Page 1

de verlaten wereld

Ontwerprapport Immersive Space Robin de Boer klas C1D


Inhoud


Conceptvorming en research Maquette Vormgeving 40 Vragen


Conceptvorming Research

Ik ben begonnen met het concept ‘de post-apocalyptische wereld’. Een zwijgende, stille, verlaten wereld. Dit is ook persoonlijk mijn favoriete gerne als het om films en series gaat. En het is een uitdagende opdracht om deze nu zelf vorm te geven.


Verlaten

Een wereld kan op veel verschillende manieren ‘verlaten’ zijn, het kan bijvoorbeeld ook door de jaren heen zo zijn gegaan dat een stad verdwijnt, of verloren raakt. Ik wilde de indruk creĂŤrendat de verlaten stad op een bepaald punt massaal is verlaten, dat het zou kunnnen dat er bijvoorbeeld een grote evacuatie heeft plaatsgevonden. Wanneer je in de immersive space bent zal je zelf moeten beoordelen hoe dit is gekomen, je weet het niet. Een verlaten stad is geen nieuw begrip, het scenario dat je je in je eentje in een grote uitgestorven stad bevind is al door veel boeken, films, series en zelfs games vertolkt. Hier vanuit komt mijn inspiratie deels, zo heb ik films en series bekenen om uit te zoeken op welke manieren de regisseur het geheimzinnige, verlaten gevoel probeert uit te drukken.


Maquette

alleen


Ik maak veel gebruik van licht / donker effecten en lichtbundels en schaduwen. De man staan voor de eenzaamheid en de schaduwen voor het geheimzinnige, je bent in een compleet andere wereld, je voelt je niet op je gemak.


Vormgeving

Het trekt de aandacht van de bezoeker tot in letterlijk de kleinste hoekjes van de ruimte. het idee dat er overal in de ruimte iets kan liggen heeft iets mysterieus.


Ik heb voor ruimtes in 3d gekozen, zo wordt de ruimte ‘groter’, omdat ik een uitgestorven sfeer wil neerzetten heb ik hiervoor gekozen omdat de ruimtes zo interessanter zijn, en de bezoeker niet naar een bijna stilstaand beeld aan het kijken is in 2d.

Ik maak veel gebruik van licht en schaduw, waardoor sommige hoeken volledig wegvallen, hierdoor wordt dit effect nog een keer versterkt.


40 Immersive vragen 1. In welke of wat voor een, wereld zijn we? Een post-apocalyptische verlaten stad. 2. Wat zien we? Lege straten en gebouwen, er is helemaal niemand te bekennen. Het is grauw en stil. 3. Is het een wereld die ik herken? Nee, het hoort een totaal andere ervaring te zijn. Een wereld waarin je je verstand zou kunnen verliezen, niemand om je heen. Er zijn wel gelijknamige werelden verfilmd etc. 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Nee, het geeft een kille, uitgestorven sfeer. Je kunt niets vertrouwen en je hebt geen idee wat er is gebeurd of aan de hand is. 5. Nee

Voel ik me op mn gemak?

15. Hoe zien die objecten er uit? Vergaan en vervallen, gebouwen zijn verlaten en geplunderd. 16. Welk moment van de dag is het? Middag, rond 12 uur. 17. Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? Lucht, lantaarnpalen, lichtreclames, veel kunstmatig licht. 18. Zie ik schaduwen? ja, van zon beetje alle voorwerpen. 19. Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Vele wel. 20. Kan ik ver kijken? In de hoofdruimte wel, daar sta je op een lege straat.

6. Komt de wereld mij vreemd voor? Ja, het is een bizar scenario, er is niemand.

21. Kan ik me bewegen (panorama)? Ja, in 1 ruimte.

7. Denk ik dat het echt is? Het zou kunnen, ik ga uit van een wereld die qua uiterlijk naar het realistische neigt.

22. Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Lichtreclames, door de wind bewegende objecten.

8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? Dat kan. 9. Nee

Vind ik het hier leuk?

10. Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? First person, vanuit de ogen van de overlevende 11. Wie ben ik? Dat weet je niet, iemand die is achtergelaten. 12. Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Raar gevoel, alleen gevoel, gevoel dat je op een andere planeet bent beland, angst en wanhoop. 13. Welke objecten kan ik onderscheiden? Gebouwen, ingangen, lantaarnpalen, verkeersborden. 14. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? De lantaarnpaal is dichtbij, het einde van de straat is ver weg.

23. Ja.

Zie ik dingen waar ik op kan klikken?

24. Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Je aandacht wordt er vroeg of laat naartoe getrokken door een kleine animatie. 25. Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? WTF zijn dit voor vragen? 26. Zijn er dingen die bewegen? Ja, door de wind beweegt er puin, er zijn machines vastgelopen en kapotgegaan. 27. Wat hoor ik? Kille muziek, de wind, apparaten. 28. Wat kan ik doen? Zoeken naar manieren om weg te komen, of te overleven.


29. Ja.

Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan?

30. Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Door deuren. 31. Denk ik dat ik dan weer terug kan? Ja, anders zou er een fout zijn gemaakt tijdens het scripten. 32. Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Ja, overal kan wat verscholen zitten. 33. Heb ik zin om rond te kijken? Liever niet, je voelt je niet op je gemak, maar je moet toch een manier vinden om weg te komen. 34. Hoe komt dat? Door de kille sfeer. 35. Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Nee, het zou zich zo echt kunnen voordoen. 36. Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Ja, die plekken bestaan. 37. Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Ja, je gaat bijvoorbeeld ergens naar binnen. 38. Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Daar moet je zelf achter komen. 39. Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) “zie vorige vraag�. 40. Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Ja, je bent anders over jezelf gaan denken, wat zou jij in deze situatie doen?


eint

Ontwerprapport Verlaten Wereld  

Immersive Space

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you