Page 1

EL BASQUETBOL


BASQUETBOL El basquetbol, popularment conegut com a bàsquet, és un esport practicat entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu d'aconseguir més punts que l'adversari, tot respectant les regles del joc. El bàsquet va néixer a Estats Units l'any 1891, inventat per James Naismith,professor d'educació física de la YMCA Training School d'Springfield (Massachusetts) a qui es va encarregar la invenció d'un esport que és jugués a una pista coberta, ja que els hiverns a aquella zona dificultaven qualsevol activitat a l'exterior. No obstant això, alguns historiadors atribueixen a la tribu maia l'origen del bàsquet ja que practicaven un esport similar, el tlachtli. Durant el segle XX el bàsquet es va difondre per tot el món gràcies a la creació de la Federació Internacional de Bàsquet el 1932,i és esport olímpic des dels Jocs Olímpics d'estiu de 1936,celebrats a Berlín. Fou durant la Primera Guerra Mundial, amb l'arribada de soldats americans que practicaven l'esport quan el bàsquet començà a popularitzar-se a Europa.

EL BASQUET A CATALUNYA El basquetbol es practicà per primer cop a Catalunya l'any 1913 a l'escola Vallparadís de Terrassa, fomentat per Alexandre Galí i Artur Martorell. Després de la Primera Guerra Mundial el belga Emile Tiberghien incorpora el basquetbol al seu gimnàs del carrer Aragó de Barcelona. Malgrat aquestes primeres manifestacions basquetbolistes a casa nostra, s'accepta comunament que el basquetbol fou introduït a Catalunya el 1922 pel pare Eusebi Millan, coneixedor d'aquest esport arrel de la seva estada a Cuba, en formar els primers equips infantils al col·legi de les Escoles Pies de Sant Anton de Barcelona, a partir dels quals, l'any 1922, es forma el primer club de bàsquet català, el Laietà BBC.L'any 1923 es crea la Federació Catalana de Basquetbol i s'organitza el primer Campionat de Catalunya de básquet


REGLES DEL BASQUET 1. La pilota pot ser llançada en qualsevol direcció amb una o ambdues mans. 2. La pilota pot ser colpejada en qualsevol direcció amb una o ambdues mans. 3. Un jugador no pot córrer amb la pilota: el jugador ha de llançar-la des del lloc l'agafi, excepte si està corrent a una velocitat elevada. 4. La pilota ha de ser subjectada amb o entre les mans. Els braços o el cos no poden fer-se servir per aquest fi. 5. No es permet carregar amb el muscle, agafar, empènyer, colpejar o fer entrebancar un oponent. La primera infracció d'aquesta norma per qualsevol persona comptarà com una falta, i la segona el desqualificarà fins que s'aconsegueixi la següent cistella o, sii hi ha una evident intenció de causar una lesió, fins la fi del partit. No es permetrà la substitució de l'infractor. 6. Es considerarà falta colpejar la pilota amb el puny, segons les violacions de les regles 3 i 4, i el descrit en la regla 5.

7. Si un equip fa tres faltes consecutives (sense que l'oponent n'hagi fet cap en aquest interval), es comptarà un punt per als seus contraris. 8. Els punts s'aconseguiran quan la pilota sigui llançada o colpejat des de la pista, caigui dintre la cistella i es quedi allí (sense caure), sempre i quan els oponents no toquin la cistella. Si la pilota es queda sobre la vora i un contrari mou la cistella, comptarà com un punt. 8. Quan la pilota surti fora del camp serà llançada dins del camp i jugada per la primera persona que la toqui. En cas de dubte, l'àrbitre llançarà la pilota en línia recta cap al camp. La persona que treu disposa de cinc segons. Si triga més, la pilota passa a l'oponent. Si algun equip insisteix en perdre temps, l'àrbitre xiularà falta per aquest equip.


8. L'àrbitre auxiliar sancionarà als jugadors i anotarà les faltes i, a més, avisarà a més a l'àrbitre principal quan un equip cometi tres faltes consecutives. Tindrà el poder per a desqualificar als jugadors conforme a la regla 5. 8. L'àrbitre principal jutjarà la pilota i decidirà quan està en joc, dintre del camp o fora, a qui pertany, i controlarà el temps. Decidirà quan s'aconsegueix un punt, durà el marcador i qualsevol altra tasca pròpia d'un àrbitre. 8. El temps serà de dues meitats de 15 minuts amb un descans de 5 minuts entre ambdues.

Dos dels millors jugador del món del básquet son:

Michael Jordan

Larry Bird

basquet  

regles del basquet

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you