Ringen nr 3 2022

Page 1

nR 3 2022 Ryckte ut när brunnarna sinade Samarbete lyfter MR Sörmland Jagar utförare inför vintern VÄSSAR LAGET Tidigare hockeyproffset Richard Hallgren leder MR Värmland Affärsarenan för det klimatsmarta lantbruket KÖP BILJETT elmia.se/lantbruk

SAMI SANDSPRIDARE SHL

För daglig användning av entreprenörer inom vägunderhåll, mycket robust och med komponenter av hög kvalité. Behållarens övre kant är förstärkt med två lager stålplåt, vilket garanterar las töppningens slitstyrka och tillförlitlighet under många år. Matarvalsar av slitstarkt HARDOX-stål garanterar sandspridarens långa livslängd. Förutom att den kan tiltas kan sandspridaren också tömmas underifrån - mellan matarvalsen och gummiduken genom att frigöra spaken på sidan. Utrustad med fjäderbotten. Pris avser inklusive 3P-fäste.

SAMI VIKPLOG VM-SERIEN

Vikplog VM lämpar sig ypperligt på skogsvägar till små och medelstora landsvägar.

Plogens arbetshöjd kan justeras med hjälp av släpskor som är tillverkade av specialstål. Plogen är standardutrustad med elventiler och styrdosa så att vingarna kan manövreras var för sig. Båda vingarna är i standardstorlek vilket gör att standardstål kan användas. Plogen kan även utrustas med nätstål eller gummiskär. Valbart fäste. Från 84.300:-

Avsedda för röjning av större mängder snö från gator och parkeringsplatser där det är viktigt att snabbt kunna justera redskapets bredd för att undvika hinder. En klaffskopa är ett bekvämt hjälpmedel för lastning av uppsamlad snö direkt på en lastbil. Klaffarna manövreras individuellt och chockackumulatorer skyddar dem vid påkörning och gör så att de återgår till sin utgångsposition.

Alla modeller har utbytbara fästen med bultförband som möjliggör påkoppling av redskapen till olika maskiner. Detaljerna är målade med kontrastfärg för enklare hantering.

Klaffskopa 1800 arbetsbredd 1920-3054 mm, volym 795 liter, vikt 437 kg Klaffskopa 2000 arbetsbredd 2120-3490 mm, volym 1295 liter, vikt 641 kg Klaffskopa 2300 arbetsbredd 2400-3770 mm, volym 1950 liter, vikt 786 kg

extrautrustade.

för felskrivning/feltryck.

från 49.900:alla maskiner, priser och återförsäljare på nordfarm.se Erbjudanden gäller t.o.m. 31/12-2022, priser exkl moms. Maskiner på bild kan vara
Reservation
SAMI KLAFFSKOPA
VIKPLOG VM 2800 VM 3200 Arbetsbredd, mm 2360-2880 2690-3280 Fäste SMS SMS Höjd, mm 962 962 Vikt, kg 536 578 Arbetsvinkel, ° +/- 35 +/- 35 från 52.300:-
SANDSPRIDARE SLH-2000 SLH-2300 Arbetsbredd, mm 2300 2350 Fäste Stort urval Stort urval Volym, liter 1450 1680 Vikt, kg 485 exkl fäste 545 exkl fäste Pris, fr 52.300:- 57.900:-

När allting är upp och ner är det tvärtom i MR-världen

El, räntor, mat och annat driver på inflationen till en nivå som jag som glad åttiotalist inte upplevt som vuxen. Däremot har jag något vagt minne om när Bengt Dennis meddelade att räntan var 500 procent, vilket kan få den mest stabila att börja skaka.

Men som tur är kan MR vara en viktig del av lösningen. Vi har jobben och behov av folk bland våra utförare. Kunderna kom mer att behöva våra lösningar, de som alla våra medlemmar är lösningen på. MR:s alla ringar drar in fler och fler jobb vilket gör att vi växer och skapar mera medlemsnytta och bättre lönsamhet. Glöm inte bort hur viktiga ni är alla fantastiska MR medlem mar och anställda!

VAD HÄNDER DÅ JUST NU i livet? Torkan är något som har påverkat mig så mycket. Lik som så många andra här på den östra sidan saknar jag foder. Men som tur är det inte något nytt 2018, i detta avlånga land finns det mycket foder som MR kan förmedla. Så ring ditt MR-kontor om du har foder eller önskar köpa.

AVSLUTNINGSVIS VILL JAG SÄGA hur tacksam jag är att ha förtroendet att få ha det häftigaste ordförandeuppdraget man kan ha. Glöm inte bort att ringa mig om ni har något på hjärtat eller bara vill prata en stund!

MR Sverige 070-282 67 23, kristinyderfors81@gmail.com

RINGEN produceras av Schultzberg-Axelsson Media på uppdrag av MR Sverige. Tidningen distribueras av Postnord till medlemmarna i landets maskinringar fyra gånger per år.

ANSVARIG UTGIVARE Kristin Yderfors, kristinyderfors81@gmail.com

REDAKTÖR Olof Axelsson, olof@sa-media.se, 070-648 06 26

ANNONSANSVARIG/SÄLJARE Åke Schultzberg, ake@sa-media.se, 070-256 29 97

ADRESS Schultzberg- Axelsson Media AB, Sjögatan 23, 852 32 Sundsvall | www.ringen.nu

LAYOUT OCH ANNONSPRODUKTION Rebetsky kommunikation och design AB, www.rebetsky.se

KORREKTUR Anders Hammarberg

TRYCK Ågrenshuset | UPPLAGA 5 000

UTGIVNINGSPLAN 2022 Nr.1: 17 mars | Nr.2: 12 maj | Nr.3: 13 oktober | Nr.4: 1 december

KRISTIN YDERFORS
Ordförande
33 | 2022
POME V-TECH 37° spetsvinkel och 3-vägs pendling ger en följsamhet som överträffar många andra vikplogar. Hydrauliskt snöstopp som option. • Ställbart flytläge upp till 240 mm • Standardutrustad med gasdämpare. • Hjul eller slitskor • Levereras i 3 modeller, V-Tech 330, 370 och 400 cm totalbredd POME V-TECH med följsamhet i fokus ModellBredd Min. Bredd Antal skär HöjdVikt V-Tech 330 3300265041230880 V-Tech 370 37002850412301070 V-Tech 400 40003200412301390 Lövingsborg 1 | 596 34 SKÄNNINGE Kontakt: Petuel Ankarhorn E-post: petuel@mttsweden.com • Tel: 070-380 16 17 www.mttsweden.com MTT IMPORT & FÖRSÄLJNING Hydrauliskt snöstopp som option!

Ladda hem MR:s app

Du har väl inte missat att MR har ett intranät med tillhörande app för mo biltelefonen? Där kan medlemmarna se sina kommande betalningar direkt från MR:s ekonomisystem. I appen finns också länkar till andra program som man lätt kan navigera vidare till. Medlemmarna kan till exempel redi gera och lägga till sina resurser och maskiner själva.

Reser runt bland ringarna i höst

MR Sveriges vd Magnus Lindberg och Annika Rydgren, som är ansvarig för eko nomi och IT, har påbörjat en turné bland föreningarna för att diskutera samverkan inom administrationen.

– Vi har haft hittills haft möten med MR Sörmland, MR Norrland och MR Z. Mål

sättningen är att träffa alla föreningar före höstmötet i slutet av november, säger Magnus Lindberg.

I detta första läge arbetar duon framför allt med att kartlägga hur föreningarna ar betar och hur de tycker att stödet från MR Sverige fungerar, och bör fungera framåt.

MR Öst huserar på ny adress

Fridhemsvägen 3. Det är den nya adressen för MR Östs huvudkontor i Norrköping. I slutet av september invigdes lokalerna med öppet hus, då bland annat korvgrillning och fika stod på agendan.

53 | 2022

Älskar Sommargotland innan värsta ruschen

Namn: Tommy Gardarfve.

Ring: MR Gotland.

Företag: Startade eget 1986, driver i dag Gardans Transport AB.

Familj: Fru och två söner varav en bor på familjegården.

Bor: I Fardhem, 5 km nordväst om Hemse på södra öhalvan.

Hobby: Meka med fordon i verkstaden. Äter och dricker: En köttbit är aldrig fel med vitt vin. Rött är huvudvärk på flaska. Det bästa med Gotland: Det finns ett lugn här. Somrarna är underbara och då lever man upp – när det inte är som värst med turisterna.

Räddande änglar när Gotlands vatten sinade

Badsugna poolägare, törstiga fotbollsplaner och sinande brunnar. Fem MR-företag ryckte ut när vattnet på Gotland inte räckte till i somras.

– Vi fick ett akutsamtal från en familj som inte kunde tvätta sin tre månaders bäbis när brunnen sinat, säger Tommy Gardarfve.

Sedan några år tillbaka lider Got land av vattenbrist på grund av låga grundvattennivåer och hög turism under sommaren.

I vanlig ordning utfärdades bevatt ningsförbud i Region Gotlands nät under perioden april-september. Förbudet gällde vattenspridare och slang samt att fylla sin pool eller spaanläggning.

‒ Det är jättevanligt att folks brunnar tappar vatten helt och hållet. I år fick vi till exempel ett akutsamtal från en familj som inte kunde tvätta sin tre månaders bäbis, säger Tommy Gardarfve som kör vatten för MR:s räkning.

I ÅR HAR FEM MR-FÖRETAG hjälpt till med att köra vatten till ett antal brunnar och cir ka 25 pooler. Tommy Gardarve står med två lastbilar till förfogande i familjeföretaget där han jobbar med sina två söner och sin fru. Mestadels kör de lantbruksentrepre

nad men är pigga på jobb som att gräva, skotta snö och så klart att köra vatten.

‒ Ofta vet jag inte vilka arbeten som kommer nästa vecka. Men det är det som är grejen med att vara egen. Jag får bestämma själv och behöver inte tycka som chefen, säger Tommy.

Vattenkörning är ett tacksamt jobb där Tommy ofta erbjuds att backa in på privat personers tomter med sin AP trailer på 34 kubik till bevattning och 12 kubiks rostfri tank till pooler. Det rena badvattnet hämtas från ett bergbrott utanför Visby och pooler na blir fler och fler på Gotland.

‒ Alla ska ha pool numera verkar det som. Jag var nyss till ett nybyggt område som hade fyra stycken 40 kubiks-pooler, säger Tommy.

NÄR VATTNET INTE BEHÖVER vara lika rent suger han upp det i en avrinningska nal till myrmark. Tommy hjälper nämligen

också idrottsanläggningar och vattnar fot bollsplaner två gånger i veckan.

‒ Det krävs ungefär 35 kubik vatten för en vattning på en fotbollsplan så det blir en hel del vatten. För att avhjälpa öns vatten problem driftsattes ett bräckvattenverk på Gotland 2019.

Men vattenledningarna når inte norra Gotland och Tommy har inte märkt av nå got minskat tryck på hans tjänster, fastän han främst jobbar på den södra halvan.

‒ Jag tror det blir många fler år som MR får jobba med det här, säger han.

Också verksamhetsledaren Ingrid Fre driksson tror på mer jobb i framtiden.

‒ Den administrativa delen kanske inte är så lönsam. Men vårt namn har blivit mer allmänt känt och jag hoppas kunna bygga vidare på det till våra nya kunder, säger hon.

Tommy, som också sitter i MR Gotlands styrelse, är nöjd över samarbetet med de andra MR-företagen i sommar. Att MR

Från vänster. Tommy, frun Mona och sönerna Anton och Viktor.
6

Gotland har jobbat upp sig blir tydligt när MR återfinns bland de första sökmotorträffarna för de som vill köpa vatten på ön.

KRUXET MED ATT UTÖKA MR Gotlands verksamhet ytterliga re på vattenområdet är höga fraktkostnader, vilket gjort vissa medlemmar tveksamma. Någonting som också varit kännbart för Tommy.

‒ Man kan inte skylla allt på Ukraina. Bränsleinblandningen måste bort och priserna stabiliseras så man vet vad det kostar att köra. Jag har haft en högre prishöjning än vad jag kan ta ut av kunderna.

För sin egen del planerar Tommy att ta det lite lugnare framö ver och lägga över mer ansvar på barnen. Då får han tid över att skruva för skojs skull och ta med frun på romantiska utflykter i husbilen.

‒ Vi tycker om att åka till västra Gotland, dricka ett glas vitt och titta på solnedgången, säger Tommy Gardarfve.

Text: Daniel Arnfjell

Lyftanordningar

Bildelar

Slirskydd

Det är jättevanligt att
folks brunnar
tappar vatten
helt och hållet.
HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ ARIENS.SE 100% ELEKTRISK INGA UTSLÄPP - LÅGT LJUDMAXIMAL EFFEKT IKON 42”- 52” APEX 48”- 52” ZENITH 52”- 60”EDGE 34” - 42” Se vårt stora sortiment av Zero-Turn på ariens.se RullkedjorKedjehjul Snökedjor-
i stor sortering till alla tänkbara fordon vi skräddarsyr efter önskemål Chaufförv. 23 063-51 77 55 Odenskog www.kedjanab.se
73 | 2022

Hockeyspelaren som tar lagandan till MR Värmland

Richard Hallgren är den före detta elithockeyspelaren som ska leda MR Värmland framåt.

– Det finns en hög arbetsmoral och härlig attityd bland medlemmarna. Här har vi en möjlighet att bygga vidare, säger han.

Richard Hallgren växte upp utanför Karlstad där krosskörning på Grava Gård var ett stort nöje. Men framför allt var det idrott och hockeyn i Färjestad han levde för.

‒ Lagidrott som fotboll och ishockey var en stor del av livet. Jag tycker om kamrat skap, när man tävlar, kämpar och firar till sammans, säger Richard.

EFTER GYMNASIET FLYTTADE HAN till Mora och livnärde sig sedan på hockey i nära tio år i olika klubbar. Under tiden tog

han examen i företagsekonomi, ledarskap och etik. Han studerade även internationel la affärer senare i Danmark.

‒ Lagarbete är väldigt intressant. Hur det kommer sig att en grupp med duktiga individer ändå inte kan prestera i grupp. Jag beundrar människor som kan få en grupp att samarbeta och utvecklas.

Som lagspelare gjorde Richard sitt yt tersta. Att spela skadad och äta dåligt gav ständig värk i kroppen som dämpades med hjälp av antiinflammatoriska tabletter. Dessa frätte hål på Richards tarmar och han

blev tvungen att akutopereras i maj 2007. Här föddes nya insikter.

‒ Tidigare hade jag bara brytt mig om kalorier men nu förstod jag att jag måste börja äta bra mat för att återhämta mig. Magen blev bättre och jag spelade två sä songer till i Danmark.

FRÅN LAGIDROTTEN SADLADE RICHARD om till eget företag. Hälsan låg i fokus och företaget utvecklade bland annat ett eko logiskt mellanmål innan bolaget såldes till Löfbergs Lila.

Från vänster övre raden: Anders Daggert, Henrik Daggert, Gustaf Söderberg och Richard Hallgren. Nedre raden: Ola Daggert och Johan Strömdal. Delar av styrelsen i MR Värmland.
8

Nästa milstolpe blev ett hållbarhetspro jekt med fokus på lokala ekosystem där ock så intresset väcktes för svenska lantbruk.

NU VILL HAN TA MR VÄRMLAND till nästa nivå som verksamhetsledare.

‒ MR Värmland har inte haft någon an ställd och få aktiva medlemmar. Men det finns en hög arbetsmoral och härlig attityd bland medlemmarna. Här har vi en möjlig het att bygga vidare.

Sedan den första augusti jobbar han tre dagar per vecka i Karlstad och två dagar i Örebro tillsammans med kollegorna på MR Örebro, för att sätta sig in organisationen.

Arbetet passar honom som handen i hockeyhandsken.

‒ Jag gillar grundtanken att använda de duktiga lokala aktörer som finns. Att jobba med hållbarhet och samhällsnytta på ett

pragmatiskt sätt och göra skillnad på allvar.

Nyss har den lokala Ringen börjat höja index samt säkerställa tidigare kunder och avtal. Richard har ringt runt till de cirka 40 medlemmarna och ser möjlighet att ta andelar i så gott som alla MR:s verksamma branscher. Som första steg ska MR Värm land bli självbärande.

‒ Med vår satsning ska vi flerdubbla omsättningen som legat på några miljoner. Men jag är ödmjuk inför utmaningen vi har framför oss.

För att utöka MR Värmland krävs att alla drar sitt strå till stacken.

‒ Jag ska försöka ge spelarna bra förut sättningar. Men det handlar om samarbete och alla sitter på olika styrkor som bidrar till Ringen.

Redan har fyra nya medlemmar anslutit sig till MR Värmland och flera är intressera

Namn: Richard Hallgren

Ring: MR Värmland.

Familj: Sambo och två barn på fyra och tio år.

Bor: Egenbyggt lösvirkeshus utanför Karlstad.

Hobby: Gubbhockey och paddla kajak. Lyssnar på: Poddar och radio.

Bästa ishockeylag: Färjestad.

de. För att få laget att hålla ihop ser Richard det som vitalt att uppmärksamma alla.

‒ Vi ska ha jävligt kul och se till att alla känner sig delaktiga. De lag som gör bra ifrån sig klappar om varandra i båset, oav sett om någon slagit sarg ut, täckt ett skott, tagit en tackling eller gjort ett mål.

RICHARD RÄKNAR MED ATT den första tiden blir det kämpigaste. Med devisen att det kortsiktiga arbetet ska bygga det lång siktiga, finns ändå stora visioner.

‒ Det borde inte vara omöjligt för MR Värmland att omsätta över 50 miljoner på sikt. Men för att nå dit ligger extremt hårt jobb bakom, och det gäller att ”stycka gris en” säger Richard Hallgren.

Spelar gubbhockey och paddlar kajak
Jag gillar grundtanken att använda de duktiga lokala aktörer som finns. Att jobba med hållbarhet och samhällsnytta på ett pragmatiskt sätt och göra skillnad på allvar.
I MR Värmland får Richard Hallgren jobba så jordnära det bara går.
93 | 2022
Tel 0771-38 64 00 | www.lantmannenmaskin.se Följ oss på sociala medier Efterlängtad traktornyhet! ÄKTA QVALITET MaskinNära supportavtal Tecknar du vårt supportavtal MaskinNära får du hjälp med teknologin när du behöver det. Vårt supportavtal ingår när du väljer autostyrning vid köp av traktor. YOUR WORKING MACHINE Tel 0771-38 64 00 | www.lantmannenmaskin.se Följ oss på sociala medier Efterlängtad traktornyhet! ÄKTA QVALITET Introduktionserbjudande: • Köp till frontlyft och frontkraftuttag och få 65.000:- i rabatt (gäller Q305) • Köp till ett teknikpaket och få mellan 60.000:- och 110.000:- i rabatt (gäller Q285 och Q305) MaskinNära supportavtal Tecknar du vårt supportavtal MaskinNära får du hjälp med teknologin när du behöver det. Vårt supportavtal ingår när du väljer autostyrning vid köp av traktor. Prata med maskinsäljaren på din närmaste Lantmännen Maskin-anläggning för mer info. YOUR WORKING MACHINE Priser exkl moms. Introduktionserbjudandet gäller nämnda modeller t o m 31 oktober 2022. Traktorn på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. Valtra SmartTour 2022 24-28 oktober kl 12-17 Här får du veta mer om Valtra SmartTour 2022! Måndag 24/10 Bjertorps Egendom • Kvänum Tisdag 25/10 Svalövsgården • Svalöv Onsdag 26/10 Dömestad Gård • Norrköping Fredag 28/10 Jällaskolan • Uppsala Sverigepremiär! Elmia Lantbruk 2022 19-21 oktober (monter B02:68) LH2209 Valtra Q finns i 5 modeller mellan 230-305 hk.

Håll vägarna rena året runt

Lantmännen Maskin har redskap och maskiner för professionella entreprenörer. Med varumärken som Holms, Drivex och FMG erbjuder vi redskap som håller vägarna rena och säkra året runt. I utbudet ingår bland annat sopmaskiner, vägsladdar, samt vik- och diagonalplogar. Tillsammans med traktorer från Valtra och Fendt samt minilastare från Norcar, ger vi dig kostnadseffektiva helhetslösningar. Väljer du att handla hos Lantmännen Maskin, backas du upp med säker reservdelsförsörjning och service på fler än 50 platser över hela landet. Vi är alltid nära!

Tel 0771-38 64 00 | www.lantmannenmaskin.se LH2208
Följ oss på sociala medier

Det har varit struligt på marknaden men beställare vet att vi gör ett bra jobb.

Samarbete ger MR Sörmland ny luft under vingarna

I Eskilstuna står medlemsföretagen starka i ned och uppgångar. Den goda sammanhållningen har gett en kraftigt ökad omsättning.

Region Eskilstuna i MR Sörmland har nästan åttadubblat sin omsätt ning på några få år till cirka 30 miljoner kronor. Inför vintern 2020 slöts många snö- och sandavtal och numera sköter den lokala Ringen så gott som hela kommunens upptagningsområde. Några andra stora kunder är Region Sörmland, Heimstaden, Viktoriahem och Eskilstuna Energi.

‒ Vi har medlemmar som en grundplåt att stå med. De har under åren lyckats hänga

med både i uppgångar och i de lite mer av talsfattiga tiderna, säger Oscar Wulff som är verksamhetsledare i MR Region Eskils tuna.

I SAMBAND MED det kommunala intåget började MR-företagarna Robert Carlsson och Per Magnusson arbeta tillsammans. Robert Carlsson driver en maskinservice firma med fokus på grävjobb medan Per Magnusson mest arbetar med köttdjur och

spannmål.

På en ”stor sväng”, där medlemmarna röjer gator, gångvägar och parkeringar, blir MR:s styrka synlig. Med cirka 50 maskiner är region Eskilstuna att räkna med i vinter landet. Nyss utnämndes också ringen till ”Årets Maskinringare” i MR Sörmland.

‒ Det är klart att jag känner stolthet. Men det är inte som att jag går omkring och slår mig på bröstet hela dagarna, säger Robert Carlsson och skrattar.

12

PER MAGNUSSON SOM VARIT MEDLEM i MR länge, ser vikten av slitstarka MR-före tag i regionen.

‒ Vi var stora för 15 år sedan också. Det går fram och tillbaka. Vår styrka är många trogna medlemmar.

Ett sammansvetsat lag med intresserade arbetsledare och rätt prisbild, har också varit receptet till ökade marknadsandelar enligt Oscar Wulff. Inför stundande vinter sitter han och räknar på många avtal och reglerar index. Planen på sikt är att tydlig

Uppskattar att luncha tillsammans

Bor: Robert Carlsson bor i Tumbo, väster om Eskilstuna. Per Magnusson bor som fjärde generation i familjen på Österby gård i närheten.

Företag: Robert driver Maskinservice i Eskilstuna och Per håller igång Magnusson Lars & Per AB tillsammans med sin pappa. Fritid: Robert skruvar gärna på sina Corvetter och motorcyklar. Per engagerar sig i barnens fotboll och reser gärna till Öland varje sommar.

Äter: Kött. Där inget slår det som kommer från den egna gården, enligt Per.

Maskiner: Robert har tre grävmaskiner från Volvo i olika stor lekar. Per har två Ferguson-traktorer samt en maskinpark för lantbruket.

göra nyttan med MR Region Eskilstuna och sakta växa organisationen med fler jobb och ännu fler medlemmar.

‒ Det har varit struligt på marknaden men beställare vet att vi gör ett bra jobb. Vi har 17 handskottare och det är en jättestor del i helheten. Boende vill ha det snöfritt utanför dörren på morgonen och det fixar vi åt många kunder, säger Oscar Wulff.

FÖR BÅDA MR-FÖRETAGARNA Robert och

Per är snön viktig. Robert har förnyat en del

av maskinparken för att möta kommunens utsläppskrav men väntar med andra inves teringar på grund av höjda maskinpriser. Trots ökade kostnader i alla led står MR Re gion Eskilstuna fortfarande på starka ben när kyliga vindar börjar blåsa.

‒ Trots allt går det bra nu även om det finns en smärtgräns när kunder börjar göra olika jobb själva i stället. Men där är vi inte ännu, säger Oscar Wulff.

Text: Daniel Arnfjell

Från vänster: Robert Carlsson och Per Magnusson. www.tecura.se Tel: 0418-45 70 30 - E-post: info@tecura.se FAE - Professionella fräsar för effektiv röjning och markberedning. Finns för traktorer, grävmaskiner, kompaktlastare etc. Kontakta oss idag, så berättar vi mer! 133 | 2022
KÖP BILJETT elmia.se/lantbruk KLIMATET I FOKUS Affärsarenan för det klimatsmarta lantbruket Elmia Lantbruk är en fackmässa för alla delar av det svenska lantbruket med de ledande leverantörerna på plats. Följ oss @elmialantbruk elmia.se/lantbruk • Riksutställning med ca 300 kött- och mjölkdjur • Teknikvandringar • Konferens 20 oktober i Viby AB www.solkraft.info 0768-910 340 FULLBOKAT 2022 www.best-grip.se SKRUVDUBB TILL ALLA TUNGA MASKINER! KONTAKTA OSS! 016-551 99 21 INFO@BEST-GRIP.SE 14

Summerar en bra sommar och letar utförare för vintern

MR:s verksamhetsledare är nöjda med sommaren och kan hälsa flera nya kollegor välkomna i höst. Bland annat en ny verksamhetsledare i MR Värmland och en ny projektledare i MR Mälardalen. Och på flera håll är det tufft att hitta utförande inför vintern. Det visar Ringens enkät.

Fråga: Hur har sommaren varit? Och vad händer i höst?

Det regnade lite till en början i våras men skörden på många ställen har gett bra. Med bemanning på kontoret hela sommaren har vi också fått in väldigt många blandade uppdrag, vilket är jättekul. Vi som förening är väldigt tunga på snön så det är något vi pratar och förhandlar om hela året. Men det finns några stora anbud som vi räknar på just nu. En annan het potatis är indexjustering på olika fronter och hur vi ska tänka när världsläget ser ut som det gör. I oktober ska vi även hålla en brakfest eftersom vi inte kunde fira att vår Ring fyllde 30 år förra året.

Richard Hallgren

MR Värmland

– Sommaren var bra – solen skiner ju alltid i Karlstad och vi har fortsatt fira SM-Guldet i ishockey. Vi gör en ordentlig satsning i Värmland och ser fram emot att bli en aktör att räkna med framöver. Vi försöker att arbeta strategiskt då marknaden är bred och vi behöver kartlägga ordentligt för att kunna prioritera rätt i början.

Peråke Nilsson

MR Småland

– Vi har inte haft några utryckningar i vår brandberedskap, men har varit i kontakt med Räddningstjänsten ett 10-tal gånger. Vi har också byggt upp en egen "brandkärra" att använda vid framför allt efterbevak ning. Under slutet av september arrangerar vi tillsammans med Landsbrobygdens LRF en maskinvisning med maskiner för stubbearbetning. Vidare så kontaktar vi alla våra vinter kunder och diskuterar aktuella priser inför vintersäsongen. Det roliga hos oss är att både område Jord och Skog ökar. Det svåra är dock att få tag i utförare, framför allt på entreprenad sidan vad gäller anläggare och maskinförare.

Magnus Wessén

– Det har varit väldigt bra tryck i marknaden under hela sommaren.

Bemanning som är en konjunktur mätare är upp 100 procent sedan i mars, vi märker alltså inte av någon avmattning ännu. Så det har rullat på bra. Vi har också flyttat huvudkontoret till en bättre plats för både medlemmar och medarbetare nära E4:n i Norrköping.

Emelie Ingeberga

MR Västmanland

Sommaren var intensiv med många jobbförfrågningar, både korta och långa uppdrag. Tyvärr fick vi tacka nej till en del uppdrag då det har saknats tillgängliga utförare. Vi har jobbat mycket på vårt ramavtal gällande bemanning till kommunen. Nu i höst är det stort fokus på att försöka lägga klart pusslet inför den kommande vintern. Och som alltid bevakar vi intressanta upphandlingar i vårt verksamhetsområde. Styrelsen ska ha strategidagar under hösten och vi planerar även för en medlemsaktivitet någon gång innan vintern.

153 | 2022

Fråga: Hur har sommaren varit? Och vad händer i höst?

Linda Jansson MR Mälardalen

– Sommaren har varit bra med lite tid för återhämtning även om vi ändå kunnat fakturera både avtal och ÄTA-arbeten. I början sommaren lämnade vi anbud för skötsel av Ultuna åt Akademiska hus (Uppsala) och vi vann. Därmed kommer vi uppstarta och planera den entreprenaden i höst. Vi har även en del andra upphandlingar som vi lämnar in under september. Första september börjar också vår nyrekryterade projektledare. Det är en tjej som för närvarande jobbar på PEAB i Uppsala. Hon är anställd hos oss som projektledare och kommer få ansvara för några av våra egna ramavtal. Hon har bakgrund som trädgårdsarbetare och har också haft arbetsledning av olika projekt.

Ingrid Fredriksson

MR Gotland

– Sommaren har varit bra. Sommar en 2021 gjorde jag ett inlägg på MR Gotlands hemsida om bevattnings förbudet, vilket gav ett bra gensvar i år. Fick många samtal gällande att få sina pooler fyllda med vatten och har därmed använt mig av olika medlemmars vattentankar runt ön. Under hösten kommer det troligtvis handla mycket om foderförmedling över hela ön, även där har jag lagt upp ett formulär på hemsidan som alla kan fylla i om de har eller behöver foder.

Charlotte Carlsson

– Sommaren har varit bra och våra affärer har rullat bra med ett halv årsresultat som ligger över budget. Våra medlemmar gör som vanlig ett fantastiskt jobb vilket ger oss bra rykte hos våra kunder och grundar för fler uppdrag, vilket är fantastiskt roligt. Tillsam mans med MR Norrland har vi deltagit på mässan, Mittia Gård & Skog där vi fick tillfälle att träffa besökare och prata om MR. Under hösten kommer vi att fortsätta att fokusera på att rekrytera en affärsområdesansvarig till Dalarna. Montering av lekplatsutrustning är ett nytt område för oss som MR Öst har lagt grunden till som vi hoppas mycket på och redan nu genererat ett par uppdrag. Naturvård för skötsel av stadsnära skogar är ett område som växer hos oss och vi hoppas att vi även skall kunna utveckla detta i Dalarna. Till sist pågår pla neringen för vinterns snöröjning för fullt. Precis som vanligt.

– Sommaren har varit bra. Vi har haft ett ojämnt väder för lantbruks körningarna men fodermängden har varit helt okej. När det kommer till Entreprenaden har vi haft en seg start på försommaren och personalbrist, i synnerhet på jobb som ligger lång bort. I övrigt deltog vi på Mittiamässan i Ljusdal och det var kul att träffa många medlemmar för en pratstund.

Lars-Erik Rolfsson MR Sjuhärad

– Sommaren har varit bra med god efterfrågan på våra tjänster, inte minst försäljningen av solpaneler med tillhörande montering. Vi har bland annat tecknat ett avtal med Skogsstyrelsen gällande återvätning av torvmark och dikespluggning, ett miljöprojekt som vi för väntar oss ska ge några veckors jobb redan under hösten.

MR Z

– Det har varit fullt upp hela sommaren med uppdrag, telefon samtal och att svara på förfrågning ar. Men alla har haft lite semester också. Under hösten ser vi fram mot att anställa en person till på kontoret och fortsätta utveckla verksamheten.

Maria Hammarstedt MR Sörmland

– Sommaren har varit bra här i Sörmland. Verksamheten har rullat på som det ska. Nu vänder vi blicken mot vintern. Vi ska ha en ”snöupp takt” med våra arbetsledare där vi fokuserar på de kraftigt höjda drivmedelspriserna. Hur ska vi utforma våra avtal med tanke på de snöfattiga vintrarna? Hur ska vi hitta utförare i framtiden?

16

Smidig trailer i skogsmiljöer

Timber trailer IB-1200 är en liten timmertrailer som passar perfekt till ATV och UTV. Med trailern blir det enkelt att ta sig fram i sko gen där du kan lasta upp till 1 200 kilo. Med en elektrisk vinsch blir det lätt att lasta stockar på upp till tre meter med en lyftkapacitet på 300 kilo. Med en förvaringslåda som tillval kan man frakta bort exempelvis sly utan spill. Trailern tillverkas av Iron Baltic.

Effektiva vinterdäck för slaskiga vintrar

  Hankook Winter i*cept RS3 är vinterdäcket som ger kortare broms sträcka och bättre körförmåga. Däcket är en vidareutveckling av det prisbe lönta RS2 med ny slitbanedesign och förbättrad gummiblandning vilket ger tio procent längre körsträcka än föregångaren. Med ett förbättrat grepp tar du dig enkelt fram på sliriga vägar och minskar risken för vattenplaning. Samtidigt är bromssträckan upp till sju procent kortare på våta vägar och fyra procent på snötäckta. Däcken passar för små- och mellanklassbilar och gör sig bäst i lite mildare förhållanden.

Bättre timmerhantering med Volvo L200H High Lift

Nya Volvo L200H High Lift är en ut veckling av L180 H High Lift och stoltse rar med 27 procent ökad lyftkraft och upp till 13 procent större gripar. Kombinerat med en starkare basmaskin ökar antal kubikmeter per timme. Med möjligheten

att stapla stockar till nästan 7 meters höjd kan så gott som hela lagringskapa citeten på en timmergård utnyttjas. Med 360 graders rotation och tiltmöjlighet blir det en barnlek med ett precist arbete. Med stora och breda däck samt ramstyr

ning minskar marktrycket och ger en stabil körning. Bland andra finesser är Volvo L200H High lift dessutom den för sta höglyftsmaskinen som är kompatibel med Volvos Load Assist appar som nås från Co-pilot displayen i hytten.

TEKNIKNYHETER
När mörkret kryper in över landet är det tur att det finns så många lysande maskiner. I detta nummer kikar vi bland annat på Volvo L200H High Lift och en ny generations Fendt-hjullastare.
173 | 2022

Elektrisk mikrogrävmaskin från Komatsu

PC01E-1 är en extremt kompakt mikrogrävmaskin som endast väger 340 kg. Elmotorn har hög prestanda, även vid låga varvtal, vilket möjliggör mer grävning än med konventionella modeller. Batteribytet är enkelt såväl som laddningen i vanliga eluttag och användaren slipper avgaser och buller. Utan motorrelaterat underhåll och bränslepåfyllning minskar underhållet avsevärt. Som grädde på moset slipper användaren smörja tack vare permanent smorda bussningar på ledpunkterna.

Ny generation av Fendt-hjullastare

 Den sjunde generationens Fendt 700 Vario ger Fendtförare möjlig het att köra maskinen i 60 km/h för första gången. Oavsett modell är det ett starkt maskinpaket där den kraftfullaste modellen arbetar med 303 hästkrafter och stoltserar med en nydesignad Steg-V AGCO 6-cylinders motor på 7,5 liter. Sin stora kraft till trots har vikten hållits nere för bästa marktryck. Manöv rerbarheten ökar med innovationer som Concentric Air System (CAS) ventilations- och kylsystem. I jäm förelse med konventionella system används upp till 40 procent mindre drivkraft som kan nyttjas som drag kraft i stället. Luftfiltreringen har en kategori 4-klassificering efter EU-standard och håller borta damm och andra skadliga partiklar från hytten. Bland åtskilliga valmöjlighe ter finns sex olika säteskonfiguratio ner. Eller varför inte däck efter smak där radodlingshjul introduceras för första gången.

TEKNIKNYHETER
18
EN STARK PARTNER MED STARKA VARUMÄRKEN . Staffare AB är en av Sveriges största återförsäljare av nya och begagnade entreprenad- och lantbruk smaskiner. Hos oss hittar du några av de största varumärkena inom sina segment till riktigt bra finansieringsvillkor. Genom att erbjuda produkter och tjänster av hög kvalitet och ständigt sträva mot att förbättra både vår organisation och våra kundrelationer, är vi en stark partner till våra kunder, medarbetare och leverantörer. VERKSTAD | RESERVDELAR | FÖRSÄLJNING staffare.se Välkommen in till oss! VI HAR ALLT NI BEHÖVER INFÖR HÖSTEN OCH VINTERN! KONTAKTA OSS FÖR MER INFO

Ny serie vikplogar från Drivex

Drivex nya vikplogar VB320-VB400 finns både med positiv och rak skär vinkel. Den positiva skärvinkeln på 20 grader orkar skära bort hårdare packad snö vilket gör den optimal för kommun ala gator och vägar. Ett nytt svep på arna gör sig av med snön effektiva re och med lättrullande snö sparas ock så bränsle. Vingarna är justerbara till 35 grader samtidigt som plogarna kommer med kraftiga skärhållare och flytläge. Tillbehör som hjul, snöröksskydd och hydrauliska snöstoppar finns att tillgå.

Smart spridarskopa i vinterkylan

Holms spridarskopa SB är en intelligent lösning som är tillverkad i Sverige. I stället för att rotera gruset i spridarvalsen används en vickan de rörelse som tar bort behovet av skyddsgaller och sänker person skaderisken. Sandspridarskopan passar traktorer såväl som last maskiner. Allt på skopan är robot svetsat och varmförzinkat för bästa hållbarhet och rostskydd. Drivmotorn för valsen är skyddad i en trumma, monterat i chassit och gömd i utmatar valsen för minsta bredd och skydd mot skada på vitala delar. Skopan kommer också med ett stödben.

Sopmaskin med hög kapacitet

CityCat VR50e är en elektrisk sopma skin som klarar sig upp till 10 timmar på en enda laddning. Med snabbladdnings läget tar det dessutom bara cirka två timmar att ladda upp till 70 kW. Med hy draulisk fyrhjulstyrning blir manövrer barheten utöver det vanliga att njuta av i en ljudisolerad hytt. Maskinen använder ett system som återanvänder vattnet inuti behållaren vilket sparar tid och kapar kostnaden. VR50e är certifierad med PM2,5 och PM10 vilket motverkar mikroskopiskt små luftburna partiklar.

TEKNIKNYHETER
20

Det här är MR

DINA FÖRDELAR SOM MEDLEM

FLER UPPDRAG. Som del av en helhet ökar möjligheterna att jobba mot större uppdragsgivare och även att kunna påverka branschorganisationer.

SLIPP ADMINISTRATION. MR tar hand om hela flödet från fakturering till inbetalningar, påminnelser och överlämning till inkasso. Fakturan skrivs ut i både ditt företags namn och med MR-loggan, ett välkänt varumärke inom de gröna näringarna som stärker ditt företag.

TILLGÅNG TILL KOMPETENS. Som medlem får du del av hela MR:s kompetens, behörighet, maskiner och teknik. Därmed kan du hänvisa kunden vidare om inte just du har möjlighet att lösa uppgiften.

ÖKAD TRYGGHET. Du får lättare att hitta en ersättare vid till exempel maskinhaveri eller sjukdom.

MEDLEMSFÖRMÅNER. Som medlem i MR Sverige får du tillgång till bra förmåner hos våra samarbetspartners Swedol, Kvdpro, Vianor och Kontorab.

Läs mer om våra medlemsförmåner på hemsidan www.mrsverige.se/bli-medlem/medlemsformaner/

MR

PÅ TVÅ MINUTER

, så varför inte även ta uppdrag

utanför den egna gården via en ekonomisk förening? Så resonerade lantbrukare i Tyskland och Österrike på 1950-talet. startades den första föreningen i Sverige, Maskinringen Dalarna. I dag finns 14 maskinringar som förmedlar maskiner och arbetskraft och sköter fakturering och annan administration. organiserar drygt 4 000 företagare över hela landet och verkar inom tre verksamhetsområden: Entreprenad, Bemanning samt Jord & Skog. är i allt större utsträckning kommuner och privata företag utanför lantbrukssektorn. , MR Sverige, samordnar verksam heten. Ordförande är Kristin Yderfors, Magnus Lindberg är VD. inom gröna näringarna och vi ger livskraft åt Sveriges landsbygd. VD Magnus Lindberg magnus.lindberg@mrsverige.se NORRMASKINER Ersnäs, Luleå • 0920-311 00 Orrliden, Skellefteå • 0910-58 91 00 Ersboda, Umeå • 090-18 93 15 Vi har nästan 500 maskiner i vårt lager av BEGAGNADE MASKINER Gå in på vår hemsida www.norrmaskiner.se Beg maskiner www.norrmaskiner.se SÅGA DITT EGET VIRKE Kvalitetsbandsågverk från 26 900:- ex.moms, fraktfritt www.jakobsmaskin.se info@jakobsmaskin.se 033-196 000 033-197 000 | info@jakobsmaskin.se | www.jakobsmaskin.se Kluven? Gör årets kap! BALA 450 Kapar 45cm I diameter Tar mellan 25-60cm i längd Eldriven 16/25amp Tryckkraft 8,1/11ton Klyvtid från 4 sek Hydraulisk stockhållare Inmataren är 2,3m lång & reverserbart. Transportören är 4,5m lång & hydrauliskt svängbar Klyvkniven justeras hydrauliskt & finns som 4,6,8 & 12 bitars. Klyvkilen går ända ut i sidorna. 21” maskinsvärd med maskinkedja som bara går när du kapar Ställbart tryck på svärdet Klyven startas när svärdet går upp & kan köras separat Hardox i kolvstyrningen Hydraulisk uttag finns som standard Som tillval finns bl.a. inmatare med 3 rullar, stegmatare, stockbord, spånsug m.m. BALA 370 Kapar 37cm i diameter Tar mellan 25-55cm i längd Kan fås med traktordrift, eldrift eller kombinerat Joystick ingår samt hydraulisk stockhållare Tryckkraft 8,1t Klyvtid från 4 sek Säkringsstorlek 16/25amp Klyven går ut när svärdet går upp Kedjan går bara vid kapning Allt drivs med hydraulik Inmatarbandet är 2m långt & alltid reverserbart Transportören är 4,5m lång & svängbar Separat smörjning av svärd Stjärnklyvkil, drivrulle, hjulställ, stockbord m.m finns som tillval Bäst i test ATL´s test 2013. 6-klyvkniv 14.100:- ! 450 16 amp/8,1 ton Joystick 252.000:- (ord. 279.000) 450 25 amp/11 ton Joystick 262.000:- (ord. 289.000) 370 TR 8,1 ton Joystick 132.900:- (ord. 147.900) 370 EL 8,1 ton Joystick 145.900:- (ord. 161.900) 370 TR/EL 8,1 ton Joystick 156.900:- (ord. 174.900) 86.000) 76.000) ANTAL!. Närproducerade vedmaskiner från Nossebro! Din bästa investering! Marknadens bästa köp! Volymmaskinen Nr.1! BÄST I TEST”Levererade mestved under 15 min”ATL 2013 Marknadens bästa köp! 213 | 2022

TIDNINGEN RINGEN

Bilagan kommer häftad i mittuppslaget i medlemstidningen Ringen. Tidningens upplaga är 5 000 ex, och når alla medlemmar i landets samtliga lokala maskinringar.

ARBETAR TILLLSAMMANS MED ER HELA

Ni får ett fast pris. Där ingår allt från formgivning (utifrån era texter och bilder) till tryck och distribution. Detta är ett mycket enklare och billigare alternativ än att producera själv.

INTRESSERAD?

Kontakta Åke Schultzberg

070-256 29 97,

Telefon:
E-post: ake@sa-media.se nR 4 2021 nR 2022 Ledaren: 2021 blev ett bra år för MR! 2022nR3 SamarbeteRyckteutnärbrunnarnasinade lyfterMRSörmlandJagarutförareinförvinternTidigareVÄSSARLAGET hockeyproffsetRichardHallgrenlederMRVärmlandAffärsarenanfördet klimatsmartalantbruket KÖP BILJETTelmia.se/lantbruk NÅ TUSENTALS POTENTIELLA KUNDER MED EN EGEN ANNONSBILAGA I
VI
VÄGEN FRÅN IDÉ TILL UTSKICK OCH ALLT INGÅR!
Hitta din tjänst... Erbjudande från MR Västernorrland Mittia Gårdsbruk Ljusdal 26-27 augusti 2016 Besök oss på DIMENSION MÖNSTER KAMPANJPRIS 380/70R24 MS951R 2 900 kr 420/70R28 MS951R 3 800 kr 340/85R24 MS951R 2 500 kr 380/85R24 MS951R 2 800 kr 420/85R34 MS951R 4 800 kr Åva, moms samt service tillkommer. Erbjudandet gäller mellan 2016-09-15 och 2016-11-30. Kan ej kombineras med andra avtal, erbjudanden eller rabatter. MS951R NYHET! 85 profil och 70 profil finns på lager. 65 profil kommer hösten 2016. www.vianor.se Ett nummer till alla verkstäder 0771-16 33 33 FINANSIERING AV SKOGSMASKINER EN INVESTERING FÖR DITT FÖRETAG Vimek 630 Minimaster Leasing från 3.998:- per månad (avser leasing 72 månader och 10% restvärde) VILLKOR n Leasing från 36 - 72 mån och 10% restvärde KONTAKT Vimek │ 0933-135 15 │ www.vimek.se SG Finans │ 08-470 95 00 │ www.sgfinans.se Nu kan SG Finans tillsammans med Cranab Group erbjuda dig som kund att finansiera din Vimek skogsmaskin. 0771-16 33 33Ett nummer till alla verkstäder Vianorjouren 24/7:0771-217 217 www.vianor.se NOKIAN HAKKAPELIITTA TRI NOKIAN HAKKAPELIITTA LOADER Första vinterdäcket för traktorer, NokianHakkapeliitta TRI, ger dig allt grepp dubehöver. En helt ny gummiblandning och ettnytt mönster är utvecklade med ett endasyfte: att ge dig det grepp, den kontroll ochden effektivitet som du behöver på krävandevinterentreprenadarbeten. > Utvecklat för vinterförhållanden.> Körkomfort i klass för sig. Flygplatser, hamnar, fabriker, avställningsplatser... Ställen som aldrig sover. Dag som natt, sommar som vinter, hjullastare flyttar material och snö hela tiden. Nokian Hakkapeliitta Loader ger dig en helt annan nivå av dragförmåga på snö och is - samt hållbarhet året runt. Med Nokian Hakkapeliitta Loader saktar inget väder ner dig. Jämfört med sin föregångare betydligt bättre slitstyrka och kraftigarestomme. > Passar även för körning på sommaren, på asfalt och på mjuka underlag.> Kan dubbas. Det bekväma sättet att tahand om dina fordon. Nytt förbättrat avtal för allaMaskinringens medlemmar!

HÄR HAR DU DIN RING

MR SVERIGE

MR GOTLAND

MR GÄVLE DALA

MR KALMAR ÖLAND

MR MÄLARDALEN

MR NORRLAND

MR SJUHÄRAD

MR SMÅLAND

MR SÖRMLAND

MR VÄRMLAND

MR VÄSTMANLAND

MR Z

MR ÅLAND

MR ÖREBRO

MR ÖST

070-534 22 19

info@mrgavledala.se

anna.fransson1@mrvarmland.se070-565 99 50

Vill du veta mer om MR? Eller har du frågor om ditt medlemskap? Här är kontaktuppgifter till MR Sverige och de 14 regionala ringarna. aland.nu

233 | 2022
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.