Page 1

Asociația D’avent

București 2017


WunderDesign - Ghid de design responsabil Autor: Asociația D’Avent Publicat în București, septembrie 2017 Contact: creativ@davent.org, www.wunderkraft.ro ISBN: 978-973- 0-25418- 1


prefata Ghidul de față este o invitație la a ne gândi mai mult la ce înseamnă designul responsabil, pentru noi ca meșteri, artizani, designeri. Dezvoltat în cadrul proiectului „Creator Responsabil - Design și producție cu cap”, ghidul vine cu lecții învățate din câțiva ani de experiență din proiectul Wunderkraft, dar și prin valoarea adăugată câștigată în cadrul WunderDesign - curs de design responsabil. În cadrul ghidului am încercat să punem câteva întrebări-cheie prin care să vă stimulăm să găsiți răspunsurile care vi se potrivesc. Conținutul este adresat celor care meșteresc și celor care își doresc să contribuie la o lume mai curată, mai puțin poluată. Pe scurt, o lume a designului responsabil. Mulțumim pentru contribuție în realizarea acestui ghid: Mihnea Ghilduș, designer de produs Cristiana Bucureci, co-fondator Creionetica Irina Toma, EPM Sustainability Irina Breniuc, Circularia

1


I. Wunderkraft si designul responsabil


L

ansat în noiembrie 2014, Wunderkraft este un proiect ce sprijină artizanii, meșterii, designerii și întreprinderile sociale ce revalorifică materiale pentru a crea produse noi. Inspirația a venit din comunitatea formată în jurul proiectului reciclarecreativa.ro, proiect prin care organizăm ateliere de conștientizare ecologică prin acțiuni creative. Am descoperit oameni talentați și pasionați și ne-am propus să ducem lucrul acesta la următorul nivel. Așa s-a născut Wunderkraft.

În 2014, Wundekraft a luat forma unui magazin online care sprijinea o comunitate de circa 30 de artizani, dar și câteva întreprinderi sociale din București. Magazinul avea scopul de a populariza și comercializa produsele realizate din materiale reciclate, reciclabile și/sau eco-prietenoase. În timp, proiectul a evoluat într-o platformă de sprijin prin care am început să oferim un makerspace de lucru pentru comunitate - Violoncelului Hub, resurse și unelte de lucru, consiliere și promovare. Proiectul „Creator responsabil - design și producție cu cap”, implementat de Asociația D’Avent și 4

C

O

M

U

N


co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (www.afcn.ro), s-a născut din nevoia de a aduce împreună artizanii și designerii care folosesc materiale prietenoase cu mediul, de a oferi o perspectivă asupra designului responsabil. Din experiența anterioară a proiectului Wunderkraft, am identificat nevoia unei îndrumări specializate pentru artizanii existenți pe o piață plină a handmade-ului în România, o piață ce are pregătire și cunoștințe limitate în domeniul designului responsabil. Astfel, prin WunderDesign - Curs de Design Responsabil, am adus artizanii în lumea designului de produs, a uneltelor profesionale și a perspectivelor de piață. Ghidul curent își dorește să facă același lucru, respectiv să ofere o perspectivă introductivă în lumea designului responsabil. Ne adresăm pasionaților de meșterit care vor să învețe să realizeze produse de calitate, durabile în timp, sustenabile din perspectiva mediului. Abordăm tematica designului responsabil, precum și subiecte legate de materiale, spații de lucru, unelte și tehnologii, marketing și promovare, piață și clienți.

I

T

A

T

E

Pe tine te invităm să duci mai departe designul responsabil, fie în calitate de maker creativ, fie în calitate de cumpărător.

5


II. design de produs responsabil


Î

n ultimii ani apar din ce în ce mai multe discuții în spațiul public despre ce produse cumpărăm și ce consumăm. Le discutăm din punct de vedere al provenienței lor, al costului, al impactului asupra sănătății noastre, precum și al deșeurilor pe care le generează. Este o discuție complexă, care abordează multe aspecte și care nu vine cu rezolvări simple. Discuția despre sustenabilitate. În Green Toolbox, publicație realizată de organizația International Young Nature Friends, sustenabilitatea este definită drept o combinație și o sinergie a justiției sociale, sănătății ecologice și a viabilității economice. În contextul activităților din cadrul proiectului Wunderkraft, interpretăm sustenabilitatea prin susținerea artizanilor locali, a produselor realizate din materiale eco-prietenoase și a popularizării achizițiilor verzi în rândul cumpărătorului, fie el persoană fizică sau juridică. În centrul acestor aspecte se regăsește designul de produs.

8

S U S T E N A B

I

L

T

I

A T E


De ce aș alege designul responsabil? Cuvântul a început sa fie folosit din ce în ce mai mult, încât este greu să mai găsești o prezentare care nu conține cuvântul „sustenabilitate”. Designul bun este sustenabil prin esență, pe când un design ineficient duce automat către resurse irosite. De fapt, gândind un produs astfel încât să fie prietenos cu mediul și să nu consume mai multe resurse decât e nevoie, nu facem decât să învățăm designul așa cum ar trebui să fie. Ar trebui să alegi designul responsabil dacă: • Vrei să realizezi un produs care să poată fi utilizat o perioadă îndelungată de timp și care să poată fi reintegrat ușor înapoi în natură. • Dorești ca și calitatea produselor pe care le achiziționezi să fie la un standard ridicat. • Vrei ca produsele să nu prezinte un risc de sănătate pentru cei care le utilizează. • Vrei ca investiția ta să se reflecte în comunitatea în care trăiești.

D E S

I

G N

Designul de produs, abordat sub o definiție clasică, se referă la caracteristicile unui obiect, rolul și funcționalitatea lui, raportarea la cost și felul cum atrage atenția clienților vizați. Procesul de design este, de regulă, un proces de lungă durată. El trece prin mai multe etape; de la ideea inițială, la produsul pe care îl pui pe piață. 9


Mihnea Ghilduș, designer de produs, vorbește despre următoarele etape ale procesului de design: 1. IDEEA, la care se adaugă informațiile cercetate. 2. CONCEPTUL rezultat, la care se adaugă analiza și experiența pentru a trece la următarea etapă. 3. PROIECTUL ce are nevoie de un proces de management pentru a deveni realitate. 4. PROTOTIPUL este prima formă concretă a produsului care prin serializare ajunge la producția în serie. 5. PRODUCȚIA, promovarea și desfacerea sunt pașii ultimi înainte de apariția pe piață. 6. PRODUSUL FINAL este cel care ajunge pe rafturile magazinelor și în casele oamenilor. Noi vom aborda aceste aspecte într-un mod mai simplu, din perspectiva creativului care întâi s-a apucat să facă și abia apoi a început să-și pună întrebări. Pornind de la cele de mai sus, vom vorbi despre elementele sustenabile ale designului de produs din perspectiva procesului de creație, al ciclului de viață al produsului, al materialelor folosite și al obiectivului pentru care un produs poate să fie gândit drept responsabil. Nu vom aborda designul de produs dintr-o perspectiva academică, ci din perspectiva artizanilor, care încep să meșterească la un produs din pură pasiune, ridicând pe parcurs semne de întrebare în timp ce descoperă modalități de a crea, precum și noi abordări. 10

P

R

O

C

E

S


II. 1. Procesul de creatie Ț

a. Inspirație și documentare Ți-a venit acea idee extraordinară și ai chef să te apuci de meșterit sau pur și simplu ai identificat o nevoie la care știi că ai un răspuns? Înainte de a începe treaba, te sfătuim să îți aloci o perioadă pentru documentare. Acest proces este necesar atât pentru a identifica dacă pe piață există deja un produs ca al tău sau ceva similar, cât și pentru a găsi inspirație, context și poate chiar pentru a identifica potențiali cumpărători.

Documentarea o poți aborda după chipul și asemănarea ta. Important este să ți se potrivească, să te inspire și să-ți dea frâu liber imaginației. Poți merge în mediul online, de la simple căutări pe faimosul Pinterest, la ceva mai local pe Designist.ro, sau la vizionarea unor emisiuni/filme dedicate designului de produs (exemple: Objectified; Milton Glaser: To Inform and Delight; Ellen’s Design Challenge). Poți ieși din fața calculatorului la o plimbare pentru a vizita huburi de design de produs existente la tine în oraș (exemple: Dizainăr, Handmaderevolution.ro - București, The Mill - Cluj, Cuib - Iași) Poți merge la expoziții mai clasice sau mai alternative, sau la diverse evenimente unde poți cunoaște oameni inspiraționali și unde poți descoperi comunități (exemple: Romanian Design Week - București; Design cel Mare - Iași). 11


Iar când simți nevoia să te oprești, mergi într-o cafenea care te inspiră prin lămpile realizate din cești de cafea, scaunele din șa de bicicletă sau mesele din carton. Procesul de documentare nu trebuie să se oprească într-un punct. Te poți inspira constant în timpul realizării produsului. Dacă vrei să aplici motive tradiționale românești sau motive specifice altei culturi, cărțile dintr-o bibliotecă îți pot fi foarte utile. Te vor ajuta nu doar la realizarea fizică a produsului, ci și în momentul ulterior în care îi vei spune povestea.

Designul Cradle to Cradle este design regenerativ. Practic este un mod de a construi produse care nu vor mai ajunge la groapa de gunoi. Certificarea C2C are în vedere cât de ușor se reintegrează materialul în natură, cât de ușor poate fi refolosit, dacă la realizarea produsului s-a folosit energie regenerabilă și s-au gestionat resursele într-un mod sustenabil. Nu în ultimul rând, este important ca procesul de producție să ia în considerare drepturile, interesele și perspectivele tuturor părților interesate.

Garanții pentru produse

Dizainăr este platforma dedicată în exclusivitate creației românești: un loc de întâlnire, promovare și generare de cultură educată în domeniul designului. Magazinul-concept Dizainăr și-a deschis porțile în decembrie 2012. Oferă o gamă largă de produse și servicii de design, devenind astfel un hub, o conexiune între creatorul, producătorul și utilizatorul final.

12

Există și companii care oferă garanție pe viață pentru produsele lor. Câteva exemple ar fi: Cutco.com pentru produse de bucătărie, Polar Bottle pentru recipiente de lichide, Jansport pentru ghiozdane, Feetures! pentru șosete, Osprey pentru echipament de munte, Zippo pentru brichete și alte câteva zeci de companii. Din păcate, în România, ne putem bucura doar de rarele companii care oferă garanție de peste 5 ani. Ex: Decathlon oferă garanție de 10 ani pentru anumite produse, Fibrex oferă garanție de 15 ani pentru căzi de baie și piscine. Doar cei de la Magniflex vorbesc de garanție pe viață pentru saltelele lor.


b. Ciclul de viață al produsului Când vorbim despre un produs sustenabil ne gândim la ciclul de viață al acestuia. Din acest punct de vedere, nu ne referim doar la durata medie de viață a produsului pe care îl realizăm. Gândim ciclul de viață al produsului în contextul unei economii circulare, un produs pe care îl proiectăm astfel încât amprenta lui asupra mediului să fie cât mai mică, să genereze zero deșeuri, adică să fie biodegradabil sau reciclabil. Dar asta nu este suficient. Când avem gata pregătită ideea produsului, trebuie să identificăm materialele, dar și sursa acestora, consumabilele cele mai potrivite (vopsea ecologică, lipici care nu este toxic etc), uneltele cele mai eficiente, să maximizăm durata de viață a produsului pe care dorim să îl realizăm (inclusiv prin posibilitatea reparării lui, atunci când se strică) și să ne punem întrebarea cheie: Ce se întâmplă cu acel produs când nu va mai fi utilizat? Este biodegradabil? Poate fi reciclat? Conține elemente care îngreunează procesul de reciclare? Tot în contextul realizării și lansării pe piață a unui produs sustenabil, trebuie să luăm în calcul cum ambalăm produsul înainte de a-l scoate spre vânzare, precum și ce metodă de transport alegem pentru a-l livra clienților. Când vorbim despre ambalaj, trebuie să luăm în calcul două criterii esențiale: 13


A

M

B A L A J

14

Criteriul estetic - respectiv prima întâlnire a clientului cu produsul livrat. Criteriul de protecție - în funcție de modalitatea de transport, trebuie să îi acordăm o atenție deosebită. Din păcate, marea parte a serviciilor de curierat nu au o reputație bună cu privire la manipularea coletelor. De aceea, aspectul de protecție este foarte important. În ce privește ambalajul, recomandăm evitarea tipurilor de plastic care sunt greu sau imposibil de reciclat. Dacă decidem să folosim hârtie sau carton, recomandăm achiziționarea materialelor certificate FSC (provin din păduri a căror exploatare respectă principiile dezvoltării durabile) sau conțin un procent cât mai mare de material reciclat. Există și soluții de împachetare inovative cum ar fi cele crescute din spori de ciupercă de la ecovativedesign.com. Când produsul este gata de trimis către client, urmează decizia de a alege curierul. Dacă pe distanțe lungi opțiunile sunt destul de limitate la curieri care folosesc autoturisme (la nivel național) sau avioane/ vapoare (la nivel internațional), pentru livrările în același oraș există

Original Unverpakt De câțiva ani funcționează în Berlin un supermarket zero deșeuri, respectiv un magazin care vinde doar produse vărsate, unde trebuie să mergi cu recipientele proprii sau de unde poți cumpăra recipiente pentru utilizare îndelungată. Acest concept a început să apară și în alte orașe din Europa.


și opțiunea eco-prietenoasă a curieratului pe bicicletă, opțiune din ce în ce mai des întâlnită în orașele mari. Totuși, indiferent ce opțiune alegeți, acordați o atenție deosebită felului cum veți împacheta și asigura produsul. Astfel, în funcție de produsul realizat, fie vă orientați către o cutie care încadrează perfect produsul, fie vă recomandăm să faceți anumite completări cu hârtie mototolită sau fulgi de plastic, ambele tipuri să fie materiale reciclate. O altă opțiune de securizare a produsului în cutie poate fi și utilizarea fulgilor din polistiren biodegradabil.

Repair Cafe Repair Cafe este un model de business care are în vedere ciclul de viață al produselor. Aici lumea se întâlnește pentru a repara calculatoare, biciclete, îmbrăcăminte, echipamente de uz casnic. Într-un astfel de spațiu puteți găsi unelte și îndrumare. Scopul este reducerea deșeurilor, dobândirea aptitudinilor tehnice și coeziunea socială. Un exemplu este Repair Cafe Cluj.

c. Materialele Alegerea materialului este un pas foarte important în designul responsabil. Prin integrarea unor materiale specifice în noul produs poți contribui la reducerea deșeurilor, poți asigura durabilitatea și posibilitatea de reparare a produsului tău. Recomandăm alegerea unor materiale rezistente provenite din surse regenerabile. De asemenea, poți avea o contribuție la îmbunătățirea calității vieții prin eliminarea materialelor ce includ substanțe nocive pentru sănătate sau poți avea o contribuție la protejarea mediului optând pentru materiale locale și ușor reciclabile la finalul vieții produsului.

M

A

T

E

R

I

A

L 15


Revalorificarea materialelor Cum ar fi să vezi deșeurile ca pe o resursă? Industriile generează numeroase deșeuri în procesul de producție. Imaginează-ți accesul aproape gratuit la tonele de resurse pentru produsul tău. Prin colaborarea cu industriile existente, poți crea un design gândit special pentru a integra aceste resturi în noile produse. Astfel, companiile îți pot deveni furnizori de materie primă sau chiar parteneri. O altă modalitate este să iei obiectele vechi cărora să le rescrii povestea, prelungindu-le ciclul de viață.

Circularia este o platformă care își propune să conecteze generatorii de viitoare deșeuri sau de materii prime secundare (companii, instituții, organizații, persoane fizice) cu cei care le pot valorifica în mod creativ upcyclers (mici antreprenori, meșteri, artizani, persoane fizice, instituții, organizați și companii).

90% dintre upcyclerii din România își doresc accesul la materiale de revalorificat de la companii, potrivit unui sondaj Circularia. În top se află disponibilitatea de revalorificare a resturilor din industria textilă și de confecții sau materiale conexe (ex. publicitate, outdoor) - 45%. De asemenea, 18,2% dintre upcycleri au menționat disponibilitatea de a revalorifica mobilierul și alte materiale care pot fi utilizate în confecționare mobilei și decorațiunilor. 16


În ce privește designul din materiale revalorificate, există câteva exemple de bună practică ce ne pot inspira atât în România, cât și la nivel internațional. Pe de-o parte ne arată că se poate, pe de altă parte ne arată că este nevoie de mult mai mulți makeri care au astfel de abordări. Câteva exemple din România: •

Deco-Box (București) revalorifică lemnul în produse de artă sau produse decorative.

Upside Down (Iași) transformă bannerele stradale în portofele, huse și diverse tipuri de genți.

Bulb27 (Iași) revalorifică piesele industriale în obiecte unice de iluminat.

Molcush (București) folosește mileuri și alte textile tradiționale vechi pentru a le tansforma în noi accesorii.

Arh. Justin Baroncea realizează obiecte de mobilier urban din materiale reciclate.

Deco-Box

Upside Down

Bulb27

Molcush

La nivel internațional putem aminti compania finlandeză Costo care retransformă denimul în diverse accesorii și chiar încălțăminte; designerul de produs Marcel Dunger realizează bijuterii incorporând resturi de lemn; Jacketsforjasper.com foloseste materiale textile recuperate de la marii producatori industriali pentru a le transforma in jachete de iarnă. 17


Materiale reciclate și reciclabile Ca artizan preocupat de designul responsabil poți opta pentru materiale noi, dar care sunt realizate la bază din materiale reciclate prin procedee industriale (hârtia reciclată sau certificată FSC pentru ambalaje și etichete, lemn reciclat, umplutură din fulgi de plastic etc.). Există și materiale textile noi cu defecte, provenite din anumite procese industriale de producție și considerate fashion seconds. Acestea pot primi o nouă viață, ceea ce reprezintă un flux nou de venit. Însă, vă încurajăm să gândiți soluții de design responsabil pentru aceste industrii pentru a le susține în reducerea producției de materiale cu defecte sau de resturi de materiale ce devin deșeuri.

750

de milioane de metri de material din industria denimului sunt considerate „seconds”. Această cantitate impresionantă este de obicei vândută de producători la o fracțiune din valoarea ei de producție.

Folosiți materiale

100%

MATER este o bibliotecă de materiale, înființată în București în 2017, ce conține o colecție extinsă de mostre de materiale dedicată profesioniștilor: arhitecți, designeri

bumbac sau polyester

de interior, designeri de produs, ilustratori, artiști plastici,

Acestea sunt mult mai ușor de reciclat decât

de o astfel de resursă. Pe lângă bilbiotecă, spațiul este

dar și organizații care dezvoltă produse și au nevoie cele mixte (ex. 70% bumbac, 30% polyamida). Din păcate, mare parte din textilele puse pe piată sunt un mix de fibre sintetice și fibre naturale.

18

gândit astfel încât să permită profesioniștilor să lucreze la propriile proiecte, să găsească inspirație cu ajutorul materialelor noi și speciale, să paticipe la conferințe și evenimente de specialitate.


I

N

S

T

R

d. Unelte, tehnologii și spații de lucru Pentru realizarea unui produs de calitate ai nevoie de unelte profesionale care să îți permită să fii eficient în materie de timp, să nu îți distrugă materialul, dar și să poți realiza finisajele și munca de detaliu așa cum ar trebui. O unealtă potrivită pentru complexitatea produsului tău devine esențială. Avantajul uneltelor profesioniste nu este dat doar de ce poți face pentru produsul tău specific, ci și de faptul că au o durată de viață mai lungă. Faci o singură investiție pe termen lung în loc să fii nevoit să schimbi uneltele periodic, generând astfel o gaură în buget, dar și deșeuri cu produse greu reciclabile.

U

M

E

N

T

Pe de altă parte, ca maker independent sau întreprindere la început de drum, capacitatea de a-ți crea prototipul produsului sau serii mici de produse este limitată, iar investiția inițială este de obicei prea mare. Ai nevoie de uneltele potrivite, uneori de tehnologii (poate chiar industriale) și inclusiv de îndrumare. Astfel, trebuie să găsești alternative, încât să nu fii nevoit să renunți la produsul tău sau să faci rabat la calitate. O soluție sunt makerspace-urile, populare din ce în ce mai mult și în România. 19


A Aici poți testa și învăța despre unelte și tehnologii, poți găsi colaboratori și poți primi feedback din comunitate pentru ideea ta. Câteva exemple existente la momentul realizării acestui ghid ar fi: Nod Makerspace (București), Violoncelului Hub (București), Hatch Hakerspace (București), Spațiul X (București), Quib (Sânpetru, Brașov), Green Mogo (Mogoșoaia), Plan Zero (Timișoara), Fab Lab Iași, Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu (București). 20

Violoncelului Hub funcționează ca makerspace pentru comunitatea de reciclare creativă. În același timp, reprezintă un Hub de eco-inovație și include o grădină urbană dezvoltată împreună cu comunitatea.

T

E

L

Nod Makerspace este un spațiu creativ de lucru care oferă acces pe bază de membership la spațiu, la comunitate și knowhow, la o gamă largă de unelte și echipamente pentru fabricație digitală și prototipare rapidă.

I

E

R

Quib promovează principiile economiei circulare și ale designului cradle-to-cradle. Atelierul QUIB este un centru de design și dezvoltare de produse, fiind dotat cu unelte și echipamente speciale. Sprijină designeri de obiecte ce promovează economia circulară și materialele inovative.


II. 2. obiectivul În acest ghid înțelegem un produs sustenabil nu doar din punctul de vedere al materialului folosit pentru realizare sau potențialul lui de reciclare. Designul responsabil poate fi privit și prin obiectivul pe care îl îndeplinește, obiectiv de mediu sau obiectiv social, respectiv un obiectiv care rezolvă o problemă reală din comunitate Astfel, devin din ce în ce mai populare modelele de business care integrează în principiile lor și responsabilitatea socială și/sau responsabilitatea de mediu, principii ce îi ajută să se diferențieze pe piața pe care concurează. Dacă din punct de vedere al obiectivului de mediu putem vorbi de produse care se realizează din materiale ecoprietenoase (reciclate, reciclabile, biodegradabile), din punct de vedere social există mai multe tipuri de abordări cum ar fi: Întreprinderi care dezvoltă/promovează produse realizate de persoane provenite din medii defavorizate. Exemple din

România ar fi: Meșteshukar Butiq, Remesh, Atelierul de Pânză, Made in Roșia Montana, Timural Group. Huburi și magazine care promovează produse realizate în România, pentru susținerea producției locale: Dizainăr (București), Cuib (Iași). Câteva exemple internaționale ar fi: •

Arhitectul Shigeru Ban din Japonia realizează construcții din tuburi de carton reciclate, construcții utilizate la găzduirea victimelor dezastrelor naturale.

RedeAsta din Brazilia este o întreprindere socială care promovează obiecte realizate de grupuri vulnerabile din favele, majoritatea având la bază materiale revalorificate din deșeuri. Aceste produse sunt dezvoltate cu suportul unor designeri de renume, care pun în valoare meșteșuguri sau materiale locale.

BHcrafts din Bosnia și Herțegovina este o întreprindere socială care susține femeile din grupuri vulnerabile, oferind programe de dezvoltare personală și de învățare a unui meșteșug. Obiectele vestimentare și decorative sunt realizate în colaborare cu designeri. 21


III. branding si promovare online


B

randingul este un proces prin care se stabilește unicitatea unui business. Este efortul unei firme (indiferent de mărime) de a-și crea o imagine și o identitate, de a-și fonda credințele și valorile. Ideea brandului se integrează în cele mai profunde aspecte ale business-ului: cultura organizației, produsele și/sau serviciile, campaniile de marketing etc.

Construcția unui brand •

• • •

Brandingul unei firme este comparabil cu reputația unei persoane. Reflectă modul în care este percepută firma ta în piață de către consumatori, parteneri și concurenți. Presupune un set de valori, concepte și trăsături care oferă unicitate firmei. Brandul este ceea ce comunică firma ta în spatele unui nume, unui logo sau altor simboluri prin care te adresezi publicului tău. Brandul spune o poveste, transmite o emoție și oferă o experiență. Prin urmare, află ce transmiți tu prin designul pe care îl creezi, cum este primită povestea ta și ce experiență oferă clientului.

Diferențiatori Fiecare brand își atribuie anumite calități care să-l diferențieze de concurență: • Lider de piață în inovație • Focusat pe calitatea produselor sau serviciilor • Preocupat de autenticitate și originalitate • Renumit pentru prețurile reduse ș.a. În timp ce brandingul stabileste identitatea și atuurile unei firme, marketingul vine în completare cu beneficiile punctuale ale consumatorului proiectate într-o campanie de vânzări. 24


Branding de produs Produsul incorporează într-o formă mai concretă ideea brandului. Totul începe cu o poveste, urmând să îți creionezi o identitate vizuală. Față de comunicarea de marketing, brandingul de produs are un impact pe termen lung. În acest caz, diferențiatorii sunt și mai importanți decât în cazul brandingului organizațional. Pașii următori sunt crearea mesajelor de marketing și conturarea campaniilor de promovare ale produsului tău.

Branding online Identitatea unei firme în mediul online presupune o dinamică și o flexibilitate mai mare. Consumatorii nu doar primesc mesaje din partea brandurilor, dar pot raspunde în timp real, pot lua pozitie față de acțiunile unui brand, pot relaționa cu alți consumatori și pot declansa mișcări masive pro sau contra unui brand. Câteva sfaturi care să te ajute în comunicarea online a brandului: 1. Află care este publicul tău țintă. Acest lucru te va ajuta atunci când trebuie să creezi conţinut şi să stabileşti planuri de comunicare. 2. Ofera o voce brandului tău. Miza în mediul online este să creezi comunități și să le fidelizezi. Ideal este sa fii un lider de informare și educare în domeniul tău, un generator de idei și valori. 3. Alege un mix al canalelor de comunicare și asigură-te că ești ușor de găsit în mediile online prin cuvintele-cheie folosite de publicul tău. Aici te poate ajuta un specialist în SEO. 4. Oriunde alegi să comunici, asigură-te că există o comunicare unitară a brandului tău. De aceea, este util să îți creezi un manual de branding.

25


Iv. marketing:fotografie, poveste si pret


O

ricât de reușit ar fi produsul pe care îl faci, probabilitatea să se vândă singur, fără a fi promovat și descoperit, este foarte mică. Astfel, trebuie acordată o atenție aparte felului în care vei spune povestea ta, ca maker, dar și felului în care vei spune povestea produsului. Povestea este importantă nu doar pentru a vinde, ci și pentru a crea o legătură cu clientul sau, după caz, de a contribui la atingerea obiectivului tău social și/sau de mediu.

Oamenii adoră poveștile. Noua generație de mileniali și generația X caută din ce în ce mai mult o poveste bună. De aceea, arta story-telling-ului este recunoscută ca o practică ce a supraviețuit generații întregi fără să se piardă. Este un element crucial în marketing-ul secolului XXI. Oamenii nu vor doar un produs sau un serviciu. Vor să se simtă apropiați de acel lucru. Nu vor să fie doar un client de care compania se dezice odată ce tranzacția s-a încheiat. Sfatul nostru: Creează o poveste în jurul produsului și comunică cu clienții tăi personalizând limbajul pe care îl folosești, tratând fiecare client ca și cum ar fi unic. 28

Kitul de marketing pe care îl recomandăm să îl aveți pregătit înainte de a vă prezenta produsul în public conține următoarele: •

Fotografia de produs - este o fotografie care are în centrul atenției obiectul fotografiat pe un fundal cât mai simplu. O astfel de fotografie ar trebui să surprindă inclusiv detaliile “tehnice” ale produsului, respectiv forma, dimensiunile, caracteristicile acestuia.

Fotografia de atmosferă - este o fotografie care oferă context obiectului tău. În această fotografie apar și alte elemente care ajută clientul să își imagineze cum va fi utilizat produsul.

Povestea produsului ar trebui să fie complementară


cu cele două tipuri de fotografii specificate mai sus. Respectiv, povestea produsului ar trebui să introducă clientul în culisele realizării produsului, să-l facă să înțeleagă care ar putea fi utilitatea obiectului și care este diferențiatorul lui pe piață față de alte produse din aceeași gamă. Tot din povestea produsului ar trebui să facă parte și capacitatea de producție al acelui obiect, respectiv dacă este un produs în serie limitată, dacă este un produs realizat doar pe comandă, dacă fiecare tip de produs este unic sau în serie etc. •

Despre autor. Ești un maker care realizează obiecte sustenabile? Atunci, cu atât mai mult am dori să-ți auzim povestea. Strâns legată de strategia ta de branding, povestea autorului va introduce clientul în lumea ta creativă, va atrage presă, bloggeri care doresc să ducă vorba mai departe, va crea o legătură între tine și publicul tău țintă și va ajuta clientul să înțeleagă puțin despre efortul depus pentru realizarea produsului. Ne interesează să știm ce te inspiră când realizezi un tip de produs, ce te motivează când te apuci de treabă.

F O T O

După ce ai povestea produsului și povestea autorului, îți recomandăm să te gândești la o etichetă potrivită care va însoți produsul gata de vânzare. Inclusiv eticheta o poți realiza din material eco-prietenos sau poți găsi soluții ingenioase de a spune povestea sau de a trimite clientul direct către canalele online unde poate afla mai multe. 29


Prețul produsului trebuie gândit foarte bine înainte de a-ți prezenta produsul în public. Pentru a stabilit un preț real, care să te ajute să te dezvolți, recomandăm realizarea unui plan de afaceri pe termen mediu în care să iei în calcul un buget de cheltuieli și venituri pe cel puțin 3 ani. Chiar dacă pare o mare provocare la început (mai ales pentru cei ce nu iubesc cifrele), o astfel de abordare te poate ajuta să devii sustenabil și să păstrezi un echilibru între investiția pe care o vei realiza și profitul pe care îl vei obține.

O abordare mai simplă a prețului de produs ar trebui să includă următoarele: •

Care este bugetul de execuție al produsului tău (materiale - inclusiv ambalajul, consumabile, unelte, resurse umane pentru manoperă, alte cheltuieli de tipul utilităților)

Care este bugetul de marketing si promovare (dacă trebuie să plătești pentru fotografii profesionale, costul promovării pe canalele pe care le vei alege, costul etichetei de produs etc)

Costul transportului/manipulării produsului.

Care este profitul pe care tu îl aștepți pentru produsul tău

Un buget mai complex va conține următoarele elemente valabile pentru toată afacerea ta, în cazul în care produci și vinzi mai multe tipuri de obiecte:

30

Planul de investiții, alături de planul de a atrage investitori (inclusiv campaniile de crowdfunding).

Costurile fixe ale afacerii tale, respectiv costurile constante care

V

I

Z

I


apar lunar (cele ce țin de spațiul unde lucrezi, salariile angajaților, abonamente, contabilitate etc)

U

N

E

Costurile variabile ale afacerii tale, respectiv costurile ce depind de anumiți factori (ex: materialul pe care îl achiziționezi pentru o anumită cantitate de producție, curieratul)

Taxele și impozitele, precum și TVA-ul.

Cantitatea de produse pe care aproximezi că o vei vinde lunar în următorul an, precum și prețul fiecărui tip de produs în parte

În funcție de raportul dintre cele de mai sus îți vei putea da seama dacă prețul stabilit de tine inițial, canalele identificate pentru vânzarea produselor, investiția necesară pentru producție sunt cele necesare sau vor mai trebui ajustate.

Crowdfunding-ul reprezintă o campanie de strângere de fonduri derulată online, pe platforme specifice precum startarium.ro, kickstarter.com, wearehere.ro, prin care cei cărora le place ideea ta de produs te susțin financiar pentru a-l lansa pe piață. Funcționează și ca o metodă foarte bună pentru a testa interesul pieței pentru produsul tău. Totuși, o campanie de crowdfunding nu este floare la ureche. Astfel, este foarte important să înțelegi foarte bine despre ce este vorba înainte de a te angrena într-o astfel de campanie. Trebuie să îți propui niște ținte realiste.

31


v. piata si clientii


Capitolul anterior despre preț trebuie direct corelat cu piața și potențialii clienți pentru produsul tău. De aceea, considerăm foarte important să îți întocmești un plan de afaceri care te va ajută să îți structurezi mult mai multe elemente necesare ca afacerea ta să funcționeze. În ce privește clienții, primul lucru pe care îl recomandăm este să te gândești la tipologia acestora. În ce categorie de vârstă se încadrează, din ce medii provin, ce tipuri de venituri au, ce fel de preferințe dar și ce temeri au atunci când cumpară un produs, precum și potențiala motivație de achiziție a produsului. Odată stabilite aceste elemente poți încerca să faci o aproximare de dimensiune a pieței, precum și să stabilești canalele cele mai potrivite pentru a ajunge la publicul tău țintă. Această aproximare te va ajuta să înțelegi clienții cărora te adresezi, să îți faci planul de vânzare pe următorul an, să vezi care ar fi piața de desfacere, precum și să analizezi care ar fi capacitatea ta de producție în raport cu estimările de vânzări. Evident, este relevant și ce tip de produs îți dorești să pui pe piață. Dacă vorbim despre un produs care este achiziționat de o persoană o dată în viață, unul care generează clienți fideli, un produs cumpărat 34

Stabilește profilul clientului tău: Locația – Care sunt locurile unde pot fi găsiți clienții tăi? Vârsta – Care este intervalul lor de vârstă? Gen – Care este genul lor (bărbați sau femei)? Nivelul de educație – Care este nivelul lor de educație? Domeniu de activitate – În ce domeniu de activitate muncesc și ce funcții au? Nivelul de venit – Care este nivelul de venit al acestor persoane? Site-uri preferate – Ce tip de site-uri web frecventează? Motivul pentru care cumpără – Care sunt motivele pentru care ar cumpăra produsele tale? Temerile – Ce frici au atunci când cumpără produsul?


ca și cadou etc. Dincolo de vânzarea directă către persoane fizice, în funcție de tipul de produs, poți lua în calcul și vânzarea către persoane juridice. În special dacă vorbim de un produs sustenabil, care ia în calcul aspectele de mediu și/sau sociale, produsul tău poate fi promovat ca achiziție verde pentru instituții, companii și ONG-uri. Inclusiv cadrul legislativ curent încurajează instituțiile publice să realizeze achiziții verzi prin Legea nr. 69/2016. În ce privește companiile, achizițiile sustenabile intră în politica de Responsabilitate Socială pe care au dezvoltat-o din ce în ce mai multe companii în ultimii ani. Dacă ai luat decizia de a-ți promova produsul în rândul persoanelor juridice, în cazul unor potențiale comenzi venite din partea acestora, te sfătuim să acorzi o deosebită atenție capacității de producție în cazul unei comenzi pentru un număr ridicat de produse într-o perioadă scurtă de timp. 35


vi. incheiere


Pe lângă cele menționate mai sus, vă mai invităm să vă gândiți și la forma legală pe care o veți da afacerii voastre (întreprindere socială, SRL-D, SRL, PFA etc), la drepturile de autor, precum și marca înregistrată, la formele de a obține susținere pe termen lung prin identificarea unui business angel sau a unui finanțator care să contribuie la punerea în practică a ideii. Pentru idei bine conturate și planuri de afacere bine puse la punct există o serie de oportunități sub formă de finanțări, incubatoare, consiliere pe termen lung care pot funcționa ca adevărate catalizatoare pentru susținerea voastră. Câteva exemple: Nesst România, Startarium, Get in the Ring, Chivas the Venture etc.

V I S 38

Sunt multe aspecte pe care nu le-am atins în cadrul acestui ghid. Ce am încercat să facem a fost să vă ridicăm câteva semne de întrebare estențiale, astfel încât produsele voastre să contribuie la o lume mai bună, mai puțin poluată, dar și voi să puteți deveni sustenabili în afacerea voastră, să reușiți să vă îndepliniți visul cu un efort potrivit. Vă urăm succes!

Cu drag,


1. Folosește cât mai multe materiale

reciclate/reciclabile/biodegradabile.

2.

Încearcă să găsești surse de materiale alternative, care sunt economice și reduc amprenta de carbon

3. Gândește-te la ce se va întâmpla

cu produsul tău la sfârșitul ciclului său de viață. Îl poți recupera sau recicla?

4. Găsește un spațiu unde

poți dezvolta în timp util idei și prototipuri, cum ar fi un makerspace.

5. Asigură-te că produsul sau

serviciul tău are poze uimitoare și o poveste cu care oamenii pot relaționa.

6. Află ce îi motivează pe oamenii

din target-ul tău și ce temeri au când cumpără ceva. Comunică cu ei pentru a le elimina îndoielile.

7. Îndrăznește să visezi la o lume

altfel, mai curată și mai echitabilă. În același timp, trebuie să-ți pui visul în practică într-un mod cât mai pragmatic, cu planuri pe termen lung și calcule fezabile.

8. Caută comunități. Alătură-te lor! În cazul în care nu le găsești, dezvoltă-le!

9.

Fii un reprezentant al designului responsabil! Atât ca și meșter creativ, dar și în calitate de cumpărător.

39


​ roiect cultural dezvoltat de​ A P ​ sociația D’Avent și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (www.afcn.ro). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Coordonator:

40

Parteneri:


ISBN: 978-973- 0-25418- 1

WunderDesign - ghid dedicat designului de produs responsabil  

Un ghid dedicat artizanilor, mesterilor si designerilor la inceput de drum.

WunderDesign - ghid dedicat designului de produs responsabil  

Un ghid dedicat artizanilor, mesterilor si designerilor la inceput de drum.

Advertisement