Page 1

Rebecca Michaud

Undergraduate Portfolio Selected Works 2011|2013


Rebecca Michaud 22 North Maple St East Hampton, CT 06424 T: (860) 338-3087 E: michaudr@wit.edu

EDUCATION Wentworth Institute of Techonology: Boston MA Bachelor of Science in Architecture

Merit Scholarship Recipient

COURSE WORK

Survey of Architecture I & II Design Principles I & II Materials & Methods I & II Archiecture Design & Tech I & II Studio III: Tectonic Structures I Site Planning and Landscape Hisotry of Architecture I & II Studio IV: Site & Environment Environmental Systems

Professional Skills AutoCAD

Adobe Illustrator, Photoshop, Indesign Microsoft Office Model Building Google SketchUp Revit

Anticipated Graduation August 2014 Fall 2010 - Present


Work Experience Alumni Library, Boston, MA

Circulation Student Assistance

September 2010 - Present

Customer Service Charge/Discharge Patron Items Data Entry Stacks Maintenance

McDonalds, East Hampton, CT Opening and closing store

Managed appoitments Customer service Counted daily sales and profits Cleaning and organizing

Volunteer Work Relay for Life of Greater Middletown

Commity Member One team member on the track at all times Celebrate sourvivers,remember lost, and fight for future

Alternative Spring Break, Homestead FL Worked at Wild Bird Sanctuary

Removed exotic plant species from mountian bike trails Alligator cage clean-up

May 2009 - Present

June 2010 - Present

March 2013


Architecture ICAHQ junior year spring 2013 Urban Sanctuary sophmore year spring 2012 IDEO Workspace sophmore year fall 2011 Market Space sophmore year fall 2011

Internship 2013 175 Lowery Place 478 Stanley Drive 790 Albany

Photography

Irish Hunger Memorial

Bonnet House Gillette’s Castle


Architecture


ICAHQ

Disconnect of Boundries junior year spring 2013 The building is located on Magazine Beach in Cambridge. Purpose of the building is to be used as a workspace for cartographers, as well as some public use. Through the analysis of the site, the divide of the two sides become important to the building design. The building begins to respond thru plan and sectional qualities to the ‘open and closed’ aspect. Focusing on using the landscape to help or hinder ‘open/closed’ aspect for the interior spaces.


Sectional Roof Qualities -The roof design in the building are design to open the view to the site or close off the space


-Within the model, there is a distinction of the path. Whether inside or outside, the path can be shown as a ‘division’. -Vegatation was used as a method of ‘closing’ or ‘opening’ the path or view for the occupant of the space.


Thresholds in Plan -The concept for the plan was to have a singular axis, then from there one could branch off left or right with the functions of the spaces. This axis would mimic the divide found on the site by dividing the architecture program. This allows for a framing of the different qualities of the site to be noticed.


Short Sectional Roof Qualities -In short section the idea of ‘open and closed’ in the vegetation is more apparent.


Urban Sanctuary Reflection thru Illumination sophmore year spring 2012 The urban sanctuary space has needed to focus on how to build a space around light qualities. This sanctuary is proposed to be in in the Back Bay area of Boston, where design and light work in harmony in the space. Given the task of using light as a conceptual building material that forms, and is formed by beautiful and varying spaces. The light would be a way to use energy to our advantage, as well as a way to light the space. In this building the contrast of light to give the user a different experience throughout each of the spaces.


Light Quality Studies


-With observation what was the main theme was to observe and interpret qualities of light within the extremes of the spectrum. -Qualites such as diffused, blinding, reflected, and indirect light were then obseved and modeled for design within the final building conditions.


Light Qualities in Section -Within the building care was given in introducing different qualities

-Ambiant light from the double height space -Recessed building to provide shade by overhange condition and vegatation.


Central courtyard to bring light into the core of the space.


Urban Sanctuary Plan -The main source of light within the building is the central courtyard space. This concept was derived for two reasons; one to bring the light in the space to create a better atmopshere for the workers and also to relate to the context of the area. -Also the building’s entrance is curved in order to bring more people into the building from the street. -Along the street there is a ‘peep’ window which will allow a brief view in, enticing them to come in further.


Interior space’s light quality was direct or diffused. The light quality is to enhance the experience for user.


Final Model in Site Context


IDEO Workspace

Progression of Movement thru Levels sophmore year fall 2011 The task given was to create a workspace for the company IDEO. The design needed to relect the company’s creative culture in order for efficency at work. IDEO’S proposed workspace was a long narrow space, with instructions to try to bring in as much natural light within the space as possible. In the building natural light is brought in by shifting the floor plates to move the light around. This shifting also this allowed for multiple levels for movement as well. Floor placement would allow for a circulation of ease throughout the buildings program spaces. With a open floor plan idea the light would be able to travel throught the spaces with ease to open communication for working, productive atmosphere.


Perspective of Levels of Movement


Progress Level Studies -Progression is made thru the levels, breaking out allowing for open space to be created.


1st Floor

2nd Floor

3rd Floor


4th Floor

5th Floor

-Final plans created spaces that allowed for light to come in through double height spaces with the movement of the floor plates. Movement thru the building for the user was placed on one side of the building allowing for a direct method of movement and open space for the workers as well as natural light to flow through.


Market Place

Interconnected Movement sophmore year fall 2011 The idea is to connect the urban neighborhood with the market, thus keeping a free flowing space is key. This market is designed with a public concept that allows the spaces to feel open and connected to its neighborhood. The spaces are not fully enclosed and are interconnected within the outside and interior. This notion keeps the space moving and fluid.


Interconnect Transition Moments -Overlap spaces created interconnected moments of transition from one space to another.

Overlapping Spaces


Circulation Thru Gathering Spaces -Circulation started from gathering then moved outward. -Gathering began the space and carried the user thru.

Circulation V.S. Gathering Spaces


Urban Spaces -Open to public -Connection to urban city life


-Progression of models to the finish. Starting with this idea of weaving in and out which created the concept of interconnected movement.


Internship 2013


B

A

C

F

D

G

H

J

K

8 SPRINKLER! ROOM

14'8"

11'4"

1038.90 ft DUNNAGE RACKS

10'4"

3'4"

H.S.

6' TABLE

6' TABLE

6' TABLE

38'10" 6' TABLE

UP

6

PATTY MACH

DUNNAGE RACKS

6' TABLE 6' TABLE

H.S.

3 COMP. SINK

38'8"

12'2"

6' TABLE

6' TABLE

6' TABLE

MEAT COOLER

11'4"

18'2"

6' TABLE

19'2"

GRINDER

670.28 ft 2

3' BAND SAW

3 COMP. SINK

10'

BATH

UP

2

WRAP

7

8'

OVEN

7'8"

60'4"

16'4"

16'4"

4'4"

12'

BATH

3'8" 18'9"

HOT FOODS

8'4"

29'5"

9'11"

24'

5

8'

10'

24'

8'5"

7' 685.12 ft 2

7'

40'6"

7'

7'

7'

12' OLIVE BAR

DRIED FRUITS! & NUTS 7'

7'

12'4"

DRIED FRUITS! & NUTS

8'

12'

20'5-7/8"

16'

SCALE SLICER

48'4"

SCALE

11'2"

DAIRY COOLER

3 COMP. SINK

32'4"

3'5-3/8"

H.S.

4' NEW DOOR

11'4"

9'6"

DOORS

19'

12'9"

SLICER SCALE

4

4'8"

76'4-1/2"

SLICER

4'1"

12'

24'4"

SCALE SLICER SCALE

16'11"

SLICER SCALE SLICER

64' 64'4"

473.67 ft 2

MEZZANINE FLOOR PLAN

3' 60'

60'

60'

60'

60'

60'

60'

SUSHI

48'

48'

8'4"

DRY SUSHI

3 COMP. SINK

FREEZER

SLICER

64'4" 64'

H.S.

28'

25 DOORS FROZEN FOODS

3

25 DOORS FROZEN FOODS

SCALE

6'3"

16'11" 9'

15'

2

2.1

11'

19'1"

12'

12'

3'

7'

9'

7'4"

8'

9'

11'

14'11"

3'10"

6' 3'10"

8'

6' 3'10"

6'6"

3'10"

6'6"

6'6"

6'6"

6'6"

6'6"

6'6"

4'

14' 7'

38'9" 15 DOORS FROZEN FOODS

16'4"

1

14'

18'7"

27'8" FLORAL & SEASONAL

7'4"

2'8"

2'4"

5'5"

COUNTING! ROOM

13'11"

OVEN

3'

5'9"

160.33 ft 2

13'

32'

9'5"

3'

10'3"

10'10"

8'

8'

2'

8'

8'

8'

8'

4'

13'5" 7'4"

BOOKKEEPER

FLORAL

6'

FLORAL

40'4"

7'

16'4"

CUT FRUITS

4'

4'

1.1

BULK COFFEE! /BEAN DISPENSER

37'8"

A

C C-1 B

D

D-1

D-1

E

F

F1

G

H G-1

J H1

J1

K

K1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

SIZE INCLUDING EN

5'-7" 8'-0" 10-8" 13'-2" 15'-10" 18'-4" 20'-11" 23'-5" 25'-11" 28'-7" 31'-1" 33'-8" 36'-2" 38'-9" 41'-4" 43'-11" 46'-5" 49'-0" 51'-6" 54'-2" 56'-8" 59'-3" 61'-9" 64'-4" 66'-11" 69-6" 72'-0" 74'-7" 76'-6" 79'-9" 82'-3" 84'-10" 87'-3" 89'-10" 92'-6" 95'-0" 97'-7" 100'-1" 102'-7"


175 Lowery Place Renovation Project junior internship summer 2013 The task given was to demolish the interior space of an existing grocery store. From there the project was uniquely designed for the company that would be using the space. Within the space the plan was to be changed by moving the entrances from both sides to one. This created office space, but also took away means of egress for the capacity of the building. Therefore a new handicap ramp was designed to be added to the back. The layout of the floor plan was similar but cooler space was updated, and a new one installed. The office in the back was moved to the front, and bathrooms were updated for the shoppers. Circulation within was layed out by the company, and where the isle’s were determined best for their needs.


-The plan of the space is basic and simple for the use of the company. Many of the isle’s and display cases would be placed later with the option of moving them should the layout change. -In order to bring light into the space skylights were requested and added by the designer. Strategically the skylights are placed to maximize the amount of natural sunlight that can reach the inside of the space. -Specifically my work on the roof plan and skylight work consisted of the detail work of the skylight shown below.


-Exterior look of the building was left the way it was originally built. Wall types were changed to match the existing front where the entrances were moved and closed up. -Also elevations were used to show the changes in the back ramp.


-The new ramp designed is completely ADA accesible, also dimensions are nominal making for easy construction. This ramp is designed for

means of egress, but is also big enough and large enough for any deliveries that may be made to the market. Shown above is the floor plan of the ramp, below is the elevation detail as well as a specific detail of the stair steps to the right.


-The detail to the left is a bigger more indepth descrition of what the new entrance should be constructed and look like. Also shown above is the structure of the roof, and placement of skylights. -Shown to the right (next page) is a section taken from the new wall that will be made to match the exterior of the building. This particular type will be constructed in the bookkeeper’s office. -Also shown on to the right is a elevation drawing of the new bookkeep’s room. This was an existing entrance and is now being designed to match the existing from of the supermarket.


427 Franklin Avenue Update Existing Conditions junior internship summer 2013 -The project consists of repair and alteration of an existing 3 story building. -There is change of occupancy classification with the building, allowing for additional classrooms to be built. There is no change of construcion type classsification. -The work of the project consists of repair and alteration of existing wood framing;paint;drywall repair;existing plaster repair;new cabinets;new floor finishes;new doors and windows;new interior paint;new plumbing & new HVAC. New Electical and fire saftey equipment. -There is demolition and reconstruction of an existing rear stair addition.


-Depending on the construction, and which wall it was in the building was the type of wall construction used. To ensure that all of the basis’s were covered, multiple typical wall types were established and drawn for reference. -Along with the typical wall conditions, typical conditions were outlined for ceiling/floor; and roof assembly as well. All of these details are drawn, and noted as needed on the plans of the floorplans of the building.


-The top right detail is of a covering for a duct way that will be going thru the classroom space. There is new LVL beams going in for additional support around the duct opening, and it is then wraped in gypsum board for a clean finished look.

-The bottom right detail is showing where the floor joist is going to be removed for a new stair within the building. Also changed is the conditions of the walls, with new support being added. The floor will now stop at the end of the wall, leaving it with a cleaned finish look as well.


478 Stanley Drive Residential Construction junior internship summer 2013 -The project consists of a construction of a new single family residence on an existing foundation and first floor deck. The existing site improvements, and utilities including water service, electrical service and septic system shall be kept. -There was no change made to the occupancy classification, or the construction type classification. The use of the space also stayed the same. -The work of the project consists of additions and alterations of an existing concrete foundation. Ordinary wood platform framing, paint; draywall repair; new cabinets; new doors and windows (exception of basement windows); new interior paint; new finishes.


-Part of the existing foundation will be used in the new construction of the house. However there will be a new foundation for the back deck; the garage; and the crawl space. Those specific area’s are redesigned, spaces changed therefore needing a new foundation. Garage space in the house was extended and added on to be bigger.


-Detail work here consisted of the beam detail to show the support of the second story where the living room becomes a double height space. Because of the space and the load required, the support is much greater then the other parts of the house. -Also shown to the left is a small detail of the garage ceiling. It was kept simple and typical for a residential garage.


-Mostly shown here are the elevations and sections of the house. It was designed to mimic the Frank Llyod Wright design and construction style. From this stage window and door schedule’s are made, details are highlighted, etc. -From the elevation’s perspective there is a sense of the topography of the sight itself.


-The roof plan to the left show’s the needed pitch of the roof’s to drain the water off. To make the house more energy effiecient there is a possibility that solar panels will be going on the roof in the future. -Noted below are the typical wall types that can be seen and used for construction. All are of typical build and material. Within the plans the walls are noted accordingly.


Photography


Irish Hunger Memorial | Architects 1100 Architect


Irish Hunger Memorial | Architects 1100 Architect


Bonnet House | Architect Fredric Clay Bartlett


Bonnet House | Architect Frederic Clay Bartlett


Gillette’s Castle | Architect William Gillette


IGillette’s Castle | Architect William Gillette


Michaud.Rebecca.Portfolio  

This is a glimps of my portfolio from my school work and my summer internship work. Over the course of the year I'm looking to add more.

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you