Kunstroute Amstelveen 2014

Page 1

KUNST ROUTE AMSTELVEEN 20141

DIRK ANNOKKEE

In 1976 was mijn atelier gelegen in het Oude Dorp. Er werd gesproken over modernisering. Mijn idee was toen, dit schilderij te maken om de verloedering en eenzaamheid van het Oude Dorp weer te geven. Symbolisch hiervoor zijn de eland en de kleur van het schilderij. Gelukkig is er nieuw leven ingeblazen en is het een gezellige dorpskern geworden met restaurants, leuke cafÊ’s en fijne winkels. En niet te vergeten het prachtige museum Jan van der Togt.

www.dirkannokkee.nl


2

JOEP BACKHUIJS

Het Omgekeerdelichtgebouw

www.joepbackhuijs.nl


3

YVONNE MAYA BAKKER

Afval Een van de plezierigste plekken van ‘stedelijk’ Amstelveen is voor mij, om diverse praktische- en milieu redenen, het afvalstation. Ook visueel vind ik het een interessante plek; ik maak er vaak foto’s van de ritmes en vormen van het afval om later te gebruiken in collages. Binnen het thema ‘zo zie ik (50 jaar) Amstelveen´, vind ik de goede manier waarop Amstelveen met afval omgaat ‘van deze tijd’ en in die zin passend bij ‘nieuw’, het afval zelf passend bij ‘oud’.

www.yvonnemaya.nl


4

ANS BAKKER-VAN DER PLUIM

Amstelveen met o.a. Molen de Dikkert | (uit 1896)


5

SHARON VAN DEN BERG

Een werk ge誰nspireerd op een reisburo vlakbij winkelcentrum Groenhof.

www.sharon-van-den-berg.blogspot.nl


6

LILY BISSCHOP

Mijn geboorteplaats is een kleurrijke gemeente met een bruisend Stadshart, een volwaardige cultuurstrip, een luxe winkelparadijs, heerlijk wonen en een vleugje Japan, omgeven door ruimte en rust en gelardeerd met veel groen: een woonplaats om trots op te zijn en veel van te houden!

www.lilybisschop.nl


7

HENKA BOHLANDER

Bloesem-wind De bloesemblaadjes dwarrelen als roze sneeuw door de lucht, zoals dat in Amstelveen elk jaar weer te zien is. Ze zweven langs het groen van ons dorp, langs de verschillende bomen van de parken, de lanen en het bos.

www.henkabohlander.nl


8

SJANIE BON

Ik maak graag fietstochten door Amstelveen en omgeving. Dan ben ik altijd gefascineerd door de koeien in de wei. Ik maak ter plekke een schetsje van die beesten en verwerk dat later in mijn atelier op het doek.


9

DIRK BROEDER

Landschap


10

ROB BRUNNMAYER

Amstelveen in beweging


11

NICOLE VAN BUUREN

… mijn Amstelveen, met je hoofd in de wolken en je voeten in het veen … Dit is een regel uit het refrein van het Amstelveenlied, dat ik hoorde op de nieuwjaarsrecepties van de gemeente. Het heeft mij geïnspireerd tot het maken van dit reliëf in Belgisch hardsteen.

www.nicolevanbuuren.nl


12

FRED COHEN

Groen Hart | Deel van tweeluik

www.artnet.nu


13

GERALDA DEMARTEAU

Langs de Amstel, op het Amsteleiland, ben ik geboren en getogen. Vanaf die plek heb ik Amstelveen zien groeien. Amstelveen, van weiland laag na laag opgebouwd, net zoals mijn schilderij ook is opgebouwd, laag na laag. Amstelveen, langs de Amstel, afgegraven, opgebouwd en bebouwd tot een kleurrijke stad.

www.gerarda-demarteau.exto.nl


14

DANIELLE FAAS

Een werkstuk van 3 (ex)cursisten: Roghan, Lisa en Nicole van de cursus Strip- en Mangatekenen voor tieners, gehouden in de SAKB-ateliers. De inspiratie bestond uit de Japanse mangastijl, maar ook voegden zij hierbij hun eigen stijl en betekenis toe.

www.sakb.nl


15

HANS FRANSEN

Op mijn werk staat een detail uit een eerder gemaakte collage in 1988, waarop een koe staat afgebeeld die uit “wanhoop” door de omheining van zijn weiland springt, opgejaagd door de niet te stuiten nieuwbouw als gevolg van de expansiedrift van de gemeente Amstelveen. Ik ben geboren in Nieuwer-Amstel (1939) in de Middelpolder en ben opgegroeid tussen de weilanden. Ook in 1988 werden kunstenaars opgeroepen hun visie op Amstelveen te geven met als leidend thema: “Zo zie ik Amstelveen”* Ik sta nog steeds achter mijn “visie” van toen!


16

WILLEKE FRIMA

Buiten beeld: Rechts achter mij de camping van het Amsterdamse bos, links voor mij de Urbanuskerk van Bovenkerk. Tussen de ganzen en de huizen aan de Legmeerdijk: De Kleine Poel Zo zie ik Amstelveen.

www.willekefrima.nl www.kunstkwekerij.nl


17

DOORTJE DE HAAN

Van Dam van Isseltweg 57 In dit werk heb ik mijn persoonlijke ontwikkeling van kind tot Amstelveense kunstenaar verbeeld en tegelijkertijd ook de enorme groei van Amstelveen in beeld gebracht. Het was op de boerderij van mijn grootouders, waar wij als jong gezin, vader, moeder en drie kinderen woonden (woningnood na de 2e Wereld Oorlog). Er is hier veel veranderd, mijn geboorteplaats Nieuwer-Amstel werd Amstelveen. Van boerderijen in de Middelpolder weten veel mensen zich weinig te herinneren. Niets blijft hetzelfde, alles zal altijd veranderen en dat is goed ! Maar wat was het bijzonder om even terug te kunnen gaan naar die bijzondere tijd: mijn kindertijd en naar de plek waar mijn wieg heeft gestaan: Van Dam van Isseltweg 57 ! Toestemming van Amstelveenweb.com Stefan Toth, voor het gebruik van de oude Middelpolderkaart uit 1891.

www.Kleurvormgeving.nl


18

TOON DE HAAS

De blauwe stoel Als schilder reflecteer ik op mijn omgeving. Reeds lang vind ik in mijn atelier mijn onderwerpen; willekeurige samenscholingen van diverse zaken leveren een motief op, dat mij aan het werk zet.

www.toondehaas.nl


19

BRIGIT HAMERS

De kat loopt door de stad De uil weet wat in de brief staat De brief is voor de heks, die met pensioen gaat en door het lezen van de brief niet meer kan toveren Dit is één van de drie schilderijen, gemaakt door jonge kinderen die meegedaan hebben met het project ‘Kijk eens hoe mooi dat klinkt’ van de Cultuureducatie Amstelland.


20

JEANNETTE HARTGERINK

Stadshart Amstelveen Vanuit de ABN-Amro een heerlijk uitzicht op de winkelende mens. Ik leg graag de mens en zijn mobiel vast en doe dat ook bij mijn dochter met haar mobiel, of mensen die mobiel bellen.

www.jhartgerink.nl


21

BRIGITTE HERTZ

Zo zie ik Amstelveen Voor mij is het trambaantje/zwarte pad een van de mooiste stukjes Amstelveen. Een prachtige combinatie van natuur en cultuur. De fotocollage bestaat uit eigen foto’s die langs die route genomen zijn, vanaf mijn straat tot en met het gemeentehuis aan de Poel. Met Photoshop wil ik schilderen met foto’s.

www.bhertz.nl


22

TOMAS HILLEBRAND

Amstelveen is geen Amstelveen

www.tomashillebrand.nl


23

JULIA HOPE

Door de jaren maak ik tekeningen buiten om en nabij de Poel. Van een selectie van deze tekeningen heb ik een collage gemaakt. Lopend, kijkend, tekenend, schrijvend, studies maken naar de waarneming, ervaringen in de natuur die een bron van ontdekken en inspiratie is. Werken met een scheppingsproces van projecten waarin mijn studies van vorm en kleur de basis vormen.


24

JELTJE VAN HOUTEN

Groeten uit Amstelveen! In de buitenruimte van Amstelveen zijn in de afgelopen jaren van mij verschillende kunstwerken geplaatst. Eén daarvan is het sierhekwerk in de Wilhelminapoort in Oud- Patrimonium te Amstelveen. Met mijn inzending wil ik graag een koppeling maken tussen “toen en nu”. Met het bekijken van deze prentbriefkaart “oude stijl” kijkt men tevens naar het heden: een kunstwerk dat er op dit moment fier en mooi bijstaat aan het Wilhelminaplein.

www.jeltjevanhouten.nl


25

MA HUI

Asia greets Amstelveen

www.mahui.eu


26

BRIGITTE KALF

Nesserlaan Amstelveen en groen zijn met elkaar verbonden. Zelf wonend in Waardhuizen kom je dan al gauw uit bij de Nesserlaan. Op dit schilderij fiets ik door dit unieke schilderachtige Amstellandschap.


27

YVONNE E. KIEFT

“Ik schilder voornamelijk vanuit herinnering. Mijn inspiratiebronnen zijn altijd elementen uit de natuur. Hoe toepasselijk dan ook het thema ‘’Zo zie ik Amstelveen’’. Ik heb het jaar 1920 als uitgangspunt genomen. Mijn grootvader ging toen vanuit Putten (Gld.) op de fiets op zoek naar werk en door de polders kwam hij uiteindelijk terecht in Amstelveen en is daar neergestreken; dus hier begint ook mijn geschiedenis met Amstelveen. De oude topografische kaarten, polders, het veen, Amstelveen, Ouderkerk, De Amstel en Amsterdam vormen de belangrijke kernen in mijn organische voorstelling.

www.yvonnekieft.nl


28

PAUL KLIMECKI

Inspiratie voor dit werk heb ik gehaald uit mijn gezinsleven in Amstelveen. Amstelveen is voor mij veel groene ruimte en kindvriendelijk, een mooie plek om met je gezin te wonen. Het werk maakt onderdeel uit van een serie, waarin speelgoed en poppen figureren in opstellingen die door mijn kinderen spelenderwijs zijn gemaakt.

www.paulklimecki.com


29

RIA KOOIJ

Zo zie ik Amstelveen Op mijn wandelingen door Middenwaard zie ik altijd deze boerderij als ik richting Nesserlaan kijk. Middenwaard maakt deel uit van Groengebied Amstelland en is te bereiken vanaf Langs de Akker.

www.riakooij.nl


30

TJITS VAN DER KOOIJ

Mijn favoriete plek in Amstelveen? Het busstation. De monumentale toegangspoort tot de kern van onze gemeente: het Stadshart! Maar ook een knooppunt van openbaar vervoer. Hier kan worden overgestapt zonder iets van Amstelveen mee te krijgen. En meestentijds geen ziel te bekennen. Tja‌

www.tjitsvanderkooij.nl


31

STEF KREYMBORG

Op grond van… Mijn beeldende werk geef ik vorm, door met individuele elementen verzamelingen te creëren, waarbij ritme, structuur en ordening de leidraad vormen. De wetmatigheden in de natuur, dat wonderlijk samengaan van regelmaat en oneindige variatie, zijn een grote inspiratie. In de serie ´Op grond van…´ waarbij mijn voetstappen hun afdruk op de bodem maken, verbeeld ik ook daadwerkelijk mijn bestaansgrond.

www.stefkreymborg.nl


32

PASCALE LEFEBVRE

Een voorstel voor de Amstelveense kunstenaars in ĂŠĂŠn gebouw. Samen exposeren en elkaar inspireren. Op de Amsterdamseweg 24, een voormalig schoolgebouw naast de kerk, is er ruimte om een uitbreiding te realiseren op de platte daken. Op het voormalige schoolplein is bovendien de mogelijkheid om een buitenatelier aan te leggen en te exposeren. Initiatief van Pascal Lefevbre en Menhir Architecten.

www.pascalef.eu www.menhirs.nl


33

MARIANNE VAN DER MEER

Evolutie Dit schilderij staat, door zijn bewegende ronde vormen, voor vernieuwing en beweging. Denk daarbij aan de vrijheid en inspiratie die inwoners van Amstelveen ervaren op het gebied van architectuur. infrastructuur, cultuur, sport, scholing. Amstelveen is een gemeente in voortdurende ontwikkeling.

www.marfel.nl


34

JET NAFTANIEL-JOELS

Zo zie ik Amstelveen Een speciale ambtsketen voor 50 jaar Amstelveen, waarop: herkenbare beelden van een sociale gemeenschap waar het groen, de infrastructuur, cultuur, sport en architectuur, en vooral mens en samenleving belangrijk zijn.

www.jetnaftaniel.com


35

SUNNY NEETER

Being Sunny Feeling Sunny Seeing Sunny AMSTELVEEN

www.sunnyart.eu


36

MARISKA NIEUWENDIJK

Zo zie ik Amstelveen…

www.mariskanieuwendijk.nl


37

ELSJE VAN NIEUWENHUIZEN

Weerspiegeling van riet in rimpelend water Amsterdamse Bos achter de tennishal

www.corelsje.vze.com


38

INGEBORG ODERWALD

Muziekschool Amstelveen Ik teken o.a. musici in het Concertgebouw en in het Muziektheater (Stopera). In 2012 maakte ik een serie tekeningen in de Strijkorkestklas van de Amstelveense Muziekschool onder leiding van Hans Scheepers.

www.ingeborgoderwald.nl


39

GABRIELA OLTEAN LUNGU

Pauwen III


40

JOS OUT

Beeldend kunstenaar.

www.outart.eu


41

HERMAN PIJNAKER

Kijk op de polders en Amstel omgeving Amstelveen


42

STEPHANIE RHODE

Zo zie ik Amstelveen Opgroeiende kinderen hebben vaak een andere kijk op het leven en komen met nieuwe ideeën. Kortom, een symbool van ‘voortgang’. Maar de druk op de nieuwe generatie is groot en de toekomst onzeker. Daarom is het belangrijk dat ze een veilige plek hebben, een thuis. Ik heb 7 jongeren tussen de 12 en de 15 jaar gefotografeerd met allemaal een huis boven hun hoofd. Dat kan je ook symbolisch zien maar op de foto is het letterlijk te zien. De huizen zijn van ijzer en hebben een hoogte van 40 cm. De opname is gemaakt langs de Ronde Hoep, een mooi stukje natuur zo dicht bij Amstelveen. Het huis is een steeds terugkerend thema in mijn werk. Het staat symbool voor het terug gaan naar de basisprincipes die je hebt geleerd. Herhaling maakt de vorm veel duidelijker en herkenbaarder. www.stephanierhode.nl


43

PAUL VAN RIJSWIJK

Zo zie ik Amstelveen


44

NORMAN ROEMER

Laat Amstelveen zichzelf niet verliezen in megalomane veranderingen maar koester ook het kleinschalige, stille verleden. Anders dreigt de rustige sfeer verloren te gaan. Dit schilderij maant tot voorzichtigheid.


45

ULRIC ROLDANUS

Groeten uit Amstelveen

www.roldanus.com


46

INGRID ROVEKAMP

Jan van Zanen Burgemeester van Amstelveen van ‘05 t/m ‘13


47

JULIA DOS SANTOS BAPTISTA

Collectie Vlaggetjes – 50 jaar Gemeente Amstelveen Amstelveen biedt mensen uit de hele wereld een thuis, en toont daarmee al meer dan 50 jaar haar gastvrijheid en culturele rijkdom. Daarom wappert de collectie Vlaggetjes alle Amstelveners hartelijk hun felicitaties vanuit de hele wereld toe.

www.juliadossantosbaptista.com


48

NEELY SCHAAP

De kopjes van mijn moeder Dit zijn assemblage objecten uit de serie: ‘ De kopjes van mijn moeder ‘. Deze serie is ontstaan na het overlijden van mijn moeder en het uitruimen van haar woning. De kopjes inspireerden mij, daarom heb ik ze gepersonifieerd en ze een eigen verhaal meegegeven. Mensen herkennen er hun eigen verhaal in.

www.neelyschaap.nl


49

TAMAR SHILO

Voor het jubileumjaar van Amstelveen, heb ik ervoor gekozen een boom te maken van de handafdrukken van de bewoners van de stad die ook het woord vreedzaam in hun eigen taal hebben geschreven. De boom vertegenwoordigt deze groene en vreedzame stad die mensen vanuit de hele wereld omhelst.

www.artamar.com


50

HAN SINKE

Amstelveen: bouwen & verbinden met een groen tintje Eerst was er veen en leegte. Daarna groei, bouw en verbinding. Met nog altijd plaats voor groen en dromen.

www.hansinke.nl


51

TRIES SMILDE

Tableau Dit tableau vertelt over de geknotte platanen die als intrigerende, buitenaardse wezens mijn straat bewonen, een rijkdom aan silhouettten. En de rijkdom van het bos, waar voor iedereen, in welke vorm dan ook, een plek is.

www.triessmilde.nl


52

JANNEKE STILMA

Mijn residentie, vorstelijk wonen, thuiskomen...

www.jannekestilma.com


53

ELLEN STOELTIE

IJs op en rond de Poel. Winter 2009

www.ellenstoeltie.kunstinzicht.nl


54

ASTRID STOFFELS

43 jaar geleden geboren in Amstelveen en tot nu toe nooit meer weggegaan. Dit kunstontwerp is ontstaan door mooie herinneringen uit mijn leven, samengevoegd met mijn werk en kijk op Amstelveen nu. Groen Amstelveen, gezien door mijn (o)og(en). De iris is een schilderij van mijzelf, geïnspireerd op de Amstelveense Poel, waar ik vele uurtjes heb doorgebracht en nog steeds graag kom. De pupil is de Amstelveense Dorpskerk, waarin ik in 1996 ben getrouwd. Dit geheel bij elkaar is : “Zo zie ik Amstelveen”.

www.astridstoffels.nl


55

FRANCISCA TOLLENAAR

Francisca Tollenaar, beeldend kunstenaar en Klaartje Kamermans, keramiste hebben een unieke coproductie. De door Klaartje gegoten borden en schalen, worden door Francisca beschilderd. Kunst op je bord. Kunst is onmisbare dagelijkse kost voor oog en hart! Om van te genieten en om je op te laden !


56

JAN VERSCHOOR

Amstelveen Goud

www.janverschoor.nl


57

CRISTINA VILLALBA

Mijn werk is een personificatie van Amstelveen als een vrolijke stad, modern en kleurrijk. Dit laatste element representeert de diversiteit van culturen en rassen die de gemeente herbergt. Een stad van deze tijd, die zich bewust is van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Aldus milieubewust, hetgeen o.a. blijkt uit het belang dat de gemeente hecht aan recycling. Daarom heb ik dit kunstwerk geselecteerd, een kleurrijke collage van een zelfbewust, positief en eigentijds persoon, gemaakt van tijdschriftenpapier.

www.cristina-art.nl


58

ANNETTE VAN WAAIJEN

Roek

www.annettevanwaaijen.nl


59

JOSE WALINGA

Jong Amstelveen Portret van een jong meisje Het meisje zat model zoals een vlinder op een bloem, een momentopname, beweeglijk en nieuwsgierig.

www.josewalinga.nl


60

JOKI ZIJLEMAKER

Zo zie ik Amstelveen Helaas staan bij opbouw en groei van een gemeente als Amstelveen de oren van bestuurders soms meer naar prachtige plannen van vastgoedhandelaren dan naar prachtige plannen voor sociale woningbouw.

www.jokizijlemaker.nl


61

JOKE ZONNEVELD

Vanuit de Bovenkerkerpolder gezien ligt Amstelveen met 85000 inwoners verscholen achter de Nesserlaan. “Amstelveen” schrijf je met bijna dezelfde letters als “Samen Leven”. Als symbool hiervan zetten zo’n 200 van deze samen levende Amstelveners hun naam op het schilderij.

www.jokezonneveld.nl


62

CORRIE ZWART

Zo ziet Corrie Amstelveen

www.corryzwart.nl


KUNSTENAARS KUNSTROUTE Dirk Annokkee

Marianne van der Meer

Joep Backhuijs

Jet Naftaniel-Joels

Yvonne Maya Bakker

Sunny Neeter

Ans Bakker-van der Pluim

Mariska Nieuwendijk

Sharon van den Berg

Elsje van Nieuwenhuizen (met Cor

Lily Bisschop

Bakker)

Henka Bohlander

Ingeborg Oderwald

Sjanie Bon

Gabriella Oltean Lungu

Dirk Broeder

Jos Out

Rob Brunnmayer

Herman Pijnaker

Nicole van Buuren

Stephanie Rhode

Fred Cohen

Paul van Rijswijk

Geralda Demarteau

Norman Roemer

Danielle Faas

Ulric Roldanus

Hans Fransen

Ingrid Rovekamp

Willeke Frima

Julia dos Santos Baptista

Doortje de Haan

Neely Schaap

Toon de Haas

Tamar Shilo

Brigit Hamers

Han Sinke

Jeannette Hartgerink

Tries Smilde

Brigitte Hertz

Janneke Stilma

Tomas Hillebrand

Ellen Stoeltie

Julia Hope

Astrid Stoffels

Jeltje van Houten

Francisca Tollenaar

Ma Hui

Jan Verschoor

Brigitte Kalf

Cristina Villalba

Yvonne E. Kieft

Annette van Waaijen

Paul Klimecki

Jose Walinga

Ria Kooij

Joki Zijlemaker

Tjits van der Kooij

Joke Zonneveld

Stef Kreymborg

Corrie Zwart

Pascale Lefebvre


Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij electronisch, mechanisch, door fotokopieen, opnamen of op enige andere wijze, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van alle genoemde kunstenaars en de Stichting Kunstroute Amstelveen. Copy- en Pictoright: Stichting Kunstroute Amstelveen. Voorwoord: Rien Alink Grafische Vormgeving: SchoonemanDesign / Busyasabee.nl Drukwerk inkoop: 10 Stuks.nl Drukwerk: Drukkerij Tienkamp Opdrachtgever: Stichting Kunstroute Amstelveen


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.