Page 1

P O R T F O L I O architect

Raul

Nicu

r a u l _ n i c u @ y a h o o. c o m


C O N T E N T S This

portfolio

contains

selected works from the last 9 years of my career and

academic

studies.

The projects are meant to highlight the diversitiy and scale of my work. Most include

of

the

projects

implementation

mechanisms, from concept, sketches, plans, to project management,

planning,

site supervision and formal closing of the project.


PROJECT Mega Image Headquarters PHASE Design & Built

M e ga I mag e He a d q ua r ters

YEAR 2017 LOCATION Bucharest/Romania CLIENT Mega Image ROLE Concept design , follow up, site supervision, reporting, managing the moving DESCRIPTION The

floorplan

of

the

headquarter is based on the principle of accommodating the desks at the facade for natural light, and have the common spaces in the middle for easy access. Also in the middle is the piazza wich opens up to the skylight. The separation of departments is made with glass and furniture, trying not to be a closed office but also assuring a little privacy for employees.


The

dynamism

of

the

company

and

it’s

rapid

growth had lead to the need for a suitable office. Emplematic

for

the

whole

concept

arrangement

is

the

multifaceted

red

of

the

volume

present at the reception, which defines the public area and the meeting rooms of the other spaces. Insipred by the stores, the diversity and the boldness that leads the company, we decided to create sharp volumes with

sharp angles and powerful colors.

The main point of attraction is the Cafeteria , which was conceived as a piazza

because of the skylight

and the centrality, where the vegetal greens meet the wood, where the wooden “fence� transposes reality to a place away from the working space.


PROJECT Strassen City Center PHASE Urbanism Competition

N e w Cit y Cente r i n St ra s s en

YEAR 2018 LOCATION Strassen/Luxembourg CLIENT City Hall ROLE Developing the concept for each building according to architectural norms DESCRIPTION The

local

authorities

launched a competition for developping the Strassen Commune.

According

to

the studyes, the population will be increasing until 2024 and they need to create the environment for that. The goal was to develope the center of the Commune and to provide functional buildings, between with

the

well

conected

them

and

surrounding.


City Hall Extension

City Center

DUERF ZENTRUM STROOSSEN


School extension study

Every

building

has

it’s

own

way

of

functionality depending on the destination. In order to provide the best use of a building, I have developped for everyone a schema with the connections between the spaces. That the

could buildings

define and

the

volumes

helped

in

of the

calculation of the squer meters required.


City Center Study


#1

#2

#3


#4


PROJECT PAP BELLEG PHASE Archiecture

T YP OLO GY AT B E L L E G

YEAR January 2019 LOCATION Dudelange/Luxembourg CLIENT City Hall ROLE Developpement of LOT 3 and LOT 4 DESCRIPTION Developing

the

architectural concept for 2 of the 5 terrains of the projet I was able to assure the maximum of square meters for the client. Also giving a certain quality of space, the appartments are based on the principle of separation in day and night areas.


PROJECT Refurbishing Cinema PHASE Architecture

CINEMA ARISTO N/ A R T G A L L E RY

YEAR October 2018 LOCATION Esch-sur-Alzette/ Luxembourg CLIENT The Church ROLE Giving back the spirit by creating functional spaces. New function, new building. DESCRIPTION An existing Cinema the

of

the

Esch-sur-Alzette city

with

an

heart

in

architectural

important

for

value,

the

local

comunity, and with greate opportunities. Giving back the building to the locals by creating a multifunctional space at the first floor, undergroung and

conference

gallery meeting

rooms on the last floor.


Ground Floor - Club The bigh hight of the ceiling gives the opportunity to organise a Club on different levels, giving the space a dinamic image.

Ground Floor - Cinema The idea was to have a space for cinema more relax and casual.


PROJECT Zahle Office PHASE Office refurbishment

Za hl e O ffice

YEAR 2018 LOCATION Bertrange/Luxembourg CLIENT Private ROLE Concept design for office interior DESCRIPTION Private company owns a big hall and decided to rearange the building in order to move their headquarters. Within clients

a

budget,

and

demands

to

reuse the existing desks, I

analysed

possibilities

multiple offering the

users an environement of quality using natural light.


#1

#2


PROJECT Residence Mertert PHASE Archiecture

R e sidence M er ter t

YEAR 2018 LOCATION Mertert/Luxembourg CLIENT Private ROLE Developement of Residence DESCRIPTION Existing

buildings

refurbished houses

and

into

private

developing

next to them new buildings with

apartements

and

houses. The mais concept is to have buildings in spirit of the village . Using the view to the river, the 3 independent buildings gave the concept a special approach, well apreciated by the local authorities.


Underground Parking

Ground Floor


First Floor

Second Floor


PROJECT Private House PHASE

Pr ivate Hous e

Design and built YEAR 2018 LOCATION Bucharest/Romania CLIENT Private ROLE Concept design and site supervision DESCRIPTION A family of 4 members decided to refurbish their house. For this project I had to work on an existing building, and trying to deliver a product well suited for the needs of the family. The roof has been modified entirely, also certain parts of the structure has been modifie in order to sustain the new volumes. Choosing the finishes, furniture, lightning, and adding new spaces, I succeeded delivering the project and offering a well being for the family.


BEFORE

Exterior yard has been developed so it can be easily maintained, and to offer

space for the

cildren as a playground or in the future, for a pool.

AFTER


The main facade is a combination of two materials, raw-strong natural stone, and soft-warm wooden boards. The boldness of the corner, gives a unique recognizable image of the house.


As the exterior, the interior has been radicaly changed. At the ground floor we have adjust the kitchen and the dining room layout, giving the chance to expose the natural stone of the floor and creating a more open and luminous space.


PROJECT Retail Lobby Design PHASE Design and built

Lob by D es ign an d R et a i l s to re

YEAR 2015 LOCATION Bucharest/Romania CLIENT Mega Image ROLE Concept design and site supervision DESCRIPTION The store itself is not visible from ground floor – where people pass by. The store is located at the first level with acces from exterior through

the

lobby.

The

first contact for the clients is

actually

the

lobby.

The space is small and does not

allow

the

shape

big

gestures:

remains

the

existing one and accent falls

on

the

materials.


The lobby is a circulation point and a waiting space: the stair is very present due to its position, the elevator is marked through its color and floor treatment in front of it. The existing space is small and it needs a

bright

in

order

generous

and to

light-full

make and

it

atmosphere appear

more

pleasant.

Mark some places: the wall in front of the elevator; the floor in front of the elevator.


PROJECT Art Sea Hotel PHASE Competition/

Ar t S EA Hotel in Sy ra cus e

YEAR 2015 LOCATION Syracuse/Sicily DESCRIPTION The

competition

organized Architects

The

was Young

Competition

in

collaboration

the

Italian

with

government.

The new art hotel is a succession of fluid spaces, traces, landscape, public court yards, nature, art exhibits, with views over the lighthouse and over the sea. The glass trace explores the site starting with the lighthouse as a dominant element, passing through floating pavilions, public piazzas and ending with the contemplation of the horizon over the sea.


To maintain the openness of the site and to minimize the impact of the project, the art hotel was divided in several spaces.

Along

the spiral pathway stand the pavilions, each one housing different functions: the hotel, separate from the main circulation, the cafeteria in the centre, the 120

places

auditorium,

conferences studios, with the

rooms,

interior

foyers

connection exterior,

with

lighthouse

pavilion as an open space, the sea museum. Between these pavilions there are accessible

courtyards,

terraces, interior & exterior foyers and exhibits.

The

succession of the spaces is The and in

fluid

and

exterior

coherent. courtyards

exhibits the

interior

continue spaces.


PROJECT Urban Regeneration PHASE Design/Academic project

Ur b a n R eg enerat i o n

YEAR 2013 LOCATION Bucharest/Romania DESCRIPTION Following the construction of a new boulevard in downtown Bucharest,

many

buildings

were demolished. A large area remained in ruis and a plan to revitalize and regenerate the urban fabric was needed. To create the proper density and also take into consideration the need for public spaces, I’ve proposed to lower the public spaces one level undergrund and create a public first floor with

pedestrian

that

criss-cross

walkways the

site.

The housing units are disposed as a blanket covering the entire site in a well conceived manner

so

that

each

apartment has it’s own garden .


PROJECT Hotel PHASE

H ote l Grad is te

Design/Academic Project YEAR 2013 LOCATION Slatina/Romania DESCRIPTION ”What is so special about this place and how can we capture the spirit?” Every place is special, it has a spirit, as romans say “genius loci”. Since the inauguration of the bridge across the river Olt, in 1880, the hill was being set up for a park. The uniqueness of this project is the 360 degrees views to the city,, the urban view, and to the Olt river, the natural view. The building is a bold proposal creating visual connections

with

the

city and strong presence.


H ob by


Thank

you

for

your

c o n s i d e r a t i o n r a u l _ n i c u @ y a h o o. c o m

Profile for Raul Nicu

Raul Nicu_Selected Works  

Raul Nicu_Selected Works  

Profile for raulnicu
Advertisement