Page 1

5. udgave - Maj 2014 For unge i Rebild Kommune


Udgiver: Rebild Ungdomsskole Sverriggårdsvej 4, 9520 Skørping

Grafik: Reklamehuset Hobro

Homopiger og lesbiske drenge

Oplag: 1.700 stk.

Af Linea Winkler

Tryk: Hobro Lyntryk

P

Ansvarshavende: Jens Skov Jørgensen, ungdomsskoleleder

”Otto – er et magasin” nr. 5 er nu klar til, at du åbner det, hvad enten du læser det hele eller bare lige skimmer de sjoveste overskrifter. Temaet i dette nummer er drenge og piger, så vi på Ottoredaktionen håber, at der er noget, I alle kan relatere til. Læs vores forskellige anmeldelser af blogs og apps, vores spændende artikler om pigedramaer og problemer med læreren samt den personlige beretning om at være tæt på voldtægt. Derudover finder du den store kagetest, da vores smagsdommere traditionen tro har været i action igen. Denne gang har vi været otte flittige journalister på Otto, men du skal være mere end velkommen til at tage en ven under armen og skrive tekster sammen med os. Vores møder er fyldt med godt humør, cookies og skriveglade unge! På Otto-redaktionen er vi glade for, at du allerede har slået op på den første side, keep going!

Redaktion: Linea Winkler, Eva Kold, Lasse Isaksen, Signe Nobel Nielsen, Simon Rytter, Martin Thorup Jensen, Felix Baltazar Paulsen, Tobias Lassen Kristensen og Helle Bitsch Pedersen. Kontakt: otto@ottoeretmagasin.dk www.ottoeretmagasin.dk Har du lyst til at være en del af Otto-redaktionen, så kontakt tovholder Helle Bitsch Pedersen på ihbpe@rebild.dk

Hilsner fra vores altid glade og skønne Otto-redaktion

nr. 5

nr. 5

nr. 5 er til dig!

iger, drenge, drengepiger, bøsserøve m.v. Du har sikkert hørt dem før. Der findes uendeligt mange betegnelser for forskellige piger og drenge og endnu flere uskrevne regler for, hvad der er en ’rigtig’ pige, og hvad der er en ’rigtig’ dreng. En pige er sød, stille og kan godt lide dukker. Når hun bliver ældre, synes hun godt om tøj og makeup. Piger er dygtige i skolen, de laver deres lektier og elsker at snakke om drenge. Drenge derimod er vilde, ustyrlige og født til at spille på en boldbane, eller til at sidde foran en computer fra de er 10 til 25 år… Men hvad nu hvis lille Viktor gerne vil lege med dukker i børnehaven den ene dag og lege krig den anden? Eller hvis Sofie i 8. kl. skriver en stil af efter Lasse fra 9. kl., fordi hun simpelthen bare ikke lige orkede… Hvad stiller vi op, når normerne bliver brudt? Samfundet bliver mere og mere åbent, og vi bliver bedre og bedre til at tackle forskelle på mennesker, også internt i kønnene. Homovielser er blevet lovlige, og det er nu også muligt at skifte køn. Nogle kalder bevidst deres børn for navne, der kan tildeles både piger og drenge, så børnene ikke føler, at de sættes i en ”boks”. F.eks. kan både en dreng og en pige hedde Michelle, Kim, Andrea og Gert. Er det at gå for vidt? Eller er det den frihed, alle børn og unge burde have? I teenageårene popper der mange spørgsmål op. Er jeg mon biseksuel? Burde jeg egentlig have været en dreng eller en pige? Er der en grund til, at jeg hovedsageligt er sammen med folk af det modsatte køn? Og hvad nu hvis det sker, at den unge faktisk finder ud af, at han/hun er homo- eller biseksuel, hvordan og hvornår skal man så fortælle sine forældre og venner det? Det at ”springe ud” kan føre til mange uventede ting, gode som dårlige. Samfundet ændrer sig hele tiden, og hvem ved… Om 50 år kan det være, der er opfundet et stof, som kan gøre, at vi bliver født tvekønnet, præcis ligesom snegle… Weird!

Journalister: Signe Nobel Nielsen (tv.), Lasse Isaksen, Felix Baltazar Paulsen, Linea Winkler, Martin Thorup Jensen, Eva Kold (th.), Simon Rytter og Tobias Lassen Kristensen (ned.). Foto af: Helle Bitsch Pedersen

2

3


OTTO handler i dette nummer om drenge og piger. Så hvad er mere nærliggende end at bringe en artikel om venner. Jeg har derfor interviewet tre forskellige vennepar for at undersøge, om der er forskel på ægte venskaber. Af Eva Kold - Privatfotos

nr. 5

nr. 5

Friends

Josephine og Mathias

Josephine og Mathias er gode venner og hygger sig altid sammen. Josephine går i 9. klasse på Suldrup skole, mens Mathias derimod arbejder som mekaniker til hverdag. De går derfor ikke i samme klasse, men de har begge stor gavn af deres venskab, selvom de umiddelbart ikke er et oplagt vennepar.

Gik på samme skole I dag er det kun Josephine, der går på Suldrup skole. Hun slider i lektierne, mens Mathias arbejder som mekaniker. Selvom de ikke længere går på samme skole, betyder det ikke noget, da de ofte mødes i klubben til et godt gammeldags spil pool. Derudover bruger de begge deres fritid i Rebild Ungdomsråd, hvor der også er tid til spas. Herigennem holder de bl.a. kontakten til hinanden.

Fest og afslapning den perfekte kombination

Anna og Emma

Veninderne Anna Kragh og Emma B. Christensen går begge i 9. A på Skørping skole. De er ’bedste venner’ og hygger sig altid, når de er sammen. De kan godt lide at være et ’pige-vennepar’, da det giver dem mulighed for at snakke om alting.

’Ikke biologiske søskende’ Anna og Emma mødte hinanden første skoledag, så pigerne har altid været veninder. Men i løbet af det sidste år er de næsten ’vokset sammen’, eller som Emma udtrykker: ”Vi kalder det ikke ’bedste venner’. Vi kalder det: Ikke biologiske søskende”. De er der altid for hinanden og er gode til at motivere hinanden. Der er ingen ulemper ved deres venskab. De nyder at være sammen og orker ikke dumme ligegyldige skænderier.

Motiverer hinanden Anna henter en masse inspiration hos Emma og omvendt. De diskuterer og deler gode bøger, spil, musik og tv-serier. Når de er sammen, laver de lektier, hører musik og træner i det lokale fitnesscenter. Emma forklarer: ”Vi motiverer hinanden, når vi løber og dyrker sport”. De træner derfor gerne sammen for at yde lidt ekstra. Men de to piger er også super dygtige i køkkenet, og de elsker at hygge sig med lækker og eksperimenterende mad. Deres venskab er rigtig godt, fordi de harmonerer utrolig godt sammen. Emma siger: ”Vi er rigtig gode venner, fordi vi tænker meget ens, og vi har de samme meninger om mange ting. Vi supplerer hinanden rigtig godt, fordi vi også tit ikke er enige”.

Holder sammen Der er ingen problemer i Anna og Emmas venskab. De ser kun fordele ved at være et ’pige-vennepar’. Alle oplevelser og holdninger bliver delt, og de snakker tit længe om forskellige emner. Emma og Annas venner accepterer de to piger. Anna udtaler: ”De ser os som et ægtepar, Fru og Fru Kragh Christensen, hahaha. Ej de fleste synes bare, at vi er skøre, men ellers ser de ikke anderledes på os end andre vennepar”. Anna flyttede i starten af 4. klasse fire år til Kina og kom først hjem i starten af syvende. Da Anna boede i Kina, holdte de to piger stadig kontakten ved hjælp af Skype. Men Emma indrømmer dog, at hun er meget glad for at have Anna hjemme igen! Emma beskriver Anna som: ”Trofast, loyal og rødhåret”. Hun tilføjer: ”Alle der kender en rødhåret eller har en veninde, der er det, ved, hvad jeg snakker om. De er noget helt for sig selv”. Anna siger: ” Emma er sød, sig selv og loyal”.

Når de to tilbringer tid sammen, er de gode til at snakke om alt mellem himmel og jord. De joker ofte med hinanden, men de kan også have seriøse samtaler. De elsker begge at slappe af, og ofte slænger de sig bare i sofaen og ser en god film. Men der bliver sandelig også sat tid af til at feste. De fester tit sammen, da fest og farver er noget, de begge holder meget af.

Plads til alle ”Vores venner accepterer og respekterer os, fordi vi altid lukker dem ind” siger Josephine og Mathias. Der har aldrig rigtig været nogen problemer i deres venskab. De har kun oplevet små problemer, som har påvirket venskabet en smule. Josephine forklarer: ”Hvis Mathias snakker rigtig godt med en anden pige, så kan hun godt blive jaloux over, at Mathias og jeg snakker sammen, fordi vi har så godt og tæt et venskab.”

Tætte venner ”Mathias og jeg accepterer hinandens forskelligheder, derfor er vi super gode venner. Vi passer også godt sammen, fordi vi både kan have seriøse samtaler, men samtidig også lave en masse sjov uden at blive sure på hinanden. Jeg ser Mathias som en omsorgsfuld, hjælpsom og gavmild person. Han ser mig som den søde, sjove og fjollede pige,” fortæller Josephine. Mathias og Josephine er ikke ’bedste venner’. De føler ikke, at det er nødvendigt at sætte en titel på deres venskab. De ser bare deres venskab som tæt og hyggeligt.

Deler ikke alt ”Mathias og jeg tror, at der er forskel på, hvad man deler i forskellige vennepar. Man deler vel kun de oplevelser, man ønsker at dele, og det kan være meget forskelligt fra person til person. Det kommer også an på, hvor gode venner man er. Vi deler f.eks. heller ikke alt. Vi ønsker ikke at dele de meget personlige og private ting med hinanden, men derfor er vi stadig virkelig gode venner,” siger Josephine.

Håber kontakten holder Josephine og Mathias har holdt kontakten, også efter Mathias gik ud af skolen, men det bliver spændende næste år, hvor Josephine starter på en ungdomsuddannelse. De håber begge på, at de bliver ved med at holde kontakten, selvom deres veje skilles. Josephine afslutter: ”Selvom man går videre til noget andet og ikke ser hinanden så tit, som man gjorde før, så vil man jo altid holde kontakten. Det håber vi da!”.

Efter folkeskolen… Anna og Emma går kun på samme skole indtil sommerferien. Når de færdiggør folkeskolen til sommer, skal de begge videre. Emma skal på efterskole, og Anna starter på Aalborg Katedralskole. Men de to piger håber klart, at de bliver ved med at være veninder.

4

5


Fortsættelse fra forrige side

Tobias og Emil

Venneparret Emil Stavad og Tobias Solskov går i 9. klasse på Karensmindeskolen i Støvring. De er super tætte venner! Emil og Tobias mener, at drengeforholdet klart er det bedste, fordi et evt. drengepige forhold hurtigt kan blive indviklet, da holdninger og grænser kan være meget forskellige.

Mødte hinanden på skolen Tobias og Emil har altid gået i samme klasse. De blev dog først rigtig gode venner i ottende. I dag er drengene utrolig tætte og deler alt med hinanden. Jeg spurgte dem: ”Hvorfor er I så gode venner?” og Tobias svarede: ”Vi laver bare virkelig mange ting sammen, både i skolen og i fritiden. Vi har stort set samme musiksmag og alt det der. Vi er bare meget ens”.

Top 3

nr. 5

nr. 5

Friends

Af Martin Thorup Jensen

YouTube channels

Deler alt! Tobias og Emil deler alt med hinanden. Alt skal deles, og der er ikke noget, der er værd at gemme. De mener dog, at der er forskel på, hvad drenge og piger deler med hinanden. ”Hos piger er det måske mere de følsomme ting, f.eks. sådan noget med kærester osv. Hos drenge handler det mere om, hvor hammer lækker hende med det blonde hår er”. Tobias snakker dog også med hans gode veninder om lækre piger, så måske er der alligevel ikke den helt store forskel. Som Tobias formulerer: ”Det skal siges, at der ikke behøves at være forskel, da jeg også snakker med nogle af mine tætteste veninder om røv og damer”.

Alt er muligt Emil og Tobias laver alt muligt, når de er sammen. Det er meget forskelligt, hvad de beskæftiger sig med, men de keder sig aldrig! Oftest hygger de sig bare, som alle andre drenge gør: ”Normalt loller vi bare rundt og hygger os sammen med de andre drenge, der lige lyster. Men det er meget forskelligt – det kan være alting”, siger Tobias. Drengene møder ikke problemer i forhold til jalousi eller misundelse i deres omgangskreds. Det er ikke det store problem, da der er plads til, at alle kan være med.

PewDiePie PewDiePie er klart den mest subscribede YouTube-gamer med 25 millioner subscribers i skrivende stund. Det er forståeligt, for han er virkelig sjov at følge på YouTube. PewDiePie spiller en masse forskellige spil, og det er klart en fordel i stedet for bare ét, som man som seer hurtigt ville køre død i. F.eks. spiller han Goat Simulator, som i al sin enkelthed går ud på at være en ged. Det gør han formidabelt underholdende. PewDiePie kan klart anbefales!

Hjælpsomme kammerater Emil og Tobias er gode til at hjælpe hinanden, og de har især gavn af hinanden, når den ene part kommer op i det ’røde felt’. ”Emil er en af de få, der kan få mig ned på jorden igen, hvis jeg virkelig er sur. Selvfølgelig kan andre af mine nærmeste også det, men han er bare ekstra god til det, fordi vi ligner hinanden på så mange punkter. Jeg hjælper også ham med at falde ned igen, hvis der er problemer,” forklarer Tobias. ”Vi er gode til at hjælpe hinanden, og vi bakker hinanden op i alt,” tilføjer Emil. Der har aldrig været problemer i deres venskab, og Tobias uddyber: ”Vi tror mere, at det er piger, der har det. Drenge skal sgu bare have et slag, så er man cool. Om det så er i hovedet, eller hvad det er, det er jo lige meget”.

’Bedste venner’ De to drenge henter meget inspiration hos hinanden. De inspirerer bl.a. hinanden med musik, hvor de er gode til at komme med nye inputs. De er sammen både i skolen og privat, og hver dag lærer de af hinanden.

Frankie har ”kun” 1,5 millioner subscribers på YouTube. Han laver nogle virkelig fede videoer med rigtig god redigering, så det virker ret professionelt. Frankies foretrukne spil kan karakteriseres som ’first-person-shooters’, som f.eks. Battlefield 4 og DayZ. Er det også dine favoritspil, så tag vejen forbi FRANKIE på YouTube!

Tobias synes, at Emil har tre gode kvaliteter, som han finder særlig inspirerende: ”Emil er ligesom mig på rigtig mange måder, og vi har det bare godt sammen. Han er lige det bedre til at hjælpe end mange af de andre. Han er stille og rolig, 100p!”.

Epic Meal Time

Emil og Tobias tror ikke på begrebet ’bedste venner’. ”Vi tror ikke, man kan kalde det ’bedste venner’, fordi der er så mange, man er tætte med. Men vi er bare virkelig tætte. Det er bedre at have mange i stedet for én!”.

Epic Meal Time har hele 6 millioner subscribers. De lever i høj grad op til deres navn, da de laver noget ekstremt overdrevet mad, som f.eks. deres legendariske Super Sloppy Sundae, der indeholder 10.080 g fedt og intet mindre end 190.400 kalorier, herunder 132 liter is og som altid masser af BACON! Det lyder vanvittigt, men det er virkelig morsomt. Løber dit mundvand? Tjek Epic Meal Time!

Fremtiden Afslutningsvis spørger jeg dem om fremtiden. ”Vi bliver ved med at være venner 100p! Vi starter snart på gymnasiet sammen, hvor vi skal gå i samme klasse! Det er hammer lækkert man,” afslutter Tobias.

6

FRANKIEonPCin1080p

7


Det opstår ofte ud af det blå. Du når måske lige at tænke… WHAT? Hvad skete der lige der? Hvad var det lige, jeg glippede, og så går helvedet ellers løs. Face it, du er havnet i midten af et pigedrama. Otto har sat en af sine mandlige journalister til at kommentere på begrebet ’pigedrama’ og tegne et billede af, hvordan pigedramaer forstås og opleves ud fra en drengs synsvinkel. Af Simon Rytter - Foto af Simon Rytter

F

orestil dig… måske du allerede kender det. Du sidder som dreng i klassen til et fælles klassemøde, hvor alt umiddelbart synes ganske fredeligt – i hvert fald på overfladen. Lige pludselig rækker en af pigerne hånden op og siger, at der har været et eller flere problemer med hende og en anden pige. Det viser sig hurtigt, at der er flere piger involveret i sagen, end man først lige havde antaget. Ja, pludselig er det stort set alle pigerne i klassen, der er inddraget, måske endda ligefrem nogle fra en anden årgang. Det viser sig, at problemet har stået på i lang tid og er vokset rundt omkring i krogene. Det er pludselig mere end et simpelt problem, i hvert fald for pigerne, og før man aner det, er freden i klassen pludselig forbi… suk.

eller netop bare gennem tanken ’en spade er en spade’, hvorimod pigerne især vil håndtere problemet ved brug af psykisk vold, hvilket bl.a. vil sige, at de siger grimme ting til andre om den pige, de er i ”drama” med. Eller også siger de mindre pæne ting direkte til pigen, som hun tænker, er rigtige, og pludselig fokuserer hun kun på, hvad de andre tænker om hende. Det er desværre for det meste også det, der gør allermest ondt. Den psykiske vold efterlader netop spor, man kan gå og tænke og bekymre sig over i lang tid. Man tænker, kan det nu også være rigtigt, det den anden sagde? Og pludselig ser man kun de små ting i ens liv. Bagateller vokser sig store og fylder hele ens hoved. Kun et spørgsmål melder sig,

Hvis I drenge er så uheldige på et tidspunkt at befinde jer i en sådan situation, så er I desværre også involveret. Face it, I er havnet i midten af et pigedrama. Men hvad skal man så synes om det som dreng? Det vil jeg kaste et blik over.

KAN DET NU PASSE?

Når man sidder der i klassen til klassemøde, altså det møde, hvor pigen rækker hånden op for at dele sine ”problemer”, så er det mange gange min oplevelse, at hun bare lukker noget ”skidt” ud. Ofte viser det sig jo, i hvert fald i min verden, at ”problemet” kun handler om småting, som I piger bare er mestre til at overdrive, gøre helt hysteriske og ude af kontrol. Det er sørme ikke uden grund, at begrebet ’dramaqueen’ er opfundet. Men hvad stiller man op som dreng? Skal man reagere på det? Eller kan man, som jeg, nøjes med at tænke: ”Hold da op noget skidt at lukke ud” og ”Godt det ikke er mig”? Men er det ikke også på en måde forkert? Jo til dels, men jeg vil æde min gamle hat på, at jeg ikke er den eneste dreng i verden, der synes, det er noget pjat. Hvorfor kan piger ikke bare tænke ligesom drenge, når de er uvenner eller bare ikke kan lide hinanden for den sags skyld? Hvorfor ikke bare kalde ”en spade for en spade og en skovl for en skovl” og så komme videre i teksten. Hvorfor bruge al den energi på absolut ingenting. Men nej, det kan piger ikke. Er det fordi, de er for fine og følsomme til at gøre det? Næh, jeg tror simpelthen ikke, at de kan gøre for det. Det må være en pigeting. De tænker ganske enkelt anderledes. Måske det er en form for ”image”, de skal leve op til. Måske gør de det for at skabe opmærksomhed, opnå medlidenhed eller måske opfylde det der ”sød-pige billede”. Noget lignende kan også findes hos os drenge, men hos drenge gælder det mere eller mindre om at fremstå ”cool” over for de andre. For at bevare det ”image” klarer de det oftest med fysisk vold

8

Hvis I, altså jer piger, går og tænker alt for meget over det, der bliver sagt til jer, så har det ”problem”, I sandsynligvis har været involveret i, fået lov til at overtage. Det, synes jeg som dreng, simpelthen ikke er i orden. Det er en skam, eftersom I måske har været veninder i lang tid. Vil I virkelig uden videre lade jeres venskab gå til grunde, alene på grund af en tankeløs eller dum bemærkning sagt i et øjebliks vrede? Er det virkelig det, I ønsker? Det håber jeg ikke! Hvis bare I engang imellem kunne stoppe op og sige ”undskyld” til hinanden, før problemerne udvikler sig, så ville der formentlig ikke være noget, der hed ’pigedrama’. I skal vide piger, at alt det skidt, som I siger og gør ved hinanden, påvirker os drenge. Som denne kommentar vidner om, er vi nødt til at forholde os til al jeres ballade, nogle gange endda tage stilling og det er ikke altid lige sjovt. Der er mange ting, som er galt i den her verden – også langt større ting end et pigedrama. Jeg forstår ærlig talt ikke, at I gider. Hvorfor gøre et stort nummer ud af bagateller, hvorfor gøre små ting mere alvorlige og chokerende end de i virkeligheden er? Hvorfor spinde alle de historier i hovedet? Hvorfor alt det drama, piger? Vi har det jo bedst, når vi er venner og kan snakke åbent og ærligt sammen om tingene. Det burde ikke være et problem. Og dog, så er vi jo kun mennesker alle sammen, og fejl kan vi alle lave. Men hvis et problem vokser sig så stort, at det skal ødelægge et liv eller et venskab, så skal det altså stoppes.

nr. 5

nr. 5

Slap dog lidt af, piger! Ofte viser det sig jo, i hvert fald i min verden, at ”problemet” kun handler om småting, som I piger bare er mestre til at overdrive, gøre helt hysteriske og ude af kontrol. Det er sørme ikke uden grund, at begrebet ’dramaqueen’ er opfundet.

Hvorfor kan piger ikke bare tænke ligesom drenge, når de er uvenner eller bare ikke kan lide hinanden for den sags skyld? Hvorfor ikke bare kalde ”en spade for en spade og en skovl for en skovl” og så komme videre i teksten. Hvorfor bruge al den energi på absolut ingenting.

Men det er jo bare min mening om pigedramaer. Så slap dog lidt af, piger! Det bliver I nødt til for at kunne være sammen med hinanden, men nok mest af alt også jer selv!

9


Her på siden har jeg samlet mine favoritbloggere. Jeg har udvalgt mine tre absolut største favoritter. Så læn dig tilbage og lad dig inspirere af nogle af Danmarks dygtigste bloggere!  Af Linea Winkler

Fashion

nr. 5

nr. 5

Bloggers  by Linea

Mad

twin-food.dk

T

win-food bliver kørt af tvillingeparret, Christine og Laura. De to 24-årige piger bor sammen i Aarhus, hvor de laver en masse usandsynligt lækkert og indbydende mad. Billederne på bloggen bliver taget med et lækkert Nikon D5100 spejlreflekskamera, hvorfor billederne er af yderst høj kvalitet, og bloggen virker derfor utrolig professionel. Skynd dig at klikke ind på bloggen! Dine forældre bliver helt sikkert ovenud lykkelige, når du pludselig overtager køkkenet og viser dine måske indtil Fotos: twin-food.dk videre uopdagede skills.

blogbysandra.com

S

andras blog er helt sikkert min favorit! Den bliver tjekket hver dag – jeg kan simpelthen ikke lade være. Hendes blog er helt unik, og som læser bliver du nærmest revet ind i hendes fantastiske univers. Sandra går på gymnasiet, hun er vokset op i England, og derfor taler hun flydende engelsk. De første gange du besøger bloggen, tænker du måske, at Sandras liv kun er fyldt med dyrt tøj, fester, motion, veninder og alt for lækkert cafémad. Men når du nærlæser bloggen, vil du opleve og mærke, at Sandra også prøver at vise os ”almindelige danskere”, at bloggen ofte fremhæver den mere perfekte side af Sandra. Det, der især gør bloggen særlig, er, at du som læser ikke føler dig mindre værd, når du læser om Sandras liv – du bliver derimod virkelig inspireret. Sandra virker næsten som en veninde for sine læsere, da hendes blog er så hudløs ærlig, at man ikke kan andet end at elske hende. Fotos: blogbysandra.com

Beauty

nannasbeautyblog.dk

N

anna er 18 år og går på HHX. Udover at studere og arbejde banker Nannas hjerte og passion for skønhedsprodukter som makeup, hår og negle – med mest vægt på negle! Nanna har utallige neglelakker i de mest betagende farver, og der er i høj grad inspiration at hente. Efter et besøg på bloggen er det stensikkert, at dit næste besøg i Matas resulterer i MINDST et par neglelakker i tasken og mindre cash på kontoen. Fotos: nannasbeautyblog.dk

10

11


nr. 5

nr. 5

Must have apps for drenge og piger Af Felix Baltazar Paulsen & Tobias Lassen Kristensen

Platform: IOS Pris: Gratis

DitHoroskop

GBA4IOS

En ret sjov App! Mon dit kærlighedsliv tager en sjov drejning i dag ? Find ud af det med denne fine App. Nem at overskue og hyggeligt at vågne op til gode råd. Du finder App’en i AppStore.

Har du nogensinde ville gå tilbage i tiden? Tilbage til dengang hvor du spillede Gameboy og Nintendo? Det kan du nu. Med GBA4IOS kan du igen spille Gameboy og Nintendo spil – nu på din iPhone, iPod og iPad. Du finder App’en her: gba4iosapp.com

Platform: IOS Pris: Gratis

Periodical Platform: IOS Pris: Gratis

Den ultimative pigeapp!!! Den holder styr på din menstruationscyklus, så du er helt forberedt på, hvornår du skal huske at putte tamponer og bind i skoletasken. App’en kan synkroniseres med din kalender, hvilket kan være super nyttigt. Du finder App’en i AppStore.

Bike Baron Platform: IOS Pris: 7 kr.

We Heart It Platform: IOS & Android Pris: Gratis

12

En App de fleste piger vist kender. We Heart It minder på mange måder om tumblr. Det er en App fyldt med billeder og citater. Du kan blive inspireret med alt fra træningsprogrammer, lækkert mad, DIY-tutorials og en helt masse andet! Psssst... Fantastisk tidsfordriv, også i de kedelige timer! Du finder App’en i AppStore eller Android Market.

Flyv afsted på ramper, over bjerge, på månen og i ørkenen. Med Bike Baron skal du køre igennem store baner fulde af forhindringer på din motorcykel. Banerne er fulde af god grafik, og de bliver aldrig kedelige! Du finder App’en i AppStore.

Shadow Blade Platform: IOS & Android Pris: 13 kr.

Du styrer ninjaen Kuro, og du skal hjælpe ham med at blive den bedste ninja. Hjælp Kuro i sin søgning mod den bedste ninja mesters træning! Du finder App’en i AppStore eller Android Market.

13


Af Signe Nobel

D

et var en af de første gange, jeg skulle drikke, hvis ikke den første gang. Jeg skulle til halbal med nogle af mine venner og veninder, og vi skulle have det rigtig fedt og hygge os. Det havde vi også – det meste af tiden. Af en eller anden grund jeg ikke rigtig kan huske, skulle jeg pludselig hæve nogle penge. Jeg tror ikke, de tog imod kort, og jeg skulle købe noget at drikke. Jeg forsøgte at få en af mine venner til at gå med mig, for jeg havde hørt,

at der var lidt langt til hæveautomaten, og jeg kendte ikke området. Det var de flestes første gang til en stor fest, og de ville helst ikke gå glip af noget, derfor endte jeg med at gå alene. Da jeg kom ud udenfor hallen, stod der flere fulde mennesker rundt omkring. Jeg har aldrig rigtig brudt mig særlig meget om fulde mennesker ældre end mig selv, derfor følte jeg mig allerede dér lidt utryg.

nr. 5

nr. 5

Hun var tæt på voldtægt

Jeg føler mig overbevist om, at hvis jeg først var blevet trukket ind i den bil, så var jeg blevet voldtaget. Det er jeg sikker på

Jeg var mega bange. Jeg følte nærmest, at jeg blev kvalt af mit hjerte, fordi det hoppede op i halsen på mig

Jeg havde aldrig været i byen før, og jeg anede ikke, hvorhenne hæveautomaten lå, men faktum var, at jeg ikke kunne købe noget at drikke, hvis ikke jeg gik derhen. Jeg var altså nødt til det. Jeg gik i et stykke tid og ledte efter hæveautomaten, men jeg kunne slet ikke finde den. Efter noget tid befandt jeg mig meget langt væk fra festen, og jeg kunne stadig ikke se noget sted, hvor jeg kunne hæve. Der var heller ingen mennesker i nærheden, som jeg kunne spørge. Derfor vendte jeg om. Jeg følte mig pludselig rigtig utryg, og jeg syntes, at det hele var ved at blive pænt uhyggeligt. Helt uventet kom der en bil kørende – sådan en rigtig gammel rød spand, som tydeligvis var godt brugt. Jeg kunne ane, at der sad fire mænd inde i bilen. Det var ikke unge mænd, altså ikke 18-årige drenge, de var nærmere omkring de 25. De satte farten ned, da de nåede hen på siden af mig og begyndte at dytte og råbe efter mig. De råbte ting som: ”Vil du ikke med ud og køre en tur?”, ”Hvad så smukke, hvor skal du hen?” og andre lignende gloser. Jeg svarede ikke rigtig, jeg havde travlt med at komme videre og slippe væk fra dem. Men helt uventet stoppede de bilen og steg ud. Nogle af mændene begyndte at tage fat i mig og forsøgte at hive mig ind i bilen.

14

Foto: Rekonstruktion

Jeg kan ærligt ikke huske, hvordan jeg reagerede, fordi det hele skete så hurtigt, og jeg var så chokeret. Jeg skreg ikke, jeg sagde bare til dem, at de skulle stoppe, mens jeg prøvede på at komme væk. Jeg var mega bange der. Jeg følte nærmest, at jeg blev kvalt af mit hjerte, fordi det hoppede op i halsen på mig. De fik mig næsten ind i bilen. Jeg havde i hvert fald et ben eller en arm derinde. Til mit held hørte jeg pludselig nogle komme gående. Jeg er ikke sikker på, hvorfra lyden kom, måske bag nogle buske eller sådan noget, men i hvert fald blev det min redning. Da mændene

Jeg frygter, at de bare fandt en anden pige den aften, og at det var hende, det gik udover i stedet for mig

hørte lydene, gav de slip med det samme, og skyndte sig alle ind i bilen og ræsede væk. Jeg skyndte mig tilbage til festen igen, ind til alle mine venner, og jeg græd utroligt meget. Alle var rigtig søde og trøstede mig. De ville endda gerne gå fra festen nu for at trøste mig. Efter denne episode har jeg været meget utryg. Jeg kunne tydeligt mærke det dengang, især lige efter, men jeg er stadig påvirket af episoden. Jeg bryder mig ikke om at gå alene om aftenen, specielt ikke i weekenderne. Jeg frygter, bare ved lyden af en bil, at det samme vil ske igen. Samtidig kan jeg også mærke, at jeg ikke frygter det lige så meget længere. Det er heldigvis ved at være noget tid siden nu, og jeg har efterhånden fået det lidt på afstand. Jeg er ikke nervøs for at møde mændene igen, men jeg er rigtig bange for at møde typerne. Jeg tænker derfor utrolig meget over, hvem jeg omgås og snakker med efter det skete. Selvom det cirka er halvandet år siden nu, påvirker det mig altså stadig rigtig meget. Jeg føler mig overbevist om, at hvis jeg først var blevet trukket ind i den bil, så var jeg blevet voldtaget. Det er jeg sikker på. Mændene virkede berusede og måske endda også påvirket af andet end alkohol. Jeg frygter, at de bare fandt en anden pige den aften, og at det var hende, det gik udover i stedet for mig.

Pigen, der har fortalt sin historie til Otto, ønsker at være anonym.

15


Problemer med din lærer? Er du utilfreds med din lærer? Føler du ikke, at din lærer lytter til dig? Oplever du, at din lærer forskelsbehandler og favoriserer nogle frem for andre? Har du og din lærer en dårlig kemi? Eller synes du blot, at du fortjener højere karakterer, end dem din lærer giver dig? Du vælger selv dine venner men sjældent dine lærere. Læs denne artikel og få nogle nyttige løsningsforslag til, hvordan du kan forbedre relationen mellem dig og din lærer.

Tips og tricks, der kan få dig godt igennem din eksamen.

mundtlige prøver

Før prøven

Før prøven

Forbered dig!

Læs op på genrer, tjek de grammatiske regler og vær sikker på, at du kan de vigtigste regneregler.

Igen, forbered dig! Både censor og lærer kan tydeligt mærke forskel på, om du er nervøs eller uforberedt, og særligt det sidste trækker karakteren ned.

Hvis du på forhånd ved, at der er noget, du har svært ved, så terp det igennem indtil du føler dig sikker.

Vær klar på, at alle spørgsmål kan blive stillet. Du skal ikke kun vide det, som du fortæller om.

Øv hadeemnerne igennem ekstra meget. Hvis du trækker et emne, som du er rigtig træt af, så er det utrolig træls at stå og ikke have styr på det.

Tag det roligt, prøv at slappe af. Hvis du bliver stresset eller forvirret, så tag en dyb indånding og prøv igen.

Prioritér de ting du kan finde ud af først. Hvis du tager det hele i rækkefølge, kan du nemt komme til at sidde og dvæle ved noget af det svære i alt for lang tid, så du ikke når resten af prøven. Husk, det vigtigste er at få lavet så meget som muligt og helst mere end det ene stykke, som du måske ikke helt kan finde ud af.

Af Lasse Isaksen

D

et er ikke et unormalt fænomen, at en elev og en lærer har et dårligt forhold til hinanden. Nogle elever vil mene, at de bliver tilsidesat eller ignoreret i nogle situationer. Det er selvfølgelig ikke i orden, at lærere favoriserer nogle elever i forhold til andre. I sidste ende kan det jo afspejle sig på karaktererne. For at gøre noget ved det, kan det for mange elever virke oplagt at tage konfliktvejen, dvs. man begynder måske at råbe op i klassen og lave en slags strejke eller lignende. Da eleven måske er så vred og frustreret over situationen, kan dette sagtens virke som den hurtigste og nemmeste løsning. Men det er det ikke! Du er nødt til at tage det roligt og gå en mere saglig vej. Du kan for eksempel gøre følgende: •

16

Udpege problemet. Start med at finde ud af hvad problemet mellem dig og din lærer bunder i. Hvori består din utilfredshed? Handler det om undervisningen, kemien mellem dig og din lærer, utilfredshed med dine karakterer eller er det måske din lærers personlighed, der går dig på klingen. Når du først ved, hvad der egentlig irriterer dig, kan du arbejde med at løse problemet. Vurdér så problemets omfang og tag stilling til, om det overhovedet er værd at bruge din dyrebare energi på. Måske det blot er en bagatel eller resultatet af en halvdårlig dag for både dig og din lærer. Kigge på dig selv. Tro det eller ej, det kan sagtens være, at det er dig, der skal forbedres. Det kan være, at du blot har fået et dårligt førstehåndsindtryk af din lærer, og

så kan du jo prøve at starte på en frisk. Vær mere åben overfor din lærer og positiv overfor undervisningen. •

Sætte dig i din lærers sted. Forsøg at se problemet fra din lærers synsvinkel. Kan din lærer have en særlig grund til at reagere, som han/hun gør? Måske I bare misforstår hinanden eller ser tingene fra forskellige vinkler. Kontakte læreren. Kontakt den lærer, der behandler dig dårligt. Det bedste er at finde en løsning i fællesskab med din lærer i stedet for at booste din utilfredshed i klassen eller andre steder. Du skal ikke være bange for at ringe og gå i dialog med din lærer. De er ansat til at få det maksimale ud af dit potentiale, så de skal selvfølgelig ikke behandle dig dårligere end andre. Er du for genert, kan du evt. få dine forældre til at ringe. Kontakte skolelederen. Virker intet af ovenstående, kan du også altid kontakte din skoleleder og fortælle ham/hende om problemet. Hvis dig og din lærer nærmest ikke kan snakke sammen, kan skolelederen fungere som mægler.

Hvis du forsøger dig med disse råd, når du skal løse dine lærerproblemer, så går det højst sandsynligt bedre, end hvis du vælger konfliktvejen. Husk din lærer er også kun et menneske. Held og lykke herfra!

Af Signe Nobel

skriftlige prøver

Under prøven

Under prøven •

Snak langsomt og tydeligt. Lad være med at stresse igennem din præsentation. Gør dig forståelig!

Hvis du bliver nervøs og kludrer i det, så tag en dyb indånding og prøv igen. Lærer og censor kan sagtens forstå dig.

Virk sikker på dig selv, og det du siger. Ikke noget med vendinger som ”det tror jeg” – du skal vide det.

Efter prøven •

Tænk over hvordan det gik, men aldrig for længe. Kom du ud med en god følelse, eller følte du, at det gik virkelig dårligt? Hvis du følte, at det gik godt, så lad være med at bekymre dig mere om det. Hvis du derimod har en rigtig træls fornemmelse af, at prøven gik dårligt, så tænk over om du kunne have gjort noget anderledes. Hvis du ikke kunne have gjort det bedre, hvad er problemet så? Du har gjort det bedste, du har lært, og det er det vigtigste. Hvis du derimod mener, du kunne have gjort det bedre, så ved du, hvad du skal gøre om næste gang.

nr. 5

nr. 5

Bliv klar til eksamen

Efter prøven •

Hvad gik galt, og hvad gik godt? Brug det som konstruktiv kritik til dig selv og til næste gang eksamen står for døren.

Held og lykke med eksamen!

17


Raw Food-kage versus Kanelkage I dette nummer af Otto tester smagsdommerne to kager. Den sunde Raw Food-kage til den dyre pris mod den velkendte kanelkage med det typiske ”kagelook”. De to kager bliver bedømt på: Af Eva Kold - Foto af Eva Kold & Helle Bitsch Pedersen udseende, duft, konsistens og smag.

Raw Food-kagen Kanelkagen Udseende: Kanelkagen ligner en typisk kanelkage eller klassisk ’bradepandekage’. Udseendet er lidt kedeligt, men der er blevet fyret op for det farverige kagekrymmel for at give den et nyt tvist. Det er en meget kompakt kage, og smagsdommerne mener, at der er lidt for meget icing. Den virker næsten uoverskuelig.

Duft: Kagen dufter meget af kanel og chokolade. Man dufter med det samme, at kagen indeholder masser af smør, chokolade og sukker – en rigtig ”kageduft”, siger en af dommerne.

Konsistens: Glasuren er meget klistret og sætter sig med det samme fast i ganen. Selve kagens konsistens er utrolig svampet og klæg. Det er svært at spise et stort stykke, da den ”vokser” i munden.

Smag: Den karakteristiske chokoladeglasur smager super dejlig, den nærmest smelter på tungen. Kagebunden smager derimod virkelig kedelig. Efter et halvt stykke siger en af dommerne: ”Den smager af, at jeg ikke har lyst til mere”. Kagen er lidt for kompakt og mangler luftighed.

Vurdering:

18

Udseende: Raw Food-kagen overrasker smagsdommerne med det anderledes udseende. Flere af dommerne mener ikke, at kagen ligner en rigtig kage. Panelet konkluderer, at kagen ligner en flad romkugle med kokos. Kagen vækker dog en hvis form for interesse…

nr. 5

nr. 5

Smagsdommerne tester

Tjek opskriften her:

Raw Food-Kage Ingredienser: 200 gram dadler 200 gram mandler 3 spsk. kokosmel 2 spsk. kakao 1 tsk. vaniljepulver 2 tsk. kanel 70 gram nøddeolie 2 bananer

1. Hak dadler og nødder relativt fint, og blend dem sammen med de øvrige ingredienser til en tyk masse.

Duft:

2. Fordel massen i et fad og sæt kagen i fryseren. Du kan eventuelt drysse kagen med kokos eller mandler.

Kagen dufter af kokos og peanutbutter. Det er svært at definere indholdet, da kokossen overdøver alle de andre dufte.

3. Efter nogle timer i fryseren er kagen klar til at spise.

Konsistens: Raw Food-kagen er meget blød, og konsistensen er ligesom et stykke konfekt. Smagsdommerne er dog enige om, at kagen trænger til lidt længere tid i fryseren! De hakkede nødder er lækre – de giver kagen ”bid”.

Smag: Kagen smager meget karakteristisk af kakao, kokos og banan. Dommerne synes, at kagen smager specielt, men overraskende godt. En af smagsdommerne udtaler: ”Den er ganske god”, så det bliver konklusionen. Otto´s smagsdommere er tilsyneladende overraskede over Raw Food-kagen. Denne sunde kage skal helt klart have en chance! Så hvis du er træt af de velkendte kager, så skulle du måske overveje at prøve Raw Food-kagen!

Vurdering:

19


Vil du være journalist på

Eller tv-reporter på vores nye tv-kanal

?

News

Lyder det som noget for dig? Så tøv ikke. Send en mail eller sms til tovholder Helle Bitsch Pedersen, ihbpe@rebild.dk el. tlf. 22 39 08 56

Så bliv en del af Ottoredaktionen, hvor vi sammen skriver artikler, tager fotos, filmer og laver nyheder til unge i Rebild. Der er altid en super stemning på vores møder og skrivedage, hvor vi midt i nyhedsarbejdet også tager os tid til pizza og fælles hygge.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Otto - er et magasin (5. udgave 2014)  
Otto - er et magasin (5. udgave 2014)  
Advertisement