Page 1

Passegem pel Cabanyal...

PASEAMOS POR EL CABAÑ AL


Passegem pel Cabanyal... Benvinguts al Cabanyal, barri valencià modernista per excel·lència. Conjunt de carrers amb ambient inconfusible i cases amb essència pròpia, delimitats per: Carrer de la Serradora (oest), Carrer Francesc Cubells (sud), Avinguda Tarongers (nord) i una de les platges valencianes de la Mar Mediterrània. En aquesta zona marinera podreu, a més a més, gaudir de la tradició musical valenciana, concretament de les bandes, de la Setmana Santa marinera i, sobretot, gaudireu d'un barri ple de vida a nivell cultural i d'oci.


Dues rodes modernistes Farem un recorregut modernista pel Cabanyal. Raons? Múltiples: “espai únic a •   valor patrimonial, modernisme Europa, el seu creat pel i per al poble, la seua bigarrada vida social, la seua proximitat a la mar, al port i a les universitats”. Ja esteu més segurs de vindre? Doncs aleshores comencem amb una mica de història per a obrir A finals del boca.  s. XIX, els estiuejants de

València començaren a llogar i comprar les cases dels pescadors i obrers portuaris,de fet en aquella època l’alta burguesia es construeix luxosos xalets al llarg de la Malvarosa, com per exemple en 1902 el xalet de l’escriptor Blasco Ibáñez. El Cabanyal sofrí dos incendis que destruïren les cabanyes que poblaven el Marítim I que van donar nom al barri.

Al

Cabanyal podem trobar cases que reflecteixen, clarament, el Modernisme popular: taulells en les façanes, simulant punt de creu; balcons i miradors amb ferro retorçut, etc. També s’ha de destacar els magatzems del port i les xemeneies de fàbriques industrials. És en aquest barri on podem observar com s’alternen cases d’estil modernista amb cases que no ho són, segurament per a marcar la diferència social. I per finalitzar l’explicació, només dir com defineixen el Cabanyal els seus habitants: “aquell poble que seria barri però sempre poble”

Ara començarem amb l’itinerari. Us fa agafar la bici? Comencem! Primer de tot ens haurem de fer amb una bici, així que eixirem des del c/Francisco Cubells, ja que és on trobem el servei de Valenbisi. Carrers pels que passarem: c/Escalante, c/Pintor Ferrandis, c/José Benlliure, c/ Mediterráneo, c/ del Arcipestre D.Vicente Gallart, c/Progreso, c/ la Reina, c/ Pescadores, c/ Dr. Lluch.


EL MILLOR MENJAR DE VALÈNCIA Si voleu menjar bé, ací trobareu uns dels millors restaurants del Cabanyal com: “La Mussola”, “El Portón”, “El Cabañal”, “Luz De Luna”, “La Bodegueta Del Mar”... A “La Mussola” al c/ La Barraca nº35 on trobareu la millor cuina tradicional valenciana amb ambient íntim i càlid. A “ El Portón” al c/ La Barraca nº40, trobareu els millors arrossos, sobretot el de bogavant i bolets, que es el més famós i esta boníssim. A “ El Cabañal” al c/ La Reina nº128, trobareu un restaurant molt esquisit desde 27€. A “Luz De Luna” c/ Paseo Maritimo nº5, preu desde 28€ fins 44,50€, paga la pena a pesar del preu. A “La Bodegueta del Mar” c/ Eugenia Viñes nº229, preu mitjà 25€ per persona, paga la pena a pesar del preu.


Menjars assequibles  Per a gaudir d’un bon recorregut pel barri del Cabanyal, cal planificar prèviament diferents itineraris incloent tots el llocs que volem visitar. Pel que fa a l’alimentació durant els dies en aquest barri, podríeu començar el matí amb energia desdejunant a la Cafeteria La Reina al carrer de la Reina per tal de suportar els llargs passejos fins l’hora d’esmorzar, que podeu aprofitar el que pot ser siga el bar més famós del Cabanyal: La Pascuala, on trobareu entrepans gegants, entre els quals es troba el de carn de cavall. Com que l’esmorzar és una mica pesat, podreu deixar per l’endemà la idea de menjar a diferents llocs com: pizzeries (Al Tall, Pidepizza, etc.), restaurants o bocateries. Més endavant, a les vesprades, després d’haver recorregut altres tipus d’itineraris, us caldria seure a qualsevol “baret” de tapes com La Peseta, per gaudir de l’ambient, el bon temps que es dóna a la vora de la platja a les vesprades d’estiu. Finalment, desitjar-vos un bon ús d’aquesta guia i una bona temporada al barri valencià costaner que visiteu.


LA NIT DEL CABANYAL

Vols passar una nit inoblidable? Doncs aquest és el teu itinerari!  Per a entrar a l’ambient de la nit tenim,en primer lloc, la zona de  la Marina Reial Joan Carles I, on trobaràs diversos pub’s molt  interessants. NOMÉS ES PAGA LA CONSUMICIÓ, l’entrada és  GRATUÏTA. Si quan cabes tens ganes de moure l’esquelet, FLAMINGO, és el  teu lloc. Ja t’has cansat? Doncs si t’abelleix caminar una mica pel passeig marítim, alhora  que estàs en l’ambient del dissabte, la millor opció és anar al c/  Eugènia Vinyes. Pots trobar-te amb discoteques com a  GHANDARA, AKUARELA i diferents ambients. Vols cantar? Vés al  karaoke MONOCLE. Gaudireu molt de la nit valenciana per aquestos barris típics  mariners on a les nits d’estiu s’omplin de gent amb ganes de  passar-s’ho bé. Vine al Cabanyal i aprofita la seua nit.


Temps de  relax i descans al Cabanyal Hotel las Arenas Balneario Resort  : Si disposes de diners i vols gaudir i descansar al mateix temps, no et penses més l'hotel Las Arenas Balneario  Resort és el teu lloc. Pots gaudir de les vistes al mar i del seu accés directe a la platja. Disposes de xarxa Wi-Fi i de televisió en totes les  habitacions. L'hotel compta amb un spa de luxe i amb 2 piscines. El restaurant Sorolla ofereix una cuina tradicional amb un toc tradicional. -Preus aproximats: 160€ Hotel Sol Playa  L'hotel Sol Playa esta situat a la platja de las Arenas. Ofereix habitacions amb aire condicionat i TV via satèl·lit. -Preus aproximats: 30€ Hotel Gabanna Beach Si vols anar a un hotel prop de la platja i tan sols a 1 minut del port de Valencia no et penses més, seras benvolgut al  hotel Gabbana Beach Valencia,. El estableciment disposa de un restaurant i un bar de coctels, El restaurant elabora plats de comida moderna internacional i espanyola. Aquest hotel té els preus des de 49 € la nit. Direcció:Av de Neptuno,30. Hotel Bed& Breakfast,CABANYAL. Esta situat en un edifici recientement reformat en la part histórica del Cabanyal, situat a 500 metres de la platja,No et  preocupes del transport:,estaràs molt bé comunicat gràcies a les estacions de tranvia,metre,autobus molt a prop. Preus aproximats: 30€ Hotel el Coso : Si vens al Hotel el Coso podràs gaudir d'una ubicació privilegia en la zona mes moderna de Valéncia junt als edificis 


Secret del cos esplèndid : Exercici i Gimnàs Al barri  de  Cabanyal,  hi  ha  diversos  Planet Fitness

Tanca els  diumenges durant els mesos juliol i agost . El 

(poliesportiu, boxa,  gimnasos)  ben equipats, que tenen la 

més interessant d'aquest poliesportiu és que està situat 

seua pròpia  atmosfera  i  caràcter  i  els  quals    ens  ajuden  a 

prop de la platja (963   56   16   23   o   www.ftcv.es).

complir els nostres desitjos. Aquests són   El Poliesportiu

El Cabanyal   que  es  troba  al  c/    Vicente  Gallart,1,  que 

Al carrer barri Sant Cristòfol, 12, sota (zona de carrer  

compta amb  diverses  instal·lacions  on  es  poden  practicar 

Serradora) hi ha un gimnàs de boxa on es donen cita tant 

moltíssims

joves aspirants a  com a gent que simplement aspira a 

esports

com

bàsquet,

handbol,

lluita,

gimnàstica, musculació,  boccia,  esgrima,  voleibol,  ioga, 

passar-ho bé i fer exercici movent 

aeròbic, tai-txi,  aeròbic  i  balls  de  saló,  entre  d'altres.  El 

els peus amb harmonia i deixant anar els punys amb  

poliesportiu s'alça en una antiga fàbrica de  cerveses  i es 

rapidesa ( 676 066 350).

va inaugurar  en  l'any  1997.  Aquest  poliesportiu  obre  les  seues portes tots els dies i pràcticament té un horari prou 

Un altre gimnàs és Club Esportiu València que està  situat a 

ampli   (963 71 19 29  o   www.deportevalencia.com).

prop de la línia del metro (i al  c/ Ernesto  Anastasio, 6). Té  instal·lacions que inclouen judo,  aikido, karate, Sanda, 

L'altre poliesportiu és  Poliesportiu Doctor Lluch  situat al 

defensa personal, spinbike, aeròbic etc . El seu lema és la 

c/ Dr.  Lluch,  33-34  .També  allà  pots  practicar   futbol  sala, 

recerca de la perfecció per sobre de la resta, de manera que 

tennis, pàdel,  futbol  petanca  i  també  pilates,  ioga,  dansa 

no et rendeixis si al principi et costa agafar-li el truc 

etc. amb possibilitat de prova gratuïta. Obre tots els dies.

(963 67 74 86     www.esportiuvalencia.com)


BIBLIOTECAS El barrio consta de dos bibliotecas: Bibliomar, en pleno paseo marítimo y la de la Reina, que sin duda es una de las más interesantes. Se ubica en la calle la Reina n. 85-B. Fue construida en el año 1862, aunque fue fundada como biblioteca en 2002. Consta de seis salas, clasificadas según su uso: una sala dedicada a las exposiciones, otra sala para los más pequeños y otra para trabajar y/o estudiar; pasando la fuente que hay dentro nos encontramos con una sala dedicada a la lectura de prensa y revistas, otra al uso de ordenadores (en toda la biblioteca hay wifi) y una última dedicada a los universitarios. Como curiosidad, hay una leyenda que cuenta que la biblioteca tiene ese nombre porque la reina cuando venía a Valencia se hospedaba en esta propiedad, con su amante.

CabañalCañamelar

Así que ya sabes, si quieres disfrutar de las maravillas del Modernismo al mismo tiempo que estudias… ¡esta es tu biblioteca! Horario: L-V 9:45-14:45h   16:15h-19:45h Sábados 9:45-14:45h Teléfono: 96 371 52 92 Correo electrónico: bcasadelareina@valencia.es Sin embargo, durante los meses de verano, si quieres disfrutar de una pequeña lectura o leer la prensa cuando estás en la playa, tienes como opción Bibliomar Playa del Cabañal Biblioteca de la playa. Es un punto de encuentro de lectura, cultura y actividades que, al mismo tiempo, nos permite disfrutar de nuestro tiempo de ocio en la misma arena de la playa. Horario: L-D 10:15 a 13:45h


Cines en El Cabañal-Cañamelar En nuestro  barrio  no  hay  cines.  La  gran  mayoría de los cines están en el centro, pero  si  venís  a  Valencia  en  verano  podréis  disfrutar  del  cine  de  verano,  que    está  respaldado  por  Valencia  Terra  i  Mar.  Se  proyectan  las  películas  al  aire  libre,  en  pantallas  hinchables  de  90m  cuadrados,  por  los  alrededores  del  hotel  Las  Arenas,  suelen  ser filmes par toda las edades  y totalmente  gratis.  Las  familias  se  pueden  llevar  sus  butacas  o  toallas  y  su  cena  para  estar  mas  cómodos  ya  que  se  proyectan  a  eso  de  las  22.00.  También  suelen  proyectarse  películas  en la playa de la Patacona.


Cofradías COFRADÍAS

Cofradía o hermandad es una asociación de fieles católicos, pública o privada, que reúne a los creyentes en torno a una advocación de Cristo, de la Virgen o de un Santo, con fines piadosos, religiosos o asistenciales. De tal modo se podría hablar de hermandades sacramentales, cristológicas, marinas... Aquí en el Cabanyal podemos encontrar bastantes, destinadas, sobre todo, a la celebración de la Semana Santa Marinera: • Corporación de granaderos de la Virgen. • Cofradía de granaderos de la Virgen de la Soledad. • Cofradía de granaderos de la Virgen de los Dolores. • La Hermandad del Santo Sepulcro. • Hermandad del Santísimo Cristo del Perdón. • Cofradía Oración de Jesús el Huerto, etc.


LAS FALLAS •Las fallas es una fiesta tradicional de Valencia que se celebra del 15 al 19 de marzo. Cada año empiezan el último domingo de febrero con el acto de la crida. La falla se caracteriza por la quema de monumentos, fuegos artificiales. •Las comisiones falleras se componen principalmente por vecinos de las calles que comprenden dicha demarcación. No obstante este no es requisito indispensable, ya que incluso se pueden encontrar a componentes de la comisión de poblaciones situadas incluso fuera de la Comunidad Valenciana. Estas comisiones organizan las fallas de cada barrio. •En el Cabañal- Cañameral tenemos las siguientes fallas: • Falla José Benlliubre- Teatro de la Marina • Falla Plaza de la Luz • Falla Progreso • Falla Arquitecto Alfaro-Francisco Cubell


IGLESIAS DEL CABAÑAL En nuestro barrio hay dos iglesias muy interesantes. La primera iglesia que vamos a nombrar es la  IGLESIA  PARROQUIAL  DE  CRISTO  REDENTOR  Está  situada  en  la  calle  de  la  Reina,  96.  Ocupa  el  área  de  una  antigua  ermita  fundada  a  mediados  del  siglo  XIX.  La  segunda  y  la  más  destacada  de  este  barrio,  es  la  IGLESIA  PARROQUIAL  DE  NUESTRA  SEÑORA  DEL  ROSARIO,  construida  por  iniciativa del Arzobispo Mayoral a mediados del siglo XVIII, situada en la Plaza del Rosario, 4. Es un  Monumento  de  Interés  Local.  Incluida  en  el  entorno  de  Bien  de  Interés  Cultural  y  es  un  Conjunto  Histórico  de  Valencia.  También  participa  conjuntamente  de  las  mismas  concepciones  urbanísticas  del  ensanche  de  la  ciudad.  Esta  iglesia  muestra  la  arquitectura  popular.  Luego  también  podéis  encontrar la Iglesia Parroquia de San Rafael Arcángel, situada en la calle Escalante, 216.


LOS MUSEOS En el barrio del Cabañal encontramos 2 museos relacionados con la historia del barrio. Los dos se encuentran en el mismo edificio, situado en C/del Rosario nº3. En el Museo del arroz encontramos el Molí d'Umbert que comenzó a funcionar a principios del siglo XX y que ha sido restaurado por la Universidad Politécnica de Valencia. Su objetivo es recordar a la gente el proceso de industrialización del arroz, ya que es un cultivo muy abundante en la ciudad. Horario - Mañana : 10:00h-14:00h -Domingos y festivos : 10:00h-15:00h La entrada cuesta 1€ En el Museo de la Semana Santa Marinera presentan imágenes originales, trajes y estandartes antiguos relacionados con la Semana Santa. También puedes disfrutar de las fotos antiguas y materiales en las exposiciones temporales temáticas.


Salas de conciertos y actuaciones Si, durante tu estancia en el barrio del Cabañal, planificas una salida relacionada con la buena música, no dudes en hacerlo en alguna de las múltiples salas de conciertos y actuaciones situadas en el mismo barrio, entre distintas manifestaciones de la arquitectura modernista propia de la zona. Una primera opción es el Pub Monocle. Éste es un local de estilo psicodélico que, además de ofrecer un ambiente acogedor durante las tardes y las noches del fin de semana, también permite la organización de distintas fiestas o conciertos en acústico. Si el anterior no resulta ser el local escogido, el Pub Mist Puerto también acoge la celebración de múltiples fiestas, actuaciones y conciertos. Con un estilo diferente, ofrece unas vistas únicas en pleno puerto de la ciudad de Valencia, además de un ambiente chill-out donde disfrutar de la brisa marina y la buena música en compañía. Para asistir a conciertos de carácter más serio, es probable que estén organizados en el auditorio del Ateneo Marítimo de Valencia, un espacio con aspecto señorial donde sentarse a disfrutar de la tradición musical arraigada al barrio.


TEATROS EN EL CABANYALCANYAMELAR Teatro El Musical. Es un teatro en el que las obras se hacen en castellano y valenciano para todos los públicos , ya que hay de risa, más intrigantes o dedicadas al mundo infantil. Las entradas oscilan entre 10 y 20 euros, que es un precio bastante asequible; se pueden conseguir o dos horas antes de cada función en taquilla o en la página web. Aquí os dejo la página web del teatro para que podáis consultar cualquier duda o la programación, o si no también está el teléfono 960800140 http://www.teatreelmusical.es/

Teatro La Estrella. Es un teatro de marionetas dedicado,  especialmente,  para los niños pero puedes ir a  visitarlo y a ver sus funciones si te apetece  revivir tu infancia. Las funciones se suelen  realizar sábados y domingos a lo largo de todo  el día, también tienen programas especiales  para colegios. Los precios de las entradas oscilan entre 7 y 10  euros y se pueden reservar llamando por  teléfono o por internet a través de la pagina  web donde también podéis consultar el  programa. Aquí os dejo el teléfono y la pagina  web . 963562292   http://www.teatrolaestrella.com/


P A S S E G E M P E L C A B A N Y A L

P A S E A M O S P O R E L C A B A Ñ A L

PASSEGEM PEL CABANYAL PASEAMOS POR EL CABAÑAL Aquesta guia turística del Cabanyal l'han realitzat els alumnes de 4t ESO de l'IES El Grao, de València, dins d'un projecte dirigit pels professors N. Espí, R. Daza J. J. Villarroel, durant el curs 2013-14. Gràcies a Esteban, Jesús i Eva, alumnes del prácticum, per la seua col.laboració. Gràcies als professors J. Espinosa i C. Belenguer per la seua ajuda. La professora E. McElroy va participar també en la idea original d’aquest projecte. ---Esta guía turística del Cabañal la han realizado los alumnos de 4º ESO del IES El Grao, de Valencia, dentro de un proyecto dirigido por los profesores N. Espí, R. Daza J. J. Villarroel, durante el curso 2013-14. Gracias a Esteban, Jesús y Eva, alumnos del prácticum, por su colaboración. Gracias a los profesores J. Espinosa y C. Belenguer por su ayuda. La profesora E. McElroy participó también en la idea original de este proyecto. València,2014

Passegem pel Cabanyal/Paseamos por el Cabañal  

Guia turística, d'oci i cultura, dels barris Cabanyal i Canyamelar, de València, realitzada pels estudiants de 4t ESO de l'IES El Grao.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you