Page 1

KRYSSNINGAR 2019 / 2020 EUROPA • KARIBIEN • DUBAI

E N S E M E S T E R VÄ R D AT T D E L A


VA R T I VÄ R L D E N Ö N S K A R D U AT T R E S A ? A L A S K A • AU ST R A L I E N • B A H A M A S B E R M U DA • K A N A DA • K A R I B I E N • H AWA I I M E D E L H AV E T • N E W E N G L A N D • N O R D E U RO PA N YA Z E E L A N D • ST I L L A H AV E T

RCL Cruises Ltd ® Telefon: 0200 88 01 55

| Box 114 Lilleaker, NO-0216 Oslo, Norge |

E-post: infono@rccl.com

|

Webb: royalcaribbean.se

Fartyg registrerade på Bahamas. ©2018 Royal Caribbean Cruises Ltd.

RoyalCaribbean.se

| 0200 88 01 55

| kontakta din lokala resebyrå


VÅ R A G Ä ST E R S K R YS S N I N G S H I STO R I E R

Fann kärleken

1

En flytande stad Toril Madeleine och Joakim Opsahl-Sværen menar att en kryssningssemester kan jämföras med att semestra i en stad. En stad full av upplevelser för både stora och små. Det blir aldrig tråkigt. Men du kan självklart välja att göra så mycket – eller lite – du vill. ”Det som är så bra med en kryssningssemester, är att det passar för alla – oavsett om du reser med din kära, familjen, vänner eller föräldrar. Vi har varit på kryssning tre gånger. Våra barn som är 9 och 11 år har varit med två gånger, och nu till våren blir det deras tredje. Mina föräldrar ska också följa med, då min pappa fyller 70”, säger Toril. ”Royal Caribbeans fartyg är som enorma lekplatser för både stora och små. Allt från surfsimulator, minigolfbana och zip line till musikaler står på upplevelsemenyn. Fartyget i sig är som en egen destination, där barnen tryggt kan vara på egen hand. I tillägg får de uppleva flera olika länder och städer, oavsett om du väljer att kryssa i Medelhavet eller i Karibien. För oss är det helhetsupplevelsen som är så unikt. Du glömmer att du är på ett fartyg”, säger hon.

3

Arvid K. Jensen har varit på kryssning nästan varje år sedan 1989. Något som har betalt sig i form av diamantmedlemsskap, en livslång vänskap och inte minst – kärlek. Arvid upptäckte kryssning på allvar då han 1989 reste med sin bror på på Sovereign of the Seas. Därefter har det blivit mer än 25 kryssningar med RCCL´s fartyg. Han berättar att han för många år sedan blev god vän med kapten Per Kjonso – en vänskap som håller i sig än i dag. ”En kväll som vi åt middag tillsammans, hade vi en ung vacker amerikansk kvinna mellan oss till bords. Per insisterade på att jag skulle bjuda ut henne på en drink och en dans. Något som resulterade i livslång vänskap och kärlek. Det kallar jag service!” säger Arvid med ett leende. Då han har varit på så många kryssningar, är det inte längre destinationerna som fartygen besöker som lockar mest. ”Människorna, musiken, maten, stämningen och atmosfären ombord gör mig lycklig. Man tröttnar aldrig på att se solen sakta sjunka ner i havet. Alla som har möjlighet bör uppleva att resa på kryssning”.

2

Nya platser som bara väntar på att bli utforskade Du går ombord på fartyget, packar upp resväskan och äter en härlig måltid i en av de många restaurangerna innan du går går och lägger dig. Sen vaknar du på en ny plats som bara väntar på att bli utforskad. Det är svaret vi får när vi frågar Anna-Carin Littson, 43 år om hon kan beskriva en kryssning med några få ord. Och hon vet vad hon pratar om. Hela tre gånger har hon varit på kryssning, och i höst ska hon på semester med familjen på Symphony of the Seas – världens största kryssningsfartyg. ”Vi har firat på Royals fartyg Oasis-, Allureoch Harmony of the Seas. Varje resa har varit lika fantastisk. Kryssning är för alla. Fråga bara min 17-åriga dotter som har fått vänner över hela världen på våra resor”, säger hon. På frågan vad det mest spektakulära familjen har upplevt på kryssning, säger hon att det måste ha varit när de fick bevittna fotograferingen när de tre största kryssningsfartygen låg sida vid sida av varandra. ”De kallade arrangemanget ”Mötet med de tre systrar”. Det var en fantastisk och speciell upplevelse, avslutar Anna-Carin.


DIN DRÖMSEMESTER STA RTA R H Ä R 2-21

Varför ska du välja Royal Caribbean?

22-37

Medelhavet, norra Europa, transatlantisk och Dubai

38-55

Karibien, Bahamas och Bermuda

56-61

Välj fartyg och hytt

62-65

Boka, anpassa som du önskar och segla iväg


50

ÅR MED NYHETER Här introducerade vi surfsimulatorn FlowRider, H2O Zone vattenpark, frihängande bubbelpooler, boxningsring i full storlek och presidentsviten med plats för upp till 14 gäster. År 2009 revolutionerade Royal Caribbean kryssningsindustrin ytterligare igen med fartyget Oasis of the Seas. En arkitektonisk pärla till havs, med sina 16 däck, 220.000 bruttotonn och plats för 5 400 gäster i dubbbelrum och med 2 700 hytter. Oasis of the Seas var det första fartyget som innehåller de sju olika temaområden ombord med Central Park, Boardwalk, Royal Promenade, pooloch sportområde, Vitality at Sea Spa och Fitnessenter, Entertainment Place samt Youth Zone.

O G J O A K I M O P S A H L - S VÆ R E N , 3 . A N N A - C A R I N L I T T S O N O G FA M I L I E N

Varje nytt fartyg och ny fartygsklass är arkitektoniska underverk. Hela tiden tänjer vi på gränsen för vad som är möjligt på ett kryssningsfartyg. Med vår Gold Anchor Service ger vi våra gäster en helt speciell service ombord och tar oss an både små och stora saker – och allt däremellan. Det är inte utan anledning vi har vunnit resebranschens pris hela 23 år i rad! Royal Caribbean har varit först med många saker ombord: 1999 införde vi nya och unika faciliteter ombord på våra fartyg i Voyager fartygsklass, bland annat klätterväg, skridskobana och Royal Promenade - en shoppinggata med butiker och restauranger. Maj 2006 förändrade vi kryssningsupplevelsen ytterligare då vi lanserade fartyget Freedom of the Sea.

1. KAPTEIN PER KJONSO OG ARVID K. JENSEN, 2. TORIL MADELEINE

Royal Caribbean International är känd för att skapa innovation till havs. Ända sedan starten i Norge 1969 har vi omdefinerat vad en kryssningssemester egentligen är.


MED HELA VÄ R L D E N S O M D E S T I N AT I O N I 1969 bildade de tre norska rederisällskapen Anders Wilhelmsen & Co., I.M. Skaugen & Co. och Gotaas Larsen Royal Caribbean Cruise Lines. Det var starten på ett unikt, norskt industriäventyr. Dessa 50 år har varit präglade av innovation och förändringar. Vårt första kryssningsfartyg ”Song of Norway” hade plats för 724 gäster. I april 2018 sjösatte vi vårt hittills största fartyg ”Symphony of the Seas”. med kapacitet för 6 680 gäster. Våra fartyg är ingenjörskonst i världsklass och har blivit som destinationer i sig själv. Vi var först ut med med super-WiFi i kryssningsbranschen, då vi vet att våra gäster sätter stort värde på att kunna kommunicera, surfa och streama blixtsnabbt - även ute i karibiska havet. I början var kryssning endast för de mest välbärgade. I dag är kryssning världens snabbast växande semesterform, och något som passar för alla. Ombord på våra fartyg bor du på ett flytande femstjärnigt hotell. Skillnaden mot de flesta andra hotell är att du varje dag vaknar till en ny utsikt och destination. All mat, underhållning och aktiviteter är naturligtvis inkluderat i priset. I 2019 tar vi kryssningsupplevelsen ytterligare ett steg vidare och lanserar vår senaste storsatsning: Perfect Day på CocoCay, Bahamas. En paradisö med en perfekt blandning av avkopplande och unika upplevelser. Här hittar du allt från vattenland till härliga stränder och bungalows över vatten. Vi glädjer oss att önska dig välkommen ombord, och att ge dig, familjen och vänner en drömsemester som ni kommer att minnas med glädje länge efter att ni har mönstrat av.

Julie Ødegård General Manager, Nordics


Ska du fira vänner, familj eller kollegor? Fråga oss! Vi hjälper dig gärna med tips och råd.

• JUBILEUM • KOMPISRESA • • • •

BRÖLLOPSRESA SILVERBRÖLLOP, GULDRÖLLOP O.DYL JUL- ELLER NYÅRSFIRANDE FÖRETAGSKONFERANS (VI HAR KONFERENSRUM)

• BRÖLLOP (JA, KAPTENEN HAR VIGESELRÄTT) • KÄRLEKS- ELLER FAMILJESEMESTER GÖR SEMESTERN OFÖRGLÖMLIG! Att fira högtidsdagar som födelsedagar, jubileum eller en bröllopsresa ombord på Royal Caribbean är mycket populärt – och det med god grund! Inte bara fartygen är fantastiska destinationer i sig själva, det är också en härlig plats att fira på. Vad sägs om att samla storfamiljen och fira jul tillsammans ombord?

Både stora och små kommer snabbt att finna sina favoritområden ombord, och aktivitetsutbudet är stort och varierat. Hos oss kan alla följa sitt eget tempo. På kvällen samlas hela familjen till en härlig middag där dagens upplevelser kan delas och morgondagens destinationsupplevelser planeras.


FIRA MED OSS 3


UPPLEVELSER VÄ R D A AT T DELA 1


UPPLEVELSER FÖR OFÖRGLÖMLIGA MINNEN Att tillbringa tid tillsammans handlar om att skapa minnen, lika unika som ni själva. Njut av den enastående utsikten från linbanans topp i Labadee. Utmanas på surfing eller koppla av vid poolen på vår privata ö CocoCay i Bahamas. Med imponerande familjeaktiviteter som surfsimulatorn FlowRider och klättervägg vid havet, fantastisk underhållning och bekväma hytter har ni just hittat er perfekta semester.

2

3

4

REVOLUTIONERANDE FARTYG Vi har lagt ribban högt för upplevelser ombord. På alla våra 26 fartyg, från Symphony of the SeasSM, som är vårt nyaste och världens största kryssningsfartyg, till mindre fartyg som Mariner of the Seas®, kan du utforska nya innovationer, fantastisk underhållning och utsökta måltider. Det är det vi kallar skillnaden mellan en bra och en fantastisk semester.

PRISBELÖNT SERVICE

FANTASTISKA DESTINATIONER

®

The Royal Way , det är vad vi kallar den unika

Oavsett var i världen vi tar dig – till varma, kristallklara

uppmärksamhet vi ägnar varje gäst. Var du än befinner

hav i Karibien, till Alaskas karga kust eller Medelhavets

dig ombord, från pooldäck till din hytt, kan du njuta av den

intressanta historia – så kommer du kunna uppfylla dina

alldeles speciella service som tar hand om allt från det

drömmar! Med vårt breda utflyktsprogram kan du dyka

stora till det lilla - och allt däremellan.

djupare in i alla platsers unika historia, konst, landskap och kultur och få oförglömliga upplevelser och minnen.

1. FlowRider

2. AquaTheater

3. Boardwalk

4. Karibien

5


OTROLIGA UPPLEVELSER PÅ A L L A DÄCK 1


OASIS-KLASSEN VÅRA MEST INNOVATIVA FARTYG Det är bra att vara störst. Men det är ännu bättre att vara bäst. Det finns ingen semestervecka som innehåller fler äventyr än vad som erbjuds på våra fartyg i Oasis-klassen®: Oasis-®, Allure-®, Harmony-® och nya Symphony of the Seas-SM. Utöver alla fantastiska destinationer vi besöker, finns lika många upplevelser ombord. Roliga åkturer och vattenrutschkanor till surfsimulatorn FlowRider®, robotbartendrar på Bionic Bar® och imponerande vatten- och Broadwayshower. Oasis-fartygsklassen har revolutionerat kryssningsbranschen.

2

3

4

SPÄNNANDE AKTIVITETER OMBORD Fyll varje dag och kväll med aktiviteter och nöjen som överträffar det mesta på land, inklusive en grönskande Central Park under öppen himmel. Du har 16 däck med otroliga saker att roa dig med. Swischa fram i linbanan nio däck över mark, surfa på riktiga vågor i surfsimulatorn och åk skridskor till havs. På kvällen finns serveras din drink av en robotbartender eller i en flygande bar och i den stora teatern framförs en fullskalig Broadwayshow med levande orkester.

ÄNNU FLER MÅLTIDSALTERNATIV

BEKVÄMT BOENDE

Smaka på säsongens produkter från jord till bord på 150

Oasis-klassen erbjuder rymliga hytter. Välj mellan allt från

Central Park eller njut av rustika italienska klassiker hos

standardhytter med och utan balkong, till tvåvåningssviter

Jamie’s Italian. Chops Grille erbjuder möra biffar och på

med loft och balkong med utsikt mot Central Park och

Izumi serveras handrullad sushi. Oavsett vad du är sugen

Boardwalk samt exklusiva Royal Suite Class.

på så hittar du det ombord!

* Extra avgifter tillkommer för casino, specialrestauranger, vissa träningsklasser och spabehandlingar. Utbudet varierar mellan fartyg.

1. Oasis of the Seas®

2. Ultimate Abyss

3. Boardwalk

4. Splashaway BaySM

7


1

2

+5

2 3

6

12

11

9

15

4

13 7

8

10

18

16

14 17

19 20

HÖJDPUNKTER I OASIS-KLASSEN* 1.

Rutschkanan Ultimate AbyssSM

6.

Windjammer Marketplace ®

Barn- och ungdomsavdelning

2.

FlowRider

7.

Boardwalk /Sugar Beach

3.

Basketplan/linbana

8.

Izumi Asian & Sushi

13. Splashaway BaySM

4.

AquaTheater

9.

Loftsviter/Ultimate Family Suite

14. Bionic Bar®

5.

Minigolf

10.

Huvudrestauranger

15.

Kolla in alla våra extraordinära fartyg: RoyalCaribbean.se

®

11.

®

12. Coastal Kitchen/Suite Lounge

Pooldäck


U P P L E V VÄ R L D E N S M E S T

BA N B RY TA N D E FA RT YG Symphony of the Seas SM, Harmony of the Seas ®, Allure of the Seas ® och Oasis of the Seas ® – den ultimata uppsättningen banbrytande fartyg

21

24

22 23 25

26 27

16. Rising Tide Bar 17.

Casino Royale

SM

20. Skridskobana 21.

Rutschkanorna Perfect Storm

24. Solarium (åldersgräns 16 år) SM

25. Stora teatern

18. Central Park®

22. Boleros Lounge

26. VitalitySM Fitnesscenter

19. Royal Promenade

23. The Attic

27.

VitalitySM at Sea

*Fartygets planlösning är en illustration. Utbud och faciliteter varierar mellan fartygen och kan komma att ändras. Vissa faciliteter finns också på de mindre systerfartygen.

9


EN SELFIE VÄ R D AT T DELA 1


2

3

4

HÖGFLYGANDE, DJUPDYKANDE OCH SURFANDE ÄVENTYR Dagarna ombord fylls med kul och spänning på 16 däck. Varje dag och kväll erbjuder något nytt att göra, se och smaka. Från robotbartendrarna på Bionic Bar®, surfsimulatorn FlowRider®, den högsta rutschkanan till havs, Ultimate AbyssSM till fantastiska restauranger och fullskaliga Broadwaymusikaler. Det finns ingen risk att få det långtråkigt ombord.

AKTIVITETER OCH ÄVENTYR*

ADVENTURE OCEAN® FÖR BARN

• Fånga en våg i FlowRider®®– vår surfsimulator

• Aquanauts (3–5 år) *

®

®

• Flyg med RipCord by iFLY – vår fallskärmssimulator • Störta nedför rutschkanan Ultimate Abyss

• Voyagers (9–11 år)

• Svindlande höjder på klätterväggen

Om barnen har det bra så mår föräldrarna bra. I vår barn-

• Åk skridsko mitt ute på öppet hav • Delta i cirkusskolan på SeaPlex

• Explorers (6–8 år)

®

och ungdomsklubb Adventure Ocean trivs såväl en liten

• Åk linbana från översta däck

parvel som en rastlös tonåring. Du kan vara trygg att

• 90 meter över havet har du vyer i 360 grader i

lämna ditt barn här. Alla våra aktivitetsledare har fyra års

glaskupolenNorthStar

®

utbildning inom pedagogik, barnomsorg eller motsvarande

• Spela en omgång minigolf

och är certifierade Adventure Ocean-anställda.

• Ta en nostalgitur på den första karusellen till havs

KOPPLA AV OCH FÖRYNGRAS*

UNGDOMSPROGRAM

• Njutning för alla sinnen med sjögräsinpackning, massage

Oavsett om din tonåring vill hänga med andra, spela spel,

och föryngrande ansiktsbehandlingar på VitalitySM Spa

klättra på klätterväggen eller bara ha det kul är våra

• Skäm bort dig själv med manikyr och pedikyr

områden för ungdomar imponerande. Vårt tonårsprogram

• Finn stillheten under en yogaklass

ger större barn friheten att komma och gå som de vill.

• Håll formen med en joggingtur på utomhusbanan eller

De kommer att ha så kul att det enda du önskar är att

de moderna maskinerna på Vitality Fitnesscenter

du skulle få lite mer tid med dem.

*Extra avgifter kan tillkomma. Attraktionerna kan komma att ändras och varierar mellan fartygen.

1. The Perfect Storm

2. FlowRider®

3. Vitality Spa

4. RipCord® by iFly®

11


S Å B RA AT T D E T Ä R S VÅ R T AT T S I T TA STILL 1


UPPTRÄDANDE VARJE KVÄLL Royal Caribbean sätter standarden för kryssningsbranschen med imponerande, fullskaliga showproduktioner varje kväll på varje kryssning. Och allt ingår i priset! Vi är det enda kryssningsrederiet som erbjuder fantastiska Tony Award®-belönta Broadwaymusikaler och även imponerande shower på is och i vatten med profesionella artister från världens alla hörn.

2

3

4

ENDA KRYSSNINGSREDERIET MED TONY AWARD®-BELÖNTA SHOWER

TUREN ÄR PÅ DIN SIDA PÅ CASINO ROYALESM

• Hair Spray – Stort hår, stora drömmar och häftiga

• Utmana dealern på blackjack

• Sätt snurr på rouletthjulet

danssteg – en av de mest älskade Broadwaymusikalerna. • Grease - Nominerad till en Tony Award för “Bästa

• Låt slumpen avgöra vid spelautomaterna • Träna på ditt pokeransikte vid spelbordet

nypremiär av en musikal”, nu till havs

• Få en lektion av ett proffs

• Saturday Night Fever – Snöra på dansskorna och sväng

• Pröva din skicklighet i en turnering

loss. • Mamma Mia! styr ut på havet med en repertoar av ABBAs största hits

NATTEN ÄR UNG • Se en robotbartender blanda drinkar på Bionic Bar

• CATS – En av världens vildaste, mest innovativa och

• Dansa natten lång på någon av våra nattklubbar

prisvinnande musikaler

• Se bländande akrobatiska shower i Centrum

• Originalshower av Royal Caribbean Productions

• Se våra skridskoåkare uppträda med graciösa hopp och

• Livemusik och komedishower • I AquaTheater bjuds på imponerande akrobatik, simhopp och konstsim

piruetter i Studio B • Njut av Two70SM hela dagen med 270 graders panoramavyer över havet och kvällens akrobatshower

Utbudet av shower och andra nöjen varierar mellan fartygen och kan komma att ändras.

1. Aqua Show, Oasis of the Seas

• Släpp loss på SeaPlex ® med radiobilar och rullskridskobana

2. Broadway-show

3. SeaPlex

4. Casino RoyaleSM

13


TA SMAKLÖKARNA MED PÅ E N

VÄ R L D S O M S E G L I N G

1


2

3

4

EN KULINARISK RESA SOM FRODAR GOMMEN Njut av det ljuva livet på Jamie Oliver hyllade italienare Jaime’s Italian. Gör en smakrik resa in i fjärran östern på Izumi. Hitta ditt element bland de extravaganta förrätterna på Wonderland. I bufférestaurangen Windjammer Marketplace bjuds på läckerheter från världens alla hörn. Flera restauranger och caféer ingår i kryssningens pris, andra kostar en slant. Smaklig måltid.

INKLUDERAT I KRYSSNINGENS PRIS

SPECIALRESTAURANGER

• Main Dining Room – Serverar flera olika rätter till frukost,

• Wonderland – Våra kockar har arbetat in i minsta detalj för

lunch och middag med tidig eller senare sittning eller helt flexibelt med My Time Dining® • Windjammer Marketplace – En kulinarisk paviljong med mat från hela världen, där du kan utforska rätt efter rätt • Mini Bites – Bara några steg från all poolområdet serveras stora smaker i små bitar - tacos, miniburgare och mycket mer. • Park Café – Härliga sallader, paninis och smörgåsar i vår gourmet-deli • Dog House – Utsökt korv i alla smaker från världens alla hörn • Sorrento’s – Autentisk New York-pizzeria öppen hela dagen • El Loco Fresh – Galet god mexikansk mat. Njut av molesås och syrlig salsa verde på burritos med strimlad biff, fisktacos, carnitas (mer känt som pulled pork) och mycket annat.

att ta fram fantastiska rätter, magiska elixir och menyer du aldrig tidigare skådat • Chops GrilleSM – Vårt populära steakhouse sätter en nyskapande prägel på stekar och skaldjur • Izumi Japanese Cuisine – Från sushi till sashimi och tillagning på varma stenar vid bordet – Izumi erbjuder en exotisk asiatisk matupplevelse • 150 Central Park – Elegant, amerikansk matlagning som erbjuder gourmetupplevelser och en omfattande meny • Giovanni’s Table – Avslappnad italiensk trattoria med rustika rätter och sittplatser både inom- och utomhus • Chef’s Table – Privat upplevelse för små grupper som får njuta av en femrätters-måltider och omsorgsfullt utvalda viner • Hooked Seafood – Välj bland grillad fisk eller östkustens nyöppnade ostron i Raw Bar • Johnny Rockets® – Klassisk amerikansk “diner” i 50-talsstil som har serverat läckra hamburgare och milkshakes sedan 1986.

*

Restauranger som nämns är ett urval och variera mellan fartyg. Extra avgifter tillkommer för specialrestauranger. Alkoholhaltiga drycker och läsk ingår inte.

1. Wonderland

2. Solarium Bistro

3. Jamie’s Italian

4. Hooked SeafoodSM

15


LIVET I SVIT

1


2

3

TA DIN SEMESTER TILL HÖGRE HÖJDER Det är viktigt att du känner dig väl omhändertagen när du är på semester med oss. Vårt imponerande konceptboende med exklusiva sviter tar din kryssningsupplevelse till helt nya höjder. Här imponeras även den mest kräsna resenären!

EXKLUSIVA FÖRDELAR FÖR GÄSTER I SVIT* • Behagliga täcken och sängkläder tillsammans med

• Prioriterad ombordstigning och avstigning

särskild kuddmeny

• Concierge-service • Prioriterad restaurangbokning

• Lyxig bäddmadrass

• Tillgång till svitlounge och svitsoldäck*

• Reserverade sittplatser på utvalda underhållningsställen

• Exklusiva toalettartiklar

• Exklusivt tillträde till privat strandområde på Perfect Day

• Royal Caribbean-morgonrockar för användning ombord

vid CocoCay och Labadee †

ROYAL SUITE CLASS – EN LYXIGARE SEMESTER Våra fartyg i fartygsklass Oasis- och Quantum erbjuder ett eget svitkoncept. Våra Star-, Sky- och Sea-sviter ger dig bekvämligheter och exklusiva upplevelser som förhöjer alla delar av din semestern. Här erbjuds flera skräddarsydda upplevelser som du kan läsa mer om på vår hemsida www.royalcaribbean.se

DIN ROYAL GENIE BUTLER Lyx är att aldrig behöva fråga. Din Royal Genie passar inte bara upp dig i sviten, utan på hela fartyget med imponerande VIP-upplevelser utifrån dina önskemål. Från planering av den perfekta dejten till att boka en privatlektion på FlowRider® Din Royal Genie ser till att du får allt du önskar - och mer. Servicen gäller exklusivt för gäster i Star-svit.

ULTIMATE FAMILY SUITE Välkommen till barnfamiljernas eldorado. Två våningar med upplevelser som en egen rutschkana i sviten, bordtennis, airhockey-bord och bubbelpool på balkongen. Erbuds exklusivt på Symphony of the Seas.

*

Bekvämligheter varierar mellan fartyg och svitkategori. Badhytter bokas för en tilläggskostnad.

Se våra sviter och de senaste faciliteterna på: RoyalCaribbean.se

1. Ultimate Family Suite

2. Badhytter för sviter, Labadee

3. Royal Loft Suite med balkong

17


BOENDE • MAT AV HÖG KVALITET • AKTIVITETER OMBORD • GYM OCH TRÄNINGSKLASSER • BROADWAYSHOWER OCH UNDERHÅLLNING I VÄRLDSKLASS SOM: Cats • Grease • Mamma Mia! • Saturday Night Fever • We Will Rock You Isshow • Spektakulär AquaTheater-show


VAD INGÅR I PRISET Allt du behöver för en oförglömlig semester är god mat, underhållning, avkoppling och fantastiska resmål. Allt det här ingår på en kryssning med Royal Caribbean. Här får du allt du förväntar dig - och lite till!

HYTTER

UNDERHÅLLNING

• Bekväma sängar

• Fullskaliga Broadwayshower som Saturday Night Fever:

• Personlig service från din hyttvärd

The Musical, Grease, Mamma Mia och Cats

• Satellit-tv

• Imponerande vattenshow och isshow

ALLA MÅLTIDER

BARN OCH UNGDOMAR

• Frukost, lunch, middag och snacks • Rumsservice till frukost • Välsmakande mat • Tjusiga á la carte-restauranger och välkomnande bufférestaurang • Pizza och mjukglass • Flexibila middagstider med My Time Dining®

• Adventure Ocean® för de yngsta och speciellt anpassade aktivitetre för ungdomar. För att alla ska trivas är aktiviteterna uppdelade i sex olika åldersgrupper: – Royal Babies® (6–18 månader) – Royal Tots® (18–36 månader) – Aquanauts (3–5 år) – Explorers (6–8 år) – Voyagers (9–11 år)

AKTIVITETER OMBORD • Klättervägg • Surfsimulator FlowRider® • Minigolf • Zip Line

– Tonårscentrum (12–14 år och 15–17 år)

VITALITYSM-TRÄNINGSSTUDIO • Rymligt gym med ett stort urval av redskap •Träningsklasser Mot en extra kostnad

• Ishall • Bollsportsplan • Solarium poolområde, åldersgräns 16 år • Karusell • 3D-biograf • Vattenland H2O ZoneSM • Biljardbord

DRICKS TILL PERSONALEN OMBORD INGÅR: För att din semester ska bli så bekväm som möjligt så ingår dricks i kryssningens pris. Dricksen som ingår går till din hyttvärd, servitörer och hovmästare. Var uppmärksam på att utbudet av restauranger och underhållning kan variera mellan fartygen.

19


1


TA D I N S E M E S T E R T I L L N YA D J U P Du är inte en turist. Du är en äventyrare som hoppar från klippor, klättrar i vattenfall och upptäcker. Våra utflykter erbjuder något för alla smaker. Utforska ö efter ö, kultur efter kultur. Våra utflykter erbjuder äventyr och uppelvelser för barnfamiljen, den äventyrsökande, den kulinariska och kulturutforskaren.

UNIKA UTFLYKTER UTFORMADE FÖR DIG Med våra insidertips om resmål kan vi skapa unika, minnesvärda upplevelser skräddarsydda efter dina önskemål. Läs mer på RoyalCaribbean.com/PrivateJourneys

2

3

4

5

3 ANLEDNINGAR ATT BOKA VÅRA UTFLYKTER 1

2

Trygghet

Variationen

Mindre planering. Mindre oro. Mer kul.

Oavsett om du är en matälskare eller naturälskare finns ett äventyr som passar.

1. Snorkling, Cozumel

2. Linbana, Labadee

3. Utforska Spanien

3

Prioriterad avstigning Få ut det mesta av din dag med prioriterad avstigning från fartyget.

4. Innerslangsåkning på floden, Jamaica

5. Karibien

21


HÄR ÄR M E D E L H AV E T S PÄ R LO R

Medelhavet, Nordeuropa & Transatlantisk7 NÄTTER VÄSTRA MEDELHAVET

7 NÄTTER VÄSTRA MEDELHAVET

Oasis of the Seas

Oasis of the Seas

NE AP E L O C H CAP R I PÅ S A M M A DAG

FRANKRIKE

Provence

Barcelona

SPANIEN

• de •Palma Mallorca

•La Spezia

FRANKRIKE

Provence

ITALIEN

• Rom •Neapel

Barcelona

SPANIEN

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

Barcelona, Spanien

2

Palma de Mallorca, Spanien

3

• de •Palma Mallorca

•La Spezia ITALIEN

• Rom •Neapel

Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG

DAG ANKOMSTHAMNAR

18:00

1

08:00

16:00

2

Neapel/Capri, Italien

Provence (Marseille), Frankrike 09:00

18:00

3

Till havs

ANKOMST AVGÅNG

Rom (Civitavecchia), Italien

20:00 07:00

18:30

4

Florens/Pisa (La Spezia), Italien 08:30

20:30

4

Barcelona, Spanien

05:00

18:00

Sagolika Amalfikusten och Capri

5

Rom (Civitavecchia), Italien

07:00

20:00

5

Palma de Mallorca, Spanien

08:00

16:00

Upplev vyerna över storslagna Amalfikusten och res längs den klippiga kusten mot Positano. Ta sedan båten över till charmiga Capri.

6

Neapel/Capri, Italien

07:00

18:30

6

Provence (Marseille), Frankrike 09:00

18:00

7

Till havs

7

Florens/Pisa (La Spezia), Italien 08:30

20:30

8

Barcelona, Spanien

8

Rom (Civitavecchia), Italien

07:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Barcelona, Spanien Juni 2, 9, 16, 23, 30 2019 Maj 5, 12, 19, 26 Juli 7, 14, 21, 28 Aug 4, 11, 18 Sep 1, 8, 15

Avresa från Rom (Civitavecchia), Italien Juli 4, 11, 18, 25 2019 Juni 13, 20, 27 Aug 1, 8, 15

En smak av Sorrento och Pompeji Koppla av på en lantgård i Sorrento, lär dig om tillverkning av ost och olivolja och njut smakerna av färsk mozzarella och salami. Strosa runt i staden och slå dig ner för lunch på en trattoria. Utforska sen Pompeji fascinerande historia.

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa

Besättningens insidertips: Passa på att ta båten över till den vackra ön Capri. Här kan du ta linbanan till öns högsta topp i Anacapri för otroliga vyer. Glöm inte att smaka på en autentisk gelato på vägen tillbaka till hamnen. En fröjd för både smaklökar och ögon! - Volnei, DJ, Serenade of the Seas

RoyalCaribbean.se


EUROPA | MEDELHAVET

7 NÄTTER MEDELHAVET

8 NÄTTER IBERISKA HALVÖN

7 NÄTTER VÄSTRA MEDELHAVET

Brilliance of the Seas

Brilliance of the Seas

Jewel of the Seas

FRANKRIKE Nice

Barcelona

SPANIEN

Portofino

Portofino

• La Spezia • • ITALIEN • Rom •Salerno

Barcelona

PORTUGAL Lissabon

• • • •

SPANIEN

Ibiza Cartagena

• Gibraltar

Palma de Mallorca

Barcelona

SPANIEN Cartagena

1

Barcelona, Spanien

2

Nice (Villefranche), Frankrike

3

Portofino, Italien

ITALIEN

•Rom

Avresehamn Ankomsthamnar

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

• • de Mallorca Palma

Ajaccio

ANKOMST AVGÅNG

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

17:00

1

09:00

19:00

2

Palma de Mallorca, Spanien

08:00

18:00

3

Ibiza, Spanien

4

Florens/Pisa (La Spezia), Italien 07:00

19:00

4

Cartagena, Spanien

5

Rom (Civitavecchia), Italien

07:00

19:00

5

Till havs

6

Amalfikusten (Salerno), Italien 08:00

18:30

6

Lissabon, Portugal

07:00

7

Till havs

7

Gibraltar, Storbritannien

11:00

8

Barcelona, Spanien

8

Till havs

9

Barcelona, Spanien

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Barcelona, Spanien

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

17:00

1

Rom (Civitavecchia), Italien

08:00

19:00

2

Till havs

09:00

21:00

3

Cartagena, Spanien

07:00

17:00

09:00

20:00

4

Barcelona, Spanien

09:00

20:00

5

Palma de Mallorca, Spanien

07:00

17:00

16:00

6

Ajaccio, Korsika

12:00

21:00

20:00

7

Portofino, Italien

07:00

17:00

8

Rom (Civitavecchia), Italien

07:00

07:00

17:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Barcelona, Spanien Sep 22, 29 2019 Maj 11* Okt 6, 13, 19*, 20, 27 *Specialkryssning från Barcelona till Venedig på Rhapsody of the Seas®

Avresa från Barcelona, Spanien 2019 Sep 4*, 14 *Specialkryssning 10 nätter från Amsterdam till Barcelona.

Avresa från Rom (Civitavecchia), Italien Juli 14 Aug 11, 25 2019 Jun 12*, 30 Nov 23 *Specialkryssning 4 nätter som lägger till i Frankrike.

25


ROM VÄ N TA R PÅ D I G

7 NÄTTER GREKISKA ÖAR

7 NÄTTER GREKLAND OCH KROATIEN

Jewel of the Seas

Rhapsody of the Seas Venedig

ITALIEN

•Rom

Kotor •MONTENEGRO

ITALIEN GREKLAND Katakolon

Korfu

Aten

• •Mykonos •Santorini

Argostoli

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

•GREKLAND • •Aten Mykonos •

Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG

Rom (Civitavecchia), Italien

17:00

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Venedig, Italien

17:00

2

Till havs

2

Kotor, Montenegro

13:00

3

Santorini, Grekland

13:00

22:00

3

Korfu, Grekland

09:00

15:00

4

Mykonos, Grekland

08:00

19:00

4

Aten (Pireus), Grekland

12:00

20:30

5

Aten (Pireus), Grekland

06:00

18:00

5

Mykonos, Grekland

07:00

16:00

6

Katakolon, Grekland

09:00

17:00

6

Argostoli, Grekland

11:00

19:00

7

Till havs

7

Till havs

8

Rom (Civitavecchia), Italien

8

Venedig, Italien

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Rom (Civitavecchia), Italien Juli 7, 21, 28 Aug 4, 18 2019 Juni 16, 23 Sep 1, 8

Avresa från Venedig, Italien Juni 8, 22 2019 Maj 25 Aug 3, 17, 31 Sep 14, 28 *Specialkryssning, 6 nätter. **Specialkryssning, 8 nätter.

20:00

07:00

Jul 13*, 19** Okt 12


12 NÄTTER MEDELHAVET, GREKISKA ÖVÄRLDEN

Jewel of the Seas

EUROPA | MEDELHAVET & GREKISKA ÖAR

9 GREKISKA ÖVÄRLDEN

12 NÄTTER MEDELHAVET, VENEDIG Vision of the Seas

Vision of the Seas Rom

FRANKRIKE

ITALIEN

Barcelona

SPANIEN

GREKLAND

FRANKRIKE Nice

GREKLAND

Valletta

Avresehamn Ankomsthamnar

• •Mykonos •Santorini

17:00

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

Rom (Civitavecchia), Italien

2

Till havs

2

Cannes, Frankrike

3

Chania (Souda), Kreta, Grekland 11:00

20:00

3

4

Mykonos, Grekland

07:00

19:00

4

Rom (Civitavecchia), Italien

5

Rhodos, Grekland

07:00

17:00

5–6 Till havs

6

Santorini, Grekland

07:00

18:00

7

Aten (Pireus), Grekland

06:00

7

Aten (Pireus), Grekland

06:00

18:00

8

Mykonos, Grekland

07:00

8

Till havs

9

Santorini, Grekland

07:00

9

Neapel/Capri, Italien

07:00

10

Till havs

10

Rom (Civitavecchia), Italien

07:00

11

Valletta, Malta

12

Till havs

13

Barcelona, Spanien

18:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

1

Barcelona, Spanien

Split

Italien

•Rom

Kotor

• MONTENEGRO

Salerno

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

17:00

1

Barcelona, Spanien

08:00

19:00

2

Nice (Villefranche), Frankrike

09:00

Florens/Pisa (La Spezia), Italien 07:00

19:00

3

Florens/Pisa (Livorno), Italien

07:00

19:00

19:00

4

Rom (Civitavecchia), Italien

07:00

19:00

5

Amalfikusten (Salerno), Italien 07:00

18:30

18:00

6

Till havs

18:00

7

Venedig, Italien (över natten)

17:00

8

Venedig, Italien

9

Split, Kroatien

10:00

19:00

10

Kotor, Montenegro

11:00

19:00

07:00

07:00

17:00

Avresa från Barcelona, Spanien Jun 11* 2019 Maj 18 Aug 22* Sep 15

17:00 19:00

15:00 18:30

11–12 Till havs 07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Rom (Civitavecchia), Italien Maj 2, 11, 20, 29 Sep 15, 24 2019 Apr 12*, 23 Okt 3, 12, 21

KROATIEN

Avresehamn Ankomsthamnar

1

*Specialkryssning, 11 nätter.

Barcelona

SPANIEN

Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG

Livorno

Aten

• •Mykonos Rhodos • • • Chania Santorini

Aten

DAG ANKOMSTHAMNAR

Venedig

La Spezia

• • ITALIEN •Rom

Cannes

Neapel

13

Barcelona, Spanien

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Juli 5, 17, 29

*Fartyget lägger till i Provence (Marseille), Frankrike istället för Cannes, Frankrike.

Avresa från Barcelona, Spanien Jun 23* 2019 Maj 6, 30 Sep 3

Aug 10

*Liknande kryssning.

27


6 OCH 7 NÄTTER FRANKRIKE OCH SPANIEN Independence of the Seas ENGLAND London

•Paris

FRANKRIKE

Gijon

•Vigo

• •Bilbao SPANIEN

PORTUGAL

•Lissabon

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

UPPLEV PARADISET PÅ VACKRA MALLORCA Vandra i magiska berglandskap

1

ANKOMST AVGÅNG

London (Southampton), England

2

Paris (Le Harve), Frankrike

3

Till havs

4 5

16:30 07:00

21:00

Gijon, Spanien

07:00

18:00

Bilbao, Spanien

07:00

18:00

6

Till havs

7

London (Southampton), England 07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Vandra genom Mallorcas historiska 1400-tal längs den kungliga leden, med start i bergsbyn Esporles och avslutning i Banyalbufar. Du tar dig längs medeltida vandringsleder som en gång knöt samman Esporles med Banyalbufar.

Palmas kustlinje med katamaran Insup Palmas vackra kust ombord på en katamaran. Glid fram på det himmelsblå vattnet och beundra Palmas historiska hamnområde och populära stranden Cala Mayor som är den spanska kungafamiljens sommarresidens.

Avresa från London (Southampton), England Resrutt 1 (6 nätter enligt resrutten ovan)

2019 Aug 24

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa

Besättningens insidertips: Ge dig iväg från de upptrampade turiststigarna genom att ta en spännande kajaktur längs Mallorcas västra kust. Utforska långa sandstränder och små "caletas", det lokala namnet för små stenkajer, som endast kan nås med båt. - Sammie, dansare, Harmony of the Seas

RoyalCaribbean.se

Resrutt 2 (7 nätter)

2019 Okt 19


EUROPA | MEDELHAVET

12 NÄTTER STÄDER I MEDELHAVET

14 NÄTTER ÄVENTYRLIGA KANARIEÖARNA

Independence of the Seas

14 NÄTTER ITALIENSKA MEDELHAVET Independence of the Seas

Independence of the Seas ENGLAND

ENGLAND

•London

•London

• Lissabon • Malaga •

SPANIEN

Barcelona

• •

Palma de Mallorca

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

FRANKRIKE

• •Lanzarote •••Gran Canaria

SPANIEN

ANKOMST AVGÅNG 16:30

2–3 Till havs

Sevilla

La Palma Teneriffa

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

1

London (Southampton), England

16:30

••

Gibraltar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

Florens

• • ITALIEN • Rom Cagliari • • Neapel

Nice

Madeira

Avresehamn Ankomsthamnar

London (Southampton), England

•London

La Coruña ••VigoSPANIEN •Lissabon •Sevilla

Cannes Vigo

ENGLAND

Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG

London (Southampton), England

16:30

2

Till havs

3

Vigo, Spanien

10:00

17:00

4

Gibraltar, Storbritannien

4

Lissabon, Portugal

08:00

17:00

5

Till havs

18:00

5

Sevilla (Cadiz), Spanien

10:00

18:00

6

Nice (Villefranche), Frankrike

09:00

20:00

6

Till havs

7

Florens/Pisa (La Spezia), Italien 08:00

19:00

08:00

17:00

7

Lanzarote, Kanarieöarna

08:00

18:00

8

Rom (Civitavecchia), Italien

20:00

4

Malaga, Spanien

11:00

5

Till havs

6

Cannes, Frankrike

08:00

7

Barcelona, Spanien

8

Palma de Mallorca, Spanien

18:00

2–3 Till havs 11:00

16:00

08:00

19:00

07:00

9

Till havs

8

Gran Canaria, Kanarieöarna

07:00

17:00

9

Neapel/Capri, Italien

07:00

16:00

10

Lissabon, Portugal

09:00

17:00

9

Teneriffa, Kanarieöarna

07:00

17:00

10

Cagliari, Sardinien, Italien

07:00

15:00

11

Vigo, Spanien

10:00

17:00

10

La Palma, Kanarieöarna

07:00

16:00

11

Till havs

12

Till havs

11

Madeira (Funchal), Portugal

07:00

15:00

12

Sevilla (Cadiz), Spanien

10:00

18:00

13

London (Southampton), England 07:00

12

Till havs

13

La Coruña, Spanien

14

Till havs

15

London (Southampton), England 07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

13–14 Till havs 11:00

17:30

15

London (Southampton), England 07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från London (Southampton), England Jul 27** Sep 26 2019 Jun 1* *Specialkryssning 14 nätter med övernattning i Lissabon. **Specialkryssning 14 nätter stränder i Medelhavet.

Avresa från London (Southampton), England Sep 14* Okt 8** 2019 Juni 29

Avresa från London (Southampton), England Juli 13 2019 Juni 15

*12 nätters kryssning. **11 nätters kryssning.

29


7 NÄTTER SKANDINAVIEN OCH RYSSLAND Serenade of the Seas

FINLAND Helsingfors

SVERIGE

• • Visby

Stockholm

••

St. Petersburg

Tallinn

ESTLAND

RYSSLAND

SVERIGE

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

EN DAG I ST. PETERSBURG

ANKOMST AVGÅNG

Stockholm, Sverige

18:00

2

Helsingfors, Finland

11:00

3

07:00

4

St. Petersburg, Ryssland (över natten) St. Petersburg, Ryssland

5

Tallinn, Estland

07:00

16:00

09:00

19:00

6

Visby, Sverige

Hermitage museet

7

Till havs

Hermitage museum, eller Vinterpalatset, huserar flest konstverk i världen. Här är samlat mästerverk av da Vinci, Rafael och Rembrant, liksom fantastiska målningar av berömda spanska konstnärer El Greco, Velasquez och Goya och verk av franska konstnärer från 1500- och 1800-talet.

8

Stockholm, Sverige

18:00

18:00

08:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

St. Petersburg floder och kanaler och Yusupov Palace Njut av de vackra avenyer och promenadgator i denna fantastiska stad. Att se staden från de långa kanalerna ger dig en helt speciell upplevelse. Du får också besöka det imponerande hemmet, palatset till familjen Yusupov.

Avresa från Stockholm, Sverige Jun 30* 2019 Maj 12**, 19** Aug 10**

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa

RoyalCaribbean.se

*Liknande kryssning. **Segling avgår från Köpenhamn

Jul 7*, 14, 21


EUROPA | MEDELHAVET

7 NÄTTER NORSKA FJORDAR

11 NÄTTER NORRA POLCIRKELN

Serenade of the Seas

Serenade of the Seas

13 NÄTTER SKANDINAVIEN OCH RYSSLAND Serenade of the Seas

• •Tromsö Honningsvåg

•Geiranger

SVERIGE

NORGE

• ••

NORGE

••• •

Ålesund Geiranger Flåm Stavanger

• DANMARK

Köpenhamn

Avresehamn Ankomsthamnar

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

1

Köpenhamn, Danmark

2

Till havs

3

Geiranger, Norge

07:00

4

Bergen, Norge

09:00

5

Stavanger, Norge

6

Kristiansand, Norge

7

Till havs

8

Köpenhamn, Danmark

Ankomsthamnar och tider kan variera.

FINLAND Helsingfors

Stockholm

Bergen Stavanger Kristiansand

17:00

Köpenhamn, Danmark

2

Till havs

17:00

3

Geiranger, Norge

19:00

4

Norra polcirkeln (till havs)

09:00

19:00

5

07:00

17:00

07:00

Fredericia

ANKOMST AVGÅNG 17:00 16:00

Tromsö, Norge

09:00

18:00

6

Honningsvåg, Norge

07:00

15:00

7

Till havs

8

Ålesund, Norge

10:00

9

Flam, Norge

08:30

18:00

Stavanger, Norge

11

Till havs

12

Köpenhamn, Danmark

Ankomsthamnar och tider kan variera.

08:00 07:00

Visby

LETTLAND

SVERIGE

Avresehamn Ankomsthamnar

07:00

10

• • • Berlin

TYSKLAND

Köpenhamn •DANMARK

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

DANMARK Köpenhamn

• •

RYSSLAND

St. Petersburg • •Tallinn • •RigaESTLAND

DAG ANKOMSTHAMNAR 1-2 3 4

Stockholm, Sverige (över natten) Helsingfors, Finland

ANKOMST AVGÅNG

10:30

16:00 17:30

07:00

6

St. Petersburg, Ryssland (över natten) St. Petersburg, Ryssland (över natten) St. Petersburg, Ryssland

18:00

7

Tallinn, Estland

07:00

16:00

17:30

8

Riga, Lettland

10:00

18:30

9

Visby, Sverige

09:00

19:00

10

Till havs

11

Berlin (Warnemunde), Tyskland 07:00

19:00

12

Fredericia, Danmark

07:00

19:00

13

Köpenhamn, Danmark

07:00

14

Köpenhamn, Danmark

AVSTIGNING

5

18:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Köpenhamn, Danmark Aug 18 2019 Maj 26

Avresa från Köpenhamn, Danmark 2019 Juni 9

Avresa från Stockholm, Sverige 2019 Juli 28

31


10 NÄTTER DET BÄSTA AV SKANDINAVIEN OCH RYSSLAND Serenade of the Seas

FINLAND Helsingfors

••

SVERIGE

• Visby •

Stockholm

DANMARK Århus

ESTLAND

• •Köpenhamn •Berlin

1

UPPLEV KÖPENHAMN SOM EN LOKALBO Köpenhamn på cykel Hoppa på en cykel och trampa iväg längs hamnen mot slottet Amalienborg. Styr sedan kosan mot de gamla sjömanskvarteren för en bit mat och shopping längs den nu fashionabla gågatan.

Köpenhamn med kajak Kasta loss och ge dig ut på en kajaktur längs de pittoreska kanalerna i den danska huvudstaden.

ANKOMST AVGÅNG

Köpenhamn, Danmark

17:00

2

Århus, Danmark

07:00

18:00

3

Berlin (Warnemunde), Tyskland 07:00

21:30

4

Till havs

5

Helsingfors, Finland

08:00

6

07:00

8

St. Petersburg, Ryssland (över natten) St. Petersburg, Ryssland (över natten) St. Petersburg, Ryssland

9

Tallinn, Estland

07:00

17:00

10

Visby, Sverige

08:00

17:00

11

Stockholm, Sverige

08:00

7

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa Avresa från Köpenhamn, Danmark Jul 28* 2018 Juni 20 *13 nätters kryssning från Stockholm till Köpenhamn.

Besök den kända Lille havfrue på Langeliniekajen eller gör en rundtur på Kronborg slott, hemvist för Shakespeares Hamlet. Hoppa sedan på ett tåg till centralstationen och gå till Tivoli som är världens näst äldsta nöjespark. - Sammi, dansare, Harmony of the Seas

RoyalCaribbean.se

18:00

18:00

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen?

Besättningens insidertips:

RYSSLAND

Avresehamn Ankomsthamnar

TYSKLAND

DAG ANKOMSTHAMNAR

St. Petersburg

Tallinn


EUROPA | NORRA EUROPA

12 NÄTTER DET BÄSTA AV ÖSTERSJÖN

12 NÄTTER BRITTISKA ÖAR

Brilliance of the Seas

Brilliance of the Seas

14 NÄTTER SKANDINAVIEN OCH RYSSLAND Explorer of the Seas

• ••

Inverness Glasgow

FINLAND Helsingfors

SVERIGE Stockholm

Skagen

DANMARK

• • Tallinn

St. Petersburg

ESTLAND

Dublin

•Amsterdam

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

Amsterdam, Nederländerna

17:00

2

Till havs

3

Skagen, Danmark

4

Till havs

5

Tallinn, Estland

11:00

6

07:00

7

St. Petersburg, Ryssland (över natten) St. Petersburg, Ryssland

8

Helsingfors, Finland

07:00

9

Stockholm, Sverige

07:00

16:00

10

Till havs

11

Köpenhamn, Danmark

08:00

18:00

12

Till havs

13

Amsterdam, Nederländerna

07:00

Holyhead

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Amsterdam, Nederländerna

17:00

Till havs

3 4

Edinburgh (södra Queensferry), 07:00 Skottland Inverness/Loch Ness, Skottland 08:00

5

Till havs

6

Glasgow, (Greenock), Skottland 07:00

18:00

7

Dublin, Irland (över natten)

16:00

8

Dublin, Irland

9

Holyhead, Wales

10

Till havs

11

18:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

ENGLAND

Skagen

FINLAND RYSSLAND SVERIGE Helsingfors St. Petersburg

Stockholm

London

•• • Tallinn

ESTLAND

Köpenhamn

DANMARK Avresehamn Ankomsthamnar

2 16:00

• •• Oslo

Avresehamn Ankomsthamnar

Avresehamn Ankomsthamnar

1

Stavanger

• • ENGLAND Amsterdam • NEDERLÄNDERNA Dover • •St. Peter Port

RYSSLAND

Köpenhamn

NEDERLÄNDERNA

NORGE

Edinburgh

18:00 18:00 18:00

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

1

London (Southampton), England

16:30

2

Till havs

3

Oslo, Norge

10:30

17:00

4

Köpenhamn, Danmark

09:30

17:00

5

Till havs

6

Tallinn, Estland

11:00

18:00

7

07:00

19:45

8

St. Petersburg, Ryssland (över natten) St. Petersburg, Ryssland

07:00

18:00

9

Helsingfors, Finland

07:00

15:00

10

Stockholm, Sverige

07:00

18:00

St. Peter Port, Kanalöarna

07:00

17:00

11

Till havs

12

Dover, England

07:00

16:00

12

Skagen, Danmark

08:00

17:00

13

Amsterdam, Nederländerna

07:00

13

Stavanger, Norge

08:30

17:30

14

Till havs

15

London (Southampton), England 07:00

09:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

18:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Amsterdam, Nederländerna Juni 24 Juli 6, 30 2019 Maj 19, 31 Aug 11, 23

Avresa från Amsterdam, Nederländerna Juli 18 2019 Jun 12* *Liknande kryssning.

Avresa från London (Southampton), England Juli 7 Aug 4 2019 Jun 23* *Liknande kryssning.

33


16 NÄTTER BARCELONA TILL DUBAI Spectrum of the Seas

ITALIEN Barcelona

SPANIEN

••

Rom

Neapel

GREKLAND

•Aten

Suezkanalen

JORDANIEN • •Aqaba

Dubai

FÖRENADE ARABEMIRATEN Avresehamn Ankomsthamnar Till havs

DAG ANKOMSTHAMNAR

U P P TÄCK DUBAIS U N DERV ERK Dune Dinner Safari

ANKOMST AVGÅNG

1

Barcelona, Spanien

23:59

2

Till havs

3

Rom (Civitavecchia), Italien

07:00

19:00

4

Neapel/Capri, Italien

07:00

18:30

5

Till havs

6

Aten (Pireus), Grekland

09:00

19:00

7

Till havs

8

Suezkanalen (passage)

9

Suezkanalen (passage)

10

Aqaba, Jordanien

23:00 13:00 08:00

Färdas över rullande sanddyner i en bil med

11–15 Till havs

4x4, stanna för att fotografera landskap och

16

Dubai, Förenade Arabemiraten 16:00

byar. Rid en kamel, få dina händer målade

17

Dubai, Förenade Arabemiraten Avstigning

med henna, njut av musiken och dansa

Ankomsthamnar och tider kan variera.

eller bara koppla av i ett Bedouintält före middagsfästen.

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa

Besättningens insidertips: Ett område kallat YA Marina Island som har allt –huserar Ferrari World och Yas Waterworld. Ferrari World är en nöjespark som erbjuder världens snabbaste berg- och dalbana som kallas Formula Rossa. Åkturen kommer upp i en hastighet på 240 km/h på bara fem sekunder. - Talita, aktivitetsansvarig, Vision of the Seas

RoyalCaribbean.se

Avresa från Barcelona, Spanien 2019 April 18

20:00


Ö V E R H E L A VÄ R L D E N

EUROPA | DUBAI

EXOTISKA KRYSSNINGAR 7 NÄTTER ARABISKA VIKEN Jewel of the Seas

BAHRAIN Bahrain

•Doha

QATAR

• •

Sir Bani Yas

• Dubai •Abu Dhabi FÖRENADE ARABEMIRATEN

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

1

Dubai, Förenade Arabemiraten

2

Till havs

3

Doha, Qatar

08:00

18:00

4

Bahrain, Bahrain

08:00

18:00

5

18:00

7

08:00 Sir Bani Yas, Förenade Arabemiraten Abu Dhabi, Förenade 08:00 Arabemiraten Dubai, Förenade Arabemiraten 08:00

8

Dubai, Förenade Arabemiraten Avstigning

6

17:00

20:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

INGAR E X O T I S K A K R Y S S N0 2019 / 202 ZEELAND • ALASKA EN • AUSTRALIEN / NYA ASIEN • PANAMAKANAL TRANSATLANTISK • A MUD BER • D DUBAI • NEW ENGLAN

DELA E N S E M E S T E R VÄ R D AT T

Avresa från Dubai, Förenade Arabemiraten 2019 Dec 16*, 23, 30* Feb 3, 10*, 17*, 24* 2020 Jan 6, 13*, 20, 27* Mar 2, 9*, 16* *Liknande kryssning.

Royal Caribbean erbjuder kryssningar till exotiska destinationer över hela världen. Följ med till kontrastfyllda Asien, njut av sol och värme i Australien i svensk vintertid eller upplev Alaskas vilda natur på sommaren. På Royal Caribbeans exotiska kryssningar får du en blandning av kultur, historia, pulserande moderna storstäder, vacker natur och inte minst - den genuina vänliga lokalbefolkningen. Packa resväskan på en gång! Låt Royal Caribbeans vackra och bekväma fartyg ta dig med på nya äventyr varje dag. Läs mer om våra många exotiska kryssningar i en separat broschyr.

35


100 % AVKOPPLING PÅ TRANSATLANTISK KRYSSNING ÖSTGÅENDE NÄTTER

KRYSSNING

DATUM

Radiance

14

Miami till Rom

29 mar 2019

Oasis of the Seas

Oasis

14

Orlando till Barcelona

April 21 2019

Rhapsody of the Seas

Vision

14

Florida till Spanien

April 27 2019

Brilliance of the Seas

Radiance

15

Florida till Nederländerna

Serenade of the Seas

Radiance

16

Florida till Köpenhamn

April 26 2019

Vision of the Seas

Vision

17

Texas till Spanien

April 19 2019

Explorer of the Seas

Voyager

14

Södra Karibien och över Atlanten

FARTYG

KLASS

NÄTTER

Rhapsody of the Seas

Vision

14

Kanarieöarna och Perfect Day vid CocoCay

Nov 9 2019

Brilliance of the Seas

Radiance

15

Spanien till Florida

Nov 3 2019

Serenade of the Seas

Radiance

16

Köpenhamn till Boston

Aug 25 2019

Vision of the Seas

Vision

13

Spanien till Miami

27 sep 2019

Independence of the Seas

Freedom

14

Karibien och över Atlanten

FARTYG

KLASS

Jewel of the Seas

Maj 4 2019

Nov 5 2019

VÄSTGÅENDE KRYSSNING

DATUM

4 maj, 26 okt 2019

Köpenhamn London

• Boston USA Galveston

•Tampa••Orlando Ft. Lauderdale ••Miami

• DANMARK

• • NEDERLÄNDERNA

ENGLAND

Barcelona

SPANIEN

Amsterdam

ITALIEN

•Rom


EUROPA | MEDELHAVET

14 NÄTTER ORLANDO TILL BARCELONA Oasis of the Seas

14 NÄTTER KARIBIEN OCH ÖVER ATLANTEN

16 NÄTTER SÖDRA FLORIDA TILL KÖPENHAMN

Independence of the Seas

Serenade of the Seas DANMARK

ENGLAND

Köpenhamn

London

SPANIEN Malaga

USA Orlando

Barcelona

Cobh

USA Ft. Lauderdale

••

San Juan St. Maarten

St. Thomas

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

USA

• •••St. Maarten

ANKOMST AVGÅNG

Orlando (Port Canaveral), Florida

16:30

2–3 Till havs

• Ponta Delgada

1

FRANKRIKE

Avresehamn Ankomsthamnar

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

• Amsterdam • •••Zeebrugge Le Havre BELGIEN

•Ft. Lauderdale

Labadee San Juan

PUERTO RICO

1

IRLAND

ANKOMST AVGÅNG

London (Southampton), England

16:30

2–9 Till havs

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Ft. Lauderdale, Florida

17:00

2–7 Till havs

4

San Juan, Puerto Rico

08:00

19:00

10

Philipsburg, St. Maarten

07:00

18:00

8

5

Phillipsburg, St. Maarten

07:00

16:00

11

Charlotte Amalie, St. Thomas

07:00

17:00

9–10 Till havs

12

San Juan, Puerto Rico

07:00

15:00

11

Cork (Cobh), Irland

13

Labadee, Haiti

10:00

18:00

12

Till havs

14

Till havs

13

Paris (Le Havre), Frankrike

07:00

21:00

15

Ft. Lauderdale, Florida

14

Brügge (Zeebrugge), Belgien

10:00

19:00

15

Amsterdam, Nederländerna

08:00

17:00

16

Till havs

17

Köpenhamn, Danmark

6–12 Till havs 13

Malaga, Spanien

14

Till havs

15

Barcelona, Spanien

10:00

19:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ponta Delgada, Azorerna

07:00

16:00

08:00

19:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Orlando (Port Canaveral), Florida 2019 April 21

Avresa från London (Southampton), England Okt 26 2019 Maj 4*

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida 2019 April 26

*Resrutten går i omvänd riktning, London till Ft. Lauderdale.

37


P E R F E C T D AY PĂ… C O C O C AY Karibien, Bahamas & Bermuda


VÅR NYA DESTINATION PÅ BAHAMAS Vill du få häftiga upplevelser så har du kommit rätt. På vår nya destination CocoCay kan du - om du vågar - kasta dig ut i nordamerikas högsta vattenrutschkana och ta ett mäktigt foto från 137 meters höjd i en heliumballong. Vill du istället bara koppla av, kan du njuta av Karibiens största sötvattenspool. Eller få en smak av Bora Bora i din privata cabana över vatten.

Det här är Perfect Day på CocoCay – endast hos Royal Caribbean®

Öppnar i maj 2019 RoyalCaribbean.com/PerfectDayCocoCay


EN PERFEKT LÃ…NGWEEKEND


Kombinera USA-semestern med en kortkryssning. Det perfekta sättet att uppleva mycket på ett bekvämt sätt, på bara några dagar. På vår privata destination Labadee® kan du lapa sol eller svischa nerför världens längsta zip line över vatten. Vår nyaste destination Perfect Day på CocoCay, Bahamas erbjuder nordamerikas högsta vattenrutschkana och här kan du ta en bild från en heliumballong 137 meter ovanför marken. I tillägg är våra kryssningsfartyg som en destination i sig själv, med en mängd aktiviteter och faciliteter ombord.

RESMÅL

LÄNGD 3 och 4 nätter 3 och 4 nätter 3 och 4 nätter 3 och 4 nätter

Bahamas och Perfect Day Bahamas och Perfect Day Bahamas och Perfect Day Bahamas och Perfect Day

FARTYG

AVRESEHAMN

Mariner of the Seas

Miami

7 jan – 3 maj 2019

Navigator of the Seas

Miami

6 maj 2019 – 27 apr 2020

Enchantment of the Seas

Orlando

4 jan – 5 apr 2019

Mariner of the Seas

Orlando

6 maj 2019 – 27 apr 2020

KARIBIEN | BAHAMAS

KORTKRYSSNING I KARIBIEN FRÅN FLORIDA

AVGÅNGSDATUM

Key West och Havanna

4 nätter

Majesty of the Seas

Ft. Lauderdale

4 maj – 30 nov 2019

Havanna och Nassau

4 nätter

Empress och Majesty of the Seas

Ft. Lauderdale

23 maj – 5 dec 2019

Key West och Havanna

4 och 5 nätter

Majesty of the Seas

Ft. Lauderdale

5 jan – 23 dec 2019

Det bästa av Cuba

7 nätter

Empress of the Seas

Miami

13 jan – 24 dec 2019

Key West och Havanna över natten

5 nätter

Majesty of the Seas

Miami

14 jan – 23 dec 2019

Key West, Havanna och Grand Cayman

5 nätter

Empress of the Seas

Miami

27 apr – 20 dec 2019

Västra Karibien

4 nätter

Brilliance of the Seas

Tampa

3 jan 2019 – 23 apr 2020

Västra Karibien

5 nätter

Brilliance of the Seas

Tampa

7 jan 2019 – 27 apr 2020

Västra Karibien

4 och 5 nätter

Independence of the Seas

Ft. Lauderdale

3 jan 2019 – 27 apr 2020

Västra Karibien

5 nätter

Majesty of the Seas

Ft. Lauderdale

5 jan – 28 dec 2019

Västra Karibien

5 nätter

Jewel och Navigator of the Seas

Miami

13 jan – 27 apr 2019

Västra Karibien

5 nätter

Explorer of the Seas

Miami

19 nov 2019 – 26 apr 2020

Västra Karibien

6 nätter

Adventure of the Seas

Ft. Lauderdale

13 jan 2019 – 19 apr 2020

USA Orlando Tampa Ft. Lauderdale Miami

Perfect Day vid CocoCay Nassau

Key West

BAHAMAS

Havanna

CUBA Cozumel

Grand Cayman

Labadee

MEXICO Costa Maya

Falmouth

JAMAICA

41


7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN

7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN OCH PERFECT DAY

Rhapsody of the Seas

Vision of the Seas USA

New Orleans

•Tampa

DYK IN I COZUMEL

USA

•Key West • • Belize City •

••Nassau BAHAMAS

CocoCay Key West

Cozumel

MEXICO

Costa Maya

•Grand Cayman

Costa Maya

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

Tampa, Florida

ANKOMST AVGÅNG

• •

Cozumel

MEXICO

•Grand Cayman Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

16:00

1

11:00

18:00

2–3 Till havs

ANKOMST AVGÅNG

New Orleans, Louisiana

16:30

2

Key West, Florida

Dolphin Royal Swim

3

Till havs

4

CocoCay, Bahamas

08:00

Pussa på och simma med delfiner. Studera och klappa en sjöko och skratta gott åt sjölejonens upptåg. Massor med äventyr under en oförglömlig dag med det marina djurlivet.

4

George Town, Grand Cayman

07:00

15:30

5

Nassau, Bahamas

07:00

16:00

5

Cozumel, Mexico

10:30

20:00

6

Key West, Florida

10:30

19:00

6

Costa Maya, Mexico

08:00

17:00

7

Till havs

7

Till havs

8

New Orleans, Louisiana

8

Tampa, Florida

Perfekta kombinationen av kajak, strand och snorkling

Ankomsthamnar och tider kan variera.

07:00

18:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Glid fram över korallrev i en kajak för två. Med cyklop och fenor dyker du ner för en närmare bekantskap med Cozumels marina liv. Koppla av, sola och njut i det tropiska paradiset.

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa

Avresa från Tampa, Florida

Avresa från New Orleans, Louisiana

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

2019 Nov 23 2020 Jan 4, 18 Mars 14, 28

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

Dec 7, 21** Feb 1, 15, 29 April 11, 25

Resrutt 2

2019 Jan 5, 12*, 19, 26*

Besättningens insidertips: Jag rekommenderar varmt att hyra jeep eller skoter och utforska de vackra vita sandstränderna på andra sidan ön. De är lite mer avskilda och är perfekta om du vill surfa. - Sammie, dansare, Harmony of the Seas

RoyalCaribbean.se

Mar 2, 9*, 16, 23*, 30 Nov 30* 2020 Jan 11*, 25* Mar 7*, 21*

Feb 2, 9*, 16, 23* Apr 6*, 13, 20* Dec 14*, 28** Feb 8*, 22* Apr 4*, 18*

*Liknande kryssningar lägger till vid Roatan istället för Key West. **Högtidskryssning.

2019 Jan 5*, 12*, 26

Feb 2, 23

Mars 2

Resrutt 2

2019 Jan 19

Feb 9**, 16

*Segling besöker inte CocoCay, Bahamas. **Fartyget lägger till vid Banana Coast (Trujillo), Honduras istället för Grand Cayman.


8 NÄTTER BAHAMAS OCH PERFECT DAY

6 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN

Adventure of the Seas

Adventure of the Seas

KARIBIEN | VÄSTRA KARIBIEN OCH BAHAMAS

7 OCH 8 NÄTTER BAHAMAS OCH PERFECT DAY Anthem of the Seas

Cape Liberty Från/Till Cape Liberty

USA Orlando

USA

USA Ft. Lauderdale

Cozumel

MEXICO

Perfect Day vid CocoCay

Orlando

Nassau •BAHAMAS

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

Privat destination Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

1

Cape Liberty (Bayonne), New Jersey 2–3 Till havs 4 5

Orlando (Port Canaveral), Florida Nassau, Bahamas

15:00

5

22:00

07:00

18:00

9

07:00

Cape Liberty (Bayonne), New Jersey

ANKOMST AVGÅNG

Cape Liberty (Bayonne), New Jersey 2–3 Till havs 4

6

Orlando (Port Canaveral), Florida Perfect Day vid CocoCay, Bahamas Nassau, Bahamas

15:00

08:00

20:00

08:00

18:00

08:00

20:00

7–8 Till havs 9

Cape Liberty (Bayonne), New Jersey

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

1

Ft. Lauderdale, Florida

17:30

2

Till havs

3

George Town, Grand Cayman

07:00

15:30

4

Costa Maya, Mexico

11:00

19:00

5

Cozumel, Mexico

08:00

17:00

6

Till havs

7

Ft. Lauderdale, Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Cape Liberty (Bayonne), New Jersey Feb 15Δ, 23Δ 2019 Jan 18Δ, 26Δ Mar 15Δ, 23*Δ, 30*Δ Apr 6*Δ Nov 2*, 9*, 16*, 23 Dec 1, 20**, 28** Mar 1, 8*, 15*, 22*, 29* 2020 Feb 7, 15, 23* Apr 5*

Avresa från Cape Liberty (Bayonne), New Jersey Aug 23 2019 Maj 31*

*7 nätters kryssning. **Högtidskryssning. Δ Fartyget lägger till vid CocoCay innan Perfect Day avslutas.

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

*Båten lägger till i Miami, Florida.

Grand Cayman

Avresehamn Ankomsthamnar

BAHAMAS

1

19:00

10:30

••Nassau

DAG ANKOMSTHAMNAR

07:00

Perfect Day vid CocoCay, Bahamas 7–8 Till havs

6

• •

Costa Maya

Perfect Day vid CocoCay

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Feb 9*, 24 2019 Jan 13, 27 April 7, 21 Okt 20 Dec 1, 15, 29** Feb 9, 23 2020 Jan 12, 26 April 5, 19

Mar 10, 23* Nov 3, 17 Mars 8, 22

*Liknande kryssning lägger till i Jamaica. **Högtidskryssning.

43


7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN OCH PERFECT DAY

7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN OCH PERFECT DAY

Symphony of the Seas

Harmony of the Seas Orlando

USA Miami

USA

• •

Perfect Day vid CocoCay

USA

Perfect Day vid CocoCay

• • •Roatán

1

Cozumel

ANKOMST AVGÅNG

Miami, Florida

16:30

Till havs

3

Roatán, Honduras

09:30

18:00

4

Costa Maya, Mexico

08:00

17:00

5

Cozumel, Mexico

07:00

18:00

6

Till havs

7

Perfect Day vid CocoCay, Bahamas Miami, Florida

08:00

17:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

DAG ANKOMSTHAMNAR 1 2 3

Orlando (Port Canaveral), Florida Perfect Day vid CocoCay, Bahamas Till havs

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG 16:30 08:00

16:00

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

1

Miami, Florida

2

Till havs

ANKOMST AVGÅNG 16:30

Labadee, Haiti

07:00

16:00

4

Falmouth, Jamaica

10:00

19:00

Till havs 08:00

19:00

Costa Maya, Mexico

11:00

19:00

5

Roatán, Honduras

07:00

16:00

6

Cozumel, Mexico

17:00

7

Till havs Miami, Florida

6

Cozumel, Mexico

7

Till havs

8

Orlando (Port Canaveral), Florida

Ankomsthamnar och tider kan variera.

07:00

HAITI

JAMAICA

3

4

07:30

Falmouth

DAG ANKOMSTHAMNAR

5

8

•Labadee

MEXICO

Costa Maya

2

8

• • • Roatán

Cozumel

MEXICO

Costa Maya

DAG ANKOMSTHAMNAR

Miami

BAHAMAS

Cozumel

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

Oasis of the Seas

BAHAMAS

MEXICO

7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Miami, Florida Feb 9*, 23* 2019 Jan 12*,26* Apr 6*, 20* Maj 11 Juli 6, 20 Aug 3, 17 Okt 12, 26 Nov 9, 23 Feb 1, 15, 29 2020 Jan 4, 18 April 11, 25

Mar 9*, 23* Juni 8, 22 Sep 14, 28 Dec 7, 21** Mars 14, 28

*Fartyget lägger till i Nassau istället för Perfect Day, CocoCay. **Högtidskryssning.

Avresa från Orlando (Port Canaveral), Florida Juni 16† Juli 7, 28† 2019 Maj 26† Aug 18 Sep 8†, 29 Okt 20† Nov 3*, 10, 24 Dec 8, 22** Feb 2, 16 Mars 1, 15, 29 2020 Jan 5, 19 April 12, 26 *Liknande kryssning. **Högtidskryssning. † Kryssning besöker samma hamnar i olika ordning.

Avresa från Miami, Florida Dec 1, 15, 29* 2019 Nov 17 Feb 9, 23 2020 Jan 12 April 5, 19 *Högtidskryssning.

Mars 8, 22


KARIBIEN | VÄSTRA KARIBIEN

7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN

7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN

7 NÄTTER VÄSTRA KARIBIEN

Allure of the Seas

Harmony of the Seas

Oasis of the Seas

USA

Ft. Lauderdale

BAHAMAS

• • • Roatán

Cozumel

MEXICO

Costa Maya

Falmouth

Labadee

JAMAICA

HAITI

Cozumel

MEXICO

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

USA

USA

Day vid • •Perfect CocoCay

Ft. Lauderdale

ANKOMST AVGÅNG

1

Ft. Lauderdale, Florida

2

08:00

3

Perfect Day vid CocoCay, Bahamas Till havs

4

Cozumel, Mexico

08:00

19:00

5

Costa Maya, Mexico

08:00

17:00

6

Roatán, Honduras

07:00

15:00

7

Till havs

8

Ft. Lauderdale, Florida

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

Falmouth

HAITI

ANKOMST AVGÅNG

1

Ft. Lauderdale, Florida

17:00

2

Till havs

3

Labadee, Haiti

08:00

17:00

4

Falmouth, Jamaica

10:30

19:00

5

Till havs Cozumel, Mexico

7

Till havs

8

Ft. Lauderdale, Florida

MEXICO

16:30

08:00

19:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

JAMAICA

DAG ANKOMSTHAMNAR

6

Cozumel

Labadee

16:30

07:00

Orlando

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

Labadee

Falmouth

HAITI

JAMAICA

ANKOMST AVGÅNG

2

Orlando (Port Canaveral), Florida Till havs

16:30

3

Labadee, Haiti

08:00

16:30

4

Falmouth, Jamaica

10:00

19:00

5

Till havs

6

Cozumel, Mexico

07:00

18:00

7

Till havs

8

Orlando (Port Canaveral), Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

2019 Jan 6*, 20* Apr 14*, 28*

2020 Jan 12, 26

Feb 17* Nov 17 Feb 9, 23

Mar 3*, 17*, 31* Dec 1, 15, 29** Mars 8, 22

Juni 9, 30 Sep 1, 22

Juli 21 Okt 13, 27

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Feb 10, 24 2019 Jan 13, 27 April 7, 21

Mars 10

Avresa från Orlando (Port Canaveral), Florida Feb 3, 17 Mars 3, 17, 31 2019 Jan 6,20 April 14

Resrutt 2

2019 Maj 19 Aug 11 *Högtidskryssning.

45


7 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN OCH PERFECT DAY Symphony of the Seas USA

Perfect Day vid CocoCay

• •

Miami

St. Thomas San Juan

PUERTO RICO Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

UTFORSKA PARADISET LABADEE Dragon’s Breath Flight Line Har du testat att åka linbana någon gång? Nu kan du utmana dig och swischa fram i världens längsta linbana över havet med fantastiska vyer åt alla håll.

• • •St. Maarten •

St. Kitts & Nevis

ANKOMST AVGÅNG

Miami, Florida

16:30

2–3 Till havs 4

Basseterre, St. Kitts & Nevis

08:00

17:00

5

Charlotte Amalie, St. Thomas

07:00

16:00

6

Till havs

7

Perfect Day vid CocoCay, Bahamas Miami, Florida

10:00

19:00

8

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Wave Jet Tour Hunt Sätt full fart över det kristallklara vattnet på en egen vattenskoter. Gör sällskap med en vän eller ge dig ut på äventyr på egen hand. Avresa från Miami, Florida Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

2019 Jan 5*, 19**

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa

Apr 13*, 27* Juli 13 Okt 5 2020 Jan 11 April 4

Feb 2**, 16** Maj 18 Aug 10 Nov 16 Feb 8

Mar 2**, 16*, 30** Juni 15 Sep 7 Dec 14 Mars 7

Jun 1†, 29† Sep 21† Dec 28*** Feb 22

Jul 27† Oct 19†

Resrutt 2

2019 May 4† †

Besättningens insidertips: Från linbanans högsta punkt är utsikten enastående. Ta med en GoPro och be en vän filma dig på vägen ned. - Carlotta, konståkerska, Allure of the Seas

Priserna anges i USD, gäller endast själva kryssningen, per person i dubbelrum, på utvalda kryssningar i mån av plats. Vissa restriktioner gäller. Resrutter och priser kan ändras utan föregående meddelande.

RoyalCaribbean.se

Aug 24 Nov 2, 30 2020 Jan 25 April 18

Mars 21

*Fartyget lägger till i Nassau istället för Perfect Day, CocoCay. **Liknande kryssning. ***Högtidskryssning. † Fartyget lägger till i Labadee istället för Perfect Day, CocoCay.


KARIBIEN | ÖSTRA KARIBIEN

7 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN

7 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN OCH PERFECT DAY

Harmony of the Seas

7 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN Oasis of the Seas

Allure of the Seas USA Ft. Lauderdale

Ft. Lauderdale

USA

Perfect Day vid CocoCay

Miami

• • • Nassau

USA

• •

• Labadee Privat destination Ankomsthamnar Avresehamn

St. Maarten •San •Juan

ANKOMST AVGÅNG 16:30

2–3 Till havs

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Ft. Lauderdale, Florida

16:30

2–3 Till havs

• •St. Maarten

San Juan

HAITI Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

& Nevis

Avresehamn Ankomsthamnar

Ft. Lauderdale, Florida

Labadee

• •St. Maarten •St. Kitts

HAITI

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

St. Thomas

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Miami, Florida

16:30

2–3 Till havs

4

Philipsburg, St. Maarten

08:00

17:00

4

Philipsburg, St. Maarten

08:00

17:00

4

Philipsburg, St. Maarten

08:00

17:00

5

San Juan, Puerto Rico

07:00

14:00

5

Charlotte Amalie, St. Thomas

07:00

16:00

5

San Juan, Puerto Rico

07:00

15:00

6

Labadee, Haiti

09:30

18:00

6

Till havs

6

Labadee, Haiti

10:00

18:00

7

Till havs

7

Till havs

Ft. Lauderdale, Florida

Perfect Day vid CocoCay, Bahamas Ft. Lauderdale, Florida

7

8

8

Miami, Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

8

10:00

19:00

07:00

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Feb 3, 17 2019 Jan 6, 20 April 14, 28

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

Mars 3, 17, 29

2019 Nov 24 2020 Jan 19

Dec 22** Feb 16

Mars 15

Resrutt 2

2019 Maj 12 Aug 4, 25 Nov 3*, 10* 2020 Jan 5*

Juni 2, 23 Sep 15 Dec 8* Feb 2*

Juli 14 Okt 6

Avresa från Miami, Florida Dec 8, 22** 2019 Nov 10, 24* * Feb 2, 16* 2020 Jan 5, 19 Apr 12*, 26

Mar 1, 15*, 29

*Fartyget lägger till i St. Thomas istället för St. Maarten. **Högtidskryssning.

Mar 1*, 29*

*Liknande kryssningar lägger till i St. Kitts istället för St. Maarten. **Högtidskryssning.

47


7 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN OCH PERFECT DAY

7 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN Oasis of the Seas

Harmony of the Seas USA

USA

Orlando

Orlando

UTFORSKA ST. THOMAS

Nassau

BAHAMAS

Perfect Day vid CocoCay St. Maarten

San Juan

•• St. Thomas

•••St. Maarten St. Thomas Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

1

Orlando (Port Canaveral), Florida 2–3 Till havs

Sightseeing och träning i ett

2

4

Philipsburg, St. Maarten

08:00

17:00

3

Till havs

5

San Juan, Puerto Rico

07:00

16:00

4

6

Till havs

5

7

Perfect Day vid CocoCay, Bahamas Orlando (Port Canaveral), Florida

8

Jeep- och strandäventyr

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Kör en Jeep Wrangler till ett shoppingmecka uppe på en bergstopp. Korsa sedan ön på Skyline Drive och vidare till en härlig strand. Utforska några av öns bäst bevarade hemligheter från förarsätet på din egna jeepexpedition.

08:00

17:00

07:00

Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förboka innan avresan

2019 Maj 6†, 9†, 19 Okt 6, 27*

2020 Jan 12, 26

Juli 14 Nov 17 Feb 9, 23

Aug 11 Dec 1, 15, 29** Mars 8, 22

Juni 2, 9, 23, 30 Sep 1, 15, 22

Juli 21 Okt 13

April 5, 19

2019 Maj 12

Åk till Buck Island, ca 20 minuter från St Thomas, för att snorkla eller dyka. Ta med en GoPro eller en vattensäker kamera för att fånga det fantastiska livet under vatten. - Carlotta, konståkerska, Allure of the Seas

RoyalCaribbean.se

ANKOMST AVGÅNG 16:30 08:00

15:00

Charlotte Amalie, St. Thomas

10:30

19:00

Phillipsburg, St. Maarten

08:00

17:00

6–7 Till havs 8

Orlando (Port Canaveral), Florida

07:00

Avresa från Orlando (Port Canaveral), Florida

Resrutt 2

Besättningens insidertips:

1

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen?

DAG ANKOMSTHAMNAR Orlando (Port Canaveral), Florida Nassau, Bahamas

Upplev Charlotte Amalies makalösa natur och livfulla kultur på ett unikt sätt under en löptur som kombinerar sightseeing, träning och annat härligt.

16:30

Aug 4, 25 *Liknande rutt **Högtidskryssning. † 3-nätters kryssning.

Avresa från Orlando (Port Canaveral), Florida Feb 10, 24 Mars 10, 24 2019 Jan 13, 27 April 7


KARIBIEN | ÖSTRA KARIBIEN

7 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN

8 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN

10 NÄTTER ÖSTRA KARIBIEN

Allure of the Seas

Adventure of the Seas

Serenade of the Seas

USA

USA

USA

Ft. Lauderdale

Ft. Lauderdale

• Nassau

Ft. Lauderdale

St. Maarten St. Kitts & Nevis

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

•St. Kitts

ANKOMST AVGÅNG 16:30

2–3 Till havs

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

& Nevis

Ft. Lauderdale, Florida

• •

St. Thomas St. Croix

San Juan Labadee St. Kitts & Nevis HAITI

St. Thomas

Avresehamn Ankomsthamnar

•• •• Antigua •

St. Maarten

Avresehamn Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Ft. Lauderdale, Florida

17:30

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Ft. Lauderdale, Florida

16:00

2

Till havs

4

Basseterre, St. Kitts & Nevis

08:00

17:00

3

Labadee, Haiti

07:00

16:00

4

Charlotte Amalie, St. Thomas

09:00

18:00

5

Charlotte Amalie, St. Thomas

07:00

16:00

4

San Juan, Puerto Rico

13:00

21:00

5

07:00

16:00

6

Till havs

5

Philipsburg, St. Maarten

08:00

18:00

7

Nassau, Bahamas

10:00

6

Basseterre, St. Kitts & Nevis

07:00

17:00

6

St. Croix, Amerikanska Jungfruöarna St. Johns, Antigua

08:00

17:00

8

Ft. Lauderdale, Florida

06:15

7

Basseterre, St. Kitts & Nevis

07:00

17:00

8

Philipsburg, St. Maarten

07:00

17:00

19:00

2–3 Till havs

7–8 Till havs 9

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ft. Lauderdale, Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

9–10 Till havs 11

Ft. Lauderdale, Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Juni 2, 23 2019 Maj 12 Aug 4, 25 Sep 15 Nov 3*, 10*, 24** Dec 8*, 22† Feb 2*, 16** 2020 Jan 5*, 19**

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

Juli 14 Okt 6

2019 Jan 5, 19 April 13, 27

Feb 2*, 16

Mar 2, 16*, 30

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Feb 1, 22 2019 Jan 11 April 5

Mars 15

*Liknande kryssning.

Mar 1*, 15**, 29*

*Liknande rutt lägger till i Perfect Day. **Liknande rutt lägger till i Philipsburg, St. Maarten och Perfect Day på CocoCay, Bahamas. † Högtidskryssning.

49


7 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN Freedom of the Seas PUERTO RICO San Juan

• • St. Kitts & Nevis •Antigua St. Maarten

St. Lucia

Barbados

Ankomsthamnar Avresehamn

DAG ANKOMSTHAMNAR

S L Ä P P LO S S PÅ S T. M A A RT E N America’s Cup-regatta Har du alltid drömt om att segla? Nu har du chansen att veva en vinsch, trimma ett segel eller bara luta dig tillbaka och koppla av. Låt besättningen ta dig genom bukten.

ANKOMST AVGÅNG

1

San Juan, Puerto Rico

20:30

2

Philipsburg, St. Maarten

08:00

17:00

3

Basseterre, St. Kitts & Nevis

08:00

17:00

4

St. Johns, Antigua

08:00

17:00

5

Castries, St. Lucia

09:00

18:00

6

Bridgetown, Barbados

08:00

17:00

7

Till havs

8

San Juan, Puerto Rico

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Äventyr med Rhino Rider Leta dig fram till en avskild strand med motorbåt.

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förhandsboka innan avresa

Avresa från San Juan, Puerto Rico Feb 17* 2019 Jan 6*, 27 April 21 Maj 12, 26* Juli 7, 21* Aug 4, 18* Okt 13*,27 Nov 3, 10, 24 Mars 1, 15, 29 2020 Jan 5

Mars 10†, 31* Juni 9, 23* Sep 1, 15*, 29 Dec 8, 22** April 12, 26

*Fartyget lägger till i St. Thomas istället för St. Maarten. **Högtidskryssning. † Fartyget lägger till i St. Thomas istället för St. Kitts & Nevis.

Besättningens insidertips: Besök öns franska sida på den norra delen av ön. I Orient Bay kan du strosa längs strandlinjen och njuta av en delikat franskinspirerad måltid. - Carlotta, konståkerska, Allure of the Seas

RoyalCaribbean.se


KARIBIEN | SÖDRA KARIBIEN

7 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN

7 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN

7 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN

Freedom of the Seas

Vision of the Seas

Vision of the Seas

PUERTO RICO San Juan

St. Thomas

• •

PUERTO RICO

• •St. Kitts & Nevis

San Juan

San Juan

Punta Cana

St. Thomas

• •

PUERTO RICO

St. Maarten

• ••

Tortola

St. Maarten

St. Thomas

•Dominica

Antigua

Martinique

• • •Bonaire Curaçao

Ankomsthamnar Avresehamn

Ankomsthamnar Avresehamn

Aruba

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG 20:30

San Juan, Puerto Rico

2

Till havs

2

Tortola, British Virgin Islands

3

Oranjestad, Aruba

08:00

21:00

3

St. Johns, Antigua

4

Willemstad, Curaçao

08:00

20:00

4

5

Kralendijk, Bonaire

08:00

07:00

6

Till havs

7

Philipsburg, St. Maarten

08:00

07:00

8

San Juan, Puerto Rico

San Juan, Puerto Rico

07:00

17:00

2

Till havs

08:00

17:00

3

Bridgetown, Barbados

08:00

Bridgetown, Barbados

10:00

19:00

4

St. George's Grenada

08:00

17:00

5

Castries, St. Lucia

08:00

17:00

5

Roseau, Dominica

08:00

17:00

6

Till havs

6

Philipsburg, St. Maarten

08:00

17:00

7

Punta Cana, Dominican Republic 08:00

17:00

7

Charlotte Amalie, St. Thomas

08:00

17:00

8

San Juan, Puerto Rico

8

San Juan, Puerto Rico

07:00

07:00

Mars 17

2020 Jan 18

Feb 15

Mars 14

April 11 Resrutt 2

2020 Jan 4 April 25

Feb 1, 29

20:30 17:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

Feb 3, 24

ANKOMST AVGÅNG

08:00

Avresa från San Juan, Puerto Rico

April 14 Juli 14, 28 Okt 6, 20 2020 Jan 12* April 5*, 19

DAG ANKOMSTHAMNAR San Juan, Puerto Rico

Avresa från San Juan, Puerto Rico Mars 3 Juni 2, 16, 30 Sep 8, 22 Dec 1, 15*, 29** Mars 8*, 22

Grenada

1

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Feb 10 Maj 5, 19 Aug 11, 25 Nov 17* Feb 23

Ankomsthamnar Avresehamn

20:30

Ankomsthamnar och tider kan variera.

2019 Jan 20

ANKOMST AVGÅNG

1

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

Barbados

Barbados

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

• •

St. Lucia

Mars 28

Avresa från San Juan, Puerto Rico 2019 Dec 16*, 21†, 28† Feb 8, 22 2020 Jan 11, 25 April 4, 18

Mars 7, 21

*Liknande 5 nätters kryssning. † Högtidskryssning.

Resrutt 2

2019 Jan 13 April 7, 28

*Fartyget lägger till i St. Thomas istället för St. Maarten. **Högtidskryssning.

51


DU ÄR EN VÄNLIG

8 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN Adventure of the Seas

USA Ft. Lauderdale

KORALLSÖKARE

Curaçao

Aruba Avresehamn Ankomsthamnar

•••Bonaire

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

ANKOMST AVGÅNG

Ft. Lauderdale, Florida

17:30

2–3 Till havs 4

Willemstad, Curaçao

09:00

20:00

5

Kralendijk, Bonaire

08:00

17:00

6

Oranjestad, Aruba

07:00

17:00

7–8 Till havs 9

Ft. Lauderdale, Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Nov 9 2019 Maj 5* Feb 1, 29 2020 Jan 4 April 25 *Specialkryssning, 12 nätter.

Utforska Arubas undervattensvärld. Förundras över tornande Pitons på St. Lucia. På våra kryssningar öluffar du med stil.

Dec 7 Mars 28


KARIBIEN | BAHAMAS

9 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN

10 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN

10 OCH 11 NÄTTER SÖDRA KARIBIEN

Explorer of the Seas

Jewel of the Seas

Serenade of the Seas

USA

USA

USA

Miami

Miami

Labadee

Grand Cayman

HAITI

Ft. Lauderdale

• Labadee HAITI

Curaçao

•••Bonaire

DAG ANKOMSTHAMNAR

Aruba Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG

1

Miami, Florida

2

Till havs

3

Labadee, Haiti

4

Till havs

5

Kralendijk, Bonaire

09:00

6

Oranjestad, Aruba

7

Willemstad, Curaçao

17:00

Miami, Florida

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

••Curaçao •Bonaire

17:00

Till havs Labadee, Haiti

4

Till havs

18:00

5

Willemstad, Curaçao

09:00

08:00

21:00

6

Kralendijk, Bonaire

08:00

17:00

7

Oranjestad, Aruba

8

Till havs

9

George Town, Grand Cayman

10

Till havs

11

Miami, Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Puerto Limon

ANKOMST AVGÅNG

Miami, Florida

3

17:00

COSTA RICA

• Colón•

•••

Curaçao Bonaire

•Cartagena

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

Avresehamn Ankomsthamnar

COLOMBIA

PANAMA

2 08:00

8–9 Till havs 10

• •St. Lucia

Antigua Aruba

Aruba Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG

Ft. Lauderdale, Florida

16:00

2–3 Till havs 08:00

4

Oranjestad, Aruba

08:00

20:00

5

Willemstad, Curaçao

08:00

23:59

23:00

6

Kralendijk, Bonaire

08:00

18:00

08:00

18:00

7

Till havs

08:00

17:00

8

Castries, St. Lucia

08:00

17:00

9

St. Johns, Antigua

07:00

16:00

09:00

17:00

18:00

10–11 Till havs 12

07:00

Ft. Lauderdale, Florida

07:00

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Ankomsthamnar och tider kan variera.

Avresa från Miami, Florida Dec 13, 27* 2019 Nov 29 Feb 7, 21 2020 Jan 10, 24 April 3, 17 *Högtidskryssning.

Avresa från Miami, Florida Feb 1*, 15 2019 Jan 18* Mars 6, 20

*Specialkryssning, 9 nätter.

Avresa från Ft. Lauderdale, Florida Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

2019 Jan 2*, 21 April 15

Feb 11 Nov 8**, 18, 29

Mars 4, 25 Dec 20†, 30†

Feb 10, 21**

Mar 2, 13**

Resrutt 2

2019 Dec 9 2020 Jan 10, 20, 31** Apr 3**, 13, 24** *Liknande kryssning 9 nätter. **Specialkryssning 10 nätter. † Högtidskryssning.

53


8-NÄTTER SÖDRA KARBIEN OCH PERFECT DAY

12-NÄTTER SÖDRA KARBIEN Grandeur of the Seas

Grandeur of the Seas

S T. L U C I A

Baltimore

Från/Till Cape Liberty

St. Maarten

USA Charleston

Orlando

• • • St. Kitts & Nevis •

Perfect Day at

• CocoCay • BAHAMAS

Nassau

DAG ANKOMSTHAMNAR

Se färgrika ö-städer, frodiga bananplantager, den vackra Marigotbukten, regnskog, och mycket mer längs vägen till världens ända drivein-vulkan Upptäck tropiska växter och fåglar på en promenad i en lugn trädgård

Antigua

St. Croix

1

Baltimore, Maryland

2

Till havs

3

Charleston, South Carolina

4

Privat destination Avresehamn Ankomsthamnar

ANKOMST AVGÅNG 16:00

St. Lucia Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

Barbados

ANKOMST AVGÅNG

Baltimore, Maryland

16:00

2-4 Till havs 11:00

20:00

5

St. Croix, U.S Virgin Islands

08:00

Orlando (Port Canaveral) Florida 07:00

18:00

6

Basseterre, St. Kitts & Nevis

08:00

17:00

5

Nassau, Bahamas

07:00

18:00

7

Castries, St. Lucia

09:00

18:00

6

08:00

17:00

8

Bridgetown, Barbados

07:00

15:00

7-8

Perfect Day at CocoCay, Bahamas Till havs

9

Philipsburg, St. Maarten

11:00

19:00

9

Baltimore, Maryland

08:00

Ankomsthamnar och tider ka variera.

17:00

10-12 Till havs 13

Baltimore, Maryland

07:00

Ankomsthamnar och tider ka variera.

Vill du läsa om fler utflykter i den här hamnen? Besök RoyalCaribbean.com/CruisePlanner och förboka innan avresan Avresa från Baltimore, Maryland Avresa från Baltimore, Maryland Feb 14* 2019 Jan 3*, 24* Okt 31 Nov 8, 16† Feb 20, 28 2020 Jan 23, 31 April 16 *Specialkryssning, 12 nätter. **Högtidskryssning. + Liknande kryssning.

RoyalCaribbean.se

Resrutt 1 (Enligt resrutten ovan)

Mars 7*, 28* Dec 12, 20**, 28** Mars 19, 27

2020 Jan 11*

Feb 8

Mars 7*

Feb 2, 23 Nov 30*

Mars 16

April 4* Resrutt 2

2019 Jan 12 April 6 *Liknande kryssning.


KARIBIEN | BAHAMAS

12-NÄTTER SÖDRA KARBIEN

15 OCH 16-NÄTTER PANAMA CANAL

16-NÄTTER PANAMA CANAL

Anthem of the Seas

Vision of the Seas

Jewel of the Seas

USA

Los Angeles

Från/Till Cape Liberty

USA

MEXICO

•Ft. Lauderdale

Cabo San Lucas

••St. Kitts & Nevis •

San Juan St. Maarten

Antigua St. Lucia Ankomsthamnar

DAG ANKOMSTHAMNAR

ANKOMST AVGÅNG

Cape Liberty (Bayonne), New Jersey 2-3 Till havs

15:00

4

San Juan, Puerto Rico

15:00

21:00

5

Philipsburg, St. Maarten

10:30

19:00

6

St. Johns, Antigua

07:00

17:00

7

Castries, St. Lucia

07:00

17:00

8

Bridgetown, Barbados

07:00

16:00

9

Basseterre, St. Kitts & Nevis

10:00

18:00

10-12 Till havs Cape Liberty (Bayonne), New Jersey

Avresehamn Ankomsthamnar Till havs

Barbados

1

13

Puntarenas

07:00

Ankomsthamnar och tider ka variera.

1

ANKOMST AVGÅNG 16:00

Avresehamn Ankomsthamnar Till havs

Panama Canal

Los Angeles, California

Puerto Vallarta Puerto Quetzal Manzanillo

• •••Cartagena

Puntarenas

Colon

• •••Cartagena

DAG ANKOMSTHAMNAR 1

Panama Canal

ANKOMST AVGÅNG

Miami, Florida

17:00

2

Till havs

3

Cabo San Lucas, Mexico

11:00

18:00

2-3 Till havs 4

Cartagena, Colombia

09:00

17:00

4

Puerto Vallarta, Mexico

11:30

19:00

5

Colon, Panama

09:00

18:00

6

Panama Canal (Till havs)

06:00

18:00

7

Till havs

8

Puntarenas, Costa Rica

07:00

19:00

9

Till havs

10

Puerto Quetzal, Guatemala

07:00

19:00

5-6 Till havs 7

Puerto Quetzal, Guatemala

8

Till havs

08:00

9

Puntarenas, Costa Rica

10

Till havs

11

Panama Canal (Till havs)

06:00

18:00

11

Till havs

12

Colon, Panama

06:00

18:00

12

Manzanillo, Mexico

12:00

18:00

13

Cartagena, Colombia

10:00

19:00

13

Puerto Vallarta, Mexico

08:00

20:00

14

Till havs

14

Cabo San Lucas, Mexico

13:00

15

George Town, Grand Cayman

15

Cabo San Lucas, Mexico

16

Till havs

16

Till havs

17

Ft. Lauderdale, Florida

17

San Diego, California

08:00

08:00

18:00 18:00

17:00

07:00

Ankomsthamnar och tider ka variera.

Avresa från Cape Liberty (Bayonne), New Jersey Feb 3 Mars 3 2019 Jan 6 Dec 8 2020 Jan 5*, 16*, 27*

Colon

DAG ANKOMSTHAMNAR

•Miami

MEXICO Cabo San Lucas

•Grand Cayman

Puerto Vallarta Puerto Quetzal

USA

San Diego

Avresa från Los Angeles, California Nov 15* 2019 Okt 14*, 30

15:00 06:00

Ankomsthamnar och tider ka variera.

Dec 1**

*Kryssning i omvänd från Ft. Lauderdale till Los Angeles. **Kryssning från Los Angeles till San Juan Puerto Rico.

Avresa från Miami, Florida Mars 13* 2019 Feb 25 *Kryssningar går i omvänd.

*Specialkryssing 11 nätter.

55


U P P L E V VÅ R A FA R T YG Våra fartyg är som en destination i sig själv. Upplev och gör mer än du trodde var möjligt! Välkommen att uppleva våra 26 fartyg och deras unika utbud. För mer information, besök RoyalCaribbean.se

OASIS-KLASSEN

Allure of the Seas® Harmony of the Seas® Oasis of the Seas® Symphony of the SeasSM

NY

KARIBIEN • EUROPA TRANSATLANTISK

QUANTUM-KLASSEN

FREEDOM-KLASSEN

VOYAGER-KLASSEN

Anthem of the Seas® Ovation of the Seas® Quantum of the Seas® Spectrum of the SeasSM NY ASIEN • AUSTRALIEN/NYA ZEELAND, SÖDRA STILLA HAVET • HAWAII • ALASKA BAHAMAS • BERMUDA • KARIBIEN KANADA/NEW ENGLAND

Freedom of the Seas® Independence of the Seas® Liberty of the Seas® KARIBIEN • EUROPA • TRANSATLANTISK

Adventure of the Seas ® Explorer of the Seas® Mariner of the Seas® Navigator of the Seas® Voyager of the Seas®

RADIANCE-KLASSEN

VISION-KLASSEN

EMPRESS OCH MAJESTY OF THE SEAS

Brilliance of the Seas ® Jewel of the Seas® Radiance of the Seas® Serenade of the Seas® ALASKA • AUSTRALIEN/NYA ZEELAND DUBAI • SÖDRA STILLA HAVET KANADA/NEW ENGLAND • KARIBIEN EUROPA • HAWAII • TRANSATLANTISK

Enchantment of the Seas® Grandeur of the Seas® Rhapsody of the Seas® Vision of the Seas® ASIEN • BAHAMAS, BERMUDA KANADA/NEW ENGLAND • KARIBIEN EUROPA • HAWAII • TRANSATLANTISK

Empress of the SeasSM Majesty of the Seas® BAHAMAS • KARIBIEN • KUBA

AUSTRALIEN/NYA ZEELAND, SÖDRA STILLA HAVET ASIEN, BAHAMAS • KARIBIEN EUROPA, TRANSATLANTISK KANADA/NEW ENGLAND


AKTIVITETER PER FARTYGSKLASS

Oasis

Quantum Freedom Voyager Radiance

Vision

Andra

3D-filmer Adventure Ocean® för barn och unga AquaTheater Broadwayshow Frihängande bubbelpooler Karusell Casino RoyaleSM Biograf FlowRider® H2O ZoneSM, Splashaway BaySM Skridskobana Bibliotek Minigolfbana North Star® Utomhusbio i poolområdet Playmakers Sport Bar & ArcadeSM Pool Tables RipCord® by iFLY® Klättervägg Royal Babies & Tots® för de yngsta Royal Promenade Löparbana Poolområde Solarium (åldersgräns 16) SeaPlex® Idrottsplan SkyPad Aktivitetsområden för tonåringar Two70® Ultimate AbyssSM VitalitySM Spa & Fitness Center Vattenrutschkanor Zip Line

RESTAURANGER OCH BARER * 150 Central Park American Icon Bionic Bar® Boleros Dog House Café Promenade Chops GrilleSM El Loco FreshSM Giovanni’s Table Hooked SeafoodSM Izumi Japanese Cuisine Jamie’s Italian Johnny Rockets® Park Café R Bar Sabor Solarium Bistro Sorrento’s Pizza Vintages Wine Bar Windjammer Marketplace Wonderland Imaginative Cuisine Endast på vissa fartyg i klassen.

För mer information besök RoyalCaribbean.se

57


VI HAR EN HYTT SOM PA S S A R FÖ R D I G SVITER Family Suite (fyra sovrum) Aqua Theater Suite** (två sovrum) Owner’s svit Suite (två sovrum) Grand Suite (bild) Junior Suite Royal Loft Suite** (två sovrum) Family Connected • Privat balkong • Lyxiga sängkläder • Specialmöjlighet att äta i sviten* • Lyxigt inredda badrum • Concierge service • Prioriterad in- och utcheckning • Bagageservice vid ankomst och avresa* • Royal Suite-bekvämligheter på fartyg i Oasis-klassen och Anthem of the Seas® *Ditt bagage packas ut och packas ihop. Gäller inte Junior Suite. **Finns endast på Harmony-, Oasis- och Allure of the Seas Rumsservice erbjuds. Serviceavgift tillkommer mellan kl. 24.00-05.00.

Dubbelsäng omvandlas till Royal King** Badrum Garderob Vardagsrum Balkong/fönster Sminkbord

BALKONGHYTTER Hytt med balkong mot havet (bild) Hytt med balkong mot Boardwalk** Hytt med balkong mot Central Park** Familjehytt med balkong • Privat balkong • Sällskapsutrymme med bäddsoffa* • Två dubbelsängar eller en Royal King säng • Lyxiga sängkläder • Tv, telefon och kassafack • Rumsservice dygnet runt† • Sminkbord Dubbelsäng omvandlas till Royal King** *Balkonghytterna har inte alltid bäddsoffa. Vänligen besök vår webbsida eller kontakta din resebyrå för mer information om hytternas utformning. **Finns endast på Harmony-, Oasis- och Allure of the Seas Royal King-sängar har måtten 184 x 208 cm. † Serviceavgift tillkommer kl. 24.00-05.00

Badrum Garderob Vardagsrum Balkong/fönster Sminkbord


Oavsett i vilket sällskap du reser eller vad dina önskemål och behov är, så har vi en hytt som passar just dig. Reser du i ett stort sällskap? Våra Family Connected-sviter gör det möjligt och förbinda flera hytter så att alla kan vara tillsammans. Alla Royal Caribbeans fartyg har hytter för 3 eller 4 gäster. Vissa av våra fartyg har singelhytter för dig som reser ensam. Läs mer på RoyalCaribbean.se

UTSIDESHYTTER Stor hytt med havsutsikt (bild) Hytt med havsutsikt Hytt med utsikt mot Boardwalk** Hytt med utsikt mot Central Park** Familjehytt med havsutsikt • Litet sällskapsutrymme och sminkbord • Två dubbelsängar eller en Royal King säng* • Lyxiga sängkläder • Tv, telefon och kassafack • Rumsservice dygnet runt†

Dubbelsäng omvandlas till Royal King** Badrum *Royal King-sängar har måtten 184 x 208 cm. † Serviceavgift tillkommer kl. 24.00-05.00

Garderob Vardagsrum Fönster Sminkbord

INSIDESHYTTER Insideshytt med virtuell balkong (bild) Hytt mot Royal Promenade Familjehytt mot Royal Promenade Insideshytt Insides Familjehytt • Litet sällskapsutrymme och sminkbord • Två dubbelsängar eller en Royal King säng* • Lyxiga sängkläder • Tv, telefon och kassafack • Rumsservice dygnet runt†

Dubbelsäng omvandlas till Royal King** Badrum *Royal King-sängar har måtten 184 x 208 cm. † Serviceavgift tillkommer kl. 24.00-05.00

Garderob Vardagsrum Sminkbord

Handikappanpassade hytter finns på alla fartyg. För mer information, besök RoyalCaribbean.se

CLOSED CIRCUIT

RCTV i hytterna erbjuder gratis satellitkanaler som ESPN, CNN, BBC World News och DreamWorks. Utbudet varierar beroende på fartyg och kryssningsrutt.

59


NEDRÄKNING TILL DIN KRYSSNING Det är enkelt att boka din drömsemester. Ring oss på telefonnummer 0200-88 01 55, besök oss på webben RoyalCaribbean.se eller kontakta din resebyrå. När du har bokat din kryssning, använd vårt bokningsverktyg “Countdown to Cruise®” och boka aktiviteter och utflykter på RoyalCaribbean.com/cruiseplanner. Förbokningar görs tidigast tre månader före och senast fyra dagar före avgång (i mån av plats). Se nedan allt som du kan välja mellan!

UTFLYKTER I LAND

UNDERHÅLLNING

Krydda din semester med stora upplevelser i land. Förboka dina utflykter och följ med våra destinationsexperter som visar dig varje plats äkta själ. Vi erbjuder utflykter som passar alla, från äventyraren, gourmanden, den historieintresserade, barnfamiljen och djurälskaren. Anmäl dig här RoyalCaribbean.com/se

Upplev prisbelönta Broadwaymusikaler i världsklass, Las Vegas- inspirerade produktioner, stand up comedy och mäktiga shower på både is och i vatten†. Säkra din plats före avresa och boka på RoyalCaribbean.com/se

DRYCKESPAKET Boka ett dryckespaket och få smidigt tillgång till dina favoritdrycker, från Coca-Cola® till fina viner, drinkar, juicer och Evian®-vatten. Välj mellan olika dryckespaket och spara pengar genom att boka före avresa. RoyalCaribbean.com/se

SPECIALRESTAURANGER

VOOMSM Surfa, streama och dela precis som du gör hemma. VOOMSM är världens enda höghastighetsbredband till havs och motsvarar 4G i Sverige. Nu kan du uppleva en pålitlig uppkoppling med hastigheter som inget annat rederi erbjuder. Bäst pris får du om du bokar före avresa, på RoyalCaribbean.com/se

FOTOBÖCKER OCH SEMESTERMINNEN

Boka bord på någon av våra specialrestauranger, från välrenomerade grillrestaurang Chops Grille finurligheterna på Wonderland Imaginative Cuisine. Boka bord och välj den middagstid som passar ditt schema, på RoyalCaribbean.com/se

Spara dina semesterminnen med högkvalitativa fotoprodukter som du får med dig hem direkt efter kryssningen. Spara och förköp dina bilder på MyCruisePhotos.com. Här kan du beställa produkter som personliga fotoböcker, digitala bilder (”Get the Picture”) på CD och ”Cruise in Review DVD”.

VITALITYSM SPA

ROYAL WEDDINGS

Efter alla upplevelser och aktiviteter är det skönt att unna sig en välgörande spa-behandling. I vårt lyxiga spa kan du välja mellan ett stort utbud av behandlingar. Unna dig, det är du värd, och förboka på, RoyalCaribbean.com/se

Upplev ert drömbröllop med oss. Välj om ni vill ha er cermoni till havs eller på en av våra fantastiska destinationer. Vi skapar ett drömbröllop utifrån era önskemål! Läs mer på RoyalCaribbean.com/se eller ring oss på telefon 0200-88 01 55

MY TIME DINING®

ROYAL GIFTS & GIFT CARDS

Vill du stanna kvar ute på däck och njuta av kvällens sista solstrålar? Eller är du sugen på middag direkt efter utflykten i land? My Time Dining® ger dig flexibiliteten att välja det som passar dig. Middagssittningarna är mellan kl. 18.00 och 21.30. Förbokningar görs tidigast tre månader före och senast fyra dagar före avgång. RoyalCaribbean.com/se

Firar ni något speciellt på semestern? Överraska den du håller kär med en vacker blombukett, champagne, jordgubbar eller annat och få det levererat till hytten. Förbeställ här, RoyalCaribbean.com/se

Endast utvalda fartyg.

FRACKHYRA OCH SÄRSKILDA ÖNSKEMÅL Du behöver inte köpa eller packa ner en frack. Hyr istället och få den smidigt levererad till din hytt ombord! RoyalCaribbean.com/se


FLYGPAKET: Vi har flexibla flygpaket till alla våra kryssningsdestinationer. De kan även

ETT FLYGPAKET KAN INNEHÅLLA:

kombineras med hotellövernattningar

• Flygresa tur och retur till konkurrenskraftiga priser med en av våra pålitliga samarbetspartners

både före och efter kryssningen samt transport.

• Transport från flygplatsen till hotellet FÖR PRISER OCH BOKNING KONTAKTA DIN RESEBYRÅ ELLER OSS PÅ: TELEFON: 0200 88 01 55

• Övernattning 1-3 nätter före eller efter kryssningen • Transport från hotellet till hamnen • Transport från slutdestinationens hamn till flygplatsen • Alla skatter

FÖRDELAR MED ATT BOKA DITT FLYGPAKET MED ROYAL CARIBBEAN INTERNATIONAL ®: • Assistans vid flygförseningar, ändringar eller andra oförutsedda händelser • En representant från Royal Caribbean® möter dig på flygplatsen • Samma betalningsvillkor på ditt flygpaket som på kryssningen (om inte annat är avtalat)

• Royal Caribbean® gör sitt yttersta för att du om försening/inställning i flygtrafik kommer ombord på kryssningen. Vid stora förseningar ansvarar vi för ombokning till närmsta möjliga hamn längs kryssningens resrutt*

• En samlad faktura för hela din kryssningssemester • Fast flygpris utan risk för prishöjningar *Med förbehåll för oförutsedda händelser utanför vår kontroll.

FLYGBOLAG SOM VI SAMARBETAR MED I våra flygpaket ingår flyg med väletablerade och pålitliga flygbolag, bland annat:

ADVANCED PASSENGER INFORMATION - APIS Amerikanska myndigheter kräver att du registrerar dina personuppgifter vid en kryssning. Genom att checka in online får myndigheterna den information de behöver, samtidigt som du slipper pappersarbete i hamnen innan du går ombord. Om denna information inte blir registrerad,

kan det leda till förseningar. Vi rekommenderar att du checkar in online så tidigt som möjligt efter du har bokat din kryssning, eller senast 4 vardagar före avresa. Var uppmärksam på att för inresa till USA krävs att alla resenärer ansöker om tillstånd för inresa genom att fylla i ett ESTA online-formulär. Se mer information: RoyalCaribbean.se

KORREKT NAMN Vi påminner om att korrekt stavning av namn är mycket viktigt i alla registreringar som du gör för din resa. Uppge namnet exakt som det står skrivet i passet. Eventuella ändringar kan medföra extra kostnader.

61


V I K T I G I N FO R M AT I O N

Följande villkor och betingelser utgör ditt kontrakt med RCL Cruises Ltd. (Royal Caribbean). I dessa villkor och betingelser avser “du” och “din” alla personer som omfattas av bokningen. Villkor och betingelser kan ändras med kort varsel. Uppdaterade resebestämmelser finns på vår hemsida RoyalCaribbean.se 1. Vilken klädkod gäller ombord? För kryssningslivet ombord behöver du packa fritidskläder att ha på dagen och lite finare kläder för kvällen. Exempel på kläder för kvällsbruk är skjorta och långbyxor för män och klänning, byxa och topp eller kjol och blus för kvinnor. Vissa kvällar rekommenderas att män bär kavaj och kvinnor klänning eller byxdress. Vid “Formel Night” har män kostym och slips eller smoking och kvinnor har cocktail- eller aftonklänning. Var uppmärksam på att vid ankomst levereras bagaget till din hytt först när fartyget har lämnat hamnen. Vi rekommenderar dig därför att ha ett handbagage där du förvarar de nödvändigaste saker som du behöver de första timmarna ombord.

2. Biljetter och resedokument Ditt slutgiltiga resedokument (biljetter) får du när slutbetalningen har mottagits, cirka tre veckor före avresa. Här presenteras bland annat specifikt från vilken hamn som fartyget avreser samt ankommer. Bagagelappar får du i hamnen innan ombordstigning.

3. När kan jag gå ombord? Tid för ombordstigning på den aktuella kryssningen finns angiven på biljetten. Notera att du måste vara ombord på fartyget senast 90 minuter innan beräknad avgångstid, annars räknas din bokning som avbokad. Ta förbehåll för eventuella köer som kan innebära försenad ombordstigning. Vid försenad ankomst har du inte rätt till återbetalning av kryssningens pris, undantaget skatter.

4. Hur checkar jag in på fartyget? För att göra ombordstigningen så smidig som möjligt rekommenderar vi att du checkar in online på RoyalCaribbean.se under ”Checka in online”. Gör detta så tidigt som möjligt innan avresa och senast fyra vardagar innan. Har du beställt en paketresa flyg + kryssning behöver du göra din online check-in senast 40 dagar före avresa. Har du inte möjlighet att checka in online så kan du även checka in vid våra bemannade diskar i kryssningsterminalen där du också får ditt Sea Pass. Vid online check in före avresa får du en SetSail Pass som du printar och tar med dig på resan. I hamnen kontrolleras ditt SetSail pass samt ditt pass och du får ett Sea Pass. Ditt personliga Sea Pass behåller du under hela resan - det fungerar som din legitimation vid tilläggsbetalningar ombord och är nyckelkort till din hytt. På ditt Sea Pass anges också var huvudrestaurangen ligger och vilket bordsnummer du har vid måltiderna. Har du valt “My Time Dining” (fria tider för sittning) så anges inget bordsnummer..

5. Hur betalar jag för inköp ombord? Valutan ombord är i USD. Våra fartyg har ett kontantfritt system (Sea Pass) som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (vid katalogens tryckning gäller Visa, MasterCard, Diners och American Express). Du får ditt Sea Pass-kort vid incheckningen på fartyget. Dagen innan du checkar ut från fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder. Var uppmärksam på att det kan göras en reservationsumma på det betalkort som är kopplat till Sea Pass. Detta görs för att kontrollera att kortet är giltigt. Även om denna reservation inte är en faktisk kostnad så kan reservation begränsa tillgänglig kredit eller kontanter på kortet. När sluträkningen för dina inköp ombord är betald kommer Royal Caribbean genast att upphäva reservationerna. Förutom detta måste även kortutgivaren upphäva reservationerna i sitt system. Det kan ta 7-14 arbetsdagar och Royal Caribbean kan inte påverka behandlingstiden. När kortutgivaren har upphävt det reserverade beloppet har du åter tillgång till berörd summa. Reservationer kan också förekomma när du bokar din kryssningen genom Royal Caribbean. Undantag för det kontantfria systemet är till exempel spel i casino. På fartyget finns en uttagsautomat (avgift ca 6USD per uttag).

6. Elektronisk utrustning och tvättservice ombord Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V. Alla hytter har en hårtork. Tvättservice och strykning erbjuds mot avgift.

7. Förbjudet att ta med ombord Det är förbjudet att medföra följande ombord: brandfarliga föremål och vätskor (till exempel strykjärn och stearinljus), vapen (gäller även knivar, fickknivar och korkskruv), kaffemaskin, vattenkokare, elektriska transformatorer, sprängämnen (till exempel fyrverkerier), amatörradioutrustning, hockeyklubbor, rusmedel, sax, skateboard, surfbräda. Mobiltelefon Samsung Galaxy Note 7 får tyvärr inte medtas ombord. Notera att avseende alkohol får max två flaskor vin (á 750 ml) medtas ombord och får endast intas i hytten.

8. Barn på kryssning Barn- och ungdomsklubben Adventure Ocean arrangerar kostnadsfria aktiviteter för barn och ungdomar från sex månader till 17 år. För de allra yngsta, från sex månader upp till tre år, måste en förälder vara med. Barn som är fyllda tre år och deltar utan förälder måste vara pottränad eller blöjfri. De flesta aktiviteter ingår, vissa kostar en slant. Tänk på att alltid ha uppsikt över ditt barn. Vissa delar av fartyget har en åldersgräns, till exempel i pool- och rekrationsområdet ”solarium” samt i casino. Resesäng finns att låna mot förfrågan (sängkläder, täcke och kudde medtas själv). Notera att inte alla hytter har plats för en resesäng. Barn som är yngre än sex månader får inte bokas på en kryssning. För kryssningar med fler än tre havsdagar i rad, måste barnet vara minst 12 månader. Barnvakt i hytten kan bokas och betalas på plats i mån av plats, för barn som är minst 12 månader gammal. Notera att barnmat, blöjor och hygienartiklar för bebisar inte finns att köpa ombord. Åldersgränser ombord: Skridskobana: Alla åldrar, barn under 6 år i vuxens sällskap Klättervägg: 6 år, längdrestriktioner, utrustning finns tillgänglig ombord FlowRider: Längdrestriktioner, utrustning finns tillgänglig ombord Pool: Barn måste vara blöjfria för att få bada i poolerna ombord (badblöja får inte användas). På vissa fartyg finns Baby Splash Zone. Här är barn med badblöja välkomna. Baby Splash Zone finns på Symphony of the Seas®, Harmony of the Seas®, Oasis of the Seas®, Allure of the Seas®, Quantum of the Seas® samt Freedom of the Seas®, Liberty of the Seas® och Independence of the Seas®. Poolområde Solarium: 16 år

Adventure Ocean: 3 år (pottränad) - 17 år Teater: Barn under 16 år i vuxens sällskap Bubbelpooler: Barn under 16 år i vuxens sällskap (barnet måste vara blöjfri. Badblöja får inte användas). Gym/Fitness Center: 16 år Spa: 18 år Nattklubb/diskotek för vuxna: 18 år Barer: 18 år om utan vuxen i sällskap Alkohol: 21 år på kryssningar från Nordamerika. 18 år från Europa, Asien, Australien och Sydamerika. Casino: 18 år Ålderspolicyn kan skilja mellan fartyg och kryssningsrutter. Observera att underhållsarbete av enskilda aktivteter och faciliteter förekommer och att dessa därför är stängda i vissa perioder. Royal Caribbean International följer United States Public Health Department Policy (USPH) varför det inte är tillåtet för barn med blöja att bada i pool och bubbelpool (inte heller med badblöja) samt att vara i bollhav och i spaavdelningen. På vissa fartyg erbjuds Baby Splash Zone där barn med badblöja är välkomna. Kontakta oss för mer information.

9. Mat och dryck ombord Frukost, lunch, middag, snacks ingår på utvalda restauranger, caféer och barer. Huvudrestaurangen har två sittningar och du uppger när du bokar din kryssning om du föredrar den tidigare eller den senare sittningen. Vill du vara mer flexibel väljer du “My Time Dining”, här väljer du själv när du vill äta din middag (mellan specificerade tider). Önskemål kan inte garanteras men vi gör vårt bästa för att tillgodose dessa. Tider för måltider varierar beroende på kryssningsrutt. Vanliga tider för huvudrestaurangen är: Frukost: Fri sittning 07.30-11.00 Lunch: Fri sittning 12.00-13.30 Middag: Två sittningar. Tiderna kan variera beroende på fartyg och kryssningsrutt. Vill du ha mer flexibla tider och även ha möjlighet till mer informell klädsel, så serveras frukost, lunch och middag också på andra platser. Se dagsprogrammet ombord för aktuella tider och platser. Rumsservice erbjuds dygnet runt. Kontinental frukost serveras vid förbeställning till hytten mellan kl. 07.00-10.00 och ingår i kryssningens pris. För övriga beställningar för rumsservice tillkommer en serviceavgift på ca 8 USD/beställning. För gäster i Grand Suite eller högre kategori ingår rumsservice i kryssningens pris. Vissa av våra specialrestauranger ingår i kryssningens pris, andra är mot ett tillägg (cirka USD 20-50/person). Du kan förhandsboka bord i de flesta av specialrestaurangerna och vi erbjuder förmånliga paketpriser. Om du har behov av specialmat eller är allergiker behöver du uppge detta när du bokar kryssningen eller senast 45 dagar före avresa. Vi gör vårt bästa för att tillgodose dina behov, men kan tyvärr inte erbjuda veganeller laktovegetarisk kost. Produkter från varumärken som Ben & Jerry’s, Lattetudes, Starbucks etc har egna priser och ingår därför inte i priset kryssningen.

10. Dricks och serviceavgift När du reser på kryssning med Royal Caribbean så ingår vanligtvis dricks till restaurangoch hyttpersonal i kryssningens pris. Vill du ändå uppmärksamma extra bra service är du välkommen att göra det direkt på plats (i valuta USD). För skönhetsbehandlingar och enskilda dryckesbeställningar tillkommer en obligatorisk serviceavgift (18 %) som noteras på ditt Sea Pass-konto. Vid köp av dryckespaket inkluderas ofta serviceavgiften i priset.

11. Sjukvård ombord På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårdseller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

12. Regler för rökning ombord Majoriteten utrymmen på våra fartyg är rökfria. Det gäller alla hytter - även på balkongen - samt i alla restauranger och teatrar. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka, inomhus är rökning endast tillåtet i casino. Cigarr och pipa är endast tillåtet att röka på yttre däck.

13. Åldersgräns och regler för alkoholhaltiga drycker För kryssningar som utgår från Nordamerika är åldersgräns för köp av alkoholhaltiga drycker 21 år. Kryssningar från Europa, Asien, Australien och Sydamerika har åldersgräns 18 år. På Royal Caribbeans privata destinationer är åldersgränsen för alkoholhaltiga drycker 21 år. Det är tillåtet att ta ombord max två flaskor vin á 750 ml/hytt vid ombordstigning på avresedagen. Drycken måste förvaras i handbagaget och får endast intas i hytten och i vissa restauranger (vilka ges information på plats). Vid köp av alkohol i taxfreebutik ombord eller i land så tas detta omhand och levereras till din hytt först den sista dagen på kryssningen.

14. Utflykter i land Få ut mest möjligt av de spännande destinationer som vi besöker och följ med oss på en utflykt! Säkra dig om att få plats och förhandsboka din utflykt på RoyalCaribbean.se. (senast fyra arbetsdagar före avresa). Utflykterna kan också bokas ombord i mån av plats. Observera att tider för utflykterna kan förändras och att utflykter kan ställas in om deltagarantalet är för lågt.

15. Utcheckning vid hemresa På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen vid angiven tid placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage. Några veckor efter att du har kommit hem får du ett frågeformulär skickat med e-post. Frågeformuläret är ett viktigt verktyg för vår


produktutveckling och uppföljning. Vi är mycket tacksam om du vill hjälpa oss att bli bättre.

16. Kan jag bli kontaktad ombord? Det går att ringa till fartyget på telefonnummer +1-321-953-9003. För att ta emot ett telefonsamtal till din smartphone behöver du ha ett kontokort American Express eller MasterCard som samtalskostnaden debitas. Kostnaden är 7,95 USD per minut plus eventuella avgifter som din teleoperatör tar ut. Pris för tjänsten kan ändras utan varsel. På fartygen finns också Internetcafé, där du kan surfa mot avgift. Du behöver ha en personlig e-postadress för att kunna använda tjänsten och kostnaden belastas ditt Sea Pass-konto.

17. Prissättningar för våra kryssningar Priserna i kataloger är ungefärliga “frånpriser”, det vill säga att det är det lägsta pris som finns tillgängligt på ett angivet avresedatum under lågsäsong i den billigaste hyttkategorin. Våra priser varierar också med hänsyn till tillgång och efterfrågan. I vissa fall innebär det att priset på en kryssning kan sänkas efter att du har betalat din resa. Du har möjlighet att ändra din bokning till ett lägre pris mot en ändringsavgift på 250 kronor per person - under förutsättning att det är mer än 42 dagar till avresa. För eventuella prissänkningar mindre än 42 dagar före avresa tillämpas gällande avbokningsregler (se Särskilda villkor, punkt 9). Skatter och avgifter kan ändras med kort varsel. För exakta priser, se RoyalCaribbean.se, kontakta vår bokningsavdelning på telefon 0200 88 0155 eller din resebyrå. Royal Caribbean förbehåller sig rätten att ändra avtalat pris i de fall sådana ändringar inträffar.

18. Behöver jag en reseförsäkring? Vi rekommenderar att du har ett fullgott försäkringsskydd. Kontakta ditt försäkringsbolag om du har frågor.

19. Formella krav på hälsotillstånd Du ansvarar själv för att ha eventuella nödvändiga vaccinationer och vaccinationshandlingar för de destinationer som besöks under kryssningen. Om du är gravid, se Särskilda villkor, punkt 8.

20. Gäster med särskilda behov eller funktionshinder Av säkerhetsskäl måste du vara i medicinskt- och fysiskt hänseende vara i form att resa och försäkra dig om att resan inte utgör fara för dig eller andra. Har du behov som kan kräva läkarvård under resan eller på annat sätt kan påverka din kryssning vid t. ex behov av tjänst eller utrustning, måste du vid bokning tydligt och skriftligen informera om detta. Vissa av våra fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. De aktuella däckplanerna hittar du under respektive fartygsinformation. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Royal Caribbeans personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vissa förhållanden, till exempel användning av tenderbåtar för att ta sig iland, kan hindra rullstolsburna från att landstiga i vissa hamnar. Vi beklagar och förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

21. Däckplaner och hyttinformation Detaljerad information om hytter och däckplaner hittar du under respektive fartygspresentation på vår hemsida RoyalCaribbean.se eller kontakta oss eller din resebyrå.

22. Ospecifiserade hytter Ibland erbjuder vi ospecifierade hytter. Detta innebär att du kan boka en hytt med en lägsta standard - du väljer själv vilken standard du önskar: W = svit, X = balkong, Y = fönsterhytt, Z = insideshytt. Hyttens placering varierar och ditt hyttnummer meddelas senast vid incheck i hamnen. Önskemål kan inte tillgodoses, men ibland har du tur att få en uppgradering av hyttkategori utan att det kostar något extra.

23. Kan jag nekas ombordstigning? Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända om det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att ett giltigt resedokument eller identifikationshandling saknas. Utöver detta har fartygen regler för hur man förväntas att förhålla sig till andra gäster ombord samt regler för att iaktta både säkerhetsmässiga- och hälsomässiga föreskrifter. Om någon bryter mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att lämna fartyget i nästa hamn. Omkostnader i samband med en avvisning från fartyget ansvarar gästen själv för. Läs mer om “Guest Conduct Policy” på RoyalCaribbean.se eller ombord i din hytt i Guest Services Directory.

24. Säkerhetsrutiner På varje kryssningsrutt genomförs en obligatorisk säkerhetsövning (Muster drill) för gäster och besättning. Enligt International Convention of Safety of Life at Seas (SOLAS) riktlinjer kräver att en säkerhetsövning ska utföras inom 24 timmar efter att fartyget har lämnat avresehamnen. På Royal Caribbeans fartyg genomförs säkerhetsövningen 30-60 minuter före fartyget lämnar hamnen på avresedagen. Säkerhetsövningen genomförs huvudsakligen på engelska. Det är viktigt att du känner till alla nödsignaler och vet hur du ska agera och var du ska möta upp om en nödsituation uppstår.

Riktlinjer och särskilda villkor för våra resenärer Överordnat

Följande är information om riktlinjer och särskilda villkor för resande med RCL Cruises Ltd. Det är ett villkor för ombordstigning och vistelse på våra fartyg att alla resenärer har läst och följer våra riktlinjer och villkor, samt övriga styrande instruktioner och information. Våra riktlinjer för passagerare och särskilda villkor utgör en del av ditt avtal med RCL Cruises Ltd. Förhandsinformation som vi är skyldiga att tillhandahålla enligt svensk lag utgör också en del av avtalet*. Detsamma gäller särskilda krav som vi uttryckligen har accepterat i samband med din beställning. Vi vill så långt det är möjligt informera dig om eventuella ändringar i dem tillhandahållna förhandsinformationen och om nödvändigt, för att inhämta ditt medgivande till ändringarna innan avtalet ingås. Detta gäller bland annat tillhandahållen förhandsinformation om paketresans pris. Avtalsparterna är du och RCL Cruises Ltd., som tar på sig ansvaret för genomförandet

av avtalet som anges nedan. Mer information om detta kommer att ges vid bokningstillfället och/eller i din bokningsbekräftelse. I dessa villkor ska ”du” och ”din/ ditt/dina” hänvisa till alla namngivna personer i beställningen, och ”vi”, ”oss” och ”vår” hänvisar till RCL Cruises Ltd. Om du behöver kontakta oss i samband med din resa, är våra kontaktuppgifter: RCL Cruises Ltd Postboks 114, Lilleaker 0216 Oslo Telefonnummer 0200 88 0155 E-post infono@rccl.com Våra riktlinjer och villkor är underkastade svensk rätt. Den kombination av resetjänster som RCL Cruises Ltd. erbjuder dig definieras som en paketresa enligt svensk lag, och relevant paketreselagstiftning tillämpas därför. Eventuella krav som uppstår i samband med din resa måste riktas till RCL Cruises Ltd. eller till din resebyrå. Vi kommer alltid att försöka hitta en vänskaplig lösning på en rättmätig fordran, men om vi inte når en överenskommelse genom medling eller på annat sätt, ska svensk allmänn domstol ha exklusiv behörighet. *Detta inkluderar för närvarande information om resetjänsternas viktigaste egenskaper, i tillegg til information om pris och andra kostnader, betalningsvillkor, vilkor om minsta antal resenärer for resan och om avbokning.

Riktlinjer för passagerare DDet är ett villkor för ombordstigning och vistelse på våra fartyg att alla resenärer följer våra riktlinjer för passagerare. Riktlinjerna har tagits fram för att säkerställa att alla resenärer kan delta i en säker och njutbar kryssningssemester och innehåller standarder för uppförande som resenärer ska följa under hela sin vistelse ombord på våra kryssningar, inklusive vid transport till och från fartygen, i terminalerna, i anlöpshamnar, under utflykter i land och på våra egna destinationer. Vänligen läs igenom Riktlinjer för passagerare (Guest Conduct Policy) före avresa. Riktlinjerna hittar du på RoyalCaribbean.se under under ”Meny” och ”viktig information” eller genom att kontakta RCL Cruises Ltd. eller din resebyrå för mer information före avresa.

SÄRSKILDA VILLKOR 1. Hur beställer jag min kryssning?

Kontakta vår bokningsavdelning på telefon 0200 88 0155 eller din resebyrå för att boka din kryssning. Du kan även beställa på RoyalCaribbean.se.

2. Hur bekräftas kryssningen? Vid beställning av en kryssning gäller öppet köp i 3 dagar.* Observera emellertid att du inte har rätt att kräva detta eftersom resan har bokats mindre än 42 dagar före avresa. Du kommer att få ett kryssningserbjudande (Booking Offer Details) via e-post. När du vill bekräfta kryssningsordern görs detta per telefon eller till din resebyrå.

Vid bekräftelse av kryssningen ber vi dig att kontrollera att namnet som har uppgetts överensstämmer med namnet i passet. Vid bekräftelse av kryssningen betalar du en depositionsavgift till oss eller till din resebyrå på SEK 2000 per person + eventuellt avbeställningsskydd på SEK 300 per person. Om depositionen inte har betalts för det sista datum som anges i kryssningserbjudanden (Booking Offer Details), kommer bokningen automatiskt att annulleras. Våra kryssningspriser ändras beroende på utbud och efterfrågan och vi kan tyvärr inte garantera samma kryssningspris om inte betalningen har gjorts i tid. Efter att du har betalat in depositionen + eventuellt avbeställningsskydd får du en bekräftelse (Confirmation Invoice). Denna gäller vid betalning av ”ditt” restbelopp (detta är den enda faktura du får från oss). Be alltid om en kopia på bekräftelsen. På bekräftelsen finns information om din kryssning och eventuellt flyg, samt belopp att betala. Om du bokar en flygresa utöver en kryssning, betalas denna i sin helhet vid bokningstillfället. OBS! Vänligen kontrollera att alla uppgifter är korrekta när du bekräftar din kryssning. Se punkt 13 för eventuella ändringar efter bekräftelse. *Vid bokning av kryssning på vår hemsida har du inte öppet köp. Vid ändring/ avbokning av kryssning som har bokats på vår hemsida, se punkt 9 och 13

3. Rabatter och erbjudanden Eftersom vi har kontor runt om i världen arbetar vi med specialerbjudanden på olika marknader. Vi vill därför göra dig uppmärksam på att erbjudanden är förbehållna enskilda länder/marknader, och att du därför måste kontrollera att erbjudandet gäller landet där du bokar din resa. Dessutom finns det vissa rabatter som inte kan kombineras med andra rabattsystem.

4. När ska jag betala? Vid bekräftelse av kryssningen ska du betala en deposition på SEK 2000 per person, se även punkt 2. Vid bokning mer än 42 dagar före avresa ska depositionen betalas inom tre dagar. Om depositionen inte har betalats inom den fastställda tidsfristen, kommer resan att annulleras. Restbeloppet förfaller 42 dagar före avresa. Vid bokning 42 dagar eller mindre före avresa ska hela beloppet betalas inom 24 timmar med kreditkort/bankaxept. I det senare fallet kan betalning göras med kreditkort hos RCL Cruises Ltd. på telefonnummer 0200 88 0155. Vid ändringar av villkor från tredje part kan avvikande tidsfrister för betalning förekomma. Om du använder kreditkort eller betalkort för att betala för din kryssning direkt till oss, vill vi uppmärksamma dig på att vi kan komma att utföra transaktionen via en bank i USA, och att kortutgivaren kan välja att debitera dig en utlandsavgift. Vi rekommenderar därför att du läser igenom din kortutgivares villkor för sådana utlandstransaktioner innan du betalar till oss. Följande kreditkort accepteras: Visa, Mastercard och American Express. Biljetter kan endast skickas när bokningen har registrerats som betald i sin helhet hos RCL Cruises Ltd.

5. Vad ingår i priset? De flesta priser som har angetts gäller per person i SEK när två personer delar en hytt i den billigaste hyttkategorin.

63


Följande ingår som regel i kryssningspriset; hytt, alla måltider, underhållning och de flesta aktiviteter ombord, dricks till hytt- och restaurangpersonalen samt skatter och avgifter. Vissa aktiviteter kan debiteras med ett pristillägg. Om inte annat har överenskommits, ingår följande i priset: Flyg till och från resmålet, utflykter, måltider i särskilda restauranger och personliga utgifter (för exempelvis drycker, tvätt, hälso- och skönhetsvård, telefonsamtal, internet sov), hotellvistelser och måltider i land, transport (om inte annat anges), reseförsäkring och allt annat som inte uttryckligen anges som inkluderat i priset.

6. Finns det åldersgränser för kryssningsresor? Spädbarn måste vara minst 6 månader för att kunna resa. På linjer som transatlantiska, Hawaii och vissa andra seglatser måste spädbarn vara minst 12 månader för att kunna resa. Detsamma gäller om seglingsrutten motsvarar tre eller fler sammanhängande dagar till sjöss. Åldern räknas från den första dagen på kryssningen. På kryssningar i Europa, Asien, Australien och Sydamerika kan inga personer under 18 år resa eller ha egen hytt utan att ledsagas av föräldrar/vårdnadshavare eller någon annan person som har fyllt 18 år. Om gäster under 18 år reser med sina föräldrar/vårdnadshavare, måste dessa ha hytt intill eller mitt emot varandra. På våra kryssningar i Nordamerika tillämpas liknande regler, men här är åldersgränsen 21 år. Alla minderåriga som är 17 år eller yngre i början av resan och som inte ledsagas av minst en av sina föräldrar/vårdnadshavare kommer endast att få gå ombord på fartyget och genomföra kryssningen om han/ hon åtföljs av en eller flera personer över 21 år (gäller Nordamerika) eller 18 år (gäller Europa, Asien, Australien och Sydamerika) som har fått tillstånd av den minderåriges föräldrar/vårdnadshavare att ledsaga den minderåriga (se punkt 7 för information och nödvändig dokumentation). Om skriftligt tillstånd inte kan presenteras, kommer den/de minderåriga inte ges möjlighet att gå ombord på fartyget eller genomföra kryssningen. Vi ansvarar inte för och ersätter inte eventuella kostnader, utgifter eller förluster som kan komma att debitera den minderårige, personen/personerna som betalar för kryssningen (om detta inte är den minderårige själv), eller andra personer som reser med den minderårige och som väljer att inte genomföra kryssningen när skriftligt tillstånd inte kan presenteras enligt beskrivningen ovan. Gifta par med en minimiålder på 18 år kan beställa individuella hytter (vigselbevis måste uppvisas vid bokningstillfället) när en av dem har fyllt 21 år vid avresan. Ombord finns det vissa faciliteter med åldersgräns. Mer information om faciliteter med åldersgräns finns i dagsprogrammet (Cruise Compass), som kan fås i receptionen (Guest Relations Desk).

7. Hur är det med barn som reser utan föräldrar eller vårdnadshavare, eller barn som har ett annat efternamn än föräldrarna eller vårdnadshavare? Om barn under 18 år reser med en av sina föräldrar och de har olika efternamn, måste en födelseattest kunna visas upp som bevisar föräldraskapet. Vuxna som reser med barn under 18 år som de inte är föräldrar till är skyldiga att visa upp barnets pass (och eventuellt visum), ett undertecknat intyg från en av barnets föräldrar om att barnet har tillåtelse att resa med sitt ressällskap, kopia på denna förälders pass och en födelseattest. Tillståndet ska sedan bestyrkas hos en Notraius Publicus. Observera: Tillståndet måste även innehålla en bekräftelse på att medicinsk behandling kan utföras om det skulle uppstå en situation och en läkare anser att en sådan en behandling måste utföras omedelbart. OBS! Dessa regler gäller även när barnet reser med släktingar eller vänner. Om barn reser med fosterförälder/vårdnadshavare måste dessa också kunna uppvisa giltig dokumentation som bekräftar att de är barnets vårdnadshavare. Alla dokument måste vara på engelska och tas med vid incheckningen i hamnen på avresedagen. *Bekräftelsebrev kan skrivas ut på RoyalCaribbean.se under ”meny”, ”viktig information” och ”särskilda villkor punkt 7”, eller genom att kontakta oss på telefon 0200 88 0155.

8. För dig som är gravid eller har särskilda behov: Om du är gravid kan åka på kryssning fram tills du är i vecka 23 av din graviditet. Om du är i vecka 24 av graviditeten, kan du tyvärr inte åka på kryssning. Om du har särskilda behov ber vi dig att ge oss nödvändig information om detta. Baserat på informationen vi får från dig, kommer vi att bedöma om den bokade resan kan genomföras på ett korrekt sätt. Om vi bedömer att resan, på grund av dina behov, inte kan genomföras på ett korrekt sätt, kommer vi att kontakta dig snarast möjligt för att redogöra för våra bedömningar och diskutera konsekvenserna av detta. Alla resenärer som funderar på att boka en kryssning med RCL Cruises Ltd. kan kontakta oss i förväg för att diskutera eventuella särskilda behov. Som regel kan vi då bedöma om den aktuella kryssningen kommer att kunna genomföras på ett korrekt sätt. Känsliga personuppgifter kommer att behandlas strikt konfidentiellt.

9. Vilka regler gäller för avbokning och överlåtelse av resan? 9.1 Avbokning mot avgift Du kan när som helst avboka din kryssning mot betalning av en avbeställningsavgift enligt riktlinjerna i denna punkt, 9. Om du önskar avboka din kryssning måste du omgående informera oss eller din resebyrå. Avbokningar ska göras via telefon. Följande regler gäller för avbokning: Avbokningskostnad per person för själva kryssningen: • Avbokning 14 dagar eller mindre före avresa: 100 % av resans grundpris* • Avbokning mellan 15 och 41 dagar före avresa: Deposition per person 2000 SEK* • Avbokning 42 dagar eller mer före avresa: 500 SEK per person* • Ev. avbeställningsskydd på SEK 300 per person återbetalas inte vid avbokning.

Vid annullering av flyg gäller separata regler. Kontakta oss för mer information. Avbeställningsskyddet återbetalas inte. Vi kommer att återbetala eventuella återbetalningar utan onödigt dröjsmål och senast 14 dagar efter att resan har avbokats. *Om en av gästerna i en hytt avbokar, och den andra gästen väljer att resa själv, måste en extra avgift betalas för enkelhytt. Detta gäller även för avbokningar från en eller flera personer som delar hytt, eller om man avbokar delar av reseupplägget (flygresan, hotell) som ingår i ett ”paketerbjudande”. Observera: Personen som avbokar kommer att följa de vanliga avbokningsreglerna. Resans start beräknas utifrån första bokade del. Om du till exempel har bokat flyg till avgångshamnen genom RCL Cruises Ltd., anses kryssningen starta vid tidpunkten för avresan med flyg.

9.2 Avbokning utan avgift Du kan avboka din resa utan avgift om avbokningen beror på oundvikliga och extraordinära omständigheter som väsentligt påverkar genomförandet av paketresan eller transporten av resenärerna. Vid avbokning till följd av sådana oundvikliga och extraordinära omständigheter har du rätt till återbetalning av paketresans pris. Eventuell återbetalning betalas inom 14 dagar. Du kommer inte att ha rätt att kräva ersättning, läs mer om detta under punkt 17.

9.3 Överlåtelse av resan Du kan överlåta din kryssning till en annan resenär som uppfyller alla de villkor som krävs för att delta i kryssningen, till exempel kraven på ålder, visum och hälsa. Du måste betala de kostnader som överlåtelsen medför. Vid överlåtelse av kryssningen tillkommer vanligtvis en administrationsavgift på SEK 250. Om ändringen innefattar flyg, kan ytterligare kostnader tillkomma. Dokumentation av kostnaderna kan fås på begäran. Rätten att överlåta din kryssning gäller bara om du underrättar oss eller din resebyrå om överlåtelsen på ett bestående medium, inom rimlig tid före avresa. Ett meddelande om överlåtelse senast sju dagar före avresa anses vara skäligt.

10. Behöver jag ett avbeställningsskydd? Vi rekommenderar att du tecknar ett avbeställningsskydd. Vårt avbeställningsskydd kostar SEK 300 per person. Avbeställningsskyddet tecknar du samtidigt som du beställer kryssningen, och detta måste ha betalats inom tre dagar efter bokning för att vara giltigt. Avbeställningsskyddet återbetalas inte vid avbokning. Med avbeställningsskyddet kan du avboka din kryssning vid sjukdom mot en kostnad på SEK 250 per person. Detta förutsätter att ett giltigt läkarintyg skickas till RCL Cruises Ltd. Avbeställningsskyddet gäller om du måste avboka pga. egen sjukdom/skada, eller om någon i din närmaste familj (mamma, pappa, syskon, barn eller mor-/farföräldrar) eller personen/personerna som du ska dela hytt med drabbas av allvarlig sjukdom/dödsfall (samtliga måste ha tecknat avbeställningsskydd). Efter bekräftelse av kryssningen går det inte att lägga till eller ta bort avbeställningsskyddet. Om du vid avbokning kan uppvisa ett läkarintyg där din läkare avråder dig från att resa vid den aktuella tidpunkten får du återbetalt rätt belopp så snart RCL Cruises Ltd. har godkänt läkarintyg. Personer som reser utan avbeställningsskydd avbokar enligt de normala avbokningsreglerna under punkt 9.

11. Vilka pass- och visumkrav gäller för min semester? Ta kontakt med din ambassad, resebyrå eller RCL Cruises Ltd. i god tid före avresan för att få information om vilka pass- och visumkrav som gäller för de länder som du ska besöka på din kryssning. Du hittar information om visumregler på royalcaribbean.se under ”Meny” och ”viktig information”. Vi reserverar oss för ändringar i visumreglerna och alla resenärer ansvarar själva för att ha rätt dokumentation för att kunna genomföra resan. Vi rekommenderar att du ansöker om visum i god före avresan eftersom det kan vara väntetid. Alla passagerare måste ha giltigt pass, oavsett vilken kryssning de ska åka på med RCL Cruises Ltd. Detta gäller även våra kryssningar som utgår från Skandinavien. Krav på giltighetstid på passet beror på destinationen, men vi rekommenderar att passet är giltigt sex månader efter avslutad resa. Nödpass godkänns inte som ersättning för ett vanligt pass. Studenter som bor i USA måste kunna uppvisa giltiga dokument som visar att de är studenter vid en amerikans läroanstalt. Dokumentet måste vara ett originaldokument (formulär I-20- eller DS-2019). Den 2 april 2004 meddelade de amerikanska myndigheterna att de från och med den 30 september 2004 skulle utöka US-VISIT-programmets ankomst- och avgångsrutiner till att omfatta alla resenärer, även de som reser under det visumfria programmet Visa Waiver Programmet (WWP). Detta innebär att resenärer som ankommer till USA fotograferas digitalt och att det görs en digital fingeravtrycksskanning. Från och med den 12 januari 2009 måste personer från alla länder som är medlemmar i USA:s program för visumfrihet (Visa Waiver Program) registrera sig elektroniskt före avresa. Namnet på visumprogrammets nya system är ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Ta kontakt med RCL Cruises Ltd., resebyrån eller den amerikanska ambassaden för mer information. Observera: Denna information kan komma att ändras, därför måste du se till att dina uppgifter fortfarande stämmer i god tid före avresan. Namnet på biljetten måste överensstämma med namnet i passet. Om det inte gör det kan du nekas tillträde till flyget/kryssningen. Vi måste tyvärr frånsäga oss allt ansvar om du nekas tillträde till ett flyg eller inresa i ett land, eller om du på annat sätt drabbas av olägenheter eller utgifter till följd av att passet inte godkänns eller om du saknar nödvändigt visum (visa). Vissa hamnmyndigheter kan ibland kräva att du visar fotolegitimation när du lämnar fartyget under kryssningen. För att undvika eventuella problem rekommenderar vi att du tar med dig en kopia av passet på resan, liksom ditt ursprungliga pass, och att du tar med dig denna kopia varje gång du lämnar fartyget. OBS! Visumkrav kan komma att ändras med kort varsel.

12. Flygresa i samband med kryssningen. Om flygresan bokas separat, ingår inte flygresan som en del av paketresan och flygresan kommer därför inte att omfattas av de rättigheter som gäller för paketresor. Du ansvarar själv för att ha gott om tid mellan flyget och kryssningen både vid avresan och hemresan. Om du har bokat din flygresa genom RCL Cruises Ltd., kommer den att ingå som en del av paketresan och du kommer för hela resan att omfattas av de rättigheter som gäller för paketresor. Om du av någon anledning som orsakas av RCL Cruises Ltd. inte hinner med ditt flyg, måste du kontakta vår representant på flygplatsen. Om det inte finns någon representant på plats, ring 001 8002566649 (du hittar även numret i resehandlingarna). Denna tjänst är bemannad av engelsktalande personal. Eventuella ändringar av flygbiljetten ska göras i samarbete med RCL Cruises Ltd. (biljetter köpta på egen hand ansvarar vi inte för). Vid eventuella inställda flygavgångar förbehåller sig RCL Cruises Ltd. rätten att byta till en annan resrutt och ett annat flygbolag.

13. Kan jag ändra i min bokning efter att den har bekräftats? Du kan mot en avgift ändra i din bokning efter att den har bekräftats, förutsatt att det finns lediga platser i den hyttkategori och den kryssning som du önskar byta till. Följande regler gäller för ändringar: - Ändringar som innebär ändrad avresedag, fartyg, hyttkategori eller reselängd kan göras fram till 42 dagar före avresa mot en administrationsavgift på SEK 250 per person. Utöver detta kan flygbolaget komma att debitera en extra avgift. Vid ändringar av flygdetaljer (tid, flyg, flygbolag, namn osv.) debiterar vi utöver en eventuell avgift från flygbolaget en administrationsavgift på SEK 250 per person. - Om liknande ändringar görs senare än 42 dagar före avresa, betraktas ändringen som en avbokning och behandlas därefter som en ny bokning, se punkt 9 för avbokningsregler.

Det är viktigt att du kontaktar RCL Cruises Ltd. så snart som möjligt om du vill göra ändringar i din resa. Du kan också kontakta RCL Cruises Ltd. för mer allmän information om ändring av bokningar.

14. Vilken information behöver jag uppge och varför? Ibland kan vi bli tvungna att lämna ut vissa personuppgifter om våra gäster till


USA:s immigrationsmyndigheter, flygbolag och/eller andra berörda myndigheter, och sådan information kommer att lämnas ut i den mån som det är tillåtet enligt nationell lagstiftning. USA:s säkerhetsregler kräver att vi lämnar ut vissa personuppgifter till de amerikanska myndigheterna. Dessa uppgifter, som vi måste få tillgång till senast 3 dagar före avresa och förväntas innehålla exakta personuppgifter, bland annat passnummer, kontaktnummer i nödsituationer och försäkringsuppgifter. Vi rekommenderar att du registrerar denna information genom att logga in online på royalcaribbean.se. Vår online-incheckning hittar du under ”Meny” och ”Online Check-in”. (Du behöver ditt beställningsnummer och seglingsdatum). Om vi redan har fått denna information vid bokningstillfället, ber vi dig att kontrollera att informationen stämmer. Om du inte uppger korrekt information eller saknar någon av de uppgifter som krävs, kan du komma att nekas inresa till USA, på flyget eller ombord på fartyget. Vi accepterar inte några undantag i detta avseende och ger ingen ersättning eller kompensation. Du ansvarar själv för hemtransport om en sådan situation skulle uppstå. De vanliga avbokningsreglerna gäller i sådana fall.

15. Hur hanteras reklamationer och tvister? Om du anser att det finns en brist hos resan måste du meddela oss eller din resebyrå om detta utan onödigt dröjsmål. Meddela fartygets anställda om eventuella fel eller brister uppstår efter ombordstigning. En skriftlig reklamation måste alltid lämnas in till oss eller din resebyrå, och denna måste lämnas utan onödigt dröjsmål. Du kan skicka reklamationen till RCL Cruises Ltd, postboks 114, Lilleaker, 0216 Oslo, Norge, eller via e-post till custservice.nordic@rccl.com. eller till din resebyrå. RCL Cruises Ltd. behandlar därefter reklamationen och återkopplar skriftligen. Vi kan inte godta reklamationer som har skickats in för andras räkning. Reklamationen måste skrivas och undertecknas av minst en av resenärerna i samma bokning. Om vi avvisar din reklamation efter vår interna reklamationsbehandling, eller om du inte är nöjd med den lösning som vi kan tillhandahålla, kan du anmäla klagomål till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). För mer information om rätten att framställa klagomål, och för tillgång till den nätbaserade klagomålsportalen kan du besöka Allmänna reklamationsnämnden (ARN) https://www.arn.se/.

16. Kan RCL Cruises Ltd. göra ändringar i paketresan? 16.1.1 Förbehåll för prisförändringar RCL Cruises Ltd. förbehåller sig rätten att höja priset på din paketresa om detta är en direkt följd av; a) ändringar i priset för passagerartransporten till följd av en höjning av priset på drivmedel eller andra energikällor, b) förändringar av skatterna eller avgifterna för resetjänsterna som ingår i avtalet och som påförs av tredje part som inte medverkar direkt till genomförandet av paketresan, eller c) växelkurser som är relevanta för paketresan. Du kommer att informeras om en eventuell prisökning och en motivering av denna senast 20 dagar innan paketresan startar. Om prisökningen utgör mer än 8 % av resans totala kostnad, har du rätt att avboka resan utan extra kostnad. Du kommer att ha motsvarande rätt att kräva en prissänkning till följd av orsakerna som nämns i punkterna a)-c) ovan. Vid en eventuell rätt till prissänkning kommer RCL Cruises Ltd. att göra avdrag för administrativa kostnader.

Vid ändring av resrutten kommer RCL Cruises Ltd. att försöka avhjälpa förändringen av resan genom att anlöpa alternativa hamnar. De alternativa hamnarna kommer så långt det är möjligt att vara jämförbara med den eller de ursprungligen aviserade hamnarna, och de kommer så långt det är möjligt att vara belägna i närheten av den ursprungligen aviserade rutten.

16.1.4 Förbehåll om avvikelser vad gäller ankomst- och avresetiderna (I) På grund av de speciella förhållandena för kryssningsresor och sjötransport förbehåller RCL Cruises Ltd. sig avvikelser när det gäller ankomst- och avresetiderna för de aviserade hamnarna. Se punkt 16.1.1 - 16.1.3 ovan.

17. Kan RCL Cruises Ltd. ställa in paketresan? 17.1.1 Överordnat RCL Cruises Ltd. kan när som helst annullera paketresan enligt reglerna i paketreselagen. Vi vill uppmärksamma dig på att vid en annullering som beskrivet under punkt 17.1.2 och 17.1.3 nedan har du inte rätt att kräva ersättning.

17.1.2 För få deltagare Paketresan kan annulleras om antalet anmälda resedeltagare är färre än det lägsta antal som du informerades om innan du bokade resan. Meddelande om annullering ska ges senast: a) 20 dagar innan resan startar för resor som varar i mer än 6 dagar b) 7 dagar innan resan startar för resor som varar mellan 2 och 6 dagar c) 48 timmar innan resan startar för resor varar i mindre än 2 dagar Annullering på grund av för få anmälda deltagare ger dig inte rätt att kräva ersättning.

17.1.3 Förhållanden utom vår kontroll Om inte annat uttryckligen anges i dessa villkor, friskriver vi oss för allt ersättningsansvar om din kryssning eller en tjänst som vi lovat att tillhandahålla helt eller delvis inte kan levereras till följd av oundvikliga och extraordinära omständigheter (force majeure). Med omständigheter som är oundvikliga och extraordinära menar vi händelser som varken vi eller leverantören av den aktuella tjänsten kunde ha förutsett eller avvärjt, även om alla rimliga åtgärder har vidtagits. Sådana händelser kan omfatta krig eller fara för krig, andra allvarliga säkerhetsproblem såsom terrorism eller hot om terrorism, betydande risker för människors hälsa såsom utbrott av en allvarlig sjukdom på resmålet, eller naturkatastrofer såsom översvämningar, jordbävningar eller väderförhållanden som gör det omöjligt att göra en säker resa till resmålet enligt avtalet och liknande förhållanden som är utom vår kontroll. Om vi, som ett resultat av oundvikliga och extraordinära omständigheter inte kan få hem dig från resan på utsatt tid, kommer vi att uppfylla våra skyldigheter enligt relevant paketreselagstiftning och täcka utgifter för nödvändigt boende i högst 3 dagar. Ovannämnda begränsningar av täckningen av kostnader gäller inte för gravida eller personer med särskilda behov, förutsatt att vi har fått information från de berörda resenärerna om deras situation senast 48 timmar före avresa.

18. Vilka andra villkor gäller för semestern? Flygbolag, hotell och våra andra leverantörer har egna villkor som gäller för din semester. Vissa av dessa villkor begränsar eller friskriver flygbolag eller andra leverantörer från ansvar gentemot dig, ofta i enlighet med internationella konventioner.

16.1.2 Förbehåll om ändring av resrutt före paketresans start

19. Resegaranti?

(I) Med ändring av resrutten innan paketresans start menas att RCL Cruises Ltd. kommer att undlåta att anlöpa en eller flera av de hamnar som vi tidigare har aviserat att vi ska anlöpa. (II) RCL Cruises Ltd. kan inte garantera att fartygen alltid anlöper samtliga hamnar som har aviserats eller följer den aviserade resrutten till punkt och pricka, och förbehåller sig därför rätten att göra ändringar i resrutten, bland annat i följande fall: a) Om RCL Cruises Ltd. bedömer att fartygets besättning och passagerare inte kommer att vara säkra om det anlöper en eller flera planerade hamnar. Orsakerna till detta kan till exempel vara dåliga väderförhållanden, krig, uppror, naturkatastrofer, brand, terror, demonstrationer, smittsamma sjukdomar, oroligheter, olyckor m.m. i en eller flera av de aviserade hamnarna. b) Om en eller flera av de aviserade hamnarna har driftstörningar, inklusive överbeläggning (port congestion) m.m. c) Vid strejk (lock-out) i en eller flera av hamnarna på resrutten. d) Vid oväntade oproportionerligt stora höjningar av hamnavgifterna i en eller flera av de aviserade hamnarna. Vid ändring av resrutten till följd av oundvikliga och extraordinära omständigheter har du inte rätt att kräva ersättning, läs mer om detta under punkt 17. (III) RCL Cruises Ltd. reserverar sig vidare för att fartyg kan chartras före avresa och passagerare med bokningar måste ändras eller annulleras. Vid ändring eller annullering till följd av chartring gäller de allmänna reglerna i paketreselagen. Vid ändring av resrutten innan paketresan startar kommer RCL Cruises Ltd. att försöka avhjälpa förändringen av resan genom att anlöpa alternativa hamnar. De alternativa hamnarna kommer så långt det är möjligt att vara jämförbara med den eller de ursprungligen aviserade hamnarna, och de kommer så långt det är möjligt att vara belägna i närheten av den ursprungligen aviserade rutten.

RCL Cruises Ltd. är medlem av Reisegarantifondet i Norge. Det betyder att du får dina pengar återbetalda och eventuellt garanteras hemtransport samt eventuellt nödvändigt boende i väntan på hemtransport, om semestern redan har påbörjats och vi inte skulle ha möjlighet att erbjuda dig den semester du har fått bekräftat på grund av obestånd. RCL Cruises Ltd. har utfärdat en bankgaranti för alla nordiska passagerare. Reisegarantifondet har telefon (+47) 51 85 99 40 och adress: Postboks 227 Sentrum, 4001 Stavanger, Norge.

16.1.3 Förbehåll om ändring av resrutt efter paketresans start (I) Med ändring av resrutten innan paketresans start menas att RCL Cruises Ltd. undlåter att anlöpa en eller flera av de hamnar som vi tidigare har aviserat att vi ska anlöpa. (II) RCL Cruises Ltd. kan inte garantera att fartygen alltid anlöper samtliga hamnar som har aviserats eller följer den aviserade resrutten till punkt och pricka, och förbehåller sig därför rätten att göra ändringar i resrutten, bland annat i följande fall: a) Om RCL Cruises Ltd. bedömer att fartygets besättning och passagerare inte kommer att vara säkra om det anlöper en eller flera planerade hamnar. Orsakerna till detta kan till exempel vara dåliga väderförhållanden, krig, uppror, naturkatastrofer, brand, terror, demonstrationer, smittsamma sjukdomar, oroligheter, olyckor m.m. i en eller flera av de aviserade hamnarna. b) Om en eller flera av de aviserade hamnarna har driftstörningar, inklusive överbeläggning (port congestion) m.m. c) Vid strejk (lock-out) i en eller flera av hamnarna på resrutten d) Vid oväntade oproportionerligt stora höjningar av hamnavgifterna i en eller flera av de aviserade hamnarna Vid ändring av resrutten till följd av oundvikliga och extraordinära omständigheter har du inte rätt att kräva ersättning, läs mer om detta under punkt 17.

20. Vad är mitt ansvar? Du måste se till att du har uppdaterade resebestämmelser och uppdaterade priser när du bokar din resa. Vi kan inte ta något ansvar för eventuell felaktig eller oriktig information på grund av användning av en föråldrad katalog eller resebestämmelser. Det är ditt ansvar att se till att du och ditt ressällskap har alla nödvändiga pass, visum och andra resehandlingar. Före ombordstigning och vistelse på våra fartyg ska du även ha läst våra riktlinjer och villkor. Den enskilde passageraren (förälder/vårdnadshavare om passageraren är minderårig) ansvarar för, och ska ersätta varje skada som passageraren åsamkar fartyget eller dess inredning, utrustning eller egendom med vilja, av oaktsamhet eller försumlighet.

21. Vad är RCL Cruises Ltd.:s ansvarsbegränsning ? Vårt ansvar gentemot resenärerna är begränsat i enlighet med gällande lagstiftning och relevanta internationella konventioner, inklusive Atenkonventionen av 1974 och 2002, samt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr. 392/2009. Om vårt ansvar inte begränsas enligt transportlagstiftningen, kommer ansvaret att begränsas till tre gånger paketresans pris. Om sistnämnda ansvarsbegränsning, se paketreselagen 4 kap., § 11.

22. Allmänt – kontaktuppgifter m.m. Vi ansvarar inte för att resetjänsterna i avtalet levereras på ett tillfredsställande sätt och är skyldiga att bistå resenärer som har hamnat i trångmål. Om inte framgår kan följande kontaktuppgifter användas vid behov, inklusive för begäran om assistans vid problem eller klagomål över konstaterad brist under resan: RCL Cruises Ltd Postboks 114 Lilleaker 0216 Oslo Telefon: 0200 88 0155 E-post: infono@rccl.com. Vi kan kräva en rimlig avgift motsvarande våra faktiska kostnader för vår assistans om problemen har orsakats uppsåtligen eller genom oaktsamhet av resenären. Beställningar som har gjorts före den 1 april 2017 är föremål för tidigare betalningsvillkor enligt anvisningarna på den mottagna fakturan. Vi förbehåller oss att våra riktlinjer och särskilda villkor för resande kan ändras efter katalogens tryckning. För uppdaterade riktlinjer och särskilda villkor för resande, se RoyalCaribbean.se.