУЖНО СЕЋАЊЕ

Са тугом и болом обавештавамо родбину и пријатеље да је наш драги

Девет година носимо у срцима и мислима нашег Рилета, ведрог и насмејаног какав је увек био

НИКОЛА НИКОЛИЋ

инг. РИСТИЋ СЛАВОЉУБ 1936-2004-2013. Тужни, загрљени без њега: синови Дејан и Жељко, сестра Мила, породица Ерић и супруга Рушка (3185)

МАЛИ ОГЛАСИ СТАНОВИ-ПРОДАЈА

Продајем двособан стан и гарсоњеру у центру Петровца. Тел. 064/223-14-48 Мењам једнособан стан за двособан, Р.М.Руса. Тел. 063/8229290 На продају стан у изгрдањи, у Пожаревцу у улици Дунавској, површине 74 кв. Тел. 063/602-208 (2877) Продајем или издајем стан, Косовска 55, 1. спрат, цг, ктв, намештен, 66 кв, цена по договору. Тел. 012/587-086 и 062/1027-640 (3011) Хитно продајем стан, 60 кв, Моравска 134, могућ сваки договор. Тел. 061/611-7021 (3150) Продајем стан у Забели, 45 кв, у приземљу, без улагања, са подрумом од 15 кв. Тел. 064/585-4279 и 012/554-848 (3161) Нов намештен стан, 63 м/2, укњижен, пети спрат има лифт, италијански намештај, климатизовано, Делиградска. Тел.+393207089258, 063/859-01-86 или на eminamarkovic53@yahoo.com Продаје се стан у Костолцу код Спортске хале, 62 кв, са 3 собе и кухињом. Тел. 062/1330-289 и 012/242-102 (160) Продајем нов стан од 45 кв, укњижен, високо приземље, тераса, близу Железничке станице. Тел. 062/1637-238 (160) На продају стан од 66 кв, Пионирски трг 17/11, 1. спрат, ктв, интерфон, видео надзор, клима, лифт, телефон. Тел. 060/0213-953 (3210)

СТАНОВИ-КУПОВИНА Купујем једнособан стан у ,,Ђури” или околини ,,Ђуре”. Тел. 060/0530-563 (160)

СТАНОВИ-ИЗДАВАЊЕ Издајем стан код ОШ ,,Д. Обрадовић”, за 2 ученице-ка, соба, кухиња, купатило, цг, ктв, тел, улаз посебан. Тел. 060/0212-796 и 012/212-796 Издајем собе за ученице у засебној кући близу Економске школе, Хомољска 13, цг, 60 Е. Тел. 065/841-46-82 Намештен, двособан стан, центар, близина аутобуске, школа, цг, ктв. Тел. 060/0675197 и 012/675-197 (2753) Издајем намештен стан, Лоле Рибара 57 и вршим снимање зуба. Тел. 064/428-0637 и 012/258-156 (3025) Издајем СОБЕ за УЧЕНИКЕ (трособан стан), центар, упореба кухиње и купатила, цг. Тел. 062/8505-462 (3103) Издајем једнособан стан у центру Костолца, цг, ненамештен. Тел. 012/241-278 (3031)

Преминуо 8.8.2013. године у 78-ој години после кратке и тешке болести. Сахрана је обављена 10.8.2013. године на Старом гробљу у Пожаревцу. Ожалошћени: супруга Нада, ћерке Јадранка и Јованка, зетови Марко и Ненад, унуке Јована, Валерија, Ана и Јелена, брат Томислав са породицом, свастика Душанка и Љубиша са породицом, Цица и остала родбина (3123)

Издајем нов намештен стан за ученице или породицу Делиградска комплетно намештен цг, клима. ново прво усељење, Тел.+393207089258, 063/859-01-86 или на eminamarkovic53@yahoo.com Издајем полунамештен стан у ул. Вардарској, за ученице или млади брачни пар. Тел. 063/8718-830 (3048) Стан за ученице са цг, посебан улаз. Тел. 063/254-790 и 012/210-201 (3049) Стан за ђаке, центар, потпуни комфор, цг, телефон, повољно! Тел. 064/136-7891 (3058)

АГЕНЦИЈА ЗА ПРОМЕТ НЕКРЕТНИНА

ТАКОВО

Повољно издајем стан у Београду (студентима). Тел. 065/221-0766 (3120) Издајем намештен, двособан стан, новоградња, ул. Дунавска 48, код зграде ,,Солидарности”, цг, ктв, интернет, паркинг. Тел. 063/581-811 (160) Издајем једно, дво и трокреветне гарсоњере, комплет опремљене, Книћанинова 13, Пожаревац, код Медицине рада. Тел.061/111-6240 (3127) Издаје се стан за женску особу, центар, близу ВТШ, цг, ктв, телефон. Тел. 012/222911 и 064/3944-912 (3129) Издајем намештен, једнособан стан. Тел. 012/210-892 (3133) Издајем једнособан, намештен стан, цг, ктв и собе за ученике са посебним улазом, Ужичка 22/1, Пожаревац. Тел. 012/512-504 и 062/223-204 (3135)

Светосавска 26 Пожаревац

Издајем једнособан стан за 2 ученице, код аутобуске станице. Тел. 012/246-064 и 064/81-64-004 (3138)

На продају плац од 4 ара, у центру, цена 38.000 Е

Издајем намештену собу (2 једнокреветне), употреба кухиње и купатила, ктв, интернет, цг, посебан улаз, Шумадијска ул. Тел. 063/758-7605 (3139)

тел. 012/510-515 website www.takovonekretnine.co.rs

Издајем намештену гарсоњеру, новоградња, цг, ктв, ул. Симе Симића 1. Тел. 064/821-1024 (3070) Соба за ученице, строги центар, засебан улаз, цг, јефтино. Тел. 060/37-46-970 (3090) Издаје се стан (кућа), 80 кв, намештен, централно грејање, кабловска, погодан за породицу или 2-3 ученика-це. Стан се издаје на дужи временски период. Тел. 062/962-0806 (3095) Издајем стан, 40 кв, намештен, ул. Доситејева 4. Тел. 063/233-549 (3113)

ОДГУШЕЊЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ

- одгушење канализације машинским путем - испирање канализације високим притиском - снимање цеви специјалним камерама - испирање водоводних и топлотних инсталација, подног грејања и радијатора Тел. 063/323-070 и 064/323-5099 www.vodovodikanalizacija.com (20859)

Соба за ученицу са централним грејањем, услови супер. Тел. 012/55-52-839 (3140) Издајем намештен стан, 38 кв, са централним грејањем и кабловском, ул. Миодрага Васића бр. 4. Тел. 065/50-90-839 и 012/401-748 (3143) Издајем намештену собу, кухињу, купатило и ходник са цг, посебан улаз, Виноградска 18. Тел. 012/531-225 Јовановић Анка (3144) Издајем стан од 64 кв у Немањиној ул. бр. 68/6, на дужи период, цг, ктв. Тел. 065/9575247 (3145) Издајем намештен стан, 40 кв, у ,,Евроцентру”, ул. Дринска 21 А, цг, ктв. Тел. 065/9575-247 и 062/363-898 (3146) Стан за 2 ученице, зграда код Лукоил пумпе, договор. Тел. 062/181-3661 (3147) Издајем собу за ученице, центар и продајем викендицу на петљи за Салаковац. Тел. 012/225-802 и 064/487-0578 (3151) Издајем повољно комплетно намештен, двособан стан у згради, цг, ктв, погодан за ученике, породице. Тел. 060/0527-724 (3153) Издајем собу ученицима у стану у центру града, цг, тел, ктв. Тел. 062/863-5963 и 012/223-484 (3156) Издајем празан, двособан стан од 60 кв у Табачкој чаршији, 3. спрат. Тел. 060/45-82123 (3157) Издајем комплетно намештен стан у Косовској улици. Тел. 060/7411-640 (3160) Издајем гарсоњеру у кући, центар, за ученице. Тел. 061/624-2645 (3162)

(3169)

Издајем намештен, једнособан стан у центру, цг, ктв. Тел. 063/117-0703 и 063/200-566 (3163) Издајем собе за ученице са посебним улазом и цг, у Пожаревцу, Босанска 9. Тел. 063/826-9891 и 012/556-386 (3164) Намештен гарсоњера, центар, могу 2 ђака. Тел. 064/0445-390 (3165) Издајем једнособан стан, комплетно намештен, клима, цг, ктв. Тел. 063/785-7531 (3167) Издајем стан за ученице, Београдска 13. Тел. 066/266403 (3168) Издајем собе за ученице са посебним улазом и цг. Тел. 012/221-749 и 060/354-7354

Издајем намештену гарсоњеру у Београду, ул. Драгослава Срејовића, Карабурма. Тел. 062/76-00-50 (3171) Издајем комплетно намештен 2-собан стан у ул. 27. априла, 1. спрат. Тел. 063/7791639 Издајем једнособан, намештен стан за 2 ученице, цг, ктв, телефон, близу Гимназије. Тел. 064/562-4613 (3172) Издајем стан, 60 кв,, намештен, клима, ктв, ул. Косовска 55, близу Гимназије. Тел. 063/222-186 (3173) Издајем намештен стан за ученике у центру града. Тел. 064/372-6540 (3175) Издајем собе за ученике код Медицинске школе. Тел. 065/550-7010 (3176) Издајем стан у ,,Евроцентру”, 62 кв, комплетно опремљен. Тел. 065/85-19-653 (3171) Издајем двособан, комплетно опремљен стан, 70 кв, 2. спрат, цг, ктв, тел, код Железничке станице. Тел. 063/7199-801 (3178) Продајем једноипособан стан, новоградња, Вука Карџића 23, 1. спрат, цг, лифт, тераса, интерфон, власник, укњижен. Тел. 063/8480-894 (3072) Стан за ученице у центру, цг, тел, повољно. Тел. 064/42-48-939 (3179) Издајем стан, близу Економске школе, цг, интерфон, ктв, паркинг. Тел. 064/447-6256 (3180) Повољно издајем намештен, трособан стан код Чачалице. Тел. 064/399-4828 и 012/210-282 (3181) Издајем собу за ученице, ул. Југ Богданова 11, близу Медицинске школе, посебан улаз, ктв, цг. Тел. 012/556-032 (3183) Издајем стан у Скопљанској улици. Тел. 064/227-6042 и 012/512-235 (3200)


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

Građevinski materijal - Sve na jednom mestu - Najniže cene

HIDROIZOLACIJA

• TER PAPIR • BITUMEN • BITULIT • POLIAZBITOL • KONDORIN

www.termodom.rs GIPS PLOČE sa pratećim materijalom

BRIKETI

super cena i kvalitet

• 9,5mm • 12,5mm • LAMINATI • MINERALNI PLAFONI

• ALAT ZA MAJSTORE • KROVNI PROZORI • ČAMOVA GRAĐA • STAKLENE PRIZME • OGREV: BRIKETI I DRVO • I JOŠ MNOGO TOGA...

КУЋЕ-ПРОДАЈА

ЛОКАЛИ-ПРОДАЈА

Продајем кућу на београдском путу, 500 м пре моравског моста, 120 кв, гаража, парно грејање комбиновано, новоизграђена, са плацем од 12 ари, могућа замена за стан у Пожаревцу. Тел. 064/227-6044

На продају локал у улици Светосавској 24 у Пожаревцу (64 кв +34 кв). Тел. 063/602208 (2876)

Продајем кућу у Забели преко пута „Глас сервис“-а, стару 10 година, монтажно зидани објекат са 6 ари плаца, цг, сређена комплет и одмах усељива. ЦЕНА око18.000 Е. Тел. 061/238-9920 и 061/140-2081 Саша

Торте украшене фонданом, шлагом или чоколадом Тел. 063/42-55-32 Издајем једнособан, намештен стан у Босанској улици, повољно за ученике. Тел. 064/51-05-786 (3191) Издавање – Београд Издајем комплетно опремљен, једнособан стан у Београду – ЗВЕЗДАРА, цг, лифт, ктв. Тел. 064/639-7325 и 011/343855 (3126)

Издајем стан у строгом центру код семафора за једну или две ученице нижих разреда. Тел. 064/916-96-62 (3189) Издајем намештен стан, идеало за две ученице, сроги центар, мали трошкови. Тел. 063/81-381-95 (3201) Нови Београд, улица Нехруова, трособан конфоран стан за две девојке. Тел. 012/7515-421 и 063/87-16-899 (3199)

Мењам намештену кућу са њивама у Ореовици за једнособан стан или већу гарсоњеру у Пожаревцу. Тел. 012/551-848 и 064/891-8293 (3208) На продају укњижена кућа, 110 кв, 4 ара плаца, ЈНА 15, Костолачки пут, 500 м од хотела, трофазна струја, тел, вода, канализација, усељива одмах. Тел. 064/2676312 (160)

Продајем храстов паркет прве класе, 10 кв, цена 170 Е. Тел. 064/80-995-60

Издајем локал, 24 кв + 2 х магацинског простора од 20 кв, Немање Томића ¼, цена 100 Е + депозит. Тел. 063/8529-315 (3018)

Продајем столарску машину (комбинирку), 5 клв, 2880 обр/мин, са 2 ножа, цена по договору. Тел. 012/566-104 (3046)

Издајем локал у Косовској 42, Пожаревац, код Гимназије. Тел. 012/344-060 и 064/3407-523 (3026)

Школа за фризере врши упис нових ђака и поребан женски фризер. Тел. 065/8930-120 и 012/527-299 (3159)

Издајем локал, 60 кв, у Косанчићевој 25, поред секси шопа, од 1. септембра, цена 200 Е. Тел. 065/555-6054 (3034)

На продају замрзивач од 320 л и моторна тестера ,,Homelite”. Тел. 064/7090-170 (3141)

ПЛАЦЕВИ

Повољно продајем улазна врата, двосед, 3 фотеље, ТВ Сони (100 херца, екран 72) и кауч. Тел. 064/2767-159 и 012/566-523 (3211)

Продајем кућу, 2 приземне зграде око 100 кв, плац 5 ари, цена 18.000 Е, Марка Миљанова 4, Пожаревац. Тел. 063/280-252 (3041) Бусије, двоспратна кућа, 196 кв, власништво 1/1, легализована, прикључена на градску канализацију, могућа подела на две стамбене јединице, Миливоја Живановића 20, асфалтирана улица, 45.000 Е. Тел. 069/220-6370 (3158)

Издајем две намештене собе са централним грејањем, искључиво за ученице или студенткиње. Тел. 063/62-34-33 (3192)

КУЋЕ-ИЗДАВАЊЕ

Стан за ученике, центар. Тел. 012/543-606 (3206)

Продајем ПЧЕЛАРСКИ КОТЕЈНЕР за 40 ЛР или ДБ-10 кошница, нов, некоришћен. Тел. 063/210-715

Продајем кућу, 60 кв, 31 ар плаца, воћњак, воноград, изнад горње капије Чачалице. Тел. 063/8529-315 (3018)

Београд, кућа, квалитетно грађена, 10 ари, 8 спаваћих соба, 6 купатила, кухиња, трпезарија, гардероба, гаража. Тел. 064/1160-701 (160)

Издајем ученицима засебно намештену кућу у Топличиној 76. Тел. 064/873-4008

Издајем коплетно опремљен стан за ученице у ул. Вардарска 10, двособан, 60 кв, новоградња. Тел. 060/735-0357 (3195)

Продајем добро очуван регал (210 в, 320 ш, 55 д) и Грундинг телевизор. Тел. 063/8009849 (3149)

Издајем једнособан стан у ближем центру града, усељив од 1. септембра. Тел. 069/66-22-60 (3193)

Издајем намештен једнособан стан у Београду, студенткињама, Трг Николе Пашића, ТА, КТВ, телефон, интернет. Тел. 066/222633 (3198)

ЛОКАЛИ-ИЗДАВАЊЕ

Tel: 012/531 824 Petrovački put bb, POŽAREVAC

Продајем стан од 92 кв, дуплекс, цг, 2 климе, у Светосавској улици, повољно, 52.000 Е. Тел. 063/8143-095 (3204)

Продајем кућу у Пожаревцу, Ф. Вишњића 20, 277 кв, на 4 ара плаца, легализована. Тел. 064/538-1589 (3182)

Озбиљној породици са дететом потребна кућа у најам или на чување. Тел. 064/825-0016 (160)

Продајем – издајем – мењам локал од 18 кв на зеленој пијаци, ул. Лоле Рибара. Тел. 064/130-9697 (3177)

TERMOIZOLACIJA

MINERALNA VUNA 5cm VUNIZOL 5cm STIROPOR AF 5cm STAKLENA MREŽICA XPS STIRODUR TAROLIT PLOČE ALU FOLIJE

Продајем кућу, 100 кв + 50 кв, 22 ара плаца, воћњак, ограђена, легализована, 30.000 Е, Сопот касарна, Пожаревац. Тел. 064/3336219 Милован (2789)

Издајем једнособан, намештен стан, Ускочка 17, посебна кућа. Тел. 012/210-015 (3196)

Издајем намештен, комфоран, двособан стан са 4 лежаја, у центру града код Медицинске школе, у новој згради, 150 Е месечно + дажбине, слободан од 21. августа. Тел. 063/222-335 (3188)

AKRILNE FASADE Uštedite novac, uštedite vreme PITAJTE NAS ZA SAVET...

21

Издаје се једнособана кућа за 1-2 особе на дуже, Лучички пут – Бусије, А.Ненадовића 26, усељива одмах. Тел. 064/15-12-110 и 012/7224-478 (3197)

ХИТНО! Продајем стан 110 кв, 2 купатила, 2 терасе, гаража, око 340 Е/кв, сређен комплетно 2 године, нова зграда, цена 37.000 Е. Тел. 064/5458-579

(3194)

Продајем плац, 40 ари, на Петровачком путу, у Малом Црнићу. Тел. 064/946-5074 Продајем плац од 10 ари у Пожаревцу, све информације на телефон. 012/556-900 (3032) Продајем плац 9 ари + кућа 45 кв, на костолачком путу, цена по договору. Тел. 064/556-8660 и 012/527-341 Издајем двособан стан за ученике, Вардарска 16/3, стан бр. 8. Тел. 012/512052 и 064/257-0654 (3170) На продају плацеви код старе циглане у Пожаревцу, 44 ара, има бунар, део воћњака, изнад касарне према Костолцу, пут са две стране, струја 70 м од плацева. Све то за фиксну цену од 6.600 Е, грађевинска зона . Тел. 064/26-76-312 (160) Продајем плац, село Симићево код Жабара, 54 ара, већи део под јасеновом шумом старом 60 година, кућа 8х10 + споредне зграде, вода (водовод), струја, пут, бунар, изузетно лепо и повољно, идеално за одмор. Тел. 066/907-9805 Вера (3105) Продајем плац, 5,40 ари са кућом од 35 кв у насељу Бусије (код школе), укњижен, власник. Тел. 064/400-4009 (3119) Продајем грађевинско земљиште, величина по жељи, улаз из Пећке, Пожаревац. Тел. 069/2255-102 (3136)

РАЗНО Продајем билијар ,,7”. Тел. 062/1615-987 Продајем КАМИОН Застава 621, 1980-о годиште. Тел. 062/1615-987

АУТОМОБИЛИ Dacia-Logan 1.4 Laureat Pack, 2005, 110.000 км, продаје се, црвене боје, у одличном стању, може се видети у Пожаревцу по договору на тел. 063/8299-355 (3137) Продајем кућу, центар Пожаревца, стара и нова градња, укњижена, повољна за студенте или ђаке. Тел. 018/234-264 и 060/728-0000 (3040)

НЕВАЖЕЋА ДОКУМЕНТА Оглашавам неважећом радну књижицу издату у Пожаревцу на име Сандра Басарић из Пожаревца (3118)

На продају кућа у Топоници величине 300 кв а плац 50 ари. Тел. 060/55-35-274 Хитно! (2942) Оглашавам неважећом радну књижицу издату у Пожаревцу на име Стефан Станојловић из Пожаревца (3124) Оглашавам неважећом радну књижицу издату у Жагубици на име Љубица Мијатовић из Пожаревца (3125) Оглашавам неважећом диплому Техничке школе издату у Пожаревцу на име Александар Петровић из Пожаревца (3142) Оглашавам неважећом радну књижицу издату у Пожаревцу на име Хафиз Хусеини из Пожаревца (3166)


22

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

МЕЂУОПШТИНСКА ЛИГА „ДУНАВ“

КУРЈАЧЕ НОВИ ЧЛАН

Након гашења Црног Врха из Миљевића,Ђердап из Голупца прекомандован је у Браничевску окружну лигу.У баражу су одмерили снаге Курјаче и Раденка (3:0), па је Курјаче постало нови члан МФЛ „Дунав“. Парови првог кола, 24/25 августа: Слога ТОП (Тополовник) – Слога (Ћириковац), Слога (Дрмно) – Војвода Миленко (Кличевац), Дунавац (Кисиљево) – Полет (Волуја), Млава (Братинац) – Млади борац (Мајиловац), Јединство (Љубиње) – Борац (Кленовник), Курјаче – Житковица, Јединство (Дубока) – Напредак (Бубушинац).

МЕЂУОПШТИНСКА ЛИГА „МЛАВА“

ДЕРБИ У БИСТРИЦИ

Парови првог кола 24/25 августа: Драгош (Орешковица) – Будућност (Везичево), Рудар (Стамница) – Раднички (Кнежица), Омладинац (Миријево) – Борац (Велико Лаоле), Омладинац (Бусур) – Напредак (Топоница), Бата Булић (Бистрица) – Полет (Александровац), Омладинац (Старчево) – Задругар (Табановац), Младост (Породин) – Крилаш (Ћовдин). Р.Сандић

КОЛОСАЛНИ КОСТОЛЧАНИ ЈОШАНИЦА 2011 – РУДАР 0:2 (0:1)

Нови Пазар Гледалаца: 1.200 Судија: Томислав Ђуровић (Ужице) 8.Стрелци: Милосављевић у 28. и Павлов у 69. минуту. Жути картони: Симић, Комљеновић, (Јошаница), Јовановић, Лазић, Муљајић (Рудар). Јошаница 2011: Пустињаковић 6, Кадрић 6, Холић 6, 5, Мемедовић 6, Феризовић 6,5, Недељковић 6 (Личина 6), Симић 6 (Авдић 6), Цаковић 6,5, Матић 6,5, Комљеновић 6, Елфић 6 (Змајчанин). Рудар: Станојевић 7, Милосављевић 7,5, Јовановић 7,5, Станић 7, Колаковић 8, Лазић 6,5 (Стојиловић 7), Милосављевић 7, Димитријевић 7 (Туфегџић 6,5), Животић 6,5 (Павлов 7,5), Стојановић 7, Муљајић 7. Играч утакмице: Колаковић (Рудар). Пун стадион у Новом Пазару и бучно навијање нису помогли домаћем тиму. Чета тренера Андрије Ферлежа је била стамена и знала шта хоће, па је остварена сигурна победа и укњижена су три стартна бода на тешком гостовању. Милосављевић је, прецизним шутем, обезбедио вођство за прво полувреме. У наставку Стојановић лепо додаје резервисти Павлову да превари голмана Пустињаковића за коначних 2:0. Рудар је овом победом најавио да ће опет водити главну реч на „Западу“ и кројити првенство. У наредном колу „енергетичари“, као домаћини, дочекују екипу Железничара из Лајковца. Р.Сандић

ЈУНАЧКА ИГРА У ЉУБИЋУ ПОЛЕТ – ШАПИНЕ 1:1 ( 1:0)

Љубић – Гледалаца: 300. Судија: Урош Вуковић (Крагујевац) 7. Стрелци: Луковић у 6. за Полет, а Миловановић у 68. минуту за Шапине.Жути картони: Саша Настасовић, Матић, Гајић (Шапи-

ФУДБАЛ – ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ

УСПЕШАН ДЕБИ ПЕТРОВЧАНА

zz СЛОГА – СМЕДЕРЕВО 1:0 (0:0)

Петровац – Стадион крај Млаве Гледалаца: 2.000 Судија:Срђан Јовановић (Београд) 8. Стрелац: Станисављевић у 77. минуту. Жути картони: Алија и Босман (Слога), Петровић, М. Ристић, Стојановић (Смедерево). Црвени картон: Марко Маринковић (Смедерево) у 55. минуту. Слога: Милиновић 7, Поповић 7, (Спремо 7), Босман 7,5, Стевић 7, Стојаковић 7, Станисављевић 8, Стојановић 7, Лепојевић 7 (Антанасијевић), Алија 7, Чукић 7, (Ракићевић 7), Митић 7. Смедерево: Глинтић 6, Благојевић 6,5, М.Ристић 7, Д.Ристић 7, Маринковић 6,5, Лукић 7, Стојановић 6,5 (Димитријевић), Кељевић 7, Потуровић 6,5 (Миловановић 6,5), Миљковић 6, Вићентијевић 6 (Ракић 6). Играч утакмице: Александар Станисављевић (Слога). Дебитант у Првој лиги на премијери пред својим навијачима, голом Станисављевића победио је екипу Смедерева и освојио прва

ФУДБАЛ – СРПСКА ЛИГА – ЗАПАД

не). Полет: Обренић 6,5, Вељковић 7, Ђоковић 6,5, Перишић 7, Обрадовић 6,5, Карајановић 6,5, Николић 7, Матијашевић 6,5, Петровић 6, Поповић 6 (Чакаревић), Луковић 7,5. Шапине: Николић 7, Грковић 6,5 (Ракић 6,5),Саша Настасовић 6,5,Слободан Настасовић 7, Матић 7, Мишић 6,5 Јовановић 6,5, Гајичић 6,5 Павлов 6. (Пејић 6,5), Богићевић 6,5 (Милосављевић), Миловановић 7,5. Играч утакмице: Марко Миловановић (Шапине). Јуначка игра Шапина у Љубићу више Чачка. Домаћи су добили прво полувреме, али су гости у наставку били агилнији, ангажованији и конкретнији, и успели да изједначе. Најбољи појединац на овој утакмици, Миловановић, уписао се у листу стрелаца и донео први српсколигашки бод своме тиму. Шапине после јуначке игре у Љубићу са новим еланом наредне недеље, од 11 часова, на своме стадиону дочекује чврсту екипу Јасенице 1911 из Смедеревске Паланке, која важи за једног од кандидата за освајање првог места. Р.Сандић

АУТОГОЛ РЕШИО ПОБЕДНИКА МЛАДИ РАДНИК – ПАРТИЗАН (ББ) 2:1 (1:1)

Пожаревац Стадион: Градски Гледалаца: 400 Судија: Далибор Трифуновић (Краљево) 8. Стрелци: Стокић у 17. и Јевтовић (аутогол) у 88. минуту, за Млади радник, Седларевић у 9. минуту за Партизан. Жути картони: Анђић, Бојатовић (Млади радник), Ђорђевић, Зарић, Марић (Партизан) Млади радник: Јанковић 6,5, Стокић 7 , Костић 6, Којић 6, Дабић 6, Анђић 6, Аврамовић 6 (Крстић), Вукановић 7 (Коцић), Бојатовић 6, 5, Опачић 6 (Живановић), Карановић 6,5. Партизан: Вујовић 6,5, Зуцовић 6, Јевтовић 6, Љубисављевић 6,

Јанићијевић 6, Петровић 6,5 , Зарић 6,5, Ђорђевић 6,5 (Гуњић), Чабак 7, Седларевић 7 (Јовичић) , Парезановић 6 (Марић ) . Играч утакмице: Горан Стокић На загревању се повредио стартер Владимир Пањковић, па је уместо њега ускочио Бојан Карановић. Партизан је лако дошао у вођство. У 9. минуту кикснула је одбрана домаћина. Поклон лопту је прихватио Милош Чабак и брзо проиграо Мирослава Седларевића који није имао проблема да савлада немоћног Марка Јанковића. Пожаревљане је тај гол размрдао. Разиграо се

три бода. До 55. минута игра је била изједначена. Тада је играч гостију Маринковић добио други жути картон и морао у свлачионицу. Слога је затим преузела иницијативу. Са играчем више Петровчани су приморали Смедеревце да се бране. Гол одлуке дао је Станисављевић у 77. минуту када се са 25 метара одлучио на шут. Голман Глинтић није очекивао тако јак и прецизан ударац, па је лоше интервенисао и лопта се нашла у његовој мрежи. Тај гол је и одлучио победника. Слога је заслужено победила, обрадовала своје присталице и на најбољи могући начин стартовала у Првој лиги потврђујући да ће сваки гост у Петровцу морати да страхује, јер тим тренера Ненада Ванића има добре фудбалере спремне за нове успехе и борбу за средину табеле. Р.Сандић

капитен Горан Стокић. Најпре је погодио голмана у 12. минуту, а онда је све сам урадио, пробио се по десној страни, обишао Стефана Јевтовића, убацио се у казнени простор и лансирао „кифлу“. На запрепашћење голмана Ивана Вујовића лопта је улетела у даљи угао, затим је млади вођа навале Немања Вукановић главом тукао у голмана, а у 41. минуту погодио и пречку! После одмора растрзана, борбена игра, са доста грешака на обе стране. Стокић је у 68. минуту опет погодио голмана.У самом финишу када су се гости већ радова-

ли ремију десио се катастрофалан кикс дефанзивца гостију Стефана Јевтовића, који је у жељи да отклони опасност главом лопту скрену ка своме голу и лобовао свога истрчалог голмана. Лопта је елегантно улетела у мрежу. Играчи Младог радника су се радовали до неба овом поклон голу за освајање сва три бода, а цела одбрана Партизана из Бумбаревог брда полегла је у очају по трави на Вашаришту јер су фактички победили сами себе. Млади радник у другом колу путује у Рашку где га дочекује стамени Бане. Р.Сандић

ФУДБАЛ –ЖЕНЕ СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ

МИНИМАЛАН ПОРАЗ ОХРАБРУЈЕ

zz ПОЖАРЕВАЦ– МАШИНАЦ 0:1 (0 : 1 )

Пожаревац Стадион:Градски. Гледалаца: 50. Судија:Јелена Ристић (Београд) 7,5. Стрелци: Лазаревић у 42.минуту за Машинац. Жути картони: Васиљевић (Машинац) Пожаревац: Николић 7 , Виријевић 6,5 , Митровић 6, 5 , Срдић 6, 5, Т. Илић 6, 5, Цвијић 6, 5 , Милорадовић (Ђуричић 6, 5), Јевремовић 6,5, Ђаловић 6,5, Вуковић 7 Цако 6,5. Машинац: Стојаковић 6, 5, Лазаревић 7, Стевановић 6, 5, Смиљковић 6,5, Ристић 6 (Козовић 6, 5), Стојановић 6,5, Милица Станковић 7,5 Димитријевић 6,5, Мима Станковић 6, 5 (Здравковић), Костић 6, 5, Васиљевић 7 (Шарац). Играчица утакмице: Милица Станковић Борбенa утакмица од самог почетка, и знатно боља игра домаћег тима у односу на сусрет са Напретком када је претрпљен висок пораз од 6:1. Перица Крстић је наредио пуну офанзиву. Стојан Јовановић се определио за стрпљиву еластичну одбрану на својој половини, која се успешно трансформисала у противнапад, где је главну реч водила вихорна Марија Вуковић. Завршница напада Пожаревљанки је, ипак, била несигурна. На супротној страни Милица Станковић и Јована Васиљевић су ломиле одбрану домаћег тима, али мрежа је дуго остала нетакнута. Најзрелију прилику Васиљевићева није искористила у 22. минуту, која са три метра погађа голмана Ану Николић. Потом је Александра Лазаревић са ивице шеснаестерца послала лопту тик преко пречке, да би иста играчица у 42. минуту, из велике гужве, волеј ударцем са петерца лопту сместила под пречку и затресла мрежу за радост гошћи и вођство од 1:0. После одмора домаћи тим се отвара, узвраћа напа-

Марија Вуковић у акцији

дима, и игра се још више распламсала. Лазаревићева у 60. минуту погађа голмана Николићеву, а могла је да бира угао. Ипак најидеалнију шансу за изједначење пропушта капитен пожаревачке екипе Вуковићева, која неометена у скоку, главом са петерца, лопту пребацује преко пречке. Био је то 87.минут. Пожаревљанке су заслужиле реми, али нису имале среће да изједначе, па је Машинац укњижио сва три бода минималном победом. У трећем колу Пожаревљанке очекује ново искушење јер гостују код лидера, Спартака из Суботице. Р.Сандић


RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

ЧЕТВРТ ВЕКА ДРУЖЕЊА У ОБИЛИЋУ

ТРИ ФУДБАЛСКА ДРУГА

Поморавско село, Живица, можда једно од најмањих у општини, са око 1.000 становника познато је по јаком фудбалском клубу „Обилић“, који се годинама такмичи у зони „Дунав“. Угледни фудбалски радници Топлица Илић и Млађан Миладиновић из овог села пре 25 година су успоставили сарадњу са познатим пожаревачким доктором Душаном Антићем и ових дана прославили четврт века фудбалског и животног дружења. -Лепо је дружити се са људима који се деценијама боре да „Обилић“ траје. Направљен је леп стадион и пратећа инфраструктура, а поред прве екипе има пуно деце која уче фудбалске вештине. „Обилић“ и Живица су пример како треба радити, стварати и омогућити омладини да се бави спортом. Спорт спаја људе и, превасходно младима, даје могућност да своју енергију искажу у надметању кроз фер – плеј игру. Спорту треба усмерити што више људи. Србија има велики углед управо кроз спорт. Омладинска фудбалска репрезентација Србије је постала првак Европе. Свака средина, село или град која негује спорт зна да је улагање у спорт пут ка правој афирмацији. Моје дружење са Топлицом и Млађом,односно са Обилићем трајаће и даље, све док и ми трајемо, каже др.Антић. Три фудбалска другара су своју

Др Душан Антић,Топлица Илић и Млађан Миладиновић

фудбалску љубав преточили у искрено пријатељство. -Четврт века се дружимо нас тројица. За то време остварени су велики резултатски успеси, како на такмичарском плану, тако и на изградњи стадиона у Живици. Освајали смо прва места у разним лигама, куп и супер куп ГФС Пожаревац, а већ много година смо стандардан зонаш. Нас тројица смо нераздвојни. Имамо и још неке људе који нам помажу, као и неке из иностранства. Прави смо тим и зато имамо и тако добре резултате. Доктор Антић је радо при-

хватио наш позив да сарађујемо од пре четврт века и током година се то другарство продубљивало у право пријатељство. Наше фудбалско и пријатељско дружење се наставља и потврђује да смо нераскидиво везани за Обилић који је и допринео да се дружимо у слободном времену и посвећујемо клубу. Наше нераскидиво другарство је прави пример да спорт спаја људе. Нас је фудбал спојио да до краја живота будемо другови и пријатељи који не могу један без другога, каже Илић. Текст и фото:Раде Сандић

zz РУДАР – МЛАДИ РАДНИК 5:0 ( 3:0)

ЈЕДИНСТВО СЕ СПРЕМА ЗА ПРВЕНСТВО

У Смољинцу је после три године паузе оживео је рад фудбалског клуба Јединство. На лепом стадиону у Змајевцу од наредне јесени опет ће се момци из овог стишког села такмичити у лиги ОФС Мало Црниће. -У пролеће 2011. године клуб је престао са радом због недостатка финансијских средстава. Сада смо се мало стабилизовали. Председник клуба Миодраг Јовић максимално се ангажовао, и са новим играчким кадром, који је, углавном, из нашег села почећемо да се такмичимо у нашој општинској лиги. Месна заједница Смољинац и локална самоуправа општине Мало Црниће су уз нас а

имамо и неколико предузетника и људи добре воље који знају значај спорта и фудбала, па нас несебично помажу. Тренира се редовно и јединствени смо да „Јединству“ повратимо некадашњи углед , каже спортски директор Данијел Обрадовић. Иначе „Јединство“ је основано далеке 1934. године, а стадион, који спада у ред најлепших спортских објеката, не само у општини Мало Црниће, него и у Браничевском округу изграђен је 2008. године. Школа фудбала окупља 50 дечака, који свакодневно марљиво тренирају. Текст и фото:Р.Сандић

Рукомет (ж) Прва Лига Србије – центар

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ РУКОМЕТАШИЦА ЖРК “ПОЖАРЕВАЦ“ ЗА НОВУ СЕЗОНУ

Ветерани Рудара и Младог радника пред сусрет у Костолцу

кажу своје богате мајсторске потезе из фудбалске вештине. Ипак, Пожаревљани су посустали, а домаћи нису имали милости и напунили им мрежу до врха. Овом

високом победом Костолчани су се реванширали гостима за пораз доживљен у Пожаревцу 29. априла ове године од 3:2. Текст и фото: Раде Сандић

ЈЕДРИЛИЧАРСКИ СПОРТ - ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ

БЕЛА ЈЕДРА У ГОЛУПЦУ

У Голупцу је у периоду од 09 11. августа одржано првенство Србије и Куп Голупца у једрењу. Организатор такмичења је био Једриличарски клуб „Гемакс“ из Београда. Такмичење су помогли Једриличарски савез Србије, општина Голубац, Спортски савез општине Голубац и ЈК Голубац. Сва три дана такмичења било је лепо и сунчано време, са пуно доброг ветра, тако да су такмичари на Дунаву имали све услове за постизање добрих резултата. Радује велики број учесника, њих преко 130, а своје учешће су узеле и посаде из земаља окружења.

НА ЗМАЈЕВЦУ ЛОПТА ОПЕТ СКАЧЕ

Сениорски састав ФК Јединства из Смољинца.

УСПЕШАН РЕВАНШ ВЕТЕРАНА ИЗ КОСТОЛЦА

Костолац - Стадион: Бора Бека. Гледалаца:100 Судија: Драган Стојадиновић (Петка). Стрелци: Мишић у 12. из једанаестерца, Јовановић у 22, Тизманов у 24, Радојковић у 50. и Петковић у 59. минуту. Рудар: Девић, Љубеновић, Грујић, Петковић, Павловић, Радојковић, Тизманов, Војиновић, Јовановић, Вефић, Мишић. Играли су још: Стојановић, Маринковић. Селектор: Михајло Бура. Mлади радник: Филиповић, Стефановић, Перић, Ристић, Војиновић, Станковић, Ж. Ђорђевић, М. Ђорђевић, Живковић, Јовановић, Перовић. Играли су још: Б. Станковић, З. Станковић, Стојичевић Селектор: Миланче Рајковић. Фудбалски ветерани Рудара из Костолца и Младог радника из Пожаревца увеличали су прославу Дана рудара пријатељским сусретом. По тропској врућини бивши асови су се својски трудили да по-

23

Посебно радује учешће и локалног клуба ЈК Голубац, чији су такмичари Александра Јовић и Александар Стокић учествовали по први пут у класи OPTIMIST и заузели 41. и 51. место. Резултати по класама: Класа 470: Вјекослав Футо (ЈК Палић), Владимир Радуловић (ЈК Победа), Дејан Рафингер (ЈК Панонија 1975). Класа FINN:  Срђан Воларевић (ЈК Земун) , Милан Ђорђевић (ЈК Гемакс), Тихомир Зекић (ЈК Палић). Класа LASER STD:  Никола Марјановић (ЈК Гемакс), Никола

Грујић Словенија (НЦП),Балинт Фурстнер (ЈК Палић) Класа LASER RADIAL: Милица Дукић (АЈК Београ,Тара Тошић (ЈК Гемакс), Никола Ђорђевић (ЈК Земун). Класа LASER 4.7: Ксенија Јоксимовић (ЈК Земун), Јована Илић (ЈК Гемакс), Александар Петковић (АЈК Београд). Класа OPTIMIST GENERALNO: Ивона Косор (АЈК Београд), Александар Јовановић (АЈК Београд), Стела Буљовчић (ЈК Рефул). Р.Сандић

Рукометашице Пожаревца прошле недеље започеле су припреме за наредну такмичарску сезону 2013/2014. у првој Лиги Србије – центар, где ће се осим са екипама из Београда, такмичити и са екипама из Браничевског, али и Мачванског и Колубарског округа (Шабац, Лозница). Свесни да играње у вишем рангу такмичења изискује и веће напоре, већа одрицања, рукометашице ЖРК “Пожаревац“ марљиво тренирају у овим врелим августовским данима. Тренинзи се обављају на хиподрому, Чачалици и стадиону малих спортова у СЦ Пожаревац. -Првих десетак дана тренираћемо на стицању кондиције, снаге и издржљивости. Потом су на реду тренинзи са реквизитима попут лопти “медицинки“, експандера и слично, које имамо или позајмимо од других екипа. Следе рад са лоптом, рад на индивидуалној техници, али и уигравању екипе, изјавио је тренер Аргир Боров, и додао: - Лига је веома јака и морамо се добро припремити. Зато ћемо имати и одређени број тренинг утакмица са слабијим и јачим про-

тивницима, како би проверили наше могућности и спремни дочекали почетак првенства. - Група центар је, поред групе Север, најјача и биће веома тешко и напорно. У прилог овоме стоји и чињеница да су у нашој групи три учесника прошлогодишњег баража за улазак у Супер лигу, као и једна екипа којој је то прошле године измакло „за длаку“. Све то говори о јачини ове групе, рекао је Горан Ристић, потпредседник и спортски директор клуба, и додаје: -На праве припреме нисмо могли отићи, због чињенице да је Клуб претходним буџетом добио средства за такмичење у нижем рангу, а ми смо се пролетос изборили за улазак у виши ранг такмичења, тако да су средства која су нам остала веома мала, недовољна за такмичење, и о класичним припремама нисмо могли ни размишљати. Потрудићемо се да се припремимо што боље, тренирамо свакодневно и надам се да ће се овај труд и напор тренирања по овим врелим данима исплатити и да ћемо у овој полусезони одиграти значајну улогу у првенству.


24

RE^ NARODA, УТОРАК 20. АВГУСТ 2013. ГОДИНЕ

recnaroda20082013  
recnaroda20082013  

rec naroda, nedeljnik branicevskog okruga

Advertisement