Page 1

ONGEFUNDEERD BOUWNIEUWS...

#1


REBEL ARCHITECT #1 Verantwoordelijke Uitgever: Mike Hermans Redactie-adres: Keulsebaan 75 2243 Pulle - België Tel: + 32 (0)484 274 004 redactie@rebelarchitect.be Hoofdredactie: arch. Mike Hermans Redactiemedewerkers: Eva koninckx Concept: Mike Hermans Eva Koninckx Artwork, artikels en layout: Mike Hermans Wil je adverteren? contacteer ons via: sales@rebelarchitect.be

Rebel Architect is een humoristisch en satirisch tijdschrift. Alles in dit tijdschrift is fictief en een vorm van parodie, humor en satire. Alle eventuele gelijkenissen met bestaande personen, bedrijven, merken, produkten,... zijn louter toevallig. Rebel Architect aanvaardt geen ideeën en inzendingen. Alle ongevraagde inzendingen worden eerst gelezen en daarna ongeopend vernietigd. Lezersbrieven zijn welkom via post of via mail naar redactie@rebelarchitect.be Bezoek de officiële website: www.rebelarchitect.be copyright - 2017 - Mike Hermans - Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag gereproduceerd worden, opgeslagen worden in een systeem onder welke vorm dan ook, hetzij electronisch, mechanisch, gecopieerd, opgenomen,... zonder de uitdrukkelijk geschreven toestemming van de auteur.

2

Ongefundeerd bouwnieuws ? WTF???!!! Welkom bij het eerste nummer van “REBEL ARCHITECT”, een humoristisch en satirisch tijdschrift voor de bouw, waarin de wereld van architecten, aannemers, klanten, projectontwikkelaars en andere partijen in de bouw compleet geschift op zijn kop wordt gezet door architect Archibald, dromerig en tegendraads hoofdpersonage in de strip “arch.” Veel leesplezier !


Aannemer met kletskop werkt zonder metsershaar... Het allereerste gebouw zonder maatafwijkingen is een feit. Het is gebouwd door een aannemer met de ziekte alopecia areata multilocularis. Hij heeft namelijk geen enkel haar op zijn lichaam. Hierdoor is het voor hem praktisch én fysiek onmogelijk om af te wijken van de planmaten. Sinds de bekendmaking wordt hij overstelpt door architecten die met hem willen bouwen. Als we hem vragen of hij soms toch niet in de verleiding komt om bewust van de maten af te wijken, antwoordt hij: “Ik heb al vanalles geprobeerd waaronder een metsershaargroeimiddel maar echter zonder resultaat. Ook bij een donortransplantatie van een failliete aannemer kon ik niet met mijn handen in het haar zitten. Ik moet me erbij neerleggen. Het is voor mij ook mentaal onmogelijk. Geen haar op mijn hoofd dat er aan kan denken om af te wijken van de opgegeven maatvoering”.

3


Antwerpen rouwt... In een stad die bruist van leven wil niemand graag herinnerd worden aan de dood. De stad Antwerpen wil hier verandering in brengen met de bouw van een opvallend nieuw multifunctioneel rouwcentrum. Het is niet zomaar een rouwcentrum in de klassieke zin van het woord. Er kan niet alleen getreurd worden voor de doden, maar er is ook plaats om te rouwen voor andere, niet direct voor de hand liggende dingen, zoals architectuur bijvoorbeeld. Antwerpen is een stad vol van symboliek in zijn architectuur. Zoals het gerechtsgebouw met haar witte tentdaken verwijst naar de talrijke zeilboten met gevangenen die dagelijks toestromen via de Schelde, zet “De Kist� met een glazen gevel die rimpelt als de golven van een afstervende huid en een complex spel van lijkvlekken die in de lucht weerspiegelen, deze traditie getrouw verder...

4


De ruimtebesparende trap... Heeft u maar een kleine ruimte ter beschikking voor de plaatsing van uw trap? Dan heeft Archibald de perfecte oplossing: De “NO-stairs®” , een functioneel concept dat opvalt door zijn doortrapt design. Vanaf nu heeft u geen extra ruimte meer nodig om naar een andere verdieping te geraken. Een open raam, deur, vide of mangat in de vloer is de enige voorwaarde. De efficiënte trap is vrijwel overal toepasbaar.

ALLE RAL-KLEUREN MOGELIJK... Onze trappen zijn beschikbaar in alle mogelijke RAL-kleuren: van witgeel naar groen naar paars tot zelfs zwart, afhankelijk van de plaatsing.Verschillende trapafwerkingen en motieven zijn mogelijk. VERSCHILLENDE TRAPRICHTINGEN... Er zijn verschillende modellen van traprichting beschikbaar: de voorwaartse, zijwaartse, onderwaartse en achterwaartse traprichting. (foto van een tevreden klant)

BELANGRIJK ! -

Overleg met een van onze plaatsers is niet gewenst alvorens de trap te installeren. Betaling dient te gebeuren vóór plaatsing. De fabrikant is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen. Voor het stijgen naar een hogere verdieping dient u te beschikken over onze gewichtsloze ruimteinstallatiemodule.

!

“...is sinds zijn lancering een heel populair model met tal van tevreden architecten. Het is dan ook een duurzaam en functioneel element voor klanten die NOG meer willen besparen !”

5


Trump bouwt: De Muur... Donald Trump is een selfmade man en dat mogen ze weten tot aan de grens van de Verenigde Staten. Als vastgoedmagnaat werkt hij het liefst steeds met dezelfde aannemer, namelijk zichzelf. Want wat je zelf doet, daarvan ben je overtuigd dat je het veel beter doet. Maar zelfs een aannemer heeft een architect nodig. Na zijn verkiezingsoverwinning stapte hij dan ook ons kantoor binnen met de ideeën voor “zijn muur”. Hij vroeg ons te helpen met het realiseren van zijn plannen en zijn ideeën te vertalen naar ZIJN realiteit.

6


Wetgeving... De ontdekking van de archeologienota... Sinds kort moet je nu ook een archeologienota toevoegen aan je vergunningsaanvraag. Je zou denken: Dit is puur administratief. In de praktijk vinden ze toch meestal niets, maar ik had het al aan mijn been vanaf mijn eerstvolgende project. Ik had een gemummificeerde ambtenaar van de vergunningen ontdekt. En die had zich helemaal ingegraven in mijn dossier. Eén kans op tien miljoen zou je denken. En dat moet dan net mij overkomen. Maar niets is minder waar. De door mij officieel aangestelde archeoloog - wat trouwens verplicht is - zei me dat heel België daar van volzit. Let op. Ik begrijp het belang van zo’n archeologisch onderzoek. Zo’n gemummificeerde ambtenaren kan je vanuit praktisch oogpunt echt niet laten zitten. Je kan daar niet op bouwen. Dat is gevaarlijk. Die zijn ongefundeerd. Die moeten politiek verwijderd worden - wat trouwens niet verplicht is - voordat je kan beginnen bouwen. Trouwens, die horen eerder thuis in een museum waar iedereen ze koffieslurpend kan bewonderen achter het glas van een gesloten loket. Bovendien zou je denken: Hoe kan zo’n ambtenaar helemaal van kop tot teen gemummificeerd zijn? Zo helemaal ingewikkeld met plannen. Maar als je bedenkt dat je een bouwaanvraag in multivoud moet indienen in combinatie met een veel te klein archief, dan begrijp ik dat ze van twee noden een deugd maken. Verplichte aanwezigheidsregistratie op werven uitgebreid... Vanaf heden moet er bij de oplevering, meer bepaald bij de rondgang in het gebouw, verplicht een aanwezigheidslijst worden opgemaakt in elk lokaal van het gebouw. Alle aanwezige én afwezige partijen dienen voorafgaandelijk de aanwezigheidsapp te downloaden op hun smartphone die hun positie doorgeeft via gps-coördinaten. Het is niet toegelaten om tijdens de rondgang de smartphone in de hand te houden of rond uw been te binden teneinde te vermijden dat aanwezigen zich ongemerkt in een lokaal registreren als afwezig door hun arm of been uit het raam of door een deuropening te steken. Het NAAV, de grootste vlaamse beroepsvereniging voor aanwezige architecten, heeft vragen bij de haalbaarheid ervan, vooral dan bij het verzamelen van alle partijen in de individuele toiletten. De bevestiging van de aanwezigheid van het verslag in het postinterventiedossier dient door een erkend aanwezigheidsdeskundige bevestigd te worden.

7


BIG achter de rits...

ic

www.big.dk

In 2016 ontwierp BIG, het grootgeschapen architectenbureau van deens visionair Bjarke Ingels de “Serpentine Gallery Pavilion” in Londen. Volgens Ingels is het concept voor dit sculptuur gebaseerd op het “ontritsen” van een bakstenen muur. De klant was heel opgewonden over het ontwerp en is er dan ook met open rits ingelopen. Wij vroegen ons af hoe hij in godsnaam op zo’n geni(t)aal idee gekomen is. Daarvoor moet hij niet alleen zijn hersenen gepijnigd hebben. Kortom: Een ware extase voor iedereen die binnenkomt... CONCEPT... PRESENTATIE...

THUIS... MERCHANDISING...

SPECIALE ACTIE ! Gratis T-shirt voor elk “lid” dat binnen komt...

8

TECHNIEK...

Elk nieuw BIG-concept brengt ook vernieuwing op technisch vlak. Zo is de “glijbeRITSing” voortaan de nieuwe BIG-metselmethode. De bakstenen zijn verankerd aan een rubberen lint. De verlijming gebeurt bij open rits... Meerdere lagen worden vervolgens aan elkaar geritst. De aannemer hoeft enkel nog maar de rits op te trekken, een concept dat hem niet vreemd is.


“God is groot, maar de regendouche is Groowe...” Patentoorlog om de regendouche… Groowe, een bekend bedrijf van sanitaire kranen, is in een giftig juridisch gevecht verwikkeld om de auteursrechten op het concept van de regendouche. Groowe beweert over een geldig patent te beschikken maar dit wordt nu betwist door de Schepper van de aarde. Die zegt dat het idee van de regendouche zijn intellectueel eigendom is. Op de vraag van Groowe of hij hiervan een patentbewijs kan voorleggen, beweert de Schepper dat zijn idee al bestaat voordat het schrift werd uitgevonden. De advocaten van het bedrijf hanteren nu de juridische strategie die stelt dat de Schepper enkel de regenrechten bezit op buitenruimten en niet die voor ruimten waar het onmogelijk is om regen te hebben, zoals binnenruimten. De Schepper beweert dan weer dat binnenruimten een onderdeel zijn van buitenruimten daar ze slechts bestaan door zijn goedwilligheid. Hij claimt namelijk ook de rechten te bezitten op de orkaan, die een binnenruimte makkelijk kan omvormen tot buitenruimte. „Wij hebben er alle vertrouwen in. God is groot, maar de regendouche is Groowe,” verklaarde de zegsman van de fabrikant. De uitspraak wordt verwacht voor de start van het regenseizoen.

9


10


11


Leo Van Broeck

Vlaams Spouwmeester wordt “concreet”...

De toekomst voor ontwikkelaars... De waarde van een verkaveling én van een projectontwikkelaar wordt volledig hergepositioneerd in de ruimtelijke én financiële markt.

Fileprobleem... Efficiënt ruimtegebruik...

Dankzij de betonstop zullen we nooit meer in de file staan met de auto. Een enorme schaalverkleining van het probleem !

Projectontwikkelaars en sleutel-op-de-deur bedrijven die leven van verkavelingen moeten efficiënter leren omgaan met ruimte. Dit zal onder andere tot uiting komen via multifunctioneel ruimtegebruik zoals bij de hang-wc...

Wanneer weet u dat de betonstop ingeburgerd is? Als de persoon achter u aan de kassa van de supermarkt zijn architectuurtijdschriften bovenop die van u stapelt in plaats van een scheidingslatje te nemen om zijn eigen kavel af te bakenen...

12


Vlaams bouwmeester de hemel ingeprezen...

BWMSTR mr dn mt mndr lttrs

Architectuurpaus leo I “De parabel van de capaciteiten�

Het recht op ruimte na 2040... Vrije ruimte zal almaar schaarser worden. Als we de toekomst van onze kinderen veilig willen stellen dan zal dat ook mee opgenomen moeten worden in hun opvoeding.

13


Het Laatste Avondmaal: De oplevering...

VERSLAG VAN DE RONDGANG 1

De architect: Dit is niet het resultaat dat ik in gedachten had. EĂŠn van jullie heeft me verraden !

2

Het ontwerp: Dat ben ik niet ! Ik trek daar totaal niet op !

3

De ingenieur: Er zit te weinig vezelwapening in mijn steak en in de dimensionering van de stoelpoten is geen rekening gehouden met het gewicht na dit maal...

4 5

6 7

14

De Vlaams Bouwmeester: Het is tijd voor de open oproep voor het dessert... De aannemer: En wie kan dit feest weer betalen?! Eerst overal op alles besparen op de werf en nu kan het niet duur genoeg zijn‌ De klant: De aannemer trakteert? Dan zal ik wel teveel betaald hebben... De maquette-bouwer: Op kleine schaal ziet alles er toch veel beter uit...

8

De projectontwikkelaar: Na aftrek van het smeergeld aan de politiek hou ik hier bijna niets aan over...

9

De ambtenaar: Het gebouw is veel te hoog... en mijn steak gelukkig ook...

10

God: Het is de stedenbouwkundige die moet aanbeden worden, niet de architect van het gebouw...

11

De stagiair: Zonder mijn idee voor de wc-rolhouder in het toilet was dit gebouw er nooit gekomen...

12

De vrouw van de klant: De gordijnen van dit etablissement zijn niet assorti met de gedachten over mijn leefruimte...

13

De BIM-manager: Hoe is dit gebouw ooit tot stand kunnen komen met al die objecten in de verkeerde lagen?

14

De vrouw van de architect: De rekening van dit restaurant bedraagt meer dan jouw ereloon...


Het belang van een wachtruimte...

Rookmelders een zegen?

Veel architecten werken op afspraak en vinden een wachtruimte daarom een overbodige ruimte. Het is echter een belangrijke en subtiele tool om je (potentiĂŤle) klanten al vanaf het begin in de door jou gewenste richting te sturen. Ik laat mijn klanten altijd een tijdje doorbrengen in mijn wachtruimte zodat ze kunnen zien wie ik ben en voor welke zaken ze bij mij terecht kunnen...

Rookmelders zijn hun investering meer dan waard. Het zijn levensredders. Wie wil ze nu niet in huis hebben? Maar er zijn blijkbaar ook bewoners bij wie rookmelders totaal ongewenst zijn en het levenscomfort ernstig beperken.

Als de (deur)stoppen doorslaan... Het is een onbenullig prutsding dat snel over het hoofd gezien wordt, maar het is best om de deurstop al van bij de eerste schetsen te voorzien...

Al trapfietsend oversteken in Antwerpen... De Stad Antwerpen geeft uiteindelijk dan toch toe dat de fietsersbrug aan het Eilandje niet echt gebruiksvriendelijk is. De Parkbrug werd vorige zomer over de Leien geplaatst, maar krijgt veel kritiek van fietsers. Aan de westkant van de brug moet men met de fiets aan de hand de brug opklimmen of afdalen, wat tot veel ongelukken leidt. Aan het begin van de brug gaat de overheid nu stationaire fitness-fietsen plaatsen met een geĂŻntegreerd LCD-scherm. Van zodra je begint te trappen komt het beeld van de overkant automatisch dichterbij. Zo geraak je alsnog veilig aan de overkant. De werken starten in april volgend jaar en zijn te volgen op een groot scherm waar je de einddatum dichterbij kan zien komen. Dit concept zal ook toegepast worden om het gat in de begroting dicht te fietsen...

15


Hoe een ex-paratrooper die architect is geworden zijn ideeĂŤn krijgt...

16


17


Mobiliteit: Het 3D-zebrapad... Als onbeschermd wandelend vlees de kolkende metalen stroom trotseren, lijkt hoe langer hoe meer op een slagerij met slechts ĂŠĂŠn product in de aanbieding: gehakt. Een groen mannetje aan de overkant dat hoopvol zijn licht schijnt op een rijtje witte strepen brengt hier geen verandering in. De alsmaar langere files, de vele verkeersremmers en wegversmallingen werken als een Huidige situatie: Voetganger steekt over en wordt overreden... rode lap op het ongeduld en de toenemende agressie van de ongecastreerde, ongeremde, schuimbekkende metalen beesten. Wij vroegen ons af hoe we overstekend vlees op weg naar de bakker in plaats van de beenhouwer beter kunnen verpakken tot een langere houdbaarheidsdatum. Het resultaat: een driedimensionaal veerooster Het 3D-zebrapad... WERKING VAN HET 3D-ZEBRAPAD...

18


De microbouwgolf... Stop je geestverruimende woonambitie in de schuif naast het meest compacte idee van de nieuwste woontrends: Het microwonen ! MĂŠĂŠr wonen met minder ruimte voor jezelf en meer ruimte voor je spullen. Wat kan een compacte geest nog meer wensen?

19


20


21


22


23


Heb jij altijd al eens willen weten of je meer architect dan ingenieur bent? Doe dan NU de test!

arch. vs. ir. 1. Welke stelling is het meeste voor jou van toepassing? A. De werfstelling. B. De stelling dat een stelling ook iets anders dan een stelling kan zijn. 2. Als ik een vrouw zie dan overkomt mij: A. Een uitkraging op een moeilijk te be- rekenen moment. B. De drang tot onmiddellijke creatieve uitwisseling. 3. Met een plan doe ik het volgende: A. Opvouwen en netjes in een kaftje aan de aannemer bezorgen. B. Oprollen zodat ik er mee op de aan- nemer kan meppen. 4. Als een klant iets vraagt te ontwerpen waar ik niet kan achterstaan dan: A. Maak ik de kolom breder zodat ik er wel kan achterstaan en niemand mij ziet. B. Ontwerp ik iets anders zodat ik wel gezien word. 5. Ik kleed me zoals: A. Een ingenieur die denkt dat hij een architect is. B. Een architect.

24

6. Een raster is: A. Een hulpmiddel voor de architect. B. Een beperking opgelegd door de ingenieur. 7. Ik wil het volgende verdienen: A. Mijn boterham. B. Ik wil mijn eigen brood ontwerpen. 8. Geld is voor mij: A. Stabiliteit. B. Een papier met een lelijke print van een lelijk gebouw. 9. Als ik naar het toilet moet dan: A. Kruip ik in een individueel hokje. B. Wil ik mijn domein uitbreiden. 10. Orde en netheid is voor mij: A. Belangrijk omdat het rust brengt. B. creatiev kan ! zein ik niet dan.

CONCLUSIE Heb je vooral A ingevuld, dan ben je meer ingenieur. Heb je geweigerd om deel te nemen aan deze test omdat je niet in vakjes denkt, dan ben je meer architect.


Tot de laatste strohalm... Niet voor een huis?Leem debouwmateriaal boerenbank Bouwen met een onuitputtelijk Nietgenoeg genoeggeld geld voorleem: eentradioneel traditioneel huis? Gabij eens langs bij de ! (om mee te lachen)... boerenbank !Misschien kan u daar wel lemen...

“Ik ben zo blij dat we ons omringd hebben met natuurlijke materialen...�

25


Kort nieuws... Opgepast voor oplichters... Op haar website waarschuwt De “Unie van Bouwheren voor een Gratis Ontwerp” voor oplichters die zich voordoen als lid van hun vereniging. De persoon aan de andere kant van de lijn zal u vertellen dat hij/zij van plan is om te bouwen en graag eens wil langskomen voor een verkennend gesprek. De oplichters vragen uw referenties. Geef deze in geen geval. Ze zullen gebruikt worden om een voorontwerp voor een gelijkaardig project bij u te ontfutselen en u hiervoor correct betalen. De UBGO raadt iedere architect die een dergelijk telefoontje krijgt, aan om meteen op te hangen en de oplichterij te melden via hun website voor slachtoffers van bedrog.

Diploma de pot op... Nog voor het bouwverlof worden de bezoekerstoiletten van de Orde van Architecten diplomaneutraal. De belangenvereniging AVARIR, of voluit AndersVoelende ARchitecten en IngenieuRs, is blij met de beslissing. Het onderscheid tussen architecten en ingenieur-architecten is al langer een gevoelige kwestie en werkt stigmatiserend. We kunnen dit niet langer negeren, aldus de woordvoerder van AVARIR. Sommige mensen voelen zich meer architect dan ingenieur, andersom of noch architect, noch ingenieur. Anderen worden wegens hun uiterlijke kenmerken aangesproken dat ze de foute wc gekozen hebben. Architecten hebben dan weer moeite om in een klein standaard hokje geduwd te worden doen waar ingenieurs daar absoluut geen probleem mee hebben. Dat zijn pijnlijke situaties die bij deze opgelost zijn. Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) zal aan de Vlaams bouwmeester vragen om een diplomaneutrale wedstrijd voor de vormgeving van de signalisatie te organiseren.

26

De hoogste awards... De MIPIM-award voor de hoogste toren is gewonnen door de architect die het hoogst van de toren kon blazen… De jury was in de wolken en roemt de toren om zijn hoge kwaliteit. De prijs is het hoogste wat een architect in zijn leven kan bereiken…

Vergunning in de omgeving... Vanaf 23 februari 2017 is de omgevingsvergunning van kracht waarbij slechts één procedure vereist is, namelijk de verschillende vergunningverlenende ambtenaren allemaal tegelijkertijd in de omgeving van één koffiemachine brengen. Door de snellere opeenvolgende bestellingen aan de automaat wordt het koffiedik kijken hierdoor in tijd beperkt.

Architectuurdiefstal... De afgelopen nacht is de familie Peeters voor de zoveelste keer op rij geconfronteerd met een bijzondere inbraak. Een inbreker is vol bewondering voor de trapconstructie terug gevonden in de inkomhal van hun ultra-moderne woning. “Toen ik ‘s morgens de trap afkwam, zag ik beneden in de inkomhal een zwarte schim staan. Ik dacht eerst dat ik nog droomde. Dat gebeurt soms… dat ik droom van de architect. Ik dacht… Hij komt weer spoken… omdat ik de zetel voor het raam gezet heb, in plaats van voor de muur zoals op het plan getekend stond”, verklaarde de verwarde vader. “Het was heel creepy allemaal. Hij leek totaal versteend. Zijn ogen stonden er heel raar in en staarden naar één punt op de trap”, aldus de geschrokken moeder. De inbreker was volledig uitgedroogd door de hele nacht met open mond te staan gapen en kon pas na enkele uren ondervraagd worden nadat hij speeksel van de architect kreeg toegediend. Hij is momenteel buiten levensgevaar. Hij wordt nu door de rechtbank aangeklaagd voor het stelen met zijn ogen. G4S Security, het bedrijf dat het ontwerp realiseerde, bewijst hiermee nogmaals het belang van goed doordachte architectuur.


Buren doen verrassende ontdekking... Twee buren uit het Antwerpse Merksem hebben de verrassing van hun leven gehad. Hun woningen zien er totaal verschillend uit maar blijken dus nu dezelfde geestelijke vader te hebben. “We hebben er hier op de stoep altijd over gegrapt, en nu is het zo. Ik kan onmogelijk gelukkiger zijn dan ik nu ben.” Kris Janssens en Abdullah Mobeeta uit Antwerpen zijn al enkele jaren buren en beste vrienden. Ze wisten dat hun woning allebei verwekt was via IVF of voluit In Vitro Formalisatie, maar hadden er geen idee van wie de man was die zijn ontwerpideeën gedoneerd had voor hen. Een paar weken geleden kregen ze allebei de kans om documenten in te kijken over hun donoren en de erfelijke ontwerpen ervan. “Kris kwam zo te weten dat zijn woning een afgeleide variant heeft die in 1998 ontworpen is”, schrijft Kris op Twitter. “En zo zijn we erop uitgekomen dat onze woningen dezelfde ontwerpdonor hebben. Onze woningen zijn dus eigenlijk broers. Ik ben de gelukkigste huiseigenaar ooit.” “We hebben er wel vaak over gegrapt”, aldus Abdullah. “En nu is het zo. Architectuurmirakels kunnen gebeuren.”

Projectontwikkelaar verkoopt maagdelijkheid voor veel geld... In de gemeente Buiksloot heeft een bijzondere openbare verkoop plaats. De plaatselijke notaris verkoopt er de maagdelijkheid van een huis aan diegene met het hoogste bod. “Het vrijstaande nieuwbouwpand heeft net de eerste kinderziekten gehad en is rijp voor verkoop”, aldus de projectontwikkelaar die het pand veilt. Hij beweert dat er nog nooit iemand door de voordeur naar binnen is gegaan. “Ik heb voor de bouw enkel met aannemers gewerkt die de achterdeur nemen”. De projectontwikkelaar vond naar eigen zeggen inspiratie bij de klassieker ‘Indecent Proposal’: daarin biedt miljardair Robert Redford een jonge

Demi Moore de ronde som van -jawel- een miljoen euro aan om één passionele nacht in haar garage te beleven. Waarom zou het dus niet met een huis kunnen? “Ik verkoop de maagdelijkheid omdat ik dringend meer winst nodig heb. Door de nakende betonstop ziet de toekomst er voor pooiers van verkavelingen niet bepaald rooskleurig uit”. Op sociale media klonk vooral afkeuring bij architecten. “Wat voor boodschap geef je mee als je onschuldige jonge architectuur zo laat misbruiken door een vreemde inwoner waarvoor de woning niet ontworpen is?”, klonk het onder meer. Al waren er ook enkelen die begrip konden opbrengen voor zijn situatie. “Wie zijn wij om een oordeel te vellen over zijn beslissing? We weten niet wat die projectontwikkelaar al meegemaakt heeft, dus we kunnen er dan ook geen zinnig woord over zeggen. Iedereen maakt fouten, hopelijk leert hij eruit.”

All-in formule bij de architect alsmaar populairder... Een koppel dat bij een architect een all-in ontwerp voor een vakantiewoning bestelde dacht dat de all-informule ook geldde voor het bouwen van het gebouw. Een all-in ontwerpformule omvat drie voorontwerpen, een bouwaanvraag-en een uitvoeringsdossier, aldus de architect, en geen streep meer. De man en de vrouw, een ingeweken nederlands koppel van middelbare leeftijd, verlieten zonder te betalen de oplevering van de werken en toonden doodleuk het all-inpolsbandje van hun architectenformule toen de aannemer hen tegenhield. Nadat de aannemer hen had uitgelegd dat hun polsbandje enkel geldig is bij de architect, betaalden de twee alsnog de rekening. Het lijkt op een slechte truc om aan de rekening van de aannemer te ontsnappen, maar het gebeurt wel vaker. Volgens de Orde van Architecten kampen veel werven die nabij een all-in architect liggen met hetzelfde probleem.

27


Het monster van Le Corbustein...

mama?

In de jaren ‘20 van de vorige eeuw ergens in de kelder van een lelijk gebouw creëert de vader van het nieuwe bouwen zijn duivelse meesterwerk: De Modulor !

EERSTE VOORONTWERP

Alleen en eenzaam probeert Modulor zich verhoudingsgewijs vruchteloos te integreren in de maatschappij. Overal voelt hij zich vervreemd of uitgestoten in een wereld vol van architectuurbarbaren...

28

Bij de galliërs...

Bij de relatietherapeut...

Aan zee...

Op school...


The life of an architect... collectieboek !

18€

(excl.

verz.)

Dom Publishers Books made by Architects

De “arch.” stripcollectieboeken worden uitgegeven in verschillende talen en wereldwijd verdeeld door de bekende Duitse architectuuruitgeverij DOM Publishers. Naast engels, duits en russisch verschijnt deze succesvolle editie weldra ook in het frans, italiaans, spaans en japans !

Bestel hem nu en je komt nooit meer van de pot af !

The Life of an Architect... Taal: Engels € 18.00 245 × 134 mm 128 pagina’s 124 strips Hardcover

ISBN 978-3-86922-440-4 BESTEL NU OP WWW.REBELARCHITECT.BE !

KUNST... Maaik creëert ook kunstwerken. Zijn schilderijen, beelden en installaties zijn een vervolg op de strip waarin hij zijn visie en kritiek op ruimte en architectuur uitdrukt aan de hand van een speelse vormgeving en symboliek. Op 10 september 2017, neemt Maaik deel aan B/ART’e, een groepstentoonstelling in Galerie Villa De Graeve. Hij zal er o.a. een enorm tijdelijk kunstwerk creëren van 24m. x 24m. met als titel “The takeover”. Daarnaast zullen er een aantal van zijn schilderijen en een sculptuur geëxposeerd worden in de galerie die gedurende 4 weken te bekijken zijn. http://www.galerievilladegraeve.be De werken zijn te koop. Neem contact op via redactie[at]rebelarchitect.be voor meer info. “Tower” - 80 x 120cm - acryl op doek

29


“Plan attack” - 80 x 100cm - acryl op doek

Rebel architect nr1 NL  

Het eerste nummer van Rebel Architect, een humoristisch en satirisch architectuurtijdschrift... Ga naar www.rebelarchitect.be voor meer info...

Rebel architect nr1 NL  

Het eerste nummer van Rebel Architect, een humoristisch en satirisch architectuurtijdschrift... Ga naar www.rebelarchitect.be voor meer info...

Advertisement