__MAIN_TEXT__

Page 1

CLUBBLAD Februari 2012                       reddingsbrigade-zwolle

www.

.nl

clubblad@reddingsbrigade-zwolle.nl

Aangesloten bij de

Nederland

www.reddingsbrigade.nl


Reddingsbrigade Zwolle

Postadres Postbus 40072 8004 DB Zwolle (voor aan- en afmelden als lid) Clubhuis (SV Zwolle) Hyacinthstraat 66 8013 XZ Zwolle (voor theorielessen en vergaderingen) Bankrekening 11.00.19.016 Ingeschreven in het verenigingsregister bij de Kamer van Koophandel te Zwolle onder inschrijfnummer: 40059663 Opzegging Eventuele opzegging dient schriftelijk te gebeuren via het secretariaat voor 30 juni van het huidige verenigingsjaar. Wanneer het lidmaatschap na 30 juni wordt opgezegd blijft desalniettemin de contributie voor het gehele jaar verschuldigd. Het verenigingsjaar loopt van 1 juli t/m 30 juni.

-2-


Samenstelling Bestuur RB Zwolle Functie

Naam

Adres

Voorzitter

Mona van de Bilt

Tel.nr 06 55 56 72 70

voorzitter@reddingsbrigade-zwolle.nl

Secretaris

Ingrid Ramaker

secretaris@reddingsbrigade-zwolle.nl

Penningmeester

T. Breeuwsma

penningmeester@reddingsbrigade-zwolle.nl

2e Penningmeester

Kievietweg 53 7971DB Havelte

0521 34 25 05

Kievietweg 53 7971DB Havelte

0521 34 25 05

Edwin Visser

tweede.penningmeester@reddingsbrigade-zwolle.nl

Afd. Opleidingen

Jentje Breeuwsma

opleidingen@reddingsbrigade-zwolle.nl

Afd. Preventie en Hulpverlening

Mark Duijf

06 22 36 08 98 8023TB Zwolle Melisseweg 59 050 879 53 50 9731 BM Groningen p/a Philosofenallee 33

bewaking@reddingsbrigade-zwolle.nl

Afd. Promotie

(Waarn.)

Paul Duijf

Palestrinalaan 1057 038 421 48 14 8031VG Zwolle 06 516 856 34

promotie@reddingsbrigade-zwolle.nl

Afd. Sport en Spel

Heleen van Balen

sport-spel@reddingsbrigade-zwolle.nl

Algemeen Bestuurslid RenĂŠ Doorn alg.bestuurslid@reddingsbrigade-zwolle.nl

Commissie cursussen (afd. Opleidingen) Uurleiders: 1e uur 2e uur 3e uur

Benni Kniest Nicole v.d. Bovenkamp Nicole v.d. Bovenkamp

Afmelding (ook per sms)

06 14 80 59 41 Alleen op donderdag

Niet bellen tussen 17.45 en 18.00 uur!

Redactie Clubblad Redactielid

Paul Duijf

Palestrinalaan 1057 06 51 68 56 34 8031VG Zwolle

clubblad@reddingsbrigade-zwolle.nl

-3-


Inhoudsopgave Blz. 5

Voorwoord

Blz. 6

Uitbreiding Bestuur

Blz. 7

Hoog Water

Blz. 8

Oefening IJsredding

Blz. 10

Zwolse Grachtentocht

Blz. 13

Gulle Gift

Blz. 14

Examens 2012 Kledingeisen

Blz. 15

WWWeetjes

-4-


Voorwoord Hallo allemaal Wat vliegt de tijd voorbij. Nog 2 ½ maand, dan zijn de examens en is het seizoen al weer voorbij. Ik wens iedereen alvast veel succes met alle voorbereidingen en het examen zelf. Daarnaast zijn er binnen de vereniging vele ontwikkelingen gaande, waaronder uitbereiding van het bestuur en nieuwe commissies. Sommige mensen weten het al, anderen nog niet, maar Jolanda Kwakkel zal i.v.m. studie haar taken binnen onze vereniging tijdelijk neerleggen. Zij is voor iedereen een vertrouwd gezicht in het bad, en voor ons een trouwe steun en toeverlaat. Wij zullen haar ondersteuning missen, maar wensen haar veel succes met haar studie. De verwachting is, dat zij in het seizoen 2013/2014 weer haar taken op zal pakken. Ondertussen zal zij wel in het bad te zien zijn, maar dan als moeder. Haar taken worden zijn verdeeld en opgevangen door diverse leden. Heeft u vragen, dan kunt u terecht bij Heleen van Balen Mona van de Bilt-Koot, voorzitter

-5-


Uitbreiding Bestuur Ons bestuur is dit seizoen uitgebreid en daar zijn wij heel blij mee. Op dit moment zitten de volgende mensen in het bestuur: Voorzitter Mona van de Bilt Vice voorzitter Heleen van Balen Secretaris Ingrid Ramaker Penningmeester Truus Breeuwsma (zij stopt per 1 juli 2012) Bestuurslid afdeling Opleiding Jentje Breeuwsma Bestuurslid afdeling Preventie & Hulpverlening Mark Duijf Bestuurslid afdeling Sport & Spel Heleen van Balen Algemeen bestuurslid Edwin Visser (per 1 juli 2012 neemt Edwin de functie van Penningmeester over) Algemeen Bestuurslid Paul Duijf (per 1 juli 2012 vervult Paul de functie van bestuurslid afdeling promotie) Algemeen Bestuurslid Rene Doorn Vice penningmeester Op dit moment zijn wij naar op zoek naar een vice penningmeester. In het clubblad van april, die uitgereikt wordt tijdens de examenavonden, zal ik inhoudelijk meer vertellen over de taken van de bestuursleden en besteed ik aandacht aan de verschillende commissies. -6-


Hoog Water Onlangs hebben we in Nederland te maken gehad met een zeer hoge waterstand. De Alarmploeg van de Reddingsbrigade Zwolle heeft zelfs een Vooralarm gehad vanuit de Bond om gereed te staan voor de dreigende situatie in de provincie Groningen. Tot een inzet is het niet gekomen. Enkele leden van de Alarmploeg hebben op 7 januari onder deze bijzondere omstandigheden geoefend op de IJssel bij Zwolle.

-7-


Oefening IJsredding Nadat het hoge water uit het vorige bericht weer tot acceptabele hoogte was gedaald (klinkt tegenstrijdig), kwam er een geweldige vorstperiode. Zodra er redelijk ijs ligt, komen de redders van onze vereniging altijd in actie om te oefenen op het ijs. Omdat het de hele week al hard gevroren had, bleek het op zaterdag 4 februari niet heel makkelijk om –in droogpak- door het ijs te zakken. Dit keer hadden we voor een rustige locatie gekozen: de Noorderkolk in Holtenbroek (bij Westerveld). Hier zijn we het (schaats)publiek niet tot last en staan we nagenoeg niemand in de weg. Toch kwamen er nog behoorlijk wat mensen kijken naar de oefening.

Bij de oefeningen op het ijs trainen we als eerste zelfredzaamheid (hoe kom ik uit een wak of bijt) en daarna oefenen we het redden van een slachtoffer. Dit keer hebben we ook geoefend met het gebruik van een brancard. Uiteraard zijn alle deelnemers op het ijs gezekerd met een drijvende lijn.

-8-


Foto’s Š Gijs Hoskam (foto.hoskam.eu)

Na afloop konden alle spullen weer opdrogen in de stalling. De droogpakken hangen we sinds kort aan een speciaal droogapparaat, dat eigenhandig door enkele leden gebouwd is. Hierdoor worden de pakken ook van binnen gelucht.

-9-


Zwolse Grachtentocht Door de aanhoudende vorst werd er niet alleen geoefend op het ijs: het ijs werd zelfs zo dik, dat er een heuse schaatstocht op de Zwolse grachten georganiseerd werd. Wat op dinsdag nog als een losse, grappige opmerking van een Zwolse ondernemer gold, werd in enkele dagen door 7 ondernemers uitgebouwd tot een enorm evenement op het Zwolse ijs. Voor de veiligheid werd de Reddingsbrigade Zwolle ingezet, waarbij de aandacht lag op redding uit het water, transport van slachtoffers over het ijs en eerste hulp. De vereniging was met 18 vrijwilligers en twee posten present. De hoofdpost (een legertent, geleend van Jan Groen) stond op het Rodetorenplein. De hulppost (onze nieuwe vouwtent) was gestationeerd in het park bij de Sassenpoort. Hier was het oppassen geblazen, want er zaten wat nare hobbels op het ijs.

- 10 -


Omdat er natuurlijk niet gevaren kon worden, werd er gekozen voor transport van personeel en materieel over de weg. Hiervoor zijn de volgende voertuigen ingezet: • ZWO-110: auto gesponsord door Blankier Autoverhuur • ZWO-210: auto van Sander Koopman en Louise v/d Berg • ZWO-220: Quad gesponsord door Spacewinner Zwolle

- 11 -


In totaal zijn er 7 mensen door ons geholpen, variĂŤrend van snijwonden tot botbreuken. In twee gevallen is de brancard ingezet voor transport en in twee gevallen hebben we samengewerkt met de ambulancedienst. Ook zijn we ingezet door de Meldkamer Oost Nederland. Aan het einde van de dag kwam er nog een moeder naar ons toe die haar 12 jarige zoon al een uur kwijt was. Gelukkig hebben we hem al snel kunnen vinden op het ijs achter de Media Markt.

Het was een mooie, maar lange dag: om 8.30 uur stond de koffie al klaar en rond 19.30 uur verlieten we na een gezamenlijke maaltijd de stalling weer. Iedereen bedankt voor zijn of haar inzet en flexibiliteit!

- 12 -


Gulle Gift Tijdens de ijsredding-oefening (zie pag. 8) bleek dat de Afdeling Preventie & Hulpverlening eigenlijk altijd drijvende lijnen leende bij diverse leden. Ons lid Albert Jan Pool vond dit niet praktisch en heeft geheel belangeloos de Reddingsbrigade Zwolle maar liefst zes compleet nieuwe drijvende lijnen van 30 meter geschonken.

Appie, bedankt!

- 13 -


Examens 2012 De examens zijn gepland op donderdag 19 en 26 april. De data moeten nog goedgekeurd worden door Rayonadministrateur Oost. De data zijn nog onder voor behoud. De kandidaten die afzwemmen krijgen kort voor het examen, bericht hoe laat hij/zij aanwezig moeten zijn.

Kledingeisen Voor de brevetten junior- en zwemmend redder en de diploma’s Life Saver gelden de volgende kledingeisen: - Badkleding - T-shirt, blouse of hemd met lange mouwen - Lange broek (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid in niet toegestaan) - Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen, dat vaak is vervaardigd uit een soort nylon) - Schoenen (plastic, leren of sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder stevige zool zijn niet toegestaan) Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. broek/blouse een jurk met lange mouwen of rok/blouse met lange mouwen dragen. De jurk/ rok moet tot over de knie reiken. De kledingstukken behoren zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn.

- 14 -


WWWeetjes Sinds kort heeft de Reddingsbrigade Zwolle een nieuwe Facebook-pagina: www.facebook.com/reddingsbrigadezwolle. Heb je een Facebook-account? Klik dan op “Vind ik leuk”. Ook is er een nu een nieuwe, algemeen Twitter-account van de Reddingsbrigade Zwolle: @rbzwolle. Als je dit account volgt blijf je ook via Twitter op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

- 15 -


Reddingsbrigade Zwolle Postbus 40072 8004 DB Zwolle

- 16 -

Profile for Reddingsbrigade Zwolle

RBZ Clubblad Februari 2012  

RBZ Clubblad Februari 2012  

Profile for rbzwolle
Advertisement