Page 1

VARSÅGOD! TA MED DIG MAGASINET HEM!

NORRA VÄRMLAND - JULI 2018 - AMUSEMAGASINET.SE

ROADSHOW Under några roliga och intressanta dagar har vi många leverantörer på plats i våra butiker med massor av trevliga och roliga nyheter. Nu har du chansen att se, känna, tycka till och prata om deras produkter.

1-2 september 2018

Välkommen till våra butiker och vår Roadshow. 17 okt Bengtsfors 18 okt Åmål 19 okt Säffle 24 okt Sunne 25 okt Arvika 26 okt Årjäng Ta chansen och kom in och se det senaste inom nätverk, kameraövervakning, projektorer, Loewe TV och mycket mycket mer.

SKÖRDEFESTEN

1-2 september är det dags för årets skördefest www.skordefestvnas.se

Aktuella med nya skivan Vi bjuder på lite gott tilltugg under dagarna! ”Sometimes the world ain’t enough” Hjärtligt välkomna!

tervju

Företagsin JL Reklam Hörby

tervju

Företagsin

ODDS BILAR

Firar 25-årsjubileum under 2018

RESA

SPORT - FOTBOLL

HANDARBETE

Australien - Koala, Emu & Dingo

Följande leverantörer är medhårdast på vår Roadshow: Vem har skjutit i

Teetee Rainbow spetssjal

fotbollshistorien?

SÄFFLE, ÅMÅL, ED, ARVIKA, ÅRJÄNG, SUNNE & BENGTSFORS SÄFFLE: Östra Storgatan 15, 0533-103 90 • ÅMÅL: Kungsgatan 16, 0532-103 65 • ED: Jordbrovägen 8, 0534-121 20 • ARVIKA: Kyrkogatan 28, 0570-138 55 ÅRJÄNG: Storgatan 58, 0573-105 82 • SUNNE: Storgatan 29, 0565-103 43 • BENGTSFORS: Storgatan 8, 0531-617 95

Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-14


Innehåll 14

Foto: Carlos Holmberg

Skördefesten 2018

K

rönika

18

krönika från puls

10

Velvære Hej!

I

Sverige har vi på något vis svept undan hälsa när det gäller att motionera/träna. Vi saknar att det är beundransvärt och att det inger respekt bland de du möter när du säger att du tränar/motionerar, att du är någon som prioriterar din hälsa aktivt. För i Sverige ”skryter” du om du gör det, du ger andra dåligt samvete. Sedan ska allt också vara så vetenskapligt bevisat eller resultat-orienterat. Vi ska vara bäst och i framkant av forskning. Var tar glädjen vägen? Du ska hela tiden ha et mål. Sedan har vi ordet Friskvård, som näppe inspirerar någon. Och hur tänkte man då?

20

Varför fokuserar vi inte på att förstärka och uppmana ett allmänt hälsa-tänk som gäller hela landet; Svenska riktlinjer. Och när du väl blir skadad/sjuk så kan du återhämta dig snabbare och återgå till ditt jobb. Att träna och motionera förebyggande på ett träningscenter eller liknande är något gemene man gör och det har inget med vilket samhällsskikt eller klass du tillhör. Det tillhör vardagen. (Läs: drömscenario.) I Norge har man just detta tänk. Hälsa och välmående i fokus för det norska folket i allmänhet. Andan jag försöker få fram är just detta tänk. Träningsglädje är en härlig sak att uppleva tillsammans med andra, ensam eller med familjen. Träningscenter är en social mötesplats. För alla. I Norge pratar man ofta om velvære i träning och hälsa. Fokus ligger på det.

75kr(och sedan klaga) utan man ser på andra aspekter som hur trevligt det är, vilket utbud som finns och om de trivs. Och valet är ditt. Idag finns det många olika aktörer i träningsbranschen. Så klaga inte om du inte trivs – byt. Och ja, det kostar pengar. Och om du tror att billigt är bäst så garanterar jag att detta inte gäller i denna bransch. I Norge är det accepterat att det kostar mellan 300-600kr/månaden att lägga tid på egen hälsa. Punkt. Om ditt träningscenter ligger centralt, har lärarledda pass, komplett gymutrustning, gott om plats, bra ventilationsanlägg, om det är privatägt eller en stor gymkedja. Vilka utbildningar har instruktörerna och hur länge har de jobbat med träning och människor? Allt väger in i priset du betalar. I Norge lägger företag in att du får träna på arbetstid för att locka duktiga och motiverade arbetstagare. Det tillhör andan och är accepterat.

Markus sport Hårdaste skotten

Om träning här i Sverige görs för att det ska vara kul och med bättre hälsa som målsättning så duger det liksom inte. Du är oseriös om du motionerar. Fast det är det Svenska folket behöver – mer träningsglädje och motion!

Efter 15 år i träningscenter branschen (9 år i Norge och snart 6 år i Sverige), upplever jag att i Sverige blir du sedd på av andra som en person upptagen av prestation, någon som ska vara bäst, som är ”bättre än alla andra” bara för att du tränar. Att du ser ned på de som inte gör det. Benämningen ”hurtbulle” har en negativ klang och används nästan hånfullt om någon som tränar och håller sig i god form. Men, vi som gillar att röra på oss kan ju liksom inte låta bli förstår ni väl? Vi upplever just träningsglädje och tränar inte för att irritera(!?) dig.

”Velvære er en tilstand av tilfredshet karakterisert av mental og fysisk helse, lykke og velstand. Andre begreper assosiert med velvære er f.eks. tilfredshet, livskvalitet og velbehag.”

I stort sett tränar folk flest på en hälsostudio i Norge. Jag tippar vi är 3-4 år bak dem i den utvecklingen. Svenskens ”dum-snålhet” i att spara 50-75kr/mån på ett gymkort för att klaga sedan på hur dåligt det är, är en sak. Men hen tänker inte efter två gånger när hen köper pizza eller annan skräpmat flera gånger i veckan. I Norge skulle man aldrig ta det billigare träningscentret bara för att spara

AMUSE

Distribueras till privatpersoner och tidningsställ (folktäta platser) runtom i Värmland och Dalsland.

22

Jag hoppas du tänker på velvære nästa gång du funderar på att börja träna. Tävla gärna, men kom ihåg att kontinuitet och att nöta basövningar tar dig längre än att träna stenhårt ”det senaste” i tre månader vart femte år.

Vi ses på träning efter sommaren! Maria Puls Torsby

KONTAKT:

Thomas Olsson

Fredrik Johansson 072-172 23 00

072-363 99 47

Per Johansson

AMUSE • 2018

WWW.AMUSEMAGASINET.SE SÄLJ & PRODUKTION:

redaktion@amusetidningen.se

2

Resa, Australien

ANSVARIG UTGIVARE: REDAKTION:

AMUSE reserverar sig för eventuella tryckfel. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källhänvisning.

The Night Flight Orchestra

Markus Rudqvist

info@amusetidningen.se

Sundsgatan 19A 661 40 Säffle

fredrik@amusetidningen.se

Christoffer Frykestam 073-837 15 65 christoffer@amusetidningen.se

Följ oss på Facebook @amusemagasinet

tobias åsman

Foto framsida: Carlos Holmberg


Söker du jobb?

AMUSE månadsmagasinet söker nu en ny medarbetare! Tjänsten är till största dels sälj, där du jobbar med både varma och kalla kunder. Du är framåt och orädd, social och kan strukturera din egen dag. Skicka in ditt CV till fredrik@amusetidningen.se B-körkort är ett krav.

Kickstarta dagen! Omelett med känsla av Italien Ingredienser (1 portion)

2 ägg 1 msk vatten örtsalt nymalen svartpeppar 1 tomat 1 tsk olja parmaskinka färsk basilika

Gör så här Vispa ihop ägg och vatten. Krydda med lite örtsalt och peppar. Stek i olja på medelvärme i liten stekpanna. Skiva i tomaten. Servera med parmaskinka och färsk basilika.

Källa itrim.se

AMUSE • 2018

3


text&foto: tobias åsman, swedish bushman productions

odds bilar • karlstad

Odd’s Bilar

2

jub 5-å ile rs um !

Odd’s bilar startade 1993 på Lövnäs, Hammarö av bröderna Gunnar och Peter Odd från Sunne. 1996 flyttade de till Bergvik och i de lokalerna befinner de sig ännu. Just nu renoveras hela billokalen inför det kommande 25-årsjubileumet. Utöver bilsäljandet så kör Gunnar även rally för att han tycker att det är så kul. Amuse fick sig en pratstund med Gunnar Odd.

B

erätta lite om Odd’s bilar! - Vi har som sagt 25-årsjubileum i år och det är kul att vi har lyckats hålla på så här länge. Vi säljer nya svensksålda begagnade märkesberoende bilar. Bilar som vi köper från både privatpersoner och företag som vi sedan säljer till kunder i hela Sverige. Hur många är ni som jobbar här? - Det är jag och min bror Peter, sedan har vi två anställda, så vi är fyra stycken nu. Vad är din bakgrund inom branschen? - Bilintresset föddes tidigt och vi har kört bil sedan man kunde se över ratten hemma på gården i Sunne. Den yrkesmässiga banan i bilbranschen startades som biluthyrare. Sedan gick jag vidare som försäljare, först på Toyota och senare på Peugot för att slutligen starta Odd’s bilar med min bror 1993. Vad är era främsta kunskaper inom företaget? - Det måste vara att vi har kundernas förtroende, vi har mycket kunskap om många bilmärken. Alla är välkomna och blir personligt bemötta när de kommer till oss på Odd’s bilar. På grund av märkesberoende försäljning kan vi 4

AMUSE • 2018

anpassa oss efter marknaden och efterfrågan.

så klart välkomna till oss!

Vad är det svåraste med att driva eget företag? - Hinna med allt, tiden räcker inte riktigt till. Det krävs mycket engagemang för att leverera bra till kunder och det leder oftast till brist på tid.

Vad kör du för bilmärke privat? - Nu har jag en Volvo v90 som jag är väldigt nöjd med. ☐

Vad är det roligaste i din bransch? - Kundkontakten och alla spännande möten med nya människor.

på grund av märkesberoende försäljning kan vi anpassa oss efter marknaden och efterfrågan.

Hur ser framtiden ut för bilbranschen? - Vi ser ljust på framtiden! Marknaden är ju ständigt föränderlig men vi ser ljust på det. Beskriv drömkunden! - Vi tycker om alla kunder, och alla är

AMUSE tackar Gunnar för att han tog emot oss och vi önskar Odd’s bilar lycka till med 25-årsfirandet!

Fem snabba! Drömresa? Thailand Favoritmaträtt? Revbensspjäll Favoritartist? Nickelback Första bilen du ägde? Saab 2-takt Bästa bilen du ägt? En Jeep Grand Cherokee, en fräck bil som är go’ att köra oavsett vart


Terasskväll med Hometown Marie Fredag 10 augusti 22.00-02.00

Köp din Husqvarna Automower hos oss - installerad och klar!

18 års åldersgräns leg kontroll • Entré 100 kr Hometown Marie är ett Country/rock band från Skaraborg. Gruppen har funnits i 5 år och reser till Nashville 2 månader om året för spelande, låtskriveri och för att nätverka.

Epost: info@hotellmonica.se

Hemsida: www.hotellmonica.se

Kontakt & bokning: 0563 - 156 50

Adress: Folkets väg 1, 683 31 HAGFORS

Munkerudsvägen 23 684 32 MUNKFORS Tel: 0563 - 500 30 Blomvägen 2 683 33 HAGFORS Tel: 0563 - 200 30

Sugna på en fika? Välkomna till Citykonditoriet i Sunne Öppettider: Mån - fre 8-18, lördag 9-16, söndag 11-16 Storgatan 32, Sunne • Telefon: 0565 - 103 60 AMUSE • 2018

5


K

Hårdaste

rönika

Mina funderingar

fotbollsskottet

Stig Norder Kvinnor - män - evolution Har du någonsin funderat över hur hårt egentligen fotbollsspelare kan skjuta? Ja, här nedanför finner du en lista på några av kanonerna där det även har blivit mål i samband med skottet.

1. Ronny heberson

E

volution kan beskrivas som en kombination av variation, selektion och arv. Vi har formats till de människor vi är i dag under de sista 2—3 årmiljonerna. Det är ca 100 000 generationer.

Variationen är de mekanismer som gör att varje individ har lite olika egenskaper. Det kan vara styrka, snabbhet, uthållighet, men även att slappna av och spara på resurser. Även mentala egenskaper som förmåga till planering, kommunikation och samarbete eller dominans och undergivenhet ingår.

Sporting Lissabon (2006-2010)

210,8 km/h 2. arjen robben Real Madrid (2007-2009)

Selektionen innebär att det i varje generation föds fler än de som överlever. De med egenskaper som är anpassade till miljön har större chans.

190 km/h 3. steven reid

Kvinnan investerade mycket mer i ett barn än mannen i en jägar- samlarmiljö. Amningen pågick ca fyra år. Det innebär att en kvinna investerade fem år i varje barn och fick max sex överlevande barn.

Blackburn (2003-2010)

189 km/h 4. tony yeboah Leeds (1995-1997)

Dödligheten bland barn var hög och en kvinna fick i genomsnitt två barn som själva fick barn.

154 km/h

Det var därför mycket viktigt för kvinnor att välja män som ger hög överlevnadsmöjlighet för barnet. Män med svagheter väljs inte. Dominerande män får på så sätt barn med flera kvinnor.

5. david trezeguet AS Monaco (1995-2000)

154,4 km/h

Förlusten av en kvinna är en mycket större förlust än förlusten av en man för gruppen. Kvinnors egenskaper blir därför fokuserade på överlevnad och omvårdnad av barnen. Variationen bland kvinnor var relativt liten.

6. Zlatan ibrahimovic Paris Saint-Germain (2012-2016)

150 km/h

Män varierar mycket mer, de är t ex både dummare och klokare än kvinnor.

7. roberto carlos Brasilien (Landskamp)

Vi lever nu i samhällen som förändrat (och förändrar) hela den omgivande miljön i en för evolutionen oerhörd snabb takt. En förändring som är omöjlig att backa.

138 km/h 8. obafemi martins

Våra gener ger egenskaper, både fysiska och psykiska, som gör oss anpassade för livet som jägar- samlare. Generna i samspel med miljön (kulturen) ger våra förutsättningar även i vårt moderna samhälle.

Newcastle (2006-2009)

135,1 km/h 9. Hami mandirali

Jag anser att feminismen gör sig själv en otjänst genom att alltför lite ta hänsyn till genetiska skillnader mellan män och kvinnor, kulturen betyder inte allt.

Schalke 04 (1998-1999)

131 km/h

Jämlikhet betyder inte att alla är lika.

10. david beckham Manchester United (1992-2003)

129,5 km/h

Mer information på webbplatsen ”mina-funderingar.nu”

Markus Rudqvist 6

AMUSE • 2018


VÄLKOMMEN TILL HAGFORS! Festen pågår i 3 dagar! Se hela programmet på hagfors.se/hagforsyran eller på Hagfors kommuns Facebooksida

R FÖ

F H ELA AMI LJE

EKSHÄRAD — UDDEHOLM — HAGFORS N

TORS

DAG

2

HAGFORS YRAN

OMMUN I HAGFORS K

AUG

FREDAG

3

AUG

LÖRD

AG

4

A UG

2018 15 KM RULLSKIDOR

7 KM LÖPNING ANTA R DU UTM ANIN GEN ?

1,3 KM SIMNING hagfors.se/hagforsyransklassiker

ABF Norra Värmland Vi erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang

• Surfplattor, smartphones • Släktforskning • Föreningsteknik • Hantverk

• Matlagning • Gitarr • Språk • Data

Vi tar gärna emot förslag om ni har egna ideér på kurser Uppdaterat utbud finns på: abf.se/norravarmland Hagfors 0563-142 50 Sunne 0565-121 25

Torsby 0560-127 07 Sysslebäck 0564-101 56

www.abf.se/norravarmland • info.norra_varmland@abf.se

Gör en annan värld möjlig AMUSE • 2018

7


K

rönika

Christina Jonsson lillienau grön ko

D

M A J S O M M A R

et har inte varit så varmt sedan 1899 läste jag någonstans! Vilken värme och strålande sol från klarblå himmel dag efter dag, vecka efter vecka! Det har varit så fantastiskt vackert med blommande fruktträd, buskar och blommor på samma gång! Jag har njutit i 4 veckor av detta till och med tropiska klimat, men sedan en vecka tillbaka har känslan övergått i oro över alla beten för våra kor och gulnande gräsmattor och slokande rabatter. När kommer regnet?! I väntan på regn är det inte bara att vattna heller, då kan ju vattnet i vår brunn sina. Ovanligt i våra breddgrader. Vädrets makter råder! Maj månad känns ju nästan som en hel sommar och har verkligen bjudit på många ljumma kvällar på terrassen med kött, korvar och grönt från grillen och helgfika i trädgården med rabarberpaj och hemgjord vaniljvisp. Det gäller ändå att fånga de soliga dagarna som numer blivit en vana och jag älskar att fika i trädgården med något nyplockat och nybakat till kaffet! Om du som jag älskar att fika och vill ha en upplevelse också, kan den nya boken Café Värmland vara en perfekt guide till alla smultronställen i sommar. Birgit Nilsson Bergström, projektledare på hembakningsrådet, har tillsammans med fotografen Öyvind Lund rest runt i Värmland och botaniserat bland de olika caféerna. Grön Ko café & saluhall fick ett besök och vi delade med oss av vårt recept på vår storfavorit morotskakan! På Grön Ko kan ni både fika och njuta av vår morotskaka och köpa boken Café Värmland -recept och guide till 50 caféer. Nu hoppas jag att det även blir sommar i juni, juli och augusti med lagom mängd regn emellanåt. Njut av hur fantastisk den svenska sommaren är och använd den här boken som en vägvisare till alla dessa smultronställen i Värmland. Hoppas vi ses på Grön Ko i sommar!

5

tips för att hacka din sömn och plugga bättre! Hur mycket sömn behöver du för att studera optimalt?

En tredjedel av våra liv består av sömn men fortfarande är det mycket som vi inte vet om sömn. Trots att det fortfarande finns mycket att forska på kring sömn så krävs det inga vetenskapliga studier för att du ska förstå att du presterar bättre när du har fått en natt med tillräckligt mycket sömn. Frågan är vad som är tillräckligt mycket sömn. Svaret är att det är högst individuellt och varierar från person till person. Någon som sover 5 timmar kan prestera lika bra som någon som sover 9 timmar. Generellt kan man säga att 7 till 9 timmars sömn är nödvändigt för att du ska vara pigg nog för att studera optimalt. 1. Skapa en kvällsrutin som får dig att slappna av och glömma dagens stress Ifall du går direkt till sömn från en stressig vardag så kommer det ta lång tid innan du kan somna. För att underlätta övergången mellan dag och sömn så är det bra att ha en kvällsrutin som är densamma varje kväll. 2. Var sparsam med koffein, alkohol, nikotin och liknande som kan störa sömnen Alla som dricker kaffe vet att koffein är ett stimulerande medel som är effektivt för att göra dig pigg och alert. Undvik koffein (finns bland annat i kaffe, te, choklad och läsk) 6 till 8 timmar innan du ska sova. Alkohol kan hjälpa dig att somna men det påverkar även din sömn negativt. Skippa därför glaset med vin eller drick det inte senare än 2–3 timmar innan du ska sova. Ta en kopp lugnande Yogi Tea Bedtime istället. 3. Gå och lägg dig när du är trött, är du rastlös i sängen så är det bättre att gå upp Ifall du fortfarande inte är trött efter du har gjort din kvällsrutin så fortsätt i så fall att exempelvis läsa tills du känner dig sömnig. Det är lätt hänt att du tittar på klockan när du försöker sova och börjar bli frustrerad över att tiden försvinner. Vänd klockan bort från sängen så att du inte kan titta på den från sängen. Även om du vaknar mitt i natten så tjänar du ingenting på att titta på klockan. Skulle du bli alltmer rastlös så är det bättre att du går upp från sängen. Gör något avslappnande tills du känner dig trött nog att somna, men undvik ljuset från skärmar. 4. Träna tidigt på dagen En del studenter har en vana av att träna sent på kvällen. Men för sömnkvalitetens skull är det bättre om du tränar tidigare på dagen. Efter träningen utsöndrar din kropp stresshormonet kortisol vilket även gör dig piggare. Det är en positiv effekt av träning men inte om du ska somna direkt efter träningen. Försök att slutföra din träning senast 3 timmar innan du ska sova eller träna tidigare på dagen. 5. Ta tuppluren tidigt eller inte alls Vissa älskar att ta en kort tupplur under dagen. Men ifall du tar en tupplur senare än vid 17-tiden så kan det påverka din sömn på kvällen och natten. Ifall du gillar att ta en tupplur så ta den senast mitt på dagen och håll den kort (cirka 15–30 minuter). ”Lev dina drömmar.” - Philip från Studentapan

8

AMUSE • 2018

K

rönika


och nackkudde. . pris: 13 070:-

med maxihörn. Rek. pris 11 995:-

Handla med

180x200cm, inkl gavel och ben. Rek. pris 12 995:-

TILL handla lokalt! VÄLKOMMEN VÅR MONTER

A09!

Köpmangatan 7, Hagfors • 0563-102 53 • Måndag-fredag: 09.30-18.00 (lunch 13.00-14.00), lördag: stängt, söndag: stängt

RECEPTIONEN ÄR BEMANNAD MÅNDAG-FREDAG KL.16.00-20.00 - VI SES, VÄLKOMMEN!

SOMMAR -TRÄNA! Halva priset på Drop-In i Juli månad! Erbjudande t.o.m 31juli

Järnvägsgatan 18E

Cub Cadet Wolf Garten Robotgräsklippare

Nu -15%

Slaghack/Betesputs till ATV, Briggs & Stratton motor Nu 15.900:inkl moms

Honda Elverk EU 22i Nu 12.990:- inkl moms ord pris 16.990:-

Gäller så långt lagret räcker!

ATV & TRÄDGÅRDSCENTER I SUNNE Varmt välkomna in till oss! Storgatan 57, Sunne • 0565 - 101 92 AMUSE • 2018

9


text: redaktionen, foto: emilie lager

the night flight orchestra • musik

H

The Night Flight Orchestra

ej Daniel! Ni släpper nu i dagarna er fjärde skiva ”Sometimes the world ain’t enough”. Skiljer sig det mycket från tidigare plattor? - Låt oss börja med att diskutera med vad musik egentligen är nuförtiden. När jag var ung var musik en kulturell vattendelare; du identifierades via din musiksmak, och syntare och hårdrockare var lika långt ifrån varandra som Donald Trump och Nordkorea. Det vi strävar efter att utveckla med vår musik är en slags progressiv regression tillbaka till det polariserade musiksamhället; att få musik att faktiskt betyda något igen. Och för varje enskild ny lyssnare vi får vill jag tänka att vi sår ett frö, att för hen kommer kanske inte längre musik att vara bara ännu en kulturyttring bland många andra, utan återigen bli en teleportör in i en annan dimension där alla andra intryck blir överflödiga. Jag tror att vi kommer närmare och närmare vårt mål med varje skiva. Hur tror ni att mottagandet kommer att bli? - Jag hoppas att vi når fler människor med varenda skiva vi släpper, och förhoppningsvis konverterar en och annan till vår sida. Vi startade ju det här bandet utan att ha några direkta karriärmässiga mål, så allt som händer rent 10

AMUSE • 2018

kommersiellt är bara en bonus.

Vad är ni mest nöjda med gällande det nya albumet? - Att vi hela tiden blir större och bättre och kan fortsätta att göra nästan precis vad som faller oss in. Ni åker på en stor turné i slutet av november, kommer ni uppträda i Värmland eller i närheten? - Det beror hur man definierar närhet till Värmland. Men Stockholm, Oslo och Skövde borde ju fungera? För att parafrasera Guide Michelin; vår rockshow borde ju vara värd en egen resa, eller åtminstone en omväg. Vart är albumet inspelat, och hur lång tid tog det att skriva och spela in det? - Som vanligt är det inspelat i Richard Larssons (keyboards) studio Handsome Hard i Kävlinge och i Nordic Sound Lab i Skara. Vi har ända sedan början alltid producerat och spelat in allting själva, och det är en stor del av nöjet med det här bandet; att vi inte har någon utifrån som kommer och lägger sig i och har en massa åsikter. Hela inspelningsprocessen är alltid väldigt spontan och slumpartad.

Till skillnad från många andra band så är vårt låtskrivande och våra inspelningar mer en kontinuerlig historia, så det är lite svårt att avgränsa var en skiva slutar och nästa börjar. Men inspelningarna för ”Sometimes The World Ain’t Enough” tog väl sammanlagt några veckor. Hur många livespelningar tror ni att ni har gjort sedan ni började? - Vi höll en ganska låg profil i början, så det är egentligen först efter den förra, tredje skivan ”Amber Galactic” som vi på allvar har börjat komma ut och spela samt göra lite större saker som turnéer och festivaler, så kanske femtio spelningar sammanlagt. Hur kom ni fram till namnet ”The Night Flight Orchestra”? - Min och Björns (Strid, sång) vision när vi startade bandet var att skapa ett soundtrack till våra egna turnéer och resor. Jag gjorde min första turné med Soilwork i USA 2006, och det var då vi lärde känna varandra. Vi bondade direkt över olika classic rock-skivor, och när man sitter lite småfull på en turnébuss och ser en massa episka amerikanska landskap svepa förbi så känns det lite som att vara med i en film, och vi kände att det finns inga band längre som gör


text: redaktionen, foto: emilie lager

the night flight orchestra • musik

musik som passar till den typen av upplevelser. Nattflyg är också en form av resande som passar väldigt bra in i det sammanhanget, när man sitter däruppe ovan molnen och stirrar ut över det stora kittlande mörkret. Så The Night Flight Orchestra kändes som en väldigt bra inramning till vad vi ville göra. Vad är det största ni har vart med om i er musikkarriär hittills? - Första repet med The Night Flight Orchestra. När vi samlades i ett rum första gången och började spela, då märkte vi hur allt bara föll på plats, utan att vi ens hade pratat om det innan. Vårt sound bara fanns där. Har ni uppträtt i Värmland någon gång? Har ni något roligt Värmlandsminne att dela med er av, eller något annat kul turnéminne? - Inget Värmlandsminne, tyvärr, men jag önskar att jag hade. Jag har ju alltid varit förtjust i svensk rocklitteratur; alltifrån Lundells

”Sömnen” till Pluras ”Resa Genom Ensamheten”, för att inte tala om Måns Ivarssons episka Lundellbiografi ”Vill Du Ha Din Frihet Får Du Ta Den”, liksom bokversionen av radioprogrammet ”Livet Är En fest” som Stefan Wermelin och Staffan Schöier gjorde.

vår rockshow borde ju vara värd en egen resa, eller åtminstone en omväg.

För mig, som växte upp i Falköping mitt i djupaste Västergötland och stod folkölsfull och tittade på Lili & Sussie i Folkets Park i min ungdom, vilar det ett oerhört romantiskt och sentimentalt skimmer över hela den eran; när artister och band kunde ge sig ut på ordentliga sverigeturnéer, och till exempel få sig ett par rejäla Värmlandsminnen.

Så det korta svaret är: nej, jag har inga Värmlandsminnen, men jag vill väldigt gärna få. Vad är det svåraste med att lyckas med sin musik? - Att inte tänka för mycket, utan bara göra det man verkligen har lust med utan att försöka anpassa sig till sina egna eller andras förväntningar. Vilket är Sveriges bästa liveband, efter er? - Tribulation. Har ni någon stor drömspelning, vilken? - Att spela in en liveskiva på Budokan. Alternativt en livespelning på SVT, via satellit från Hawaii. ☐

MEDLEMMAR: Björn Strid - vocals Sharlee D’Angelo - bass David Andersson - guitars Richard Larsson - keyboards

Jonas Källsbäck - drums Sebastian Forslund - guitars, percussion, special FX Anna-Mia Bonde - backing vocals Anna Brygård - backing vocals

G G N I N LI V L Ä V TTÄ

flight nu night flight thenight vinnathe attvinna chansenatt duchansen hardu nuhar vinyl! ellervinyl! orchestra bildskivaeller påbildskiva albumpå senastealbum orchestrasenaste 1.1. 2.2. 3.3.

av? hur orchestraav? flightorchestra nightflight thenight bestårthe medlemmarbestår mångamedlemmar hurmånga hur nya? dennya? inklusiveden släpptinklusive hardedesläppt skivorhar mångaskivor hurmånga vilken turnén? storaturnén? denstora åkerdedepåpåden månadåker vilkenmånad

telefonnummer. ochtelefonnummer. namnoch Maila svaren till tavling@amusetidningen.se, glöm inte att skriva dittnamn medditt skrivamed Maila svaren till tavling@amusetidningen.se, glöm inte att till! lyckatill! 30/7, dras na ange om ni vill hahabildskiva eller vanlig vinyl ifall du blir vinnaren. vinnar dras 30/7, lycka vinnaren.vinnarna ange om ni vill bildskiva eller vanlig vinyl ifall du blir AMUSE • 2018

11


Fromager Lena Odh

K

K

rönika

rönika

AMUSE är väldigt nöjda över att få presentera vårt samarbete med Fromager Lena Odh. Under de kommande månaderna kommer Lena att tipsa om olika smakrika maträtter och delikatesser.

S

ommaren är här med både sol och regn. Även om jag älskar sol och värme så är jag faktist lite glad över lite regn så att svampar och bär växer i skogen. Precis som årstiderna växlar så gör även livet det. Vid midsommar stängde jag min butik efter några underbart roliga och lärorika år. Oj vad jag kommer att sakna alla mina underbara kunder! Många härliga människor jag har haft förmånen att få träffa och lära känna. De sista veckorna har jag fått massor av kramar, handskakningar och lyckönskningar för framtiden av mina fina kunder. ”Vad ska du göra nu?”, är en av de vanligaste frågorna jag har fått. Jo, först ska jag ha lite semester. Sen ska jag fortsätta att utbilda mig i smakernas fantastiska värld. Naturligtvis kommer jag att fortsätta med mina ostprovningar och ostkurser. Ost är ju faktiskt något av det bästa jag vet. Ni kommer att kunna fortsätta följa mig här i Amuse-magasinet, och på mitt instagramkonto #fromagerodh. Nu när vi är mitt inne i högsommaren och små kantareller börjar titta fram i svampskogen, så vill jag tipsa om en riktigt god kantarellpaj som kommer att förgylla vilket buffébord som helst.

Kantarellpaj med bacon och Västerbottensost Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör 3 msk iskallt vatten 2 msk blandade torkade örter, t.ex. persilja, timjan eller dill Fyllning: 150 g kantareller 1 rödlök smör till stekning salt 1 pkt bacon, 140 g 1 liten påse babyspenat, ca 60 g 6 dl riven västerbottensost eller annan smakrik hårdost, ca 300 g Äggstanning: 3 ägg 2 1/2 dl mjölk Gör så här: Sätt ugnen på 200º Pajdeg: Kör snabbt ihop alla ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den stå i kylen i ca 30 minuter. Rensa svampen och skär i grova bitar. Skala och finhacka rödlöken. Stek svamp och lök i smör i en stor stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt. Lägg svampfräset åt sidan. Skär baconet i mindre bitar och stek det knaprigt i pannan. Fyll pajskalet med bacon, svampfräs, spenat och riven ost. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen för hand. Häll den över fyllningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter tills den fått fin färg och äggstanningen har stannat.

med det önskar jag dig en solig julimånad. Vi ses i augustinumret! Lena Odh, sommarledig fromager 12

AMUSE • 2018

Håkan Mattsson

J

Tunnel

uli är ju semestertider för de flesta I landet, och på semestern vill man ju ofta resa bort. I min barndom bilsemestrade vi en hel del. Kanske är det lite otrendigt numera med tanke på miljöpåverkan osv men det är ett oerhört smidigt sätt att se sig om med familjen och jag slår mer än gärna ett slag för denna typ av semester. Ett ypperligt tillfälle att lära sina barn om närområdet dessutom. Min familj bilade mycket i världens vackraste land, våra grannar i väst, Norge. Som alla säkert vet så är det ju nedlusat med berg och fjordar, därav sin skönhet, och därmed också oändligt med vägtunnlar (för att undvika just berg och tunnlar.) Som liten statistiknörd så var det alldeles fantastiskt att norskarna alltid skriver tunnelns namn samt längd innan man åker igenom, så man kan hålla koll på hur långa de är, föra statistik osv. På en av våra resor fick jag reda på att vi skulle passera en tunnel på närmare milen. Herrejösses, det var stort för Håkan det, tror kanske att den längsta innan detta var på knappa 6km så hela 10km skulle bli ett äventyr av episka proportioner. Varför vet jag faktiskt inte, men just där och då så var det något alldeles oerhört. Såg framför mig vad fantastiskt det skulle vara, och hur häftigt alla skulle tycka det var när man kom tillbaka till skolan efter sommaren och kunde skrävla om att man minsann åkt 10km biltunnel. I vilket fall, när vi väl närmade oss tunneln så ser jag till min fasa att det är en ohyggligt lång bilkö, nått har hänt.. Vad det är minns jag inte, men tror det hade nått att göra med snöröjning eller liknande. I vilket fall så var ett av körfålten i tunneln avstängt vilket gjorde att det var kolonnkörning som gällde.. I en 10km tunnel tar detta vansinningt lång tid så mamma tyckte vi kunde passa på att äta medans vi väntade. Vi packade upp triangaköket bredvid bilen och det kokades pulvermos och picknickbog. All denna oerhörda anspännnig av att snart få åka 10km vägtunnel (fattar ni! 10km!!!) gjorde att det här är en av mina mest minnesvärda måltider någonsin. Blundar jag kan jag se hela scenen framför mig. Spritköket fräsandes bakom dragkroken på vår blå Opel Ascona, den fantastiska utsikten då vi befann oss på ganska hög höjd, färisten lite längre bort och solen som stekte. Och såklart käket. Vattnigt mos som aldrig smakat krämigare, halvljummen ljuvlig bog, mör som en oxfile och ett glas saft ur brun plastmugg. Paradiset i en bildruta. Det sjukaste med allt detta är att jag helt ärligt inte minns om vi ens åkte genom tunneln eller om vi tog den gamla fjällvägen runt… Min dröm att åka 10km norsk ingenjörskonst grumlades av en tallrik campingmat och utsikten över den norska fjällvärlden.. Så kan det bli ibland..

I samarbete med Håkan Mattsson, VD/Kökschef på Krokstad Herrgård


Lasse Berghagen l Pernilla Andersson l Zinat Pirzadeh Jörgen Mörnbäck l Göran Samuelsson l Rådomscabarén Johan & Charlotta Birgersson l Kjell Åke i Myra l Superscreamer Kevin Nordlund l Your Absent Friend l Rockskåpet Coverband Bengts Kalasorkestern l Chris & Jolene Tivoli på Fritt inträde till After Ski marknads-

Gratis barn- & platsen. ungdomsaktviteter i Torsby centrum, på Björnevi IP & på Torsbybadet

Gratis entré t.o.m. 14 år i målsmans sällskap

Finfina erbjudanden i butikerna för alla som har tredagarspass

i Herrgårds- Fordonsmuseét torsd. 10-17.30 parken fred. 10-17.30 fredag 13/7 lörd. 12-17

Förköp biljetter hos Prima Sport, Euronics & Turistbyrån i Torsby centrum. 3-dagars kalaspass: 400 kr (entré till alla tre kvällarna i Herrgårdsparken). Enstaka kvällsbiljett 200 kr/st. Biljettförsäljning även vid entrén till Herrgårdsparken.

visittorsby.se/torsbykalaset2018

1979:-

ord pris 2477:-

/ 10 liter i std.kulörer

t m tes olksa er! F i t s rg Bä husfä Utom

r t gälle dande aren! ju b r E omm hela s

Bangårdsgatan 7, 685 30 Torsby • 0560 - 135 90 • torsby@happyhomes.se

NYA TORGET 7, TORSBY

Världscup tävling på rullskidor i Torsby centrum fredag 13/7

TELEFON 0560-716 80

Två minimizer-favoriter från Triumph i nya säsongsfärger!

449:-/st!

Sugen på nya sommarplagg? Vi har fyllt butiken med massor av nya plagg! Kom in och kika, varmt välkomna in till oss.

Wictors Hörna Järnvägsgatan 10, Torsby Tel. 0560-100 38

Ekshärads Färg och Tapeter m

inredning till ditt he

äntligen! nu har vi öppnat webbutik se & shoppa alla nyheter på

www.eksharadsfargochtapeter.se Ladyform Soft W C-F kupa 75-95

Essential Minimizer W C-G kupa 75-95

Vi finns på Facebook!

Klarälvsvägen 14, Ekshärad • 0563 - 403 80 AMUSE • 2018

13


eskilsäter bygdegård • säffle

D

å var det snart dags igen för årets skördefest på Värmlandsnäs, vi har i detta nummer intervju med två av stationerna som är med i år. Skördefesten på Värmlandsnäs har sedan starten 2002 växt sig till en riktig värmländsk folkfest. Omkring 2 000 besökare första året har nu blivit omkring 13-14 000 på en och samma helg. Ryktet har spridit sig långt utanför kommunen och regionens gränser och numera reser folk långväga för att besöka detta årliga arrangemang för 16:e året på raken..

Skördefesten erbjuder en mångfald av upplevelser. Här finns något för alla, en njutning för alla sinnen, mängder av aktiviteter om man så vill eller så kan man sitta i lugn och ro i en trädgård med något gott att äta. Bland utbudet finns utställningar, djur, hantverk, konst, maskinvisningar, musik, barnaktiviteter med mera. En folkfest med något för alla helt enkelt.

Eskilsäter Bygdegård

H

ej Eva, berätta om din roll i bygdegården! - Jag är medlem i bygdegårdsföreningens styrelse och kontaktperson för vår station på skördefesten. Hur länge har Eskilsäters bygdegård varit verksam? - Det lilla huset hembygdsgården är från 1700-talet och blev flyttad till denna plats 1954 när den nya bygdegården byggdes, så den bär mycket historia med sig. Ni är ju en station på Skördefesten, hur många år har ni varit med? - Det är tredje året nu, så det ska bli riktigt kul!

14

AMUSE • 2018

Vad händer hos er i år på Skördefesten? - Det är massa spännande grejer i år. Det har tillkommit några nya utställare, så det är 12 stycken i år. Förutom det har vi även mycket folk från bygden som kommer hit och säljer allt från hembakat bröd till hemgjorda hantverk. Vi vill gärna att folk som håller på med något hemma på kammaren och som kanske bara har det som en hobby ska kunna komma hit och visa upp sig och dela med sig. Det kommer vara enormt mycket att se i år.

jag tycker det är viktigt att man bevarar historien

Förutom uställarna, vad kan man få se på er station? - Vi har massor av gamla föremål som vi har

sparat på och som folk har skänkt. I år kommer vi även visa hur man plöjde med hjälp av hästar förr i tiden, vi har även utställare som visar upp nya maskiner så det blir en historisk resa från då till nu. Är det viktigt att man har en bygdegård på landsbygden tycker du? - Ja, jag tycker att det är viktigt att man bevarar historian, att unga kan komma hit och se hur saker och ting användes förr. Vi har ju även lokaler som man kan hyra om man ska ha stora kalas, bröllop mm. Här finns kök, en stor sal med scen och plats för 135 personer. Vi har en mindre sal för 40 personer. Utomhus finns det en dansbana under tak med plats för orkester.

Eva Gunnarsson


text&foto: redaktionen

herrestad bygdegård • säffle

Herrestad Gård

H

ej Andreas, berätta lite om Herrestad Gård! - Jag och min syster Kersti är uppväxta här. Det var min farfar som köpte gården, och när vi växte upp drev mamma och pappa jordbruk och skogsbruk här. Vad har ni för verksamhet idag? - Vi arrenderar ut jorden, vi har sex hus till uthyrning som hör till gården, samt lite rumsuthyrning. Annars är det bara skogsbruket vi sköter själva. Hur många har ni varit med på skördefesten? - Jag tror att mamma och pappa var med från start, sedan tog jag och min syster över för

några år sedan. Kommer ni att ha något nytt i år på skördefesten? - Det blir ungefär samma som ifjol. Några utställare kommer inte med, men vi har fått några nya. Vi har ju barnaktiviteter med bl. a hoppborg och vi försöker få en bra bredd, så att det ska finnas något att se och göra för alla. Det här är ju en folkfest för såväl ung som gammal. Vad är det första du tänker på när du hör ordet skördefest? - Arbete, framförallt mycket arbete! Men det är enormt roligt. Jag tycker att det är kul att folk kan komma hit till gården och se hur allt ser ut och hur det funkar.

Kommer ni att ha några djur i år? - Vi kommer att ha en häst, och sedan finns det även kaniner.

det här är en folkfest för såväl ung som gammal

Du har ju även ett eget företag, Sol&Byggteknik, kan man komma och prata solenergi med dig på Skördefesten? - Jag kommer att ha en solpanel uppställd hela helgen och alla är välkomna hit att ställa frågor, känna och klämma. ☐

Andreas Hiden-

Är du intresserad av begagnade vinylskivor eller begagnade tv-spel ta en tur till Säffle!

TRÖTTNAT PÅ DINA GAMLA TV-SPEL ELLER VINYLSKIVOR? Varmt välkomna in till oss och byt till dig något annat kul!

SUNDSGATAN 19, SÄFFLE • 070 - 070 99 00 AMUSE • 2018

15


HAGFORS • MUNKFOR

kalender

2/7-5/8

7, 21, 28/7, 4/8 12:00-16:00 ANNA SVÄRD I BERÄTTARLADAN MUNKFORSEN FRISLÄPPS

NYSOCKENMARKNAD VÄRNÄS

Arrangör: Västanå Teater Plats: Berättarladan, Rottneros Park, Rottneros

Arrangör: Munkfors-Ransäter Turistbyrå Plats: Bruksparken, Munkfors

Arrangör: Norra Ny Marknadsförening Plats: Älvens Hus, Värnäs, Stöllet

2/7-5/8

7, 14, 21, 28/7, 4/8 14:00 BINGO I BOGRANGEN

14/7 11:00-15:00

ANTTILA SOMMARCAFÉ

Arrangör: Anttila Plats: Anttila, Torsby

2/7-5/8 13:00-18:00 SKOGSHJÄRTAS SOMMARATELJÉ

Arrangör: Skogshjärta Plats: Skogshjärtas Ateljé, Torsby

BINGO, HÖLJES

Plats: Höljes Folkets Hus, Höljes

14/7 11:00

9-15/7

Arrangör: Fria Aktiviteter i Torsby Plats: Åshagen

KLAR-HÄLJA 2018

Plats: Kärnåsens Hembygdsgård, Lakene

Arrangör: Strikeout Bar & Restaurang Plats: Strikeout Bar & Restaurang, Torsby

11-17/7 10:00-16:00

2, 9, 16, 23, 30/7 17:00

Arrangör: Geijerska Släktföreningen Plats: Geijersgården, Ransäter

BINGO, BASTVÅLEN

Arrangör: Bastvålens Bygdegårdsförening Plats: Bastvålens Bygdegård

2, 7/7 18:00-23:55

PACKMOPEDSTURNÈN 2018

HEMBYGDSDAGARNA,

Arrangör: Bingoalliansen Nord, Bograngen FORSENS DAG Plats: Idrottsgården, Bograngen, Arrangör: Norra Finnskoga HembygdsförBograngen ening Plats: Strängsforsen, Höljes, Strängsforsen, Höljes 8, 15, 22, 29/7, 5/8 15:00

2-15/7 14:00-21:00

FOTBOLLS VM PÅ STORBILD

KULTURVECKA PÅ GEIJERSGÅRDEN

11/7 16:00

FOLKRACE NYA KLARÄLVSCUPEN I ÖSTMARK

ÅSHAGSHÖJDENS BACKTÄVLING

14/7 12:00

SUNNEMODAGEN

Arrangör: Sunnemo Folkets Hus och Park Plats: Sunnemo Folkets Park, Sunnemo

14/7 18:00

KONSERT

Arrangör: Norra Finnskoga Hembygdsförening Plats: Norra Finnskoga kyrka, Höljes

Arrangör: Östmarks Motor och Fritidsförening - ÖMFF Plats: Östmarks motorbana, Östmark

14/7 18:00

11/7 19:00

Arrangör: Övre Älvdals församling Plats: Norra Finnskoga kyrka, Höljes

Arrangör: Hagfors Pastorat Plats: Sunnemo kyrka, Sunnemo

14/7 21:00

12-14/7

Arrangör: Uddeholmsladan Plats: Uddeholmsladan, Uddeholm

Arrangör: Torsby kommun/BID Plats: Torsby centrum, Torsby

14/7 22:00

12/7 13:00-18:00

Arrangör: Vitsands IF Plats: Pustaparken, Kristinefors

5, 12, 19, 26/7, 2/8 19:00

Arrangör: Torfolk Gård Plats: Torfolk Gård i Hagfors, Höje

15/7 11:00

Plats: Råda IP, Råda

12/7 19:00

Arrangör: Hagfors Pastorat Plats: Hagfors kyrka, Hagfors

Arrangör: Packmopedsturnén 2018 Plats: Berättarladan, Rottneros Park, Rottneros, Sillegården

3, 10, 17, 24, 31/7 19:00

JYMPA MED FRISKIS & SVETTIS

Arrangör: Friskis & Svettis Torsby Plats: Björnevi IP, Torsby

3/7 19:00

MUSIKKVÄLL MED RUN MOUNTAIN RAMBLERS

Arrangör: Fröknarna Fräs Plats: Fröknarna Fräs Strandcafé - Torsby Camping, Bredviken, Torsby

BILBINGO I RÅDA

5/7 19:00

MUSIK I SOMMARKVÄLL I NYSKOGA

Arrangör: Övre Älvdals församling Plats: Nyskoga kyrka, Torsby

5, 12, 19, 26/7, 2/8 19:30

DRIVE-IN BINGO I RÅDOM

Källa: visitvarmland.se

14/7 10:00-18:00

Arrangör: SK Bore Plats: Leksbråten, Rådom, Rådom, Leksbråten, Rådom, Rådom

6/7 19:00

KOLBULLEKVÄLL MED CAMELLS

Arrangör: Ekshärads Hembygdsförening Plats: Ekshärads Hembygdsgård, Ekshärad 16

AMUSE • 2018

DAVID LÖFBERGS OKTETT

TORSBYKALASET

SOMMARFEST PÅ TORFOLK

MUSIK I SOMMARKVÄLL, FRYKSÄNDE KYRKA

Arrangör: Fryksände pastorat Plats: Fryksände kyrka, Torsby

13, 20/7, 3/8

TEATER I KOLSNÄSPARKEN SOMMAR 2018

Arrangör: Sunne Camping och Sommarland Plats: Kolsnäsparken, Sunne

13, 20/7 19:00

VISKVÄLLAR PÅ HAGEN I ÖSTMARK

Arrangör: Östmarks Hembygdsförening Plats: Hembygdsgården Hagen, Östmark

MUSIK I SOMMARKVÄLL MED TINA WÅHLÉN

GRÖNWALLS

CYKELFESTEN I PUSTAPARKEN

I SKUGGAN UNDER EKEN

15/7 12:00

HEMBYGDSDAGARNA, SOMMARFEST, HALVARSTUGAN

Arrangör: Norra Finnskoga Hembygdsförening Plats: Halvarstugan, Båtstad, Höljes, Halvarstugan, Båtstad, Höljes

17/7 10:00-13:00

KVARNDAG I RÖJDÅFORS

Arrangör: Föreningen Östmarksbygden (FÖB) Plats: Röjdåfors kvarn, Östmark


RS • SUNNE • TORSBY 17, 31/7 17:00

22/7 11:00 VANDRING PÅ FRYKSDALSLEDEN SPEEDWAY DIV. 1 Plats: Tallhult Motorstadion, Hagfors MED GRILLKVÄLL I BADA

Arrangör: Fryksdalsleden Plats: Bada Herrgård, Torsby

18/7 19:00

DUO WÅRA

Arrangör: Hagfors Pastorat Plats: Sunnemo kyrka, Sunnemo

19/7 19:00

VISOR I SOMMARKVÄLL MED BJÖRN SANDBORGH

Arrangör: Fryksände pastorat Plats: Östmarks kyrka, östmark

20-22/7

HURK DRESSYREN

Arrangör: Hagfors-Uddeholms Ridklubb Plats: Hagfors-Uddeholms Ridklubb, Uddeholm

20-22/7

SM I VARPA 2018

Arrangör: Svenska varpaförbundet Plats: Akkastadion, Sunne

20/7 13:00

TRAKTORRALLY ÖSTMARK

Arrangör: Grålleklubben Värmland Plats: Östmarks motorbana, Östmark

20/7 15:00-20:00

RIKKENBERGETS HEMBYGDSFÖRENING JUBILERAR

Arrangör: Rikkenbergets Hembygdsförening Plats: Finngården Rikkenberget, Bograngen

20, 21/7

SVENSKA BONDKOMIKFESTIVALEN

Plats: Bruksparken, Munkfors

21, 22/7

AGILITYTÄVLING

Arrangör: Munkfors Brukshundklubb Plats: Munkfors Brukshundklubb, Munkfors

21/7

RÅDADAGEN 2018

Arrangör: Råda IK Plats: Råda IP, Råda

21/7 10:00-13:00

TRIATHLON I ÖSTMARK

Arrangör: Östmark Triathlon Plats: Sjön Kläggen, Östmark

21/7 20:00

DANS I ÖSTMARKSPARKEN TILL BLACK JACK

Arrangör: Föreningen Östmarksbygdens Allians Plats: Östmarksparken, Östmark

22/7 12:00-17:00

MOTORBANANS DAG

Arrangör: Östmarks Motor och Fritidsförening - ÖMFF Plats: Östmarks motorbana, Östmark

22/7 17:00 DONNEZ

Arrangör: Uddeholmsladan Plats: Uddeholmsladan, Uddeholm

23, 24, 25, 27, 28, 29/7 10:00-13:00 MÅLARKURS MED ALLAN MADSEN

Arrangör: Sahlströmsgården Plats: Sahlströmsgården, Torsby

23/7 14:00-17:00

FAMILJEDAG PÅ MÅRBACKA

Arrangör: Mårbackastiftelsen Plats: Mårbacka, Östra Ämtervik

28/7 10:00-16:00

YANKEE WINGS PRESENTERAR SUNNE SUMMER MEET 2018

Arrangör: Yankee Wings Sunne Plats: Mejeriängen, Sunne

28/7 17:00

KONSERT MED GÄSTER FRÅN GEIJERSKOLAN, RANSÄTER

Arrangör: Fryksände pastorat Plats: Fryksände kyrka, Torsby

29/7 11:00

INTÅG I SOMMARHAGEN

Arrangör: Hagfors Pastorat Plats: Hagfors kyrka, Hagfors

29/7 17:00

STREAPLERS & FERNANDOZ

Arrangör: Uddeholmsladan Plats: Uddeholmsladan, Uddeholm

2-4/8

HAGFORSYRAN 2018

Arrangör: Hagfors Kommun Plats: Hagfors centrum, Hagfors

25/7

2/8

Arrangör: Likenäs Motorklubb Plats: Femtåbanan, Ambjörby, Ambjörby

Arrangör: Sun Dance Ranch Plats: Sun Dance Ranch, Ekshärad

KVÄLLSRACET PÅ FEMTÅBANAN WESTERN DAY

25/7 19:00

SÅNG OCH MUSIKKVÄLL

Arrangör: Ekshärads Hembygdsförening Plats: Adinas Musikcafé, Ekshärad

26-28/7

3/8 11:00-16:00

HAGFORS DJURDAG 2018

Arrangör: Tova Jobark Plats: Uddeholmsladan, Uddeholm

KULTUR I TIOMILASKOGEN

3/8 19:00

26/7 19:00

Arrangör: Fröknarna Fräs Plats: Fröknarna Fräs Strandcafé - Torsby Camping, Bredviken, Torsby

Arrangör: Tiomilaskogens Kultur- och Kuriosasällskap Plats: Tiomilaskogen

PER BÄCKER DUO I SOMMARKVÄLLEN

Arrangör: Torsby Stråkorkester Plats: Fryksände kyrka, Torsby

26/7 19:00

SPEEDWAY-ALLSVENSKAN

Arrangör: Valsarna Hagfors motorcykel klubb Plats: Tallhult Motorstadion, Hagfors

28, 29/7

MUSIKKVÄLL VID FRÖKNARNA FRÄS

3/8 19:30-23:55

HUMORKVÄLL I PARKEN

Arrangör: Besterman AB 2018 Plats: Rottneros Park, Rottneros

4/8 22:00

PUB YRA PÅ HOTELL MONICA

Arrangör: Hotell Monica Plats: Hotell Monica, Hagfors

5/8

KULTURVECKAN I SUNNE OCH SELMA LAGERLÖFS Arrangör: Värmlands Kennelklubb Plats: Ransäters Hembygdsgård, Ransäter LITTERATURPRIS NORDIC DOG SHOW

28/7 09:00

SLÅTTERDAGAR PÅ NORDTORPSSÄTERN

Arrangör: Södra och Norra Torps Gårdsförening Plats: Nordtorpssätern, Stöllet

Arrangör: Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris Plats: Sunne Kommun, Sunne

5/8 11:00

FRYKSDALSLEDEN BADA-LYSVIK

Arrangör: Fryksdalsleden Plats: Bada Herrgård, Torsby

AMUSE • 2018

17


K

rönika

Velvære Hej!

I

Sverige har vi på något vis svept undan hälsa när det gäller att motionera/träna. Vi saknar att det är beundransvärt och att det inger respekt bland de du möter när du säger att du tränar/motionerar, att du är någon som prioriterar din hälsa aktivt. För i Sverige ”skryter” du om du gör det, du ger andra dåligt samvete. Sedan ska allt också vara så vetenskapligt bevisat eller resultatorienterat. Vi ska vara bäst och i framkant av forskning. Var tar glädjen vägen? Du ska hela tiden ha et mål. Sedan har vi ordet Friskvård, som näppe inspirerar någon. Och hur tänkte man då? Om träning här i Sverige görs för att det ska vara kul och med bättre hälsa som målsättning så duger det liksom inte. Du är oseriös om du motionerar. Fast det är det Svenska folket behöver – mer träningsglädje och motion! Efter 15 år i träningscenter branschen (9 år i Norge och snart 6 år i Sverige), upplever jag att i Sverige blir du sedd på av andra som en person upptagen av prestation, någon som ska vara bäst, som är ”bättre än alla andra” bara för att du tränar. Att du ser ned på de som inte gör det. Benämningen ”hurtbulle” har en negativ klang och används nästan hånfullt om någon som tränar och håller sig i god form. Men, vi som gillar att röra på oss kan ju liksom inte låta bli förstår ni väl? Vi upplever just träningsglädje och tränar inte för att irritera(!?) dig.

18

AMUSE • 2018

Varför fokuserar vi inte på att förstärka och uppmana ett allmänt hälsa-tänk som gäller hela landet; Svenska riktlinjer. Och när du väl blir skadad/sjuk så kan du återhämta dig snabbare och återgå till ditt jobb. Att träna och motionera förebyggande på ett träningscenter eller liknande är något gemene man gör och det har inget med vilket samhällsskikt eller klass du tillhör. Det tillhör vardagen. (Läs: drömscenario.) I Norge har man just detta tänk. Hälsa och välmående i fokus för det norska folket i allmänhet. Andan jag försöker få fram är just detta tänk. Träningsglädje är en härlig sak att uppleva tillsammans med andra, ensam eller med familjen. Träningscenter är en social mötesplats. För alla. I Norge pratar man ofta om velvære i träning och hälsa. Fokus ligger på det. ”Velvære er en tilstand av tilfredshet karakterisert av mental og fysisk helse, lykke og velstand. Andre begreper assosiert med velvære er f.eks. tilfredshet, livskvalitet og velbehag.” I stort sett tränar de flesta på en hälsostudio i Norge. Jag tippar att vi är 3-4 år bakom dem i den utvecklingen. Svenskens ”dum-snålhet” i att spara 50-75kr/mån på ett gymkort för att klaga sedan på hur dåligt det är, är en sak. Men hen tänker inte efter två gånger när hen köper pizza eller annan skräpmat flera gånger i veckan. I Norge skulle man aldrig ta det billigare träningscentret bara för att spara

75kr(och sedan klaga) utan man ser på andra aspekter som hur trevligt det är, vilket utbud som finns och om de trivs. Och valet är ditt. Idag finns det många olika aktörer i träningsbranschen. Så klaga inte om du inte trivs – byt. Och ja, det kostar pengar. Och om du tror att billigt är bäst så garanterar jag att detta inte gäller i denna bransch. I Norge är det accepterat att det kostar mellan 300-600kr/månaden att lägga tid på egen hälsa. Punkt. Om ditt träningscenter ligger centralt, har lärarledda pass, komplett gymutrustning, gott om plats, bra ventilationsanlägg, om det är privatägt eller en stor gymkedja. Vilka utbildningar har instruktörerna och hur länge har de jobbat med träning och människor? Allt väger in i priset du betalar. I Norge lägger företag in att du får träna på arbetstid för att locka duktiga och motiverade arbetstagare. Det tillhör andan och är accepterat. Jag hoppas du tänker på velvære nästa gång du funderar på att börja träna. Tävla gärna, men kom ihåg att kontinuitet och att nöta basövningar tar dig längre än att träna stenhårt ”det senaste” i tre månader vart femte år.

Vi ses på träning efter sommaren! Maria Puls Torsby


· 8 juli · 2018 · kl 12 00 -15 00 ·

a i l a t I o n r Buongio 1-2 september 2018 www.skordefestvnas.se

Cruising · Grillning · Best-in-show-priser · Utlottning av priser Arvika Fordonsmuseum Thermiavägen 2 671 30 Arvika 0570-803 90

SOMMAR PRODUKTER! Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd - bara snabbare bränd. Så var generös med solskyddsmedel. Om du snålar, tänk på att den angivna solskyddsfaktorn kan bli avsevärt lägre.

20% vid köp av 2 Välj fritt mellan Solskydd, Brun Utan Sol och After Sun

After Sun

Solskydd

Brun Utan Sol

Sunne Apoteket Stjärnan, Kvarngatan 17, Sunne • Vardagar: 9.00 - 18.00, lördagar: 9.00 - 14.00 och söndagar: 11.00 - 14.00 AMUSE • 2018

19


De 1

6

Lätt

mest talade språk i Lätt världen

SUDOKU Sudoku Medium

Medium Medium

Mandarin

Mandarin är egentligen en samling av kinesiska dialekter talade i större delen av norra och sydvästra Kina. Antal talare (modersmål): ca 940 miljoner människor. Talas främst i: Kina, Singapore, Taiwan, Indonesien och Malaysia.

2 spanska Hela 90 % av samtliga spansktalande personer bor i Syd- och Nordamerika. Den största folkrikaste spanskspråkiga nationen är Mexico.

Antal talare (som modersmål): ca 468 miljoner människor. Talas främst i: Spanien, Mexiko, Mellan- och Sydamerika.

3 engelska Engelskan är ett språk starkt påverkat av franskan och latin. Det är världens mest spridda språk och fungerar idag som ett internationellt hjälpspråk. (Det vill säga som kommunikation mellan människor med olika modersmål) Antal talare (modersmål): över 328 miljoner människor. Som andra språk: mellan 350 miljoner upp till 1 miljard människor.

4 hindi Hindi är ett av det officiella språken talade i Indien. Det

fungerar även som Lingua Franca (som jag nämnde ovan) av samtliga hindi-bältet språken. Antal talare (modersmål): 310 miljoner människor. Talas främst i: Indien.

5 arabiska Arabiska är ett av de fem största språken i världen. Språket

har ett annorlunda alfabet (som även andra språk använder, så som: persiska, urdu och uiguriska). Antal talare (modersmål): 295 miljoner människor. Talas främst i: Mellanöstern.

6 portugisiska Språket har utvecklats från latin och talas idag över hela

världen. Allt från Angola, Brasilien, Guinea-Bissau, Kap Verde till Macao (i Kina, en gammal portugisisk koloni), Moçambique, Portugal, São Tomé och Príncipe och Östtimor, samt i Goa (i Indien). Portugisiska är det största språket i Sydamerika (186 miljoner, över 51 procent av befolkningen). Antal talare (modersmål): Som modersmål: 215 miljoner människor. Talas främst i: Brasilien och Portugal.

Lösningarna finns på vår hemsida: amusemagasinet.se/sudoku 20

AMUSE • 2018


? ?

Visste du att RIS PÅ UTVALDA MÖBL

Å!

1

Brago ska egentligen uttalas som ”bra go”, alltså som ”den är bra god”.

2

Den genomsnittliga pennan kan skriva ungefär 50 000 ord.

3

För att producera ett ynka gram honung skulle ett enda bi behöva besöka cirka 2 000 000 blommor.

4

En trasig klockas visare står på rätt tid två gånger varje dag

5

Den största snöflingan som någonsin hittats var 7,5 cm bred och 4 cm tjock

MÄSSPRIS: 9 995:-

6

Månader som börjar med en söndag innehåller alltid en fredagen den... Ja, du vet, oturstalet.

7

En röd pandas yviga svans kan bli lika lång som dess övriga kropp – alltså hela 60 centimeter och större än en vanlig katt

8

Möss och råttor kan skratta, även om människan inte kan höra ljudet. Skratten förknippas med lekfullhet och vilja att socialisera med andra artfränder. De är dessutom kittliga.

8

Varje dag äts 1,8 miljoner köttbullar på IKEA runt om i världen.

NY SÄNGSER

ÄSSPRIS PÅ UTVALDA MÖBLER!

NY SÄNGSERIE SKAGERRAK

DAGS FÖR SOMMARNYTT?

MÄSSPRIS: 9 995:-

S:

Välkomna in till oss, vi har massor varor som till exempel

CLOSE MÄSSPRIS: kläder, gardiner, löpare, kuddar, väskor och mycket mer!

med maxihörn. Rek. pris 11 995:-

9 995:-

180x200cm, in Rek. pr

mode och inredning

INGO

och nackkudde. . pris: 13 070:-

CLOSE HÅLLÖ Sandviksvägen 10, Karlskoga • 0586-403 77 • facebook.com/Larssons-HOUSE-1478291832388736 med maxihörn. inkl gavel och ben. Öppettider under sommaren: Måndag-fredag 11.00-17.00, lördag och180x200cm, söndag STÄNGT Rek. pris 11 995:-

Handla med

Rek. pris 12 995:-

TILL handla lokalt! VÄLKOMMEN VÅR MONTER

A09!

Köpmangatan 7, Hagfors • 0563-102 53 • Måndag-fredag: 09.30-18.00 (lunch 13.00-14.00), lördag: stängt, söndag: stängt AMUSE • 2018

21


Australien

sydney opera house

sydney harbour bridge

känguru

SNABBFAKTA Huvudstad: Canberra. Invånare: Ungefär 24,4 miljoner invånare. Officielt språk: Engelska. Valuta: Australisk Dollar (AUD) Statsskick: Monarki (drottning). Nationaldag: 26 januari.

DJURLIVET Koalan är allas favoritdjur. Den är ett pungdjur (och inte en björn, som många tror) som kan sova upp till 18 timmar om dagen. Den lever i eukalyptusträd där dieten består av eukalyptusblad, och de kan äta så mycket som ett kilo blad per dag (imponerande med tanke på hur mycket den sover!)

Emun är den största fågeln i Australien, och den näst största i världen efter strutsen. Den kan bli upp till två meter hög och väga så mycket som 54 kilo. Emuer kan inte flyga, men kan däremot springa väldigt fort, och överraskande nog är de även goda simmare. Vissa vetenskapsmän anser att emun är en levande dinosaurie, då lederna och benstrukturen är lik dinosauriernas. Det är hannarna som bygger bon och ruvar på äggen. Emuer finns i stora delar av Australien.

HISTORIA

D

e första människorna korsade havet och de tunna landremsorna från dagens Sydostasien till Australien för cirka 50 000 år sedan. När européerna upptäckte landet år 1601 levde de australienska folken på att jaga, fiska och samla mat samt hade en muntligt sammansatt kultur och världsbild. Antalet människor som befann sig i Australien när européerna kom är osäkra och uppskattningarna varierar mellan 300 000 och 2 miljoner. De var ojämnt fördelade på cirka 600 stammar och pratade tillsammans omkring 200 språk. Idag är en fjärdedel av stammarna och språken utdöda.

Dingon är en typ av hund men den skiljer sig från tamhunden och varg på flera sätt. En dingo har öron som alltid står rätt upp, och den kan vända huvudet i 180 grader i varje riktning. Fraser Island är en av de bästa platserna att se dingo på i Australien, och där finns även den mest renrasiga sorten. Att tämja en dingo är inte lätt. De är intelligenta, självständiga och därför svåra att uppfostra som en vanlig tamhund.

Brist på stränder? Knappast! Australien har över 10.000 stränder, du skulle med andra ord kunna besöka en ny strand varje dag i ungefär 27 år framåt.


v

n. Om du

v.

51

ABF Norra Värmland

GLIMT.tv Har du inte Glimt TV i din TV-ruta än? För närvarande kan du hitta oss på kanalplatserna nedan. Om du har en annan TV-leverantör kan du fortfarande se alla våra program på vår webbplats, glimt.tv. Där kan du även skicka in alla dina frågor, synpunkter och programmidéer. Välkommen!

Vi heter Glimt TV.

Vi erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang

Vi drivs av en omåttlig nyfikenhet, så egentligen är vi sällan Surfplattor, smartphones • Matlagning nöjda med just en glimt;•utan vi vill veta mer, tränga bakom, • SläktforskningVi stressar helst • Gitarr fråga varför och förstå sammanhang. inte fram det allra senaste, utan tar oss hellre tid att ställa en • Föreningsteknik • Språk fråga till och låta dem vi•träffar få prata till punkt. • Data Hantverk Vi tror att det finns utrymme en förslag sådanom ni har egna ideér på kurser Vi tar gärnaför emot TV-kanal i Värmland. ViUppdaterat når redanutbud överfinns 120 på: 000abf.se/norravarmland värmlänningar och du hittar oss i de flesta kabel-TV-nät och Hagfors 0563-142 50 Torsby 0560-127 07 på glimt.tv – vi ses! Sunne 0565-121 25 Sysslebäck 0564-101 56

/glimttv

/glimttv

www.abf.se/norravarmland • info.norra_varmland@abf.se Kanalplats S08, D20

Kanalplats 500

Kanalplats 451

Gör en annan värld möjlig

Tallbacksvägen 19, Munkfors • 0563 - 78 47 82

Vi heter Glimt TV. Vi drivs av en omåttlig nyfikenhet, så egentligen är vi sällan nöjda med just en glimt; utan vi vill veta mer, tränga bakom, fråga varför och förstå sammanhang. Vi stressar helst inte fram det allra senaste, utan tar oss hellre tid att ställa en fråga till och låta dem vi träffar få prata till punkt.

Annas Papper & Prylar Butiken med lite av varje! • Smycken • Heminredning • Ljuvliga doftljus • Presenter till vuxna och barn • Vi har även en mindre pappersavdelning med pennor, presentpapper, kopieringspapper och gratulationskort.

Vi tror att det finns utrymme för en sådan TV-kanal i Värmland. Vi når redan över 120 000 värmlänningar och du hittar oss i de flesta kabel-TV-nät och på glimt.tv – vi ses!

/glimttv

/glimttv

Vi finns på sociala medier! Följ eller gilla oss gärna! Öppet: Vardagar 09.00-18.00 (lunch 12.30-13.30) och lördagar 10.00-14.00

•Båtar från Linder, Sandström, Finnmaster, Buster •Vattenskotrar •Provkörning av motorcyklar och ATV

Just nu ingår Vinchpaket när du köper en ny ATV (gäller tom 31/7)

0565-911 75 • www.bjalverud.se Fyrhjulingar • Mc • Cross • Båtar • Båtmotorer • Snöskotrar • Släpkärror • Båttrailer • Mopeder • Tillbehör och Service AMUSE • 2018

23


En grabbresa till Warszawa TEXT & FOTO: REDAKTIONEN

W

Vill man också glida in mot staden med stil så är ett mycket trevligt alternativ att bli upphämtad på flygplatsen med limousine som kör in mot stan och ger en rundtur på cirka två timmar med fri alkohol för ungefär 800:vid ett sällskap på cirka 6 personer.

arszawa är största staden i Polen. När man besöker staden blir man minst sagt förvånad över hur staden har återuppbyggts efter tyskarnas ockupation under andra världskriget då staden nästintill totalförstördes. Warszawa är Polens huvudstad och en stad som aldrig sover, en riktig feststad. Här har du chansen att roa dig hela natten eller så länge du orkar. Oavsett var du befinner dig i staden är det alltid någon pub, krog eller nattklubb som är öppen någonstans i närheten och det finns alltid någonting att göra. Krogarna i Warszawa har andra öppettider än de i Sverige och du kommer därför ha chansen att roa dig långt in på förmiddagen. Ett hett tips för de som ej är höjdrädda är ett besök på ’The View’ där man får möjligheten att dansa på toppen av 32 våningar och se ut över stadens vy. Ett besök i gamla stan är ett måste när man besöker Warszawa. Besök även torget Rynek Starego Miasta för en bit mat eller en god öl. Det brukar vara fullt på uteserveringarna och det finns mycet att titta på.

Warszawa: Vy från Kulturpalatset

Kulturpalatset

Vi betalade: 800:- tur och retur Cirka 500:- per natt och person för hotell (4-stjärnigt) Öl från cirka 14:Mat från cirka 35:-

Polen Huvudstad: Warszawa. Valuta: Zloty (100 svenska kronor är cirka 44 zloty) Befolkning: 38,5 miljoner (2013) världsbanken President: Andrzej Duda Grannländer: Tyskland, Litauen, Vitryssland, Slovakien, Tjeckien.

24

SEVÄRDHETER I WARSZAWA Kulturpalatset Tomb of the unknown soldier Warszawas slott Chopin Statue Judiska begravningsplatsen Sankt Johannes ärkekatedral Presidentpalatset Nationalteatern Nationalstadion Copper-Roof Palace AMUSE • 2018


0702 - 67 89 61

Arbetsbord med elstativ

www.swedishbushman.com @swedishbushman facebook.com/swedishbushman.production

2-pelare Ergosmart alu/silver

Vi inreder trivsamma kontor

Välj mellan vit, svart eller grå bordsskiva i storlek 160x 80 cm eller 180x80 cm. Stativet uppbyggt av en 2-rörskonstruktion. Dubbla motorer med hög prestanda.

4.900 kr

Din fotograf i Värmland

(exkl moms)

Ekshärads Färg och Tapeter m

inredning till ditt he

äntligen!

Slaglängd: 500mm Belastning: 160 kg

Professionell

Höjd min/max: 690-1190 mm

nu har vi öppnat webbutik se & shoppa alla nyheter på

www.eksharadsfargochtapeter.se

rådgivning och montering Blockg. 12, Karlstad • Tel 054 -10 13 50

Klarälvsvägen 14, Ekshärad • 0563 - 403 80

POSITIV NATUR AMUSE mötte upp Thomas Jansson för att prata om organisationen Positiv Natur.

H

ej Thomas, berätta lite om utställningen som är under planering! - Vi har haft en utställning på biblioteket i Säffle för några månader sedan och nu är planen att vi ska ha en liknande utställning i Arvika och förhoppningsvis i norra Värmland, troligtvis Torsby. Utställningen handlar om att få renare luft och vatten, att ta hand om naturen utan att förstöra den.

använda sig av naturkrafter för att bygga ett bättre samhälle. När kommer utställningen att äga rum? - Det är inte helt klart än i skrivande stund men jag hoppas det blir snart, förhoppningsvis denna sommaren. Vart kommer utställningen att vara någonstans? - Vi håller på och diskuterar med biblioteket i Arvika och Rackstadmuseet, och jag hoppas att det kan bli klart snart men även Sågudden har visat intresse. ☐

Berätta lite kort om utställningen! - Det här är ingenjörskonst där vi har tagit fram olika typer av prototyper, bland annat vattenrening. Det flyter omkring alldeles för mycket skräp i våra sjöar och hav. Med utställning kommer även vi visa fram hur man kan bygga hus miljövänligt. Berätta mer om organisationen Positiv Natur! - Vi är en organisation som först och främst är verksamma i Norden men det är ett nätverk av folk från hela jorden. Uppfinnare, ingenjörer med mera. Vi söker faktiskt nu efter en grafisk designer till vårt team. Vårat mål med organisationen är att ta hand om naturen och

FÖR MER INFORMATION

WWW.POSITIVNATUR.SE

AMUSE • 2018

25


Sommarkrysset

KORSORD

BARERNA --MEST GUL

TESTATS --KOLSTOFT

PRESSA --TRÖTTE

DATERING --KLAR

KLEN --BLI RÖD

JODÅ

PLADDRA --() DRAGTYGET --TRAKT

SUMMA --PLAYA

SAMTID --ARISTOKRAT ODÅGA --DELTAGANDET

UTFÖRSÄLJNING --DAGLIGEN

LOSS --DÖTT DJUR

MOJNA --SKÄRPA

SKÄNDA --SLAPP ÅTSITTANDE

PENDLADE --KARIKERA

SYDSVENSK

LAND --LIVETS HÖST

JAKT --OSKÖNA

EDER --FANTASTISK MATT --MALD SÄD

MOT --SKYNKE INTE VI --OSKIFTAD

ODÅGA --OTÄTA SLITSTARKT --URÅLDRIGA

RASSLA --TRÄDKRONA KAFFE --AMMA

FRUSET VATTEN

KÄNSLIG HUDZON

VANDRA --KAMMARE SLUSKEN --YTMÅTT

FÖREBILDERNA --RITNING

TIDEVARVETS --JA POTENT --EJ

BRÅK --TYPOGRAFISKT MÅTT

VANKAR --AVGÅ DALTON --RAK

SJÖ NÄVE --VAR HÄLSAD

I

BÖRJAN --DUMBURK

BRYNA --STYCK GÖRS RÄDD

SÄRGRUPP

Skicka in din lösning och få chansen att vinna en trisslott.

KLARA AV

ALLVARLIGT

2:A

YTA

BEVIS

Fyll i lösningen i rutorna nedan

Skicka in rätt lösning på korsordet till: tavling@amusetidningen.se eller per post till Sundsgatan 19A, 661 40 Säffle senast den 16 juli. Glöm inte att ange namn, telefonummer. ort och mailadress. Vi kontaktar alla vinnarna via mail eller telefon. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till!

exklusiva spabad

Av Högsta Kvalitet till Låga priser

076 - 822 47 17

www.aquaspringspa.se

info@aquaspringspa.se MP Trading Sweden AB • Västra bangatan 4, 662 34 Åmål

26

AMUSE • 2018


VĂ…REN VĂ…REN KOMMER MED STORMSTEG! SOMMAREN Ă„RSTORMSTEG! HĂ„R! SĂśndagsĂśppet i LaxĂĽ 11-15. VĂ…RVISNING butiken 24-26 mars! LAXĂ…BUTIKEN har Ăśppet i7Karlstad dagar i veckan!

#ĂŒUPDI.PUPS

#ĂŒUPDI.PUPS

149.900:-

158.900:-

Missa inte!

Inkl Garmin 722xs, bakre dynsats & pulpetĂśverdrag

LĂ…NA MED

Ryds 488 Sport med honda 50 hk

Just nu fÜr Endast 12.000:- Värde: 40.000:ill: Garmin 527xs, komplett dynsats, vattenskidbüge, hydraulstyrning, t p Ü K pulpetÜverdrag, en extra sittplats i fÜren och stereo med 2 st hÜgtalare.

Fyrhjuling Goes

0% RĂ„NTA

Micore 480 SC med Honda 50 hk 2018

ill: KĂśp t

fĂśrsta ĂĽret upp till 100 000:-/person utan kontantinsats!

Stort utbud av mopeder!

Komplett EZOTBUT /NFBTUBSULJUUJMMNPUPSO TUFSFPNFE TU IĂšHUBMBSF WBUUFOTLJETCĂŒHe Du kan även fĂĽ annan storlek eller annat märke pĂĽ motorn. Alla modeller hemma nu!

OBS! NY

8.995:Bayliner 175 BR-E

frĂĽn

56.900:-

259.900:-

Utrustad med ham kapell, stereo, mattonri vattenskidkrok

Med gallergrind monterat

13.900:-

STĂ–RST I SVERIGE PĂ… LINDER ALUMINIUMBĂ…TAR!

Stor

FISKERllEA upp ti

50%

book!

Kolla pris pĂĽ face

Ekolod och plotter

SUPERERBJUDANDE!

LaxĂĽ Tel: 0584-122 LaxĂĽ Tel: 0584-122 22 22

Karlstad Tel: 054-85 01 71 01 71 Karlstad Tel: 054-85

Ă–rebro Tel: 019-27 80 00 Ă–rebro Tel: 019-27 80 00

Ă…mĂĽl Tel: 0532-100 15 www.marinfritid.com Ă…mĂĽl Tel: 0532-100 15

www.marinfritid.com

info@marinfritid.com

www.marinfritid.com Mopedbilar BĂĽttillbehĂśrsbutiker

LAXĂ… LaxĂĽ-Klockartorp, E20 Tel: 0584-122 22 Fax: 0584-122 55

KARLSTAD Nattvindsgatan 2, Ă–rsholmen Tel: 054-85 01 71 Fax: 054-85 08 57

ÖREBRO Aspholmsvägen 3 Tel: 019-27 80 00 Fax: 019-27 80 01

ÅMÅL Gamla Örnäsvägen 9 Tel: 0532-10015

KÜp nu – betala nästa ür! Vi har se rv verkstäd icee alla mari r pü norn Välkomn a. a!

KÜp nu – betala nästa ür! AMUSE • 2018

27


Månadens handarbete I samarbete med Glad i Garn • Östra Storgatan 2, 661 42 Säffle

RAINBOW SPETSSJAL

Storlek: Garnåtgång:

Stickor: Stickfasthet:

B

örja sjalen från den övre kanten mitt bak och fortsätt mot de yttre kanterna. Sticka hela tiden 3m i rätst i var sida. Dessa 3 kantm finns inte med i diagrammen. Det finns enbart varv från räts diagrammet. Sticka avigt på avigs om det inte sägs annat, sticka ändå de 3 kantm rätt på avigs. I diagrammen finns m för ena halvan av sjalen samt mittmaskan. Sticka enligt diagram fram till mittm (använd stickmarkörer för att markera mittm i arb), sticka därefter en gång till enligt diagram, men utan mittm.

Fortsätt därefter enligt diagram 2. När du har upprepat rapporten (=24varv) i diagram 2 sammanlagt 3 ggr, sticka varv 3, 7, 11, 15, 19, och 23 rätt från avigs i fortsättningen. Sticka så länge garnet räcker, sluta med att sticka sista varvet rätt från avigs. (I modellsjalen räckte rät m x mittm, sticka rätt o omsl / 2 rm tills

rapporten som upprepas är markerad med svart

Lägg up 3 m. Sticka 7 varv rätst. Plocka upp 3 m i sidan av arb och 3 m i upplängingskanten = 9m. Varv 1 (avigs): 3 rm, 3 am, 3 rm. Varv 2 (räts): 3 rm, omsl, 1 rm, omsl, sätt en stickmarkör, 1 rm (=mittm), sätt en stickmarkör, omsl, 1 rm, omsl, 3rm. Sticka 1 varv från avigs och fortsätt därefter enligt diagram 1, börja från varv 4 i diagrammet. När du har stickat rapporten (=16 varv) till slut, upprepa varv 10-16, tills det finns sammanlagt 201m i arb (12 spetsränder), sluta med varv 16 i diagrammet. Sticka 1 varv från avigs så här: 3 kantm, 2 am tills, sticka avigt tills det återstår 5 m på varvet, 2 am tills, 3 kantm = 199 m.

I samarbete med:

28

AMUSE • 2018

• Telefon: 073 801 49 04

Höjd 75cm, bredd 155cm Teetee Rainbow, 150 g (50% bomull, 50% akryl, 150g/600m) Rundstickor nr 4, längd 80cm 18m / 10cm

garnet ända till varv 16 i sista rapporten.) Maska löst av, så att kanten behåller sin vågiga form. Fukta sjalen och spänn upp den på ett plant underlag efter de angivna måttten, dra kanten lite utåt vid omslagen för att få en vågig form på den. Låt sjalen torka.


GLAD SOMMAR!

Konsolpriserna kan variera beroende på skick och vad som medföljer.

Hos oss finner du både nytt och begagnat Är det någonting ni saknar, kan vi beställa hem det mesta!

8-BITS NINTENDO STRÖMSLADD, ANTENNSLADD, EN HANDKONTROLL. PRISEXEMPEL 800:-

TV-SPELS PAKET

NU HAR VI FÅTT IN MASSOR AV BEGAGNADE KONSOLER.

PLAYSTATION STRÖMSLADD, ANTENNSLADD, EN HANDKONTROLL OCH ETT SPEL. PRISEXEMPEL 500:-

PLAYSTATION 3 STRÖMSLADD, ANTENNSLADD, EN HANDKONTROLL OCH ETT SPEL. PRISEXEMPEL 700:-

ÖPPETTIDER: TISDAG - FREDAG: 12.00-18.00 OCH LÖRDAG 10.00-14.00

TRÖTTNAT PÅ DINA GAMLA TV-SPEL ELLER VINYLSKIVOR? Varmt välkomna in till oss och byt till dig något annat kul!

30

AMUSE • 2018

SUNDSGATAN 19, SÄFFLE • 070 - 070 99 00


FOKUS PÅ

TEKNIKTIPS

TEKNIK LG OLED77W8PLA 77”

Har du 200 000 kr över eller i madrassen?

“77 tum ultra-tunn 4K OLED med HDR/Dolby Vision och en helt unik Picture on wall-design med 2 mm tjocklek. Nyutvecklad Alpha 9-processor med High Frame Rate. Monteras på väggen som en plansch tillsammans med en medföljande Dolby Atmos-soundbar.“ LG OLED77W8PLA är en revolutionerande 77” 4K OLED-TV med LGs “Picture on Wall”-design. Den flexibla skärmen, med en tjocklek på ca 2 mm, monteras direkt på väggen med ett magnetfäste som en plansch vilket gör att ordet platt-TV får en helt ny innebörd. Från TVn går en platt kabel till den medföljande Dolby Atmos-soundbaren, där man även ansluter alla sina källor som HDMI, antennkabel m.m. Marknadens bästa bild tillsammans med den mest unika designen är här! - Picture on Wall-design med ca 2 mm tjock panel - Nyutvecklad Alpha 9 video-processor - Stöd för High Frame Rate (upp till 120 Hz) - 4K OLED med HDR10 och Dolby Vision - Fri installation från LG ingår - Medföljande soundbar med Dolby Atmos - Oslagbar svärta och kontrast - Ultra HD Premium-certifierad - WebOS Smart TV med Magic Remote-fjärrkontroll

Så funkar WIFI-samtal

Har du platser i ditt hem där du önskar att täckningen var bättre? Kanske i den energisnåla nyproduktionen eller på källarkontoret? Wifi-samtal ger dig möjligheten att prata på fler platser utan att tappa täckningen. Du kan röra dig fritt mellan wifi och mobilnätet utan att samtalet bryts. Wifi-samtal fungerar endast i Sverige. WIFI-samtal fungerar med de två senaste generationerna telefoner från de flesta större tillverkare

Bozz Party Cooler BOZZ BWC31 är utrustningen som är ett måste för festen! Med 50 liters volym rymmer denna party cooler hela 85 st 33 cl-burkar. Använd avlastningsborden till att hälla upp och blanda drinkar.Party Coolern har en stilren design i rostfritt stål, justerbar temperatur (0-16°C) och energiklass A+

te med e b r a m a as i s Publicer

SÄFFLE - ÅMÅL - ED - ARVIKA - ÅRJÄNG - SUNNE - BENGTSFORS AMUSE • 2018

31


DIGITAL-TV SPECIAL

* d åna

m / : 9 9 4

Detta ingår:

55” Samsung (värde 9.000 kr) •19 kanaler •startavgift •UHD-box •inga andra dolda avgifter * 199:-/m baspaket med Viasat, 24 månaders bindningstid. 300:-/m delbetalning via Ecster. 24 månaders bindningstid Mer information i din butik

50% RUT-AVDRAG

Nu får du göra avdrag på installationen och service av data och IT-relaterad hemelektronik, precis som för städtjänster och snickerijobb. AVDRAGET ÄR HELA 50% AV ARBETSKOSTNADEN

nne

u s, S r a L

JBL BOOMBOX

JBL Boombox trådlös högtalare låter dig njuta av ett fantastiskt ljud hela dagen.

3.999 kr Partycooler

Ord: 4.999 kr

Håller drickan eller ölen välkyld. Ett måste för att svalka sig i sommar. Välkommen in och låt Lars eller någon av våra andra 30 medarbetare hjälpa dig

1.499 kr

Ord: 2.399 kr

SÄFFLE • ÅMÅL • ED • ARVIKA • ÅRJÄNG • SUNNE • BENGTSFORS Gilla oss på Facebook

Din bild- och ljudspecialist i Värmland/Dalsland

SÄFFLE - ÅMÅL - ED - ARVIKA - ÅRJÄNG - SUNNE - BENGTSFORS

Amuse 2018 07 Norra Värmland  
Amuse 2018 07 Norra Värmland  
Advertisement