Page 1

РАЗПРОСТРАНЯВА СЕ С ВЕСТНИК

В РАМКИТЕ

BG.RBTH.COM

Космос

Ще намери ли Украйна алтернатива на Газпром? Експертите не вярват.

Климатът излезе от бутилката. Прогноза за близките векове.

Защо руските писатели искат да живеят в подмосковното селище Переделкино?

СТР. 03

LORI/LEGION MEDIA

Кой е виновен? ИТАР-ТАСС

Директен въпрос

СТР. 04

СЪВМЕСТНО ИЗДАНИЕ С РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА

ЧЕТВЪРТЪК, 8 МАЙ, 2014

NOTA BENE

ВЪПРОС – ОТГОВОР

Подходящ климат за търговията

България. Впрочем отрицателното търговско салдо се получава главно от доставките на нефт. Ще припомня, че в структурата на износа на България, която всъщност не добива нефт, значителен дял заемат именно нефтените продукти, които се произвеждат от „отрочето” на „Лукойл“. Подобна схема на доставка на суровина, която след преработка с начислена добавена стойност се изнася като готова продукция, е печеливша за всяка икономика. В случая това е бензин, който отговаря на всички съвременни екологични стандарти. Намаляването на доставките на суровина (нефт) от Русия ще има отрицателен ефект, така че балансът трябва да се изравни чрез увеличаване на взаимните доставки. Трябва да се вземе под внимание и предлагането на услуги (туризъм, транспорт и др.), като тук везните се накланят в полза на България. Затова въпросът трябва да се разглежда комплексно.

AP

Рурско-българската търговия достигна оборот от 7 млрд. щатски долара. За това, какви стъпки могат да бъдат предприети за укрепване на деловото сътрудничество между двете страни, разказва шефът на Търговското представителство на Руската федерация в България ИГОР ИЛИНГИН. Обемът на руско-българския търговски обмен отговаря ли на потенциала на двете страни?

Русия доставя на България големи количества газ. След въвеждане в експлоатация на „Южен поток“ доставките ще се увеличат многократно

Обемът на сътрудничеството отговаря на създалите се на този етап отношения. През 2013 г. стокооборотът достигна около 7 млрд. щатски долара (най-голям обем на търговия)при значително положително салдо в полза на Русия. Русия доставя главно енергийни ресурси? Да. Това отговаря както на икономическата структура в България, така и на нейните

интереси. Освен значителното количество газ, доставяме също така и големи количества нефт и нефтени продукти. Последните се използват предимно за преработка в най-голямото предприятие на България – „Лукойл Нефтохим Бургас“. Това е дъщерна фирма на руската компания „Лукойл“. Само този завод дава 25% от всички данъчни постъпления в българския бюджет и около 9% от БВП на

Българските плодове и зеленчуци изчезнаха от руския пазар. Защо? Това преди всичко е свързано със сегашната икономическа ситуация в самата България, тъй като след проведените реформи селското стопанство се оказа много раздробено. Не останаха големи производители, има малки предприятия, които се занимават с преработка и производство на консерви.

ПРОДЪЛЖАВА НА СТР. 2

Руская марка Един поглед върху втория модел на оригиналния телефон

Смартфонът следи за здравето на човека YotaPhone 2 работи с последната версия на Android, има четириядрен процесор Snapdragon 800. Размерът на екрана е 5 инча. АННА ШАТАЛОВА РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ

Екранът е по-голям (първият модел беше с диагонал 4,3 инча). Изображението е Full HD, а острите ръбове на корпуса са заоблени, което придава на устройството по-изящен вид и обтекаема форма. Допълнителният екран също е променен.

СТР. 08

Така изглежда YotaPhone 2

Плътността на пикселите е по-голяма, от старите 170ppi е увеличена на 235ppi, което значително повишава качеството на черно-белия екран. Подобрени са и функциите на втория екран – сега освен че показва изображения, може да служи като контролен панел. На откриването на „краудсорсинг“ платформата Yota Idea Camp в Москва ръководителят на Yota Devices Влад Мартинов сподели, че предстои второто поколение смартфон YotaPhone с два екрана да придобие масовост, за разлика от специализираното изделие с първата версия. Планира се новото устройство да излезе на пазара в края на 2014 г. Основното предимство на

YotaPhonе според неговите създатели е вторият екран, който позволява икономичен разход на батерията и преглед на актуализациите без губене на време за отключване на главния цветен екран. Освен това Yota Devices предвиждат опция за следене на здравословното състояние на собственика му. Ръководителят на Yota Devices Влад Мартинов заяви, че програмистите на компанията вече работят по създаването и инсталирането на софтуер във втория модел, който да позволи на притежателите на YotaPhonе да следят изгорените калории, изминатите километри. Телефонът сам ще прави необходимите изчисления без никакви допълнителни приспособления.

Отиват си... Юрий Совцов РЕДАКТОР

Е

то че отново идва денят, наричан празник със сълзи на очи. Утре много руски семейства ще поменат победителите – почти няма незасегнати от войната, отнела десетки милиони животи. Все по-малко остават участниците от Великата отечествена война. Наскоро от този свят си отиде бащата на моя приятел Николай Фьодорович Снегирьов. Във войната се включва при Москва, остава жив след страшната битка край село Крюково, на фронта е до Победата. Като всички фронтоваци и той беше невероятно скромен човек, и също като тях не обичаше да си спомня за войната. Как ще живеем, след като си отиде и последният ветеран от Ветората световна война? И с тях безвъзвратно си отива един морален заряд с особена сила, който ги тласкаше от окопите и оставяше без особен смисъл въпроса за цената на живота. За тях цената на живота беше цената на Родината. Колко такива герои ще открия измежду моите съвременници? Не знам. Надявам се само, че примерът на дядовците ще помогне на внуците да предпочетат Русия.

НОВИНИ Една забрана по-малко

© РИА “НОВСТИ”

„Росавиация“ отмени забраната за превоз на течности в ръчния багаж, действаща от 10-и януари във всички руски летища. Допълнителните мерки за сигурност бяха предприети във връзка с провеждането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Сочи. Някои летища, като Шереметиево, Пулково и Богашево, отмениха забраната за превоз на течности още на 21-и март, защото не бяха постъпили никакви разпоредби за удължаване на забраната.

С ювелирна точност В НИИ за спешна помощ „Н.В. Склифосовски“ бе проведена първата в историята на столичното здравеопазване операция по имплантиране на система за спомагателно кръвообращение. Това не е присаждане на сърце, което вече е усвоено в много от градовете с население над 1 милион души, а „монтиране“ на титанова помпа, която помага за кръвообращението. А и самите помпи трябваше да се внасят от САЩ и Германия, което означаваше по 10 милиона рубли за един прибор – не всеки регион може да си позволи такива разходи. Майсторите от Зеленоград създадоха прибор, който е 2,5 пъти по-евтин, а същевременно и по-качествен.


Какво ново?

НОВИНИ. АНАЛИЗИ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ ДУМА ЧЕТВЪРТЪК_МАЙ 8_2014

FOTOIMEDIA

700 хиляди руски туристи посетиха България през миналата година

Подходящ климат за търговията Повечето селскостопански производители не могат да осигурят редовни доставки на нужното количество за руските търговски мрежи. Понастоящем се работи за подобряване на ситуацията в българските селски райони, като се създават кооперации. Доставките на пресни плодове и по-специално на череши нарастват с добри темпове. Според вас кои проекти следва да се реализират, за да се увеличи стокооборотът през следващите няколко години? На този етап проектният подход се ползва със специален приоритет, макар че и преди работата на търговското представителство се основаваше на конкретни резултати. Днес нещата вече са по-добре структурирани, има много поточни (с оглед на взаимните задължения и отговорности) схеми за взаимодействие на бизнеса, търговските представителства, както и на Министерството на икономическото развитие, което организира и координира тази работа. Така че в рамките на проектната работа изграждаме отношения с корпорацията „Технология на металите“ („Псковелектросвар“ АД) за

насърчаване развитието на високотехнологичното оборудване. В условията на регионално сътрудничество с Липецка област имаме подписани договори за доставка на изделия с „Липецкото машиностроително предприятие“ (машини), „Липецкия хладилен комбинат“ (сладолед). Изпълняваме един добър проект със „Союзплодимпорт“. Надяваме се да реализираме тяхната продукция в България. В бъдеще ще се ориентираме и към пазарите на съседните страни. В момента „Лукойл“ реализира един от най-големите чуждестранни проекти по модернизация на собственото производство, като това се случва точно в България. Инвестициите в този проект възлизат на 1,5 млрд. долара. Това са най-модерни технологии, най-големият комплекс за хидрокрекинг на Балканите. Ние подпомагаме неговата реализация според възможностите ни, като се надяваме той да доведе до нарастване на руския износ с 1 млрд. долара годишно. Ако засега в България се доставя предимно петрол, то в бъдеще тя ще купува мазут.

стъпките, които възнамерявате да предприемете за решаването на този проблем? Икономическата ситуация преди всичко. Българската икономика още не се е стабилизирала след кризата от 2008 г., затова търсенето на руска продукция е ограничено. Надяваме се през следващата година ръстът на БВП на България да приближи 2% и вече на фона на този ръст разчитаме, че доставките на машиностроителна продукция ще се увеличат, включително и на изделия за модернизация на енергийните обекти. Предвижда се и участие в големи инфраструктурни проекти. С приоритет е газопроводът “Южен поток”. Този огромен проект предвижда инвестиции от порядъка на 3,5 млрд. щатски долара. Какъв ще е взаимниятстокооборот през 2014 г.? Очакваме високото ниво, достигнато през 2013 г., да ни служи за ориентир през 2014 г., въпреки промените в икономическата конюнктура. В бъдеще очакваният ръст до края на 2015 г. е 7,5 млрд. щатски долара, а по-нататък и 8-8,5 млрд. долара.

Какво пречи на развитието на двустранните руско-български търговски отношения и какви са

Беседата води Виктор Кузмин

www.russia.bg На историята и днешния ден на рускобългарските отношения е посветен сайтът на посолството на Русия в България

ДЕТАЙЛИ

Дилема Цената на независимостта

Петте пръстена – за Гърция

Отказът може да струва скъпо на ЕС

Властите в Сочи взеха решение да подарят на Гърция конструкциите на олимпийските пръстени, които бяха монтирани в града по време на Игрите. Ще бъде подарена конструкцията от пръстени с височина три метра, която бе монтирана в планинския клъстер. Те ще попълнят гръцката колекция от олимпийски пръстени. Останалите символи на Игрите ще красят Сочи.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ СТР. 1

ЧЕТЕТЕ НА

РУСКИ ДНЕВНИК

„Йо-мобилът“ замина Проектът на автомобила просто стана нерентабилен, и неговият собственик, милиардерът Михаил Прохоров, реши окончателно да се откаже от него. Бизнесменът продаде на държавата целия проект за автомобила на символичната цена от 1 евро . Напомняме: планираше се първият хибриден „Йо-мобил“ да бъде произведен в Санкт Петербург през втората половина на 2012 г.

Burger King срещу McDonald‘s Американската верига за бързо хранене Burger King планира да открие свои заведения в Крим, където още в началото на април преустановиха работа ресторантите на един от нейните основни конкуренти – веригата McDonald‘s. В момента Burger King нямат ресторанти в Крим. На руска територия работят 200 ресторанта от веригата.

Реклама става тиха Рекламата вече няма да звучи по-силно, отколкото програмите и филмите, по време на които тя се включва. Това се отнася и за радиото, и за телевизията. Промяната е отразена в законопроект, одобрен от правителствена комисия. Рекламата дразни не само със своето често излъчване и повторяемост. От рекламните компании не крият, че озвучаването на рекламните клипове преминава през специална обработка.

При желание Европа може да се откаже от руския газ. Но това ще й коства поне 215 млрд. долара, смятат експерти. ЕЛЕНА ХОДЯКОВА ВЕДОМОСТИ

За да се откаже веднага от руския газ, Европа ще трябва да инвестира 215 млрд. долара в близките четири години, се посочва в отчета на Bernstein & Co. Средствата са необходими за изграждане на мощности, които да поемат втечнения природен газ (ВПГ), атомни електроцентрали, алтерна- Американският шистов газ е тивни енергийни източници и твърде скъп за Европа разработване на залежи от въглища. Bernstein. Още около 50 млрд. Но това са само част от раз- долара годишно Европа ще ходите. Европа може да пре- трябва да плаща на „Газпром“, насочи за себе си част от ВПГ, се отбелязва в отчета. Около който сега се изнася за Азия, 120 млрд. куб. метра газ се с м я т а т е к с п е р т и т е о т доставят по силата на дългоBernstein. Това ще даде 27 срочни договори, в които е замлрд. куб. метра газ годишно. ложено условието „вземай или Обаче допълнителното търсе- плащай“. Част от договорите не ще доведе до покачване на изтичат през 2020 г., да не гоцените на ВПГ с 10 до 25%. В ворим за италианската компарезултат на което и без това ния Eni и германската компаскъпият ВПГ ще се оскъпи ния RWE, договорите с които почти двойно в сравнение с ру- важат чак до 2035 г. ския газ от тръбопровода. ДоИ на последно място откапълнителните разходи за това зът от газа на „Газпром“ ще когориво ще са около 40 млрд. ства на Европа увеличение на долара. Други 30 млрд. куб. въглеродните емисиите с 300 метра газ могат да бъдат наба- млн. тона годишно, загуба на вени чрез доставка на ВПГ от повече от 10 000 работни САЩ. Но той ще бъде по-скъп места, като повечето предприот руския. Това са допълни- ятия, които ползват значителтелно около 40 млрд. долара ни количества газ, неизбежно годишно, сочи отчетът на ще бъдат закрити. REUTERS

02

„Разрешете да служа в руската армия!“ Имигрантите молят властите да им разрешат да служат в руската армия. Съответното заявление за това бе разпространено от Федерацията на имигрантите в Русия (ФИР). „Милиони имигранти, в това число бивши граждани на Съветския съюз, пребиваващи към днешна дата на територията на Русия, са готови да служат във въоръжените сили и да участват в отбраната на Руската федерация“, – се казва в заявлението.

ФОТОФАКТ

ЧУЖДИТЕ МЕДИИ ЗА РУСИЯ НЕРЕШИТЕЛНОСТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

АРКТИКА — ВТОРИЯТ ФРОНТ?

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ФРАНЦИЯ

Решимостта на Европа да наложи твърди санкции срещу Москва отслабва под натиска на корпоративните лобита, защото компаниите предупреждават своите правителства, че ще им струват прекалено скъпо ответни мерки от страна на Кремъл. Европейските страни с недоволство изслушват назидателните изявления на САЩ, знаейки, че обемът на търговия на ЕС с Русия превишава десет и повече пъти обема на търговията със САЩ.

Арктика винаги е била стратегически регион: в нейните ледени води плават множество атомни подводни лодки. Може ли Арктика да се превърне в зона за потенциални конфликти на страните, които разгръщат там своите войски? Лоран Майе, съветник за особени поръчения при МВнР на Франция казва, че всичко това са информационни шаблони. „Трябва по-скоро де се отървем от тях, – смята той – Подобни предположения са плод на фантазията“.

„ТОВА НЕ Е НАША БИТКА“ САЩ

В една стара песен на Джони Кеш се казваше, че „в града не трябва да се носи оръжие“, ако не си готов да го използваш. Президентът Обама и Джон Кери несъмнено отново се озоваха в калта, както и в случая със Сирия. Независимо от това, те продължават да се бъркат в чужди работи и да замерят с предупреждения и заплахи, за които нямат сили да приложат на практика. Те блъфират макар че американският народ им казва: „това не е наша битка“.

„Когато войските на НАТО обкръжават Русия от всички страни и новото украинско правителство издава заповеди да се стреля по мирните жители и руското население, населяващо Източна Украйна, то ние, жителите на Русия, не можем да стоим със скръстени ръце и да наблюдаваме как това се случва, – заяви за новинарския сайт „Газета. ру“ ръководителят на Федерацията на мигрантите Мохамед Амин Маджумер.

ИНТЕРЕС КЪМ СВЕТИТЕ ЗЕМИ

РУСКОТО УЧИЛИЩЕ Е ПОСИЛНО

ГЕРМАНИЯ

САЩ

Все повече руски християни се насочват към Светите земи. Дори в правителството на Русия се намират такива хора. Статистиката на израелското Министерство на туризма потвърждава тази тенденция: през 2005 г. страната е посетена от 45 000 руски туристи, а през миналата година техният брой достигна 600 000. Интересът към Светите земи се възроди още през 90-те години. След краха на комунизма много хора отново се обърнаха към религията.

Доктор Анели Лакс, майка на две деца, математик от университета в Ню Йорк, казва, че е разочарована от образованието в САЩ – държавно, частно, всякакво. Защото, тя така смята, руснаците ни изпреварват. В САЩ казват, че за да бъдат изпреварени руснаците, трябва да се повиши качеството на преподаване. И вече само този факт красноречиво говори за проблемите на американското образование, а може би и на образованието в цял свят.

© РИА «НОВОСТИ»

И ЩЕ ЗАГЪРМЯТ ОРКЕСТРИ! Репетициите за парада на Победата в Москва завършиха. В тазгодишния парад ще участват 11 000 военни, 150 единици военна техника, 69 самолети и вертолети.


ЧЕТЕТЕ НА

www.russia.bg На историята и днешния ден на рускобългарските отношения е посветен сайтът на посолството на Русия в България

РУСКИ ДНЕВНИК

Пазари

НОВИНИ. АНАЛИЗИ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ ДУМА ЧЕТВЪРТЪК_МАЙ 8_2014

03

Гориво Търсене на варианти

Властите в Украйна разчитат на реверсивни доставки от Европа: имат планове да изкупуват руски газ, предназначен за европейските потребители. Реално ли е това? АЛЕКСЕЙ ЛОССАН РУСКИ ДНЕВНИК

Според изявлението на украинското Министерство на енергетиката на страната през 2014 г. ще бъде достатъчно да внесе само 15 млрд. куб. м руски газ, останалите 35 млрд. ще получи чрез реверсивни доставки от Европа. Работата по този проект беше започнала още по времето на Виктор Янукович. През 2012 г. Украйна получи такава реверсивна доставка газ от Полша по договор с немската компания RWE, а през 2013 г. доставката беше от Унгария. Цените за този газ обаче бяха доста високи – средно по 390 долара за хил. куб. м, тоест с около 100 долара по-скъпо от цената на газа, който получаваха с намалението от Русия. Сега обаче поради повишаването на цената на руския газ

ситуацията се промени и стана по-изгодно газ да се закупува от Европа, а не от „Газпром“. В тази ситуация украинските власти основно се надяват на Словакия: от тази страна могат да се експортират назад към Украйна до 30 млрд. куб. м газ за година (според преценката на украинската страна). Технически такива реверсивни доставки са напълно възможни. „За тази цел страната, която е готова да организира такава реверсивна доставка, трябва да има локален излишък от газ. Благодарение на това, че „Газпром“ сключва договори по схемата „вземай или плащай“, много от страните имат такъв излишък“ – казва главният аналитик на UFS IC Иля Балакирев. Според тази схема купувачът е длъжен във всички случаи да плати частта от договорената доставка на газ, независимо от това какъв обем е закупил. Вследствие на това при него се появява известен излишък от газ: такъв излишък има и Словакия.

ИТАР-ТАСС

Ще намери ли Украйна алтернатива на Газпром?

Украинските власти разчитат на реверсивни доставки от Европа. Но експертите смятат, че това не е изход „В Словакия няма допълнителни газопроводи, които биха осигурили износ на газ от страната. Наличните газопроводи се пълнят с руския газ, който се доставя по сключения преди няколко години договор между „Газпром“ и словашкия оператор Eustream“, – казва главният експерт на УК „Финам Мениджмънт“ Дмитрий Баранов. Поради това тук по-скоро става дума за така наречения виртуален реверсив. Както ни разказа доц. Иван Капитонов от катедрата за държавно регулиране към Руската академия за народно стопанство, приборите в газоизмерителната станция показват, че определен обем газ уж се доставя

Главният риск за Европа: Украйна няма да има средства да плаща за доставките в Европа, но в действителност газът за Украйна се пълни в тръбата предварително. „По такъв начин технически няма никакъв реверсив, а Украйна просто източва газ направо от руския тръбопровод“ – казва експертът. Юридически „Газпром“ има право да не плаща за транзита на този газ, обаче Украйна не иска да губи тези доходи и на-

рича тази схема реверсив. По инициатива на президента Виктор Янукович беше запланувано да се започнат такива реверсивни доставки на газ за Украйна още през ноември 2013 г., но тогава това решение беше спряно от „Газпром“. В интервю пред телевизия „Русия 24“ през април т.г. главата на газовия концерн Алексей Милер изказа съмнение относно законността на тези доставки на газ за Украйна. По думите на Иля Балакирев по-продуктивен за Газпром би бил отказът от формулата „вземай или плащай“ и понижаването на цената за словаците, нещо, което би направило за тях тези реверсив-

Финанси Пул за валутни резерви и Банка за развитие ще заработят още през 2015 година

Петте страни от БРИКС създават обща каса В най-скоро време МВФ ще престане да бъде единствената световна организация, която може да оказва международна финансова помощ. Страните от БРИКС създават алтернатива. ОЛГА САМОФАЛОВА “ВЗГЛЯД”

Страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия,Китай и ЮАР) постигнаха голям прогрес в създаването на алтернативни структури на Международния валутен фонд и Световната банка, където доминират САЩ и ЕС. Пул за валутни резерви като алтернатива на МВФ и Банка за развитие на страните от БРИКС като алтернатива на Световната банка ще заработят още през 2015 г. Това потвърди посланикът за специални поръчения към външното министерство на Русия Вадим Луков. Бразилия вече е готова с проект на устав за Банката за развитие, а Русия изработва междуправителственото съглашение за създаването на тази банка – каза дипломатът.

Страните от БРИКС вече са съгласували помежду си размера на уставния капитал на тези нови структури. Всеки един от тях ще бъде от по 100 млрд. долара. „Сега се водят преговорите за разпределението на началния капитал от 50 млрд. долара между партньорите и за местоположението на централата – каза дипломатът. Предполага се, че в Пула за валутни резерви Китай ще внесе 41 млрд. долара, Бразилия, Индия и Русия – по 18 млрд., а Южна Африка – 5 млрд. Размерът на тези вноски съответства на икономическия потенциал на страните. За сравнение: общият обем на средствата на МВФ, който се определя по специални правила за ползване – SDR, сега е 238,4 млрд. евро, или 369,52 млрд. долара. Пулът за валутни резерви на страните от БРИКС естествено е по-малък от този на МВФ. Но 100 млрд. долара са напълно достатъчни за петте страни, докато в МВФ влизат 188 страни, на които

ЦИФРИ

100

млрд. долара ще бъде размерът на уставния капитал на всяка една от новите структури. Водят се преговори за местата, където ще бъдат техните централи.

20%

- такава част от световната икономика се пада на петте страни от БРИКС, при това тази цифра бързо расте. (ЕС произвежда 16% от световния БВП).

Страните от БРИКС вече съгласуваха размера на уставния капитал на новите финансови структури

във всеки един момент може да им потрябва финансова помощ. Страните от БРИКС създават тази Банка за развитие като алтернатива на Световната банка, за да могат да се кредитират проекти, които да са изгодни не за САЩ и ЕС, а именно за развиващите се страни. Целта на банката е финансирането на първо място на външни, а не на вътрешни проекти. Собствените си проекти страните и сами могат да си развиват. Русия например разполага за тази цел с ресурсите от Фонда за национално благосъстояние. „Кредитите от Банката за развитие ще бъдат предназначени не толкова за страните от БРИКС, колкото за инвестиране в инфраструктурни проекти в други страни например в Африка. БРИКС може да предостави изгоден кредит на някоя африканска страна за развитие на нейната хидроенергетика, за която страните от БРИКС ще могат да доставят оборудването или да поемат

строителството“ – казва експертът Иля Прилепски от Икономическата експертна група. Ако кредитът се предоставя от МВФ, оборудването ще бъде осигурено от западните страни, които контролират работата на фонда. Създаването на Банката за развитие има също така политическо значение, защото позволява на страните от БРИКС да прокарват своите интереси в чужбина. „Това е политически ход, който ще засили и укрепи позициите на онези страни, чието мнение често не се взема под внимание от техните американски и европейски колеги“ – казва ръководителят на департамента за анализи на ИК „Golden Hills-КапиталЪ АМ“ Наталия Самойлова. Впрочем създаването на тези алтернативни обединения не означава, че страните от БРИКС ще излязат от Световната банка или МВФ – поне на първо време – добавя Прилепски. Целият текст четете на: http://vz.ru/economy/ 2014/4/10/681518.html

ни доставки икономически нецелесъобразни. Компанията Eustream заяви, че реверсивните доставки на газ за Украйна не са възможни без съгласието на „Газпром“. Същото потвърди и министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак. Представител на Eustream също поясни пред Ройтер, че доставката на газ по четирите газопровода, които пренасят руския газ до Словакия, ще наруши условията на договорите с Газпром. Нещо повече, главният риск за европейските компании е в това, че Украйна няма да може да плаща за тези реверсивни доставки на газ.

ЗА КАКВО ГОВОРЯТ Предлагат на парите да се върнат Правителството обсъжда идеята за амнистиране на върнатите в страната капитали, включително и ценните книжа, сподели пред „Ведомости“ високопоставен чиновник и служител на правителството. Разглежданите варианти са два. Първият е обявяване на частична амнистия, тоест при връщане на капитала данъкоплатецът се освобождава от санкции и глоби за неплатени данъци, както и от наказателна отговорност, но заплаща самия данък, вторият е пълна амнистия. Първият вицепремиер Игор Шувалов харесва втория вариант, твърди чиновникът от правителството. Представителят на Шувалов отказа коментар. Доходите, придобити от престъпна дейност, категорично не подлежат на амнистия. Шансовете за приемане на идеята от страна на правителството са големи.

СПЕЦИАЛНИТЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РАЗДЕЛИ ЗА РУСИЯ, НАПИСАНИ И ПУБЛИКУВАНИ ОТ RUSSIA BEYOND THE HEADLINES, ОТДЕЛ ВЪВ В. РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА (РУСИЯ), ИЗЛИЗАТ В СЛЕДНИТЕ ВЕСТНИЦИ: ДУМА, БЪЛГАРИЯ • THE WASHINGTON POST, THE NEW YORK TIMES И THE WALL STREET JOURNAL, САЩ • THE DAILY TELEGRAPH, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ • LE FIGARO, ФРАНЦИЯ • THE ECONOMIC TIMES, ИНДИЯ • FOLHA DE S.PAULO, БРАЗИЛИЯ • LA REPUBBLICA, ИТАЛИЯ • EL PAIS, ИСПАНИЯ • LA NACION, АРЖЕНТИНА •SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, ГЕРМАНИЯ • ПОЛИТИКА И ГЕОПОЛИТИКА, СЪРБИЯ • NOVA MAKEDONIJA, MACEDONIA • LE SOIR, БЕЛГИЯ • MAINICHI, ЯПОНИЯ • EL OBSERVADOR, УРУГВАЙ • GLOBAL TIMES, КИТАЙ • JOONGANG ILBO, ЮЖНА КОРЕЯ • THE AGE И THE SYDNEY MORNING HERALD, АВСТРАЛИЯ • ELEUTHEROS TYPOS, ГЪРЦИЯ • THE GULF NEWS И AL KHALEEJ, ОАЕ E-MAIL INFO@RBTH.RU. ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ НА TTP://RBTH.RU/ABOUT ДУМА СЕ ИЗДАВА ОТ „ДУМА 2008“ ЕООД, СОФИЯ – 1000, УЛ. „ПОЗИТАНО“ 20А. TEL: +359 02 97 05 200; ПЕЧАТ: “НЮЗПРИНТ“ ЕООД – 1113 СОФИЯ, УЛ. „ТИНТЯВА“ 100


04

РУСКИ ДНЕВНИК

Наука и техника

ЧЕТЕТЕ НА

НОВИНИ. АНАЛИЗИ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ ДУМА ЧЕТВЪРТЪК_МАЙ 8_2014

www.russia.bg На историята и днешния ден на рускобългарските отношения е посветен сайтът на посолството на Русия в България

ГЛОНАСС С точност до милиметър

НОВИНИ ОТ ИНСТИТУТИТЕ И ЛАБОРАТОРИИТЕ

Вашият космически навигатор

„КАКВО Е ЦИВИЛИЗАЦИЯТА? ТОВА СА ПОСТОЯННИТЕ ОТКРИТИЯ, КОИТО ИЗВЪРШВА ЧОВЕШКИЯТ РАЗУМ“. ВИКТОР ЮГО

Спътниковата навигационна система ГЛОНАСС е руски проект. Често питат, защо е нужен ГЛОНАСС, ако целият свят вече използва американския аналог GPS? СЕРГЕЙ СИДОРОВ РИА НОВОСТИ

Този човекоподобен робот, създаден в Центъра за подготовка на космонавтите (ЦПК), се планира да бъде използван за изпълнението на различни операции в открития космос

© РИА «НОВОСТИ» (3)

Пулт за управление на гофриран открит капан в Института за ядрена физика “Г. И. Будкер” в Новосибирск

Сътрудниците на компанията “Герофарм”(Санкт Петербург) участват в създаването на пълен цикъл на комплексна разработка

С помощта на сигналите и на ГЛОНАСС, и на GPS потребителят решава една и съща задача – определя точката на картата, в която той се намира. В това отношение американската и руската система са в паритет. И потребителят просто няма мотивация да премине от едната система на другата. Ситуацията се променя, ако се използва оборудване, което приема и обработва сигнали и от двете системи. В този случай потребителят печели много по отношение на скоростта за определяне на координатите и надеждността: за „стандартните“ градски условия тя нараства от 60-70% до абсолютна стойност – почти 100%. При това операторът на навигационната система (за GPS това винаги е бил и си остава Пентагонът) притежава възможността или да изключи гражданския сигнал, или изкуствено да го влоши. Тази функция се поддържа от новото поколение спътници на GPS. Тук дори не става дума за военен конфликт: самата заплаха от изключване на „навигационния шалтер“ може да се използва за постигане на различни цели. Затова от технологичната зависимост в тясната сфера на спътниковата навигация има само крачка до икономическата, политическата и военната зависимост. Критически важната инфраструктура, която се използва в

цял свят, и от която зависи значителна част от националната икономика, не трябва да зависи само от една държава. Затова в Русия двусистемната навигация ГЛОНАСС/GPS е приета за държавен стандарт, който се изисква за всички държавни учреждения и за обществената безопасност. Често казват, че GPS е значително по-точна от ГЛОНАСС. Практически тази теоретична разлика не е от значение поради две причини. Първата е, че просто не съществуват навигационни приемници, които да поддържат само ГЛОНАСС, без GPS. Втората причина – обикновено в устройството на клиента се осъществява допълнителна обработка на сигнала, осредняваща резултата. Например, ако автомобилът се движи по идеално прав път, то траекторията на движение на колата по данни на спътниковата навигация изглежда като една доста начупена линия с множество хаотични отклонения. При обработката на сигнала софтуерът на навигатора привързва тази линия към таблицата с пътища на цифровата карта, в резултат на което на екрана се получава същото онова идеално право шосе, каквото е и в действителност. Точността на позициониране може да се увеличи с помощта както на спътниковата, така и на наземната инфраструктура. В момента в Русия се изгражда система за широкозонова диференциална корекция (СДКМ). Корекциите в СДКМ ще се предават чрез спътник. Точността на определяне на координатите рязко ще се повиши, но ще се наложи апаратурата да бъде оборудвана с модеми за приемане на спътников сигнал.

Барометър Броят на климатичните аномалии ще расте

Електроника В Русия разработват суперкомпютър

Духът на климата излезе от бутилката

Компютърът пази тайните

Щом се случи природно бедствие, започва търсене на виновника за това. За мнозина от учените той е очевиден: глобалното затопляне. Но... ЮРИЙ МЕДВЕДЕВ РУСКИ ДНЕВНИК

– Изменението на климата е един твърде продължителен процес, много от неговите признаци ние няма скоро да забележим, но някои от тях вече бият на очи. Например увеличаването на количеството на валежите – каза пред кореспондента на „Руски дневник“ Сергей Чичерин, директор на главната геофизична лаборатория „Воейков“ към Руския център по метеорология и хидрология. – Поради глобалното затопляне много по-активно заработи „отоплителната машина“ на Земята. Нараства средната температура и като следствие от това се увеличава изпарението на водните ба-

сейни. В атмосферата се натрупва много влага, която предизвиква екстремалните дъждове. Според Чичерин духът на климата вече е „изпуснат от бутилката“, той е преминал критичната си точка и вече не може да се върне в предишното състояние. Могат да се изброят много примери за това

Сега температурата на Земята се понижава, и нещата вървят към застудяване как уверено шества по планетата глобалното затопляне. Нарастването на средната температура през последните 100 години в Северното полукълбо е просто уникално. Математическите модели на климата посочват главния винов-

ник за това – човека. Но противниците на този сценарий на развитие имат свои аргументи. Те настояват на това, че Земята не е заплашена от затопляне, а обратно – от глобално застудяване. По мнението на Владимир Котляков, академик от Руската академия на науките, най-високата точка на сегашния междуледников период вече е премината преди 5-6 хиляди години. Сега температурата на Земята продължава да се понижава и работата отива към застудяване но това ще става много бавно – в течение на векове. А какво да кажем за периодите на мъчителна жега, които сега се случват почти всяка година? Академик Котляков смята, че те са част от общата картина. На фона на общата тенденция към застудяване са възможни такива непродължителни скокове на температурата. Ученият напомня, че е имало такива периоди, когато в много европейски страни, които сега се смятат за топли, хората са се пързаляли на кънки по замръзналите канали.

Наложените от Запада санкции срещу Русия постигнаха следния ефект: индустрията започна активно да търси заместители на вносните части. СЕРГЕЙ ПТИЧКИН РУСКИ ДНЕВНИК

В подмосковския град Фрязино се разработва компютър с бързодействие от 1,2 петафлопса. Тоест, той ще може да изпълнява 1,2 х 10 на петнадесета степен операции за една секунда. В момента компютрите с такава операционна мощност в света са единици. Според Андрей Зверев, генерален директор на холдинга „Роселектроника“, ръководител на проекта, основната особеност на бъдещия компютър е в това, че критичната компонентна маса, включително и процесорите, ще бъдат руска разработка. Впрочем възможно е в началния стадий съставните части и микроелектрониката за суперкомпютъра да се про-

извеждат в Югоизточна Азия. Независимо от това целият интелектуален компонент ще принадлежи на Русия. Може да се каже, че ръцете са в Азия, а мозъкът – в Москва и Подмосковието. Андрей Зверев заяви, че мощността, която се залага в руския суперкомпютър, ще бъде достатъчна, за да покрие всички изчисления, които се правят за руския военнопромишлен комплекс.

Целият интелектуален компонент ще принадлежи на Русия Възможностите на суперкомпютъра ще позволят голяма част от изпитанията на терен да бъдат заменени с компютърни модели, което значително ще съкрати сроковете за изпитания и ще намали

многократно тяхната себестойност. Андрей Зверев е на мнение, че ако все пак срещу нашата страна бъдат наложени някакви глобални санкции, то това няма да забави техническия прогрес, а по-скоро обратното, въпреки че ще трябват допълнителни капиталовложения. При всички положения след три-четири години родната радиоелектронна промишленост ще бъде в състояние да произвежда в собствени предприятия вътре в страната до 90% от цялото полезно натоварване на нашите спътници с военно и гражданско предназначение. Също така е поет курс за оптимизиране и унифициране на компонентната база. Например на борда на нашите космически апарати могат да се използват до двадесет хиляди различни типономинала. А в Европейската космическа агенция този показател е ограничен само до хиляда типономинала.


ЧЕТЕТЕ НА

www.russia.bg На историята и днешния ден на рускобългарските отношения е посветен сайтът на посолството на Русия в България

РУСКИ ДНЕВНИК

Общество

НОВИНИ. АНАЛИЗИ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ ДУМА ЧЕТВЪРТЪК_МАЙ 8_2014

Трудова борса Какви професии харесват руснаците

05

Отиваме на гости Не е лесно да се сприятелиш в Русия

Бъдете готови за дълъг разговор за живота Открита душа, надеждност, гостоприемство – това са малка част от качествата, които изброяват чужденците, когато споделят впечатленията си за руснаците и Русия. АННА ТРОФИМОВА РУСКИ ДНЕВНИК

© РИА «НОВОСТИ» (3)

Моля, вземете ме на работа в „Газпром“ Социолози от Висшето училище по икономика в Москва проучиха мнението на руските родители за това, какви искат да станат по професия децата им, като пораснат. АНАСТАСИЯ МАЛЦЕВА РУСКИ ДНЕВНИК

В челната тройка на професиите се наредиха юристите, лекарите и икономистите. Експертите установиха, че в големите руски градове престижните професии са: учен, инженер, бизнесмен, програмист и преводач. Творческите професии не са сред любимите на родителите, поради трудностите в намирането на работа и финансовата нестабилност. Проучването сочи, че руснаците желаят за децата си следните професии: юрист (24%), лекар (21%), икономист и счетоводител (19%), бизнесмен, военен, програмист и системен администратор (14%), инженер (13%), архитект и дизайнер (10%), преводач (9%). Много малко от анкетираните (едва 3%) искат децата им да получат творческа професия или да станат артисти, писатели, художници. Малко повече (6% и 7%) избират професията на политик, спортист, журналист и квалифициран работник. Ръководителят на изследователския проект Константин Фурсов казва, че всеобщото разбиране за професията на юриста и икономиста е свързвано със стабилни доходи и успешна кариера. Лекарската професия винаги се е смятала за престижна, но едва сега започна да се ползва с популярност сред родителите на зрелостниците. С развитието на частната медицина и системата за доброволно медицинско осигуряване се наблюдава ръст в доходите на лекарите. Освен това свободни работ-

ни места в държавни учреждения се обявяват основно за медицински кадри. Увеличен е броят на местата с държавна поръчка в руските университети за медицинските, инженерно-техническите и природонаучните специалности. По данни на образователното министерство на Русия през 2013 година приемът на кандидатстуденти с профил „икономика“ и „управление“ е намалял с 19,8%. Според социологическите проучвания една четвърт от средношколците се ръководят

На практика всички искат да работят в компании като „Газпром“, „Лукойл“, Apple и Google от мнението на родителите си при избора на професия, а всеки пети взема решение за бъдещето си въз основа на информация от интернет. Експертите считат, че интересът на зрелостниците към инженерните професии засега е слаб. За тях промишлеността в страната не бележи напредък и не виждат перспективи за развитие на този сектор от

икономиката, затова не са сигурни, че ще намерят добра работа след завършване на университета. Специалистът по пазари на труда Денис Камински твърди, че повечето млади специалисти не мислят достатъчно за бъдещата си работа и кариера, затова имат твърде бегла представа за пазара на труда. „Много рядко някой кандидатстудент може да изброи десет водещи компании, в които би искал да работи. Повечето даже не могат точно да формулират какво биха желали да вършат на работното си място. Един от най-често срещаните отговори на интервю за работа е: „Искам да работя с хора“. Но малко са тези, които могат конкретно да опишат какво означава това“. При кандидатстудентите се наблюдава преход към пазарен прагматизъм. Главна роля в избора на професия вече играят парите. Повечето от тях мечтаят за чиновническа служба. Камински отбелязва, че всички искат да работят в компании-гиганти като „Газпром“, „Лукойл“, Apple и Google, без значение от специалността, региона, пола, възрастта, гражданството и вероизповеданието.

В “Газпром” отиват малко хора- най-добрите от добрите

По-голямата част от чужденците са единодушни в това, че първото ви пътуване в Русия може да излезе неудачно, ако нямате там поне един познат, който говори руски и който ще може поне за няколко дни да стане ваш екскурзовод. Да се сприятелиш с руснак не е проста работа: независимо от широтата на руската душа и готовността да се притекат на помощ във всеки един момент, руснаците са затворени хора и могат да нарекат някого свой приятел само след дългогодишно общуване. Но ако все пак ви е провървяло и сте поканени на гости, се подгответе предварително, „ходенето на гости“ тук е много специален ритуал. Преди всичко, ако един руснак реши да ви покани на чаша чай, то поканата ще изглежда така: „Е, заповядай към 5-6 часа, когато ти е удобно. Ти свободен ли си в събота? Не? Е, ела тогава в неделя, за мен е все едно“. При руснаците няма традиция да си пият чая в пет часа или да вечерят в неделя със семейството си. Те са свикнали да се съобразяват с партньора си и очакват същото и от него. Погрижете се предварително за някакъв подарък за до-

макина – нещо от типа на една тортичка или някакви бонбони към чая. Ако в къщата има деца, не е зле да купите за всяко от децата нещо вкусно или някаква малка играчка. RBTH вече писа по въпроса за това, защо руснаците толкова малко се усмихват – не защото са недоволни от живота си или пък са сърдити на някого – просто те могат да се усмихват по хиляда начина, които не всеки чужденец може да разпознае. Първото, което шокира повечето чужденци, е традицията да се събуваш, когато влизаш в къщата. Домакинът със сигурност ще има няколко чифта чехли специално за гости. След това най-вероятно ще ви разведат из целия апартамент, ще ви покажат всяка

ЦИФРИ

30

процента от анкетираните руснаци смятат, че в руския характер доминират черти като хуманността, човечността, добродушието и отзивчивост.

12

процента от анкетираните като най-добри черти в характера на руснаците са посочили простотата, доверието, откритостта и прямотата.

една стая. Не се учудвайте, че в края на тази „екскурзия“ ще ви предложат да останете в кухнята – именно там при руснаците е прието да се хранят, да пият чай, да готвят и като цяло да правят всичко, свързано с храната. В хола, като правило, се яде само на празниците. Със сигурност домакините вече ще са сложили масата за вашето идване. Да се сервира масата по руски значи да се направят няколко вида салати, да се сготви някакво месо и да се нареже мезе. Найвероятно вашият познат постоянно ще ви напомня да не се притеснявате и да хапвате повечко. Пригответе се за продължителни разговори за живота, политиката, съседката леля Валя, за децата, съдбата, Достоевски и разни други неща. Руският човек обича да си поговори, добре ще е, ако можете да участвате активно в разговора и даже да поспорите по предложената тема – руснаците обичат дългите дискусии. Не очаквайте руският ви приятел сам да ви предложи да си тръгнете – той може да ви приказва до късно през нощта, като при това не забравя да ви подхранва, а след това и да ви предложи да останете да пренощувате. Когато все пак успеете да уговорите домакина да ви пусне да си вървите, не забравяйте да благодарите за приятно прекараната вечер и да го уверите, че вече вие ще го чакате на гости. А как да го посрещнете и какво да очаквате от него, вие вече знаете.

Резултати Изследването „Удължаване на живота“

Продължителността на живота в Русия се увеличи почти с 10% С 9,4% е нараснала продължителността на живота през последните 20 г. По този показател Русия заема 12 място в рейтинга на изследването „Удължаване на живота“. ВЛАДИМИР ПЕТИН РУСКИ ДНЕВНИК

Предмет на проучване станаха авторитетните статистически данни на Световната банка, Световната здравна организация и Националните статистически агенции. За изходна „мярка” са определени 20 години,тъй като това е периодът за смяна на поколенията. – Да, средната продължителност на живота в Русия е далеч от идеала – съобщи директорът на Центъра по социална икономика Давид МеликХусейнов. Но не може да не се обърне внимание на това, как се променя картината и каква е динамиката на увеличаване продължителността на живота в страната. Сега средната продължителност на живота в Русия е 70,5 години. При това

разликата на показателите за мъжете и жените е извънредно голяма – около 18%. – Нека не забравяме, че преди 20 години тази разлика беше 24% – подчерта Давид Мелик-Хусейнов. – Усилията, които се предприемат вече дават резултат. Според учените за увеличаването на средната продължителност на живота могат да способстват такива фактори като пропагандата на здравословния начин на живот, почестите контакти на населението с лекарите и правилното изразходване на бюджетните средства например за ранна диагностика на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. -Трудно е да се каже, как ще се измени тази динамика в бъдеще – отбеляза ръководителят на изследователския център към Руската телеграфна агенция Семьон Сорокин. – Но ако социалноикономическата ситуация в страната не се влоши, то може да се разчита на това, че тази продължителност на живота

Жените в Русия живеят средно с 18 процента по-дълго от мъжете ще се запази и даже ще се увеличи. Опитват се да живеят по-дълго и в другите страни: в Естония продължителността на живота се е увеличила за 20 години с 15%, а в Турция и Латвия – с 13. Авторите на изследването се надяват, че изводите им ще привлекат вниманието на онези профилни ведомства, които ще проявят желание да приложат препоръките им на държавно ниво. Експертите обаче възлагат повече надежди на отделните региони: „ Имаме желание нашето изследване да стане настолна книга за губернаторите“ – казва Мелик-Хусейнов.


06

РУСКИ ДНЕВНИК

Действащи лица

НОВИНИ. АНАЛИЗИ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ ДУМА ЧЕТВЪРТЪК_МАЙ 8_2014

ЧЕТЕТЕ НА

www.russia.bg На историята и днешния ден на рускобългарските отношения е посветен сайтът на посолството на Русия в България

СЪБЕСЕДНИК ФЕЛИКС РАЗУМОВСКИ

„На Русия й предстои да бъде открита“ ЗАЩО ПОВЕЧЕТО РЕФОРМИ В РУСИЯ

„Кои сме ние?“ е цикъл от предавания за руската история, станал феномен на руската телевизия. Излъчва се вече над 20 години – отначало по канал „Россия“, а после по канал „Култура“. Кореспондентът на „Руски дневник“ разговаря с водещия на предаването Феликс Разумовски. Да започнем с най-злободневното – неуспешните реформи в Русия. Посветихте цял цикъл от предавания на този проблем. Нека обобщим какви са причините за това? Това е заблуда. Всъщност Русия има огромен опит в реформите. Както впрочем и всяка друга страна с хилядолетна история. В противен случай не би могла да се развива. Но Русия притежава една уникална особеност – от известно време реформите са се превърнали в истинско проклятие за нея. Проблемът е в това, че за реформи се смятат само прозападните либерални промени. Те всички се увенчаха с провал и разруха. Достатъчно е например да си припомним неотдавнашния опит от 90-те, опита от XIX и XX век, опита на Петър I. Повечето хора обаче смятат Петър I за велик реформатор,той води класацията в проучването „Лицето на Русия“, а реформите на Александър II се смятат едва ли не за класика... Сега няма да разглеждаме дейността на Петър I, защото ще отнеме часове. Да си припомним Пушкин. Той нарича царя-реформатор „първия руски революционер“. Защо? Петър I ревностно изби прозорец към Европа и също толкова страстно зазида вратата към руското минало. Без оглед на традициите, историята и културата на тази огромна държава, на манталитета на руския народ. Днес биха казали, че той изпълнява западноевропейски проект в Русия. Сменя календара, въвежда нов стил на обличане, построява нова столица, налага нов тип поведение, нов начин на държавен и обществен живот, копиран от Запада – все много сериозни и дълбоки промени. Точно така действат революционерите, които категорично късат с историята на страната, като налагат собствената си представа за това, каква трябва да бъде. Реформите на Петър I пре-

дизвикват дълбоко разцепление в руското културно пространство. Не е ли учудващо, че „История на Руската държава“ на Карамзин се оказва наистина шокираща за руския народ. Написана почти 100 години след управлението на Петър I, тя разкрива на руския народ истината за страната му, както Колумб открива Америка. Хората обичат да цитират думите на Пушкин, но без да вникват в смисъла им. Макар че те обобщават цялата дейност на Петър I. Покрай реформите руският народ загуби страната си.

През 90-те изпаднахме в много дълбока криза, нямахме стабилна опора, изкривихме мирогледа си. И в този момент пред очите ни изведнъж се разкри съвременният Запад. Всъщност ние изобщо не го познаваме, виждаме само фасадата – една лъскава витрина. В която, редом с безспорните постижения на западната цивилизация, е изложена идейната програма за глобален свят. Поражда се силното изкушение да я приемем, целите да потънем в нея, за да вкусим от всички блага на живота, които ни обещава.

А Александър II? Наричат го освободител. Нима и неговите реформи са неуспешни? Разбира се, че освобождаването на селяните има огромно значение. То било посрещнато с голям ентусиазъм, както и много други постъпки на царя. Но какво се случва с икономиката на страната? Казват, че реформите на Александър II довели до небивал подем. Всъщност започнала икономическа вакханалия, настъпил хаос и определен кръг олигарси натрупали милиони от железопътните концесии. Но аферата се провалила и много хора останали на практика без нищо. Спомнете си картината „Крахът на банката“ в Третяковската галерия – навред паника, припаднали жени. Хаосът бил овладян, а положението стабилизирано от Александър III. Сред либералите той се ползва с репутацията на реакционер, антиреформатор, едва ли не човекоядец. Как тогава може да се обясни феноменът на икономическия пробив, започнал по времето на Александър? Той открил Вите и го назначил на държавна работа, първо като министър на транспорта, а после за министър на финансите. Руската икономика бележи небивал подем. Но либералите не виждат това, за тях Александър III е „нощта“ на Русия, мрачната ера на Победоносцев. Всъщност няма смисъл да се поставят етикети. Много пополезно е да се опитаме да вникнем в същността на нещата, внимателно да се вгледаме в този феномен, за да разберем причините за това.

Какво лошо има в това? Ще живеем комфортно, ще си угаждаме за всичко. Вече казах, че либералните прозападни проекти са проклятие за Русия. Механичното привнасяне на чуждия опит е не само безсмислено, но в повечето случаи води до негативни последици.

Сега страната ни е изправена пред друго либерално предизвикателство – глобализацията...

СНИМКА ОТ ОТКРИТИ ИЗТОЧНИЦИ

ЗАВЪРШВАТ С ПРОВАЛ?

ДОСИЕ ПРОФЕСИЯ: АРХИТЕКТ ВЪЗРАСТ: 59

Защо това, което е добро за германците, французите, англичаните , е лошо за руснаците? Толкова ли сме глупави и неспособни? Некадърни? Не, просто сме различни. И не трябва да го забравяме. Пушкин навремето е изтъквал това. Нали законите на науката са еднакви за всички. Няма руска таблица за умножение или руска таблица на Менделеев. Науката е интернационална. Хуманитарната наука е национална, другото е профанация. Историята не е математика или химия, с единни формули за всички. Тук действат други закони. Ще дам един прост пример. Японците от векове населяват парче земя, само камънак, с вечните земетресения, наводнения от цунами, но остават там, не се опитват да усвояват съседни територии. Култивират си своята. И в такива трудни условия са създали една от водещите цивилизации в света. А руснакът с неговото огромно пространство, в което има абсолютно необитаеми райони, все броди натам-насам, през ХVII век достигна Тихия океан, после се озова на Алеутските острови, изгради укрепление в Калифорния. Тоест нашият мироглед и този на японците са различни, ценностите и приоритетите са други. Ако не се обръща внимание на това и всичко се мери с един аршин,

ПРИЗВАНИЕ: ИСТОРИК

Роден е на 08.11.1954 г. в Москва. През 1971 г. завършва 50-а професионална гимназия (художествен профил) и започва работа като чертожник в работилница за реставрация на архитектурни паметници. През 1978 г. завършва Московския институт по архитектура. Между 1978 и 1981 г. работи като архитект. От 1981 г. се занимава с литературноизследователска работа, пише книги, има публикации в различни печатни издания. Започва работа в телевизията през 1989 г., а през 1992 г. започва редовното излъчване на историческото предаване за руската цивилизация “Кои сме ние?”, чийто автор и водещ е и до днес. Член е на Международния съюз на журналистите. Удостоен е с Почетен орден. Женен е за архитект-изследовател Ася Разумовска. Баща на четири деца.

Трябват ни реформи с различна стратегия, друга философия. Нужен ни е национален, а не либерален проект

със сигурност ще получим неверни, нереални резултати. Един друг пример. Цялата западноевропейска цивилизация се основава на примата на римското право. В руската цивилизация това го няма. Представете си, че френски учен решава да изучава нашата история и… що да види – римското право липсва. И заключава, че това е дивашка страна. Всъщност Русия има своя хармонична система на човешките отношения, различна от тази в Европа... Следователно Русия трябва да се изучава от друга гледна точка. За това говори Пушкин. Ето че стигнахме до „специалния път на Русия“, който мнозина днес, меко казано, отхвърлят. След като не ни подхождат либералните реформи, които според вас са пренасяне на западните стандарти на живот в Русия, какви реформи са необходими? Трябват ни реформи с различна стратегия, с друга философия. Сега ни е нужен национален, а не либерален проект. Нима е разумно да се отричаме от самите себе си, да отхвърляме особеностите на руския живот, формирали се столетия наред, манталитета и всичко, наричано Руски свят. Това е уникално и, колкото и да е странно, много стабилно явление. В основата му е заложен специфичен културен код, гръбнакът на националната идентичност, устои, които не се променят с векове. Каквото и да се случи с руския народ, накъдето и да се лута из дебрите на историята, тези устои са неизменни. И великата задача на всички мои теле-

визионни предавания е да разкрия точно това. Да покажа, че по времето на Ярослав Мъдри, Петър I, на болшевиките, в края на XX и началото на XXI век в подобни исторически ситуации руският народ е действал приблизително по един и същи начин. В тази стабилност трябва да се търси отговорът на въпроса „Кои сме ние?“. Основното разбиране за Руския свят е руската земя. Огромната, най-голямата територия в света, населявана от най-различни народи, които говорят на свой език и изповядват своя вяра. Как да бъдат обединени? С оръжие нищо не може да се постигне. Нужен е особен талант, който преди всичко се изразява в устройството на Руския свят. Ако за Западна Европа, за германците, французите, англичаните например понятието „етнос“ има принципно значение, то за руснаците това не е важно. Руски не означава етнос. Това е сплав от различни народности, обединени от руската земя. Впрочем затова в страната ни по принцип фашизмът е невъзможен. Кои са слабите стари страни на Руския свят? Вече 300 години от времето на неуспешната западноевропейска модернизация не можем да разберем кои сме, кои са нашите устои. Нашият елит често не знае елементарни неща за Русия. Последният най-ярък пример за това е как обещаният рай на места придоби грозните черти на пазарната икономика. Записа Юрий Медведев


ЧЕТЕТЕ НА

www.russia.bg На историята и днешния ден на рускобългарските отношения е посветен сайтът на посолството на Русия в България

ОТКРИТ УРОК

Господине, гражданино... Алексей Михеев ЛИНГВИСТ

И

ма много различни начини да се обърнеш към един човек на руски език: нежно, с

уважение, грубо, официално... Според начина, по който се обръщате към събеседника си, може да се определи даже това, какви са вашите взаимоотношения с него в социалната йерархия. Кой от тези начини да избереш, за да не попаднеш в неловко положение? За това има специални правила и речев етикет. В царска Русия са се употребявали няколко десетки различни обръщения, някои от които са били и законодателно регламентирани – от „Ваше превъзходителство“ за най-високопоставените до „Ваше благоро-

РУСКИ ДНЕВНИК

Говорим на руски

НОВИНИ. АНАЛИЗИ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ ДУМА ЧЕТВЪРТЪК МАЙ_ 8_2014

дие“ за по-низшестоящите. В битовия език уважителни вокативни форми са били „Ваша чест“, „Ваша милост“ или „милостиви государь“ („милостиви господине”); краткият вариант на последната форма – „сударь“ (с вариант за женски род – сударыня) се е превърнал в найпопулярна форма на обръщение към събеседника, независимо от неговия чин. Широко са били използвани и леко ироничните, запазили уважителния си оттенък вокативни форми: „Батюшка“ (бащице), „почтенный“ (почитаеми), „ми-

лейший“ (драги), „голубчик“ (гълъбче). Широко използваното в съветския период обръщение „Товарищ“ (другарю) на свой ред сега преминава в групата на архаичните форми. Ако за ситуациите на официалното общуване се утвърди успешно върналата се от миналото форма „Господин“, във всекидневния разговорен език такава форма няма. Неудачно завърши опитът да се реанимира старото обръщение „Сударь“, и днес в бита най-често могат да се чуят обръщения от типа „молодой че-

ловек“ (младежо) или „девушка“ (момиче), които по отношение на по-възрастните адресати звучат направо комично, а често използваните като обръщения думи „мужчина“ (мъж) и „женщина“ (жена) звучат вулгарно. Срещат се и ситуативно-ролеви обръщения (към таксиметровия шофьор, например, можете иронично да се обърнете с думата „командире“ или „шефе“, а към келнера в ресторанта – „любезни“ (драги). В ситуациите, когато трябва да се отправи въпрос към

Сканди Проверете речниковия си запас

някой непознат, говорещият обикновено започва разговора с неловкото „Извинете...“ Това правило, между другото, не работи в мъжка компания, където тази подчертана вежливост особено не се цени, а се използват грубо-фамилиарни форми от типа „мужик“, „братан“ („брато“) . За руския език много важно е и обръщението по име и бащино име, което се използва в ситуациите, които изискват уважително отношение към събеседника, например, „Иван Петрович!“ или „Мария Александровна!“

Избрани стихове от руски поети

2

1

07

Той е написал общо над 1 300 стихотворения, от които са публикувани около 350. Първата му публикация през 1992 г. за първи път е публикувана в списание „Уралски следо-

търсач“. Евгений Рейн казва, че през 1993 г. Борис Рижий е бил най-талантливият поет на своето поколение. Борис завършва жизнения си път със самоубийство...

СНИМКА ОТ ОТКРИТИ ИЗТОЧНИЦИ

БОРИС РИЖИ

Еще не погаснет жемчужин соцветие в городе том, а я просыпаюсь, разбужен протяжным фабричным гудком. Идет на работу кондуктор, шофер на работу идет. Фабричный плохой репродуктор огромную песню поет. Плохой репродуктор фабричный, висящий на красной трубе, играет мотив неприличный, как будто бы сам по себе. Но знает вся улица наша, а может, весь микрорайон: включает его дядя Паша, контужен фугаскою он. А я, собирая свой ранец, жуя на ходу бутерброд, пускаюсь в немыслимый танец известную музыку под. Как карлик, как тролль на базаре, живу и пляшу просто так. Шумите, подземные твари, покуда я полный чудак. Мутите озерные воды, пускайте по лицам мазут. Наступят надежные годы, хорошие годы придут.

Борис Рижи Крути свою дрянь, дядя Паша, но лопни моя голова, на страшную музыку вашу прекрасные лягут слова. *** Над саквояжем в черной арке всю ночь играл саксофонист. Пропойца на скамейке в парке спал, подстелив газетный лист. Я тоже стану музыкантом и буду, если не умру, в рубахе белой с черным бантом играть ночами, на ветру...

АНЕКДОТИ ОТ МОСКВА

3

Армянскому радио задали вопрос: – Что общего между женщинами и крокодилами? – Слезы... – А в чем разница? – Женщины опаснее!

4 ОТГОВОРИ

Чем больше каналов в телевизоре, тем дольше занимает времени понять, что ничего интересного все равно нет.

По хоризонтала: Пылесос | Кочерга | Нагасаки | Джадд | Посох | Арал | Ординар | Пеле | Балл | Мосол | Осло | Бармен | Рака | Анна | Разряд | Ларина | Альянс | Лгун | Очки | Клан | Аронакс. По вертикала: Промысел | Несессер | Холл | Каша | Барахолка | Свод | Лачина | Икар | Клин | Мерзликин | Руби | Карбонад | Сваха | Ананас | Жилплощадь | Ленин | Дерево. Норвежецът Кнут Хамсун смятал, че след супата „шчи“ нищо друго не става за ядене. Има десетки нейни разновидности: денонощна супа, супа от кисело зеле с месо, риба, гъби, мързелива супа, зелена супа, „шчи“ от коприва и много други. Днес ще опитаме супа от киселец.

Ще са ни нужни: киселец – 300 г, спанак – 300 г, картофи – 300 г, краставици – 200 г, пресен лук – 160 г, яйца – 2 бр., сметана – 160 г, захар – 2 ч.л., лимонена киселина, копър на вкус, вода или бульон – 1.5 л.

Начин на приготвяне: Почистените киселец и спанак да

се попарят поотделно – спанакът с малко количество вода, а киселецът в собствен сос, след което се прецеждат през сито заедно с течността. Картофите се нарязват на малки кубчета, варят се на пара или в малко вода, след което се охлаждат. Тази вода се използва за супата. Пресният лук, краставиците и яйцата се нарязват на ситно.

Прецедените киселец и спанак се смесват с водата от картофите, прибавя се охладена преварена вода или студен бульон. Добавят се сметаната, солта, захарта, лимонената киселина на вкус, подготвените продукти и копъра. Студената супа може да се приготви само от киселец или спанак. Готвач Юс

FOTOIMEDIA

Руска кухня Студена зелена супа „шчи“ с яйца

Американский астронавт: – Хьюстон, у нас проблемы... Русские сказали, что вы разорвали сотрудничество с Роскосмосом по всем направлениям, это правда? – Да, а что? – Ну, они мне предложили возвращаться на попутке! Кот человеку друг, хозяин и царь.


08

РУСКИ ДНЕВНИК

Наследство

www.russia.bg На историята и днешния ден на рускобългарските отношения е посветен сайтът на посолството на Русия в България

ЧЕТЕТЕ НА

НОВИНИ. АНАЛИЗИ. ГЛЕДНИ ТОЧКИ ДУМА ЧЕТВЪРТЪК_МАЙ 8_2014

Имена Как най-обикновено селце от Подмосковието се превърна в център на класическата руска литература

Тук лесно се диша и пише Работата е там, че именно тук навремето са издигнати 50 двуетажни дървени вили от градчето на писателите, създадено по препоръка на писателя Максим Горки. ДАРЯ ГОНЗАЛЕС

Корней Чуковски с деца; домът на писателя (вляво). Работното място на Чуковски(долу)

© РИА «НОВОСТИ» (3)

Новото „предназначение“ на селото оказва силно влияние върху неговата топонимия: улици на класиците Гогол и Лермонтов, на съветските писатели Горки, Довженко, Серафимович. С името на подмосковското село Переделкино е свързана цялата история на руската литература от 30-те до 90-те години на ХХ век. За 80 години Переделкино много се променя. Изчезва голямото поле, което разделя вилата на Пастернак от переделкинската черква, изчезват знаменитите виладжии – появява се мемориално гробище и къщимузеи, но езерото е все същото, гората е все същата, и от жп спирката боровата алея е все същата и все така води към вилите на писателите. Ето само три адреса. Пастернак. Борис Пастернак, един от най-ярките поети на ХХ век, се преселва в Переделкино през 1936 г. Селото го дарява с нов живот – „Краят на един мъчително дълъг (10 години) антракт“, както казва неговата приятелка поетесата Анна Ахматова, когато Пастернак не успява да напише нито един ред. Борис Пастернак счита цикъла си от стихотворения „Переделкино“ от 1941 г. за най-доброто от написаните от него произведения. И пак тук, на своята вила, той довършва романа „Доктор Живаго“, превежда Шекспир и Гьоте. Именно в своя дом в Переделкино Пастернак научава, че му е присъдена Нобелова награда за литература. Съветските власти начело с Никита Хрушчов приемат това събитие с негодувание, защото считат романа „Доктор Живаго“ за антисъветски. Заради разгърналия се в Съветския съюз „тормоз“ Пастернак е принуден да се откаже от получаването на наградата. Поетът умира на 30 май 1960 г. в дома си и е погребан на Переделкинското гробище, което сега е мемориално. Едва на 10

LORI/LEGION MEDIA (3)

РУСКИ ДНЕВНИК

Храмът Преображение Господне посреща всеки, който се е запътил от спирката към селището

Андрей Вознесенски в Переделкино

Знаменитости в Переделкино Борис Агапов Чингиз Айтматов Василий Аксьонов Ираклий Андроников Алексей Арбузов Белла Ахмадулина Исаак Бабел Андрей Битов Евгений Евтушенко Николай Заболоцки Всеволод Иванов Иля Илф Фазил Искандер Вениамин Каверин Римма Казакова Лев Кассил Валентин Катаев

Леонид Леонов Георгий Марков Борис Можаев Константин Паустовски Евгений Петров Борис Пилняк Константин Симонов Владимир Солоухин Александър Фадеев Константин Федин Иля Еренбург * * * В свои резиденции в Переделкино са живели и починали Алексий I, патриарх Московски, Алексий II, патриарх Московски.

Переделкинският дом на Борис Пастернак. Тук той довършва знаменития си роман „Доктор Живаго“

февруари 1990 г., за 100-годишнината от рождението на Пастернак, в дома му е открит музей. 1990-а бе обявена от ЮНЕСКО за година на Пастернак. Чуковски. Публицист и детски писател, с чийто книги са израснали не едно поколение руснаци, заселва се в Переделкино няколко години преди смъртта си през 1966 г. Всенароден любимец, лауреат на редица държавни награди, но и поддържа контакти с дисидентите. На вилата си провежда срещи с децата от околността, събеседва с тях, чете стихове, кани на срещи известни хора, известни пилоти, артисти, писатели, поети. Децата от Переделкино, които

вече са възрастни хора, до ден днешен си спомнят детските събирания на вилата на Чуковски. Журналистката Кира Василева си спомня: „Тук на своя територия Корней Иванович разпалваше знаменитите огньове, на които се събираха хиляди дечица от околните села, санаториуми и пионерски лагери... Тук, в переделкинския му дом, пристигна вестта, че Чуковски е избран за доктор по литература на университета в Оксфорд, един от най-старите в Европа (преди него с тази чест са удостоявани В. Жуковски и И. Тургенев). Тук се намираше в очакване на по-добри времена Александър Солженицин (руски писател, дисидент и носител на Но-

“РУСКИ ДНЕВНИК” – Е СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ МЕЖДУ В. “ДУМА” И В. “РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА”. СТРАНИЦАТА В ИНТЕРНЕТ Е: WWW.RG.RU, WWW.RBTH.RU, E-MAIL: BG@RBTH.RU; ТЕЛ./ ФАКС: + 7 (495) 775 3114, АДРЕС: УЛ. ПРАВДА 24, СГРАДА 4, МОСКВА, РУСИЯ 125 993 РЪКОВОДИТЕЛИ: ЕВГЕНИЙ АБОВ (РУСИЯ) И ЮРИЙ БОРИСОВ(БЪЛГАРИЯ). ШЕФ-РЕДАКТОР: ПАВЕЛ ГОЛУБ. РЕДАКТОРИ: ЮРИЙ СОВЦОВ (РУСИЯ) И ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ (БЪЛГАРИЯ). E-PAPER ВЕРСИЯ НА ПРИЛОЖЕНИЕТО СЕ НАМИРА НА: HTTP://WWW.RBTH.RU. РЕКЛАМА: МОСКВА – ЮЛИЯ ГОЛИКОВА GOLIKOVA@RG.RU; СОФИЯ – ДЕЯ ЙОРДАНОВА PR@DUMA.BG ©2014, ФДБУ “РОСИЙСКАЯ ГАЗЕТА”. АЛЕКСАНДЪР ГОРБЕНКО – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕДАКЦИНИЯ СЪВЕТ. ПАВЕЛ НЕГОИЦА -ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР. ВЛАДИСЛАВ ФРОНИН – ГЛАВЕН РЕДАКТОР. ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ. ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА СВАЛЯТ И ПРЕПЕЧАТВАТ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ТОЗИ САЙТ ЕДИНСТВЕНО ЗА ЛИЧНИ И НЕТЪРГОВСКИ ЦЕЛИ. ПУБЛИКУВАНЕТО ИЛИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КАКВОТО И ДА БИЛО СЪДЪРЖАНИЕ ОТ САЙТА Е СТРОГО ЗАБРАНЕНО БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЗРИЧНО ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ ОТ “РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА”. ИЗДАНИЕТО НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕПОИСКАНИ РЪКОПИСИ И ФОТОГРАФИИ. “РУСКИ ДНЕВНИК” СЕ НАДЯВА ДА ПОСЛУЖИ НА СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ КАТО ЦЕНЕН ИЗТОЧНИК. НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПО-ДОБРОТО РАЗБИРАНЕ НА РУСИЯ. E-MAIL: BG@RBTH.RU ФАКС: +359 (2) 4894313.

RUSSIA BEYOND THE HEADLINES СЕ ФИНАНСИРА ОТ РУСКИЯ ВСЕКИДНЕВНИК „РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА“. ТОВА ПРИЛОЖЕНИЕ БЕШЕ ПОДГОТОВЕНО БЕЗ УЧАСТИЕТО НА КОРЕСПОНДЕНТИ И РЕДАКТОРИ НА ВЕСТНИК “ДУМА”. RBTH СЕ ФИНАНСИРА ЗА СМЕТКА НА ПЕЧАЛБИТЕ ОТ ОТ РЕКЛАМОДАТЕЛИ И ТЪРГОВСКИ СПОНСОРИ, КАКТО И СЪС СРЕДСТВА НА РУСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ. НИЕ ЗАЕМАМЕ НЕЗАВИСИМА РЕДАКЦИОННА ПОЗИЦИЯ И ПРЕДСТАВЯМЕ РАЗЛИЧНИ

ГЛЕДНИ ТОЧКИ ЗА СЪБИТИЯТА В РУСИЯ И ОСТАНАЛАТА ЧАСТ НА СВЕТА С КАЧЕСТВЕНО СЪДЪРЖАНИЕ И ЕКСПЕРТНИ СТАНОВИЩА. ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО ПРЕЗ 2007 ГОДИНА НИЕ СЕ СТРЕМИМ ДА ОТГОВОРИМ НА НАЙ-ВИСОКИТЕ РЕДАКЦИОННИ СТАНДАРТИ, ДА ПОКАЖЕМ НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ НА ЖУРНАЛИСТИКАТА ОТ РУСИЯ И ЗА РУСИЯ. ПО ТОЗИ НАЧИН НИЕ СЕ НАДЯВАМЕ ДА ЗАПЪЛНИМ ВАЖНА ПРАЗНИНА В ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НАШАТА СТРАНА ОТ ДРУГИТЕ

Шест места в Москва, където обитават привидения

белова награда за литература през 1970 г. – бел. ред.), който официално се водеше за портиер...“ Къщата-музей Корней Чуковски отваря врати благодарение на усилията на една от четирите дъщери на поета, Лидия Чуковска, на която са завещани авторските права за произведенията на баща. Интериорът е пресъздаден точно такъв, какъвто е бил през последните години от живота на поета. Тук са представени повече от 6000 експоната, в това число уникална библиотека, наброяваща около 5000 тома, тук и сега се провеждат детски празници и вечери, които така е обичал Чуковски. Окуджава. През 1987 г. съветският поет и композитор Булат Окуджава получава от Съюза на писателите под наем малка виличка в Переделкино. Именно тук се появява последният му автобиографичен роман – „Опразнен театър“ – удостоен с наградата „Руски Букер“, а също така стотици песни, стихотворения и разкази. Оттук започва неговото последно пътешествие в Германия, а след това и Париж, където той умира през лятото на 1997 г. След една година, благодарение на усилията на многобройните почитатели на композитора, отваря врати „Народен музей на Булат Окуджава в Переделкино”, създаден на обществени начала. Всяка седмица тук се провеждат срещи и концерти – „Булатови съботи“, детски празници – „Булатови недели“, през есента последователите на Окуджава организират паметна вечер, на която се изпълняват негови песни и стихотворения, а също така международен фестивал на авторската песен „Булат Окуджава“, в рамките на който се изпълняват песни на барда на руски, японски, шведски, френски, иврит и много други езици. PS. От Москва до Переделкино може да се стигне най-лесно с влак от Киевската гара в посока Калуга до спирка „Станция „Переделкино“. Изходът е от дясната страна към църквата, после по указателите до селото на писателите.

Забравили сме да ви разкажем нещо интересно? Споделете с нас!

bg@rbth.ru

МЕДИИ. МОЛИМ ВИ, ПИШЕТЕ ЗА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ ИЛИ КОМЕНТАРИ ПО НАШЕТО ФИНАНСИРАНЕ ИЛИ РЕДАКЦИОННА СТРУКТУРА НА АДРЕС BG@RBTH.RU. RBTH ИЗДАВА 26 ПРИЛОЖЕНИЯ В 21 ДЪРЖАВИ С ОБЩА МЕСЕЧНА АУДИТОРИЯ ОТ 33 МИЛИОНА ДУШИ, А СЪЩО ТАКА ПРИТЕЖАВА 19 САЙТА НА 16 ЕЗИКА.

За реклама в изданието търсете: в Москва

Май 22

sales@rbth.ru тел. +7 (495) 775 3114 факс +7 (495) 988 9213

в София Дея Йорданова pr@duma.bg тел. +359 (2) 970 52 07

Русия и България  

8 май, 2014

Русия и България  

8 май, 2014

Advertisement