Page 1

VARSÅGOD! TA MED DIG MAGASINET HEM!

SÖDRA VÄRMLAND & NORRA DALSLAND - APRIL 2018 - AMUSEMAGASINET.SE

rvju

Kändisinte

ANNA HEDLUND Alltid lika aktuell

Säffle Bilar AB

KNEP & KNÅP

RESETIPS

SPORT

Quiz, gåtor, matematik hjälp musen Mia

Missa inte Portugal, ett av Europas mest omväxlande och inbjudande semesterländer

ABB Formula E Ny bil inför säsongen 2018-2019

www.btsrorteknik.se • 070-360 63 12

Vi filmar, rensar, spolar och reparerar med den senaste tekniken inom .. relining/rorinfodring.


Innehåll

info@lavamus.se lavamus.se

22 4

Knep & Knåp

Säffle Bilar

10

054 - 83 www.lavamus.se 32 38 070 - 583 33 54

Foto: Fia

18

Markus sportsida

AMUSE

Distribueras till privatpersoner och tidningsställ (folktäta platser) runtom i Värmland och Dalsland.

24

AMUSE • 2018

Resa, Portugal

ANSVARIG UTGIVARE:

SÄLJ & PRODUKTION:

KONTAKT:

Thomas Olsson

Fredrik Johansson 072-172 23 00

072-363 99 47

redaktion@amusetidningen.se

AMUSE reserverar sig för eventuella tryckfel. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källhänvisning.

Hanna Hedlund

WWW.AMUSEMAGASINET.SE

REDAKTION:

2

Foto: Jessika Jarl

fredrik@amusetidningen.se

Per Johansson

Christoffer Frykestam 073-837 15 65

Markus Rudqvist

christoffer@amusetidningen.se

info@amusetidningen.se

Sundsgatan 19A 661 40 Säffle

Följ oss på Facebook @amusemagasinet

Foto framsida: Redaktionen


Hej tonårsföräldrar!

Föräldratips inför Valborg!

Valborg är inte bara ett tillfälle då vi sjunger in våren och tänder brasor. Det är också en tidpunkt då många tonåringar riskerar att komma i kontakt med alkohol. Tyvärr vet vi också att många av dem begår sin alkoholdebut i samband med Valborg. När alkohol finns med i bilden kan det få både oanade och obehagliga konsekvenser.

• Prata med andra föräldrar om fester, alkohol, tider att vara hemma m.m. • Bjud eller köp aldrig ut alkohol till din tonåring– det signalerar bara att du tycker att det är okej att barnet dricker fastän hon eller han inte är vuxen än. • Visa att du bryr dig. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser. • Kom ihåg – tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger.

I undersökningar har man sett att de flesta tonårsföräldrar tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren, och det stämmer. Även om tonåringar säger att de inte bryr sig, och det är lätt att tro att kompisarna betyder allt, så lyssnar de på sina föräldrar. Forskning visar att ett konsekvent nej till alkohol från föräldrar är en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera. Tänk på det inför Valborg! Vilken inställning har du? Din inställning har stor betydelse för om din tonåring dricker alkohol. Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar oftare att dricka vid tidigare ålder och dricker även mer än barn som inte blivit bjudna hemma. Den som bjuder tonåringar på alkohol visar ju att det är okej att dricka fast man inte är vuxen än. Att inte servera alkohol till minderåriga, hur trevlig och belevad festen än må vara, är ett Valborgstips som visar att man bryr sig!

Veckan före Valborg skickas Tonårsparlören ut till drygt 107 000 vårdnadshavare med barn som fyller 14 år. Tonårsparlören är en bok som fokuserar på de frågor och funderingar kring alkohol som kan uppstå när ditt barn blir tonåring. På tonårsparlören.se ladda ner boken som argument och fakta.

kan du är full av tips,

Magnus

n

Wallgre

AMUSE • 2018

3


text&foto: redaktionen

säfflebilar • säffle

Basim

Christer

Säffle Bilar AB startades för åtta år sedan av Basim Aloann. Verksamheten har sedan dess vuxit stadigt och efter ett flertal flyttar så har nu Basim hamnat rätt på Stamvägen i Säffle där han bedriver sin verksamhet idag. Kanske till skillnad mot de flesta andra som bedriver butiksförsäljning så har digitaliseringen underlättat för Basim men han ser utmaningar i att kunna rekrytera rätt personal! Kanske läser en framtida medarbetare just denna intervju?

H

ej Basim! När startade du din verksamhet? - Det är drygt åtta år sedan jag startade Säfflebilar. Först hade jag firman på Tingvallastrand och sedan i postens gamla lokaler på Västra Storgatan. Nu har vi varit i våra nuvarande lokaler på Stamvägen i fyra år. Vi växte ganska mycket så det var därför vi flyttade men här finns det gott om utrymme att fortsätta växa i och jag är jättenöjd med dessa lokaler. Varför Säffle? - Haha bra fråga! Jag flyttade hit och trivdes väldigt bra så det fick bli här. Jag älskar Säffle och det finns tydligt ett behov här. Kommer det även kunder från andra kommuner? - Ja, vi har kunder i hela Sverige och det har även kommit kunder från grannländer några gånger. När vi får in någon speciell bilmodell så kan de höra av sig från alla möjliga ställen. Vi är aktiva på nätet med våra annonser och det har verkligen förenklat vårt sätt att nå kunder. Jag vet att en del branscher har fått svårt av näthandel men oss har det bara gynnat. Vilken är den mest speciella bil du har fått in? - Den exklusivaste är nog en Porsche som såldes för över en miljon. Nu har vi faktiskt en Porsche Cayenne inne som kostar 650.000:Vilken prisklass är vanligast att ni säljer? - Mest efterfrågan är det på bilar mellan 50- och 150.000:4

AMUSE • 2018

Vad är det svåraste med att driva bilfirma tycker du? - Tycker nog inte att det är så svårt men det kan vara utmanande hitta kompetent personal. Är det ett speciellt kundklientel som kommer till dig? - Oj vad svårt, det är väldigt blandat! Hit kommer så väl yngre som äldre, alla får jag nog svara.

det gäller att ha fokus hela tiden

Berätta lite om hur det skiljer sig nu mot när du startade för åtta år sedan? - Massor! Vi har fler bilar i dag, vi säljer även nya och begagnade däck plus att vi byter däck. Vi har biltvätt och rekond samt att vi utför service på bilar i vår egen verkstad. Jag ser även stora utvecklingsmöjligheter i framtiden eftersom vi har en egen verkstad och stora lokaler. I dag har vi mellan 70-90 bilar inne så mycket har hänt sedan jag startade. Fem snabba med Basim Vad var din första bil? Opel Astra. Favoritmat? Ris, kyckling och curry.

Favoritdryck? Te. Snyggaste bilen enligt dig? Porsche Panamera Vad kör du i dag? Porsche Cayman

H

ej Christer! Vad gjorde du innan du började arbeta på Säffle Bilar? - Jag har tidigare haft eget företag och jobbat inom dagligvaruhandeln. Jag började arbeta här på Säffle Bilar i januari i år. Vad är det svåraste med ditt jobb? - Det gäller att ha fokus hela tiden! Det är svårt att lära sig allt nytt, men det svåraste har nog varit allt administrativt. Men jag tycker att det går väldigt bra! Roligaste med jobbet? - Allt är ganska nytt så det är massor med roliga saker som att få träffa människor framförallt. Tror du det skiljer sig mycket på hur man köper bil i dag än tidigare? - Det är fler som söker på nätet och vet vad de vill ha redan när de kommer hit, mot hur jag tror det var för 15 år sedan. Sedan finns det andra som kommer och tittar flera gånger innan de bestämmer sig och så har det väl alltid varit. ☐ Fem snabba med Christer Vad var din första bil? Saab v4, köpt i dessa lokalerna, fast då tror jag att det hette Svante Olssons bilfirma.

Favoritmat? Vilt Favoritdryck? Amarone Snyggaste bilen enligt dig? Porsche Panamera Vad kör du i dag? Volvo V70


Missa inte vår gemensamma Facebooksida, besök oss på facebook.com/45saffle för nyheter och erbjudanden!

AP Däckservice Brovägen 1

AP Däckcenter Hovslagargatan 1

r 34 Åmål äckjou662 0532-139 0 8800 0 unt! 4 R 1 t 7 e n 72g ar Dy g a d a All

662 91 Säffle 0533-400 88 ÅM SÄ F F L E •

ÅL

Däck i alla prisklasser! Sommardäck i alla prisklasser! •Däck & Fälg P A R T N E R

AP Däckservice AP Däckcenter Som vanligt ingår montering och balansering •Däckservice Brovägen 1 Hovslagaregatan 1 Däckjour 072-714 00 88 Alla dagar dygnet runt 662 91 Säffle 662 34 Åmål •Däckmotell 0533-400 88 0532-139 00

•Däckjour

Ni har väl inte missat att vi har en egen app? Beställ riktiga bilder via vår app Mannefoto bara ladda ner och börja beställa bilder

Shoppa hos oss i

Kvarnbacken

Vill ni ha hjälp att ladda ner appen? Kom in till oss 0533-145 00 www.mannefoto.se vi finns på Facebook

Finns i 8 färger

storlekar upp till 240x340cm även som gångmatta 80cm bredd metervara.

Äntligen har våren och sommarens kollektion i Bambu kommit!

Tunikor, klänningar, toppar, byxor och nattlinnen m.m.

VÄLKOMMEN IN! Östra Storgatan 2, 661 42 SÄFFLE • www.gladigarn.se • 073-801 49 04 Måndag: 14.00-18.00, tisdag-fredag: 10.00-18.00 & lördag: 10.00-14.00

Jonnys Mattor

Östra Storgatan 1, Säffle • 070 -510 12 10 Öppettider: Måndag-onsdag: 10.00-18.00 och torsdag 10.00-13.00 AMUSE • 2018

5


VETENSKAP

HOMO ERECTUS

UPPTÄCK VETENSKAPENS FANTASTISKA VÄRLD ALLOSAURUS

Allosaurus (annan ödla) är ett släkte Theropoder som var 8,5 meter långa men kunde bli upp till 12 meter långa, av vilket den skräckinjagande skallen utgjorde 75 cm av längden.

D

en levde under senare delen av Juraperioden, för mellan 155 och 145 miljoner år sedan, och var det vanligaste stora rovdjuret i dagens Nordamerika. Den har också påträffats i Europa. Den delade omgivningen med flera släkten av gigantiska Sauropoder som till exempel Apatosaurus, Diplodocus och Camarasaurus, jämte andra stora Herbivorer som Stegosaurus och Camptosaurus, vilka alla kan ha varit tänkbara byten för rovdjuret. Den fick sitt namn eftersom dess ryggkotor skiljer sig åt från andra dinosauriers. Namnet kommer från de grekiska orden allos som betyder egendomlig eller olik samt saurus som betyder ödla eller reptil. Släktet Allosaurus tillhörde familjen Allosauridae, den största familjen rovdjur innan Tyrannosauriderna dök upp, och var således släkt med Giganotosaurus och Mapusaurus - två av de allra största köttätande landdjur vetenskapen känner till. Dessa levde dock i Sydamerika och Afrika senare än Allosaurus. Mer skrala fynd av mindre arter som liknar Allosaurus men som dateras till övre krita i Nordamerika och Australien antyder att dessa mångsidiga jägare kan ha överlevt massutdöendet i slutet av Juraperioden för 144 miljoner år sedan. Fukuiraptor från övre krita i Japan har visat sig vara en allosaurid och kan vara samma djur som en australiensisk allosaurie. Samtida allosaurider var till exempel Yangchuanosaurus och den större, massiva Torvosaurus. Släkten tillhörande familjen allosaurider har hittats på alla kontinenter utom Antarktis.

Homo erectus – den upprätt(gående) människan är en utdöd art av släktet människor. Detta är den människoart som har överlevt längst tid på jorden, och var dessutom den första människoart som spred sig till flera kontinenter.

H

omo erectus utvecklades i Afrika och utvandrade till både Asien och Europa. De äldsta fynden har med säkerhet daterats till 1,8 miljoner år, och förmodligen är vissa fynd 1,9 miljoner år gamla, men det är omstritt om dessa fynd ska räknas till Homo erectus eller Homo ergaster. Homo erectus fanns kvar i världen för bara 50 000 år sedan, och var således under en kort tid samtida med oss (Homo sapiens) och med Neanderthalmänniskan. Hon började regelbundet använda eld för matlagning för minst en halv miljon år sedan, och kunde tillgodogöra sig så mycket mer av födan att hjärnan började växa i storlek. Den moderna människan har med stor säkerhet sitt ursprung i afrikanska Homo erectus, möjligen via en mellanliggande art kallad Homo heidelbergensis. Den genetiska forskningen på mitokondrie-DNA, som ärvs från mödernet, har visat att förmodern till alla moderna människor, Homo sapiens, som nu lever på jorden utvecklades i Afrika och ättlingarna utvandrade sedan därifrån. Homo erectus utanför Afrika har givit få om ens några genetiska bidrag till den moderna människan. Det finns endast svagare stöd i forskningen för att någon population av Homo sapiens skulle ha fått avkomma med eller utvecklats ur grupper av Homo erectus som levt utanför Afrika. ☐

Källa: Wikipedia Källa: Wikipedia

6

AMUSE • 2018


Vi planerar att ha 1-2 auktioner i månaden

Nästa auktion är söndagen den 29 april kl 12.00

Välkomna att höra av er om ni har dödsbon, delar av hem eller enstaka objekt ni vill avyttra Med vänlig hälsning Ewa Fritzon, Lars Andersson, Mats Ögren

073-066 01 08 Nystartad auktionsfirma med god erfarenhet av auktionsbranschen

Bondegatan 1, Åmål

exklusiva spabad

Av Högsta Kvalitet till Låga priser

076 - 822 47 17

info@aquaspringspa.se

www.aquaspringspa.se MP Trading Sweden AB • Västra bangatan 4, 662 34 Åmål

Trallvänlig vår! Kärnfurutall

GLIMT.tv

Vi he

Har du inte Glimt TV i din TV-ruta än? För närvarande kan du hitta oss på kanalplatserna nedan. Om du

Vi tro TV-ka värm på gli

Vi dri nöjda fråga fram fråga

har en annan TV-leverantör kan du fortfarande se alla våra program på vår webbplats, glimt.tv.

295:–

Där kan du även skicka in alla dina frågor, synpunkter och programmidéer. Välkommen!

/kvm

Ord. pris: 319:–/kvm

Kanalplats S08, D20

GLIMT.tv Stavrex Markskruv Från

325:–

Har du inte Glimt TV i din TV-ruta än? För närvarande kan du hitta oss på kanalplatserna nedan. Om du har en annan TV-leverantör kan du fortfarande se alla våra program på vår webbplats, glimt.tv. Där kan du även skicka in alla dina frågor, synpunkter och programmidéer. Välkommen! 4

ÅmÅl Drottning Kristinas V 6 / 0532-79 72 00 Kanalplats S08, D20 www.optimera.se

Kanalplats 500

Kanalplats 451

Kanalplats 500

Kanalplats 451

Vi heter Glimt TV. Vi drivs av en omåttlig nyfikenhet, så egentligen är vi sällan nöjda med just en glimt; utan vi vill veta mer, tränga bakom, fråga varför och förstå sammanhang. Vi stressar helst inte fram det allra senaste, utan tar oss hellre tid att ställa en fråga till och låta dem vi träffar få prata till punkt. Vi tror att det finns utrymme för en sådan TV-kanal i Värmland. Vi når redan över 120 000 värmlänningar och du hittar oss i de flesta kabel-TV-nät och på glimt.tv – vi ses!

/glimttv

/glimttv AMUSE • 2018

7


K

rönika

AMUSE är väldigt glada att få presentera vårt samarbete med Christina på Grön Ko café & saluhall i Säffle. Det innebär att Christina kommer en gång i månaden att skriva i vår tidning, superkul!

Presentation På Grön ko cafe & saluhall har vi intensiva Christina Jonsson veckor, med en strid ström av sportlovsfirare på väg till och från fjällen. För oss och alla som älskar snö och skidåkning har den här vintern varit fantastisk! Med vårt läge längs E45:an i Värmlandsbro, har vi blivit lite av en vägkrog, där många stannar till för att äta, fika och handla! Vi är glada att så många väljer att stanna hos oss och sedan återkommer år efter år! Det kan man se i våra gästböcker som snart fyllt en hel vedkorg efter alla 10 år vi faktiskt funnits här! Vi öppnade i september 2008 till skördefesten och fyller alltså 10 år nu i september! Det känns fantastiskt roligt att vi klarat av det ända hit! Från start var det endast värmländska småskaliga livsmedelsproducenter som fick plats med sina fina produkter i vår saluhall tillsammans med vårt eget Krav/ ekologiska kött eftersom vi ville skapa en plattform för Värmlandsmat att finnas under ett och samma tak! Genom åren har en del slutat producera av olika skäl och närproducerat och utvalt har fått plats i hyllorna också. Nu ska vi utvecklas framåt och uppdatera våra lokaler och lite av sortimentet inför vårt 10-årsfirande i september! Innan dess hoppas vi på en strid ström av påsklovsfirare och sommarens semesterfirande som förhoppningsvis väljer att stanna till hos oss!

8

oo Valkomna!

AMUSE • 2018

10% RABATT KOD: NF16

Nordic Fighter AB

Skvadronvägen 12, 702 27 Örebro www.nordicfighter.com - info@nordicfighter.com


Det självklara städvalet i

VÄRMLAND & DALSLAND!

Problem med avloppet? Ta hjälp av proffs! Vi har upp till 15 års erfarenhet av problemlösningar när det gäller avlopp. Vi filmar, rensar, spolar och reparerar med den senaste tekniken inom relining/rörinfodring.

VI HJÄLPER ER MED G! ALL TYP AV STÄDNIN

HULTFELDT STÄD & FÖNSTERPUTS AB m mail@hultfeldt.se O 0533 - 108 10 Q www.hultfeldt.se

www.btsrorteknik.se 070-360 63 12

Service och reparationer på det mesta från gräsklippare till grävmaskiner, i fält eller verkstad

076 - 126 02 66

CLEAN TOUCH

PRISERNA gäller HANDTVÄTT av personbilar! Rengöring av bil: - Utvändig handtvätt - Avfettning+schampo Endast - Invändig rengöring - Dammsugning - Fönsterputs - Tvättning mellan dörrkanter - Fälgrengöring - Snabbvax (spray) - Torkning

249:Vi tvättar din bil med de bästa produkterna! Rengöring av bil: utvändigt, schampo och torkning

99:-

Vi har låga priser & Erbjudanden. Låt oss ta hand om din bil

de bilar.

Alltid 100% Handtvättan

Bilhandtvätt. Polering. Vaxning. Lackförsegling. Kemtvätt Säten+golv. Underspolning. Asfaltborttagning. Motortvätt.

Öppettider: Mån-fre: 8.00-17.00, Lör: 10.00-17.00 • Tingvallastrand 12, Säffle • 0700-162 671 AMUSE • 2018

9


H

intervju • hanna hedlund

anna Hedlund Hedlund anna

text: redaktionen, foto: jessika jarl

Hanna Hedlund växte upp i Kilafors i Bollnäs kommun. När hon fick möjligheten att delta på en professionell jobbaudition till Wallmans salonger i Stockholm så tog hon självklart vara på chansen. Hanna jobbade på Wallmans i två år och därefter väntade spännande evenemang som Melodifestivalen 2000, domare i underhållningsprogrammet Talang 2007, ”Körslaget” och massa mer!

H

ej Hanna, hur hamnade du i nöjesbranschen? - Mitt allra första professionella jobb var på Wallmans salonger i Stockholm. Jag gick på audition och sedan jobbade jag där i nästan två år, det var väl min inkörsport till nöjesbranschen kan man säga. Vilka utbildningar har du gått? - Jag har gått utbildning i sångteknik och teater i flera år och även i dans samt utbildat mig till teaterpedagog. Vem är den trevligaste kändisen du jobbat med? - Det är svårt att säga, de allra flesta som jag har jobbat med och jobbar med är trevliga!

Du är gift med sångaren Martin Stenmarck! Hur träffades ni? - Vi träffades på en personalfest som slutade med att vi blev inlåsta på en restaurang i Gamla stan i Stockholm. Vi satt i en skrubb och pratade lite och märkte plötsligt att det blev väldigt tyst utanför. Vi tittade ut och det visade sig att restaurangen hade stängt, låst och larmats. Vi sov över och blev utsläppta av städarna dagen därpå. Hur ser dina planer ut för 2018? - Jag har påbörjat arbetet med en ny platta 10

AMUSE • 2018

som är en fortsättning av min förra skiva ”Det är jag som är mamman” som släpptes för ungefär nio år sedan. Jag kände att det var dags nu och tanken är att börja spela in under våren och i höst.

varit och är bland det roligaste jag har gjort. Att få äran att vara med från idéstadiet och skapa något som blivit en sådan succé tillsammans med människor som jag tycker så mycket om både privat och professionellt.

Vad sysslar du helst med, musik eller teater? - Jag har just nu världens roligaste jobb där jag både sjunger och spelar teater i föreställningen ”Kort, glad och tacksam” tillsammans med Ola Forssmed, Pernilla Wahlgren, Kim Sulocki och Måns Nathanaelson. Det skulle vara kul att prova någon riktigt dramatisk ”talteater” i framtiden eftersom jag mestadels varit med i komedier och musikaler. ”Funny girl” och ”Les miserables” är två av flera musikaler jag skulle vilja testa på att delta i. Det är så svårt, så jag kan inte välja!

Pernilla och jag har jobbat tillsammans i flera uppsättningar och även gjort Melodifestivalen tillsammans. Jag älskar att jobba med henne och det är så kul att vi gör ”Kort, glad och tacksam” ända fram till jul tillsammans.

mitt råd är att de ska följa sitt hjärta.

Berätta om ditt samarbete med Pernilla Wahlgren i ”Kort, glad och tacksam” - Det hela började med att Pernilla frågade om jag ville vara med i hennes jubileumsshow. Det var redan från början tydligt vilka hon villa ha med och att vi alla skulle vara med och utforma föreställningen tillsammans. Det har

Din syster Lina Hedlund (Alcazar) är även hon i nöjesbranschen, har ni haft hjälp av varandra? - Absolut! Vi är bästa vänner och vill varandra det bästa! Man kan säga att vi är varandras ”bollplank” och vi är väldigt ärliga mot varandra. Du och Martin har barn tillsammans. Om någon av era barn skulle vilja börja jobba i nöjesbranschen, vilka råd skulle du ge? - Mitt råd är att de ska följa sitt hjärta! Har du något trevligt minne från Värmland att dela med dig av? - Ja! Värmland tycker jag mycket om, det påminner lite om Hälsingland som jag är uppvuxen i. Jag har dessutom haft äran att spela Anna i ”Värmlänningarna” i Ransäter. ☐


FEM SNABBA FRÅGOR Mest kända du träffat? Kungen och drottningen Drömresa? Australien Favoritmat? Asiatiskt Ser helst på TV? Just nu ”Bonusfamiljen” Vad stod det i ditt senast inkommande sms? ”Kom till Söder, vi tar en kaffe nu.”


Lena från Gourmanderiet tipsar!

K

K

rönika

AMUSE är väldigt nöjda över att få presentera vårt samarbete med Lena från Gourmanderiet. Under de kommande månaderna kommer Lena att tipsa om olika smakrika maträtter och delikatesser.

Nu när äntligen våren har anlänt så blir jag sugen på lätta, gröna och fräscha rätter. Sallader både som förrätt, huvudrätt eller tillbehör står högt upp på min önskelista. Så jag tar tillfället i akt och berättar lite om burrata. Vad är burrata undrar du? Tja, det är inget annat än världens godaste färskost. Den kommer från klacken på den italienska stöveln även kallat Apulien i södra Italien. Den görs på buffelmjölk och är enkelt förklarat en mozzarellaboll som man fyllt med bitar av mer burrata och grädde. När du delar den så rinner det ut ljuvlig ost och krämig grädde. Smaken är mycket mild och gräddig, och den behöver lite salt och gärna en fin olivolja för att komma till sin rätt. Den tillverkas främst på våren och sommaren, och ska ätas så snart som möjligt efter tillverkningen eftersom det är en färskost. Burrata kan njutas i ensam majestät men passar utmärkt till lite prosciutto, på lyxigaste pizzan, i sallader och till pastarätter. Den finns i olika kvalitéer och prisklasser, och precis som med mycket annat så är det så att du får vad du betalar för. De dyrare tagit sig till Sverige från Italien med expressfrakt, och det drar naturligtvis upp priset, men jag lovar - det är värt varje krona. Så hur ska du då servera den här italienska gräddbollen? Det enklaste sättet är att lägga burratan i en djup tallrik, bryt den försiktigt i bitar, ringla över en riktigt god, grön pepprig olivolja, strö över lite flingsalt och dra sedan två varv med pepparkvarnen över osten. Sen är det bara att äta den med sked, och njuta av varje tugga. Burrata betyder smörig och ett sätt att balansera upp den gräddiga smaken är att servera ett riktigt torrt bubbel till. Om du vill göra en en enkel, men ack så ljuvlig sallad med burrata, så är Caprese Burrata det enda alternativet. När de svenska jordgubbarna är i säsong tycker jag att du ska prova att byta ut tomatskivorna mot skivade jordgubbar. Till 4 personer behöver du: Burrata ca 200 gr 20 små tomater med mycket smak, gärna i olika färger 3 msk olivolja, gärna en gräsig och pepprig sort Några droppar balsamvinäger 20 basilikablad Flingsalt Nymalen svartpeppar 1/2 dl rostade pinjenötter (valfritt) Några skivor rostat surdegsbröd

rönika

Håkan Mattsson SPARRIS Vit eller grön? Den livslånga frågan. För egen del så föredrar jag vit även om den gröna har sin charm och mångsidighet. Jag pratar såklart om sparris. Denna gudagåva till köksbordet, Den ultimata grönsaken helt enkelt, för att den kan ätas alldeles alena och ändå vara mer än tillräcklig för att utgöra en utsökt måltid. Dessutom finns det ingen primör som får mig så taggad på våren som nyplockad sparris, ett av de säkraste vårtecknen för oss kockar helt enkelt. Vill man göra mig sådär riktigt vårlycklig så ska man bjuda mig på nykokt vit sparris, varsamt behandlad så den fortfarande har det där karakteristiska knäcket i sig. Kokad i rejält saltat vatten, och sedan överöst med groteska mängder hemslagen hollandaise. Glöm för guds skull inte cesten i såsen, må förfula men ger tuenfalt åter i smak och fräschör. Trycker man sedan ett kallt glas prima torr Riesling i näven på mig och ställer fram ett tryffeljärn med tillhörande bit tryffel så är man min vän i all evighet. Viktigt är också att det är ett berg med sparris, ty sparris vill man äta i stor mängd. Vår vän den gröna sparrisen däremot, den mångsidiga brodern. Den kan vi behandla på mångt fler sätt. Vit sparris äter jag helst enbart som beskrivet ovan medans den gröna har tusentals variationer, Funkar tex alldeles ypperligt som tillbehör till en fin köttbit, firre eller en bit halloumi. Jag steker oftast sparris i enbart brynt smör, tycker det blir bäst så helt enkelt men råkar jag händelsevis någon enstaka gång tajma att det ligger sparris i kylen och grillen är på , då gäller det att passa på. Skala, knäcka änden å sen raskt på grillen, ge lite färg och sen rota fram den där magiska biten lagrad parmesan och riv som det inte fanns någon morgondag. När de gröna underverken är täckta med ost så är det bara att sticka gaffeln i och njuta. Chardonneyen har ni redan hällt upp medans ni tände grillen, så det är bara att skölja ner härligheten, sätta sig tillrätta och njuta av den stundande sommarvärmen och låta vintern sakta glida bort i glömska.

Dela tomterna i kvartar och bryt burratan i mindre bitar, toppa med färsk basilika. Ringla på olivolja och en skvätt balsamvinäger. Strö på lite flingsalt, nymalen svartpeppar och eventuellt rostade pinjenötter. Rosta surdegsbrödet och servera sedan dem till salladen. Med det önskar jag dig en solig och varm vår! Vi ses i majnumret! Lena Odh, ägare till Gourmetboden, en butik i saluhallen I samarbete med Gourmanderiet Gourmanderiet 12

AMUSE • 2018

I samarbete med Håkan Mattsson, VD/Kökschef på Krokstad Herrgård


Under några roliga och intressanta dagar har vi många leverantörer på plats i våra butiker med massor av trevliga och roliga nyheter. Nu har du chansen att se, känna, tycka till och prata om deras produkter.

Nu händer det enochhel del på Sundsgatan! Välkommen till våra butiker vår Roadshow. 19 okt Säffle 25 okt Arvika

24 okt Sunne 26 okt Årjäng

PIZZERIA MONTREAL

JL Reklam Hörby

17 okt Bengtsfors 18 okt Åmål även fått Fritidsbanken på gatan Två nyöppnade butiker och vi har

Ta chansen och kom in och se det senaste inom nätverk, kameraövervakning, LUNCH KL. 11:00-14:00 (MÅNDAG - FREDAG) projektorer, Loewe TV och mycket (Gäller pizzor 1 - 34) mycket mer. PIZZA, DRICKA, SALLAD 65:- • KEBAB m. BRÖD + DRICKA 65:- • KEBAB m. POMMES FRITES 75:Tel. 0533 - 151 50 • Sundsgatan 21, 661 42 Säffle • Måndag - lördag: 11.00 - 22.00 och söndag: 12.00 - 22.00

Vi bjuder på lite gott tilltugg under dagarna!

Lundells Hjärtligt välkomna!

Spel • Tidningar • Konfektyr • Tobak

Följande leverantörer är med på vår Roadshow:

Sundsgatan 26A, 661 42 Säffle • 0533-104 51

SÄFFLE, ÅMÅL, ED, ARVIKA, ÅRJÄNG, SUNNE & BENGTSFORS SÄFFLE: Östra Storgatan 15, 0533-103 90 • ÅMÅL: Kungsgatan 16, 0532-103 65 • ED: Jordbrovägen 8, 0534-121 20 • ARVIKA: Kyrkogatan 28, 0570-138 55 ÅRJÄNG: Storgatan 58, 0573-105 82 • SUNNE: Storgatan 29, 0565-103 43 • BENGTSFORS: Storgatan 8, 0531-617 95

Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-14

VI HAR ÖPPNAT PÅ SUNDSGATAN 19 I SÄFFLE. MASSOR AV BEGAGNADE TV-SPEL OCH TUSENTALS VINYLSKIVOR! 070 - 070 99 00 FÖR MER INFO, SE ANNONSEN PÅ SID 30

SHAM Butik varmt välkomna in önskar nour alsaadi dam & barn kläder

Glöm inte att gilla oss på facebook facebook.com/SHAM-BUTIK-1758633970839971

Sundsgatan 19B, Säffle • Måndag - lördag: 11.00 - 18.00, söndag: stängt • 070 - 146 46 01

Anette Johansson & Ann Hidén Sundsgatan 17, Säffle

0533 - 101 11 Hundfoder, kattfoder, akvariefisk och växter, akvarium, akvarietillbehör, reptilfoder, kattsand, godis, leksaker kosttillskott, schampo, antifästingpreparat, halsband, koppel transportburar och mycket mer. Sundsgatan 15, 661 40 Säffle • 0533-16916 • jyckebo@telia.com • Öppettider: måndag - fredag: 10.00-18.00 & lördag 10.00-13.00 AMUSE • 2018

13

VARMT VÄLKOMNA TILL OSS PÅ SUNDSGATAN

Mån - fre: 9.00-18.00, Lördag: 9.00 - 15.00 & Söndag: 10.00 - 13.00


K

K

rönika

rönika

Mina funderingar

Stig Norder Journalistik & förändring

V

år framtida demokrati beror bl a på journalistiken som kunskapsförmedlare. Får vi som medborgare inte tillräcklig kunskap om den föränderliga värld som vi lever i, kommer vi inte att fatta politiska beslut som gör att samhället på ett bra sätt klarar utmaningarna.

Börja träna efter 65 år? Ingen har väl missat att det väldigt ofta lyfts fram i reportagestudier om ”nyttan av att träna” och hålla sig vid god fysisk form efter fyllda 65 år? Enligt fakta från WHO kommer det år2020 att globalt finnas fler i åldern 60 år och uppåt än det finns barn 5 år och yngre. (!) Till trots för att vi idag lever längre finns det inga bevis på att vår hälsa är bättre nu än förr, dvs vi kan inte säga att eftersom vi har bättre metoder och mediciner än tidigare så lever vi längre pga. det. (Även om det har en viss betydelse). Vår livskvalité i hög ålder är inte bättre bara för att vi blir äldre än förut. Hänger du med? Frågan är, Vad gör DU för att förhindra att din kropp förfaller? För: OM du vill ha ett liv efter 65 år som är fyllt av energi och där du kan fortsätta vara oberoende av andra och inte bara bli gammal och svag på grund av ålder – ja då är det hög tid att börja träna så att du ”konserverar” dig och rustar dig stark! Vi kan inte tro att vi alltid kommer att orka bära hem matkassarna om vi inte bestämmer oss för hur vi ska behålla vår förmåga att faktiskt göra det. Många gånger ser jag äldre personer i butiken som går och hänger över kundvagnen för att de inte orkar gå. (Eller är det lathet?) Och jag tänker på hur livskvalitén begränsas för många av diverse skavanker. Jag tycker det är synd! För det behöver inte vara så. Jag skulle så gärna vilja inspirera dem till att ta hand om sin situation; börja träna upp sina onda/stela höfter eller fotleder - för det går att göra något åt det. Med en kombination av styrka/balans/rörlighetsträning kan man komma långt. Andra gånger så är det ryggen eller ett överbelastat knä som hindrar ett naturligt rörelsemönster. Även här kan vi förbättra med träning. Acceptera inte att ”bara för att jag blivit gammal” så ska det väl vara så… Har man ont någonstans så kan det vara lätt att tro att man inte ska vara aktiv utan ta det lugnt. Det kan fort bli en ond cirkel… vikten ökar, orken minskar du blir svagare osv. plötsligt sitter du där och kommer ingen vart. Artros och smärtproblematik när vi åldras är vanligt och att förvänta med stigande ålder men det är inte farligt snarare tvärtom. Att då träna med fokus på cirkulation kan i många tillfällen bidra med att reducera detta. Rätt doserad träning och med tyngre belastning allt eftersom du mästrar och blir starkare så kan du faktiskt göra väldigt mycket själv för att förbättra din situation. Att starta varje morgon med en ”pillerfrukost” borde också vara en tankeväckare. Vore det inte underbart om du kunde slippa en del av dem genom att träna? Högt blodtryck, diabetes typ-2, hjärtkärlsjukdom kan vi påverka genom att träna vår styrka samt konditionshöjande aktiviteter. Du har ett aktivt val att göra: förebygga och hålla dig stark både i sinnet och kroppsligt ELLER bara ”acceptera” att nu är jag så gammal att då ska jag väl känna mig svag… INGEN av mina seniorer som jag tränar känner sig gamla. Det är kanske först när de ser i spegeln, ja, du förstår. Kom igen! Det är aldrig försent att starta.

Mvh, Maria PULS Torsby

14

AMUSE • 2018

Tyvärr uppfattar jag det som att det finns en trend (eller det kanske alltid varit så) att en stor del av nyheter och debatt ägnas åt att åstadkomma korta slagkraftiga repliker. Krav på lokala sjukhus ska ge all tänkbar vård är inte realistisk. Större säkerhet och krav på allt större resurser ger bättre vårdkvalitet, men kräver ofta att vården centraliseras till ett fåtal platser. Jag har fått en ablation utförd, avdelningen gör ca två per dag eller ca 500 per år. Jag drabbades av ett blodtrycksfall som gjorde att ingreppet tog sex timmar i stället för två. Problemet uppstår någon gång per år. Att endast ett fåtal sjukhus i Sverige utför ingreppet kan ha räddat mitt liv, jag tog och tar gärna restid och lång väg hem mot att få fortsätta leva. Att som journalist hävda, att politiker och vårdplanerare har rätt och att aktivister för lokal vård i många fall har fel, är en tuff uppgift. Ges inte argumenten för de impopulära besluten, får vi drev mot de politiker som försöker se till att resurser används på bra sätt. Kampen mot rasism och populism kan inte föras med hur enkla argument som helst. Ett förslag eller åsikt ska inte bedömas på grund av avsändaren utan på grund av sitt innehåll. Religiösa grupper med en människosyn som förnekar lika rättigheter för kvinnor och män och som avvisar vetenskapliga belägg för t ex evolutionen, bör bemötas även om de tillhör en marginaliserad grupp. Jag har svårt att förstå tillstånd för religiösa skolor. Religion kan utövas i församlingen, skolan bör vara fri. Även om Donald Trump har en helt befängd argumentation bör man se att det finns stor anledning att förbereda sig på en förändring av den global handeln. Det är inte handelshinder och tullar som jag avser, utan en förändring av växelkurserna. Att Trump tar upp frågan innebär inte att allt är fel. Stora delar av världen kommer att höja sin standard och Asien kommer att nå vår medelinkomst. Vi har blivit vana med tillgång på billig arbetskraft och ser detta som bestående, men vi har redan nu knappast några varor som inte Asien producerar till bättre priser. Vi i väst måste på nytt bygga upp en konkurrenskraftig industri som kan sälja varor till Asien. Jag anser att vi på allvar måste bekämpa att förmögenheter byggs upp med handel, inte med produktion, och få en mer realistisk syn på vad ”vi har råd med”. För närvarande är det arbetarna i Asien som producerar de varor som bygger vårt välstånd. Vi behöver för att på nytt bygga upp industrin många nya arbetare. Både svenskar och invandrare krävs i den uppbyggnaden. Har jag rätt, är det ett stort misslyckande att inte journalister och media har kunnat förmedla detta kraftfullare än vad som skett. Mer information på webbplatsen ”mina-funderingar.nu”


MATRECEPT Vardagsbiffar med grönsaksmos Snabblagade favoritbiffar. Riven morot gör dem extra saftiga!

Ingredienser (2 pers)

Gör så här 1. Skala och nhacka löken. Riv moroten. Blanda nötfärsen med lök, morot, dijonsenap, 1 tsk salt, 2 krm peppar och crème fraiche.

Biff

2. Forma biffar och stek dem i smör i en stekpanna, ca 4 minuter på varje sida.

200 g nötfärs 1 lök 1 morot 3 msk lätt crème fraiche 2 tsk dijonsenap

3. Koka under tiden blomkål och broccoli i små buketter tills de blir mjuka. Häll av kokspadet, men spara lite. Mixa grönsakerna och späd med kokspadet till fast konsistens. Hacka gräslöken. Rör ner crème fraiche och gräslök och smaka av med ca 1 tsk salt och 2 krm peppar.

Mos 1/2 blomkålshuvud 1 broccoli 1 liten knippa gräslök 3 msk lätt crème fraiche salt och peppar blandad grönsallad med tomater till servering

Linssoppa med morot

Barn älskar den, och det gör vuxna också. Superenkel att göra. Du som är skeptisk till linser, prova den här soppan så är du fast.

Ingredienser (cirka 3 pers)

4 morötter 1 lök 1 grönsaksbuljongtärning 6 dl vatten 1 dl röda linser 1 dl lätt crème fraiche ca 1 msk pressad citronsaft bladpersilja att dekorera med salt och peppar

Gör så här 1. Skala och skär morötterna i slantar. Skala och grovhacka löken. Lägg detta tillsammans med vatten och buljongtärning i en stor kastrull. 2. Låt koka upp. Koka tills morötterna börjar mjukna. 3. Tillsätt linserna och koka ca 15 min. Tillsätt crème fraiche och citronsaft. Mixa slät och smaka av med salt och nymald peppar. Dekorera med persilja.

I samarbete med Itrim.se


BENGTSFORS •

kalender

6/3-25/4

6-14/4

9/4 16:00

Arrangör: Hantverksmagasinet Plats: Hantverksmagasinet, Åmål

Arrangör: Målargruppen Åmål Plats: Kulturhuset Silvénska Villan, Säffle

Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek, Säffle

UTSTÄLLNING PÅ HANTVERKSMAGASINET: ANNIKA KORALL

KONSTUTSTÄLLNING MÅLARGRUPPEN FRÅN ÅMÅL

6/4 19:00

3/4 10:00-16:00

OLA MAGNELL STICKA – DETALJER SOM GÖR Plats: Medborgarhuset, Säffle SKILLNAD: EN FÄRGSPRAKANDE UTSTÄLLNING AV 7, 14, 21, 28/4, 5/5 11:00 ULLA ENGQUIST LÖRDAGSCAFÉ

Arrangör: Halmens Hus Arrangör: Kulturhuset Silvénska Villan Plats: Halmens Hus Gammelgården Bengt- Plats: Kulturhuset Silvénska, Säffle fors

7, 14, 21, 28/4 11:00

3, 10, 24/4 17:30-19:30

SAGOKUL PÅ SÄFFLE BIBLIOTEK

SUNDSGATAN 19, SÄFFLE 070-070 99 00

FOLKDANS MED SÄFFLE FOLKDANSLAG

Arrangör: Säffle Folkdanslag Plats: Medborgarhuset, Säffle

BINGO PÅ MEDIS

Arrangör: SK Sifhälla Plats: Medborgarhuset Rotundan, Säffle

Arrangör: Naturskyddsföreningen i Säffle Plats: Vision Bylunda, Säffle

12/4 18:00

7/4 14:00-14:35

Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek, Säffle

MASSOR AV BEGAGNADE TV-SPEL ALLT FRÅN SENT 70-TAL FRAM TILL NUTID!

VIKA BAND - JAZZ PÅ ROYAL

Arrangör: Seffle Jazz Club Plats: First Hotel Royal, Säffle

8/4 15:00

VÄRMLANDSBRO WATER CONCERT 2018

Arrangör: Säffle kyrkliga samfällighet Plats: Bro kyrka, Säffle

8/4 18:00-21:00

6, 7/4 10:00-17:00

KONSTUTSTÄLLNING PÅ SOLBACKEN BILLINGSFORS

Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek, Säffle

Arrangör: Säffle Filmstudio Plats: Sagabiografen, Säffle

7/4 15:00

Arrangör: Försvarsutbildarna Åmål, Studieförbundet Vuxenskolan Plats: Saga Bio, Åmål

10/4 15:30-16:30 ”PYSSEL OCH KNÅP”.

7/4 13:00-15:00

Arrangör: Westpoint Event AB Plats: Medborgarhuset, Säffle

DANIEL POOHL EXTREMHÖGERN ÄR TILLBAKA

VÄRMLANDSKÖRVSDAG

Arrangör: Westpoint Event AB Plats: Medborgarhuset, Säffle

10/4 19:00

BABBLARNA PÅ MEDIS

5/4 18:30

10/4 11:30-13:30

Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek, Säffle

FÅGELHOLKSBYGGE PÅ VISION BYLUNDA

4, 11, 18, 25/4, 2/5 19:00

SLÄKTFORSKARJOUR! MED SÄFFLE SLÄKTFORSKARGRUPP

BUGGKURS OCH MOTIONSDANS I TVETA BYGDEGÅRD

Plats: Tveta Bygdegård, Säffle

Arrangör: Solbackens äldrebooende Plats: Solbackens äldrebooende

SÄFFLE FILMSTUDIO GER MÅSTE GITT

VARFÖR TIGGER ROMER I SÄFFLE?

14, 15/4 11:00-13:00

SÄFFLE GAMLA VATTENTORN ”FOREST OF SÄFFLE” Arrangör: Säffle kommun Plats: Gamla Vattentornet, Säffle

14/4 15:00

MALTWHISKY-VM 2018

Arrangör: Whiskyspot, Åmåls Livsnjutarsällskap, Svenska Whiskyförbundet samt Studieförbundet Vuxenskolan Plats: Gamla Tingshuset, Norra Långgatan 19, Åmål

15/4 16:00

STEVE DOBROGOSZ MASS

Arrangör: Säffle pastorat Plats: By kyrka, Säffle

Källa: visitvarmland.se, vastsverige.com

Kurser 2018 • Biodling

• Kyrkogårdsvandring

• Gitarrkomp för nybörjare

• Lappteknik

• Introduktionsutb. B-körkort

• Motorsågskörkort A+B+C

• Data grundkurs/fortsättning

• Navigation – förarintyg för båt

• Fisketillsyn

• Personlig utveckling

• Handarbetscafé

• Röjsågskörkort A + B

• Hundpsykologi

• Släktforskning

SV Värmland | Säffle Gilla oss på facebook.com/ svsaffle

16

AMUSE • 2018

Hamngatan 5 • 66130 Säffle • 0533-149 10 Varmland@sv.se • www.svvarmland.se/saffle Öppetider: Mån 13-16, tis-tors 9-16

Studieförbundet Vuxenskolan


SÄFFLE • ÅMÅL 16/4

MÅNADENS FILM: VIDEOVERKSTAN, GALENSKAPARNA MM

Arrangör: Videoverkstan, Galenskaparna mfl Plats: Saga Bio, Åmål

17/4 16:00-20:00

BYGG- OCH BOMÄSSA 2018

Arrangör: JLB Bygghandel AB Plats: Medborgarhuset, Säffle

28/4 11:00-15:00

TRÄDGÅRDSDAG I TVETA BYGDEGÅRD

Arrangör: Tveta Bygdegårdsförening Plats: Tveta Bygdegård, Säffle

28/4 13:00

SK SIFHÄLLA FOTBOLLSSÄSONG 2018

Arrangör: SK Sifhälla Plats: Sporthälla Idrottsplats, Säffle

20/4 19:00-20:30

29/4 14:00, 17:00 MALTE HALLQUIST – LEKA LIVET! MOVE IT - GLITTER OCH FART! PÅ MEDBORGARHUSETS SCEN Arrangör: Move It - Dansförening

1/5

TRAV

Arrangör: Åmålstravet Plats: Åmålstravet

2/5

HARRY POTTER-DAGEN!

Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek, Säffle

3/5 19:00

SÄFFLE MUSIKSKOLAS ELEVKONSERT

Arrangör: Besterman AB, Säffle Plats: Medborgarhuset, Säffle

Plats: Medborgarhuset, Säffle

Arrangör: Säffle kommun Plats: Medborgarhuset, Säffle

12/4 09:00-14:00

30/4 19:00

TRADITIONSENLIG VALBORGSKONSERT

5/5 09:00

Arrangör: Säffle Musikförening Plats: Centrumkyrkan, Säffle, Solparken, Säffle

Arrangör: Säffle Motocrossklubb Plats: Kocklanda, Säffle

30/4 21:00

GUIDAD VANDRING YTTRE BODANE

VÅRMARKNAD I ÅMÅL

Arrangör: Åmålsalliansen/IFK Åmål Plats: Åmåls centrum

21/4 10:00-14:00

LOPPMARKNAD PÅ MEDBORGARHUSET

ANTIKRUNDA I ESKILSÄTER BYGDEGÅRD

Arrangör: Västkuststiftelsen Plats: Samling sker vid reservatets parkering norr om Köpmannebro (koordinater: 58°49’17.7”N 12°34’26.5”E)

exklusiva spabad

21/4 15:00

Arrangör: Gillbergas Hembygdsförening Plats: Marknadsbodarna, V. Nysäter

6/5 10:00-15:00

Av Högsta Kvalitet till Låga priser

Arrangör: FUB - Säffle Plats: Medborgarhuset, Säffle

VALBORGSMÄSSOAFTON I NYSÄTER

VÄRMLANDS CROSSEN SÄFFLE MOTOCROSSKLUBB

Arrangör: Eskilsäters Bygdegårdsförening. Plats: Eskilsäters Bygdegård, Säffle

23/4 11:00, 15:00

BARNBOKEN TOTTE FYLLER 40 ÅR! Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek, Säffle

23/4 19:00

info@aquaspringspa.se Västra bangatan 4, Åmål

VALDEMAR DAHLGREN – FOLKBILDAREN FRÅN BOTILSÄTER

076 - 622 47 17

Arrangör: Säffle Släktforskargrupp Plats: Säffle bibliotek, Säffle

26-28/4

PREDATORTOUR 2018 SVERIGE

Arrangör: Sportfishing Dalsland / Predatortour 2018 Plats: Åmål för fiske i Vänern

26/4 18:00 ”DET MAN INTE PRATAR OM: VERKLIGHETEN FÖRE, UNDER OCH EFTER ETT TRAUMA” Arrangör: Säffle bibliotek Plats: Säffle bibliotek, Säffle

28/4

DALSLAND X-COUNTRY

Arrangör: Camp Dalsland Plats: Bengtsfors

28/4

ÅMÅLS FOTOFEST 2018

Arrangör: Åmåls Fotofest

AMUSE • 2018

17


SPORT

formel E den gröna motorsporten

Formel E grundades 2012 och i september 2014 kördes den första tävlingen. Världens första eldrivna formelserie blev verklighet.

I

nför första säsongen förseddes alla team med bilar byggda av Spark Racing Technology, kallade Spark-Renault SRT 01E. Chassit var designat av Dallara med en elmotor framtagen av McLaren (samma som används i McLaren P1), ett batterisystem framtaget av Williams Advanced Engineering och en fem-växlad växellåda från Hewland.

Från andra säsongen tilläts andra tillverkare av elmotorn och drivpaket. Chassi och batteri är de samma. Batterierna har en kapacitet på 28 kWh och ger max 200kW effekt. Under tävlingarna tillåts teamen ta ut maximalt 180kW från batterierna med undantag för ”Fanboost”. Till varje tävling kan fansen rösta på sin favoritförare via olika sociala medier för att ge dem en extra ”power boost”. Omröstningen startar sex dagar innan tävling och pågår till sex minuter in i loppen. De tre förare som får flest röster får tillgång till

2014/2015 FIA Formula E Championship. Berlin ePrix

Foto: Andrew Ferraro/LAT/Formula E

”Fanboost” som ger ett extra krafttillskott på 100kJ under en acceleration vid exempelvis ett omkörningsförsök under andra halvan av loppen. Fansen kan rösta en gång varje dygn. Batterierna räcker till 20-30 minuters körning vilket innebär att förarna behöver byta bil under loppen. Tills nyligen var det en minimitid på depåstoppen då bilbyte genomfördes men detta slopades för att tillföra ytterligare ett potentiellt avgörande moment i tävlingarna. Den 6:e mars i år presenterades nästa säsong nya bil. Den kommer med en hel del nyheter där den största är nya regler kring batterierna. De får nu en kapacitet på 54kWh och ger en maxeffekt på 250kW. Det här innebär att depåstoppen för bilbyte inte längre är nödvändiga och att bilarnas prestanda förbättras avsevärt. Istället för en toppfart på omkring 225 km/h kommer de nya bilarna att nå hastigheter omkring eller över 300km/h. ☐ Formula E Gen 2

Foto: Fia

Snabbfakta Formel E mot Formel 1 Formel-E: Tio deltävlingar från september 2014 till juni 2015. Tiden för serien är vald för att konkurrera så lite som möjligt med Formel 1 VM och Rally VM. Formel-E: Tävlingarna körs på temporära stadsbanor 2,5 till 3 kilometer långa. Formel E: Tio team med två förare i varje team. Varje team disponerar fyra bilar under en tävling. Formel-E: Tekniskt identiska bilar. Formel-E: 0 till 100 km tar 2,8 sekunder. Toppfart 225 km/h. Formel-E: Batteriet är urladdat efter halva loppet, föraren byter bil. 18

AMUSE • 2018

Formel-E: En tävlingssäsong kostar cirka 40 miljoner kronor. Formel-E: Använder personbilsliknande däck, 18-tums fälgar (diameter). Formel-E: Elmotor: 270 hästkrafter. Formel-E: Tävlingen kallas ePrix. Exempel: Monaco ePrix.

Motorer kan vara likvärdiga mellan team. Formel-1: 0 till 100 km ca 2,5 sekunder. Varierar beroende på bana, cirka 340 km/h. Formel-1: Föraren använder en bil. Tanken på 133 räcker hela tävlingsdistansen, däck byts under race. Formel-1: Att driva ett toppteam kan kosta cirka 2,4 miljarder kronor per säsong. Formel-1: 19 deltävlingar från mars 2015 till Formel-1: Använder mönsterlösa däck (slicks), 13-tums fälgar (diameter). november 2015. Formel-1: Använder sig av ett fåtal stadsbanor, Formel-1: Förbränningsmotor: V6, 1,6 liter, elmofasta anläggningar har bansträckning på cirka tor (KERS). 5 km. Formel-1: Tävlingen kallas Grand Prix. Exempel: Formel-1: Tio team med två förare i varje Monaco Grand Prix. team. Varje team disponerar två bilar under en tävling. Formel-1: Varje team bygger egna bilar. Markus Rudqvist


kia.com

Erbjudanden på prisbelönt design från Kia Vårt fokus på design har resulterat i hela 15 iF Design Awards och 18 Red Dot Design Awards. Just nu har vi fina erbjudanden på alla våra välutrustade GT Line-bilar. Välkommen till Sveriges tredje största bilmärke!

1.6 GDi GT LINE REK. CA PRIS FRÅN 209.800 KR

1.7 CRDi DCT7 GT LINE REK. CA PRIS FRÅN 341.900 KR

Kampanjpris från: 179.900 kr

Kampanjpris från: 279.900 kr

PRIVATLEASING PLUS FRÅN 2.690 KR/MÅN*

PRIVATLEASING PLUS FRÅN 3.690 KR/MÅN*

Vår storsäljande kombi som övertygar inifrån och ut. Nu med bensinmotor även i GT Line.

Vår storkombi med formsäker design och gott om utrymme för hela familjen.

Alla erbjudanden gäller levererade bilar t.o.m. 30/4-2018 eller så långt lagret räcker. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal och gäller endast lagerbilar. Bränsleförbrukning blandad körning Kia cee’d SW 4,0-6,3 l/100 km, CO2-utsläpp 104-141 g/km; Kia Optima SW 1.7 CRDi DCT7 GT Line 4,6 l/100 km, CO2-utsläpp 120 g/km. Testerna är gjorda enligt EU-körcykel och miljöklass Euro 6. *Kia Privatleasing Plus: ALD Automotive är leasinggivare. Priset är baserat på 36 månader och en körsträcka på 1500 mil/år. Körsträckan kan korrigeras under hyrestiden. Hyran är fast och inkluderar försäkring, service och reparationer/byte av förslitningsdelar till följd av normalt slitage. Inga uppläggnings- och aviavgifter. Fordonsskatt tillkommer. Sedvanlig kreditprövning sker. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade. Med reservation för eventuella tryckfel.

HELT NYA

MITSUBISHI ECLIPSE CROSS

Helt nya Mitsubishi Eclipse Cross är en SUV byggd för att ta dig ut till vidderna. Med högre markfrigång och Mitsubishis avancerade fyrhjulsdrift som tillval tar den dig längre, säkrare och smidigare. Från stadens larm till skogens tystnad, från trånga gator till vidsträckta landskap – alltid bekvämt och effektivt. Välkommen in för en provkörning hos din närmaste Mitsubishi-återförsäljare. Vidderna väntar.

/ MED BEPRÖVAD FYRHJULSDRIFT PRIS FRÅN 266 900 KR – ELLER FRÅN 2 669 KR/MÅN Förbrukning blandad körning 6,6-7,0 l/100 km och CO 2 151-159g/km. Fyrhjulsdrift finns som tillval. Ovan förslag avser MMC Bilfinans PlusKredit, en 36 månaders avbetalning med 30% inbyte/kontantinsats samt ett restvärde motsvarande ca 40% av bilens totalpris. Effektiv ränta från 4,0%

ÅMÅL

Karlstadsvägen 34 0532 - 167 00

Våra öppettider Bilförsäljning Vardagar 09.00-18.00 Lör-sön Stängt

Verkstad Vardagar 07.00-16.15 Lör-sön Stängt


Dagens rätt 75:- Fullständiga rättigheter 11.00 - 14.00 Telefon 0533 - 155 88

Västra Storgatan 15, SÄFFLE

SUDOKU

Lätt

20

AMUSE • 2018

Medium Svår

Lösningarna finns på vår hemsida: amusemagasinet.se/sudoku


BYGG- & BOMÄSSA

NYÖPPNING I NY REGI

Besök vår mässa på Medborgarhuset i Säffle!

Bella Rosa

Tisdag 17 april kl. 16:00 - 20:00

Restaurang & Pizzera För bordsbeställning ring 0533 - 169 25 Dagens lunch buffé

Vardagar kl. 11.00-15.00 85 kr avhämtning 80 kr inkl. salladsbuffé, nybakat bröd, dryck, kaffe, te och kakor

Alltid tre olika rätter i buffén.

kvällens erbjudande Vi väljer ut en specialrätt som endast kostar 149:gäller alla dagar efter kl. 16.00

Fullständiga rättigheter info@jlb.se • www.jlb.se • Avelsäter 4, 661 94 SÄFFLE • 0533 - 601 50

Vi levererar grus, singel, sand och makadam till privatpersoner och företag. Vi utför även väghyvling och dammbindning!

ÖSTRA STORGATAN 6, SÄFFLE • BELLAROSA.SE

förutom bilar, erbjuder vi även tvätt, recond och service! varmt välkomna in önskar basim och christer

Välkommen till vår hemsida för mer information om oss och våra produkter

www.ramserudsgrus.se

stamvägen 2, säffle • 070-497 71 25 AMUSE • 2018

21


Matematik 22+7=

Visste du att?

En vals tunga vänger upp till ett ton. En mygga har 47 tänder. En burk pepsi innehåller ungefär 7 tesked socker. En känguru skulle rymmas i en tesked när den föds. En katt har 32 muskler i vardera öra.

?

s huvudstad 1. Vad heter Sverige Göteborg Stockholm Malmö

eriges flagga? 2. Vilka färger har Sv Vit och gul Blå och gul Blå och vit

17+6=

2+1=

18-3=

20+5=

3+1=

8+3=

30-6=

9+3=

14+1=

14+3=

22-2=

8+2=

8+9=

6+3=

START

9+7=

20+3=

20-4=

29-2=

1+8=

s drottning?

3. Vad heter Sverige Victoria Silvia Madeleine

4. Vart ligger Skåne? I norra Sverige I södra Sverige I mitten av Sverige

Hjälp musen Mia till sin borttappade ost

Gåtor Vad har öga men inte huvud? ................................................................................................ Vad blir större och större ju mer du tar bort? ................................................................................................ Vilket ord på fyra bokstäver har sju kvar när man tar bort en? ................................................................................................ Vad är det man har framför sig men ändå inte kan se? ................................................................................................ Vad går utan fötter? ................................................................................................ Vilket djur kan hoppa högre än ett hus? ................................................................................................ 22

AMUSE • 2018

facit finns på epknap www.amusemagasinet.se/kn


Nu är det dags att planera byte av fönster och dörrar! Vad kostar det för din fastighet? Välkommen för kostnadsfri offert! Vi renoverar efter dina behov. Bästa pris med kvalitetsgaranti. Rot-avdrag UAB Resmile • Fabriksgatan 18, Säffle • 072 - 726 36 63, 072 - 227 06 90 www.resmile.expert • remigijus.sliozys@gmail.com

BILAR KÖPES! Nyare svensksålda, fr. 2007

Din Bilhandel vid Bergvik i Karlstad Köpvägen 1, 653 46 Karlstad • Tel: 054 - 56 56 70

Glöm inte att gilla oss på Facebook!

AMUSE • 2018

23


P

RESA

ORTUGAL

Missa inte Portugal, ett av Europas mest omväxlande och inbjudande semesterländer. Detta land är en fullträff vare sig du söker långa stränder, vacker natur, härliga städer och golfbanor av toppklass. Dessutom får du mycket för pengarna om du väljer att resa till just Portugal.

H

INFORMATION uvudstad: Lissabon Valuta: Euro Officiellt språk: Portugisiska Nationaldag: 10 juni Statsskick: Republik

SEVÄRDHETER

1. Azorernas öar Azorerna består av en samling (9 st) öar som alla skapats från vulkanisk aktivitet. Besöker du Azorerna för första gången kan det bli svårt att hinna med alla! Den största ön São Miguel erbjuder det mesta du kan önska. De flesta öarna kan nås med flyg men ibland krävs det att du tar båt. São Miguel Pico Terceira São Jorge Flores Faial Santa Maria Graciosa Corvo 2. Staden Faro Denna stad är Algarvekustens huvudstad. Vill man ha en historisk och kulturell sevärdhet till badsemestern så bör man besöka Faro. Du kan finna en romersk katedral, Sao Franciscokyrkan och mycket mer. Det finns även fler muséer i staden.

24

AMUSE • 2018

3. Cascaisbukten I Cascais är bukten garanterat stadens huvudattraktion, det är en upplevelse att gå på stigen som går längs bukten och se kontrasten mellan de färgsprakande fiskebåtarna och de vita miljonyachterna. LISSABON Lissabon var ursprungligen en stad med namnet Olipsio. År 1256 blev Lissabon Portugals huvudstad och under Portugals upptäcktsresor och koloniala expansion kom Lissabon att bli en av Europas största och viktigaste handelsstad, en position staden förlorade under den spanska ockupationen 1580-1640. Därefter började den nya uppblomstringen fram till den hemska jordbävningen 1 november 1755 då 2/3 av staden blev ruiner och upp emot 30.000 människor omkom. I början på 1800-talet blev det även ekonomiskt förfall som Lissabon först i början av 1900-talet började återhämta sig från och är idag en mycket vacker stad. Stadens historiska centrum ligger på sju kullar, vilket gör att många av stadens gator är för branta för motorfordon.

SPORT Portugal och Lissabon med sina fantastiska golfbanor lockar även till sig mycket golfturister under stora delar av året. Även fotbollen är något invånarna i Lissabon brinner för, deras lag ”Sporting Lissabon” syns ofta högt upp i den inhemska ligan samt i Europaspel. VISSTE DU ATT? 1. Portugals gränser är bland de äldsta i Europa, de fastställdes 1297 genom undertecknandet av fördraget i Alcanizes. 2. Portugiserna var de första européerna som kom till Japan. 3. Portugal var det första landet som avskaffade dödsstraffet. 4. Portugisiska språket har betydligt svårare vokaler än t ex spanska eller italienska. ☐


*

Gör huset vårfräscht! Tänk dig att du står naken utomhus 365 dagar om året, och att det till och med har börjat växa mossa på dig. Skulle inte du då vilja ha en ordentlig dusch? Det vill i alla fall ditt hus ha emellanåt. – Allt behöver underhållas och det är samma sak med huset. Underhåller du din fasad och ditt tak tjänar du på det i det långa loppet, säger Susanne Tillman, vd Lavamus.

FASADVÅRD

SPORTS TOURER BUSINESS Från 268 900 kr

Förmånsvärde från 1 716 kr/mån*

COUNTRY TOURER

GRAND SPORT BUSINESS

Från 308 900 kr

Från 260 900 kr

Förmånsvärde från 1 876 kr/mån*

Att tvätta fasaden på huset gör inte bara att det blir rent och fint, utan det underhåller även färgen så att man inte behöver måla om lika ofta. – Vi rekommenderar att man tvättar och underhåller huset i alla fall vartannat eller vart tredje år. Ultrarent vatten är det vi använder mest och det ger direktresultat, det blir verkligen bra, säger Susanne Tillman, vd Lavamus.

TAKVÅRD

Lika mycket som fasaden behöver lite omvårdnad behöver även taket det. Lavamus erbjuder en enkel takbehandling för ett snyggt tak som dessutom får en betydligt längre livslängd. – Påväxt binder fukt och fukten i sin tur förstör takpannorna. Det här är ett billigt sätt att förlänga livslängden för taket. För behandling använder de sig av sprayen lavarent, som är både miljövänligt och väldigt effektivt.

VÅR DANDE ERBJU SE läsare

för AMU d bokning batt vi 10% ra våra tjänster av en av E” vid bokning US M Ange ”A dandet gäller Erbju april ut

Förmånsvärde från 1 681 kr/mån*

TESTVINNARE Vi Bilägare nr 1/2018

Teknikens Värld nr 18/2017

Nya Opel Insignia – Dubbel Testvinnare! Insignia Grand Sport har utsetts till bäst i test i Teknikens Värld, och Insignia Country Tourer blev bäst i test i Vi Bilägare. Kom in och upplev bilarnas tyska kvalitet, deras generösa utrustning och lovordade köregenskaper. Välkommen till nya Opel.

Karlstadsvägen 85, Åmål 0532-60 79 90 www.heintzbil.com Bränsleförbrukning blandad körning 4,3-8,9 l/100 km. CO2 utsläpp blandad körning 118-203 g/km. Bilarna på bilden är extrautrustade. *Nettoförmånsvärde baserat på 52% marginalskatt.

GLIMT.tv

Vi het

Har du inte Glimt TV i din TV-ruta än? För närvarande kan du hitta oss på kanalplatserna nedan. Om du

Vi tro TV-ka värm på gli

Vi dri nöjda fråga fram fråga

har en annan TV-leverantör kan du fortfarande se alla våra program på vår webbplats, glimt.tv. Där kan du även skicka in alla dina frågor, synpunkter och programmidéer. Välkommen!

Lars Lerin utställningen i Stockholm med Birkas kryssning 27/8 Pris fr 695:-

* Härliga långkryssningar med Birka

*Kombinations resor

Kanalplats S08, D20

5/7 11/6 28/5, 20/8

Rugen, Bornholm, Gotland Höga kusten med Luleå Höga kusten med Härnösand

GLIMT.tv

Nostalgibesök med Birka kryssning GHOST musikal med Birka kryssning

29/8 21/10, 4/11

* Dansbandskryssningar

1/5 Per Håkans o Callinaz 5/5 Cassius Clay 21/5 Black Jack, o Sandins 30/5 Martinez Har du inte Glimt TV i din TV-ruta än? För närvarande kan du hitta oss på kanalplatserna nedan. Om du 9/9 Date en annan du fortfarande se alla våra program på vår alt webbplats, glimt.tv. Pris har vard från TV-leverantör 440:-/lörkan fr 650:inkl buss, smörgåsbord kryssningsmeny, 2 bädds insides hytt. Där kan du även skicka in alla dina frågor, synpunkter och programmidéer. Välkommen! OBS 1/5 specialpris 399:- inkl buss, smörgåsbord alt kryssningsmeny, 2 bädds insides samt Frukost Kanalplats S08, D20

Kanalplats 500

Kanalplats 451

Kanalplats 500

Kanalplats 451

Vi heter Glimt TV. Vi drivs av en omåttlig nyfikenhet, så egentligen är vi sällan nöjda med just en glimt; utan vi vill veta mer, tränga bakom, fråga varför och förstå sammanhang. Vi stressar helst inte fram det allra senaste, utan tar oss hellre tid att ställa en fråga till och låta dem vi träffar få prata till punkt. Vi tror att det finns utrymme för en sådan TV-kanal i Värmland. Vi når redan över 120 000 värmlänningar och du hittar oss i de flesta kabel-TV-nät och på glimt.tv – vi ses!

/glimttv

/glimttv

0550-34840 • 0501-15500 • 019-120040

AMUSE • 2018

25


Aprilkrysset

KORSORD

OFFICEREN --VÄND ANDRA ...... TILL

SKRÄCKENS --STRYKA

ÖVERSÄTTARE

ANKARE

SNABBT --3,14

UDDA

FRUSET REGN --FÖRUTSEDD FUMLIGA --SKRÄMSEL MODERATER --EXAMEN

ÖVERDEL --HÖGTIDEN

JACK --TROTSA

GNUGGAR --LÖVTRÄDEN

VÄSEN --SKARPE FÖRSENADE --ATTRAKTIONSKRAFTEN

ÅRTIOENDE --ÄMNENA

SOLVARV --INTE POSITRON DRAPERIET

ALTRÄD --STAM BESTRED --PEPPA

PRYL --MINSKADE SLAGYTA

PÅLE --BEARBETA

MÄSTARE

INTE NERIFRÅN MITTPUNKT --GUMSE

KRYPTO --ANING FRIA --OMGIVNINGAR

HOTANDE --EGGA

STRÄNGINSTRUMENT --VAD ÄN

BEHAGLIG --UVS

KASTAT FLASKA MED GAS --DU

GOSSE --VINDA

KRETS LAGLIGA --UNDERHÅLLIT

VARGS --FINNS I KORTLEK

BOSKAP --INFINITIVMÄRKE

LEDSAGATS --SMILA VINGLA

INTYGET

Skicka in din lösning och få chansen att vinna en trisslott.

RÄKNEORD --FLY

PRÅMENS --TRIO

UTSATT --ÄDELGAS

FALSK

VILDMARK --TVÅ INTE HITÅT

ÅKTE

LAKA UR

Fyll i lösningen i rutorna nedan

Skicka in rätt lösning på korsordet till: tavling@amusetidningen.se eller per post till Sundsgatan 19A, 661 40 Säffle senast den 27 pril. Glöm inte att ange namn, telefonummer. ort och mailadress. Vi kontaktar alla vinnarna via mail eller telefon. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till!

Dagens rätt 75:11.00 - 14.00

Fullständiga rättigheter Telefon 0533-155 88

Gratis utkörning i hela stan! (vid beställning av minst två rätter) Västra Storgatan 15, SÄFFLE

Mån-fre: 11.00-22.00 Lör-sön: 12.00-22.00


Fantastiska Djur Sjöko

S

jöko eller sirendjuret (Sirenia) liknar till kroppsformen mest en säl, men är egentligen främst släkt med elefanten. Dessa vänliga, nyfikna och mytomspunna varelser troddes tidigare vara sjönymfer. Sjökon är ett vattenlevande däggdjur som andas med lungor men är helt anpassat för ett liv i vatten. På land klarar sig sjökon inte alls. Den har främre fenor (armar) och saknar bakre extremiteter (ben). Svansen är ombildad till en horisontellt ställd fena. Gångna tiders sjöfarare trodde att sjökorna var sjönymfer – sirener – på grund av sina besynnerliga och mystiska undervattensläten och sånger. Sjökon är nu mycket sällsynt och starkt utrotningshotad. Den förekommer framför allt i kustnära tropiska vatten eller i angränsande floder och laguner samt mangroveområden. Arten delas in i två familjer: manater och dugonger. Till manaterna hör tre arter:

1. 2. 3. 4. 5.

Fakta om Sjöko Det vetenskapliga namnet för Sjöko är Sirenia. Storleken kan variera, längd cirka 2,5 meter och vikt 250 - 1500 kg. Livslängd cirka 40-60 år beroende på dess art. Det finns 5 olika arter av Sjökon. Arten är listad som sårbar av Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Senegalmanat, Amazonmanat och lamantin. Dugongerna har bara en art: orinoco. Dugonger har likt valarna en halvmåneliknande stjärtfena, medan manaternas svans är formad som en paddel; cirkelformad eller oval. Precis som valen andas sjökon med hjälp av sina lungor och måste komma upp till ytan emellan åt. De är duktiga dykare och kan stanna under vatten i upp till 15-20 minuter. Sjökor trivs bäst i grunda vattendrag, flodmynningar och nära kuster där de finner både föda och skydd. De är växtätare till skillnad från alla andra marina däggdjur som äter kött. Dugonger betar sjögräs på havets botten, medan manater finner sin föda vid vattenytan, i form av bland annat havssallad, vattenhyacinter och alger. De är lugna och sävliga djur och trivs bäst med att långsamt simma omkring eller helt enkelt bara flyta med vattenströmmarna. Oftast

lever de i små grupper, men kan även samlas i större flockar där det finns gott om föda eller varmt vatten under vintern. Numera är jakt på sjökor förbjuden i nästan hela utbredningsområdet, men historiskt har de jagats av flera olika ursprungsfolk – i nyare tider även av nybyggare från västvärlden. De jagades för sitt kött, sin hud och för olja. Även tänder och ben togs om hand och bearbetades till vackra smycken och skulpturer.☐

(Citerat wwf)


Månadens handarbete I samarbete med Glad i Garn • Östra Storgatan 2, 661 42 Säffle

• Telefon: 073 801 49 04

BABYKOFTA

Garnåtgång:

2 (2) 3 (3) 4 1 (1) 1 (1) 2 1 (1) 1 (1) 2

Stickor: Rundsticka: Tillbehör:

Svarta Fåret 3 och 3½mm Svarta Fåret 3½ mm och 60 cm 6 knappar

TILDA, 50% BOMULL 50% AKRYL Design och beskrivning: Gunnel Möller SVARTA FÅRET AB

Storlek:

3 (6) 9 (12) 18 månader

PLAGGETS MÅTT Bröstvidd: 48 (52) 56 (60) 66 cm Hel längd: 27 (29) 31 (33) 37 cm Ärmlängd: 15 (17) 19 (21) 24 cm

n.fg 1 (rosa 560/oblekt 05) n.fg 2 (gul 530 /grå 12) n.fg 3 (oblekt 05 /lila 561)

Masktäthet: 36 m mönsterstickning på st 3½ = 10 cm. 26 m slätstickning på st 3½ = 10 cm. OBS! Kontrollera masktätheten noga. Stickar du för fast, byt till grövre stickor. Stickar du för löst, byt till finare stickor. Stämmer inte masktätheten får plagget fel storlek och angiven garnåtgång kan ändras.

KANTMASKA (KANTM): Den yttersta m i var sida stickas rät alla v och ingår ej i diagrammet. KOFTA: Bak- och framstycken upp till ärmhålen: Lägg upp 173 (186) 199 (212) 238 m med fg 1 på st rund 3½. Sticka fram och tillbaka på stickan. Sticka 1 rätt v = avigs. Sticka därefter mönster enl diagrammet innanför 1 kantm i var sida. Börja vid pil, upprepa mönsterrapporten och sluta vid pil. Sticka diagrammets 4 v med fg 1. Byt till fg 2 och sticka 4 v enl diagrammet. Byt till fg 3 och sticka 4 v enl diagrammet. Fortsätt att randa på detta sätt genom att sticka 4 varv per fg. När arb mäter ca 16 (17) 18 (19) 21 cm, sluta med en hel rand, stickas med fg 1 enl följ: Sticka v 1 enl diagrammet men gör inga ökningar utan endast minskningar. Där man tidigare ökade stickas endast släts = 147 (158) 169 (180) 202 m. Sticka v 2 enl diagrammet och minska lika på v 3 som v 1 = 121 (130) 139 (148) 166 m. Sticka 1 avigt v. Fortsätt sticka släts med fg 1 tills arb mäter 17 (18) 19 (20) 22 cm. Sätt ett märke i var sida med 63 (68) 73 (78) 86 m för bakstycket och 29 (31) 33 (35) 40 m för varje framstycke. Sticka var del för sig i slätst med fg 1. Sätt framstyckenas m på var sin tråd och sticka bakstycket först. BAKSTYCKET: Byt till raka stickor 3½. Maska av 4 m i var sida för ärmhål. Maska av ytter 2 m i var sida = 51 (56) 61 (66) 74 m. Fortsätt sticka rakt upp i slätst innanför 1 kantm i var sida tills hela arb mäter 26 (28) 30 (32) 36 cm. Maska av de mittersta 21 (24) 27 (30) 32 m för nacken och sticka var sida för sig. Avm ytterl 2 m mot nacken = 13 (14) 15 (16) 19 m kvar som avm när arb mäter 27 (29) 31 (33) 37 cm. Sticka den andra sidan lika men åt motsatt håll. VÄNSTER FRAMSTYCKE: Byt till raka stickor 3½. Maska av i sidan lika som bakstycket =

23 (25) 27 (29) 34 m. Fortsätt sticka rakt upp i slätst innanför 1 kantm i var sida tills hela arb mäter 22 (24) 26 (28) 32 cm. Maska av de yttersta 4 (5) 6 (7) 9 m för halsringningen. Avm ytterl mot halsen vartannat v 3-2-1 m = 13 (14) 15 (16) 19 m kvar för axeln som avm när arb mäter 27 (29) 31 (33) 37 cm. HÖGER FRAMSTYCKE: Lägg upp och sticka lika som vänster framstycke men åt motsatt håll. ÄRMAR: Lägg upp 38 (40) 42 (44) 46 m med fg 1 på st 3½ och sticka 1 rätt v = avigs. Sticka därefter 1 rätt och 1 avigt v. Byt till fg 2 och sticka 3 räta v och 1 avigt v. Byt till fg 3 och sticka 3 räta v och 1 avigt v. Sno tråden med fg 1 i sidan. Tag av garnet med fg 2 och 3. Sticka med fg 1 resten av ärmen. Sticka 2 räta v och därefter slätst med 1 kantm i var sida. OBS! Öka 1 m i var sida innanför kantm genom att ta tråden mellan m, vrid den och sticka 1 rm. Fortsätt öka på detta sätt med ca 1½ cm:s mellanrum tills det finns 52 (56) 60 (66) 72 m på stickan. Lägg ev ökningarna tätare mot slutet. När arb mäter 15 (17) 19 (21) 24 cm avm 4 m i var sida för ärmhål. Avm därefter 2 m i var sida vartannat v (i början av varje v) 5 (6) 7 (8) 9 ggr och 3 m i var sida 2 ggr = 12 (12) 12 (14) 16 m kvar som avm ej för fast. Sticka en likadan ärm till.

fast. Markera för 6 knappar jämnt fördelat, den översta i halskanten. Höger framkant: Plocka lika längs höger framkant men gör knapphål på det 4:e varvet motsvarande markeringarna. Knapphål = maska av 2 m som läggs upp igen över de avm på nästa v. Sticka totalt 7 v (alla storl). Maska av med rm från räts. Sy i ärmarna. Sy ärm- och sidsömmarna. Använd kantm till sömsmån. Sy i knappar. Lägg plagget enl mått mellan fuktiga dukar och låt torka.

MONTERING: Sy axelsömmarna. Halskant: Plocka upp ca 62 (66) 70 (74) 80 m med fg 1 på st 3 längs halsringningen från räts och sticka 1 rätt v. Byt till fg 2 och sticka 2 räta v. Byt till fg 3 och sticka 2 räta v. Maska av med rm från räts med fg 3 ej för fast. Vänster framkant: Plocka upp ca 54 (58) 62 (66) 74 m med fg 1 på st 3 från räts längs framkanten och halskanten och sticka 7 räta v (alla storl). Maska av med rm från räts ej för

exklusiva spabad

Av Högsta Kvalitet till Låga priser

076 - 822 47 17

www.aquaspringspa.se

info@aquaspringspa.se MP Trading Sweden AB • Västra bangatan 4, 662 34 Åmål

28

AMUSE • 2018


Service och reparationer på det mesta från gräsklippare till grävmaskiner, i fält eller verkstad

076 - 126 02 66

Har du läst det här så har säkert många andra gjort det också!

Vill du synas här? Kontakta oss på! annons@amusetidningen.se

Bärgning av alla fordon, starthjälp, jourreparationer, låsöppning, transporter

SÄFFLE - ÅMÅL • 0533-122 00 • assistancekaren.se

BYGG- & BOMÄSSA Besök vår mässa på Medborgarhuset i Säffle! Tisdag 17 april kl. 16:00 - 20:00

• • • •

Fri parkering Fritt inträde Ett 40-tal utställare Cafeterian är öppen

Få inspiration och tips om allt från golv till tak, både inne och ute samt lite till... Bygglovsenheten och miljöenheten kommer finnas på plats för att svara på frågor om bygglov. JLBs byggmässa startade i liten skala år 1999, på Tveta Bygdegård med ungefär 5-6 utställare. Nu är vi cirka 40, och sedan en tid tillbaka är vi på Medis.

info@jlb.se • www.jlb.se • Avelsäter 4, 661 94 SÄFFLE • 0533 - 601 50 AMUSE • 2018

29


NI HAR VÄL INTE MISSAT VÅR NYSTARTADE BUTIK I SÄFFLE? TUSENTALS VINYLSKIVOR

TV-SPELS PAKET Konsolpriserna kan variera beroende på skick och vad som medföljer.

NU HAR VI FÅTT IN MASSOR AV BEGAGNADE KONSOLER.

ALLT FRÅN HÅRDROCK TILL POP OCH MYCKET MER!

PLAYSTATION STRÖMSLADD, ANTENNSLADD, EN HANDKONTROLL OCH ETT SPEL. PRISEXEMPEL 500:-

MASSOR AV VINYLSKIVOR MED PRIS FRÅN 20:ELLER 3 FÖR 50:-

PLAYSTATION 2 STRÖMSLADD, ANTENNSLADD, EN HANDKONTROLL OCH ETT SPEL. PRISEXEMPEL 500:-

POP, ROCK, HÅRDROCK OCH MYCKET MER FRÅN 60 - 80 TAL.

8-BITS NINTENDO STRÖMSLADD, ANTENNSLADD, EN HANDKONTROLL OCH ETT SPEL. PRISEXEMPEL 990:16-BITS SEGA STRÖMSLADD, ANTENNSLADD, EN HANDKONTROLL OCH TRE SPEL. PRISEXEMPEL 1100:-

PEL S V E T RAM D A N AG LF G A E T B AV 70 R T O N S E MAS FRÅN S ID! T U N ALLT TILL

KÖPER, BYTER OCH SÄLJER VINYLSKIVOR SAMT TV-SPEL Ni som byter in eller säljer till oss ska vara minst 16 år och ha giltigt legitimation. ÖPPETTIDER: TISDAG - FREDAG: 12.00-18.00 OCH LÖRDAG 10.00-14.00

SUNDSGATAN 19, SÄFFLE • 070 - 070 99 00


FOKUS PÅ

TEKNIKTIPS

TEKNIK Google WiFi Trådlöst nätverk för ditt hem med Google WiFi Med Google WiFi får du en kompakt och stilren nätverksrouter, som fungerar utmärkt i sig själv för mindre lägenheter. Men med möjligheten att koppla in flera enheter för att då får en jämn täckning i hela hemmet. En av enheterna måste även anslutas via kabel till din fysiska internetkoppling. Konfigurationen sker via app och du behöver Android 4.0 eller iOS8 eller senare. 1 st nätverkskabel på 2 meter medföljer.

Circle with Disney Circle är en diskret enhet som paras ihop med alla enheter som är anslutna till ditt hemnätverk och låter dig sätta gränser genom att filtrera tillgängligt innehåll, sätta åldersgränser, tidsbegränsningar och ställa in sängtid. Med Circle med Disney blir det lätt att hantera gränser kring hur länge dina barn kan vara online. Denna diskreta enhet ansluts till ditt hemnätverk och paras ihop med alla andra enheter som är anslutna till det. Du kan sedan använda en praktisk app för iOS eller Android för att ställa in de innehållsfilter du föredrar, tidsbegränsningar och skräddarsy profiler för varje familjemedlem. Detta säkrar att dina barn inte spenderar för mycket tid online eller får tillgång till olämpligt innehåll.

Bluetens Elektroterapi CE Bluetens har utvecklats av ett franskt team, är medicinskt certifierad , och hjälper dig att må bättre. Bluetens genererar en elektrisk ström som, beroende på frekvens, intensitet och längd, kommer att behandla dig, få dig att slappna av och stärka dig i total frihet. Oavsett om du behöver ett naturligt smärtstillande medel, koppla av efter en tuff dag, eller aktivt återställa eller stärka, så är Bluetens lösningen för dig.

te med e b r a m a as i s Publicer

SÄFFLE - ÅMÅL - ED - ARVIKA - ÅRJÄNG - SUNNE - BENGTSFORS


PLATT TV? PLATT LJUD? LÅT OSS HJÄLPA DIG!

15%

Just nu! rabatt på några av våra populäraste soundbars från JBL ”En femkanals soundbar med trådlös subwoofer och avtagbara surroundhögtalare!”

6.r3d.775500::--)

- 510 Watt - Helt trådlös surround - Kalibreringsmikrofon - JBL SoundShift - 3 st HDMI in/1 ut med ARC/HDCP 2.2 - Bluetooth - Använd med TVns fjärrkontroll

(o

jbl bar

9::--) 4.r2d. 4 5.000 (o

jbl bar

3.1

”En trekanals soundbar med trådlös subwoofer och 4K-kompabilitet!” - 450 Watt - JBL SoundShift - 3 st HDMI in/1 ut med ARC/HDCP 2.2 - Bluetooth - Använd med TVns fjärrkontroll

Ta med tidningen för att erhålla rabatten Priserna gäller hela april månad

5.1

5::--) 2.r9d. 7 3.500 (o

jbl bar

2.1

”En riktigt smidig och diskret soundbar med trådlös subwoofer!” - 300 Watt - JBL SoundShift - HDMI in/ut med ARC - Bluetooth - Använd med TVns fjärrkontroll

SÄFFLE • ÅMÅL • ED Gilla oss på Facebook

SÄFFLE - ÅMÅL - ED - ARVIKA - ÅRJÄNG - SUNNE - BENGTSFORS

Amuse 2018 04 Södra Värmland & Norra Dalsand  
Amuse 2018 04 Södra Värmland & Norra Dalsand  
Advertisement