Page 1

ATENDIS AL DIA 6 L’informatiu per acostar-te al nostre dia a dia

n

úm

.

Editorial Arribar a la carena dels 50 anys ha estat un repte i una experiència única que hem volgut compartir amb les persones que des de l’ inici de la nostre APDP varen, fins el dia d’avui, seguir fent camí: Juntes successives, gerències, professionals d’atenció directa, psicopedagogs, fisioterapeutes, treballadors socials, infermeries, serveis mèdics i psiquiàtrics, professionals d’administració i serveis generals ... i les famílies que ens han donat la confiança pel progrés personal, la millora d’habitatges i condicions de vida dels fills/es afectats... La seva mirada compromesa i el seu somriure.... han estat, al llarg dels anys, el seu reconeixement i ensems de la força del nostre compromís. Els 50 Anys que celebrem han estat reconeguts amb la Medalla d’Honor de la nostra Ciutat. A banda d’agrair la distinció, és una raó més per encarar amb il·lusió els 50 anys propers. Volem agrair a les 6 famílies fundadores i les persones que responent a la nostra crida, el passat dia 16 de juny varen assistir a la Plaça del Dr. Robert, a l’acte públic, obert a la Ciutadania, a les Autoritats i Entitats, per compartir plegats la nostra joia i gaudir de la inauguració del cicle d’actes culturals i festius per celebrar el 50è aniversari de l’APDP-ATENDIS. El Sr. Josep Mª Farrés Sabater està acabant la preparació del llibre sobre els fets d’aquests 50 ANYS, que ha titulat “Tota Pedra fa paret”. Esperem tenir-lo durant el primer trimestre del 2014. ... Pedres fermes de fonaments... Pedres de parets amunt... Pedres de parets mestres... Pedres clau, per punts clau. Amb l’agraïment i afecta de sempre, BON NADAL i millor 2014.

50è aniversari Fi de les celebracions Després d’un any commemorant el 50è aniversari de l’APDP-ATENDIS, el Teatre Municipal de La Faràndula va acollir l’Acte de Cloenda. Entre tots, i com ha estat l’objectiu principal de tots els actes celebrats, s’ha volgut aprofitar per donar a conèixer els serveis que s’ofereixen des de l’entitat, reconeixent la tasca social i assistencial que fa i ha fet durant aquest mig segle. En cadascun dels actes s’ha donat protaganisme a alguna activitat realitzada pels usuaris i usuàries dels diferents centres. Seguirem treballant per oferir una òptima atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual i d’altres objectius, 50 anys més.


Celebració 50è aniversari Cursa Solidària + Gran Cagada + Country La Cursa, la Gran Cagada i la ballada Country van ser un èxit. A la Cursa hi van participar més de 450 corredors/es entre les tres categories, es van vendre les mil parcel·les de la Gran Cagada i posteriorment varem gaudir plegats de la ballada Country. Tot això amb la companyia d’autoritats, familiars, professionals, socis i col·laboradors, usuaris i usuàries, amics i amigues, companys i companyes, ciutadans/es de Sabadell, entre d’altres. L’objectiu de la Cursa i la Gran Cagada es va acomplir plenament i es van recaptar els diners esperats per ajudar a finançar part del segon ascensor pel centre Casal Can Rull. El benefici net ha superat els 4.000€.

Solidàries, High Cross Country Band i tots els grups de balladors. També destaquem la col·laboració incondicional de tots/es els/les voluntaris/àries del SIL Taina, i la ballada country d’un grup del centre Aral.

totes les empreses i entitats que desinteressadament han fet donatius o han participat d’una manera o altre.

Agraïments

Els números guanyadors dels diferents premis als quals es podia optar van ser: Gran Cagada: 125 Pilota Barça: 193 Samarreta Barça: 807 Agraïm la col·laboració especial del Sr. Molins i el seu equip de la JAS i Club Natació Sabadell per haver-nos ajudat en el muntatge de la Cursa i a

Donem les gràcies a tots/es aquells/es que van fer possible que el diumenge 29 de setembre al Parc Catalunya fos inoblidable! Agraïm la col·laboració de la Peña Eurobética de Sabadell amb la barra de begudes i menjar i també de les Trenes

Tota Pedra fa paret: Llibre 50è aniversari El Sr. Josep Mª Farrés i Sabater ha estat l’encarregat d’escriure el llibre en memòria del mig segle d’història de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics de Sabadell i Comarca (APDP). Un any ple de cerques, de preguntes, de falta de respostes… Finalment s’ha aconseguit plasmar la història d’una entitat que comença de molt avall i que amb constància i esforç ha arribat a ser un referent en l’assistència de les persones amb discapacitat intel·lectual a la ciutat de Sabadell, la seva comarca i Catalunya. Molt aviat s’editarà i se’n farà la presentació.


Celebració 50è aniversari Gala Solidària Més de 450 persones varen voler compartir amb nosaltres l’acte de cloenda dels 50 anys de l’entitat, amb la presència de l’Il·lm. Sr. Joan Carles Sànchez, alcalde de Sabadell i la regidora de Serveis Socials, la Sra. Marta Farrés.

Amics, companys, socis, col·laboradors, voluntaris, treballadors, entre molts altres varen gaudir d’un espectacle que va comptar amb actuacions diverses i amb la projecció del curtmetratge Un nuevo viaje a la Luna del centre Casal Can Rull.

Agraïm la col·laboració especial de tots els artistes, de l’actriu Marta Tricuera, del Sr. Bernat Rosiñol, d’en Sergi Zamora i en Jordi Soldevila. També a l’equip tècnic i de personal del Teatre La Faràndula i del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell i a la Floristeria Caralt pels obsequis i centres de flors de la Gala.

Cicle de Conferències Des del mes de setembre s’ha dut a terme un cicle de 4 conferències en el marc dels actes de celebració dels 50 anys de l’APDP/Atendis: - Famílies i discapacitat. Experiències vitals dels darrers 50 anys. - La Tutela i defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lec- tual. - Ètica i valors en els serveis d’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual.

Formació

L’entitat segueix fomentant la formació dels professionals que treballen amb nosaltres per tal de millorar el servei que es presta des dels nostres centres. Durant l’any 2013, cal destacar la Formació que s’ha realitzat d’Estimulació Multisensorial “Entorn Snoezelen” amb la col·laboració d’APASA d’Amposta. El curs va comptar amb la participació de 29 professionals dels centres Aplec, Casal, Bauma i Jacquard.

- Avenços en genètica. Noves orienta- cions. Una sèrie de conferències en les que han participat professionals d’Atendis, representants d’altres entitats, professionals de la Medicina i familiars de persones amb discapacitat, entre d’altres. Valoració molt positiva de totes quatre, tan pel nivell de les de les mateixes com per la participació.

El mes d’octubre es va portar a cap el curs d’Intervenció en Patologia Dual; Projecte Trinnod que es va realitzar amb la Fundació Villablanca. 41 professionals dels centres Aplec, Aral, Bauma, Casal i Jacquard varen participar-hi. D’altra banda, destaquem la realització d’altres formacions com el Curs de Gestió de Volunariat “Sabadell Suma” en el que varen assistir dues persones

de Bauma i Casal Can Rull; el curs de TIC i Informàtica-Community Manager realitzat pel tècnic del centre Aral; i la participació de dos professionals d’Aral al Curs Superior de Diabetis i Infermeria. Finalment, subratllar l’assistència a les Jornades de la Coordinadora de Centres de Profunds per part de dos professionals de Bauma i Casal.


Casal Can Rull Pintura Vapor Llonch

Country i Sortides

Durant el passat mes de juny es va establir un conveni de col·laboració amb el Vapor Llonch de Sabadell pel qual alumnes que fan cursos d’inserció laboral i que realitzen pràctiques pre-laborals, han vingut a fer treballs de pintura tant al centre Casal Can Rull (finals juny, inicis juliol) com al centre SIL Tania (finals de juliol). Agraïm al Vapor Llonch la seva predisposició a col·laborar amb l’entitat i a millorar les instal·lacions en les que oferim servei als nostres usuaris i que necessiten constants millores per seguir oferint un servei òptim.

Durant aquest últim any l’equip tècnic i els professionals de Casal Can Rull ha treballat per potenciar el Programa de Voluntariat que ha permès organitzar passejos pel barri diferents dies a la setmana, així com donar continuïtat a les activitats esportives ja consolidades com el Centre Cívic o de noves, com el tenis. També ampliar l’activitat de piscina a dos dies a la setmana, que juntament amb el fet de l’adquisició

Pallassos sense Fronteres – Correos Reparte Sonrisas Al Casal Can Rull, el 26 de juny  van gaudir de nou de la festa-espectacle de  “Pallassos sense fronteres” que amb  el Programa “Correos reparte sonrisas”  ens van regalar un matí amb somriures i humor. Van fer passar als nostres una estona agradable on ells van ser els autèntics protagonistes, alguns van ajudar a preparar la representació, altres van interaccionar amb els pallassos, participant a l’espectacle, ballant i rient amb ells. Més de 70 usuaris de tota l’entitat, Bauma, Aplec, Aral i Casal , així com famílies i personal de centre  van gaudir de  l’actuació al pati del Casal.

de la furgoneta adaptada ha obert la possibilitat que les persones amb gran discapacitat del nostre servei gaudeixin de la piscina i de l’aula interactiva a l’edifici de La Carena. La incorporació de nous voluntaris ha ajudat a ofertar un programa més ampli d’activitats d’oci i lleure com són les sortides puntuals a diferents teatres de la ciutat, la visita al Parc d’Atraccions del Tibidabo, a Montserrat, sortides a la Bassa de Sant Oleguer, etc... On l’objectiu és potenciar la participació de les persones que atenen en la vida social de la ciutat.  Tot ha estat possible gràcies a la col·laboració del voluntaris, tan persones particulars que donen suport als nostres usuaris, com professionals de l’entitat que col·laborem amb nosaltres fora de la jornada laboral o entitats i grups d’artistes que ens mostren els espectacles o música com va ser el cas del grup Country Line Dance sense fronteres que van fer passar una tarda inoblidable i emotiva amb els nois i noies del centre en companyia de famílies, treballadors i amics. Va ser el nostre particular homenatge a l’Angelita i la Mercè en el seu 70è aniversari.


Bauma Taller d’Iniciació a la Música Durant l’últim trimestre de 2013 i arrel de la iniciativa voluntària de la Raquel Planas, tots els dissabtes al matí es realitza al Centre Bauma un Taller d’Iniciació a la Música, adreçat inicialment a 15 usuaris del servei. Durant el desenvolupament de les activitats programades es posen en pràctica habilitats socials, cognitives, motrius i emocionals, a partir d’un eix central: la música. La Raquel proposa els diferents continguts i dinamitza les diferents sessions en col·laboració amb dos Auxiliars Tècnics Educatius, habitualment de IV Torn. El projecte conclourà amb la creació d’una orquestra: “Sol de Bauma”, que farà una funció amb la resta de companys de centre com a públic. Els objectius són: facilitar que la música aporti una dimensió lúdica i expressiva a l’intercanvi comunicatiu; afavorir el benestar a través de la música; experimentar el plaer de sentir-se i sentir els altres; posar la música a l’abast per gaudir i aportar vivències que creïn curiositat i afavoreixin la participació i iniciativa; i afavorir l’espontaneïtat a través d’activitats d’improvisació.

Noves Activitats 2013/2014:

La Coral i el Taller de Bijuteria Aquest any 2013 s’han posat en marxa noves activitats, entre d’altres la coral i el taller de bijuteria. L’objectiu és ampliar i adequar la proposta d’activitats als diferents nivells cognitius dels usuaris. Es tracta d’un taller que enriqueix el Programa d’Activitats Ocupacionals de Bauma, facilita la definició del temps de cap de setmana i propicia moments de benestar i diversió. L’experiència encara està en curs, però la valoració ja és reveladora de potencials personals i possibilitats de nous projectes i experiències.

Aplec El faldó dels escenaris dels 50 anys Els usuaris d’Aplec han elaborat el faldó del 50è aniversari d’Atendis/APDP. Entusiasmats, els nois i noies del centre dia “s’embruten” les mans pel faldó que ha cobert els escenaris de tots els actes relacionats amb els 50 anys de l’entitat.

La música té multitud de propietats terapèutiques, que permet als usuaris i usuàries facilitar i promoure la comunicació, relació, aprenentatge, mobilització, expressió, organització i altres objectius terapèutics rellevants, que va permetent aconseguir canvis i satisfer necessitats físiques, emocionals, mentals, socials i cognitives. El taller de bijuteria els ajuda a millorar la motricitat fina en la utilització de pinzells, pintura i altres eines, que requereixen destresa i coordinació. A més, la participació incrementa l’autoestima i confiança a través dels èxits obtinguts.


Centre Aral Barrets i Ballada Country

Tot Fent Senderisme

Un grup d’usuaris del centre Aral, des del mes de juny, va preparar amb entusiasme la participació als actes de la Cursa solidària del 29 de setembre, amb la preparació d’una actuació de ball country i la confecció de pins-barrets amb material reciclat. La col·laboració de la pedagoga de Bauma – Pepi Benitez - i de la Sra. Mª Teresa Font han contribuït en la preparació del ball, aprenent diferents passos i coreografies. El grup va gaudir molt de l’actuació sentint-se protagonistes i partícips de la celebració de l’entitat. Els pins també van ser tot un èxit.

El senderisme forma part de la programació d’activitats esportives del centre Aral; hi participen, dos cops per setmana, un grup de 7 nois/es i dos professionals. Practiquem sobre circuits circulars de entre 3 i 5 km. Els espais escollits són el rodal de Sabadell i el parc natural de la Serralada de Collserola. Dins el rodal caminem tot resseguint antigues masies i camins ramaders i ens perdem pels boscos de Can Déu. A vegades si el dia acompanya, seguim el recorregut del riu Ripoll. Si el que volem és tranquil·litat podem anar a fer un tomb pel santuari de la Salut.

L’altre espai escollit, és la Serralada de Collserola, on normalment visitem els boscos ombrívols que queden entre les masies de Can Borrell i Can Coll i l’ermita de Sant Iscle de les Feixes. En aquesta zona gaudim de petits corriols, esquitxats en els seus racons més amagats de fonts d’aigua fresca on a l’estiu ens protegeixen de la calor.

7ª Edició Torneig de Tennis Adaptat Hi van prendre part 58 tennistes, que formen part de l’Escola de Tennis Adaptat del CD Terrassa, provinents dels centres Fupar, Prodis, i Crespinell; i de l’Escola de Tennis ACELL, encapçalades pels seus directors, Pau Castañer i l’extennista professional Sergi Bruguera. Aquest any també els jugadors d’Aral, alumnes i usuaris de l’Escola de Tennis Adaptada del club de Les Pedritxes. Com en les passades edicions, durant el Torneig es van realitzar dues compe-

ticions, la de partits i la de destreses. A la competició de Destreses En el grup Vermell, Marcos Carreras (Atendis) va ser el guanyador; Jesús Bravo (Atendis) va ser segon; i Jordi Domínguez (Prodis) tercer. En el grup Blau, Clara Serra (ACELL) va ser el guanyador; Paco Molina (Atendis) va acabar en segona posició; i Franc Carreras (Atendis) tercer. Al acabar la competició, es va celebrar l’entrega de trofeus.


Jacquard Pilar Leiva: La Fotografa de la Llar-Residència Jacquard Quines coses t’agraden fer? Treballar a CIPO, cantar a la Coral i fer fotos. Per què t’agrada fer fotos? Així passo l’estona i m’encanta mirar fotos. A quines coses t’agrada fer fotos? De les sortides de lleure que fem amb els companys i també dels amics. Se que has fet moltes fotos a la Llar

L’entrevista

sobre les obres i canvis de mobiliari que se han realitzat a la llar, és cert? Sí, he fet fotos dels sofàs, els lavabos, els armaris... Des de la Llar es potencia afavorir al màxim l’autonomia i la iniciativa dels usuaris. Així, es compta amb la Pilar per tot el relacionat amb l’àmbit fotogràfic.

Activitats i més activitats Gràcies als recursos obtinguts de la iniciativa solidària de l’any passat “Més que una Panera”, els usuaris i usuàries de la Llar-Residència Jacquard han pogut incrementar les seves activitats d’oci i lleure conjuntes. Així, destacar entre d’altres: - Durant el mes d’agost van gaudir de la Bassa de Sant Oleguer. - Sortides a d’altres municipis de la Comarca, com Sant Cugat del Vallès i Terrassa, i també han visitat el Laberint d’Horta de Barcelona i el “Bosc Animat” de Cerdanyola del Vallès.

El Bosc Animat de Cerdanyola

Sant Cugat

Laberint d’Horta

Bassa Sant Oleguer

- Sessions de cinema. Totes les activitats d’oci i lleure compartides per tots els usuaris i usuàries de la Llar afavoreixen la comunicació, la relació amb l’entorn i en definitiva, la convivència quotidiana.


MÉS QUE UNA PANERA La panera solidària d’Atendis

Per segon any, s’ha dut a terme la iniciativa solidària que va tenir tan bon acollida per les festes de Nadal de l’any passat. S’ha volgut que totes aquelles persones, establiments, comerços i empreses que ja havien col·laborat omplint la panera en la primera edició, ho poguessin tornar a fer. Així doncs, el 95% dels que ho van fer, han tornat a posar el seu gra de sorra! I hem anat més lluny, i hem fet que la panera encara sigui més gran! S’ha demanat més col·laboració i s’ha doblat el nombre d’empreses que col·laboren a omplir la panera! Aquest any, la panera s’exposa a la botiga Elezos Uniformes, al C/ St. Antoni, 38, cantonada amb C/Gràcia fins el dia 30 de desembre, data en la qual es realitzarà el sorteig davant notari. L’entrega de la panera es farà insitu, una vegada s’hagi donat a conèixer el/la guanyador/a. La panera inclou, entre moltes altres coses: IPAD Air 16BG Bicicleta CONOR AFX 5400 T.M. Cafetera Nespresso Cap de setmana per a dues persones Entrades a Port Aventura Entrades al Tibidabo Entrades Teatre Carnets Culturals TRESC Lot de productes gastronòmics típics de Nadal Lot de productes de bellesa i cosmètics Lot de productes de neteja per la roba Lot de productes ofimàtica/informàtica Sopar per a dues persones Dues consumicions Una Assessoria d'Imatge Personal Bons de sessions UVA Un massatge amb canyes de Bambú Samarreta del FC Barcelona signada Val per la compra d'un llibre Val per un pentinat i hidratació Un reproductor de música Caixa Regal Smartbox "Experiència per a dos" Val per una Sessió de Fotografia Les butlletes de participació tenen un cost de 2,5€ i es poden comprar als centres de l’entitat, comerços col·laboradors i com a novetat, a través de la web www.botiga.atendis.cat Els recursos obtinguts es destinaran a la realització d’activitats o compra d’equipament pels usuaris dels diferents centres. ELS ANIMEM A PARTICIPAR

A.P.D.P. – Fundació Privada Atendis Av. Can Roqueta, 1E – 08202 Sabadell Tel. 93 717 10 02 – Fax. 93 746 70 04 E-mail: atendis@atendis Web: www.atendis.cat

ATENDIS AL DIA 6 L’informatiu per acostar-te al nostre dia a dia

n

úm

.

Principals col·laboradors 2013

Atendis al dia 6  

Disseny i Maquetació