Page 1

AMUSE VARSÅGOD! TA MED DIG MAGASINET HEM!

SÖDRA VÄRMLAND & NORRA DALSLAND • APRIL 2019 • WWW.AMUSEMAGASINET.SE

MEDELHAVSKÄLLAREN Den 12:e november 2018 tog Anna Zacharczuk och Erdal Ucak över det före detta Afrodite och startade Medelhavskällaren. De har båda har jobbat inom restaurangbranschen i ca 14 år, Anna som servitris och Erdal som kock. >> Läs hela intervjun på sidan 4

MÅNADENS TEMA >> HUS

& TRÄDGÅRD

MÅNADENS RECEPT

MÅNADENS RESA

MÅNADENS FILM

MÅNADENS DJUR

>> Läs mer på sidan 18

>> Läs mer på sidan 22

>> Läs mer på sidan 20

>> Läs mer på sidan 31

Säffle Pizzeria Billerudsgatan 20, Säffle • Tel. 0533 - 100 04 • Öppettider: Mån-fre 11:00-21:30, lör 12:00-24:00 & sön 12:00-21:30


Utvalt Inne håll >> Nummer 4, april 2019 >>

AMUSE

>>

4

10

Distribueras till privatpersoner och tidningsställ (folktäta platser) runtom i Värmland och Dalsland. AMUSE reserverar sig för eventuella tryckfel. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källhänvisning.

>>

>>

4 Intervju Medelhavskällaren

5-11

WWW.AMUSEMAGASINET.SE

ANSVARIG UTGIVARE: Thomas Olsson

SÄLJ & PRODUKTION: Fredrik Johansson 072-172 23 00 Fredrik@amusetidningen.se Tim Norén Tim@amusetidningen.se

REDAKTIONEN:

>>

Sanna Kasten

5-11 Temasidor Hus & trädgård

GRAFIKER & GRAFISKT ANSVARIG:

>>

14

Markus Rudqvist Redaktion@amusetidningen.se

KONTAKT:

>>

072-363 99 47 Info@amusetidningen.se

27

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

@amusemagasinet

>>

>> >> framsidesfoto taget av amusemagasinet

14 Intervju Säffle Tattoo Parlour

27 Intervju Källarbackens Intresseförening


Handla lokalt TILLSAMMANS KAN VI STÖDJA DEN LOKALA HANDELN! 1. Ekonomiskt ”hjul” Dina pengar stannar lokalt. Vilket i sin tur kan innebära fler arbetstillfällen, mer pengar till vård, skola och omsorg, en levande ort och en bättre samt roligare miljö att både bo och leva i. De lokala butikerna gör din ort attraktiv med sin service och unika och noga utvalda sortiment. Du får bättre valmöjligheter och en större mångfald. Skulle något inte passa eller fungera så är det väldigt enkelt att åtgärda.

2. Miljön och människorna Du bidrar till en hållbar framtid genom att vi alla på något sätt jobbar hållbart i våra butiker. Det kan exempelvis vara att vi energieffektiviserar, använder oss av mer lokalproducerade varor och producerade under goda arbetsförhållanden, använder minimerade förpackningar, återvinner, anställer personer i utanförskap eller har ett second hand sortiment. Att handla lokalt minskar även transporter och dess miljöpåverkan vilket i sin tur är en bra sak.

3. Gemenskap och närhet De lokala butikerna är en viktig mötesplats och en viktig arbetsgivare som stärker känslan av samhörighet på din ort. Butikerna drivs av lokala entreprenörer – din granne, faster, bror, kusin eller vän. Släkt, vänner och bekanta som utvecklar din ort, skapar närhet, trygghet, personlighet och gemenskap.

AMUSE MAGASINET

Vill du stödja Källarbackens Intresseförening genom att bli medlem?

KÄLLARBACKENS INTRESSEFÖRENING

1 4 8

9 2 0 2

AMUSE • 2019

3


intervju • medelhavskällaren, säffle

text&foto: redaktionen

MEDELHAVSKÄLLAREN Anna Zacharczuk och Erdal Ucak tog över före detta Afrodite och startade Medelhavskällaren 12 november 2018. De har båda jobbat inom restaurangbranschen i ca 14 år, Anna som servitris och Erdal som kock. Vi på Amuse gjorde ett besök på Medelhavskällaren för att prata mer med paret.

H

ej på er! Hur kommer det sig att ni flyttade från Stockholm till Säffle? - Min bror äger och driver Marco Polo, så han lockade hit mig, och jag lockade hit Anna, säger Erdal. Ni har haft öppet i några månader nu, hur känns det? - Lunchen går väldigt bra, och vi gillar Säffle båda två, svarar Anna. Berätta lite mer om er restaurang! - Vi försöker att ha något som ska passa alla, maträtter i olika prisklasser och väldig variation på våra maträtter. Vi har allt från husmanskost till lyxigare måltider, säger Anna. En hel del medelhavsmat, allt från grekiska till vanligare svenska rätter, fyller Erdal i. Ni har ju haft en del underhållning på helgerna, kommer ni att fortsätta med det? - Ja, vår plan är att ha livemusik en till två gånger i månaden, säger Anna.

SNABBA FRÅGOR MED ERDAL Favoritmusik? Väldigt blandat, allätare. Favoritmat? Grytor. 4

AMUSE • 2019

Ni har ju lyckats bra hittills, vad tycker ni är det viktigaste för att få en bra restaurang? - God mat och bra bemötande är det absolut viktigaste, svarar Erdal. Vi försöker skapa en restaurang med en hemmamiljö så att alla ska känna sig välkomna, fyller Anna i.

MAT OCH BRA ” GOD BEMÖTANDE ÄR DET

ABSOLUT VIKTIGASTE.

Vad tycker ni är det svåraste med att driva företag? - Pappersarbete är nog det svåraste, och det är mycket mer jobb än vad man tror, det blir väldigt långa dagar, svara Anna. Man måste nog tycka att det är kul, ha stort intresse och kunskap för det man jobbar med om man ska få det att funka som egen företagare, säger Erdal.

Favoritprogram på TV? Fotboll Favoritresa? Hem till Turkiet. Intressen? Fotboll.

Vad tycker ni är det roligaste med att driva en egen restaurang? - Att göra kunderna nöjda, svarar Anna. Att få vara sin egen chef och testa sina egna idéer, tillägger Erdal. Hur många är ni som jobbar här nu? - Vi är 3-4, beroende på dag, och vi kanske ska ta in fler till sommaren, säger Anna. Ni flyttade från Stockholm till Säffle, vad är den största skillnaden mellan städerna? - Som sagt, vi trivs bra i Säffle, men det finns nog lite för lite att göra här. Man skulle önska att det fanns mer butiker och rörelse här i stan, svarar Anna. Ni har gjort en del förändringar sedan Afrodites tid, ska ni ändra på något mer? - Vi har tänkt fixa till uteserveringen nu, vi vill att det ska vara lite känsla av café här i entrén och på uteserveringen, säger Erdal. 

SNABBA FRÅGOR MED ANNA Favoritmusik? House och Techno. Favoritmat? Någon maträtt med oxfilé.

Favoritprogram på TV? Dokumentärer. Favoritresa? Alla varmare länder. Intressen? Måla är ett stort intresse.


MÅNADENS TEMA >> HUS

& TRÄDGÅRD

PROBLEM MED AVLOPPET? TA HJÄLP AV PROFFS!

avloppet? hjälp av proffs!när det Vi har Problem upp till 20med års erfarenhet avTa problemlösningar Vi har uppVi tillfilmar, 15 års erfarenhet av problemlösningar när detmed den gäller avlopp. rensar, spolar och reparerar gäller avlopp.tekniken Vi filmar, rensar, och reparerar med den senaste inomspolar relining/rörinfodring. senaste tekniken inom relining/rörinfodring. www.btsrorteknik.se • 070-360 63 12 www.btsrorteknik.se • 070-360 63 12

VI TILLHANDAHÅLLER MARKJOBB ÅT ALLA STORA SOM SMÅ! För vägföreningen, entreprenören eller privatpersoner. Dränering, avlopp, dikesgrävning, schakt och planering m.m. Vi säljer även grusmaterial och anläggningsjord!

Säffle Tel. 0533-69 13 60

Åmål Tel. 0532-60 77 60

Årjäng Tel. 0573-63 83 60

Mellerud Tel. 0530-414 30

Vi levererar grus, singel, sand och makadam till privatpersoner och företag. Vi utför även väghyvling och dammbindning! Välkommen till vår hemsida för mer information om oss och våra produkter

www.ramserudsgrus.se

AMUSE • 2019

5


månadens tema • hus & trädgård

text: redaktionen

AQUA SPRING SPA Tänk dig att få ha ett eget spabad hemma, alltid tillgängligt för avkopplande bad, när du själv har tid. Det är faktiskt enklare än du tror och skönare än du anar, lätt att installera, lätt att använda och lätt att bli förälskad i! Vi på Amuse åkte till Aqua Spring Spa i Åmål för en pratstund med Per Nedhagen, ägare av företaget.

& TRÄDGÅRD

MÅNADENS TEMA

>> HUS

TIPS ÄR NOG ATT STÄLLA DEN ” MITT PÅ ETT SNYGGT TRÄDÄCK/ALTAN

H

ej Per! Berätta lite om vad du tycker att det finns för fördelar med sådana fastmonterade spabad som du säljer! - Har man haft ett uppblåsbart spa och går i tankarna att byta upp sig så ska man veta att det här är en helt annan badupplevelse. Det är ergonomiskt utformade sitsar med ställbara massagestrålar, betydligt mer genomtänkt massage och inte bara lite vatten som bubblar. Här finns det flera varianter beroende på var i poolen du sitter. En annan stor skillnad på de uppblåsbara och våra fasta spabad är ju att våra bad är isolerade och har ett 12 cm tjockt lock, så att du får en bättre och mer ekonomisk uppvärmning. Om man bestämmer sig för att köpa ett spabad, vad ska man tänka på då? - Det är en väldigt snygg möbel, men man ska tänka praktiskt. Placera den gärna i lä och 6

AMUSE • 2019

nära huset så kommer du använda den oftare. Om du skulle vilja bygga in den eller bygga ner den i en altan så måste du tänka på att det ska gå att komma åt serviceluckorna runt om spabadet. Mitt tips är nog att ställa den på ett snyggt trädäck/altan, men tänk då på att du måste regla ordentligt och förstärka där badet ska stå. Ett bad med vatten och folk i väger runt två ton, och är du osäker bör du ta hjälp av en hantverkare. En annan variant är att gräva ur lite ur gräsmattan, lägga markduk och sedan singel samt lägga trallgolv eller trädgårdsplattor runt om badet. Är det svårt att installera badet? - Nej, det enda man ska tänka på är att man ska ha en behörig elektriker som kan hjälpa till att koppla in strömmen. Vattnet fyller man enkelt på med en vattenslang.

Hur sköter man om sitt spabad? - Desinficera med en matsked klor efter varje bad och låt locket vara av minst 15 minuter efter doseringen. Kolla PH-värdet varje vecka och justera vid behov. Minst två gånger i månaden tar man ur och tvättar filtret och allt vatten ska bytas 2-4 gånger per år beroende på hur ofta man använder badet. Finns det något mer du vill tillägga? - Om du köper en pool av oss så är alla våra modeller maxade redan från början med axelmassage, fotvulkan, stereo med Bluetooth, belysning, popupfontäner och aroma feeder som gör att du får en trevlig doft i vattnet. Våra bad är även förberedda för Wi-Fi så du kan köpa till en liten modul och sedan kan du styra badet med mobilen. 


FRIHET MED GRÖN FRI

OPTIMERA DIN UTEMILJÖ

Erbjudandet gäller t.o.m 30/4 2019

599:-

MÅNADENS VARA

ord. pris 719:-

GRÖN-FRI 5 LITER

april

159:ord. pris 195:-

GRÖN-FRI 1 LITER

ÅMÅL Drottning Kristinas Väg 6 / 0532-79 72 00 / Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 SÄFFLE Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00 / Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 www.optimera.se

VÅREN ÄR HÄR!

Pomonadalens

Handelsträdgård i Säffle Penséer 10-pack 49kr & påskliljor från 15kr Sättpotatis 25 olika sorter. Vårlökar köp 4 & betala för 3. Pelargonsticklingar

facebook.com/pomonadalenshtrg

SOMMAROVÄGEN 3, 66140 SÄFFLE • 0533 - 139 58 • MÅN-FRE 10.00-18.00, LÖR 10.00-14.00, SÖNDAG STÄNGT AMUSE • 2019

7

>> HUS

& TRÄDGÅRD

MÅNADENS TEMA

Fredag och lördag 5-6 april har vi invigning av nya växthuset, vi bjuder på kaffe med dopp!


månadens tema • hus & trädgård

text: redaktionen

TRYCKIMPREGNERAT VIRKE & TRÄDGÅRD

MÅNADENS TEMA

>> HUS

Hans Weingartshofer på Optimera i Åmål svarar på de vanliga frågorna kring tryckimpregnerat virke.

H

ur vet jag att virket är rätt impregnerat? - NTR-märket säkerställer att virket är rätt impregnerat. Det är tre viktiga villkor som är uppfyllda i och med att virket är NTR-klassat: 1. Godkänt träskyddsmedel ur miljö- och rötskyddssynpunkt. 2. Rätt utförd tryckimpregneringsprocess. 3. Opartisk kontroll av ovanstående punkter.

Måste NTR-impregnerat virke underhållas? - Nej. NTR-impregneringen är en garanti för att tryckimpregneringen är rätt utförd och en garanti för ett långvarigt skydd mot främst röta. Vill man behålla det fräscha utseendet, kan man bestryka det med träolja. Det hjälper även virket att motstå vissa formförändringar, som t.ex sprickbildning, i utsatta lägen som altaner, bryggor m.m. Är träet smutsigt eller missfärgat, tvätta med rengöringsmedel för trä.

Kan man måla NTR-impregnerat trä? - Ja. NTR-impregnerat trä kan ytbehandlas som vanligt trä när det är ordentligt torrt (ytfuktkvot 16 %). Såväl täckande som laserande färg kan användas. Är träet smutsigt eller missfärgat tvätta först med rengöringsmedel för trä och låt torka till 16 % ytfuktkvot. Vad gör man med spill som kapbitar och spån? - Avfall från allt impregnerat trä ska hanteras enligt din kommuns anvisningar. 

månadens tema • hus & trädgård

text:redaktionen

Renoveringstips! >> Tips till dig som funderar på att renovera Att renovera sin bostad eller stuga är ofta ett stort projekt som kan sluka både energi och pengar. Med några smidiga tips kan du effektivisera ditt renoveringsprojekt och lyckas finansiera din dröm så den blir till verklighet. 1. Plan Vad är din tidsplan? Kan du ta hjälp av någon du känner eller behöver du ta in en hantverkare? Vad för material behöver du och hur mycket? Skriv upp allt i ett dokument som du sedan kan stämma av och kontrollera under projektets gång. 2. Budget Det förenklar mycket att ha en tydlig översikt och beräkna så mycket kostnader som möjligt 8

AMUSE • 2019

på förhand. Kan du finansiera kostnaden själv eller behöver du ta hjälp genom att ta ett lån för att genomföra ditt projekt? 3. Kan du göra det själv? Du bör försöka göra mycket arbete själv om du kan! Ta hjälp av till exempel Youtube för att lära dig de bästa knepen för att kanske måla lister, lägga golv, bygga altan och mycket mer. Det kan få dig att spara mycket pengar. 4. Ta hjälp För ett större eller mer avancerat renoveringsprojekt kan det vara smart att ta hjälp. En arkitekt kan bland annat hjälpa dig med bygglovsritningar, design eller med smarta lösningar för ditt renoveringsprojekt. Glöm inte att ta professionell hjälp med arbeten som rör

rörmokeri, el och våtrum då det är viktigt av försäkrings- och säkerhetsskäl. 6. Rot-avdraget Undersök vilka villkor som finns för att få göra rotavdrag. Även här kan du spara tusenlappar. Du kan utnyttja en viss kvot varje år som passar perfekt att använda för en renovering – förutsatt att du inte använt upp din kvot innan. Kom ihåg att du endast kan göra avdrag för hantverkaren och inte för byggmaterialet. 


VILL DU HA MER TID TILL ANNAT NU UNDER VÅREN OCH SOMMAREN? VI KAN HJÄLPA DIG! Vi är experter inom robotgräsklippare!

Vi hanterar ett stort antal olika modeller och märken av robotgräsklippare och tillsammans med er så guidar vi dig till rätt modell för just din gräsmatta. Vi levererar en helhetslösning med både rådgivning och installation.

Givetvis har vi även service och vinterförvaring för er som önskar det och vi erbjuder även hämtning/lämning. Det ska vara lätt och bekymmersfritt att ha en robot. Kom in till oss i butiken i Säffle så hjälper vi dig!

Jaco Maskinservice AB, Norrlandsvägen 37, 661 40 Säffle. 0533-123 85 Glöm inte bort att gilla oss på Facebook!

TRÄDGÅRDSMÖBLER! Värmland & dalslands största sortiment

MÅNADENS TEMA

...snart drar vi igång!

vä l k o m n a !

>> HUS

& TRÄDGÅRD

Mio Åmål, Karlstadsvägen 61, Åmål, telefon: 0532 - 124 54 öppettider: måndag - fredag 10.00-18.00 lördag 10.00-15.00, söndag stängt AMUSE • 2019

9


månadens tema • hus & trädgård

text: redaktionen

TRÄDGÅRDSREDSKAP & TRÄDGÅRD

MÅNADENS TEMA

>> HUS

Vi kontaktade Pontus Svensson som är ägare på Jaco Maskinservice för att höra vilket hans favorit trädgårdsredskap är och även få smarta tips angående trädgården.

H

ar du något tips på något trädgårdsredskap som man kanske inte tänker på men som alla borde ha enligt dig? - En renskniv med långt skaft! Det spar både knän och ryggar när man ska rensa mellan t ex stenplattorna. Om man ska köpa sig en ny gräsklippare, vad bör man tänka på? - Våga fråga om råd! Det finns en uppsjö av olika sorters gräsklippare samt märken och modeller. Ska det vara bensin eller batteri, åkbart eller gå-bakom klippare eller en robotgräsklippare? För att få en gräsklippare man som kund är nöjd med är det oerhört viktigt att som kund få rätt information om gräsklipparna och att man tillsammans kan hitta den ultimata maski-

nen beroende på hur den specifika trädgården ser ut. Hur ofta bör man slipa knivarna på sin gräsklippare? - Minst 1 gång om året i samband med service, undantaget är dock robotklippare där man alltid byter kniven/knivarna. Hur ofta man byter på roboten beror på knivtyp. Om man vill snygga till sin trädgård, vad vill du tipsa om? - Gräsmattan! En fin, tät och snyggt klippt gräsmatta drar verkligen ögonen till sig. En robotgräsklippare kan ge ett suveränt fint klippresultat och man har valt rätt modell och märke för just sin trädgård. Annars är vassa knivar och att klippa ofta en bra regel och glöm inte att

tillföra näring till gräset. Vad tycker du man ska använda sig av för redskap när man beskär träd och buskar? - Här beror det lite på vad och hur mycket man ska beskära. Men en bra sekatör bör alla ha hemma! Sekatören är oumbärlig i trädgården vare sig det gäller att t ex klippa rosenbuskar eller för att klippa de minsta grenarna med. För de lite kraftigare grenarna kan man ha en grensax, gärna med utväxling så man slipper slita på kroppen. En grensåg behövs för de allra tjockaste grenarna och då gärna en som man kan ha på teleskåpsskaft för att underlätta när man kommer upp på höjden. 

månadens tema • hus & trädgård

text:redaktionen

Hur du startar en kompost Även om du har en liten trädgård kan du bygga en kompost.

>>

Att anlägga en kompost Börja med att välja en lämplig plats för din nya kompost. Placera den till exempel nära trädgårdslandet eller köksingången för att slippa gå så långt när du ska bära ut husavfallet. Anlägg gärna komposten i skuggan av ett träd eller några större buskar, om komposten ligger i direkt solljus riskerar avfallet att ”brinna” för fort. Det finns olika sätt att kompostera på Ytkompostering innebär att man lägger gräsklipp och löv direkt under buskar och andra växter i trädgården för att sedan låta det förmultna på plats och ge näringen direkt till växten. Man kan även gräva ner mindre trädgårdsavfall i marken på cirka 10 – 25 cm djup. Avfallet förmultnar på samma sätt som ytkomposteringen och man får en förbättrad jord direkt på stället. Alla komposter kräver syre för att 10

AMUSE • 2019

förmultningen ska kunna ske, så gräv inte ner för stora mängder av avfallet i samma grop. Det kanske vanligaste sättet att kompostera är att göra en komposthög. Man samlar kompostmaterialet i en hög direkt på marken eller i en behållare. Kompostbehållare kan man köpa på de flesta handelsträdgårdarna och bygghandlarna. Men för dig som vill bygga din egen kompost finns det några steg att följa. Börja med att forma komposten till en avlång fyrkant – det blir lättare att sköta den då. Den bör vara 1,5 meter bred och ungefär 1 meter hög. Längden beror på hur mycket material du tänker kompostera. Lägg sedan grenar i botten för att göra komposten luftigare. Varva med jord, gräsklipp, trädgårdsavfall och gödsel. Täck sedan komposten med ett lager av halm eller gräs. Nedbrytningen i komposten sätter igång runt

35 och 55 grader, och fuktighetshalten bör ligga på runt 50 – 60 procent. Man kan behöva vattna sin kompost, om den består av mycket torra material som grenar, löv och liknande. Man kan vända på komposten ibland, men man behöver inte göra det. När komposten är färdig känner man en tydligt doft av mull. Om du lägger handen på den ska den kännas torr och lite varm. Är den kall och fuktig är den inte färdig. Det tar allt från ett par månader upp till två år innan komposten är färdig, beroende på storlek och vilken typ av avfall den består utav. 


månadens tema • hus & trädgård

text:redaktionen

13 smarta trädgårdstips >>

Du kanske inte visste om?

1. Kvalité

Satsa på bra jord. Växter och trädgårdsredskap av god kvalité. Det lönar sig i längden. Låt trädgården få vara en hobby som kostar.

2. Trädgård

Ju större trädgård desto fler växter av samma sort. Det blir mindre plottrigt.

3. Köpa växter

Använd tidningspapper att skydda växterna mot kyla. Billigt.

7. Vattna

Vattna när det regnar. Har störst effekt. Aldrig i solen. Då bränns bladen.

8. Äldre buskar

Gamla buskar blir fina och täta om man beskär alla grenar minst en decimeter ovan jord.

Köp minst tre växter av samma sort. Plantera tätt i grupper istället för en och en.

ras sedan direkt i jorden i rabatten.

12. Bin

Bin är viktiga för pollinering. Äpplena blir större med många bin i din trädgård.

13. Tomater

Undvik att sätta potatis i närheten av tomatplantorna om du vill undvika bladmögelsporer. 

9. Gräsmattan

4. Gropen

Gräv en fyrkantig grop istället för en rund vid plantering av träd och buskar. Rötterna förgrenar sig lättare.

5. Plantering

6. Växtskydd

Istället för att gräva. Täck jorden med tidningar. Lägg sedan på jorden och plantera. Tidningarna förmultnas efter en tid.

Lufta gräsmattan med grep för att förbättra dräneringen. Golfskor med piggar går också bra.

10. Gräsklippning

Låt gräsklippet ligga kvar som gödsel på gräsmattan efter klippning.

11. Frösådd

Toarullar är utmärkta krukor till frösådd. Plante-

DAGS ATT PLANERA BYTE AV FÖNSTER OCH DÖRRAR?

Vad kostar det för din fastighet? Välkommen för kostnadsfri offert!

Vi renoverar efter dina behov. Bästa pris med kvalitetsgaranti. Rot-avdrag UAB Resmile • Fabriksgatan 18, Säffle • 072 - 726 36 63, 072 - 227 06 90 www.resmile.expert • remigijus.sliozys@gmail.com

MÅNADENS TEMA

exklusiva spabad

& TRÄDGÅRD

Av Högsta Kvalitet till Låga priser

076 - 822 47 17

info@aquaspringspa.se

>> HUS

www.aquaspringspa.se

MP Trading Sweden AB • Västra bangatan 4, 662 34 Åmål AMUSE • 2019

11


K

HÅKAN INDIEN MATTSSON

rönika

APA I DARJEELING

KANGCHENJUNGA

S

TEMPEL I DARJEELING

VÄRLDSARVET PEACEPAGODA I DARJEELING

å var vi då äntligen framme, efter kraftiga flygförseningar (vilket gjort att vi fick en extra natt i Delhi, på det mest bizarra av hotell, modellat efter rumänsk statsbyggnad anno 1970) och en helt otroligt slingrig väg. Helt plötsligt står vi framför Kangchenjunga, det mest otroliga berg jag sett.

Efter några dagar i Darjeeling med ömsom svenskt sommarväder och ömsom hagel och åskstorm uppblandat med besök av tegårdar, tempel och djurpark (Röd panda, världens sötaste djur?) så bar resan vidare till Kolkata. En riktigt rörig håla med sisådär 14 miljoner invånare. Dock var det bara ett litet pitstopp inför nästa upplevelse, Sundarban.

Hela mitt liv har varit baserat på berg, alltid känt en extra dragning till bergstoppar, vare sig de är i Alperna eller Skandinavien, men det här var något helt annat. Kangchenjungas mäktiga 8586m tornade upp sig i all sin prakt och jag blev nästan lite religiös. För en sekund trodde jag det var en kuliss som hängde ner från himlen, då synen blir så överväldigande att man tror den är fejk. Så var såklart inte fallet, och min beundran för vår naturs storslagenhet steg till en ny nivå.

Sundarban är världens största mangroveskog och floddelta (mynningen av Ganges, Bramaputhra och Menghe) och helt unik. Det är även känt för att hysa de enda tigrarna i världen som regelbundet har människa på menyn, så det fanns en viss hoppfullhet och spänning inför den stundande safarin (självklart såg vi inga tigrar) Efter en salig blandning av fordon (bil, båt, autoriksha och mer båt) så var vi framme i den lilla ekobyn vi skulle bo i . Lyxiga lerhyddor i den mest magiska av miljöer, jo jag tackar.

Vi befinner oss alltså i nordöstra Indien på semester, och hade berstämt oss för att inleda i teparadiset Darjeeling. Största anledningen var såklart att få läppja världens bästa te, även om Kangchenjunga som fond inte på något vis skulle göra upplevelsen sämre. I Darjeeling är det nämligen det man gör, strosar runt och njuter av de overkliga vyerna av Himalayas östra massiv och slinker då och då in i tekaféer och sippar gudomliga téer från sluttningarna intill. Te må vara te, och kanske inte min favoritdryck (inte alls faktiskt), men när man fått ett perfekt bryggt first flush Arya Diamond och sitter på en sunset lounge och dricker den bärnstensfärgade varma drycken ur ett vinglas samtidigt som skuggorna blir längre och längre i dalen… Då är det inte illa, inte illa alls faktiskt.

12

AMUSE • 2019

På natten bjöds det på båt rakt ut i skogen.. Jepp, ni läste rätt. Då det var högvatten så kunde vi åka rakt in ibland trädkronorna, att vi lyckats tajma det med fullmåne gjorde upplevelsen aningens religiös. Till råga på allt så gnistrade det av båtens kölvatten tack vare de självlysande planktonen.. Naturen ställde verkligen till med fest för våra ögon. Tidigt nästa morgon var det dags för safari. Då vi är i ett träsk så görs den med båt. Under natten så hade vattnet dragit sig ut till havs (3m tidvatten) så de breda floderna var nu ett minne blott och istället var det smala rännilar vi navigerade oss fram på mellan lerbankarna i skogen. Bättre för djuren visade det sig och vi såg allt som förväntades (utom tiger..) med saltvattenskrokodil och adjutantstork som höjdpunkterna. Under dagen steg vattnet och

I samarbete med Håkan Mattsson, VD/Kökschef på Krokstad Herrgård

när turen var slut hade allt slukats av vattnet igen och vi seglade ånyo runt bland trädkronorna.. Helt magiskt. Tillbaks till Kolkata för att ladda batterierna innan resans slutmål Chennai (fd Madras) En livlig modern stad med 9 miljoner invånare och en helt enorm strand. I Chennai var det inplanerat världsmöte för Round Table, så här tog resan en ny vändning. Vi blev inkvarterade hos en trevlig familj och fick uppleva livet som Indier i några dagar (må vara att vi fick se det från det lite mer välbärgade hållet, men ändock). Mycket intressant upplevelse där höjdpunkterna var den otroliga maten, världsarvet Mahabalipuram och det oerhört gästvänliga bemötandet från våra nyfunna vänner. Måste ju såklart dra ett varv om maten också. Variationen och skillnaderna på maten i de olika delarna av landet är enormt. I norra delarna påminner maten oerhört mycket om vår svenska (Indisk och svensk mat är överlag väldigt nära besläktade, men här blir likheterna väldigt påtagliga). I Darjeeling var det rotfrukter och bröd till precis allt och sparsamt med kött, medans det i södra delarna av Bengali var fisk morgon, lunch och kväll. I södra delarna finner man den maten som vi i dagligt tal associerar till ”indisk”, kryddstark och alltid ackompanjerat med ris. Kan starkt rekommendera at resa runt lite i Indien, framförallt för den helt makalösa och varierande naturen som endast matchas av den lika fantastiska och minst lika varierande maten. 

FOTO: HÅKAN MATTSSON


KVARNHJULET SECOND HAND

ÅRETS PÅSKMARKNAD STARTAR ONSDAG 3 APRIL

Glad påsk önskar Kvarnhjulet Erikshjälpen med personal! Från 1 april har vi förlängt öppettiden på lördagar till kl 14.00

Öppet: Ons 12.00-18.00 lör 09.00-14.00 Adress: Säterivägen 20, SÄFFLE Tel: 0533-109 09

Gilla oss på Facebook!

www.mannefoto.se info@mannefoto.se

Vi serverar lunch mellan 10.00-15.00 A la carte hela dagen!

Välkomna in till oss!

Östra storgatan 9, säffle (gamla afrodite) måndag - torsdag 10.00-23.00, fredag - lördag 10.00-01.00 & söndag 10.00-23.00

tel. 0533 - 102 02 • www.medelhavskellaren.se följ oss på facebook! AMUSE • 2019

13


intervju • säffle tattoo parlour

text&foto: redaktionen

SÄFFLE TATTOO PARLOUR Säffle Tattoo Parlour öppnade i oktober 2018 på Västra Storgatan 12 i Säffle. Vi på Amuse var lite nyfikna på vilka som öppnat tatueringsstudion och vad de har gjort tidigare, så vi gjorde ett besök. Tatueringsstudion drivs av paret Adrian Cosmin och Simona Murarita.

H

ej! Hur kommer det sig att ni öppnade just i Säffle? - Vi har åkt runt i Europa i många år som gästtatuerare. Vi hamnade till slut i Arvika där vi jobbade på Arvika Body Art. Vi kände att det var dags att öppna något eget och hade redan kunder från Säffle som kom till Arvika. När vi upptäckte att det inte fanns någon tatueringsstudio i Säffle kändes det rätt. Nu när ni har haft öppet i ungefär ett halvår, hur har det gått? - Det har gått väldigt bra tycker vi, men mitt i månaden kan det vara lite lugnt.

Ni är ju båda två från Rumänien, vad är det svåraste med att starta företag i Sverige tycker ni? - Det är ganska mycket byråkrati och eftersom vi inte är så duktiga på svenska än så får vi ju prata med myndigheter på engelska och det är ganska svårt ibland känner jag. Det blir bättre ju mer svenska vi lär oss så klart.

TATUERINGAR GJORDA AV SÄFFLE TATTOO PARLOUR

Berätta lite om er bakgrund! - Simona: Jag har hållit på i fyra år drygt, och

specialiserar mig på graphical och old school. Ardian säger: Jag var 29 år när jag började tatuera, så jag har hållit på i 13 år nu. Jag specialiserar mig mest på realistiskt, old och new school samt neo-traditional.

VI UPPTÄCKTE ATT ” NÄR DET INTE FANNS NÅGON TATUERINGSSTUDIO I SÄFFLE KÄNDES DET RÄTT

Vem är den äldsta som har kommit hit för en tatuering? - Vi fick en kund för ett tag sen som var 74 år, och det var hans första tatuering. Har det hänt att ni har sagt nej till någon tatuering? - Ja, det har hänt. Ibland är det inte genomtänkt, och sedan har vi även sagt nej på grund av ålder. Vi är väldigt noga med att man måste vara 18 år. Man får heller inte vara berusad eller påverkad av något.

Vad tycker du att man ska tänka på innan man tatuerar sig? - Först bör du tänka ut vad du ska ha och vart på kroppen det ska vara. Ett tips är att surfa runt på nätet efter bilder och se hur andra har gjort. Bättre att tänka en gång för mycket än en gång för lite. Vi gör ju en del cover ups också, folk kommer hit som kanske har ändrat sig och vi bygger om det till något nytt och snyggt. Har du tävlat med dina tatueringar någon gång? - Ja, eftersom jag har rest runt mycket har det blivit en del tävlingar på tatueringsmässor runt om i Europa. Jag fick förstapris för realistiskt i Danmark för några år sedan, jag fick även en andraplats i mitt hemland Rumänien för en färgtatuering. 


Utv. handtvätt inkl.avfettning Bilrekonditionering 200:- priser! till fördelaktiga Omläggning/balansering av bildäck

150:-/st

KARLSTADSVÄGEN 18, 662 37 ÅMÅL Tel: 0532-146 07, Mobil:0706-72 79 12

PAKETPRIS MARS, APRIL:

Måndag-torsdag Fredag Lördag Söndag

07.00-19.00 (22.00) 07.00-02.00 09.00-03.00 09.00-19.00 (22.00)

Transporter mellan 19.00-22.00 måste förbokas!

Utv. handtvätt inkl.avfettning, hjulbyte samt tvätt på dina sommardäck!

450:-

VALHALLSGATAN 8, 662 37 ÅMÅL Tel: 0532-146 07, Mobil: 0706-72 79 12

vi önskar alla en riktigt glad påsk! Östra storgatan 7, Säffle Tel. 0533-411 18 www.tandlakarteammatslonn.se Missa inte vår gemensamma Facebooksida, besök oss på facebook.com/45saffle för nyheter och erbjudanden!

Visste du att på tisdagar får du som medlem 5% rabatt på allt du handlar? OBS! Gäller ej tobak, lotter, läkemedel, nikotinprodukter eller spel.

Vi rear ut fjolårets cyklar! na in! Välkom agnus Önskar M al med person

Nu har vi fyllt butiken med massor av vårnyheter! Varmt välkomna in till oss på

Allergitider... Täppt näsa, nysningar & kliande röda ögon? Vi har flera alternativ som kan hjälpa att lindra dina besvär. Välkomna in till oss för rådgivning & hjälp!

Handla med

handla lokalt! AMUSE • 2019

15


EVENEMANGSKALENDER

>> 4/4

8-18/4

MISSING PEOPLE Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek Tid: 18:00

PÅSKBAZAR - KOLLSBERG Arrangör: Fryksände hembygdsförening Plats: Hembygdsgården Kollsberg, Torsby Tid: 12:00 - 15:00

13/4

4/4

DANS TILL SANDINS Arrangör: Skoga BGF Plats: Skoga Bygdegård, Hagfors Tid: 20:00

ROCKMUSIKALEN - RETURN TO THE FORBIDDEN PLANET Arrangör: Åmåls Riksteaterförening Plats: Karlbergsteatern, Åmål Tid: 19:00

14/4

BIO: DRÖMPARKEN Arrangör: Bio Hagfors Plats: Bio Hagfors Tid: 14:00

9/4

6/4

STORSEANS Arrangör: Pehr Trollsveden Plats: Hotell Monica, Hagfors Tid: 19:00

BARNENS FILMKLUBB Arrangör: Åmåls Kulturhus Plats: Åmåls Bibliotek Tid: 11:00

14/4

BIO: SHAZAM! Arrangör: Teaterbiografen Plats: Teaterbiografen, Sunne Tid: 19:00

10/4

6/4

KARLSTAD COMEDY PÅ PROSTGÅRDSLAGÅRN Arrangör: Karlstad comedy Plats: Prostgårdslagårn, Torsby Tid: 19:00 - 21:30

VÅRÖPPET PÅ MÅRBACKA Arrangör: Mårbackastiftelsen Plats: Mårbacka, Sunne Tid: 14:00 4/4

11/4

14/4

ALLSÅNGSKVÄLL I SKRUVSTAD GAMLA SKOLA >> Annons Arrangör: Skruvstad Bygdeförening Plats: Skruvstads gamla skola, Grums Tid: 19:00 - 22:00

11/4 6/4

KLÄDBYTARDAG Arrangör: Dals Långeds Kaféförening Plats: Café Schuckert, Dals Långed Tid: 10:00 - 15:00

6/4

LOPPMARKNAD PÅ MEDBORGARHUSET Arrangör: FUB Värmland, Säffle Plats: Medborgarhuset, Säffle Tid: 10:00 - 14:00

8-18/4

PÅSKSEDER OCH PÅSKBREV Arrangör: Åmålsortens Hembygdsförening Plats: Åmåls Hembygdsmuseum Tid: 11:00 - 16:00

16

AMUSE • 2019

13/4

SAGOSTUNDER Arrangör: Årjängs bibliotek Plats: Årjängs bibliotek Tid: 9:30

13/4

HALMKURS Arrangör: Halmens hus Plats: Halmens hus, Bengtsfors Tid: 10:00 - 16:00

13/4

KARLSTADSDAGEN 2019 Arrangör: Nätverket för Karlstads historia Plats: Sessionssalen, Bibliotekshuset, Karlstad Tid: 12:00 - 16:00

VÅRSALONG PÅ W-ART Arrangör: Ransäter-Munkfors Konstförening Plats: w-art, Munkfors Tid: 11:00 - 17:00

Köper, säljer, byter Alltid ett 30-tal bilar i lager!

Mikes Bil i Vålberg

Skruvstadvägen 302, Vålberg Tel. 070-554 22 05


>>

VÄRMLAND & NORRA DALSLAND

16/4

20/4

29/4

18-21/4

20/4

30/4

FÖRFATTAREN OCH DUMPSTRAREN ANDREAS JAKOBSSON Arrangör: Torsby Bibliotek Plats: Torsby Bibliotek Tid: 18:30 PÅSK PÅ BALDERSNÄS Arrangör: Baldersnäs Herrgård Plats: Baldersnäs Herrgård, Dals Långed

18/4

PÅSKKUL FÖR BARN Arrangör: Åmålsortens Hembygdsförening Plats: Åmåls Hembygdsmuseum Tid: 15:00

18/4

EN MUSIKALISK RESA MED KOMPISARNA Arrangör: Kompisarna Plats: Medborgarhuset, Säffle Tid: 19:00 PÅSKPARAD Arrangör: Bengtsfors kommun Plats: Bengtsfors Centrum Tid: 11:00

23-27/4

KULTURVECKAN VÅRELD Arrangör: Torsby kommun Kulturavdelningen Plats: Torsby bibliotek

MUNKFORSREVYN PRESENTERAR: VÄXTVÄRK Arrangör: Munkfors Revy och Teaterförening Plats: Munkfors Förenings & KonferensCenter Tid: 18:00

27/4

19-21/4

ÖVRE FRYKENS KONSTRUNDA Arrangör: Övre Frykens Konstrunda Plats: Sunne Kommun Tid: 12:00 - 18:00

TOP CATS 2019 Arrangör: Sunne IK Plats: Helmia Arena, Sunne Tid: 19:00 - 02:00

20/4

27-28/4

PÅSKPARADEN Arrangör: Kommunens kulturenhet, FÅC, Lions club och Hem och samhälle. Plats: Åmål Centrum

BARNCANCERGALA 2019 Arrangör: Medhjältarna i Säffle Plats: Medborgarhuset, Säffle Tid: 11:00 - 16:00, >> Annons 18:00 - 01:00

KVÄLLSCAFÉ MED MUSIKUNDERHÅLLNING Arrangör: Svenska kyrkan, Forshaga-Munkfors församling Plats: Munkfors församlingshem Tid: 18:00 - 20:00 VALBORGSMÄSSOFIRANDE I BRUKSPARKEN Arrangör: Föreningen Gamla Bruket Plats: Bruksparken, Munkfors

30/4

TRADITIONSENLIG VALBORGSKONSERT I CENTRUMKYRKAN OCH SOLPARKEN Arrangör: Säffle Musikförening Plats: Centrumkyrkan och Solparken, Säffle Tid: 19:00 & 21:00

27/4

ARVIKAMÄSSAN 2019 Arrangör: PR & Media Leasing Sverige AB Plats: Sparbanken Arena, Arvika

Västra Storgatan 12, Säffle Tel. 076 - 775 87 57 #SäffleTattooParlour

Säffle Tattoo Parlour

>> Annons

Navigation Förarintyg för båt, start måndag 1 april. Intro körkort B Ett tillfälle, tisdag 9 april. Snickra din bikupa Lördag - söndag 4-5 maj. Biodling Nybörjare, start måndag 6 maj Andra kurser på gång:

Järnsmide Lördag - söndag 25-26 maj. Gitarrkomp nybörjare och Keramik Fler kurser, mer information och anmälan på

www.sv.se/varmland • varmland@sv.se • 0533 - 149 10

AMUSE • 2019

17


månadens recept

i samarbete med itrim.se

Månadens recept Så gör du din tacos nyttigare

>>

Fredagstacos är ett klassiskt inslag i många hem och görs ibland till en lite ohälsosammare variant. Med några enkla knep kan din tacos förvandlas till en riktigt nyttig middag som både är mättande, god och kalorisnål! En uppfräschad, lättare variant kan faktiskt smaka godare än den klassiska varianten.

I en klassisk tacos finns ofta grönsaker, någon form av färs, ost och såser. Här är våra bästa tips för att göra din taco precis lika god, men ännu hälsosammare: 1. Testa att byta ut den fetare nöt-/blandfärsen mot färs på kyckling, kalkon eller vegetariska varianter som quorn och sojafärs. För den som gillar fisk är hackad stekt torsk gott, speciellt när den är rejält kryddad. 2. Nachochips ger visserligen god krisp, men det fungerar minst lika bra med rostade pumpakärnor eller solrosfrön stekta i lite chilipulver.

>>

3. Öka på proteinhalten genom att byta ut en fet crème fraîche mot en smalare kvarg. 4. Salsa, den röda heta såsen, är rätt kalorisnål och fungerar utmärkt även för dig som vill ha en lite smalare sås. Köper du färdig salsa kan du gärna ta en titt på innehållsförteckningen. En del färdigköpta såser är nämligen rätt sockerstinna. 5. Variera tortillabröden och minska på kolhydraterna – testa istället att lägga dina tacoingredienser i ett kraftigt blad romansallad!

Guacamole

Ingredienser 3 avokador 1 riven vitlöksklyfta 1 dl gräddfil 1 tsk citronsaft 2 krm salt

6. En hemgjord guacamole på avokado, vitlök, kryddor och citron blir en mättande sås som dessutom innehåller bra fetter. Se recept nedan. 7. Att blanda ihop en egen tacokrydda är billigt och dessutom fritt från onödiga tillsatser. För en omgång tacokrydda behövs 2 msk paprikapulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk salt, 1 msk spiskummin, 1 krm cayennepeppar, 1 krm chili och 1 msk oregano.

R 5 mm

Gör så här Mixa två avokador och mosa en. Rör ihop med vitlök, gräddfil, citronsaft och salt.

Handla lokalt i Åmål!

>> Annons

15

www.amalhandel.se

>> Annons

Ett urval Röllakan Har duav läst det här såUllmattor har säkert finns i 2 storlekar 30% många andra gjort det också! Gångmattor på metervara, bredd 80cm fr. 169:-/m Plastmattor med utgående mönster 20 - 30% R 5 mm

du synas

vill här?

300 mm

Digitaltryckta och UV-laminerade dekaler UV-laminat: Blankt Folie: Avery MPI2804EA Antal: 50st Lev. styckvis

Handla lokalt i Åmål!

OBS! Shoppingkväll på torsdag 4/4. Öppet från 10.00-20.00, det tillkommer även fina extrapriser som enbart gäller under torsdagen!

Jonnys Mattor Kontakta oss på

072-172 23 00

18

AMUSE • 2019

fredrik@amusetidningen.se

R 5 mm

www.amalhandel.se

Östra Storgatan 1, Säffle • Tel. 070 -510 12 10 Handla lokalt Öppettider: Måndag-onsdag: 10.00-18.00

R 5 mm

(lunch 13.00-14.00)

Digitaltryckta och UV-laminerade dekaler UV-laminat: Blankt Folie: Avery MPI2804EA Antal: 50st Lev. styckvis

i Åmål!

www.amalhandel.se

300 mm 150 mm

150 m


BILAR KÖPES! Nyare svensksålda, fr. 2007

Din Bilhandel vid Bergvik i Karlstad Köpvägen 1, 653 46 Karlstad • Tel: 054 - 56 56 70

Glöm inte att gilla oss på Facebook!

Dagens rätt 80:kl. 11.00 - 14.00

Gratis utkörning i hela stan!

(vid beställning av minst två rätter)

Västra Storgatan 15, Säffle Fullständiga rättigheter • Tel. 0533 - 155 88 • www.hejdirestaurangochpizzeria.se Västra Storgatan 15, Säffle Mån-fre: 11.00-22.00, lör-sön: 12.00-22.00 AMUSE • 2019

19


månadens resa • maldiverna

text: redaktionen

Månadens resa >>

Maldiverna

Tidsskillnad Svensk tid +4 timmar >> Valuta Maldivisk rufiyaa (MVR)

SNORKLA RUNT I LAGUNENS VACKRA FÄRGSPRAKANDE UNDERVATTENSVÄRLD.

M

aldiverna är en ögrupp i Indiska Oceanen som består av hela 1 200 små korallöar, indelade i 26 mindre ögrupper. Öarna, som består av korallbildningar på en vulkanisk havsrygg, har en högsta punkt på cirka två meter över havet. Endast 200 av öarna är bebodda förutom de cirka 90 hotellöarna. Här väntar varma temperaturer året om - även under lågsäsong i juni, juli och augusti – då du dessutom kan komma billigare undan. Du landar på huvudön Male, världens minsta huvudstad, och tar dig sedan vidare på egen hand. Oavsett var du hamnar på Maldiverna väntar livets goda dagar! 20

AMUSE • 2019

MAT OCH DRYCK

På Maldiverna är det förhållandevis enkel mat som serveras. Här äter man mycket curry och annan kryddig mat, ofta med såser baserade på kokosmjölk. Tack vare Maldivernas geografiska läge äter man mycket fisk.

DET ÄR ETT LAND AV KORALL

På kartan ser Maldiverna ut som pyttesmå kaksmulor på en blå duk. Allt land är skapat av korallbildningar på en vulkanisk havsrygg och landets högsta punkt ligger bara drygt två meter över havet. Barriärrev skyddar öarna från vågor och bildar laguner med världens kanske bästa förutsättningar för snorkling

DYKNING OCH SNORKLING

Att Maldiverna är dykaren och snorklarens paradis är inte svårt att förstå eftersom landet helt består av öar och korallrev. Dessutom skyddar barriärrev öarna från stora vågor och samtidigt bildas det vackra laguner. Vattnet är fantasiblått och sikten under vattenytan är närmare 60 meter. De fantasifulla reven är fulla med fiskar i regnbågens alla färger och passar utmärkt att snorkla i. För dig som vill dyka finns det omkring 700 fiskarter i havet att undersöka. 


Vi ger dig... en fräsch badplats och roliga aktiviteter!

SUV-ERÄNA PRISER SUV-ERÄNA PRIS KÄLLARBACKENS INTRESSEFÖRENING I VINTER PÅ MITSUBISHI I VINTER PÅ MITS BAKLUCKELOPPIS Stöd oss genom att: Anneviplan 18/5 kl. 10.00-16.00

Betala medlemsavgift 50kr/enskild eller 100kr/familj Vill ni kan ni också sponsra oss, kanske både och? PARA ! SPARA SPAR SPARA RS ! ! R R K K K 0 0 0 0 0 0 0 0 0 30 30 000 40 40 BG: 148-9202 SWISH: 123 181 86 81 (Inbetalningstalong finns på sid. 3) Glöm inte ange vem och för vad ni betalar!

ANNELUNDSFESTEN SPARA ! Annelundstorget 40 000 KR 29/6 kl. 14.00-00.00

Tipspromenad

Under hösten - Med kålsoppa

Hjälpa oss gärna också med arrangemang och tillsyn av badplatsen. Mer information finns på, www.kallarbacken.se MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBIS ECLIPSE CROSS ASX 1,6 ONYX ECLIPSE 2,0 AUT CROSS 4WD ASX 1,6 ON kallarbackensif@gmail.com BG: 148-9202 SWISH: 123 181 86 81 Nu från 900 Nu från 229 900 kr Nu från 189 900 kr Nu från 229289 900 kr kr Nu från 189 9

Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Bränsleförbrukning Eclipse Cross: Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 priser är av generalagent rek. cirkapriser. blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bild 2

2

2

2

Nu från 229 900 kr

Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Eclipse Cross: Bränsleförbrukning blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser.

EIJEkia.com PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

SUV-ERÄNAPRISER PRISER SUV-ERÄNA PRISER SUV-ERÄNA SUV-ERÄNA PRISE SUV-ERÄNA SUV-ERÄNA PRISER PRISER Sportigare med stil och space PÅ MITSUBIS I VINTER PÅ MITSUBISHI I VINTER IISportigare VINTER PÅ I VINTER PÅ MITSU stil och space VINTER med PÅ MITSUBISHI MITSUBISHI I VINTER PÅ MITSUBISHI ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

Helt nya Kia Ceed Sportswagon GT Line

Kias populära familjekombi, nu i ännu vassare GT Line-utförande. En kombination av sofistikerad och sportig design – både på insidan och utsidan. De estetiskt formgivna sportstolarna förstärker intrycket ännu mer. Den är dessutom full av körglädje, tekniska finesser och har klassledande 625 liter lastutrymme. Helt nya Kia Ceed Sportswagon GT Line-utförande. Line tillfredsställer den aktiva behov, Kias populära familjekombi, nu i ännu vassare GT En hela kombination av familjens sofistikerad och oavsett om det–gäller en insidan skidresaoch eller en tur De nerestetiskt till Rivieran. Välkommen in till din Kia-handlare. sportig design både på utsidan. formgivna sportstolarna förstärker in-

2

trycket ännu mer. Den är dessutom full av körglädje, tekniska finesser och har klassledande 625 liter lastutrymme. Helt nya Kia Ceed Sportswagon GT Line tillfredsställer hela den aktiva familjens behov, oavsett om det gäller en skidresa eller en tur ner till Rivieran. Välkommen in till din Kia-handlare.

Introduktionspris från: 229.900 kr

SPARA ! 30 000 KR

MITSUBISHI ASX 1,6 ONYX Nu från 189 900 kr

MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI M MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI ASX 1,6 ONYX ECLIPSE CROSS 2,0 AUT 4WD ASX 1,6 ONYX MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI OUTLANDER ASX 1,6 ONYX ECLIPSE CROSS 2,0 AUT 4WD ASX 1,6MITSUBI ONYX Nu från 289 900 kr Nu från 189 Nu 900 från kr 229 900 kr Nu från 189 ASXECLIPSE 1,6 ONYX CROSS 2,0 ASX AUT 1,6 4WD ONYX 900 kr 2,0 Nu från Nu från 189 900 krNu från 229 900289 kr 900 krNu från 189 900 k Nu från 289 189 900900 kr kr Nu fr Nu från Nu från 189 900 229 kr 900 kr Nu från

Nu från 289 900

MITSUBISHI MITSUBISHI ECLIPSE CROSS MITSUBISHI ECLIPSE CROSS Nu från 229 900 kr ECLIPSE CROSS Nu från 229 900 kr Nu från 229 900 kr

RA SPARA SPAA ! ARA R K3R0! 000 KR A 0 P 0A R SP 0R 4S0P0 !A ! K A A 0 P S S 0 0 0 0 3 00 KR 4 00 K0 ! ! R R K 0 0 0 40 3

Nu från 189 900 kr

RSAPARA SPAA ! ARA R K A 0 P 0!0 KR SP 0R0 0!R 0AA 0 3SP 4AA ! R R K 0 P 0 S S 0 0 0 0 3 4 00 KR ! ! R R K K 0 0 0 0 0 0 4300

RA SPAA R KR! A 0 P 0A R 0R 4S0P0 ! LINE K A 0 S 0 1.4 T-GDi DCT 140 HK 0 4 00 KRGT ! 0 0 4Introduktionspris från: 229.900 kr 1.4 T-GDi DCT 140 HK GT LINE

2

2

SUV-ERÄNA PRISER I VINTER PÅ MITSUBISHI

SPARA ! 40 000 KR

MITSUBISHI ECLIPSE CROSS Nu från 229 900 kr

2

Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Eclipse Cross: Bränsleförbrukn blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla priser är av generalagent rek. c

Helt nya Kia Ceed Sportswagon GT Line

kia.com

MITSUBISHI O 2,0 AUT

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3 2019 eller 4,6–5,8 så långt lagret Erbjudandena ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning Kia Ceed SW blandad körning5,3–6,7 enligt körcykeln Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: l/100räcker. km, CO 119–152 kan g/km. Outlander: Bränsleförbrukning 5,3–6,7 l/100km, CO2 blandad 139–155 körning. g/km. ASX: Eclipse 4,6–5,8 Cross:l/100 Bränsleförbrukning km, CO 2 119–152 g/km. Outlander: l/100km, CO2 139–155 g/km. E 2 NEDC: 4,3-5,8 l/100 km och CO₂-utsläpp 111-132 g/km; enligt körcykeln WLTP: 6,0-6,3 l/100 km och CO₂-utsläpp 136-143 g/km. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilderna kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel. 2

2

2

2

2

Besök oss på Facebook!

ÅMÅL

2

2

2

2

BILFÖRSÄLJNING 2

VERKSTAD

21

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

AMUSE • 2019 ÖPPE

SP 40 00

Nu från 28

på bilderna är extrautrustade. Alla 151-159g/km. är av generalagent Fyrhjulsdrift rek. finns cirkapriser. som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla pr blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarnablandad körning 6,6-7,0 l/100 km, COpriser Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 Bränsleförbrukning 139–155 g/km. Eclipse blandad Cross:körning. Bränsleförbrukning ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extr blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Bränsleförbrukning Outlander: 5,3–6,7blandad l/100km, körning. CO2 139–155 ASX: 4,6–5,8 g/km. l/100 Eclipse km, Cross: CO 119–152 Bränsleförbrukning g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Eclipse Cross: Brä Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 31/3 151-159g/km. 2019 eller så långtFyrhjulsdrift lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller CO företagsavtal och gäller endast Bränsleförbrukning Kia Ceed SWbilderna blandad körning enligt körcykeln EIJE PETTERSSONS BIL ABär av genera finns som blandad tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. 151-159g/km. Alla priser Fyrhjulsdrift är avlagerbilar. generalagent finns som tillval. rek. cirkapriser. Bilarna på är extrautrustade. Alla priser blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO körning 6,6-7,0 l/100 km, NEDC: 4,3-5,8 l/100 km och CO₂-utsläpp 111-132 g/km; enligt körcykeln WLTP: 6,0-6,3 l/100 km och CO₂-utsläpp 136-143 g/km. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilderna kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel. EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL PETTERSSONS BIL AB Karlstadsvägen 34 Vardagar 09.00-18.00 VardagarEIJE 07.00-16.15 EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX 0532 - 167 00 Lör-sön Stängt Lör-sön Stängt EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX


aprilnumret • månadens filmer

text: redaktionen

Månadens filmer

Nyheter, recensioner och Oscarsgalan pristagare.

>>

HELLBOY I den här filmen får vi följa ett väsen från en annan värld, Hellboy, vars namn tyder på att han kan komma från helvetet. Hellboy åker till England, där han måste bekämpa Blood Queen. Men deras strid kan innebära slutet för världen och förlust av hans vänner, ett öde han vill undvika såklart. PREMIÄR 12 APRIL. Genre: Fantasy, action, äventyr. Skådespelare: Milla Jovovich, David Harbour, Ian McShane.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR. BIG DADDY Sonny Koufax har levt hela sitt liv genom att undvika att ta ansvar. När hans flickvän dumpar honom måste han bevisa att han är mogen och bestämmer sig för att adoptera femåriga Julian. SLÄPPTES 25 JUNI 1999 Genre: Komedi, drama Skådespelare: Adam Sandler, Cole Sprouse, Joey Lauren Adams, Jon Stewart.

FLER KOMMANDE FILMER I APRIL...

22

AMUSE • 2019

DRÖMPARKEN Wonder Park är en fantastisk nöjespark där den väldigt kreativa flickan Junes drömmar kommer till liv. Den fylls med fantastiska attraktioner och talande djur. PREMIÄR 12 APRIL Genre: Animerat, äventyr, komedi, familj. Röstskådespelare: Per Fritzell, Linn Wahlgren, Cecilia Forss, Måns Nathanaelson

OSCARSGALAN 2019 Bästa film: Green Book Bästa kvinnliga huvudroll: Olivia Colman - ”The Favourite” Bästa manliga huvudroll: Rami Malek - ”Bohemian Rhapsody” Bästa dokumentär: Free Solo Bästa scenografi: Black Panther KORT FAKTA OM OSCARSGALAN. Oscarsgalan 1929 var den första upplagan av Oscargalan. Den hölls den 16 maj 1929 och belönade filmer som hade premiär 1 augusti 1927 till 1 augusti 1928. Första årets värd var Douglas Fairbanks (amerikanska filmakademiens ordförande). Priserna delades ut under en bankett på Blossom Room i Hollywood Roosevelt Hotel med 270 personer närvarande.


Full kontroll - även när det regnar Full kontroll - även när det regnar

GRUMS GUMMI AB SVEAGATAN 154 TEL. 0555-100 97

NYHET

TESTAT HOS TYSKA TÜV

A VÅTPRESTANDA B RULLMOTSTÅND

”Kurvtagning och körbarheten imponerar.” Vi Bilägare nr 4, 2018

Behöver du nya däck? Kontakta oss!

Vi har pass som passar alla! gruppträning ingår i alla kort • • • • •

25 - 55 minuter Autogiro hel/halvdag Månadskort Hel/halvårskort Personlig träning

” DET SKA VARA KUL ATT TRÄNA, ANNARS ÄR DET INTE ROLIGT! ”

ÅMÅL: 0705 - 40 45 82 • AMAL@4SHAPE.SE • STRANDGATAN 5, 662 31 ÅMÅL • WWW.4SHAPE.SE

@4SHAPEAMAL

4SHAPE - ÅMÅL

KUNGEN ÄR I STAN OCH UNDER HELA APRIL KÖR VI ETT ”KUNGLIGT” ERBJUDANDE! Ryggbiff på planka 139:-

Ryggbiff med pommes & bearnaisesås 109:-

Erbjudandet gäller alla dagar fram till 30/4 och kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter.

VÄLKOMNA IN TILL OSS. RESTAURANG OCH BAR • LUNCH • PIZZA • FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER BESÖK OSS ÄVEN GÄRNA PÅ HELGERNA DÄR VI HAR ALLT FRÅN KARAOKE TILL LIVEMUSIK OCH MYCKET MER! TELEFON: 0532 - 14 600, ADRESS: KUNGSGATAN 17 ÅMÅL AMUSE • 2019

23


aprilnumret • manne foto kikarskola

text: redaktionen & manne foto

Manne Foto kikarskola Att välja kikare kan verka krångligt, men det behöver det inte alls vara. Vi kommer här att beskriva tekniken bakom kikare och ge en översikt över olika typer av kikare och deras användningsområden. Vi hoppas att du kommer att tycka det är lika spännande med kikare som vi gör. Välkommen till en ny värld med kikare i många former och för alla tillfällen.

Porro- och takkantprismakikare Det finns två typer av kikare: porroprismakikare och takkantprismakikare. Porroprismakikaren är den klassiska kikarmodellen, uppbyggd med rätvinkliga prismor förskjutna 90 grader. Det finns olika kvaliteter av porroprismor. De bästa kallas BaK-4 prismor. De kan ge 40 % mer ljus under dåliga ljusförhållanden. Porroprismasystemet ger optimal tredimensionell syn, d.v.s. stort skärpedjup. Takkantprismakikaren är en nyare och mer modern, smidig, kompakt och lätt kikare. Den linjära ljusgenomgången ger optimal ljusstyrka och den speciella konstruktionen är anledningen till att takkantprismakikare som regel är dyrare än porroprismakikare.

Utgångspupill Utgångspupillen är den ljusa punkt vi kan se i okularet när vi håller kikaren mot ljuset. Storleken på utgångspupillen beräknas genom att dividera objektivets diameter med kikarens förstoring. Det mänskliga ögats pupill är i dagsljus ca. 2mm och i mörker upp till 7mm. Pupill i dagsljus I starkt ljus drar sig ögats pupill samman, så i normalt dagsljus är en utgångspupill med en diameter på 2–3mm tillräcklig.

Fokuseringsskruv Okularlins Porroprisma

Ögonmussla Dioptriring Namnplatta Prismahus Underplatta Objektivrör Objektivring

Objektivlins

Fokuseringsskruv

Vid normalt dagsljus är en utgångspupill på 2-3 mm tillräcklig.

Pupill i skymning Under svaga ljusförhållanden utvidgas ögats pupill för att släppa in mer ljus. En kikare som skall användas på natten eller i skymning bör ha en utgångspupill med en diameter på 5–7mm.

Okularlins Takprisma

Prismahus Objektivring

Objektivlins

Vad betyder talen? Här förklarar vi vad de olika talen i kikarbeteckningen betyder. Förstoring Objektivdiameter Synfält i grader Synfält på 1000 m

Utgångspupill

24

AMUSE • 2019

På natten eller vid skymning bör kikaren ha en utgångspupill på 5-7 mm.

Förstoring Har man en 7x kikare betyder det inte att den förstorar föremålet 7 gånger, utan att man kommer 7 gånger närmare motivet. Ett motiv på ett avstånd av 700m kommer i kikaren att se ut som om det var 100m bort. Relativ Ljusstyrka Den relativa ljusstyrkan är den matematiska benämningen på kikarens förmåga att återge motivet under olika ljusförhållanden. Den beräknas genom att dividera objektivets

diameter med förstoringen och ta resultatet i kvadrat. Skymningstal Ju högre skymningstalet är, desto bättre är kikaren att använda i skymning. Skymningstalet beräknas som kvadratroten ur produkten av förstoringen och objektivdiametern. Antireflexbehandling En kikare innehåller åtskilliga linser och linselement. Reflexion i dessa ger ljusförluster i kikaren. För att minska förlusterna antireflexbehandlas linsernas ytor genom att en tunn beläggning av metallegeringar påförs. Alla Focus kikare är antireflexbehandlade. Kikare och glasögon Det finns i dag många människor som använder glasögon och många av dem kan inte undvara dem när de skall titta i en kikare. Det finns kikare som ger glasögonbärare fullt synfält. Okular linserna är då speciellt uppbyggda med hög ögonpunkt eller långt ögonavstånd. De flesta kikare har glasögonvänliga gummiögonmusslor som kan böjas in så ögat kommer så nära okularlinsen som möjligt. Om man inte böjer in ögonmusslorna tappar man ca 15% av synfältet. Kom alltså ihåg att böja in ögonmusslorna om du har glasön. Det ger dig en perfekt återgivning av alla motiv. Fokusobjektivet och ögat Synen är kanske människans viktigaste sinnesorgan. Via ögat hämtar vi vår information från omvärlden. Ibland räcker inte ögat till när vi vill betrakta ett avlägset föremål. En kikare är ett optiskt instrument, där linser eller krökta speglar ökar synvinkeln till föremål långt bort, så att man kan se finare detaljer än med blotta ögat. Genom okularet uppfattar ögat en bild på nära avstånd och med större bildvinkel. Prismakikare har oftast en tub för vardera ögat, vilket ger djupseende.  Välkommen in till Manne Foto så hjälper vi dig att hitta den rätta kikaren!


Nu från 229 900 kr

Nu från 189 900 kr

Nu från 900 Nu från 229289 900 kr kr

Nu från 189 9

Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Bränsleförbrukning Eclipse Cross: Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 priser är av generalagent rek. cirkapriser. blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bild 2

2

2

2

Nu från 229 900 kr

Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Eclipse Cross: Bränsleförbrukning blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser.

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

SUV-ERÄNAPRISER PRISER SUV-ERÄNA PRISER SUV-ERÄNA SUV-ERÄNA PRISE SUV-ERÄNA SUV-ERÄNA PRISER PRISER VINTERPÅ PÅMITSUBISHI MITSUBISHI I VINTER PÅ PÅ MITSUBIS IIIVINTER I VINTER MITSU VINTER PÅ MITSUBISHI I VINTER PÅ MITSUBISHI ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

2

MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID –LADDADMITSUBISHI FÖR VARDAGSÄVENTYRET MITSUBISHI MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI

Nu från 189 900 kr

SPARA ! 30 000 KR

MITSUBISHI ASX 1,6 ONYX Nu från 189 900 kr

RA SPARA SPAA ! ARA K3R0! 000 KR A 00 SP 0R 4S0P ! ! A A R R K A A 0 P P 0 S S 0 0 30 00 KR 40 00 K0 ! ! R R K 0 3 0 40 0 2

2

SUV-ERÄNA PRISER I VINTER PÅ MITSUBISHI

SPARA ! 40 000 KR

MITSUBISHI ECLIPSE CROSS Nu från 229 900 kr

2

Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Eclipse Cross: Bränsleförbrukning blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser.

RSAPARA SPAA ! ARA R K 0 0!0 KR SP 0R0 0!R 0PAA 0 3SP 4 A A R R K A 0 P 0 S S 0 0 30 00KKRR!! 40 00 KR! 43000000

RA SPAA KR! A 00 0R 4S0P ! A R R K A 0 P 0 S 0 40 00 KR! 40 0

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 150 KR/MÅN

Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO2 41 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde 2018 netto per månad vid 50 % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad.

Nu från 289 900 kr

MITSUBISHI M MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI ECLIPSE CROSS ASX 1,6 ONYX ECLIPSE CROSS 2,0 AUT 4WD ASX 1,6 ONYX MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI MITSUBISHI OUTLANDER ECLIPSE CROSS ASX 1,6 ONYX ECLIPSE CROSS 2,0 AUT 4WD ASX 1,6MITSUBI ONYX Nu från 289 900 kr Nu från 229 900 kr Nu från 189 Nu900 från kr229 900 kr Nu från 189 900 kr ECLIPSE CROSS ASX ECLIPSE 1,6 ONYX CROSS 2,0 ASX AUT 1,6 4WD ONYX 2,0 –LADDAD FÖR VARDAGSÄVENTYRET Nu från Nu från 229 900 kr Nu från 189 900 krNu från 229 900289 kr 900 krNu från 189 900 k Nu från 289 189 900900 kr kr Nu fr Nu från 229 900 kr Nu från Nu från 189 900 229 kr 900 kr Nu från MITSUBISHI OUTLANDER 2,0 AUT 4WD

Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander:Bränsleförbrukning 5,3–6,7 l/100km, CO2 blandad 139–155 körning. g/km. ASX: Eclipse 4,6–5,8 Cross:l/100 Bränsleförbrukning km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. E på bilderna är extrautrustade. Alla 151-159g/km. är av generalagent Fyrhjulsdrift rek. finns cirkapriser. som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla pr blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarnablandad körning 6,6-7,0 l/100 km, COpriser Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 Bränsleförbrukning 139–155 g/km. Eclipse blandad Cross:körning. Bränsleförbrukning ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extr blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Bilarna på bilderna är extrautrustade. blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Bränsleförbrukning blandad körning. ASX: 4,6–5,8 l/100 km, CO 119–152 g/km. Bränsleförbrukning Outlander: 5,3–6,7blandad l/100km, körning. CO2 139–155 ASX: 4,6–5,8 g/km. l/100 Eclipse km, Cross: CO 119–152 Bränsleförbrukning g/km. Outlander: 5,3–6,7 l/100km, CO2 139–155 g/km. Eclipse Cross: Brä EIJE PETTERSSONS BIL ABär av genera tillval. Bilarna på 6,6-7,0 bilderna är extrautrustade. Alla priser Fyrhjulsdrift är av generalagent finns som tillval. rek. cirkapriser. Bilarna på bilderna är extrautrustade. Alla priser blandad körning 6,6-7,0 l/100 km, CO 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som blandad körning l/100 km, CO 151-159g/km. EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL PETTERSSONS BIL AB Karlstadsvägen 34 Vardagar 09.00-18.00 VardagarEIJE 07.00-16.15 EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX 0532 - 167 00 Lör-sön Stängt Lör-sön Stängt EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX 2

2

Våra öppettider ÅMÅL Bilförsäljning BILFÖRSÄLJNINGVerkstad VERKSTAD ÅMÅL Besök oss på Facebook! Karlstadsvägen 34 Vardagar 09.00-18.00 Vardagar 07.00-16.15 Viktad förbrukning 1,7 l/100 km och 134 Wh/km, CO2 41 g/km. Alla priser är av Lör-sön Stängt 0532 2018 - 167 netto 00 per månad Lör-sön generalagent rek. cirkapriser. Förmånsvärde vid 50 Stängt % marginalskatt. Bilen på bild är extrautrustad. ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX 2

2

2

2

2

2

2

2

2

nu hos Brandt Bil i Säffle.

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

SPARA ! 40 000 KR

Boka din hyrbil hos Bella

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

Nu från 289 900 kr

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN 1 150 KR/MÅN 2

0533 - 464 67 hertz.saffle@brandtbil.se

SÄFFLE - ÅMÅL • 0533-122 00 • assistancekaren.se

STOR PÅSKLUNCH FÖR ENDAST 89 kr

Gäller 12,13,14,15/4 och skärtorsdagen 18/4, långfredagen 19/4 påskafton 20/4 och påskdagen 21/4

Ät så mycket du orkar & lite till!

Industrigatan 12, Åmål • 0532-108 88 AMUSE • 2019

25


K

Mina funderingar MINA FUNDERINGAR

Fromager

rönika

Stig Norder STIG NORDER EGENFÖRETAGARE

Lena Odh

Egenföretagare

Statistiska CentralbyrŒn, SCB, har regler som deÞnierar 6 Ñ 7 % av alla som haft inkomst som egenföretagare. Reglerna utesluter många som jag anser vara egenföretagare. Inkomster under ett basbelopp eller arbete utan intjänade pensionsrätter gör att 50 000 personer inte räknas. Som enda anställd i eget aktiebolag räknas du inte som egenföretagare, har du så låg lön + utdelning (< ett basbelopp, vilket jag råkat ut för) räknas du inte ens som anställd. Du kan sŒledes ha en arbetsvecka pŒ t ex 60 timmar utan att du räknas över huvud taget. Naturligtvis försvinner då pension, sjukersättning, arbetslöshetsförsäkring o s v. Kan du inte ta ut en rimlig lön själv kan du naturligtvis inte anställa någon som täcker upp vid t ex sjukdom. Inte heller har du möjlighet att utnyttja föräldraledighet eller liknande rättigheter. Den låga lönenivån i den här gruppen gör att många fortsätter arbeta långt efter normal pensionsålder, både av nödvändighet och för att man är van vid att kämpa. Undersökningar visar att utrikes födda egenföretagare är mer välutbildade än inrikes födda. Gruppen egenfšretagare, hur den Šn deÞnieras, Šr naturligtvis väldigt varierad både i arbetsbelastning och inkomster. En stor del av de tjänster och varor som människor med ”fasta” anställningar vill ha till låga priser, utförs av egenföretagare eftersom ingen anställd kan acceptera den ersättning som konsumenten är villig att betala. Att byta en dragkedja i min jacka kostade 400 kr, en ny jacka (nŠstan lika Þn) kostade i lŒgprisbutik samtidigt 399 kr. Bytet av dragkedja är typiskt ett arbete som borde kostat det dubbla. Matserveringar, städning, skönhetsvård, hantverk, och liknande arbeten ingŒr i gruppen pŒ 300 000 som av SCB rŠknas som egenfšretagare. Jag anser att 50 000 Ñ 100 000 ytterligare borde räknas in, många av dessa med mycket låga löner. I den grupp som räknas av SCB ingår även egenföretagare med arbetsinkomster. I den delgruppen Þnns de som tar sŠsongsarbeten fšr att dryga ut en mager inkomst. Men det Þnns ocksŒ de med bra inkomst som för över en del av sin inkomst till egna företag för att minska beskattningen. Räknas de med arbetsinkomster bort, fås en homogenare grupp av egenföretagare. Egenfšretagare utan arbetsinkomst hade 2014 enl SCB en bruttoinkomst per månad på ca 20 000 kr när personer med enbart anstŠllning ligger šver 30 000 kr. Grundutbildade sjukskšterskor hade en snittinkomst pŒ 30 500, hamnarbetare 33 400. Av egenfšretagarna enligt denna deÞnition, Šr tvŒ av tre mŠn. Denna stora grupp som huvudsakligen är män har således en inkomst långt under den som t ex sjuksköterskor har, men det talas det väldigt lite om. Många egenföretagare måste leverera varje dag, även med dålig lön. Lunchserveringen som stänger på grund av föräldraledighet eller sjukdom tappar snabbt kunder. Ofta kan du se fram mot ett liv utan sjukskrivning, arbete efter normal pensionsålder och arbetsveckor långt över 40 timmar som egenföretagare. A-kassa och andra trygghetssystem kan du glömma Mer information på webbplatsen ”mina-funderingar.nu” 26

AMUSE • 2019

J

K

rönika

april

ag får ibland frågan om ost är nyttigt. Såklart, säger jag då. En grundförutsättning för att tillverka ost är mjölk. Mjölk innehåller vatten, kalcium, fett, protein, mjölksocker, vitaminer och mineraler. Under ystningen tillsätts löpe eller ystenzym som får mjölken att koagulera. Vattnet avskiljs från ostmassan i form av vassle. Ostmassan pressas och behandlas sedan på olika sätt för att uppnå önskat slutresultat. En krämig brieost har till exempel fått en tillsats av vitmögelkultur innan ystningen. Under lagringen tillåts vitmöglet blomma på ytan av osten, och efter 6 - 8 veckor är osten redo att ätas. Osten har inte tappat så mycket vätska under den korta lagringstiden. En Parmesanost däremot pressas hårdare vid tillverkningen för att få ut så mycket vätska som möjligt ur ostmassan. Den lagras sedan i minst 18 månader och torkar under lagringstiden. Fettet försvinner inte vid lagringen. En hård ost innehåller alltså procentuellt mer fett än en mjuk ost. Men förutom fett innehåller ost massor av nyttigheter. Ost är generellt sett rikt på protein och kalcium. Det fina är att proteinet är av en sort som vår kropp lätt kan tillgodogöra sig. Proteinet mättar dessutom bra, medan kalcium binder fett och stärker skelettet. Enligt vissa studier kan den som äter en kalciumrik kost hålla vikten lättare. Vissa ostar innehåller också mycket A- och B-vitamin och mineraler som zink och fosfor. Det finns några ostar som anses som extra nyttiga. Parmesan ligger före andra ostar när det gäller innehåll av kvinnomineralet kalcium. Osten består i stort sett av koncentrerad mjölk och innehåller cirka 1 400 mg kalcium per 100 gram. Samma mängd vanlig hårdost, 28 procent fett, innehåller cirka 750 mg kalcium. Vissa kvinnor lider av PMS-besvär, men att få i sig mycket kalcium har visat sig lindra problemen. Det finns studier som visar på att 1 000 mg kalcium om dagen kan motverka premenstruell utmattning och humörsvängningar, så satsa på att äta av den kalciumrika parmesanosten. Den är också rik på B 12. Parmesan äts efter maten av italienarna eftersom det sägs vara bra för tänderna och magen. Chèvre är en av de A-vitaminrikaste ostarna. 100 gram ger 38 procent av dagsbehovet av vitamin A. Den är även rik på folsyra, och innehåller B12, zink och selen. Den smakrika gruyèreosten innehåller högre halter av smörsyra än andra lagrade ostar, vilket kan hjälpa till att stabilisera dina blodsockernivåer efter att du ätit. En liten bit gruyèreost efter en måltid är med andra ord en bra idé. Se där! Nu kan du njuta av goda ostar i vårsolen med gott samvete. Med det önskar jag dig en solig april. Vi ses i maj! Lena Odh, diplomerad fromager.


intervju • källarbackens intresseförening

text&foto: redaktionen

KÄLLARBACKENS INTRESSEFÖRENING Allt började med att kommunen 2005 beslutade att inte längre underhålla Källarbackens badplats, vilket bl.a. Mikael Sandberg och Mats Ek tyckte var tråkigt. I ett möte med kommunen bildades föreningen (Källarbackens Intresseförening) som tog över underhållet, så att den fina badplatsen inte skulle gro igen utan fortsätta vara en samlingspunkt för folk. Amuse mötte upp Anna Zetterström och Yvonne Olofsson från Källarbackens intresseförening för att prata lite om deras förening och framtida planer, bland annat arrangemangen Bakluckeloppis som kommer ske på Anneviplan 18:e maj och efterlängtade Annelundsfesten som i år arrangeras 29/6.

5 snabba frågor med Anna Favoritmat? Ugnsbakad lax Favoritfilm? P.S I love you Favoritmusik? Det mesta inom rock faktiskt Intresse? Att dansa Favoritårstid? Sommaren så jag kan åka ut med motorcykeln 5 snabba frågor med Yvonne Favoritmat? Köttgryta är alltid gött Favoritfilm? Helst kriminalare Favoritmusik? 50’tals rock Intresse? Att åka ut med husbilen Favoritårstid? Alla årstider faktiskt, det finns alltid något mysigt med dem

ATT HITTA EN ” VIBRAFÖRSÖKER BLANDNING AV LOKALA BAND OCH UNDERHÅLLARE

K

an ni berätta lite om vad ni gör i er förening? - Föreningens syfte är att kunna hålla badplatsen fin och tillgänglig för Säffles invånare och turister. Vi arbetar för att samla in pengar genom olika arrangemang, som i sin tur går till att rusta upp samt skötsel av badplatsen och även införskaffa nya saker, såsom lekpark med mera.

uppehåll, det är det vi närmast jobbar med nu. När arrangerades Annelundsfesten första gången? - Det var Mikael och Mats i formen av Kling och Klang med vänner, som arrangerade den första Annelundsfesten 2005.

Hur gör man om man vill bli medlem i föreningen? - Det är bara att gå in på Källarbackens hemsida (www.kallarbacken.se) där står det hur man ska göra, sedan finns vi även på Facebook och Instagram också. Vi använder oss av både bankgiro och swish, allt står i annonsen här i Amuse, där ni även hittar en inbetalningstatalong på sidan 3.

Kan ni berätta lite om årets Annelundsfesten och vad som är klart med artister osv? - Just nu håller vi på att planera för fullt och allt är inte riktig klart. Vilka artister som kommer får bli en liten överraskning, som vi släpper lite senare. Vi försöker att välja musik till arrangemanget som vi tror kommer få publiken i feststämning, och försöker att hitta en bra blandning av lokala band och underhållare. Hela idén bygger på att det är en fest för Säfflefôlk av Säfflefôlk.

Vad för arrangemang, arrangerar ni? - Nu här framöver så ska vi ha en Bakluckeloppis för första gången på Anneviplan 18/5 kl. 10-16 så det ska bli spännande, det kommer dessutom finnas lite kring arrangemanget såsom ansiktsmålning för barnen och förhoppningsvis kommer räddningstjänsten och visar upp sig med mera. Vi har ju sedan Annelundsfesten 29:e juni som är tillbaka efter några års

Känner ni att ni får hjälp och stöd av kommunen eller är det något ni saknar? - Vi har haft viss hjälp av kommunen vad gäller badplatsen, men inte för arrangemanget Annelundsfesten, det hoppas vi att vi får i år. Naturligtvis är alltid nya medlemmar samt sponsorer välkomna att stödja oss, och vi hoppas på att fler företag och privatpersoner väljer att göra så.

Hur ser framtiden ut för föreningen? - Vi kommer fortsätta att hålla badplatsen trevlig för kommunens besökare, och att arrangera tipspromenader och andra evenemang. Förhoppningen är att fler har lust att engagera sig, och vill hjälpa oss. Om ni får drömma fritt, hur vill ni att föreningen ska utvecklas? - Fler medlemmar, det spelar ingen roll om det är stöd medlemmar eller medlemmar som vill engagera sig. Vi hoppas kunna få in folk i föreningen som har driv och kunskap, så att det kan bli lättare och roligare att arrangera fler evenemang och även göra badplatsen ännu bättre. Badplatsen behöver en bättre lekpark, fixa mer sittplatser, ta bort mer vass och liknande. Får man drömma fritt skulle vi vilja ha en kiosk, och kanske klättergrejer i vattnet. Vill ni säga något mer till våra läsare? - Att folk inte ska behöva vara rädda att höra av sig till oss, vi är alltid öppna för utveckling och idéer gällande badplatsen. Man behöver ju inte vara medlem i föreningen för att komma med bra idéer, men vi är tacksamma om man vill vara det.  AMUSE • 2019

27


MÅNADENS HANDARBETE I SAMARBETE MED GLAD I GARN

För att se hela handarbetet gå in på amusemagasinets hemsida eller hämta upp handarbetet på Glad i Garn.

Diagrammet visar endast varv från rätsidan. Från avigs stickas alla m och omsl avigt.

BABYTRÖJA OCH KOFTA. T I L D A , 5 0 % b o m u l l , 5 0 % a k r y l 1 8 7 9 Storlek:

3

(6)

9 mån

(1)

2

(4) år

Plaggets mått: Diagrammet visar endast varv från rätsidan. Bröstvidd: 48m och omsl (52) 54 (58) 62 (66) Från avigs stickas alla avigt. Hel längd: 25 (27) 29 (32) 35 (39) Garnåtgång tröja: 3 (3) 3 (4) 5 (6) Garnåtgång kofta: 3 (3) 3 (4) 5 (6) Diagram Svarta till tröja.Fåret 3mm Stickor: Tillbehör: Ev 2 knappar till tröjan, 5-6 små knappar till koftan.

Diagrammet visar endast varv från rätsidan. Från avigs stickas alla m och omsl avigt. Sticka totalt

Sluta här visar endast 4 (4) varv 4 (5) 5från (6) ggr Diagrammet rätsidan. Från avigs stickas alla m och omsl avigt.

Sticka totalt 3 ggr

Diagram till tröja. cm cm n.fg 04 (vit) n.fg 41 (rosa)

Sluta här

Sticka totalt 4 (4) 4 (5) 5 (6) ggr

Börja h

Börja här

Diagram till kofta.

Diagram till till tröja. Diagram kofta. Upprepa

Sticka totalt 3 ggr

Upprepa

Börja här

Sticka totalt Sluta här Börja här 4 (4) 4 (5) 5alltid (6) ggr OBS! Kom ihåg att omslag + hoptagn hör ihop för att maskantalet ska stämma = 1 rm på räts, 1 am på avigs = omslag

Diagram = 2 m tillstill rätt kofta.

Börja här OBS! Kom ihåg att omslag + hoptagn alltid hör ihop för att maskantalet ska stämma

OBS! Kom ihåg att omslag + hoptagn alltid hör ihop för att

= lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över den stickade = lyft 1 m, 2 m tills rätt, drag den lyfta m över de hopstickade (denna symbol gäller endast tröja) Upprepa

= 1 rm på räts, 1 am på avigs = omslag Börja m (alla stl) på sidan därom. När hela arb mäter 25 TRÖJA Masktäthet: 26 m och 35 v slätstickning på st 3 = här Bakstycket: Lägg upp 63 (69) 72 (78) 81 (87) m på st rätt(27) 29 (32) 35 (39) cm avm rest m för axel. Andra 10 cm. OBS! Kontrollera masktätheten noga. Stickar = 2 m tills sidan stickas lika men åt motsatt håll. 3 och sticka 4 (4) 4 (4) 6 (6) v rätst (alla v rät), 1:a v = du för fast, byt till grövre stickor. Stickar du för löst, hålv enl ovan, sedan 1 avigt v byt tillOBS! finare stickor. Stämmer inte masktätheten får alltidräts. Kom ihåg att omslag + hoptagn hörSticka ihopdärefter för att1maskantalet ska stämma = lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över den stickade Ärmar: Lägg upp 36 (39) 39 (42) 45 (48) m på st från avigs, även omslagen stickas avigt. OBS! På detta plagget fel mått och angiven garnåtgång kan ändras. 3 och sticka 4 v rätst (alladen stl), 1:a v = räts. aviga v ökas 1 m i var sida innanför km= på lyft de 2 mins1 m, 2 m tills rätt, drag lyfta m Sticka över de hops därefter 1 hålv enl ovan, sedan 1 avigt v från avigs, ta och de 2 största stl, ökn görs enl ovan men sticka 1 OBS! Den yttersta m i var sida stickas rät alla v (= = 1 rm på räts, 1 am på avigs även omslagen stickas avigt. OBS! Öka 1 (0) 2 (1) 2 am, på de övriga 2 stl ökas 1 m mitt på(denna arb = 65 (71) kantm). symbol gäller endast tröja) Öka 1 m = lyft tråden mellan 2 m, vrid och sticka 1 = omslag m.

73 (79) 83 (89) m. Sticka därefter slätst (1:a v rät). När arb mäter 15 (16) 17 (19) 21 (24) cm avm 2-1 m (alla stl) i var sida för ärmhål. Då hela arb mäter 24 = 2 m tills rätt (26) 28 (31) 34 (38) cm avm de mittersta 15 (17) 19 Hålvarv: = delbart med 3+3. 1 m, rm, drag den lyfta m över(19) den 21stickade (23) m för nacken och var sida stickas för sig. 1 km, 1 rm, X=2lyft m tills rät, 1 1 omslag, 1 rm X, upprepa därefter m (alla stl) på sidan därom. När hela från X – X, sluta v med 1 km. = lyft 1 m, 2 m tills rätt, drag den lyftaAvm m över de4hopstickade arb mäter 25FÅRET (27) 29 COPYRIGHT SVARTA AB(32) 35 (39) cm avm rest m för symbol gäller tröja) 0 1 2 3 4 endast 5 6 7 8axel.9Andra 10 sidan 11 stickas 12 13 men 14 åt15 16 håll. 17 18 lika motsatt Dekorkant: =(denna jämnt maskantal. V. 1 (räts): 2 rm, X öka 1 m i nästa m (= sticka rm 1 Framstycket: Lägg upp och sticka rätst, 1 hålv, 1 avigt gång framifrån och 1 gång bakifrån), 1 rm X, upprepa v samt öka lika som på bakstycket. Därefter stickas från X – X, sluta med 2 rm. 2 (2) 2 (4) 4 (4) v slätst (1:a v rät). Sticka sedan enl V. 2: Maska av 3 m rät X sätt tillbaka m på vänster st, följande: 1 km, 1 (4) 5 (2) 4 (1) m slätst, 61 (61) 61 lägg upp 2 nya m, maska av 5 m rät X, upprepa från (73) 73 (85) m mönster enl diagr, 1 (4) 5 (2) 4 (1) m X – X, sluta v med att dra garnet genom sista m. Tag slätst, 1 km. När diagrammet är stickat totalt 3 ggr på av garnet. höjden stickas slätst över alla m (1:a v rät från räts). OBS! Då hela arb mäter 20 (22) 24 (27) 30 (34) cm Läs igenom beskrivningen innan stickningen avm de mittersta 5 (7) 9 (9) 11 (13) m för halsringpåbörjas! ning och var sida stickas för sig. Avm därefter 3-2-2-2 28

AMUSE • 2019

(1) m på detta aviga v, ökn görs enl ovan men sticka 1 am = 37 (39) 41 (43) 47 (49) m. Vid ökn av 1 m görs detta mitt på arb, ökn av 2 m görs genom att öka 1 m i var sida innanför km. Sticka därefter slätst. OBS! Då arb mäterTILDA, ca 2 (2) 3 (3) 4 (3)bomull, cm ökas 1 m i var akryl 50% 50% 3 ökning (6) med 9 mån 2 sida innanförStorlek: km. Upprepa denna ca 1 (1) Garnåtgång, tröja: 3 (3) 5 (1) 1 (1) 1 (1½) cm mellanrum tills det finns 3 51 (57) (4) 19 61 (67) 73 (77) m på st. Lägg ökn tätare mot slutet om så behövs! När arb mäter ca 13 (15) 17 (19) 22 (26) cm avm 2-1 m (alla stl) i var sida för ärmhål. Avm därefter samtliga m elastiskt. Dekorkant: Plocka upp på st 3 från räts ett jämnt maskantal utmed det yttersta v på ärmens nederkant. Sticka 1 rät v från avigs = sticka rm i bakre maskbågarna. Sticka därefter dekorkant i 2 v enl. ovan. För att se hela handarbetet gå in på amusemagasinets hemsida eller hämta upp handarbetet på Glad i Garn.


Vi söker yrkeslärare och elever till vår Hotell- och Turismskola i Karlstad. Snart öppnar vår Hotell- och Turismskola i Karlstad. Skolan startar på initiativ från Karlstad Kommun då behovet av arbetskraft inom branschen är stort. Vi kommer att bedriva vuxenutbildningar som består av utbildningspaketen Gästvärd, Bokning och försäljning samt fyra andra. Sticka totalt 3 ggr

Om du är intresserad av att studera hos oss kan du läsa mer på ya.se. Nästa ansökningsperiod är 15 maj till 15 juni. Om1879 du är intresserad av att söka en av de olika tjänsterna vi erbjuder kan du läsa mer på karriar.ya.se eller kontakta regionchef Micke Magnusson: micke.magnusson@ya.se 073-305 16 14 R 5 mm

här

Handla lokalt i Åmål! YA.SE · 023-584 00

1879

Billigt i längden ELler hur? 17.995:

300 mm Digitaltryckta och UV-laminerade dekaler UV-laminat: Blankt Folie: Avery MPI2804EA Antal: 50st Lev. styckvis

R 5 mm

Elcykel, 7-vxl. Backar känns som raksträckor och tung last känns inte alls. En inbyggd

display på styret R 5 mm visar valt effektläge och hur mycket laddning som finns kvar i batteriet och hur långt den kraften kan ta dig. R 5 mm

Handla lokalt i Åmål!

Handla lokalt Digitaltryckta och UV-laminerade dekaler UV-laminat: Blankt Folie: Avery MPI2804EA Antal: 50st Lev. styckvis

i Åmål!

300 mm 150 mm

www.amalhandel.se

Har du läst det här så har säkert många andra gjort det också!

Handla lokalt i Åmål!

150

150 mm

(4) år (6) nystan, fg 04 allt 41

vill här?

Digitaltryckta och UV-laminerade dekaler UV-laminat: Blankt Folie: Avery MPI2804EA Antal: 100st Lev. styckvis

Handla lokalt

KÖPCENTRUM 45, SÄFFLE Tel. 0533-160 30 www.teamsportia.se Måndag - fredag 10.00-19.00 lördag 10.00-15.00 söndag 11.00-15.00

150 mm

www.amalhandel.se

du synas

stickade

CRESCENT ELINA (DAM)

www.amalhandel.se

R 5 mm

t maskantalet ska stämma Elcykeln ) Elina (DAM

150

i Åmål!

www.amalhandel.se

Digitaltryckta och UV-laminerade dekaler UV-laminat: Blankt Folie: Avery MPI2804EA Antal: 50st Lev. styckvis

R 5 mm

Digitaltryckta och UV-laminerade dekaler UV-laminat: Blankt Folie: Avery MPI2804EA Antal: 100st Lev. styckvis

150 mm

300 mm

Kontakta oss på

072-172 23 00 150 mm

www.amalhandel.se

fredrik@amusetidningen.se AMUSE • 2019

29


FOKUS PÅ

TEKNIK LANSERINGEN AV HUAWEI P30 OCH HUAWEI P30 PRO RYCKER ALLT NÄRMARE. Den kinesiska mobiltillverkaren Huawei har gått fram som en ångvält över mobilmarknaden, framförallt sedan P20 modellen släpptes. Huawei P30 kommer att ha 6-8 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagringsutrymme, medan Huawei P30 Pro kommer att ha 8 gigabyte arbetsminne och 128-256 gigabyte lagringsutrymme. I toppmodellen får vi se en ”periskop-kamera” som ska ge en super-zoom. Den största skillnaden jämfört med P20 är en något mindre sensorpanel (flärp) på framsidan.

NYA AIRPODS 2 Ladda dina AirPods snabbt och enkelt med det nya trådlösa laddningsetuiet! Nya AirPods med trådlöst laddningsetui ger en helt ny upplevelse av trådlösa hörlurar. Efter ett enda tryck, ställer AirPods in allt. En lätt magisk känsla. De slår på automatiskt och är alltid anslutna. AirPods känner av när du har dem i öronen och pausar när du tar ut dem.

ROADSHOW ROADSHOW

AirPods ger 5 timmars lyssning och 3 timmars samtalstid på en enda laddning. Behöver du ladda lurarna snabbt? 15 minuter i laddningsetuiet räcker till tre timmars lyssning eller två timmars samtalstid. Under några roliga och intressanta dagar har vi många leverantörer på plats i våra butiker med massor av Under några roliga och intressanta dagar har vi många trevliga och roliga nyheter. Nubutiker har dumed chansen att av se, leverantörer på plats i våra massor känna, tycka till och prata om deras produkter. trevliga och roliga nyheter. Nu har du chansen att se, känna, tycka till och prata om deras produkter.

JL Reklam Hörby

JL Reklam Hörby

Välkommen till våra butiker och vår Roadshow. till våra butiker vår Roadshow. 17Välkommen okt Bengtsfors 18 oktoch Åmål NYA IPAD AIR 2019 17 okt Bengtsfors 18 okt Åmål 19 okt Säffle 24 okt Sunne Ipad Air gör26 comeback oktArvika Säffle 24 okt Årjäng Sunne – med topprestanda och Pencil-stöd 2519okt okt 25 okt Arvika 26 okt Årjäng

Nya är välutrustad med A12 Bionic-processorn som sitter också i de Ta chansen ochIpad komAir in och se det senaste senaste generationerna av Iphone. Skärmen är 10,5 tum stor och med både True Ta chansen och kom in och se det senaste inom nätverk, kameraövervakning, Tone och fullt stöd för P3-färgspektrat. Dessutom finns här stöd för både Smart inom nätverk, kameraövervakning, projektorer, Loewe TV och mycket projektorer, Loewe TV ochförsta mycketgenerationen Apple Pencil. I mångt och mycket påminner det Keyboard och mycket mer. mycket mer. här om en Ipad Pro av förra modellen, men nu med nytt namn och något lägre pris. Protilltugg 10,5 tum därmed utgått. Det enda som saknas är egentligen en högVi bjuder påIpad lite gott underhar dagarna! Vi bjuder talare på lite gott tilltugg under dagarna! i varje hörn och 120 Hz Promotion-skärmen. Modellen finns i silver, rymdgrå samt guld. Hjärtligt välkomna!

Hjärtligt välkomna!

Följande leverantörer är med på vår Roadshow: Följande leverantörer är med på vår Roadshow:

PUBLICERAS I SAMARBETE MED:

SÄFFLE, ÅMÅL, ÅRJÄNG, SUNNE BENGTSFORS SÄFFLE - ÅMÅL ED BENGTSFORS - ARVIKA - ÅRJÄNG - SUNNE SÄFFLE, ÅMÅL,- ED, ED,-ARVIKA, ARVIKA, ÅRJÄNG, SUNNE &&BENGTSFORS SÄFFLE: Östra Storgatan 15,15, 0533-103 9090• ÅMÅL: ED: Jordbrovägen Jordbrovägen8,8,0534-121 0534-1212020 • ARVIKA: Kyrkogatan 0570-138 SÄFFLE: Östra Storgatan 0533-103 • ÅMÅL:Kungsgatan Kungsgatan16, 16, 0532-103 0532-103 65 65 •• ED: • ARVIKA: Kyrkogatan 28,28, 0570-138 55 55 ÅRJÄNG: Storgatan 58, 0565-10343 43••BENGTSFORS: BENGTSFORS:Storgatan Storgatan 0531-617 ÅRJÄNG: Storgatan 58,0573-105 0573-10582 82••SUNNE: SUNNE:Storgatan Storgatan 29, 0565-103 8, 8, 0531-617 95 95

Öppet: 10-18, lör lör 10-14 10-14 Öppet: mån-fre mån-fre 10-18,

30

AMUSE • 2019


månadens djur • delfin

i samarbete med wwf

Månadens djur >>

Delfin

ANPASSADE TILL ETT LIV I HAVET Delfiner är helt anpassade till ett liv i havet. De är släta och strömlinjeformade för att vattenmotståndet ska vara minimalt. Deras viktigaste rörelseorgan är stjärtfenan som är helt uppbyggd av brosk och muskler. Delfinernas andning är helt viljestyrd och de öppnar blåshålet bara när de når vattenytan. Delfiner klarar sig inte på land någon längre tid, även om de andas luft precis som vi. Utan vattnets stöd sjunker deras kropp ihop och de får svårt att andas. Därför är det viktigt att man stöttar delfiner på rätt sätt när man transporterar dem eller om man hittar strandade individer. Dessutom torkar deras hud snabbt ut i luften.

HUR LEVER DELFINER? De allra flesta delfinarter lever i haven, ofta längs kusterna. Flasknosdelfiner (kallas också öresvin) som man ofta ser på delfinarier, kan bli 30-45 år gamla. De blir inte könsmogna förrän vid 10-12 års ålder och honan kan få som mest åtta kalvar under sin levnadstid. Flasknosdelfiner, liksom de flesta andra delfiner äter olika sorters fisk, bläckfisk och kräftdjur som de fångar på bottnen eller i de fria vattenmassorna, oftast på mindre än hundra meters djup. Delfiner har många små och spetsiga tänder, men de tuggar inte sitt byte utan sväljer fisken hel. Tänderna används bara för att fånga och hålla fast fisken till den sväljs. Delfiner som

Aa VETENSKAPLIGT NAMN

Delphinidae UNDERARTER Drygt 30 arter STORLEK OCH LIVSLÄNGD Kroppslängd: från 140 cm hos Hectors delfin till 9 m hos späckhuggare Vikt: från 40 kg hos Hectors delfin till 4,5 ton hos späckhuggare Livslängd: 30-45 år hos flasknosdelfiner, upp till 90 år hos späckhuggare UTBREDNING Finns i de flesta hav, oftast i kustvatten men vissa arter även långt från land.

lever i det öppna havet kan förekomma i enorma flockar på tusentals individer när de färdas långt eller när det är gott om mat på en viss plats. De kan då samarbeta för att fånga stimbildande fisk. Kustnära arter bildar ofta mindre grupper än de som lever längre ut till havs. Flockarna är ganska löst sammanhållna och kan ändra sammansättning ofta. Många delfiner uppvisar ett beteende med höga luftsprång och komplicerade krumbukter ovanför vattnet. En av de mest akrobatiska delfinarterna är spinnaren (Stenella longirostris), som kan hoppa upp och vrida kroppen ett helt varv runt sin egen axel innan den dyker i vattnet igen. 

>> ANNONS

Medhjältarna H

östen 2013 träffades Tommy Lindgren och Benny Enneby på stan i Säffle. De hade båda två många vänner som hade fått cancer under senaste året. De bestämde sig för att göra något! Båda spelar i varsitt bluesband så de anordnade en spelning och tog inträde. Pengarna gick till Cancerfonden Västra. När de lämnade över pengarna mötte de flera barn och familjer som var drabbade av sjukdomen. De kunde inte sluta där, så de startade föreningen Medhjältarna. De har samlat ihop ca 1,5 miljoner kronor som oavkortat gått till barn och familjer drabbade av cancer. Hur har man fått ihop denna summan? Medhjältarna har ett bra samarbete med ca 50 lokala företag, idrottsföreningar och privatpersoner som skänkt pengar, de har även ett samarbete med hockeyklubben Färjestad. Medhjältarna i Åmål. Hösten 2018 utökades Medhjältarna med en Åmålsfilial. Vi ingår i Säffle-Åmåls

Medhjältar. Det vi hoppas på är ju självklart att vi får fler företag, föreningar och privatpersoner i Åmål att skänka pengar till föreningen. Vi hoppas få ihop minst lika mycket pengar i Åmål som Säffle har lyckats samla ihop.

nelind, Therese Tingberg Hèléne Agdén, Anette Sva gren och Benny Eneby. Lena Andren, Tommy Lind

För att kunna skänka pengar så tar ni kontakt med någon av oss i Medhjältarna, ni hittar våra kontaktuppgifter på vår hemsida. Eller så sätter in pengar direkt via PG 90 06 60-2 eller på Swish 123 900 66 02.

Barncancergalan i Säffle Den 27 april är det Barncancergala i Säffle på Medborgarhuset. Dagen startar kl 11.00, då är det främst aktiviteter för barn, Varför har jag engagerat mig i Med- men det finns något för alla. Dessa aktiviteter håller på fram till ca kl 17.00. Sedan hjältarna? är det supé kl 18.00 (viktigt att anmäla sig Det räcker att möta ett enda barn som är till Medborgarhuset, om man vill vara med drabbat av cancer, så är man beredd att på supén), kl 20,00 börjar musikunderhållgöra nästan vad som helst. Jag önskar att ning med flera bra band och mycket annat, det ska finns behandling, medicin och en då behöver man inte anmäla sig utan det bra vård för alla barn. Jag vill att vartenda är först till kvarn. barn som drabbas av cancer ska få rätt behandling och bli friska. Jag vill att vi samFullständigt program finns på lar in pengar till forskning, så att cancern facebook@medhjaltarna eller utrotas. Jag vill att det ska finnas rätt stöd på hemsidan; medhjaltarna.se för familjen som finns runt barnet. Cancer drabbar hela familjen, inte bara den som Text skriven av Lena Andrén  har fått diagnosen.

AMUSE • 2019

31


Värmlands största utbud av eldstäder.

! g n å ig n e g n o s ä s l il r nu drar g

Rönna väg 11, Sunne • www.amtab.info • 0565-505 65 • VÄLKOMNA IN!

Profile for AMUSE magasinet

AMUSE #4 2019 Södra Värmland & Norra Dalsland  

AMUSE #4 2019 Södra Värmland & Norra Dalsland  

Advertisement