Page 1


2


EDITORIAL De zomervakantie staat voor de deur en het thema van de nieuwe en laatste reAKTie van dit studiejaar is dan ook bloemetjes en bijtjes. Deze editie gaat – uiteraard – over seks maar we hebben ons best gedaan om er toch ook een portie bloemen, planten en dieren in te zetten. Onze frisse zomereditie is uiterst geschikt als toiletvoer op de festivals of om verveling te verdrijven tijdens een actieve fietsvakantie langs de Loire. Deze nieuwe editie is niet alleen leuk om te lezen maar ook heel praktisch: een bloemenbijbel, een seksplattegrond en een gids voor erotisch eten zullen deze zomer namelijk zeker van pas komen. Ook hebben we een vooruitblik naar drie toffe festivals in binnen– en buitenland en wordt de mode van deze zomer geshowd. Verder hebben we een artikel over natuurdocumentaires en de beste Europese erotische films, kijkplezier gegarandeerd! Tenslotte wil ik mijn allerliefste commissiegenootjes bedanken voor hun inzet dit afgelopen jaar. Het kostte soms bloed, zweet en tranen maar we hebben toch drie keer een hele mooie ReAKTie afgeleverd. Ook wil ik iedereen bedanken die artikelen hebben geschreven, covers hebben gemaakt, afbeeldingen hebben gephotoshopt of op een andere manier geholpen hebben met de ReAKTie. Ik vond het heel leuk om voorzitter te zijn van deze commissie en ben heel trots op alles wat we dit jaar gedaan hebben! Heel veel plezier met de nieuwe ReAKTie en ik wens iedereen een hele leuke zomer toe!

Colofon Voorzitter Chiomara Wilrycx Vormgever Babette Straus Eindredactrice Kimberly Krul Secretaris Maaike van der Ploeg Penningmeester Mark van Heusden Met dank aan: Louis Hartlooper Complex Omar El-Haloush Yvette Nikolov Teun Pelleboer Fabian Pikula Marysia Saras Yannick Schueler Thomas ter Wal Sandra Zwanenburg

Liefs, Chiomara Voorzitter ReAKTie 2011/ 2012 Coverillustratie: Yannick Schueler Coveropmaak: Sandra Zwanenburg

3


4


Inhoud Shakespeare’s bloemetjes & bijtjes..........................................................Blz. 6 Bestuurscolumn Daphne..........................................................................Blz. 7 Erotische Films...........................................................................................Blz. 8 Boekrecensie Gebroken Spiegels.............................................................Blz. 10 Theaterrecensie Tartuffe...........................................................................Blz. 11 Bloemenbijbel............................................................................................. Blz. 12 Mark: Gezien en verwacht........................................................................Blz. 14 Mode van zomer 2012.............................................................................. Blz. 16 Sexy plattegrond van Utrecht..................................................................Blz. 18 Winnende foto!.......................................................................................... Blz. 21 De beste afrodisiaca...................................................................................Blz. 22 De beste online pussies.............................................................................Blz. 24 Theaterrecensie Lebensraum...................................................................Blz. 25 De beste natuurfilms.................................................................................Blz. 26 Recensie Three Doors Down & Seether................................................. Blz. 28 Het beste volgens... .................................................................................. Blz. 30 Vooruitblik Lowlands, Melt! festival en Nachtdigital......................... Blz. 33 Wiens bloempje zou jij wel eens willen plukken?................................ Blz. 34

5


Bestuurscolumn Mooi weer, een stralende zon, gezelligheid, fijne muziek en mooie mensen. Daar zijn wij AKT´ers - als hardwerkende studenten - na een heel jaar zwoegen, zweten en puffen natuurlijk wel aan toe. Gelukkig sluit het thema van deze ReAKTie hier perfect op aan. “De bloemetjes en de bijtjes” associeerde ik namelijk direct met een gelukzalig vakantiegevoel. Hierbij natuurlijk de associatie van de ‘echte’ bloemetjes en bijtjes niet vergetend: seks. Iedereen kan het zich vast nog wel herinneren: die speciale biologieles (of een les van een belachelijk vak genaamd “verzorging”) met als onderwerp seksuele voorlichting. Hier keken we als middelbare schoolklas stiekem al heel lang naar uit en dit was de enige keer dat we zonder tegenzin naar het lokaal liepen. Daar vertelde één of andere oude, verlepte vrouw hoe alles in zijn werk ging, hoe het er van binnen allemaal uit zag en hoe alles genoemd werd. Met gegiechel van de meisjes én de jongens - die misschien nog wel erger waren - als gevolg. Dit natuurlijk tot grote ergernis van de docent die meerdere malen herhaalde dat dit toch wel de normaalste zaak van de wereld was en dat dingen bij hun naam genoemd moesten worden… Kinderachtig? Jawel. Maar gek genoeg zijn de bloemetjes en de bijtjes nog altijd trending topic. Geef toe, hoeveel van de goede gesprekken met vrienden gaan niet over seks? Goed, laat ik even voor mezelf spreken. Ik denk dat in al onze bestuursvergaderingen het onderwerp wel eens op tafel wordt gegooid, zeker als er drank bij komt kijken. De mooiste quotes en de meest hilarische verhalen hebben wel iets van doen met de bloemetjes en de bijtjes. Ook is het na een AKT-feestje altijd erg belangrijk om te weten wie met wie wat heeft gedaan, of er nog veel geslet is en wat er nu allemaal precies gebeurd is in de meest donkere hoekjes van het K-sjot. Soms voor een avondje, soms ook voor een langere periode. Er zijn aardig wat mooie verhalen bekend over geslaagde relaties tussen AKT’ers. Ik vind dit een fijne traditie en wens jullie voor deze zomer ook alle geluk, (AKT-)liefde en seks toe. Geniet vooral van deze mooie ReAKTie met het hitsige thema en let the party begin! Liefs, Daphne Penningmeester 2011-2012

7


Erotische films... Door Chiomara Wilrycx Ten minste één studiegerelateerd artikel binnen het thema is in ieder nummer een must. Nu is dat vaak lastig, of saai, of gewoon minder tof, maar in dit geval... Veldwerk is onze beste vriend!

O Fantasma (2000)

Portugal, João Pedro Rodrigues O Fantasma vertelt het verhaal van de jonge Sergio, een vuilnisman in Lissabon met een dubbel leven. Overdag werkt hij hard, ‘s nachts heeft hij in het openbaar wilde seks met onbekende mannen. Na een tijdje raakt Sergio echter ziekelijk geobsedeerd door een hetero jongen wat tot desastreuze gevolgen leidt.

Lucia Y el Sexo (2001)

Spanje, Julio Medem In deze film wordt het verhaal verteld van een passionele driehoeksverhouding. Veel seks, prachtige stranden en emotionele dialogen zijn de basis voor dit erotische drama.

Betty Blue (1986)

Frankrijk, Jean-Jacques Beineix Toen deze film uitkwam werd hij over het algemeen niet zo gewaardeerd, critici vonden het een ‘goedkoop erotisch drama’. Na verloop van tijd werd deze film echter bestempeld als een van Frankrijk’s beste films uit de jaren tachtig. De seksscènes zijn talrijk maar worden in beeld gebracht zonder vulgair te zijn.

8

Closer (2004)

Engeland, Mike Nichols In Closer wordt het verhaal verteld van twee mannen en twee vrouwen in Londen. Ze hebben seks met elkaar, worden verliefd, dumpen elkaar, zeggen tegen elkaar dat ze van elkaar houden en ga zo maar verder… Tijdens dit proces probeert het viertal echter steeds zo eerlijk mogelijk te zijn tegen elkaar. Toch blijkt ook volkomen eerlijkheid niet te leiden tot perfecte relaties.

Turks Fruit (1973)

Nederland, Paul Verhoeven Een van Nederlands meest succesvolle bioscoopfilms zorgde in de jaren zeventig voor heel wat opschudding. Deze Nederlandse klassieker maakte ook in het buitenland naam door middel van de vele naaktscènes en het pittige verhaal.

Naboer (2005)

Noorwegen, Pål Sletaune Naboer betekent in het Noors buren en de film gaat dan ook over de bijzondere relatie van protagonist John met zijn aantrekkelijke buurmeisjes Anne en Kim. De twee zusjes lijken aanvankelijk aardige buren die de net


gedumpte John willen helpen om zijn verleden te vergeten. Al gauw raakt John echter verstikt in een wereld van seks, angst en geweld..

3 (2010)

Duitsland, Tom Tykwer Hanne en Simon wonen al twintig jaar gelukkig samen in Berlijn maar worden door een speling van het lot allebei verliefd op dezelfde man. De personages proberen alle drie hun affaires en intriges voor zich houden maar dit blijkt al snel niet zo’n makkelijke opgave…

Stealing Beauty (1996)

Italië, Bernardo Bertolucci De knappe 19e jarige Lucy vertrekt na de zelfmoord van haar moeder naar

het romantische Toscane met maar een doel: ontmaagd worden. De mannen in het dorpje zien zich zichzelf allemaal als de gewezen kandidaat om deze taak op zich te nemen. Leuk detail: het is Liv Tyler’s eerste grote hoofdrol op het witte doek.

Pod powierzchnia (2006)

Polen, Marek Gajczak In deze erotische thriller gaat een stelletje logeren in het vakantiehuisje van haar ex-vriend. Het lijkt een gezellig weekend te worden, tot blijkt dat het ex-vriendje ook besloten heeft om dat weekend op bezoek te komen. Hopeloos geflirt en vreselijke jaloezie worden vervolgens de ingrediënten van wat een gezellig uitje moest worden.

9


Gebroken Spiegels Recensie: Mark van Heusden Deze recensie mag zich scharen tussen de meest aparte die ik ooit geschreven heb. Niet omdat ik nu de recensie van achter naar voren schrijf of een dactylische hexameter toepas op mijn geschreven tekst, nee. Ik sta nu namelijk op het punt het boek te beoordelen dat mijn eigen moeder heeft geschreven. Tsja, hoe doe je dat? Wat vind ik ervan en hoe overtuig ik mensen ervan dat het een goed of slecht boek is zonder bevooroordeeld te werk te gaan?

“Mams vertelt heel mooi” Laat ik maar met de deur in huis vallen. Gebroken spiegels is een erg mooi boek. Toen ik eraan begon was ik nogal sceptisch, maar bladzijde na bladzijde vergat ik het feit dat mijn moeder hier achter haar bureautje mee bezig was geweest en las ik een heel boeiend verhaal. Het draait allemaal om de chagrijnige en bejaarde Freek. Hij woont samen met zijn vrouw Eef, zijn enige houvast in deze wereld. Maar dan doet zich een groot probleem voor: Eef leidt aan alzheimer. Freek ziet zijn vrouw steeds verder wegkwijnen en met pijn in zijn hart moet hij meemaken dat zijn eigen vrouw hem niet meer herkent. Freek zoekt daarom zijn troost in alcohol en geweld en hier wordt hij ook niet beter op. Het thema is heel interessant en voor veel mensen erg herkenbaar. De echte kracht schuilt voor mij echter

10

in het beschrijven van de emotionele toestand van Freek. Mams vertelt heel mooi hoe Freek het allemaal niet meer aankan en hoe hij daar op reageert en die reacties zijn heel herkenbaar. Die kleine dingen in het leven - subtiele gevoelens waarvan ik dacht dat ik de enige was die deze voelde - worden helder vertaald in het boek. Dat maakt het personage Freek des te interessanter en je leeft werkelijk mee met zijn verlies. Kortom, dit is een heel mooi verhaal dat vooral jullie ouders aan zal spreken. De enige vorm van kritiek die ik kan geven is dat er wat spelfouten in staan. Hoewel we het boek naar een corrector hadden gestuurd, heeft die vent zich blijkbaar tegoed gedaan aan de inhoud van zijn neus, want het boek gecontroleerd op spelfouten heeft hij in ieder geval niet… lul.


Tartuffe Recensie: Maaike van der Ploeg Door de ene recensent ‘een pure verrukking’ genoemd, door de ander slechts geroemd om zijn prachtige decor. Tartuffe, uitgevoerd door Toneelgroep Amsterdam in samenwerking met NTGent en geregisseerd door de Bulgaar Dimiter Gotscheff, gaat over de angst voor het vreemde dat onze samenleving binnendringt. Een onderwerp waar de regisseur zelf niet onbekend mee is en wat dit klassieke stuk een verfrissende, actuele twist geeft. Nadat alle toeschouwers zich in de prachtige zaal van de Amsterdamse schouwburg verzameld hebben, gaat het licht uit. Het eerste personage dat op komt is het dienstmeisje Dorine: een Oost Europese immigrant. Na een grappig verhaal verteld te hebben over haar afkomst - waar overigens hartelijk om wordt gelachen - begint ze Berend Botje te zingen om haar liefde voor Nederland te betuigen. ‘Zing allemaal mee!’, roept ze. En zowaar, het hele publiek zingt vrolijk mee. Nadat de rest van de personages het podium op zijn gekomen worden we getrakteerd op ‘vuurwerk’, dat uit confettikanonnen wordt afgevuurd. De confetti staat voor de overdaad en luxe van het kapitalisme en verwijst naar het vuurwerk uit de tijd van Molière. Ook al is dat misschien een sneer naar de huidige tijdsgeest, het publiek lijkt geen moeite te hebben met deze decadente pracht. Het publiek is enthousiast. Dan komt Tartuffe het toneel op, door de regisseur ‘de vreemde, de ander’ genoemd. Hij begint een onsamenhangende monoloog waar vooral kritiek op de maatschappij uit klinkt. Naarmate de voorstelling vordert en Tartuffe - en ook Orgon - meer vage, maar vooral ellelange monologen gespuid hebben, tempert het enthousiasme. Iedereen blijft echter de volle twee

uur zitten, iets wat overigens bij andere voorstellingen wel anders bleek te zijn geweest. Tsjah, ‘you love it or you hate it’ stelt Wim Opbrouck, die Orgon vertolkt. Het stuk, zoals Molière dat bedoeld heeft, geeft kritiek op vrome mensen en Gotscheff neemt deze kritiek over, maar lijkt niet alleen te duiden op vrome mensen in religieuze zin. De zoon geeft dan wel kritiek op zijn vaders blindelings vertrouwen in de vrome Tartuffe, hij is zelf ook niet ‘heilig’ met zijn racistische uitspraken. En dan hebben we de moeder: Orgon’s vrouw. Zij duikt notabene met Tartuffe het bed in, na eerst duidelijk gemaakt te hebben te walgen van hem. Ook de zwager blijkt een profiteur, ondanks het feit dat hij het meest rechtschapen lijkt. Hij prikt volgens de dienstmeid namelijk wel heel vaak een ‘vorkje mee’. Maar ook zij is niet te vertrouwen, want uiteindelijk kiest ze toch voor Tartuffe’s kant, degene die uiteindelijk alles bezit. Misschien moeten we dit wel zien als ’wraak’ van de vreemde. ‘Het gevoel van uitsluiting, van gestigmatiseerd worden als vreemde, maar ook de woede op de samenleving die je buiten sluit’ was immers één van de inspiraties van Gotscheff. De man die zelf ook een immigrant was.

11


Bloemenbijbel Door Kimberly Krul Iedereen kent het gezegde “een bloem zegt meer dan duizend woorden” en niets is minder waar. In deze informatieve gids vind je voor elke situatie een bloem. Of je nou je excuses moet aanbieden aan je schoonmoeder, een soa hebt of gewoon een lekke band, geen probleem! De volgende bloemen en planten helpen je uit de brand! Ongesteld Oplossing: Urtica (Brandnetel) Ai, is het weer die tijd van de maand? Ben je weer niet te pruimen? Of is je vriendin op z’n zachtst gezegd net zo vriendelijk als de eerste ‘grote boodschap’ na een portie stevige chili? Dan vind je in de brandnetel je redding! Lekker voor in de thee of in de kaas. De brandnetel werkt het meest effectief wanneer deze direct na het plukken in de onderbroek wordt geplaatst: het helpt tegen bloedingen en verlicht de pijn. Winderigheid Oplossing: Rosaceae (Roos) Niets zo gênant als een scheet in een stille ruimte. Laat staan de eerder genoemde chili die zich een weg naar buiten werkt. Door op de blaadjes van een rode of witte roos te kauwen zal de stank al gauw veranderen in een aangename geur. Het parfum van de blaadjes wordt

12

via het speeksel opgenomen in het bloed en vervolgens in de darmen vrijgelaten. Je zult naar “roosjes ruiken” als nooit tevoren… Seksueel Overdraagbare Aandoening Oplossing: Papaver somniferum (Klaproos) Jeuk, schilfers, rare afscheiding, onaangename geurtjes… een opsomming van slechts een paar akelige symptomen die SOA’s met zich meebrengen. Ga in elk geval naar de dokter, maar de klaproos kan het geneesproces versnellen! Pluk een ruime hoeveelheid klaprozen en stamp deze net zo lang plat totdat er een melkachtige substantie vrijkomt. Door deze substantie te verhitten en de damp te inhaleren zal je SOA als sneeuw voor de zon verdwijnen! Lekke band Oplossing: Trifolium (Klaver) Wil je net op de fiets naar college springen, is je band lek! Woon je in de buurt van een grasveldje? Ren daar dan snel naar toe en verzamel zo veel mogelijk klavertjes. De honing van deze gelukbrengende plant zal wonderen doen voor je fietsband. Ook hier is het een kwestie van de klavertjes ‘persen’: het sap vormt een honingachtige substantie die je vervolgens op het gat van je band kunt smeren. Even pompen en weer doorgaan!


Pijnlijke kleine teen Oplossing: Asteraceae (Gerbera) Ongeluk zit in een klein hoekje. Tafelpoten, kastjes, stoelpoten en andere meubelen staan vaak in de weg en vormen daarom een groot gevaar voor je kleine teen. Om van het pijnlijke, kloppende gevoel in je kleinste ledemaat (hopelijk) af te komen kun je maar beter een gerbera aanschaffen. Alleen al het kijken naar deze prachtige tropische bloem zal je al snel laten vergeten dat je überhaupt een kleine teen hebt. Boze schoonmoeder Oplossing: Bryophyta (Mos) Uit onderzoek blijkt dat schoonmoeders de grootste oorzaak zijn voor een relatiebreuk. Wil je een schoon voetje halen, of heb je iets goed te maken bij je schoonmoeke? Red je relatie en schaf wat mos aan. Deze kleine groenblijvende planten staan symbool voor de eeuwige liefde die je voor je geliefde koestert. Geen enkele schoonmoeder die lang boos blijft na zoveel onvoorwaardelijke romantiek! Kwijlen Oplossing: Orchidaceae (Orchidee) Let je even niet op tijdens college, ontglipt je vervolgens een sliert kwijl. We hebben het allemaal een keer meegemaakt en we praten er ook liever niet over. Vanaf nu hoef je je niet meer te schamen. De orchidee heeft zachte blaadjes die je voorzichtig kunt plukken en over je lippen heen kunt wrijven. Het zachte poeder dat aan je lippen blijft plakken remt de

aanmaak van overtollig speeksel. Ook handig om te weten als je een spannende date in het verschiet hebt. Geen bereik Oplossing: Arecaceae (Palm) Niet iedereen heeft een indestructible Nokia, maar juist een smartphone die om de haverklap een lege batterij heeft of geen bereik. Voor de batterij moet je bij de makers zijn, maar je bereik kun je een boost geven. Het is misschien een schot voor open doel: zoek een palmboom, klim naar boven en je zult versteld staan hoe snel die streepjes verschijnen op je beeldscherm. Te laat voor een afspraak Oplossing: Iridaceae (Iris) Helaas komen in Nederland alleen de gele irissen voor, maar desalniettemin biedt de iris een goede redding. Deze vrolijk gekleurde bloemen zorgen ervoor dat je veilig te laat kunt komen bij die vergadering, les, of sociale afspraak. Die frons maakt al snel plaats voor een stralende lach! Gebroken Spiegel Oplossing: Cannabis Sativa (Hennep) Hoewel het hars van deze plant regelmatig voor andere doeleinden wordt gebruikt, heeft het een verassend goed effect op spiegels! Haal de creatieve kant in je naar boven (tip: hennep kan tevens hier bij helpen…) en gebruik de hars om een mooie mozaïek in elkaar de flansen met de overgebleven scherven van je gebroken spiegel. Succes gegarandeerd…

13


Gezien + Verwacht Recensies en vooruitblik: Mark van Heusden [Rec] 3 Genesis

Paco Plaza Zonder afgesloten omgeving en handycam blijft er weinig over van de spanning en de claustrofobische sfeer die deel 1 en 2 zo goed maakten. Tijdens een bruiloft breekt de hel los doordat een van de gasten een virus bij zich draagt en binnen de kortste keren iedereen besmet is, behalve het bruidspaar. Al moordend proberen ze elkaar te vinden. [Rec] 3 is clichématig en voorspelbaar, maar gelukkig heeft regisseur Paco Plaza nog een scheut humor toegevoegd waardoor er tenminste nog wat te lachen valt…

**

The Avengers

Joss Whedon The Avengers is een typische blockbuster en als je niet teveel aandacht aan clichés en het wat rammelende verhaal besteedt, dan is dit dé perfecte popcornfilm. Een groepje superhelden wordt opgeroepen om de slechte Loki te verslaan, die van plan is de aarde over te nemen. Een goed op elkaar ingespeelde cast, verbluffende visual effects en vette actie sleuren je zo door die 2 uur heen. Cinema of attractions pur sang en daar is helemaal niets mis mee.

***

Tyrannosaur

Paddy Considine Het regiedebuut van Paddy Considine schiep hoge verwachtingen bij mij. Considine heeft als acteur vaak samengew-

14

erkt met een favoriete regisseur van mij en tevens een van de meesters van Britse sociale drama’s: Shane Meadows. Ik verwachtte een net zo sterk drama, zoals te verwachten is als Considine de regie in handen nam. Maar Tyrannosaur is niet zo indrukwekkend. Het vereist veel moeite om medeleven te voelen met de botte personages en je in te leven in de gewelddadige situaties waar ze zich in bevinden. Er gaat geen dreiging uit van het geweld in de film, het is erg zinloos en de personages komen niet nader tot je.

**

Project X

Nima Nourizadeh De ultieme party film en ook nog eens veel beter dan die American Pie troep (sorry voor de fans onder ons…). Een jongen besluit een immens feest te geven wanneer zijn ouders een weekendje weg zijn. Voor hij het weet staan er 1500 jongeren in zijn tuin te feesten, zuipen en te kotsen. Een erg grappige film met een lekkere soundtrack en genoeg leuke momenten om de nodige Amerikaanse moraal te vergeten. Helaas zijn dit soort feestjes schaars in Nederland.

***


170 Hz (foto links)

Joost van Ginkel Een parel uit Nederland. Van Ginkel laat slechte dialogen en ongeloofwaardige personages die we gewend zijn van Nederlandse films links liggen en levert ijzersterke gevoelscinema af. Twee dove geliefden vluchten weg van hun ouders en gaan samen leven in een verlaten duikboot, maar dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Het gebrek aan dialoog stoort niet en de twee jonge hoofdrolspelers leveren topprestaties. Audiovisueel een ongekend mooie film die doet denken aan Aziatische cinema.

****

Verwachte films The Amazing Spider-Man Marc Web Een reboot van de Spider-Man filmreeks. Creativiteit laten we even links liggen, we beginnen gewoon opnieuw met een reeks die 12 jaar geleden pas zijn intrede deed. Peter Parker wordt gebeten door een radioactieve spin en krijgt superkrachten. Als spinnenmens moet hij het in deze film opnemen tegen The Lizard en Proto-Goblin. Ik ben benieuwd hoeveel mensen hierop zitten te wachten, ik in ieder geval niet. De enige reden om deze film te gaan zien - naast pure verveling - zou zijn omdat Andrew Garfield erin speelt, die ik altijd goed vind spelen. 4 juli in de bioscoop The Dark Knight Rises Christopher Nolan Vervolg op het geweldige The Dark Knight en afsluiter van de nieuwe Batman trilogie. Acht jaar na de aanslag van The Joker op Gotham City krijgen de inwoners van de duistere stad te maken met een nieuwe terreurzaaier: Bane. Batman heeft zich al die tijd gedeisd gehouden, maar moet nu wederom de inwoners van Gotham City te hulp schieten. Niemand minder dan Tom Hardy ver-

tolkt de rol van Bane dus dat betekent veel goeds, al ben ik bang dat hij niet kan tippen aan Heath Ledger. De trailer ziet er veelbelovend uit, hopelijk wordt dit de beste blockbuster van de zomer! 20 juli in de bioscoop Brave Mark Andrews en Brenda Chapman De nieuwe film van Pixar, de animatiestudio die elk jaar een geweldige familiefilm aflevert. Het verhaal draait om een vikingmeisje, Meridia, die graag boogschutter wil worden. Natuurlijk wordt de stam van Meridia op een gegeven moment bedreigd door een slechte kracht en moet Meridia deze zien te stoppen, met behulp van haar boog en magie. Voor een beter beeld van deze film kun je de zeer fraaie trailer checken. 25 juli in de bioscoop

Abraham Lincoln Vampire Hunter (foto boven) Timur Bekmambetov Abraham Lincoln zint op wraak, nadat zijn moeder is vermoord door een vampier. Gezegend met zijn lengte en met behulp van een hakbijl, gaat hij de strijd aan met de vampieren. In deze bloederige strijd volgen we Abe naar het witte huis waar ons blijkbaar een paar verrassingen staan te wachten. Een geweldig concept en aangezien Timur Bekmambetov (Night Watch, Wanted) de film regisseert kunnen we rekenen op veel over the top geweld met mooie slow-motion en prachtige visuele effecten. Ik ben benieuwd, de trailer ziet er erg gelikt uit. 2 augustus in de bioscoop

15


Mode: zomer 2012 Door Maaike van der Ploeg Wat dragen we deze zomer? Worden het gladiatorsandalen of sleehakken? Komt de panterprint weer helemaal terug of wordt het toch een vrolijke bloemenprint? Alle kleuren, stijlen en musthaves voor de komende zonnige maanden vind je in dit artikel!

Mannen Kleurige prints Misschien te gewaagd voor veel mannen, maar vrolijke prints met veel kleuren zijn het helemaal deze zomer! Don Draper stijl De mannelijke stijl van de charmante Don Draper uit de serie ‘Mad Men’ is een inspiratie voor de trend van dit seizoen. Ga volledig in pak, als een echte man van de wereld, of mix deze retro elementen uit de jaren zestig met je eigen stijl. Oversized broeken Dunne, oversized broeken zijn erg comfortabel op een zwoele zomeravond maar kunnen ook aan het begin van de zomer -wanneer het nog niet zo warm is - gedragen worden.

16

Polsbandjes Deze stoere sieraden van leer of koord waren al een tijdje te zien, maar zijn nu ook in lichtere kleuren verkrijgbaar, passend bij de tijd van het jaar. Als sieraden niet zo jouw ding zijn kun je ook de show stelen met een groot horloge. Twee zwembroeken De zwemmode is dit jaar wat strakker, maar als je je niet zo prettig voelt in een strakke Speedo kun je een strakke zwemslip ook combineren met een wijde zwemshort. Zorg wel dat de onderste zwembroek goed te zien is en ga voor felle kleuren. Handtas Een handtas bij mannen is helemaal niet alleen voor metromannen, maar kan juist prima gecombineerd worden met de mannelijke ‘Mad Men’- stijl. Tip: Leren tassen en donkere kleuren geven je outfit een chic en stoer tintje. Leren sneaker/sandalen Pas op: teenslippers zijn uit! Deze zomer dragen alle modemannen leren mocassins en sandalen, het liefst met veel bandjes. Donkere


kleuren met fellere kleuren domineren. Handig: dit schoeisel kan zowel met een casual- als een wat chiquere look gecombineerd worden.

Vrouwen Fel en Pastel Felle kleuren en pastel tinten zorgen voor een fris gevoel en geven je outfit een vrolijke, zomerse touch. Je kunt de twee soorten kleuren combineren in een outfit, maar zwart en wit geven ook een mooi contrast in combinatie met bijvoorbeeld felroze of zachtgeel.

warm plus onhandig met dagelijkse bezigheden, zoals fietsen. De asymmetrische rok is kort van voren en lang van achter. Hierdoor krijgen je benen wat meer lucht en wordt je ook niet beperkt op de fiets. Daarnaast staat zo’n rok ook nog harstikke tof! Mooi om te dragen met hakken voor een avondje uit maar ook prima te combineren met teenslippers.

Naveltruitje Bij naveltruitjes denk je misschien gelijk aan de Spice Girls en de jaren negentig, maar dit jaar is het dragen van deze korte tops helemaal niet gek of ouderwets. Zorg wel dat je shirt op of onder je navel eindigt en niet er boven. Festival shirt Bij de zomer horen festivals en bij festivals horen stoere, maar ook makkelijke outfits. Denk aan bandshirts met korte spijkerrokjes of broekjes met daar onder stoere boots of minnetonka’s. Heb je een klassiekere stijl? Combineer dit item dan met een mooie rok of jurk. Als je geen mooi shirt vindt in jouw maat kun je ook zelf aan de slag. Met enkel een schaar maak je van een groot mannenshirt een sexy off-shoulder top of een luchtig hemd. Kraagje Deze trend is al een tijdje te zien in het straatbeeld en blijft goed te combineren in de zomer. Je kunt op zoek gaan naar een perfect shirt, top of trui met kraagje, maar je kunt er ook zelf één maken! Het enige wat je nodig hebt is een oude blouse waar je het bovenstuk van af knipt. Jouw eigen unieke kraagje kan dan overal bij gedragen worden als een ketting. Asymmetrische rok Lange maxi jurken en rokken zijn echt iets voor dit seizoen, maar helaas soms net iets te

Pet met klep De laatste jaren was de zonneklep eigenlijk alleen te zien op het strand. Het ziet er misschien op het eerste gezicht heel fout uit, maar deze petten met klep zijn perfect om een wat chiquere outfit casual te maken. Daarnaast beschermt de klep je tegen de zon. Franjes De hippielook past natuurlijk perfect bij de zomervibe. Veren, lange gewaden en hoofdbandjes horen hier bij, maar ook franjes. Leren franjes aan een jasje zonder mouwen of franjes aan de onderkant van korte shirts zijn al gespot. Tie dye Nog een trend uit het hippie tijdperk! Misschien had je deze gevlekte broeken, jurken en shirts al gezien in de winkels, maar kon je jouw perfecte item niet vinden. Goed nieuws: ook deze techniek is heel gemakkelijk zelf te doen. Tip: Google tie dye en vind een tutorial.

17


18


Sex and the city Door Kimberly Krul 1. Nijntje pleintje

Overdag is het niet slim om hier vies te doen, maar ’s nachts komt hier praktisch niemand. En daarnaast zijn er veel objecten in de buurt voor wat variatie!

2. De Hoeren (harde bollen

straat) Ze krijgen er zelf geen genoeg van en vinden het vast niet erg als een stelletje zich tegen één van de ramen nestelt. Voyeur niveau: hoog!

3. Onder de Dom

Dit steegje heeft veel gezien & is dus wat gewend… Achter de Dom is trouwens genoeg gelegenheid voor wat gevoos tegen de muren…

4. Prieeltje Lepelenburg

Met lekker weer kun je hier eerst wat eten, om vervolgens in de schemering lekker dicht tegen elkaar te kruipen… let wel op: veel voorbijgangers!

5. Mariaplaats (achter de Turk)

hek, dus de echte stouterikken kunnen de handboeien tevoorschijn halen…

6. Toiletten Utrecht Centraal Handig voor een vies vluggertje. De deur kan op slot, dus niemand die jullie stoort tijdens een potje stomende seks!

7. Springweg

Hier bevind zich een geheim binnenplaatsje, dus ga lekker op onderzoek uit! Geschikt voor overdag en ’s nachts.

8. Steegjes Twijnstraat

Romantisch aan het water en vooral ’s avonds is er niemand die het ziet. De steegjes zijn niet breed genoeg, dus alleen geschikt voor staande standjes..

9. Parkje Ledig Erf

Eerst wat vozen op de bankjes of in de bosjes, of the real thing op het gras? Het kan allemaal! Loop lekker door het park en kies je plek!

Hier ziet niemand je, dus ook geschikt voor overdag. Er staat een

19


vieze woordzoeker

Kamasutra Missionaris Buttplug Fallus Jetsers

20

Handwerk Latex Kim Holland Redtube Tarzan

Voetenfetisj Digitale televisie Vuist Tissues Golden shower


33'ste Akt-bestuur!

21


Afrodisiaca... Jam! Door Maaike van der Ploeg Al eeuwen wordt er geloofd dat het gebruiken van afrodisiaca - lustopwekkende middelen - het seksleven zou verbeteren. De naam stamt af van Aphrodite: de Griekse godin van liefde, lust en schoonheid. Bij sexy voedsel wordt er al snel gedacht aan chocola, champagne en honing die de zenuwen zouden prikkelen. Maar welk voedsel brengt jou en je partner nu echt in hogere sferen?

Paling

Het zien van een lange, glibberige paling is voor sommige dirty minds misschien al genoeg om opgewonden te raken, maar het eten van de vis zou ook prikkelend werken op de genitale zone.

Knoflook

Je zou misschien denken dat die stinkende knoflook juist de-erotiserend zou werken, maar het eten van deze plant stimuleert de bloedsomloop, dus ook die van de geslachtsorganen. Dus neem die naar knoflook riekende partner mee tussen de lakens, want zijn of haar libido is waarschijnlijk ongekend!

Oesters

Volgens Casanova ‘een prikkel voor de geest, de zinnen en de liefde’. Deze licht verteerbare energiebommetjes zouden potentie verhogend zijn vanwege de grote hoeveelheid zink . Casanova zal het wel weten, want het verhaal gaat dat deze vrouwenverslinder wel vijftig oesters per dag leeg slurpte.

Schors van de yohimbeboom

Dit veelgeprezen afrodisiac wordt door de Bantoestam in Afrika gebruikt voor seksuele rituelen. De yohimbeboom, niet voor niets ‘liefdesboom’ genoemd, is te vinden in de

22


regenwouden van Nigerië, Kameroen en Congo. Maar wees niet bang! Preparaten van de schors zijn gewoon te vinden bij de drogist en grotere hoeveelheden in smartshops.

Damiana

Dit kruid uit Mexico werkt, mits in combinatie gedronken met zaagpalmbessen-thee, zo goed voor de doorbloeding dat men er op commando een erectie mee zou kunnen krijgen. Verder wordt je er ook Kogelvis lichtelijk high van en waan Kijk uit met het eten van deze vis want als je hem Ook iedere je je dus letterlijk in hogere niet goed schoon maakt, vijf minuten sferen. wordt je geveld door het gif tetradoxine. Als je er toch in klaarkomen, Ginseng slaagt deze gevaarlijke vis drie kwartier De Chinezen beschouwen te eten, zal de man/vrouw dit kruid al 5000 jaar als lang..? in kwestie je waarschijnlijk hét levenselixer. Het zou bespringen, want niets is zo Doe als de naast het verhogen van de opwindend als een dappere seksuele energie ook een neushoorn! geneeskrachtige en verjonheld! gende werking hebben.

Neushoorn

Van de mannelijke neushoorn kan Casanova nog wat leren. Deze lomperik kan in de drie kwartier (!) durende paring namelijk om de vijf minuten klaarkomen. Zijn hoorn is voor de Japanners daarom van onschatbare – seksuele - waarde.

Guarana

Dit koffie-achtige goedje uit Brazilië bevat heel veel cafeïne. Je kunt dus de hele nacht door…!

Perzik

De perzik, ook wel de ‘boom van Venus’ genoemd, wordt gezien als het symbool van de vrouwelijke genitaliën. De Chinezen (ja, ja die Chinezen weer) gaan zelfs zo ver dat ze het sap van de perzik vergelijken met de vrouwelijke afscheiding.

Maar pas op! Van voedingswaren als cornflakes, pepermunt, drop en soja moet je afblijven als je een gezellig avondje hebt gepland!

23


Online pussies Door Chiomara Wilrycx Iedereen houdt van katten en poezen. Daarom zijn hieronder een aantal leuke YouTube filmpjes voor jullie geselecteerd!

Stereo skifcha - dubstep cat Een uur lang naar een kat kijken die danst op dubstep. Probeer het zo lang mogelijk vol te houden.

Kitten and his box De kat in het doosje wordt gepest door zijn broertje en zusje. Super zielig. Maar ook super lief.

Iggy investigates the ipad Iggy’s favoriete speeltje is de Ipad. Eens wat anders dan een balletje of een speelgoedmuis.

Boxing Kitteh Niet alleen mensen houden van TV, maar ook je huisdier kan je er mee entertainen. Deze kat doet gewoon lekker mee met een bokswedstrijd op de televisie. The OMG cat Geen idee waarvan deze kat zo geschrokken is, maar er zijn in ieder geval maar weinig katten die het zo lang volhouden om er zo dom uit te zien.

24


Lebensraum Recensie: Babette Straus Al drie keer eerder zag ik een voorstelling van de Zweedse Jakop Ahlbom. Vielvalt, in 2006, overdonderde mij in schouwburg De Meerse in Hoofddorp. Spelers doken overal in en uit, van de tv tot de bank, en legden vervolgens een been in hun nek. Toen De Architect (2008) in De Toneelschuur in Haarlem speelde, moet en zou ik die dan ook zien. Mèt bn-ercast! Minder spektakel, wel leuke vondsten met mensen in keukenkastjes. Innenschau (2010), die ik ook in De Toneelschuur zag, was Ahlboms eerste samenwerking met de bandleden van Alamo Race Track, die live de soundtrack verzorgden. Zij hadden een eigen plek op het toneel en waren onderdeel van de voorstelling die opnieuw een droomwereld voorstelde met slangenmensen en sprookjesachtige gebeurtenissen. Ook voor Lebensraum werkte Ahlbom samen met twee van de bandleden. Lebensraum (2012) zag ik in het Bellevue in Amsterdam. De voorstelling is, wat de mise-en-scène betreft vrij letterlijk gebaseerd op slapstickfilm The Scarecrow van Buster Keaton (1920, te vinden op youtube),

waarin twee mannen hun dagelijks leven op een Wallis & Grommit-achtige manier hebben ingericht. De kleine ruimte is zo ingericht dat de twee ‘mannetjes’ er makkelijk samen in kunnen leven, zonder onenigheid en ander gedoe. Hun soepele routine wordt verstoord als een levensgrote pop aanklopt. Aanvankelijk zijn de mannetjes wel blij met haar ongevraagde komst, het is immers ‘weer eens wat anders’, maar al snel wordt duidelijk dat op deze pop heen holle koppenkop zit. Bijzonder is hoe Ahlbom zijn voorstellingen strak zet van de acrobatiek en verdwijntrucs, zonder dat het geheel circusachtig aandoet. Waar hij voorheen veelal droomwerelden creëerde, stonden zijn mime-skills nu in dienst van deze ‘live’ stomme film – hij kon los gaan met slapstick. Je kunt je afvragen of deze voorstelling niet ook prima tot z’n recht zou komen als film, omdat het zo letterlijk refereert aan een alom bekend genre. Nu zal Ahlbom het vast prima doen als filmacteur, misschien in een Michel Gondry-achtig knutselwerk, maar zal het ik-geloof-mijn-ogen-gehalte nooit zo groot zijn op het witte doek als in het theater, waar men de beelden onbewerkt krijgt voorgeschoteld. Als filmpubliek niet vreemd opkijkt van 3D-dinosaurussen en blauwe hermafrodieten zal een verdwijntrucje geen “Hèh?! Waar vloog ‘ie nou heen?!”-reactie oproepen. Jakop Ahlbom zit goed in het theater en laat het publiek telkens opnieuw volledig wegdrijven in zijn werk. Zijn voorstellingen zijn toegankelijk, uniek in spel en stijl en bovenal wonderschoon. Doe jezelf een plezier en gaat het zien!

“Ahlboms mime-skills in dienst van deze ‘live’stomme film”

25


You and me baby... Door Teun Pelleboer ... ain’t nothing but mammals, so let’s do it like they do on the discovery channel! Binnen TFT is er aandacht voor een breed repertoire aan films. Toch wordt de natuurdocumentaire, naar mijn mening een geweldig genre, ernstig onderbelicht. Wie een beetje bekend is met natuurdocumentaires kent de films en televisieseries van de BBC. Deze worden gepresenteerd door één van mijn persoonlijke helden, David Attenborough. Als ik als klein kind een extra opa had kunnen wensen had ik hem gekozen. Niet alleen omdat hij de beste voorleesstem heeft die er bestaat, maar vooral om zijn kennis van de aarde en de

26

wezens die daarop leven. Wie wil er geen opa die je als kind meeneemt naar alle dierentuinen in Nederland, de apenheul en op jeepsafari door de Beekse bergen? Je kan je geen betere gids bedenken als je je met een machete een weg moet banen door het regenwoud van Borneo, op een jak over de Mongoolse toendra draaft of het paargedrag van de gnoe wil observeren op de Serengeti. Dit brengt me bij het thema van deze Reaktie. De koetjes en de kalfjes, de bloemetjes en de bijtjes, de ooievaar en de kool; Onze planeet zou niet zo zijn geweest als wij die nu kennen zonder voortplanting. Om dit feit onder het voetlicht te brengen zal ik een


aantal opmerkelijke, seksueel getinte case studies voordragen uit onze woeste planeet. Voortplanting is een strijd tegen de natuur en een strijd tegen soortgenoten. Het is een kansspel waarin de best aangepaste de hoogste kans heeft. Om je te kunnen voortplanten is het essentieel dat je in leven blijft tot dit doel bereikt is, het liefst nog wat langer. Bij de bidsprinkhaan (afbeelding linker pagina) ont-

hoofdt het vrouwtje het mannetje al tijdens de daad door zijn hoofd hapje voor hapje te verorberen. Zoals je in het bijbehorende filmfragment kan zien (scan QR code 1 in) heeft het mannetje geen hoofd nodig om zich voort te planten. Iets waar veel hardcore feministen het waarschijnlijk mee eens zijn. Nadat het vrouwtje voldaan is werpt ze het onthoofde mannetje van zich af en gaat verder met haar leven alsof er niets aan de hand is. Noem het empowerment; ik vind het een naaistreek. Opvallend is dat in tegenstelling tot het merendeel van de menselijke culturen, het in het dierenrijk vooral de mannetjes zijn die hun uiterlijk in de strijd gooien. Naast uiterlijk is ook een goede lichaamsbeheersing een manier om je genetische welgesteldheid te adverteren. Het grote nadeel van deze strategie is dat afwijzing altijd op de loer ligt. Zo herinner ik mij het aanschouwen van de paringsdans van de paradijsvogel in de bioscoopversie van de BBC-reeks Planet Earth (scan QR code 2 in). Terwijl de arme vogel zijn voortbestaan op het spel zette door het uitvoeren van een kundig gechoreografeerde dans, kon ik mijn lachen niet bedwingen (Studenten van de theater-dansrichting kijk en huiver!). Het paradijsvogelvrouwtje was spijtig genoeg nog minder onder de indruk van zijn avances en is hem letterlijk gevlogen.

Als je moves niet bepaald als die van Jagger zijn, kun je de concurrentie ook verslaan door ze te bevechten. We zijn allen bekend met beelden van elanden die elkaar toetakelen met hun geweien om zo het hart van de schaarse elandvrouwtjes te winnen. Minder bekend is dat ook insecten elkaar een kopje kleiner proberen te maken zoals prachtig in beeld is gebracht in de film Microcosmos, een absolute aanrader. In een spannende scene wordt aangetoond dat vliegende herten (afbeelding links), een soort kever, echte vechtersbazen kunnen zijn wanneer hun voortbestaan op het spel staat. Zij gebruiken hun gewei om hun tegenstander te pareren, steken en zelfs op te tillen om op de grond te smijten. Dit alles resulteert in een ware macroworstelwedstrijd (scan QR code 3 in). Zoals uit deze voorbeelden blijkt is onze planeet veel minder vredig en kuis dan de bloemetjes en de bijtjes doen vermoeden.

Code 1:

Code 2:

Code 3:

27


Seether & co Recensie door Maaike van der Ploeg Het is zaterdagavond en ik parkeer mijn afgeleefde fiets voor de IJshallen. Al een hele tijd, sinds vorig jaar zelfs, kijk ik uit naar dit concert. Één van de beste bands die ik ken zal vanavond spelen in mijn woonplaats! Dat ze slechts het voorprogramma zijn van de grote band 3 Doors Down maakte mij dan ook niet uit. Dat ik 46 euro heb neergelegd om hier bij te zijn, terwijl later bleek dat ze de volgende dag in de Melkweg zouden spelen (schade slechts 12,50), drukt de pret wel een beetje. Maar ja, ik hoefde me nu na afloop in ieder geval niet te haasten om de laatste trein te halen. Daarnaast steun ik goede bands graag in deze tijd, waar optredens de belangrijkste inkomstenbron zijn. En wie weet zouden mijn helden het nachtleven van Zwolle nog wel induiken en zou ik ze dan geheel ‘toevallig’ tegen het lijf lopen. Helaas, ik moet jullie teleurstellen. Ik ben na het concert heel rock ‘n roll nog brak van de nacht ervoor gelijk mijn warme bedje ingekropen! Het eerste wat me opvalt wanneer ik de zaal inloop is de gemiddelde leeftijd van de bezoekers, zo rond de dertig. Dat betekent waarschijnlijk geen herhaling van de fan girlpraktijken die ik heb mogen aanschouwen bij het optreden van The Pretty Reckless. Prima dus! Nadat ik het gebruikelijke drankje bij de bar heb gehaald, baan ik mij een weg door de mensenmassa. Eenmaal vooraan duurt het niet lang voordat alle bandleden van Seether het podium op komen en beginnen met spelen. De eerste twee nummers zijn waarschijnlijk erg oud want ze komen mij wonderbaar-

lijk genoeg niet bekend voor! Hierna wisselen oudere en nieuwere en dan voornamelijk de wat bekendere nummers zich af. Tussen de nummers door moeten de instrumenten eigenlijk elke keer gestemd worden of moet de roadie een andere gitaar halen. Dit is jammer, want ondanks dat de bandleden deze wachttijd muzikaal opvullen staat het publiek toch te wachten. Misschien is het daarom ook dat er weinig mensen los gaan en nogal tam staan te luisteren. In die verloren tijd hadden ze in plaats van vage deuntjes wel een compleet nummer kunnen spelen. Gelukkig maken ze dit goed door onder anderen het hitje ‘Broken’ vreselijk mooi te spelen, mede te danken aan de geweldige, rauwe stem van Shaun Morgan. Aan het gejuich van de mensen om mij heen te merken, zijn zij het met mij eens. Dat deze bekende hits het best in de smaak vallen bij het publiek zal waarschijnlijk liggen aan het feit dat de meeste bezoekers echte fans zijn van het toch wat meer commerciële 3 Doors Down. De speeltijd vliegt voorbij. En voordat ik het weet, verdwijnt de band achter de coulissen. Wanneer 3 Doors Down de eerst noot aanslaat, verschans ik mij achter in de zaal. Ik con-

“Wanneer draait het niet meer om de muziek maar slechts om het spektakel?”

28


stateer meteen dat de geluidskwaliteit is verbeterd ten opzichte van het voorprogramma maar ook dat het volume flink is opgeschroefd. Ook is alles wat betreft licht en geluid uit de kast gehaald. Ik kan echter niet zeggen dat het wat toevoegt aan de show. Bij een muzikaal optreden draait het om de muziek, ben ik van mening. Natuurlijk is het logisch dat het geluid bij de hoofd act het beste moet zijn. Dat ik dit deze keer écht jammer vond omdat de solo’s van Seether hierdoor niet heel goed uit de verf kwamen, laat ik even buiten beschouwing. Wat wel gezegd moet worden is dat het gebruik van beelden bij concerten tegenwoordig wordt overdreven. Natuurlijk is het fijn dat de artiesten door het gebruik van close-ups achter in de zaal ook goed te zien zijn, maar waar ligt de grens. Wanneer draait het niet meer om de muziek maar slechts om spektakel? Wat mij betreft hadden de beelden van vage tunneltjes, vormpjes en flitsende kleuren niet altijd gehoeven. Oké, het is grappig om te zien hoe de drummer optisch lijkt te verdwijnen in het beeld door gebruik van

tunnels. Maar om nou een hele videoclip te laten zien onder het spelen van een nummer… Ik weet niet of het aan mij ligt en of dat de Die Hard 3DD-fans dit ook zo beleefden, maar ik raakte behoorlijk afgeleid door al

“Muziek draait om de beleving” die snelle beelden die overigens niets met de muziek te maken hadden. Dit is jammer want de band heeft een zanger met een geweldige, zuivere stem en een aantal goede nummers. Zijn muzikanten tegenwoordig dan zo bang om hun consumenten - het publiek - kwijt te raken? Mijn vriend zei tegen me, nadat ik dit relaas ook tegen hem had afgestoken, ‘Muziek draait om de beleving’. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar wat voor toekomst heeft muziek als het erop lijkt dat bands nu al niet meer zonder al dit spektakel kunnen..?

29


Het beste volgens... Thomas ter Wal (20), eerstejaars Film Intouchables van Olivier Nakache en Eric Toledano De Franse film Intouchables heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. Het verhaal van de verlamde miljonair Philippe die de jonge Senegalees Driss (afkomstig uit een achterstandswijk van Parijs) als hulp aanneemt, is eenvoudig en ontzettend feel-good. Maar ook zo grappig en ontroerend, vol met sterke invalidengrappen (die nooit te ver gaan)! De chemie tussen François Cluzet (Philippe) en Omar Sy (Driss) is onweerstaanbaar, maar de goedlachse Omar Sy steelt de show. Podium Go Back to the Zoo @ Paradiso, 12 april 2012 Pop/rockband Go Back to the Zoo heeft zich in de afgelopen twee jaar ontwikkeld tot een gevestigde naam in Nederland en heeft een patent op het maken van hits. In april kwam hun tweede album Shake a Wave uit, met de ijzersterke singles ‘What If’ en ‘Somebody Else’. Die avond vond tevens de uitreiking van de 3FM Awards plaats en ze wonnen twee awards: beste rock en beste band. Euforisch kwamen ze het podium van Paradiso op, met de awards in hun handen en al aardig wat champagne achter de kiezen. Ze gaven hun beste concert ever. De aanstekelijke nummers werden allemaal enthousiast meegezongen door het publiek. Zij speelden twee dagen achter elkaar in een uitverkocht Paradiso. Het wordt tijd voor een concert in

30

de Heineken Music Hall… Youtube De klusjesmannen bij McDonald’s ‘De Klusjesmannen’ Sander Lantinga en Rámon Verkoeijen begonnen in 2010 tv/YouTube reportages te maken voor Serious Request. Dit werd zo’n groot succes dat de mannen in 2011 een eigen serie op tv kregen en weer op herhaling mochten bij Serious Request. Het concept is als volgt: Sander en Rámon ‘helpen’ een hele dag bij een bedrijf en krijgen in ruil daarvoor geld dat naar het Glazen Huis gaat. Ze zorgen echter elke keer weer voor hilarische situaties. Vanaf begin juli zijn ze terug met een gloednieuwe reeks op Nederland 3. De McDonald’s aflevering vormt tot nu toe het melige hoogtepunt. Klik ‘m aan ouwe! CD Tenacious D - Rize of the Fenix The D is back! Na 6 jaar zijn Jack Black en Kyle Gass eindelijk weer terug, en hoe! Tenacious D (bekend van de single ‘Tribute’) doen weer waar ze goed in zijn: keihard rocken met akoestische gitaren. De liedjes van Rize of the Fenix zitten verdomd goed in elkaar, mede door drumpartijen van niemand minder dan Dave Grohl (Foo Fighters). Vooral de nummers ´Rize of the Fenix´, ´Roadie´ en ´Throwdown´ zijn zeker het beluisteren waard.


Het beste volgens... Fabian Pikula (23), vierdejaars Film Het Echte Leven van Robert Jan WestDijk Er was een tijd dat ik heel consequent de Nederlandse film volgde! Ik spaarde ze allemaal. En nog steeds ben ik liefhebber. Er wordt echt veel goeds gemaakt van Nederlandse bodem terwijl mensen nog blijven denken aan Flodder, Spetters en Zwartboek (blegh). Een aanrader vind ik Het Echte Leven. De film weet in drie dimensies een verhaal te vertellen, die op iedere dimensie goed te interpreteren is. Een mooie vertelling over fictie en werkelijkheid en alles dat er tussenin zit. Geweldig intiem spel van Loek Peters! Podium Oscar en zijn Moeder van Jibbe Willems Een optreden kan natuurlijk van alles zijn. In dit geval denk ik liever niet aan een concert, maar aan een ‘performance’. Vorig jaar zag ik op De Parade de voorstelling Oscar en zijn Moeder, gespeeld door Nik van den Berg en Sarah Jonker, geschreven door Jibbe Willems. Het muzikale stuk vertelt een dialoog tussen (je raadt het al) Oscar en zijn moeder, die elkaar het leven zuur maken en elkaar voor alles uitmaken. Tussen de regels door blijkt toch gewoon: ze houden zielsveel van elkaar. Erg knap hoe dit zo subtiel naar voren wordt gebracht in deze ‘in-your-face’ voorstelling.

Youtube Leipe chick in Vondelpark Dankzij Marysia: Dit filmpje moet je gewoon zien om het te begrijpen. En helemaal uitkijken! Kijk eerst de lange versie die van verder af is gefilmd, en pas daarna de kortere versie die dichterbij is gefilmd. Je weet niet wat je ziet! Ik heb het nog steeds geen plekje kunnen geven. CD Spinvis - Tot Ziens, Justine Keller Zoals je merkt ben ik nogal nationalistisch ingesteld. Ik houd van het Nederlandse lied. Van het goede soort wel te verstaan. Spinvis, Ramses, Eefje, Herman, Roosbeef, Blof, Eva, Boudewijn, De Jeugd, Linda, Roos, Jessica. Stuk voor stuk pareltjes. Dit album is niet het beste album van deze grootmeester, maar wel zijn nieuwste die ik nog vaak luister. Grote uitschieters zijn Begin Oktober, Club Insomnia en Oostende. Voor de rest zijn het geen klassiekers, maar Spinvis weet wel net de goede teksten te combineren met de fijnste muziek. Tot Ziens, Justine Keller is heel toegankelijk geworden en met deze slimme zet heeft hij een nieuwe horde fans erbij gekregen.

31


Het beste volgens... Kimberly Krul (23), tweedejaars Film Little Children – Todd Fields Altijd een moeilijke keuze, ‘beste film’, zeker aangezien velen van jullie de meesten al hebben gezien. Dan maar gekozen voor een (volgens mij) iets minder bekende film: Little Children (2006), met o.a. Kate Winslet. Geen typische romkom, maar juist gesierd door een ietwat nare ondertoon. Een man en vrouw worden verliefd op elkaar en starten een affaire, maar al snel verweven de verhaallijnen van een gevallen politie agent en een beruchte pedofiel zich in het verhaal. De film laat zien hoe zij omgaan met verleidingen, wat uiteindelijk lijdt tot een ontroerend en onverwacht einde. Wat de film extra mooi maakt is de rol van pedofiel, gespeeld door Jack Earle Haley: zijn personage weet medelijden en zelfs vertedering weet op te roepen bij de kijkers, terwijl het niet duidelijk wordt hoe ‘vies’ deze man nu eigenlijk is. Podia Lebensraum – Jakop Ahlblom Hoewel Lebensraum al uitgebreid wordt besproken door Babette in haar recensie, heb ik deze toch gekozen als ‘de beste’. Ondanks dat ik de voorstelling al een tijd geleden (tijdens de try-outs) heb gezien, heeft het behoorlijk indruk op me gemaakt. De hele voorstelling lang heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten. Maar ik verklap niet te veel, want volgens de site kun je de voorstelling in het najaar nog gaan zien!

32

YouTube Kabouter Wesley – Dolfijn De eerste keer heb ik tranen met tuiten gehuild (van het lachen) om het gekapseisd-moment. En zelfs na het filmpje 100 keer gezien te hebben, blijf ik lachen om de idiote versprekingen van de dolfijn en de hilarische flashbacks/flashforwards. Andere Kabouter Wesley aanraders zijn trouwens: Reisbureau, Titanic, Hond Te Huur & Pokemon Gevecht. Geloof me, je hoeft de deur niet meer uit. Boek De Thuisreis – Rosamunde Pilcher Ooit in de vakantie in één ruk uitgelezen. Een super dik boek, maar niet weg te leggen… Het verhaal draait om Judith Dunbar en begint in Engeland, vlak voordat de Tweede Wereld Oorlog uitbreekt en de 14 jarige Judith naar een meisjesinternaat gestuurd wordt, omdat haar familie in het buitenland zit. In het boek zien we haar opgroeien tot een vrouw, aan de hand van belangrijke gebeurtenissen/momenten in haar leven. Zo besluit ze bij de marine te gaan en gaat ze op zoek naar haar moeder en zusje. De schrijfster neemt rustig de tijd om alles in detail te bespreken, wat een geweldige sfeer geeft en je meesleurt in het verhaal en bovendien nooit saai wordt!


!Festivals 2012! Melt! festival 2012

Gräfenhainichen (DE), 13 t/m 15 juli 2012 Door Babette Straus Verwachtingen: Enorm! Poeh nee, nooit eerder geweest, we’ll see. Wat betreft de mij bekende acts kijk ik vooral uit naar Rufus Wainwright, Gossip, M83 (bedankt, Fabian!) en Justice. Daarnaast ga ik uit van een toffe, relaxte sfeer, hippe Duitsers, zware technobeats, verassende acts, weinig slaap en te veel alcohol. Vóórdat ik me met mijn posse in het festival stort, gaan we ons een week lang vermaken (vervelen) in marvellous Berlijn. Dat gaat vast ook ‘niet mis’zijn, terugdenkend aan voorgaande gezamenlijke vakanties en het krakersverleden van een aantal van ons (Berlijn

Nachtdigital

Cavertitz (DE), 3 t/m 5 augustus 2012 Door Marysia Saras Nachtdigital is een beetje binnen het Melt genre te plaatsen, maar dan iets kleiner en exclusiever. Om je kaartje online te kunnen kopen moet er eerst een vragenlijst goed beantwoordt worden, zo raken alleen de echte kenners en geïnteresseerden in het bezit van een ticket. Het festival is 18 + en zoals de naam zegt zullen de hoogtepunten van het festival vooral ’s nachts plaatsvinden. Ik weet dat er een meer is en een bbq gelegenheid, maar eerlijk gezegd heb ik verder geen idee hoe het festival gaat zijn. Maar ik laat me door dit mysterieuze gedoe juist graag verrassen. Ook bestaat de line-up voor mij voor een groot deel uit onbekende namen. Ondertussen ben ik me nog steeds aan het verdiepen in de verschillende artiesten en heb ik er al-

vast een aantal favorieten tussen zitten. Cloud Boat lijkt me super aangenaam om live te beleven, met akoestische zang en gitaar dat zich laat begeleiden door een electronische bas die je trommelvliezen doen trillen. Dorian Concept kende ik al langer en ik kijk hier ook erg naar uit, het is electronische muziek met meer ontwikkeling en virtuositeit; erg vernieuwend voor mijn oren. Ik zou jullie jaloezie niet langer opwekken met alle goede namen, want een kaartje is op dit moment ontzettend moeilijk te vinden. (Berlijn = anarchistenparadise, je moet ze eens zien op 1 mei).

Lowlands

Biddinghuizen, 17 t/m 19 augustus 2012 Door Mark van Heusden Lowlands biedt meer dan alleen podia met artiesten, er hangt een bepaalde sfeer in de lucht waardoor het publiek bij ieder optreden volledig uit hun dak gaat. Wat heeft Lowlands dit jaar te bieden? Het staat al vast dat The Foo Fighters veel publiek zullen trekken. Ik zelf ben niet fan van de Foo Fighters, maar de kans om Dave Grohl live te zien laat ik niet schieten. Persoonlijk kijk ik het meeste uit naar twee Britse toppers en een Amerikaanse favoriet. Kasabian komt ons verwarmen met hun indierock en vervolgens zal Enter Shikari ons compleet wegblazen met hun elektronische rock. Ook bluesrockband The Black Keys, die live altijd hun mannetje staan, mogen hun bijdrage leveren. Ben Howard, Blaudzun en Spinvis zullen ons vervolgens tot rust laten komen van al het geweld. Ik ken van de rest niet heel veel, maar dat is niet erg, want dan kan ik nog genoeg ontdekken.

33


Wiens bloempje zou jij wel eens willen plukken? Leonardo di Caprio Sonja Hermans

André van der Velden in de openbaarheid Roberta Wiene

Imar de Vries in de off-screen ruimte

Catherine Keyl Sebas Muñoz

Sofia Coppola

Becky

N. Puckerman

Die van Rosa Falkenburg Franklin Brown

Pam Jim

Ik wou dat Loek eens een keertje een bloempje zou plukken Anoniem

34

Geef ik lekker niks om Robin de Krijger


Die leuke jongen die ik soms tegen kom met hardlopen . Alleen jammer dat ik hem niet kan bijhouden ... Iris Matters

Niemands helaas...

Ludo Janine

Esther Hendriks

Mirko Schaefer in cyberspace Marshalla McLuhan

Oprah Doctor Oz

De jouwe

Sandra Zwanenburg

Ik wil wel eens aan AndrÊ’s vhals plukken Sookie Stackhouse

Ik denk dat het probleem is dat ik iedereens bloempje wel zou willen plukken ..Ik wil ook wel graag het bloempje plukken van de gehele AKT Film commissie , omdat ze zo walgelijk onweerstaanbaar zijn! Sarah Rotteveel

35


Café De Stadsgenoot

D

S

De gezelligste huiskamer van Utrecht!

l

, n le

jt es

es e bo n, f g ke en t i e l . l . n n k m e . e e . a er z d n. n p e e n i G sje v lets rie je i a k je v oe r j t r i o d b o te gen e rr

De Openingstijden: Zo, ma, di, wo: Do, vr: Za:

d a t S

s

15.00 - 02.00 uur 15.00 - 03.00 uur 08.00 - 03.00 uur

Breedstraat 8 • Utrecht • 030-2232629 • www.destadsgenoot.nl

ReAKTie juni 2012  

De nieuwe ReAKTie is uit! Het thema Bloemetjes & Bijtjes zorgde voor veel inspiratie en ideeën die zo ranzig waren dat ze er echt niet in ko...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you