Page 1

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

l ГОДИНА LXVII БРОЈ 3222 l УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. l ПОЖАРЕВАЦ l ЦЕНА 30 ДИНАРА l

У ПП "ФИЛИП"

ПШЕНИЦА НА СИГУРНОМ

Стр. 3.

НА 18. "ЦАРЕВЧЕВИМ ДАНИМА"

11. "ЧЕТЕРЕШКО ПРЕЛО"

У "ТЕ-КО КОСТОЛАЦ"

РЕДОВНО УПРКОС ВРЕЛИНИ

Стр. 5.

СТАТУЕТА И ВИОЛИНА СВЕТИСЛАВУ РИСТИЋУ

МЕЂУНАРОДНИ КЛУБ ЖЕНА У ПОЖАРЕВЦУ

Стр. 11.

НА ИЗВОРУ ТРАДИЦИЈЕ

ДОНАЦИЈА БОЛНИЦИ

Стр. 2.

Стр. 17.

1


2

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

НА СЕДНИЦИ ГРАДСКОГ ВЕЋА У ПОЖАРЕВЦУ

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЖАБАРИ

ПОДРШКА ЕНЕРГЕТСКОЈ БУЏЕТ УВЕЋАН ЗА ЕФИКАСНОСТИ У ШКОЛАМА 2,73 МИЛИОНА

У Пожаревцу је протеклог четвртка одржана 2. седница Градског већа, на којој је разматрано 28 тема. Након заседања, градоначелник, Миомир Илић, организовао је конференцију за медије на којој је обавестио да су чланови Већа, између осталог, усвојили извештај Комисије за расподелу средстава културноуметничким друштвима у овој години и да је одобрен захтев Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ за формирање Одбора за обележавање манифестације „Дани Слободана Стојановића“. -Градско веће прихватило је и захтев Основне школе „Божидар Димитријевић Козица“ из Брадарца, за измену финансијског плана за ову годину, на име измирења накнаде за одводњавање. Наиме, Град Пожаревац обратиће се надлежном министарству, са захтевом да се ова сеоска образовна установа, наредне године, ослободи од плаћања ове накнаде. Такође, дали смо сагласност и на одлуку Управног одбора Фондације „Пожаревачки мир 1718“ о измени финансијског плана за ову годину, односно, о пренамени средстава. Чланови Већа нису прихватили захтев Удружења Рома Браничевског округа за одобрење финансијске помоћи за покриће трошкова угоститељских услуга поводом 8. априла, Светског дана Рома, рекао је између осталог градоначелник Илић. На последњем заседању Градског већа, усвојени су захтеви Пољопривредне школе са домом ученика „Соња Маринковић“ и Основне школе „Свети Сава“ којима се одобравају новчана средства за реализацију пројеката из Фонда за заштиту животне средине Републике Србије. Пројекти се односе на унапређење енергетске ефикасности у објектима јавне намене. -Укупна вредност пројекта Пољопривредне школе је 6.489.024 динара. С обзиром на то да је Град Пожаревац, са 10 одсто од укупне цене, суфинансијер овог пројекта, из буџета је за ову намену издвојено 649.802 динара. Укупна вредност пројекта ОШ „Свети Сава“ је 6.290.519,82 динара, а Град Пожаревац суфинансираће га са 629.051,98 динара, рекао је Илић. Овогодишњи Ивањдански вашар у Пожаревцу изгледа да је последњи пут одржан на садашњој локацији. Чланови Већа, наиме, донели су одлуку о његовом измештању на локацију која ће у потпуности бити комунално опремљена. ИЗДАЈЕ:

Миомир Илић

На дневном реду Већа нашао се и предлог координатора за локални економски развој, за учешће у пројекту „Повећање броја слободних локација за инвестирање“. Реализацији овог пројекта претходиће расписивање јавног позива физичким и правним лицима за

Међународни клуб жена, са седиштем у Београду, на чијем је челу Ацуко Цунозаки, супруга јапанског амбасадора у Србији, донирао је Општој болници у Пожаревцу сто за порођаје и дефибрилатор. Овим поводом су протеклог уторка у посети Пожаревцу и Болници биле чланице Клуба, са председницом Цунозаки. Дочекали су их градоначелник Миомир Илић, земеница градоначелника Вукица Васић и директор Опште болнице Пожаревац др Срећко Босић. Босић је, уз речи добродошлице рекао: - Не дешава се овако често да имамо високе госте у нашој установи који су изразили пажњу и љубав према нама и даривали нам врло користан и вредан поклон, то је сто за порођаје који у нашој установи занавља овај вид опреме који годинама није занављан. Посебно ми је драго што наша сарадња са госпођом Цунозаки траје дуго времена и што је сада у све укључен и Међународни клуб жена који је, преко Фонда Б 92 нашао слуха да се помогне овој установи, за коју мислим да је једно време била мало маргинализована, није била у плановима за помоћ и развој. Ми смо сада на новом путу и очекујемо да се ова сарадња настави. Ацуко Цунозаки је, у име Међународног клуба жена, као и у своје лично име, поздравила домаћине: – Велика ми је част и задовољство што сам данас овде у Општој болници у Пожаревцу да званично уручим медицинску Коректура:

ВД директора:

Лела Ликар, Татјана РоквићСтојковић, Дарко Динић, Милена Перишић, Драган Наумовић, Љубиша Настасијевић, Сима Јевтић, Драгана Николић, Ивана Вукановић

Светлана Евковски

Центра за културу „Војислав Илић Млађи“. Већином гласова, одборници су усвојили програм коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине. Укупна средстава предвиђају се у износу од 6.610.000 динара и највећи део биће искоришћен за санацију жабарске депоније. На последњем заседању, Скупштина је усвојила и предлог увођења еколошке таксе за правна и физичка лица. Цена еко таксе коју ће измиривати физичка лица је 0, 3 динара по метру квадратном, док ће правна лица, по квадрату плаћати 1 динар. Еколошку накнаду плаћаће и власници недовршених и привремених објеката, као и власници празног земљишта (осим пољопривредног и шумског земљишта). Прикупљени новац биће искоришћен за еколошке пројекте. Иначе, висина еколошке таксе у Општини Жабари, једна је од најнижих у Браничевском округу. М. П.

ДЕФИБРИЛАТОР И СТО ЗА ПОРОЂАЈЕ

Лела Ликар

ВД главног и одговорног уредника:

На седници Скупштине општине Жабари, протекле седмице, усвојен је други ребаланс буџета, којим су буџетски приходи увећавани за 2,73 милиона динара. Два милиона динара, уложена су у поплочавање главне улице у Жабарима, инвеститор је Јавно предузеће Дирекција за изградњу. Одборници Скупштине сагласили су се на прошлонедељном заседању, да се 1.000.000 динара издвоји за куповину возила, за потребе Општинске управе. На седници је дата сагласност на анекс уговора којим се регулише област прикупљања и одношења отпада на подручју општине Жабари. Ти послови поверавају се предузећима „А.С.А. Еко“ из Београда и „Тројoн и Фишер“ из Петровца на Млави. Усвојен је и оперативни план одбране општине од бујичних потока, као и план детаљне регулације потеза „Поток“. Скупштина општине Жабари прихватила је програме рада установа: Центра за социјални рад и

Општа болница у Пожаревцу добила донацију Међународног клуба жена

НИПД “Реч народа” А.Д. Пожаревац, Таковска 5 Драган Миленковић

пријаву земљишта или објеката намењених продаји, односно, давања у закуп. Усвајањем овог предлога омогућено је да правна и физичка лица могу понудити у закуп своје земљиште и/или објекте намењене продаји. Град Пожаревац, заједно са ЛЕР-ом, учествоваће у реализацији овог пројекта којим се домаћим и физичким лицима омогућава да учествују у изградњи инвестиционих објеката, а самим тим и у запошљавању што већег броја људи из Округа. Градоначелник Миомир Илић, још једном је апеловао на грађане да воду из градске мреже троше рационално. Он је нагласио да извориште не може да поднесе овако велику потрошњу (200 l/s), због чега висински делови Пожаревца, често остају без пијаће воде. Уколико се потрошња не буде смањила, уследиће рестрикције. М. П.

Редакција: Андријана Максимовић,

помоћи, у сарадњи са Фондацијом Б 92 и Амбасадом Јапана. – Ми смо изузетно почаствовани, то памтимо и ценимо и надам се да ће се донације наставити, а ми ћемо бити изузетно захвални и остати трајно пријатељи. Л. Ликар

Пројекти Међународног клуба жена

опрему коју је Међународни клуб жена из Београда поклонио овој болници. Међународни клуб жена настоји да подстакне међународно разумевање међу члановима, да промовише сарадњу између међународне и српске заједнице и кад год је то могуће помогне српску заједницу тамо где је помоћ најпотребнија. Посебно сам задовољна што смо ове године, користећи новчана средства прикупљена на годишњем добротворном базару, одржаном у децембру прошле године, били у прилици да помогнемо две болнице, једна је Дечја болница у Тиршовој у Београду, а друга је Општа болница у Пожаревцу. Захваљујући несебичној помоћи Б 92 могли смо да реализујемо ове две донације и ја сам веома срећна што смо на тај начин подржали кампању „Битка за бебе“. Међународни клуб жена је Општој Припрема за штампу и графички дизајн:

Златан Младеновић - Shaggy Фоторепортер:

Дејан Марјановић e-mail:

recnaroda@yahoo.com

болници у Пожаревцу поклонио сто за порођаје и веома ми је драго да се он већ увелико користи. Поред тога, Међународни клуб жена је донирао и дефибрилатор за амбуланту у болници који је такође већ у употреби. Искрено се надам да ће ове донације допринети побољшању медицинских услуга грађанима Пожаревца и околних насеља у Браничевском округу. На крају, желела бих да вас обавестим да је Пожаревац град који сам највише посећивала у Србији и данас се осећам као да сам поново у свом родном граду. На јапанском се то описује речју худусато коју становници Пожаревца већ добро знају. Градоначелник Пожаревца Миомир Илић је, у своје и у име заменице Вукице Васић и грађана Пожаревца, изразио захвалност на донацији, истичући да је ово још једна у низу хуманитарних website:

http//:www.recnaroda.co.rs

Текући рачун:

105-52460-80 АИК БАНКА Штампа:

Штампарија “Борба” Београд, Косовска 26

Међународни клуб жена постоји већ петнаестак година, а тренутно броји 220 жена. Чине га жене из целог света које су у Србији запослене, или су супруге запослених у Србији, највише је жена дипломата и супруга дипломата. Клуб сваке године организује „базар“, хуманитарну акцију на којој се прикупљају средства која се потом додељују онима којима је донација најпотребнија. По речима Ане Пешић, конзула Ирске у Србији ове године Клуб је организовао 11 пројеката, међу којима су: „Самохрана мајка“, „Деца са посебним потребама“, пројекти намењени ромској деци, лицима која су остала без посла. У пројекту „Битка за бебе“ Клуб је сарађивао са Б 92, а Пешићева наводи да председница Цунозаки много значи клубу, јер се ради о жени непресушне енергије, која све пројекте доведе до краја.

Телефони

Гл. и одг. уредник: 012/222-086 Редакција: 012/226-165 Директор: 012/532-309 Маркетинг - огласи: 012/221-580 Факс: 012/225-295 ISSN 00-34-1142


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

3

НА ЖИТНИМ ПОЉИМА ПРЕДУЗЕЋА “ФИЛИП”

ЗАДОВОЉНИ ПРИНОСИМА И КВАЛИТЕТОМ ЗРНА

zЖетеоце z обишли градски челници Пожаревца zПП z "Филип" - једно од 12 лиценцираних јавних складиштара у Србији Градоначелник Пожаревца, Миомир Илић и председник градске Скупштине, Жарко Пивац 10. јула обишли су силосе за смештај пшенице и присуствовали жетви хлебног зрна на пољима пожаревачког предузећа “Филип”. Приликом обиласка, директор фирме “Филип”, Милутин Филиповић је рекао да је до сада у централном силосу у Пожаревцу откупљено преко 12.000 тона пшенице и још 3.500 тона у закупљеном силосу у Свилајнцу. Овогодишњи род пшенице је добар, бољи него што се очекивало, хектолитар се креће у границама од 78 – 82 и влажност зрна је у оптималним границама. Цена пшенице у овом тренутку је 21 динар по килограму, а произвођачи који не желе сада да продају жито могу да га ускладиште у силосе овог предузећа и да обаве продају када сматрају да је цена најоптималнија. Иначе, ово предузеће је један од 12 лиценцираних јавних складиштара на територији Србије и има уговоре са Дирекцијом за робне резерве, тако да сви произвођачи који желе да чувају пшеницу могу то овде да учине. - Жетва је обављена у рекордном року, просечни приноси се крећу од 5 – 6,5 тона по хектару, а чистоћа зрна је захваљујући доброј механизацији изванредна. Очекивали смо да квалитет и род буду нижи, међутим захваљујући правилној агротехници постигнути су највећи приноси у земљи. Тренутна цена је 21 динар и мислим да ћемо у рекордном року исплатити све произвођаче. Наша фирма кредитира пољопривреднике у овом региону са око 400 – 500 милиона динара и то за заснивање производње пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета. По том основу добијамо значајне количине, практично око 6.500 тона, а остатак су вишкови које преузимамо и редовно исплаћујемо. Имамо обезбеђене купце, који су наши проверени сарадници, попут компанија “Агроглоб”, “Викториа Груп”, “Пантелић”, а одређена количина биће извежена у Македонију и Босну и Херцеговину, изјавио је Филиповић. Он је истакао да због све већих климатских промена, локална самоуправа и држава у наредном периоду треба много већу пажњу да посвете увођењу система за наводњавање и ту тезу поткрепио тренутним стањем усева кукуруза, који је у пролећном периоду био у изузетној кондицији, међутим високе температуре и недостатак влажности у летњим месецима довешће до много мањих приноса од оних на које су пољопривредни произвођачи рачунали. Такође је нагласио да без улагања у до-

У обиласку силоса

Обраћање медијима

Жетва пуном паром

радне капацитете нема развоја пољопривреде, јер са примарном производњом где су најниже цене, тешко је обезбедити позитивну акумулацију. Обилазећи житна поља Миомир Илић и Жарко Пивац су се информисали о пољопривредним културама за које се одлучују произвођачи и обрадивим површинама у Браничевском округу. Градоначелник Пожаревца је овом приликом истакао да ће локална самоуправа наставити да помаже пољопривреднике. – Висок принос пшенице није изненађење, постигнут је захваљујући плодном земљишту и примени правилне агротехнике. Сматрам да даље треба унапређивати ову област, наше сугестије које се тичу израде Просторног плана града Пожаревца прихваћене су од стране надлежног министарства и његово усвајање ће омогућити већа улагања у пољопривреду, рекао је Илић. Пољопривредни произвођачи су задовољни сарадњом са фирмом “Филип”, али и са локалном самоуправом. – Задовољан сам тренутном ценом и подршком у јесењој и пролећној цени, а на површини од 20 хектара по-

стигао сам просечан принос од 4,5 тоне по хектару. Надам се да ће Град обезбедити субвенционисане кредите за заснивање нове производње у току јесени и покретање сточарства које се налази у незавидној ситуацији, истиче Радиша Миловановић из Батовца. Власник предузећа “Филип”, Саша Филиповић приликом обиласка жетвених радова је изјавио да су овогодишњи приноси и квалитет пшенице у Стигу на нивоу Војводине. – Ове године пшеницу смо посејали на око 170 хектара и изузетно смо задовољни постигнутим приносима. Пшеница је два пута третирана фунгицидима у пролећном периоду, што представља један од видова најсавременије агротехнике која се примењује у свету. Радује ме чињеница да су и ратари који се баве производњом на већим површинама послушали савете наших стручњака и резултати нису изостали. За сада принос на нашим парцелама се креће око 6 тона по хектару, и тај податак указује да и примарна производња може бити рентабилна са правилном применом вештачких ђубрива, фунгицида, инсектицида и добрим одаби-

На откупном месту у Петки

ром семена. На највећем проценту површина сејали смо ПКБ – ову сорту “Талас” која у послeдњe 3 – 4 године постиже изванредне резултате на нашим просторима, а поред ње користили смо француске сорте “Апач” и “Арлекино” које дају висок принос, али имају нижи хектолитар и Синжентину сорту “Евгенија”, закључио је Филиповић Градски функционери су потом обишли једно од 19 откупних места фирме “Филип” које се налази на пољопривредном газдинству

Ивице Максића у Петки, где је до сада откупљено близу 1.000 тона пшенице, а просечан принос у атару овог села се кретао од 4 – 6 тона по хектару. – Произвођачи су изузетно задовољни нашим радом, јер се овде веома лако обави превоз и пријем пшенице, малтене директно са њиве. Квалитет пшенице је на високом нивоу, нема главничавих зрна, а на својих 20 хектара остварио сам принос преко 5 тона по хектару, истакао је Максић. Д. Динић


4

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР 49. ЉУБИЧЕВСКИХ КОЊИЧКИХ ИГАРА

Завршено осамдесет посто припрема

Председник Организацио­ног од­ бо­ ра 49. Љубичевских коњи­ чких игара, градоначелник Пожаревца, Миомир Илић истакао је на прошлонедељној конференцији за медије да је готово осамдесет посто припрема за овогодишње Љубичевске игре финализовано, као и да је Одбор пробрао квалитетан програм у планираним финансијским оквирима, са незанемарљивом уштедом. -Игре са пратећом садржајима, почеће 25. августа и завшити се у недељу 2. септембра. На припремама интензивно су радили председници комисија за одређене делове програма: Радомир Михајловић,

финале препонске утакмице, финале вишебоја, приказ дресурног јахања и приказ волтижовања деце. Михајловић је испред Комисије за пратеће манифестације најавио почетак програма Међународном изложбом ситних животиња и птица у организацији Удружења „Љубимац“, од 30. августа до 2. септембра. Ликовна изложба Миомира Миша Вемића, насловљена „Реакција на празнину“, биће приређена од 27. августа до 2. септембра у Градској галерији на Старом корзоу, „Улица културе“ у Галерији „М. П. Барили“, мала школа портрета- дечија ликовна

За победнике 5.340.000 динара

Фонд награда за 49. Љубичевске коњичке игре износи 5.340.000 динара. Очекује се око 150 такмичара, спортиста, јахача и грла, укупно око 300 учесника. Најављено је учешће такмичара из Словеније, Хрватске, Бугарске, Босне и Херцеговине и Мађарске или Румуније. -Хиподром смо из године у годину уређивали, тако да можемо рећи да је спреман да угости такмичаре и публику коју очекујемо у великом броју, најавио је Радиша Јотић испред Комисије задужене за централни програм ЉКИ. Александар Лукић, Дејан Савић и Радиша Јотић и сматрам да смо начинили добар избор, додао је Илић. Председник Комисије за спортски део програма, Радиша Јотић, најавио је да ће у основи програм остати исти као и до сада, осим увођења дресурног јахања, као нове дисциплине у коњичком такмичењу, и Сајма коњарства: -Почеће у петак изложбом коња, Сајмом коњарства и коњичке опреме на Хиподрому, уз неизоставни дефиле градом. У такмичерском делу предвиђене су 4 касачке и 2 галопске трке, биће и даљинског јахања, такмичења у издржљивости коња и јахача, полуфинала препонске утакмице, полуфинала вишебоја, приказ дресурног јахања и приказ волтижовања деце. У недељу, 2. септембра на програму су 2 касачке и 4 галопске трке. Потом следи

колонија планирана је од 30. августа до 1. септембра, књижевно вече „Уметнички портрет“ Милисава Миленковића“ 30. августа и музичко- поетско вече 31. августа. Историјски архив Пожаревац објавиће специјални сет разгледница о историјату спорта у пожаревачком крају и Љубичевских игара. Уследиће и наступ Балетског студија „Болеро“, непосредно после отварања, 30. августа. Председник Комисије за музички програм, Александар Лукић истакао је да је успешно реализовано све што је замишљено, у складу са актуелним тренутком и акцентом на оно што је драгоцено за наш град и ову манифестацију, а можда и шири контекст, наш регион и целу Србију, и додао: -Програми забавног карактера одвијаће се у центру града. Традиционално ће 24. августа бити одржан Међународни пожаре-

вачки карневал, потом ће у 21 сат наступити група „Трибјут ту Квин“. У недељу ће бити одржан концерт Балетског студија „Амадеус“. Следећег дана, 27. августа, уследиће вече традиционалне народне музике, када ће наступити Чеда Марковић са оркестром. У уторак, у контексту одржавања и показивања специфичности нашег краја, одржаће се дефиле фолклорних ансамбала, а у вечерњим часовима, од 21 сат, следи концерт Трубачког оркестра Екрема Мамутовића. У среду наступиће група „Легенде“ на централној сцени, док ће у четвртак бити одржан концерт групе „Неверне бебе“. У петак је дефиле, а потом наступ Балетског студија „Болеро“ и концерт народне музике. Дејан Савић је испред Туристичке организације Пожаревца најавио четврти пожаревачки карневал, који ће бити одржан 25. августа, са почетком у 19 часова, и додао: -Очекујемо учешће око 40 група, од чега више од половине из иностранства, из Румуније, Бугарске, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Холандије. Биће присутно и највише руководство Федерације карневалских градова. У недељу ћемо имати малу поворку у којој ће учествовати групе узраста до петог разреда основне школе, потом ће уследити концерт Балетског студија „Амадеус“, чиме ће карневал бити завршен. Што се тиче активности на промоцији ЉКИ као манифестације, припремили смо пропагандни материјал. Предстоје нам промотивне, маркетиншке активности у локалним и националним медијима. У плану је „Жикина шареница“, директан пренос Игара, промоција на Радију С, а у договору је и промотивна емисија на каналу „СОС“. Очекујемо добру заступљеност на свим медијима, а све је то припрема за предстојеће јубиларне, педесете ЉКИ. А. М.

У Пожаревцу од 16. до 20. јула још једна међународна манифестација

ОСМИ ЕКО ЛИКОВНИ САБОР

Удружење ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“ којe је ушло у своју седму деценију непрекидног трајања на подручју Браничевског округа, ове године организује осму ликовну радионицу и сусрете сликара из Србије и иностранства под називом Међународни еко ликовни сабор „Чачалица 2012“ - МЕЛС. Сабор се одржава у Еколошком дому на простору Спомен парка Чачалица од 16. до 20. јула, а домаћин је, као и ранијих година – Еколошко друштво из Пожаревца. Сабор ће, како је најављено отворити градоначелник Миомир Илић. Селектор овогодишњег сликарског саборовања је поново ликовни критичар Здравко Вучинић, историчар уметности и сликар (селектор 13. Бијенала „У светлости Милене“), аутор више књига о истакнутим српским уметницима, приређивач десетине моно-

графских изложби о признатим ауторима српског сликарства попут Пеђе Милосављевића, Миће Поповића, Миодрага Протића, Оље Ивањицки, Петра Лубарде и многих других. Његов ауторитет ће несумњиво утицати на уметнички ниво ликовног изражавања сликара предстојећег сабору сликара под Чачалицом. Петнаестак сликара по његовом избору и исто толико чланова ликовног клуба УЛИС-а, пет дана ће стварати у прелепом амбијенту Спомен парка Чачалица и Еколошком дому. Поред сликања, организатор је предвидео и музичко – песничко „Вече са Миленом“ у Галерије „Миленин дом“ посвећено нашој славној суграђанки Милени Павловић Барили, затим обилазак туристичких и историјских знаменитости града и околине попут Виминацијума, Народног музеја, Галерије Барили, Спомен обележја "Пожаревачки мир", Ер-

геле Љубичево... -Новим називом ове ликовне манифестације, значајне у културним догађањима Пожаревца и околине, организатор УЛИС „М.П.Барили“ жели да скромно подржи борце за очување српског језика избацивањем непотребних и у пракси све присутнијих туђица које га кваре. Сабор је лепа српска реч, а сликари претежно стварају угледајући се на природу и на тај начин је чувају за наредне генерације. Ликовни сабор се одржава у Еколошком дому, домаћин је Еколошко друштво – зато је еколошки, објашњава сликар Раде Бојовић и додаје: Осми Међународни еко ликовни Сабор је почео јуче, љубитељи ликовног стваралаштва, ликовни таленти и сви заинтересовани могу нас посетити и на лицу места се уверити у то како настају вредне уметничке слике.

КАКО РЕШИТИ ПРОБЛЕМ РАСВЕТЕ ОБИЛАЗНИЦА У ПОЖАРЕВЦУ?

БЕЗБЕДНОСТ ЉУДИ НА ПРВОМ МЕСТУ

Како смањити број саобраћај­ них незгода на пожаревачким обилазницама и да ли су оне тренутно довољно осветљене, питања су којима су се ових дана позабавили представници градске власти и предузећа којима је ова проблематика у надлежности. Састанку су присуствовали председник градске Скупштине Пожаревца Жарко Пивац, заменица градоначелника Вукица Васић, члан Градског већа задужен за питања саобраћаја, Александар Ђокић, испред ЈП "Путеви Србије" Звонко Вешњак, начелник Одељења саобраћајне полиције МУП-а, Дарко Јеремић и Силвија Мајтењи из Предузећа за путеве Пожаревац. Домаћин им је био Милинко Здравковић, заменик директора Дирекције за изградњу града Пожаревца. Прича о обилазницама и њиховој осветљености кренула је још 2006. године. Обилазнице, иначе постоје код Љубичевева, где је скретања за Велико Градиште, мало даље и за Салаковац и Пожаревац, затим ту је и заобилазницу односно пут за Драговац који се одваја са пута за Велико Градиште, па за Живицу, Забелу и Костолац. Сва наведена скретања су неосветљена. Било је, додуше, више иницијатива за решавање овог проблема, предлога је било и из Одељења саобраћајне полиције и локалне самоуправе према надлежним институцијама и Предузећу за путеве. - Дирекција је урадила идејни пројекат расвете обилазнице код Љубичева односно скретања за Велико Градиште и потом за Салаквац и Пожаревац. Посао је путем јавне набавке додељен предузећу које има референце и које је већ радило на осветљавању многих раскрсница у Србији. Пројекат је показао да је вредност радова код скретања за велико Градиште – 40 милиона динара, скретање ка Пожаревцу до ''Бамбијеве рампе'' коштало би 6 милиона динара с тим што је овде потребно урадити и трафостаницу. За осветљење обилазнице односно места укрштања магистралног пута са регионалним путем код Живице потребно је 4 милиона динара, за Драговац такође 4.000.000 динара као и за Забелу. Тренутно је једино, донекле, осветљена обилазница односно пут ка Лучици. За остале обализнице нема ни идејних пројеката ни сазнања колико би њихово осветљавање коштало, истакао је Милинко Здравковић, и додао да се расвета обилазница мора урадити пре свега због безбедности саобраћаја, а потом и довођења потенцијалних инвеститора, за које је ова чињеница веома важна. Дарко Јеремић, начелник Одељења саобраћајне полиције саопштио је податке о саобраћајним несрећама које су се догодиле на обилазницама у протекле четири године. -Најугроженија је заобилазница код Љубичева, где се догодило 66 саобраћајних незгода у којима су три лица погинула, 9 је тешко повређено, 19 са лаким повредама, а 49 незгода прошло је са мањим штетама. Код ових са мањом штетом најчешће је узрок налетање на заштитну ограду. Код такозване ''Драговачке петље'', у истом пе-

риоду догодиле су се 4 незгоде, са једном тешком и 3 лаке повреде. На скретању ка Забели евидентирно је 15 незгода, 7 са настрадалим лицима и 3 са тешким повредама. Код скретања за Брежане у последње 4 године догодило се 6 незгода у којима су страдале три особе. Саобраћајна полиција настоји да све ове локације максимално "покрије", међутим, обзиром на то да су оне неосветљене, тешко је било шта учинити, рекао је Јеремић који је напоменуо и то да су они још 2005. и 2006. године доставили свој предлог решења овог проблема локалној самоуправи. Велики проблем је тај што ове саобраћајнице одржавају "Путеви Србије" и што оне немају употребну дозволу. Шта предузети у конкретној ситуацији? О томе је говорио представник "Путева Србије" Звонко Вешњак. -Статистички подаци које је презентовао начелник саобраћајне полиције, требало би да послуже локалној самоуправи као полазна основа да од управљача путева, ЈП "Путеви Србије", затражи да у оквиру својих надлежности планирају осветљење ових саобраћајних тачака. Већ је било сличних проблема у неколико општина које смо решили, а где нам је правни основ управо био извештај Саобраћајне полиције о удесима. Председник Скупштине града Пожаревца Жарко Пивац подсетио је учеснике скупа на то да се о овом проблему у Пожаревцу говори већ неколико година: -Чињеница је да о овоме причамо уназад већ неколико година. Нисмо успевали да обезбедимо финансијска средства, и нисмо разговарали са "Путевима Србије". И те како смо заинтересовани за суфинансирање у том смислу, и уопште за проналажење модела којим би град обезбедио средства за решење ових проблема. Потребно је учинити почетни корак, то је оно што сигурно можемо да урадимо. Средства за ове намене треба планирати у буџету за 2013. годину. Акценат мора бити на смањењу саобраћајних незгода на овим местима, постављањем расвете на обилазницама створићемо услове за већу безбедност учесника у саобраћају и допринети смањењу саобраћајки на овим местима, поготово оних са смртним исходима којих је било у претходном периоду, рекао је Пивац. Иницијативу да локална самоуправа започне решавање ових проблема у садејству са "Путевима Србије", а у складу са Законом о путевима, подржала је и заменица градоначелника Вукица Васић. Приоритет треба да буде обилазница код Љубичева и скретање ка Пожаревцу. Александар Ђокић је најавио да ће са постојећим проблемом и иницајативом за његово решавање упознати Савет за саобраћај и Градско веће на првом наредном састанку. Помоћ у овим активностима, према обећањима присутног представника, пружиће и Предузеће за путеве Пожаревац. У наставку састанка, представници ''Филипса'' уприличили су презентацију опреме за осветљење обилазница, раскрсница и улица. Ђино Јосић


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

5

У ПРИВРЕДНОМ ДРУШТВУ „ТЕ-КО КОСТОЛАЦ“

Редовна производња упркос ванредним условима

У Привредном друштву „ТЕ-КО Костолац“ у примени је наредба директора Драгана Јовановића о раду у ванредним временским условима. Најтеже је на Површинском копу „Дрмно“, „фабрици под отвореним небом“ где су температуре увек за пет и десет степени више, такође су у погонима термоелектрана температуре врло високе услед рада мотора, тако да су услови у којима запослени у ПД „ТЕ-КО Костолац“ осигуравају стабилност у производњи сваког киловата, изузетно тешки. Међутим, упркос свему, уз добру организацију, одговоран однос према послу и мере безбедности и здравља на раду, овај колектив своје капацитете одржава на максимуму.

Посебни прописи за рад Руководилац службе безбедности и здравља на раду Привредног друштва „ТЕ- КО Костолац“, Тијана Перић напомиње да предузеће није у могућности да зауставља производњу, нити је то потребно с обзиром да су обезбеђени услови за безбедан рад запослених. Истиче да је најтеже на ремонтима машина, где се води рачуна и о људима да се не излажу превеликом зрачењу. Ради се у групама, по сменама, уз обезбеђене напитке. На Копу „Дрмно“ постоји медицинска служба, Амбуланта

ради продужено и спремни су за пружање прве помоћи у сваком тренутку. -Услови за рад су веома отежани, јер од високих температура практично све „гори“ испод нас. Међутим, продукција угља и јаловине не може да се смањи и радимо као да су временски услови нормални, каже главни инжењер за производњу угља и откривке на ПК „Дрмно“, Драгослав Славковић и додаје: -Другачијом организацијом посла са више пауза, посебно за раднике који су на отвореном простору, затим, допремањем свеже воде, прскањем путева покушавамо да ублажимо ове тешке услове. У току дана паузе су за

раднике који раде на отвореном терену на сваких сат времена по 15 минута и то се односи на раднике припремних радова, вулканизере, људе који су у ремонтним активностима, значи на оне који су директно изложени сунцу. За раднике који су у непосредној производњи на багерима, одлагачима и на транспортним тракама, процес производње је непрекидан, код њих функционишу клима уређаји и ту нема застоја. Производња је у оквирима, чак и изнад планова. И према речима управника производње на Површинском копу „Дрмно“, Зорана

вима копа. Главни инжењер у смени „Ц“, Славко Вучинић каже да у једној смени на копу ради од 130 до 140 људи, машинске, електро и рударске струке. Од тог броја 10 до 20 људи је заклоњено од директног утицаја сунца. Неки су на багерима, неки у контејнерима, неко у сали. Када се багер помера или врши било каква манипулација, људи морају да изађу напоље и практично и они су на отвореном, док је 10-ак заклоњено и нису стално под сунцем. Негде су на багерима поставиљени аутомати са водом, цистерна иде за сваку

Милошевића, стриктно се поштују мере и производња је редовна: -Производња је редовна, јер

смену и снабдева људе водом, а пословође на системима су задужене за дистрибуцију воде. За сада све то функционише и није било примедби. -Служба припремних радова тренутно ради на монтажи 1,5 километара траке на трећем јаловинском систему. Ми функционишемо нормално као да је темпреатура 20, иако је 35 степени Целизијусових, а на угљу и више. Правимо мале паузе од по 10 - 15 минута, а у периоду од 11 до 16 сати, када је најтоплије, људи се одморе, освеже и радови се настављају. Тако је то свакодневно од 7 до 19 сати, додаје пословођа Драган Трифуновић. Да је напорно радити у оваквим условима, поготово што се тренутно ради ремонт система што је посао на отвореном, истиче у машински инжењер Радо-

су на багерима инсталисани расхладни уређаји. Иначе, мере се предузимају, поред заштите људи и на заштити машина, јер и оне имају прецизне могућности издржљивости на високим температурама. Истина, коп је више од сто метара испод површине, тако да је температура знатно већа, посебно на угљеном систему где и сам угаљ зрачи топлотом. Без застоја, а под ногама гори... Запослени на копу „Дрмно“ напомињу да је најтеже радити на угљеним системима, где је температура и пет до шест степени виша него у другим дело-

ван Вулић, задужен за надзор испред машинске службе на багеру „2002“ на трећем јаловинском систему и додаје: -У периодима када је најтоплије ангажујемо људе да раде у хладовини, испод гусеница, испод радног точка, у бункерима, значи да не буду изложени директно сунцу. И поред изузетно високих температура, по речима сменског пословође на другом угљеном систему, Дејана Милосављевића, систем ради, наравно уз одређене проблеме због прегревања мотора. Људи тешко издржавају ове услове, али ипак успевају да произведу довољне количине угља за по-

људима, поготово онима који раде напољу. Ја имам климу у кабини, али помоћно особље често излази напоље и њихов тренутни проблем је промена температуре, јер је овде хладније, а напољу топло. Температура на угљеном систему је и нешто виша него на јаловинском систему због црне боје угља која привлачи топлоту и испарава, а има и сумпорних испарења која појачавају ефекат топлоте. И поред тога ми радимо константно, независноод спољашње температуре, а производња иде максималним капацитетом, у зависности од потреба дробилане, каже први руковалац багера „800“ у

Дневно се ископа 29 хиљада тона угља

У ПД „ТЕ – КО Костолац“ се од почетка „топлог таласа“ примењују посебни прописи за рад у ванредним климатским условима. Најтеже је на систему за производњу угља, али упркос високој температури овде се дневно ископа и допреми до котлова термоелектрана нешто више од 29.000 тона угља. Такође се дневно откопа у просеку 120.000 кубних метара откривке. Тешки услови за рад су и у Термоелектранама „Костолац“ где се дневно произведе и електроенергетском систему испоручује у просеку 13,5 милиона киловат-часова електричне енергије. Слична ситуација је била и зимус, само са ниским температурама и обилним снежним наносима, када се радило максималним капацитетом.

требе обе термоелектране. -Изузетно је напорно радити на овим условима, јер долази и до прегревања машина, а онда можете замислити како је

смени „Ц“, Горан Андрејић. Тешки су услови за све, не само за помоћну радну снагу. -Једина је замерка што ми немамо салу за одмор на багеру, иако је газиште већ постављено. Зато смо сви у кабини багеристе док се одмарамо од врућине. На нека четири квадратна метра, сместимо се нас шесторица, индиректно ометамо у послу, али је све то привремено, каже сменски бравар у смени „Ц“ на багеру „800“, Хамет Мурина, а његов колега из посаде, електричар на истом багеру, Владан Радивојевић, додаје да је напорно радити на високим температурама, али све то прође. Јесте тешко, али тако се ради годинама, каже он. А. М.


6

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

У БАТУШИ НА ПЕТРОВДАН ОДРЖАНИ

СЕДМИ „ДАНИ СУНЦОКРЕТА“

Под покровитељством оп­ ш­т­и­не Мало Црниће и у орга­ низацији Месне заједнице Батуша, на Петровдан, у присуству бројних званица седми пут заредом одржани су „Дани сунцокрета“ и прослављена је слава села. У Дому културе сечење славског колача обавио је јереј Слободан Станић, а колачар је био Златан Гајић, председник Савета месне заједице Батуша. Иначе, сунцокрет је у атар овог малог стишког села доспео још почетком осамдесетих година прошлог века, али су се површине под овом пољопривредном културом из године у годину увећавале, што је резултирало тиме да данас готово нема домаћинства, које на својим њивама не узгаја

Златан Гајић

откупљивача сунцокрет је постао водећа пољопривредна култура у нашем селу и организовањем ове традиционалне манифестације ми покушавамо да окупимо све људе који нешто значе у свету сунцокрета. Први пут након шест година у ову манифс тацију се укључила компанија „Pioneer“ са представништвом у Новом Саду, која је препознала наш бренд и њени хибриди су заузели добар део површина на овом подручју. У Батуши се угоПодизање заставе на јарбол вара производња барем два до три хектара сун- сунцокрета на три откупцокрета. на места и откупом се баве: Према речима Златана предузеће „Филип“ из ПожаГајића, прва организована ревца, „Агроинжењеринг“ из производња сунцокрета у ата- Осипаонице и Земљорадничка ру села Батуша је почела 1981. задруга „Уљарица“ из Неготигодине и од тада констант- на. Сунцокрет се тренутно нано се повећавају површине лази у фази цветања, за сада под овом уљаном културом му ова суша не смета много и и она се данас узгаја на више очекујемо солидан род. Инаод трећине обрадивих повр- че, Петровдан је слава Месне шина. - У последње време заједнице, режемо колач по залагањем Месне заједнице и српским обичајима и уједно

Усев сунцокрета у добром стању

Борис Павловић

Александар Видић

смо изабрали тај датум за „Дане сунцокрета“, јер смо у том периоду пре седам година проглашени од стране Новосадског института за село сунцокрета, истакао је Гајић. Директор Фонда за развој пољопривреде општине Мало Црниће, Борис Павловић истиче да локална самоуправа и Аграрни фонд сваке године подржавају ову манифестацију, као и низ других, а све у циљу да би се помогло пољопривредним произвођачима да остваре што боље приносе и већи профит. - Mештани овог села представљају пионире у производњи сунцокрета у Стигу и већ дужи низ година воде главну реч када је у питању ова култура, остварују изузетне приносе и имају највећи проценат засејаних површина под сунцокретом у односу на величину атара“, рекао је Павловић. Према речима регионалног менаџера компаније „Pioneer“ за централну Србију, Александра Видића ове године хибриди сунцокрета и кукуруза ове селекционе куће су заузели прво место у сетвеној структури у Батуши и малоцрнићкој општини. Један од главних разлога зашто су хибриди „Pioneer-a“ све заступљенији на подручју Стига јесте изузетна толеранција на сушу. - Наравно, кукурузу не одговарају оволико високе температуре и дуг сув период, видимо да су кукурузи и сунцокрети ниски, имамо шаренолику ситуацију на терену у зависности од рокова сетве, тако да ћемо у моменту скидања усева у септембру и октобру моћи да анализирамо који хибриди су се најбоље показали у овако стресним условима. Pioneer је на овим просторима присутан већ десет година и ми смо наметнули неке друге трендове, да се скида кукуруз у зрну, јер поред приноса битна је и влага у моменту жетве. Велики произвођачи су препо-

знали тај квалитет и све више сеју наше хибриде из тих разлога. Са друге стране, гледамо да заснујемо што више огле-

сирамо хибриде експрес толерантне, где може у каснијим фазама сунцокрет да се третира хербицидима против широколисних корова и у октобру месецу анализираћемо какви су приноси и влага код таквих хибрида, рекао је Видић. Заставу компаније „Pioneer“ свечано је на јарбол подигао Александар Видић, а заставу са знаком „Дунав осигурања“, представник Филијале у Пожаревцу, Драган Марјановић. У културно – уметничком програму наступили су КУД „Властимир Живковић“ из Батуше, КУД „Властимир Павловић Царевац“ из Смољинца, КУД „Милош Савић“ из Лучице и Слободанка Милић из Божевца, а одиграна је и ревијална

Гости на манифестацији

Сечење славског колача

да, где можемо да упоредимо, мењамо и додајемо нове хибриде, јер они хибриди са којима је Pioneer дошао у Браничевски округ 2002. године већ полако одлазе у пензију и појављују се нови хибриди. Сунцокрет се налази у фази цветања, избацио је главицу и оплодња је већ завршена, стабљике су ниже у односу на прошлу годину и у моменту скидања и мерења приноса моћи ћемо да кажемо који хибриди и време сетве су најоптималнији за ово подручје и овакве климатске услове. Иначе, све више фор-

утакмица ФК „Интеграл“. Скупу су присуствовали: председник општине Мало Црниће, др Есидол Перић, председник Скупштине општине, Бојан Урошевић, заменик председника општине, Драган Митић, помоћник председника општине, Топлица Ђорђевић, заменик председника Скупштине општине, Томислав Стојићевић, представници селекционих кућа и саветодавци из Пољопривредне саветодавне и стручне службе „Пожаревац“. Д. Динић


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

Републичка дирекција за робне резерве

КупУЈУ 100.000 тона меркантилне пшенице

На предлог Републичке дирекције за робне резерве, Влада Републике Србије је дала сагласност да Дирекција изврши куповину до 100.000 тона меркантилне пшенице рода 2012. године домаћег порекла у расутом стању која мора бити у складу са важећим правилницима о квалитету и стандарду. Дирекција ће плаћање купљене меркантилне пшенице извршити у року од 8 дана од дана достављања комплетне документације, а меркантилна пшеница се плаћа по цени од 23,00 д/кг. Куповина меркантилне пшенице вршиће се од активних комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава и активних земљорадничких задруга регистрованих у Агенцији за привредне регистре (АПР). Минимална количина меркантилне пшенице која се купује од једног активног комерцијалног

пољопривредног породичног газдинства је 5 тона, а максимална 100 тона док је максимална количина меркантилне пшенице, која се купује од једне земљорадничке задруге, 150 тона. Количина меркантилне пшенице, која ће се купити од комерцијалних пољопривредних породичних газдинстава и земљорадничких задруга биће утврђена на нивоу управних округа Србије у зависности од укупно засејаних површина под меркантилном пшеницом. Према званичним проценама у Републици Србији сетва меркантилне пшенице рода 2012. године, обављена је на површини од око 482.613 хектара. Очекује се просечан принос од 3,5 т/hа до 4,0 т/ hа односно од 1.600.000 тона до 2.000.000 тона меркантилне пшенице.

У суботу, 21. јула

СВЕТИ ПРОКОПИЈЕ

Српска православна црква прославља 21. јула Светог великомученика Прокопија, кога српски народ посебно поштује и слави. На taj дан 303. године мученички је пострадао велики Христов следбеник Свети Прокопије, који потиче из Јерусалима. Име му је било Неаније. Прихватио се војничке службе за владавине цара Диоклецијана. У време једног похода Христос му се чудесно јавио, указавши му на велики светли крст на небу. Он се крстио и добио име Прокопије. Јавно је исповедио своју веру, знајући да ће бити погубљен. У Нишу је у преднемањићко доба постојао манастир Светог Прокопија, у коме се чувала рука светитеља. Светиња је касније, кад су Турци заузели Ниш, пренесена у Прокупље, које је и добило име по овом мученику. У неким српским крајевима сматра се да је овај дан погодан за свадбе, јер Свети Прокопије походи и благосиља младенце. На

Интересовање пољопривредника за предају пшенице Робном резервама слабије него лане

ЦЕНА НИЈЕ АТРАКТИВНА

Откуп пшенице за потребе Робних резерви, иде релативно спорим темпом, а интересовање пољопривредника је мање него прошле године, изјавио је Тањугу директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин. "Основни разлог за то је цена која у овом тренутку није толико атрактивна (23 динара за килограм), с обзиром да је тржишна цена чак и нешто већа од ове коју је држава понудила", објаснио је он. С друге стране, држава је одувек била коректан партнер у том пословном односу када је реч о одговорности, роковима и позуданости плаћања, што је повољна околност, истакао је Галетин. Он је казао да ће откуп ићи спорим темпом, али ће то ипак износити пар хиљада тона дневно. "Видећемо како ће све то ићи, највише зависи од тога шта ће се дешавати на тржишту пшенице... Општи утисак је да је цена пшенице стала после оног наглог скока и дошла до износа од 23 и 23,5 динара за килограм", казао је Галетин. Откуп пшенице овогодишњег рода преко Продуктне берзе у Новом Саду трајаће сваког радног дана у времену од 8.00 до 14.30 часова, све док се не откупи предвиђена количина од 100.000 тона. У циљу равномерне територи­ јалне заступљености при откупу

пшенице, сваки округ ће добити одговарајућу количинску квоту која ће бити на располагању за продају потенцијалним продавцима. Дирекција за робне резерве ће плаћати купљену пшеницу у року од осам дана од достављања комплетне документације. Пшеница ће се откупљивати по цени од 23 динара по килограму са ПДВ-ом, од регистрованих пољопривредних газдинстава у индивидуалном сектору и земљорадничких задруга и то у минималној количини од пет тона и максималној 100 тона, по носи-

оцу газдинства за индивидуални сектор, односно максимално 150 тона по задрузи. Први контакт за продају неопходно је остварити са Продуктном берзом у Новом Саду путем телефона. Према званичним проценама у Републици Србији, сетва меркантилне пшенице рода 2012. обављена је на површини од око 482.613 хектара. Очекује се просечан принос од 3,5 до четири тона по хектару, односно укупан род пшенице од 1,6 до два милиона тона.

Други пишУ: Од 1. септембра

НОВИ ЦЕНОВНИЦИ МЛИНАРА И ПЕКАРА?

тај се дан избегава копање, чак и сахрањивање. Такође се није купало. У старини су Срби рудари сматрали овог светитеља својим патроном. Сматра се и заштитником деце. По свим српским крајевима постоје разни обичаји и веровања у вези с овим празником и придаје му се велики значај, иако није уписан црвеним словом у календар.

На трибини Аграрног фонда Петровца

О ПОЉОПРИВРЕДНИМ БРЕНДОВИМА

Аграрни фонд за развој пољопривреде општине Петровац на Млави организатор је трибине која ће бити посвећена заштити географског порекла пољопривредних производа са овог подручја. О овој теми на трибини ће, како је планирано, говорити др ветеринарске медицине из Привредне коморе Србије Јасна Стевановић, проф. др Зора Мијачевић са Ветеринарског факултета и мр Милан Простран, такође из Привредне коморе Србије. Учесници трибине биће превасходо произвођачи меда и ракије из овог краја, затим и произвођачи млека и млечних производа, као и они

7

који се баве производњом месних прерађевина. Трибина ће се одржати у уторак 17. јула у малој сали СО-е у времену од 10 до 13 часова. Иначе, према речима директора Аграрног фонда Радована Давидова, и Петровцу су у току припреме изложбе пољопривредних машина, као и продајне изложбе рукотворина, пића, меда и гастрономских специјалитета које ће се одвијати у данима великог петровачког вашара који се традиционално одржава на празник Светог Великомученика Прокопија 21. јула.

Пекари у Србији већ неколико дана "на мала врата" најављују поскупљење хлеба због скока цене пшенице и осталих инпута производње, али има и оних који не намеравају да подижу цену. Векна основне врсте хлеба "сава" могла би да поскупи за 10 динара, са 44, на 54 динара, због поскупљења пшенице и енергената, најавио је председник Уније пекара Србије Зоран Пралица. "Да ли ће то бити средином августа, почетком или средином септембра то се не зна, али пратећи кретање цене пшенице у иностранству и код нас, постоји сумња, да ће порасти цена те житарице, а касније и хлеба. Вероватно би први корак био да се цена хлеба врати на претходну цену од 55 динара", рекао је Пралица за Танјуг. Он је подсетио да је цена основне врсте хлеба ограничена владином уредбом и смањена са 54 на 44, 5 динара, а формирана на цени пшенице од 17 или 18 динара. Према његовим речима, цена пшенице достигла је 23 динара за килограм, а постоје индиције да за кратко време може достићи између 27 и 30 динара. Раст цене овогодишњег рода пшенице забележен током жетве, утицаће на повећање цене брашна,

па се већ у септембру може очекивати и нова, виша цена хлеба, изјавио је директор компаније Агропослови Фиделинка у Суботици Дејан Пиља. Указујући да се сада у жетви исплаћују веће аконтативне цене од тог износа, он је објаснио да ће, уколико та цена и даље буде расла, по формирању тржишне, уколико буде на “нивоу тражених 23,24, или 25 динара",млинске компаније морати да коригују цену брашна. Према Пиљиним речима, ново жито се у мељаву у одређеном проценту убацује већ у августу, након што прође период дозревања, па је реално већ крајем септембра очекивати нове ценовнике млинара. Насупрот овим најавама, у крагујевачком "Житопродукту",

који је највеће житомлинско предузеће у централној Србији, не размишљају о повећању цене хлеба, али најављују да је могућа мања корекција цене брашна. Директор института за економику пољопривреде Драго Цвијановић казао је да се може очекивати поскупљење хлеба уколико значајно буде повећана цена брашна јер је то најутицајнији инпут у структури цене коштања. "Ако дође и до смањења цена брашна или пшенице, онда треба смањивати цену хлеба. Најгора је варијанта кад се држава мора мешати у те односе и паритете од примарне производње до финалних производа на тржишту", мишљења је овај стручњак. Цвијановић је објаснио да у структури произвођачке цене хлеба, 72 одсто учествују сировине - брашно, со, адитиви, квасац док на остале трошкове отпада 28 процената. Од пролећа 2011. цена векне хлеба "сава" од пола килограма од белог брашна тип 500 није повећавана већ два пута уредбама владе ограничавана и снижавана, а кретала се у протеклих неколико месеци између 27 и 44 динара. Постојећа уредба истиче крајем септембра. Извор: (Танјуг-екос)


8

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

Свечаност обележавања Пожаревачког мира 1718. године

УЗ ИЗЛОЖБУ И ГРУПУ "БИСТРИК"

Поводом значајног историјског догађаја – Пожаревачког мира, и ове године ће на спомен обележју на Тулби, бити одржана манифестација којом ће се обележити датум када је потписан мир између три велике силе 18.века. Председница Управног одбора Фондације Пожаревачки мир, Вукица Васић подсећа да је Пожаревачки мир потписан 21.јула 1718.године, те да је Фондација и претходних година овај дан пропратила и неким инвестиционим улагањима. – Прве године када је обележен овај датум, 2009. постављен је камен темељац за изградњу царског шатора, потом је 2010.године завршен објекат, 2011. уређен је простор око њега, а 2012. је крајем априла заокружена активност постављања сталне изложбене поставке, те је комплекс

Вукица Васић

добио једну потпуну димензију. Ове године очекујемо, до 21.јула завршетак треће фазе ограде

око комплекса и надам се да ће Дирекција успети да заврши паркинг простор који је започет још у априлу. Васићева истиче и туристички значај царског шатора на Тулби, јер сви извештаји, а и књига утисака показују да су посетиоци импресионирани оним што могу видети на овој локацији, а посебну тежину додају историјске чињенице. – На отварању изложбене поставке у априлу имали смо представнике три амбасаде и то земаља учесника у преговорима из 1719. – Аустрије, Турске и Велике Британије. Имали смо посете бројних школа, бројне колективне и индивидуалне посете, посете војске, ликовне колоније, посете пензионера… Улаз је слободан, али то је нешто што би требало у наредном периоду да се регулише у смислу да постоји обједињена улазница за неколико културноисторијских места у Пожаревцу и на чему ће радити Туристичка организација Пожаревца.

Концерт групе "Бистрик"

Са отварања сталне поставке

Свечано обележавање Пожаревачког мира биће организовано 23.јула у понедељак у 20 сати. Поред званичног дела посетиоци ће бити у прилици да разгледају изложбену поставку, а потом ће уследити концерт познате етно групе „Бистрик“ на челу са Биљаном Крстић. Председница Фондације позива Пожаревљане и све љубитеље историје и етно музике да се ове вечери прошетају до Тулбе и увеличају Дан Пожаревачког мира. Л. Ликар

Чланице Међународног клуба жена

ОБИШЛЕ МОДНУ КУЋУ "ЛУНА"

Међународни клуб жена је препознао "Луну", не само као значајан привредни субјект у коме су жене носиоци успеха, већ и као покровитеља бројних културних институција, хуманитарних акција, иницијатора и донатора многих образовних и хуманитарних фондова и фондација.

У РОМСКОМ ЕДУКАТИВНОМ ЦЕНТРУ У ПОЖАРЕВЦУ

ПОСЕТА ЖЕНА АМБАСАДОРА

Николић и Вељковић дочекују чланице Међународног клуба жена

Након обиласка пожаревачке Опште болнице и уручења донациједефибрилатора и порођајног стола, жене амбасадора у Републици Србији, протеклог уторка, посетиле су и Ромски едукативни центар. Центар је основан 2009. године, на иницијативу Удружења Рома Браничевског округа и у функцији је свеопште интеграције ромске заједнице на територији округа. Испред Ромског едукативног центра, гошће је поздравио председник, Мирослав Вељковић, подсетивши да је Влада Јапана у оквиру пројекта за основне потребе ромског становништва, не тако давно, обезбедила донацију за реконструкцију зграде ове установе. Овом донацијом, по његовим речима, пружена је подршка унапређењу услова образовања и социјалне интеграције ромске популације у Србији. -У периоду од када је основан, па све до данас, Ромски едукативни центар сарађује са свим министарствима, домаћим и иностраним невладиним организацијама, као и са амбасадама страних земаља. Сматрамо да се на овај начин унапређује живот ромске популације, али и промовишу Град Пожаревац и Браничевски округ. Ромски едукативни центар помаже свим људима, без обзира на националност. У свим нашим

активностима, огромну подршку пружају нам амбасадор Јапана, Тошио Цунозаки и његова супруга Ецуко Цунозаки. Тошио Цунозаки је за уложени труд на плану помоћи ромској заједници, именован за амбасадора добре воље. У све хуманитарне акције које организујемо, редовно се укључује и госпођа Ецуко Цунозаки (отварање Вртића у оквиру Ромског едукативног центра, хуманитарна продајна изложба слика, намењена завршетку поткровља Центра, као и семинар за ромску децу, талентовану за свирање виолине…). Са Међународним клубом жена желимо да остваримо дугорочну сарадњу, која би допринела побољшању услова живота Рома у Пожаревцу. Надамо се да је наша жеља да ромској деци пружимо безбрижно детињство и будућност, схваћена на прави начин, истакао је у свом обраћању Вељковић. Пријему жена амбасадора у Ромском едукативном центру присуствовао је и директор Предшколске установе Драган Николић. Малишани вртића, овом приликом гошћама су поклонили црвене руже. У музичком делу програма, наступио је Градски женски хор "Барили". М. П.

Завршен упис у средње школе Пожаревца

НАЈЈАЧА КОНКУРЕНЦИЈА ЗА ФАРМАЦЕУТА

Предвођене председницом клуба, супругом јапанског амбасадора у Србији, мадам Ецуко Цунозаки, чланице Међународног клуба жена посетиле су у уторак, 10. јула Модну кућу "Луна" у Пожаревцу. Током посете фабрици, чланице МКЖ упознале су се са капацитетима којима Луна располаже, са производним процесом и системом на коме се рад "Луне" базира. Сарадња између Међународног клуба жена који окупља више од 200 чланица

волонтера из више од 40 светских земаља и Модне куће "Луна" постоји од краја прошле године. Клуб већ годинама уназад организује новогодишњи Хуманитарни базар у Београду, а на Базару 2011. један од учесника била је и Модна кућа "Луна" која се одазвала на позив организатора да се укључи својом донацијом. Као невладина и непрофитна организација, која настоји да промовише знање и својим радом помогне прикупљању средстава за хуманитарне и друштвене пројекте,

Осмаци који су остали нераспоређени након првог уписног круга, прошлог петка су се уписивали у неку од школа у којој је остало слободних места. А слободних места било је у Екомскотрговинској, Политехничкој, Пољопривредној и Техничкој школи у Костолцу, укупно 48. Према подацима Школске управе у Пожаревцу, 152 ученика из основних школа у Пожаревцу и Костолцу остало је нераспоређено, након првог круга. Најјача конкуренција приликом уписа ове године била је за образовни профил фармацеутског техничара, где је било потребно више од 90 поена за упис. Следе природно-математички смер у гимназији и занимање медицинска сестра-техничар.


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

Срећну славу светог прокопија, заштитника рудара, Градској општини Костолац и свим њеним житељима жели

Град Пожаревац Славили вековима у слози, здрављу и радости! Градоначелник Пожаревца

Председник Скупштине града Пожаревца

МИОМИР ИЛИЋ

ЖАРКО ПИВАЦ

9


10

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ПД „ТЕ-КО Костолац“ честита славу Светог Прокопија Градској општини Костолац и Синдикату копа „Дрмно“

Мушка тениска екипа Градске управе Пожаревац

ВИТЕЗОВИ СА РЕКЕТОМ

Већ четири деценије средином јуна "Пожаревац", Перенчевић је члан Управе одржавају се Радничке спортске игре за- ТК "Пожаревац" и пасионирани играч тепослених у управи, правосуђу и друшт- ниса док је Илић, активан такмичар Лиге веним организацијама Србије. По броју и ветерана ТС Србије и помаже у раду клуба. квалитету такмичара који су већином про- Велика љубав према овом спорту и редован фесионални спортисти или су то некад били, ове игре се у својој конкуренцији сврставају у најаче у земљи. Мушкој тениској екипи Градске управе Пожаревац, коју чине Милан Марковић, Предраг Перенчевић и Иван Илић, пошло је за руком што ниједној екипи на играма до сада није. Она је узастопно девет година играла у финалу и при том шест пута се окитила златом. Од 2004. године на овим Играма, П. Перенчевић, И. Илић и М. Марковић Милан Марковић, секретар МЗ "Радна мала" , који је шест пута проглашен за најбољег те- тренинг могу само да резултирају оваквим нисера сусрета и Предраг Перенчевић, шеф успехом који је за понос и дивљење. Они су својој игри дали још једну Одсека за протокол и информисање, боре се за највише одличје. На овогодишњим игра- димензију. Међу осталим такмичарима ма у Сокобањи, екипи се придружио и Иван важе за нај фер екипу и пример су правих Илић, запослен у Туристичкој организацији спортиста. И ове године у финалу су то поПожаревца. Тако је проблем са трећим казали, када је у синглу мечу Марковићев играчем, после много година превазиђен, па противник, при резултату 1:1 у сетовима, се лакше и равноправније улази у мечеве са намеравао да услед велике врућине и умопротивницима. Умор и повреде више неће ра, преда меч. Марковић и екипа нису хтели без борбе до победе, већ су пристали на бити препрека победама. Успех тениске екипе Градске управе По- одигравање тај-брека, који је, као и пенали жаревац није изненађење за познаваоце те- у фудбалу, више фактор среће него знања. ниса у Пожаревцу. Марковић је у слободно Изгубили су меч, али добили поштовање време инструктор тренера и тренер у ТК свих присутних колега и спортиста и показали право витештво са рекетом у руци.

ДЕЦА СУ УКРАС СВЕТА

НАШИ НОВИ СУГРАЂАНИ

У породилишту Опште болнице у Пожаревцу, у периоду од 6.7. до 13. 7. 2012. године, рођено је 27 беба, 12 дечака и 15 девојчица. Синове су добили: Емилија и Небојша Миловановић из Брадарца, Сузана и Милош Николић из Лучице, Катарина Кнежевић и Иван Рајковић из Пожаревца, Драгана и Владан Огњановић из Костолца, Валентина и Срђан Петковић из Крепољина, Марјана Марјановић и Дарко Радосављевић из Великог Села, Призренка и Радиша Здравковић из Малог Црнића, Ана-Марија Георгив и Владимир Благојевић из Четережа, Сашка и Борко Вранешевић из Петке, Кристина Сокић и Радован Пешић из Костолца, Соња и Тодор Мирковић из Костолца и Сузана Јовановић и Слободан Милинковић из Великог Градишта. Кћерке су добили: Санела и Далибор Обрадовић из Смољинца, Марина и Дарко Савић из Смољинца, Далиборка и Никола Крстић из Пожаревца, Драгана и Драган Ристић из Пожаревца, Данијела Момировић и Раде Михајловић из Орешковица, Марина Радовановић из Пожаревца, Силка и Срђан Рајковић из Ћириковца, Милица Живковић и Душан Бошковић из Пожаревца, Сандра и Ненад Стефановић из Пожаревца, Горица Живковић и Слађан Јанковић из Лучице, Славица Јовић и Един Новопрдалија из Кучева, Мерита Анмети и Сенад Дрмаку из Костолца, Сузана и Дејан Јакшић из Костолца, Љуткија Демири и Енис Мурина из Костолца и Марија Радовановић и Драшко Јанковић из Пожежена. ЧЕСТИТАМО! ГРАД ПОЖАРЕВАЦ


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

11

У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ И ЦАРЕВЦУ ОДРЖАНИ 18. ''ЦАРЕВЧЕВИ ДАНИ''

СТАТУЕТА И ВИОЛИНА СВЕТИСЛАВУ РИСТИЋУ

zzМузички фестивал посвећен Властимиру Павловићу Царевцу ове године прославио 18. рођендан zzТродневна манифестација трајала три дана у Великом Градишту и Царевчевом родном месту, Царевцу zzУ такмичењу најбољих виолиниста, централном догађају на Фестивалу, учествовало 12 такмичара Овогодишњи "Царевчеви дани", манифестација у част Властимира Павловића Царевца, родоначелника српске народне музике, памтиће се по пунолетству које је Фестивал доживео овога лета и Светиславу Ристићу, виолиниститакмичару који је одлуком жирија проглашен за најбољег чиме је завредео статуету славног Цареваца. Организатори овогодишњег фестивала били су општина Велико Градиште њен Културни центар и МЗ "Царевац". У оквиру тродневне манифестације, поред тра-

је одржан концерт ученика Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Великог Градишта и Пожаревца под називом ''Мокрањац Царевцу''. По завршетку концерта уручене су дипломе за учествовање на Фестивалу: Музичкој школи ''Стеван Мокрањац'' и Надежди Прокић, професорки одељења музичке школе у Великом Градишту. Дипломе су уручили Мирослав Стојковић, начелник Одељења за општу управу и јавне службе и мр Мирјана Дробац, уметнички директор Фестивала ''Царевчеви

Стручни жири и гости фестивала

диционалног такмичења виолиниста, одржани су и бројни пратећи програми, међу којима и изложба великоградиштанских сликара, коју је у среду, 11. јула отворио мр Драган Богичић. -Седам година за редом се у оквиру ''Царевчевих дана'', у Великом Градишту на обали Дунава и ушћу

дани". Свечано отварање догодило се исте вечери на летњој сцени, на самој обали Дунава и у градском парку, где је, код споменика Царевцу, Стефан Бибић, солиста ансамбла песама и игара ''Властимир Павловић Царевац'' из Великог Градишта, подигао фестивалску

Учесници такмичења 18. Царевчевих дана

реке Пек у Дунав, одржава летња ликовна изложба. Ово је година кризе. Принуђени смо да својим примером покажемо да се и са минималним средствима, али високим креативним потенцијалом, може извући максимум, рекао је на отварању изложбе мр Богичић. У свечаној сали општине потом

заставу. Пред великим бројем посетилаца и гостију, Фестивал је отворио председник општине Драган Милић. -Већ 18 година са овог места чују се звуци српске народне музике, звуци виолине и српске песме и сећамо се нашег великана Властимира Павловића Царевца.

Ова година је посебна јер Фестивал прославља своје пунолетство. Тим поводом припремили смо и издали монографију посвећену нашем великану народне музике – Властимиру Павловићу Царевцу, напоменуо је председник општине Драган Милић. Фестивал се другог дана, на велики српски празник Петровдан одржавао у родном селу Властимира Павловића, у Царевцу. У знак захвалности што је музиком прославио свој завичај, мештани су Царевцу, на месту његове родне куће поставили спомен плочу. Спомен обележје су открили председник Савета месне заједнице "Царевац", Ненад Аћимовић и председник општине, Драган Милић. У оквиру свечаности положено је цвеће на споменик Царевцу који је подигнут пре десет година у паркићу његовог родног места. Обраћајући се мештанима, први човек општине Велико Градиште, Драган Милић рекао је да је подизањем спомен плоче у Царевцу на неки начин испуњено све оно што је прве године "Царевчевих дана" обећано. Милић је изразио посебно задовољство што је све то постигнуто у години када Фестивал обележава 18 лета. -Велика је ствар што овај фестивал заједно организују село Царевац и град Велико Градиште, два места које је, поред Београда, наш Власта највише волео. Моја је жеља да Фестивал надограђујемо и да још дуго слушамо и уживамо у прелепој Царевчевој музици, поручио је Царевчанима председник Милић. У наставку свечаности одржан је културно-уметнички програм у коме су наступили чланови фолклорних ансамбала са именом: "Властимир Павловић Царевац", из Царевца и Великог Градишта. Трећи и последњи дан Фестивала отпочео је округлим столом на тему: ''Царевац – светионик српске народне музике'', на коме је представљена монографија издата поводом осамнаест година трајања фестивала и описан рад и живот Царевца. Централна манифестација фестивала било је такмичење виолиниста који су наступали заједно са оркестром РТС-а. Ове године за статуету Царевца борило се дванаест такмичара који су изводили по једну песму и коло. Њих је оцењивао стручни жири у саставу: Бранко Белобрк, мр Мирјана Дробац и Зоран Бахуцки. Новина је овога пута била та што су постављени микрофони за мерење јачине аплауза публике, и такмичар чији је наступ измамио најјачи и најдужи аплауз, добио је награду публике. То је пошло за руком

Нови подстицај

Велика је ствар постати победник престижног музичког фестивала, посвећеног виолини и родоначелнику српске народне музике Властимиру Павловићу Царевцу. Како се осећа као најбољи, питали смо овогодишњег победника Светислава Ристића. -Осећај је невероватан, ја сам стварно изненађен и презадовољан. Нисам очекивао, искрено говорећи, да ћу бити најбољи, али жири је тако одлучио. Свирање и снимање са оркестром РТС-а које ми предстоји, значиће ми много на професионалном плану, а посебно се радујем што ћу у читавој овој причи оставити неко обележје. Драго ми је да се све ово дешава у години у којој Светислав Ристић Фестивал у Великом Градишту обележава свој осамнаести рођендан, изјавио је за "Реч народа" победник овогодишњег фестивала Светислав Ристић. Рецимо и то да су "Царевчеви дани" били добро организовани и вођени захваљујући председнику Уметничког савета фестивала, професору Николи Рацкову. Војиславу Живићу, који је са 14 година био и најмлађи учесник. Награде су му уручили директор Туристичке организације Велико Градиште Милан Марјановић и председник Савета МЗ "Царевац" Ненад Аћимовић. Трећу награду са фестивала понео је Бојан Манојловић коме је награду уручила Бра-

граде је лауреату уручио Драган Милић, председник општине Велико Градиште. Осамнаести фестивал "Царевчеви дани" затворио је Драган Пауновић, заменик председника општине Велико Градиште. -Са задовољством констатујем да је свих седам сегмената овогодишњег фестивала успешно

Отварање изложбе

ниславка Шуловић, председница Скупштине општине. Друга награда припала је Александри Благојевић, награду је предао Драган Пауновић, заменик председника општине. По оцени жирија победник овогодишњег Фестивала је Светислав Ристић. Њему је припала статуета Властимира Павловића Царевца, као најбољи стекао је право да снима са оркестром РТС-а, а поклоњена му је и мајсторска виолина, ручни рад Јана Немчека из Ковачице. На-

реализовано. Ове године добили смо прву Царевчеву монографију, кроз фестивал у Великом Градишту и селу Царевац прошле су десетине и десетине младих учесника, пратиле су их хиљаде поштовалаца Царевчеве уметности... Уз чињеницу да је наш "виолински корпус народне музике" добио осамнаестог лауреата, проглашавам да су овогодишњи "Царевчеви дани" успешно завршени. Ђино Јосић


12

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ИЗ САВЕТОВАЛИШТА ЗА ИСХРАНУ ЗАВОДA ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ПОЖАРЕВАЦ

ДЕБЉИНА НИЈЕ САМО ЕСТЕТСКИ ПРОБЛЕМ

Повезаност између исхране и здравља је до данас вишеструко научно и практично доказана. Установљено је да правилна исхрана представља један од најважнијих фактора животне средине, основни је услов за правилан раст, развој и регенерацију, психофизичку кондицију, одбрамбену способност организма, свеопште добро здравље и одвијање свих виталних функција. Најзначајније ка-

Др Саша Дражиловић

рактеристике исхране нашег становника могле би се свести на: слаб стандард, односно, немогућност куповине биолошки вредних намирница, недовољну снабдевеност тржишта одређеним производима, присуство неадекватних традиционалних навика у

Рад Саветовалишта

Саветовалиште за исхрану ради средом после подне, прегледи се заказују, и у њему се могу остварити следеће услуге: -Испитивање исхране путем породичне или индувидуалне анкете; -Антропомеријска мерења (телесна маса, висина); -Израчунавање индекса ухрањености; -Мерење и израчунавање процента телесне масти, воде и мишића, у циљу успостављања идеалног баланса; -Дијететска консултација у циљу одређивања дијетотерапије која се врши после испитивања стања ухрањености и клиничког и лабораторијског прегледа; -Израда прве дијете за пацијенте Саветовалишта за исхрану; -Контролни долазак, односно, корекција дијете за пацијенте Саветовалишта за исхрану; -Израда једнодневне и вишедневне дијете-исхране за разне категорије здравих и болесних људи (са нутритивним факторима ризика-гојазност, потхрањеност, дијабетес, анемије, хипертензије дислипидемије и других поремећаји здравља, који се могу спречити или кориговати одговарајућим дијететским режимима). Уз сваки програм, уколико постоје питања или нејасноће, грађанима је свакодневно омогућено телефонско контактирање лекара. Стручни тим, који изводи ове активности чине: лекар субспецијалиста за исхрану здравих и болесних, др Саша Дражиловић и техничари одељења хигијене и исхране.

исхрани и њихову доминацију у односу на правилну исхрану. Свако ко је занемарио значај исхране као важног сегмента живота изложио је себе ризику обољевања од широке лепезе болести изазваних неправилном исхраном. У том смислу прекомерна и недовољна ухрањеност су, додуше, свака на свој начин, штетне за наш организам. Грешке у исхрани, неправилна и неуравнотежена исхрана, стресне ситуацује, много седења и мало кретања, гладовање, све се то пре или касније може одразити на функционисање нашег организма. Модеран начин живота, који нам је штошта олакшао, има и своје негативне последице, а једна од њих, која је јако распрострањена, јесте и све већи број људи са прекомерном телесном тежином. Дебљина није само естетски проблем, већ има и штетне последице по здравље. Код људи са превеликом телесном тежином, чешће се појављују болести срца и крвних судова, шећерна болест, жучни каменци, промене на зглобовима... Светски стручњаци за исхрану тврде да само 5 одсто гојазних има ендокринолошке поремећаје који изазивају гомилање сувишног сала. Постоје људи који су склонији гојену од других, што значи и да једу више него што им је потребно, или се не труде да на здрав начин, физичком активношћу, утроше унете калорије. Полазећи од тежине и велике заступљености овог проблема у нашем друштву, у жељи да се измени исхрана и унапреди здравље становништва, под покровитељством Министарства здравља Србије, 2001. године, започела је кампања под називом

"Октобар - месец правилне исхране", чиме се Завод за јавно здравље у Пожаревцу, у потпуности ангажовао на афирмацији здравог стила живота и унапређењу здравствене културе грађана. Ширење информација о "храни као леку", путем телевизије, радија, штампе, плаката и агитки, повећало је интерес гледалаца, слушалаца и читалаца за решавањем свог здравственог проблема. Међутим, за конкретна појединачна решења проблема за сваку особу, било је неопходно остварити већи напредак на том подручју и рад током целе године, што је било могуће једино активирањем Саветовалишта за исхрану. Саветовалиште за исхрану, Завода за јавно здравље Пожаревац, са радом је започело непосредно пред кампању "Октобар - месец правилне исхране", 2002. године. Сваке наредне године, интересовање и број прегледа у Саветовалишту се повећавао, и од тада у овој служби, прегледано је више од 15.000 грађана, што је резултат успешности дијетотерапије. Овим је још једном потврђено да гојазни људи, заиста имају потребе за оваквом врстом заштите и унапређења здравља људи. Као и у свим терапеутским дисциплинама, и у дијетотерапији саветовалишта ЗЗЈЗ Пожаревац, важи латинско правило: "Primum non nocere", што у преводу значи "Прво не нашкодити". Да би саветовалишни рад имао корисне резултате, било да је дијетопрофилакса или дијетотерапија, неопходно је упознати навике у исхрани пацијента, стање његове ухрањености и функционалну способност орга-

низма. Искуства показују да је мршављење успешније уколико се спроводи у дужем временском периоду и уколико се поштују препоруке за усклађену и разноврсну исхрану. Свако мора бити свестан да брзе једнонедељне туре за мршављење, нису ни успешне, а ни здраве. Оброци морају бити нискокалорични, али биолошки вредни због чега је важно да храна буде разноврсна. За успешан саветовалишни рад, потребни су комплементарност и мултидисциплинарност у ангажовању различитих профила здравствених стручњака, наставног кадра, васпитача предшколаца, произвођача хране, па и родитеља који, иако немају статус стручњака у овом послу, неоспорно имају највећи утицај на децу у развоју. Значајно је напоменути да је за побољшање здравља потребно обезбедити довољну количину препоручених намирница по приступачним ценама, што би представљало остварење елементарног предуслова самооздрављења и промене стила живота нашег становништва. Уколико се дуго неправилно хранимо, на добром смо путу да нарушимо сопствено здравље, зато свако треба да преузме одговорност за сопствени живот и здравље, тако што ће стилом живота, навикама и одговорним понашањем, директно утицати, не само на дужину, већ и на квалитет сопственог живота. Субспецијалиста исхране, др Саша Дражиловић

ИЗ ТУРИСТИЧКИХ АГЕНЦИЈА ПОЖАРЕВЦА

СРБИ ВОЛЕ ГРЧКО МОРЕ

Према подацима добијеним у појединим туристичким организацијама у Пожаревцу, Пожаревљани ни ове године не заостају по броју одлазака на летовање. По речима туристичких посленика, ове године најактуелнија и најтраженија дестинација је Грчка, затим Турска, Тунис, док је Црна Гора мање тражена у односу на претходне године. На основу статистике коју агенција „Балканик“ у Пожаревцу спроводи на свака два месеца, потражња за аранжманима је ове године иста као и претходне, истакао је шеф пословнице Мирослав Мратинковић. - Двомесечно пратимо промет продаје аранжмана. У односу на претходну годину промет је исти, надамо се да ће бити виши у августу. Одмор је постао потреба, а не луксуз. Четредесет посто људи користи сопствени превоз, 60 посто аутобусе, а за даље дестинације, наравно, авион. За лето 2012. године најтраженије су дестинације на мору. Од тих дестинација најпопуларнија је Грчка, пре све-

га Олимпијска ривијера - Нај Пори, Лептокарија, Паралија и Олимпик Бич. Врло тражена ове године је и Халкидики регија. Као новину увели смо дестинацију Ситонија, полуострво на Халкидикију. И Тасос има своју клијантелу. Ако рангирамо потражњу, на другом месту је Турска, најтраженије дестинације су Саримсакли, Кушадаси и Мармарис. Треће место, према нашим запажањима заузима Тунис, који је све интересантнији, јер су цене тих аранжмана врло прихватљиве. До пре неки дан био је у понуди хотел са 5 звездица ("ол инклузив услуге"), 8 дана за 312 евра. Нудимо хотеле на бази 10 полупансиона, од 3 до 5 звездица, цене се крећу од 350 евра, па навише. Оно што је интересантно за туристе који се одлучују да одмор проведу у Тунису јесте културно-забавни програм који се одржава у хотелима, тако да гости у хотелима имају све. На четвртом месту налази се Црна Гора. Нажалост, опада потражња за њом. Доста се тражи хотел "Оморика" на Тари

из пуно разлога, пре свега због природне лепоте коју поседује та планина. "Оморика" нуди гостима разне фазе рекеативних активности, туре пешачења, разних вежби на чистом ваздуху, уз контролу лекара. Врло актуелне ове године су и бање, Соко бања, Врњачка бања, Луковска, Пролом бања. Народу све више пријају хладнији амбијенти због високих температура. Има доста купалишних могућности, терапеутских услуга, велнес садржаја. Интересантан је и сеоски туризам, где млади све више проводе викенде. Села која су најпопуларнија су Мироч код Лепенског Вира, Добра и Брњица код Голубца, каже Мратинковић. У туристичкој агенцији „Веолија транспорт“ истичу да се и код њих ове сезоне највише продаје Грчка - Олимпијска регија и Халкидики, поред Тур-

ске, Бугарске, док је потражња за Црном Гором доста мања у односу на остале дестинације.. -Са резервацијама се ове године почело доста раније, првенствено због већег броја рата, тј. повољнијих услова плаћања које нудимо, а то је отплата до краја године, док за готовинско плаћање одобравамо попуст, рекла је Вања Спасић, шеф пословнице. У туристичкој агенцији „М турист“ истичу да је ова сезона слабија у односу на претходне године, уз претпоставку да економска ситуација опредељује људе. - Најтраженија дестинација и ове године је Грчка, као и претходне, обзиром на то да су смештајне јединице-апартмани јефтинији и одговарају нашим људима. Поред Грчке пуне се хотели и у Турској, Египту, Туни-

су... Тунис је посебно интереснатан ове године, поготово хотели који имају 5 звездица и пружају услугу на бази "ултра ол инклузив" услуга, где ове године можете летовати 14 ноћи за 440 евра, што је претходних година било незамисливо. Толико отприлике у сезони кошта један апартман у Грчкој. Што се тиче Црне Горе она је нешто скупља у односу на многе дестинације, тако да је нешто слабија продаја ове године, рекла је Зорица Митић, директор М турист агенције. Иако агенције у већини случаја организују превоз до одређених дестинација, грађани се пре одлучују на сопствени превоз, бар када су у питању ближе дестинације, док се за оне даље користи аутобус или авио превоз. И. В.


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ ОВИХ ТРОПСКИХ ДАНА ПРЕПОРУЧУЈУ

13

КОСТОЛАЧКО КУЛТУРНО ЛЕТО У ПУНОМ ЈЕКУ

БОГАТ ПРОГРАМ ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА ТЕЛЕФОНОМ ДО СЕПТЕМБРА

Дом здравља Пожаревац током последњих недеља, у којима су се температуре ваздуха приближавале четрдесетом подељку, радиo је несметано и без повећања броја пацијената. Није повећан ни број позива упућен служби Хитне помоћи, али су надлежни у пожаревачком Дому здравља препоручили да се без потребе не долази у ову здравствену установу, што се нарочито односи на старије пацијенте којима врућине нарочито шкоде. -Заказивања прегледа као и прописивање терапије могу се обавити телефоном како се не би долазило по врућини или седело у чекаоницама. У току је климатизовање истих, ординације су већим делом климатизоване, а дат је налог да се под хитно изврши климатизација чекаоница. Како због јавних набавки не можемо да купимо већи број клима уређаја одједном, а ни електроинсталација није предвиђена да издржи сва прикључења, почели смо да радимо на оба проблема те ћемо у наредној сезони сигурно

Управном одбору ове установе протекле недеље поднет је извештај о пословима урађеним

Др Љубиша Јовановић

у току првих шест месеци ове године, којих је заиста било доста. Да подсетимо, уређене су служба Хитне помоћи и Дечји диспанзер, а кренуло се и са архитектонским пројектом за проширење и надоградњу Хитне службе.

Једна од уређених ординација Дечијег диспанзера

бити спремни да дочекамо велике врућине, каже директор пожаревачког Дома здравља Љубиша Јовановић.

Купљена су два санитетска возила, три возила за кућно лечење, а намера је да се купи још пет оваквих возила, која су се показала као из-

узетно економична и корисна. -Сви запослени у Дому здравља добили су нове униформе, а Стоматолошка служба обновљена је са две нове зубарске столице са припадајућом опремом. Идеја нам је да се у наредне две године занови ова служба. Опремили смо се видео надзором, рампом смо регулисали улазак возила у круг Дома здравља, купљена је опрема за снимање телефонских позива Хитној служби, набављено је доста ситније медицинске опреме... У све поменуто уложена су сопствена, средства из буџета, али и донатора који су препознали потребу да уложе у здравље свих нас, подсећа директор Дома здравља. Пожаревачки Дом здравља обавио је потребне предрадње везане за процес капитације, то јест плаћања лекара по учинку, иако је из Министарства здравља недавно стигло обавештење да се овај процес одлаже до октобра. Директор пожаревачког Дома здравља каже да се радило на елементима који ће чинити будући обрачун плата, када за то дође време. -Актуелан је и улазак у поступак акредитације који се односи на стандардизацију услуга, објеката и опреме. Без обзира да ли се акредитација добије или не, сам поступак довешће до пружања квалитетније здравствене услуге, додаје Јовановић. Ради се и на новим специјализацијама, четири које су везане за ургентну медицину, једна за радиологију и две за стоматологију, дечију превентивну и ортопедију вилице. -У протеклом периоду процес додељивања специјализација није био адекватан те смо дошли у ситуацију да већи број специјалиста одлази у пензију, а немамо адекватну замену одмах. Радимо на едукацији лекара и сестара, јер желимо да пожаревачки Дом здравља доведемо на веома висок ниво, не само што се тиче опреме већ и услуге, истиче Јовановић. Т.Р.С.

Са представе "Књигобал"

Костолачко културно лето које је почело 20. јуна увелико се захуктало. До сада су се представили чланови костолачког културно-уметничког друштва концертом на отвореном. Током манифестације бројни су и спортски догађаји, који се организују углавном на плажи „Топољар“, турнир у рукомету на

Турнир у одбојци на песку

песку је завршен. Овогодишње врело културно лето обогатила је драмска секција Техничке школе „Никола Тесла“ представом „Књигобал“, а у организацији костолачког Центра за културу одиграна је представа „Кловн Пацко и Пипи Дуга Чарапа“. Дан Дунава који је обележен 30. јуна

У Пожаревцу и десетак околних села

Акција прикупљања електричног отпада Рециклажни центар Бис и Центар беле технике (ЦБТ) почели су у Браничевском округу еколошку акцију прикупљања електричног и електронског отпада од грађана којима ће за узврат бити омогућена куповина нових техничких уређаја са попустом. Акција под називом "Шта не ради, нек' за вас - заради!", трајаће до 31. јула, у Пожаревцу и у десетак села у околини. Из Рециклажног центра Бис истичу да се акција организује како би се житељи Браничевског округа стимулисали да на правилан начин сакупљају и одлажу електронски и

окупио је ђаке, сликаре, песнике... Нобеловац Иво Андрић добио је своје вече 3. јула у костолачкој библиотеци где је гостовао Дејан Михајловић, уредник у издавачкој кући „Лагуна“. Вече касније Kостолчани су уживали у монодрами „Зоран Радмиловић“ у извођењу

електрични отпад. Прецизирано је да ће потрошачи који купују нову техничку робу у малопродајним објектима ЦБТ-а, добити могућност повлашћене куповине са попустом, у зависности од тога који расходовани уређај донесу за рециклажу. Свако ко донесе било који стари електронски или електрични уређај (шпорет, телевизор, усисивач, замрзивач, пегла...) биће награђен ваучером чија вредност износи од 50 динара за неупотребљиве мање кухињске апарате (миксер, тостер...) или 1.000 динара за расходоване машине за прање рубља, до 2.500 динара за донете комбиноване замрзиваче запремине веће од 300 литара, јавља Бета.

Ивана Томашевића. Познати књижевник Драган Колунџија био је гост на промоцији Часописа „Мајдан“ коју је организовао Клуб љубитеља књиге „Мајдан“. У понедељак 9.јула, Острово је било домаћин смотре фолклора, а две вечери касније МЗ "Острово" организовала је представу „Др“. У уторак је приређено незаборавно вече уз звуке гитаре Уроша Дојчиновића који је Костолчане повео у музичко путовање око света. Мали јубилеј, пети „Островаћки бећарац“ обележио је концертом Звонка Богдана, спортским и такмичењима у певању бећарца и кувању рибље чорбе. Вечерас на Градском тргу Костолчане очекује „Вече стенд ап комедије“, а у петак 20.јула концерт групе „Легенде“. У току Културног лета биће још много промоција, затим костолачка гитаријада, представе, ликовна колонија, спортски турнири. .. Све у свему, богат програм који се завршава 1. септембра. Т.Р.С.


14

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ОДРЖАН ПЕТИ „ОСТРОВАЋКИ БЕЋАРАЦ“

НЕНАД КОСТИЋ ПОНОВО ПОБЕДНИК У БЕЋАРЕЊУ

zzМанифестацију отворио градоначелник Пожаревца Миомир Илић zz"Бећарац" воле и млади и стари, и дерани, колико и фини домаћини... Етно-културна манифес­ тација „Островаћки бећарац“ која се већ пет година одржава у овом специфичном селу банатског типа у костолачкој Градској општини, у суботу је обележила мали јубилеј. На петој по реду манифестацији која слави љубав према лалинском начину живота, окупило се више гостију него што је то био случај ранијих година. Традиција и обичаји вољеног Баната и ове године приказани су кроз бројна дешавања, од фолклора, кулинарских мајсторија, топлих штрудли са маком, ванилица и крофни, па до надалеко позна-

Миомир Илић

тог певања бећарца. Кажу да је за бећарац специфично то што га сви воле, мла-

Награђени учесници "Бећарца"

Мита Гаврилов, председник МЗ "Острово":

ДА СЕ ЗНА КО СМО И ШТА СМО

-По традицији поштујемо старе банатске обичаје и да бисмо их сачували од заборава, да бисмо знали ко смо и шта смо, пуно воље и енергије улажемо у наш "Бећарац". Није лако организовати овакву манифестацију, али имамо екипу људи у којој свако зна свој посао, тако да успевамо у свом науму. Као што смо и очекивали, и ове године имамо пуно гостију за које смо припремили добар провод и забаву, каже Мита Гаврилов, председник Месне заједнице Острово и Организационог одбора Петог "Островаћког бећарца".

Из културно-уметничког дела програма

ди и стари, што би лале казале, дерани и фини домаћини. То се потврдило протекле суботе, јер је простор у центру села око бине на којој се одигравао централни догађај, такмичење у певању бећарца, био мали да прими све који су желели да виде и чују шта је то бећарац. Гости који су се протекле суботе упутили у Острово како би уживали у атмосфери, звуцима и укусима Баната, морали су да пређу преко скеле, како и налаже обичај, јер се донедавно у ово село могло стићи једино тако, скелом. Дочекале су нас скелеџије, а немогуће је било заобићи веселе такмичаре у кувању рибље чорбе. Целом улицом постављени су котлићи у којима се крчкала домаћа рибља чорба, али и спремали други дунавски специјалитети. И док су углавном домаћини били „котлић“ мајстори, њихове лепше половине трудиле су се да услуже све који су желели да испробају слатке островачке специјалитете, маковњаче, крофне са џемом и разноразна кувана, печена и пржена теста. Уз звуке тамбурице… Овогодишњи бећарац званично је почео још 9. јула фолклорном смотром, наставио се драмским програмом током недеље, а улепшан је звуцима мајстора тамбурице Звонка Богдана у петак, 13.јула. Пети „Островаћки бећарац“ отворио је градоначелник Пожаревца Миомир Илић, у присуству председника градске Скупштине Жарка Пивца, Градске општине Костолац, МЗ "Острово" и других представника јавног и културног живота. -Србија чува своје обичаје и негује традицију. То је и сврха ове лепе и значајне манифестације која се дешава у Острову, рекао је градоначелник, отворивши 5. „Островаћки бећарац“. У име организатора "Бећарца" госте је поздравио Драган Рогожарски рекавши да је Острово, пре пет година, када је рођена идеја о "Островаћком бећарцу", било жељно рада. -Данас је предивно бити у Острову јер је оно што смо пре пет година започели отишло много даље него што смо се надали. Много тога је урађено, асфалтиран је пут, уређена црква, центар села… За то смо захвални градским и властима ГО Костолац, ПД „ТЕ-КО“ као и бројним донаторима, рекао је Рогожарски.

Драган Рогожарски

Централни догађај, подизање заставе и званично отварање манифестације

ном дворишту на вечерњем богослужењу. Целог дана одржавана су и спортска такмичења, а све је зачињено такмичењем у певању бећарца. Овогодишњи победник у бећарењу је Ненад Костић из Ковина који је и прошле године понео ову титулу. Овогодишњи „Бећарац“ протекао је у духу познате серије „Вратиће се роде“, а госте је причама из лалинског живота насмејао глумац Миленко Павлов. На сцени је и ове године наступило културно-уметничко друштво Костолац као и њихове колеге из Ковина.

Гости манифестације

било је у суботу, почело је дефилеом костолачким улицама, а наставило се у Острову изложбом домаће радиности и окупљањем у цркве-

Бећарац је потрајао до касно у ноћ, а бећари су обећали још дуже и веселије окупљање догодине. Т. Р. С.

Бећарац

Бећарац је облик народне песме пореклом из руралне Славоније, одакле се његова популарност проширила до јужне Мађарске и широм Војводине. У облику је двостиха који се састоји од два десетерца чије се задње речи римују. Сви бећарци имају исту мелодију од 24 такта и певају се узастопно. Главни певач пева први стих, а слушаоци га понављају уз мелодијску варијацију. Други стих је хумористична антитеза првом и обично завршава смехом пратећих певача. Тематски, бећарци су хумористичне, сатиричне и често врло ласцивне песме које имају за циљ да насмеју и врло су популарни на мање формалним прославама.

Островачке ђаконије


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

Стазама пожаревачког Удружења ратника од 1912 -1920.

ХОДОЧАШЋЕ АРАДСКОМ СТРАТИШТУ

Удружење потомака ратника од 1912-1920. Градске организације Пожаревaц, које фунционише под окриљем Републичког савеза,

Повод дводневне посете поменутим дестинацијама је пре свега Арад - његова злогласна тврђава у којој је од 1914-1918.године од

Потомци на месту где ће се градити спомен обележје у Араду

многољудне родољубиве и племените организације у Србији, посетило је Темишвар и Арад.

стране Аустроугара било заточено преко 20.000 Срба и где је заувек остало око 5.000 невиних жртава

од којих из Браничевског краја 1500-1700 жена, деце и стараца, од ушћа Мораве до ушћа Пека и из 25 села приобаља Дунава. Посета је уједно била и подршка идеји градње споменика крај тврђаве. Удружењу пожаревачких потомака, у ходочашћу су се придружили и потомци општине Жабари, Костолца, града Смедерева, Ковина, а са подручја Београда чланови Републичког одбора на челу са председником Љубомиром Марковићем, те поједини чланови београдских организација, општине Обреновац, Сурчина, Чачка... На пут су кренула два аутобуса са 105 путника. Венци су положени на ливади, крај тврђаве, где не постоји никакво обележја о 3.500 недужних жртава, које овде леже читав један век. Поклонише се њиховим сенима, а све то ћутке посматраше официри и војници румунске војске који омогућише прилаз том војном објекту и полигону. Забележили су то фотоапаратима и камерема, њихови потомци, да се зна да их нису заборавили. С.С. Регрут

У ОПШТИНИ ЖАБАРИ

НАГРАЂЕНИ УЧЕНИЦИ

Носиоцима Вукових диплома, као и најуспешнијим ученицима на општински, окружним и републичким такмичењима, представници Општине Жабари протеклог понедељка, поделили су пригодне поклоне. Ученици генерације награђени су notebook рачунарима, док су осталима дариване књиге. Председник Општине Жабари, Миодраг Филиповић, честитао је

награђенима и захвалио им се на представљању жабарске општине у најбољем могућем светлу широм Србије. Он је обећао младима да ће им локална самоуправа и убудуће бити значајна подршка, а да се од њих заузврат очекује да стечена знања и вештине примене у завичају и тако допринесу његовом бржем развоју. -Од вас очекујемо да овако добре резултате постижете и

убудуће. На овај начин промовише се Општина Жабари, али и подстиче њен развој, нагласио је Филиповић и додао да су врата локалне самоуправе успешним младим кадровима, увек отворена. Општина Жабари је иначе, једина локална самоуправа у Браничевском округу која финансира превоз свих ученика основних и средњих школа. М. П.

Не археолошком локалитету Беловоде

НОВА ИСТРАЖИВАЊА КРАЈЕМ ЈУЛА

Овогодишња истраживања на археолошком локалитету Беловоде почеће крајем јула и трајаће до почетка септембра, најавили су из пе-

нових истраживања на овом локалитету као и на локалитету Плочник код Прокупља, у којима ће учествовати српски, енглески и немачки архело-

Велике Британије и Немачке, рекао да су већ првих година прикупљене знатне количине археометалуршких налаза које су недвосмислено указивале на рударске и металуршке активности људи на Беловодама.

15

Први Фестивал музичког филма у Србији

МУЗИКА КРОЗ ФИЛМ

Од 16. до 21.јула у Пожаревцу се одржава први Фестивал музичког филма – ФЕМУФ. Пројекције су на летњој сцени Центра за културу, а синоћ je Фестивал и свечано отворен. На конференцији за новинаре која је претходила Фестивалу, Бојан Гачевић, заменик директора Центра и Горана Јовановић, уредник програма, који су и идејни творци фестивала нагласили су да је пројекат подржало Министарство културе, које је издвојило 200 000 динара. – Колико је мени познато, у Србији нема сличног фестивала, наш је први ове врсте. У оквиру овог фестивала имаћемо прилику да послушамо и концерт Дел Арно Бенда који свира реге музику, која својим лаганим ритмом одговара лету, рекао је Гачевић. Јовановић, који је и селектор фестивала, рекао је да су од иницијалне идеје до реализације прошле две године. – Овогодишњи програм обухвата осам наслова и представља један флексибилни концепт који доноси читаву лепезу жанровских приступа музици и музичарима који

су оставили блистав траг у разнородним музичким областима – року, попу, панку, џезу и тако даље. Публика ће бити у прилици да види, што играна, што документарна остварења о таквим величинама као што су Џој Дивижн и Јан Кертис, Лу Рид, Херби Хенкок и други. Осим тих остварења која су на неки начин биографског карактера, о племенитој снази музике говори немачка драма „Четири минута“, својевремено проглашен за најбољи немачки филм године. Прве вечери првог ФЕМУФ-а приказани су филмови Joy Division и „Четири минута“, а вечерас од 21 сат је на програму амерички документарац „Лу Ридов Берлин“. У среду од 21 сат је амерички документарни филм „Херби Хенкок“, у четвртак у исто време британски играни филм „Контрола“, у петак од 21 сат шпански „Камарон, фламенко легенда“, а исте вечери од 22,30 је концерт Дел Арно Бенда. Завршно вече понудиће публици српски филм „Фанк и ластиш црног зуба“ (20,30 сати) и америчи „Четврти тенор“ (22,00 ч). Л. Ликар

ГOСTOВAЊA

Кoстoлaчки пeсници у Бeлoj Цркви

Нa тaрдициoнaлнoм „Кaрнeвaлу цвeћa“ у Бeлoj Цркви учeствoвaли су пeсник и књижeвник Вojкaн Ивкoвић и Дрaгaн Журжeвић из Пeткe, инaчe, члaнoви Клубa љубитeљa књигe „Majдaн“ из Кoстoлцa. У прoстoриjaмa грaдскe библиoтeткe oдржaнo je

књижeвнo вeчe пoсвeћeнo дoсaдaшњeм ствaрaлaштву Ивкoвићa и Журжeвићa. Aутoри су читaли свoje прoзнe рaдoвe и пeсмe, кoje су присутни пoздрaвили бурним aплaузoм, сa исчeкивaњeм нoвoг сусрeтa.

Најбољи студенти Србије

ПУТУЈУ У ЕВРОПУ

Најбољих 70 студената завршних година основних и мастер студија, који су учествовали у пројекту "Путујемо у Европу", кренуће 23. јула у обилазак европских градова возом и добиће џепарац од 200 евра. Студентима су обезбеђене интеррејл карте, које важе за земље Европе, путно здравствено осигурање и по 200 евра. Стипендисти ће прво боравити у Берлину у коме ће бити три дана, након чега ће моћи да наставе путовање по Европи.

У интер-рејл карту коју могу да користе 22 дана, укључен је и превоз трајектом у земљама у којима та карта важи. Хипо Алпе-Адриа банка је обезбедила по 200 евра за сваког награђеног студената, интер-рејл карте Железнице Србије, а путно осигурање Делта Ђенерали банка. Пројекат "Путујемо у Европу" спроводи се осам година, а до сада је 1.170 студената путовало у земље Европске уније. Извор: Бета

УЛУК „АРТ“ КОСТОЛАЦ

Неуморна сликарска преданост

Археометалуршки налази на Беловодама тровачког Завичајног музеја. Средства су обезбедили Министарство културе Републике Србије и општина Петровац на Млави. Како је Танјугу рекао Душко Шљивар, виши саветник београдског Народног музеја, од

зи, очекује се да потврде прелиминарна сазнања да је ту била колевка преисторијске металургије. Он је поводом предстојећег потписивања уговора о сарадњи између универзитетских и музејских установа Србије,

Анђела Гавриловић, Сашка Траиловић Иначе, почетком протеклог месеца, Удружење ликовних уметника Кои Снежана Живковић. 9. јуна, председник и потпредседник столца „Арт“ затворило је још једну костолачког „Арт“-a, Ликовну колонију Жељко Стојићевић и приређену повоЖика Илић Лозовичдом Дана Дунава, ки, учествовали су 30. јуна, окупивна Сабору сликара у ши сликаре свих Рековцу код Јагодине. генерација из КоТом приликом посестолца и околине на тили су манастир СвеПлажи „Топољар“. тог Николаја и приМеђу учесницима суствовали отварању колоније били су изложбе слика ЛиЖељко Стојићевић, ковног удружења из Жика Илић ЛоТрстеника. Иначе, ова зовички, Милош манифестација је имаТизмонар, Бранисла медијску пажњу не лав Радовановић, само локалне и нациоВесна Зељковић, налне телевизије, већ и Весна Миљковић, италијанске РАИ. Танија Срећковић, А. М. Мирјана Николић, Весна Станковић, Учесници колоније поводом Дана Дунава


16

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ КОСТОЛАЦ ЖЕЛИМО ДА СВЕТОГ ПРОКОПИЈА СЛАВИ МНОГО ЛЕТА У ЗДРАВЉУ, БЕРИЋЕТУ, ПРОСПЕРИТЕТУ И ВЕСЕЉУ


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

17

ЈЕДАНАЕСТО „ЧЕТЕРЕШКО ПРЕЛО“ И СЕДМИ САБОР ПРАВОСЛАВНИХ ХОРОВА

НА ИЗВОРУ ТРАДИЦИЈЕ

У Четерешкој шуми, туристичком бисеру општине Жабари, надомак двеју великих светиња, Четерешке и цркве Брвнаре, прошле суботе и недеље одржано је, једанаесто по реду „Четерешко прело“ и седми Сабор православних хорова. Духовно – културна, туристичка и етно манифестација чији је основни циљ очување народне традиције кроз песму, фолклор, свирку и друге облике народног умећа и стваралаштва. Oве године манифестација је окупила око хиљаду учесника и преко 10.000 посетилаца. Покровитељ је била општина Жабари, а организатори Црквена општина Четереже, Центар за културу „Војислав Илић Млађи“, Туристичка организација општине Жабари, Месна заједница Четереже и Дирекција за изградњу општине

Миодраг Филиповић

Жабари. Првог дана после подизања заставе Прела на јарбол, чиме је симболично означен почетак

Посетиоци Прела

манифестације, најмлађи чланови културно – уметничких друштава су демонстрирали старе дечије игре, а потом су се на летњој позорници представили фолклорни ансамбли из општине Жабари, етно група „Медијана“ из Ниша, КУД „Слога“ из Вражогрнаца и гост вечери Раде Јоровић. Једанаесто „Четерешко прело“ отворио је председник Организационог одбора, Момир Благојевић, истичући велики значај ове духовно – културне светковине, која окупља извођаче који проносе славу изворног народног стваралаштва. У оквиру седмог Сабора православних хорова у храму Рођења Пресвете Богородице, духовним појањем представио се Хор „Браничево“ из Пожаревца. У манастирској порти уприличена је изложба домаће радиности, ста-

Жељко Симоновић

рих јела, воћа, поврћа, ракије, вина и меда. Такође, традиционално је одржана ликовна колонија која носи име рано преминулог сликара и вајара Душана Мојсиловића – Сида из Симићева. И ове године колонију је водила стипендиста општине Жабари, Ана Којић из Александровца, која је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду, потпомогнута колегеницама, Марином Ћировић и Ивом Јевтовић, као и сликарима из Удружења „Ђура Јакшић“ из Пожаревца. Другог дана после Свете литургије, која је одржана ујутру у цркви Рођења Пресвете Богородице, на летњој позорници до касних поподневних сати смењивали су се фолклорни ансамбли из Влашког Дола, Витежева, Породина, Жабара, Стамнице, Симићева, Ореовице, Костолца, Живице, Богаве, а гости вечери били су Јелена Броћић и Бата Здравковић. Добродошлицу учесницима и посетиоцима манифестације пожелео је председник општине Жабари,

Учеснице ликовне колоније

Наступ фолклорних ансамбала

Лепотице “Четерешког прела” са организаторима смотре

Изложба домаће радиности, воћа, поврћа, ракије, вина...

Миодраг Филиповић посланицом Прела: „ Драги пријатељи, добро дошли у Четереже, духовно и културно средиште Поморавља, Подунавља, Ресаве и Млаве. „Четерешко прело“ је почело своје трајање пре 11 година, а село Четереже је место рођења ове велике међународне, духовно – културне и туристичке манифестације која је од оснивања до данас имала први и прави циљ да благо векова српске традиције чува и проноси потомцима. Кад цела општина и сва насеља у њој живе за ту светковину, кад се окупља 10.000 људи из разних крајева Србије, кад су на једном месту казивачи и здравичари, хитропреље и народни рукотвори, певачи и играчи, онда вам је јасно зашто је „Четерешко прело“ наша судбина. Било је, јесте и увек биће. У сваком народу постоје чувари – појединци народних обичаја. Али, у нашем српском народу постоје и колективни чувари музичко – фолклорне баштине: то су етно – туристичке и духовне приредбе. У тој плејади колективних чувара, наша светковина лепоте и духовног здравља „Четерешко прело“ заузима једно од челних места. То је врло читак рукопис шаренице изворне српске културе који ми желимо да ожилимо, разгранамо и васкрсавамо данас и заувек. Ми смо домаћини који настоје да лепоту изворности подаре свима, да песме и игре сачувамо од заборава за генерације које ће нас благосиљати због изворишта... Додаваћемо „Четерешком прелу“ увек нове подстицаје, квалитетније садржаје, импулсе ведрине и лепоте, чуваћемо вез српског народног кола као врхунску благодет наших предака. Посебно ћемо се старати о хорском певању као духовном подстреку и враћању народа својим коренима и самобитности. Обогаћиваћемо „Четерешко прело“ новим, пратећим садржајима: ликовном колонијом, промоцијама књига, песничким сусретима, изложбама домаће радиности и старих заборављених јела, избором лепотица, демонстрацијама умећа калемара. Желим да на многаја лета долазите на „Четерешко прело“ као на ходочашће, сабор лепоте, песме и игре.“ Обраћајући се присутнима парох четерешки, Жељко Симоновић је истакао да наша црква представља споменик духовности и оно што нас је одржало док смо били у ропству. - Захваљујући чињеници да је црква то што јесте и да данас организујемо културно – уметничке манифестације у склопу духовних манифестација, говори да се враћамо својим коренима, ономе што је српство“, рекао је Симоновић. Након културно – уметничког програма изабрана је лепотица „Четерешког прела“. На такмичењу је учествовало 14 девојака. Лепотицом Прела проглашена је Ивана Милошевић из Александровца, прва пратиља је Данијела Хенц из Костолца, док је друга пратиља Моника Бошковић из Породина. Награда за најлепши осмех припала је Александри Николић из Витежева, а за најлепшу ношњу Јелени Курдовановић из Четережа. Д. Динић


18

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ХУМОРЕСКА

МОДЕРНА БАСНА

Састави глад и невоља вука, лисицу и магарца, па крену они тако по белом свету у потрази за храном и бољим животом. Довијали се како да су знали и умели, путовали од немила до недрага, али скоро увек су остајали празних шака. Изгубивши сваку наду ишли су тако путем, уморни гладни и без икаквих изгледа на успех, кад лисица одједном зачкиљи очима: -Тако ми свих лукавости, осећам да се у близини налази богат плен! -Не причај којешта, зарежа вук коме је вода цурила од глади. Али, показа се да је тета-лија била у праву. Испред њих се указа огромна зграда за коју би се могло рећи да је фабрика, али и земљорадничка задруга, извозно предузеће, али и колектив у ликвидацији. Наши јунаци похрлише на главни улаз. Пред вратима главног шефа одлучише да срећу опроба лисица. -Ти си најмудрија, рече вук. -Употреби све како би измамила мрвицу хране или неку пару да купимо штогод за јело.

Лисица закуца на врата и уђе. Пред вратима остадоше вук и магарац нагађајући какве ће им све посластице лија донети. Није прошло много времена и лисица се појави. Погнуте главе и савијена репа приђе друговима и рече: -Не вреди! Употребила сам сва лукавства света, али он ме је надмашио. Тај би преварио и највећег преваранта. Него, њему треба показати зубе. Покушај ти, вуче, али без милости! Вуку није требало двапут рећи. Удари шапом врата и она се отворише. Он улете. Лисица и магарац прислонише главе на врата да чују шта се унутра одиграва. Лупа и треска. Кроз неколико тренутака излете вук напоље сав испребијан, са откинутим репом. -Аух, браћо моја, зацвили вук. - Па овог никаква сила не може да савлада. Тако ме је изубијао да ћу целог живота носити озледе инвалида прве категорије. Али одступити се није могло. Решише да покуша и магарац. -А шта ћу кукаван ја?!- зањишта магарац.

КОШТИЦЕ ОД ЈАБУКА

ВИЦЕВИ ОФАРБАТИ ОКВИРЕ

Послали Хасу да офарба неколико прозора. Враћа се он након завршеног посла, па пита: - Треба ли фарбати и оквире?

Човек на улици продаје коштице од јабука. Долази полицајац и пита: – Шта ти је то? - Продајем коштице од јабука. - А чему служе? - Поједеш једну, па будеш паметнији. - А пошто ти је то? - 2,5 ЕУР комад. - Дај једну. Полицајац поједе коштицу, застаде мало па каже: - Стани мало! За 2,5 ЕУР сам могао купити килo јабука, и… добити 20 коштица уместо једне! - Ето видиш, већ делује! - Стварно, дај још две коштице!

-Ја га ничим не могу натерати да нас удостоји поклона. Ипак, дружина га натера и магарац уђе. Време је пролазило, а магарац се није појављивао. Прошао је сат, два...вук и лисица се узнемирише за судбину свог другара. А када се иза оних врата зачула и музика, они одлучише да уђу. Отворише врата и угледаше величанствен призор. Цела просторија била је испуњена поклонима и храном, а магарац и шеф баш су испијали виски. На уво примаш им је свирао „Алај, ми је вечерас по вољи...“ Лисица и вук беху као громом погођени. -Еј, другари, навалите, повика пијано магарац. -Па што ми одмах нисте рекли: ово је мој школски друг! НАРАВОУЧЕНИЈЕ: ПОКУЦАЈ НА СВАКА ВРАТА, ЈЕР НЕ ЗНАШ ГДЕ СВЕ МОЖЕШ ДА СРЕТНЕШ СТАРОГ ШКОЛСКОГ ДРУГА! Из књиге „Скрозерије“ аутора Миливоја Илића

ПОШТО ШИШАЊЕ

Уђе Пироћанац у фризерски салон и пита: -Мајсторе, пошто шишање? -100 динара. -А бријање? -50. -Обриј ми главу.

БЕЗ ПЛАТЕ

Радници у фирми се сјатили око директора: - Опростите, директоре, али нисмо примили плату већ три месеца. - Опроштено вам је, одговори директор.

ЛАЗАРИЗМИ

- У Србији су почели вашари. Циркус се подразумева. - Шта хоће ови гладни, да се преједу, а?! - На то биће боље већ смо се навикли, само да не буде горе! - Хтели сте да се коцкате с државом? Е па, има још мало хлеба! - Стара љубав је као подгрејани ручак. Ех, да ми је тог ручка данас! Миодраг Лазаревић

РЕЦЕПТ

КОКОС КОЦКЕ

Потребно: За кору: 3 јаја, 100 гр шећера, 100 мл уља, 200 мл млека, 2 кашике какаоа, 1прашак за пециво, 200 гр брашна За фил: 1 литар млека, 8 кашика гриза, 5 кашика шећера, 100 гр кокоса. Припрема фила: Скувати млеко са шећером и ванил шећером. Додати гриз и кувати док се не згусне . На крају додати кокос. Оставити да се мало охлади. Припрема коре: Помешати брашно, прашак за пециво, какао и шећер, додати уље и млеко и добро измешати. На крају додати јаја и мешати док не постане хомогена маса. Поделити

на два дела. Први део сипати у подмазан плех и пећи 15 минута на 200 степени. Полупечену кору премазати млаким филом и сипати други део теста. Пећи даље још 25 минута. Оставити колач да се охлади и потом исећи на коцке.

Нajскупљи кoлaч нa свeту

ЗЛATНИ ФEНИКС

Информишите се пре поласка на пут

КОЈЕ ЛЕКОВЕ ПОНЕТИ НА ЛЕТOВАЊЕ?

Целу годину чекамо тај (пре) кратки годишњи одмор, па кад га напокон дочекамо, сјуримо

се на плаже и ливаде, онако бели, навикнути на обућу и климатизоване просторе, а ненавикнути на целодневно сунце, бубе, јежеве, другачију прехрану, ниже хигијенске стандарде...Уколико са собом немате адекватну помоћ, све ово вам може претворити летовање у ноћну мору. И управо не чуди што баш на летовањима покупимо какви цревни вирус или прехладу,

што нас исцрпе врућине, што се често повређујемо и лак смо плен комарцима и осталим

малим насртљивцима. Уместо да уживамо, ми болујемо: према статистикама човек на годишњем одмору просечно два и по дана проведе болестан. Уколико се информишете пре пута какве би вас невоље могле снаћи и уколико са собом понесете добро испланирану и опремљену торбицу са лековима, у великој мери ћете себи олакшати летовање.

Шта морамо имати од лекова у путној торби: средство против болова, средство за смирење стомачних тегоба и путне мучнине, средство против пролива, лекови за снижавање повишене температуре, спреј за нос, креме за сунчање, средство за дезинфекцију мањих рана, креме за ублажавање спортских повреда (истегнућа, нагњечења), креме за ублажавање убода буба и медуза, храњиве креме за кожу, фластере, завоје, пинцете...

S U D O K U

Пoслaстичaрницa ''Блумс­бeри'' из Дубajиa нaпрaвилa je нajскупљи кoлaч нa свeту пoд нaзивoм ''Злaтни фeникс'', a њeгoвa цeнa je oкo 1.000 дoлaрa (645 фунти), прeнoси бритaнски ''Хaфингтoн пoст''. Oвaj кoлaч сe сaстojи oд 23 кaрaтнoг jeстивoг злaтa, зрнa вaнилe из Угaндe, кaкaa из Итaлиje и oргaнскoг брaшнa из Вeликe Бритaниje, a jeдe сe злaтнoм кaшичицoм.

Зa дeгустaциjу oвoг кoлaчa, пoслaстичaримa трeбa 48 сaти дa гa нaпрaвe. ''Иaкo су сe и рaниje пoja­ вљивaли вeoмa скупи кoлaчи, oвaj je jeдинствeн jeр je у пoступнoсти jeстив, дoк су прeтхoдни били пуњeни диjaмaнтимa и другим скупим прeдмeтимa'', рeкao je гeнeрaлни дирeктoр кoмпaниje кoja сaрaђуje сa ''Блумсбeриjeм''.


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

19

ЦEНOВНИК НИПД "РЕЧ НАРОДА" РEКЛAMA, MAРКETИНШКA ПРEЗEНTAЦИJA: 1/1 СTРAНA ЛИСTA У JEДНOJ БOJИ 13,000.00 дин. 1/2 СTРAНA ЛИСTA У JEДНOJ БOJИ 7,500.00 дин. 1/3 СTРAНE ЛИСTA У JEДНOJ БOJИ 5,500.00 дин. 1/4 СTРAНA ЛИСTA У JEДНOJ БOJИ 4,500.00 дин. 1/8 СTРAНA ЛИСTA У JEДНOJ БOJИ 2,400.00 дин. Maркицa нa првoj стрaни листa 3,000.00 дин. 1/1 ПУН КOЛOР УНУTРAШЊA ИЛИ ПOСЛEДНJA СTРAНA (пo зaхтeву нaручиoцa) 21,000.00 дин. 1/2 ПУН КOЛOР УНУTРAШНJA ИЛИ ПOСЛEДНJA СTРAНA (пo зaхтeву нaручиoцa) 12,500.00 дин.

1/4 СTРAНE ПУН КOЛOР(унутрaшњa стрaнa) 7,000.00 дин. 1/8 СTРAНE ПУН КOЛOР(унутрaшњa стрaнa) 3,500.00 дин. ФOTO OГЛAС У КOЛOРУ 2,200.00 дин. КOНКУРСИ, TEНДEРИ, ЛИЦИTAЦИJE: 1/8 СTРAНE 3,300.00 дин. 1/4 СTРAНE 5,500.00 дин. 1/2 СTРAНE 8,000.00 дин. ЦEЛA СTРAНA 14,500.00 дин. MAЛИ OГЛAСИ: OГЛAС ДO 10 РEЧИ 330.00 дин. СВAКA РEЧ ПРEКO 10 РEЧИ 20 дин. УOКВИРEН MAЛИ OГЛAС ДO 10 РEЧИ 450.00 дин. СВAКA РEЧ ПРEКO 10 РEЧИ ЗA УOКВИРEН 30.00 дин. ФOTO OГЛAС 4.5*6ЦM 900.00 дин.

Direktor: 222-230 Komerc. direktor: 223-131 Transport: 221-141 Centrala: 225-143, 226-910 Komercijala marketing: 223-858

Poš. fax: 26 Telefaks: 223-678, 221-141 Đure Đakovića bb 12000 Požarevac

OBAVEŠTENJE

OBAVEŠTAVAJU SE POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI I ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE KOJE SE BAVE PROIZVODNJOM MERKANTILNE PŠENICE, DA ,,ŽITOSTIG“ AD POŽAREVAC POČEV OD 13.07.2012.GOD. VRŠI OTKUP MERKANTILNE PŠENICE

Градска општина КОСТОЛАЦ

ZA RAČUN REPUBLIČKE DIREKCIJE ZA ROBNE REZERVE BEOGRAD, POD SLEDEĆIM

ОБАВЕШТЕЊЕ!!!

По Решењу бр. 530-53-1152/2012-04 од 10.07.2012.год. донетог од стране Републичког санитарног инспектора Министарства здравља, Сектора за јавно здравље и санитарну инспекцију, Одсека за санитарни надзор Пожаревац , на основу чл. 2, 7, 8 и 27. Закона о санитарном надзору ("Сл. гласник РС " бр. 125 / 04 ), чл. 36. и 41. Закона о заштити становништва од заразних болести ("Службени гласник РС ", број 125 / 04 ), и чл. 131. и 192. Закона о општем управном поступку ("Сл. лист СРЈ"број 33/97)

ЗАБРАЊЕНО ЈЕ КУПАЊЕ НА ПЛАЖИ ТОПОЉАР ЗБОГ ТОГА ШТО ЈЕ ВОДА МИКРОБИОЛОШКИ НЕИСПРАВНА

USLOVIMA: 1. CENA PŠENICE JE 23,00 DINARA PO KILOGRAMU SA URAČUNATIM PDV-om 2. MINIMALNA KOLIČINA PŠENICE KOJU PROIZVOĐAČ MOŽE PONUDITI U PRODAJU JE 5 TONA A MAKSIMALNA 100 TONA. 3. MAKSIMALNA KOLIČINA PŠENICE ZA ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE JE 150 TONA. 4. ISPLATA PŠENICE VRŠIĆE SE U ROKU OD 8 DANA OD DANA DOSTAVLJANJA DOKUMENTACIJE. OTKUP PŠENICE OD INDIVIDUALNIH PROIZVOŠAČA VRŠIĆE SE ISKLJUČIVO OD REGISTROVANIH POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA. OTKUP ĆE SE VRŠITI PREKO PRODUKTNE BERZE U NOVOM SADUI NOVAC ĆE

SE

UPLAĆIVATI

DIREKTNO

POLJOPRIVREDNIM

PROIZVOĐAČIMA,

ZEMLJORADNIČKIM ZADRUGAMA. ZA SVE BLIŽE INFORMACIJE OBRATITI SE NA TELEFON: 012/222-230 I 012/223-131

Градска општина Костолац

"ŽITOSTIG" AD POŽAREVAC

Na osnovu Odluke Upravnog odbora JP „Ljubičevo“ Požarevac br. 210/3 od dana

Na osnovu člana 52. Statuta Javnog preduzeća “Ljubičevo“ Požarevac, a zbog potrebe

18.06.2012. godine, a iz razloga pristizanja neodgovarajućih ponuda nakon javnog poziva

procesa rada, direktor JP „Ljubičevo“ Požarevac Dr.vet.med.spec.Vladan Janković

objavljenog 26.06.2012. godine u listu “Reč naroda” objavljuje se drugi krug

ZA DOSTAVLJANJE PISMENIH PONUDA ZA ZAKUP OBJEKTA “STARA ŠTALA”

Javno preduzeće “Ljubičevo” Požarevac obaveštava sve zainteresovane da daje u zakup objekat “Stara štala” koji se nalazi na Dragovačkom putu, K.O. Dragovac. Objekat “Stara štala” se sastoji od stare zgrade, bruto površine 473 m2 i pripadajućeg dela parcele u površini od 0,45 ha, kao i dela kp.br. 358 u tabli 21 K.O. Dragovac. Objekat se daje u zakup na određeno vreme u trajanju od godinu dana sa mogućnošću produžetka roka. Početna cena zakupa iznosi 100 eura za jedan mesec (u dinarskoj protivrednosti po srednjem kursu Narodne banke RS) plus PDV.

OGLAŠAVA

PRODAJU JEDNOG ŽENSKOG GRLA IZ ERGELE „LJUBIČEVO“ PRIKUPLJANJEM PISMENIH PONUDA 1. Predmet prodaje je jedno žensko grlo, ime KORINA, god.rođenja-2008., otac: FARQAD, majka: KAZABLANKA KISS. Grlo je van sportskih takmičenja. 2. Prodaja će se obavljati putem prikupljanja pismenih ponuda, a početna cena grla je 800

Pravo učešća na ovom oglasu imaju sva pravna i fizička lica uz ispunjavanje i ostalih uslova navedenih u oglasu.

eura u dinarskoj protivrednosti obračunatoj po srednjem kursu NBS na dan uplate. 3. Pismene ponude se mogu poslati na adresu JP „Ljubičevo“ Požarevac, Ljubičevo bb, 12000

Ponuda mora da sadrži: - Ime, prezime i adresu fizičkog lica, odnosno naziv i sedište pravnog lica, sa podacima lica

Požarevac, kao i putem faksa na broj:012/515-187. Rok za dostavljanje ponuda je 20.07.2012. godine do 13,00 sati.

ovlašćenog za zastupanje. - Dokaz da je upisan u registar APR-a (ako je ponuđač firma) - Dokaz da raspolaže neophodnim finansijskim kapacitetom (podnošenje blanko menice) Obaveza zainteresovanih ponuđača je da pre dostavljanja pismenih ponuda obiđu prostor koji se daje u zakup. Ponude se dostavljaju na adresu: Javno preduzeće “Ljubičevo” Požarevac, Ljubičevo bb, 12000 Požarevac, sa naznakom “Ponuda za zakup objekta “Stara štala”. Rok za dostavljanje ponuda je 26.07.2012. godine do 12,00 sati. Otvaranje ponuda obaviće Komisija imenovana od strane direktora JP “Ljubičevo”. NAPOMENA: JP “Ljubičevo” Požarevac zadržava pravo da izvrši izbor najpovoljnijeg ponuđača ili da u celosti izmeni ili poništi Oglas bez obaveze obrazlaganja.

4. Predmet prodaje se može razgledati svakog radnog dana u intervalu od 7,00-15,00 sati na ergeli u Ljubičevu, uz prethodnu najavu upravniku ergele Mirku Dodiću na broj: 012/515-105 5. Javno otvaranje ponuda obaviće se u četvrtak, 20.07.2012. godine u 13,00 sati u zgradi direkcije JP „Ljubičevo”, u prisustvu Komisije. 6. Komisija zadržava pravo da ne prihvati ni jednu ponudu. 7. Direktor JP „Ljubičevo“ će svim ponuđačima koji su podneli svoje ponude poslati obaveštenje o odluci Komisije. 8. U slučaju izbora najboljeg ponuđača kupoprodajni ugovor će biti zaključen u roku od 8 dana od proglašenja najboljeg ponuđača.

Kontakt telefon: 012/515-174, 012/515-187 JP “LJUBIČEVO“ POŽAREVAC

JP „Ljubičevo“ Požarevac


20

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

У петровачкој општини

ВОДОСНАБДЕВАЊЕ НИЈЕ УГРОЖЕНО

Вишедневни тропски период није угрозио водоснабдевање у деловима општине Петровац на Млави, који се водом снабдевају из градског водовода, мада је због изразито високих температура, потрошња воде значајно повећана, тврди директор КЈП „Извор“ Радован Раковић. - Нема несташица, рекао је Раковић, а све анализе показују да

је вода хемијски и бактериолошки потпуно исправна за пиће. Иначе, у овом предузећу увелико теку припреме за петровачки вашар који се традиционално одржава 21. јула. Позив потенцијалним излагачима и власницима забавних игара је отворен, а надлежни и овог пута најављују разноврсност садржаја и надају се доброј посећености.

Тешка саобраћајна незгода код Куле

ПОГИНУЛИ ВОЗАЧ И СУВОЗАЧ

У близини Дома културе у месту Батуша (општина Мало Црниће) догодила се саобраћајна незгода у којој су две особе изгубиле живот и једна лакше повређена. Драган М. (38) из Батуше трактором је вукао две приколице натоварене житом, у близини Дома културе зауставио се да би скренуо на споредни пут и у том моменту на њега је налетело путничко возило које се кретало у истом парвцу марке “опел астра” којим је управљао Драган Мишић (32) из Куле. Из супротног правца у истом моменту, због неприлагођене брзине слетело је с пута путничко

возило марке “голф” и ударило пешака који се налазио на десној ивици пута. У овој саобраћајној незгоди на лицу места живот је изгубио Драган Мишић, као и сувозач у његовом возилу Слађан Станојловић (30), обојица из Куле. Лакше је повређен пешак Д.К. (47) из Батуше који је колима хитне медицинске помоћи превезен у пожаревачку болницу. Полиција ће након утврђених чињеница и доказа као и прикупљених изјава сведока, поднети пријаву надлежном тужилаштву.

Из Саобраћајне полиције Полицијске управе у Пожаревцу

ВОЗИО СА 2,54 ПРОМИЛА АЛКОХОЛА У КРВИ

На подручју Полицијске управе у Пожаревцу, током претходне недеље, догодилe су се 23 саобраћајне незгоде у којима су две особе погинуле, једна је теже повређена, док је 14 лица задобило лаке телесне повреде. Ове саобраћајне незгоде догодиле су се углавном због неприлагођене брзине стању пута и условима саобраћаја, управљања возилом под дејством алкохола и неуступања првенства пролаза. У истом периоду из саобраћаја је искључено 11 возача због управљања под дејством алкохола. Највише промила алкохола у крви имао је Миле Ј.

из Рибара (2,54 мг/мол). Пожаревачка полиција је овим возачима путничких моторних возила одредила задржавање због тешке алкохолисаности. Новчано је кажњено 198 возача углавном због прекорачења брзине, док су због неприлагођене брзине поднете 174 прекршајне пријаве. „Паук“ је однео 43 аутомобила, а донета су и 92 решења о уклањању возила. Саобраћајна полиција апелује на возаче да возе опрезно и да брзину прилагоде стању пута и условима саобраћаја.

Злоупотреба службеног положаја

КРАЛИ НАФТУ ИЗ РАДНИХ МАШИНА Пожаревачка полиција одредила је задржавање и поднела кривичну пријаву против Драгољуба M. (1960) из Ћириковца, Горана С. (1969) из Костолца, Срећка Ј. (1968) из Пожаревца и Зорана Б. (1980) из Скобаља, због основа сумње да су извршили кривично дело-злоупотреба службеног положаја. Против Слађана Ж. (1965) из Живице и Милоша С. (1987) из Пожаревца, полиција је поднела кривичне пријаве, због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја. Они су осумњичени да су 5. јула, око 15,00 часова, као возачи радних машина “улте” и ваљка предузећа “Аутотранспорт” Костолац, радећи на пепелишту Костолац, током радног времена из машина којима су задужени, источили нафту, свако од 40 до 60 литра, и продали је Зорану Б. из Скобаља, који је на пепелиште дошао својим путничким возилом. Портир

Горан С. подигао је рампу и пропустио возило за износ од 500 динара, како у доласку, тако и у повратку. Полиција је Зорана Б. Након, изласка са пепелишта, зауставила и у његовом путничком возилу марке “рено-конго” пронашла и одузела 11 канистера нафте. Ови возачи “Аутотранспорта” тога дана, продали су око 210 литара нафте и оштетили фирму у којој раде за 30.000 динара, које су међусобно поделили. Они се сумњиче и да су 28. јуна на исти начин Зорану Б. продали око 100 литара нафте и добијени новац од продаје, међусобно поделили. Зоран Б. осумњичен је и за извршење кривичног делаприкривање и подстрекивање, јер је организовао продају нафте источене из радних машина. Полиција је осумњичене уз кривичну пријаву предала истражном судији Основног суда у Пожаревцу.

На базенима у Пожаревцу, Забели, Стамници, Аљудову и на Сребрном језеру

ВОДА БЕЗБЕДНА ЗА КУПАЊЕ

Вода на базенима Спортског центра у Пожаревцу и Забели безбедна је за купање, док се купачима не препоручује одлазак на плажу „Топољар“ у Костолцу. Исправност воде за купање, пожаревачки Завод за јавно здравље потврдио је и на базенима и плажама на Сребрном језеру, као и на базенима „Олимпик“ у Стамници код Петровца на Млави и „Влашки драгуљ“ у Аљудову, општина Мало Црниће. На осталим купалиштима и базенима нису завршена испитивања квалитета воде. Очекују се и резултати испитивања квалитета воде на каптираним изворима у Пожаревцу и околини. Др Теодора Марјановић из Завода за јавно здравље Пожаревац истиче да би

такву воду требало користити искључиво за техничке потребе због променљивог квалитета. Вода у градском водоводу По-

жаревца безбедна је за пиће. У води костолачког водовода има повишених вредности мангана, али то не може да утиче на здравље.

Саопштење Министарства унутрашњих послова Републике Србије

ПРОНАЂЕНО ОРУЖЈЕ КОД МЛАЂАНА МИЋИЋА

У заједничкој акцији припадника Службе за борбу против организованог криминала и Полицијске управе у Пожаревцу, лишен је слободе Млађан Мићић (1970) из Пожаревца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело - недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. Приликом претресања стана и других просторија Млађана Мићића пронађена је већа количина оружја и муниције и то: 2 аутоматске пушке, 4 пушке различитих марки, 4 револвера, 4 пиштоља, 1 аутоматски пиштољ, 1 малокалибарски пиштољ, 2 пушке пумпарице, 1 пушка бокерица, 1 пушка положара, 1 тром-

блонска мина, 1 тромблонска кумулативна мина, више оптичких нишана, неутврђена количина материјала за који се претпоставља да je експлозив ПЕНТРИТ и око 550 комада муниције различитог калибра С обзиром на то да се налази на издржавању затворске казне, а у моменту претреса био је на продуженом викенду, Мићић је враћен у Казнено-поправни завод „Забела“ и против њега ће бити поднета кривична пријава Основном тужилаштву у Пожаревцу. Mићић је са својим сарадни-

цима ухапшен у акцији „Сабља“ 2003. године због продаје наркотика, а као вођа „Пожаревачке групе“ која је била део криминалног „Земунског клана“..

Превара

ЛАЖНА САОБРАЋАЈКА ЗА НАПЛАТУ ОСИГУРАЊА Пожаревачка полиција поднела je кривичну пријаву против Станише А. (1968) из Пољане и Драгована В. (1954) из Београда, због основа сумње да су извршили кривично дело-превара у осигурању и навођење на оверавање неистинитог садржаја. Они су осумњичени да су фингирали саобраћајну незгоду на путу Жагубица - Петровац на Млави, у којој је учествовало возило, власништво Станише А. који

се налази на привременом раду у Аустрији, марке “grand cherokee”, холандских регистарских таблица и возило марке “форд таунус”, београдских региостарских таблица, власништво Драгована В. За “тотална” оштећења настала на возилима, они су затражили новчану надоканаду од осигуравајућег друштва. Извршеним проверама утврђено је да се саобраћајна незгода није догодила и да је за возило “grand cherokee”

достављена лажна саобраћајна дозвола. Такође је утврђено да су осумњичени у Компанији “Дунав осигурање” дали лажне исказе о наводној саобраћајној незгоди. Пожаревачка полиција је против осумњичених поднела кривичну пријаву Основном суду у Пожаревцу, а Компанија “Дунав осигурање” захтев осумњичених за надоканаду штете одбацила као неоснован.

У Костолцу

ТУЧА ИСПРЕД „ГАЛИЈЕ“ Пожаревачка полиција одредила је задржавање и поднела кривичну пријаву против Ивана Р.(1987) из Костолца, због основа сумње да је извршио кривично дело - тешке телесне повреде. Повређени Д. Г. (1991) из Костолца, по повратку из дискотеке “Мадона”, свратио је у пицерију “Галија” у Костолцу, у којој се већ

налазио његов познаник Иван Р. који је са својим друштвом, такође по повратку из дискотеке, свратио у пицерију. До свађе између њих дошло је из непознатих разлога, јер су обојица били под дејством алкохола, па су у раним јутарњим часовима изашли испред пицерије и потукли се. У овој тучи Д. Г. је задобио прелом јагодичне кости,

који се лекару за помоћ обратио тек након два дана, због болова у пределу лица. Полиција је након прикупљених података, осумњиченог лишила слободе и уз кривичну пријаву предала истражном судији Основног суда у Пожаревцу.


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

21

Ha основу Закона о дивљачи и ловству PC, Правилника о стручној и ловочуварској служби и Одлуке Управног одбора Л.У. "СТИГ Божевац-Смољинац" Божевац од 01.07.2012.године расписује

КОНКУРС

За пријем у стални радни однос, на неодређено време за радно место: 1. ЛОВОЧУВАР (1 извршилац) Услови: 1. Најмање средње образовање који je у току школовања положио предмет из области ловства (предмет чији се наставни програм односи на ловство). 2. Потврда из Суда да се не води истрага и да није осуђиван. 3. Положен возачки испит “Б” категорије 4. Уверење да je обучен за руковање ловачком пушком и ловачким карабином . 5. Уз пријаву поднети: - Фотокопију дипломе - Фотокопију извода МКР - Фотокопију уверења о држављанству - Фотокопију возачке дозволе - Изабрани кандидат накнадно доставља и лекарско уверење (све фотокопије морају бити оверене) 6. Конкурс остаје отворен 8 дана од дана објављивања у листу “Реч народа” 17.7.2012. године 7. Некомплетни захтеви се неће разматрати Напомена: захтеве слати на адресу Л.У. "Стиг Божевац-Смољинац" 12313 Божевац Управни одбор Л.У. "Стиг Божевац-Смољинац" Божевац На основу члана 84. став 5 Статута града Пожаревца (''Службени гласник града Пожаревца'' бр.2/08 и 6/09), а у складу са Стратегијом одрживог развоја града Пожаревца од 2009.2013. усвојене 10.04.2009. у циљу реализације пројекта ''Повећање броја слободних локација за инвестирање'' ГРАДОНАЧЕЛНИK ГРАДА ПОЖАРЕВЦА расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ

физичким и правним лицима за пријаву земљишта и/или објеката намењених продаји односно давању у закуп Град Пожаревац - Канцеларија за локални економски развој има интерес да се обим привредних активности на територији града повећа, због чега желимо да промовишемо све локације подесне за пословање, било да су у власништву града, привредних субјеката или физичких лица. Наш град, са изузетним стратешким положајем и повољним инфраструктурним окружењем, је веома атрактиван као место за развој пословања. Домаћи и страни инвеститори заинтересовани су за куповину, односно изнајмљивање изграђеног и неизграђеног грађевинског земљишта, као и објеката производне и складишне намене. У смислу партнерства Град Пожаревац Вас позива на сарадњу, тако што ће Ваше парцеле и објекте производне и складишне намене, уз Вашу сагласност, уврстити у понуду локација за инвестирање и на тај начин Вас повезати са потенцијалним инвеститорима. Интерес ћете имати Ви, кроз боље искоришћење објеката и земљишта, кроз могућност нових пословних контаката, као и Ваш град, кроз запошљавање локалног становништва и подизање животног стандарда. Град Пожаревац ће у оквиру припремних активности за промоцију локација прибавити: - Копије плана катастарске парцеле од Републичког геодетског завода - Извод из листа непокретности од Републичког геодетског завода, или власнички лист из земљокњижног одељења Основног суда у Пожаревцу - Информације о инфраструктурној опремљености од Јавних и Јавно комуналних предузећа и - "Информацију о локацији" према урбанистичко-планској документацији од надлежног Одељења за урбанизам и грађевинско-правне послове Градске управе Пожаревца.

Позивају се сва заинтересована физичка и правна лица, да уз потребне доказе пријаве Канцеларији за локални економски развој, парцелу и/или објекат, као слободну локацију коју имају у свом власништву, а коју намеравају да отуђе, односно дају у закуп. Град ће, путем Канцеларије за локално-економски развој у најбољем интересу власника, пријављену парцелу промовисати и понудити на продају, односно давање у закуп заинтересованом инвеститору или омогућити контакт власника и инвеститора.

Услови за пријављивање слободне локације су: - Да се парцела налази на територији КО Пожаревац. - Да се поднесе попуњен образац пријаве (Образац пријаве се може преузети у Канцеларији за ЛЕР, канц.бр.36 Градске управе града Пожаревца, ул. Дринска 2 или у електронској форми са сајта Града). Образац пријаве се подноси у једном примерку, у затвореној коверти са назнаком: „Пријава за јавни позив - Повећање броја слободних локација за инвестирање“, у Канцеларији за ЛЕР, канц.бр.36 Градске управе града Пожаревца. РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ 30.09.2012 За више информација се можете јавити: - Градској управи града Пожаревца, Канцеларији за локално-економски развој, канц. бр.36; телефоном, (012) 539-678, (012) 539-676 или e-maila: ler@pozarevac.rs


22

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА НА ТЕРЕНУ

У СКЛАДУ СА ОДЛУКАМА ГРАДСКЕ УПРАВЕ

У оквиру заједничке кампање градских власти и свих надлежних служби локалне самоуправе да се приступи штедљивијем и рационалнијем трошењу воде за пиће, Комунална полиција Пожаревац добила је одрешене руке у примени конкретних мера у случајевима када се грађани и организације не придржавају препорука.

-Морам да подсетим грађане да су тропске врелине које смо имали протеклих дана у континуитету, представљале велики проблем за редовно и квалитетно водоснабдевање града Пожаревца. Само заједничким приступом штедњи воде, можемо да допринесемо да ње има довољно за све и да тако избегнемо евентуалне нежељене ситуције, као што је нестанак воде на одређеним локалитетима Пожаревца, каже Небојша Лукић, начелник комуналне полиције Пожаревац. Ова служба у оквиру својих редовних активности на терену упозорава и информише грађане шта се сме, а шта

не сме када је у питању потрошња воде. -Своја овлашћења комунална полиција на терену примењује издајући усмена упозорења грађанима које затекнемо на лицу места да ненаменски троше воду. Наше је да наредимо да се одмах престане са таквим понашањем, односно, ненаменском употребом. Када су у питању конкретне санкције то су новчане казне на лицу места што је, опет да кажем у складу са одлуком коју је донела Градска управа, каже Лукић. Паљење стрништа је такође тренутно велики проблем града Пожаревца и околине. Комунална полиција у оквиру својих надлежности настоји да допринесе смањењу пожара на стрништима, које углавном изазивају сами власници земљишњих поседа. -Обратили смо се грађанима апелом да прекину са паљењем стрништа и свих других материјала у својим двориштима, да се нарочито у то не упуштају током ових врелих дана. Комунална полиција редовно обилази град и околину, и уколико евидентира паљевину, у складу са законом и одлукама надлежних органа, предузима прописане мере. Подсећам још једном да је за власнике земљишних парцела много безбедније да стрништа не пале, а такође је и много боље за само земљиште и културе које се на њему узгајају, да то земљиште паљењем није деградирано. У случајевима када на терену затекнемо прекршиоца, узимамо му личне податке, након чега подносимо захтев за прекршајни поступак, што касније резултира одговарајућом судском пресудом, напомиње Небојша Лукић. Ђино Јосић

ВИОКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ ПРОТЕКЛУ НЕДЕЉУ

Највише проблема са водом

На конференцији за новинаре одржаној прошле недеље када су се температуре ваздуха приближавале четрдесетом подељку, у складу са препорукама републичког штаба за ванредне ситуације, Слађан Стевић координатор штаба за ванредне ситуације у Пожаревцу изнео је неколико препорука за превазилажење тренутне ситуације. -Пре свега, апелујемо на грађане да штеде воду, како ЈП „Водовод и канализација“ не би морало да примењује редукцију. Ово предузеће, као и ЈП „Комуналне службе“ извезло је цистерне на градске улице. Једна од њих налази се на градском брду док је друга на различитим локацијама у зависности од потребе, рекао је Стевић и додао да комунална полиција контролише нерационалну потрошњу воде, те да су у више наврата кажњавали неса-

весне потрошаче. На седници локалног штаба за ванредне ситуације разматран је и надзор над површинама на којима се могу појавити већи пожари. Пре недељу дана дошло је до пожара на градској депонији, који је угашен у току ноћи, а „Комуналне службе“ су због тога увеле целодневна джурства са цистернама. Стање у градског болници је редовно, али постоји проблем са недовољним бројем клима уређаја у собама. Препоручено је да се максимално скрате чекања као и да се уведе приоритет пружања здравствених услуга старијим особама, хроничним болесницима, трудницама и деци. Препорука градском превознику је увођење климатизованих аутобуса на градским линијама. Т.Р.С.

РАЦИОНАЛНО С ВОДОМ! ИЗ ЈКП „ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ АПЕЛУЈУ НА ПОТРОШАЧЕ

За добар фудбалски терен "Младог радника"

ГУЛА РАДИ И НА 37 СТЕПЕНИ

Мирољуб Јанковић звани Гула ових дана обележава мали јубилеј, десет година рада на Вашаришту на пословима економа. Овај вредан радник истовремено одржава и надгледа стадион. -Од 2002. године сам на стадиону "Младог радника". Економ сам у Клубу, а уједно радим и послове одржавање терена који је један од најважнијих сегмената за добре игре екипе. Велика ми је част што сам са фудбалерима "Младог радника" прошао од Српске, па преко Прве до Супер лиге Србије. Током свих ових година, нисам пропустио ни један тренинг, нити иједну утакмицу. Нажалост, десило се да смо поново у Српској лиги, али верујем да ћемо се за годину дана вратити у Прву, каже Јанковић, који је каријеру фудбалског радника почео у Бубушинцу. -Био сам секретар ФК "Бубушинац". Кренули смо од најниже лиге, и стигли до Српске, после фузије са Иноном. Фудбал је део мог живота и не могу без дружења са играчима који ми понекад и нешто замере, али ја то схватам на прави начин, у питању је велики посао, па мора да буде и нервозе, прича Гула који фудбалски терен одржава и на тропских 37 степени. -И кад нема тренинга и утакмица, ја сам на Вашаришту. Велике су врућине, трава не сме да се запостави. Контролишем

23

ДА РАЦИОНАЛНО ТРОШЕ ВОДУ КАКО БИ СЕ ИЗБЕГЛЕ РЕСТРИКЦИЈЕ.

U Centru za kulturu Požarevac

Del Arno Band

Јанковић на свакодневном послу

заливање и шишам траву да би била бујна и зелена. Пошто немамо помоћни терен, овде се играју утакмице, како првог тима, тако и наших сениора и женског клуба. Терен је у добром стању, али је потребно да се ураде још неке корекције што зависи од финансијских средстава, каже Јанковић. Текст и фото: Р. Сандић

U okviru letnjeg programa u petak 20.jula sa početkom od 22 i 30 h, u požarevačkom Centru za kulturu nastupiće beogradska reggae grupe "Del Arno Band". Grupu su osnovali 2. jula 1986. godine braća Vladan i Jovan Matić. Prva autorska reggae postava u SFRJ je od samog početka bila usmerena ka melodijskoj roots-muzici, uz česte izmene postave kroz koju je prošlo oko 150 muzičara. Objavili su rege albume: "Igraj dok te ne sruše" (1989), "Godina majmuna" (1992), "Reggaeneracija" (1995) i "Vreme vode" (2006). Najbolja domaća rege grupa, "Del Arno Band", 2011. godine proslavila je svoj 25. rođendan. To je ujedno bilo i obeležavanje 25 godina postojanja autorskog, autentičnog reggae zvuka na Balkanu. Povodom 25 godina rada "Del Arno Band" je objavio i video singl "Horoskop", kao najavu za predstojeći album. Grupa je aktivno pomagala učrvršćivanju reggae scene u Srbiji. U studiju "DABing" u Beogradu snimani su ili masterovani albumi nekoliko reggae postava. Grupa je celim tokom svoje karijere bila i ostala koncertno aktivna. Iako je čest gost domaćih

i stranih muzičkih festivala, "DAB" mnogo više nastupa samostalno, širom zemlje i regiona. "Del Arno Band" danas broji petnaest članova, osnovnu postavu čine bubanj, bas gitara, solo gitara, ritam gitara, klavijature, perkusije, duvačka sekcija (truba, saksofon, trombon), vokalna sekcija (glavni vokal + prateći vokali). "Del Arno Band" nikada nije krio da ih pre svega zanima da svojim porukama mira, ljubavi i tolerancije dopru do ljudi koji razumeju ove poruke. Kao nijedan drugi sastav sa ovih prostora, "Del Arno Band" se može pohvaliti izuzetnom reputacijom, istinskom koncertnom atrakcijom koja propagira reggae prvenstveno kroz lagodne i rasterećene komunikacije sa publikom, kroz jednostavne tekstove koji tretiraju vrlo ozbiljne teme. Slobodan Novaković


24

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

"РЕЧ НАРОДА" ИСТРАЖУЈЕ: АРХЕОЛОШКО НАСЛЕЂЕ БРАНИЧЕВСКОГ ОКРУГА

КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКА ВЕРТИКАЛА КОСТОЛЦА

zzГрад Браничево, локалитет Мали град-Тодића црква (I) Међу бројним локалитетима на територији Браничевског округа изузетан значај за културноисторијску вертикалу ових простора, посебно Костолца, има

оца бројних праисторијских и протоисторијских култура и континуитета живота од неколико миленијума. Други део Пројекта подразумева формирање Архео-

Драгана Спасић Ђурић на локалитету

локалитет Мали град - Тодића црква, са континуитетом живота од далеке праисторије. Откривеним историјским богатством и слојевитом нутрином, указује се као знаменити археолошки

лошког парка и музеолошко-туристичку презентацију на самом локалитету. Носилац свег тог обимног, одговорног и врло значајног Пројекта јесте Народни музеј По-

Град Браничево, локалитет Мали Град-Тодића црква у Старом Костолцу

потенцијал високо позициониран на средњeвековној мапи Европе.

На остацима средњeвековног Браничева

Локалитет се налази на завршетку Сопотског брда, изнад леве обале реке Млаве и као највиша тачка издиже се изнад данашњег Старог Костолца. Мали град је природни, фортификациони систем који је штитио и контролисао пролаз Дунавом. Приближно је квадратног облика, са једном очуваном каменом кулом на југозападном углу, површине око 2 хектара. Непосредно са његове јужне стране налази се Велики град, који је неправилне основе и површине 2,5 хектара. Овај археолошко-историјски и интердисциплинарни пројекат Браничево започет је 2007. године, са циљем да се тачно лоцира и дефинише средњовековни град и епископија Браничево, као материјално и духовно језгро тадашње браничевске области, наравно, уз јасно културно опредељење овог вишеслојног локалитета и носи-

жаревац, и у њему музејски саветник и руководилац Пројекта, Драгана Спасић Ђурић, која наставља нeуморно да улаже напоре не би ли одгонетнула ондашња збивања и овековечила их у нашем добу. Напомињући да је све заживело уз дозволу Браничевске епархије, уз благослов Његовог Преосвештенства владике браничевског, господина Игнатија, и уз финансијску подршку града Пожаревца, Драгана Спасић Ђурић уводи нас у живот који беше у Браничеву: -Дунав као веза са Западом и Истоком, и близина Мораве, природне комуникације са медитеранским југом, предодредили су историјски развој Малог града, уз све друге природно-геолошке и стратешке погодности које су га, током десетина векова, чиниле једним од најзначајнијих пунктова у овом делу Подунавља. Насеља која су током праисторије и историје егзистирала на овом платоу имала су централну позицију на самом раскршћу важних копнених и речних комуникација. Процене топографских и саобраћајних погодности овог места уочене су веома рано, јер је Мали град епо-

нимно налазиште енеолитске костолачке културе. Данас, познат по велелепној задужбини капетана Драгутина Тодића и његове супруге, Лепосаве, овај плато, на суштински, али и симболичан начин, сублимира сложену културно-историјску вертикалу Костолца. Иначе, локалитет је први препознао гроф Марсиљи у трећој деценији осамнаестог века, а основну стратиграфску слику локалитета дефинисао је током првих истраживања почетком двадесетог, професор Васић, који је, поред других, препознао и остатке Јустинијановог Виминакиона из шестог века, као и значајан средњовековни слој. Већина истраживача сматра да се на њему налазе остаци средњeвековног града Браничева.

не Византије, Бугарске и Угарске, Браничево је око 1291. године, за време Драгутина и Милутина, доспело под српску власт која ће се одржати све до пропасти српске

Седиште епископије и митрополије

Последњих деценија прошлог века, локалитет Мали град и средњевековни град Браничево афирмисани су се захваљујући др Поповићу и др Иванишевићу, који су, истражујући подграђе Браничевског града, закључили да се старије утврђење налазило на Малом, а млађе на Великом граду. -Средњевековни град Браничево, седиште епископије, потом митрополије, по коме је читава браничевска област добила име, настао је, вероватно, до деветог века словенским насељавањем на остацима византијског Виминакиона. Прве сачуване вести о Браничеву потичу из 1020. године, када је Браничево постало седиште истоимене епископије у саставу Охридске архиепископије. Од двадесетих година једанаестог века, када је граница Византије поново била на Дунаву, Браничево је, поред Београда, постало најзначајнији војно-политички и економски центар, који често помињу византијски историчари. Највећи војни и економски значај Браничево је доживело током дванаестог века, за време владавине Јована Другог и Манојла Првог Комнина. Тај период је обележен честим сукобима, рушењима и паљењем града, али и значајним грађевинским активностима на обнови утврђења и динамичним трговачким контактима са сусед-

Тодићева вила

средњевековне државе. Подаци о граду Браничеву у последњем веку постојања српске државе су веома оскудни. Браничево се узгред помиње у Раваничкој повељи 1381. године.

Керамичко посуђе

Када је султан 1437. године присилио деспота Ђурђа да му преда Браничево, још увек је то, према дубровачким проценама, био ,,врло богат град''. -Утврђење је вероватно разрушено у време пропасти српске државе, јер се у каснијим извори-

Град Браничево

На локалитету код Тодићеве цркве у Старом Костолцу трага се за средњевековним градом Браничево који је био развијени центар у доба Византије од 9. до 13. века, али и касније, све до доласка Турака. Досадашњим ископавањима пронађен је богат археолошки материјал, што потврђује претпоставке да се ту налазио Доњи или Мали град Браничева. Реч је о једном од најважнијих византијских градова на Дунаву из тог периода, па све до пада Србије под турску власт, који игра веома важну улогу и у време деспотовине. ним областима, подсећа Драгана Спасић Ђурић и наставља: -Смрт Манојла Првог Комнина 1189. године и слом Византије, неповољно су се одразили на даљи развој Браничева и браничевске области. Током првих деценија тринаестог века у браничевском крају се на власти смењују Угарска и Бугарска. После дуге владави-

учесници крсташких похода као и бројни путници са запада, који су на путу за Палестину, од првих деценија једанаестог века пролазили кроз ове области. Ис-

ма помиње само област, али не и град Браничево, додаје музејски саветник и руководилац Пројекта, Спасић Ђурић, указујући на то да је Браничево играло значајну улогу за време крсташких ратова, јер је преко њега водио главни копнени пут преко Балканског полуострва, од Београда за Цариград: -Помињу га ходочасници и

тим путем су прошли и учесници крсташких похода (1096, 1147. и 1189. године), који су дуже или краће боравили у Браничеву, где су остављали своје бродове, а које су Браничевци употребили за градњу кућа и гориво. На једном пољу код Браничева 1189. године је седам дана логоровао и Фридрих Барбароса, који је предводио трећи крсташки поход, а дочекао га је византијски заповедник града. У црквеном погледу, Браничевска епископија је наследник виминацијумске. Цар Василије Други, приликом организовања Охридске архиепископије, својим повељама из 1019/ 1020. године дао је назив Браничевска епархија, која је ушла у састав Охридске архиепископије. Назив Браничевска одржао се и након обнове, све до данас. Иначе, као први српски епископ из четрнаестог века познат је једино Мојсије. На челу Браничевске митрополије 1416. године налазио се митрополит Венијамин, а његов наследник Саватије организовао је, заједно са деспотом Ђурђем, поновно превођење Лествице светог Јована Лествичника 1434. године. A. M.


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

Direkcija 012/224-212; 212-692; 214-247 Faks 012/214-257 Prodavnica „LOVAC” Po`arevac 012/521-134 Prodavnica „MICA” Kostolac 012/241-379 Prodavnica „DUNAV” Golubac 012/78-137 Prodavnica „MZ” Ku~evo 012/850-610 Farma-mešaona Petrovac 012/333-466 www.unionmz.com

STANOVI 42 m2, Taba~nica, CG 44 m2, Zabela 47,70 m2, Ilije Gojkovi}a 52 m2, Taba~ka ~ar{ija, CG 52 m2, Zabela 58+6m2, T.~ar{ija, renoviran, 3-soban 62 m2, Kostolac, CG 62 m2, T.~ar{ija, CG 64,70 m2, Takovska, CG 65,25 m2, Brani~evska, CG 69 m2, Dositejeva 70 m2, Busije 70 m2,^. Vasovi}a, centar, CG 73,30 m2, strogi centar, CG 74 m2, M. Pijade,centar,novo 75 m2, centar, 1.sprat, CG, novo 98,50m2, Taba~nica, CG 103 m2, M.Pijade, novo,sa kuhiwom NOVOgradwa: -18,90 m2, centar, CG, nadgradwa - 65,3 m2, 1.spr., centar - 62 m2, useqiv, CG - 72 m2, ukwi`en IZDAVAWE - gara`a, Svetosavska - lokal 80 m2, Bulevar BEOGRAD: - stan 59 m2, kod Cvetka, novo KU]E: 50 m2, 2,10 a, centar 60+60 m2, 3,60 a, Busije 60 m2, 4 a, R.Dragovi}a 60 m2, 4,6 a, R.Domanovi}a

32.000 11.500 19.900 43.000 18.000 50.000 31.000 dogovor dogovor 40.000 650/m2 32.000 dogovor dogovor 44.000 800/m2 58.000 60.000

16.000 750/m2+PDV 41.000 500/m2

30 mese~no 500 mese~no

1.400/m2

30.000 37.000 28.000 12.000

70 m2, 6,6 a, Industrijska 80 m2, 4,65 a, kod Poq. {kole 90 m2, 2 ara, \ur|a Brankovi}a, CG-gradsko 100 m2, 1,7 a, Jugovi}eva 100 m2 (2 stamb.jedinice), 4,8 a, kod Gem-a 100 m2, 4 a, kostola~ki put, odli~na lokacija 100+60+30 m2, 5,30 a, Hajduk Veqkova 100+150 m2, 10,50 a, Bratstva-jedinstva 116 m2, 6 a, gradi{tanski put 120 m2 + 50 m2+50 m2 gara`a, 6,20 a Moravska 120 + 100 m2, 3,12 a, kod bolnice 140 m2, 5 a, kostola~ki put 140 m2, 4 a, Kosan~i}eva, CG-gradsko 140 m2, 11,60 a, Majakovska, CG 180 m2, 3,70 a, centar, CG-gradsko 200 m2, 5,13 a, Vinogradska 220 m2,1,30 ari,str.centar (3 stana) CG 220+36 m2,4a,B.Dimitrijevi}a,vi{e stanova 225+350 m2,4,70 a,gara`a, Busije, 240 + 60 m2 lokal, 5,95a, B.Dimitrijevi}a 300 m2, 3,67 a, Bratstva jedinstva 320 m2, 4,6 a, centar vikendica 300 m2, 5,8 a, Srebrno jezero lokali 17, 28, 36, 60,80 m2, centar lokal 18 m2, Barili, 1.sprat, ekstra povoqno lokal 38,70 m2, ^ede Vasovi}a, prizemqe lokal 55 m2, Deligradska lokal 68,60 m2, centar, CG plac 3 ara, kod bolnice plac 4 ara, stara ku}a, Kninska plac 5,00 ari, stara ku}a,centar plac 5,5 ari,kod Med.rada plac 6,17 ari, centar, stara ku}a plac 6,75 ara, ku}a i gara`a, Bosanska plac 10 ari, beogradski put plac 13,35 ara, ku}a 35 m2, ^a~alica wiva 1 ha, do puta

35.000 18.000 40.000 23.000 dogovor dogovor 60.000 100.000 47.000 65.000 25.000 31.000 80.000 45.000 105.000 65.000 95.000 dogovor dogovor 150.000 dogovor 150.000 65.000 dogovor 13.000 1000/m2 dogovor 35.000 12.000 35.000 dogovor 35.000 dogovor 120.000 10.000 18.000 5.000

Ovla{}eni sudski ve{tak, za oblast: Tr`i{ne procene nepokretnosti

25


26

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ТУЖНО СЕЋАЊЕ

20 година ниси мртав, ми те се сећамо

НЕНАД МИЛОСАВЉЕВИЋ ЧЕДА 23.7.1969-23.7.1992.

У загрљај те стежем, загрљај је празан. У мислима те зовем, ти се не одазиваш. У души те носим, душа је пуста. Болу и туги краја нема, душо моја, много ми недостајеш. За тобом болују и тугују: мајка Рајна и Моша, сестре Данијела и Марија са породицама (28051) Обавештавамо родбину и пријатеље да ћемо у понедељак 23.7.2012. у 14 часова у породичној капели на гробљу Свине у Петровцу одржати помен нашем вољеном

Данас 17.7.2012. год. навршава се осам тужних година откако није са нама али увек у нашим мислима, наш вољени

ТУЖНО СЕЋАЊЕ

21.7.2011-21.7.2012. Прошла је тужна година од када нас је напустио наш драги

Годину дана се навршава 21. јула 2012. године од твог прераног одласка, драги наш Милане

ТОМИСЛАВУ ТОМИ МИЛОВАНОВИЋУ 1949-2006.

Шест година од прераног одласка нашег вољеног супруга, оца, деде, стуба наше сложне и срећне породице. Са тугом и успоменама чувамо те од заборава, супруга Драгица, син Александар, снаја Нела, унуке Теодора и Милица.

МИЛОШ СОКОЛОВИЋ 25.10.1951-17.7.2004. из Салаковца

Ни после осам година бол за тобом не јењава. Туга за твојим осмехом и великим срцем свакога дана је све већа. Ако је твоје срце морало стати наша патња за тобом вечно ће трајати. Остави рану у срцима нашим која ће увек на тебе сећати. Твоји најмилији: супруга Зорица, ћерке, зетови и унучад (28076)

МИЛАН ТАДИЋ дипл. економиста

МИЛАН ТАДИЋ дипл. економиста Са тугом и поштовањем

Твоји Милићи – Боса (,,Боле”) и Мимица са породицом

(28102)

Оставио си ненадокнадиву празнину и велики бол својој породици. Твоја пожртвованост, топлина и ведар дух остају нам трајно у болној успомени на твој драги лик. Са тугом, љубављу и поштовањем Твоји најмилији: супруга Јованка, синови Бојан и Владимир, снаха Ана и унуке Тијана и Лана (28102)


27

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ Дана 17.7.2012. г. навршило се 25 година а дана 5.8.2012. г. навршиће се 19 година од смрти нашег драгог оца од смрти наше драге мајке

НОНКОВИЋ ВАСЕ

Последњи поздрав

НОНКОВИЋ ЂУКЕ

Дана 23.7.2012. г. навршава се 8 година откако није са нама наш драги

ЖИВОРАД ЈОВИЋ ЖИКИЦА

ТОПИЋ ГОРДАНА

Са љубављу и поштовањем чувају успомену на Вас ваши најмилији: од Удружења пензионера ГО Костолац

син Рајко и ћерка Мирјана са породицама (28071)

Дана 17. јула 2012. навршава се 9 (девет) година од смрти наше драге

С поштовањем и тугом: супруга Биљана и синови Александар и Милош (28059)

(160)

СЕЋАЊЕ

Дана 20.7.2012. г. навршава се 10 година од када није са нама драги

СТОЈАНОВИЋ ЉУБИНЕ-БИБИЦЕ 1931-2003.

ВОЈИСЛАВ НОВИЦЕ РАКОЧЕВИЋ

С љубављу чувамо успомену на њу и никад је нећемо заборавити.

Његови најмилији: Ракочевић и Кукољ

Њен супруг Тихомир и ћерке Славица и Надица са породицама (28123) 17.7.2012. г. навршава се 12 година како ниси са нама

Дана 21.7.2012. г. на Новом гробљу у Пожаревцу

Године које су прошле нису избледеле твој драги лик. Својом добротом и љубављу заслужио си вечно сећање и поштовање. Заувек ћеш живети у нашим срцима и чуваћемо успомену на тебе. Твоја најмилија породица

ИЛИЋ МИЛОСАВИ Бол није у речима и сузама већ у нашим срцима у којима ћеш вечно живети. Твоји: супруг Часлав, син Раде, снаја Борица, ћерке Дивна и Слађа са породицама, унучад и праунучад

(28030)

СТАНОВИ-ПРОДАЈА Продајем стан у Петровцу у центру, други спрат, цг. Тел. 063/287-880

МИЛАН ТАДИЋ

(28110)

Биља и тетка Љиља (28093)

Дана 22.7.2012. г. навршава се 6 година од смрти наше драге

ИЛИЋ ЗЛАТКО 23.7.1976-23.7.2012.

Тога дана у 11 часова посетићемо њену вечну кућу на Старом гробљу, окитити је цвећем и залити сузама. Позивамо рођаке и пријатеље да присуствују овом тужном помену. Вечно ожалошћени: синови Александар и Владимир, снаја Драгана, супруг Зоран, родитељи Љуба и Анка, брат Драган са породицом и сестра Љиља

(28074)

МАЛИ ОГЛАСИ

Твоје колеге

Незаборав, с тугом и љубављу

ПАЈИЋ МИРЈАНЕ рођ. Ђорђевић 1962-2006. из Пожаревца

ЈОВАНОВИЋ ИЛИЈА аутопревозник

И после године сећања, верујемо да си са нама.

породице (28075)

даћемо 40-дневни помен нашој драгој

21.7.2011-21.7.2012.

ГОРДАНА ШУЋУРОВИЋ дипл. соц. радник

Љубав коју нам је подарио вечно га чува од заборава.

Продајем стан у Београду, 62 кв, ул. Крижанићева 22, код Цветкове пијаце, усељив одмах, нова градња, укњижен. Тел. 065/582-7968 (27696)

(28086)

Продајем стан у Забели, 53 кв, са гаражом, усељив. Тел. 063/370-292 (27989)

Продајем стан од 65 кв у центру Пожаревца. Тел. 061/11065-70 (28092)

На продају стан, 81 кв, Стишка ул, цг, зграда има грађевинску и употребну дозволу. Тел. 064/87-84-032 (28001)

Продаје се стан у Забели 70 м2.Тел.226-607 и 064/1935177(28113)

Повољно продајем гарсоњеру у насељу ,,Ђура Јакшић”. Тел. 060/386-5426 (28062)

Наш драги син и брат трагично је изгубио живот у ЈНА у Ријеци. Сећање не бледи, чувамо те од заборава.

Продајем стан од 67,3 кв на 2. спрату, у насељу ,,Ђура”. Тел. 064/8777-160 (27916)

Продајем стан у Београду, 45 кв, 1. спрат, комплетно намештен. Тел. 065/528-15-16 (28073)

Ожалошћени: отац Југослав и сестра Јелена (28130)

Продајем стан од 38 кв, у центру, ул. Светосавска. Тел. 060/0511-729 (27976)

Продајем стан од 55 кв, Браничевска 20, повољно-хитно. Тел. 012/531-352 (28080)

Продајем стан 42 м2 други спрат, цг, укњижен Светосавска улица. Тел.062/1637-238(160) Хитно продајем стан, 89 кв, стара градња, у строгом центру Пожаревца, може замена за мањи у новоградњи. Тел. 012/525-800 и 063/807-2143 СТАНОВИ-ИЗДАВАЊЕ Соба за ученице, близу Саборне цркве, ул. Хомољска, посебан улаз, цг, ктв. Тел. 065/84146-82


28

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

Građevinski materijal - Sve na jednom mestu - Najniže cene

HIDROIZOLACIJA

• TER PAPIR • BITUMEN • BITULIT • POLIAZBITOL • KONDORIN

www.termodom.rs

office@termodom.rs

GIPS PLOČE sa pratećim materijalom

AKRILNE FASADE • ALAT ZA MAJSTORE • KROVNI PROZORI • ČAMOVA GRAĐA • STAKLENE PRIZME • OGREV: BRIKETI I DRVO • I JOŠ MNOGO TOGA...

• 9,5mm • 12,5mm • LAMINATI • MINERALNI • PLAFONI

Продајем кућу + помоћну зграду, на плацу од 8 ари, у Александровцу. Тел. 012/254-516 или 0049 307 670 6484 (27970)

Издајем намештен стан за једну ученицу, цг, клима, ул. Вардарска 5. Тел. 062/632-302 (28101)

Продајем кућу у Кленовнику, одмах усељива, струја, вода, цг, телефон, ктв. Тел. 061/207-6107 (27982)

Издајем једнособан, намештен стан у Светосавској ул. Тел. 012/531-207 и 064/448-5182 (28105)

Продајем кућу 60 кв + 26 кв гаража, стара градња, на плацу од 14 ари, струја, вода, телефон, легализована, Мајаковског 7. Тел. 012/7220-421 (28003)

Издајем гарсоњеру и једнособан стан у центру, намештени. Тел. 064/640-6551 (28109)

Издајем собу ученицима/студентима, Табачка чаршија, ктв, интернет. Тел. 064/3050-753 Стан за ученике, центар. Тел. 012/543606 (28005) Издајем стан у Београду, насеље Шумице, ул. Војислава Илића, 2. спрат, намештен, цг, клима. Тел. 063/7752-742 (28020)

PITAJTE NAS ZA SAVET...

Издајем намештен стан за ученице преко пута Гимназије. Тел. 061/2180-758 (28094)

Издајем једнособан, намештен стан самцу или пару без деце, центар, договор. Тел. 012/226-478 и 063/12-988-72 (28108)

Издајем комплетно опремљен, двособан стан, 70 кв, за 2-3 ученика-це, ктв, интерфон, клима, интернет, Косовска 78, Пожаревац. Тел. 063/210-368 (160)

Uštedite novac, uštedite vreme

Плац 19 ари ограђен са воћњаком, струјом и водом, Радоја Домановића. Информације на телефон. 063/228-352 (28125)

Издајем двособан стан ул.Браничевски сквер 43/2.Тел.062/88-24-774 (28117) Издајем намештену гарсоњеру , цг,ктв, повољно за самце, брачни пар. Тел.064/4045-962 (28120)

На продају стара кућа, 124 кв, укњижена, 6,8 ари плац, власништво, цена 20.000 Е, Видинска 44, Пожаревац. Тел. 063/8244-059 (28055) Продајем кућу на лучичком путу, 300 кв, одмах усељива, ул. Пиротска бб. Тел. 065/4010-933 (28065) Кућа са гаражом, 75 кв, цена 250 Е/кв, плац 5 ари – гратис, одмах усељива. Тел. 012/551-340 и 062/582-000 (28066) На продају легализована кућа од 70 кв (струја, вода, тел), са 12 ари дворишта, код дискотеке ,,Мадона”. Тел. 064/11-62333 (28072)

Издаје се намештена гарсоњера, новоградња, центар, ктв.Тел.064/5684053( 28121)

АГЕНЦИЈА ЗА ПРОМЕТ НЕКРЕТНИНА

Издајем намештену гарсоњеру –центар-Пожаревац.Тел.064/289-29-34(28122)

ТАКОВО

Издајем собе за ученице са посебним улазом, цг, Пожаревац, ул. Босанска 9. Тел. 063/826-9891 и 012/556-386 (28039)

Издају се намештене гарсоњере за 2 ученика, самце, цг, ктв, Книћанинова 6, код Медицине рада. Тел. 065/300-3855 и 064/8919-049 (27906)

Светосавска 26 Пожаревац

Стан, 75 кв + две терасе, изнад локала, на лучичком путу бр. 15, са делом плаца, легализовано, вода, струја издвојени, могуће са локалом, цена стана 350 Е/кв. Тел. 063/7721-868 (28081)

Стан за ученице у центру града, цг, тел, повољно. Тел. 064/42-48-939 (28129)

На продају стан, 58 кв, у приземљу, ул. Радомира Миленића Руса, цена 37.000 Е

Соба за издавање, ученик/ца, самац/ ца, посебно купатило, цг, повољно, Николе Тесле 18/1. Тел. 012/210-963 (28050) Издајем намештен стан, 45 кв, улица Југовићева. Тел. 061/237-1645 (28052) Издајем двособан стан, са намештајем, близу центра. Тел. 012/527-299 и 065/8930120 (28063) Издајем намештену гарсоњеру (ТА, клима, тел, ктв), у Београду, на Врачару, за студенткиње. Тел. 064/11-62-333 (28072) Издајем двособан стан од 55 кв, комплетно намештен, ул. Чеде Васовића 82. Тел. 012/582-215 и 063/89-300-70 (28082) Издајем намештену гарсоњеру и једнособан стан за ученике (цг, ктв), Косовска 19. Тел. 063/393-633 и 064/119-2413 (28085) Издајем двособан стан, цг, комплетно намештен, Ламела, Моше Пијаде. Тел. 063/805-97-33 (28095) Издајем једнособан, празан стан, у центру Пожаревца. Тел. 063/199-6954 (28097) Издајем стан у Београду, Вождовац, близина факултета, једнособан, намештен, за 2 студента. Тел. 069/2241-969 (28098)

ЛОКАЛИ-ПРОДАЈА Локал на Булевару, 130 кв, са дозволама за изградњу 150 кв стамбеног простора. Тел. 063/800-3518 (28060)

тел. 012/510-515

На продају локал од 18 кв у ул. Варадарска 12 а. Тел. 064/11-62-333 (28072)

website www.takovonekretnine.co.rs

Продајем локал, 30 кв, повољно, ТЦ ,,Екон”, Пожаревац, може замена за станкућу у Костолцу-Пожаревцу, са околином. Тел. 012/241-909 и 060/0241-909 (28087)

Продајем стару кућу са 4 ари плаца, врло повољно, Забелска улица 150. Тел. 064/141-7583 (28079)

Издајем стан од 24 м2 у Београду, ул. Крунска и продајем половну кухињу. Тел.060/4582123 (28126)

ЛОКАЛИ-ИЗДАВАЊЕ Издајем или продајем локал на аут. станици, 25 кв (могућа свака комбинација). Тел. 063/805-97-33 (28095) Издајем –продајем локале 20 и 60 м2 у Косанчићевој илици.Мењам за другу некретнину.Тел.065/555-6054 (28124) КУЋЕ-ПРОДАЈА Продајем кућу на београдском путу, 500 м пре моравског моста, 120 кв, гаража, парно грејање комбиновано, новоизграђена, са плацем од 12 ари, може и замена за стан. Тел. 064/227-6044

Кућа на продају, у Лучици, са плацем од 35 ара. Тел. 012/566-809 (28082) Кућа на продају, 360 кв, помоћни објекат 70 кв, улица Војске Југославије бр. 54, цена по договору или замена за стан уз доплату. Тел. 062/445-127 и 063/8038-014 (28091)

TERMOIZOLACIJA

MINERALNA VUNA 5cm VUNIZOL 5cm STIROPOR AF 5cm STAKLENA MREŽICA XPS STIRODUR TAROLIT PLOČE-ALU FOLIJE Tel: 012/531 824 Petrovački put bb, POŽAREVAC

Торте украшене фонданом, шлагом или чоколадом Тел. 063/42-55-32 Повољно продајем кућу од 70 кв са 5 ари плаца у Хајдук Вељковој 78, 22.000 Е .Тел.063/87-16-372 и 064/17-92-439 (28099) Продајем старију кућу у Дубравици, близу центра, 80 кв са плацем од 7 ари и шуму (врбак) поред Дунава, 42 ара. Тел. 064/103-8878 (28100) Продајем потпуно намештену и легализовану викендицу од 80 кв на 9,8 ари плаца на Сребрном језеру у Калиновцу (између Кисиљева и Бискупља). Тел. 063/8182-554 (28104)

Продајем реновирану кућу од 60 кв, Југовићева бр. 95, са плацем од 7 ари, цена 25.000 Е. Тел. 060/407-2407 и 012/222-713 (28107) ХИТНО! На продају кућа 80 м2 до плоче новоградња и 21 ар плац на заобилазници Пожаревац –Салаковац .Цена –9000Е.Тел.063/7009075(28118) Прoдajeм кућу у Зaбeли, прeкo путa „Glass service“. 80кв, 6 aри плaцa, ЦГ. Ближe инфoрмaциje нa www.takovonekretnine. co.rs. Teл. 064/102-67-96 и 064 957 91 57 КУЋЕ-ИЗДАВАЊЕ Издајем засебно намештену кућу ученицима, Топличина 76, Пожаревац. Тел. 064/873-4008 и 012/555-051 Кућа са посебним улазом се издаје, повољна цена, јавите се до 20. јула. Тел. 064/915-8511 и 012/551-802 (28049) Издаје се кућа, повољно, Николе Тесле 18. Тел. 012/210-910 (28050) Издајем кућу за становање, Хајдук Вељкова 74, Пожаревац. Тел. 012/7515-875 (28083)


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ НА ПРОДАЈУ КУЋА, укњижена, 110 кв, 4 ара плаца, ЈНА 15, Костолачки пут, 500 м од хотела, трофазна струја, телефон, вода, канализација, усељиво одмах. Тел. 064/2676312 (28041)

Потребна викендица или кућа у Костолцу, предност близина Дунава. Тел. 064/828-9256 (28084) Издајем намештену кућу и једнособан стан. Тел. 063/8173-280 (28106)

Продајем 3 ара плаца у центру Пожаревца на идеалној локацији. Тел. 064/8289256 (28064) На продају плацеви, ул. Пећка, близу костолачког пута. Тел. 064/11-62-333 (28072) РУЛЕТИ три комада за 8 играча, један за 5 играча, производња Сплит Хрватска, хитно- продаја. Тел. 064/2676312 (28041)

Издајем део куће са посебним улазом, ул. Козарачка 3. Тел. 065/643-13-22 (28133)

На продају земљиште површине 30 ари, код костолачке петље. Тел. 064/11-62333 (28072)

ПЛАЦЕВИ

На продају 16 ари плаца са кућом, у Берању, има воду, струју. Тел. 012/7213546 и 551-009 (28090)

Продајем 20 ари плаца у Хајдук Вељковој, могућа парцелизација и замена. Тел. 064/828-9256 (28064)

ИНТЕРАУТО-АУТО СЕРВИСУ ХИТНО ПОТРЕБНИ РАДНИЦИ : 1. 2 аутомеханичара 2. 1 ауто електроничар 3. 1хигијеничарка 4. 2 ученика

Продајем њиву у Забели, 78 ари, цена 7.000 Е (одмах иза насеља); њиву на драговачком путу 500 м од обилазнице, поред пута, 93 ара (300 Е/ар) и четворокрилну дрљачу, очувана, мало коришћена, цена 300 Е. Тел. 062/402-492 (28079)

ОДГУШЕЊЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ - одгушење канализације

На продају њива од 63 ара, код мотела у Сиракову, има стују. Тел. 012/7213-546 и 551-009 (28090)

машинским путем

Продајем њиву блок 2,5 ХА, потез Доње ливаде, К.О. Салаковац. Тел. 060/0530-647 (28096)

притиском

Потребна жена за помоћ у кући Ускочка 22.Тел.012/210-371 (28116)

29

- испирање цеви високим

- снимање и инспекција цеви специјалним камерама Тел. 063/323-070 и 064/323-5099

Продајем Југо 45, ‘93. Годиште, солидно стање. Тел. 012/221-581. Звати после 15h.

www.vodovodikanalizacija.com

Продајем плац, шири центар, повољно, код касарне. Тел. 063/805-9733 (28095)

Продајем гусани котао за етажно грејање. Тел: 012/ 7220-407, 061/2929400

НЕВАЖЕЋА ДОКУМЕНТА

Продајем плац у 1. зони, центар, 6 ари, струја, вода на плацу, укњижен, власник, цена 38.000 Е. Тел. 062/890-8353 (28103)

На продају: расхладна витрина, расхладна комода1x2- двокрилна, замрзивач за продају сладоледа “ЛЕДО”, апарат за кокице Телефон.063/242-109(28119)

Оглашавам неважећом радну књижицу издату у Какњу, Б и Х на име Југослав Дувњак из Пожаревца (28047)

Издајем апартман у ВРЊАЧКОЈ БАЊИ на доброј локацији. Тел. 065/3005088

Продајем котао на чврсто гориво (трајно жарећи), 42 клв, ручне израде, са 2 коморе позади. Тел. 063/81-01-621 и 012/554-297 звати после 15 х

Оглашавам неважећом радну књижицу издату у Пожаревцу на име Тања Стевић из Пожаревца (28048)

На продају трактор Штајер 76 клв, фреза, тробразни плугови, виљушкар. Тел. 063/349-957 звати од 8 х до18 х Мирослав Лазић (27985)

ЛОКАЛ ПРОДАЈА ПЕТРОВАЦ, Српских владара 135, строги центар, 124 кв. Тел. 064/2676312 (28041)

Оглашавам неважећом картицу ЕУРО БАНКЕ издату у Пожаревцу на име Војислава Радивојевић из Пожаревца (28058)

Продајем 100 црепа 3 двојке Нови Бечеј, 5 котура бодљикаве жице и леђну прскалицу бакрану , производ фабрике ,,Морава”. Тел. 064/212-9151 Влада (28132)

Оглашавам неважећим сведочанство ОШ ,,Дуде Јовић”, издато у Жабарима, одељење у Породину на име Светлана Пејић из Витежева (160)

РАЗНО

За сва обавештења на тел. 063/222-335 или лично у сервису улица Чеде Васовића 59 Пожаревац.

На продају дрљача, ралица, сејалица, плац у Забели и пианино. Тел. 063/1997432 (28053)

(28114)

Потребна жена за чување старије женске особе 24 часа. Тел. 062/248-622 (28054)

ИЗЈАВА ЗАХВАЛНОСТИ за изражену солидарност

(20859)

ИЗЈАВА ЗАХВАЛНОСТИ

Поводом преране и изненадне смрти нашег сина, брата, супруга и оца

ГОРАНА В. СТОЈАНОВИЋА маш. тех. из Костолца дугујемо неизмерну захвалност свима који су нам се нашли у тим тешким тренуцима, да нам помогну материјално и својим присуством да што лакше поднесемо тежак губитак. Захваљујемо се: мојој бившој радној организацији ТЕ-КО ,,А”, синдикату ТЕ-КО ,,А”, кумовима Орељ, Аћимовић и Анђелић, пријатељима Бочко, Вучен, Кузмановић, Лештанин, Нонковић, Јосић, Нацић, Радојичић, Можина..., комшијама Ивановић, Ћирић, Цвелбер, Ковачић... Захваљујемо се свим осталим нашим Пожаревљанима! Захваљујемо се свим осталим нашим Костолчанима! Вечно захвални: породице Стојановић и Ђапић (28070)

Догодило се медицинско и Божије чудо. Мој син је доживео инфаркт. Захвалне и присебне комшије Тодоровић Гордана, Тодоровић Булка и Вукелић Милан хитно су га пребацили у пожаревачку болницу. Лекари су констатовали престанак рада срца и да је без трагова живота. Реанимацијом су успоставили рад срца. Након 40 часова се пробудио из дубоке коме и комуницирао са присутнима. Захваљујемо се Богу и на пожртвовању и професионалном односу особљу: ВАСИЛИЈУ САВКОВИЋУ БИЉАНИ МЛАДЕНОВИЋ ЈЕЛЕНИ ТАДИЋ СТЕФАНУ МИЛЕНКОВИЋУ др МРДАК ДРАГАНИ др БРКИЋ МАРКУ др ГРУЈИЋ ГОРАНУ др ВУЧКОВИЋ МИЛАНЧЕТУ др АНЂЕЛИ СРЕЋО ЗОРАНУ МИЛОШЕВИЋУ МИЛОСАВЉЕВИЋ ГОРДАНИ др ДИМИТРИЈЕВИЋ ЖИВАНУ др ЖИГИЋ НЕБОЈШИ др СЛАВИЦИ КАРАМАРКОВИЋ др ДРАГАНУ СТАНОЈЕВИЋУ др ДРАГАНИ БЛАГОЈЕВИЋ ЖИВКОВИЋ МАЈИ ФИЛИРОВ СУЗАНИ МАШИЋ МИРЈАНИ ТОДОРОВСКИ АНЂЕЛКИ (нашем анђелу) ЈУЛИЈАНИ ВАСИЋ МАЈИ ПАУНОВИЋ ДАНИЈЕЛИ ЖИВКОВИЋ СТАНКИ МИЛАНОВИЋ и целом особљу. Они су вратили светлост у наш дом. Дјеци вратили оца, супрузи мужа, сестри брата а оцу и мајци зенице очију. Вечно захвална породица Жерајић из Пожаревца

(28069)


30

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

ФУДБАЛ – МЛАДИ РАДНИК ХВАТА ЗАЛЕТ

ПОЧЕТАК РАДА СА 40 ИГРАЧА

Млади радник пред првим тренингом

Никада до сада нису овако организовано почеле летње припреме пожаревачког "Младог радника". У понедељак 9. јула, на прозивци и првом тренингу било је рекордних 40 фудбалера! Све то указује да је најозбиљније схваћена обавеза о експресном повратку међу прволигаше. -Ми смо сада у трећем рангу такмичења, после испадања из Прве лиге, и наш примаран задатак је да у Српској лиги „Запад“ будемо прваци и да се вратимо у виши ранг. Половина вас је играла у Првој лиги, прикуључује вам се друга половина играча који треба да се уклопе како би се створила једна снажна екипа. У свему томе прву и задњу реч имаће шеф струке Триво Илић. Њему је дата пуна подршка руководства Клуба, а како је "Млади радник" и клуб града Пожаревца то ова екипа ужива и његову подршку, па се с правом очекује да оствари главни циљ, а то је освајање првог места. У то име желим вам пуно успеха и да будете стабилни и храбри у освајању што више бодова и по-

беда, пожелео је играчима председник Клуба, Вељко Албуновић. Импозантан број од 40 играча задивио је све на Вашаришту. Тренер Триво Илић има задатак да изабере набоље који ће траси-

да", поред реке Пек. Од ових 40 играча одабраћемо 25 који ће ићи у Кучево. За сада су ту 12 првотимаца из претходне сезоне, 20 принова који су на проби уз 11 наших омладинаца, обзиром на то да су нам потребни и млађи играчи пошто у Српској лиги морамо имати два бонуса који аутоматски улазе у 18 фудбалера у протоколу, и започињу сусрет. Заоштрићемо конкуренцију. Очекујем и пар правих појачања, поготово добрих нападача и голгетера. "Млади радник" је актуелан за многе фудбалере из читаве Србије, па све још није дефинтивно по питању одабира играчког кадра. Имаћемо 9 утакмица провере. Заказани су већ сусрети са тимом из Младеновца, "Звиждом", "Напретком" из Крушевца, "Рударом", "Сељаком" као и неколико сусрета са екипама које буду на припремама у Кучеву. Углавном ће те провере бити у играма са прволигашима, српсколигашима и зонашима, каже тренер Илић.

Милетић постаје тренер

Моторна снага "Младог радника" и креатор игре тима са Вашаришта, искусни Зоран Милетић решио је да се повуче. Заправо, Милетић почиње да ради као тренер и већ сада помаже Триви Илићу у раду са сениорима. -Зоран Милетић је играч који је много дао "Младом раднику". Од ове сезоне више неће играти за наш тим, али ће радити као тренер и са нашим млађим селекцијама уз обавезу да за годину дана положи испит за тренера. Омогућићемо Милетићу и да игра још неку годину и за неки клуб из нижег ранга, али превасходно очекујемо да се искаже као фудбалски педагог на кога можемо у будућности рачунати, каже председник Албуновић. рати победоносни пут за освајање првог места. -Почели смо од 9. јула на нашем стадиону, а већ од 18. треба да идемо на заједничке припреме у стару летњу базу, која се налази у Кучеву и где ћемо тренирати 12 радних дана на стадиону "Звиж-

За сада се зна да су Клуб напустили Бобан Ценић и Стефан Тасић (Банат, Зрењанин), Дино Цаковић, Небојша Гавриловић, Ненад Недељковић, Семир Садовић и голман, Митар Пејовић (Металац, Горњи Милановац). Текст и фото:Раде Сандић

ФУДБАЛ – ТРЕНЕРИ БРАНИЧЕВА СЕ АКТИВИРАЛИ

НИКОЛАЈЕВИЋ ПОДСТИЧЕ ШКОЛОВАЊЕ

Новоизабрани председник тренерске организације ФС БО, Мирољуб Николајевић из Кленовника, са пуно елана ради на учвршћивању, омасовљењу и школовању фудбалских педагога. -Одржали смо и други састанак ИО УФТ ФС БО у Петровцу. Састанак је протекао у транспарентној и коректној атмосфери. Девет чланова донело је јединствен закључак по свим питањима дневног реда и ја сам задовољан почетним радом тренерске организације. Све наше општинске тренерске организације, без обзира на величину, ставили смо у исти ранг. Пожаревац, Петровац, Кучево, Велико Градипште и Жагубица су највећи, али потпуно равноправни убудуће биће им и колеге из Малог Црнића, Жабара и Голупца. Ниједан савез, нити појединац неће бити фаворизовани. Изабран је и секретар УФТ ФС Браничевског округа. -Изабрали смо за секретара тренерске организације Браничевског округа младог и перспективног тренера, Андрију Ферлежа из Пожаревца. Он има сва овлашћења и обавиће разговоре са свим тренерима који раде по клубовима широм Браничева као и са онима који имају своје приватне школе, посебно са тренерима који воде млађе селекције у Младом раднику, Рудару, Слоги, ВГСК и Звижду.

Николајевић је игром случаја двоструки председник. -Са потпредседником УФТ ГФС Пожаревац, Стојаном Јовановићем договорио сам да се донесе одлука о селектирању тима. Стицајем околности и наравно као признање мом досадашњем раду у фудбалу, десило се да прво будем изабран за председника струковне организације ГФС Пожаревац, а потом и у ФС Браничевског округа, тако да ћу на првом састанку ИО ГФС Пожаревац све моје надлежности пренети на Јовановића. Формираће се база података и омогућити школовање тренера. -Важну одлуку смо донели и о формирању тренерске докуменатације са свим потребним и прецизним подацима о сваком појединцу. Апсолутну базу тих података из свим осам општинских организација, имаћемо до септембра месеца. Више неће бити измишљених тренера и шверцера, па ће сви бити под контролом у смислу лиценцирања и стицања диплома односно напредовања у тренерском послу. Обавио сам разговор са председником ФС БО Бранком Стојаковићем као и са Дулетом Савићем из ФСС о школовању наших колега који су заинтересовани за добијање „Б“ лиценце, па ћемо у том смислу организовати још један курс наредне јесени, обећава Николајевић. Р.Сандић

ГФС-ПОЖАРЕВАЦ

"ПРЕСИНГ" И "СЛОГА" ШАМПИОНИ

zz Лига петлића и предпетлића ФСБО и ФСПО У организацији Градског фудбалског савеза Пожаревац одиграна је лига петлића и лига предпетлића Браничевског и Подунавског округа. Такмичење је спроведено у две лиге и то у лиги петлића игран је фудбал 11 (годиште 1999. и 2000.), учествовало 13 екипа, док се лига предпетлића играла на пола терена и где је 14 екипа играло фудбал 7 (годиште 2001. и 2002.). Такмичење за

најмлађе фудбалере спроведено је успешно. После неколико година покушаја да се одигра цела лига, тек ове године, уз помоћ појединих клубова и директора лиге Емила Јанковића, све се завршило у предвиђеном року. Одиграно је преко 90 одсто утакмица, док је ранијих година реализација била једва 40 – 50 посто. Посебно треба похвалити екипе које су стигле до последњег кола игра-

"Пресинг" Пожаревац

ног задњег викенда у јуну, а то су: "Слога" Петровац, Смедерево, "Рудар" Костолац, "Пресинг" Пожаревац, "Плана" Велика Плана и "Пролетер" Враново. У конкуренцији петлића издвојиле су се три екипе: ‘’Пресинг’’ Пожаревац, Смедерево и ‘’Слога’’ Петровац које су током читавог првенства водиле занимљиву трку за прво место. На крају је победа припала малишанима из Пожаревца, који су одиграли само једну утакмицу нерешено, а у свим осталим победили. У лиги предпетлића је међитим било много неизвесније, током читавог првенства мењале су се три екипе на врху: "Слога" Петровац, "Рудар" Костолац и "Пресинг" Пожаревац, а први "кроз циљ" су прошли малишани из Петровца и освојили прво место са само једним бодом вишка испред "Рудара" из Костолца и два бода више испред "Пресинга" из Пожаревца. По завршетку такмичења уручени су пехари и медаље првопласираним екипама. Пласман по лигама је следећи: Петлићи: 1. "Пресинг" Пожаревац (64), 2. Смедерево (56), 3. "Слога" Петровац (55), 4. "Плана" Велика Плана (43), 5. "Пресинг Стил

"Слога" Петровац на Млави

ауто" (39), 6. "Пролетер" Враново (32), 7. "Пинкум" Велико Градиште (30), 8. "Пантер" Пожаревац (26), 9. "Млади радник" Пожаревац (20), 10. Костолац 2008 (15), 11. "Обилић" Живица (4), 12. "Трговачки" Петровац (3) и 13. "Бумеранг" Пожаревац (0). Предпетлићи: 1. "Слога" Петровац (68), 2. "Рудар" Костолац (67), 3. "Пресинг Стил ауто" (66), 4.

"Пантер" Пожаревац (58), 5. "Пресинг" Пожаревац (51), 6. "Пинкум" Велико Градиште (42), 7. Смедерево (31), 8. "Плана" Велика Плана (28), 9. "Сељак" Михајловац (26), 10. "Млади радник" Пожаревац (26), 11. "Обилић" Живица (22), 12. "Бумеранг" Пожаревац (19), 13. Костолац 2008 (18) и 14. "Трговачки" Петровац (11). Д.Н.


RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

На 18. Турниру у малом фудбалу у Петровцу

"ЕВРОПА КОМЕРЦ" ПОБЕДНИК

На стадиону малих спортова СШ „Младост“ у Петровцу завршен је 18. турнир у малом фудбалу „Петровац на Млави 2012“ који је игран под слоганом „Дани фудбала“. Према оценама организатора, петровачки турнир је и овог пута оправдао сва очекивања и потврдио статус једне од најпопуларнијих и најпосећенијих спортских манифестација, која по организацији, броју екипа и високим наградама, слови за једну од најуспешнијих у Србији. Општински Спортски савез као организатор и генерални покровитељ, општина Петровац на Млави, значајно су померили стандарде у погледу организације овогодишњег турнира и стварању квалитетних услова за игру. На турниру ове године учешће је узело 58 екипа са преко 600 играча, а након 19 дана трајања турнира за финале су се избориле следеће екипе: у категорији млађих петлића финални меч између тимова „Зока бела техника“ и Кафе „Андерграунд“ завршен је резултатом 2:5, што значи да је победник турнира у овој категорији Кафе „Андерграунд“. Финална утакмица у категорији петлића између ФК „Слога“ и „Нолекс Авие“ је у регуларном делу завршена нерешеним резултатом 0:0, те је после извођења пенала победу са 3:0 остварила екипа ФК „Слоге“ и тако обезбедила статус најбоље екипе на овогодишњем турниру у овој категорији. У категорији пионира финале су играле екипе Кафе „Калипсо“ – СТР „Фаца“. И ова утакмица је у регуларном току завршена нерешеним резултатом 0:0, а након извођења пенала бољи је био тим СТР „Фаца“ који је, захваљујући резултату 5:4 обезбедио прво место у овој категорији. Када је реч о кадетима за најбољу

је проглашена екипа „Бугарин петрол“ која је у финалу победила ривала СТР „Роби“ са 6:1. У категорији млађих ветерана у финалу су играле екипе „Каструм ДОО“ и Ветеринарска станица“, а победу са 7:5 однела је екипа „Каструм ДОО“ и тако постала најбоље рангирана екипа на овогодишњем турниру. У групи старијих ветерана играло се по двоструком бод систему, а са освојених 12 бодова победник турнира је „Слога“ из Петровца. И најзад, најатрактивније је свакако било финале у категорији сениора. Утакмица за треће место између екипа „Змај“ Шетоње и Кафеа „Елит“ завршена је нерешено 4:4 у регуларном току, а пеналима бољи скор је остварила екипа Кафе „Елит“ и резултатом 9:7 обезбедила трећу позицију на турниру и награду од 100 хиљада динара. Финална утакмица у категорији сениора одиграна је између екипа „Европа комерц“ и Спортског центра. Овај меч је завршен победом „Европе комерц“ са 4:1 чиме је ова екипа проглашена победником 18. турнира у малом фудбалу освојивши награду од 400 хиљада динара, док је другопласираном Спортском центру припало 200 хиљада динара. Победнику турнира награду је уручио председник општине Радиша Драгојевић, а ОСС се такође побринуо да све екипе које су на турниру освојиле прво, друго и треће место добију пехаре и дипломе. За млађе категорије које су оствариле најбоље резултате обезбеђене су новчане награде од 8, 7 и 6 хиљада динара, док су прве три екипе у категоријама млађих и старијих ветерана добиле новчане износе у висини 30, 20 и 10 одсто од уплаћене котизације. Извор: Сајт општине Петровац

31

ФУДБАЛ - ПОЖАРЕВАЧКИ ТРЕНЕР ЗОРАН РАНЂЕЛОВИЋ У КАТАРУ

УГОВОР НА ПЕТ ГОДИНА

Поред Горана Туфегџића који скоро пуну деценију ради у Кувајту и стекао је угледно тренерско име, и Зоран Ранђеловић (40), тренер који је поникао у "Младом раднику", ради већ годину дана у Катару. Као играч има дуг стаж. Играо је у "Младом раднику", "Рудару" из Костолца, "Звижду" из Кучева, а потом пар година био помоћни тренер у матичном клуб, да би као први стручњак самостално водио "Млади радник" у сезони 2010/2011. када је изборен опстанак у Првој лиги. После тога отишао је у Катар. -Ангажован сам као професионалац у армијском клубу Ал Таи из Дохе. Радио сам као кондициони и други тренер, а и са омладинцима. Уговор ми је на пет година. Прва је истекла. Од 1. августа идемо у Италију, у фудбалски центар Милана и остајемо пуних месец дана. Сада сам добио прилику да радим самостално са новоформираним тимом који има 25 играча и који ће се такмичи у Другој лиги. Тај клуб ради у спортском центру као што је код нас Земунело, односно Партизанова филијала Телеоптик, каже Ранђеловић. Како се сналазите када је тамо све другојачије у односу на Србију? -Све је другачије у односу на живот у Србији и Европи. Сам ток прилагођавања трајао је три месеца и мучила ме је носталгија. Температуре су и до 50 степени, али све је високо климатизовано. Катар је мала и просторно и по броју становника, али изузетно богата земља нафтом и земним гасом. Има пуно Арапа из Алжира,

Зоран Ранђеловић

Египта, Јемена, Обале Слоноваче, Гане, Нигерије. Долазе фудбалски таленти и играју у млађим категоријама катарских клубова и након пет година стичу право на привремено држављанство и тек тада могу да играју за прве тимове ове земље као домаћи играчи. Сада сам се уходао и навикао. Живот је стварно на високом нивоу. Фудбалски услови су феноменални. Нема шта нема. Од супер терена и стадиона до опреме и реквизита. Здравствена заштита је максимална, тако да је за рад све обезбеђено. Мени је најбитније да напредујем у тренерском позиву. Услови за рад су перфектни. Терени су вероватно најбољи на свету. Кампови су као из бајке и све што један тренер може да пожели за врхунски рад је на располагању. Тамо се велики новац улаже у фудбал. -У све се улаже велики новац, па и у фудбал. Довођењем фудбалских звезда Ромарија, Гварди-

оле, Батистуте и других, фудбал је посато престижан спорт. Пуно новца се улаже у све фудбалске пројекте. За Светско фудбалско првенство 2022. године када је Катар домаћин, планирају да саграде потпуно аклиматизоване стадионе са воденим баријерама, што ће бити јединствено у свету. Овде у родном Пожаревцу свакодневно сте на Вашаришту и пратите припреме вашег матичног клуба "Младог радника". -Жао ми је "Младог радника" што је сишао у трећи ранг такмичења. То је наш клуб из кога смо сви ми потекли, наша друга кућа. Шта је ту је. Управа и град морају да трасирају чврст и стабилан клупски рад. Без добре инфраструктуре и базе млађих категорија, нема помака. Ако се хоће успех, онда не може да се ради као до сада на хиподорму, код „Месара“ или на пољани око хале спортова. Мора да се направе бар два - три помоћна терена са изврсном травнатом подлогом, која се стручно одржава, негује и чува. Планирате ли повратак у "Млади радник" једнога дана као стручњак са интернационалним искуством. -Па сигурнио да ми је жеља да се вратим у Пожаревац где ми је породица. Наравно и у "Млади радник". Могу радити као координатор, тренер млађих категорија или првог тима.То би ми представљало задовољство, јер "Млади радник" је клуб који има дугу традицију и треба да буде у елити српског фудбала, каже Ранђеловић. Текст и фото :Р.Сандић

ФУДБАЛ – ПЕТРОВЧАНИ ПОЧЕЛИ ПРИПРЕМЕ

"СЛОГА" СЕ СТОЈАКОВИЋ У ОДБОРУ ФС СРБИЈЕ СПРЕМА ЗА ВРХ ФУДБАЛ – КАРАЏИЋ ИЗАБРАО САРАДНИКЕ

На изборној Скупштини ФСС одржаној у Старој Пазови прошлог четвртка (12.јул) jедногласно је поново за председника изабран Томислав Караџић, а за генералног секретара Зоран Лаковић. Нови – стари председник Караџић је у Извршни одбор, са мандатом од четири године уврстио и Бранка Стојаковића, свог провереног сарад-

ника, иначе потпредседника ФС РЗС и дугогодишњег председника ФС Браничевског округа. Ово је велико признање фудбалском спорту Браничевског округа и пожаревачког краја и лично Пожаревљанину, Бранку Стојаковићу за његов самопрегоран рад и допринос фудбалу. Р.Сандић

У СЕЛУ МИРИЈЕВО У ОПШТИНИ ЖАБАРИ

ОТВОРЕН СТАДИОН ЗА МАЛЕ СПОРТОВЕ

Председник општине Жабари, Миодраг Филиповић, као и представници Месне заједнице Миријево, недавно су, у истоименом селу, свечано отворили нови стадион за мале спортове. У пројекат уређења спортских терена за мали и велики фудбал, уложено је око два милиона динара. По речима председника жабарске општине, Миодрага Филиповића, изглед МЗ Миријево, за само два месеца, потпуно се променио. У центру села обновљен је и проширен Дом културе, уређене су површине, набављена нова вага...У све то уложено је око пет милиона динара.

-Равномерни развој села у општини, политика је коју воде представници овдашње локалне самоуправе. Миријево је успело да за само два месеца, промени свој изглед... Поред уређења Дома културе, терена за мали фудбал, уређен је и терен за велики фудбал... Полако се остварује све оно, за шта се наша општина и залаже, а то је истовремени развој свих села, истакао је Филиповић. Исте вечери, у Миријеву је почео турнир у малом фудбалу, у коме је учешће узело 18 екипа. М. П.

Петровачки српсколигаш "Слога" ради већ недељу дана у граду на Млави. У прошлом првенству заузето је тек десето место са 38 освојених бодова. Забележено је 11 победа, 5 ремија и 14 пораза. -Појачавамо све линије тима за што бољи пласман у новој такмичарској сезони која почиње 19. августа. Поверење смо и даље указали Јови Симанићу и поред слабијих резултата. Имао је много пехова у пролећнем делу такмичења, али је вредан и поштен стручњак, па ће он и помоћник Слободан Николић морати да максимално искористе нашу подршку како би "Слога" била међу водећим клубовима у лиги, каже председник Милорад Ђорђевић. После уводних дана рада у Петровцу следи заједнички одлазак на Златибор. -Први део рада спроводимо у Петровцу и тренира се два пута дневно. Заказали смо седам утак-

Трофејна генерација "слоге"

мица провере. На Златибор одлазимо 30. јула и остаћемо до 8. августа. Нисмо још комплетирали састав. Потребни су нам, добар везни играч, један штопер и један нападач. Јуришаћемо на врх табеле, зато се спремамо максимално, јер Петровац има све услове да "Слога" буде међу фаворитима првенства и ако не буде на самом врху, онда ће сигурно да кроји врх табеле, каже тренер Симанић. Костур тима из прошле сезоне остао је скоро исти. Голмани Вранић и Животић су велике узданице као и проверени играчи:

Ракић, Перић, Радојковић, Стокић, Стојаковић, Богићевић, Ивковић, Ђурић, Ђорђевић, Маргић, Панић, Живнуцка и Илић. Тренутна појачања су: Владимир Воргић и Слободан Вишковић (Задругар, Лазарево), Стеван Николов (Динамо, Панчево), Стефан Стошић (Словачка) и Раде Поповић (Раднички, Кнежица). Клуб су напустили: Баиновић, Вемић, Матовић и Младеновић. Међу 26 фудбалера су и омладинци из сопственог погона: Ракићевић, Станковић, Здравковић, Денић и Јевремовић. Р.Сандић


32

RE^ NARODA, УТОРАК 17. ЈУЛ 2012. ГОДИНЕ

У Лучици

Почео 20. Турнир у малом фудбалу

У Лучици, селу надомак Пожаревца, прошлог уторка почео је јубиларни, 20. Турнир у малом фудбалу под називом "Лучица 2012", који се непрекидо одржава од 1992. године. Спортски терени су значајно реконструисани и обновљени, средства за реконструкцију су обезбедили

Почетни ударац извео је Александар Ђокић

град Пожаревац и МЗ Лучица. На турниру учествују 24 екипе из Браничевског округа. Новчани фонд награда је 150.000 динара. Као и претходних, и ове године организатори турнира обезбедили су награде за најбољег играча, стрелца, фер-плеј игру и најбољег голмана. Свечаности отварања турнира присуствовали су председник

Скупштине града Жарко Пивац и члан Градског већа задужен за спорт и омладину Александар Ђокић. Председник МЗ ’’Лучица’’ и Организационог одбора турнира Новица Радивојевић истакао је да је све спремно за почетак надметања такмичарских екипа и да су на терену на коме ће се одигравати утакмице, управо завршени радови на његовом уређењу. -Терени за мали фудбал и кошаркашко игралиште, добили су нову асфалтну подлогу, урађена је комплетна ограда око терена, постављена је нова жичана мрежа иза голова, тако да су услови за такмичење сада много бољи у односу на претходне године. За реконструкцију су утрошена средства у износу око два милиона динара која је обезбедио Град Пожаревац и Месна заједница "Лучица", истакао је Радивојевић. Члан Градског већа Александар Ђокић, који је извео почетни ударац и тиме озваничио почетак турнира, пожелео је да све утакмице на турниру протекну у спортском духу и фер надметању

и да на крају победи најбољи тим. Председник градске Скупштине Жарко Пивац најавио

је обнављање традиционалног Седмојулског турнира у малом фудбалу у Пожаревцу који је нека-

да био један од највећих турнира те врсте у некадашњој Југославији. Д. Н.

Завршен турнир „Љубичево 2012“

ПОБЕДИО „МИТРОВИЋ ПРОМЕТ“

У Љубичеву је прошлог уторка, одигравањем финалних утакмица и проглашењем екипе „Митровић промет“ из Осипаонице победником, завршен шести традиционални турнир у малом фудбалу „Љубичево 2012“. Новчаним наградама и признањима у виду пехара и великог прелазног пехара, као и традиционалним гостопримством, Месна заједница „Љубичево“, организатор ове спортске манифестације, успела је и ове године да на турнир доведе квалитетне фудбалске екипе из Пожаревца и околине и бројне посетиоце. На турниру је било веома занимљиво и до краја неизвесно. Тако се и догодило, да у полуфиналу, изванредна екипа СТР „Јера“ Љубичево, за коју су играли бивши репрезентативци Србије Предраг Рајић и Игор Шошо, у дуелу са увек добром екипом „Грамада“, изгуби после извођења пенела. Ова утакмица је, због добре и квалитетне игре, проглашена „финалом пре финала“, односно најбољом утакмицом турнира и игром за гледаоце. У финалној утакмици између екипа „Грамада“ и „Митровић промет“ Осипаоница, победу је извојевала екипа „Митровић промет“. Обе екипе, иначе стари знанци са многих турнира, при-

казали су врсну игру уз међусобно респектовање. За најбољег играча турнира проглашен је Владимир Симић из екипе „Митровић промет“, најбољи стрелац је Александар Пајић - Пајче из екипе СТР „Јера“, а титулу најбољег голмана понео је Звездан Глишић, члан екипе „Митровић промет“. Велики прелазни пехар ОФС Пожаревац и ове године мимоишао је трајног власника, јер је за то била потребна трипл победа. Основна мотивација

одржавања континуитета турнира у малом фудбалу у Љубичеву је велика посећеност и истрчавање „полетараца“ – деце од 5 до 7 година који искористе паузу од пет минута, између полувремена, и попуне цело игралиште у потрази за лоптом. Надамо се да ће многи од њих заволети мали фудбал и учествовати на турнирима у нашем Љубичеву, каже, задовољан овогодишњом манифестацијом, председник Савета месне заједнице „Љубичево“ Владан Радосављевић.

Победничка екипа

recnaroda17072012  
recnaroda17072012  

rec naroda, nedeljnik branicevskog okruga

Advertisement