Page 1

FOTOGRAFIE EN WORDBITES-SPECIAL VAN RAUS MAGAZINE Dwarsgedacht. Rechtgebracht.

# 25 | Niets is wat het lijkt

Raus magazine is niet geniaal. Dรกt is juist het geniale aan Raus.


Raus # 25 | Niets is wat het lijkt.


Relatieve natheid Tranen van verdriet. Tranen van geluk. Andere samenstelling. Net zo nat.


Gang der dingen 1

Gang der dingen 2

Gang der dingen 3

Gang der dingen 4

Het regelmatig smeren

Je stelt je er

De man leest tegen

Bestaat de stand

van een boterham is

niets bij voor.

de rijrichting in

van zaken wel?

een mooie beweging.

Dat is al heel wat.

het boek van de weg naar verandering.


Ode Dit is een ode. Dit is een ode aan lekke ballen op platte daken. Dit is een ode aan alle nooit gebruikte kinderzitjes met algen er op. Dit is een ode aan alle verloren linker wanten. Dit is een ode aan alle voorwielen met ketting waarvan het frame is weggelopen. Dit is een ode aan alle bijna gezonken kano’s die Doerak heten. Dit is een ode aan alle verloren rechter wanten. Dit is een ode aan alle omgewaaide vogelverschrikkers. Dit is een ode aan alle bijna gezonken kano’s die geen Doerak heten. Dit is een ode aan alle geknakte paraplu’s in prullenbakken. Dit is ode aan alle volgesneeuwde fietstassen. Jullie deden je best.


Tegenliggers Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die zit in een reïntegratietraject. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die is toch dood? Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die zit op ‘n brommer maar zou beter op ‘n fiets kunnen zitten. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die zit op ‘n fiets maar zou beter op ‘n brommer kunnen zitten. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die is groot, en dat op zo’n klein trekkertje... Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die man lijkt wel een vrouw. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die man lijkt nergens op! Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die is fout, ook zonder oorlog. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die man is er morgen niet meer.


Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die vrouw heeft net sex gehad. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die man, die man, dat is geen man maar een reiger. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die zou je er niet bij moeten hebben als je in re誰ncarnatie gelooft. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die heeft dat litteken vast niet voor zijn verjaardag gekregen. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die marchandeert met de vergunning voor haar invalidenwagentje. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die is christelijker dan ze geil is. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die is geiler dan ze christelijk is. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: die zit in de langloopbonus. Soms kom je mensen tegen waarvan je denkt: Die? Dat ben ik. En soms, soms kom je helemaal niemand tegen.


Terug weg Ik was aan het varen over de gracht. Met een vriendin. We voeren een tijdje en ze zei: ‘Eigenlijk heb ik een hekel aan terug.’ Misschien bestaat er naast heimweh en fernweh ook zoiets als zurückweh?


Potgrond Ik zag een scheef geparkeerde rolstoel. Met zachte banden. Voor de deur. Op de derde. Van een galerijflat. Heerlijk woord, galerijflat. Weet je wat? Ik zeg het nog een keer: galerijflat. Maar terug naar de scheef geparkeerde rolstoel. Hij was leeg. Geen man. Geen mens. Slechts gevuld met drie zakken potgrond. Van ieder 50 liter. Want potgrond gaat in liters. Dat is nou eenmaal zo. Drie zakken potgrond. Want het voorjaar komt eraan.


Morse te

te zeer

te zeer hart

te zeer hart te

te zeer hart te zeer

te zeer hart te

te zeer hart

te zeer

te


Hilde zegt: Wat soms in me opkomt is de eenzaamheid van het iemandschap.

Ik zeg: Misschien is de deelzaamheid van het iemandschap net zo mooi als de eenzaamheid van het iemandschap.


Pijntijd Wat mijn pijn wil? Gezien worden. Zonder verhaal. Zonder reden. Dat ik erbij ben, als de pijn er is. Echt erbij. En dan neemt hij de tijd en de ruimte die hij nodig heeft. Samen. De pijn is er. En ik ben er. Ik voel het. Ik weet het. De pijn wil zijn eigen tijd. Pijn-tijd. Al het andere mag uit. En stil. Nu is het tijd voor mij! Pijn. Zonder te denken dat het moet. Het komt als het wil. Uit de diepte. Door alle lagen van mijn aan-kleed-kleren heen. Steeds en beetje bij beetje. Zodat het overvolle hartzwembad iets minder opgeblazen mag. Wat de wereld van me wil? Mij. Mij helemaal. Inclusief mijn gebroken-harten-ogen.


Eén. Twee. Drie. Vier. Zes. Vijf.


Hij zegt. Hij zegt jammer. Hij zegt jammer, weer geen universele waarheid. Zij zegt. Kan ijzer ook gelukkig zijn? Hij zegt. Dit is een gesprek over een gesprek dat nooit heeft plaatsgevonden.


Kantelpunt Er zijn van die dagen, er zijn van die dagen, dan liggen er alleen maar bladeren op mijn kantelraam. Dan begroet de dag me wel, maar heb ik niets terug te zeggen.


IJsgang De sluier die soms over me ligt voelt als een lekke emmer achter de boot. De sluier die soms over me ligt voelt als skaten over gebroken asfalt. De sluier die soms over me ligt voelt als een doffe sticker, op een nieuw keukenkastje, maar dan blijvend. De sluier die soms over me ligt voelt als een overgordijn, als vitrage, licht vergeeld. Versluierd en versluierend. De sluier die soms over me ligt, voelt als eeuwige sneeuw. Hij ligt er. Hij ligt er nooit niet. Waarom mag hij er niet liggen? Hij ligt er toch?


De sluier die soms over me ligt.

De sluier die soms over me ligt.

Lichter dan ribbel.

Een kras.

Rimpel.

Nee, eerder een vaag soort streek.

Waas. Beslagen.

En dan kan Dash 3 me wel beloven

Asem.

dat de grauwsluier verdwijnt als sneeuw voor de zon, wat een lege leugen…

De sluier die soms over me ligt, Geen Tefal. Absoluut geen Tefal!

De sluier die soms over me ligt.

Lang niet zo glad.

Niet hard, eerder aanhoudend zeurend.

De sluier die soms over me ligt,

Zoals de eerste paar slagen van een theezakje,

voelt als een wenkbrauw.

door het kokende water.

Nee, eerder een wimper. Een flinter. Een splinter.

Die sluier die soms over me ligt. Het schijnt de schoonheid van de pijn te zijn.

De sluier die soms over me ligt.

Ik kan ‘m niet vatten.

Juist omdat hij géén steen is, voelt -ie zwaar.

De sluier die soms over me ligt.

Een kei kan tenminste rollen.

Laat ‘m gaan. Laat ‘m gaan. Zoals het ijs zijn gang gaat. De ijsgang.


Situatie gewijzigd Situatie gewijzigd. Lichting twee is geschied. Situatie gewijzigd. Mijn moeder is er niet meer. Maar ook niet minder. Situatie gewijzigd. De frisdranken zijn gekoeld. Het ijs nog niet geschept. Situatie gewijzigd. De scheiding is nog niet uitgesproken. Vader neemt als eerste een krentebol. Het speeltuintje staat blank.

Situatie gewijzigd. Er mag alleen nog maar in de vakken worden geparkeerd. Situatie gewijzigd. Pas geverfd. Het haar groeit niet meer. Situatie gewijzigd. Ik slaap wel in het tuinhuis. Situatie gewijzigd. Mais ontneemt me het uitzicht. Situatie gewijzigd. De zone is verlaten.


Situatie gewijzigd.

Situatie gewijzigd.

Alles staat op uitbotten.

Hier duidelijk tekenen.

Situatie gewijzigd.

En graag binnen de lijnen.

De bouw is vertraagd.

Situatie gewijzigd.

Ineens zwijgend aan tafel.

Word geen slaaprijder.

Situatie gewijzigd.

Situatie gewijzigd.

Het linker been moet er af.

De wind is gedraaid.

Hij gaat over op vaste voeding.

Situatie gewijzigd.

Situatie gewijzigd.

Ik ben te vroeg gekomen.

Ineens de geur van pannenkoeken‌

Situatie gewijzigd.

Situatie gewijzigd.

Plompverloren.

De spanning is er af.

Situatie gewijzigd.

Situatie gewijzigd.

De kastanjes vallen.

Verhuisd naar nummer vier.

Situatie gewijzigd.

Situatie gewijzigd.

Niks raakt me meer.

Fout verbonden.

Situatie gewijzigd.

Situatie gewijzigd.

De vorst zit in de grond.

Alles moet weg.

Schat, het voelde nog

Alles moet weg.

nooit zo dichtbij.

Alles moet weg.

Situatie gewijzigd. De glans is eraf. Situatie gewijzigd. Er komen steeds meer gezelschapsdieren.


Zijn 1

Zijn 3

Zijn 5

Spiegel je aan niets

Ik was er. Ik was er. Ik was er.

Donderdag is een soort vrijdag

is het nieuwe

Ik was er. Ik was er.

maar dan een dag eerder.

spiegel je aan niets.

En toen was ik er niet. Zijn 6

Zijn 2

Zijn 4

Mensen zijn eigenlijk

En het einde?

Je verleden

vrij hetzelfde allemaal.

Het einde was er vanaf

speelt in het nu.

Totdat je goed kijkt naar hun

het begin.

telefoonnummers.


Zijn 7

Zijn 9

Zijn 11

Mist is een soort sneeuw

Het valt me bij de

Ik hou van de woorden

maar dan mist.

glasbak wel eens op:

maar houden de woorden

de kleinste potjes maken

ook van mij?

Zijn 8

de meeste herrie. Zijn 12

Het is altijd mooi als een speler moet gaan keepen.

Zijn 10

Kom ik woorden tekort?

Bijvoorbeeld na rood.

Azijn is een slecht ontbijt.

Of komen woorden mij tekort?


Gladzin | oppervlaktespanning Ken je dat gevoel? Dat gevoel van gladzin. Van oppervlaktespanning. Van smetvrees, maar dan anders. Misschien heb je dat ook wel eens. Dat je een pot pindakaas open maakt. En dan ziet hoe ongelofelijk mooi glad zo’n pot is gevuld. En dat je dan die schitterende oppervlaktespanning niet wilt doorbreken. Dat je dan, die pot gewoon weer dichtdraait. En dat je het dan allemaal maar zo laat. Zo heel. Zo heel erg heel.


Why the fuck? Why the fuck is een prei die half uit een tas steekt, ‘gezellig’ ? Why the fuck heeft een invalidenwagentje de naam Canta? Why the fuck hebben de meeste mandarijnen 9 partjes en geen 10? Why the fuck maken dingen met kwastjes eraan zichzelf altijd zo onsterfelijk belachelijk? Why the fuck is sex met een blinddoek spannend, en sex in het donker duf? Why the fuck is de lul van Zwarte Piet bijna altijd wit? Why the fuck kan met zonder alles wel, en met zonder niets zelden? Why the fuck is het 1.1.2 in plaats van 1.1.3? Why the fuck is een stilleven met een tinnen kan en een citroen ineens ‘ontroerend’ ? Why the fuck hoor je iedereen over scherpte-diepte maar vrijwel niemand over dapper-verlegen. Why the fuck doe je zelden iemand een bloemkool cadeau? Why the fuck moet een lijk gewassen worden? Why the fuck is tegenwoordig alles ‘even’ ? Why the fuck is iemand die met een stokbrood over straat loopt ‘gezellig’ ? en iemand die precies het zelfde doet met een komkommer ‘idioot’ ? Why the fuck breken woorden makkelijk in het midden. en moeilijk aan de rand?


Wise Cruyffiaanse waarheid van mijn 90-jarige tante: als je ĂŠcht iets voor jezelf wilt doen moet je er verder niemand bij hebben.


Mental TOTO | dubbel spel Soms pakt het me

Dat dubbele gevoel,

enkel, dat dubbele gevoel,

van blij-verbaasd

van moe-tevreden

van twijfel-krachtig

dat dubbele gevoel

van bi-populair

van dapper-verlegen

van blad-verloren

van wankel-moedig.

van licht-bezwaard.

Soms grijpt het me,

Dat dubbele gevoel in me,

dat droef-blije gevoel,

van goed-lelijk

van slaap-wakker

van on-omwonden

van aanwezig-afwezig

van lood om oud ijzer

van geil-verliefd

van kwaad-aardig

van droef-geestig

van vrij-gedrongen

van boos-aardig.

van vrij-gedwongen


van vrij-gezellig

Dat dubbele gevoel in me,

van gister-vers

van lost and found

van schizo-fijn

van licht-bezwaard

van schuw-brutaal

van lood om oud ijzer

van onbevangen-bang

van onder-op

van stuurs-verlegen.

van licht-gedoofd van diep-verlicht

Dat dubbele gevoel in me,

van dood-gewoon

van verkeerd-verbonden

van donker-wit

van af-besteld

van gaande-weg.

van geheel-verdeeld van samen-alleen van totaal aan stukken van leeg-geheel.


Morse Hoe

Hoe herinner

Hoe herinner jij

Hoe herinner jij je

Hoe herinner jij je de

Hoe herinner jij je de toekomst


Hoe herinner jij je de

Hoe herinner jij je

Hoe herinner jij

Hoe herinner

Hoe


Closer than they appear Heb je dat ook wel eens dat je een object wilt zijn?

Eerder wilde ik zo’n stro-rol zijn.

Ik wel!

Zo’n hele grote ronde,

Laatst wilde ik een perforator zijn.

en dan liefst op een schuine helling.

Heerlijk. Overal gaten in maken.

Laatst wilde ik eiersnijder zijn.

En een tijdje geleden nog dragline.

En dat jij dat een liedje op me mag spelen.

Je weet wel, zo’n grote gele shovel.

En het mooiste, het allermooiste lijkt me om zo’n

En dat jij dan niet in mijn draaicirkel mag komen.

Amerikaanse achteruitkijkspiegel te zijn

Soms wil ik helemaal niets of niemand zijn.

met daarin de tekst:

Zelfs mezelf niet.

Objects in mirror are closer than they appear.


Woordkwadraat Sommige woorden zijn wel heel erg zichzelf. Want niks vlugger dan vlugzout. Niks glijer dan glijmiddel. Niks witter dan witwassen. Niks rooier dan rooilijn. Niks blaarder dan blaarkoppen. Niks houter dan houtvesters. Niks blauwer dan blauwbekken. Niks groener dan groenstroken. Niks geiler dan geilneven. Niks reller dan relnichten. Niks hotter dan hotdogs. Niks ijler dan ijlbodes. Niks blokker dan blocknotes. Niks stener dan steen-kouds. Niks timmer dan timmerlui. Niks beuker dan beukenblad. Niks peper dan pepernoten. Niks pijper dan pijporgels. Niks nietser dan nietmachines. Niks drader dan draadloos. Niks noder dan nodeloos. Niks nader dan naadloos. Niks over dan ijverig. Niks vlugger dan zout. Niks bloediger dan worst. Niks bloediger dan dorst. Niks vrijer dan vrijbrieven. Niks minder dan meerminnen. Niks Zweedser dan balletjes. Niks tijger dan nootjes. Niks steuner dan steunkous. Niks streper dan streeploos. Niks metter dan worst. Niks witter dan heet. Niks geler dan ei. Niks eier dan wit. Niks doller dan dolletjes. Niks dommer dan olie. Niks Bieder dan Meier. Niks wieder dan gutmachung. Niks vleugel dan lam. Niks zouter dan zoutloos. Niks broder dan brodeloos. Niks korster dan korstloos. Niks voller dan leeg.


Raus magazine is een initiatief van de kunst van het weglaten. Het blad komt vrij onregelmatig uit en is ondermeer verkrijgbaar bij Foam Store en Athenaeum Boekhandel in Amsterdam en The Village coffee, Lock & Load, Cris fashion en Ill store in Utrecht. Nu boeken. Solo of met muziek. Wordbites is een nieuwe vorm van voordracht op

Wordbites is bijvoorbeeld te boeken als entr’acte bij

het snijvlak van spoken word en comedy.

een maaltijd met vrienden, voor een wat langere avond

KVHW wordbites zijn eigen teksten over

rond het kamp- of haardvuur, of als verrassingscadeau

herinnerdingen, het leven en de waterstanden bij

voor een verjaardag. Maar ook in een wat meer

Lobith. Nostalgia. Gebeurtelijkheden. Associaties.

zakelijke setting gedijt Wordbites helemaal prima.

Vertelsels en vertellingen. Verbazing en verwondering.

Zoals bij een borrel, opening, lancering, presentatie

Beeldend en verbeeldend. Subtiel, gevoelvol en soms

of bij een brainstorm of creatieve sessie. Waarbij

absurdistisch. In ieder geval zonder pretenties en

de teksten ook nog eens (deels) kunnen worden

ongerijmd. Dwarsgedacht, rechtgebracht. Zeg maar

aangepast aan de organisatie, situatie of gelegenheid.

een tekstuele speeltuin, om lekker in te dwalen, en

Wordbites is zowel solo, als met muziek te boeken.

boven op de glijbaan het bos te zien.

Meer weten? Bel Hugo 06 242 26 510 of mail hugo@kvhw.nl

Van een kort intermezzo tot lekker lang luisteren. Duur van het optreden? Net wat past. Van een kort

A big thank you.

intermezzo van twee keer tien minuten, tot een uur

Raus en Wordbites bedanken Shana, Michiel, Miriam,

lang lekker loom luisteren. Eigenlijk passen wordbites

Joost, Maaike, Alice, Celine, Henno, Elsbeth, Nuno,

op allerlei plekken en momenten. Een opening, een

Jorn, Anne, Michael, An, Henk, Shari-Lee, Barbara,

verjaardag, een borrel, een bootje of een korenveld?

David, Kitty, Maarten, Marlies, Hilde, Ed, Julia, Marco,

Het kan allemaal. Wordbites gaan niet alleen over

Mo, Hettie, Pietha, mijn vader en moeder, het weer en

woorden, maar ook over de stiltes tussen de woorden.

het alfabet.

Credits Raus magazine # 25 Fotografie: Jorg de Vries Humèl, jorg76@hotmail.nl, dwntwn.nl Tekst: Hugo de Haas van Dorsser, hugo@kvhw.nl, kvhw.nl Eerder verschenen: #22 | grondstof #23 | leegte #24 | teer

# 22 | grondstof.

Raus magazine is niet geniaal. Dát is juist het geniale aan Raus.

# 23 | leegte.

# 24 | teer

Raus magazine is niet geniaal. Dát is juist het geniale aan Raus.

Licht, Luchtig & VLuchtig.

#24

teer

Raus magazine is niet geniaal. Dát is juist het geniale aan Raus.


Hoe meer je zegt hoe minder je zegt.


KVHW is een label waaronder van alles gebeurt op het gebied van tekst en beeld. En de spannende combinatie van die twee. Daarom maakt KVHW een eigen magazine. Raus # 25 is een special met fotografie van Jorg de Vries Humèl en wordbites van Hugo de Haas van Dorsser. Raus # 25 gaat over hier, daar en alles ertussen.

www.kvhw.nl |

www.dwntwn.nl

Raus magazine # 25  

Niets is wat het lijkt. Wordbite en fotografie-special van Raus magazine.

Advertisement