Page 1

RÄTTSTRYCKET HUS I HELVETE RÄTTSTRYCKET HUS I HELVETE

#2 2014


REDAKTIONEN ANDRAS DRÖM, MIN MARDRÖM:

FANNY SCHÖNENBERG, CHEFREDAKTÖR

SOFIA SPARRINGS, CHEFREDAKTÖR

EVELINA KARLSSON, SKRIBENT

CHRISTIAN BORGHESI, SKRIBENT

JOHAN LINDBERG, SKRIBENT

MIA ALGELIN, Skribent

OSKAR PERSSON, SKRIBENT

HANNA MARELIUS, SKRIBENT

BELLA CARLSSON, SKRIBENT

HENNING SCHYGGE, redaktör

HENRIK JANSSON, AD

MICHAEALA SELIN, AD

Bli intervjuad av P3:s Lilla Al-Fadji

Bada med delfiner.

Jobba på Vinge. (Skoja bara, Anställ mig!)

Hålla i ett peppigt zumba-pass på SATS

Snälla, ta aldrig med mig till Disney World!

Befolka mars

Åka off pist i Val Di Fiemme

Surfa med Brad Pitt (mindervärdeskomplex hehe)

Solsemestra en vecka i ett 40-gradigt Alanya.

2

Jobb på storbyrån. Bara prestationsångest och misslyckande. Sen är man bränd i branschen.

Hoppa fallskärm

Bo i Australien


INNEHÅLL 2. Redaktionen 5. Krönika: Nu är det jul igen 6. Björn SIESJÖ - stadsarkitekten med hållbara visioner 10. Studentstatistik 12. Vem är du i bostadsdjungeln? 14. rättstrycket möter:

Hallå där!

20. korrespondenterna

Att börja plugga och flytta hemifrån går ofta hand i hand. Många tar steget från det trygga föräldrahemmet in i studentkorridoren där det kokas menskoppar i de gemensamma kastrullerna.

Hemmet. Oavsett om det bara är där du sover, förvarar dina saker eller ditt alldeles eget show room, är det en viktig plats. I detta nummer funderar Rättstrycket över hur man skaffar ett hem, hur man inreder det och vad som händer när man inte har ett hem.

- Ernst Kirschtheiger

- de andra universitetens röst

22. Rättstrycket flyttar in: - Mats persson

27. inredning på handels 28. Rättstrycket besöker:

Så medan vi sitter här barfota på en fårfäll och känner in rummet, undrar vi om hemmet kanske inte är en plats, utan en känsla? En imaginär plats som vi själva konstruerar. Och då spelar det ingen roll om du bor i fjärdehand eller om mammas plånbok hostade upp en bostadsrätt i Linné.

- faktumjuristerna

32. Händer på handels 34. hemma hos hemnet 38. vem på institutionen vill du dela godispåse med? 39. Tack till 

Fanny Schönenberg och Sofia Sparrings, chefredaktörer

Ansvarig utgivare: Fanny Schönenberg Kontakt: rattstrycket@juridiskaforeningen.se Adress: Rättstrycket, JF Vasagatan 1 405 30 Göteborg December 2014 Tryck: Trydells Tryckeri AB

3


MER ÄN BARA EN VÄSKA.

Säkert har du någon gång sett vårAnnons väska, kanske i föreläsningssalen helsida eller på en flygplats i Indien. Kanske har du hört talas om oss, men visste du att vi är en av Sveriges ledande advokatfirmor? Att vi arbetar med allt från M & A till konkurrens och upphandling? Och att vårt erbjudande på sätt och vis kan jämföras med vår väska? Fullpackad med det man behöver för att ta sig hela vägen, både som kund och medarbetare.

Paper art made by Anton Thorsson / Söderberg Agentur.

3 saker du inte visste om Cederquist.

MED FOKUS PÅ MÅLET. Vår devis är att det är lättare att skapa mätbara resultat om man har tydligt fokus på målet. En av våra målsättningar är att våra medarbetare ska känna att de blir riktigt stimulerade hos oss. Därför satsar vi på sådant som är viktigt, oavsett om det gäller vidareutbildning och utveckling eller möjligheten att löpträna på lunchen. Eftersom övning och träning i alla sammanhang är en förutsättning om man vill vinna.

RANKADE TOPP 3 INOM DET VI GÖR. Vi är topprankade i Sverige inom de områden vi är aktiva inom; däribland fastighetsrätt, arbetsrätt och konkurrensrätt. Självklart är vi stolta över det. Vi ser det nämligen som ett tecken på att samspelet mellan medarbetare, kund och erbjudande fungerar hos oss. Tycker du att Cederquist låter som en spännande arbetsplats? Då vill vi också passa på att berätta att vi alltid är på jakt efter fler smarta medarbetare!

cederquist.se


krönika: Johan Lindberg

NU ÄR DET JUL IGEN Anders Perssons stuga står i ljusan låga, alla ljusen brinner oppsan. Julen är här. Tiden då världens mest sekulariserade land brassar på med stjärnor, krubbor, änglar, Hosianna och hela faderullan. Julefrid, Mellandagsrea. Det är också hemvändarhelgen för oss studenter. Man är inte gärna bortrest på jul. Det tar emot på något sätt. I en tid när en studiekamrat kan ha med sig en matlåda innehållande aubergine med lamm, getfärskost och ruccolasallad kan väl julmaten i och för sig ses som ett nederlag i jämförelse; dopp i grytan, Janssons frestelse, pressylta och stoppad korv. Men vi är hemma och kan konceptet, tiden stannar upp. Även om hembygden i mitt fall bara är på andra sidan Slottsskogen, så känns det ändå. Det bär hemåt. Nu är det jul igen.

att studera där uppe för att det är så nära till Göteborg. En tredje invänder att i så fall är det ju ännu närmare till Göteborg från just Göteborg. Men var bo? Kanske sitter många julfirande studenter i föräldrahemmets granprydda frid och biter i det sura knäckäpplet till tonerna av ”En sockerbagare han bor i staden”. Ja, han ja, den jäveln. Gnetande på en skumtomte och med ett eventuellt häng på ett andrahandskontrakt i Frölunda i mitten på mars. För studenter är trots allt bostadsproblemen av övergående art. Värre då för alla de hemlösa vi skymtar i busskurer, längst bak i bakvagnens morgontrafik eller runt granen på Gustaf Adolfs Torg för den delen. ”Jag saknar ett eget hem – och det är ibland det som gör att du tror att du vet vem jag är.” Så sa en hemlös i en intervju i GP för ett tag sedan. En hemlös avskiljs från resten av oss, och tydligast blir det väl under samhörighetens juletider. Särskild från resten av samhällets tillgång till bostad.

Hemkänsla är om än lite svår att definiera, ändå en väldigt speciell känsla, kanske kan Ernst hjälpa mig med detta. För några år sedan ville mäklarna skapa hemkänsla med kliniskt vitt; ljust och fräscht, nu skall det vara avslappnat och livfullt. Hos en familjebekant lämnade de en toffla i hallen inför fotografering: det såg så jävla härligt ut. Men uppstår hemkänsla i kliniskt vitt, eller med en toffel på medveten vift? Klart är i alla fall att känslan förstärks i juletid. Hemmet och hemma har högkonjunktur. Nu har vi ljus här i vårt hus… granen står så grön och grann i stugan… tralala, tralala…O låt ditt milda ljus få lysa in med hopp och frid i varje hem och hus.

Enligt den tyske psykoanalytikern Erich Fromm är botten till all ångest och psykisk ohälsa att vi som människor i grunden är särskilda, övergivna varelser och hjälplöst utelämnade till samhället och naturens krafter. Den som inte kan motverka dessa krafter genom att förena sig med andra mister förståndet, eller något åt det hållet. Vad babblar jag om? Jo, människor mår bra av en struktur och regelbundenhet (jul) i sina liv och allra mest gäller det att uppleva livet i meningsfulla sammanhang.

Eftersom vi har ett litet bo-tema i tidningen skadar det inte att påminna om hur svårt det kan vara att skaffa sig ett hem, en egen bostad. Något som förstås på sikt kan försvåra både julfirandet och möjligheten till hemkänsla. Visserligen finns det alltid några studenter som löser problemet genom att helt enkelt köpa en bostadsrätt (Hur svårt kan det va?). Andra, mer modesta, studerande nappar kanske på högskolan i Skövdes kampanj om

En julpyntad hemkänsla kan säkert hålla ihop familjen och hindra en och annan skilsmässa. Hemma i tankarna hos den hemlösa leder reflektionerna emellertid åt andra hållet: “Nu står julen för dörren. Själv skulle jag vara glad om jag hade en dörr.” God Jul och en meningsfull mellandagsrea önskas eder alla

5


Björn Siesjö: stadsarkitekten med hållbara visioner 1999 sa dåvarande stadsarkitekten upp sig från sin post. 13 år tog det innan platsen fylldes igen - i februari 2012 blev Björn Siesjö Göteborgs nya stadsarkitekt. Vi träffade Björn på Stadsbyggnadskontoret en grå onsdagsförmiddag.

FEM SNABBA Favoritplats i Göteborg? Röda sten.

Finaste byggnaden i Göteborg?

sutveckling med 15 000 personer som kommer bo där och 15 000 som kommer jobba där. Det blir en blandad tät stad med en ny stadspark vid vattnet Göteborgs första officiella stadspark vid vatten.

Världskulturmuséet.

Segregation och ökade klyftor - framför allt i storstäder - är en fråga som ständigt diskuteras, Wieselgrensplatsen. Vad är din roll som stadsarkitekt? och ofta tas samhällsbyggandet upp som en viktig Som stadsarkitekt ska jag styra kvaliteten i aspekt i debatten. Hur ser du på den Favoritstad? Barcelona är storslaget - grönt och stadsutvecklingen. Jag har inga egna anställda problematiken? sammanhängande. och ingen produktion - jag är processdrivare. I min Den så kallade marknaden - privata aktörer som roll jobbar jag även ganska mycket med bygger för att tjäna pengar - kommer inte bygga Bästa stadsplaneringen? Vasastan, för den är tät och föränkommunikation och strategiska frågor kring hur bort någon segregation för det ligger inte i deras dringsbar. vi vill bygga staden och hur vi ska uppnå de mål drivkraft. Marknaden är varken god eller ond men som är satta. Älvstadsvisionen är ett exempel på möjligen opportunistisk: ser den en chans att ett sådant politiskt taget beslut. tjäna pengar så gör den det. Den galopperande segregationen som vi ser i våra storstäder är ett resultat av att man har lämnat Det hela handlar egentligen om att bygga en hållbar stad. Och hur bostadsbyggandet åt marknaden och trott att den kan lösa det. gör man det? Åsikterna kan gå isär men alla är ganska överens Då uppkommer sådana mekanismer som säger att om vi bygger om att man gör det genom att bygga en tätare och mindre bilburen bostadsrätter så vill marknadsaktörerna hålla uppe behovet. Man stad. vill ha en bristsituation för då kan man ta mer betalt för sina grejer.

Fulaste platsen i staden?

Björn har sedan 2001 jobbat som egen arkitektföretagare i Göteborg och menar att han under åren har sett hur Göteborgs utveckling har hämmats.

I alla europeiska länder förutom Sverige och Lettland så har man någon form av socialt bostadsbyggande. Det blir vi tvungna återinföra.

Man har haft en slarvig inställning till stadsbyggande - ingen förståelse för att det faktiskt betyder något hur man bygger staden. Det är en effekt av att man slutade ha en stadsarkitekt.

Vi måste också arbeta för att kunna skapa tillräckligt billiga bostäder åt de som inte har råd med de dyra bostäderna. Det innebär i praktiken att vi måste subventionera billiga bostäder. Nu när vi säljer mark till byggarna i Frihamnen säger vi att de måste hjälpa oss och att de måste ta ett socialt ansvar och bygga bostäder med både billiga och dyra hyresnivåer. Eftersom Göteborgs stad äger mycket mark så kan man villkora detta i försäljningarna, vilket behövs för att inte öka segregationen ytterligare. Göteborg har rätt mycket pengar bundet i mark som stan äger, vi har inte gjort som Malmö som sålde marken billigt. När varven la ner så behöll vi marken, det var ändå ingen som ville köpa den.

Har du någon övergripande vision om Göteborg? Om tjugo år ska vi ha en stad som är grönare, tätare och mer blandad - en stad där det är lättare för människor att leva. Och förhoppningsvis roligare också. Vi skapar det genom att använda oss av det vi ändå måste bygga och på så sätt förändrar staden. Det krävs mycket kommunikation för att bygga en riktigt bra stad, vi kan inte göra en expertprodukt och säga ‘nu va det klart’ och sedan pådyvla det på medborgarna. Det blir inte lika bra då, utan man måste ta vara på den kraft som finns - det skulle vara svårt att få framgång med att bygga en stad som man ritat på sin kammare.

Du studerade själv i Göteborg, hur bodde du då? Jag bodde i ett gammalt hus på landet och åkte tåg in till stan. Jag skaffade tre barn under tiden jag läste till arkitekt på Chalmers så vi behövde lite mer plats.

När vi efterfrågar ett konkret exempel på Björns tankar kring stadsbyggandet pekar han på en stor kartbild över centrala Göteborg. Bilden framför er handlar om hur vi bygger de centrala delarna av staden. Det stora projektet vi håller på med nu är Frihamnen. Vi lägger ganska mycket krut på att få igång en stad-

Hur tror du studenternas bostadssituation kan bli bättre? Man måste bygga både mer studentbostäder “Man kan folkomrösta om att vi ska och vanliga bostäder: bristen hos de vanliga avspeglar sig i att det också blir plocka ner månen, men det betyder bostäderna brist för studenter. Bostadsbristen i stort måste inte att det är genomförbart” hanteras, det har vi inte gjort tidigare eftersom

6


TEXT: BELLA CARLSSON & HANNA MARELIUS

instrument. Numera har vi detaljplaner för mindre områden och en regionplanering som inte är juridiskt bindande. Allting över detaljplanen bygger bara på frivillighet, vilket jag ser som en svaghet i det svenska systemet.

man trodde att marknaden skulle lösa det automatiskt. Det kostar självklart mycket mindre om man bygger mindre. Egentligen ska det vara rimligt att bygga en studentbostad med en hyra på 3000 kronor i månaden - något jag vet att man gör i Lund till exempel. Då får man ta till olika varianter som korridorer och tandemlägenheter.

Har du något råd till oss blivande jurister som kanske hamnar i Mark- och miljödomstolen? Jag tror att man måste anstränga sig för att se helheten och inte vara paragrafryttare. Man ska arbeta korrekt men det finns alltid ett spelrum inom hur man kan arbeta. Kan man se helheten så kan man förstå intentionen med stadsbyggande och det är en stor fördel. Annars tar man ofta rätt obegripliga beslut.

Ett tag kunde man inte bygga mindre än 23 kvadratmeter för att det skulle vara rullstolsanpassat. Så gör man inte alltid längre, utan nu lägger man till exempel istället en stor rullstolsanpassad toalett på varje våning och då minskar kostnaderna ganska drastiskt. Om man inte håller sig strikt till ett opraktiskt regelverk så kan man bygga billiga studentlägenheter.

“Trängselskatten är nödvändig för Göteborgs framtid”

Hur har din uppfattning om Göteborg förändrats sen du flyttade hit? Jag har alltid haft en positiv uppfattning om Göteborg och den har inte förändrats i sak. Sen har jag lärt mig mycket mer om staden när jag arbetat här men fortsatt så tycker jag att Göteborg är en grann stad. När jag flyttade hit uppfattade jag det som att Göteborg var misskött på ett sätt - de tog inte vara på att utveckla staden på rätt sätt. Det kanske speglar sig i att staden inte hade en stadsarkitekt. Stadsbyggandet var inte den viktigaste frågan då.

Hindrar juridiken stadsbyggandet? Ja, förstås. Vi har Plan- och bygglagstiftningen som skapades på 80-talet under en tid när det inte byggdes i Sverige och när Malmö och Göteborg bottnade i invånarantal. Det var en lagstiftning som skapades i en helt annan situation, ur en sorts idé om en demokratisk process. Man gav medborgarna ganska stor rätt att överklaga i olika instanser. Vi har därför en ganska långsam planprocess i Sverige vilket så klart påverkar stadens utveckling och ekonomin inom byggandet i stort. Det är till ett ganska högt pris man har köpt denna medborgarpåverkan och det är framförallt de medborgare som redan äger som kan påverka genom överklagan.

Är det bra med stor demokratisk förankring i beslut kring byggnationen i Göteborg eller riskerar det att leda till populism när frågorna är svåra att sätta sig in i? Vissa tidningar i Göteborg har blivit kampanjorganisationer, vilket jag inte kan se är deras uppgift. Det är problematiskt eftersom det blev en folkomröstning kring trängselskatten där man inte kan följa ett nej - frågan är ställd på fel sätt. Man kan folkomrösta om att vi ska plocka ner månen, men det betyder inte att det är genomförbart. Det finns fall där folkomröstningar är vettiga, när det faktiskt finns tid att sätta sig in i frågan och den diskuteras i samhället som EU och euron.

Att Plan- och bygglagen saknar instrument som fanns innan kan också vara problematiskt. Vasastan är till exempel byggd efter en stadsplan från 1866 - stadsplaner har vi inte längre som

Det är inte möjligt att kliva ur ett avtal som är gjort mellan staten och regionen, där Göteborgs stad bara är en aktör. Nu kommer vi inte kliva av trängselskatten, för det kan vi inte. Bekymret var att det inte fanns någon möjlighet att lyssna. Politiker vill lyssna på folk men det finns frågor där man inte kan göra det. Det finns en ny lag om folkinitiativ, vilket jag kan tycka är en fånig lag. En sådan lag innebär att man ger förhoppningar i att kunna styra i en slags direkt demokrati, men folkomröstningarna är ju bara rådgivande. Varje enskild människa kan inte sätta sig in i alla frågor. Trängselskatten är nödvändig för Göteborgs framtid eftersom den är kopplad till västsvenska paketet, en infrastruktursatsning som behövs för att Göteborg ska utvecklas - städer binds ihop på ett funktionellt sätt. Att slopa västsvenska paketet skulle hämma tillväxten och då hamnar man plötsligt i andra problem. Hur kommer Handelsstudenter påverkas med tanke på att en av stationerna kommer ligga nära Hagakyrkan? De kommer att påverkas positivt eftersom det blir närmre till fler ställen och därmed större möjlighet att välja sitt boende. Om det skulle ta 25 minuter från Borås kan man faktiskt bo där och plugga på Handels. Det kommer också att höja statusen för Handelshögskolan - för det finns ingenting som höjer värdet såsom spårbunden trafik. Många företag som ska etablera sig med kontor tittar framför allt på detta nuförtiden. Ett stort infrastrukturpaket på 34 miljarder - som kom i grevens tid - ritar om kartan.

7


HOS OSS ÄR DET DU SOM ÄR SKILLNADEN. Min ambition är att lyfta blicken, se helheten och ständigt utmana mig själv. Det är då jag kan skapa de bästa lösningarna för kunden. Här har jag en plattform med lokala och internationella nätverk som ger mig förutsättningar att både fördjupa mig i juridiken och samtidigt tänka flera steg längre. Varje dag får jag nya insikter tillsammans med andra. Här blir jag en bättre jurist. Här får jag visa vägen.

SOMMARNOTARIE HOS VINGE? Sista ansökningsdag är den 16 februari 2015. VINGE.SE/SOMMARNOTARIE

MICHELE FARA ADVOKAT, ANSTÄLLD PÅ VINGE SEDAN 2007

FÖLJ OSS!

VINGE.SE/KARRI AR

8 18


DENNA ARTIKEL ÄR EN ANNONS

Att arbeta med fastighetsrätt

– en inblick i livet på byrå TEXT: Karin Wallman, Thelma Fredin Vi möts vid hissarna, Thelma och jag. Jag trycker på knappen till 8:e våningen. Vi behöver båda en kopp kaffe innan dagen riktigt kan börja, så vi tar vägen om matsalen (mening­arna går isär, men vi tycker att det bästa kaffet finns där). Vi hejar på Anders, vår kock, som redan är i full gång med att tillaga dagens lunch. Vi går genom biblioteket och uppför den blågröna trappan till andra våningen där vi har våra kontorsrum. När man kommer upp slås man av ljuset, de stora fönstren och utsikten över taknockarna. Vi stöter på Robert, som just nu utreder frågan om rättskraften av en mellandom i en entreprenadtvist. – Det låter spännande. Varje dag är det något nytt. Arbetet i fastighetsgruppen är verkligen varierande, säger jag. – Ja, du får snabbt klart för dig att de juridiska lösningarna inte bara ska vara rätt utan också praktiska, säger Robert. – Arbetet som jurist innebär en ständig exponering för nya situationer och frågeställningar. Det innebär hårt arbete, och stundtals svåra situationer, men du har aldrig tråkigt på jobbet! säger Thelma. Ett barnskrik hörs i korridoren och vi ser att en av våra föräldralediga kollegor är på besök med barnvagnen. Vi går och säger hej. – Ja, det är en stor omställning, helt klart. Jag saknar knäckandet på problem och kan inte låta bli att fundera på hur det går i ärendena som jag har lämnat. Men framför allt är det kollegorna som gör att jag har svårt att hålla mig borta, säger Yohanna. Lite längre bort skymtar vi en av delägarna som går runt i korridoren i strumplästen. Han är helt inne i ett telefonsamtal med en klient, som verkar handla om någon typ av fastighets­ transaktion och garantiklausuler i ett avtal.

Karin Wallman är biträdande jurist och började på Vinge och i Vinges fastighetsgrupp i augusti 2014.

Vi går förbi en av våra lounger där en kollega sitter och äter något och läser en Dagens industri. Bredvid, i ett av våra mötesrum, sitter en delägare tillsammans med en yngre biträd­ande jurist och skriver tillsammans. Texten på vägg­ skärmen ser ut att vara en inlaga i den stora hyrestvisten som de berättat om på våra gruppmöten. Vi stannar till vid vår managing partner Lottas rum. Ett 15– 20-tal högklackade skor står uppradade utmed ena väggen. – Hur skulle du vilja beskriva dina kollegor på Vinge? – De är lika men samtidigt väldigt olika. Alla har klientfokus och kvalitetstänk i ryggmärgen, men i övrigt är det mixen av många olika personligheter som skapar dynamiken hos oss. Det är i mötena mellan alla dessa personligheter som det uppstår kreativitet och innovation. Alla uppmuntras att bidra med sitt perspektiv och vår inställning som arbetsplats är att allas perspektiv är intressanta och relevanta, säger Lotta. Vi går vidare. Peter står och läser mellan bokhyllorna, djupt försjunken i Anders Victorins ”Kommersiell hyresrätt”, en populär bok i fastighetsgruppen. Vid soffgrupperna bredvid står två andra kollegor och skrattar. De pratar om vad som verkar vara gårdagens fotbollsmatch. Det sista vi möts av innan vi går in till våra rum och börjar dagens övningar är två kollegor i full mundering som kommer runt hörnet med snabba steg. Rockar, kostym, slips, dress och dokumentväskor på hjul. De ser fokuserade och spända ut. De är nog på väg till en förhandling. På några minuter har vi hunnit se hela spektrat av personlig­ heter och den dynamik som finns bland kollegorna på Vinge. Det stora möter det lilla, det strikta det avslappnade och det allvarliga det skämtsamma. I en miljö med högt tempo och krav på snabba lösningar gör det hela skillnaden!

Thelma Fredin är biträdande jurist och arbetar på Vinge sedan våren 2013. Thelma arbetar i fastighetsgruppen sedan januari 2014.


Student Vintage-trenden

Trendigt

Möbler från Myrorna

Otrendigt Äckligt

Inte alls äckligt

K/F

G Din studentlägenhet på Emilsborg Toalett Boendeyta

10


statistik Kostnaden för att köa på Boplats

30 september

Antal erbjudanden

Backpacker-trenden Förekomsten av vägglöss i svenska studenthem

11


VEM ÄR DU I BOSTADSDJUNGELN? Hur bor du? A. Andra hand som min mosters älskarinnas brylling hyr ut B. SGS Studentbostäder där badrummet står för 40 % av arean C. Bostadsrätt D. Kollektiv

Flest A: Du stoltserar med att ha ett fullkomligt unikt hem fyllt med dyrgripar och vintage om vart annat. Du är väldigt mån om vad andra människor tycker och din största inredningsmardröm är stilen ”shabby chic”. Sanningen är att det ser ut som hos exakt alla andra hipsters. Fast med en lagbok. Flest B: Din lägenhet är en Red Bulldoftande tv-spelsgrotta där den enda rätten som lagas är spaghetti och köttfärssås, år ut och år in. Inredning är inte prio ett utan pengarna läggs helst på flödande maltdrycker i goda vänners lag. Du är jordnära och ödmjuk som person. Det vill säga om man med ”jordnära” menar smutsig och med ”ödmjuk” menar att dina strumpor har börjat gå till tvätten ex officio.

Vad är din viktigaste inredningsdetalj? A. En stringhylla. Vintage såklart. B. 50” platt-tv med tillhörande ”media-möbel” C. Voluspaljus och Missonikuddar D. ”Växtsamlingen” (Marijuanaplantan) Hur gör du ditt kaffe på morgonen? A. Espressomaskin med nymalda bönor från Da Matteo B. Handelsrätten gör mitt kaffe C. Dricker inte kaffe, gör en raw food detox D. Min farfars gamla perkulator Bästa tipset när du är trött på hushållsarbete? A. Sover hos ett ragg istället B. Sover i påslakanet när jag är för trött för att bädda C. RUT-avdrag D. Låter min katt slicka rent disken. Vad ligger på ditt nattduksbord? A. Något signerat Kafka, oläst B. En iPad C. 50 Shades Of Grey D. En liten Buddha, för feng shuin liksom.

Flest C: Ditt hem är en ljuv dröm, som tagen från Elle Interiör. Det är välstädat och doftar av pioner, till skillnad från oss krakar som inte ens vet vad en pion är. Nackdelen är att du aldrig har efter­ fest eftersom du är rädd för ”fläckar” och därmed är väldigt tråkig att hänga med.

Vart kommer din inredning ifrån? A. Ikea, vintage och saker du snor på fyllan B. Ikea, Elgiganten och mamma C. Ikea, NK och Artilleriet D. Ikea, second hand och semesterfynd från Bali Flest D: Skulle du ha svarat flest D så finns det en risk att du inte ens går juristprogrammet utan är en socionomstudent som hittat detta exemplar av en slump.

Vad pryder dina väggar? A. Tavla med Andy Warhol-citat från Moderna Museet B. Ikea-ramar som fortfarande har exempelbilderna i C. Carpe diem i snirkliga bokstäver eller annat ”visdomsord” D. Tibetanska böneflaggor samt vägglöss.

12


DENNA ARTIKEL ÄR EN ANNONS

Ett kort samtal om biker-mustascher, att fejka andnöd i domstol och att våga förlora. Pelle Frisack. Till vardags axlar han rollen som managing partner på Advokatfirman Lindahls kontor i Göteborg, har ett golfhandikapp lägre än alkoholhalten i ölen på Handelspuben och ville egentligen jobba med hotell- och restaurang. Den lite stelbenta och formella bilden av en advokat är svår att applicera på Pelle. Han är övertygad om att det fungerar att vara professionell advokat och ändå bjuda på sig själv ibland. När tillfälle bjuds hoppar han därför gärna ur kostymen och ställer sig längst fram på scen tillsammans med kontorets egen rockorkester. – Många advokater är nog rädda att fasaden spricker om de visar personliga sidor. Det är viktigt att våga vara personlig. Vi är så in i helvete mycket bättre advokater än vad vi är rockband… och då är vi ändå ganska bra rockband liksom. Redan under studietiden spenderades mycket tid på scen. Pelle var den förste juristen någonsin i Handelsspexet och i marskalkämbetet, hann med totalt fyra spex och fick en Orvar för bästa manliga huvudroll. – Det var verkligen glada år. Jag kommer ihåg att min arbetsintervju handlade väldigt mycket om spex och teater. Vi pratade egentligen väldigt lite om mina akademiska meriter. Teatergenen lever fortfarande kvar och senast för fyra år sedan bestämde sig Pelle, tillsammans med några vänner, för att ”försöka spela teater på riktigt”. Resultatet: 17 föreställningar av pjäsen Herrar och en Pelle iklädd stor biker-mustasch på kontoret, under några veckor. – Jag kunde inte raka av den på vardagarna när jag skulle vara lagerarbetaren Conny Dahl på helgerna. Det blev en rätt kul snackis. Även om Pelle inte ser advokatrollen som skådespel så känner han att tiden på scen lärt honom mycket. – Arbetet handlar ju mycket om att kunna variera och anpassa sig beroende på situation. Teater handlar också väldigt mycket om att lära känna sig själv, lära känna sin karaktär och lyssna väldigt mycket på medspelarna. För egen del har jag också haft enorm glädje av att kunna bjuda till lite grann när det gäller sociala sammanhang. Ett sådant socialt sammanhang var bland annat när Pelle tillsammans med två andra anordnade en julfest under tiden Text: Ludvig Borgvall / Foto: Eugén & William

Pelle Frisack utan biker-mustasch

han arbetade på hovrätten. En fest det talades om länge. – Det var många gamla hovrättsdomare som var ganska så formella och ordning och reda, men vi lyckades få alla att släppa på garden och det blev så himla kul. Men det finns också ett tillfälle då skådespelartalangerna var nära att plockas fram på riktigt. – Några dagar innan en huvudförhandling visade det sig att ett vittne jag kallat i målet inte alls var så bra som jag trott. Jag var ganska ung och oerfaren då. Natten innan huvudförhandlingen sov jag i princip ingenting. Jag målade upp skräckscenariet att vittnet skulle förstöra hela vårt case. Klockan 04:00 på morgonen tänkte jag på riktigt att om jag inte lyckas lösa detta så ska jag liksom falla ihop och låtsas få andnöd inne i domstolen, så att vi får ställa in huvudförhandlingen. Tack och lov behövde jag aldrig göra det och sen vann vi ändå. Rädslan för att inte duga, inte nå upp till förväntningarna eller för att göra misstag är tankar de flesta studenter och verksamma jurister någon gång har tampats med – Pelle likaså. – Idag har jag istället en lite värmländsk filosofi om att “saker ordnar sig”. Jag tänker att händer det så händer det, men då får vi lösa det. För att nå sin potential i jobbet eller något annat så måste man våga förlora och man måste vara mer sugen på att vinna än rädd för att förlora. För att lyckas är kanske drivet det viktigaste. ”Ambition slår alltid klass” är ett av mina favorituttryck. Om du inte på riktigt har drivet, glöden och glädjen så kommer det aldrig bli riktigt bra. Så vad hände med hotell- och restaurangdrömmarna? Han kom helt enkelt inte in på linjen.


rättstrycket möter

ERNST KIRschstEIGER Ernst Kirschsteiger är den 2 meter långa citatmaskinen som förkroppsligar ordet mys. Han inreder torp, gör snygga bönsallader och marinerar sig själv i julens dofter. Vi träffar honom en frostig förmiddag i Örebro.

man förstår är en tillgång i ens liv. Du har en stor personlighet och verkar väldigt säker, har du alltid haft det självförtroendet? Växa upp i Degerfors var ju otroligt speciellt. Det är klart att det var härligt att alla kände alla, men bortom det fanns det också en förlamning. Jag var invandrargrabb, för lång, fel intressen och allt det där var mycket att släpa runt på. Jag har varit en udda person. Under mina tonår satt jag mycket uppe på järnvägsstationen, för att titta på tågen som åkte mot Berlin och Köpenhamn. Jag kände att jag ville ut och bort. Och jag undrade mycket över hur det skulle gå till. Var skulle jag hitta min plats i livet? Hur gör man om man har konstnärsambitioner? När man har sådana tankar kan man känna sig osäker. Så självförtroende har jag inte alltid haft, utan det är något som har kommit med tiden.

När Ernst kommer in fylls rummet snabbt av hans stora personlighet. I femton års tid har hans program haft rekordhöga tittarsiffror. Han har inrett, lagat mat och väckt åsikter. Högt och lågt.

Hur hamnade du där du är idag? Jag tror att alla barn föds under en speciell stjärna, säger Ernst och tar fram en påse ur läderväskan. Han sticker ner handen i påsen och lägger fram hembakade saffransbullar innan han fortsätter: Någon bli bra på fotboll, en annan hör musik överallt. Någon ser bilder. Och jag var tidigt otroligt känslig för stämningar. När jag var liten tyckte nog en del att jag var en ganska märklig människa som var mycket ensam. Och jag var mycket ensam. Mina äldre syskon FLIPP ELLER FLOPP? var sällan hemma, de var ute och levde loppan. Men Växa upp i Degerfors - Flipp jag tyckte att det var ganska skönt att vara själv, då Tv i sovrummet - Flopp fick jag vara ifred. Gymma- Flopp

Hur kommer det sig att du började med TV? Jag har aldrig haft en medial längtan. Idag är det många människor som är beredda att sälja sin mormor för att få jobba med media, men jag har aldrig haft det suget. När de ringde och frågade om jag ville En vegetarisk jul- Flipp provfilma för TV kunde de lika gärna ha frågat om jag Kungahuset - Flipp Att jag är där jag är idag är egentligen något jag är ville åka till månen. Så konstigt var det. Jag trodde väldigt ödmjuk inför. Det finns många människor faktiskt att personen som hörde av sig drev med mig. som brinner, men som gör ett strategiskt val istället för ett Jag jobbade som inredningsarkitekt på IKEA och hade ett gäng känslomässigt val. Det finns en gammal fin visa som går såhär polare med för mycket fritid som brukade ringa och skoja med ’Den vackraste visan om kärleken kom aldrig på pränt. Den mig. Beställa stolar på gotländska och sådant. begrovs i en massgrav i Flandern med en fattig parisstudent’ Jag tror det ligger mycket i det. Det finns så många människor Jag var faktiskt nära på att tacka nej till provspelningen. Men jag som skulle kunna göra stordåd men som aldrig kommer till tals. var så nyfiken på hur det såg ut inspelningsplatsen, med De försvinner, de späds ut. Det är en väldigt vacker tanke. Jag kameror och sladdar och allt folk. Nyfikenheten och ett väldigt brukar säga att vi är som osäkrade handgranater som väntar kort perspektiv, jag trodde att jag bara skulle göra det en på att sprängas. sommar, fick mig att tacka ja. Tror du ödet spelar stor roll i var vi hamnar i livet? En anledning till varför jag har en tilltro till mig själv och min förmåga är min småskolelärarinna Marianne Backman. Hon såg mig som barn. Mamma och pappa jobbade skift på järnverket så de hade inte tid med mina konstnärliga uttryck. Jag gick hem till henne och blev bjuden på te ur handdrejade koppar. Sedan fick jag lägga fram mina alster och hon satte sig ned, som vuxen kvinna, och värderade det som jag, barnet, hade gjort. Nästa gång jag kom hade hon ramat in mina teckningar och satt upp ett kollage på väggen i vardagsrummet. Ni förstår vad som händer i en pojke då, när någon så tydligt ser en. Hon blev vad jag brukar kalla mitt seende vittne. Och det är ju ett öde på ett sätt. Att man plötsligt möter en människa som

Under provfilmningen var jag livrädd, hade stora lökringar under armarna och stirrade rätt in i kameran. Jättekonstig provfilmning. När filmteamet gick trodde jag inte att det skulle bli något. Men plötsligt en dag ringde de och berättade att cheferna i Stockholm såg någonting som verkade spännande. Jag blev så förvånad. Vad såg de i mig? Var du nervös över hur du skulle mottas i början av din TV-karriär? Jag slog genom ganska sent i livet, var tvåbarnspappa och hade redan byggt en ganska stark självtillit så jag var inte direkt nervös över vad folk skulle tycka om mig. Men jag var inte förberedd på vad som skulle komma. Det blev snabbt ett fokus

14


TEXT: FANNY SCHÖNENBERG SOFIASPARRINGS SPARRINGSFOTO: FOTO:PÄR PÄRALSTER ALSTER TEXT: FANNY SCHÖNENBERG OCH&SOFIA

“Då kan faktiskt en pinne bidra något alldeles kopiöst i en inredning. “

15


känner sig aldrig så rik som när man plockar ut ett färskt bröd ur ugnen”. ”Jag hoppas det uppstår en viss förvirring, det vore skönt”. Ernst har blivit känd för sina många oförglömliga citat. Sägningarna har blivit förevigade på allt ifrån tändsticksaskar till koppar. Kan du känna direkt på inspelningsplatsen att den här meningen, den kommer bli ett klassiskt Ernst-citat? Ernst skrattar högt och svarar Nej, de där citateten bara dyker upp. Jag blev helt chockad när det kom en bok på över 200 sidor fylld med bara mina citat. Då tänkte jag: hjälp vad mycket konstigt jag har sagt.

på den långa mannen med grå tinningar som kunde prata länge om mjukvara och känslan av en tussilago. Det väckte mycket diskussioner. Kvällspressen skrev att ”Ernst delar Sverige i två, en hatahalva och en älskahalva”. Även fast det bara var något som kvällspressen skrev blev jag väldigt chockad över att jag kunde väcka så starka känslor. Hata är ett sådant starkt ord. Hur påverkade det dig? Jag var den jag var och försökte inte spela en roll. Jag försöker vara en snäll människa, jag vill inte någon annan något ont och lever inte med en dold agenda. Med den grundinställningen så tänker jag att jag inte behöver ändra mig. Jag har en positiv livsinställning och skrattar hellre än jag gråter. En person som utstrålar lycka blir ifrågasatt och det är ju konstigt eftersom vi alla strävar efter lyckan. Vi går på yogakurser och vi mediterar och vi söker upplevelser som ska göra oss lyckliga. Men om någon utstrålar det och till och med törs säga att ”jag är en lycklig människa”. App app app, kom inte här och tala om för oss att du är lycklig. Det är väldigt provocerande för många.

Jag vill förmedla en känsla med min inredning och då bara händer det, då är det humlor som brummar och allt möjligt. Även om folk inte riktigt förstår vad jag menar, så tror jag att de känner att jag tar i. De förstår att jag vill någonting. Oavsett vilket TV-format Kirschsteiger tar sig an är det hans personlighet som kommer i fokus. Han är större en sina program, ett levande varumärke. Hur blev det så? Jag har ju en stark personlighet men sedan handlar det nog också om kontinuitet. Jag byter inte ståndpunkt, vilket många gör, speciellt inom inredningsbranschen. Sedan har jag funnits i folks hem i femton år och det finns en hel generation som har vuxit upp med den här människan som håller på med granris. Om jag vill smickra mig själv kan jag tänka att människor känner ett slags förtroende för mig.

Är du intresserad av att vara med i TV i ett annat forum, exempelvis Let’s Dance? Nej, jag gör sällan annan TV. Det är utröstningar och man ska baka en kaka som någon sedan ska betygssätta. Det skulle inte fungera. Jag får ångest bara jag tänker på det. Att skicka hem folk, ”du får inte vara med längre”. Så kan man väl inte göra? ”Vitt är bara vitt så länge man vill att det ska vara vitt”. ”Man

16

“Hjälp vad mycket konstigt jag har sagt”


gamla människor. Det är inte så jäkla käckt att pierca en 80åring och sätta på henne extensions. Det har med respekt att göra. Gamla människor är vackra i sig själva och på samma sätt är det med byggnader. Huset måste få skina igenom och berätta sin egen historia. När jag tänker så blir inte ett plus ett två utan ett plus ett blir fem. Det ena förstärker det andra och jag vill att huset hjälper till, annars orkar jag inte.

Har du aldrig bytt inredningsstil? Skulle 20åriga Ernst inreda ett rum likadant som dagens Ernst? Nej, 20åriga Ernst var långt inne i den indiska stilen. Mina föräldrar trodde att jag hade blivit fullständigt knäpp. Vid ett tillfälle, när jag var ensam hemma, satt jag i en solstol på garageuppfarten och lyssnade på Ravi Shankar. Då ringde vår grannfru Rut till mina föräldrar och sa ”Nu har han börjat knarka!” Säger Ernst och brister ut i ett gapskratt.

Finns det något som du tycker är fult? Ja, åh! säger Ernst och kastar sig tillbaka i stolen. Speciellt farliga saker tycker jag är skitfula. Jag kan få panikångest när en småbarnsfamilj har sköra glasbord. Det enda jag ser är ett blödande barn som får åka till akuten.

Jag var också uppslukad av latinamerikafrågan och kämpade för demokratin som var på gång där borta. Det var en annan Ernst med inkamössa, lamadjur och pinnväggar. Jag var galen och jättehärlig. Till den Ernst skulle jag säga ”Sätt dig ner och lugna dig”.

Jag tycker också det är fult när folk inreder sina hem för att andra ska tycka om det. Det är som att bygga scenografi till en Strindbergspjäs och så står Madicken mitt på golvet. Inredning är en känsla och det starkaste instrumentet för att skapa en bra känsla är ju du. Jag är så rädd för att många tror att inredningen

När du går in i ett rum och ska börja inreda, vad är det första du tänker på? Först är det en slags startsträcka då jag ska förstå mitt uppdrag.

“Idag är det många människor som är beredda att sälja sin mormor för att få jobba med media” Man måste bromsa och tänka. Så jag sätter mig bokstavligen ner på golvet och låter rummet påverka mig. Det är därför jag säger att jag känner in rummet.

löser livet. Nä! För du kommer alltid vara kung över inredningen. Inredningen är bara med och stöttar. Men du är starkare! Du bestämmer!

Om jag har tur så finns en beställare och då är det viktigt att förstå vad de vill. Det är spännande! Det handlar inte om att jag ska förverkliga mig själv. Det häftiga med att vara inredare är att bygga en scenografi åt just de här människorna. Och då får man faktiskt lämna sig själv ibland. Det är skithäftigt att kliva ur sig själv och sina värderingar.

Tycker du att våra hem har blivit mer som show room? Jajajaja Är det dåligt? Ja, och jag blir ledsen över det. Skräckexemplet är när någon gör en klassresa. Man får ett chefsjobb och tjänar jättemycket pengar. Ganska snabbt byter man umgänge. Man börjar bjuda varandra på middagar och så ser man hur de nya vännerna har det hemma. Man tänker ”vi måste också ha det så”. Man tror att det förväntas av en. Det där är så sorgligt.

När jag inte har någon beställare utan bara gör TV blir det på ett annat sätt. Då är det huset och jag. Då tänker jag ”vad vill det här huset? Vad är det för känsla?”. I årets ”Jul med Ernst” jobbar vi med en gammal herrgård. Där har jag gjort massa änglar och det blir så rart. Det kanske inte alls skulle passa hos mig, men jag kände att i det här huset och i just den här granen ska det vara änglar.

Eller när man bygger nyfunkishus och köper nyfunkisprylar för att skapa en nyfunkiskänsla. Snälla rara ni! Gör inte det! Ta med den där manchesterfåtöljen från studietiden för den kan bli det häftigaste i hela inredningen. Inredning är ett sätt att berätta vem man är och sin historia. Tacka inte nej till det. Våga vara kreativ och skit i om saker är värda nåt.

Vad menar du med ”vad vill det här huset?” Hur vet du vad huset vill? Jag tar in hela känslan. Vad känner jag när jag går runt i det här huset? Vad har det för historia? Jag brukar säga att hus är som

Ju mer komplicerat det är, desto mer design tänker många. Och

17


ju större något är desto mer ska det bära inredningen. Men inredning är som en orkester och det är när alla saker spelar tillsammans som det låter bra. Då kan faktiskt en pinne bidra något alldeles kopiöst i en inredning.

väldigt tyst. Och sorgsen. Jag kan också vara lite långsint. Drar mig tillbaka. Vattnar blommorna. Det som gör mig riktigt ledsen och besviken är när jag avslöjar människor med att ha en dold agenda. När folk använder någon som en bricka i ett spel.

Är det personlig inredning som också skapar ett hem? Ja, fast ett hem är så mycket mer. Jag har varit en del i Ghana och jobbat på ett barnhem för SOS Barnbyar. Vid ett tillfälle frågade jag dem vad ett hem är. Då sa de något som jag tycker är otroligt vackert och som har påverkat mig väldigt mycket. De sa så här: Ett hem, det är där man är älskad. Punkt. Om jag ska översätta detta till vår värld så spelar det faktiskt ingen roll hur rätt allting är. Finns det ingen kärlek där är det inget hem, utan bara ett skydd mot kylan.

Hur ser du på ditt kändisskap? Jag tror det handlar mycket om vad man gör av publiciteten. Jag tackar nej till väldigt mycket och springer inte på massa kändisfester. Jag har lärt mig hantera kändisskapet och har inget emot att vara en känd person. Den jag är här med er nu, det är den jag är. Man kan tänka att jag går in i någon annan roll när jag gör intervjuer eller så. Men jag kommer hit precis som jag är och då blir jag också sårbar. Men för mig är det ändå enklare. Utav alla människor jag möter kanske det är en promille som gör något ont eller beter sig illa efteråt. Och jag hanterar hellre den smärtan än att jag hela tiden möter min omgivning med garden uppe.

Ernst är hela Sveriges mysman. Med fårskinn, tända ljus och nybakade bullar framstår han som en bamsebjörn. Kan du bli riktigt arg? Jag önskar ibland att jag kunde vara mer operett arg, slå i dörrar och slänga grejer. Istället blir jag besviken och ledsen. Då blir jag tyst. Det kanske är svårt för er att tro nu, men jag kan vara

Skulle du lika gärna kunna göra allt du gör idag, utan att någon skulle se det? Jag skulle fortsätta. Jag var 42 år när jag började göra TV och jag vet att jag klarar mig utan ljuset. Och jag vet att den dagen jag kliver av så kommer det gå alldeles utmärkt. Jag lever ett väldigt tydligt parallellspår till TV-världen; jag har mitt liv här i Örebro, jag håller på med formgivning och skriver böcker. Jag gör så mycket annat. Min dröm är att jag i framtiden, med ett elegant litet hoppsasteg, ska kunna glida över till något annat. Jag känner inte att jag måste vara i TV, jag finns ändå.

“NU HAR HAN BÖRJAT KNARKA!“

Vi avslutar intervjun och går ut för fotografering. Vi hinner knappt komma utanför dörren innan en första beundrare fram till Ernst. När vi rör oss vidare på Örebros gator vill alla, hipsters, fjortisar och farbröder, hälsa på Ernst som alltid svarar med ett stort leende. Han tar sig tid att prata med varenda en och bubblar ofta upp i skratt. Han utstrålar något som inte går att fejka. Och det kanske är precis det som gör honom oemotståndlig.

18


Borgenärsskyddet har du järnkoll på. Men vet du vem som dömde finalen i fotbolls-VM 1994? Vi vet redan att du kan lagen och är intresserad av affärer. Det gäller alla i den här branschen. Berätta hellre för oss om det där barndomsintresset som har vuxit till en fascination, hobbyn som lägger beslag på halva din fritid eller din besatthet av områden vi andra knappt kan stava till. Lindahl är en av Sveriges ledande advokatbyråer och vi växer. Vi har tagit oss hit genom att kombinera jobberfarenhet med kunskap hämtad från världen utanför kontoret – där affärer görs. Därför söker vi dig som kan och vet saker även utanför affärsjuridiken. Du som i slutänden kan visa oss och våra klienter vad riktig specialistkunskap är.

Besök oss på lindahl.se/karriar och facebook.com/lindahlkarriar


KORRESPONDENTERNA Vissa påstår att korrespondenter har spelat ut sin roll i den globalt uppkopplade, live streamande, journalistiken. Vi på Rättstrycket är av en annan åsikt. Därför har vi stämt av läget med studenter från landets fem andra juridiska institutioner.

Marcus Määttä­-Eklund, TERMIN 5, ÖREBRO.

OLIVER SPARRINGS, TERMIN 9, STOCKHOLM.

Bor du i fast eller lös egendom? – Som juriststudent kan en önska att ni byggde denna fråga kring fler svarsalternativ. Frågans formulering avslöjar nämligen en klandervärd samhällsbild då den efterfrågar ett visst boende i ett alltför hemlöst samhälle. Nu är inte jag där, men en bör se konsekvensen av oetiska vardagliga val som ett möjligt svar på denna fråga.

Bor du i fast eller lös egendom? – Lös egendom. Bostadsrätt. Tufft med en klassisk juridisk slamkrypare som förstafråga. Mig lurar ni i vart fall inte.

Bortamatch vs. hemmamatch? – Som det ser ut nu föredrar jag Uppsala framför Örebro då Carolina Rediviva erbjuder en mer stimulerande miljö än Örebro universitetsbibliotek. Problemet är inte högtravande på så sätt att det är kulturellt betingat, snarare det faktum att Örebro misslyckats i sin planering kring antal studieplatser – vilket resulterar i ett sökande av dessa.

Bortamatch vs. hemmamatch? – Neutral plan för lika förutsättningar. Renderar i höga hotellkostnader varje månad tyvärr, men det får det vara värt.

Vad finns alltid i ditt kylskåp? – Ett misslyckat försök till en hälsosam livsstil signerat marknadens strävan efter vinst istället för sund folkhälsa.

Vad finns alltid i ditt kylskåp? – Diverse levande insekter för att kunna utfodra terrarie­ djuren.

Hur fuskstädar du ditt hem? – Jag lyckas aldrig sortera ut entropin i mitt badrum. Åsido­ sättande av vad ni kallar fusk är det inte nödvändigtvis av ondo så länge målet uppnås. Det spelar ingen roll om det görs genom fuskstädande, eller som vi i Örebro benämner det: andligt städande.

Hur fuskstädar du ditt hem? – Använder mig av RUT och Ritva slarvar aldrig! Blir en jävla ekonomisk smäll nu med tanke på valet. Typiskt sossarna att slå på oss studenter som redan ligger. Kommer du bo kvar i din studentstad när du pluggat klart? – Stockholm kommer aldrig bli min (student)stad för att tala Håkan Hellström-språk. Men bo kvar kommer jag. Allt annat vore ju att skjuta sig själv i foten med tanke på arbets­mark­naden här.

Kommer du bo kvar i din studentstad när du pluggat klart? – Har inte lyckats utröna om jag flyr, söker eller lever livet som det tillskrivits mig; oavsett finner jag det svårt att stanna – så även i Örebro.

20


Fredrik Ferrand Drake del Castillo,

TERMIN 7, UMEÅ.

ANNA NORD, TERMIN 6, Lund.

Bor du i fast eller lös egendom? – Lös! Älskar att resa runt och inte ha någon fast punkt.

finns.

Bor du i fast eller lös egendom? – Då jag inte bor på jord som är indelad i fastigheter och avgränsad antingen horisont­ ellt eller både horisontellt och vertikalt (1:1 § JB) får jag nog sålla mig till skaran som bor i/på lös egendom. Den lilla kuben aka Espen 16 inrymmer såväl ett mörkt körsbärskök som ett spygrönt badrum. Trivs är bara förordet.

Vad finns alltid i ditt kylskåp? – Ost & chark! Bästa som

Bortamatch vs. hemma­match? – Hemmamatch, jag gillar inte resorna efter en tung borta­förlust. Hur fuskstädar du ditt hem? – Jag städar aldrig, sen fuskar jag aldrig heller. Kommer du bo kvar i din studentstad när du pluggat klart? – Oklart (såklart). Det som talar för det är min fäbless för längdskidåkning. Detta i kombination med närheten till en större stad gör Umeå optimalt!

Bortamatch vs. hemmamatch? – Fotboll eller krogragg? Bortamatch i båda lägena. Kul att se nya interiörer (se även ovanstående svar för större förståelse).

Agnes Valdemarsson, TERMIN 5, UPPSALA.

Vad finns alltid i ditt kylskåp? – Här önskar jag att jag kunde klämma till med flådiga delikatess­ostar och salta charkisar. Utan att förringa ambitionen så rimmar dock verkligheten illa med fantasin. Förutom den evigt outtömmlige ketchupflarran som har 3 år på nacken så finns det alltid en stadig uppsättning av ägg och kaviar i kylskåpet. En redig äggamacka har aldrig gjort någon besviken och fungerar utmärkt till frukost, mellis, lunch, snacks, middag och kvällsmacka.

Vad finns alltid i ditt kylskåp? – Ett stort tomrum efter matlådorna som borde finnas där.

Hur fuskstädar du ditt hem? – Fusk och fusk, men nog missar jag väl lite svåråtkomliga ytor med dammsugaren då och då. ...

Bortamatch vs. hemma­match? – Har varit väldigt dålig på att följa Sirius här på hemmaplan. Jag såg dock en korpenmatch i badminton häromdan på Fyrisfjädern, så svaret får ändå bli hemmamatch.

... I riktigt dåliga tider (läs tenta­tider) kan ett strategiskt korsdrag tillsammans med en god parfym ändå förvandla en sunkig lya till bara en lya.

Bor du i fast eller lös egendom? – Juridiska biblioteket måste väl vara fast egendom?

Kommer du bo kvar i din studentstad när du pluggat klart? – Nog för att Lund är en vacker och pittoresk stad, men det är alldeles för platt. Ingen skog, inga berg, inte ens en liten kulle. Och även fast Köpenhamn och kontinenten är nog så nära tror jag mig veta att jur.kand Anna Nord kommer att vilja slå sig till ro i en liten större stad, exempelvis Stockholm (eller Göteborg!).

Hur fuskstädar du ditt hem? – Brukar sopa istället för att dammsuga samt dämpar lamporna till ”mysbelysning” – det som inte syns finns inte! Kommer du bo kvar i din studentstad när du pluggat klart? – Plugga klart? Vad är det?

21


”Anna-Karin RINGDE hem mig när jag inte kommit hem från institutionens julfest halv fyra på morgonen. Då gick jag hem med svansen mellan benen.”

22


rättstrycket FLYTTAR IN HOS

MATS PERSSON

TEXT: Oskar Persson, Christian Borghesi FOTO: LOVISA HÄNNINGER

En eftermiddag i november når vi Willner-Perssons

Vi frågar ifall det är hans bokhylla.

port efter en promenad genom Haga.

– Det är det i och för sig inte. Nej, nu blir det kaffe.

– Välkommen in! hörs ur porttelefonen.

Man märker att Mats verkligen brinner för att lära ut

Mats sambo Anna-Karin släpper in oss och två våningar upp

och det är inte konstigt att han blev årets pristagare av JF:s

hörs ett rungande skratt.

pedagog-pris Paragrafen. Ibland kan ett starkt engagemang

– Anna-Karin har städat hela dagen för att ni ska komma,

dock slå tillbaka och 2011 blev Mats sjukskriven för utbränd-

viskar Mats så att sambon inte ska höra.

het. Då var Mats bland annat huvudansvarig för GJM-kursen.

Vi kikar in i köket som ligger i direkt anslutning till tamburen,

Det faktum att hemmet ligger så nära arbetsplatsen innebar att

kanske blir det kaffe? Men inte än. Mats yrkar istället på en

mycket arbete följde med hem.

rundtur och vi föreslår en Cribbning i sann MTV-anda. Mats,

– Jag jobbar jättemycket hemma. Vi har en arbetstid på

som sällan väljer vad som visas på tv:n, erkänner att han

1,700 timmar per år och jag gör mycket mer än det, konsta­

nog någon gång har stött på programmet och leder in oss till

terar Mats.

vardagsrummet.

Hemma blir han inte störd av kollegor och studenter.

– Här har vi då den intellektuella avdelningen, konstaterar

Mats och vänder sig mot bokhyllan.

Hemma kan han vara effektiv. Ändå händer det under perioder

såsom Leif GW och Jo Nesbö, men tittar man noga hittar man

han koppla av? Är det inte svårt att hitta tid till att få vara Mats,

att han blir tvungen att arbeta varje dag och kväll. Så när får

Vid första anblick kan man se den väntade litteraturen,

och inte lärare, make, eller pappa?

även tegelstenar om andra världskriget och facklitteratur om

– Det är ett problem. Jag funderar ganska mycket på det,

psykologi och pedagogik. Mats motiverar sina böcker och berättar om sin farbror som satt i koncentrationsläger.

men jag tycker att jag kopplar av när jag gör vissa arbets­

sådana idéer, säger han och berättar om sin syn på den

strativa arbetet och den planering som följer med en kurs.

uppgifter och får sjunka ner i juridik. Det som tär är det admini­

– Jag blir fascinerad av vad som får folk att gå med på

Under sin tid som sjukskriven var han istället upptagen med

ständigt trångsynte människan.

andra saker, som deckare och mobilspel.

Men med Mats kan det gå från allvar till skratt på ett

– Jo Nesbö och Angry Birds räddade mig under min tid som

ögonblick, och när vi undrar vem som inreder konstaterar Mats

sjukskriven. Jag tror jag har en del internationella rekord,

att han inte inrett något.

säger han.

– Jag får vara glad att bokhyllan är vara kvar, säger han

Det finns självklart fördelar med att bo nära sin arbetsplats,

krasst.

23


Mats är exempelvis nästan aldrig sen till jobbet. Men frågan

”Det låter ju förjävligt, men vi har inte så jämn fördelning av hushålls­arBetet som jag hade önskat om vi tittar på matlagning, städning och tvättning.”

är om det inte samtidigt kan ligga honom i fatet. Tiden mellan arbete och hem blir i det närmsta obefintlig. När barnen var

yngre hann kaoset på jobbet knappt avta innan det byttes ut mot ett kaos där hemma. För att få lite tid för sig själv väljer

han därför att ibland ta något extra varv runt kvarteren. Särskilt Slottsskogen lockar nu på vintern under de mörka kvällarna. – Det ser ut som landet Narnia med alla lampor, speciellt

när det är snö, det är skitfint.

Vi fortsätter genom hallen och kommer till sonens rum, men

som till en liten del annekterats av Mats. Här inne skriver han

Mats är fortfarande huvudansvarig för GJM och

sina kluriga tentafrågor. Arbetsbänken har blivit mindre och

numera också medlem i Pilenheten samt Utbildningsnämnden. Inget tyder alltså på att han kommer att varva Laut ner inom den närmsta tiden, och på frågan om vad han drömmer om har han svårt att

hitta något konkret svar. Han kan istället nöjt konstatera:

OM MATS SJÄLV FÅR VÄLJA

– I’m living the dream.

liten docka köpt i Guadalupe, en liten ö i Västindien.

Bortamatch eller hemmamatch: Hemmamatch!

härligt klimat. Men jag trivs nog bäst hemma framförallt, den kan jag inte vara utan, säger

Hemmakväll eller utekväll: Hemmakväll

Vi undrar om det kommer bli aktuellt att fly

Carl Philip eller Karl Marx: Carl Philip

i Sverige. Jag är nog väldigt svensk, maten Mats.

till solen, värmen och paraplydrinkarna på

ålderns höst? Men Mats verkar mer sugen på

Men med tanke på bostadssituationen i Göteborg kan det dröja.

Vi kollar snabbt in i den äldsta sonens

sovrum där League of Legends skymtar,

hur hårda rankingmatcherna kan vara, och

Bästis på institutionen: Torbjörn m fl

– Det var en spännande miljö och ett

eget kontor, kanske när barnen är utflugna.

men vi lämnar snabbt tonåringen ifred, vi vet

Favoritserie: SEINFELD

Mats tar med oss in till sovrummet. Här

visar han upp ett av hans stoltaste inköp. En

mindre i takt med att sonen blivit äldre. Drömmen är att ha ett

pratem volorero core, esto dero

återvänder till köket.

Lägenheten är mycket hemtrevlig, men

bakom kulisserna finns det kanske en inte lika tillrättalagd vardag.

– Det låter ju förjävligt, men vi har inte

så jämn fördelning av hushållsarbetet som

jag hade önskat om vi tittar på matlagning, städning och tvättning. Men om vi tar in

sådana saker som att hjälpa sonen med läxor så lägger jag ner mycket tid, svarar Mats på

att stanna i Sverige.

frågan om vem som sköter det praktiska hemma.

– Borta bra men hemma bäst. Då flyttar jag hellre till Stock-

Anna- Karin instämmer från fåtöljen i vardagsrummet.

holm om barnen börjar plugga där.

Mats är en man som aldrig verkar sluta skratta och vi har

det verkligen trevligt. Men han har, föga överraskande, ett antal uppgifter att utföra och vi börjar avrunda besöket.

Vi har inga som helst tvivel om att denna ex-bartendern från

”Jo Nesbö och Angry Birds räddade mig under min tid som sjukskriven. Jag tror jag har en del internationella rekord.”

Högsbo har många år kvar på institutionen, kanske lägger han vantarna på ännu en utmärkelse som Årets lärare, och håller

ett oförsvarligt långt tacktal. En sak är emellertid säker; leendet och skratten kommer bestå och fortsätta välkomna nya jurister på Handels på samma sätt vi har blivit välkomnade. Och vem vet, kanske får Mats sitt efterlängtade hemmakontor till slut.

24


MATS OCH GESSLE.

– Gyllne tider är ju lite fjantiga och skivorna ganska taffliga.

Det är sambons stora idoler. Själv lyssnar jag på Bowie,

Stones och Grandmaster

Flash and the Furious Five.

25


Vill du bli ett av våra ess? MAQS är en modern advokatbyrå som alltid ger enkla och tydliga råd. Vårt mål som rådgivare är enkelt. Vi ska vara bäst på att finna lösningarna som ger våra kunder fördelar i affärslivet. Vi söker löpande nya ess som vill förstärka vår verksamhet. Känner du att just du har något speciellt i rockärmen? Kontakta oss! Registrera din ansökan i vår kandidatbank på www.maqs.com/workbuster 20 22 18 så kontaktar vi dig när en tjänst som matchar din26profil finns tillgänglig.


INREDNING PÅ HANDELS Obligatoriska detaljer för arbetsmarknadsmässa Ballongerna – Så många att Handels osar plast i flera dagar efter Mässmattorna – Alltid rutiga. Alltid i matchande färger med ballongerna. Alltid orimlig arbetsbörda lagd bakom dem i förhållande till funktionen de fyller. Klädseln – Kostym om du är viktig och piké om du är kostymernas ödmjuka tjänare

Tentaångeststatyn När man går trappan ner från hyllan till handelsrätten möts man av en kopparstaty. Med ett miserabelt uttryck förkroppsligar den allt som tentaångest är. Samma känsla som sitter i väggarna på Viktoriagatan 30. Tröttheten, förtvivlan och det förlorade hoppet. Ljuset i tunneln är släckt. Det finns inget land i sikte.

De sydafrikanska(?) maskerna Handelshögskolans genomgående inredningstema är ljust, fräscht och modernt. Mitt i allt det vita pryder olika exotiska masker väggarna i korridorerna. Maskerna som föreställer huvudet på olika djur(?) ser mer ut att höra hemma i ett syd­afrikanskt jaktrum. Vad de gör på Handelshögskolan förblir ett mysterium.

C22 När 250 personer har ”trängt ihop sig i mitten” kan föreläsningen börja.

Mikrorummet Är du en av dem som slänger ner rester i en låda av plast till morgondagens lunch? Och sedan sväljer värdigheten och ställer dig i mikrokön (som är allt annat än mikro *Höhö. Ursäkta*) för att komma fram till dagens viktigaste val – vilken mikro vågar du chansa på? Du sätter mikron på fyra minuter och hoppas att din mat blir åtminstone ljummen och att den vegetariska grytan förblir vegetarisk.

Allergizonerna i biblioteket Vilka allergier omfattas? Laktos? Eller är det bara en plats för aco och eucerin-kramare? Och vad händer egentligen när Axe och Victoria Secret sätter sig där?

27


rättstrycket BESÖKER

FAKTUMJURISTERNA har tystnadsplikt. De måste känna att vi är på deras sida och att vi kommer hjälpa till så gott vi kan, säger Otto.

En regnig novemberdag tog vi vagnen ut på äventyr, närmare bestämt till Faktums nya lokaler vid Chapmans Torg i Majorna. Här träffade vi Faktumjuristernas projektledare Otto Swedrup samt Sabrina Zancotti och Fredrik Ottensten som är några av de studenter som engagerar sig ideellt under studietiden.

Många gånger vet man inte direkt vilket problem som försäljarna behöver hjälp med utan detta kommer ofta fram först efter man skrapat lite på ytan. – Det är svårt att dra gränsen mellan vad som är ett juridiskt problem och vad som inte är det. Mycket handlar egentligen om att vara en länk till myndighetsvärlden, säger Fredrik.

På torsdagarna kan Faktums försäljare komma till Faktumjuristerna för att få hjälp. Ofta har de juridiska problem, men ibland kommer de bara för att prata en stund eller ringa det där samtalet. Tidningen Faktum är bland annat Göteborgarnas gatutidning som säljs av hemlösa och människor i socialt utanförskap. Genom försäljningen får man ett jobb och en möjlighet att ta sig tillbaka mot ett mer ordnat liv. Det är här Faktumjuristerna kommer in som hjälp och stöd när man behöver lösa de problem som uppkommer på vägen tillbaka.

Många av försäljarna vill inte själva ta kontakt med myndigheterna, antingen för att de blivit illa bemötta tidigare eller för att det finns skulder som gör att de inte vågar. Har man hamnat i det läget är det svårt att komma på rätt köl igen. När problemen hopar sig är det svårt att veta i vilken ände man ska börja, därför är det bra att man kan komma till Faktumjuristerna. Här får man hjälp med att reda ut trådarna utan att känna sig dömd. – Vi struntar i varför det blivit som det blivit utan försöker hjälpa framåt istället, säger Fredrik. – I grund och botten handlar det om varför vi är här, säger Otto. Alla juriststudenter som sätter sin fot på Faktumjuristerna är här för att få praktiskt erfarenhet och få ytterligare utbildning. Och det hajar försäljarna, de vet att vi får ut något ut av det här. De vet att vi inte får betalt men att vi tycker att det är en värdefull erfarenhet och övning. Då blir även utbytet mellan försäljare och studenter väldigt ärligt.

Sedan starten i februari 2012 har Faktumjuristerna fått besök av 60 unika klienter och hälften av dessa har kommit tillbaka mer än en gång. Som Faktumjurist får man möta människor i olika livssituationer vilket är en värdefull erfarenhet. – Jag har lärt mig att man inte ska förutsätta hur någon lever eller har det. Det är verkligen alla typer av människor som kommer hit, berättar Sabrina. Majoriteten av klienterna är män. En orsak till detta kan vara att de kvinnliga försäljarna ofta har problem som involverar hot. Känner man sig utsatt kan det vara svårt att vända sig till någon man ännu inte har förtroende för. – Det tar ett par möten innan försäljarna vet att vi är studenter och

Själva arbetet sker sedan i samarbete med försäljarna.

28


TEXT: MIA ALGELIN OCH EVELINA KARLSSON FOTO: MIA ALGELIN

Studenterna kommer med förslag på olika lösningar men i slutändan är det alltid försäljarna själva som avgör vad som ska göras. Ofta sker processen ett steg i taget, en torsdag efter en annan och man måste lära sig acceptera att det ofta inte går i samma takt man själv vill. – Bara för att du som student läst fem terminer juridik så kan du inte klappa någon på huvudet som sovit utomhus i 25 år. Det innebär också att det blir en bra maktbalans och ett bra samarbete mellan studenter och försäljare, konstaterar Otto.

Faktumjuristerna har öppen mottagning två timmar varje torsdag och då kan Faktums försäljare komma in och ställa frågor. Faktumjuristerna jobbar i team om fyra och möter säljarna tillsammans. Det är 16 juriststudenter från olika terminer som är engagerade vilket innebär att det blir två timmar varje månad per student. Sabrina, Otto och Fredrik tycker det är viktigt att inte se engagemanget som någon form av välgörenhet; juriststudenterna

Samtidigt vill de inte måla upp bilden av att allt är enkelt hela tiden, många gånger kommer man också till en brytpunkt då försäljarnas verklighet är svår att sätta sig in i. I dessa situationer måste man balansera den juridiska logiken mot försäljarnas verklighet och då bör man vara lyhörd för både rädsla och hot. – När man kommer hit så inser man snabbt att den juridiska lösningen inte alltid är den bästa, säger Sabrina. Fredrik instämmer och säger att man måste förstå att försäljarnas verklighet måste väga tyngst. – Verkligheten som student är att juridiken är väldigt ensidig, mycket handlar om rationalitet och logisk tänkande. Därför är det nyttigt att ibland kunna stöta den kunskapen mot en annan logik som inte handlar om hur man löser ett juridiskt problem på bästa sätt. Istället handlar lösningen om hur vi ska göra för att få en annan människas liv att bli lite bättre, fortsätter Fredrik.

Här kan du som juriststudent engagera dig ideellt! - Carl Johans församling - Kvinno- och tjejjouren ADA - Terrafem, nätverk för kvinnors rätt mot mäns våld - Rosenjuristerna - Göteborgs rättighetscenter - TIPS: Spana även in den avancerade kursen Rättspraktik.

Faktumjuristernas Fredrik Ottensten, Otto Swedrup och Sabrina Zancotti.

29


som arbetar lär sig mycket på vägen. – Jag känner att efter det här så är jag kapabel till att prata med vem som helst om ett juridiskt problem, säger Sabrina. Det är superbra att ha med sig, var jag än hamnar. Kunskapen de har förvärvat under några terminer på juristprogrammet blir plötsligt ett verktyg för att hjälpa andra. Att kunna hantera det juridiska språket är en viktig del. – Vi har mycket kontakt med olika auktoriteter, exempelvis myndigheter. Då handlar det om att formulera sig på ”juridiska” för att det ska gå igenom. Vi hjälper våra klienter att bevaka sin rätt, säger Fredrik.

byråer som hjälper dem med utbildning och svåra frågor som kommer in. I sällsynta fall har de även hjälpt klienter i processer och arbetat pro bono. Faktumjuristerna har på bara två år blivit en naturlig del av vad de kallar ”Faktummaskineriet”. Kontinuiteten i mottagningen är en viktig beståndsdel i detta. För att kunna behålla mottagningen på längre sikt tar man in nya studenter vid varje terminsstart. Hittills har intresset varit stort. – Vi rekryterar studenter som har gått minst fyra terminer, säger Otto. Det som skiljer oss från andra ideella engagemang som juriststudenter kan ägna sig åt är att vi har en enorm bredd på de frågor som kommer in. Och om du blir nekad en gång, sök igen! Det viktigaste är det personliga engagemanget. Sedan bör man kunna visa hur man kan kombinera detta med förmågan att utföra ett bra arbete, det är också därför ansökan endast sker genom personligt brev. – Det är ett socialt engagemang som förenar oss, samt en vilja att göra ett ärligt och engagerat uppdrag, säger Otto.

Samtidigt vill de inte sticka under stol med att det är krävande att lyssna och sätta sig in i andra människors tuffa verklighet. – Vi kan höra om extremt jobbiga livsöden. Det är omtumlande den första gången man kommer hit efter att ha suttit inne och läst böcker i biblioteket under några år. Men det känns att man gör en konkret skillnad för individen man hjälper och det är inte mycket som kan mäta sig med energin det ger, säger Otto. De hjälper cirka fyra klienter varje torsdag. För dessa handlar mycket om att kanalisera sin frustration över orättvisa till något konkret och då är det extra viktigt för Faktumjuristerna att hålla en professionell ton. – Fraser som ‘det löser vi’ eller ‘det fixar vi’ är helt bannlysta här. För vi kan inte sitta och lova massa saker, säger Fredrik.

De tre kan prata om många goda saker som Faktumjuristerna har fört med sig för dem, men en sak återkommer de till många gånger: – Vi hjälper våra klienter att få en andra chans, på riktigt

Bostadsproblematiken i samhället är alltid närvarande hos Faktumjuristerna och konsekvenserna av den är något de kämpar mot. – Hemlösheten har förändrats de senaste åren. Nu har det mycket mer att göra med fattigdom och bostadsbristen. Helt krasst så har man inte rätt till en bostad i vårt samhälle, säger Otto.

VAD krävs för att bli faktumjurist? - Läst fyra terminer på juristprogrammet. - Språkkunskaper är meriterande, men inget måste. - Tidigare ideellt engagemang skadar inte. - Viktigast är vara engagerad! Rekrytering sker vid terminsstart, ansökan skickas till: faktumjuristerna@faktum.se

Ett viktigt mål är att ingen ska falla mellan stolarna i de fall Faktumjuristerna inte kan svaret. – Vi har partners vi kan få hjälp från om vi kör fast, så vi släpper inte något, säger Otto. Deras partners är, förutom tidningen Faktum, ett antal advokat-

30


Möjligheternas byrå

Vi är mycket glada över att svenska juriststudenter utnämnt Mannheimer Swartling till den mest attraktiva advokatbyrån för tolfte året i rad. Det är en bekräftelse på vår strävan att vara den bästa byrån och styrker vår motivation att fortsätta arbeta för att bli en ännu bättre byrå. Vi förstår också att denna utmärkelse skapar höga förväntningar på oss. Det är befogat. Hos oss finns ett stort fokus på din utveckling och det är bara du själv som sätter gränserna för dina möjligheter. På vårt utbildningsprogram, som löper parallellt med arbetet under dina första sex år, får du kontinuerligt vässa din juridiska kunskap och utveckla dig själv i rollen som konsult. Genom ett nära samarbete med seniora kollegor, handledare och en serviceinriktad supportorganisation ger vi dig alla förutsättningar att bli en framgångsrik affärsjurist! Läs gärna mer på våra karriärsidor på www.mannheimerswartling.se/karriar.

31


HÄNDER PÅ H SVERIGES FÖRSTA RÄTTSPRAKTIK ÄR HÄR Juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet bygger Sveriges första Rättspraktik – en plattform för undervisning och forsk­ning i nära samverkan med det omgivande samhället. Rättspraktiken samarbetar med ett antal ideella organisa­tioner som sedan tidigare bedriver kostnadsfri juridisk rådgivning: Stadsmissionen, Röda Korset, Göteborgs rättighetscenter, Terrafem, Kvinno- och tjejjouren ADA, Faktumjuristerna, Rosenjuristerna, FARR och Hyresgästföreningen. Rättspraktiken startade i november genom att 17 studenter får möjlighet att läsa fördjupningskursen Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt. Under perioden november till mars kommer de att tillbringa tre dagar i veckan på en av organisationerna där de under hand­ledning skall ge juridisk rådgivning och rätts­information samt arbeta med rättspolitik. Resterande två dagar ägnas åt seminarier i välfärdsrätt på Juridiska institutionen. För mer info, se: www.law.gu.se/rattspraktik

FEMJUR I september fick Handelshögskolan en ny förening – Feministiska juriststudenter (FemJur). I oktober blev även FemJur handelskårens nyaste tillskott. Vi på FemJur vill verka för att norm­kritik, genus­ perspektiv och fokus på jämställdhet ska ha en självklar roll inom utbildningen såväl som i arbets­livet. Vi hoppas att ni vill hjälpa oss att nå detta mål. Alla juriststudenter är välkomna att bli medlemmar, delta på våra möten och planera våra kommande event, före­läsningar och debatter. Våra arrangemang är öppna för alla – såväl handelsstudenter som andra intresserade.Tillsammans kan vi göra mycket för att bredda perspektiv och påverka utbildningen. Vi hoppas att ni vill vara en del av detta. Gilla oss på Facebook för mer information: facebook.com/femjur.goteborg Vi finns även på Instagram och Twitter: @femjurgbg Varmt välkomna! /FemJur

32


Å HANDELS ELSA Åk med till Bryssel eller varför inte läsa en kurs i Legal English? Följ ELSA Göteborg på Facebook och håll dig uppdaterad om spännande seminarier och studiebesök

FÖRHANDLINGSSPEL Värre än att i vanlig ordning komma till tentasalen inför en lång, tung och avgörande tenta, kan väl alla enas om skulle vara att komma dit oförberedd. Hur är det då med förhandlingar? Krystat, säger ni, men likväl en relevant tanke, för det är ju ingen hemlighet att vi jurister i de flesta framtida yrkesroller kommer att behöva ta strid muntligen, vare sig det är i rättssalen eller över förhand­lingsbordet. Så låt oss räkna: förhandlingsspel under GJM och ... rättegångsspel på T4. That’s it. Så mycket övning är utsatt under vår utbildning inför något som för många blir avgörande i yrkeslivet. Och så, när slaget ser ut att vara förlorat, uppenbarar sig räddningen – Juriststudenternas förhandlingsspel. Initiativet drog igång under vårterminen 2014 och förhandlingar har sedan dess hållits vid flera tillfällen, där lärare på institutionen, Advokatfirman Lindahl och advokat Björn Hurtig medverkat. Spelen bygger på ett enkelt upplägg: jurister skriver ett case som två studentlag sedan får förhandla kring. Case-­författarna utvärderar därefter förhandlingen med fokus på taktiskt upplägg och retorik och öppnar upp för frågor från både förhandlande och publik. Förhandlingsspelen är inte bara ett formidabelt forum för övning förutan kniven mot strupen, man får även omedelbar feedback av engagerade och erfarna jurister. Spelen löper på även till våren och man kan alltid komma som åskådare och insupa lärdomar. För att vara med och förhandla, skicka en intresseanmälan med namn och den termin du kommer att gå till våren (och om du har ett lag klart, namnet på lagkamraterna) till forhandling@juridiskaforeningen.se.

33


Hemma hos Hemnet Med över två miljoner unika besökare varje vecka är Hemnet Sveriges största marknad för såväl bostadsförsäljning som bostadsporr. Ett stenkast från Stureplan i Stockholm möter vi VD Mats Brandt och pressansvarige Staffan Tell på Hemnets huvudkontor. I en Howardsoffa med Manhattanmönstrade Svenskt Tenn-kuddar pratar vi bostadspriser, homestyling och hur Hemnet blev den största marknadsplatsen för bostadsannonser. TEXT: FANNY SCHÖNENBERG, SOFIA SPARRINGS FOTO: PÄR ALSTER

Mats Brandt tillträdde för bara några månader sedan och är ny på Hemnet. Men VD-rollen är han van vid. Han har tidigare varit VD för bland annat Live Nation Entertainment i Asien och för Ticnet.

utveckling, var därför intressant. Dessutom är det ett företag som engagerar. Hemnets starka varumärke skapar unika möjlig­heter till nya affärer. Jag har bott utomlands i ett par år, vilket har gett ett helt annat perspektiv. Även om Hemnet rör en helt svensk affär ­­jobbar vi ändå i teknikens värld där det råder en global konkurrens. Det kan ju finnas en konkurrent från Kina här om 18 månader. Det går så fort. Sedan tar det tid att bygga ett varumärke och etablera sig men ur ett rent teknologiperspektiv kan det gå oerhört fort.

Mats, hur började din karriär? – Jag pluggade på Handelshögskolan i Stockholm. Sedan fick jag ett stipendium och jobbade en sommar på SEB i New York i den Amerikanska handelskammaren. Efter examen fortsatte jag jobba på SEB, bland annat inom valutahandel. Därefter jobbade jag utomlands för Tetrapak under ett antal år. Under 1999, då den första stora IT-vågen kom, jobbade jag med mobil marknadsföring inom e-handel. Då jobbade vi faktiskt med appar trots att vi inte hade någon aning om att det var appar vi jobbade med. Därifrån gick jag mer åt startup-bolag.

Är det nätverkande eller ett saftigt CV som har tagit dig dit du är? – Jag tror att det har varit väldigt annorlunda för mig mot hur det ser ut idag. Idag är det nästan svårt att inte vara med i ett nätverk. Det är en slump att jag arbetar på just det här bolaget. Jag blev kontaktad av en rekryteringsfirma. Det var inget som jag aktivt sökte eller hade tänkt när jag kom tillbaka från Hongkong för ett år sedan. Men ganska snabbt kände jag att det stämde med vad jag ville göra. Jag tror att alla människor har

Hur kommer det sig att du började jobba på Hemnet? – Jag har jobbat drygt 13 år i den digitala världen och Hemnet, där ungefär 40 procent av bolaget jobbar med digital

34


saker som flyger förbi en, man väljer bara vad man agerar på. För mig har det alltid funnits tre segment som tilltalar rent yrkesmässigt. För det första är det att jobba digitalt, tekniken i sig är spännande men framförallt händer det mycket och man måste stå på tå. Det andra är det entreprenöriella, att alltid få pröva nya vägar. Det är inte bara att man förbättrar vissa saker utan man får skapa något nytt. Den tredje biten har varit det internationella inslaget. Hemnet är en hemsida för förmedling av bostäder, men det är få som söker sig till sidan för att faktiskt köpa något. Många går istället in på Hemnet för att söka inspiration. Vad tror ni det beror på? Mats: – Det finns alltid en risk att general­isera för mycket men i Sverige är vi väldigt hemcentrerade. Och det kanske inte är så konstigt. Om man tittar utanför här vill man ju hellre hålla sig på insidan, säger Mats och pekar ut mot ett regnigt Stockholm. Visst är hemmet viktigt även i varmare klimat men här vill man också gärna visa upp sig själv genom att visa upp sitt hem. Det är kulturellt. Hur ser ni på Homestyling-kulturen och Hemnets roll i den? Staffan: – Vi ligger på 2 miljoner besök i veckan och många är där för att söka inspiration. Det märker ju såklart mäklarna. Och det intresset har i sin tur format hur mäklarna presenterar bostads­annonserna. Det har blivit viktigare med inspirerade bilder. Det är säkerligen så att Hemnet har öppnat upp hemmet. Samtidigt kan man dra en parallell med Tyskland, för att visa att Sverige är speciellt. Om man går in på Hemnets tyska motsvarighet kan man se en exteriörbild och en planlösning, medan vi här visar upp sovrum och allting. Det är öppenheten, transparensen och sökandet efter inspiration som har bidragit till Homestyling-trenden. Tror ni att Hemnet har bidragit till att hemmet blivit mer av ett show room än en fristad? Mats: – Om man tittar på våra mest klickade objekt, som paprikahuset till exempel. Där har ju Hemnet givetvis förstärkt trenden. Hemnet är ett forum för både drömmande och aspiration. Ett annat objekt som har fått många klick är en lägenhet för 58 miljoner. De flesta människor har inte råd att köpa den men det är otroligt många som tittar. Det är en del i drömmandet. Detta har också lett till en varumärkesflytt. Du säljer ett boende, men idag säljer du också en livsstil. Ett boende i en

”Din bostadskarriär är minst lika viktig som din profes­ sionella karriär”

35


”Där kan man verkligen börja prata livsstil. När det står en nybakad ekologisk morotskaka när man kommer in”

och genom en lättillgänglig annonsering ökar ju också möjlig­ heten till att få fler budgivare.

viss stadsdel, i en viss typ av lägenhet. Jag träffade häromveckan en mäklarfirma i Göteborg som inte tar sig an uppdrag där husen är byggda efter 1940. Det skall bara vara lägenheter. Det ska alltså bara vara gamla lägenheter. Där kan man verkligen börja prata livsstil. När det står en nybakad ekologisk morotskaka när man kommer in. Varför är homestyling så viktigt? Mats: – Det är egentligen inte så konstigt. Rent krasst är det få beslut som är viktigare än när det kommer till ditt boende och då blir även små detaljer viktiga. Man kan till och med argumentera för att din bostads­karriär är minst lika viktig som din professionella karriär. Oavsett om man är ointresserad av pengar: hamnar du rätt så har du ju fått det boende du vill ha.

Kan det vara så att Hemnet haft ett finger med i spelet om bostadspriserna? Mats: – Man kan make the case both ways. Visst kan man svara Ja, med argumentet att fler klick på annonsen generar högre priser. Man kan också svara Nej, och då blir argumentet istället att Hemnet ökar konkurrensen. På hemsidan syns ju alla andra 21 kvadratmeter stor lägenheter, en faktor som skulle kunna pressa ner lägenhet för två miljoner priserna. Samtidigt måste man se till andra saker i Stockholm – Flopp som påverk­ar; ränteläget, skatteeffekter, det låga RUT-avdrag – Flipp utbudet osv. Kollektivt boende – Flipp Paprikahuset – Flipp Finns det verkligen något samband mellan en

FLIPP ELLER FLOPP

väldigt klickad annons och ett högt pris? Eller surfar folk mest in och drömmer? Mats: – Naturligt sett så dras ju priset upp desto fler som är intres­serade, men det gäller ju för allting. Staffan: – Den feedback vi får av mäklarna är att priserna givetvis

21 kvm, centrala Stockholm, 2 miljoner. Det råder inget tvivel om att priserna på bostäder skjuter i höjden och har gjort det under flera år. Priset per kvadratmeter för bostadsrätter har i Sverige ökat med över 250 % de senaste 10 åren enligt mäklarstatistik.se. Man hör ofta att försäljnings­priset kan öka med tiotusentals kronor om man homestylar vid försäljning

36


Har ni en anställd jurist? Mats: – Nej men vi arbetar med externa jurister, främst när det kommer till avtalsfrågor och kundrelationer. Staffan: – Med 200 000 annonser som snurrar samtidigt blir det många relationer. Sedan finns det mycket information kopplade till personer på hemsidan. Det skapar juridiska frågeställningar.

”Det får inte bli en kvällstidning på nätet där bostadsannonser blandas med Dogge Doggelitos nya bok” dras upp genom budgivning. Sannolikheten för budgivning ökar om fler ser objektet. Det finns studier som säger att varje budgivare i snitt höjer slutpriset med 90 000 och då är det ju klart att de flesta säljare vill ha det bästa skyltfönstret för att öka sina chanser att få fler budgivare. Men samtidigt finns det ingen korrelation med priset och antal klick för ett objekt som får 500 000 views. Priset blir ju inte astronomiskt.

Vad händer med bilderna på mitt hem efter att jag sålt det? Staffan: – Vissa bilder tas bort på en gång medan andra används i inspirationssyfte, men x antal dagar efter försäljningen för­svinner bilderna från siten.

Hemnet har bara annonser från fastighetsmäklare och inte från privatpersoner, finns det någon anledning till det? I rummet som, inte av en slump, är inrett i Hemnets färger vitt Mats: och grönt går det knappt att ställa en fråga där svaret inte – Ja, vi vill vara förknippade med kvalitet och trygghet. Enligt glider in på temat styling och inspiration. Företaget har redan marknadsundersökningar tycker våra kunder att det går att lita tagit över marknaden för bostadsannonser. De har mycket. på Hemnet och att förknippar oss med just trygghet. FastighetOch de vill ha mer. sköpet är en komplex affär och idag ses mäklaren som en kvalitetssäkring. Andra annonseringsplatser har stora problem Strävar ni efter att inte bara vara en sajt för hemförsäljning Laut pratem volorero core, esto dero med just trovärdigheten. Det är inte sällan utan också börja konkurrera med man läser om inredningsmagasin? ”Blocket-bedragarna” i tidningen. Mats: Antal anställda: 47 Vi har också ett intresse av att annon– Vi vill absolut bredda oss. Det ena Funnits sedan: 1998 serna ska se professionella ut. Det visuella utesluter ju inte det andra, snarare tvärtom Ägs av: Mäklarsamfundet, är jätteviktigt eftersom många söker sig till – det ena föder det andra. Men vi får se till Fastighetsmäklarförbundet, Hemnet för att leta inspiration och ett gäng så att vi inte tappar bort oss. Det får inte bli Fastighetsbyrån och suddiga bilder tagna med mobilkameran är en kvällstidning på nätet där Svensk Fastighetsförmedling ju inte så inspirerande. bostadsannonser blandas med Aktuella med: Men vi vill också att köparen och säljaren Dogge Doggelitos nya bok. Ny appar för iOS och Android ska vara så nöjda som möjligt och får alltså

HEMNET

anpassa oss efter deras intressen. Hittills visar inte marknaden några som helst tecken på att våra slutkunder skulle vilja göra affären på annat sätt än genom mäklare. Sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden.

Men ett inslag à la ”Fem stylingtips som höjer priset på din lägenhet” skulle ni vilja bli förknippade med? Staffan: – Vi har redan börjat med artiklar av det slaget. Det är betydligt lägre besöksantal på dem i jämförelse med bostads­ annonserna men med totalt 2 miljoner besökare i veckan är det ändå en av de största inspirationssidorna om man sätter det i relation till andra medier. Mats: – I vår nya app har vi dessutom försökt ta det klassiska magasinet och göra det digitalt. Det är känslan av att bläddra, trots att man läser i sin iPad, som vi vill ha.

Skulle ni kunna tänka er att låta säljare lägga upp en annons tillsammans med en jurist istället? Mats: – Inte just nu, men vi har fokus på vad slutkunden vill. Om denne om några år vill köpa bostäder på det sättet vore det osmart av oss att inte ta in det. Men just nu finns det inga indikationer på att det skulle vara en vettig grej för oss att göra. Även om Hemnet i dagsläget inte kan tänka sig att jurister som kunder, är inte samarbetet med jurister ett obefintligt inslag i deras verksamhet.

37

Drygt 40 procent av Hemnets besökare är inte på jakt efter bostad. Men frågan är om 800 000 personer i veckan går in bara för att inspireras? Hade bostadsporren varit lika lock­ ande om man inte visste att det bodde någon där på riktigt? Sidan har inte bara öppnat dörrarna för bostadsmarknaden. Tack vare Hemnet står nu dörren på vid gavel till din granne, kommunens rikaste, din chef och ditt ex. Välkommen in.


Vem på institutionen vill du dela godispåse med? 1

”Där jag kommer ifrån äter man inte smågodis. Istället äter man cornetti, en något brödigare variant av en croissant. Efter empiriska undersökningar har jag kommit fram till att Göteborgs bästa finns på Nöller Espressobar i Haga. Helst ska de avnjutas med cappucino men jag köpte inte med någon eftersom jag vägrar att dricka ur en pappmugg.”

”Jag har valt sillar eftersom ’di e gött å meta’ som Torbjörn sa. Meta passar mig. Det är också finurligt att ”salta” är både ett verb och ett adjektiv i ’Här ska vi salta sillar’ som Åke från Åstol sa. Kolla gärna in Åke på Youtube”

3

2

”Om man tittar i min godispåse ser man att jag inte KAN välja. Det finns så mycket gott (läs: tyvärr) man kan stoppa i sig i godisväg. Jag gillar att köpa några bitar som är rent äckliga (läs: violkarameller) för att man ska påminnas om att allt är inte gott. Det gäller att njuta av de bitar som är goda. Nästan som livet själv”

4 “Gräddkola plockar jag alltid, det är en favorit. När jag köper godis till mina barn brukar jag alltid lägga i en eller ett par gräddkolabitar i deras påsar så att de kan bjuda mig på godis (vi kallar det för pappa-skatt!), då blir både de och jag glada”

1. Filippo Valguarnera 2. Erik Björling 3. Ylva Benson 4. Torbjörn Odlöw

38


TACK TILL

Pär Alster Andreas Oscarsson Anton Ahlström Lovisa Hänninger

VILL DU VARA MED OCH GÖRA RÄTTSTRYCKET? maila rattstrycket@juridiskaforeningen.se

39


Hus i Helvete - 2014  
Hus i Helvete - 2014  
Advertisement