Page 1


“Man makes rules. Nature is of Law. Without a knowledge of the law, without a feeling for the law, nothing can be made. Nature is the maker of all things.� -Louis I. Kahn


001

Humans are born with an inherent connection with nature, a desire to interact with it. Architecture is born from this same connection with nature. The primitive hut began as protection from the elements, constructed honestly. It adhered to its materials characteristics and qualities, and fulfilled its program. Architecture should continue to adhere to these same qualities. These design ideas have carried over throughout history. The creation of a simple building that resolves all of the problems it needs to, rather than creating new problems to solve this original problem, requires finesse. Complexity can be found within the simplicity of architecture. I believe that the best buildings are those that are honest, simple, and functional, buildings whose forms are derived from function. I strive to design buildings that are functional, buildings that promote human interaction, buildings that are honest in their construction, and honest in expression, and buildings that are in conversation with their surroundings.

DESIGN STATEMENT


TABLE OF CONTENTS

002

ARTIST RESIDENCE

003

CITY OF DREAMS PAVILION

007

SKETCHES & DRAWINGS

009

URBAN RENEWAL IN BALTIMORE

013

BLACK BOX THEATER

015

APARTMENT COMPLEX

019

EASBY ABBEY VISITORS CENTRE

023

RESUME

027


003

ARTIST RESIDENCE Fall 2011 Professor: Brian Kelly Critic: Justin Obringer Duration: 4 weeks

The Artist’s Pavilion was located in a theoretical site, Diamondback City, in a garden designed earlier in the semester. The building requires a gallery for display, as well as private living quarters for a temporary artist. The garden creates four different zones due to the pre-existing concrete walls dividing it, with a water feature guiding the visitor from the city, down to the waterfront. The house sits off the main path, providing a quieter atmosphere for the artist. It is constructed of reinforced concrete, and local limestone, taken from the northeastern quadrant of the garden. The house fits in the garden, applying local materials, and conforming to a predetermined grid, growing out of the garden. It differentiates itself by twisting to address the monument on the lakefront, allowing guests to be both in the garden, and viewing points outside of the garden, to consider the garden, and its place in the city.

Site Plan

Site Section


ARTIST RESIDENCE

004

Model of Residence


005

Section

Basement

Ground Floor

First Floor


ARTIST RESIDENCE

006

Second Floor

Third Floor


007

CITY OF DREAMS PAVILION Summer 2013 Group Competition with Christopher Jakubowski Duration: 3 Days Governors Island, NYC

Architecture is currently faced with the question of sustainability and environmental impact. While larger projects utilize increasingly high-tech and complicated engineered solutions, smaller scale projects can take advantage of more common, accessible materials. FIGMENT’s goal in hosting this competition was to encourage sustainability, focusing on New York City’s rich history, as well as its future. The site for the proposed pavilion is on Governors Island, a site formerly devoted to military defense that is now open to the public as a park. It is currently in the process of being revitalized. The usage of shipping pallets was to call upon New York City’s history as a trading port. Pallets could easily be obtained, then donated back after being used, and clearly evoke the past of New York City. An orthogonal form bursts out of the sprawling pallets, arching over and creating shelter, while utilizing the pallets in a unique manner. This is to demonstrate both the structural and sculptural potential of pallets, and to encourage the usage of recyclable materials. This marriage between industrial imagery, and sustainability looks towards a future in which architecture will be sponsored by environmental sensitivity.

Site Context (Manhattan in top right)

Site Plan


CITY OF DREAMS PAVILION

008

View towards Manhattan

Plan

Section

View towards Manhattan


009

SKETCHES & DRAWINGS

Spring 2013 Study Abroad with Professor Karl Du Puy

Wells Cathedral Scissor Arch

While abroad, we were required to keep a sketchbook, and to sketch at a lot of the sites we visited. These sketches were meant for us to analyze proportions, partis, and diagrams. Other times the goal would be to sketch a quick perspective, to capture the essence of the space, or create freehand orthographic plans, sections, or details. The length of these sketches ranged from approximately five minutes up to one hour.

Salisbury Cathedral Scissor Arch

Princeton University Chapel


STUDY ABROAD SKETCHES

010

Castle Howard, Temple of the Four Winds


011

Newcastle Millennium Bridge

Proportions of Nymphenburg Palace, Munich

Manchester Art Gallery

Newcastle Millennium Bridge while raised

Nymphenburg Palace, Munich

Newcastle Millennium Bridge


STUDY ABROAD SKETCHES

012

New Scottish Parliament Detail, Edinburgh

Manchester People’s Museum Detail

National Museum of Scotland, Edinburgh

Manchester People’s Museum Detail


013

URBAN RENEWAL IN BALTIMORE Fall 2012 Professor: Ronit Eisenbach Critic: Chris Pfaeffle Duration: 7 weeks

Continuation of Eastern Ave frontage

This site, and industrial zone located along Eastern Avenue, Baltimore, acts as a barrier between Highlandtown and Greektown. The City has plans to revitalize the area, adding commerce and culture to this strip to liven up the surrounding area and promote community. A planned metro line is to be installed next to the existing tracks in an effort to encourage more traffic. The goal of this project was to create an area in which people from all surrounding areas could gather. The addition of retail, offices, housing, as well as entertainment will create a bustling, and energetic hub that people from all over Baltimore will come to. It will bridge the gap from Highlandtown to Greektown, promoting community in a currently divided area of the city. The Black Box theater acts as an anchor to the corner, with the large apartment tower countering it on the other corner. This creates two parallel zones, connected through ground floor retail, as well as the large public plaza.

Pedestrian circulation into site from Eastern Ave

Circulation from proposed Red Line train


URBAN RENEWAL IN BALTIMORE

014

Site with local context

Site within Baltimore


015

BLACK BOX THEATER

Lobby Section

The Black Box theater was the first part of the site renewal. It was required to house office space for the employees, as well as space for stage design and construction, and a cafĂŠ to be open even when the theater itself is not. The theater itself is an abstraction of the Art-deco theater type. The cafĂŠ acts as an overhang, pushing onto the corner of the site to grab visitors. This also acts as a way for guests to see who else is coming, before they are even in the building. The theater required two main entrances however, one for the immediate guests, and another facing the future metro line, for guests coming from afar. The theater acts as an anchor to the site, both welcoming in guests, and closing off the interior retail and communal spaces.

Immediate Site Plan


BLACK BOX THEATER

016

View down Haven Street


017

Ground Floor

First Floor

Second Floor

Stairs

View onto the Plaza

Offices


BLACK BOX THEATER

018

View from Retail Corridor

Long Section


019

APARTMENT COMPLEX

The Housing of the site spreads out along the eastern part of the site. The ground floor is almost entirely devoted to public amenities, retail, entertainment, and an art gallery. This promotes community from the surrounding neighborhoods, as well as from the people living in the apartments above. The current state of the site makes it difficult for pedestrians to cross from highland town to Greektown. Eastern avenue dips below grade for the entire length of the site. This allows for retail to be nestled into the hill here as well, creating a more inviting area, as well as allowing for ways to come up into the site.

Apartments from main tower F1

Above this ground floor of retail is a mix of amenities for the residents, such as a gym, daycare, as well as meeting and event spaces. This creates privacy by moving the actual residential areas well above the fully public areas. Above all of this is the housing. Three low-rise bars of housing sponsor five towers. These towers vary in height to not only negate the height difference between the local buildings, but also to create a sense of hierarchy, denoting the site as a feature within the city.

Site Section

Apartments from main tower F2


APARTMENT COMPLEX

020

View down Eastern Avenue


021

Site Plan

Black Box

Retail

Public Amenities

Parking

Apartments

Apartment Offices Programmatic Diagram


APARTMENT COMPLEX

022

View towards Towers

Aerial view of Site

Apartment Living Room

Rooftop view towards the Inner Harbor


023

EASBY ABBEY VISITORS CENTRE Spring 2013 Professor: Karl Du Puy Duration: 4 weeks Richmond, North Yorkshire, England

“A house should never be on a hill or on anything. It should be of the hill. Belonging to it. Hill and house should live together each the happier for the other.” -Frank Lloyd Wright Richmond and the site

Easby Abbey is an abandoned abbey, established in 1152, and sacked during the reign of Henry VIII. It is located on the banks of the River Swale, a short walk from Richmond, North Yorkshire, England. The English Heritage currently maintains it, but unlike most other Heritage sites, it has no visitors centre. The brief for this project was to install a more substantial means of presenting the Abbeys history than several information boards placed throughout the site. By building a visitors centre, it would solve this, as well as create a shelter for the many people that walk through the area on a daily basis. The addition of a café to the program will generate revenue for the upkeep of the Abbey, and St. Agatha’s Church, which is located on the property. Site sensitivity was a large component of the design of the visitors centre. The building could not impose upon the serenity of the abbey. By nestling it into the hill overlooking the abbey, it reduces visual impact, takes advantage of the topography, and mimics the current approach, which is down the hill. Those who walk from Richmond will approach from the east, entering from behind the visitors centre.

Easby Abbey Site

Site Topography


EASBY ABBEY VISITORS CENTRE

024

Iconic view from Abbey


025

Ground Floor

Site Plan

Basement


EASBY ABBEY VISITORS CENTRE

026

South Facade

Section

Interior view up main stairs

Longitudinal Section


027

RESUME

EDUCATION:

WORK:

PROGRAMS:

University of Maryland, College Park Bachelor of Science in Architecture May 2013 GPA: 3.373 Academic Honors: - Fall 2009 - Fall 2010 - Fall 2011 - Spring 2013 - UMD AIAS Information and Marketing Officer 2012

KVD+ Architecture Design & Production Associate Princeton, NJ December 2013 - Present - Designing schemes - Producing construction drawings - Analyzing existing conditions - Creating presentation material

- AutoCAD - Revit - Rhino - Adobe Photoshop InDesign Illustrator - Sketchup - Microsoft Office

RELEVANT COURSEWORK: - Architectural Drawing - Four semesters of Design Studio - Structures classes - Architectural History - Study Abroad in England

Habitat for Humanity North New Portland, ME July 2007-2009 (week-long trip) - Constructed residential additions to existing homes - Worked with a wide range of construction tools Hopewell Super Buyrite Pennington, NJ May 2010 - Present - Organize warehouse stock - Stock shelves - Work the register - Help customers select products

OTHER INTERESTS: - Participant in non-profict facade redesign for local business. Worked as a team, and with business owner to reach best goal. - Intermediate conversational Spanish


RESUME

028

ROBERT KUENTZEL 23 Miller Circle Pennington, NJ 08534

609 577 7965 R.D.Kuentzel@gmail.com


029

RDKuentzel portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you