Page 1

AMUSE VARSÅGOD! TA MED DIG MAGASINET HEM!

SÖDRA VÄRMLAND & NORRA DALSLAND • OKTOBER 2019 • AMUSEMAGASINET.SE

INTERVJU 45AN Vi på Amuse tog en tur till 45an för en pratstund med de fyra butikscheferna på Team Sportia, Kronans Apotek, Coop och Kappahl. >> Läs intervjun på sidan 4&5

MAGNUS JANSSON BUTIKSCHEF PÅ TEAM SPORTIA

EMMA ROHMAN BUTIKSCHEF PÅ KRONANS APOTEK

ANDERS WENDEGÅRD BUTIKSCHEF PÅ COOP

IDA SIMONSSON BUTIKSCHEF PÅ KAPPAHL

MÅNADENS RESA • OKTOBERKRYSSET • EVENEMANGSKALENDER • SUDOKU mycket mer! och

Ny lokal på torget i säffle Hyttegatan 25 vid sidan av swedbank vinyl / tv-spel / tillbehör / plockgodis

välkommen till


AMUSE Ditt månadsmagasin i Värmland!

Distribueras till privatpersoner och tidningsställ (folktäta platser) runtom i Värmland och Dalsland. AMUSE reserverar sig för eventuella tryckfel. Eftertryck utan redaktionens medgivande är förbjudet. Citera oss gärna, men ange källhänvisning.

ANSVARIG UTGIVARE: Thomas Olsson

SÄLJ & PRODUKTION:

REDAKTIONEN:

Markus Rudqvist Sanna Kasten Eric Odhner

Fredrik Johansson 072-172 23 00 Fredrik@amusetidningen.se

KONTAKT:

Göran Magnusson 070-697 75 30 Goran@amusetidningen.se

WWW.AMUSETIDNINGEN.SE

072-172 23 00 Info@amusetidningen.se

WEBB & GRAFISKT ANSVARIG:

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Markus Rudqvist Redaktion@amusetidningen.se

@amusemagasinet

UTVALT INNE HÅLL >> NUMMER 10, OKTOBER 2019 foto: stina stjernkvist/svt

>>

6 MÅNADENS BOKTIPS

Massor av böcker att välja mellan men fortfarande svårt att bestämma sig? Vi har förhoppningsvis gjort din vardag enklare med dessa tips.

>>

14 MÅNADENS FILMNYHETER

Vi blickar framåt och spanar in de nya filmerna som kommer i oktober! Vi listar även sevärda serier och en svensk klassiker som aldrig blir uttjatad.

2

>>

8 SUDOKU

Om ett korsord utgör ett bokstavspussel motsvarar ett sudoku ett sifferpussel. Svårighetsgraderna på våra sudokun är lätt, medium och svår.

>>

18 HALLOWEEN

Varje år uppstår det samma förvirring. När är det halloween, och vilket datum firas högtiden?

AMUSETIDNINGEN.SE

>>

10 MÅNADENS RESA

Landet mellan öst och väst. Njut av lata och soliga dagar på stranden, kryddiga matupplevelser och mycket mer!

>>

20 MÅNADENS RECEPT

En god biff sitter alltid bra och älskar du grönpeppar är detta rätten för dig och kanske är du sugen på att testa ingefärsbollar?


NU HAR VI ÖPPNAT BUTIKEN IGEN! VI FINNS NU PÅ TORGET I SÄFFLE, HYTTEGATAN 25! Vinyl, tv-spel och massor av tillbehör. (vi kommer även att ha begagnade datorer, kablar och tillbehör på sikt).

plockgodis för 6.90:-/hg

t!

nyhe

varmt välkomna! köper, byter och säljer. tel. 070 - 070 99 00


intervju • butikscheferna på 45an i säffle

Team Sportia

text&foto: redaktionen

”Nästa år är det 20-årsjubileum och det ska vi självklart fira”

MAGNUS JANSSON

BUTIKSCHEF PÅ TEAM SPORTIA. FAMILJ: SAMBO, 3 BARN OCH ETT TILL PÅVÄG.

H

ej, du som driver en sportaffär, sportar du mycket och vad? - Ja det blir en hel del, jag har åkt Vasaloppet flera gånger, har en löpargrupp här i Säffle, lite tennis emellanåt, cyklar mer och mer och så klart är jag en fotbollskille.

Kan du rekommendera någon bra och rolig vintersport? - Längdskidor är det första jag tänker på men också mountainbike och vinterlöpning, med rätt däck och skor är det riktigt kul samt givande.

Hur länge har du haft Team Sportia? - Nästa år är det 20-årsjubileum och det ska vi självklart fira men först och främst firar vi att Team Sportia fyller 30 år den 26:e september!

Hur många anställda är ni nu? - Vi är 7 st anställda i butiken och 10 totalt. Vad säljer ni mest av nu under hösten? - Träningsredskap, skor och kläder för hösten.

”Att få chansen att hjälpa kunder till ett hälsosammare liv.”

Favoritdryck? Kaffe Bästa sporten? Fotboll Bästa sportminne? Första målet som jag gjorde som 15åring i A-laget. Det var på höglunda grusplan med Säffle FF mot Sifhälla Vad är bäst på Tv? Big Bang Theory Favoritartist? Ted Gärdestad

Kronans Apotek EMMA ROHMAN

APOTEKSCHEF PÅ KRONANS APOTEK. FAMILJ: MAN OCH 2 BARN.

H

ej Emma vad gjorde du innan du blev butikschef här i Säffle? - Jag har jobbat på Affection Mansion tidigare och efter det utbildade jag mig till apotekstekniker i ett och ett halvt år. Sen hamnade jag här! Vad säljer ni mest av nu under hösten? - Det är mycket förkylningstider nu, så det är nog nässpray och värktabletter som det går mest av nu på hösten.

4

När startade Kronans apotek i Sverige? - Kronans Droghandel grundades 1907 av apotekaren Gustaf Bernström i Göteborg. Företaget driver sedan år 2013 apoteksverksamhet under namnet Kronans Apotek. Hur många anställda är ni i Säffle? - Vi är 3 farmaceuter, 2 apotekstekniker med mig, plus lite extra personal. Vad är det bästa med ditt jobb? - Att få chansen att hjälpa kunder till ett hälsosammare liv. Min kompetens blir en trygghet för kunden. AMUSETIDNINGEN.SE

Favoritdryck? Cola Zero Favoritmat? Min mans hemgjorda burgare Ser helst på tv? Greys Anatomy Kan inte leva utan? Vichy fuktkräm Vinter eller sommar? Sommar Favoritmusik? Lars Winnerbäck


intervju • butikscheferna på 45an i säffle

text&foto: redaktionen

”Mitt fokus ligger på mat, frukt och grönt och framförallt matglädje”

Coop Säffle ANDERS WENDEGÅRD BUTIKSCHEF PÅ COOP. FAMILJ: 2 BARN.

H

ej Anders! Vad gjorde du innan du blev blev butikschef på Coop i Säffle? - Jag var butikschef på Coop i Sunne i ca två år innan jag hamnade här. Före det har jag jobbat på bland annat Jysk och Plantagen. Hur ser framtiden ut? - Jag tycker det ser bra ut, Jonas som var chef före mig har gjort ett bra jobb och lyft butiken till det bättre och min plan är att fortsätta det jobbet så att vi utvecklas och blir ännu bättre. Mitt fokus ligger på mat, frukt och grönt, och framför allt matglädje.

Vad är roligast med ditt jobb? - Kundkontakten och arbetskompisar, göra kunder nöjda och ha rätt personal runt sig är det bästa. Vad säljer ni mest av på hösten och vintern? - Det är ju snart halloween, jul och nyår med alla helgdagar, så det blir mycket mat och presenter nu framöver. Vad gör du på fritiden? - Är med mina barn, har en son som spelar hockey, så det blir många ishallar runt om i Värmland på fritiden.

Favoritmat? Grillat i alla former Favoritdryck? Kaffe Senaste bok? Det blir mycket ljudböcker nu, Anders Jallais serie som handlar om stora händelser i Sverige. Det är allt från Palme till Estonia. Ser på tv? Svensk film och Netflix Favoritsport? Handboll och hockey

Kappahl IDA SIMONSSON

BUTIKSCHEF PÅ KAPPAHL. FAMILJ: POJKVÄN OCH KATTERNA KATTEN OCH MYRAN.

”Det är en fantastisk personalgrupp och Kappahl som företag är väldigt måna om sina anställda.”

B

erätta lite om vad du gjort tidigare innan du blev butikschef här i Säffle? - Nu senast var jag på butiken New Yorker i Karlstad. Vad är det roligaste i din arbetsroll? - Det är ett varierat yrke så dagarna är både utvecklande och roliga. Det är en fantastisk personalgrupp och Kappahl som företag är väldigt måna om sina anställda. Vad är det svåraste? - Att säga nej för att situationen kräver det, fast man egentligen önskade att man kunde säga ja.

Har du någon hobby eller vad tycker du om att göra på fritiden? - Jag pluggar Sociologi utöver jobbet så det blir inte så mycket fritid över... Men jag tycker om att träffa min familj och mina vänner. Hur många är ni anställda här i Säffle? - 7 st fasta och ett par stjärnor som jobbar extra. Kommer ni ta in mer personal inom det närmaste? - Vi har precis anställt 2 nya personer här i dagarna. AMUSETIDNINGEN.SE

Favoritmat? Pannkaksfrukost. Favoritdryck? Lidls kolsyrade vatten. Vad kan du inte leva utan? Kaffe. Vad tycker du om för musik? Thåström och Marilyn Manson. Vad ser du helst på tv? Dokumentärer, helst true crime. 

5


månadens boktips

MÅNADENS BOKTIPS 1974

KOMMER I OKTOBER

AV: NIKLAS NATT OCH DAG

Uppföljaren till succéromanen ”1793”, som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall.

NÄR ALLA KLOCKOR STANNAT AV: NINNI SCHULMAN

Sjätte boken i den populära Hagforsserien! När årets bygdespel ska ha premiär på Ekshärads hembygdsgård försvinner en av skådespelarna. Ett par dagar senare återfinns hon dränkt i Klarälven. Strax efteråt hittas en ung man skjuten. Även han har en roll i föreställningen om den legendariska urmakaren Johan Tinglöf. De ovanligt bestialiska morden förbryllar såväl Christer Berglund och Petra Wilander vid Hagforspolisen som journalisten Magdalena Hansson. Morden verkar på många sätt höra ihop men tillvägagångssätten är helt olika. Ju längre utredningen framskrider, desto tydligare blir det att de har att göra med en sadistisk mördare som sannolikt kommer att slå till igen. Frågan är bara hur, när och var.

MIN HISTORIA

EN FÖRLORAD MAN AV: JANE HARPER

Släp 2019- ps 10-02

Ett laddat familjedrama i olidlig hetta. De två bröderna Nathan och Bub möts för första gången på månader vid en gammal gravsten mitt ute i den australiska vildmarken. Framför dem ligger den tredje brodern Camerons kropp, det är uppenbart att han mött en plågsam död under den obarmhärtiga solen. Vad fick honom att ge sig ut ensam till den gudsförgätna platsen? Medan familjen sörjer brottas Nathan med frågetecknen kring Camerons död och mörka hemligheter nystas upp. Om någon tvingat Cameron in i döden är listan över misstänkta på den isolerade farmen inte särskilt lång.

Släpps 0-21 2019-1

HEDER UTAN SAMVETE AV: TOM CLANCY, MARC

AV: MICHELLE OBAMA

CAMEROM

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. Samtidigt har hon uppfostrat två döttrar och stått sida vid sida med sin man i hans uppdrag att leda USA genom några av landets mest påfrestande perioder. I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person.

EN BUR AV GULD AV: CAMILLA LÄCKBERG

En bur av guld är en drabbande roman om en kvinna som blir bedragen och utnyttjad, men tar kontroll över sitt eget öde. På ytan verkar Faye ha allt. En perfekt make, en älskad dotter och en lyxig lägenhet i den finaste delen av Stockholm. Men mörka minnen från uppväxten i Fjällbacka jagar henne och hon känner sig alltmer som en fånge i en gyllene bur. En gång var hon en stark kvinna med ambitioner, men för Jacks skull har hon gett upp allt. När han sviker henne raseras hela Fayes värld. Plötsligt har hon ingenting alls. Först står hon handfallen, men sedan bestämmer hon sig för att ge igen och börjar planera en gruvlig hämnd. 

6

AMUSETIDNINGEN.SE

Iran står på gränsen till revolution och omvärldens ledare hyllar den så kallade Persiska våren . I kongressen höjs röster för att hjälpa rebellerna men president Jack Ryan förblir tveksam. Samtidigt står han inför problem inom landets gränser. En dödlig influensa, katastrofala översvämningar och en oetisk senator som med hjälp av deepfakes och fake news gör allt i sin makt för att störta Ryan. Det största hotet kommer dock utifrån. Två ryska kärnvapenmissiler har kapats och Jack Ryan Jr måste nu tillsammans med Kollegiet lösa mysteriet. Spåren leder honom till Afgahnistan, där han blir attackerad och bortförd. För Kollegiet blir det nu en kamp mot klockan för att återfå missilerna och rädda presidentens son.


ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

NU FÖ R OMGÅ ENDE LEVER ANS

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

unkter. Med bland annat en större bensinmotor Uppgraderadoch på över elmotor 100 för punkter. mer kraft, Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för mer kraft, fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmotor batterikapacitet längreför eldrift. unkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större ochför elmotor mer kraft, rO och elmotor för Uppgraderad mer kraft, på och över 100 punkter. Med bland annat en eldrift. större ochkontroll elmotor förbättre mer kraft, fyrhjulsdrift bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med för förfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre batterikapacitet för längre eldrift. 40 g/km. Alla priser för är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är bensinmotor av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. erikapacitet förnya längre körlägen eldrift.med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrift.

Hösten är här och så även förkylningarna.. Kom in till oss för rådgivning & hjälp till att lindra dina syndrom.

Din dam, barn & herr klädbutik, välkommen in!

EXEMPEL: En Exanisko Capitän low. ord.pris 995:- nu 599:Inbyte -200 blir då 399:-. EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

Täppt i halsen? Feber?

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX 9-17, ÅMÅL EDGRENSGATAN EIJE PETTERSSONSÖPPETTIDER BIL AB

OMGÅ NU FÖR ENDE LEVEROMGÅEND A S E LEN VERAN S

INBYTESKAMPANJ: Ta med några gamla skor och få 200:- för dom oavsett skick!

ERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION IERATION OUTLANDER MITSUBISHI PLUG-IN HYBRID OUTLANDER PLUG-IN HYBRID I OUTLANDER PLUG-IN MITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PLUG-IN HYBRID UG-INMITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PLUG-IN HYBRID NU FÖ NU FÖ R R

Hitta de rätta plaggen hos oss!

OKTOBERFEST!

unkter. Med bland annat en större bensinmotor Uppgraderadoch på över elmotor 100 för punkter. mer kraft, Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för mer kraft, fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmotor batterikapacitet längreför eldrift. unkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större ochför elmotor mer kraft, rfyrhjulsdrift och elmotor för Uppgraderad mer kraft, på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för mer kraft, bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med förförfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre kontroll bättre batterikapacitet för längre eldrift. O 40 g/km. Alla priser för är av generalagent rek. cirkapriser.och Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. eldrift. Alla priser är av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. erikapacitet förnya längre körlägen eldrift.med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrift.

OMNGUÅFÖR ENDE LOEMVGEÅ RE ANDE LEVER NS ANSOnt näsa?

NU FÖ R OMGÅ ENDE LEVER ANS

ER KONTROLL, MER MER KLIMATSMART KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART ER KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART IMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX 9-17, ÅMÅL EDGRENSGATAN EIJE PETTERSSONSÖPPETTIDER BIL AB

NÄSTA GENERATION Fikasugen? NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION ERATION NÄSTA GENERATION Vi har kaffe och bakelse för 25kr! PLUG MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI PLUG-IN HYBRID OUTLANDER MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN MITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PL OUTLANDER PLUG-INMITSUBISHI HYBRID HYB NU FÖ VälkomnaOUTLANDER till vårt café! PLUG-IN R

MER KRAFT, MER KONTROLL, MER MER KLIMATSMART KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMA MER KRAFT, MER KONTROLL, MERMER KLIMATSMART MERKONTROLL, KRAFT, MER KONTROLL, MER KL R KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KLIMATSMART Missa inte vår gemensamma Facebooksida, besök oss på facebook.com/45saffle för nyheter och erbjudanden!

Handla med

handla lokalt!

2

2

O2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL kia.com EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL kia.com

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

OMNGUÅFÖR ENDE LOEMVGEÅ RE ANDE LEVER NS ANS

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL

. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL

O2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor Uppgraderadoch på över elmotor 100 för punkter. mer kraft, Med bland annat en större bensinmotor och el nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmoto batterikapac Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större . Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för Uppgraderad mer kraft, på och över 100 punkter. Med bland annat en eldrift. större ochkontroll elmotor förbättre mer kraft, nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med för förfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre batte Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser för är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är bensinmotor av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. lsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet förnya längre körlägen eldrift.med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrift

ÖPP

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

NU FÖ R OMGÅ ENDE LEVER ANS

Robert De Niro

2

OMNGUÅFÖR ENDE LOEMVGEÅ RE ANDE LEVER NS ANS

NU FÖ R OMGÅ ENDE LEVER ANS

Robert De Niro EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

2

NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION Låt Niro spela huvudrollen ERATION NÄSTA GENERATION MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI PLUG-IN HYBRID OUTLANDER PLUG Låt Niro spela huvudrollenPLUG-IN MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PL OUTLANDER PLUG-INMITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PLUG-IN HYB NU FÖ R ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

Upptäck nya Kia MER Niro-familjen. Finns som hybrid, laddhybrid och elbil. MERUpptäck KRAFT, KONTROLL, MER MER KLIMATSMART KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMA nya Kia Niro-familjen. Finns som hybrid, laddhybrid och elbil. MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KL R KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART Kia Niro är en succé. Nu har hela familjen av elektrifierade Kia Niro fått ny design samt uppdaterade säkerhetsoch infotainmentsystem. Nya Kia Niro Plug-In Hybrid har en räckvidd på upp till 58 km på el och med elbilen e-Niro Kia Niro är succé. Nu km. har hela familjen elektrifierade Nirohuvudrollen fått ny design samt uppdaterade säkerhetskommer duen upp till 455 Gör miljön enav tjänst, låt en NiroKia spela på din resa. och infotainmentsystem. Nya Kia Niro Plug-In Hybrid har en räckvidd på upp till 58 km på el och med elbilen e-Niro Välkommen in för en provkörning hos din Kia-handlare. kommer du upp till 455 km. Gör miljön en tjänst, låt en Niro spela huvudrollen på din resa.

Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor Uppgraderadoch på över elmotor 100 för punkter. mer kraft, Med bland annat en större bensinmotor och el Välkommen in för en provkörning hos din Kia-handlare. nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmoto batterikapac Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större Bränsleförbrukning blandad körning e-Niro – Niro Hybrid; 0-3,8l/100 km och CO -utsläpp 0-86g/km enligt körcykeln NEDC och 0-4,8l/100 km och CO -utsläpp 0-110g/km enligt körcykeln WLTP. Blandad elförbrukning e-Niro 15,9 . Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för Uppgraderad kraft, på och över 100 punkter. Med bland annat en eldrift. större ochkontroll elmotor förbättre mer kraft, kWh/100 km enligt WLTP. påCO bilden vara extrautrustade. Medmer reservation eventuella tryckfel. nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med för förfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre batte Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148Bilarna Wh/km, 40 kan g/km. Alla priser för är av generalagent rek.för cirkapriser. Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är bensinmotor av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. Bränsleförbrukning blandad batterikapacitet körning e-Niro – Niro Hybrid; 0-3,8l/100 km ochkörlägen CO -utsläpp 0-86g/km enligt körcykeln NEDCfyrhjulsdrift och 0-4,8l/100 km och för CO -utsläpp 0-110g/km enligt körcykeln WLTP. Blandad elförbrukning e-Niro 15,9 lsdrift för bättre kontroll och bättre förnya längre eldrift. med förfinad bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrift kWh/100 km enligt WLTP. på CO bilden varaAlla extrautrustade. Med reservation förcirkapriser. eventuella Bilen tryckfel. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148Bilarna Wh/km, 40kan g/km. priser är av generalagent rek. på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad ÅMÅL BILFÖRSÄLJNING VERKSTAD 2

2

2

2

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Besök oss på Facebook! Karlstadsvägen 34 Vardagar 09.00-18.00 Vardagar 07.00-16.15

AMUSETIDNINGEN.SE

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

Lör-sön Stängt

EIJE PETTERSSONS BIL AB Lör-sön Stängt

EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

2

2

0532 - 167 00

d.

2

. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

2

2

7 d.

2

2


OKTOBER SUDOKU Svårighetsgrad Lätt

8 6 4 7 3

4

9

8 9

2 4

LÖSNINGARNA FINNS PÅ VÅRAN WEBBSIDA WWW.AMUSETIDNINGEN.SE

9 2

3 2 4 9 8 1

1

7 2 8

8 5

2

7

4 3 9

5 6 7

4

7 6 5 8 7 6 8 3 2 4 5 7

5

2 4 1 3 9

6 8

2

9

5 1

3 1 9

3

1 4

7 5

8

7 2 7 1

Det klassiska, ursprungliga rutmönstret i ett sudoku består av 3 × 3 rutor (”lådor”) som i sin tur består av 3 × 3 rutor. Det gäller att placera in siffrorna 1 till 9 på ett sådant sätt att varje vågrät rad, lodrät rad och låda på 3 × 3 rutor innehåller varje siffra exakt en gång.

8

4 2 1

4

8

6 6 4 8 1

3 6

7

4

3 5 4 3 6

9 1

AMUSETIDNINGEN.SE

4 3 7 9

1

9

SÅ HÄR GÖR DU:

5 4

7 5 8

9 6

1

9 6

1

8 3 2 5

3 7

9

8 1

5 1

Svårighetsgrad Svår

1 2

3 6 5 4

Svårighetsgrad Medel

7

6 3 2 9 3 1 2 7

8 7 8

7

9

5

9 6 1


AXI SÄFFLE

DITT LOKALA TAXIFÖRETAG

Måndag-torsdag: 07.00-19.00 (22.00) Fredag: 07.00-02.00 Lördag: 09.00-03.00

Vaccinera dig hos oss!

Söndag: 09.00-19.00 (22.00) Transporter mellan 19.00-22.00 måste förbokas!

0533 - 121 00

Skomakaren i Åmål Skoreparation - Sömnad - Nyckelservice Gravyr av dörr och brevlåda skyltar

Nu kan du vaccinera dig mot säsongsinfluensa, TBE, bältros och vanliga sjukdomar vid utlandsresa hos Apoteket på Stortorget 6. Vi har drop-in, ingen tidsbokning behövs. Tisdagar Torsdagar

10-17.30 10-17.30

Apoteket Stortorget 6, Säffle Vardagar 9-18, Lördag 9-14, Söndag 11-15 Telefon: 0771-450 450, apoteket.se

0532-102 30 / 070-753 19 85 Västerlånggatan 4, 662 31 ÅMÅL www.skomakareniamal.se

Pomonadalens

Handelsträdgård i Säffle

REA 50% PÅ ALLA UTEVÄXTER (GÄLLER EJ LJUNG & HÖSTFÄGRING)

vårlökar i påsar och lösvikt • allt för gravsmyckningen • lJung i olika storlekar & priser Välkommen in!

facebook.com/pomonadalenshtrg

SOMMAROVÄGEN 3, 66140 SÄFFLE • 0533 - 139 58 • MÅN-FRE 10.00-18.00, LÖR-SÖN 10.00-14.00

BILSKADEREPARATION • SVETS O PLÅTARBETEN • 070-232 23 02 • Industrigatan 7, Bengtsfors AMUSETIDNINGEN.SE

9


månadens resa • turkiet

text: redaktionen

MÅNADENS RESA >>

TURKIET

HUVUDSTAD: ISTANBUL

LANDET MELLAN ÖST OCH VÄST – NJUT AV LATA OCH SOLIGA DAGAR PÅ STRANDEN, KRYDDIGA MATUPPLEVELSER, TEBJUDNINGAR I BASARERNA OCH ÄNDLÖSA NÄTTER.. En resa till Turkiet är det perfekta resmålet om du söker en avkopplande semester med solsäkert klimat, fina stränder, grön natur, levnadsglada badorter, läcker mat och prisvärd shopping. Det finns i stort sett allt du kan drömma om! HUVUDSTADEN ISTANBUL Istanbul är en stor stad som har mycket att erbjuda. Bosporens blågröna vatten delar staden i två jämnstora delar, den europeiska och den asiatiska. Du kan promenera nästan överallt, men om du vill spara på energin så finns det 10

kollektivtrafik med både spårvagn, bussar och tunnelbana. Passa på att utnyttja vattenvägarna också, här finns regelbunden båttrafik mellan olika delar av staden. PENGARNA RÄCKER LÄNGRE Vare sig du går på en restaurang, shoppar eller åker på utflykt så får du mer för pengarna i Turkiet tillskillnad från andra länder. Grand Bazaar i Istanbul är en av världens största inomhusmarknader med en anrik historia och över 4.000 butiker med skor, väskor, kläder, kryddor och allt annat du kan tänka dig. I området kring shoppingstråket Istikal ligger AMUSETIDNINGEN.SE

exklusiva märkeskläder och stora butikskedjor på rad. Dessutom har Istanbul två stora gallerior, utomhusgallerian Kanyon och inomhusgallerian Cevahir. I den asiatiska delen är den flera kilometer långa Bagdad Caddesi, i stadsdelen Bostanci, den stora shoppinggatan och här finns butiker som GAP, Zara och Burberry. UTFLYKTER I TURKIET I Turkiet finns många berömda sevärdheter. Gör en utflykt till de arkeologiska utgrävningarna av den antika staden Efesos eller varför inte Pamukkale som är ett världsberömt naturom-


råde i Turkiet vars klippavsatser ser ut som bomullstussar. Pamukkale finns sedan 1988 upptagen på Unescos världsarvslista och är också klassat som ett naturreservat. Associationen till bomull är uppenbar för alla som besöker platsen och faktum är att det turkiska ordet Pamukkale kan översättas till ”bomullspalats”. Intill Pamukkale ligger ruinstaden Hierapolis, även den upptagen på Unescos världsarvslista. Ett besök här kompletterar naturupplevelsen vid Pamukkale med en rejäl dos antik historia. Området sägs ha varit bebott redan 4.500 f.Kr. men själva byn Hierapolis grundades av

Kung Eumenes II av Pergamon 200 f.Kr. Hierapolis uppnådde sina glansdagar tre-fyrahundra därefter, då människor liksom idag kom hit för att bada i de varma källorna. Några av höjdpunkerna i Hierapolis är lämningar från en imponerande amfiteater, en begravningsplats med sarkofager och inte minst grottan Plutonion. Turister som vill till Medelhavets sandstränder i Turkiet hamnar ofta i Alanya. Om du vill ha en lugnare upplevelse i mindre skala ska du istället åka till grannorten Mahmutlar, som ligger drygt 1,5 mil öster om Alanya. Här kan du få din beskärda del av stadspuls, men givetvis också sol och bad vid AMUSETIDNINGEN.SE

Mahmutlars fem kilometer långa och inbjudande sandstrand. Längs stranden finns massor med fartfyllda aktiviteter för den som vill det. Parasailing och vattenskoter för att nämna några aktiviteter! 

11


månadens djur • brunbjörn • wwf

i samarbete med wwf

Månadens djur >>

Brunbjörn i Sverige

BRUNBJÖRNEN ÄR ETT ALLÄTANDE SKOGSDJUR På våren gräver björnen fram myror, rötter och spirande gräs och örter. Om sommaren äter den gröna växtdelar av olika slag. Eftersommar och höst är blåbär och andra bär den viktigaste födan. Under våren, när snöförhållandena gynnar björnens jakt, händer det att den dödar stora däggdjur som älg och ren. Det sker även under försommaren när älgkalvarna är små. Kadaver (döda djur) står också på menyn. BJÖRNEN SOVER … På hösten går björnen i ide. Det sker vid lite olika tidpunkt i olika delar av landet, beroende på när vintern kommer. Längst upp i norr går björnarna och lägger sig i månadsskiftet september-oktober, längre söderut i oktober-november. Idet görs i ordning i en utgrävd myrstack, under en stor sten i en bergskreva eller en grävd jordhåla. När det blivit vår, efter fem till sju månader, kommer björnen ut. Björnen äter och dricker ingenting under tiden i idet; den lever på fettreserver som den byggt upp under hösten. Den sover tungt, hjärtat 12

slår saktare än normalt och kroppstemperaturen sjunker några grader. Matsmältningsapparaten fungerar inte och unrinproduktionen har helt upphört. En viktig orsak till att björnen sover bort vintern är bristen på mat, eftersom den mest äter växter. UNGARNA FÖDS PÅ VINTERN Mitt i smällkalla vintern föds björnungarna i idet. Där inne är det varmt och ombonat, och de små nakna ungarna behöver inte frysa. En nyfödd björnunge väger bara några hekto och är lika liten som en ekorre! Oftast får björnhonan två till tre ungar. De ligger och diar sin mamma, och lämnar inte idet förrän i april/ maj. Ungarna lämnar sin mamma efter ett till två år. När de är 3-4 år blir de könsmogna. BJÖRNEN HAR FUNNITS ÖVER HELA SVERIGE Vi har haft björn i hela Sverige, förutom på Gotland. Historien berättar inte när björnarna försvann från södra Sverige men i mitten på 1800-talet fanns cirka 1 700 björnar och utbredningsgränsen gick söder om Dalsland/ AMUSETIDNINGEN.SE

Aa VETENSKAPLIGT NAMN Brunbjörn (Ursus arctos) STORLEK Kroppslängd: 130-250 cm Vikt: 60-250 kg

Värmland/Västmanland/Uppland. Därefter minskade antalet björnar snabbt till följd av laglig jakt, uppmuntrad av staten med hjälp av skottpengar. I slutet av 1800-talet fanns bara ett fåtal björnar kvar. Därefter fredades de i allt större omfattning och 1927 fredades de helt. I och med det började antalet björnar öka igen till 3300 björnar år 2008, men har sjunkit till 2900 djur idag, till följd av ökad jakttilldelning. Idag lever honorna koncentrerade till två kärnområden, nämligen i Norrbottens län till norra Jämtland/södra Lappland, och i Dalarna/ Härjedalen. Idag får björnar jagas genom licensierad skyddsjakt. Det innebär att varje år bestämmer Länsstyrelserna hur många björnar som får skjutas, samt var och när de får skjutas. De senaste rönen från forskningen visar dock att björnarna själva har minskat takten på sin fortplantning, bland annat till följd av att de lever tätare i markerna. Samtidigt visar ny övervakningsteknik att björnarna – åtminstone i Dalarna – är fler än man tidigare uppskattat. 


LADDA UPP INFÖR VINTERN FRI UTKÖRING I SÄFFLE OCH ÅMÅL VID KÖP AV MINST 4 PALLAR

Dela upp din betalning med Optimerakortet

Scandbio Pellets

2750:– /pall ÅMÅL Drottning Kristinas Väg 6 / 0532-79 72 00 / Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 SÄFFLE Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00 / Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 OPTIMERA.SE

Däckdäcktiv!

KOSTNADSFRI OFFERT PÅ DINA PROJEKT! KOSTNADSFRI OFFERT

PÅ DINA PROJEKT! •

Nybyggnation av bostäder

Takbyten

• • • • • • • • • • •

Renovering

Fasadmålning Uterum

Inomhusbyggnationer Nya fönster/dörrar, beställning och byte

Nybyggnation av bostäder • Nya fönster/dörrar, beställning beställning Renovering • Nya trappor,och byte Takbyten • Nya • och montering trappor, beställning och Fasadmålning montering • Stenläggning Uterum • Stenläggning Inomhusbyggnationer • ROT-avdrag• ROT-avdrag IS MED

PR TAed ÄSm Bästa prBis ANTI! T ntSi!GAR RNA! ITE ga ALra KV kvalitets IG GÄ rnDa! PER ÄLgä Vi hjälpeVrI HdiJg

Däckteam Säffle

Södra Höglundavägen 1 • 0533-106 27 info@gcsaffle.se • www.gcsaffle.se

UAB Resmile • Fabriksgatan 18, Säffle

UAB Resmile072 • Fabriksgatan Säffle072 • 072-726 3606 63, 072-227 06 90 • info@resmile.expert - 726 361863, - 227 90 www.resmile.expert

vet vilka däck du behöver

AMUSETIDNINGEN.SE

13


månadens filmtips

MÅNADENS FILMNYHETER JOKER

DRAMA, THRILLER

PÅ BIO 4 OKTOBER ’19

”Joker” är en fristående ursprungshistoria som utforskar Arthur Flecks värld, som han ser den. Arthur är en man som möts av grymhet och förakt av samhället. Dagtid arbetar han som clown och på kvällarna försöker han slå igenom som stand-up komiker… men det känns som att skratten alltid är på hans bekostnad. Fångad i en cyklisk tillvaro som pendlar mellan verklighet och galenskap, leder ett dåligt besök till en kedjereaktion som eskalerar.

GEMINI MAN

ACTION, DRAMA, SCI-FI, THRILLER

PÅ BIO 11 OKTOBER ’19

SÄLLSKAPSRESAN

Will Smith är tillbaka i Gemini Man, där han spelar Henry Brogan. Brogan är en väldigt skicklig lönnmördare, så skicklig att han inte brukar misslyckas mot någon. Men, en dag blir han förföljd av en man som verkar kunna förutsäga allt han gör. Då blir det förstås svårare för Brogan att lyckas med sina uppdrag.

ZOMBIELAND: DOUBLE TAP ACTION, KOMEDI, SKRÄCK

EN SVENSK KLASSIKER!

PÅ BIO 18 OKTOBER ’19

10 år efter kultklassikern ZOMBIELAND återförenas Woody Harrrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin och Emma Stone med regissören Ruben Fleischer (”Venom”) och manusförfattarna Rhett Reese & Paul Wernick (”Deadpool”) och Dave Callaham i ZOMBIELAND: DOUBLETAP. I uppföljaren följer vi våra fyra zombieslaktare på en tumultartad trip som sträcker sig från Vita huset till landets mitt. De ställs inför zombies som har utvecklats sedan sist och nya överlevare. Men först och främst måste de hantera problemen som uppstår inom deras egna sk familj.

KOMEDI

Sveriges största biosuccé någonsin: Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson - Sveriges mest älskade sällskapsresenär - på sin första utlandsresa. Dit har han tagit sig trots sin stora flygrädsla, som Dr Levander, försökt bota. Doktorn skall dessutom köpa hus på Kanarieöarna - och han betalar med ”svarta pengar”, som Stig Helmer utan vetskap får smuggla in ..

SEVÄRDA SERIER

SHERLOCK KRIMINAL, DRAMA

HOUSE DRAMA

DEXTER

KRIMINAL, DRAMA

GOTHAM FÖRFÄRLIGA SNÖMANNEN ÄVENTYR, KOMEDI, ANIMERAT

PÅ BIO 25 OKTOBER ’19

När tonåringen Yi stöter på en ung yeti på taket av sin lägenhetsbyggnad i Shanghai, ger hon och hennes busiga vänner Jin och Peng honom namnet Everest och inleder en episk resa för att återförena den magiska varelsen med sin familj på jordens högsta punkt. Men trion måste hela tiden ligga ett steg före Burnish, en rik man som vill fånga en yeti, och zoologen Dr. Zara, för att hjälpa Everest att ta sig hem.

KRIMINAL, ACTION

HELIX

SKRÄCK, SCI-FI

THE WALKING DEAD DRAMA, SKRÄCK, THRILLER

SCRUBS

KOMEDI, DRAMA

LOST

ÄVENTYR, DRAMA

WILL&GRACE KOMEDI, ROMANTIK

14


Dagens rätt 80:kl. 11.00 - 14.00

Gratis utkörning i hela stan!

(vid beställning av minst två rätter)

Västra Storgatan 15, Säffle Fullständiga rättigheter • Tel. 0533 - 155 88 • www.hejdirestaurangochpizzeria.se Västra Storgatan 15, Säffle Mån-fre: 11.00-22.00, lör-sön: 12.00-22.00

HAR DU LÄST DET HÄR SÅ HAR SÄKERT MÅNGA ANDRA GJORT DET OCKSÅ!

du synas

vill här? FREDRIK JOHANSSON

GÖRAN MAGNUSSON

072-172 23 00 fredrik@amusetidningen.se

070-697 75 30 goran@amusetidningen.se

#SäffleTattooParlour

Säffle Tattoo Parlour

Västra Storgatan 12, Säffle. Tel. 076 - 775 86 57

Beatrice Dalman & Elin Andersson

Vår ombyggnation är nu färdig och vi har nu möjlighet att ta emot fler patienter! Ring om du vill boka en tid.

KUNGSGATAN 16, 662 31 ÅMÅL

0532 - 60 73 55

AMUSETIDNINGEN.SE

WWW.KUNGSGATANSTANDVARD.SE 15


>>

EVENEMANGSKALENDER

5/10 - 20/10 UTSTÄLLNING: ”NÄR LÅNGEDSBORNA UTVECKLADE KULTUREN” Arrangör: Galleri Olika Plats: Galleri Olika, Dals Långed

5/10 KARLSTAD COMEDY PÅ TURNÉ KOMMER TILL HOTELL MONICA MAGNUS BETNÉR Arrangör: Hotell Monica Plats: Hotell Monica, Hagfors Tid: 19:00

5/10

12/10 GASEN I BOTTEN PARTY MED PÖKERZ OCH EDDIE NILSSON Arrangör: Popkraft Musik och Nöje Plats: Medborgarhuset, Säffle Tid: 22:00

12/10 TURRIDNING TILL PRÄSTMYREN Arrangör: Kalvbergsåsens Islandshästar Plats: Kalvbergsåsen, Munkfors Tid: 10:00 - 14:00

12/10

BAKLUCKELOPPIS Arrangör: SPF Seniorerna kontakt Torsby Plats: Marknadsplatsen i Torsby Tid: 11:00 - 14:00

MÅ BRA-MÄSSAN Arrangör: Samverkansgruppen Ett Friskare Hagfors Plats: Hotell Monica, Hagfors Tid: 11:00 - 15:00

5/10

12/10

MÅRBACKAS AFTERNOON TEA MED HÖG MYSFAKTOR Arrangör: Mårbackastiftelsen Plats: Mårbacka, Sunne

5/10 OKTOBERFEST PÅ BALDERSNÄS Arrangör: Baldersnäs Herrgård Plats: Baldersnäs Herrgård, Dals Långed Tid: 20:00 - 02:00

8/10 LYXTISDAG PÅ UDDEHOLMS HOTELL Arrangör: Uddeholms Hotell Plats: Uddeholms Hotell, Hagfors Tid: 18:30

10/10 MODEVISNING I TVETA BYGDEGÅRD Arrangör: Tveta Bygdeförening Plats: Tveta Bygdegård Tid: 19:00

11/10 JOHAN & BJÖRN - VÄRMLÄNDSK VOODOO Arrangör: Scalateatern Plats: Scalateatern, Karlstad Tid: 19:00

12/10 - 3/11 BOVIL 70 ÅR Arrangör: Bovilgårdens Vänner Plats: ABF Norra Värmland, Torsby 16

”HÖSTÅNGAN” ÅNGTÅG PÅ FRYKSDALSBANAN Arrangör: Järnvägsmuseet Plats: Fryksdalsbanan

13/10 TIPSPROMENAD PÅ MANA Arrangör: Korpen Hagfors Plats: Sättraskolan, Hagfors Tid: 09:30 - 11:00

13/10 SVENSK-AMERIKANER Arrangör: Gustavsfors Folkets Hus Plats: Gustavsfors Folkets Hus Tid: 16:00

19/10 HÖSTMARKNAD I ÅMÅL Arrangör: Åmåls Kommun Plats: Åmål Centrum Tid: 09:00 - 14:00

19/10 OKTOBERFEST PÅ KUPÉN Arrangör: Kupén Plats: Kupén, Åmål Tid: 17:00 - 02:00

20/10 PREMIÄR FÖR DOKUMENTÄRFILM OM BOVIL OCH BOVILGÅRDEN Arrangör: Bovilgårdens Vänner Plats: Sahlströmsgården, Torsby. Tid: 16:00

21/10 AKTUELL FÖRSVARSINFORMATION MED JOURNALISTEN FRIDA SVENSSON Arrangör: Åmåls Försvarsutbildningsförening Plats: Saga Bio i Åmål Tid: 18:30

23/10 600 GRAM KÄRLEK Arrangör: Arvika Bibliotek Plats: Arvika Bibliotek Tid: 18:00

26/10

ALLSÅNG FÖR BARN MED DOREEN Arrangör: Kulturenheten Säffle kommun Plats: Medborgarhuset, Säffle Tid: 11:00

26/10

UB40 - 40TH ANNIVERSARY TOUR Arrangör: Nöjesfabriken Plats: Nöjesfabriken, Karlstad Tid: 18:00 - 23:00

26/10

LOPPIS I SKRUVSTADS GAMLA SKOLA Arrangör: Skruvstad Bygdeförening Plats: Skruvstads gamla skola, Grums Tid: 11:00 - 14:00

26/10

HALLOWEENPARTY PÅ HOTELL ÅRJÄNG Arrangör: Hotell Årjäng Plats: Hotell Årjäng

26/10

AFTERNOON TEA PÅ MORMORS GLASSCAFÉ Arrangör: Mormors Glasscafé Plats: Mormors Glasscafé, Sunne

27/10

JEJA OCH DE KAXIGA MYRORNA Arrangör: Visklubb 67 Plats: Gamla kyrkan, Åmål Tid: 18:00

28/10

KVÄLLSCAFÉ Arrangör: Svenska kyrkan, ForshagaMunkfors församling Plats: Munkfors kyrka Tid: 18:00 - 20:00


>>

VÄRMLAND & NORRA DALSLAND >> UTVALDA EVENEMANG

30/10

11/10 JOHAN & BJÖRN VÄRMLÄNDSK VOODOO

HÖSTLOVSBIO: PLOEY ETT VINTERÄVENTYR Arrangör: Munkfors bibliotek Plats: Munkfors bibliotek

12/10 MÅ BRA-MÄSSAN

Tid: 14:00

26/10 HALLOWEENPARTY PÅ HOTELL ÅRJÄNG

31/10 ÖSTEN MED RESTEN Arrangör: Visklubb -67 Plats: Medborgarhuset, Säffle Tid: 19:00

31/10-3/11 JUL PÅ MÅRBACKA Arrangör: Svenska Slottsmässor Plats: Mårbacka, Sunne

1/11 KJELL-ÅKE I MYRA KOMMER TILL TORSBY Arrangör: Scalateatern Plats: Frykenskolans aula, Torsby Tid: 15:00

10/10 MODEVISNING

2/11 HÖSTFEST I GUSTAVSFORS Arrangör: Gustavsfors Folkets Hus Plats: Gustavsfors Folkets Hus Tid: 19:00

31/10-3/11 JUL PÅ MÅRBACKA

2/11 INNEBANDY DAM U, MUNKFORSHAGFORS Arrangör: Munkfors IBK Plats: Munkfors Arena Tid: 15:00

VILL DU SYNAS PÅ ”HITTA RÄTT LÄTT” PLATSEN? KONTAKTA OSS! FREDRIK JOHANSSON Tel. 072-172 23 00 fredrik@amusetidningen.se

GÖRAN MAGNUSSON Tel. 070-697 75 30 goran@amusetidningen.se

>> Annons

SPECIALTRANSPORT 070-922 48 88

gilla oss på facebook!

säffle ab

17


högtid • halloween

text: redaktionen

när är halloween A - varför firas det? D

G NÄR ÄR HALLOWEEN? Halloween infaller alltid den 31:a oktober, i alla fall enligt den amerikanska samt irländska traditionen. Men i Sverige finns det inget fast datum spikat för just halloweenfirandet. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring.

J

VAD ÄR HALLOWEEN? Det är många som tror att det är en amerikansk tradition men så är inte fallet. Det är ursprungligen från Irland och är betydligt äldre än våra maskeradfester. Ursprunget till firandet är en keltisk skördefest som firades den 31:a oktober. Det sades att de döda återvände till jorden och man tände eldar för att skrämma bort häxor och onda andar som också härjade denna kväll. Firandet har förändrats genom åren men det är fortfarande de där onda andarna som står i centrum för högtiden. 18

SKILLNADEN MELLAN ALLHELGONA OCH HALLOWEEN Detta kan bli rörigt. I Sverige har vi sedan medeltiden firat den kristna högtiden Alla helgons dag för att hylla martyrer och helgon. Först firades det alltid den 1:a november, men sedan ändrades almanackan och numera infaller Alla helgons dag alltid på en lördag mellan den 31:a oktober - 6:e november och är en helgdag. Den första november fick istället namnet Allhelgonadagen i kalendern. Men i Storbritannien och USA där halloweenfirandet kanske är som störst firas halloween alltid dagen före Allhelgonadagen, alltså den 31:a oktober. I Sverige kallas denna dag ibland för Alla helgons afton.

L

HALLOWEEN SVERIGE Halloween är med andra ord en högtid med mycket gamla traditioner men när kom traditionen till Sverige? Det dröjde ganska länge faktiskt, först mellan AMUSETIDNINGEN.SE

1950- och 60-talet fick man upp ögonen för högtiden tack vare vice versa amerikanska tv-serier och filmer. Det var först på 90 talet som firandet med läskiga dräkter och dekorationer etablerade sig på riktigt. Plötsligt stod det läskiga pumpor utanför ens hus.

M

TRICK OR TREAT Du har säkert hört uttrycket ”trick or treat” eller ”bus eller godis” som vi säger. Vad betyder det egentligen? När halloween firandet spreds från Irland till USA under 1800-talet spreds också denna roliga tradition där barnen skulle skämta med de vuxna och idag är det ett populärt inslag under firandet. Barn klär ut sig och ”tigger” godis genom att knacka dörr och säga ”bus eller godis” Den som inte bjuder på godis kanske får vara beredd på ett bus istället, vem vet? För att förtydliga när halloween är så är det torsdagen den 31:a oktober 2019. 


tips • fredrik på ämtab

text&foto: redaktionen

Pelletskaminer blir allt vanligare i Sverige H

ej Fredrik! Vad är det bästa med en pelletskamin? - Det blir en väldigt jämn temperatur med pellets och är mycket lättare att styra än en vanlig braskamin. En pelletskamin fungerar i stort sett som en vanlig vedkamin. Båda ger brasvärme och hög mysfaktor. Medans vedkaminen brinner med hög effekt under kort tid så kan pelletskaminen ställas in så att den brinner med låg effekt under lång tid, därmed ger den en jämn rumstemperatur. Hur vanligt är det med pelletskamin i Sverige? - Det blir vanligare och vanligare, intresset har sakta ökat. 1997 såldes det ca 97 000 ton pellets till villamarknaden. Idag säljs det ca 550 000 ton, mest till pelletspannor men fler och fler har insett fördelarna med en pelletskamin. Vad ska man tänka på innan jag installerar en pelletskamin? - Kontakta byggnadsförvaltningen och se vad som gäller för installation i din kommun. Gör en bygganmälan och vänta på startbesked innan du börjar installera. Kaminen bör installeras, besiktigas och driftsättas av en certifierad installatör. Innan du eldar första brasan måste kaminen besiktigas och godkännas av en sotare. Finns det några miljövänliga fördelar? - Ja, absolut! Pellets är biobränsle som tillverkas av spill från träd- och sågindustrin. Vid eldning ger det låga utsläpp av kolväten och partiklar, och dessutom ger det en mindre mängd aska jämfört med ved. SVAJPA DIG VARM Nu är det slut med fjärrkontroller där batteriet är trasigt eller urladdat. Nu kan du styra din pelletskamin med dina smartphones. MAESTRO är ett patenterat styrsystem designat och utvecklat av MCZ och kommer därför aldrig att ses på andra pelletskaminmärken. Anslut din smartphone enkelt till pelletskaminen så att du kan styra värmen oavsett om du är hemma eller ute. FÖRDELARNA MED MAESTRO ÄR MÅNGA! 1. En användarvänlig app för din smartphone/ surfplatta. 2. En dual Wi-Fi-modul som är en del av kaminen. 3. Slå på värmen om du sitter i soffan eller på väg hem från jobbet. 4. Med MAESTRO kan du ofta få fjärrstyrd teknisk hjälp.

VI MÖTTE UPP FREDRIK PÅ ÄMTAB FÖR ATT FÅ REDA PÅ MER OM PELLETSKAMINER. NÅGOT SOM ÄR STORT UTE I EUROPA OCH NU SAKTA BÖRJAR VÄXA I SVERIGE.

ÄR DU KLAR? Med dessa fyra steg som vi har förberett för dig kan du välja rätt pelletskamin för dig och dina behov! 1. FÅ EN ÖVERBLICK Börja med att fråga dig själv vad du vill värma med din pelletskamin. Steg 1 fokuserar på de val du möter i diskussionen om vad en pelletskamin används till. Hur många rum ska värmas? Har huset redan en skorsten? Det är ett par frågor i den preliminära förberedelsen. 2. VÄLJ NÅGRA PELLETSKAMINER Nu när du definierat dina behov är du klar att samla information och välja ut några pelletskaminer som kan intressera dig. Vi kommer att lära dig att dechiffrera de tekniska termerna och förbereder dig för inköpsprocessen. Det kan vara svårt att förstå tekniska termer om de är främmande för dig.

AMUSETIDNINGEN.SE

3. BESÖK DIN ÅTERFÖRSÄLJARE Du har antagligen redan valt ut några pelletskaminer som verkar vara precis rätt för dig. Det är nu dags att gå till en återförsäljare och se dem i drift. Se listan över var du hittar din nya pelletskamin i drift och vilken som är din närmaste återförsäljare. 4. NJUT AV DIN PELLETSKAMIN Eldar du med certifierad kvalitetspellets och installationen utförs av behörig installatör kommer pelletskaminen inte att kräva mycket uppmärksamhet. Är du noga med att beställa ditt årliga servicebesök så kan du se fram till en pelletskamin som håller i många år. I steg 4 fokuserar vi på underhåll av din pelletskamin. Vi kommer med viktiga råd om vad du bör vara medveten om när man väljer träpellets och hur du bäst gör underhåll på din pelletskamin. 

19


månadens recept i samarbete med

MÅNADENS RECEPT >>

3 Goda recept som kan passa dig utmärkt!

GRÖNPEPPARBIFF MED GRILLAD FÄNKÅL

GRÖN WOK

En god biff sitter alltid bra och älskar du grönpeppar är detta rätten för dig.

Så enkelt och så gott!

Ingredienser: ● 2 portioner ● 2–3 fänkål ● 2 biffar av nötkött, t.ex. ryggbiff, ca 125 g styck salt ● nymalen svartpeppar ● 1 msk olivolja

Ingredienser: ● 2 dl strimlad vitkål ● 1 liten zucchini ● 100 g sockerärtor ● 1 broccolihuvud ● 1/2 purjolök ● 2 tsk rapsolja ● 1 citron ● salt ● nymalen svartpeppar

Sås:

● 1 dl lätt crème fraiche ● 1 msk grönpeppar i lag ● 1 msk japansk soja ● 1 tsk citronsaft

Gör så här:

Strimla vitkålen med en osthyvel. Skär zucchinin, sockerärter och broccoli i bitar. Strimla purjolöken och fräs i oljan i en wok. Lägg ner övriga grönskar efter ett par minuter. Låt allt bli varmt och mjukna något. River över skalet av en citron och pressa i saft efter smak. Smaka av med salt och peppar.

● 1/2 påse blandad grönsallad

Bönröra:

● 1 burk blandade bönor, à 400 g ● 1/2 finhackad rödlök ● 2 tsk citronsaft ● 2 msk hackad bladpersilja ● salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Skär fänkålen i klyftor. Grilla eller stek i olja tills den börjar mjukna. Stek biffarna i samma olja. Salta och peppra. Lyft upp kött och fänkål ur pannan. 2. Häll crème fraiche i stekskyn och låt koka upp med grönpeppar, soja och citronsaft. 3. Blanda sköljda och avrunna bönor med finhackad rödlök, citronsaft, persilja, salt och peppar. Servera med grönsallad.

INGEFÄRSBOLLAR CA 10 ST

Ingredienser:

Gör så här:

Dela fikon och dadlar i bitar. Hacka ingefäran. Blanda samtliga ingredienser och mixa i matberedaren. Forma till små bollar. Rulla dem i hackade valnötter. 

● 4 torkade fikon ● 4 färska dadlar ● 25 g färsk ingefära ● 1 dl valnötter ● 1 dl russin ● 1/2 msk kanel ● 1/2 lime, saften ● Extra hackade valnötter att rulla bollarna i

20

AMUSETIDNINGEN.SE


YEARS

OF

SÄFFLES

MEDIAHUS AB REKLAM & IT

BUTIK! KALASPRISER I

AV VAROR 30% PÅ MASSOR

SPARA

7500:

17995: (25495:-)

CRESCENT ELORA

28” klassisk elcykel i cityutförande med lågt insteg. E-going mittmotor. 7-vxl Shimano med fotbroms bak och rullbroms fram. 36 V Batteri E-going.

599:

999:

ASICS GEL-PULSE 11

HAGLÖFS PATH GT

(1699:-)

(1099:-)

En högpresterande sko för landsvägslöpning som ingår i ASICS LITE-SHOWkollektion. Gjuten yttersula i gummi och GEL-teknologi i hälen som motverkar stötar.

En slitstark vandringssko i GORE-TEX. Tå- och hälpartier förstärkt med tålig mocka. Dam- och herrstorlekar.

SPARA

500:

999:

299:

8848 ALTITUDE ALINA

HAGLÖFS VOLT

(1499:-)

Lätt dunjacka med modern design och innovativ teknologi som kan användas ensam eller som värmande lager under dina andra jackor.Damstorlekar.

(599:-)

Volt Large från Haglöfs är en allroundväska för aktiva dagar. Storlek ca 22 liter.

IT-PROBLEM? • KONSULTING • SERVICE • INSTALLATIONER Vi vänder oss till både företag och privatpersoner med konsulttjänster med service och installationer av datorer, servrar, nätverk, skrivare och det mesta annat som är till hjälp inom IT. Vi anser att det finns förbättringar att göra inom branschen, bland annat när det gäller kommunikation mellan kund och konsult vid investeringar. Vårt mål är att vara en stabil och pålitlig IT-partner åt våra kunder. Vi kommer arbeta hårt för att införliva våra kunders förväntningar på oss. Vi riktar oss i första hand till kunder som inte vill binda upp sig via olika avtal utan istället ha en stabil partner att vända sig till när behov uppstår. Vi arbetar hårt för att möta våra kunders enskilda önskemål vad gäller utformning av tjänster.

KÖPCENTRUM 45, SÄFFLE / Tel. 0533-160 30 / www.teamsportia.se Måndag - fredag 10.00-19.00 / lördag 10.00-15.00 / söndag 11.00-15.00 AMUSETIDNINGEN.SE

072-172 23 00

mediahussaffle@gmail.com 21


STIG NORDER

K

MINA FUNDERINGAR

rönika

GAMMELVALA — KULTUR OCH NOSTALGI Gammelvala är en fantastisk möjlighet att få se hantverk, teknik och miljöer från gångna tider. Som spegling av livet för människor blir det problematiskt. Den hårda verkligheten kan uppfattas som idyllisk. Vi som visar hantverk och annat är ju inte beroende av att vi producerar vad som krävs för uppehället.

M

in fru och jag deltar i Gammelvala sista veckan i juli. Deltagarna visar hantverk och teknik från början av 1900-talet. Miljön vid Värmelns strand, med gamla byggnader bidrar till upplevelsen. Scenföreställningar som skådespel, musik och dräktparad ordnas dagligen. Hantverken vi visar var viktiga för 2 - 3 genrationer sedan och omges ofta med en känsla av nostalgi. Vi bidrar till att kunskapen om hantverken hålls vid liv och nya generationer får se den delen av vår gemensamma historia.

Gårdens får och linodling gav de fibrer som behövdes och spanns med spinnrock och slända. Tråden användes för att väva tyger till kläder och andra textiler för huset. Bara att spinna tråd tog ca 50 timmar per kg med spinnrock. Kläder för en person vägde ca 5 kg och tog 250 timmar att spinna, med vävande och sömnad långt mer än två månaders arbete. Spinnande var inget avkopplande nöje, det var en ständigt pågående kamp för att få kläder på kroppen.

D

e kolare som två i taget sköter milan gör ett fantastiskt arbete som ger karaktär åt hela Gammelvala.

För 100 år sedan hade industrialismen redan förändrat villkoren. Trots det levde i många miljöer hantverket kvar. När farmor var ung i början på seklet producerades nästan allt på gården. Det man köpte var en tunna sill på hösten och då det inte längre gick att brygga bra öl på bakjästen blev man ”tvungen” att köpa ny jäst som kostade fem öre. Fem öre motsvarar i dag 35 kr. Även det var svårt att ha råd med. Trots allt fanns plats för lite lyx och farmor berättade om ett par bomullsstrumpor hon önskat och fått som julklapp. 22

Kolarna tillhörde industrialismen och var entrepenörer som levererade kol till järnbruken.

N

Kolarna högg veden under sommaren, kolade från mitten av september, sorterade och lagrade kolet torrt för att sedan med häst transportera kolet till järnvägen. Under perioder då hästen inte behövdes såldes den ofta och en ny häst köptes in när det krävdes. Att behålla sin häst hade man inte råd till. På 1930-talet beräknades en mila som gav 70 m3 träkol totalt kräva ca 90 dagsverken eller fyra och en halv månaders jobb i dagens samhälle. En kolare brände normalt fyra milor per år.

Alltför ofta ser jag samma tendens även i akademiska sammanhang som borde ge en bättre bild. En kurs i ”Humanteknologi” vid Göteborgs universitet hade en text som handlade om hur förtryckta kvinnorna blev då de lämnade landsbygden och flyttade till industristäder.

Produktionen av träkol växte under 1900-talet och 1943 producerades 5,8 miljoner m3. Under 1950-talet upphörde kolningen nästan helt beroende på ny teknik för järnframställning. Ett ton tackjärn krävdes ca 30 m3 träkol (40 dagsverken). Kolaren fick ca 5 kr per m3 vid mitten av 1930-talet. Det innebar 4 kr per dagsverke och då måste han själv hålla häst, mat, kläder och verktyg. Ett ensamt farligt slit, ofta långt från andra människor. Kolarkojan beräknades ta tio timmar att bygga. Det var bostad en stor del av året och förhållandena var svåra.

är vi ser på hantverk och arbete från förr i tiden vare det är på Gammelvala eller program på TV är det ofta utan att slitet för att få mat, kläder och någonstans att bo visas upp.

En kvinnlig deltagare från England invände att hennes mor var en av de kvinnor texten handlade om. Moderns berättelse var att det var fantastiskt när hon kom bort från förtrycket på landsbygden och fick en egen lön. På landet arbetade man ofta för enbart mat, husrum och lite kläder. Kursledaren viftade bort invändningen med att ”om vi nu utgår från kursmaterialet, vad ska vi då dra för slutsatser”, enligt mitt sätt att se ett icke akademiskt sätt att hantera en invändning. På Gammelvala är vi stolta över att visa upp hantverk, metoder och föremål från gångna tider. De sociala aspekterna är det svårt att förmedla, men det finns fortfarande arbetarlitteratur att låna på biblioteken som berättar den historien. Låna böcker och läs om vår historia. Privata bilder

AMUSETIDNINGEN.SE


Ät så mycket du orkar & lite till!

Julbord från 295:-

Onsdagar kl 18.00 4/12, 11/12 & 18/12. Fredagar kl 18.00 29/11, 6/12, 13/12 & 20/12.

Bordsbeställning gäller onsdagar & fredagar

Julbord med underhållning

Lördagar kl 18.00 30/11, 7/12, 14/12 & 21/12.

Drop-in i mån av plats Fullständiga rättigheter Industrigatan 12, Åmål. Tel. 0532-108 88

Välkomna in!

AMUSETIDNINGEN.SE

23


EJ FATTIGAST --FRÄLSARKRANS

OMGIVNA AV VATTEN --VAGGA

LÅGVATTEN --KULLERBYTTOR

BÖNESTUND --TILLFÅNGATAGITS

FÖRTÄRDES --ÄNGSLAN

OKTOBERKRYSSET

FJÄLL --AVVIKANDE

KONST LSKARE OMODERN --ALTRÄDETS

SLITNA --SNUDDAT

GIFTORMAR --RÖST

FLICKNAMN --NÄMND

ELÄNDIGA RAK ----SYSSELHEKTAR SÄTTNING

INTE GÅ --VÄRMS I PANNA

BJÖRNAR --ÄGA RUM HÄSTSPORT --HYLLNINGSDIKT

HYGGLIG --MÅNGTALIG KLAR --VINDGLUFSA I SKYDD SIG

ÖVRIGT --STRÖMSTYRKA

VÄXT --RÖRIG

KLÄDMÄRKE

REFERERAD --FÖRÄDLA

FEMRÖJA HÖRNING ----OMHÄNDERTAGEN BRUTALARE TRÄBEKLÄDNAD --BOSKAP

ESKIMÅKANOT --FULLBORDA

DENNES

BAKVATTEN --ATLAS

VERKLIGA --FÖRSVANN

RESA

PÅ --TUPPEN ...

KUPONGER

BAKREDSKAP --RYCK KNUTEN --IVRAN

RYCKTES

RÄD --SLEM

NAGELBITARE --GNUGGA

GLAD --FORTUNA FRID --KARPFISK

Ö MED VULKAN --HURSA TVINGADE --KASTLINA

LÄCKERBIT

FÖRSTÅ

VÄNLIGARE

KLARHET

Lösning:

LÖS KORSORDET I AMUSE OCH FÅ CHANSEN TILL ATT VINNA EN TRISSLOTT! Fyll i bokstäverna i rutorna ovan och mejla din lösning senast 28/10-2019.

MEJL: tavling@amusetidningen.se Glöm inte att ange namn, telefonnummer, ort och mejladress när du skickar lösningen till oss! OBS! Vi kontaktar alla vinnarna via mail eller telefon. * Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. FÖRRA MÅNADENS LÖSNING: ”HÖSTLÖV NÅ FARSTU”

24

HURSA --SÄDESSLAG TRIOS --FRID

OORDNING --JASÅ ESSÄ --GES

BETE --BRANDGULA

BARRTRÄD

SPÄD VALL ----FÖRSTA KVINNAN VISAR

SUSSAR

TIDE- AVVÄGAR --RÄKNING

FORDON

SÄRSKILDA INHÄMTNINGSGRUPPEN --ELÄNDIG

YTTRA- LAPAR DES --OVÄNTADE --SKÅDA RESULTAT

LEDSAGAS --TILLTRÄDE

HONHÄST --VILDVUXET

MUST --LIKHETESERIERNA NUMMER

VAR HÄLSAD --STRYK ILA --YTAN

DELAR --PÖSA

MATSEDEL --DUO

NÄMLIGEN --LÄRLING FRISTÄDER --BUSKE

ANDNÖD HATFULL ----ARISTOKRAT VERKLIGA --KONKURRENTENS

ATT SES

HAVET

BÖJT FÅ EMFAS ANVÄNDAS ----AVENY INÖVNING

SLÄPA --AV ALLA

DATUM

UPPSYN --VITS

SKADAN --GOD

PÅ DETTA VIS --ÖDSLIG

GENTEMOT --UPPGIFTER

SAGOFIGURENS KORREKT --AVMÄTER

TERRÄNGBILENS --DRYCK

HAWAII --GENAST

GALLERIERNAS --FANTASIS STYCK

STORT RUM --KAVIAR

AMUSETIDNINGEN.SE

TEXTIL REMSA


Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrusta

Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor Uppgraderadoch på över elmotor 100 för punkter. mer kraft, Med bland annat en större bensinmotor och e nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmot batterikapa Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för Uppgraderad mer kraft, på och över 100 punkter. Med bland annat en eldrift. större ochkontroll elmotor förbättre mer kraft, nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med för förfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre batt Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser för är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är bensinmotor av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet förnya längre körlägen eldrift.med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrif

2

MER KRAFT, MER KONTROLL, MER MER KLIMATSMART KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIM MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER K MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART

2

NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI PLUG-IN HYBRID OUTLANDER PLU MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN MITSUBISHI HYBRID OUTLANDER P MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-INMITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PLUG-IN HY NU FÖ R

ÖP

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL

. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL

Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor Uppgraderadoch på över elmotor 100 för punkter. mer kraft, Med bland annat en större bensinmotor och e nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmot batterikapa Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för Uppgraderad mer kraft, på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för mer kraft, nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med förförfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre kontroll bättre batt Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser för är av generalagent rek. cirkapriser.och Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. eldrift. Alla priser är av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet förnya längre körlägen eldrift.med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrif

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrusta

Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor Uppgraderadoch på över elmotor 100 för punkter. mer kraft, Med bland annat en större bensinmotor och el nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmoto batterikapac Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större . Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för Uppgraderad mer kraft, på över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för mer kraft, nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med förförfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre kontroll bättre batte Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser för är av generalagent rek. cirkapriser.och Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. eldrift. Alla priser är av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. lsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet förnya längre körlägen eldrift.med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrift

2

ÖPP

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

NU FÖ R OMGÅ ENDE LEVER ANS

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

OMNGUÅFÖR ENDE LOEMVGEÅ RE ANDE LEVER NS ANS

OMNGUÅFÖR ENDE LOEMVGEÅ RE ANDE LEVER NS ANS

NU FÖ R OMGÅ ENDE LEVER ANS

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

2

NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION NÄSTA GENERATION MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID ERATION NÄSTA GENERATION MITSUBISHI OUTLANDER MITSUBISHI PLUG-IN HYBRID OUTLANDER PLUG MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN MITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PL OUTLANDER PLUG-INMITSUBISHI HYBRID OUTLANDER PLUG-IN HYB NU FÖ R ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER MER KLIMATSMART KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMA MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KL R KONTROLL, MERpåKLIMATSMART MER KRAFT, MER KONTROLL, MER KLIMATSMART Uppgraderad över 100 punkter. Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för mer kraft, 2

2

2

2

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL Besök oss på Facebook! Karlstadsvägen 34 Vardagar 09.00-18.00 Vardagar 07.00-16.15 2

EIJE PETTERSSONS BIL AB EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL

Lör-sön Stängt

EIJE PETTERSSONS BIL AB Stängt ÖPPETTIDER Lör-sön MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX EDGRENSGATAN 9-17, ÅMÅL EIJE PETTERSSONS BIL AB ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN EDGRENSGATAN 9-17, XX-XX ÅMÅL ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

HÖSTPARTY PÅ FIRST HOTEL ROYAL! ÖPPETTIDER MÅN-FRE XX-XX, LÖR-SÖN XX-XX

LÖRDAGEN DEN 19 OKTOBER 21.00-02.00 Liveunderhållning & DJ Förköpsbiljetter finns i receptionen 220:inklusive garderob Åldersgräns 25år

2

0532 - 167 00

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

2

. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

2

Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO2 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad.

nya körlägen med bättre och bättre batterikapacitet förmer längre eldrift. Uppgraderad på över 100förfinad punkter.fyrhjulsdrift Med bland för annat en kontroll större bensinmotor Uppgraderad och på över elmotor 100 för punkter. kraft, Med bland annat en större bensinmotor och el Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll ochbensinmotor bättre nya körlägen batterikapacitet medelmotor förfinad längre fyrhjulsdrift eldrift.förMed bättre kontroll bättre bensinmoto batterikapac Uppgraderad på över 100 punkter. Med bland annat en större Uppgraderad och på för över för mer 100 punkter. kraft, bland annatoch en större . Med bland annat en större bensinmotor och elmotor för Uppgraderad mer kraft, på och över 100 punkter. Med bland annat en eldrift. större ochkontroll elmotor förbättre mer kraft, nya körlägen med förfinad fyrhjulsdrift bättre kontroll batterikapacitet nya1,8körlägen med för förfinad längre fyrhjulsdrift för rek. bättre batte Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser för är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen påbättre Viktad bild ärförbrukning extrautrustad. l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är bensinmotor av generalagent cirkapriser. Bilen på bild och är extrautrustad. lsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet förnya längre körlägen eldrift.med förfinad fyrhjulsdrift för bättre kontroll och bättre batterikapacitet för längre eldrift Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad. Viktad förbrukning 1,8 l/100 km och 148 Wh/km, CO 40 g/km. Alla priser är av generalagent rek. cirkapriser. Bilen på bild är extrautrustad ÅMÅL BILFÖRSÄLJNING VERKSTAD EIJE PETTERSSONS BIL AB

ÖPP

VARMT VÄLKOMNA! AMUSETIDNINGEN.SE

25


MUSIK • SHYBOYS

text: redaktionen, foto: shyboys

MUSIK: SHYBOYS Medlemmar Peter Lannérus, Bengtsfors Ståbas o leadsång Benny Melin, Uddevalla Gitarr o leadsång Daniel Berg, Bengtsfors Trummor o körsång

Snabba frågor med Peter Bästa skivan som finns inspelad? John Lindberg Trio är ett hårt arbetande liveband Bästa scen ni stått på? Rättviksparken Gitarrsolo eller munspelsolo Gitarrsolo Om du måste vakna till en och samma låt varje dag? ”It’s a long Way to the top” med AC/DC På bild: Benny Melin, Daniel Berg och Peter Lannérus

H

ej! Vilket år bildade ni detta band? - Vi bildade först JOE REDEYE i mitten av nittiotalet men 2014 tackade sångaren för sig och då körde vi vidare som The SHYBOYS. Det blev lite ändringar i samband med det. Vi valde en lite tuffare och bredare musikstil. Om man aldrig hört er, hur skulle ni beskriva er musik? - Stilen är Rockabilly/ Rock’n’roll

Var hämtar ni inspiration ifrån och vad har ni för influenser på er musik? - STRAY CATS är ju ett band som fick oss att vilja lira rockabilly, men annars finns det hur många band som helst som man får inspiration ifrån. För att nämna några fler Chuck

Berry, Gene Vincent, Hurriganes mm. Har ni gjort någon spelning som betytt extra mycket? - Vi har många roliga spelningar bakom oss bland annat en Tv- sänd rockgala i Tyskland flera trevliga gig i Norge, Spelat på Classic CarWeek i Rättvik ett flertal tillfällen. Det har blivit många bra och roliga stunder på scenen igenom åren.

band och det tog cirka ett år att få ihop hela plattan. När det gäller spridning av vår cd så har vi fått mycket hjälp och det är vi så klart tacksamma för. CD sprids via lokala handlare, försäljning på gigs ,marknader och bilträffar. Vi har även fått stor hjälp av Anders ”TUTEN” Andersson från Mellerud som är en fena på att kränga plattor. Några av våra egenkomponerade låtar finns förstås på Spotify också.

Hur ofta spelar ni ute? - Numera cirka ett till två gig per månad.

Hur ofta repar ni? - Numera repas det ” nära andan faller på”

Ni släppte en cd för ett tag sen, berätta lite om det? - Den är inspelad i Bennys studio i Högsäter ILEN RECORDS som spelat in många rockabilly-

Amuse önskar bandet Shyboys ett stort lycka till i framtiden. 

>> ANNONS

Säffle 26

åmål

AMUSETIDNINGEN.SE


Vaccinera dig hos oss! Alltid färskt bröd bakat i butiken!

Nu kan du vaccinera dig mot säsongsinfluensa, TBE, bältros och vanliga sjukdomar vid utlandsresa hos Apoteket på Stortorget 6. Vi har drop-in, ingen tidsbokning behövs. Tisdagar Torsdagar

10-17.30 10-17.30

Apoteket Stortorget 6, Säffle Vardagar 9-18, Lördag 9-14, Söndag 11-15 Telefon: 0771-450 450, apoteket.se

Stort sortiment av färskt kaffebröd.

Vi har massvis av färdigrätter!

Vi levererar grus, singel, sand och makadam till privatpersoner och företag. Vi utför även väghyvling och dammbindning!

Besök även vår populära delikatess och fiskdisk!

Välkommen till vår hemsida för mer information om oss och våra produkter

Hos oss köper ni er lunch av hög kvalitét till bra pris.

Öppet måndag-fredag 8-19 och lördag 8-14

www.ramserudsgrus.se

ICA Supermarket Lejonet Mellanbrogatan 10 662 31 Åmål 0532-60 86 60 Öppet alla dagar 8-22 AMUSETIDNINGEN.SE

27


nöje • månadens handarbete

i samarbete med glad i garn - foto: daniel bernstål

MÅNADENS HANDARBETE I SAMARBETE MED GLAD I GARN I SÄFFLE.

TOVADE VANTAR I REGNBÅGSFÄRGER STORLEK Ca 6-8(10-12) år/S(M)L dam/S(M)L herr. MASKTÄTHET: Ca 18 m x 25 v slätstickning på st 4 = 10 x 10 cm.

GARNÅTGÅNG (D) Fg 1: Ca 20(20)/20(20)25/25(25)25 g (fg 11414, rödlila) Fg 2: Ca 15(20)/20(20)20/20(25)25 g (fg 11403, blå) Fg 3: Ca 15(20)/20(20)20/20(25)25 g (fg 11406, äppelgrön) Fg 4: Ca 15(20)/20(20)20/20(25)25 g (fg 11703, gul) Fg 5: Ca 15(20)/20(20)20/20(25)25 g (fg 11704, rost) Fg 6: Ca 15(20)/20(20)20/20(25)25 g (fg 19434, röd) STRUMPSTICKOR 4 mm TILLBEHÖR 8 säkerhetsnålar RANDNING (D) 14(16)/17(18)18/20(20)20 v med fg 1, 9(10)/11(12)13/13(14)15 v med fg 2, 9(10)/11(12)13/13(14)15 v med fg 3, 9(10)/11(12)13/13(14)15 v med fg 4, 9(10)/11(12)13/13(14)15 v med fg 5, med fg 6 till arb slut. VANTEN Lägg med strumpsticka 4 och färg 1 upp 34(38)/40(42)44/46(48)50 m och fördela dem på 4 stickor med 9(10)/10(11)11/12(12)13 m 28

på sticka 1 och 3 och 8(9)/10(10)11/11(12)12 m på sticka 2 och 4. Sticka slätstickning = alla varv räta. Sticka ränder enl förkl. OBS! När slätstickningen mäter 11(12)/13(14)15/16(17)18 cm stickar man för tummen in en kulör tråd över de första 5(6)/6(7)7/7(8)8 m, sätt tillbaka maskorna på vänster sticka och sticka som tidigare. När slätst mäter 18½(20½)/22(23½)25/26½(28)30 cm görs 1 intv enl följ: 1 m, 2 m tills rätt, 11(13)/14(15)16/17(18)19 m, 2 m tills rätt i bakre maskbåge, 2 m, 2 m tills rätt, 11(13)/14(15)16/17(18)19 m, 2 m tills rätt i bakre maskbåge, 1 m. Upprepa intv med 1 v:s mellanrum ytterl 3(3)/4(4)4/4(4)4 ggr och därefter varje v 3(4)/4(4)5/5(6)6 ggr. Tag av garnet och trä det genom de återstående m. TUMMEN: Drag ur den färgade tråden och fördela de 10(12)/12(14)14/14(16)16 m (5(6)/6(7)7/7(8)8 m under tråden och 5(6)/6(7)7/7(8)8 m över tråden) på 3 stickor, plocka upp ytterligare en maska i var sida = totalt 12(14)/14(16)16/16(18)18 m på stickorna. Sticka med valfri färg slätstickning i 5(5½)/6(6½)7/7(7½)8 cm. Sticka på de 2 följande varven ihop 2 m varvet ut. Tag av garnet och trä det genom de återstående m. Andra vanten stickas lika men markeringen för tumAMUSETIDNINGEN.SE

men görs över 4:e stickans 5(6)/6(7)7/7(8)8 sista m. TOVNING För att tummen och vanten inte ska tovas ihop läggs en bit plastpåse i tummen och fästs med en säkerhetsnål och lägg också en plastpåse i vanten och fäst med säkerhetsnålar. Tvätta vantarna i tvättmaskin med ett tvättmedel utan blekmedel. Ställ in maskinen på 60 grader med vanlig centrifug. OBS! Olika tvättmaskiner och tvättmedel kan påverka den slutliga storleken på den tovade vanten. Är arbetet efter tovning för stort, tvätta ytterligare en gång. Är arbetet efter tovning för litet, blöt det och dra ut det till önskad storlek. Efter tvätt sträcks vantarna ut efter de mått som står angivet som färdigt mått. Sträck ut dem när de fortfarande är blöta. Lägg ut dem att torka på en plan yta. OBS! All tvätt efter tovning = handtvätt Du hittar fler garnåtgångar samt randningar till de här vantarna på www.jarbo.se 


Tel. 0532-240 21 / Karlstadsvägen 26, Åmål DAGENS LUNCH SERVERAS MÅNDAG - FREDAG FRÅN 11.00 - 14.00 (SALLADSBORD, DRICKA, SMÖR, BRÖD OCH KAFFE INGÅR)

VULKANPIZZA Skinka, räkor, champinjoner, ananas, salami, kebabkött, strips, isbergssallad, lök, tomater, gurka, peperoni, kebabsås i burk.

AFIFA SPECIAL (HALVINBAKAD, HALV KEBABPIZZA) Ost, skinka, kebabkött, isbergssallad, lök, tomat, gurka, peperoni, kebabsås i burk.

TURBO SPECIAL Skinka, räkor, champinjoner, ananas,kebabkött, strips och kebabsås.

ÄR DU ALLERGISK? SÄG TILL NÄR DU BESTÄLLER. VI BAKAR ÄVEN GLUTENFRIA PIZZOR!

Nya Passat Sportscombi.

Rymmer massor av utrustning.

Redan från start är nya Passat Sportscombi utrustad med det mesta – särskilt om du väljer Executive Edition. Välkommen att titta närmare på vad som ingår. Och provköra den.

Nya Passat Sportscombi TDI 190 DSG 4MOTION Executive Edition. Pris från 348 700 kr. Förmånsvärde från 2 103 kr/mån. Indikativt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50 % marginalskatt. Bränsleförbrukning blandad körning från 6,4 l/100 km. CO -utsläpp från 167 g/km. Skattegrundande CO -utsläpp från 132 g/km. Miljöklass Euro 6 DG. Bilen på bilden är extrautrustad. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. 2

2

Dalslands Bilservice

Majbergsvägen 25, Bengtsfors, 0531-615 45 Avsändare ÅF 160x20 mm www.dalslandsbilservice.se,

AMUSETIDNINGEN.SE

29


FOKUS PÅ TEKNIK DENNA TVN ÖPPNAR UPP EN HELT NY VÄRLD AV UNDERHÅLLNING I DITT HEM

Samsung 82” QE82Q70RATXXC

Njut av en exceptionell bildkvalitet, oavsett om du tittar på film, streamar videor eller spelar spel. Med Samsungs unika QLED teknologi vrider vi upp färgvolymen till 100%. Det betyder att färgerna fortsätter att vara realistiska i såväl mörka som ljusa scener. Den kraftfulla Quantum Processor 4K är hjärnan bakom 2019 års QLED. Den använder sin egen algoritm för att leverera klarare bild, samtidigt som den anpassar ljusstyrkan och ljudet till förhållandena i rummet och innehållet.

ROADSHOW

MAXAD PRESTANDA I IPHONE 11 PRO

Apple iPhone 11 PRO

Fånga världen runt dig i foton med levande detaljrikedom. IPhone 11 Pro är en kraftfull enhet som är redo att ta otroliga foton och videor med sin 12 Mpx trippel-bakkamera som du kan se på den fantastiska Super Retina XDR-pekskärmen. IPhone 11 Pro kommer med en charmig böjd design som du kommer att känna igen vid första anblicken eftersom den så tydligt talar formspråket från tidigare Under några roliga och intressanta dagar har vi många Apple smartphones, iPhone Xs och Xr. Du får en vackert utformad rostfri kropp med leverantörer på plats våra butiker med massor baksida i glas. Enheten har IP68-klassning, vilketi betyder att den tål 4 meter underav vattrevliga och roliga nyheter. Nu har du chansen att se, ten i upp till 30 minuter

känna, tycka till och prata om deras produkter.

5.8” Super Retina XDR OLED-skärm 64, 267 eller 512 GB intern lagringsenhet - Dual SIM aktiverat med fysiskt till nano-SIM och virtuellt Välkommen våra butiker ocheSIM vår Roadshow. FaceID-ansiktsupplåsningsfunktion 18 okt Åmål Digital kompass 17 okt Bengtsfors Dolby Atmos för uppslukande ljud 19 okt Säffle 24 okt Sunne

25 okt Arvika

JL Reklam Hörby

• • • • • •

26 okt Årjäng SMARTARE, ELEGANTARE OCH ENKLARE Ta chansen och kom in och se det senaste ÄN NÅGONSIN! inom nätverk, kameraövervakning, Doro 8080 projektorer, Loewe TV och mycket mycket mer.

KOMMER SNART!

Doro 8080 är ett resultat av flera års utvecklingsarbete, för att säkerställa att du ska kunna utföra allt du förväntar dig av en förstklassig Android-smartphone, Vi bjuder på lite gott tilltugg under dagarna! med den extra förmånen att den utformats efter just dina behov. Högre och tydligare ljud, lättläst skärm och text samt fingeravtrycksläsare och trygghetsknapp för ökad säkerhet. Och en utmärkt, lättanvänd kamera som du kan ta fantastiska Hjärtligt välkomna! foton med. Allt har utformats och finjusterats för att ge dig en bättre användarupplevelse i en snygg telefon. Så enkel att du aldrig kommer att önska dig en annan Följande leverantörer är med på vår Roadshow: telefon.

TEKNIKTIPSET PUBLICERAS I SAMARBETE MED:

SÄFFLE - ÅMÅL - ED ÅMÅL, - BENGTSFORS - ARVIKA - ÅRJÄNG SUNNE - KRISTINEHAMN SÄFFLE, ED, ARVIKA, ÅRJÄNG, SUNNE &- BENGTSFORS 30

SÄFFLE: ÖstraSÄFFLE: Storgatan 0533-103 90 • ÅMÅL: Kungsgatan 16,16,0532-103 65••ED: ED: Jordbrovägen 8, 0534-121 20 • Kyrkogatan ARVIKA: Kyrkogatan 28, 0570-138 55 Östra 15, Storgatan 15, 0533-103 90 • ÅMÅL: Kungsgatan 0532-103 65 Jordbrovägen 8, 0534-121 20 • ARVIKA: 28, 0570-138 55 Storgatan 58, 0573-105 82 • SUNNE: 29, 0565-103 43 • BENGTSFORS: Storgatan 0531-617 95 ÅRJÄNG: Storgatan 58, 0573-105 82ÅRJÄNG: • SUNNE: Storgatan 29, 0565-103 43Storgatan • BENGTSFORS: Storgatan 8, 0531-617 95 •8,KRISTINEHAMN: Kungsgatan 46, 0550-32226

Öppet: mån-fre 10-18, lör 10-14


599

ord. pris 719:-

HITTA 599:-

GRÖN-FRI 5 LITER MÅNADENS

159:-

MÅNADENS ord. pris 195:VARA GRÖN-FRI 1 LITER

april

BYGG & HANTVERK

Tilderuds Såg & Byggmaterial Bygghandeln i Södra Ny

et? Ta hjälp av proffs!

Kontakta oss på 0533-210 28

ÅMÅL Drottning Kristinas Väg 6när / 0532-79 t av problemlösningar det72 00 / Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 k! faceboo på oss gilla SÄFFLE Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00 spolar /och reparerar med den Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 www.optimera.se /rörinfodring.

VARA

• • • • • •

Nybyggnation av bostäder Renovering Takbyten Fasadmålning Uterum Inomhusbyggnationer

april

RÄTT LÄTT! 159:-

159:1 LITER

ord. pris 195:-

VISSTE DU ATT DET

GRÖN-FRI

Bästa pris me1dLITER kvalitetsgaranti! rna! Vi hjälper dig gä

KOSTAR DIG UNDER 8KR PER DAG ATT HA EN ANNONS PÅ DENNA SIDAN!

ÅMÅL Drottning Kristinas Väg 6 / 0532-79 72 00 / Mån-Fre 6.45-17 Lör 10-13 SÄFFLE Norrlandsvägen 24 / 0533-76 12 00 UAB Resmile - Fabriksgatan 18 Säffle / Mån-FreUAB 6.45-17 Lör 10-13 www.optimera.se Resmile • Fabriksgatan 18 Säffle • 072-726 36 63, 072-227 • info@resmile.expert 072-726 3606 63,90072-227 06 90

info@resmile.expert

Förrådsgatan 8, 662 34 Åmål

Tel. 0533-103 38, Norrlandsvägen 31 Säffle

Tel: 0532 - 15 870

www.hagbysror.se

E-post: till@glasmastarna.se

www.btsrorteknik.se • 070-360 63 12

Vi har allt för ställningsbyggare

DU HITTAR OSS PÅ: Västra Bangatan 4, 662 34 Åmål Tel. 0532-19 20 40

www.mjmalerikakel.se

GRÖN-FR 5 LITER

• Nya fönster/dörrar, beställning ord. pris 719:och byte GRÖN-FRI • Nya trappor, beställning och 5 LITER montering • Stenläggning ord. pris 195:• ROT-avdrag GRÖN-FRI

VVS | Felsökning | Service | Installationer Vi har upp till 20 års erfarenhet av problemlösningar när det gäller avlopp.

ord. pris 719:-

FÅGELMYRSGATAN 8, 662 34 ÅMÅL ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 07:00-16:00

DU VET VÄL ATT DU KAN LÄSA VÅRT MAGASIN PÅ NÄTET?

>> AMUSETIDNINGEN.SE

BIL

AXI SÄFFLE

DITT LOKALA TAXIFÖRETAG

0533 - 121 00

ÅMÅLS BIL & BILVÅRD AB Rekond • Polering • Vaxning Sanering • Handtvätt Karlstadvägen 30, 662 36 Åmål

Åmål - Säffle Bildemontering AB

med bärgare & verkstad Vi hämt ar bilar gratis !

I n du s t r i g a t a n 1 7 , 6 6 2 3 4 Å m å l 0532-140 99, 073-045 73 73 bildemontering@hotmail.com

CLEAN TOUCH Bilhandtvätt • Polering Vaxning • Lackförsegling Kemtvätt Säten+golv Underspolning • Asfaltborttagning • Motortvätt Tingvallastrand 12, Säffle • 0700-162 671

VARMT VÄLKOMMEN TILL DIN MEKONOMEN BILVERKSTAD OCH BUTIK I ÅMÅL MED PRISVÄRDA HÖGKVALITIVA DELAR OCH TILLBEHÖR.

ekebyvägen 16, sunne

Karlstadsvägen 34, Åmål Tel. 0532 - 167 00

+46 532-15568 mekonomen.se

tel. 070-355 41 51

Fågelmyrsgatan 2 66234 Åmål

FASTIGHETER & MÄKLARE

Kompetens Erfarenhet Engagemang Kontakta Lars Lindhe om du vill

Sälja - Köpa - Värdera Företag

VILL DU SYNAS PÅ ”HITTA RÄTT LÄTT” PLATSEN? KONTAKTA OSS! Fredrik 072-172 23 00 fredrik@amusetidningen.se

www.exitpartner.se 054-18 52 00 ● 070-383 27 22 ● lars.lindhe@exitpartner.se

Göran 070-697 75 30 goran@amusetidningen.se

MAT & FIKA

Ät så mycket du orkar & lite till!

Säffle och åmål

Industrigatan 12, Åmål • 0532-108 88

Västra Storgatan 15, Säffle

Fullständiga rättigheter • Tel. 0533 - 155 88 www.hejdirestaurangochpizzeria.se

AMUSETIDNINGEN.SE

TELEFON: 0532 - 14 600, ADRESS: KUNGSGATAN 17 ÅMÅL

31


NU HAR VI ÖPPNAT BUTIKEN IGEN! VI FINNS NU PÅ TORGET I SÄFFLE, HYTTEGATAN 25! Vinyl, tv-spel och massor av tillbehör. (vi kommer även att ha begagnade datorer, kablar och tillbehör på sikt).

plockgodis för 6.90:-/hg

t!

nyhe

varmt välkomna! köper, byter och säljer. tel. 070 - 070 99 00

Profile for AMUSE magasinet

AMUSE #10 Södra Värmland & Norra Dalsland  

AMUSE #10 Södra Värmland & Norra Dalsland  

Advertisement