Page 1

AMUSE VARSÅGOD! TA GÄRNA MED DIG MAGASINET HEM!

SÄFFLE & ÅMÅLS MÅNADSMAGASIN

JULI 2016

Weekend i Riga Sommarens pockettips Amuse tipsar om badplatser

Motor

T

ra t x med rallydrottningen E

ina Thörner och Bosse Bildoktorn

Intervjuer • Korsord • Teknik • Film • Musik • Motor • Resor

CLEAN TOUCH

Alltid Tingvallastrand 100% handtvättade bilar 12, Säffle Tel. 070-016 26 71

Från 99:-

AMUSE • 2016

1


inledning

Distribueras till privatpersoner och tidningsställ (folktäta platser) runtom i Säffle, Åmål, Grums, Arvika och Årjäng.

Innehåll 19

MEDARBETARE DENNA MÅNAD

10

thomas olsson Ansvarig utgivare thomas@amusetidningen.se

Daniel Cullberg Grafisk formgivare

redaktion@amusetidningen.se

anna johansson Grafisk assistent

redaktion@amusetidningen.se

Per Johansson Grafisk assistent

16

redaktion@amusetidningen.se

Tim Noren

Grafisk assistent redaktion@amusetidningen.se

tommy grenhage Reporter

reportage@amusetidningen.se

fredrik johansson

18

Sälj & produktion 072 172 23 00

fredrik@amusetidningen.se

hèléne agdén Sälj & produktion 073 513 85 10

27

helene@amusetidningen.se

KONTAKT

0723 63 99 47 Telefontider: Måndag - fredag: 9.00-15.00 Sundsgatan 19A 661 40 Säffle info@amusetidningen.se Amuse reserverar sig för eventuella tryck­­fel. Eftertryck utan redaktionens med­­­­givande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källhänvisning.

2

AMUSE • 2016

8


Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart...

på omslaget: tina thörner,

rallydrottningen från säffle. foto: tina thörner

Hur sätter vi fart då? Åker till stranden? Det finns massor av mysiga stränder och badplatser i vår kommun. Kolla badtips i tidningen! Slappar hemma på balkongen eller på altanen? Mysigaste inredningen finns i en butik nära dig. Planerar semesterbygget i lägenheten, på huset eller i sommarstugan? Din lokala bygghandlare har öppet hela sommaren. Lagar det där på bilen som aldrig hinns med annars? Det finns många verkstäder och bilhandlare i vårt område, om du skulle tröttna på att laga bilen själv, eller helt enkelt tröttnar på hela bilen! Eller åker och shoppar? Mysiga affärer med det senaste med en service utöver det mesta finns på hemmaplan. Vad vi än planerar att göra under sommaren och på semestern är det sååå himla viktigt att vi alla kollar vad vi har för utbud runtomkring oss. För, om inte vi som småstadsinvånare kollar upp vad som finns inom räckhåll just nu, vem kan då garantera att de finns kvar när vi behöver dem? Amuse finns till för er för att vi alla ska tänka på vad bra vi har det vi som bor i en småstad. Vi har all tänkbar service runt hörnet! I en småstad går det mesta att lösa och vi på Amuse tror att vi alla vill ha det enkla i det lilla, eller? Vi önskar alla våra läsare en riktigt god sommar och en trevlig stund med ditt Amusemagasin där du finner det mesta för de flesta! Trevlig sommar, må ni få fint väder och många fantastiska lokala upplevelser i sommar!

På grillen: Lamm, Vildsvin, Struts, Nötkött, Älg, Kalkon m.m. Frysta MAX hamburgerbröd 4-pack 20:-/st. Nytt i butiken: Grilltillbehör! Välkomna hälsar Marie.

Shoppa hos oss i Kvarnbacken! Vi finns på Duse mån 4/7 från kl. 19.00. Välkomna!

Sommarrea! Drops Bomull/lin, Safran och Cotton Viscos 30% rabatt. Matilda 100% bomull NU 27:- ord pris 34:Arezzo Lin Bomull/lin/bambu NU 30:- ord pris 44:Kalinka 100% lin 1hg NU 155:- ord pris 180:Mönster till en sjal finns på sidan 25 Öppettider: - fre: 10 - 18 Lördag: 10 - 14 Lördagsstängt mellan 2/7 - 13/8

Mån

Välkommen in! Östra Storgatan 2 66142, Säffle 073 - 801 49 04

Besök oss på facebook!

Månd-tisd 10.00-14.00 Östra Storgatan 2 C Onsd-fred 10.00-18.00 661 42 Säffle Lörd 10.00-14.00 0533-101 20

Lumix DMC-FT5 Finns även i svart

Vattentät, stötsäker och tålig mot kyla, damm och högt tryck! Vattentät till 13 m

1999:-

eller 234:- i 11 månader

AMUSE • 2016 3 0533-155 00 • www.mannefoto.se • vi finns på facebook


TEAM SPORTIA TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

Amuse träffade Magnus Jansson som driver Team Sportia i Säffle. Hur länge har du drivit butiken? - I snart 16 år, tiden går så fort. Vi var två killar som startade Sportringen som vi drev i åtta år tillsammans, sen har jag drivit själv i åtta år. Varför bytte du från Sportringen? - Jag tyckte att vi växte ur Sportringen, jag ville ha bredare organisation bakom mig och Team Sportia har varit ett riktigt bra val. Skillnaden att ha ett huvudkontor med c:a 45 personer som kan hjälpa oss i stället för 4-5 personer som det var på Sportringen. Team Sportia är ett bättre val för småstäder med en väldig kunskap och ett bredare sortiment. Det finns allt från

amatör - till proffssaker, det blir mer naturligt att handla hos oss för alla. Vi har ju satsat på att ha så mycket vi kan hemma så folk ska stanna och handla i Säffle och inte resa till Karlstad. Jag är riktigt glad över att Säfflefolk tror på oss och är så lojala och handlar så vi kan ha en stor sportbutik i lilla Säffle.

Vilken är den bästa sporten att titta på? - Personligen tycker jag nog att hockey är det bästa att se på.

Har du drivit något annat tidigare? - Nej, jag var bygghandlare i 13 år, så jag bytte helt men sporten har alltid funnits med i mitt liv sen barnsben.

Hur många anställda har ni i butiken? - Vi är åtta ordinarie, fem heltid och tre deltid, plus extra personal. Nu när det är sommar kommer det in tre sommarjobbare också så vi kan få lite semester.

Vilka sporter utövar du själv? - Ojoj, det är väl nästan allt, men det jag aktivt pysslar med nu är tennis, fotboll, springer, cyklar och skidor. Jag åkte faktiskt Vasaloppet på 5,40 sist, sen har jag spelat A-lags fotboll i 32 år. Jag idrottar mycket för att vara ajour och kunna hjälpa kunder och vara social. Sen att det är nyttigt att röra på sig och det skadar inte. Det är ju underbart och lättare att jobba med sitt stora intresse.

Gustaf Andersson Tel: 0533-68 17 01

4

AMUSE • 2016

Vi har lokaler för dej

Vilken är den bästa sporten att utöva? - Oj, det finns många sporter, men jag föredrar nog fotboll.

Vilken är den roligaste kunden att få in? - En kund som letar kvalité och som jag får hitta något åt som de blir riktigt nöjda med.

Bästa film / bok? Troja Favoritlag? Leeds United i fotboll sen jag var 10. Mat? Mammas skinkstek med brunsås och potatis. Resa? Vi åker till Turkiet en gång per år på cyckelkonferens.

Detta ingår i din plats hos oss • Skräddarsydda lokaler med expansionsmöjligheter • Identitet inom hälsa och friskvård sitter i väggarna • Hyresvärd och grannar som lyssnar på dina behov • Bollplank med likasinnade för frågor inom friskvård • Konferensytor • Fiberbredband

Välkommen du också.


VARMT VÄLKOMNA önskar Stefan och världens bästa personal

Gäller 26/11–6/12-2015.

Försmak av julen!

10k HYACINT ICA. Blommor.

Vivecka har alltid ettjulstort av ICA färska Denna tar vi lite sortiment i förskott på Kvantum Säffle. Vår välfyllda ost- och charkdisk är en frukter och grönsaker. Vad sägs om köttbullar och rödbetssallad till ett kanonpris?! njutning för såväl öga som mage. Nu har du även möjlighet att färskpressa din egen apelsinjuice från våra goda apelsiner. Till fruktavdelningen har vi nämligen Vi väljer vårt sortiment med omsorg och vet att det håller skaffat en juicepress,hög somkvalitet. levererarDärför fantastiskt god dryck. får du dubbla pengarna tillbaka om du Färskare kan du inte få den! Varmt inte välkommen! är nöjd med våra färskvaror. Stefan, med världens bästa medarbetare

10k 10k

10k

CORN FLAKES

HAVREGRYN

ICA. 500g.

ICA. 1,5 kg.

10k RÖDBETSSALLAD Rydbergs. 400 g.

1990 /kg

KÖTTBULLAR

Alltid rykande färskt butiksbakat bröd. ICA. 350 g.

I vår förbutik kan du ta en fikapaus, hämta paket och spela. CLEMENTINER Bollo. Spanien. Klass 1.

Säffl es

Vi tar matglädje 8–22 personligt!

Öppet alla dagar

Karlavagnsvägen 2, 661 94 Säffle Butiken 0533-68 44 40 Chark 0533-68 44 50

ica.se/kvantumsaffle

Säffle

Säffle

AMUSE • 2016

5


Gör om mig Samarbete mellan ByCazandra, Salong Made By och Amuse TEXT: CAZANDRA HAGSTRÖM, MARIELLE STÅLHANDSKE & SARA TRÄFF FOTO: REDAKTIONEN HÅR & MAKEUP: MARIELLE STÅLHANDSKE & SARA TRÄFF, SALONG MADE BY KLÄDER: CAZANDRA HAGSTRÖM, BYCAZANDRA LIFESTYLESTORE.

Före

Ulrika Månadens makeover har vi gjort på Ulrika. Hon jobbar som centrumutvecklare i Åmål sen en tid tillbaka.

6

AMUSE • 2016


Efter Om Ulrikas outift Ulrika blev riktigt snygg & sommarfräsch i sin nya look! Kläderna vi valde ut till Ulrika ville vi skulle passa för henne att kunna använda både till jobbet och på lediga dagar. Jeansen är stretchiga och supersköna och kläs upp lagom med den vackra blusen av fint print i somriga färger.

Om Ulrikas nya frisyr När Ulrika kom in till oss så var hon ljust slingad med en utväxt. Nyansen var åt det kallare hållet och håret var lite längre än axellångt. Under året som varit har man kunnat se mycket kalla nyanser när det kommer till blonderat hår. Det gråa håret har väl ingen kunnat missa. Nu i sommar börjar trenden dock vända och dom lite varmare tonerna tar över. Vi tyckte att Ulrika fortfarande skulle behålla sitt ljusa hår, men valde istället att göra det i en lite varmare naturligare

TORGGATAN 16 | ÅMÅL | 070 256 26 53 | info@bycazandra.com | FB: By Cazandra Lifestylestore | IG: @bycazandra |

Jeans, 900kr Top, 700kr Hatt, 300kr Väska, 349kr Sneakers (läder), 900kr Hela outfiten hittar du hos ByCazandra ton, som skulle ge ett mjukare intryck till ansiktet. Längden valde vi att klippa av en bit för att få mer frisyrkänsla. Även där en trend som många väljer. En längd som är lätt att platta, locka eller styla på annat vis, men som även lätt går att slänga upp i en toffs dom dagar man inte har tid för annan styling. Här har vi lockat Ulrikas hår för att få en snygg, klassisk look, som går att bära till vardags men som även är snygg till fest. Enkelt och snyggt!

Öppetider Mån-Fre 10-18 Lör 10-14

Kungsgatan 3 662 32 Åmål 0532-10440 www.salongmadeby.se

Psst....Nu finns SalongMadeBy som App på din smartphone AMUSE • 2016 7


Badtips

Badplatser

Ingestrand, Glasfjorden. Arvika. Stor strand med gräsplätt. Mycket stenar i vattnet. Vid badplatsen finns det en brygga, kiosk, minigolf och camping. Körselviken, Glasfjorden. Arvika. En väldigt bra badplats med brygga och flotte. Stor strand med långgrund sandbotten i vattnet. Finns även klippor att sola på. Racken. Arvika. Liten och naturlig badplats. Populär och välbesökt under varma dagar. Finns ett grunt och ett djupt parti. Kjörselviken. Arvika Barnvänlig badplats med både sandstrand, gräsplätt och klippor. Det finns tillgång till omklädningsrum och utedass. Tenvik, Järnsjön. Årjäng. Trevlig och familjär camping med badplats öster om Årjäng. Fin sandstrand med brygga. Signebyn. Årjäng En fin badstrand med både sand och gräsplätt att ligga på. Fina bryggor att bada ifrån. Det finns även båtbryggor vid sidan om. Badbarna. Årjäng En fin barnvänlig badstrand vid sjön Västra Silen. Det finns brygga och fin sandbotten. Sommarvik. Årjäng Vid badplatsen finns flera olika aktiviteter, t.ex. äventyrsgolf, kanot m.m. Fin och skön sandstrand. Klöverudsbadet. Åmål En trevlig badplats med både gräs och sand vid badplatsen. Det finns både lekplats, omklädningsrum, brygga och grillplats. Forsbackabaden. Åmål Vid sjön Nedre Kalven finns denna badplats med gräsplätt, bryggor, sandstrand, kanot- och dressinuthyrning. Sandön. Åmål. En ö med sandstrand som passar för bad. Sandön är belägen i Tösse skärgård i Vänern vid Åmål.

Källarbacken, Byälven. Säffle. Källarbacken är en mysig liten badplats som drivs av en ideell förening. Brygga och trampolin finns vid vattnet.

Örnäs Badet, Vänern. Åmål Den största av Åmåls badplatser är centralt belägen. Här finns barnvänliga badstränder, bryggor, hopptorn m.m.

Sandbacken. Säffle Sandstrand med bryggor och hopptorn, klippor och gräsmatta. Omklädningsrum samt toalett finns.

Eldans Badplats. Säffle. Vackert område, fin barnbrygga och bra omklädningsrum. Flytbrygga en bit ut i sjön, fint vatten att bada i.

Duse udde. Säffle Här finns vackra klippor samt en långgrund och barnvänlig sandstrand. Här finns många olika aktiviteter på Vänern Lake Resort.

den!

ädgår lt för tr

Al

l oss!

in til komna

Väl

Fagerhults jord 3st. 135kr

Pomonadalens Handelsträdgård i Säffle Sommaro 4, vid OK/Q8 661 40 Säffle Tel: 0533-139 58 pomonadalen.com

Öppet hela sommaren Mån-fre: 10-18 Lör: 10-14 Sön: stängt SOMMARBLOMMOR - ROSOR - FRUKTTRÄD - PERENNER - BÄRBUSKAR 8 AMUSE • 2016


Sommarens travdagar! Sommarens travdagar!

Fredag 27/5 Tisdag Fredag7/6 27/5 Onsdag 22/6 Tisdag 7/6 Torsdag Onsdag 30/6 22/6 Lördag Torsdag2/7 30/6 Onsdag 6/7 Lördag 2/7 Onsdag 31/7 6/7 Söndag Söndag 31/7 Söndag 14/8 Söndag 14/8 Torsdag 25/8 Torsdag10/9 25/8 Lördag Lördag 10/9 Torsdag 22/9 Torsdag 22/9 Välkomna! Välkomna!

V5 Bengtsforshus Dag, start kl. 18.25 V5 Mellerud Travklubb kl. 18.25 18.25 Bengtsforshus Dag, start Bakluckeloppis istart kl. samband med ponny V86 ”Ändå Något”, start kl. kl. 18.30 V5 Mellerud Travklubb start 18.25 travet den 2/7. Lunchtrav, kl. 12.20 V86 ”Ändåstart Något”, start kl. 18.30 Ponnytrav kl 12.00 Lunchtrav, start kl. 12.20 Bluestravet, start 15.00 Ponnytrav start kl kl 12.00 Bluestravet, startWay kl 15.00 V 64 The Right Åmåls kommuns dag, start 14.35 V 64kl. The Right Way Åmåls kommuns dag, startÅmåls kl. 14.35 V5 Hästägarförenings dag, start kl 14.00 V5 Åmåls Hästägarförenings start kl 14.00 Brandtdagen Lunchtrav, startdag, kl. 12.20 Brandtdagen Lunchtrav, start kl. 12.20 Provinstidningen, Dalslänningen och SäffleTidningens familjedag, start kl. 11.00 Provinstidningen, Dalslänningen och SäffleTidningensstart familjedag, Lunchtrav kl 12.20start kl. 11.00 Lunchtrav start kl 12.20 AMUSE • 2016

9


Esters Café TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

Ester Sundgren öppnade Esters Café någon gång under 1930-talet, hon drev det och bodde på plats ända fram till 1980-talet. Efter det har det varit ytterligare två ägare så totalt är det fyra starka kvinnor som ägt och drivit caféet sedan start. Idag är det Lotta Ståhl som driver Esters Café. Amuse träffade Lotta inför sommarsäsongen i denna underbara atmosfär som utgör Esters Café. Hur kom det sig att du hamnade i denna bransch och tog över Esters Café? - Jag utbildade mig till internationell ekonom och har jobbat som ekonom och näringslivsutvecklare på Arvika kommun under många år. Runt 2006-2007, när jag jobbade som näringslivsutvecklare började jag känna att jag hade hjälpt så många andra att starta företag och det var dags att hjälpa mig själv att gå vidare i livet. I samma veva blev Esters Café till salu och det kändes rätt direkt!

Du har ju utvecklat verksamheten ganska mycket under de år du har drivit Esters Café, berätta lite om det. - Ja, under de två första åren drev jag bara caféverksamheten och serverade även dagens rätt medan Nysäters Hem och Antik hyrde in sig här och drev sin verksamhet i resterande lokaler. Men efter två år ville de ha större lokaler och jag ville samtidigt utöka min verksamhet. De flyttade till Nysäter och jag utvecklade verksamheten med inredningsbutik, loppisen i lillstugan, växtavdelning ute i trädgården, glasserian, Afternoon teaparties och mycket annat. Jag försöker förnya och utveckla min verksamhet varje år. I år har vi byggt ut växtavdelningen rejält och den är nu dubbelt så stor som tidigare.

Esters bygger mycket på upplevelser, ta till exempel glasserian. Det är inte bara kulglass, det ska både smaka bra, se bra ut och ha mycket tillbehör såsom roliga detaljer eller leksaker till barnen. Hur många anställda är ni? - Sommartid när vi har högsäsong är vi runt 10 anställda och resten av året är vi två som finns på plats, jag och en anställd.

10

För tredje året i rad är Esters med i White Guide Café och rankas som topp tre i Värmland. AMUSE • 2016

Hur ser du på framtiden? - Det ser väldigt ljust ut. Vår målsättning är ju att det ska hända något kul inför varje ny sommarsäsong, i år har vi byggt en ny Afternoon Tea paviljong i trädgården och utökat vår växtavdelning och framåt ska vi utveckla oss och bli ännu bättre på det vi har här på Esters Café.

Bästa fikat? Moussébakelse med kaffe latte. Bästa bok? Kok- och bakböcker är det jag läser mest. Favoritmat? Äter gärna italienskt. Bästa resan Åker en gång om året till Paris för att få inspiration och kunna utveckla Esters ännu mer.


Tack!

Medhjältarna i Säffle vill tacka följande för fantastiska bidrag på 5000:- eller mer till vår insamling för Barncancerfonden Västra. Utöver dessa är det många fler som bidragit o stöttat oss med pengar och arbete. Tack även till artister, volontärer och utställare för ert engagemang i denna viktiga sak. Vårt mål var att 2016 samla ihop 200 000:- men tack vare alla underbara människor så blev det 319 116:Vi kör såklart ett år till med nya hyss för barnen och artister på kvällen. Vi återkommer snart. F.I.T AB Gym, Färjestads BK, Hotellgruppen i Säffle, Byälven Bostäder, Nilsson Plåtindustri AB, Somas Industri AB, Byggfirma AB JO-LU Produkter, Elinsta Nät AB, Krogen Östra Säffle (Harrys), Wirsbo Biobränsle, Brandt Fordon AB, LE-gruppen, Matdestination Säffle, Säffle Byggkomponenter, LBC Värm-dal, Eijes Bil AB, JLB Bygghandel AB, Kenths Smörgåsbutik, Gebax Unimetron, Nataris AB, STG Sverige AB, Lindgrens Frukt o Grönt AB, Joakim Jonas Entreprenad, Assistancekåren Säffle, Imtech AB, Redovisningstjänst i Säffle, Leif Pettersson Förvaltning AB, Holgers konditori, Hemmafönster Wermland, Sporttjänst i Säffle, Vänertak AB, Lars och Kärsti Tengelin, Daniel Brodin, Unga Örnar Säffle, Roland Johansson Nysäter, Säffle Sportfiskeförening, Chrijon AB, Ebba Ljung, Jaco Maskin service, SHB Säffle 5000kr, Jaco maskinservice, Leos armband, René Kres, Sporttjänst i Säffle, Holgerskonditori, ICA, Moelvens Byggmodul AB, Moelvens Värmlands trä, Rogne Entreprenad, föreningslivet i Säffle samt Ljudmakaren i Säffle med Stefan Ferger i spetsen.

Barncancergalan i Säffle FOLIEPAKET MED FISK OCH GRÖNT Foliepaket med fisk och grönt är en riktig symfoni av smaker och färg! Lax och vit fisk, potatis, purjolök, morot, champinjoner, tomater och kryddor trängs tillsammans i foliepaket. Doftar ljuvligt och smakar mycket gott! Gör så här 1. Skrubba och skär potatisen i hälften. Ansa och skär purjolöken i strimlor. 2. Skala, halvera och skär morot och lök i tunna skivor. Skär svampen i mindre bitar. 3. Skär fisken i 3–4 cm stora bitar. 4. Riv av rejäla ark med aluminiumfolie, ett ark per portion. Fördela potatis, purjolök, morot, gul lök, svamp, tomat och dill på arken. Krydda varje ark med salt och peppar. 5. Vik ihop foliepaketen något. Häll i grädde och vin innan de försluts. Lägg på grillen i ca 10 minuter. 6. Öppna paketen och lägg i fisken. Krydda med salt i varje paket. Förslut paketen igen och fortsätt grilla ytterligare ca 10 minuter.

Vi har massvis av färdigrätter!

Hos oss köper ni er lunch av hög kvalitét till bra pris och väljer från ett stort urval.

Ingredienser Portioner: 4

Gratänger, pajer, baguetter, grytor och mycket mera.

• 250 g skinn- och benfri laxfilé • 250 g vit fiskfilé (t ex sej) • 500 g små potatisar • 1 liten purjolök • 1 morot • 1 gul lök • 150 g champinjoner • 1 ask körsbärstomater (à 250 g) • 1 dl finskuren dill • 2 dl vispgrädde • 2 dl torrt vitt vin • 1 citron • Salt och peppar

Källa: ica.se

Besök vår populära delikatess och fiskchark.

Öppet

alla dagar

8-22

Charken har öppet: Mån-fre 8-19, lör 8-16

ICA Supermarket Lejonet

Mellanbrogatan 10 662 31 Åmål 11 0532-60 86 60

AMUSE • 2016


mUsiK

CONFUSION TEXT: REDAKTIONEN & CONFUSION FOTO: CONFUSION

Säfflebandet Confusion bildades i nuvarande sättning hösten 2012. Maj 2014 spelade vi in vårt debutalbum – Temptation Blues, som vi släppte globalt via Spotify, iTunes, Amazon och mängder av andra online-shops. Albumet innehöll nio egenskrivna låtar och vår stil beskrivs lättast som tung rockblues även om vi ofta t o m blir listade som hardrock blues. Våra influenser finns i både rockband som AC/DC och ZZ Top, såväl som inom blues som Walter Trout och Joe Bonamassa. Vårt andra album som vi nu släpper 2/7 heter Sinner och är lite tyngre än vårt första. Skivan innehåller åtta egenskrivna låtar samt en version av Joe Bonamassas – Slow Train. Skivan har redan haft release på Spotify, iTunes mfl och 2/7 har vi releaseparty med upptryckta CD skivor på Galna Tuppen i Säffle. På Sinner har vi förstärkning av Anders Karlsson på hammondorgel på ett par låtar och blåsarna från bandet Brothers and sisters of soul (Håkan Karlsson, Björn Vintfjärd, Thomas Olsson) som är med på låten Breathe.

FAKTA: Robin Kvarnström – trummor Peter Andersson – bas Mikael Kvarnström – gitarr Tommy Lindgren – gitarr Johan Stake – sång www.confusionband.se

EVA LÖFVENDAHL

TEXT: REDAKTIONEN FOTO: EVA LÖFVENDAHL, ANNA KÄLL

H

ej Eva, hur kom det sig att du började sjunga och hur länge

har du hållit på? - Jag startade 1970 och har alltså snart hållit på i 50 år. Lite som Lill-Babs och Co. Jag ackompanjerade själv på gitarr. Lyssnade också mycket på

Radio Luxemburg och tog intryck av engelska band som Kinks och Jethro Tull (spelade tvärflöjt också). Hela min familj spelar och sjunger. Min bror var basist i Roy Wills från Åmål t.ex. Vilken musikstil har du för de som inte vet? - Jag började med progg, gick på folkhögskolor på 70-talet, men övergick sedan till visa. De senaste 10 åren har det blivit Evergreens och The American songbook, jazz och gamla kultschlagers.

12 12

AMUSE AMUSE •• 2016 2016

Hur brukar du få spelningar? - Under 70 och 80 talen sökte jag själv upp arrangörer, nuförtiden kommer de till mig eller de band jag är med i, dvs band runt Torbjörn Carlsson, gitarrist från Åmål, och Bo Rhodén, pianist och dragspelare från Värmlandsnäs. Jag har också egna jazzband. Din roligaste spelning hittills, vilken är det? - Den roligaste spelningen hittills var när vi nu i april 2016 och här i Åmål framförde alla låtar från Carole Kings skiva Tapestry, från 1971, just med Torbjörn och fina musiker som Stefan Blomquist (piano), Lars Larsson (saxofon). Magiskt var ordet. Inte ett öga var torrt. Hur ser framtiden inom musiken ut för dig? - Nu i sommar blir det lite ströspelningar, på bröllop och i kyrkor. Jag ser också väldigt mycket fram emot att vi i Seffle Jazz Club (där jag är ordförande sedan ett år tillbaka) får vara med och arrangera kvällskonserten i Millesviks kyrka under Skördefesten lördagen den 3 september. Jag framträder i eget namn med gruppen Autumn Leaves, proffsmusiker från Göteborg och Säffle, då känner jag mig lycklig!

Vilken är din favoritlåt som du framträder med? - Jag har många favoritlåtar eftersom jag lär mig nytt hela tiden. Just nu är det My one and only Love och Cry me a river, jazzlåtar som ligger nära hjärtat. Jag tycker också Going back av Carole King är mycket vacker, Imorgon trär jag nya musikpärlor på mitt smultronstrå. Läs hela intervjun på vår hemsida: amusetidningen.se På bild, saxofonisten Lars Larsson från Säffle och Eva Löfvendahl


SPARA 300:HALVA PRISET!

399:-

549:-

(699:-)

Reebook Trail Voyager RS 2.0

Ovandel i syntet för stöd och stuktur samt stegsupport som stöder foten vid nedslag, rullning och tåavstamp. Dam- och herrstorlekar

(1099:-)

Adidas Nova Cushion

Löparsko för ett neutralt löpsteg. Dämpad i häl och framfot och som är lätt och smidig på foten. Fungerar lika bra för promenader som en tur i löparspåret. Dam- och herrstorlekar.

299:-

HALVA PRISET!

599:-

North bend shorts dam, flera färger

(1199:-)

399:-

Salomon XT Weeze

En sko anpassad för lättare terränglöpning och promenader. Stabil, bekväm och med snabbsnörning för bra passform. Dam och herrstorlekar.

299:Bagheera Freetime

North Bend shorts herr, flera färger

Sandal med ovandel i slitstark syntet, avtagbar bakkappa samt dämpande mellansula med ytterula i gummi. Seniorstorlekar

Bikini

SPARA 1800:SOMMARREA

99:/del

4499:(6299:-)

Monark Sofia 28”

Klassisk damcykel med 3-vxl Shimano Nexus. Fullutrustad vardagscykel som ger dig en bekväm och upprätt sittställning.

Bikinidelar fr. bl.a. North Bend och Röhnisch

Säffle, Köpcentrum 45 | Magasinsgatan 6 | Tel. 0533-160 30 | teamsportia.se Öppet: Mån–fre 10.00–19.00, Lör 10.00–15.00, Sön 11.00–15.00 AMUSE • 2016

13


motoRspeCial

Tina Thörner, rallydrottningen från Värmland del 1 TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

Tina föddes 1966 på vackra Värmlandsnäs i Säffle kommun. Hennes karriär som kartläsare startade på tidigt 80-tal då hon blev tillsammans med rallyföraren Lars-Erik Thorp. Därefter har hon vunnit tre världsmästerskap för damer och hon kom tvåa i Dakarrallyt 2006. 2009 åkte hon återigen Dakar med Nasser Al-Attiyah där de vann två sträckor. Förutom sina framgångar inom rallysporten har Tina vunnit TV-programmet Rampfeber och hon kom för några år sedan på en tredjeplats i Let’s Dance. Amuse träffar Tina en solig sommardag då hon är på besök hemma hos mamma på Värmlandsnäs. Solen skiner från en klarblå himmel och kring oss under hela intervjun springer valpen Stasha, fyra månader. Vad var det bästa med att växa upp på Värmlandsnäs? - Det var närheten till naturen och djuren, friheten att kunna göra vad man vill, hur man vill och när man vill. Det var tryggheten att kunna växa upp på landet där alla kände alla och alla föräldrar såg till alla barn, inte bara sina egna. Man kunde gå in i vilken stuga som helst och prata med en vuxen som brydde sig. På somrarna anordnades simskola i Averstaviken så alla föräldrar visste att barnen kunde simma. Föräldrarna såg också till att alla barn kunde cykla och sen var det fritt fram för oss ungar att fara som vi ville. Hur startade ditt intresse för rally? - Jag var egentligen inte alls intresserad av rally som barn. Jag var ju en bonntjej som grejade med traktorer och skötte om djuren. Jag ville bli pilot för då skulle jag få se världen och träffa många människor så när jag var 16 år drog jag till New Mexico för att utbilda mig till pilot men jag som tjej var inte speciellt välkommen där och nån pilot blev jag inte. Väl hemma igen mötte jag Lars-Erik Torph, han var då i början av sin rallykarriär och behövde en kartläsare och någon som kunde sköta alla kontakter och framförallt prata engelska.

Vad krävs för att bli en bra kartläsare? - Man måste först ha ett stort intresse och en vilja att lära sig. Det är som med allt annat - vill man bli bra på något så måste man bestämma sig för att bli bra, koppla in sina undermedvetna sinnen och satsa allt på att bli bra. Bestäm dig för något - satsa och gör! Allt man vill företa sig i livet handlar egentligen bara om inställning - en ny känsla är bara en tanke bort! Hur kan du vara så positiv? - Jag är född sån tror jag! Eller, det kommer alltid utmaningar i vårt liv oavsett om man vill eller inte. Då gäller det att ha rätt inställning och se bortom problemen. Jag vill klara av detta, då gör jag också det. Har du aldrig varit rädd när du åkt rally? - Klart jag har varit rädd! Att förlora kontrollen gör mig rädd. Jag har ju varit med om några otäcka olyckor, bland annat fick vi under ett rally i Portugal vattenplaning och störtade ner från ett högt stup rakt ner i en sex meter djup sjö, då kom dödskänslan! Men det jag har fått ut av att åka rally under alla år har varit mer värt än riskerna. Jag menar, du kan dö om du åker bil på 45:an också... Min största rädsla under alla år har faktiskt inte varit döden utan att bli så skadad att jag skulle bli ett kolli under resten av livet, det känns mer skrämmande än döden. Men ärligt talat, jag trodde faktiskt inte själv att jag skulle leva tills jag blev 50, men nu sitter jag här och lever än!

our Däckjjour 00 88 8 gnet Rruunntt! 2-714400 8 7k Dä 0c y net 71dagarr D yg 2 d a l 7 l 0A aga

Alla

Bästa bil - Det beror vilken bil jag kör för tillfället Bästa film – 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann. Som jag skrattade! Bästa låt – Here I go again med Whitesnake Bästa dans – Bugg Bästa maträtten – Helt klart mammas älgstek med kantarellsås och potatisgratäng! Fortsättning följer...

ÅL

Däck i alla prisklasser! prisklasser! Däck i alla •Däck & Fälg

d

AP Däckservice Brovägen 1 AP Däckservice Brovägen 1 662 91 Säffle 0533-400 88

662P 91 Säffle A R 0533-400 88 14

ÅM SÄ F F L E •

Du har gjort så mycket mer än åkt rally de senaste åren, blir det nåt mer rally för dig i framtiden? - Nja, min proffskarriär som kartläsare har jag lagt på hyllan nu men jag kommer nog åka nåt rally bara för skojs skull. Jag får många förfrågningar om att delta i olika TV-program och jag är gärna med i olika program om de fyller ett syfte. Jag var ju till exempel med i Matslaget för några år sedan. Just då tänkte jag att det kunde vara ett bra sätt för mig att marknadsföra Säffle i en tuff tid i samband med nedläggning av Karossen. Jag har egentligen inte så stort intresse för matlagning men genom mitt deltagande i programmet kunde jag göra något bra för Säffle. Jag hade god hjälp i matlagandet av Knut Lillienau på Grön Ko så det gick ju bra! Just nu är jag hemma hos mamma och träningsbakar för framtida äventyr...

T N

AMUSEE• 2016 R

•Däck & Fälg •Däckservice •Däckservice •Däckmotell •Däckhotell •Däckjour •Däckjour

AP Däckcenter Hovslagaregatan 1 AP Däckcenter 662 34 Åmål Hovslagargatan 1 0532-139 00

662 34 Åmål 0532-139 00


Andreas Karlsson Roadracing text: redaktionen foto: andreas karlsson

A

ndreas har alltid utövat någon form av motorsport, det har varit mycket rally och folkrace. Som ung tävlade han i roadracing på en 125-kubikare och var bland de fem-sex bästa i sin klass i SM. Nu har Andreas, ivrigt påhejad av dottern Annie, återigen tagit steget och kört sin första tävling på 16 år i Classic Roadracing.

Andreas kör i öppen klass 200-650 kubik där ingen cykel får vara nyare än 1987-års modell. Han har själv en Yamaha TZ 250 fabriksracer som han under våren totalrenoverat och plockat isär och ihop in i minsta detalj. I mitten av juni körde Andreas alltså sin första tävling på 16 år. Serien han kör i består av 5 tävlingstillfällen; 20-22 maj Botniaring, Finland, 10-12 juni Våler, Norge, 1-3 juli Anderstorp, 5-7 augusti Linköping samt 26-28 augusti Gelleråsen, Karlskoga. Andreas hann inte med till Botniabanan i maj då cykeln inte var riktigt färdig men den 10 juni drog han iväg till Våler i Norge. Tävlingen hölls i tre dagar då första dagen bestod av träning på banan. Andreas hann köra fem-sex varv och sedan var det dags för reparation av motorlager. Andreas som är en händig kille mekade och skruvade till långt in på natten och på lördagmorgon var cykeln redo för race. Första etappen på lördag bestod av tidsträning då Andreas kom på tolfte plats och körde två sekunder snabbare än han gjort på

tidsträningen. På lördagens race senare kom Andreas på tionde plats. Söndagen blev jobbigare. Morgonträningen gav samma tid som lördagen och under tävling låg Andreas under första delen på en sjätteplats men sen började orken tryta för honom. Han säger själv att han inte orkade fullt ut, han började missa på växlar och det var jobbigt att hålla i cykeln så han fick slå av lite på farten men kom ändå i mål på en tionde plats av totalt tjugo tävlande. ästa tävling Andreas kommer att köra är alltså på Anderstorp den 1-3 juli. Andreas säger att det grämer honom lite att han då missar helgens stora motorevent i Höljes men det ska ändå bli kul att köra igen. Andreas har varit i Höljes och kollat på rallycrossen så länge han kan minnas, inte ens när hans mamma fyllde 50 valde han bort motorfesten i Höljes. Eftersom Amuse kommer ut i samband med helgen då mamma fyller år passar Andreas och Amusemagasinet att gratulera mamma Gun på födelsedagen!

N

kia.com kia.com

Helt nya Kia Optima arbetar h rt f r familjen Jobbet i all ra, men den viktigaste tiden r den du spenderar tillsammans med din familj. Helt nya Kia Optima r utvecklad f r dig och de du bryr dig mest om. Den r rymlig, s ker och full av innovativ teknik b de p in- och utsidan. Kom in till din Kia-handlare och anm l ditt intresse f r v r storkombi som kommer efter sommaren. Provk r Optima Sedan idag f r att uppleva hur en familjebil kan vara nuf rtiden! 1.7 1.7 CRD CRDii DCT-7 DCT-7 GT GT LINE LINE BUSINESS BUSINESS

1.7 1.7 CRD CRDii DCT-7 DCT-7 KOMFORT KOMFORT REK CA. PRIS FR N 312.900 KR

F RM NSV RDE FR N 1.896 KR/M N*

Kampanjpris fr n: 282.900 kr

Lanseringspaket Optima Sedan 9.900 Lanseringspaket Optima Sedan 9.900 kr kr

Inneh ller bl.a. autobroms, aktivt fil vervakningssystem, helljusassistans, skyltscanning, adaptiv farth llare, eluppv rmd l derratt, sj lvparkeringssystem, d davinkelvarning, varning f r bakomvarande trafik vid backning, automatisk ppning av bakluckan, Harman Kardon ljudljudsystem, 8 navigation med backkamera, panoramasoltak samt exteri rt och interi rt sportpaket.

F RM NSV RDE FR N 1.700 KR/M N*

Lanseringspaketet inneh ller 18 l ttmetallf lgar, Harman Kardon ljudsystem, aluminiumpedaler, Harman Kardon ljudsystem, aluminiumpedaler, d davinkelvarning, eluppv rmt baks te, elinst llbar f rarstol med minne, helljusassistans, instegslister i aluminium, l derkl dsel, panoramasoltak, sj lvparkeringssystem, solgardiner i bakd rrarna och varning f r bakomvarande trafik vid backning. Begr nsat antal. B

Inneh ller bl.a. autobroms, aktivt fil vervakningssystem, skyltscanning, adaptiv farth llare, eluppv rmd l derratt, ISG start och stopp, xenonljus, 7 navigation med backkamera och framfram och bak. backkamera ochparkeringssensorer parkeringssensorer och bak.

KOMBITILL GG 10.000 KR

Karlstadvägen 34, Åmål 05321 67 00 Alla erbjudanden g ller levererade bilar t.o.m. 30 juni 2016 eller s l ngt lagret r cker. F r Optima SW g ller ordertecknande t.o.m 30 juni 2016. Vid best llning leverans fr n oktober 2016. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller f retagsavtal och g ller endast lagerbilar. *Kostnaden f r f raren motsvarar den skatt denne f r betala per m nad f r bilf rm nen baserat p en marginalskatt p 50%. V rde Lanseringspaket, 30.000 kr. Br nslef rbrukning blandad k rning Kia Optima 1.7 CRDi DCT-7 Sedan till SW; 4,4-4,8 l/100 km, CO22-utsl pp 116-126 g/km. Testerna r gjorda enligt EU-k rcykel och milj klass Euro 6. Bilarna p bilden kan vara extrautrustade. Med reservation f r eventuella tryckfel.

Bärgning av alla fordon, starthjälp, jourreparationer, låsöppning, transporter Vi har även biluthyrning SÄFFLE - ÅMÅL 0533-122 00 assistancekaren.se

Kupongen gäller halva priset på ett tvättprogram i Biltvätten eller tvätta själv för halva priset. Gäller t o m 2016-08-31 endast hos OKQ8 Säffle.

AMUSE • 2016

15


MOTORSPECIAL

Bosse Bildoktorn del 1 TEXT: REDAKTIONEN FOTO: BO SVEN HADAR ANDESSON

Bo Sven Hadar Andersson även känd som Bosse Bildoktorn, blev känd för den breda allmänheten genom TV-programmet Bosse Bildoktorn som sändes i SVT tre säsonger med väldigt höga tittarsiffror. Han har även ett radioprogram som sänds än idag vid namnet Fråga Bildoktorn. Bosse har arbetat som bilmekaniker sedan 70-talet, han har även under en period varit fordonslärare. Bosse arbetar nu också som föredragshållare, konferencier, skribent, fotograf, författare och naturligtvis bilmekaniker. Amuse ringde upp Bosse för att prata lite om vad han gör idag. När vi fick tag i Bosse var han precis på väg ut genom dörren men trevlig och sympatisk som han är tog han sig genast tid att prata med oss. Vi insåg snabbt att detta kommer att bli mer än en artikel så håll till godo, här kommer första delen:

V

art är du på väg nu Bosse, berätta lite om din dag för oss och våra läsare? - Nu ska jag snart åka och förbereda ett jobb med en Jaguar som jag ska starta med imorgon. Jag ska även hinna rensa ogräs, vattna potatis och lite annat smått och gott i trädgården, sen har jag en hel del samtal att ringa idag också. Så idag är nog en så där dag där man gör lite av varje och har fullt upp hela dagen utan att man egentligen har uträttat någonting! Men det blir såna dagar ibland, för även de små sakerna som att vattna potatis är ju viktigt.

motorer fungerar, där nånstans, när jag var cirka sju år gammal startade mitt intresse för motorer. När jag var cirka 10 år bestämde jag mig för att bli bilmekaniker, vi hade några bilmekaniker i släkten. Jag har en enormt stor släkt och massvis av kusiner, flera av mina äldre kusiner var redan utbildade bilmekaniker då och som barn var jag väldigt frågvis, vilket barn ofta är, och då lär man sig mycket. Jag följde med mina kusiner när de mekade med bilar och frågade om allt. På den vägen är det så när jag blev äldre utbildade jag mig till bilmekaniker.

Hur startade ditt intresse för bilar och motorer? - Det var en väldigt svår fråga men jag får flashbacks från min barndom. Min pappa hamnade i rullstol när jag var liten till följd av en allvarlig sjukdom så vi hade ingen bil att åka med. Men min pappa fick en trehjulig moped som han kunde åka i och denna fick jag i tidig ålder hjälpa honom att meka med. Pappa var väldigt pedagogisk och noga med att förklara hur allting hänger ihop och hur

Har du några bra och ekonomiska biltips till våra läsare? - Oj, det finns ju massor! Det har ju blivit dyrt att äga bil så behöver man inte bilen varje dag så tycker jag att man kan gå med i en bilpool istället om det finns på den ort man bor, annars kan man starta en! Ett annat tips är att istället för att ta stora lån, kolla upp privatleasing. Det är väl inte så bra som jag skulle vilja att det var men det har blivit bättre villkor för konsumenten att leasa sin bil idag

Fukttest, provtryckning gasol och batteritest på alla husbilar och husvagnar.

Välkommen in! 16

AMUSE • 2016

Bosse Bildoktorn än tidigare. Ett tredje tips är luftkonditioneringen i bilen. Välj hellre en bil med AC än en med ACC där du ställer in det exakta gradtalet. Skillnaden mellan en AC och en ACC är att det finns mycket mer elektronik som kan krångla med en ACC vilket kan bli en dyr historia i längden. En annan ekonomisk sak jag har tänkt på i valet av bil är att hellre ha en liten motor i en stor bil för då finns det mer utrymme under huven och det blir enklare och billigare att meka med den för bilmekanikerna då du lämnar in bilen för service eller reparation. En fyrcylindrig motor tar ju inte lika mycket plats som en sexcylindrig och dessutom drar den mindre bränsle. Du kommer iallafall inte fram fortare med en större motor, det vet jag som kör 5-6000 mil per år, det är bara något som man inbillar sig att det skulle gå fortare om man har 200 hk istället för 115hk under huven, iallafall om man håller hastighetsbegränsningarna, vilken man ju ska göra. Fortsättning följer...

Vi servar alla husbilar, husvagnar, hästkärror och släpkärror.

I alla servicearbeten ingår en assistansförsäkring inom Sverige och det går att köpa till så att det även täcker Europa. Motorakuten Karlstadv. 24, Säffle 0533-170 36 Mån-fre 7.30-16.00


M

BILFAKTA

an kan spåra bilens ursprung till fransmannen Joseph Cugnot och de självgående vagnar han konstruerade på uppdrag av militärmyndigheterna i Paris. 1769 utvecklade han “Fardier à vaneur”, en självgående artillerivagn med plats för fyra personer. Vagnen gjorde 4 km/h och det krävdes att man stannade var 15:e minut för att fylla på vatten. Efter denna byggde Joseph Cognot 1771 en fullskalemodell som än idag finns bevarad på Conservatoire national des arts et métiers i Paris.

BILD: Utformningen av Cugnot ångvagn (Jonathan Holguinisburg) (1769) KÄLLA: WIKIMEDIA

Vasim och Mohammad

Önskar nya som gamla kunder välkomna

Hämtar och tar emot alla fordon upp till 3,5 ton. Köper, Säljer och Byter Bilar.

Efter ångmaskinen förbättrats började man experimentera för att kunna färdas längre sträckor. Den första ångvagnen för persontrafik konstruerades vid årsskiftet 1799-1800 av engelsmannen Richard Trevithick, ingenjör från Cornwall. På julafton samma år provkördes fordonet med sju personer. Efter att det konstruerats liknande vagnar sattes de i regelbunden trafik mellan städer 1820. I Storbritannien infördes det 1844 en lag som sa att det skulle gå en man med röd flagga 100 meter framför varje landvägsångvagn och maxhastighet på 6 km/h bestämdes, detta efter ett antal olyckor. Lagen upphävdes inte förrän 1896 vilket resulterade i att Storbritannien hamnade långt efter i bilens utveckling. Istället kom järnvägen att dominera. 1862 byggdes den första vagnen med förbränningsmotor av fransk-belgaren Étienne Lenoir. 1863 färdades han 9 kilometer på tre timmar. Samma år gjorde han ett nytt försök med ett annat fordon och färdades då 11 kilometer på 90 minuter. Omkring 1870 kom den första bensinmotorn som var konstruerad av tysk-österikaren Siegfried Marcus, men så långt var den ganska experimentell. Först 1878 med utvecklingen av Ottomotorn fick man en bensinmotor som på allvar började konkurrera med de ångdrivna vagnarna. TEXT: REDAKTIONEN, KÄLLA: WIKIPEDIA

Auktoriserad Bildemontering

Vi har begagnade bildelar till de flesta bilmärken, även nyare modeller. Industrigatan 17 662 34 Åmål 0532-140 99 073-045 73 73 bildemontering@hotmail.com

Bilrekonditionering till kanonpriser! KARLSTADSVÄGEN 18, 662 37 ÅMÅL Tel: 0532-146 07, Mobil:0706-72 79 12

En av Stockholms första automobiler, en Brush Runabout, med förare på Apelbergsgatan, 1907–1910. Nordiska museet NMA.0042174 FOTO: Brandt, J P / Nordiska museet

Palms servicestation i Åmål AB Däck köper ni hos oss!

Tel. 0532-104 36 Mob. 070-510 87 92

Karlstadsvägen 18 AMUSE • 2016 17 662 37 Åmål


CLEAN TOUCH Vi har låga priser & Erbjudanden. Låt oss ta hand om din bil

Bilhandtvätt. Polering. Vaxning. Lackförsegling. Kemtvätt Säten+golv. Underspolning. Asfaltborttagning. Motortvätt.

Vi tvättar din bil med de bästa produkterna 1 - Rengöring av bil utvändingt, schampo, torkning.

99:-

2 - Rengöring av bil utvändingt, schampo, handvax (spray), 149:avfettning, fälgrengöring, torkning. Rengöring av bil - Utvändig handtvätt - Avfettning+schampo - Invändig rengöring - Dammsugning - Fönsterputs - Tvättning mellan dörrkanten - Snabbvax (spray) - Torkning

Alltid 100% handtvättade bilar

För endast 249:ÖPETTIDER Mån - Fre 08:00 - 17:00 Lör 10:00 - 17:00

Tingvallastrand 12 661 40 Säffle Tel: 070-016 26 71

Vi tvättar, polerar och vaxar även båtar, djurtransport och MC.

Drop in i mån av tid

BILKOLLAGE

18

AMUSE • 2016


ResespeCial

Ta en långweekend till Riga! TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

En weekendtripp till Riga kan ge något till alla, här finns kultur, shopping, fantastisk mat och 20 minuter bort kan du bada i havet. Riga-en riktig pärla! Besök Riga Till Riga kan man ta sig med både båt och flyg. Det finns paketlösningar för båt där man åker buss från många orter, sover en natt på båten under färden över Östersjön och får en heldag för shopping i land för en billig penning. Det går också dagligen flyg från många flygplatser i Sverige och Norge och resan tar ungefär 1 ½ timme. Taxi är billigt och de 25 kilometerna från flygplatsen och in till centrala Riga kostar ungefär 11 euro. Hotellstandarden varierar men om man väljer ett fyrstjärnigt hotell motsvarar det ett lågprishotell i svensk standard. Guidade turer Som turist i Riga är det nästan ett måste att ta en guidad tur runt stan. Det går hela tiden turistbussar runt och man kan hoppa på var som helst och åka med så länge man vill. Vi rekommenderar ändå att man börjar sin vistelse i Riga med en guidad tur till fots genom de centrala delarna av Riga.

Varje vardag kl 11.00 påbörjas en guidad tur med start vid den ståtliga domkyrkan i Gamla Stan. Guiden pratar engelska och man har under promenaden, som tar cirka 2 timmar, möjlighet att ställa frågor om allt som hör Riga och landets historia till. Guiden är väldigt påläst och visar såväl stora som små saker som har haft betydelse i Lettlands historia. Visste ni till exempel att nästan alla gatorna i Gamla Stan är täckta av stenar? Dessa stenar har burits in från landsbygden och betalades som tull för att folket skulle få komma in i staden. Rik historia Om man är intresserad av historia så är Riga en väldigt intressant stad. Det finns otaliga muséum att besöka. Rigaborna är själva väldigt kunniga på sin historia och vill gärna visa upp den. Besök gärna Riga War Museum, som har fri entré, ett stort museum som man kan gå i under flera timmar. Muséet är uppbyggt i många olika rum som visar upp olika tidsåldrar och i varje rum finns mappar med engelsk text så att turister ska kunna tillgodogöra sig allt. KGB muséet är också väldigt intressant men vi rekommenderar då att ni bokar

a centrum Sightseeingbåtar i Rig

in er på den guidade turen som ges flera gånger per dag. Fortsätter på nästa sida... Riga War Museum

tēka

iblio nālā b

cio as Na Latvij

Resetips När du reser med endast handbagage:

Microfiberhandduk-Resehandduk:

Tänk på att välja en lätt väska. Packa smart och fyll ut hörnen. Olika flygbolag har alla olika regler t.ex.

Idealisk på stranden, på gymmet, på campingturen, i båten, i husvagn/husbilen, på resan...

BOLAG - VIKT - MÅTT - ÖVRIGT

* Tar mindre plats (30% av en vanlig handduk) * Väger mindre (Endast 210 g) * Torkar fortare * Sanden fastnar inte * Blir inte sur och luktar illa så snabbt

SAS - max 8 kg - 55x40x23cm Utöver handbagage en liten handväska eller laptopväska. Norwegian - max 10 kg - 55x40x23 cm Utöver handbagage en liten personlig väska som lätt kan placeras under främre stol. Ryanair - max 10kg - 55x40x20cm Inget bagage för spädbarn (8dgr till 23mån) som sitter i vuxens knä,men 1st babyväska max 5 kg utöver egna handbagaget.

Storlek: 140x70 cm Påsen: 18x23 cm Finns i 6 st härliga färger: Orange, Fuchsia, Grön, Blå, Röd och Svart. Handduken levereras hopvikt i ett nätfodral och tar endast upp 18x5 cm när den är ihopvikt. Nätfodralet har dragkedja och är försett med en hank så att den går att hänga i ryggsäck eller livrem.

Presenteras i samarbete med resalatt.se

EN RESEBYRÅ NÄRA DIG Josefin Malin

Välkommen till Resia i Arvika! Det är vi som bokar alla dina resor, konferenser och möten.

Carina

Resia Arvika • 0570–387 10 • www.resia.se/arvika

AMUSE • 2016

19


Fortsättning från sidan 19. Riga Nacionala Opera

Riga stad Riga är en arkitektonisk pärla med kyrkor som byggdes när staden bildades. Den stora domkyrkan som ligger mitt i Gamla Stan är ett givet utflyktsmål. Vi rekommenderar den guidade turen och även att ni åker upp med hissen i kyrktornet. Man får en fantastisk utsikt över Riga. Medeltida hus och flera hundra år gammal träarkitektur finns att beskåda runtom i Gamla Stan, många hus är väldigt ståtligt utsmyckade så det är en fröjd att gå omkring och bara titta på husen! Riga finns med på UNESCO:s världsarvslista. I staden finns många stora parker att gå i, de är alla väldigt välskötta och det är väldigt fina planteringar och många statyer att titta på. Som svensk turist förundras man över hur ren och städad staden är!

Fantastiskt god mat och väldigt bra service i gamla stan

Den 26 km långa stranden i Jurmala

Genom “Svenskporten” lämnade Svenskarna Riga under kriget

Stort utbud av restauranger Om man blir hungrig när man traskar omkring i Riga finns det oändligt många restauranger att välja på. Staden Riga är något av en smältdegel- här möts öst och väst i en salig blandning. Detta avspeglas i stadens kulinariska utbud, man kan äta allt från inhemsk mat till pizza och hamburgare. I Gamla Stan är

Riga Land: Lettland Befolkning: ca 715 000 Språk: Lettiska Valuta: Euro Tidzon: EET (UTC +2) riga.com

Tänk på att ha rätt skor när du är på resande fot. Fullsorterad skobutik i Åmål

Tel: 0532-101 13 Kungsgatan 10, Åmål

priserna något högre och ett restaurangbesök här kan kostnadsmässigt nästan jämställas med ett restaurangbesök i Sverige. Kan man däremot gå mot utkanten av staden finner man många mindre restauranger med otroligt god och vällagad mat till en mindre penning. Jurmala beach Ett par mil utanför staden Riga ligger Jurmala beach. Man kan ta tåget från Riga ut till Jurmala till en kostnad av ca 20:- per person. Väl ute på Jurmala beach möts man av en 2,6 mil lång strand med allehanda aktiviteter och restauranger för alla smaker. Ett tips är att ta sig en promenad runt i villakvarteren för de gamla trähusen är fantastiskt vackra. Shopping Shoppning är ju också ett måste när man turistar i en storstad! Det finns flera stora köpcentrum inne i centrala Riga där man både kan köpa såväl internationella som inhemska märkesvaror. Om man är lite prismedveten kan man göra fina fynd. Besök också den stora saluhallen som är inrymd i tre sammanhållna hangarer nere vid hamnen. En oförglömlig upplevelse där all världens mat blandas med allehanda varor.

Res bekvämt!

Sydnorge med Flor & Fjære 19/7, 5 dagar .......................................... 7.570:Ålandskryssningar med Viking Cinderella 27/7, 2 dagar Barnrabatter finns! ........... fr. 305:Schweiz med Glaciär- & Berninaexpressen 29/7, 9 dagar ........................................ 12.640:Genom Bohuslän och besök hos Handelsman Flink 2/8, Dagstur .............. 995:Berlin med ölfestival 4/8, 5 dagar ...... 4.390:Rüdesheim & Loreley 2/9, 7 dagar ............................................ 6.980:Kroatien, Poreč 2/9, 12 dagar .............. 8.990:Cykla längs Elbe och Havel till Berlin 9/9, 11 dagar ........................................ 13.990:Buss från Säffle & Åmål Läs mer & boka på vår hemsida! 054-18 72 50 | www.grums.nu Telefonöppet även kvällar & helger!

Jubileumskryss med M/S Birka 3/10 Bussresa, smörgåsbord inkl dryck, frukost, del i 2b hytt ins, välkomstdrink och lite extra underhållning. Jubileumspris 295:-/PP 8/10 (Lördag) Bussresa, smörgåsbord inkl dryck, frukost, del i 2b hytt ins, välkomstdrink och lite extra underhållning. Jubileumspris 495:-/PP

Resehandduk i Microfiber många färger Ange amuse som kod i kassan för 10% rabatt på ditt köp. AMUSE • 2016Vi har resetillbehören!

129:-

20

info@bklgroup.se

Med avresa från bl.a Grums, Säffle och Åmål.

0550-34840 Se även vår hemsida för mer resor. www.vanerbuss.se


Karlstad - Mallorca

Karlstad - Kroatien

Semestra i hela världen – flyg från Karlstad

Karlstad - Turkiet

Karlstad - Rhodos

Karlstad - Alicante

Karlstad - Gran Canaria

Charter, lågprisflyg och hela världen via Frankfurt. Alla resmål från Karlstad hittar du på ksdarprt.se

UPP TILL

400kr

Vi har ett välsorterat brett urval av väskor för alla smaker, tillfällen och behov. Här hittar du Arvikas största utbud av resväskor och resetillbehör. Vi har även plånböcker, paraplyer och handskar.

Välkomna in till Arvikas Väskaffär!

RABATT! Give Away på köpet (Värde 199kr)

Large: 1499:- Nu 1 099:Medium: 1299:- Nu 999:Cabin: 1099:- Nu 899:-

Gilla oss på Facebook! Adress: Torggatan 5, Arvika | Telefon: 0570-170 34

AMUSE • 2016

MED RESERVATION FÖR SLUTFÖRSÄLJNING

21


SÄFFLE

KalendeRn

JULI

1, 8, 29/7 17:00

BERÄTTARCAFÉ HOS GUNNEL EKLUND Arrangör: Gunnel Eklund Plats: Svanskog järnvägsstation

2, 9, 16, 23, 30/7

10:00 - 14:00

8/7 18:00

KILA-MÄSTERSKAPET I KUBB Arrangör: Kila Östra Bygdegårdsförening Kärrholmen Plats: Kärrholmens Bygdegård

2-9/7

BONDEMARKNAD PÅ STORTORGET I SÄFFLE Arrangör: Säffle kommun Plats: Stortorget

LÖNNSKOGS HANTVERKSMÄSSA Arrangör: Lönnskogs Folketshusförening Plats: Lönnskog Folkets hus

2, 9, 16, 23/7

6-10/7

11:00-18:00

SKAPARLÖRDAG PÅ VON ECHSTEDTSKA GÅRDEN Arrangör: von Echstedtska Gården Plats: von Echstedska gården

2/7 19:00

MUSIKQUIZ I KAFÉET PÅ VON ECHSTEDTSKA! Arrangör: von Echstedtska Gården Plats: von Echstedska gården

3/7

FORTETS DAG PÅ SJÖÄND SKANS Arrangör: Kamratföreningen för bevarandet av Sjöänd Skans Plats: Sjöändan Skans

3/7 16:00

DIAMOND DETOX RETREAT PÅ MARIAGÅRDEN Arrangör: Mariagården, Häljebol Plats: Mariagården, Häljebol

11, 13, 14/7

VISKLUBBENS GRÅLLETURNÉ 2016 Arrangör: Visklubb -67 Plats: Måndag 11 juli kl 19.00 Kulturladan, Ölserud Onsdag 13 juli kl 19.00 Långseruds bygdegård Torsdag 14 juli kl 19.00 Duse Udde

Plats: Västra Smedbyn Kila, von Echstedtska gården Buskspel 15:00 Folkmusikkonsert 18:00

23/7

HEMVÄNDARDAG I LÅNGSERUD Arrangör: Långseruds Utvecklingsgrupp Plats: Långserud

23/7 13:00

LÅNGSERUD TRIATHLON 2016 Arrangör: Långseruds IF Plats: Eldan Långserud

24/7 15:00

I BELLMANS FOTSPÅR PÅ VON ECHSTEDTSKA GÅRDEN Arrangör: von Echstedtska Gården Plats: von Echstedska gården

27/7 19:00

STAND-UP NISSE HALLBERG PÅ KROKSTAD HERRGÅRD Arrangör: Krokstad Herrgård Plats: Krokstad Herrgård

28-30/7

TORGFESTEN I SÄFFLE 2016 Arrangör: Säffle FF Plats: Stortorget

11, 13, 14/7

16/7

SÄFFLE PRIDE 2016 Arrangör: Promotorerna Plats: Säffle centrum

FOTBOLL DIV 6 VÄSTRA VÄRMLAND HERRAR Arrangör: SK Sifhälla Plats: Sporthälla Idrottsplats SK Sifhälla 2 - Eskilsäters IF

r! ä h r ! r ä ä h r n ä e n ar VSåorme mPassa på att köpa markiser

under vår kampanj, t.o.m 30/4! Sommarkampanj på våra markiser.

3, 10, 17, 24. 31/7 19:00

SOMMARPROGRAM PÅ SVANUDDEN Arrangör: Svanskog-Mo Missionsförsamling Plats: Svanudden, Svanskog

6/7 18:00-20:00

KILANAPPET 2016 Arrangör: Kila Östra Bygdegårdsförening Kärrholmen Plats: Kärrholmen

16/7 08:00-18:00

INOFFICIELLA VM 2016 Arrangör: SK Sifhälla Plats: Sporthälla Idrottsplats

14-17/7

FUSION BOOTCAMP PÅ MARIAGÅRDEN Arrangör: Mariagården, Häljebol Plats: Mariagården, Häljebol

17/7 15:00

CITATVANDRING I SÄFFLE - I TEGNÉRS FOTSPÅR Arrangör: Värmländska Tegnérsällskapet Plats: Start vid Kanaltorget

20/7

BUSKSPEL OCH FOLKMUSIKKONSERT PÅ VON ECHSTEDTSKA Arrangör: von Echstedtska Gården Källa: destinationsaffle.se

22

AMUSE • 2016

Säffle Golvservice AB Karlstadsvägen 10, Säffle, 0533-131 03.


ÅMÅL Juli

2, 3/7

1-20/7

2, 3/7 19:00

1-3/7

3/7

Utställning: U-B Reuterberg & Annika Nieringer Plats: Hantverksmagasinet

OPERA PÅ BRUKET - MED NÄBBAR OCH KÄKBEN Arrangör: Not Quite Plats: Fengersfors

1-2/7

Frivilligcentralen Samverket firar 20 år

2/7

Young Guns Beachvolley Plats: Udden

2/7 12:00

PONNYTRAV Arrangör: Åmålstravet Plats: Åmålstravet

BIO: Independence Day Återkomsten. 3D Plats: Saga Bio Åmål

DOUG SEEGERS CAFÉ XO Arrangör: CAFÉ XO Plats: CAFÉ XO

5-21/7

Sommar på Kyrkberget Plats: Kyrkberget

6/7

Blues Golf Plats: Forsbacka GK

6/7 15:00

BLUESTRAVET Arrangör: Åmålstravet Plats: Åmålstravet

6-10/7

Åmåls Bluesfest 6-10 juli 2016 Arrangör: Åmål’s Blues Förening

9, 10/7 15:00

BIO: Ice age. Skrattattack. 2D. sv.tal Plats: Saga Bio Åmål

12/7 19:00

NOT QUITE RUPETKOV Tisdagsfestival: NINO RAMSBY, FLOCKEN, Growth, Vulkano, I love not a boy’s I love a cat’s Arrangör: Not Quite Plats: Fengersfors

13, 14/7 19:00

BIO: Money monster Plats: Saga Bio Åmål

30/6-20/7

Utställning - Cecilia Lindh Larsson visar silversmycken och måleri Plats: Hantverksmagasinet

Markis RA90

En avEn de mest populära manövreras med av de mest populära och enkelt flexibla hjälp Med av en fjärrkontroll och flexibla och restaurang restauranggårdsmarkis. fötterna stadigt och gårdsmarkis. eller strömbrytare. förankrade är detta en fristående markis som kan placeras en bit från både husskuggar och fasad. Med fötterna stadigt Markisen ca 25 förankrade är detta en sittplatser och fungerar fristående markis som kan både som sol och Markisens två aluminium stativ gjuts eller placeras en bit från både regnskydd. skruvas i marken, alternativt står stadigt med hus och fasad. man med vill ha hjälp större yta tyngder och manövreras Om enkelt av en Markisens två aluminium kan markisen seriekopplas fjärrkontroll eller strömbrytare. stativ gjuts eller skruvas utan irriterande glipor med i marken, alternativt står upp till tre stycken. Markisen skuggar ca 25 sittplatser och fungerar stadigt med tyngder och

både som sol och regnskydd. Om man vill ha större yta kan markisen utan Presenteras i samarbete med seriekopplas Säffle Golvservice AB

21-23/7

Hamnkalaset i Åmål Arrangör: Åmåls kommun

22/7-10/8

Utställning av Cecilia Lind Larsson Plats: Hantverksmagasinet

29/7

Bokdagar i Dalsland Författardagar 11:00 Johanne Hildebrandt 12:00 Ebba Witt-Brattström 14:00 Tove Folkesson 15:00 Lennart Hagerfors 16:00 Josefin Olevik 17:00 Hans Rosenfeld Plats: Kulturmagasinet

30/7

Bokdagar i Dalsland Författardagar 11:00 Mustafa Can 12:00 Inger Edelfeldt 14:00 Helena von Zweigbergk 15:00 Negar Naseh 16:00 Qaisar Mahmood 17:00 Björn Ranelid Plats: Kulturmagasinet

31/7 15:00

TRAV V64 Arrangör: Åmålstravet Plats: Åmålstravet

Källor: vastsverige.com, sv.se, ifkamal.se, amalstravet.se, noje.se

9, 10/7 AMUSE • 2016

23


BOKTIPS

POPULÄRA POCKETS DET LILLA BAGERIET PÅ av Jenny Colgan STRANDPROMENADEN Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. En konkurs senare är hon alldeles ensam och när hon flyttar till ett rum ovanpå ett nedlagt bageri i en fiskeby återupptar hon sitt största intresse. Snart sprids doften av hennes nybakade bröd över strandpromenaden. Givmilt delar hon det med en skadad lunnefågelunge och de nyfunna vännerna, fiskaren Tarnie och hans besättning. Pollys buttra hyresvärdinna driver ortens bageri, men hennes bröd blir sämre för varje år som går, och hon känner sig hotad när allt fler föredrar Pollys bröd. Fast besluten att nå dit hon vill utan att trampa på någons tår tar

Polly små men lyckosamma steg framåt. Och när hon får kontakt med den hemlighetsfulle biodlaren Huck och hans stormrike vän Reuben tar ett nytt kapitel i hennes liv sin början.

“Konkurser, arbetslöshet och en by som håller på att gå under. Det borde inte vara så oemotståndligt charmigt, men Jenny Colgan berättar med lätt hand och mycket humor.... Den skadade lunnefågeln är en oemotståndlig bekantskap, och någonstans där börjar jag skratta högt. Sen går det ju inte att släppa boken.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter Källa: bokus.com

PUMASPÅR

av Nevada Barr

Anna Pigeon har flytt från sorgliga minnen i New York till lugnet i Texas natur, där hon arbetar som ranger i Guadalupe Mountains nationalpark - hennes första jobb som ranger. Men lugnet bryts när hon hittar sin kollega Sheila död i en avsides belägen canyon. Hur dog Sheila? Alla verkar övertygade om att Sheila har blivit dödad av en puma, men Anna kan inte släppa känslan av att det är något som inte stämmer. Jakten på pumor riskerar att öka efter Sheilas död. Anna letar ihärdigt efter bevis på att puman är oskyldig, listan på misstänkta ökar. Denna första bok med Anna Pigeon bjuder på en spänning som smyger sig på läsaren.

Den som redan läst Stum rädsla och Vargavinter, som ligger längre fram i serien, möter här en yngre och sårbarare Anna. Och boken ger mer bakgrund till Annas personlighet och liv. Pumspår (Track of the Cat) fick flera priser som bästa debutdeckare när den kom ut i USA. Både Agatha Award och Anthony Award.

“Det finns vissa författarskap som man bara längtar efter att något förlag ska plocka upp och introducera på svenska. Till exempel Nevada Barrs serie om parkvakten Anna Pigeon. Och – som de säger i reklamen – ‘plötsligt händer det’.” Maria Neij i Östgöta Correspondenten, Deckarspalten Källa: bokus.com

POCKET TOPP 10 1. Kvinnan på tåget 2. Arvet efter dig 3. Järnblod 4. Mördar-Anders och hans vänner 5. Snövit ska dö 6. Avdelning 73 7. Öppnas i händelse av min död 8. Tre önskningar 9. Simma med de drunknade 10. Konsten att höra hjärtslag Amuse-annons_210x50mm:Layout 1 2016-06-07 16:06 Sida 1

Hela familjens bokhandel 24

AMUSE • 2016

Mån-fre 10.00-18.00 Lördag 10.00-1400 Alltid lunchöppet


Gratis stickmönster!

I samarbete med Glad i Garn, Östra Storgatan 2, 661 42, Säffle Telefon: 073 801 49 04

STICKA EN HÄRLIG SOMMARSJAL I LIN

Garn: 1 hg Kalinka, 100% ren lin. Stickor: 4

Mönster: Varv 1: 1 r ,öka 1 m *2 m tillsammans, 2 omtag, 2 r vridet tillsammans, 2 r. Upprepa från * Varv 2: Sticka r och omtagen stickas 1 r 1 a, Varv 3 - 6: r Lägg upp 4 m och sticka rätstickning. Öka 1 m i början av varje varv genom att först sticka 1 r, lyft upp länken mellan första och andra maskan och sticka den vridet r. Du ökar på detta sätt under hela stickningen. (Du kan också öka genom att göra ett omslag i början på varje varv innanför kantm och sedan på nästa varv sticka den vriden) När du har 7 m börjar du sticka hål. Se mönster. Fortsätt på detta sätt tills du har så mycket garn kvar att det räcker till avmaskningen. Tänk på att maska av löst.

Glad i Garn har rea på garnet under hela juli månad, 155:-/hg, ord. pris 180:-/hg

Mönstret kommer från Karin Öberg. Lycka till!

Sugen på jobb i Norge? Vi på Pecus AS söker svenska hantverkare till flera olika uppdragsgivare i Norge. Speciellt är vi på jakt efter duktiga snickare, rörmokare och grävare.

Besök oss på www.pecus.no idag eller skicka en ansökan till post@pecus.no med ditt CV så kontaktar vi dig så fort vi kan.

pecus

TM

Bemanning & Rekrytering

Besöksadress:

Pecus AS Øvre Slottsgate 15B Oslo

Säffles mysigaste heminredningsbutik

Vi tillhandahåller markjobb åt alla stora som små

Här hittar du vacker inredning i ljusa toner.

Gårdsgrus, dränering, avlopp, dikesgrävning, schakt och planering m.m.

för vägföreningen, entreprenören eller privatpersoner.

Besök gärna vår webbshop på

Öppettider: Mån - Fre 10 - 18 Lördagar 11 - 14

ulrikassakeroting.se

Saker & Ting Hyttegatan 28, Säffle Tel: 0533-170 17 Hemsida: ulrikassakeroting.se Facebook: facebook.com/Saker-Ting-UlrikasSaker-Ting-i-fem-små-rum-229002443779654

Säffle

Årjäng

Tel. 0533-69 13 60 Box 113, 661 23 Säffle

Tel. 0573-63 83 60 Box 39, 672 22 Årjäng

Tel. 0532-662 23 Box 122, 662 23 Åmål

0530-414 30 Box 29, AMUSE 464 21•Mellerud 2016 25

Åmål

Mellerud


Filmtips

TIPS OM HETA BIOFILMER FRÅN

SAGASALONGEN PUBLICERAT I SAMARBETE MED SAGASALONGEN I SÄFFLE BILDER: SF.SE

The Nice Guys Den misslyckade privatdetektiven Holland March och den inhyrda torpeden Jackson Healy tvingas samarbeta för att lösa ett fall med en försvunnen ung kvinna, samt det till synes orelaterade dödsfallet av en porrstjärna. Under deras utredning avslöjar de en chockerande konspiration, som sträcker sig ända upp till de högsta makthavarna.

Alice i Spegellandet Alice (Mia Wasikowska) återvänder till Underlandet och reser tillbaka i tiden för att rädda The Mad Hatter (Johnny Depp). Skådespelarna från Tim Burtons succé Alice i Underlandet är tillbaka och vi ser återigen Anne Hathaway som The White Queen och Helena Bonham Carter som The Red Queen. Den nya karaktären Time spelas av Sacha Baron Cohen.

Dåligt väder? Här kommer ett dvd tips: En man som heter Ove: 59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid.

Öppettider Trattorian sommar på sagasalongen 2/7 Världspremiär! Independence day: återkomsten 10/7 Sverigepremiär! Ice Age: Scratattack • 2016 26 AMUSE27/7 Utebio Mamma Mia och Grill!

Mån Stängt Tis 11-19 Ons 11-19 Tors Stängt

Fre 11-19 Lör 11-19 Sönd Stängt

Med reservationer för ändringar. Biografen visar film i stort sett varje kväll under högsäsong: sept - mars.

Sagasalongen Västra Storgatan 3 661 43 Säffle 076 114 00 06 www.sagasalongen.com Vi finns även på facebook


Arbetsbord med elstativ

ÄNTLIGEN!

2-pelare Ergosmart alu/silver

ta det kallt

Välj mellan vit, svart eller grå bordsskiva i storlek 160 x 80 cm eller 180x80 cm.

Vi inreder trivsamma kontor

Stativet uppbyggt av en 2-rörskonstruktion. Dubbla motorer med hög prestanda.

4.500 kr (exkl moms)

Slaglängd: 500mm Belastning: 100 kg Höjd min/max: 690-1190 mm

Blockg. 12, Karlstad • Tel 054 -10 13 50

Preferens

Professionell rådgivning och montering

VÄLKOMMEN IN TILL SIBYLLA SÄFFLE SIBYLLA ÅMÅL

- för dig som kan själv

För dig som har tummen på rätt plats och vill fixa det mesta själv där hemma har vi på Optimera en glad nyhet. Går du med i vår kundklubb Optimisten får du nämligen bonus från första kronan på dina lagerinköp och kan på så sätt få ännu mer för fixpengarna. Medlemmar får dessutom exklusiva klubberbjudanden och förhandsinformation kring kampanjer, evenemang och annat. Välkommen i klubben!

Som medlem i Klubb Optimisten får du: / Kostnadsfritt medlemskap / 2% bonus från första kronan på lagervaror / Medlemsrabatt på utvalda produkter / Information om kampanjer och erbjudanden Läs mer på klubboptimisten.se

Släp lånar vi givetvis ut gratis när du besöker vår nya drive-inhall. Smidig, enkel och snabb lastning av trävaror.

ÅMÅL Drottning Kristinas Väg 6 SÄFFLE Norrlandsvägen 24

AMUSE • 2016

27


Svalkande melonslush 4 PORTIONER

En härligt svalkande slush att läska sig med en varm dag! Om det blir melonbitar över, bjud då grannskapet på nyttigaste glassen, frysta melonbitar läskar minst lika bra som isglass!

Ingredienser: 600 - 650 g vattenmelon (eller hälften jordgubbar)

GÖR SÅ HÄR:

3 msk pressad lime- eller citronsaft 33 cl bubbelvatten (eller sockerdricka)

1.

8 isbitar Garnera med färsk mynta

Skala melonen, dela i bitar och ta bort kärnorna. Det ska bli ca 500 g rent melonkött.

2.

Lägg melonbitarna i frysen minst en timme.

3.

Mixa alla ingredienser. Häll upp i glas och garnera med mynta. KÄLLA: ITRIM.SE

S

å, då är sommaren äntligen över oss, med tveksamt väder, mygg och surrande insekter. Hela insektsgrejen skulle jag kunna ägna en hel krönika åt, speciellt som jag fått två bikupor på min baksida.. men inte idag, idag är det fågelsång som det ska raljeras över. Få saker signalerar vår/sommar som kvittret av småfåglar på morgonkvisten. Mysigt kan tyckas, om man nu inte behöver sova ut efter en sen natts arbete eller nattsudd.. Otroligt egentligen hur något som kan skapa så mycket harmoni och mysfaktor också kan vara helt outhärdligt vid fel tillfälle (läs för tidigt på morgonen). Och då har jag bara nämnt de små. Missförstå mig inte, jag älskar fåglar. Var en hängiven ornitolog i min barndom, och reste gärna iväg tidiga morgnar för att beskåda dessa vingprydda mästerverk när jag inte låg på pojkrummet och läste Knasen. Lägg till att jag 28

AMUSE • 2016

dessutom sprang orientering. Insåg precis att jag nog var nördigare än jag ville tro.. Suck, denna självinsikten.. Nåväl, tillbaka till fåglarna.. Vart går gränsen egentligen för vilka fåglar som är ok att ha sjungandes på fönsterbläcket..

Mesar och finkar fine, men måsar? Skulle inte tro det. Knappast tärnor eller kråkfåglar heller. Kallar man ens deras läten för sång? Eller är det bara skrik och skrän? Vart drar man linjen egentligen? Är det ens viktigt? Sjunger en Lom? Varför funderar jag på det här? Borde fokusera på avsevärt viktigare ting. Nä, nån timme till måste jag få sova. Bara den där sparven kunde knipa igen. Eller är det en stare? Örn kanske?

Fast innan jag släcker ner, Rördrom! Naturens främste imitatör. Ser ut som en bryggstolpe, låter som en bryggstolpe. Hur gick det till? Älskar Rördrom! Har man det minsta tråkigt, åk ut och lyssna på Rördromen å fundera.. är det sång, skrän eller bara grannens brygga som spelar dig ett spratt?


KoRsoRd

& tÄVlingaR

SOMMARKRYSSET HAN HAR HERR- BRUKAS PASGÅRDS- FÖR SKADOR SANDE REDSKAP VISST UR UPPGIFT

SPELAR FÖR HÖGT FÖR VISSA VÄXTPLATS

BEREDD MJUK

GJORDE PRATKVARNEN

sommar på sagasalongen

FOR OMKRING MED PIP

Västra Storgatan 3, Säffle 076 114 00 06 www.sagasalongen.com

Lös korsordet och skicka in din lösning till oss för en chans att vinna två biobiljetter!

TILLBOTTEN- ÄGNA SIG FASEN GÖRA MODERSMÅLET

KAN TYSKEN HETA

HAN ÄR NÄR DEN ANNOR- GÅR STÅR STÄDES I ANNAT TANKEN STILL

BESTIGER

KAN VERKA TÄNDANDE

TÄCKANDE HOPPFULL ORGAN LINDBERG FRUKTBART POP-ENO

SKYMF FÖRBEREDER FÖR SKOTT

VANLIGT ORDERORD

ANONYM

DEN ÖPPNAS AV UTEÄTARE GÖR GENERÖS AV SIG SJÄLV

VÄLJS AV PARTISK

HAR STORDRIFT INTRIGERADE

RESER ARG SKOTTE OKLART BESKED

MÄRKE BLIR LÄTT BILD MED RÖRELSE

ÄR EJ ODELBAR NUMER

ARRANGERA KUVERT FYLLD I FORM

SLITER HÅRT KORT MAN I LEKEN I MÄSTARENS KLASS

SAMMANFATTAR VISSA MÅL

SKANNAS I HANDELN FIRMATYP

LÅGVATTEN ROCKBRIAN

GEMEN- FLASKSKAP SLANG FÖRR

GILLAR BERÖM KLUBBSLAG

VATTNET I EKEN

ANDRÉASSON SOM TECKNADE

KAN GENA UTAN VÄG

DEN GER PÅ MER- HAAGVAN SMAK FISK

B O A

NATTDJUR

GJORDE HOVDAM FINT

HAN GÅR BAKOM PLOGEN

FÖRDELAR BÖRDA

LEENDE REFORMERAD BAKSLAGET FLÖT FINT SPELAS SENT

STUVA MEN EJ REDA HÅLLER SITTANDE UPPE

GÅ MED VIPPAN

HÅLLER EN UPPE BILLIGA

SOM PIPPI

TILLSLAG ÄR LÅG BLAND KVINNOR

TORKHUSEN

BILD MED BÄLTE DAME LÄNGST FRAM IBLAND

FÖRSTÄRKTE FLEMMING LUFTORD

DRAGNA KONSTRUKTION SVANTE DREJENSTAM, ILLUSTRATION OLA SKOGÄNG

Obs ny adress! Skicka in rätt lösning på korsordet till: tavling@amusetidningen.se eller per post till Sundsgatan 19A, 661 40 Säffle senast den 30 juli. Glöm inte att ange namn, telefonummer och mailadress. Vi kontaktar alla vinnarna via mail eller telefon. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till!

Vill du synas här? Vill du annonsera hos oss på Amuse?

För mer info fredrik@amusetidningen.se helene@amusetidningen.se Var inte osynlig! Syns du inte, så finns du inte!

Wimbledon från: 1295:AMUSE • 2016

29

Owe’s UR, Kungsgatan 8, 662 31 Åmål, Tel: 0532-104 68


EXTRA I KASSAN och med varuplock.

asa.bostrom@lloydsapotek.se eller på 070-621 30 81

För mer information är du välkommen LloydsApotek i Säffle söker APOTEKSCHEF i Säffle söker APOTEKSCHEF att besöka www.lloydsapotek.se.

OM DU ÄR INTRESSERAD AV ATT BLI EN I VÅRT HÄRLIGA TEAM KONTAKTA: regionschef Åsa Boström på asa.bostrom@lloydsapotek.se eller på 070-621 30 81 För mer information är du välkommen att besöka www.lloydsapotek.se.

LloydsApotek behöver fler medarbetare LloydsApotek behöver fler

Våra öppettider under sommarmånaderna är måndag till fredag 8.30-17.30. Resterande del av medarbetare Hälsans hus i Säffle (f.d. Säffle sjukhus) expanderar. VårdVi söker nu en APOTEKSCHEF som på är lördagar. legitimerad apotekare året har vi även öppet centralerna får fler och fler patienter och till hösten kommer eller receptarie och ytterligare två FARMACEUTER. Hälsans hus i Säffle (f.d. Säffle sjukhus) expanderar. För attsommarmånaderna du ska trivas hos oss gillar du att möta kunnärvårdsplatser att startas upp. Här finns oändligtfår med Våraoch öppettider under är måndag till fredag Vårdcentralerna flerspänoch fler patienter till der och är serviceinriktad, du är ansvarsfull, nognande möjligheter för samarbete med olika vårdenheter som att startas 8.30-17.30. hösten kommer närvårdsplatser upp. Här grann och gillar att kunna påverka och förbättra! finns oändligt för sam-del av året har vi även öppet på lördagar. kan ge mervärde till våra gemensamma kunder.med spännande möjligheter Resterande arbete med olika vårdenheter som kan ge mervärde till våra gemensamma kunder. För att kunna möta upp våra kunder på ett bra sätt så behöver För att du ska trivas hos oss gillar du att möta kunder och är För att kunna möta upp våra kunder på ett bra sätt vi fler medarbetare till vårt fina apotek. serviceinriktad, du är ansvarsfull, noggrann och gillar att kunna så behöver vi fler medarbetare till vårtpåverka fina apotek. och förbättra! OM DU ÄR INTRESSERAD AV ATT BLI EN I VÅRT Vi söker nu en APOTEKSCHEF som är legitimerad HÄRLIGA TEAM KONTAKTA: apotekare eller receptarie och ytterligare två FARregionschef Åsa Boström på MACEUTER samt en medarbetare som kan arbeta asa.bostrom@lloydsapotek.se EXTRA I KASSAN och med varuplock. eller på 070-621 30 81

men m o k l ä aren! V m m o s v jut a För mer information är du välkommen att besöka www.lloydsapotek.se.

till

N

KVARNHJULET SECOND HAND Pingstkyrkan och Erikshjälpen i samarbete

Öppettider ons. 12-18, lör. 9-13 Säterivägen 20, Säffle Tel. 0533-109 09 SOL – BAD – SEMESTER Nu har vi laddat för sköna lata dagar Prylar till bad, picknick, grillkvällar m.m. Stort sortiment för sommarstugan – möbler, husgeråd och mycket mera.

VARMT VÄLKOMNA! Inlämning mån - tis - tor 08.00 - 16.00 ons 10.00 - 18.00 fre - lör 09.00 - 13.00

Gilla oss på facebook! 30

AMUSE • 2016

Esters Glaceria En lite sötare del av Esters café Sommaröppettider för Esters cafe fr o m 25/6 alla dagar kl 10-17. Midsommarafton stängt Nytt för 2016: Större växtavdelning, Afternoon Tea hela sommaren (förbokning)

www.esterscafe.se Cafe

Lunch

0533 502 45

Interiör

Loppis

Växter


FOKUS PÅ

teKniKtips

TEKNIK PUBLICERAT I SAMARBETE MED AUDIO VIDEO

- Hej Tommy heter jag! Jag jobbar på Audio Video i Säffle. Denna månaden har jag fått äran att presentera några nya teknikprylar. Så håll tillgodo här kommer tre prylar som jag verkligen rekommenderar.

Tamron 150-600mm Carpe diem! - Fånga dagen, och framförallt ögonblicket. Med detta prisvinnande långzooms objektiv från Tamron är allt och lite till möjligt. Med ett zoomomfång på hela 150-600mm missar du ingenting och du omvandlar din befintliga systemkamera till ett riktigt proffsredskap i ett nafs! Inbyggd stativgänga gör ditt fotograferande ännu mer flexibelt. Du får ett väldigt brett användningsområde och tack vare den inbyggda bildstabilisatorn får du kanonbilder på avstånd som inte var möjligt tidigare. Barn, djur och natur samt sportbilder är några exempel som görs mer rättvisa med detta objektiv

ION Classic Old school? Javisst! Men.. Faktum är att vinylskivorna har kommit tillbaka igen på bred front och är här för att stanna. Med denna vinylspelare kan du inte bara spela upp dina favorit vinyl plattor, du kan även föra över musiken till din dator på ett väldigt enkelt och smidigt sätt. Plugga in den medföljande usb kabeln och installera några drivrutiner och vips så kan du njuta av skivsamlingen på din PC.

Bionaire fläkt BAC X-15 Håll huvudet kallt i sommar! Inga problem med denna högeffekts fläkt från Bionaire. Den kraftfulla motorn till trots är den väldigt tyst och med 3 hastigheter och en tiltfunktion får man rotation på värmen i rummet och man håller garanterat solstinget i schack!

AMUSE • 2016

31


V L Ä J S T E D A R Ö G N A K U D

T R A M S Å S D I T L L A E T N I R Ä T E D N E M

Låt en expert göra jobbet. Hos oss får du professionell hjälp med allt – från rådgivning och teknikstrul till hemleverans och installation. Du sparar tid och energi och får en billigare helhetslösning. Helt enkelt en smart affär.

Ring någon av våra butiker för att boka en installatör. Vi hjälper dig!

Säffle 0533-10390 Åmål 0532-10365 Ed321 AMUSE 0534-12120 • 2016 AMUSE • 2016

Arvika 0570-13855 Årjäng 0573-10582 Sunne 0565-10343

Gilla oss på Facebook!

DIN BILD OCH LJUDSPECIALIST I VÄRMLAND/DALSLAND

Profile for AMUSE magasinet

Amuse nr8 juli Saffle Amal 2016  

Amuse nr8 juli Saffle Amal 2016  

Advertisement