Page 1

RĂ„TTSTRYCKET get rich or die trying?

#1 2014


REDAKTIONEN

FANNY SCHÖNENBERG, CHEFREDAKTÖR

Tidningens motor och värdinna för samtliga redaktionsmöten. Vad är ditt bästa bjud-snack? Det mest uppskattade jag bjöd på var salta pinnar. Det var också det enda jag bjöd på.

SOFIA SPARRINGS, CHEFREDAKTÖR

Tidningens bränsle och redaktionens enda stockholmare. Vad har Göteborg som inte Stockholm har? Dåliga ordvitsar och affären “Tamims Paraboler och Presenter”.

JOHAN LINDBERG, SKRIBENT

I detta nummer har Johan bland annat spanat in kontrasterna i Ekonomiska biblioteket. I vilken miljö känner du dig “som dom andra”? Goodie bagdjungeln, GAIUS.

EVELINA KARLSSON, SKRIBENT

Evelina besökte i detta nummer ekobrottsmyndigheten. Du blir med lägenhet i sommar. Vad ser du mest fram emot? Att äntligen få diska för hand.

MIA ALGELIN, Skribent och FOTOGRAF Har fotograferat för tidningens Tutorial och besökt Ekobrottsmyndigheten.

Det ryktas om att du missbrukar iskuber. Är det din bästa pluggdrog? Jag har slutat med det nu.

2

CHRISTIAN BORGHESI, SKRIBENT

Rättstryckets italian stallion har i detta nummer sammanställt statistik. KERAI låter misstänkt likt en kampsport, hjälpte ditt svarta bälte i judo dig att klara kursen? Absolut! Det finns ingen borgenärsskyddskonflikt som inte löses med lite våld. Skämt åsido. Efter långa dagar i biblioteket är det skönt att tömma skallen genom lite träning

MICHAEALA SELIN, AD

Michaela har styrt upp det nya banbrytande formatet av Rättstrycket. Hur trött är Times New Roman storlek 12? Mindre trött än Comic Sans MS iallafall.


INNEHÅLL Hallå där!

2. Redaktionen 5. Krönika: Vi och alla de andra 6. Hanna Eriksson - Elitidrottande juriststudent 8. handels modehistoria

Rättstrycket har bytt om. Ny redaktion. Nytt format. Ny inriktning. För drygt tre månader sedan tog vi över tidningen med inställningen att kombinera juridik med lite trams. Med stora planer och minimala erfarenheter påbörjade vi detta första nummer.

9. Chropp och CHNOPP 10. Statistik 12. Så tar du bästa CV-bilden 14. rättstrycket möter:

Många börjar studera på Handels med drömmar om en framgångsrik karriär. Redan i skolans namn anar man att livet efter studierna ska kretsa kring affärer. Stora företag besöker oss tidigt i utbildningen för att fånga upp de bästa studenterna. Den ena mingelkvällen avlöser den andra. Nätverka or die.

- jens lapidus

20. Korrespondenterna - De andra universitetens röst

22. rättstrycket besöker: - ekobrottsmyndigheten

26. Händer på handels 28. Rättstrycket tipsar 30. fake it til you make it

I detta nummer av Rättstrycket tittar vi närmare på vad framgång egentligen är och hur man når dit. Är pengar en drivkraft? Är det för plånboken vi pluggar? För att Get rich or die trying?

Fanny Schönenberg och Sofia Sparrings, chefredaktörer

Ansvarig utgivare: Fanny Schönenberg Kontakt: rattstrycket@juridiskaforeningen.se Adress: Rättstrycket, JF Vasagatan 1 405 30 Göteborg Tryck: Trydells Tryckeri AB

3


Annons helsida

HÄRIFRÅN GÅR DET BARA UPPFÖR Utvecklingskurvan på Vinge är dramatisk och det finns gott om skäl till det. Skickliga jurister är nyckeln till framgångsrika klienter och därför ser vi till att du som ny medarbetare snabbt når din fulla potential inom det område du trivs bäst. Alltid med erfarna kollegor som kunniga ledsagare på din väg mot nya utmaningar och höjder. Vill du bli en av oss? Låt oss veta. Vinge är Sveriges ledande affärsjuridiska fullservicebyrå med ca 450 medarbetare i Sverige och utomlands. Med dedikation, affärsdriv, lyhördhet och innovation guidar vi våra klienter till framgångsrika affärer. Läs mer på www.vinge.se FÖLJ OSS!


krönika: Johan Lindberg

Ekonomiska biblioteket, vi och alla de andra Det är inte lika påtagligt på våren som under vintermånaderna, men vid varje besök i Ekonomiska biblioteket påminns man om den “mänskliga mix” och de skilda världar som möts där.

verkar stressad, ett utbytesuniversitet väntar på ett kompletterande brev. Tiden är knapp. Den väntande ska utomlands, den andre skall bara hanka sig fram. Olika stressfaktorer, men samma kö.

Någon trampar otåligt i entrén medan en äldre man med trasiga skor omständligt manövrerar sig in genom dörrarna till Ekonomiska. I biblioteksdimman är det lätt att högklackat ta sig till en högre dimension. Jag ser tankebubblan ”Jag har en framtid att tänka på” ovanför den otålige och bubblan ”Jag har ett förflutet att reda upp” hos den äldre mannen.

Vid en närbutik i närheten av skolan stöter jag på en man som jag känner igen från biblioteket. Han står och småpratar lite med en äldre man som sitter på knä och skramlar mynt i en trasig pappmugg. Två osynliga, som ser varandra. Tiggeridebatten är ju glödhet. Enligt en rapport från SVT vill en majoritet av svenska folket förbjuda tiggeri. Det som verkar engagera de flesta är inte den tilltagande, påtagliga, fattigdomen (eller att man får så himla dåligt samvete när man är på väg för att köpa en ”kaffe och bulle 17kr”), utan istället att det organiserade, “brottsliga”, tiggeriet är så beklämmande, provocerande. Hur oorganiserat tiggeri skulle se ut, det vet jag inte. Under ett sommarjobb fick jag uppdraget att lite planlöst, rensa ett stort rabattområde i en stadspark. Det var hyfsat oorganiserat. Ganska snabbt så insåg jag att jag själv fick finna någon typ av organisation/struktur för att effektivisera arbetet. Sannolikt finns det, i vissa fall, bakomliggande strukturer som utnyttjar de utsatta; organiserar diverse resor och kanske till och med tar ut en procentsats på vad som samlats in i pappmuggen när dagsverket är avslutat. Då så: I sådana fall är organisationen brottslig, såsom människohandel (Brottsbalken 4:1a)?

Innanför dörrarna samsas handelsstudenter med både behövande i alla former (värmelånare, taklånare, toalånare, skrivarelånare, datorlånare) och original med, kan tyckas, udda hobbies och diffus målbild. Helt klart ett socialantropologiskt smörgåsbord. Någon samlar på ritningar, en annan läser dagstidningar från förrförra seklet, en tredje kopierar myndighetsblanketter eller behöver låna en dator. Runtomkring rör sig de karriärsugna, aningen skoltrötta, bibliotekspluggarna som gärna tar de lite längre smartphone-rasterna. Folk reagerar olika på det annorlunda, det som sticker ut, som bryter mönster. Som stör. En del svischar helt enkelt förbi, andra stirrar frågande, en del tycker att en fylld ”dramat” blockerar vägen och en annan grimaserar i toalettkön bakom en man. Att en bakfull student kan lukta betydligt värre verkar ursäktat i sammanhanget - för det finns ett inprogrammerat avstånd här. Man vill liksom inte närma sig sådant som man ser som misslyckanden. Kanske tror man att det smittar. Eller kanske är man bara rädd för att hamna där själv.

Eller är det fattigdomen som väcker anstöt? För ingen vettig människa kan väl tro att dessa människor trivs i deras nuvarande situation. Att utomhustimmarna i svensk vintertid, at the end of the day, är värda det. Kan det vara så att lagstiftaren inte är ute efter att reda ut situationen, utan att osynliggöra den - för att lindra handelsstudentens samvetsmagknip på väg till affären.

Ett ständigt telefonsamtal i öronen, ett otåligt trampande i dörröppningen, en Take away-latte och den bortträngda känslan av att allt närsomhelst kan gå åt helvete kan för tillfället kännas som bortblåst. Men egentligen, hur många misslyckade dagar/veckor/månader krävs för att klassas som en lodis på Ekonomiska biblioteket. Ett par snedsteg, en bortstrulad struktur och en knäckande händelse, en tappad sug – Voila! En halt och skäggig figur försöker förstå sig på skrivaren, han verkar stressad, tydligen är det någon blankett som skall postas. Jag står bredvid och häftar lagtext. Bakom i kön står en stampande på sin tur. Under tiden obegränsad surf. Hen

Under samvetskvalet på väg tillbaka från närbutiken påminns jag om hur tydligt det framgår att fattigdomen är mer påtaglig än vad jag någonsin sett under min lilla livstid. De lyckade skiljs från de icke lyckade, och särskilt tydligt blir det när vi samtidigt går åt olika håll - på samma golv. Väl tillbaka i Ekonomiska biblioteket dras blickarna titt som tätt till den skäggige och tyste tidningssamlaren som tassar runt i läsesalen, bredvid sitter ett gäng och viskar för högt - läsandes

5

“Organisation och organisering”.


(G)lidandet som sätter pluggstressen i perspektiv Med en imponerande meritlista i bagaget, en högst aktuell elitidrottskarriär och juristprogrammet på schemat kan man inte annat än inspireras. Efter ett samtal med Hanna Erikson, som med förberedelser tycks tygla de flesta av utmaningar, så känns ens egen vardag ko-lugn i jämförelse. i Torsby. Läste natur men kände att det inte riktigt var min grej. När jag började studera juridik här i Stockholm kände jag ganska direkt att det var min grej. Intresset har växt under det första året.

Hanna Erikson

Född: Örebro Bor: Lidingö Ålder: 23 år Idrott: Längdskidor Klubb: Åsarna IK Meriter: 10:a sprint VM Oslo 2011, OS deltagande 2014 sprint, Fyra pallplatser i världscupen, Sju JVM-medaljer (ett guld, tre silver och tre brons), Fem SM-medaljer (tre guld, två brons) Studier: Juristprogrammet vid Stockholms Universitet

Tränar du under studietiden? Hur går det att träna längdskidor i Stockholm? Jag bor ju på Lidingö, delvis för att kunna träna. Det är väldigt fint att springa här jag bor. Det finns en träningsanläggning som heter Bosön där har de band för rullskidåkning som går att ställa in så man få hur långa backar som helst, så det funkar bra. Man är ju inte hemma så mycket under vintern eftersom man tävlar så mycket.

Övriga intressen: Läsa, resa, musik, umgås med vänner.

Tränandet och pluggandet, hur skiljer det sig? Vad går först? Beror på tidsperioden. Höst och vinter går skidåkning före och då får man plugga när man inte tränar. Vissa obligatoriska moment får man ju anpassa sig till, men det funkar ganska bra. Nu under våren är det inte mycket tävlingar, så då går studierna före. Under april månad när vi skidåkare har lite ”semester”. Då tränar jag när jag inte pluggar. Men en typisk dag så går jag upp tidigt. I morse gick jag upp 06:00 för att träna, sedan till skolan för att göra tentafrågor i grupp, sedan blir det träning och kanske lite läsning på kvällen. Så ser väl en typisk dag ut. Ibland är det klart att man känner en förtvivlan. ”Hur ska jag få ihop det här?”, men jag tycker det har fungerat än så länge. Men att växla träning och pluggande under dagarna är en väldigt bra mix.

Hur kom det sig att det blev längdskidor? Jag har alltid tyckt att det varit roligt att åka skidor. Sedan flyttade vi upp till Norrland när jag var sex år. Då började jag träna lite och åka längdskidor i en klubb. Falu IK var min klubb mellan 12-19 års ålder, sedan Falun Borlänge SK mellan 19 och 21. Därefter har jag tävlat för Åsarna IK. I början var jag inte så bra, men sedan gav träningen resultat. Jag har tränat sedan jag var liten. Alltid gillat att röra på mig. Spelade fotboll när jag var yngre. Sprang mycket. Nu är jag, som sagt, aktiv i Åsarna IK, en väldigt bra klubb inom längdskidåkningen. Tränar du nu? Absolut, jag tränar. Juridiken och längdskidåkningen är två olika världar men som kompletterar varandra väldigt bra. Det ena är positivt för det andra. Jag skulle inte vilja ta bort något.

Blir idrottaren i dig rastlös av all läsning? Skulle jag behöva så skulle jag sitta en heldag, vid tentaperioder till exempel. Det blir inte så att det pirrar i kroppen. De kompletterar varandra. Har man pluggat länge så är huvudet trött, men kroppen

Hur kom det sig att det blev juridik? Det har vuxit fram med tiden. Jag läste på skidgymnasium

6


TEXT: JOHAN LINDBERG FOTO: ANDERS SJÖBERG

fortfarande pigg. Längdskidåkningen och juridiken är så olika att det fungerar kompletterande. Skönt å slippa röra sig när man är trött, så klart.

slå på, när jag skriver tenta, eller så. Vad gör du när du inte fokuserar? Hur slappnar du av? En fredagskväll? Har i princip aldrig en lugn fredagskväll, inte under vintern. Det är det ofta tävling på helgerna och då är det förberedelse inför det. När jag slappnar av kan jag göra det genom att läsa eller umgås med vänner.

Att sitta med mjölksyra och studera juridik? Hehe, nja, mjölksyran går ju över. Du är ju en sprinter inom sporten. Hur är du som student? Har du en långdistans, några timmar varje dag, eller sprintar du sista veckan innan tentan? Satsar framförallt på att fördela studierna jämnt under kursens gång. Försöker läsa hela tiden, ett par veckor innan tentan har jag läst allt och alla rättsfall, och då kan jag börja tentaplugga. Jag planerar för att slippa det värsta panikplugget. Nu har jag tenta i Civilrätt A om exakt en vecka, så nu är det mycket som snurrar i huvudet så klart.

Press, stress och nervositet inför en stor tävling. Hur står den i relation till en tenta? Det är ju situationer när man ska prestera. Känner jag mig väl förberedd så brukar det kännas bra. Jag är sällan nervös inför längdtävlingar eller tentor. Har jag gjort vad jag kan, så känner jag mig trygg i det. Jag är inte den som blir stressad så sett. Hur mycket av en tävlingsmänniska är du? Jag försöker inte att göra studierna till en tävling. Försöker att inte tävla med mig själv, eller någon annan.

Nu har du ju snart pluggat ett år, har du hittat något ämne inom juridiken som intresserar dig särskilt? Nej, det är ett ganska allmänt intresse. Det blir roligare och roligare för varje kurs, tycker jag. Jag vet inte ännu vad jag vill jobba med.

Vilken inställning har du till betygen kontra medaljerna? AB = GULD? Lite samma känsla när man får ett AB faktiskt. Lite liknande. Men ett JVM-guld slår ett AB; när man närmar sig mål och känner - idag var det ingen som var bättre. Men det är liknande känslor.

Bra vallning kan ju verkligen vara avgörande för en norsk längdskidåkare. Men det känns ändå som en individuell sport, samtidigt beroende av vallnings-team och stafettkamrater. Hur studerar du? Ensam eller i grupp? Pluggar en del själv. Ifall jag sätter mig med en grupp så är det skönt att vara förberedd. Men jag känner rätt ofta att jag behöver sitta själv. Kan vara väldigt givande att studera i grupp. Mixen mellan att studera själv och i grupp tycker jag är bra.

Skulle du vilja ha en prispall bland betygen? Nej. Hade varit kul, men det är ju att gå för långt. Framtidsvisioner? Om fem år fortfarande främst idrottare. Om tio år framförallt jurist, för då är idrottskarriären antagligen över. Men som jag sa innan så vet jag inte var inom juridiken jag kommer att

Du är ju en elitidrottare som studerar. Vad har du för nytta av din erfarenhet från elitidrott när det kommer till studier? Att jag kan fokusera. Fokusera väldigt mycket. Verkligen till 200% ifall det behövs. Fokusen är något som jag liksom kan

hamna.

7


ILLUSTRATION: HUGO SANDSJÖ

nedslag i Handels modehistoria - plötsligt vänder det

Obs! Neonfärger

1984

1994

2004

8

2014


CHROPP OCH CHNOPP Med Dr. Chris

Hej Chropp och Chnopp! skulle jag bestämt hävda att ni kan straffas för djurplågeri. För det fall att det gått till så som jag utgått ifrån är mitt råd att genast ange er själva för att på så sätt kanske få en mildare påföljd eftersom ni riskerar fängelse upp till två år.

Jo det är så att i förra veckan gick jag och mina vänner till Handelspuben. Tyvärr blev mina vänner lite för fulla varför de alla en efter en blev utkastade av vakten. När jag senare på kvällen fick ett sms från min kusin som undrade om jag ville komma och titta på hans akvariefiskar så tänkte jag att det kan väl inte skada? Ack, så fel jag hade. Efter att ha tittat för djupt i både ölglasen och guppy-skålen slutade allt med att vi hade sex. Även om jag känner mig relativt nöjd med prestationen är jag nu orolig för eventuella brott vi kan ha begått? Vad kommer konsekvenserna bli av det här?

Skulle det vara så att jag misstolkat din fråga och att ni trots allt lämnade fiskarna i fred är det inte omöjligt att ni ändå kan dömas till ansvar för djurplågeri. Att fiskarna läts bevittna er i akten kan mycket väl tänkas fått allvarliga konsekvenser såsom psykiska besvär och sömnbrist. Frågan har ännu inte prövats av högsta instans men doktrin lutar åt att man ansvarar för vad man visuellt utsätter sina husdjur för. Ni bör alltså även i detta fall ta er till närmsta polisstation för att sona era brott.

PS. Det är lite tajt just nu och jag undrar även om jag kan kräva mina vänner på pengar för ölen jag bjöd dem på?

Om fängelse inte är något alternativ finns det kanske en annan lösning. Men med tanke på dina ekonomiska bekymmer tycker jag dock att du bör överväga detta ordentligt. Fängelse är än så länge kostnadsfritt och en cell håller mycket väl samma standard som en studentlägenhet. I annat fall är mitt råd att helt enkelt göra er av med fiskarna. Liken blir mycket svåra att spåra till er då guppys i nuläget varken chipmärks eller använder id-halsband till skillnad från andra husdjur.

Hejsan, Ja vilken kväll på Handelspuben har inte slutat på liknande vis kan man ju undra? Först och främst vill jag lugna er med att berätta att ni inte kan dömas för incest. Enligt lag (6 kap 7 § Brottsbalken) är det endast den som har samlag med sin avkomling eller helsyskon som straffas. Då ni är kusiner kan denna bestämmelse alltså inte tillämpas på er och det är fritt fram för framtida umgänge. Kusiner ses heller inte som äktenskapshinder om det i framtiden skulle bli aktuellt med giftermål, ÄktB 2:3 § e contrario. Var dock noga med att använda skydd!

Vad gäller ölen är det avgörande huruvida de gavs med gåvosyfte eller om det fanns ett krav på motprestation såsom återgäldning eller senare betalning. I krogmiljö är det dessvärre sedvänja att bjuda sina vänner utan ett direkt krav på motprestation. Även om många drar kortet med förhoppning om att senare under kvällen erhålla en liknande gåva så kan det inte sägas finnas ett direkt krav kopplat till den första ölen. Utan närmare omständigheter skulle jag i ditt fall hävda att det inte finns möjlighet att framställa ett krav på betalning. En mer lyckosam strategi vore att hoppas på större givmildhet från dina kamrater nästa krogrunda.

Vad som däremot slår mig en smula tveksamt är hur ni behandlade de i fallet aktuella guppyfiskarna. Av er fråga att döma kan det tolkas som att ni åt upp fiskarna alternativt drack upp deras hemmiljö. Detta kan bedömas som djurplågeri vilket är straffbart enligt 16 kap 13 § Brottsbalken. Avgörande i det här fallet är huruvida fiskarna utsatts för lidande. Man kan mycket väl tänka sig att bli uppdrucken alternativt se sin hemmiljö försvinna runt omkring en skulle ge upphov såväl fysiskt som psykiskt lidande. Studier har visat att fiskar i allra högsta grad är kännande varelser. I detta fall

Lycka till!

Dr. Chris

Leg. Jur.sex.stud

9


Känslan av att man kommer få AB

Student Antal studenter

Fördelning av studenter i Ekonomiska biblioteket

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Ekonomistudenter

Klockslag

Tentaplugg

Tid med övningstentorna

Juriststudenter

Andel som vill kämpa för mänskliga rättigheter efter första AWn på affärsbyrån

Andel som vill kämpa för mänskliga rättigheter innan första AWn på affärsbyrån

10


statistik Vilka som använder ordet “yngling”

Jurister Ynglingar

T1

Användningsfrekvensen av ordet “skäligt” under juristutbildningen

Hur ofta man hör frasen “Jag bjuder”

Ledighet på utbildningar

Chalmerister

I handelsrätten

Juriststudenter Antal veckor

På tentafest

11

T9


Rättstrycket hjälper dig FIXA...

Den

bästa

bilden

Har du nyligen blivit förtroendevald och ska nu ta representationsbilder?

Det är viktigt att inte sticka ut i mängden och göra något kontroversiellt. Lägg dig i formen och låt dig gjutas. Rättstrycket guidar dig genom fotodjungeln och hjälper dig att fixa den bästa bilden!

1. SUIT UP

En bild säger mer än tusen ord. Därför är det viktigt att se seriös och fräsch ut. För henne: Ljusrosa skjorta, ljusblå skjorta eller vit skjorta. Plattat hår. Tandblekning. Spraytan. För honom: Samma som för henne exklusive det plattade håret, för dig är det volym och sidbena som gäller.

2. Location

Ljust och fräscht är ledmotivet. Handels är den perfekta platsen att fotograferas på eftersom det finns stora fönster och stockholmsvita väggar. Ett plus är även att här kan kompisarna gå förbi i korridorerna under fotograferingen. Då kan du passa på att stråla dig i stjärnglansen!

3. Inta powerpose! Du vill utstråla makt och självsäkerhet.

12


Bonus! Byt även profilbild på Facebook. Garanterad like-raket!

4. VÄLJ DIN BÄSTA BILD & Redigera

Bilden ska se ljus och fräsch ut. Börja med att ljusa upp den. Och sedan lite till. Och lite till. Och lite till. Nu tror du att den är så ljus som den kan bli, men ljusa ändå upp den lite mer.

13


JENS LAPIDUS

Född: I Stockholm 1974 UTBILDAD VID: Stockholms Universitet YRKE: Advokat och delägare på Försvasadvokaterna, författare AKTUELL MED : Romanen “VIP-rummet”


TEXT: FANNY SCHÖNENBERG OCH SOFIA SPARRINGS FOTO: PÄR ALSTER

rättstrycket möter

JENS LAPIDUS - ett samtal om hur livet blev deluxe

Kaffemaskinen skramlar inne på Café Rival i Stockholm. Jens Lapidus tar en tugga av sin kanelbulle och tittar ner på sin mobil. Han ursäktar sig snabbt och säger att det precis har inkommit en mailtsunami. Mannen som sitter framför oss är en av Sveriges mest framgångsrika försvarsadvokater. Han gick ut med toppbetyg från juristprogrammet, har arbetat på en av Sveriges största affärsjuridiska byråer, toppat försäljningslistorna med sina böcker och är idag delägare på byrån Försvarsadvokaterna. På pappret har han lyckats med det många jurister drömmer om. Men ser han sig själv som framgångsrik? Vilket pris har han fått betala för sin framgång? Och vad driver den som redan har uppnått allt? Vi träffar Jens Lapidus en regnig måndagsförmiddag för att prata om framgång, studentlivet och att arbeta som försvarsadvokat.

Jag var inte heller aktiv på betygsfronten i början. Tänkte äh, man lallar väl på lite. Sedan fick jag ett B på första terminen. Det här går inte, kände jag då. Det här är skandal. Nu är det AB som gäller. Då körde jag på det. Och då var det betygshetsen som gällde. Vad var det som drev dig till det? - Jag är inte så mycket av en tävlingsmänniska egentligen utan tänkte så här; Jag vill kunna välja jobb! Jag vill kunna sitta ting i Stockholm eller härikring och då måste man ha bra betyg. Det var mer en nödvändighet. Man kan säga vad man vill om betygshetsen, den finns säkert i Göteborg också. Den är inte bra. Men för det första är det betygen som ger dig möjlighet att välja var du vill kunna sitta ting. För det andra är betyg blinda. Om Ahmed söker jobb på Mannheimer Swartling kanske han inte får jobbet för att han heter Ahmed. Men kommer han med toppbetyg, så får han jobbet. Betyg är på det sättet mer demokratiskt än andra system.

Men hur började allt egentligen? Varför blev det juridik? - Det var lite av en slump. Det är också ganska symptomatiskt med många av mina kollegor. Det är nog få av oss som riktigt ser det som ett kall. Om man kollar på Laut pratem volorero core, esto dero I sitt sommarprat tog Lapidus upp ett fenomen läkare till exempel är det många som ser det som som fångade vårt intresse. Han pratade om en FLIPP ELLER FLOPP? ett kall, de har velat bli det sedan de var 12 bast. slags inre resa som en stor grupp juriststudenter Affärsjuridiska byråer som bjuder Kommer de inte in i Sverige åker de till Rumänjuridikstudenter på bowling och öl - FLIPP genomgår. Många börjar studera med målet att ien. De vill verkligen. Frågar ni runt bland era kämpa för mänskliga rättigheter, stå upp och Justitieminister utan juristexamen - FLOPP polare tror jag att många svarar att de hade kunnat hjälpa personer, arbeta med humanjuridik. Sedan Samtyckeslag - FLOPP tänka sig att plugga något annat på Handelshögkommer de affärsjuridiska byråerna på besök, skolan, plugga statsvetenskap eller andra grejer bjuder in till mingel och frågar om vi har höga men det blev juridik. förväntningar. En tid in på utbildningen förändras För mig och många av mina kursare var det ett tryggt val. Det är mångas mål med juridiken. Jobbet på byrå som affärsjurist blir då allmänbildande och bra. Innan jag började så läste jag strökurser, skatten som väntar vid regnbågens slut. Jens har själv gjort denna backpackade i Asien och jobbade på dagis i fem år. Till slut kände jag resa. Han började med målet att bli försvarsadvokat, det han arbetar att det inte funkade längre. Jag tittade brett. Jag gillar språk och text med idag, men arbetade i många år på en av Sveriges största och är intresserad av etik och moral, rätt och fel. Juristprogrammet affärsjuridiska byråer, Mannheimer Swartling. verkade passa, så jag halkade in på den banan. Varför tror du att detta fenomen förekommer? När du väl hade kommit in, vem var du som student? Var du den - Ja, man kan ju filosofera lite över vad det är som händer. aktive som satt i styrelser? Kåt på att pimpa CV:t? Om man hellre vill arbeta med pengar? Om man inser att man inte Betygshetsaren? kommer bli rik inom den humanjuridiska sektorn? Om det är svårt - Nej, helt oaktiv. Jag bodde i Stockholm och hade en egen att få jobb inom den sektorn? Om man inte kommer klara av det lägenhet. Inte en studentlägenhet. Jag var inte delaktig i någonting. psykiskt eftersom man är rädd att möta många människor som har Eller jo, i slutet var jag delaktig i Linjerådet, vad man kan kalla det svårt? juristernas fackförbund, där jag ansvarade för jämställdhetsfrågor. Annars var jag inte alls särskilt aktiv. Jag är också urusel på att Vad var det som fick in dig på affärsjuridiken? Minns du vad socialisera i nya sammanhang. Det är inte min grej riktigt. Jag som triggade? Pengajakt? Eller kanske en rådande stämning i umgicks med mina gamla vänner, vilket också är en del av att plugga studentgruppen om att affärsjuridik är hett? i Stockholm. Det är lite tråkigt. - Jag tror mer på det senare. Från början hade jag inte så bra

15


koll på vad folk tjänade på arbetsmarknaden. Man visste att det var bra betalt som advokat men man visste inte att det gav mycket högre lön att jobba med affärer istället för människor. Det visste jag inte heller efter femte terminen. Det var mer de affärsjuridiska byråerna i sig som lockade. De byråerna var den mest prestigefyllda arbetsplatsen.

“Visst kan man sitta och skyffla papper och tjäna massa deg, men det är ju i rätten pulsen går igång”

Du bytte från affärsjuridik till humanjuridik, vad har du för tankar kring det? - Jag är personligen glad att jag gjorde det. Jag har aldrig ångrat det en enda dag. Börjar man jobba i rätten tror jag, generellt sett, att man inte ångrar det. Det är ju kärnan av vad en jurist vill pyssla med. Det är ju det som är the thing. The shit. Visst kan man sitta och skyffla papper och tjäna massa deg, men det är ju i rätten pulsen går igång. Samtidigt vill jag inte svarta ner affärsjuridiken, det är fantastiskt komplex juridik och otroligt intellektuellt stimulerande. Man får vara med i otroliga processer som berör hela Sveriges samhällsekonomi. Det finns också en fantastisk kultur inom den branschen. Det finns en professionalism som är mycket hög och jag tror att många humanjuridiska byråer skulle tjäna på att ta med sig det och lära av den serviceanda och nivå som finns på de stora affärsjuridiska byråerna.

- Det har en exakthet. Ordet ”vitsorda” har ju en exakt betydelse inom juridiken. Börjar man använda andra ord, riskerar man att förlora den exaktheten. Vad menar advokaten nu egentligen? Jo, alltså att vi bestrider beloppet och vi menar att om han ändå fälls, så är vi beredda att acceptera beloppet. Men vadå acceptera? Vitsordar ni eller inte? Det finns en exakthet i det juridiska språket och det är den man är rädd för att missa. Vi vill inte ha misstolkningar, vad betyder den här domen egentligen? Varför blev den här personen fälld? Eller det här avtalet, vad är det egentligen som gäller mellan parterna? Vi vill hela tiden eliminera risken för tvetydighet. Till skillnad från det litterära språket där man ibland vill ha tvetydighet eller estetik. Om man skriver att bilen hade en mörkgrön färg. Det är helt redundant information i en dom. Om man i en dom skriver att ”han blev påkörd av den mörkgröna bilen”. Ja men who the fuck cares? Man vill veta att han blev påkörd av bilen med registreringsskylten MDF 384. Det är det intressanta.

Så du kan aldrig ångra att du inte satsade på humanjuridiken på en gång? - Nej. Jag är väldigt tacksam för de åren jag fick i den världen. Det var väldigt lärorikt och jag är glad att jag har provat både ock. Jag arbetade med superduktigt folk där men det var liksom inte här (Jens slår mot hjärtat). Så jag gick ner 50 % i lön och bytte byrå.

Ser du språket i rätten som ett maktmedel och hur använder du det i sådana fall? - Ja, man måste alltid anpassa sig till vem man talar till. Vem pläderar jag för till exempel? Pläderar jag för att de där uppe ska förstå? Domaren? Eller ska nämndemännen förstå? Eller ska medierna, journalisterna som sitter i salen förstå? Eller ska min klient förstå? Vem riktar sig min plädering till egentligen? Och det måste man anpassa också. Det är hela tiden en språklig analys och ofta gör man den med magen bara.

Som försvarsadvokat, vilka egenskaper krävs av dig då? - Man måste vara modig. Om du företräder någon som är åtalad för brott, så har du åklagarmyndigheten emot dig. Du har hela polismyndigheten emot dig. Du kanske har hela opinionen i Sverige emot dig. Du har hela media emot dig som inte gör annat än å skriver skit om din klient varje dag. När du kommer in i rättssalen är läktaren full av människor där hatet lyser i ögonen på dem mot din klient. Då finns det bara en enda personen i hela världen som kan stå rakryggad för din klient och det är DU. Du ska våga säga saker som är obekväma, saker som alla andra säger ”Nämen vad i..! Vad säger han?!”. Du ska våga göra det. Du ska stå där. Du ska bara stå där när det blåser stenhårt. Då ska du bara stå rakt upp för din klient. Du måste vara modig. På min byrå är det är sådana egenskaper hos en människa som vi tittar efter.

Vem pläderar du oftast för? - Det beror på. Om jag inser att det finns mycket juridiskt tekniska saker som utgör pudelns kärna är det ingen idé att försöka plädera så klienten förstår, uppriktigt sagt. Då kommer man sitta och droppa rättsfall, man kommer sitta och nämna juridiska principer om putativt nödvärn och sådana saker. Man får anpassa sig. Ibland spelar vi på känslor. Ibland vill klienten verkligen att man ska säga en viss sak. Något som klienten tycker är superviktigt. Då får man rätta sig efter det givet att det inte är fullkomligt kontraproduktivt. I rättegångssalen finns det inte bara språkliga skillnader, det är även en stor skillnad mellan de som jobbar i rättegångssalen och personerna som målet angår. För juristerna är det en vanlig tisdagseftermiddag medan det är en av de största och viktigaste händelserna i livet för parterna. Hur ser du på den kontrasten? - Det är ju en märklig värld på så vis. Där vi jobbar med frågor som är oerhört avgörande för människors liv men som för oss är vår dagliga värld, det är rutin. Vi bestrider, vi vitsordar… Vi kan göra det där med förbundna ögon. Men om vi tittar på de advokater som är framgångsrika, som är ”namn”, så har de nått dit på grund av att de går in i rättegångssalen med hjärtat. Det finns inga genvägar som advokat. I vissa branscher kan du komma på en genial idé och så är du mångmiljardär året efter för att du kom på någon jävla app. Det finns inga såna genvägar som advokat. Det är hårt arbete och förberedelse som räknas.

Känner du att du kan ändra på dig beroende på vilken klient du har? Ändrar du språkbruk? Hur långt kan du gå i sådana fall? - Absolut. Rättssystemet är ett spel. Jag har iklätt sig rollen som försvarsadvokat. Jag måste följa de regler som gäller för en försvarsadvokat. Min klient måste ha förtroende för mig oavsett vem det är. Märker jag att den här klienten har ett visst sätt att vara på, måste jag försöka tala så att han eller hon förstår mig. Men språket i rättssalen kan vara ett problem och det är också advokatens uppgift att se till att klienten förstår vad som sägs och görs i rättssalen. Det kan vara svårt när det gäller skadeståndsmål och man säger ”vi bestrider det, men vitsordar det i och för sig”. Då ska man helt plötsligt börja tissla med sin klient och förklara ”asså det betyder att vi bestrider det men OM du skulle fällas för det här så behöver du inte säga något om beloppet i sig”. Man måste helst ha gått igenom sådana saker innan med klienten.

Hårt arbete och förberedelse, är det alltså det som krävs för att bli framgångsrik? - Det är hårt jobb. Jag har haft dubbla karriärer. Så det har varit dubbel hårt jobb om man kan säga så. Det är alltid en balans.

Finns det någon fördel med ett mer högtravande språk i rättegångssalen?

16


“Men ojdå, jag blir utgiven. Men ojdå, den säljer förfärligt bra. Men ojdå, den säljer otroligt bra” 17


Det låter kanske krasst, men vill man komma någon vart så måste man också jobba hårt. Det är ont om short cuts i advokatvärlden. Jag har alltid resonerat så här; om jag först jobbar hårt kan jag senare göra bara sådant som jag tycker om. Och så är det ju nu. Jag jobbar inte längre 100 % som advokat, jag jobbar kanske 50 %. Jag tar bara case som jag vill ha. Jag har mest gamla klienter och begärda mål. Jag skriver. Jag kan välja när jag vill skriva. Jag kan göra TV eller film. Jag kan göra vad jag vill. Så den inställningen har gett en enorm frihet nu. Jag kan inte säga att det var fel att jobba hårt. Har du fått offra mycket? - Det är inte alltid rationella val - nu offrar jag det för det. Under många år såg jag extremt lite på TV och det blev nästan ett problem till slut. Vi satt på något brainstorming-möte för ett tag sedan. ”Vi gör så här som i Sopranos, har du sett det?” Nää... ”Men ok, tänk the wire där och där!” Nää… ”Ok, men Homeland?” Nää... Vi fick ta ett avbrott i mötet. ”Jens har inte sett några Tv-serier. Vi ger det 4 veckor!” Sedan skickade de hem några boxar till mig så jag fick trycka i mig serier. Då blev jag lite hooked faktiskt, så nu har jag

“Den inställningen har gett en enorm frihet nu. Jag kan inte säga att det var fel att jobba hårt.”

börjat kolla mer. Den stora berättarkonsten idag i USA är ju genom tv-serier. Och även den stora berättarkonsten internationellt sett. Vad är framgång? - Jag hade inga planer på att bli författare. Författeriet var vid sidan av, som en bonus. Som jag aldrig hade räknat med eller tänkt på. Det var mer; Men ojdå, jag blir utgiven. Men ojdå, den säljer förfärligt bra. Men ojdå, den säljer otroligt bra. Det fanns inte på kartan att det skulle ske. Så ur det perspektivet har jag inget mål att ställa min framgång mot. Jag hade ingen målsättning kring skrivandet, det bara blev något. Annars tror jag framgång handlar mycket om målsättning. Om du sätter upp din personliga målsättning och uppnår det så har du också uppnått din personliga framgång. Har du satt upp några andra karriärmässiga mål? - När jag började på juristutbildningen var målet att bli det jag gör idag. Under de där fyra och ett halvt åren förändrades det och jag fick mål som gick ut på att tjäna mycket pengar och vara framgångsrik inom affärsvärlden. Men jag gick liksom inte igång på det. Då fick man ställa om målen. Jag bytte byrå och insåg att de riktigt stora pengarna inte var inblandade. Men i livsvalen så är det inte pengarna som räknas längre. Det är något annat som måste räknas i livet. Innan vi skiljs småpratar vi lite med Jens om pappaledigheten med sitt tredje barn. Hur är egentligen attityden kring det när man är högt uppsatt? Jens svarar att han är delägare och gör som han vill. Vad andra tycker lämnar han till fantasin. Och det kanske är precis vad framgång är; att ha arbetat sig till en situation där man har frihet att välja. Att kunna göra det man vill.


Borgenärsskyddet har du järnkoll på. Men vet du vem som dömde finalen i fotbolls-VM 1994? Vi vet redan att du kan lagen och är intresserad av affärer. Det gäller alla i den här branschen. Berätta hellre för oss om det där barndomsintresset som har vuxit till en fascination, hobbyn som lägger beslag på halva din fritid eller din besatthet av områden vi andra knappt kan stava till. Lindahl är en av Sveriges ledande advokatbyråer och vi växer. Vi har tagit oss hit genom att kombinera jobberfarenhet med kunskap hämtad från världen utanför kontoret – där affärer görs. Därför söker vi dig som kan och vet saker även utanför affärsjuridiken. Du som i slutänden kan visa oss och våra klienter vad riktig specialistkunskap är.

Besök oss på lindahl.se/karriar och facebook.com/lindahlkarriar


KORRESPONDENTERNA Vissa påstår att korrespondenter har spelat ut sin roll i den globalt uppkopplade, live streamande, journalistiken. Vi på Rättstrycket är av en annan åsikt. Därför har vi stämt av läget med studenter från landets fem andra juridiska institutioner.

UPPSALA Justus Pettersson TERMIN 5 Pluggar du juridik för att tjäna mycket pengar? Naturligtvis vore det kul med en saftig lön och en kostym lika välsittande som Harvey Specters i den kultförklarade advokatsåpan Suits. Verkligheten ser dock annorlunda ut, och anledningen till att jag läser juridik är snarare att jag anser det vara en stabil grund att stå på och en utbildning som med stor säkerhet leder till ett arbete. Om det innebär att svassa runt på en affärsjuridisk byrå i Stockholm med mycket M&A och takeover-erbjudanden eller att hjälpa människor med att upprätta samboavtal är i nuläget mindre viktigt för mig.

STOCKHOLM Ludvig Konnebäck TERMIN 5 Pluggar du juridik för att tjäna mycket pengar? Egentligen inte. Juridikens styrka är väl att man, med lite tur, kan kombinera de två till synes motstående intressena att både tjäna pengar och ha roligt på jobbet.

Vilken är din bästa pluggdrog? Det låter kanske som en studentklyscha, men faktum är att kaffe är ett utmärkt sätt att orka den där sista timmen i juridiska bibliotekets halvdunkla lokaler en onsdagseftermiddag.

Vilken är din bästa pluggdrog? ”När jag läst klart kapitlet om relaxation av pantbrev så ska jag nog unna mig en runda Youporn”

Vad får man inte missa om man besöker Uppsala? Som student är Stockholms nation - eller Stocken som den inbitne uppsalastudenten säger - en torsdagskväll någonting man måste uppleva! Ett tips är att vara ute i god tid om du inte vill spendera kvällen ståendes i kö. Känner du dig inte i toppform på fredagsmorgonen kan jag rekommendera Östgöta nations omtalade våffelbuffé. Det får dig garanterat att må bättre!

Vad får man inte missa om man besöker Stockholm? Amida kolgrill, Folkungagatan 76. Värsta tentaminnet? B i Civilrätt 2. Hur pratas det kring juristprogrammet vid GU? Jag är nog fel person att besvara den här frågan. Jag går aldrig på föreläsningar och går endast på de seminarier som är obligatoriska. Jag vet knappt hur mina kurskamrater ser ut, än mindre vad de talar om. Jag har dock hört från andra håll att studenterna på GU är både ambitiösa och sympatiska!

Känner du inte för att svänga dina lurviga en torsdag är en sakta promenad längs Fyrisån och en sväng förbi domkyrkan och Universitetshuset alltid ett trevligt sätt att få en bild av staden. Värsta tentaminnet? Svår fråga! För egen del tycker jag minuterna innan tentamen är värst. 30 högskolepoäng ska prövas på dryga 5 timmar och endast lagboken kan rädda mig. Hjälplöst tillstånd har fått en ny innebörd! Hur pratas det kring juristprogrammet på GU? Finns det ett juristprogram i Göteborg? Skämt å sido. Tyvärr hör man väldigt lite om juristprogrammet på GU. Kom igen, visa er!

20


UMEÅ

Ali Ghorbani TERMIN 6 Pluggar du juridik för att tjäna mycket pengar? Nej, jag pluggar juridik för att kunna hjälpa människor. Jag vill jobba med migration eller mänskliga rättigheter. Vilken är din bästa pluggdrog? Med tanke på att vi har terminstentor är min bästa pluggdrog den där stressen som kryper fram när det är en månad kvar till tentan.

LUND

Jonathan Andersson

Vad får man inte missa om man besöker Umeå? Om man besöker Umeå bör man se till att det är under vinterhalvåret. Dels för att se norrsken men även för att inse hur kallt det är när det är -30 grader.

TERMIN 3

Värsta tentaminnet? Värsta tentaminnet är tentan vi hade i skatte- och bolagsrätt termin 5.

Pluggar du juridik för att tjäna mycket pengar?! Det är förstås frestande att tänka sig en morgondag utan falukorv och Blå Bands bearnaisesås. Men innerst inne vill jag nog ändå tro att jag drivs av ett verkligt intresse. Eller har ett ”brinnande rättspatos” som någon föreläsare uttryckte sig (vad det nu egentligen betyder). Rent krasst tycker jag juridik är väldigt roligt. Så nej, pengar är inte det främsta incitamentet.

Hur pratas det kring juristprogrammet vid GU? Det pratas inte alls om juristprogrammet i Göteborg. Jag har däremot uppfattat det som att ni inte har terminstentor, det hade jag gärna sett att vi hade också.

Vilken är din bästa pluggdrog? Det måste vara under sådana stunder när hoppet har lämnat en och det enda man har kvar är en stundande tenta, fordringar från CSN och en utdaterad lagbok från 2012. Då vet man att det finns ingen annan utväg än att ta sig i kragen och bara göra det man måste göra. Då brukar det gå att sträckläsa i ett par veckor!

ÖREBRO Malin Blomgren

Vad får man inte missa om man besöker Lund? Schlagernatt på Helsingkrona nation, varannan vecka på fredagar! Här får man Euro Shopper-vodka när man beställer Red Bull-vodka och på dansgolvet är det förutsättningslös baluns för alla - alltid en sjuhelvetes fest! Över huvud taget bör man utforska nationernas klubbar. Handelspuben är bra, men utbudet är många gånger större i Lund!

TERMIN 2 Pluggar du juridik för att tjäna mycket pengar? Nej, det gör jag inte. Vilken är din bästa pluggdrog? Kaffe!

Värsta tentaminnet? Skräcken när jag vaknade klockan tre på morgonen på tentadagen av att någon blåser i ett vallhorn (sånt som vikingar har) i korridoren nedanför, varpå århundradets E-Type-eftersläpp drar igång. Jag somnade väl om efter tre timmar...!

Vad får man inte missa om man besöker Örebro? På riktigt, åk inte till Örebro. Finns i stort sett inget kul här. Värsta tentaminnet? Inte upplevt några direkta hemskheter än.

Hur pratas det kring juristprogrammet på GU? Det ryktas om att ni har riktigt svåra tentor emellanåt för att decimera i årskullarna! Annars pratas det inte särskilt mycket om andra lärosäten, mer än den långdragna debatten om vilket som ”minsann är bäst”.

Hur pratas det kring juristprogrammet vid GU? Juristprogrammet har ett gott rykte men alla här är glada att slippa Kerai.

21


rättstrycket BESÖKER

EKOBROTTSMYNDIGHEteN korridorer, hamnade vi till slut på den första kammaren hos Ekobrottsmyndigheten i Göteborg. Här fick vi träffa två erfarna specialiståklagare som hade tagit sig tid för att träffa oss. De börjar med att berätta om att EBM är en ung myndighet som skapades i slutet av nittiotalet då det förekom en hel del mål som uppmärksammades i media. Det rörde sig om bolagsplundringar och andra fall av ekonomisk brottslighet som fick allmänhetens blickar att rikta sig mot ekobrott. Utredningarna var omfattande och det fanns ingen som riktigt hade kunskap eller möjlighet att ta hand om dem. Lena Juserius landade sitt första jobb som åklagare eftersom hon var intresserad av ekobrott och ville arbeta med just det. Intresset var minst sagt svalt i början av nittiotalet berättar hon. Politikerna insåg att specialistkompetensen kring ekobrotten behövde samlas och svaret blev en helt ny myndighet, Ekobrottsmyndigheten, som från och med i år har ett rikstäckande ansvar.

Vad händer egentligen när du för sista gången lämnar bibliotekets trygga vrå och högskolepoängen samlats på hög? I pluggtider är det lätt att glömma av att studierna faktiskt har ett mål. Med koppling till temat sonderar RT terrängen för att ge dig inblick i allt du kan göra när sista tentan är skriven och arbetslivet står för dörren.

Att vara en relativt ny organisation har självklart sina fördelar; här har nämligen ett, för åklagarvärlden, nytt arbetssätt vuxit fram. Vi återkommer många gånger till det, att arbetssättet är en sak som lockat de båda till Ekobrottsmyndigheten. Här finns nämligen förutom åklagare även poliser, ekonomer, analytiker samt administratörer. De arbetar tillsammans i en teambaserad arbetsmetod för att kunna angripa ekobrott “från olika vinklar”. Den breda specialistkompetensen gör att inget fall lämnas vidare utan tips och utredning. Även åtal stannar inom myndighetens fyra väggar. Åklagaren är den som leder arbetet under förundersökningen och det innebär att det inte är ovanligt att man lever med en stor utredning i flera månader. Att sedan på ett pedagogiskt sätt till slut, när allt kommer till kritan i rättegångssalen, presentera målet är enligt Helena Rosvall en spännande utmaning.

“Jag jobbar ju på myndighet!” är en raggningsreplik du förmodligen aldrig hört på krogen. Men utan att bjuda på varken öl, casetävlingar eller mingelkvällar på kontoret så rankas Ekobrottsmyndigheten högt på listan över arbetsplatser som juriststudenter hoppas att en dag få jobba på... Vi tog oss dit för att ta reda på varför! Glorifierad brottslighet har alltid figurerat i media, i filmens värld verkar det lönsamt att vara ekobrottsling - men i verkligheten finns Ekobrottsmyndigheten vars uppgift är att bekämpa ekonomisk brottslighet. Vi träffade chefsåklagare Lena Juserius och vice chefsåklagare Helena Rosvall för att få veta mer om deras syn på framgång, ekobrottslighet och varför “EBM” är en drömarbetsplats.

Att beskriva vem som är den “typiske” ekobrottslingen som de träffar är svårt. Det handlar om olika sorters aktörer där samma personer kan komma att synas i olika sammanhang. Både förslagenhet och slarv kan få dig att hamna under EBMs radar. Även om det är svårt att beskriva vem brottslingen är så är båda överens om en

En solig vårdag, genom en labyrint av svängdörrar och

22


TEXT: MIA ALGELIN OCH EVELINA KARLSSON FOTO: MIA ALGELIN

Framgång för EBM definieras som hög lagföring och då krävs det mer än karikatyren av en myndighetsanställd som bara vänder papper. Att bedriva en utredning är som att lägga pussel och kommunikation samt arbetsledning är viktiga komponenter i deras vardag. Härutöver gäller det att tillhandahålla kompetens inom nya områden som utvecklas snabbt, senast i raden är det tal om digitala valutor som Bitcoin. De flesta som arbetar som åklagare på ekobrottsmyndigheten har en bakgrund som allmän åklagare och Helena menar också att en viss personlighetstyp behövs. Det krävs att man är lugn och att man kan behålla sin objektiva yrkesroll även i de stora målen.

VAD KRÄVS för att bli åklagare? - Jur. kandexamen - Tingsmeritering - Svenskt medborgarskap - Åklagarmyndighetens aspirantutbildning

Sammanfattningsvis är vårt intryck av EBM är att det är en modern och framåtskridande arbetsplats. När man arbetar med allt från att motverka småföretagarnas skattefiffel till grov organiserad ekonomisk brottslighet gäller det att inte ligga på latsidan. Den ekonomiska brottsligheten är ofta mer invecklad än exempelvis ett brottmål varför målen är ofta större och mer omfattande. Det händer att man lever med en utredning i flera månader innan man kommer till huvudförhandling i rätten. Det roligaste med yrket enligt Helena är att det är så spännande, omväxlande och utmanade - man kan alltid lära sig något nytt och det blir aldrig tråkigt!

sak: det går trender även i brottslighet. Det som genererar vinster kopieras, fenomen återkommer och ibland är det samma upplägg, men varorna har bytts ut. Det som för dem samman är att EBMs medarbetare med sitt arbetssätt ständigt är dem på spåren. Imponerad visade sig vara fel ord, men visst kan även en åklagare häpna över kreativiteten och förslagenheten hos de kriminella.

Ekobrottsmyndighetens Lena Juserius (vänster) och Helena Rosvall (höger) med Rättstryckets Evelina Karlsson

23


Vice chefs책klagare Helena Rosvall

Chefs책klagare Lena Juserius.

24


Möjligheternas byrå

Vi är mycket glada över att svenska juriststudenter utnämnt Mannheimer Swartling till den mest attraktiva advokatbyrån för tolfte året i rad. Det är en bekräftelse på vår strävan att vara den bästa byrån och styrker vår motivation att fortsätta arbeta för att bli en ännu bättre byrå. Vi förstår också att denna utmärkelse skapar höga förväntningar på oss. Det är befogat. Hos oss finns ett stort fokus på din utveckling och det är bara du själv som sätter gränserna för dina möjligheter. På vårt utbildningsprogram, som löper parallellt med arbetet under dina första sex år, får du kontinuerligt vässa din juridiska kunskap och utveckla dig själv i rollen som konsult. Genom ett nära samarbete med seniora kollegor, handledare och en serviceinriktad supportorganisation ger vi dig alla förutsättningar att bli en framgångsrik affärsjurist! Läs gärna mer på våra karriärsidor på www.mannheimerswartling.se/karriar.

25


HÄNDER PÅ Save the date - Balen

22 NOVEMBER 2014 HANDELSJURISTERNA HandelsJuristerna är en juridisk konsultbyrå. Vi vill rubba barriären mellan företagare & advokatbyråer genom att vara den prestigelösa aktören på marknaden. Våra klienter erhåller samtidigt tillförlitlig juridisk rådgivning till konkurrenskraftiga priser. Som student erbjuds Du tack vare HandelsJuristerna en ypperlig möjlighet att förfina konsten att hantera riktiga klienter utöver att arbeta praktiskt med juridisk problemlösning. Därutöver är HandelsJuristerna dessutom den absolut roligaste arbetsplatsen för tillhandahållande av denna erfarenhet eftersom du lär känna trevliga studenter och får hänga med på mingelkvällar och after works. Vi är ständigt på jakt efter nya, drivna medarbetare så tveka inte att skicka in Din spontanansökan!

26


HANDELS ELSA Ta chansen och sätt en internationell prägel på både din studietid och din kommande karriär. Engagera dig i världens största oberoende juriststudentförenings lokalgrupp här i Göteborg; ELSA Göteborg!

FÖRHANDLINGSSPEL Värre än att i vanlig ordning komma till tentasalen inför en lång, tung och avgörande tenta, kan väl alla enas om skulle vara att komma dit oförberedd. Hur är det då med förhandlingar? Krystat, säger ni, men likväl en relevant tanke, för det är ju ingen hemlighet att vi jurister i de flesta framtida yrkesroller kommer att behöva ta strid muntligen, vare sig det är i rättssalen eller över förhandlingsbordet. Så låt oss räkna: förhandlingsspel under GJM och... rättegångsspel på T4. That’s it. Så mycket övning är utsatt under vår utbildning inför något som för många blir avgörande i yrkeslivet. Och så, när slaget ser ut att vara förlorat, uppenbarar sig räddningen - Juriststudenternas förhandlingsspel. Under våren har detta nya studentinitiativ sett dagens ljus och, med medverkan av lärare på institutionen och Advokatfirman Lindahl, ägt rum vid två tillfällen. Spelen bygger på ett enkelt upplägg: jurister skriver ett case som två studentlag sedan får förhandla kring. Case-författarna utvärderar därefter förhandlingen med fokus på taktiskt upplägg och retorik och öppnar upp för frågor från både förhandlande och publik. Förhandlingsspelen är inte bara ett formidabelt forum för övning förutan kniven mot strupen, man får även omedelbar feedback av engagerade och erfarna jurister. Spelen fortsätter i höst och man kan alltid komma som åskådare och insupa lärdomar. För att vara med och förhandla, skicka en intresseanmälan med namn och den termin du kommer att gå till hösten (och om du har ett lag klart, namnet på lagkamraterna) till forhandling@juridiskaforeningen.se

27


EUFEMISMER på HANDELSPUBEN

Spotted: Handelshögskolan - GU

Vad man sa: Bor du nära? Vad man menade: Jag vill följa med dig hem.

Facebookgrupp som administreras av Handels egen snuskhummer

Vad man sa: Vill du röka? Vad man menade: Jag vill prata (bara med dig) Vad man sa: Vill du ha något att dricka? Vad man menade: Jag vill ha dig ikväll 1. Bjuder på öl = CSN är nästan slut men jag vill verkligen ligga 2. Bjuder på shot = Du är alldeles för nykter för att jag ska få hem dig 3. Bjuder på drink = Du verkar svår och detta är det enda stället jag kan låtsas att money’s not a problem

Cyber space bekräftar att andra juriststudenter också mår dåligt jurpuck.tumblr.com

RÄTTSTRYC 28


Mjölka ur det mesta av ditt csn

INSTAGRAM HASHTAG

TGIF - Köp lunch i Handelsrätten på fredagar, så får du en kubikcentimeter mer kaka för pengarna

#thisishandels kokar på Instagram. Universitetssveriges hippaste studentrörelse. Bjussiga Handelsboden-priser utlovas.

HHGS, for a lack of a better word, is good HHGS har skaffat ny slogan. Enligt de själva är det en referens till filmen Wall Street. Det kanske inte är den association de flesta får när de tittar på skolans anslagstavlor. Det första man frågar sig är istället om det inte finns något bättre ord för HHGS än ”good”? Urban dictionary förklarar ”lack of a better word”. - Phrase used by people with a limited vocabulary or those who want to get away with saying something obscene in public

KET TIPSAR 29


Fake it til you make it Vem har sagt att det goda i livet måste vara dyrt eller tidskrävande?

Halstrade pilgrimsmusslor med knaperstekt bacon och avokadokräm. Pilgrimsmusslor till förrätt? Vem blir inte imponerad av det? Det går bra nu. Det ingen behöver veta är att du byter ut pilgrimsmusslorna mot fiskbullar. Ja, FISKBULLAR. Ingen kommer märka skillnaden! Ett tips är att köpa fiskbullar i buljong, så slipper du skölja av såsen och undviker kladdigt merarbete.

CHEESE CAKE

Cheese cake består ju egentligen bara av två smaker; söt ost och kaka. Varför krångla till det? Digestive, cream cheese och valfri sylt är de enda ingredienserna du behöver för att ögonblicket senare kunna festa på dessa läckerheter.

KANELBULLAR

Att baka tar tid. Och tid är ju pengar. Vem har råd att lägga timmar i köket varje gång man är lite bullsugen? Med libabröd, smör, socker och kanel stillar du bullbehovet på under minuten. Rulla ihop för bästa resultat.

30


TACK TILL Anton Ahlström Hugo Sandsjö Jennifer Nyström Pär Alster

VILL DU VARA MED OCH GÖRA RÄTTSTRYCKET? maila rattstrycket@juridiskaforeningen.se

31


32


33


34


35


HANDELSHÖGSKOLANS I GÖTEBORG STUDENTKÅR

Get rich or die trying - 2014  
Get rich or die trying - 2014  
Advertisement