Ringen nr 2 2022

Page 1

nR 2 2022

SÅ STÖTTAR MR I KRISEN Höga bränslepriser pressar landets MR-medlemmar

Fixar tusentals ton torkad spannmål Tuff balansakt i Västmanland Lockar koreaner till Jämtland


Fendt IDEAL, med sitt skonsamma och effektiva urtröskningssystem, ger dig mer effekt, mer produktion och högre komfort. Just nu har vi ett fåtal Fendt IDEAL demotröskor i olika storlekar som vi säljer till bra priser och med leverans till dig i god tid före skörden. Väljer du Fendt, backas du dessutom upp med säker reservdelsförsörjning och service på fler än 50 platser över hela landet. Prata med maskinsäljaren på din närmaste anläggning.

It’s Fendt.

För att vi förstår lantbruk.

Följ oss på sociala medier Tel 0771-38 64 00 | www.lantmannenmaskin.se

PN2204 Maskinerna på bilderna kan vara extraurtustade. Reserveration för eventuella tryckfel.

En Fendt IDEAL kan bli din


Krig och höjda bränslepriser – men också många uppdrag i vår

S

å var det åter dags för ett nytt num­ mer och en ny ledare. Tiden går så fort! Vad har hänt sedan sist och vad händer nu, var mina första tankar när jag satte mig ner för att skriva dessa rader.

EUROPA OCH VÄRLDEN har skakats om och vi alla är nog oroliga och skrämda. Den 24 februari 2022 är ett datum som inte bara kommer finnas kvar i mitt minne utan kommer ta plats i historieböckerna. Det är ett datum som förändrade så mycket för många. Inte minst rubbades vår bild av trygghet. För mig är det så ofattbart att en statsledare besitter en sådan råhet en­ kom för att vidmakthålla en maktposition han tror han har. Det pågår krig i omvärld­ en och det sker fruktansvärda krigsbrott men som den enkla människa man är, är det för abstrakt att ta till sig. Nu är det nära och därför extra skrämmande och dessut­ om hotas Sveriges frihet.

ÄVEN VI I MR LEVER i en mycket omvälvan­

de värld då marknaden som inte helt åter­ hämtat sig efter pandemin fick ytterligare en rejäl smäll som följd av detta krig. Sedan väntar oss inflation, höjda räntor, höga energi- och dieselpriser. Men våren är här och många inkomstbringande uppgifter väntar. Det ska sopas sand, planeras för vad som händer på vår gröna del ute i ringarna och framför allt luktar det gödsel. börjar jag se slutet på årsmötessäsongen, djuren har börjat släppas ut på grönbete och fröna är på väg ner i jorden. Våren har kommit trots krig och elände och det känns viktigare än någonsin att se till att vår svenska gröna näring växer och frodas. Det inger ock­ så en trygghet att årstiderna med alla de arbetsuppgifter som följer dem rullar på som vanligt! FÖR MIG PERSONLIGEN

KRISTIN YDERFORS Ordförande MR Sverige 070-282 67 23, kristinyderfors81@gmail.com

RINGEN produceras av Schultzberg-Axelsson Media på uppdrag av MR Sverige. Tidningen distribueras av Postnord till medlemmarna i landets maskinringar fyra gånger per år. ANSVARIG UTGIVARE Kristin Yderfors, kristinyderfors81@gmail.com REDAKTÖR Olof Axelsson, olof@sa-media.se, 070-648 06 26 ANNONSANSVARIG/SÄLJARE Åke Schultzberg, ake@sa-media.se, 070-256 29 97 ADRESS Schultzberg- Axelsson Media AB, Sjögatan 23, 852 32 Sundsvall | www.ringen.nu LAYOUT OCH ANNONSPRODUKTION Rebetsky kommunikation och design AB, www.rebetsky.se KORREKTUR Anders Hammarberg Foto: iStock by Getty Images @fotografixx

TRYCK Ågrenshuset | UPPLAGA 5 000 UTGIVNINGSPLAN 2022 Nr.1: 17 mars | Nr.2: 12 maj | Nr.3: 29 september | Nr.4: 1 december

2 | 2022

3


MASKINLEVERANTÖRERNA PRESENTERAR

SVENSKA MASKINMÄSSAN ÄR DEN ENDA MÖTESPLATSEN SOM SAMLAR SVERIGES ALLA MASKINLEVERANTÖRER PÅ ETT OCH SAMMA STÄLLE. SE DET SENASTE INOM BRANSCHEN, PROVA NYA MASKINER, GRÄV, LASTA OCH UPPLEV EN LEVANDE MASKINMÄSSA PÅ RIKTIGT. MASKINMASSAN.SE


MR Sveriges ordförande Kristin Yderfors och vd Magnus Lindberg vid årsstämman 2022.

Fullmatad årsstämma för MR Sverige I slutet av april genomfördes års­ stämman i MR Sverige då ett 60-tal deltagare träffades i närheten av Arlanda. – Vi kunde blicka tillbaka på ett framgångsrikt 2021, säger vd Magnus Lindberg. Valberedningens arbete och av-

talsfrågor med anledning av de höjda priserna på bränsle och el var två ämnen som togs upp. MR:s samarbetspartner Swedol present­erade det nya avtalet och LRF:s chefsjurist pratade om effekterna av Ukrainakriget. – Dessutom gav Företagarnas vd oss

EN STARK PARTNER MED STARKA VARUMÄRKEN. Staffare AB är en av Sveriges största återförsäljare av nya och begagnade entreprenad- och lantbruksmaskiner. Hos oss hittar du några av de största varumärkena inom sina segment till riktigt bra finansieringsvillkor.

värdefull input om påverkans­arbete, säger Magnus Lindberg. Michael Arvidsson har ersatt Leif Karlsson som representant för MR Gävle Dala i MR Sveriges styrelse.

VI HAR ALLT NI BEHÖVER INFÖR VÅREN OCH SOMMAREN KONTAKTA OSS FÖR MER INFO

Genom att erbjuda produkter och tjänster av hög kvalitet och ständigt sträva mot att förbättra både vår organisation och våra kundrelationer, är vi en stark partner till våra kunder, medarbetare och leverantörer. Välkommen in till oss!

VERKSTAD | RESERVDELAR | FÖRSÄLJNING staf fare.se 2 | 2022

5


På våren vaknar jag till liv. Även om det är stressigt är det den bästa tiden på året...

Torkar tusentals ton tröskad spannmål Nils-Gunnar Mattsson är 72-åringen som driver en spannmålstork åt Lantmännen. Nyligen byttes den gamla mot en större för att klara av efterfrågan.

V

äståkra gård ligger cirka 10 kilo­ meter söder om Umeå och består av 150 hektar åker- och skogsmark. Från början var Nils-Gunnar Mattson grisbonde men har i dag övergått till spannmålsodling och har även en maskinstation på gården. ‒ Jag odlar spannmål och lite rörflen. Det är en livsstil att vara bonde och inte direkt

Vid en torkning på fyra procent så klarar torken av 26 ton i timmen. Lasten läggs sedan i en egenbyggd hall i väntan på att SEDAN SEX ÅR TILLBAKA sköter Nils-­ skickas vidare till Lantmännens foder­ Gunnar på Väståkra Gård en spannmåls­ fabrik i Holmsund för bearbetning. tork åt Lantmännen. När bönderna kom­ ‒ Varje höst jobbar jag heltid och lite till mer med spannmålet vägs det och skickas med torken i ungefär två månader, säger prov till labb, där fukt och renhet bedöms. han.

en lysande affär. Därför jobbar vi med annat också, säger han.

+46 733 33 51 30 www.farmmac.com

+46 0514 – 107 49 www.axima.se Vill du veta mer? Kontakta vår återförsäljare eller vår skandinaviska marknadsledare Kenneth Brønner på DE tel: +49 (0) 151 / 16 89 08 54 | E-mail: bronner@krampe.de 6


Gillar att käka kött Namn: Nils-Gunnar Mattsson. Familj:Fru och fyra barn. Företag: Enskild firma. Ring: MR Norrland. Bor: Degernäs utanför Umeå. Nära staden men ändå riktigt på landet. Äter och dricker: Jag är inte vegetarian om vi säger så. Jag har några sommargrisar. Favoritmaskin: Lastmaskinen. Den är trevlig. Andreas med pappa Nils-Gunnar Mattsson. Foto av Anders Fällman.

Väståkra Gård tar sig an så mycket mer än bara den egna gården. Ett vinnande koncept för företaget.

Hösten är intensiv. Nils-Gunnar sköter torken medan sönerna kör så det ryker.

Nils-Gunnar får betalt per kilo och det första året torkade han 1 500 ton. En volym som senare har varit uppe i 4 800 ton. ‒ Lantmännen fick byta till en större tork för att fixa uppdraget. Nu klarar vi av 8 000 ton, säger han. Men mycket beror på vat­ tenhalten.

‒ Vår fördel är att vi är så pass diversi­ fierade. Vi tar på oss lite vad som helst. Nyss körde vi mycket flis, just nu avverkar vi på en hustomt och snart drar växtodlingen igång. Annars är det just vårbruket som får Nils-Gunnar att trivas allra bäst. ‒ På våren vaknar jag till liv. Även om det är stressigt är det den bästa tiden på året.

0

PÅ GÅRDEN BOR alla Nils-Gunnars fyra söner i olika hus. En son jobbar heltid i ® ÅR TILLBAKA är familjen ock­ före­taget och en annan när tid finns.LGN De SEDAN TVÅ 0N R 8 kör jordbruks-, skogs- och entreprenad­ så involverade i ett generationsskifte där två 390 Watt maskiner på plats och åt andra inom fem söner tar över gården och de andra löses ut. mils radie. Bredden är företagets styrka. Därför ligger han lågt med framtidsplaner.

0

mer energi än standardpaneler på marknaden LGN 0N R 8

‒ Just nu gäller det bara att överleva de höga priserna på alla insatsvaror. Sedan får pojkarna bestämma hur företaget utveck­ las. Själv fortsätter han gärna att arbeta så länge det går om än i lite lugnare takt. ‒ Det är så roligt att arbeta och sedan jag slutade med grisarna jobbar jag bara heltid. Det fattas fritidsintressen men jag ser fram emot en längre semester med min fru Mai.

Text: Daniel Arnfjell

®

390 Watt

www.solkraft.info mer energi än 0768-910 340 Uppstandardpaneler till 30% mer energi på marknaden

än standardpaneler www.solkraft.info på marknaden 0768-910 340

Solkraft i Viby - en av Sveriges första certifierade solcellsinstallatörer

www.solkraft.info 019-14 30 00

mer e standardpaneler på 2 | 2022

7


LJUSDAL • 19-20 AUGUSTI 2022 ÖPPETTIDER: FRE 9.00-17.00 • LÖR 9.00-16.00

MÄSSANS BRANSCHPARTNERS:

Norra Sveriges mässa för jordbruk, skogsbruk, djurhållning och relaterad entreprenad.

För all info om mässan och utställare se www.mittia.com VI BJUDER PÅ ENTRÉN TILL MÄSSAN (gäller endast dig som är medlem i MR Norrland och MR Gävle-Dala distr.) Följ QR-koden för att hämta fria entrébiljetter.

FÖREDRAG 19 AUGUSTI KL 13:00-13:40 Hur du och ditt landsbygdsföretag kan bli en del av vår verksamhet. Föredragshållare: Susanne Öberg, ordförande. Peter deBeau, verksamhetschef.

– Bo Utstä FÖREDRAG: VIKTIGT VID UPPHANDLINGAR FÖR ARBETE ka m llar onte e FÖR GRÖNYTESBRANSCHEN NORRLAND… ryta I PARKER MÖTESPLATSEN OCH GRÖNYTOR ELLER PÅI SÖDRA VÄGAR idag – erfarenhetsutbyte, kompetensutveckling & produktnyheter!

!

Ihop med Mittia, Energi- och klimatrådgivarna och Svenska Kyrkan skapar vi en ny mötesplats, torsdagen den 18 augusti, för dig som beställer eller utför arbete i parker och grönytor eller på vägar. Vi på MR Norrland håller föredraget ”Viktigt vid upphandlingar”. Fri entré och kostnadsfria föredrag för såväl våra medlemmar Besökare – Boka in 18 augusti! som kunder/beställare.

Senaste nytt på: www.mittia.com/parkochgata

Hudiksvall 0651- 418 80 Sundsvall 060-12 63 10 Örnsköldsvik 060-12 63 12 Umeå 090-206 08 65


Anna Johansson räds inte lite grus i maskin­ eriet. Som verksamhets­ ledare har hon fått lära sig mycket.

Jag har hamnat rätt i livet och skulle inte vilja byta det mot någonting.

Heldors Trädgårdsservice AB profilerar sig som ett grönt företag.

Försöker leva i nuet Namn: Anna Johansson. Familj: Man och tre barn. Företag: Heldors Trädgårdsservice AB. Ring: MR Västmanland. Bor: På familjegård norr om Västerås. Livsmotto: Pappa gick bort förra året och det blev tydligt att man inte ska skjuta på saker. Därför försöker jag leva i nuet.

Hon finner balansen mellan företags- och familjeliv Anna Johansson arbetar för att finna mer tid med familjen. En tuff balansakt med företag och ett starkt engagemang i MR Västmanland.

S

edan 2016 driver Anna Johansson företaget Heldors Trädgårdsservice AB tillsammans med maken Fredrik. Hen­ nes bakgrund som grisskötare med udda arbetstider har ersatts av mer tid tillsam­ mans med familjens tre små barn. Nu för­ söker hon jobba från sju till fyra, även om det har varit en prövning då hon samtidigt vikarierat som verksamhetsledare i MR Västmanland. ‒ När jag fick frågan tänkte jag ”oj vilken

utmaning”. Men tanken var att jag bara skulle sköta faktureringen och när jag titta­ de på systemet kändes det bra, säger Anna Johansson. TILL SIN HJÄLP I DEN NYA ROLLEN har hon haft verksamhetsledarna i MR Örebro som skött upphandlingar och dylikt samt stöd från den ekonomiansvarige med bokföring och liknande uppgifter. När hösten föll på fick Anna dock mer att göra.

‒ Örebro kan ju inte ha koll på lokala förhållanden så jag fick jobba mycket med att hitta utförare till snöjobb. Som verk­ samhetsledare har jag framförallt lärt kän­ na många medlemmar och utvecklat min ledarskapsförmåga. DET BLEV MÅNGA SENA KVÄLLAR och Anna ger en eloge till sin man som råddade mycket i familjeföretaget under tiden. ‒ Han är duktig på att arbeta, säger hon  2 | 2022

9


och skrattar. Sedan 2017 har Anna suttit i styrelsen och jobbat för att MR Västmanland ska diversifiera och inte vara lika tunga på snön. I år lämnar hon det uppdraget och fortsätter jobba på annat vis inom Ringen. När verksamhetsledaren Emelie Ingeberga kommer tillbaka från föräldraledighet lug­ nar Anna ner sitt engagemang. ‒ Jag kommer stötta Emelie och se till att hon har ett bollplank när det behövs.

Träd som beskärs på rätt sätt, vid rätt tid ger bättre skörd.

en anställd servar de också privatpersoner med trädgårds- och fastighetsskötsel. Att svenskarna har varit hemma mycket under de senaste åren har varit bra för familje­ företaget. ‒ Nu vet jag inte riktigt hur det blir när alla verkar vilja ut och resa. Privatpersoner har också fått mindre pengar att röra sig med när mycket blivit dyrare.

HEMMA PÅ FAMILJEGÅRDEN ser Anna till att umgås med barnen. Lantlivet är en lisa för själen för hela familjen och barnens far­ mor och farfar bor också på samma gård. För den äldsta sonen som har diagnostise­ rats med ADHD är gårdslivet idealt då det alltid finns göromål. ‒ Han är gärna med och grejar och åker också med på vissa jobb och tittar. Vi har riktiga lantisungar och skulle inte kunna stänga in oss i en lägenhet.

HELDORS TRÄDGÅRDSSERVICE AB profil­ erar sig som ett grönt företag och som en del i företagets miljötänk uppdaterar företaget även sin maskinpark till eldrivna varianter, i den mån maskinerna har tillräcklig effekt. ‒ Vi övergår helt till el när det finns till­ räckliga alternativ. Vi fortsätter också att jobba emot toppar och dalar. I nuläget har vi en lagom verksamhet som ökar långsamt. Oavsett hur framtiden ter sig är Anna Johansson helt säker på en sak. ‒ Jag har hamnat rätt i livet och skulle inte vilja byta det mot någonting, säger hon.

DENNA VÅRDAG RULLAR FREDRIK ut på grusupptagning och snart kommer gräset igång. De stora kunderna är Västerås Stad och Peab, båda via MR. Tillsammans med

Text: Daniel Arnfjell

FAE - Professionella fräsar för effektiv röjning och markberedning. Finns för traktorer, grävmaskiner, kompaktlastare etc.

Kontakta oss idag, så berättar vi mer!

www.tecura.se Tel: 0418-45 70 30 - E-post: info@tecura.se 10


Skogsbrukstekniker - Yrkeshögskola Kostnadsfri och CSN-berättigad

100%

För dig som vill bli skogsmaskinförare, driva skogsvårds- eller avverkningsföretag eller fungera som arbetsledare/planerare/maskinförare.

ELEKTRISK

Skogsbrukstekniker - Yrkeshögskola Kostnadsfri och CSN-berättigad

För dig dig som som vill vill bli bli skogsmaskinförare, skogsmaskinförare, driva driva skogsvårds skogsvårds eller eller avverkavverkFör ningsföretag eller eller fungera fungera som som arbetsledare/planerare/maskinförare. arbetsledare/planerare/maskinförare. ningsföretag

HITTA DIN ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ ARIENS.SE

Skogsbrukstekniker - Yrkeshögskola

INGA UTSLÄPP - LÅGT LJUD -

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Du ansöker till utbildningen på www.skogstekniska.se

MAXIMAL EFFEKT

För dig som vill bli skogsmaskinförare, driva skogsvårds eller avverkningsföretag eller fungera som arbetsledare/planerare/maskinförare.

info@skogstekniska.se - 0271-122 22

Du ansöker till utbildningen på www.skogstekniska.se Du ansöker till utbildningen på

info@skogstekniska.se www.skogstekniska.se 0271-122 22

info@skogstekniska.se - 0271-122 22

Se vårt stora sortiment av Zero-Turn på ariens.se

EDGE 34” - 42”

IKON 42”- 52”

APEX 48”- 52”

ZENITH 52”- 60”

2 | 2022

11


Hennes lantgård lockar koreaner till Jämtland

Även om lantlivet inte alltid går som en dans ser paret till att att stegen sitter sedan 1998.

Birgitta Karlsson Englsperger har tagit emot människor från hela världen på sin gård. Här finns mycket kärlek till både djur och människor.

D

et var på dansgolvet 1998 som Sven-Erik och Birgitta blev ett par som snart började dela efternamnet Karls­ son. ‒ Han kunde inte bara en sorts dans, utan flera stycken. Det var där och då jag föll för honom, säger Birgitta Karlsson Englsperger. förrän paret flyttade till Lejda Gård i Tandsbyn. Vack­ ert belägen lite utanför Östersund vid sjön Lockne, där Birgittas styvfars släkt brukat markerna i 300 år. En jordkällare på gården finns redan omnämnd på 1400-talet. DET DRÖJDE INTE LÄNGE

12

‒ Anorna är någonting som driver mig. Att föra gården vidare till nästa generation. Kärleksparet övertog 25 mjölkkor som snart dubblerades. Sven-Erik arbetade också med entreprenad och skog medan Birgitta fokuserade på djur och ekonomi. Men gränserna har alltid varit flytande. ‒ Jag är som en potatis. Jag är bra till det mesta och följer gärna med gubben och är ”grovis” om det behövs. De tog även över en ”Bo på lant­ gård”-verksamhet med gäster från världens alla hörn. ‒ Det är svårt att resa med gård så värld­

en kom till oss i stället. Vi hade inte många tomma nätter på somrarna. De flesta besökare kom ifrån Holland och Tyskland. Men de tog även emot sibi­ riska tidningsmakare och en koreansk professor som hade svårt med den svenska kulturen. ‒ Han tyckte det var konstigt att Sven-­ Erik lagade mat till mig. Där han kom ifrån ansågs män som lagade mat nämligen vara gay eller professionella kockar. att var sak har sin tid. I dag har paret i stället tre personer som

BIRGITTA ANSER DOCK


Det är en sak att slakta en elak ko. Men när man har favoriter som inte håller måttet är det inte roligt. Jag har personliga band med de flesta kor och gråter en skvätt när slaktbilen åker härifrån. bor permanent på gården. Att inte bedriva turismverksamhet har sina fördelar. ‒ När man tar hand om folk måste leen­ det sitta där hela tiden. I ladugården kan jag skrika ”jävla ko” utan att hon tar illa upp, säger Birgitta och skrattar. 2011 valde de att KRAV-certifiera gården som i princip redan bedrevs på ett sådant sätt. Företagandet flöt på med lantbruk, skog, och entreprenadjobb. Den soliga sommaren 2018 blev dock annat än vacker för Lejda Gård med torka och en besättning som sjönk till 35 kor. ‒ Det är en sak att slakta en elak ko. Men

0, S6

när man har favoriter som inte håller måttet är det inte roligt. Jag har personliga band med de flesta kor och gråter en skvätt när slaktbilen åker härifrån, säger hon. För att få mer flexibilitet med foder och gödsel avvecklades även det ekologiska förra året. På bara ett år ökade sedan pro­ duktionen med 25 procent i ECM-värde. Ett mått som används för att standardisera mjölk med olika fett- och proteinhalter till jämförbara värden. Birgitta ser också fram emot nya avtal som rör sig efter bränslekost­ naderna på entreprenadsidan. ‒ Dieselpriserna är dödande och spiller över på allt annat. Som tur är har vi nya avtal till hösten som är anpassade efter priserna. Tills dess får vi hålla tummarna och tårna. i en Hitachigrävare med Euroklass 4 på 15 ton. ‒ Vi gräver ett tjugotal privata avlopp om året och gör lite andra småarbeten. Det på­ minner mig om att jag borde ringa MR och berätta om den nya maskinen. Då Birgitta snart närmar sig pensions åldern gäller det annars att gå framåt i lik­ nande klövspår tills att sönerna tar över hennes och makens del av företaget senare. NYLIGEN

INVESTERADE

Uppskattar roboten Karl-Bertil Namn: Birgitta Karlsson Englsperger. Ring: MR Z. Bor: Lejda gård, tre mil sydost om Östersund. Det bästa med läget är att det alltid blåser litegrann och därför är myggfritt. På gården: Man, två söner, piga och en mamma med sin dotter. Nötkreatur: 45 kor med rekrytering och 20 stutar. Äter och dricker: En god köttbit och potatisgratäng som gubben har gjort, med ett glas rött. Favoritmaskin: Vår mjölkrobot Karl-Bertil.

PARET

Då blir det garanterat mer tid att dansa i köket och att sova ut emellanåt. ‒ Det händer att jag stjäl mig en dag och i fjol hade vi en helt ledig helg. Jag vaknar oftast av mig själv vid sextiden men det var skönt med sovmorgon för en gångs skull. Text: Daniel Arnfjell

er lit

0 30

STENGREP Fäste: SMS/Trima, Euro, Stora BM Finns i flera bredder Pris från: 10 900:-

KABELSKOPA Fäste: S30/180 - S70 Finns i flera storlekar Pris från: 4 700:-

PLANERINGSSKOPA Fäste: Stora BM Finns i flera storlekar Pris från: 18 900:-

LASTRAMP

Alla priser exkl. moms.

Finns i flera olika storlekar och kapaciteter Pris från: 3 600:-

WWW.REDSKAPSFABRIKEN.SE  ÖPPETTIDER ÖREBRO: MÅN-FRE: 07-16  019 - 760 30 00  2 | 2022

13


107CM CUTTING CAPACITY

LED LIGHTS

MULCHING PLUG

LCD INTERFACE

SPEED 5-13 km/h

LAP BAR STEERING

2 BLADE

MULCHING KIT

EGOs KRAFTFULLA 56V PRODUKTER är designade för att möta vårt ökade behov av klimatsmarta batteridrivna trädgårdsmaskiner. Från att klippa större gräsmattor till att ladda många batterier på samma gång. Den gemensamma kärnan i EGOs breda sortiment är det helt oslagbara bågformade batteriet med ARC LITIUMTEKNOLOGIN. Alla maskiner är helt kompatibla med EGOS suveräna batterisystem som innefattar imponerande driftstider och supersnabba laddningar som standard.


MR underlättar i svåra tider Med hög inflation, hiskeliga energipriser och materialbrist är det många medlemmar som har

Fråga:

Hur upplever ni att medlemmarna klarar av omvärldsläget? Hur kan er Ring underlätta?

det tufft just nu. Frågan engagerar och alla landets Ringar jobbar febrilt på olika lösningar.

R

iktprislistan som tidigare tryckts, finns nu att tillgå digitalt på MR:s hemsida. Ett justerbart bränsletillägg är också uppe för diskussion. För dem som sitter fast i ofördelaktiga avtal arbetar många Ringar med att försöka indexreglera. MR Sverige tar även hjälp av jurister för att nagelfara de mest problematiska avtalen avseende bränslekostnader. Det finns många idéer i de olika Ringarna, MR Z tittar exempelvis på möjligheten till för­ skottsbetalning. MR Gotland försöker samtidigt minska trans­ portsträckorna genom att förmedla foder. MR Sverige och lokala ringar bedriver också påverkansarbete där de träffar och infor­ merar politiker om det allvarliga läget. På nationell nivå försöker man nu få ett samlat grepp över alla avtal och sedan diskutera vad Ringarna kan lära av varandra på årsstämman.

Magnus Wessén MR Öst Generellt så är det tufft. Dieselpriset påverkar alla våra medlemmar negativt. Det känns som att det är lantbrukare med djur som har det tuffast. Där har också alla insatsvaror som djurfoder med mera ökat väldigt fort och priserna på kött och ägg har inte hängt med. MR försöker skruva upp priserna så gott det går på alla uppdrag för att matcha kostnadsökningarna. Vi tar också fram en uppdaterad maskintaxa som finns digitalt för nedladdning som är baserad på de senaste dieselpriserna.

Linda Jansson MR Mälardalen Prisökningen på drivmedel påverkar våra medlemmar i högsta grad då de flesta av våra uppdrag innefattar någon form av arbete med maskiner. Turligt nog har vi avtal som vi har kunnat indexreglera. Indexmodellen har varit fördelaktig och kunnat täcka en viss prisökning på de arbeten som medlemmar gör åt oss. Maskinringen ser nu över samtliga avtal för att hitta möjligheter till att omförhandla där index inte räcker till. Samt kartlägga vad vi har för rättigheter och möjligheter i situationer där vi inte kan påverka skenande prishöjningar. Vi stöttar även våra medlemmar med indexuträkning och avtalsförståelse med mera.

Emelie Ingeberga MR Västmanland Det är ett tufft läge och medlemmarna är klart påverkade av omvärldsläget och prisnivåerna just nu. Det är viktigt med indexeringar och prisjusteringar framför allt på bränsle, det har vi nog generellt varit dåliga på tidigare. Vi försöker underlätta för medlemmarna genom att omförhandla avtal och förbättra dåliga avtal, men det är svårt eftersom priserna ändras så fort. Det kommer att bli ännu svårare än vad det redan är att få tag på utförare framöver. Flera medlemmar är osäkra att ta på sig nya uppdrag. Långa ledtider på eventuella nyinvesteringar av maskiner och/eller långa väntetider på reservdelar till befintliga maskiner påverkar ju också. En vanlig kommentar från icke insatta är ”men höj bara priserna då”, men riktigt så enkelt är det tyvärr inte!

Mikael Holmström MR Z Många av våra medlemmar är bekymrade. Dels över befintliga avtal som inte är indexreglerade och dels över prisökningarna som påfrestar likviditeten på kort sikt och lönsamheten på längre sikt. Vi ser över möjligheten till förskottsbetalningar på utförda arbeten och försöker omförhandla ingångna avtal. Naturligtvis tar vi även hänsyn till prisökningarna i nya avtal och hjälper medlemmarna prissätta löpande.

Bo-Erik Sandell MR Åland Utförarna behöver såklart höja sina taxor efter prisökningarna samtidigt som det finns en oro om kunderna klarar av detta. Vi har mycket jobb inom jordbruk och kunderna är ofta djurgårdar som har det riktigt besvärligt nu. Vi hjälper till att försöka få priser som alla kan leva med. Osäkerheten gör det svårt och ett bränsletillägg som justeras är på tapeten. Fortsättning nästa sida


Fråga:

Hur upplever ni att medlemmarna klarar av omvärldsläget? Hur kan er Ring underlätta?

Peter de Beau MR Norrland Jag upplever att både säljande och köpande medlemmar känner av de höjda kostnaderna och en oro över framtiden är genomgående. Föreningen har i alla år tryckt en riktprislista för lantbrukstjänster. Nu kommer den enbart att finnas i digital form som kan läsas genom att logga in på appen Mina sidor eller på hemsidan. När det gäller entreprenadsidan görs arbeten för att kolla upp om vi kan förändra prisbilder i ingångna avtal och det blir ännu viktigare att få realistiska indextabeller som beskriver verkligheten. Maskinringarna i Sverige har en skyldighet att hjälpa till med påverkansarbete, gärna genom LRF Entreprenad.

Magnus Lindberg MR Sverige Vi har tagit initiativ till att få ett samlat grepp över alla avtal som finns i Ringarna. Vi finansierar en genomlysning med hjälp av jurister, av de mest problematiska avtalen avseende bränslekostnader. Vi kommer sedan diskutera på ett gemensamt möte i anslutning till årsstämman hur vi kan hantera dessa avtal och lära oss av varandra. Samtidigt som vi gör detta ser vi över ringarnas rutiner för avtalshantering och undersöker om vi kan lära oss av varandra och kanske arbeta mer likartat framöver. Förutom detta arbetar vi intensivt med att förbättra villkoren för våra entreprenörer genom vårt gemensamma arbete i LRF Entreprenad. Det arbetet har redan gjort effekt, eftersom vi nu kan se att flera av de politiska partierna ger förslag på sänkta bränsleskatter och förenklat regelverk.

Lars-Erik Rolfsson MR Sjuhärad Angående bränslet så gäller det att försöka planera, vara förutseende och följa tendenserna, vilket är lättare sagt än gjort. Angående gödsel finns en stor oro inför nästa säsong. Många tror att gödsel blir en bristvara och allt sammantaget driver ju även upp foderpriserna. Leveranstider och priser har ju också ökat dramatiskt på reservdelar och förbrukningsmaterial som plast med mera. Vi har svårt att göra någon större skillnad tyvärr. Rabattavtal på bränsle och andra gemensamma inköp har just nu ingen avgörande effekt. När det gäller uppdrag genom MR så får vi försöka förhandla fram bra avtal och även försöka förändra pågående avtal i den mån det går. 16

Peter Wahlberg MR Sörmland Situationen är oerhört pressad, om detta fortsätter finns risken att flera medlemmar behöver ställa om. Vilket kan innebära att de avslutar delar eller hela verksamheter. Vi hjälper medlemmarna i gemensamma affärer, för att skapa en sund lönsamhet. Vi stöttar också genom att försöka räkna upp ingångna avtal med uppdragsgivare efter index. MR Sörmland värnar om hela marknadens ekosystem från medlemmar till partners och uppdragsgivare. Alla bör hålla en sund affärslogik, för att kunna vara långsiktiga. Tillsammans är vi starkare.

Ingrid Fredriksson MR Gotland I kontakten jag har haft med medlemmarna så märks en generell oro om hur det kommer att bli framöver. Någon funderar på att inte investera i en nyare maskin utan att byta till äldre maskiner och hanka sig fram på mindre jobb utan miljökrav. Framöver kan vi till exempel agera foderförmedling och skapa kortare transportsträckor runt ön. Därför har vi lagt upp ett formulär på hemsidan där medlemmar kan fylla i vad de vill sälja eller köpa.

Charlotte Carlsson MR Gävle Dala Det är tydligt att våra medlemmar påverkas mycket av rådande omständigheter och att oro finns. Frågan är betydande och vi bevakar utvecklingen tillsammans med de andra ringarna. Vi har kontakt med våra kunder om de konsekvenser kostnadsökningarna får för våra medlemsföretag och gör det vi kan för att få kompensation för detta. Jag kommer att medverka vid en träff med politiker i Gävleborg om rådande läge som ordnas av LRF där även Maskinentreprenörerna medverkar för att försöka belysa frågan ytterligare.

Peråke Nilsson MR Småland Det här drabbar alla i våra verksamheter inom jord, skog och entreprenad. Det vi i MR Småland arbetar mycket med är att våra entreprenörer ska kunna få ersättning för de förhöjda bränslekostnaderna. Detta är inte lätt, men vi hoppas på förståelse från våra kunder. Hur man som enskild klarar av de höga kostnaderna kan variera mycket beroende på vilken verksamhet man bedriver. Inom jordbruket kommer vi troligen att märka av eventuella brister till hösten och kommande år.


TEKNIKNYHETER Vare sig du är på jakt efter en ny entreprenadmaskin eller redan nu sneglar på höstskörden bjuder vi på en mängd sköna maskintips.

Kompakt hjullastare från CLAAS  TORION 530 är en kompakt hjullastare i TORION-serien från CLAAS med 46 hästkrafter. Maskinen drivs av en fyrcylindrig Yanmar-motor som är steg V-godkänd. Hydraulsystemet levererar 61 l/min vid 230 bar och möjliggör en midjestyrd tipplast på tre tusen kilo. Maskinen har en skopsvängpunkt på 3,18 meter som kan dumpas över höjder på upp till 2,82 meter samt en maximal räckvidd på 1,46 meter. Hytten är generöst tilltagen och ger god sikt i 360 grader. Med standarddäck klarar sig hjullastaren under spärrar på 2,5 meter.

Elbilsdäck som rullar längre  Nu i maj släpper Hankook den nya däcklinjen iON. Premiumdäcken är tillgängliga i dimensioner från 18 till 22 tum och är speciellt framtagna för elbilar. Fokus ligger på hög slitstyrka, lägre bullernivå och reducerat rullmotstånd. Sommardäck, vinterdäck och året runt-däck kommer ingå i serien iON. Informationstjänst­ en IHS Markit prognostiserar att 29,5 procent av den globala fordonsflottan är eldriven år 2028. - Med en förbättrad räckvidd per batteriladdning kommer denna nya generation däck att bidra till att ytterligare optimera effektiviteten hos elfordon för vardagsbruk, säger Sanghoon Lee, ordförande för Hankook Tire Europe.

Snabb kompakt­lastare från Trejon  Trejon Flexitrac 1248CAB-2S är en ny kompaktlastare i 12-­serien, utrustad med en 48 hästkrafters 4-cylindrig Euro5 motor. Detta möjliggör hastigheter på upp till 28 kilometer i timmen. - Just transporthastigheten har varit en fokuspunkt från vår snabbt växande kundgrupp inom förvaltnings- och entreprenadverksamhet, säger Johan Schols, försäljnings- och marknadschef på Trejon. Likt övriga modeller i 12-serien är lastaren utrustad med dubbla lyftcylindrar och Z-länk för tiltfunktionen. Konstruk­tionen har en lyftkraft på två tusen kilo.

2 | 2022

17


TEKNIKNYHETER

Väderstad utvecklar ny såmaskin Effektiv balpress från John Deere  Inplastarpressen C441R har justerbara knivar och fungerar utmärkt till de flesta grödor. Sveparmarna har ett rotationsvarvtal på hela 40 rpm och producerar runt 80 balar i timmen. En justerbar och stark balkammare skapas täta balar med hög vikt utan luftfickor. Balpressen låter dig avlägsna materialstopp direkt från hytten tillsammans med andra smarta monitorfunktioner. C441R ger dig helt enkelt hållbart ensilage av hög standard.

 Proceed är såmaskinen som odlar på ett optimalt sådjup med millimeterprecision. Beroende på gröda kan radavståndet justeras i en mängd alternativ. Framför varje radenhet sitter individuella hjul som känner av markförhållandena och det har visat sig att tekniken endast kräver halva utsädesmängden för samma skörd. Grödan blir dessutom starkare med en jämn tillväxt under växtperioden. Under 2022 går arbetet framåt med fullskaliga fältförsök med forskare, utsädesföretag och lantbrukare över hela världen.

Total koll på maskinparken  Med Farmers first kan du hantera service och underhåll digitalt på alla maskiner och redskap, oavsett typ och märke. Verktyget kopplar samman användare, verkstäder och tillverkare. Det ger kontroll över användningstid, underhållsbehov, reservdelar, service, kostnader och mycket mera. Alla aktiviteter samlas i en verifierbar logg vilket gör det enklare att fastställa rätt andrahandsvärde. Lösningen är patentsökt och kan användas på datorn, surfplattan eller mobilen.

18


ELHO LANDSKAPSVÅRD - RÖJARE I VÄRLDSKLASS

Räckvidd 5,5 meter!

Röjare i världsklass! Tornado röjenhet är hållbar och passar utmärkt i steniga och krävande förhållanden. Kåpor av HARDOX-slitplåtar och frontluckan kan öppnas med hydraulcylinder.

NYHET

TORNADO 560 MEKANISK KEDJERÖJARE Den nya Tornado 560 är en mekanisk kedjeröjare med imponerande räckvidd på 5,5 m. Kilremsdriften tillåter en ökad arbetsbredd i förhållande till tidigare modeller. En unik lösning är att växellådan är infäst vid ledpunkten av lyftbommen. Detta gör att PTO-axelns brytvinkel inte ändras då du ändrar vinkeln på lyftbommen. På detta vis kan du fritt använda maskinen i alla vinklar som bommen tillåter. Tilt-funktion på slåtterhuvudet som standard, du kan vinkla slåtterhuvudet 50 grader under drift oavsett lyft bommens vinkel. Tiltfunktionen är skyddad av en tryckbegränsningsventil och kan också användas i flytläge.

INTRODUKTIONSPRIS

134.900:Ordinarie pris 142.000:-

TORNADO 450 KÄTTINGRÖJARE • Brett arbetsområde • Röjenheten har låg egenvikt • Effektiva, hållbara och säkra också på steniga områden • Härdade 13 mm kedjor (11 mm som tillval), länklager i kedjehuvudet • Pressat rotorhusbotten för att maskinen inte ska bita fast i hinder • Labyrinttätningar av stål för att skydda växellådans axeltätning

alla maskiner, priser och återförsäljare på nordfarm.se

Erbjudanden gäller t.o.m. 31/5-2022, priser exkl moms. Maskiner på bild kan vara extrautrustade. Reservation för felskrivning/feltryck.


TEKNIKNYHETER

Eldriven lastbil blir pionjär  Swerock, Kranpunkten och Volvo Lastvagnar har samarbetat för att sätta en helt eldriven lastbil med flak i drift, för första gången i Sverige. Lastbilen har en totalvikt på 27 ton och levererar 15-20 eldrivna hyrliftar till kunder i Göteborgs innerstad varje dag. Den mindre bullriga lastbilen utgår från kranpunktens depå i Hisingen och laddas delvis med el från företagets egen solpark. Lastbilen är en Volvo FE-electric och är specialbyggd med ett unikt maskinflak från företaget Bröderna Johansson.

Valtras traktorer prisas  När Red Dot Design Reward nyligen gick av stapeln tog Valtra hem priset i kategorin produktdesign. Det är det femte generat­ ionens N-serie med lansering 2021 som prisas. Den nya serien bjuder på förbättringar som en ny display på A-stolpen för ökad synlighet. Bland andra funktioner

20

erbjuds en ny LED-belysning som även syns bra på dagen. - Många har beskrivit traktorn som väldigt bekväm och enkel att använda, särskilt när det kommer till smart jordbruksteknik, säger Kimmo Wihinen som arbetar med produktutveckling på Valtra.


MR

Det här är MR

PÅ TVÅ MINUTER , så varför inte även ta uppdrag utanför den egna gården via en ekonomisk förening? Så resonerade lantbrukare i Tyskland och Österrike på 1950-talet.

DINA FÖRDELAR SOM MEDLEM FLER UPPDRAG. Som del av en helhet ökar möjligheterna att jobba mot större uppdragsgivare och även att kunna påverka branschorganisationer.

startades den första föreningen i Sverige, Maskinringen Dalarna. I dag finns 14 maskinringar som förmedlar maskiner och arbetskraft och sköter fakturering och annan administration. organiserar drygt 4 000 företagare över hela landet och verkar inom tre verksamhetsområden: Entreprenad, Bemanning samt Jord & Skog.

SLIPP ADMINISTRATION. MR tar hand om hela flödet från fakturering till inbetalningar, påminnelser och överlämning till inkasso. Fakturan skrivs ut i både ditt företags namn och med MR-loggan, ett välkänt varumärke inom de gröna näringarna som stärker ditt företag.

är i allt större utsträckning kommuner och privata företag utanför lantbrukssektorn. , MR Sverige, samordnar verksamheten. Ordförande är Kristin Yderfors, Magnus Lindberg är VD.

TILLGÅNG TILL KOMPETENS. Som medlem får du del av hela MR:s kompetens, behörighet, maskiner och teknik. Därmed kan du hänvisa kunden vidare om inte just du har möjlighet att lösa uppgiften.

inom gröna näringarna och vi ger livskraft åt Sveriges landsbygd.

ÖKAD TRYGGHET. Du får lättare att hitta en ersättare vid till exempel maskinhaveri eller sjukdom. MEDLEMSFÖRMÅNER. Som medlem i MR Sverige får du tillgång till bra förmåner hos våra samarbetspartners Swedol, Kvdpro, Vianor och Kontorab. Läs mer om våra medlemsförmåner på hemsidan www.mrsverige.se/bli-medlem/medlemsformaner/

VD Magnus Lindberg magnus.lindberg@mrsverige.se

Vi har nästan 500 maskiner i vårt lager av

Luleå • Skellefteå • Umeå Ersnäs, Luleå • 0920-311 00 Orrliden, Skellefteå • 0910-58 91 00 Ersboda, Umeå • 090-18 93 15

N

Beg mask www.norrma iner skiner.se

RD EDMA

www.norrmaskiner.se

Om någ o mig och m tänka oss lära oss så vägar och o att öve rföra väghållar sk gott. De t va Om någ on luciadage n 20 halsen. Trafik »vår väg och v bron öve r Göta innebar att det avfärdat med e huvuds ysselsä tt Till sist blev de skriven för dig so dig i sam ma situ a riskerar att ham na är Trafik verket elle vill överlå ta vägan underhåll och drift p Den är skriven för – för att du behöve enskild r a vägar än va eller vill ge. Den är skriven för d och för dig som bor i st alla som är vetgir iga, in samhäl lsfrågor, eller ba berättelse om den lilla m mot en statlig my ndighe

RKET

1

Den 22 novemb er 2017 sändes ett teve inslag i Östnytt om en »inf ekterad vägkon flikt i Söd erköping Vinjettb «. ilden med tågand byalags e medlem mar beväpn ade med grepar, spadar, hackor och liar, fick gen omslag i hela Östergö tland.

801

AFIK VE

g skylt.indd

En be männ statli

MOT TR

med avlån

PERS SON

Väg 80 1

G STRID

Omslag

FOTO: ULF

Väg

SOM TO

Gå in på vår hemsida

Edman,

Ingegerd Edman är pension karriär är. Under arbetade sin yrkeshon som rektor, rek folksko tor och llärare, förskole studiehon bos chef. Sed att i Söd an 30 år erköping. ut böcker är Hon har na Det går tidigare att göra lösa var givit så här ! dagsko – nfli Om kte att om kom r (Runa munen 1999) och som glö Sagan mde (At remi 2014 ).

INGEG ERD ED MAN

Vem ska egentligen betala för underhållet av enskilda vägar? Byalag et som Det är ett av ämnena i en ny­ tog str mot Tra id fikverk et utkommen bok om ett byalags långa kamp mot Trafikverkets planer att göra deras väg enskild. – En enskild väg skulle innebära orimligt stora kostnader och uppoffringar för oss. Men bevarandet av allmänna vägar är också en viktig demokratifråga, säger författaren Ingegerd Edman i Söder­köping. Hon är mycket kritisk till att de som bor vid enskilda vägar tvingas använda beskattade pengar till att sköta drift och underhåll. Ingegerd Edman och hennes man Hans har sedan årsskiftet arbetat tillsammans med MR Öst för att ta fram en ny modell för planering av investeringar och underhåll av enskilda vägar. – Det är en mycket intressant möjlighet för MR, säger Magnus Wessén, vd för MR Öst. Boken som har titeln ”Väg 801, Bya­laget som tog strid mot Trafikverket” kan beställas från förlaget www.karnevalforlag.se BYALAG ET

BEGAGNADE MASKINER

»Vet ni att Trafik verket vill väg 801 dra in all ?« Så löd mänt vä frågan vid denn gunderh som Ing a väg i åll för egerd Ed Söderkö svar var man, sjä ping, fick att, nej, lv bosat i decem de t t visste ber 2016 Men unde hon inte. . Hennes r de följan både om de åren skulle ho Trafikver n bli de kets pla regler som sto mer ner för vä gäller för påläst, g 801 och Sveriges I boken om de lag vägar. Väg 801 ar och berättar hon, hen Ingegerd nes man Edman Hans och lag som historien de andra bildats, om hur medlem i över sex vägen bli marna i år har str r enskild. det bya­ idit för En strid för en en att förhindra de fört skild vä inte bara att g skulle och uppo för att an innebära ffringar svaret orimligt för dem, allmänn stora kos utan ock a vägar tnader så för att är en vik Väg 80 bevaran tig demo 1 är en det av kratifråg dra matisk märksam a. skildring made vä av en av gkonflik tidigt för de mest terna i Sve medlar upp­ rige på boken en enskilda senare stor mä och allmä år. Sam­ ngd upp nna väga som är elle lysande r, fakta om som r kan kom gör den ma att indragnin omistlig bli gar. berörda för alla av omoti verade väg­

INGEGE

Lyfter vägunderhåll i ny bok

KARNEVA

L FÖRLAG

2 | 2022

ING

21


DIN KOMPLETTA REDSKAPSHANDLARE!

Skopstål

TMR Maskin AB Packarps Gård 571 92 Nässjö johan@tmrmaskin.se 0705-28 30 50 www.tmrmaskin.se

DIN RESERVDELSLEVERANTÖR!

PARTS

RMT Parts AB

Packarp 2 • 571 92 Nässjö • johan@tmrmaskin.se • 036-10 04 00 • www.tmrmaskin.se

I samarbete med TMR Maskin AB


HÄR HAR DU DIN RING Vill du veta mer om MR? Eller har du frågor om ditt medlemskap? Här är kontaktuppgifter till MR Sverige och de 14 regionala ringarna. MR SVERIGE

070-534 22 19

MR GOTLAND

info@mrgavledala.se

MR GÄVLE DALA MR KALMAR ÖLAND MR MÄLARDALEN MR NORRLAND MR SJUHÄRAD MR SMÅLAND MR SÖRMLAND MR VÄRMLAND

anna.fransson1@mrvarmland.se

070-565 99 50

MR VÄSTMANLAND MR Z

Kluven? Gör årets kap! aland.nu

MR ÅLAND

MR ÖREBRO MR ÖST

Närproducerade vedmaskiner från Nossebro! Din bästa investering!

SÅGA DITT EGET VIRKE

Marknadens bästa köp! Marknadens bästa köp!

Volymmaskinen Nr.1!

BÄST I TEST ”Levere

ved un rade mest der ATL 2015 min” 13

yvkniv 00:- !

BALA 370

Kapar 37cm i diameter Tar mellan 25-55cm i längd Kan fås med traktordrift, eldrift eller kombinerat Joystick ingår samt hydraulisk stockhållare Tryckkraft 8,1t Klyvtid från 4 sek Säkringsstorlek 16/25amp Klyven går ut när svärdet går upp Kedjan går bara vid kapning Allt drivs med hydraulik Inmatarbandet är 2m långt & alltid reverserbart Transportören är 4,5m lång & svängbar Separat smörjning av svärd Kvalitetsbandsågverk Stjärnklyvkil, drivrulle, hjulställ, stockbord m.m finns som tillval 86.000) Bäst i test ATL´s test 2013.

från 26 900:- ex.moms, fraktfritt

76.000)

!.

370 TR 8,1 ton Joystick

132.900:-

(ord. 147.900)

370 EL 8,1 ton Joystick

145.900:-

(ord. 161.900)

370 TR/EL 8,1 ton Joystick

156.900:-

(ord. 174.900)

033-197 000 | info@jakobsmaskin.se | www.jakobsmaskin.se www.jakobsmaskin.se info@jakobsmaskin.se 033-196 000

Vi utför uppdrag

inom lantbruk

BALA 450

och entreprenad

Kapar 45cm I diameter Tar mellan 25-60cm i längd Eldriven 16/25amp Tryckkraft 8,1/11ton Klyvtid från 4 sek Hydraulisk stockhållare Inmataren är 2,3m lång & reverserbart. Transportören är 4,5m lång & hydrauliskt svängbar Klyvkniven justeras hydrauliskt & finns som 4,6,8 & 12 bitars. Klyvkilen går ända ut i sidorna. 21” maskinsvärd med maskinkedja som bara går när du kapar Ställbart tryck på svärdet Klyven startas när svärdet går upp & kan köras separat Hardox i kolvstyrningen Hydraulisk uttag finns som standard Som tillval finns bl.a. inmatare med 3 rullar, stegmatare, stockbord, spånsug m.m.

RH ENTREPRENAD OCH VED

Robert Hansson 252.000:262.000:- (ord. 289.000) 450 25070-312 amp/11 ton05 Joystick 51 rhenteprenad@hotmail.com 450 16 amp/8,1 ton Joystick

(ord. 279.000)

2 | 2022

23


Avsändare Schultzberg-Axelsson Media AB Sjögatan 23, 852 32 Sundsvall

ATTACH REDSKAPSFÄSTE ÖKAR DIN ATTACH ÖKA ATTACHREDSKAPSFÄSTE REDSKAPSFÄSTE ÖK ATTACH REDSKAPSFÄSTE ÖKA PRODUKTIVITET,PRODUKTIVITET, FLEXIBILITET OCH FLEXIBILITET PRODUKTIVITET, FLEXIBILITE PRODUKTIVITET, FLEXIBILITET ATTACH REDSKAPSFÄSTE ÖKAR DIN ATTACH ATTACHREDSKAPSFÄSTE REDSKAPSFÄST LÖNSAMHET. LÖNSAMHET. LÖNSAMHET. ATTACH REDSKAPSFÄSTE LÖNSAMHET. PRODUKTIVITET,PRODUKTIVITET, FLEXIBILITET OCH FLEXIBIL PRODUKTIVITET, FLEXIB PRODUKTIVITET, FLEXIBIL ATTACH REDSKAPSFÄSTE ÖKAR DIN ATTACH REDSKAPSFÄSTE ÖKAR ATTACH REDSKAPSFÄSTE ÖKARD LÖNSAMHET. ATTACH REDSKAPSFÄSTE ÖKAR D LÖNSAMHET. LÖNSAMHET. LÖNSAMHET. PRODUKTIVITET, FLEXIBILITET OCH PRODUKTIVITET, FLEXIBILITET OCH PRODUKTIVITET, FLEXIBILITET OC Passar alla maskiner med Passar alla Passar allamaskiner maskinermed med PRODUKTIVITET, FLEXIBILITET OCH Passar alla maskiner med LÖNSAMHET.redskapsinfästning LÖNSAMHET. LÖNSAMHET. SS-ISO 23727 redskapsinfästning SS-ISO redskapsinfästning SS-ISO2 LÖNSAMHET. redskapsinfästning SS-ISO 2

(BM-fäste) från ton(BM-fäste) som har tredje från 11 (BM-fäste) från 11ton tonsom som Passar alla11maskiner med Passar alla m Passar alla maskiner (BM-fäste) från 11maskiner ton som Passar alla maskiner m funktion och 24 VDC funktion uttag. och 24 VDC uttag. funktion och 24 VDC uttag redskapsinfästning SS-ISO 23727 redskapsinfästning SS redskapsinfästning funktion och 24 VDC uttag. redskapsinfästning SS Passar alla maskiner med Passar alla maskiner med Passar alla maskiner med (BM-fäste) från 11 ton som har tredje (BM-fäste) från 11 ton (BM-fäste) från 11 t Passar alla maskiner med (BM-fäste) från 11 ton redskapsinfästning SS-ISO 23727 redskapsinfästning SS-ISO 23727 redskapsinfästning SS-ISO 2372 funktion och 24 VDC funktion uttag. och VDC funktion och24 VD redskapsinfästning SS-ISO 23727 funktion och 2424 VDC (BM-fäste) från 11 ton(BM-fäste) som har tredje från (BM-fäste) från11 tonsom somhar hartr (BM-fäste) från 1111ton ton som har tr funktion och 24 VDC funktion uttag. och 24 VDC uttag. funktion och 24 VDC uttag. funktion och 24 VDC uttag.

Produktinformation Produktinformation Produktinformation Produktinformation Produktinformation Produktinformation Produktinformation Produktinformation

Produktinformation Produktinformation Produktinformation Produktinformation

Kopplas enkelt in på lastmaskinens hydrauliska 3:e funktion. Kopplas in hydrauliska Kopplasenkelt enkelt lastmaskinens hydrauliska3:e 3:efunktion. funktion. Kopplas enkelt ininpå påpålastmaskinens lastmaskinens hydrauliska 3:e funktion.

Max kapacitet rakt fram: 5000 kg. rakt Max kapacitet Max kapacitet raktfram: fram:5000 5000kg. kg. rakt fram: 5000 kg. Kopplas enkelt Max in påkapacitet lastmaskinens hydrauliska 3:e funktion. Kopplas enkelt in på lastmaskinens hydrauliska Kopplas enkelt in på lastmaskinens hydrauliska3:e 3:efunkti funk Kopplas enkelt in på lastmaskinens hydrauliska 3:e funkti Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e funktion. Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e fu fuf Max kapacitet rakt fram: 5000 kg. Max kapacitet rakt fram: 5000 kg. Max kapacitet rakt fram: 5000 kg. Max rakt fram:hydrauliska 5000 kg. 3:e Kopplas enkelt in på lastmaskinens hydrauliska 3:e funktion. Kopplas in Kopplasenkelt enkelt inpå lastmaskinens hydrauliska 3:efunktion. funktion. Kopplas enkelt inkapacitet påpålastmaskinens lastmaskinens hydrauliska 3:e funktion. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e funktion. proportionalstyrd hydraulik med extra Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extrauttag uttagför fö Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för Max kapacitet rakt fram: 5000 kg.Inbyggd Max kapacitet rakt fram: 5000 kg. Max kapacitet rakt fram: 5000 kg. Max kapacitet rakt fram: 5000 kg. Trådlös manövrering som standard, inga installationer krävs. Trådlös manövrering som inga Trådlös manövrering somstandard, standard, ingainstallationer installationerkrävs. krävs. Trådlös manövrering som standard, inga installationer krävs. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e funktion. Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:efunktio funkt Inbyggd proportionalstyrd hydraulik med extra uttag för 3:e funktio Trådlös kamera med magnetfäste för god sikt och ökad säkerhet. Trådlös kamera med magnetfäste för god sikt och ökad säkerh Trådlös kamera med magnetfäste för god sikt och ökad säker Trådlössom kamera med inga magnetfäste för god sikt och ökad säkerh Trådlös manövrering standard, installationer krävs. Trådlös manövrering som standard, inga installationer Trådlös manövrering som standard, inga installationer Trådlös som standard, inga installationer kr kr Extern manövreringskonsol med display manövrering och brytare. Extern manövreringskonsol med display och Extern manövreringskonsol med display ochbrytare. brytare. Extern manövreringskonsol med display och brytare. Trådlös kamera med magnetfäste för med god sikt och ökadför säkerhet. Trådlös magnetfäste och Trådlös kamera med magnetfäste förgod godsikt sikt ochökad ökadss Trådlös kamera med magnetfäste för god sikt och ökad Trådlös manövrering som standard, inga kamera installationer krävs. Trådlös manövrering som inga krävs. Trådlös manövrering somstandard, standard, ingainstallationer installationer krävs. Trådlös manövrering som standard, inga installationer krävs.

www.attach.nu www.attach.nu www.attach.nu www.attach.nu www.attach.nu www.attach.nu www.attach.nu

Trådlös kamera med magnetfäste för med god sikt och ökadför säkerhet. Trådlös magnetfäste Trådlöskamera kamera med magnetfäste förgod godsikt siktoch ochökad ökadsäkerhet. säkerhet. Trådlös kamera med magnetfäste för god sikt och ökad säkerhet.

Växel: 0696 68 10 30

Vi finns nu i Norge

Epost: info@forsindustrier.se

Växel: 0696 68 10 Växel: 0696 68 30 10 30 Växel: 0696 68 10 30 Epost: info@forsindustrier.se Epost: info@forsindustrier.se Epost: info@forsindustrier.se