Page 1

OPDRACHTEN

BOEK ROBBERT SMIT

COV1E

393434


VOORWOORD Dit opdrachtenboek is gemaakt als eindopdracht van het vak vormgevings-theorie. Het boekje bevat zeven opdrachten over vomrgeving van gerpinte communicatieuitingen. Door het maken van deze opdrachten ben ik meer te weten gekomen over hoe een advertentie is opgebouwd en waar allemaal rekening mee wordt gehouden. Het was een leuke opdracht om te maken.


INHOUDSOPGAVE Opdracht 1 4 Compositie 1 5 Compositie 2 6 Compositie 3 7 Compositie 4 8 Compositie 5 9 Opdracht 2 10 Ritme 1 11 Ritme 2 12 Ritme 3 13 Ritme 4 14 Ritme 5 15 Opdracht 3 16 Beeldende typografie 1 18 Beeldende typografie 2 19 Beeldende typografie 3 20 Beeldende typografie 4 21 Beeldende typografie 5 22 Opdracht 4 23 Langere tekst 1 24 Langere tekst 2 25 Langere tekst 3 26 Langere tekst 4 27 Langere tekst 5 28 Opdracht 5 29 Vorm en contrast 1 30 Vorm en contrast 2 31 Vorm en contrast 3 32 Vorm en contrast 4 33 Vorm en contrast 5 34 Opdracht 6 35 Rood 36 Roze 37 Geel 38 Blauw 39 Groen 40 Oranje 41 Paars 42 Bruin 43 Zwart 44 Wit 45 Grijs 46 Opdracht 7 47 Logo 1 48 Logo 2 49 Logo 3 50 Logo 4 51 Logo 5 52 Logo 6 53 Logo 7 54 Logo 8 55 Logo 9 56 Logo 10 57


OPDRACHT 1

Compositievormen

4


Compositie 1 Volkswagen Twee-cellig: Dit is een twee-cellige compositie. De auto en de tekst kunnen van elkaar worden gescheiden. Ze kunnen los staan van elkaar.

5


Compositie 2 Nescafe Cirkel: Deze advertenie heeft als compositie een cirkel. Het kopje koffie is rond. Hij staat ook nog eens centraal. De focus ligt op het kopje koffie.

6


Compositie 3 Hugo Boss Verticaal De advertentie vertoont een verticale lijn. Hij gaat van het gezicht zo recht naar beneden naar het logo van Boss Orange.

7


Compositie 4

Thalys Horizontaal-gerijd: Dit is een advertentie die over twee pagina’s van een tijdschrift staat. Het valt op, omdat er een komplete balk over de pagina’s loopt. De plaatjes geven de bezigheden aan die je kunt doen tijdens een ritje van Amsterdam naar Parijs. Het geeft een duidelijk overzich op deze manier. Hoe langer het plaatje, hoe langer de activiteit duurt.

8


Compositie 5 Nutella Centraal: De hazelnootjes staan pal in het midden. Er zit verder ook niks omheen, geen afleiding. De focus ligt daarom bijna alleen om de hazelnootjes. Er loopt vanaf de hazelnootjess naar de pot nutella pasta een diagonale lijn.

9


OPDRACHT 2

Ritme

10


Ritme 1 AKO Deze advertentie bevat gerijd-ritme. De rijdschriften staan allemaal even groot op een rij. Het ritme is de tijdschiften naast elkaar in dezelfde grootte.

11


Ritme 2 Oilily Het ritme in deze advertentie kan bijna niet missen. Alles stipjes zijn het ritme. Je ziet ze terug in de muur en in het jurkje van het meisje en haar gezicht.

12


Ritme 3

Apple het ritme is hier te vinden in de iPod’s die worden gepresenteerd in elke kleur die er is. Het logo komt steeds weer terug.

13


Ritme 4 Kettle Het ritme in deze advertentie zijn de zakken chips onderaan. Tevens is er nog een ritme, dat zijn de groenten bij elkaar.

14


Ritme 5 Opel Bij deze advertentie zie je drie auto’s in drie verschillende kleuren. Het model is wel hetzelfde. Het logo van Opel komt ook vaker voor in de advertentie.

15


OPDRACHT 3

Beeldende typografie

16


beeldende typografie 1 Dockers Met de tekts van waar de broek voor staat en verschillende kreten is de vorm van een mannenbody gemaakt.

17


beeldende typografie 2

SIRE De hand is gevormd door scheldwoorden. Dit geeft een mooi contrast in wat geweld, maar ook alleen woorden kunnen doen bij een kind.

18


beeldende typografie 3

Burger King De wrap is gevormd van de teks van de ingredienten. Dit geeft een leuk en transparant effect.

19


beeldende typografie 4

AIZONE De tekst ‘embrace change’ is gemaakt met het verlengde van het kledingstuk van de vrouw. Met die kleding kun je verandering omarmen, volgens AIZONE. Het is een leuk effect.

20


beeldende typografie 5 Chiquita De kokosnoot is gevromd door het woord ‘MANGO’. Je krijgt hiermee het twee vliegen in een klap idee. In het flese chiquita zit kokosnoot en mango. Dit is samengevoegd om het het woord ‘mango’ te gebruiken in de vorm van een kokosnoot.

21


OPDRACHT 4

Langere tekst

22


langere tekst 1

Het kleurbebruik in deze spread is mooi toegepast. Hij is groen en daarvan ook weer verschillende tinten. Het is gelijk duidelijk waar de tekst begint. De hele layout van deze spread versterkt de tekst enorm. Het maakt er een mooi geheel van.

23


langere tekst 2

Dit vind ik een mooi vormgegeven spread, omdat de tekst in de afbeelding is geplaatst. Dit zorgt voor een hogere betrokkenheid van het onderwerp. Links staat duidelijk de titel en de kernzinnen, en aan de rechterkant de tekst. Het heeft een duilelijke vormgeving wat prettig is om te lezen.

24


langere tekst 3

In deze spread is gewerkt met lettertype grote en het verticaal neerzetten. Dit vind ik goed passen bij een artikel over fashion. Het verterkt daarom ook de tekst. Het is gemaakt in zwart wit, wat aangeeft dat het in iedergeval niet om kleurrijke kleding gaat, maar meer klassiek/casual. Het is tevens duidelijk waar de tekst begint.

25


langere tekst 4

Deze spread valt gelijk op door de kleurstrepen door de advertentie. De foto recht is goed betrokken bij de advertentie door middel van het kader er deels in te laten overlopen. Het is over het algemeen een heel strak vormgegeven spread. Niet te voel poespas. Hij is redelijk basis gebleven, wat wel zorgt voor een goed overzicht.

26


langere tekst 5

Dit is een 2-cellige spread, maar ze zijn goed bij elkaar betrokken door het kleurgebruik van de titel en doordat de persoon op de foto kijkt naar de tekst. Dit vergroot het betrekkingsaspect. Dit is een heel strak vormgegeven spread met een ruige titel.

27


OPDRACHT 5

Vorm en contrast

28


Vorm en contrast 1

Ver weg-dichtbij contrast De auto staat in he middelpunt van de advertentie, deze staat verweg en is scherp. De benen van de man staan dichtbij, deze zijn onscherp, want de focus ligt op de auto.

29


Vorm en contrast 2

Hard-zacht contrast Het zachte, licht veertje ligt op de harde zware stenen. Het is een mooi contrast, het gaat van een steeds grotere steen naar een steeds kleinere en op de top het lichte veertje.

30


Vorm en contrast 3

Organisch-geometrisch contrast Dit is een voorbeeld van een organisch-geometrisch contrast. De auto is geometrisch en het paard is organisch. Het wordt in deze advertentie gebruikt als een vergelijking. De auto bevat de kracht van het paard.

31


Vorm en contrast 4

Groot-klein contrast Hier is gebruik gemaakt van het groot-klein contrast. De kat vormt een bedreiging voor het hert.

32


Vorm en contrast 5

Cirkel/rond-vierkant In deze foto zie je eigenlijk meerdere contrasten. Het contrast wat het meest duidelijk is, is rond-vierkant. De eerste drie figuren zijn rond, hol, bol, en het laaste figuurtje is vierkant.

33


OPDRACHT 6

Kleur

34


Rood Communicatie-uiting In deze advertentie is gebruik gemaakt van de kleur rood. Dit is een goede en logische gedachtegang. Het product wat gepromoot wordt is tomatensoep. Nu is tomatensoep rood. De kleur rood versterkt nu het product heel goed, je hoeft alleen de kleur te zien en dat het om unox gaat en je legt de link naar tomatensoep. Je hoeft inprincipe het woord ‘tomatensoep’ niet te lezen om te weten dat het hier op die soep gaat.

Eigen idee De kleur rood doet mij denken aan felheid, warmte, knus, liefde. Rood is over het algemeen de kleur van de liefde, voor mij staat rood voor opstandigheid, verandering teweeg brengen. Het logo van de PVDA en SP zijn ook rood, dat zijn socialistische partijen. Kort samengevat staat rood voor mij, voor verandering.

35


Roze Communicatie-uiting De kleur roze is hier gebruikt om de zachtheid en zoetheid van het geurtje te versterken. Roze heeft een zacht en zoet uiterlijk wat hier goed van pas komt. Het is in deze advertentie gelijk duidelijk dat het gericht is naar vrouwen, door de kleur maar ook de vrouw.

Eigen idee Persoonlijk heb ik niet veel met roze. Waar het mij aan doet denken is het volgende: Plusche, zacht, licht, blond, zoet en onschuldig. Roze is een hele zachte kleur en straalt naar mijn mening geen bedreiging of andere negatiefe elementen uit. Het is een hele vriendelijke kleur. Ik vind het wel een kleur voor vrouwen. Ik zal niet zo snel roze dragen als kleding of accesoires. Als ik om mij heen kijk in mijn leefomgeving bezit ik vrijwel geen roze producten.

36


geel Communicatie-uiting Dit is een advertentie van de IKEA. Zij hebben ik hun logo de kleuren blauw en geel. Zij hebben in deze communicatieuiting gebruikt van gele achtergrond. Dit versterkt de huisstijl die IKEA voert enorm goed naar mijn mening. Het logo is aan de buitenkant blauw, wat het dus mogelijk maakt om een gele achtergrond te gebruiken. Op deze manier valt de advertentie goed op. Geel staat voor goedkoop en toegankelijk. Dit is wat de IKEA ook wil uitstralen. Zij hebben een goede keus gemaakt bij deze advertentie qua kleur-

Eigen idee

gebruik.

Bij geel denk ik aan vrolijkheid. Het is een felle kleur. Bij geel denk ik ook aan de uitspraak: ‘Geelt staat niemand’. Dit heeft dan betrekking op kleding. Het is een hele leuke kleur, maar om te dragen is het niet de goede kleur. Geel is de kleur voor zon, vakantie en geen zorgen. Geel is geel en meer niet.

37


blauw Communicatie-uiting Dit is een advertentie van de KLM. Het is de kleur van de lucht waar KLM in opereert. De vliegtuigen van KLM zijn blauw en de lucht ook. Zo op deze advertentie straalt het openheid en vertrouwen uit. Het is heel toegenkelijk en fris. Dit is wat naar mijn idee KLM ook wil uitstralen, een hoge factor van betrouwbaarheid. Dat doet de kleur blauw erg goed.

Eigen idee De kleur blauw vind ik een mooie kleur. Nu zullen er vast en zeker meer mannen zijn die dat zo vinden en ik ben er daan een van. Blauw roept bij mij vertrouwen en vrijheid op. Het is een strakke, veel zakelijk gebruikte kleur. Bij blauw moet ik denken aan de rijschool van van vader, ‘Art Smit Rijopleiding’. Zijn huisstijl heeft als kleur blauw.

38


groen Communicatie-uiting De kleur groen is in deze advertentie gebruik, omdat groen de kleur is van Heineken. Groen staat voor tevredenheid. Het is de kleur van duurzaamheid en levenslustig. Alles wat het merk Heineken wil uitstralen. Bij groen worden je instincten positief beinvloed. Wat Heineken hier mee wil bereiken is dat wanneer je aan groen denkt, denk je aan Heineken. Groen is een vredig, macht, jeugdigheid, hoop, vruchtbaarheid. Het wordt gebruikt bij het aantonen van duurzaam ondernemen en positiviteit. Groen betekent gaan, vooruit gaan.

Eigen idee De kleur groen vind ik een mooie kleur. Het is een rustgevende kleur. Bij groen denk ik aan het woord positief. Dit zie je bij geld altijd, groen staat voor positief. Groen betekent voor mij ook ‘gaan’ net zoals bij het stoplicht.

39


oranje Communicatie-uiting Oranje is de kleur van ING. Het is de kleur van Nederland, en ING is een Nederlandse organisatie. Oranje staat voor feest, gezelligheid, inspiratie, warmte. De kleur is ook nauw verbonden met de levenskracht. ING heeft als huisstijl de kleur oranje. Het is daarom ook meer dan logisch dat zij oranje gebruiken in hun communicatieuitingen. ING is niet de enige met de kleur oranje. PostNL heeft ook als kleur oranje. De kleur valt op wat goed is voor de advertentie.

Eigen idee Oranje doet mij denken aan voetbal, EK en WK en Koninginnedag. Het is in mijn ogen echt de kleur van Nederland. Oranje doet mij alle kanten opspringen, het is een hele felle kleur, wat te dominant op daar hele vlakken mee te vullen. Ik zou het in mindere mate gebruiken. Ik vind het wel een hele sterke kleur. In combinatie met een andere kleur, bijvoorbeel zwart ik het mooi om te zien. Zo is ook het logo van Basic-Fit opgebouwd.

40


Paars Communicatie-uiting In deze uiting is gebruik gemaakt van de kleur paars, voor het promoten van een coctail drankje. Als ik er zo naar kijk, lijkt het mij een duur drankje en chique. Ik dat het een drankje is wat je kunt krijgen op een luxe cruiseschip. Het lijkt mij ook een donker aanvoelend drankje. Waar paars voor staat is rijkdom, elite, pasen. Er werd gesproken over een paars kabinet, dit was omdat er geen katholieken inzaten. Paars is namelijk de rouwkleur uit de katholieke liturgie.

Eigen idee Paars is een lastige kleur. Ik vond het vroeger altijd heel mooi, tegenwoordig ben ik er wat minder wat gecharmeerd. In uitzonderlijke gevallen vind ik het wel zeker mooi.

41


bruin Communicatie-uiting Liquor 43 heeft een donkere uitstraling. De kleur bruin maakt de drank exclusief en mysterieus. De kleur bruin in een menging van alle kleuren. In deze drank zitten 43 geheime ingredienten, een menging van deze ingredienten geeft die bijzondere smaak. Bruin past daarom heel goed bij dit product. Het versterkt de mysterie achter deze drank.

Eigen idee Bij bruin denk ik gelijk aan het bruin cafe bij ons in de stad waar ik wel eens kom. Bruin staat bij mij voor saamhorigheid en warmte. Ook doet het mij denken aan standvastigheid en zekerheid.

42


Communicatie-uiting Zwart is een duistere kleur. In werkelijkheid is zwart geen kleur. Het absorbeert al het licht wat het opvangt, wat vervolgens zorgt voor de donkere kleur. In bovenstaande communicatie-uiting is zwart bebruikt om het geurtje een bepaalde uitstraling te geven. Als ik er zo naar kijk geeft het mij de indruk dat het een zwaar/sterk luchtje is. Het is duidelijk dat het gaat om een advertentie gericht naar mannen. De advertentie is zwart er er staat een man op afgebeeld. Het is een hele zwarte advertentie, zelfs het flesje en het kostuum. Zwart staat voor duisternis, droevigheid, rouwen. Het is voor veel mensen negatief. Zwart wordt ook veel gebruikt om dingen negatief te benaderen, voorbeelden als zwart geld en zwart werk.

Eigen idee Zwart gebruik ik zelf veel als basiskleur in kleding. Ik vind dat zelf heel mooi. Zwart is een strakke elegante kleur. Kleuren steken hier heel mooi op af.

43


Wit Communicatie-uiting Dit is een advertentie van de bose. Alles is wit, de muren en de meubels, maar de producten zelf zijn zwart. Het product komt zo optimaal naar voren. Je hebt verder namelijk geen afleiding. Wit staat voor licht, netheid, zuiverheid en leegte. Zo zijn er nog meer assosiaties met wit, maar dit is de kern. De kleur wit past goed bij het ontwerp van Bose. De producten zijn zwart en door het gebruik van wit krijgt het product toch een zuiverheid met zich mee. De advertentie ziet er ook ontzettend strak en modern uit. Het geeft ook een stukje kwaliteit, geen poespas er om heen, maar what you see is what you get.

Eigen idee Wit zie ik als een frisse kleur. Het is voor mij een moderne kleur. Merken als Bose en Apple gebruiken veel wit. Dit is transparant en geeft legt een goede focus op het product. Ik draag zelf in kleding ook veel wit. Dit vind ik een frisse uitstraling geven. Ik denk bij wit ook aan kou, ijs en wolken.

44


grijs Communicatie-uiting De advertentie van DSQUARED is in grijstinten afgedrukt. Het flesje parfum daar in tegen niet. De advertentie is gebouwd uit zwart en wit en mengsels daarvan. Er zit geen kleur in die tot het kleurenspectrum behoort. Bij deze advertentie straalt het exclusifiteit uit, het geurtje moet zorgen voor de kleur.

Eigen idee Grijs vind ik een hele chique kleur. Als ik aan grijs denk zie ik een vlak grijs met een wash erdoor of relief. Grijs hoort wat mij betreft echt thuis in een super luxe huis. Grijs kan ook negatief zijn als een grijze lucht, maar ik vind grijs heel chique.

45


OPDRACHT 7

Logo

46


logo 1

Coca Cola Het logo van Coca Cola bestaat al een hele poos. Het is gemaakt van sierlijke letters wat iedereen herkent, maar niet zo na kan tekenen. De kleur rood is kenmerkend voor het logo van Coca Cola. Ik vind dit een heel mooi logo. Het is stoer en toch heel sierlijk. Het heeft door je jaren heen echt een plek in idereen zijn of haar geheugen veroverd.

47


logo 2

ASUS Dit is het logo van het computermerk ASUS. Het is een naammerk logo. De typografie vind ik heel strak en mooi. Er zit vanaf de ‘A’ tot aan de ‘S’ een streep, dit vind ik leuk gedaan. Door de stijl van de typografie kun je bijna wel raden dat het iets met electronica heeft te maken. Dat maakt het een sterk logo.

48


logo 3

Crome Dit logo van Google Chrome is vrij nieuw. Alle primaire kleuren van het RGB-spectrum zitten er in verwerkt en daarnaast ook nog groen, wat een goede aanvulling is. Ik vind het een heel herkenbaar en duidelijk logo. Omdat je weet dat het van Google is vind je het daar bij passen. Als je dit voor het eerst zou zien, zou ik niet kunnen vertellen voor wat voor soort organisatie dit zou zijn, maar door de goede marketing van Google, hebben veel mensen de juiste link gelegd.

49


logo 4

Apple Apple is een wereld bekend bedrijf met veel geschiedenis. Het logo van Apple is strak en modern vormgegeven. Het representeert ook een bedrijf voor hardware en software. Het logo is bedacht door Steve Jobs tijdens een van zijn vegetarische dieeten. Een appel is heel vriendelijk en fris wat Apple wil uitstralen. Ik vind het logo van Apple heel sterk. Het is super simpel wat het zo goed maakt.

50


logo 5

HTC De vormgeving van het woord HTC is rond en toch strak. Het ziet er modern uit. Het beeldmerk vind ik wat minder mooi. Ik vind dat weer iets te rond vormgegeven in vergelijking met de typografie. Het ziet er wel modern uit en is voor veel mensen een bekend merk.

51


logo 6

Ray-Ban Dit is het merk van de brillen. Het is een naam dat bij vele bekend is. Het lettertype vind ik mooi vormgegeven. De ‘B’ zou je kunnen zien als een bril, of brillenpootje. De kleur rood zorgt ervoor dat het opvalt, dit is de kleur die Ray-Ban hanteert. Het hangt een beetje tussen sport en casual in dit logo, dat vind ik heel apart, maar ook heel gaaf.

52


logo 7

Red Bull Red Bull is bij alle coole sportevenementen aanwezig. Zij willen engergie uitstralen. De naam is rood en de achtergrond grijs/blauw. Het ziet er naar mijn mening ook uit als een energierijk logo. Het is flitsend. De stieren staan voor de kracht die je krijgt van het drankje, dit vind ik een leuk symbool.

53


logo 8

SONY Het merk van electronica. Het logo straalt kwaliteit en betrouwbaarheid uit. Er is gebruik gemaakt van een schreefletter wat meer houvast geeft. Dit is slim gedaan. Ik vind de vormgeving van het woordt simpel en mooi.

54


logo 9

WE Dit is het merk van een kledingzaak voor mannen en vrouwen op het gebied van klassiek/casual. Klassiek is altijd statig, nu is het logo van de WE meer casual dan klassiek. Het ziet er modern uit en straalt exclusiviteit uit. Beide letters zien er hetzelfde uit, alleen dan een kwartslag gedraaid. Dit maakt het een heel herkenbaar logo. Ik vind de typografie daarom ook erg mooi.

55


logo 10

Zippo Het merk van de vuuraanstekers. De ‘i’ van Zippo is een lucifer. Dit is mooi gedaan. Het is duidelijk dat het gaan om vuuraanstekers. De typografiez iet er ook modern uit wat goed past bij het procuct, metalen aanstekers. Ze hebben vuur in een modern jasje gestoken.

56


57


Opdrachtenboek  
Opdrachtenboek  

HUI3 2013

Advertisement