Page 1

AMUSE VARSÅGOD! TA GÄRNA MED DIG MAGASINET HEM!

ARVIKA & ÅRJÄNGS MÅNADSMAGASIN

JUNI 2016

Br. Olssons firar 20år!

I N T E R VJ U

STOR

FESTIVALSPECIAL

Al

P

MED

itcher

Intervjuer • Korsord • Teknik • Film • Musik • Utflyktsmål • Resor

Välkommen till skönhetssalongen mitt i stan! www.cristakliniken.se

Kyrkogatan 34 // Tel: 070-641 07 82

ck

BOK A ONE LINE !

cristakliniken AMUSE • 2016

1


inledning

Innehåll Distribueras till privatpersoner och tidningsställ (folktäta platser) runtom i Säffle, Åmål, Grums, Arvika och Årjäng.

MEDARBETARE DENNA MÅNAD

10

thomas olsson

18

Ansvarig utgivare thomas@amusetidningen.se

Daniel Cullberg Grafisk formgivare

redaktion@amusetidningen.se

anna johansson Grafisk assistent

redaktion@amusetidningen.se

Per Johansson Grafisk assistent

redaktion@amusetidningen.se

30

Tim Noren

Grafisk assistent redaktion@amusetidningen.se

tommy grenhage Reporter

reportage@amusetidningen.se

fredrik johansson Sälj & produktion

18

072 172 23 00 fredrik@amusetidningen.se

hèléne adgèn 0723 63 99 47

helene@amusetidningen.se

08

KONTAKT

0723 63 99 47 Telefontider: Måndag - fredag: 9.00-15.00 Sundsgatan 19A 661 40 Säffle info@amusetidningen.se Amuse reserverar sig för eventuella tryck­­fel. Eftertryck utan redaktionens med­­­­givande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källhänvisning.

2

AMUSE • 2016

28


Roa er med oss!

på omslaget: bröderna olsson, mattias och

andreas två proffisga entreprenörer i arvika. foto: redaktionen

Roa er nu med nya Amusemagasinet. Amuse betyder roa och det är precis det som är tanken med detta lokala nöjesmagasin. I en värd full av sociala mötesplatser och appar behövs denna tidning för att roa er alla på ett lugnt och sammanfattande sätt. Någon gång då och då känns det bra att hålla i en tidning. Speciellt när det gäller nöjesevenemang tycker vi. Vid frukosten, på lunchrestaurangen, hos frisören, på caféet, i träningslokalen, på järnvägsstationen eller i något väntrum i den lokala närheten. Roa er med oss! Läs om vad som hänt och vad som kommer hända under månaden. Har du själv något som kan roa andra? Tveka inte utan kontakta redaktionen så roar vi alla tillsammans. Vi älskar människorna i bygden, det ska märkas i tidningen. Vi älskar också alla turister som vallfärdar till Västvärmland under sommaren och de är denna tid en välkommen läsarskara. Staden myllrar av folk. Sommaren är äntligen här. Aktiviteterna står som spön i backen. Därför är det extra bra med lokala nöjesmagasinet, här kanske det du missat finns att läsa om. Nu börjar också festivalernas och loppisarnas tid, skynda att fynda! Porten till sommaren på Olssons Brygga är öppnad. Restaurangen och nöjesmetropolen i Sveriges innersta hamn har laddat som aldrig förr. Välkommen till sommaren, roa er med oss!

HOTEL ÅRJÄNG VINPROVNING 27/5 18.30 Vi provar 4 vita och 2 roséviner, plocktallrik & vinprovning 290:Boka bord!

NATTKLUBB 22.00-02.00 Marlene & DJ 28/5 18 år DJ 4/6 20 år

Premiär SommarOnsdag 29/6 med Patrik Nilsson

www.hotelarjang.com · service@hotelarjang.com · 0573-130 59 AMUSE • 2016

3


! r ä D å l l Ha

Vad ska du hitta på under sommaren?

Christer och June Ekstedt, Arvika Jose Santana, Arvika - Jag ska umgås med mina barn hela sommaren. Vad vi gör blir helt beroende på vädret.

Oscar Lejrin Wikeberg, Årjäng - Tiden kommer ägnas åt kolonilotten, gräsklippning och stråkorkestern.

Jens Ås, Arvika

Freija Persson, Arvika - Jag kommer jobba mycket i sommar som aktivitetsledare på Sommarvik i Årjäng. Men jag kommer också försöka få mitt företag att blomstra. Kanske kommer jag också slappna av och bara spela gitarr i solskenet.

- Kaninhoppning och lite allt möjligt beroende på vädret.

- Det blir sommarjobb på Ullevi som öronproppsförsäljare, det blir fantastiskt kul. Betalningen är gratis inträde. Jonathan Andersen, Arvika

Håkan Jivesand, Arvika

- I sommar har jag tänkt att, förutom att vara jobbledig, hjälpa asylsökande och PUT:ade i den omfattning de behöver hjälp och stöttning genom vår förening Flyktinghjälpen Arvika, greja i trädgården och göra några små utflykter till barn och barnbarn. Kan kanske bli nån längre tur om lusten infaller och vädret är med oss.

4

AMUSE • 2016

- Jag ska tillbringa sommaren med att spela ishockey.


Nu är Arvika-fibern på väg. Anslut dig du med! Mer än 1500 personer har redan valt det lokala, trygga alternativet för att få tillgång till framtidens TV samt underhållningstjänster, trygghetstjänster och lagring av sina fotoalbum!

Våra lokala partners:

Tfn 0570-76 40 76 - www.anslutarvika.nu AMUSE • 2016

5


Showen Soul TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

Arvikas Fame Factory skapar talanger återigen. En sprakande show med enorm fart i storslagna sång, dans och körnummer fyllda med ungdomlig smittspridande energi. Man tror sig stundtals sitta i New York men allt utspelar sig på Ingesunds Musikhögskola. Fantastiska Henry Alarcon står för text, koreografi och regi i denna underbara tillställning. Henry har tillsammans med producenterna Lars-Inge Bjärlestam och Ulrika Hebbe lyckats skapa proffsiga dansare, sångare, musiker och skådespelare av eleverna på gymnasieskolan Stage & Perform och högstadiet Estetiska skolan.

Showen Soul visades hela 8 gånger 12-15 maj var minst sagt imponerade och gjorde de stolta besökarna alldeles stumma av hur Henry Alarcon och de delaktiga i projektet kunde skapa dessa stjärnor på för oss övriga ganska korta tid som det känns. Mycket imponerande!

Familjen Boström diskuterade i pausen och väntar ivrigt på fortsättningen i den andra akten.

Karl Lundh var i pausen alldeles tagen av den första akten.

Maja Jansson studerande från Karlstad hade åkt hit för att glädjas och lyckönska sin vän som var en av alla stjärnor på scen.

6

AMUSE • 2016


Black Rhinoceros, Swaziland. © NaturePL.com / Andy Rouse / WWF

Hjälp oss rädda de starkaste Djurrikets kungar och drottningar behöver hjälp. Trots att de är både starka och listiga har de ingen chans emot ett skarpladdat gevär. I femtio år har vi arbetat med att förhindra dödandet i skyddade områden runt om i världen. För att sätta stopp för den avancerade tjuvjakten arbetar vi med myndigheter för att både skärpa lagarna och få dem att tillämpas. Vi jobbar också för att efterfrågan på olagliga produkter ska minska.

Stöd vårt arbete, bli WWF-fadder idag! wwf.se/fadder

AMUSE • 2016

7


musik arvika

NEPHILA

H

TEXT: REDAKTIONEN FOTO: NEPHILA

ej Nephila, kan ni berätta lite för oss om ert band? Hur startade det och hur länge har ni spelat ihop? - Nephila startade under hösten 2014 men då som ett cover-band med några andra medlemmar på Estetiska skolan Stage & Perform i Arvika. Ett år senare alltså under hösten 2015 skrevs det första egna materialet och vi bytte namn till Nephila och bestämde att vår genre skulle vara psykadelisk 70-tals rock. Vad är det för musikstil ni har, för de som inte vet? - Vi spelar psykadelisk 70-tals rock. Studiefrämjandet Värmland/Örebro har beskrivit vår musik som “Rymdfärjor krockar med ljudvågor från 1969”. Hur många skivor har ni släppt? - Vi är mitt i processen att spela in vår första Demo/EP. Eventuellt kan någon låt släppas digitalt i sommar. Har ni haft mycket spelningar? Är det några inbokade framöver? - Vi har fått väldigt mycket spelningar tack vara Livekarusellen där vi kom tvåa i distriktsfinalen. Framöver väntar bland annat Wilma’s i Arvika, Lot’s of Love i Karlstad och Putte i Parken, Karlstad. Vilken är er roligaste spelning? - Vi gick en kurs hos studiefrämjandet och blev sedan professionellt inspelade med både ljud och film på Uno. Direkt

Storgatan 28 (bredvid Apoteket), Arvika Öppet: Mån-Fre 10-18 , Lör 10-15 www.betrueclothing.se 8

AMUSE • 2016

efter vi kom av scenen packade vi ihop alla våra grejer för att sedan sticka till Arvika och spela på Wilma’s. När vi var klara med Wilma’s spelningen så åkte vi tillbaka till Karlstad där vi hade våran tidigare spelning och sov på hotell som arrangören hade betalat. Filmerna från Uno finns att hitta på Studiefrämjandets youtubekanal. Hur får man tag på era skivor? - Som sagt så är vi mitt i processen att spela in och få ut vårt första material men vi siktar på att förutom att släppa det på digitala streamingsajter så som Spotify även att kunna sälja några CD-skivor hos lokala affärer runt om i Värmland, men målet är att släppa vinyl.

Har ni många fans? - Många av våra vänner tycker att vi gör bra musik och att vi är riktigt coola att se live. Vi har även mött folk på stan som kommer fram och säger att de sett oss och tyckt att det varit riktigt grymt. Några riktiga “woodstock groopies” har vi inte träffat på än.

FAKTA: Eline Gustafsson - Sång Josephine Asker - Sång Jacob Hellenrud - Gitar Johan Tinfors - Gitar Linus Elvin - Bas Johan Larsson - Klaviatur Erik Nilsson - Slagverk Christoffer Eriksson - Trummor Facebooksida: https://www.facebook.com/swenephila

For the love of denim P.S Vi hjälper dig med uppläggning av jeans i butiken


värmlands skönaste musikfest i sveriges innersta hamn

Restaurang & nöje i Sveriges innersta hamn!.

Sommarens livemusik

De Vet du lördag 28 maj rydell & quick Lördag 4 juni Björn rosentröm

Lördag 21 maj

fredag 10 juni SHARKS

e-type lördag 18 juni VIGILAND lördag 2 juli soul salvation onsdag 6 juli DOUG SEEGERS lördag 9 juli bad influence Lördag 16 juli Rock circus Tisdag 19 juli mÔra-per torsdag 21 juli Doublin Fair LÖRDAG 23 juli Norlie & KKV lördag 30 juli top Cats 4-5-6 aug arvika hamnfest Lördag 11 juni

moderna tider lördag 27 juli sator lördag 3 sept markoolio

lördag 20 aug

Räkfrossa

med livemusikquiz varje onsdag hela sommaren.

4-5-6 AUGUSTI

ICONA POP

THE HOOTERS MIRIAM BRYANT MOVITS! l FRANS BACKYARDBABIES densvenska björnstammen freddy kalas JOHNDAHLBÄCK albin Myers (USA)

(NOR)

Johnlindbergtrio deathteam

fler artister tillkommer!

fredag 5 aug Roger Pontare, Dregen, Elin Ruth, Love Antell & Göran Samuelsson FÖRKÖPSBILJETTER, tägbiljetter & TIDER FÖR VÅRA SPeCIALINSATTA FESTIVALTÅG FINNS PÅ

ARVIKAHAMNFEST.SE FÖRKÖPSBILJETTER PÅ OLSSONSBRYGGA.SE AMUSE • 2016

9


FOTO: Pixabay.com

FESTSPECIAL I VÅR NÄRHET

Putte i parken

Fryksdalsdansen

När: 30/6-2/7 Var: Mariebergsskogen / Karlstad putteiparken.se

När: 28/7-30/7 Var: Sunne www.fryksdalsdansen.se

Åmåls Bluesfest

När: 6/7-10/7 Var: Åmål Om: Åmål’s Blues Fest är en fyra dagars internationell bluesfestival som vuxit till Sveriges främsta sen starten 1992. www.bluesfest.net

Hamnkalaset

När: 21/7-23/7 Var: Åmål Om: Åmål har fått ett nytt stort sommarevenemang! Det är Hamnkalaset som varar i dagarna tre i mitten av sommaren. www.vastsverige.com/amal/e/218002/Hamnkalaset-I-Amal

Torgfesten i Säffle

När: 28/7-30/7 Var: Säffle Om: Torgfesten i Säffle. Ett arrangemang av, med och för Säfflebor. www.facebook.com/torgfestenisaffle

Metallsvenskan

Muskelrock

När: 3/6-5/6 Var: Tyrolen / Alvesta www.muskelrock.com

Sweden Rock

När: 8/6-11/6 Var: Söderköping Om: 82 band, fem scener. Klassisk rock, hårdrock, metal och lite blues - något för alla smaker. www.swedenrock.com

Bråvalla Festival

När: 30/6-2/7 Var: Norrköping Om: Bråvalla är Sveriges största musikfestival med omkring 50 000 besökare som kommer för att uppleva några av Sverige och världens bästa liveakter. www.bravallafestival.se

Sweden Rockabilly Festival

När: 1/7-2/7 Var: Lerdala Om: För femte året i rad återvänder Sweden Rockabilly Festival till Skaraslätta. Denna gång intar vi den fina parken Gröna Lund i Lerdala. demogroup.se/festival/evenemang-biljetter/swedenrockabilly-festival AMUSE • 2016

När: 4/8-6/8 Var: Arvika arvikahamnfest.se

Folk & Rock-Festivalen

När: 12/8-13/8 Var: Segmon / Grums Om: “En svensk folkpark som vibrerar av minnen från länge sen.” www.folkrock.nu

Vicious Rock Festival

När: 1/7-2/7 Var: Trollhättan Om: Vicious Rock Festival 2016 äger rum på Folkets Park i Trollhättan www.viciousrock.se

ÖVRIGA LANDET

När: 2/6-4/6 Var: Örebro Om: Metallsvenskan har på sju år blivit ett av de största, häftigaste och mest omtalade eventen i Sverige. metallsvenskan.com

10

Arvika Hamnfest

Monsters of Rock

När: 9/7 Var: Solna / Friends Arena Om: Nu återvänder klassiska Monsters of Rock till Sverige och Friends Arena med Black Sabbath, Rival Sons och Volbeat som klara band. friendsarena.se/evenemang/monsters-of-rock

Gefle Metal Festival

När: 14/7-15/7 Var: Gävle Om: 2016 är det dags för en ny festival vid Gasklockorna i Gävle som heter Gefle Metal Festival. Som namnet antyder är det fokus på metal och i första hand hårdare sådan. www.geflemetalfestival.se

Visfestivalen i Västervik

När: 14/7-16/7 Var: Västervik Om: Den 51:a VisFestivalen i Västervik arrangeras under tre dagar i Stegeholms slottsruin visfestivalenvastervik.se

HojRock

När: 28/7-31/7 Var: Västervik Om: Hojrock består av flera olika delar. Träffen som är evenemangets kärna, konserterna med dom bästa artisterna, mässan med utställare och kortegen genom centrala Västervik inför 25.000 personer. www.hojrock.se

Way Out West När: 11-13/8 Var: Göteborg www.wayoutwest.se


FOTO: Putte i Parken pressbild

Monsters of Rock skrämde slag på Sverige för första gången 1984 och 1986 på Råsundastadion med band som AC/ DC, Van Halen, Mötley Crüe, Scorpions, Ozzy Osbourne och Def Leppard. Nu återvänder klassiska Monsters of Rock till Sverige och Friends Arena den 9 juli med bl.a. Black Sabbath, Rival Sons och Volbeat som klara band. Black Sabbath tar farväl i samband med Monsters of Rock i Stockholm. Fryksdalsdansen arrangeras i år den 28-30 juli. Varje kväll är det två scenshower. Det blir show med Lasse Stefanz och Takida på torsdagen, Jerry Williams och Samir & Viktor på fredag och på lördagen är det Adrian Lux samt Carola som äntrar scenen. Torsdag den 28 juli kan alla danssugna se fram emot Perikles, Blender och Per-Håkans. Fredag 29 juli blir det dans till Casanovas, Titanix och Larz-Kristerz. Lördag 30 juli spelar Date, Scotts och Martinez upp till dans.

Putte i parken är en gratisfestival som i år anordnas på fyra platser, Örebro 16-18 juni, Karlstad 30 juni-2 juli, Leksand 14-16 juli & Stockholm 22-24 juli. I Karlstad arrangeras Putte i Parken i Maribergsskogen och hålls under tre dagar. Deltagande artister i år är Bob Hund, Europe, Pernilla Andersson, Markoolio, Th Quireboys, Petter, John De Sohn, Frej Larsson, Sean Banan, Madi Banja, Norlie & KKV, Timo sjunger Ted, Dolores Haze och Roshambo. Bluesfesten i Åmål firar i år 25-års jubileum sedan starten 1992. 6-10 juli är det dags för årets festival där artister som t.ex. Kenny Brown Band från USA, Erja Lyytinen från Finland, Big Mama Montse & Tòfol Martinéz från Spanien, Baba Blues och Caroline Af Ugglas från Sverige uppträder. Torgfesten, årets gladaste evenemang i Säffle går av stapeln under helgen 28-30 juli. Musik, mat och annat skoj i centrala Säffle. Bland de artister som spelar på årets fest finns bl.a. Ruins och SAS (Säffle All Stars), vilket blir en riktig hemvändarspelning.

FOTO: Takida pressbild

Sweden Rock: 82 band, fem scener. Klassisk rock, hårdrock, metal och lite blues - något för alla smaker. Rent och snyggt, säkert och tryggt. Havsnära läge, mysiga grässluttningar, riktiga toaletter och minimalt med köer. Men framför allt en riktigt skön och gemytlig stämning, som en enda stor “familj” med medlemmar från över 50 länder. Världens bästa publikhelt enkelt. Sweden Rock Festival - 25 grymma år av rock. Way Out West SJ kör såklart sommarens hetaste festivaltåg från Stockholm till Göteborg även i år. Way Out West-tåget går från Stockholm till Göteborg den 11 augusti och gör några stopp längs vägen. Det kommer finnas en välfylld bistro och goda drycker, både starka och svaga. Dessutom en hel del trevliga överraskningar för att du ska komma i rätt festivalstämning. FAKTA & RYKTEN OM FESTIVALER En av de äldsta musikfestivalerna i Sverige är “Musik i Kullabygden” med ren klassisk musik, som 2016 firar 66 år.

FOTO: Backyard Babies pressbild

Arvika hamnfest går av stapeln 4-6 augusti. Av de artister som uppträder finns t.ex. The Hooters, Miriam Bryant, Backyard Babies och Iconia Pop m.fl. Packmopedsturnen kommer och besöker Arvika Hamnfest under fredag den 5 augusti. Göran Samuelsson succé rullar vidare med 13 stopp i värmland under juli & augusti. Med sig har Göran artister som Dregen, Roger Pontare, Love Antell, Elin Ruth samt världens bästa band Johan Håkansson, Bengt Bygren, Bengan Blomberg & Nikke Ström.

Bajsmannen är en vandringssägen som florerat sedan 1980-talet. Den handlar om en man som påstås förekomma på musikfestivaler, exempelvis Hultsfredsfestivalen, där han sägs välta bajamajor (eller dyka upp i avträdet) när folk besöker dem, eller röra vid andra festivalbesökare så att de får avföring på sig. Det sägs också att han brukar lägga avföring i folks tält och kleta bajs på cyklar Tomorrowland är en belgisk musikfestival för elektronisk dansmusik, som har arrangerats årligen sedan 2005. Den tillhör världens största festivaler med runt 180 000 besökare Regniga festivaldagar Det lyckas ofta regna på festivalerna men i Norge har dom nog rekord. Hovefestivalen i Arendal på norska sydkusten upplevt enligt NRK med upp till två decimeter vatten under en dag och civilförsvaret fick kallas in för att hjälpa till. AMUSE • 2016

11


Stadsparkens dag i Arvika TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

Stadsparkens dag i Arvika började på morgonen med ett kyligt väder. Synd tyckte många men varefter att morgonen blev till dag så vallfärdade människor dit ändå. Loppisborden stod på rad, den obligatoriska kommunkorven delades ut och barnen lekte, gick på styltor, skapade och pysslade.

Färgglada Lise Bache från bildskolan Pilen som vänder sig till barn, ungdomar, vuxna, skolor och företag var överlycklig av det stora intresset. Där fick besökarna i alla åldrar pyssla, skulptera, forma och måla. Lise välkomnade alla att frigöra sin skaparkraft, upptäcka och gestalta, söka och utveckla sin sociala kompetens.

Röda Korsets alltid lika glada personal samlade in pengar till väl behövande ändamål och Ulf Svanqvist vad nöjd över sin loppisförsäljning.

Korv och bröd delades ut till alla, både vanlig och vegetarisk korv.

Alla ville dokumentera familjen i stadsparken. Det var en bra dag och besökarna var nöjda även om vädret inte var på topp.

12

AMUSE • 2016

Under dagen var en rundtur på häst och vagn alltid populärt.

Rasmus Andersson på Razz Café avslöjade att han under sommaren skulle ansvara för Såguddens cafeteria. Under stadsparkens dag gick kaffe och chokladförsäljningen bra

Äppeldalen i Östra Rud inspirerade besökarna med tips och idéer till trädgården.


boktips

POPULÄRA POCKETS MÖRDAR-ANDERS OCH HANS VÄNNER Författaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Jonas Jonasson, är tillbaka med en ny oemotståndlig skröna! Möt Mördar-Anders och hans vänner samt en och annan ovän. Kyrkoherden Johanna Kjellander har lämnat predikstolen för gott. Det skedde i all hast med burop från församlingen och med att hon fick psalmböcker kastade efter sig. Nå, hennes yrkesval hade ändå aldrig varit något val, utan ett tvång. Hon skyller allt på Gud och pappa i lika delar. Per Persson lever ett torftigt liv efter att farfar lyckats förskingra den mångmiljonförmögenhet han en gång suttit på och som i denna dag borde varit i sonsonens ägo. Istället är Per en uselt betald receptionist på ett tredje, eller möjligen fjärde klassens hotell. Den bortjagade prästen är på vingel i tillvaron och möter av en slump receptionisten på en parkbänk. Båda känner att de har hämnd på tidigare generationer att utkräva, om än från olika perspektiv. Det är då en lika argsint som naiv man kommer i deras väg. Han heter Johan Andersson, men prästen och receptionisten ser till att han strax är Mördar-Anders med hela Sverige.Trion bildar en ohelig allians och ger sig in i näringsverksamheter med mycket måttlig moralisk bärighet. Allt hade ändå kunnat vara väl om bara inte en greve, en grevinna och självaste Herren och hans son ställde till det så förbannat för dem. Författaren Jonas Jonasson är journalisten och entreprenören som tröttnade på sitt gamla liv och bestämde sig för att bli författare i stället.

TID – LIVET ÄR INTE KRONOLOGISKT

Tiden är ett tema som Alex Schulman och Sigge Eklund ständigt återkommer till, i krönikor, på middagar med vänner och i sin podcast som är Sveriges mest populära med mer än en halv miljon lyssnare. Å ena sidan är tiden konkret: klockan som oundvikligen tickar framåt, sekunderna som går. Å andra sidan är tiden obegriplig. Ett år kan passera i rasande fart, ett kort ögonblick av fasa kan vara i en evighet. Tiden är en gåta, att försöka förstå den är att försöka förstå livet. Aldrig tidigare har duon varit så utlämnande som här. Genom sina träffsäkra analyser av sig själva och sin samtid levererar författarna insikter som är både inspirerande och underhållande, men också omskakande.

POCKET TOPP 10 1. KVINNAN PÅ TÅGET 2. ARVET EFTER DIG 3. AVDELNING 73 4. ÖPPNAS I HÄNDELSE AV MIN DÖD 5. KONSTEN ATT HÖRA HJÄRTSLAG 6. SVENSKA GUMMISTÖVLAR 7. LIVET EFTER DIG 8. GRAY MOUNTAIN 9. DE FÖRKLÄDDA FLICKORNA I KABUL 10. TRE ÖNSKNINGAR

AMUSE • 2016

13


VI ERBJUDER 10% RABATT PÅ HELA SORTIMENTET - ANVÄND KODEN: NF16

FRÅN 99:-

ROMAN RINGS 465:-

FRÅN 265:-

SQUAT STAND 1595:PARALLETTES 475:-

FRÅN 150:-

Nordic Fighter AB - Skvadronvägen 12, 702 27 Örebro 14

www.nordicfighter.com - info@nordicfighter.com - +46 (0) 76 650 23 80

AMUSE • 2016


vetenskap

upptäck vetenskapens fantastiska värld

TRANSFORMER FÖR KÖKET

publicerat i samarbete med tidskriften:

“allt om Vetenskap”

ARBETSVÄGRANDE MYROR

Nu kan du minska avståndet mellan ditt hemliga kantarellställe och stekpannan. Det här är en relativt oansenlig trälåda, 68 x 54 x 57 centimeter, med en sittdyna på. Men veckla ut Camp Champ och du har ett komplett kök för utomhusbruk innehållandes bland annat en gas­spis med fyra lågor, en grill med två brännare, knivar och saxar, samt kuvert för sex personer. Till och med en perkulatorbryggare för kaffet efter maten. Då är det inte konstigt att lådan väger 70 kilo fullt utrustad. Det är också lätt att sätta pris­lappen i halsen, 28 000 kronor kostar det att laga mat utomhus.

En ny studie tyder på att inte ens tre procent av invånarna i ett myrsamhälle lever upp till myten om att vara flitig som en myra. Resten är latmaskar, och en fjärdedel av dem arbetsvägrar helt och hållet. Det gamla uttrycket flitig som en myra stämmer illa med verkligheten, enligt ny forskning. Tvärtom så drar de flesta små gynnarna i ett samhälle inte ett endaste, eller endast väldigt få, strån till stacken. Åtminstone gäller detta för den nordamerikanska arten Temnothorax rugatulus. I den aktuella studien publicerad i Behavioral Ecology and Sociobiology ville forskarna ta reda på exakt vad de olika individerna egentligen ägnar sig åt om dagarna. Varenda myra i fem samhällen färgmärktes och filmades sex gånger dagligen, fem minuter åt gången under två veckors tid. Och det visade sig att visst fanns det verkligen individer som levde upp till flitighetsmyten, men de var ytterst få. Endast 2,6 procent av arbetarna slet oavbrutet, medan det stora flertalet – 71,9 procent – latade sig minst hälften av tiden. Mest överraskande var kanske att 25,1 procent aldrig arbetade. Varför över en fjärdedel av samhällsmedborgarna aldrig deltog i dagens arbetsuppgifter är oklart. Möjligen var de för unga eller för gamla. Eller helt enkelt för lata.

PALATS FÖR URBANA HÖNS

Höns ingår tyvärr inte. De flesta hönshus ser ju så fasligt lantliga ut och passar ju inte alls i en mer urban miljö, det är ju rena hönsmisshandeln. Lyckligtvis går det att investera i Breed Retreat, en litet palats för den urbana lyxhönan, byggt i svart väderbeständigt trä och i flera etage. Den totala storleken för huset är 2,6 x 2,6 meter och vindsvåningen är 1,8 meter över marken. Panoramafönster är en självklarhet. Breed Retreat kostar 80 000 kronor. Så om ett ägg kostar i snitt 2 kronor i affären...

källa: alltomvetenskap.se

AMUSE • 2016

15


kalendern

arvika Juni

1/6

KONSTUSTÄLLNING OCH MARKNAD I KÄRRSMOSSEN 1 juni öppnar Konstutställningen i Kärrsmossen. Utställare, Maria Strand, Ann-Charlotte Hedenskog, Thomas Strand, m.fl. Öppet hela sommaren. Skyltat

1, 8, 15, 22, 29/6 21:00 LIVEMUSIKQUIZ Arrangör: Olssons Brygga Plats: Olssons Brygga

3/6 19:00

VÄRLDENS FREDSHOW Arrangör: Frode Andersson Plats: Scenen i stadsparken

4/6 23:00

LIVE PÅ OLSSONS BRYGGA: BJÖRN ROSENSTRÖM Arrangör: Olssons Brygga Plats: Olssons Brygga

5/6 15:00

JAZZ PÅ LOGEN Arrangör: Gunnarskogs Hembygdsförening Plats: Gunnarskogs Hembygdsgård

5/6 15:00

KONSERT I SOMMARTID Arrangör: Arvika Pastorat Plats: Trefaldighetskyrkan

6/6 15:00

NATIONALDAGSFIRANDE PÅ ÄLGÅ HEMBYGDSGÅRD Arrangör: Älgå Hembygdsförening Plats: Älgå Hembygdsgård

8/6 18:00

MÅRTEN FALK PÅ KONSTHALLEN Arrangör: Arvika Konsertförening Plats: Arvika konsthall

9/6 17:00

PRO BRUNSKOG: MUSIKAFTON Arrangör: PRO Brunskog Plats: PRO stugan Brunskog

10/6 19:00

17/6-19/6

ÖPPET HUS I ARVIKAFABRIKENS INDUSTRIMUSEUM Arrangör: Volvo Construction Equipment AB Arvikafabriken Plats: Volvo Construction Equipment

MIDSOMMAR Arrangör: Älgå Hembygdsförening Plats: Älgå Hembygdsgård

MIDSOMMAR PÅ SÅGUDDEN Arrangör: Västra Värmlands Fornminnesförening Plats: Sågudden

ARVIKA CUP Arrangör: Arvika Fotboll Plats: Idrottsanläggning Vik

24/6 14:30-23:00

17/6 14:00

24/6 15:00

“KRASCH” - FAMILJEFÖRESTÄLLNING Arrangör: Arvika Bibliotek Plats: Arvika Stadspark

18/6

6/6 15:00

18/6 23:00

AMUSE • 2016

22/6 15:00-18:00

24/6 14:00

VETERANTRAKTORRALLY Arrangör: Gunnarskogs Bygdelag Plats: Larstomta Bed & Breakfast

NATIONALDAGSFIRANDE PÅ SÅGUDDEN Arrangör: Västra Värmlands Fornminnesförening Plats: Sågudden

16

PRO BRUNSKOG: SÅNG & MUSIK Arrangör: PRO Brunskog Plats: PRO stugan Brunskog

11/6 10:00-16:00

SÅGUDDENS DAG Arrangör: Västra Värmlands Fornminnesförening Plats: Sågudden Villande skogen med Ann-Charlott Hedenskog spelar på Såguddens dag kl 13.00-16.00

NATIONALDAGSFIRANDE Arrangör: Mangskogs Hembygdsförening Plats: Mangskogs hembygdsgård Neragatan

21/6 16:00

24/6

KONSERT MED STADSMUSIKKÅREN Arrangör: Arvika Kommunala Musikskola Plats: Scenen i stadsparken

6/6 14:00-16:00

FRILUFTSGUDSTJÄNST Arrangör: Arvika Pastorat Plats: Lafallshöjden

PRO DANSKVÄLL MED SPELFINKARNA Arrangör: Klässbol PRO Plats: Klässbols Folkets Park

17/6 19:00

FOTO: Pixabay.com

19/6 11:00

LIVE PÅ OLSSONS BRYGGA: VIGILAND Arrangör: Olssons Brygga Plats: Olssons Brygga

MIDSOMMAR Arrangör & PLATS: Sandvikengården

MIDSOMMAR Arrangör: Glava Hembygdsförening Plats: Glava hembygdsgård

24/6 17:00

MIDSOMMAR Arrangör: Mangskogs Sportklubb Plats: Mangskogs hembygdsgård Neragata

25/6 13:00

TORNERSPEL Arrangör: St Nicolai Riddare Plats: Stömne bygdegård

28/6 19:00

SOMMARKVÄLL PÅ BILLINGSUDDE: VÄRMLAND I VIDVINKEL Arrangör: Föreningen Billingsudde Vänner Plats: Billingsudde

30/6 19:00

MUSIKCAFÉ I FREDROS: ALF ROBERTSSON KVÄLL Arrangör: Fredros Bygdegård Plats: Fredros Bygdegård Källa: visitarvika.se


årjäng JUNI

5/6 14:00

24/6 14:00

28/6 15:00

5/6 18:00

25/6 11:00

28/6 19:00

6/6 14:00

25/6 19:00

30/6 11:00-17:00

28/5-18/6

26/6 14:00

TRAV Arrangör: Årjängstravet Plats: Årjängstravet

KONSERT Arrangör: Båthuset i Smöga Plats: Båthuset i Smöga

NATIONALDAGSFIRANDE Arrangör: Östervallskogs hembygdsförening Plats: Östervallskogs Hembygdsgård

UTSTÄLLNING Arrangör: Årjängs Folkbibliotek Plats: Årjängs folkbibliotek

19/6

MIDSOMMARFIRANDE Arrangör: Trankils Hembygdsförening Plats: Trankils Hembygdsgård

FRILUFTSGUDSTJÄNST Arrangör: Silleruds Församling Plats: Silleruds Gamla Kyrkplats

KONSERT I MIDSOMMARTID Arrangör: Holmedal och Karlanda Församling Plats: Västra Fågelviks kyrka

MIDSOMMAR GUDSTJÄNST Arrangör: Holmedal och Karlanda Församling Plats: Holmedals kyrka

BYGUDSTJÄNST Arrangör: Silleruds Församling Plats: Norane Gamla Missionshus

KONSERT Arrangör: Silbodals Församling Plats: Silbodals kyrka

SOMMARKURS I VÄXTFÄRGNING Arrangör: Gittas verkstad Plats: Gittas verkstad

Källa: visitarjang.se

GOLFTÄVLING Arrangör: Årjängs Golfklubb Plats: Årjängs Golfbana

24/6 11:00

MIDSOMMARAFTON Arrangör: Östervallskogs hembygdsförening Plats: Östervallskogs Hembygdsgård

24/6 12:20

TRAV Arrangör: Årjängstravet Plats: Årjängstravet

24/6 14:00

MIDSOMMARFIRANDE Arrangör: Karlanda Hembygdsförening Plats: Karlanda Hembygdsgård Kloppa

AMUSE • 2016

17

FOTO: Pixabay.com


intervju

AL PITCHER Amuse åkte ut till vackra Krokstad Herrgård för att kolla in deras stand up kväll som de erbjuder sista onsdagen varje månad. Ikväll var det tre stand up komiker som uppträdde samt Erik Axelson som var kvällens konferencier. Vagnslidret på herrgården var fylld till sista platsen, stämningen var god och kvällen bjöd på många skratt. text

& foto: redaktionen

Vi fick efter showen en pratstund med Al Pitcher.

H

Supportkomikerna Tina Bergérus och Filip Hjelmér

Kvällens konferencier Erik Axelson

18

AMUSE • 2016

ej Al, vi har hört att du bor i Sverige nu, var? - Jag, min fru och våra två barn bor i en förort utanför Stockholm, nära vattnet och jag älskar det!

Vad har du jobbat med innan du blev komiker? - Jag har gjort allt möjligt, bland annat har jag jobbat på byggen, skördat grönsaker och gjort radioreklam.

Hur kom det sig att du flyttade till Sverige? - Min fru är svensk och vi träffades i London. I början av vårt förhållande brukade vi åka till Sverige under storhelger för att hälsa på hennes släktingar och vänner och jag älskade Sverige från första besöket. För åtta år sedan bestämde vi oss för att prova att flytta till Sverige. Planen var då att jag skulle bo 20 dagar i Sverige och sedan jobba 10 dagar i London som stand-up komiker. Men jag upptäckte snart att det gick bättre i Sverige för mig än i London och jag hittade min nisch som stand-up komiker här i Sverige. Nu uppträder jag nästan bara för svenskar även om jag jobbat i både New York, London och på andra platser runtom i världen.

Vad tyckte du om kvällen på Krokstad Herrgård? - Det var en underbar publik som verkade njuta lika mycket som jag gjorde. Jag har valt bort alkoholen sen många år tillbaka och får mina kickar i livet genom att stå på scen framför en sådan här underbar publik.

Varför blev du just stand-up komiker? - Jag startade min karriär i London 1999. Första gången jag gick upp på en scen gick det inte alls bra, men det blev bättre och bättre för varje gång. Men som jag sa tidigare, det var först när jag kom till Sverige som jag verkligen fann min grej inom stand-up komedi. Efter att jag hade gjort mina första uppträdanden hoppade jag på ett jobb i Irland som var väldigt fyskiskt jobbigt. Tanken var att jag skulle skriva bra texter till min stand-up show, men varje kväll när jag kom hem från det vanliga jobbet var jag så trött så jag somnade och fick inget skrivet under sex månaders tid.

Vad skulle du göra om du fick 100 miljoner av oss? - Först skulle jag behålla 5-10 miljoner själv till mig och min familj. Sen skulle jag dela med mig till någon välgörenhet som kan göra skillnad, vad vet jag inte än. Jag tycker ingen behöver ha så mycket pengar, utan fler borde dela med sig av sitt överflöd till behövande.

Bästa film? Pulp fiction eller Gladiator Favoritmusik? U2 Favoritmat? Falukorv Bästa resan? Tahiti Förebild? Min familj, framförallt min tvååriga dotter


Al Pitcher är den hyllade komikern från Nya Zeeland som till svenskarnas förtjusning för åtta år sedan tog sitt pick och pack och lämnade hemlandet för ett nytt liv i allas vårt land mellanmjölk; Sverige. Om denna omstörtande förvandling från Hobbit till Svensson på gott och ont handlar hans storslagna och humoristiska show om! Sättet han beskriver, bevittnar och delger detta utifrånperspektiv om svenska vanor, traditioner och sätt att vara lär både förfasa och förtjusa men framför allt få er att skratta!

Bildkälla: http://alpitcher.com

Asiatisk biffsallad med söt mango Du som tycker om de asiatiska smakerna kommer att älska den här fräscha salladen som innehåller hetta, sötma och den karaktäristiska fisksåsen.

2 PORTIONER

GÖR SÅ HÄR:

Ingredienser:

1.

Strimla lövbiffen. Stek

3.

Vänd ihop lök, tomater,

ca 200 g lövbiff

1/2 röd chilifrukt (eller 2 krm sambal

den hastigt i 1 tsk olja.

sockerärtor, chili, mango

rapsolja till stekning

oelek)

Tillsätt soja och 2 krm

och plockade färska

4 msk ljus soja

250 g fryst tärnad mango (eller färsk)

svartpeppar och ställ

1/2 msk sesamfrön

1 kruka färsk koriander

åt sidan. Strö över

salt och peppar

1/2 kruka färsk mynta (spara lite till

sesamfrön.

och tillsätt 2 krm salt.

1/2 rödlök

garnering)

Skala och strimla

Lägg upp salladen på ett

10 cocktailtomater

80 g valfri sallad, t.ex. rucola eller

rödlöken. Halvera

fat med köttet ovanpå.

125 g sockerärtor

mixsallad

tomaterna. Grovstrimla

Häll över dressingen.

Dressing:

1–2 tsk färskpressad limesaft

2.

örter med salladsblad. 4.

Vispa ihop dressingen

sockerärtorna. Finhacka 1 tsk asiatisk fisksås 1 tsk honung

chilifrukten. källa: itrim.se AMUSE • 2016

19


Utflyktsspecial

Fredsriket Morokulien Fredsmonumentet i Morokulien ligger alldeles intill Morokuliens värdshus och invigdes 1914 som en symbol för den då 100-åriga freden mellan Norge och Sverige. Den 16 augusti 1914 anlände ett 70 representanter från Norska och Svenska myndigheter som tillsammans med 12 000 besökare bevittnade invigningen med tal från bland annat Biskop von Schéele, Svenska Freds och Skiljedomstolens ordförande Carl Sundblad, samt Norges Stortingspresident. J. Lövland.

Under andra världskriget respekterades monumentplatsen av de tyska soldaterna och det var den enda plats där det fanns någonsomhelst möjlighet för ett svenskt-norskt par att gifta sig. Vid krigsslutet 1945 besökte Folke Bernadotte ett fredsmöte vid monumentet med cirka 13 000 åhörare. 1959 var det dags för den svensk-norska succén “Över alla gränser” att ha premiär. Lennart Hyland och Randi Kolstad ledde programmet och platsen gavs namnet Radioriket Morokulien. Där namnet skulle påvisa platsen där man hade moro/kul i norsk-svensk ordlek - Moro-kul-i-en. Vid den tidpunkten byggdes även en bensinstation, ett café och en amfiteater, samt de fyra stenar som markerar rikets gränser.

Glaskogen Naturreservatet Glaskogen är en av årets höjdpunkter för dig som gillar friluftsliv, vare sig du är skogsluffare, storfiskare, kanotfrälst eller bara tycker om djur och

natur. Området är ett av de vackraste i Värmland och växt- och djurlivet är rikt och omväxlande. Vill du leva vildmarksliv är Glaskogen platsen för dig!

Bo och aktivera dig på VÄRMLANDSNÄS SYDSPETS och doppa tårna i VÄNERNS VATTEN Längst ut på Värmlands Näs med en otrolig utsikt ligger Ekenäs. Här finns en camping för både tält, husvagn och husbilar och flera stugor, 3-4 bäddar, som man kan hyra. Det finns servicehus med dusch och tvättmöjligheter. Det finns också en gästhamn med 34 gästplatser. I restaurangen serveras allt från enklare rätter till á la carte och du kan också ta en fika och lyssna till

Ekenäs

vågornas skvalp. En liten butik där du kan köpa livsmedel finns också på denna fina plats. Hit åker du för att uppleva den vackra naturen, för att bada, fiska eller bara må gott! Ekenäs Camping anordnar också varje sommar olika evenemang såsom pubkvällar, livemusik och annat. Håll koll på deras sida på Facebook för kommande evenemang.

Klässbols Linneväveri Ett par mil söder om Arvika ligger Klässbols Linneväveri som är kända för ha levererat flera exklusiva produkter till Nobelmiddagen, det Svenska Kungahuset och ambassader. På plats kan du uppleva produktionen i Linneväveriet på nära håll och besöka deras fabriksbutik där du har tillgång till hela dess sortiment med fabrikspriser. 20 AMUSE • 2016

På linneväveriet tillverkas det allt från linnedukar, servetter till linnetapeter och gardiner av olika slag. Verksamheten har gått i arv ända sedan dess start år 1921 då Hjalmar Johnsson grundade den. Idag äger barnbarnen väveriet som växt till ett internationellt företag där de sålt sina vackra alster till flera olika länder och hov.


Nytt inför 2016 är att vi blir ett STF-vandrarhem, vilket vi ser mycket fram emot! Det kommer att ge oss möjligheten att möta många fler naturintresserade gäster, över hela Sverige och även ute i världen. Möjlighet finns att göra on-lingebokning på STFs hemsida. Vi har också börjat utvidga vårt vandrarhem med fler bäddar. Dessa kommer att ligga nere vid bryggan, tryggt förtöjda tillsammans med segelbåten Aggerud i Maxi 77:or, en mindre typ av segelbåt men med god plats för

Ta med barnen och gå på djurpark! Åmåls djurpark ligger naturskönt i Örnäsparken mitt inne i centrala Åmål. Här kan du träffa, klappa och umgås med lantgårdsdjur såsom kaniner, hästar, getter, marsvin och får. Det finns också en servering där man kan köpa fika för en liten slant. Det är fri entré men man får gärna lägga en frivillig slant för att hjälpa föreningen som driver djurparken. Ett centralt, billigt och sevärt utflyktsmål i Åmål med hög mysfaktor för gammal och ung!

fyra. Dem kan man bryggsegla eller rentav segla ute i Vänern. Allt är möjligt. Kurser kan anordnas med Gunnar Åberg, mycket erfaren seglare som instruktör, eller kanske en liten segeltävling om man här med en större grupp? Första båten, Max Blå är redan på plats.

Åmåls djurpark

Andra sevärda utflyktsmål: ARVIKA Arvika Fordonsmuseum. arvikafordon.nu Bruksmuseet Glava Glasbruk. glavaglasbruk.org

men m o k l ä V ren!

somma v a t u j N

till

Rackstamuseet med Oppstuhage. rackstadmuseet.se ÅRJÄNG Nordiska Travmuseet. travmuseet.com Töcksfors Shoppingcenter. tocksshopping.se Sommarviks Camping. sommarvik.se SÄFFLE Duse Udde Camping. duseuddecamping.se Furuskogsparken. Esters Café. esterscafe.se ÅMÅL Örnäs Camping.

camping.se/sv/campingar/2894/Ornas-Camping

Åmåls Gästhamn. Åmåls Industrimuseum.

Esters Glaceria En lite sötare del av Esters café Sommaröppettider för Esters cafe fr o m 25/6 alla dagar kl 10-17. Midsommarafton stängt Nytt för 2016: Större växtavdelning, Afternoon Tea hela sommaren (förbokning)

www.esterscafe.se Cafe

Lunch

0533 502 45

Interiör

Loppis Växter AMUSE • 2016 21


resespecial

Rhodos inte bara bad och bar TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

En resa till Greklands övärd och Rhodos är så mycket mer än barer och bad i Medelhavet. Här kommer några bra Rhodostips.

B

esök Rhodos stad, Europas största bebodda medeltida stadskärna. I gamla stan finns det många sevärdheter att besöka som Stormästarpalatset, Süleymaniyemoskén, riddarnas gata och de storslagna stadsportarna. The Old Town är magisk. Hyr en bil, för 28 euro får man tillgång till bilen i 12 timmar. Besök vingårdarna på ön. Vingårdar existerar inte i sin rätta bemärkelse på Rhodos. Istället har man vinfabriker. På gårdarna serveras det lokala vinet och oliver. Druvorna odlas av bönderna och köps sedan in av vinproducenten som tillverkar vin av dem. Kör man omkring på Rhodos ser man vinplantor utspridda lite här och där i olivodlingar eller i små plättar mellan stenblock och otillgänglig terräng, ofta på höga höjder i kraftiga sluttningar. Hur dessa druvor skördas vågar man inte tänka på. Det är knappast med moderna maskiner, som behöver räta rader och relativt plan mark för att kunna användas. Eftersom vinerna ännu inte finns i Sverige måste en Rhodosresenär givetvis passa på att provsmaka. På gårdarna serveras det lokala vinet och oliverna. Allt säljs också i de trevliga gårdsbutikerna.

Besök Fjärilsdalen Sagovackert är det! Det är inte utan anledningen att denna dal är en av de mest välbesökta turistattraktionerna på Rhodos. Varje år från mitten av juni till sent i september söker sig nämligen fjärilsarten Panaxia Quadripunctaria till detta naturreservat och bjuder på ett fantastiskt skådespel. Fjärilarna i dalen är väldigt sällsynta och finns bara på ett fåtal andra platser i världen. Fjärilsdalen ligger i en mörk dal där floden kantas av frodiga pinjeträd. Skuggiga stigar ringlar fram mellan träden och bildar dammar och små vattenfall. Träbroar korsar floden Pelecanos, och en restaurang finns där man kan njuta av utsikten över vattenfallet. Fjärilarna sitter i regel och sover i skuggan på trädstammarna eller kring rötterna. Detta är en magisk syn i sig, men när fjärilarna vaknar och slår ut vingarna bildas ett stort moln av lysande orange som är sagolik! Besök Anthony Quinn Beach! Skådespelaren Antohny Quinn köpte den här isolerade viken på Rhodos, efter att ha spelat in ‘The Guns of Navarone’. Denna strand ligger på vägen från Rhodos söderut till Lindos. Anthony Quinn hade planer på att det skulle bli ett internationellt center för artister och filmskapare. Dock annullerades köpet av staten. Stranden Anthony Quinn Beach anses av många som en av de vackraste stränderna på Rhodos. Vyerna är verkligen spektakulära. En trappa leder ner till den smala stranden, som består av sand, småsten och några klippor lite här och där. I strandservicen ingår solstolar, parasoll och en restaurang. Parkeringen är gratis.

Besök staden Lindos Lindos ligger 48 km söder om staden Rhodos. Byn är kritvit i färgen på håll och ligger i en bukt som har tre mycket fina sandstränder. En vandring i den trånga gamla staden är en häftig upplevelse. På en hög klippa ligger Lindos Akropolis som är resterna av ett gammalt tempel. Hundratals åsnor står parkerade här i väntan på att tålmodigt bära turisterna upp på berget. Det är en oöverträfflig upplevelse för alla!

Bad och barer går inte att undvika Det går faktiskt inte att undvika den fantastisk grekiska maten, de trevliga grekerna och restaurangerna. I Grekland är det inte alls konstigt att dela på maträtterna. Testa att beställa massa smårätter att dela på. Saganaki, oliver, friterad zucchini, aubergineröra, tzatziki, pita bröd nyfångad fisk och färska tomater intill Medelhavet slår ändå det mesta. Naturligtvis ska man bada också, det går inte att undvika ett bad i Medelhavet när man är på Rhodos.

EN RESEBYRÅ NÄRA DIG Josefin Malin

Välkommen till Resia i Arvika! Det är vi som bokar alla dina resor, konferenser och möten.

22

AMUSE Carina• 2016

Resia Arvika • 0570–387 10 • www.resia.se/arvika


Hela Värmland, halva priset. Sommarladdning: Res två månader, betala för en. Sommarladdning för skolungdom, 7–19 år: 560 kronor. Ungdom, 20–25 år: 1125 kronor. Sommarladdningen gäller för perioden 13 juni–14 augusti.

Sommarens resor!

Rhodos Befolkning: 115 500 Area: 1 401 km2 Språk: Grekiska Valuta: Euro Tidszon: EET (UTC+2) www.rhodes.gr

Köpenhamnskryssning 13/6, 3 dgr..... 1.750:Bergen & Hardangervidda 4/7, 6 dgr ................................................ 6.980:Finlands vackra insjölandskap 18/7, 5 dgr .............................................. 6.650:Gotland & Fårö 18/7, 5 dgr ................... 6.470:Sydnorge med Flor & Fjære 19/7, 5 dgr .............................................. 7.570:Buss från Årjäng Trollstigen & Geiranger 18/7, 3 dgr .... 2.990:Weekend i Skagen 29/7, 3 dgr............. 3.990:Tallinnkryssning 4/8, 3 dgr .................. 1.090:Legoland 14/8, 3 dgr ............................. 3.490:Barn -12 år .............................................. 1.990:Buss från Arvika varmlandstrafik.se

054-18 72 50 | www.grums.nu Telefonöppet även kvällar & helger!

UPP TILL

400kr

Vi har ett välsorterat brett urval av väskor för alla smaker, tillfällen och behov. Här hittar du Arvikas största utbud av resväskor och resetillbehör. Vi har även plånböcker, paraplyer och handskar.

RABATT! Give Away på köpet (Värde 199kr)

Large: 1499:- Nu 1 099:Medium: 1299:- Nu 999:Cabin: 1099:- Nu 899:-

Välkomna in till Arvikas Väskaffär! Adress: Torggatan 5 Arvika | Telefon: 0570-170 34

AMUSE • 2016 MED RESERVATION FÖR SLUTFÖRSÄLJNING

23


Bröderna Olsson TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

Bröderna Olsson är Värmlands kanske största och mesta krögare. En vanlig arbetsdag består av ringande telefoner, kökspersonal som behöver hjälp, ringande telefoner, serveringspersonal som knackar på de båda brödernas axlar, ringande telefoner och gäster som vänligt nickar och söker ögonkontakt med de båda bröderna. Tempot är högt men bröderna jobbar med ett ständigt leende på läpparna. Alla runt dem söker deras uppmärksamhet och alla får det. Brödernas ögon för detaljer missar inget, de löser allt smidigt, generöst och proffsigt. Nu börjar sommaren på Olssons Brygga. Sommaren är laddad med nya evenemang och aktiviteter. På frågan vad man inte får missa i sommar så svarar dom båda i kör. – Missa inget! I sommar blir Olssons Brygga en multifunktionanläggning för alla människor i alla åldrar. Här på Bryggan avslutas arbetsveckan och helgen inleds på nya Terrassen. Med magnifik utsikt över Kyrkviken, Bryggan åt ena hållet och sandstranden åt andra. Ja ni läste rätt, här läggs nu dom sista sandkornen på plats för en sandstrand med solstolar, solväggar och palmer. Bröderna Olsson fortsätter – Vi vill hela tiden förnya oss! Terrassen och den nybyggda stranden är bara några av de nyheter vi är stolta över att presentera i år. Här ska man kunna tillbringa någon timme i lugn och ro och mysa i olika miljöer hela dagen, hela familjen! Gratis inträde På Olssons Brygga i Arvika hamn har du alltid möjlighet att komma in gratis, om du kommer i tid! Detta som betonas av Andreas, är en bra förmån för våra gäster och en inte alltför självklar förmån om man jämför med övriga nöjesmetropoler i Sverige. Mervärdet med multifunktionsanläggningen och de nyskapade miljöerna är att gästerna ska känna sig hemma. När huvudevenemanget på kvällen startar, då är man redan inne sedan länge. Solbränd, glad och mätt i magen! Största TV:n i Arvika Sommarsäsongen har rivstartat. Räkfrossa och GÖTZ KALAS livequiz med Peter & Lena varje onsdag hela sommaren. Storsatsning på fotbolls EM i

24

AMUSE • 2016

sommar, varje match livesänds på Arvikas största tv som mäter hela 16 kvadratmeter inne på Bryggan. Alla Sveriges matcher kommer bli höjdpunkter på Bryggan och även bröderna Andreas och Mattias favoritsysselsättning denna sommar. Bästa personalen Lunchgästerna fyller på, när Andreas behöver resa sig för att svara på viktiga telefonsamtal kommer Mattias tillbaka och svarar på mina frågor. De båda bröderna kommer och går och helt plötsligt sitter båda två till bords igen och diskuterar med mig. Man märker att de är ett rutinerat, väloljat och sammansvetsat team de båda bröderna. Mattias berättar om lunchen – Lunchen denna sommar är buffé med livekock. Kocken pratar lite med gästerna i buffén och beskriver

maträtterna och serverar det där lilla extra. Lyxigt på ett trevligt och respektingivande sätt för matens skull. Det lyfter verkligen lunchbuffén. När jag frågar om all personal som finns här så skiner de båda bröderna upp som om de verkar ha väntat på min fråga. – I år känns det extra bra med personalen. Både framgångsrika och välutbildade bartenders och kockar kommer höja nivån på stället i sommar dygnet runt, dag- kvälls- och nattetid. Om man räknar med all personal så är det under sommaren cirka hundra personer anställda. Hur lyckas ni anställa de bästa, är det genom audition? – Drevet går ryktesvägen svarar Mattias. Det gäller även att ha lite känsla och tur. Man har även lärt sig efter tjugo år i branschen fyller Andreas i.


Har ni märkt någon förändring i trender på vad folk vill äta? – Absolut, matrenden är nu lite fräschare med mer grönsaksbaserat men ändå med kvalitetskött. Fördelningen har blivit annorlunda. Mat- och bargästerna är mer medvetna idag. Gästerna har ändrat sig! Idag gillar folk mer att gå ut och äta. Förfesten som förr startade hemma hos någon bekant börjar idag här på Bryggan istället. Festen börjar och slutar på Olssons Brygga. Även ekonomiskt verkar en förändring ha skett i positiv riktning.

Tjugoårsjubileum Olsson Brygga har i år tjugoårsjubileum. Jubileumsveckan blir 19 juli – 23 juli. Då ska det firas hela veckan med familjeaktiviteter och livemusik. Höjdpunkten och avslutningen av jubileumsveckan blir NORLIE & KKV Vi avslutar intervjun tillsammans uppe på Terrassen. Sommarens hetaste ställe vibrerar av att startmotorerna är igång, det märks och känns. Artisterna och evenemangen står i kö!

Ytterligare ett populärt inslag är Allsångskryssningarna med Johan Östling och Björn Starrin på fredagskvällarna under juli. När jag tackat dem båda bröderna och vänder mig om för att fotografera har de redan sjunkit ner i en av de anställdas datorer, de pekar och gestikulerar och jobbar febrilt vidare utan paus, för att ständigt förbättra din nöjesupplevelse i Arvika. Jag kom på en sak. Vi hann inte prata om Hamnfesten. Wow!

Arbetsbord med elstativ 2-pelare Ergosmart alu/silver

TORGGATAN 16 | ÅMÅL | 070 256 26 53 | info@bycazandra.com | FB: By Cazandra Lifestylestore | IG: @bycazandra |

Välj mellan vit, svart eller grå bordsskiva i storlek 160 x 80 cm eller 180x80 cm.

Vi inreder trivsamma kontor

Stativet uppbyggt av en 2-rörskonstruktion. Dubbla motorer med hög prestanda.

4.500 kr (exkl moms)

Slaglängd: 500mm Belastning: 100 kg

Professionell rådgivning och montering

Höjd min/max: 690-1190 mm

Blockg. 12, Karlstad • Tel 054 -10 13 50

AMUSE • 2016

25

Preferens

SNART ÖPPNAR VI ÄVEN WEBBSHOP!


korsord

& tävlingar

MIDSOMMARKRYSSET JOBBAR MED RENT MJÖL OCH MJÖL I PÅSEN? VATTEN

DEN TRAFIKERAS HÅLLER IHOP PÅ KONTOR

HAR NÅGRA ÅR PÅ NACKEN

Lös korsordet och skicka in din lösning till oss för en chans att vinna trisslotter!

DEN ÄR OFTAST DIGITAL NUMERA

FLÖT FINT BOKHYLLA JOBBAR MED STIL

RULLAS RÖDA MATTAN BRA MAGINNEHÅLL

KLUBBSLAG TAS VID KRAFTPROV

VIGGADE RANKA BLICKA VOLVO MED ZON

SE FRAMÅT

MÅSTE SEN

DEN ÄR SEGERTIPPAD IVÄG

RYMDFIGUR

MÅSTE MÅNGA FÖR BRÖDFÖDAN

GJORDE HUNGRIG FYRFOTA VÄN

KAN PANTAS PÅVENAMN

MUSIKBÄRARE NEKTAR

SKRIK

DE FIGURERAR FYRFALDIGT I LEK

HÄNGA LÄPP

NALLE PÅ ANDRA SIDAN

HAR SIN EGEN ÅLDER GÅR OFTAST PÅ DJUPET

KAN LÄTT GENOMSKÅDAS

UTJÄMKA BLOTTAD

KALLA PÅ

FLUOR HALV DIAMATER

GÖR STORMEN TILLSLUT SJÖNG OM BALLONGER

BLÅSA KALLT FN I NY

LOCKAR PÅ KROK STÄLLNING FÖRE ÅR VITTNE

DEN OBETYDLIGA HÄNDELSEN ÄR SÄLLAN SEDDA

KAN GE ANFALL FÄRSKOST

RULLAR FINT I KRYSS NORPA

FÖRBJUDET UTTRYCK FÖR SMÄRTA KLANDRAT

POLSKT FLÖDE STÅTT PÅ

TALADE HELT KORT VAR VÄL MISS?

STANDARDISERAR KÖR I VÄSTERÅS

ELAK

ÄR EFTER SIN TID

PAUS FÖR KARAVAN DET VIKTIGASTE

UTSLAGSGIVANDE SVANTE DREJENSTAM

FÖRÄDLAT

ASKUNGEN

©MEDIAKRYSS

Obs ny adress! Skicka in rätt lösning på korsordet till: tavling@amusetidningen.se eller per post till Sundsgatan 19A, 661 40 Säffle senast den 28 maj. Glöm inte att ange namn, telefonummer och mailadress. Vi kontaktar alla vinnarna via mail eller telefon. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till!

Sugen på jobb i Norge? Vi på Pecus AS söker svenska hantverkare till flera olika uppdragsgivare i Norge. Speciellt är vi på jakt efter duktiga snickare, rörmokare och grävare.

Besök oss på www.pecus.no idag eller skicka en ansökan till post@pecus.no med ditt CV så kontaktar vi dig så fort vi kan. 26

AMUSE • 2016

pecus

TM

Bemanning & Rekrytering

Besöksadress:

Pecus AS Øvre Slottsgate 15B Oslo


Gratis stickmönster!

I samarbete med Glad i Garn, Östra Storgatan 2, 661 42, Säffle Telefon: 073 801 49 04

VIRKA EN MANDALA DUK

Storlek: ca 50/64 cm i diameter. Garn: Jasmin 8/4 eller Tilda. Garnåtgång beror på hur många färger du väljer men ca 4-6 nystan. Virknål: 2,5-3.

Ett roligt handarbete där du kan leka med dina favoritfärger. Första stolpen på varje varv virkas som 3 lm. Alla varv sluts med en sm och om nästa varv börjar med st i lm-bågen, så görs sm fram till lm-bågen. När du ska byta färg så gör du sista genomdraget med den nya färgen. Lägg upp 6 lm och slut till en ring. Varv 1: 12 st runt ringen Varv 2: 2 st + 1 lm i varje st Varv 3: 3 st + 1 lm i varje lm-båge Varv 4: 1 st i varje st + 2 st i varje lm-båge Varv 5: 2 st i samma st, 1 lm, hoppa över en st. Upprepa varvet ut. Varv 6: 1 st + 1 lm + 1 st i varje lm-båge Varv 7: 3 st + 1 lm i varje lm-båge (2lm-bågen) Varv 8: 1 st + 2 lm + 1 st i varje lm-båge Varv 9: 3 st + 1 lm i varje lm-båge Varv 10: 1 st + 3 lm + 1 st i varje lm-båge Varv 11: 2 st + 2 lm + 2 st i varje lm-båge Varv 12: 1 st + 2 lm + 1 st i lm-bågen, 1 st + 2 lm + 1 st mellan lm-bågarna. Upprepa varvet ut. Varv 13: 2 st + 1 lm i varje lm-båge Varv 14: 3 st i varje lm-båge Varv 15: 1 st + 2 lm + 1 st mellan varje st-grupp Varv 16: 2 st + 1 lm i varje lm-båge Varv 17: 3 st i varje lm-båge Varv 18: 1 st + 2 lm + 1 st i varje lm-båge Varv 19: 2 st + 1 lm + 2 st i varje lm-båge

Varv 20: 2 st + 1 lm + 2 st i varje lm-båge Varv 21: 3 st + 1 lm i varje lm-båge Varv 22: 1 st + 3 lm + 1 st i varje lm-båge Varv 23: 2 st + 2 lm + 2 st i varje lm-båge Varv 24: 3 st + 2 lm i varje lm-båge Varv 25: 2 st + 2 lm + 2 st i varje lm-båge Vill du göra den större duken så upprepar du varv 12-25 Varv 26: 9 st i första lm-bågen, 1 lm, 1 fm i nästa lm-båge. Upprepa varvet ut Varv 27: 1 lm i varje st och fm varvet ut.

TIPS! Om du tycker att duken drar ihop sig för mycket efter vägen så kan du lägga till en lm på några ställen. Men det mesta går att pressa ut med strykjärn sen. Jag har utgått från ett mönster från www.stickaovirka.se. Jag har gjort några ändringar och tillägg. Besök gärna den sidan och få lite mer inspiration. Lycka till!

Vill du synas här? Marknadsför ditt företag genom att annonsera hos oss på Amuse! Vill du synas i Säffle och Åmål?

Var inte osynlig! Syns du inte så finns du inte!

Kontakta fredrik@amusetidningen.se för mer information. AMUSE • 2016

27


träning

& hälsa

LIFESTYLE FITNESS ARVIKA Sommarträning

Äntligen har sommaren anlänt till Arvika stad, men hur ser då den aktiva gymträningen ut under sommaren? För det flesta så håller det i sig även fast det är soliga dagar utanför eller till och med så går det att träna utanför gymmets väggar med några funktionella kroppsövningar. Men sommaren innebär även för många ledighet, sol och bad, grillat, massvis av vin och att få umgås med vänner och förhoppningsvis återhämta sig efter en period av arbete, studier eller dylikt. Helt enkelt ett avbrott från rutiner och måsten. Här kan det också hända att träningen får ge vika för vad sommaren har att erbjuda, och för somliga är detta det bästa valet.

Men om du nu har en önskan att finslipa din fysiska hälsa med fysiskt träning och även kunna njuta av det solen har att erbjuda, hur ska du göra då? Tro det eller ej så går det faktiskt att kombinera fysisk gymträning och semester. Hemligheten ligger bakom planering och prioriteringar, bestäm dig för en sak och blicka inte tillbaka på valet du gjort. Skulle du vilja hoppa över dina 1h30m på gymmet för att kunna dra ut och kunna njuta ett glas vin med dina närmsta så gör det. Då kör du dubbelt så hårt nästa gång du har chansen att träna. Hemligheten är att du själv ska kunna acceptera de val och prioriteringar du gjort. Dem flesta av oss har varit uppe i taket med gymträningen innan sommaren så dra ned lite på intensiteten under sommaren och ta det lite lugnare för att njuta lite extra. Tips på träningsformer som både är bra och roligt under sommaren: Utomhusträning, löpning, power walks, beach volleyboll, fotboll, tennis och simning är perfekt på solsemestern. Det finns mycket du kan göra ute. Det behöver inte vara samma intensitet som du har i gymmet och vara stentuff. Det räcker att ni dra ut ett gäng och sparkar lite boll.

Vill du synas här?

Vill du annonsera hos oss på AMUSE? För mer info fredrik@amusetidningen.se

Lifestyle Fitness Arvika

Open Lördag 28 maj mellan 10 – 14 TränaWeekend 24 timmar 7 dagar i veckan Massor av aktiviteter. Säkra träningen undeross sommaren, köp ditt sommarkvartal från idag. För mer info besök på Kom in så berättar vi mera.

Hamngatan 2, 67132 Arvika

Hamngatan 2, 67132 Arvika Tel. 0570 – 18600 Tel. 0570 – 18600 tommy@lifestylefitness.nu tommy@lifestylefi tness.nu • 2016 28 AMUSE okky@lifestylefitness.nu okky@lifestylefi tness.nu

Var inte osynlig! Syns du inte, så finns du inte!


Njut av sommaren på Duse Udde! Nyinredda stugor, större aktivitetsutbud och en stor uppgradering av den hundra år gamla fyren, som nu är restaurang och café. Utnyttja paradiset för vattensporter, ta en promenad i grönskan och upplev fantastiska smaker under ledning av Håkan Mattsson, vars restaurang Krokstad Herrgård finns med i White Guide, bossar i köket på Fyren. Ta en dagsutflykt och njut av det glittrande Vänerhavet!

Duse Udde Camping är en del av Svenska Campingpärlor. Tillsammans erbjuder vi lokala sommarupplevelser, gemenskap och personlig service på attraktiva pärlor. Förutom Sunne finns vi också i Orsa, Mora, Rättvik, Säffle och Gränna. Varmt välkommen! 0250-462 00 www.campingparlor.se @campingparlor AMUSE • 2016

29


filmtips

TIPS OM HETA BIOFILMER BILDER: SF.SE

Money Monster Lee Gates är en bombastisk Tv-personlighet vars populära program om finansvärlden har gjort honom till Wall Streets främsta ekonomiguru. Men efter att ha hypat en teknologiaktie som plötsligt kraschar på börsen tar en besviken investerare Gates, hans personal och hans stjärnproducent Patty Fenn gisslan i direktsändning. I dramat, som utspelas i realtid, måste Gates och Fenn hitta ett sätt att hålla sig själva vid liv, och samtidigt avslöja sanningen bakom en konspiration där stora pengar står på spel. - Filmen hänger ihop förvånansvärt bra, tack vare skådespelarna George Clooney och Julia Roberts. Vi rekommenderar varmt denna film även om det inte kommer bli en kioskvältare.

The Conjuring 2 I skräckfilmen The Conjuring 2 får vi följa ytterligare ett verkligt fall ur Ed och Lorraine Warrens arkiv. Vi återser Oscarsnominerade Vera Farmiga och Patrick Wilson i rollerna som Lorraine och Ed Warren, som i ett av deras mest skrämmande fall reser till London för att hjälpa en ensamstående mamma som bor med sina fyra barn i ett hus plågat av onda andar. The Conjuring 2 har biopremiär 8 juni.

Dåligt väder? Här kommer ett dvd tips: The Conjuring är en amerikansk skräckthrillerfilm från 2013, med Vera Farmiga och Patrick Wilson i huvudrollerna. Regisserad av James Wan efter ett manus av Chad Hayes och Carey Hayes. Filmen bygger på en verklig historia om ett hemsökt hus som Ed och Lorraine Warren fick undersöka

Årjängs Folkets Hus och Bio Se programmet!

arjangsfolketshus.se 30

AMUSE • 2016


FOKUS PÅ

tekniktips

TEKNIK publicerat i samarbete med audio video

- Hej Robin Nordahl heter jag! Jag jobbar på Audio Video i Arvika. Jag har fått äran denna månaden att presentera några nya teknikprylar. Så håll tillgodo här kommer tre prylar som jag verkligen rekommenderar.

Canal Digital Hd-box smart Det har hänt saker på inspelnings fronten! Videobandspelaren och trassliga VHS kassetter känns väldigt, väldigt avlägset. Enkel och diskret i sin form, men samtidigt Canal Digitals mest avancerade box någonsin. Med HD-box Smart ser du film, serier och sport med perfekt ljud- och bildkvalitet. Du pausar och spolar i direktsändningar och spelar enkelt in med mobilen om du inte hinner hem. Med hjälp av en helt ny processor, 1TB:s hårddisk (vilket räcker till 500 timmars inspelning ) och trådlöst internet via Wi-Fi rör du dig lätt och smidigt mellan playtjänsten, inspelningar och live-tv. Vill du hyra en film gör du det direkt från soffan med fjärrkontrollen eller mobilen. HD-box Smart ger dig helt enkelt tillgång till all den tv-underhållning du vill ha, precis när du vill ha den (OBS! Canal Digital to go ingår. Se live-tv i din mobil eller surfplatta i hängmattan).

Festens medelpunkt! Sony GTK-XB7 Ta med festivalkänslan till festen med det här kraftfulla systemet i en och samma låda. EXTRA BASS™ och högtalarlampor ger en klubbliknande stämning som passar perfekt för hemmafesten, grillen eller grabb/tjejkvällen. Smidigt och enkelt kopplar man till sin mobil eller surfplatta och strömmar ut favoritmusiken i ett nafs.

Klipsch R-20B Platt och tunt ljud på tv:n? Klipsch R-20B är lösningen! En kabel från tv:n ned till ljudlimpan är allt som behövs för att få ett enormt ljudmässigt uppsving jämfört med TV:ns inbyggda ljud. Den trådlösa subwoofern gör placeringen enkel och kabelhärvor i vardagsrummet är ett minne blott! Denna soundbar är dock inte en ljudlimpa i mängden utan utmärker sig med ett komplett fullregisterljud tack vare hornladdade diskanter och en 10” subwoofer. Att streama dina favoritlåtar trådlöst från mobilen eller surfplattan går också som en dans via den inbyggda bluetooth tekniken.

AMUSE • 2016

31


V L Ä J S T E D A R Ö G N A DU K ART M S Å S D I T L L A E T N I R Ä T E D EN

M

Låt en expert göra jobbet. Hos oss får du professionell hjälp med allt – från rådgivning och teknikstrul till hemleverans och installation. Du sparar tid och energi och får en billigare helhetslösning. Helt enkelt en smart affär.

Ring någon av våra butiker för att boka en installatör. Vi hjälper dig!

Säffle 0533-10390 Åmål 0532-10365 Ed 1 AMUSE 0534-12120 • 2016 32

AMUSE • 2016

Arvika 0570-13855 Årjäng 0573-10582 Sunne 0565-10343

Gilla oss på Facebook!

DIN BILD OCH LJUDSPECIALIST I VÄRMLAND/DALSLAND

Profile for AMUSE magasinet

Amuse nr7 Arvika Amal juni 2016  

Amuse nr7 Arvika Amal juni 2016  

Advertisement