Page 1

Architectural portfolio


REBECCA VAHLDICK

architecture, construction & acoustics

Inspired by the art of music to transform lives through architecture and the enhancement of spaces.


Content

Sequential rhythm 2017 studio project

reflected mimicry 2016 studio project

intertwine

2016 student competition

d a r k n e s s a l l e v i at i o n 2017 studio project

R a d i a l I n t e g r at i o n 2016 studio project

Linear Progression 2016 studio project

peripheral vision 2015 studio project

Confined Exposure 2015 studio project

architectural acoustics 2017 internship

CONTACT:

P: 708-927-6655 E: becca.vahldick@gmail.com


sequential rhythm This design is intended as a publishing office located in Barcelona, Spain. Through the use of an integrated structure, this building allows engagement with the community and does not overwhelm the environment surrounding the structure. The program is a very open office allowing opportunities within the office. The change in form allows each floorplan to be unique yet still connect the building as a whole. There is similarities within the floor plans that allow building to have stability and large cores to help sustain the design. The glass slots throughout the building allows sunlight into the structure and promotes the unique shape. This brings attention to the shape of the building at each point throughout the site. The pinching middle of the design allows places to gather on each side of the structure and also allows interesting views throughout the building.

barcelona, spain


spring 2016 // 12 WEEKS

Arch design and exploration


barcelona, spain


Sequential rhythm

1. gather The simplified open floor plans allow a uniform circulation on each floor although the shape of the floor plates change greatly. This also helps with the structural aspect of the building.

2. transition

3. coincide

Arch design and exploration


At each 10 feet the cross section of the design had a different form and shape. These different forms allow the community to use the footprint of the structure as an outdoor space but still maximize the floor space on the upper levels of the building.

barcelona, spain


sequential rhythm

daylight

circulation

EGRESS

Arch design and exploration


Reflected mimicry This design is intended as a small theater located in park Puxtet in Barcelona, Spain. The main concept of this design was to transform this unaccessible entry into the park as an opportunity for the community to experience the environment and theater simultaneously. by Taking the form of a compact volume contained within a ring vertical wooden louvers, the putxet theater transforms a public park into performance space. The wooden louvers and the curvature of the roof and structure are derived from the existing context. this structure adds to the environment of the park and really does strengthen the community.

barcelona, spain


fall 2016 // 16 WEEKS

Reflected form

Performance on hill

Illusion of forest

Arch design and exploration


M a n y f e at u r e s , s u c h a s t h e fa c a d e a n d p at h way s , h e l p b l e n d t h e s t u r c t u r e i n t o t h e landscape.

barcelona, spain


reflected mimicry

theater

t h i s a d d s t o t h e p a r k , c r e at i n g o p p o r t u n i t i e s f o r t h e c o m m u n i t y r at h e r t h a n ta k i n g t h e m away.

circulation connection

park

Arch design and exploration


section modulation: outside production

section modulation: and outside production SEPARATE Modulation: indoorinside and outdoor performance separately

Modulation: indoor andAND outdoor simultaneously section modulation: inside OUTSIDEperformance production SIMULTANEOUSLY

Barcelona, Spain


reflected mimicry Roof paneling

Roof structure

Acoustic panels Modulation: indoorinside performance section modulation: production

office plan

theater plan

Modulation: outdoor performance section modulation: outside production

louver system

ground floor

section modulation: inside and outside production SEPARATE

Arch design and exploration


INTERTWINE

This design competition entry was completed in a group OF four. All drawings were made collaboratively. The program asked for various classrooms, each classroom needed a PRIVATE OR SEMI-PRIVATE courtyard, AND A COMMUNITY GATHERING SPACE. THE CONCEPT OF THIS DESIGN WAS TO HAVE A INTERTWINE A FLEXIBLE CLASSROOM ARRANGEMENT THAT ALSO CONNECTED BACK TO THE COMMUNITY. We wanted a design that allowed fluid circulation, this THEN PRESENTED VARIOUS entries into these classrooms AND COURTYARDS. We also wanted to not take away from the existing park that we WERE building on, so we created a public green space ramp that passes over the building to the other side OF THE SITE.

Amsterdam, Netherlands


Fall 2016 // 1 WEEK

Arch-medium


The design process consisted of lining up the program in a symmetrical matter and then separating the classrooms to allow for the accompanying courtyards.

Amsterdam, Netherlands


INTERTWINE

The public green space passing over the building was then placed onto the structure and connected to the roof playground.

Arch-medium


Darkness alleviation

This design is intended as a proposed solution for NYC living. Through analysis of various scales of living, I was drawn to the concept of the improvement of dwellings. This was designed through capturing light. As the city grows taller and more people are affected by the lack of sunlight The average residential facadereflects in NYC consists of captures light while diffusing it into various spaces. IT this Detachable solution and 40-50% Windows ranging in size EXPRESSES A WAY TO CAPTIVATE AS MUCH SUNLIGHT AS POSSIBLE. March 21 Upper east side sample block Sun path diagram

March 21 Upper east side sample block Sun path diagram

Through analysis it has been discovered that only 3 hours throughout the day of the average walk-up receive direct sunlight

Residential Shade analysis 8:00 Am

Winter

new york, new york


FALL 2017 // 2 WEEKS

receive direct sunlight

Residential Shade analysis 8:00 Am

Winter

Fall/spring

Summer

Winter

Fall/spring

Summer

receive direct sunlight

Residential Shade analysis 8:00 Am

Winter

Fall/spring

Summer

Arch design and urban design


Radial integration This design is intended as a library that also incorporates a train station. The design itself revolves around the idea of bringing people together. Since an elevated train and a library don’t normally coexist with one another, it brought the idea of bringing people together in the community that normally don’t interact. Another main concept behind the design is the use of radial shapes to indirectly intertwine the library and platforms. The oval open-air atrium space is visible on every level and has a connection with the platform and train.

Chicago, IL


Arch design and the city


T h e c u r v e d t r a c k s h e l p e s ta b l i s h t h e f o r m o f t h i s p r o j e c t. T h i s c u r v e i s s e e n t h r o u g h o u t as a concept of this design.

Chicago, IL


Radial integration User

Air

Air

User

Circulation Cohesion

Connections between users

Connections through void

Arch design and the city


Linear progression This design is intended for the campus honors program in Urbana, IL. The main concept behind the design is the idea of linear progression throughout the space. This is seen in the large architectural staircase and the vertical louvers on the east facade. They simultaneously create linear circulation both vertically and horizontally. The curvature of the structure allows more space for circulation throughout the building and allows this east facade to be the main focal point in the context. The large atrium space is also a key feature in this design. This atrium separates public and private areas but also allows linear connections through the void of space.

Urbana, IL


Spring 2016 // 4 Weeks

heavy foot traffic on street

heavy foot traffic into building

Circulation allows vertical and horizontal movement simultaneously

Arch design and the city


Urbana, IL


Linear progression

Each floor is separated according to the program. That allows office members and students to congregate separately to allow privacy. Although this facade doesn’t have the louvers like the east facade it still promotes daylight in the offices and classrooms with large windows and skylights.

Arch design and the city


Peripheral vision This design is intended as six small cabins within Kickapoo State Park in Danville, IL. The concept of this design is the idea of having the cabins emulate a tent since these cabins shouldn’t distract you from the natural features of the park. IN ORDER FOR THE CABINS TO BLEND INTO THE ENVIRONMENT THEY ARE PLACED AWAY FROM THE MAIN PATH. THIS ALLOWS AN EXPERIENCE FOR THE CAMPERS AND DOES NOT TAKE AWAY VIEWS OF THE PARK. THE CABINS CONSIST OF A LOT OF GLASS WHICH HAS THE OPPORTUNITY TO BE COVERED WHEN PRIVACY IS NEEDED. The REASON FOR THE GLASS IS TO ALLOW THE CAMPERS TO HAVE THE OPTION OF FEELING AS IF THEY WERE CAMPING OUTSIDE. THE GLASS BARRIER ALLOWS THE CAMPERS TO BE FULLY SUBMERGED IN THE ENVIRONMENT.

Oakwood, IL


Spring 2016 // 3 Weeks

Experience

Form

Arch design and the landscape


, IL

A


Arch design and the landscape

Peripheral vision

Form


Confined exposure This design is intended as an entertainment space for the arboretum in Urbana, IL. The main concept behind this design was to create a space that is enclosed but still have the opportunity to connect to the beautiful surroundings. This is seen in the nanowall that can be extracted during the warmer seasons to allow direct circulation into the back hill space which is enclosed by a wooden crate. . THE FORM OF THE STRUCTURE ALLOWS CONTINUITY OF THE ENCLOSED AND EXPOSED SPACES. THE CRATE ABOVE WAS DESIGNED TO ALLOW THIS AREA TO BE EXTREMELY ACCESSIBLE. This AREA IS NOT RESTRICTED by ANY MEANS, IT’S JUST A OPEN CONCEPT FOR THE AUDIENCE TO ENJOY IN THEIR OWN WAY. THE GLASS ON THE AMPHITHEATER IS INTENDED TO PROVIDE A DEEP CONNECTION WITH SURROUNDING ENVIRONMENT.

Arch 373


Fall 2015 // 2 Weeks

Open theater

Enclosed theater

Allow both

Arch design and the landscape


Urbana, IL


Confined exposure

Canopy, derived from curvature of building, creates shadow effect for users

Defines space without enclosing it

Arch design and the landscape


architectural acoustics

T h i s an a lysi s was c om pl eted with Thres hol d Ac o u stic s, an arc h i tectu r al ac o u sti c C o nsu lta nt firm . D u ri n g t h i s e x perience I ha d the op p ortu nity to c o nstru ct a 3d mo d el o f an exi sti ng o rch estra h a l l t h at is being renovated. This mo d el was u sed to c o mpar e th e ac o u sti c q uali ty o f t h e s pac e to t h e c urrent des ign. Us ing va rio u s pro g r ams, analysis o f the spac e was per fo rm e d to f o r m u l at e data bas ed on certa in pa ra m eters. Thi s data wi ll b e u sed to improve th e space ’ s aco u st i c s for a b e t ter l istening exp erience.

Early Decay Time= 1.11 sec @ 1000 Hz

chicago, IL


summer 2017 // 12 weeks

Point source reflections main floor

Point source reflections balcony 1

Reverberation Time= 1.37 sec @ 1000 Hz

threshold acoustics


THAT’S ALL

THANK YOU

THANK YOU

Undergraduate Architectural Portfolio  

What I've been up to for the last four years

Undergraduate Architectural Portfolio  

What I've been up to for the last four years

Advertisement