Page 1

Rationel Vinduer - Inspiration vinduer og døre, marts 2012

Hjem med gode energier

INSPIRATION VINDUER & DØRE


Velkommen til inspiration. Til Information. Til gavn og glæde. Er du en af de mange, der står med et vindueskatalog i hånden for første gang, skal du vide: Vinduer er ikke, hvad de har været! I dag kan du forvente dig langt mere af dine vinduer, end du kan forestille dig. De har meget mere at byde på end blot at være et bygningselement, man kan kigge ud og ind ad, og som skaffer lys og frisk luft ind i boligen. Forskning og udvikling i energi og vinduer har betydet, at vinduer i dag er et af de allervigtigste byggeelementer i boligen, når det handler om energibesparelser. Både når det gælder nybyggeri og renovering. Sammen med nye indbygningsmetoder isolerer lavenergivinduer bedre end nogensinde. Rent faktisk kan Rationels vinduer være med til at bidrage til boligens økonomi, ved at tilføre mere varme end der sættes til gennem vinduerne. Besparelser er ikke det eneste, du kan forvente af nutidens vinduer. I dag arbejder vi med lyset som et af de væsentligste parametre for menneskers trivsel, når vi udvikler vores vinduer, fordi lys, uanset om det er dagslys, sollys eller himmellys, skaber de bedste betingelser for et bedre indeklima og et bedre humør hos alle indenfor. For mennesker, der trives og befinder sig godt i deres omgivelser føler større overskud og glæde. Uanset om de er hjemme, på arbejde, i daginstitutionen, eller i skolen. Derfor handler det i sidste ende om, at vores vinduer og døre er udviklet, designet og produceret til at skabe de bedste betingelser for god energi i de hjem eller bygninger, de bliver monteret i. Vi håber, dette katalog kaster lys over området. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Eller få rådgivning hos vores mange forhandlere, der står klar med professionelle svar. Du er også velkommen til at gå mere i dybden på rationel.dk. God læselyst og god fornøjelse.


Købsforløbet

4- 5

5 vigtige ting når du køber vinduer og døre

6 -9

Spørgsmål & Svar om arkitektur

10 - 11

Vælg det rigtige vindue til dit hus

12 - 15

PRODUKTSERIER: Rationel AURAPLUS

16 - 19

AURA

20 - 23

ALDUS

24 - 27

DOMUS

28 - 31

PATUS+

32 - 35

PATUS

36 - 39

Klar besked om ruder

40 - 45

Spørgsmål & Svar om dagslys

46 - 47

Spørgsmål & Svar om energirenovering

48 - 49

Energirigtige vinduer

50 - 51

Spørgsmål & Svar om indeklima

52 - 53

Spørgsmål & Svar om sikkerhed

54 - 55

Vinduer med indbygget sikkerhed

56 - 57

Vælg farver

58 - 59

Specialløsninger

60 - 61

Certificeringer, mærker og garantier

62 - 63

Bæredygtighed

64 - 65

Spørgsmål & Svar til slutkunden

66 - 67

rationel.dk

68 - 69

PrisBeregner

70-7 1

Åbne og- /lukkefunktioner

72 - 73

Døroversigt og cylindermålskema

74 - 79

Tilbehør

80 - 81

Snittegninger alle produkter

82 - 97

Rationel salgs- og leveringsbetingelser

FAKTA INDHOLDSFORTEGNELSE

INDHOLDSFORTEGNELSE

98

3


Hjem med gode energier

RationelS uDStillingeR og FoRhanDleRe Køb dine vinduer og døre, loKAlT over Hele lAndeT Hos Rationel sælger vi vores vinduer og døre gennem mere end 400 forhandlere over hele landet. Hos Rationel ved vi, hvor vigtigt det er at se og prøve vinduerne og dørene, inden du køber dem. Derfor har vi udstillinger hos en del af forhandlerne. Disse udstillinger indeholder et

repræsentativt udsnit af Rationels brede produktsortiment. Udstillingerne er spredt over hele landet, og afstanden er højst 25 km til din nærmeste Rationel forhandler med en udstilling. Find din nærmeste Rationel forhandler på rationel.dk, her finder du også adresser og kørselsvejledninger.

1. indTAST PoSTnuMMer

2. FÅ en overSigT over Alle ForHAndlere i oMrÅdeT

3. KliK og FÅ deTAlJereT inForMATion

FAKTA Rationel er landsdækkende. Du skal højst køre 25 km. til den nærmeste vinduesog dørudstilling

4


FRA NU TIL DU HAR NYE VINDUER I DIT HJEM Nu ved vi i sagens natur ikke, hvor langt du er i overvejelserne om nye vinduer og/eller døre. Men her har vi kort beskrevet hvilket forløb, du typisk skal igennem. Du er velkommen til at hoppe ind, (cirka) der hvor du befinder dig i processen. 1. INDHENT VIDEN Dan dig først et overblik over mulighederne og hent inspiration. Det åbner for nye idéer og giver det bedste grundlag at vælge ud fra. På rationel.dk kan du finde de vinduer, der passer stilmæssigt til dit hus. Du kan indsætte et billede af huset i VinduesDesigneren og se, hvordan det forandrer sig med vores forskellige vinduer og døre. Print din foretrukne løsning ud, og tag den med til en af vores forhandlere.

FAKTA KØBSFORLØBET

KØBSFORLØBET

2. FÅ DEN RETTE HJÆLP Få overblik over dit budget og hvem, der skal hjælpe dig. Det er en god idé at alliere sig med både en arkitekt og en tømrermester ved større projekter. Mindre udskiftninger kan måske klares af en tømrer, eller eventuelt af dig selv. Kender du ikke selv en håndværker, kan du spørge hos vores forhandlere.

3. HAV FORUDSÆTNINGERNE PÅ PLADS Sørg for, at du ved nøjagtig hvilket resultat, du ønsker, så forventninger, muligheder, budget og tidsplan kan gå op for alle involverede.

4. TAG STILLING TIL ALLE FACETTER Få overblik også over detaljerne: Typen af vindue/dør. Åbne-/lukkefunktioner. Hvilke greb ønsker du? Hvilke hængsler? Har du behov for særlige ruder f.eks. støjdæmpende, solafskærmende etc. Ekstra sikring med SikkerhedsPakker? Farvevalg. Kom igennem det hele på rationel.dk eller med hjælp fra vores forhandlere.

5. SE VINDUERNE LIVE Tjek på rationel.dk, hvor du finder den nærmeste af vores 190 udstillinger, så du kan se og prøve vinduerne og dørene. Det gør en stor forskel, at kunne mærke hvordan de åbner, lukker og føles. Hvor let en dør glider i, og hvor robust den optræder.

6. FÅ KOMPETENT RÅDGIVNING Hos mange af vores forhandlere kan du møde Rationels VinduesSpecialister. Det er personale, der er specielt uddannet på vores vinduesskole, og de kan give dig en professionel rådgivning. Har du valgt en håndværker, så tag ham eller hende med når tilbuddet skal indhentes.

7. TILBUDSGIVNING Når du har valgt din løsning, beder tømmerhandlen eller byggemarkedet dernæst Rationel om et tilbud, som vi udregner hurtigst muligt. Accepterer du tilbuddet, vil vi producere og levere efter aftale til den givne adresse. Er det en tømrer, der står for monteringen, vil det normalt være denne, der styrer tilbudsfasen. En god måde at starte på er at bruge vores PrisBeregner på rationel.dk til at udarbejde et prisoverslag, du kan tage med ned til tømmerhandlen eller byggemarkedet.

8. MONTERING Er det dig selv, der står for monteringen, kan du se montagefilm og få råd og vejledning under ’Professionelle’ på rationel.dk, og du kan naturligvis også hente kyndig rådgivning hos vores forhandlere. Har du fagfolk på, kan du overlade den sidste etape af dit vindueskøb til dem og blot se frem til alle de fordele, du får glæde af med nye lavenergivinduer i dit hjem.

5


Hjem med gode energier

VÆRD AT VIDE OM VORES VINDUER 6


De fleste, der skal til at købe vinduer og døre, synes, der er meget at tage stilling til, før der kan vælges. netop fordi mulighederne er mange, og sortimentet er større og mere detaljeret end nogensinde. her er en oversigt over 5 ting, som vi mener, er vigtige at være opmærksom på, så du får størst glæde af dine nye vinduer og døre.

FAKTA VinDueR

5 Vigtige ting nåR Du KØBeR VinDueR og DØRe

1. GÅ EFTER KvALITET Dine kommende vinduer og døre skal holde i mange år! Det gør de kun, hvis kvaliteten er i orden, og hvis de behandles ordentligt. Udgifterne til elementerne og håndværkertimer skal ses i lyset af, om du skal skifte dem igen om få år eller om mange år. Vi leverer kvalitetsvinduer og -døre i solid konstruktion, der kan og skal holde i mange år. Vinduer og døre fra Rationel er lavet i træ eller i træ med en udvendig beklædning af aluminium. Træet er af fineste fyrretræ, fra FSC certificeret skovdrift, med kernetræ på de synlige overflader, og en flot finish hvor samlinger og glaslister slutter pænt og perfekt. Alle vores produkter har fået en miljøvenlig impræg-nering og er testede og CE-mærkede.

vigtige ting når du køber vinduer og døre

2. vÆLG DET RETTE vINDuE TIL STILEN Et hus med vinduer, der ikke passer til stilen, er som regel ikke et harmonisk hus at se på. Hverken udefra eller indefra. For at få et resultat der passer til dit hjem, så tag et kritisk blik på de vinduer, du har nu. Er det de originale vinduer? Eller har forrige ejere skiftet til anden stil? Nu har du i alle tilfælde chancen for at få de nye vinduer til at harmonere. Både med husets udseende, og med jeres behov og væremåde. Skal vinduerne åbne indad, udad, være højrevendt, venstrevendt eller fungere som brand-åbning? Mulighederne er mange, når du vælger vinduer hos Rationel. Så vurdér dine behov og find en løsning, der passer boligen og dens beboere perfekt. Vi har vinduer og døre designet til stort set enhver byggestil og arkitektur. Du kan se det hele her, besøge dit byggemarked eller gå ind på rationel.dk.

7


Hjem med gode energier 5. VINDUER MED INDBYGGET 3. FÅ BEDRE INDEKLIMA SIKKERHED MED I KØBET Solens gratis varme bliver udnyttet bedst muligt Ingen ønsker sig ubudne gæster, uanset hvordan med de nye energibesparende og –bidragende vin- de kommer ind. Rationels vinduer og døre er godt duer. Udgifterne til varme nedsættes betragteligt, sikret mod indbrud, allerede fra fabrikkens hånd, og og du gør dermed både din egen økonomi og miljøet er ekstra svære at bryde ind ad. en tjeneste. Dine vinduer og døre er også et væ- Men bor du i særligt udsatte egne af landet, isolesentligt element, når vi taler om indeklimaet i hjem- rede områder eller f.eks. i stueplan i byen, er der met. Træk og kuldenedfald fra vinduerne er en saga mulighed for at gøre det endnu mere vanskeligt og blot. Nu kan du møblere helt hen til vinduerne og tidskrævende for indbrudstyve. Du kan læse om Rationels SikkerhedsPakker her i nyde udsigten fra første parket. Nye vinduer er også tætte vinduer, og med dét føl- kataloget, og spørge hos en af vores forhandlere ger behovet for gode udluftningsvaner. Har vinduet om de vinduer og døre, du vælger, kan leveres med indbygget ventil, er det nemt for dig at styre indta- denne ekstra indbyggede sikkerhed. get af frisk luft. Spørg efter det, når du taler med vores forhandlere. 4. VEDLIGEHOLDELSE FORLÆNGER LEVETIDEN Et vindue kan sagtens holde helt op til 40 år, men det kræver, at man løbende sørger for at pleje og vedligeholde det. Alle vinduer skal have en grundig rengøring mindst én gang om året. På trævinduer skal du holde øje med revnedannelser i den udvendige overfladebehandling. Det gælder især syd- og vestvendte facader, karnappartier o.lign, hvor solens UVstråler er hårde ved træværk af alle slags. Også huse uden udhæng er udsatte. For at undgå at fugten kommer ind, skal vinduerne derfor gås efter en gang om året med en pensel for at foretage udbedringer af overfladen de steder, hvor det er tiltrængt. Vores træ/alu produkter kræver kun ganske lidt vedligehold og pleje. Du bør vaske den udvendige del af vinduet et par gange om året. Ud over almindelig rengøring behøver du ikke at vedligeholde den indvendige del af vinduet. I vores brugervejledning, som du finder på rationel.dk, kan du læse meget mere om, hvordan du sikrer lang levetid på dine nye vinduer og døre fra Rationel.

8

Du kan altid få professionel vejledning hos dit lokale byggemarked eller tømmerhandel.


FAKTA VinDueR

5 Vigtige ting nåR Du KØBeR VinDueR og DØRe

9


?

& SvAR

Thomas Nørgaard Arkitekt maa Projektchef CCO arkitekter

Vi har spurgt en række eksperter om, hvad man som husejer bør forholde sig til og overveje, når man vil udskifte sine vinduer og døre i forhold til energi, lys, arkitektur, indeklima og sikkerhed.

OM ARKITEKTuR Hvad skal man tænke på, når man vælger vinduer og døre udefra? Vær opmærksom på æstetikken og sammenhængen mellem funktion/kvalitet/holdbarhed. Et smukt vindue er slankt og præcist udformet med næse for al den historiske arv og de byggetraditioner og klima, som vi har tilpasset vores vinduer efter. Den nyeste vinduesteknologi muliggør anvendelse af varierede vinduesformater med smalle karme og sprosser – dette gør vinduet til bygningens vigtigste æstetiske og energimæssige bygningsdel. Hvad skal man være opmærksom på, når man vælger vinduer og døre indefra? Igen hav øje for det æstetiske – og på funktion/kvalitet og energi/ indeklima performance. Et smukt vindue indefra er et vindue, der lukker maksimalt dagslys ind på et minimum vinduesmål – altså slanke profiler. Et elegant vindue bryder lyset smukt i sin karmløsning – et smukt vindue åbner for udsigten og har godt designede greb og tilbehør f.eks. integreret motor og komfortafskærmning mv. Et godt vindue har en god energi-balance og har gode karm/ramme temperaturer – så der ikke opstår dug og mug på vinduet. Et godt vindue er kvalitet, der kan holde i mindst 40 år! Det kan man dog ikke forvente af ruden. Hvordan finder man ud af, hvilket vindue man skal vælge? Tingene skal hænge sammen: Performance og æstetik skal være i økonomisk balance i projektet. Det er vigtig at vælge rigtigt, så brug god tid og lad dig f.eks. inspirere af andre løsninger, som matcher din egen boligtype. Der findes forskellige hjemmesider, som rådgver om god boligskik. Og man kan altid rådføre sig med en arkitekt. Er det rigtigt, at huse stiger i værdi, hvis man får sat de rette vinduer i? For mange vil en bygnings energimærkning i fremtiden have stor betydning for valg og måske også beskatningen af din bolig. Men som arkitekt vil jeg mene, at æstetik og vedligehold er den daglige glæde og kvalitet, som i sidste ende udgør den største værdi.

10


ARKITEKTuR

Hvad betyder det for husets udse- Skal man holde sig strengt arkiende med forkerte vinduer? tektonisk til matchende vinduer til Skønhed ligger i detaljen, og hvert element gør den byggestilen? samlede helhed. Og det gør sig især gældende for Det behøver man absolut ikke altid. Jeg mener at vinduer og døre, som er de eneste bygningskompo- det afhænger af sammenhængen. Så længe man nenter, der både opleves aktivt ude og indefra. Vær har det æstetiske udtryk i fokus, skal man efter omhyggelig og brug tid på research omkring dine min og vores tegnestues mening aldrig vinduer, de skal jo holde mange år frem i tiden. blive alt for sentimental!

”Et smukt vindue er slankt og præcist udformet med næse for al den historiske arv...”

11


Hjem med gode energier

det perfekte vindue skaL passe til huset og til jer 12


VÆlg Det Rigtige VinDue til Dit huS

hvad enten du skal bygge nyt eller renovere, og uanset om det er i moderne eller klassisk stil, kan du finde vinduer og døre, der passer til din bolig, hos Rationel. Vi har udviklet og produceret vinduer og døre siden 1954. i dag dækker vores produktprogram stort set alle tænkelige behov og arkitektoniske byggestile. Vi tilbyder produktserier i træ og træ/alu i højeste kvalitet med mange praktiske funktioner, der alle er et energirigtigt valg for dig og din bolig. På de følgende sider præsenterer vi vores produktserier og giver et hurtigt overblik over, hvilke der vil være det mest harmoniske valg til f.eks. din bolig.

Rationel AuRAPLuS® er prisvindende vinduer og døre i fingerskarret træ med en udvendig aluminiumsbeklædning. Slankt designet, og med optimalt lysindfald. Rationel AURAPLUS er udviklet til moderne lavenergi- og passivhusbyggeri. AuRA® er prisvindende vinduer og døre i fingerskarret træ. Slankt designet, og med optimalt lysindfald. AURA er udviklet til moderne lavenergi- og passivhusbyggeri.

ALDuS® lavenergivinduer og -døre i fingerskarret træ med en udvendig aluminiumsprofil. ALDUS kræver et minimum af vedligeholdelse, og egner sig til såvel nybyggeri som renovering af parcelhuse, typehuse og rækkehuse.

DOMuS® lavenergivinduer og døre i fingerskarret træ til moderne byggeri og renovering af parcelhuse, typehuse og rækkehuse. Med enkle profiler og nemme at sammenbygge. Meget velegnede til udestuer og karnapper.

PATuS® lavenergivinduer og døre i fingerskarret træ til klassiske huse og meget velegnede til udskiftning af vinduer og døre i ældre byggeri. Eller til nybyggeri, hvis du ønsker et klassisk udtryk.

PATuS+® lavenergivinduer og døre i fingerskarret træ med en udvendig aluminiumsprofil. PATUS+ er stort set identisk med PATUS. Forskellen består i aluminiumsprofilen, der giver ekstra beskyttelse mod klimaet og sikrer minimal vedligeholdelse.

13


Hjem med gode energier

14

LANDHuS Fra ca.1700 frem til ca. 1950

NYKLASSICISTISK Fra starten af 1920 til midt i 1930

KLASSISK HISTORISK vILLA Fra før 1800-tallet til ca. 1920

FuNKISvILLAEN/buNGALOW Fra sidst i 1920 til midt i 1940

bEDRE bYGGESKIK Fra starten af 1920 til midt i 1930

DEN DANSKE FuNKTIONELLE vILLA Fra ca. 1930 til ca. 1960


STATSLÅNSHuSET Fra midten af 1940 til midten af 1960

RÆKKEHuSE Fra 1960 og fremefter

TYPEHuSET Fra midten af 1960 til midten af 1980

DEN MODERNISTISKE vILLA Fra midten af 1960 til ca. 1990

MuRERMESTERvILLA 50’ERNE Fra før 1950 til ca. 1960

PARCELHuSET ANNO 2000 Fra 2000 og fremefter

FAKTA VinDueR

VÆlg Det Rigtige VinDue til Dit huS

15


Hjem med gode energier

ET vINDuE, DER vINDER Nu OG I FREMTIDEN Vores nye slankt designede Rationel AURAPLUS-serie udmærker sig på en lang række områder til gavn og glæde for mennesker og miljø. De er energibidragende og yder som minimum + 2,7 kWh/m2 om året ved at lukke mere sollys, og dermed gratis varme, ind og ikke ud. Det betyder langt lavere varmeregning i fyringssæsonen og væsentlige CO2-besparelser for den enkelte familie. Desuden bliver boligens indeklima behageligere og sundere ved, at træk og kuldenedfald minimeres. Rationel AURAPLUS lever op til bygningsreglementet efter 2020. Så både trygheden og den grønne samvittighed styrkes med Rationel AURAPLUS, der i øvrigt vandt Byggeriets Energipris 2010. 16


Rationel AURAPLUS®

Rationel AURAPLUS® er nye og banebrydende vinduer og døre, hvor energi, lysindfald og design går op i en højere enhed. Her kombinerer Rationel fremtidens strenge krav til termisk isolering med bæredygtighed og funktionalitet. Rationel AURAPLUS er særligt velegnet til lavenergi- og passivhusbyggeri.

17


Hjem med gode energier

Vælg et vindue, der på alle måder bidrager til dit hjem Rationel AURAPLUS’ design er slankt, elegant og giver et flot arkitektonisk helhedsindtryk, hvad enten du bygger nyt eller renoverer din bolig. Den smalle konstruktion sørger også for et maksimalt lysindfald i boligen. Træ er det gennemgående materiale med en udvendig påklipset aluminiumsprofil, der sikrer kombinationen af naturligt træ inde og nem vedligeholdelse ude. Rationel AURAPLUS leveres i specialmål uden merpris og som standard med SikkerhedsPakke 1. Du kan læse mere om sikkerhedspakkerne her i kataloget.

18


Rationel AURAPLUS速

19


Hjem med gode energier

Nyd energien fra det naturlige træ med AuRA® Vores nye energibidragende vindue AURA® har alle de samme gode egenskaber som Rationel AURAPLUS, men er et rent trævindue. Derfor kan du kombinere det naturlige udtryk med et fremtidssikret og stilrent design til moderne lavenergibyggeri. AURA bidrager til hjemmet med masser af lysindfald og solvarme, den bedste isolering - og dermed gratis varme, og ikke mindst et sundt indeklima. AURA er særligt velegnet til lavenergi- og passivhusbyggeri.

20


AURA速

21


Trævinduer til fremtidens byggeri AURA® designet er slankt, elegant og giver et flot arkitektonisk helhedsindtryk, hvad enten du bygger nyt eller renoverer din bolig. Den smalle konstruktion sørger også for et maksimalt lysindfald i boligen. Med AURA får du et elegant vindue, som tilmed er FSC certificeret træ fra yderst til inderst. AURA leveres i specialmål uden merpris. Vinduet leveres med SikkerhedsPakke 1 og er dermed også et trygt valg for hjemmet. Læs mere om sikkerhedspakkerne her i kataloget.

22


AURA速

23


Hjem med gode energier

ALDUS er lavenergivinduer og døre i træ/alu, fremstillet i en solid gennemgående trækonstruktion, som påklipses en aluminiumsprofil udvendigt, der skærmer ekstra mod vind og vejr. På den måde får du det naturlige træ indenfor og nem vedligeholdelse udenfor, år efter år. ALDUS er specielt velegnet til moderne boligbyggeri og til renovering af parcelhuse, typehuse og rækkehuse fra de seneste 30-50 år.

24


ALDuS®

et vindue i balance med sig selv de næste mange år

25


Hjem med gode energier

Naturligt træ inden døre og nem vedligeholdelse udendørs ALDUS er velegnet til nybyggeri og til renovering af boliger, hvor man ønsker et moderne facadeudtryk. ALDUS lavenergivinduer og -døre nedsætter energiforbruget i boligen i kraft af sin konstruktion, og den udvendige aluminiumsbeklædning gør ALDUS vedligeholdelsesfri. ALDUS findes i mange forskellige inddelinger og med mange åbne-/lukkefunktioner. De er nemme at sammenbygge og egner sig derfor til komplicerede vinduesløsninger som udestuer, vinterhaver, karnapper osv. Specialmål er uden merpris.

26


ALDUS速

27


Hjem med gode energier

Det naturlige vindue med moderne udtryk DOMUS vinduer og døre er fremstillet i en solid gennemgående trækonstruktion, til dig der ønsker træ både indvendigt og udvendigt. DOMUS er i sit design specielt velegnet til moderne boligbyggeri og til renovering af parcelhuse, typehuse og rækkehuse fra de seneste 30-50 år.

28


DOMUS速

ALDUS速 VINDUER

29


Hjem med gode energier

Trævinduer til renovering og nybyggeri i moderne byggestil DOMUS er lavenergivinduer og -døre, der nedsætter energiforbruget via konstruktion og design. DOMUS findes i mange forskellige inddelinger og med mange åbne-/lukkefunktioner. De er nemme at sammenbygge og egner sig derfor til komplicerede vinduesløsninger såsom udestuer, vinterhaver, karnapper osv. Specialmål er uden merpris.

30


DOMUS速

ALDUS速 VINDUER

31


Hjem med gode energier

Det klassiske vindue der ikke kræver den store omsorg

PATUS+ er fremstillet i en solid trækonstruktion med et aluminiumsprofil, der er påklipset den udvendige side, som gør vinduet særdeles modstandsdygtigt. Dermed får du det naturlige træ indenfor og en nem vedligeholdelse udenfor. PATUS+ er specielt velegnet til renovering af ældre boliger. Men også ideel til nybyggeri, hvis du ønsker et klassisk facadeudtryk.

32


PATUS+速

33


Hjem med gode energier

Træ/alu vinduer til renovering og nybyggeri i klassisk byggestil PATUS+ lavenergivinduer fås som Bondehusvinduer og Dannebrogsvinduer. Begge typer fås sprosseopdelte i flere varianter. Terrasse- og facadedøre med glas og fyldninger i aluminium er også en del af sortimentet. De er nemme at sammenbygge og egner sig derfor til komplicerede vinduesløsninger såsom udestuer, vinterhaver, karnapper osv. Specialmål er uden merpris.

34


PATUS+速

35


Hjem med gode energier

Det klassiske vindue i naturens egne materialer både udvendig og indvendig

I dag er det også muligt for ældre og klassiske boliger at få glæde af fordelene ved energirigtige vinduer, når der skal renoveres. Vores serie PATUS er træ fra yderst til inderst, med smalle, ikke gennemgående sprosser. Også et oplagt valg til nybyggeri, hvor man ønsker et klassisk udtryk.

36


PATUS速

37


Hjem med gode energier

Trævinduer til renovering og nybyggeri i klassisk byggestil PATUS lavenergivinduer fås som Bondehusvinduer og Dannebrogsvinduer. Begge typer fås sprosseopdelte i flere varianter. Terrasse- og facadedøre med glas og træfyldninger er også en del af sortimentet. De er nemme at sammenbygge og egner sig derfor til komplicerede vinduesløsninger. Specialmål er uden merpris.

38


PATUS速

39


Hjem med gode energier

RUDE Klar besked om

Ruder har de primære funktioner, at de skal holde på varmen, sørge for udsigt og lysindfald. Men derudover kan de opfylde mange andre ting, der er værd at overveje behovet for. Rationel ruder kan både skærme mod solen, være støjreducerende, indbrudshæmmende og energibesparende. Disse egenskaber kan oven i købet ofte kombineres, så flere funktioner bliver opfyldt i en og samme rude. Tænk over, om dine nye vinduer skal være med særlige egenskaber.

40


FAKTA RUDER

VÆLg DEN RIgTIgE RUDE TIL DIT HJEm

DER 41


Hjem med gode energier

RUNDT om RATIoNELS RUDER

Rationel ENERgY Energiruder reducerer varmetabet og mindsker Belægningen er neutral og sørger for maksimalt kuldenedfaldet og varmeregningen. Mellemrum- indfald af sollys, der tilfører gratis varme til rummet mellem glassene er fyldt med luftarten argon, met. Rationel ENERGY ruder giver et behageligt, som sikrer en bedre isoleringsevne. Det inderste lyst indemiljø, og farvegengivelsen er så neutral, glaslag er forsynet med en tynd metalbelægning, som det er teknisk muligt. der reflekterer varmen tilbage til rummet.

Rationel SECURE Ruden er ofte den nemmeste vej ind ved et ind- værk og tid at slå i stykker. Rationel SECURE brud. Især hvor tyvene kan arbejde uforstyrret, og ruden er testet og mærket efter en række nationale hvor lyden af glas der smadres ikke vækker op- og europæiske standarder. sigt. Her kan lamineret glas være en fordel. På Læs mere om Rationels sikkerhedsprogram til grund af dets sejhed kræver det omfattende hær- vinduer og døre her i kataloget.

Rationel SAFETY SAFETY ruden kan være forsynet med hærdet glas, lamineret glas eller en kombination af begge. Sikkerhedsglas mindsker risikoen for personskade, hvis uheldet er ude, og man falder ind i ruden. Når hærdet glas knuses, falder det ud af rammen og splintres til små, ufarlige stumper. Er glasset lami-

42

neret, hænger ruden stadig sammen efter et eventuelt brud. Ens for begge typer glas er, at man reducerer risikoen for, at ruden smadres, og man skærer sig ved et brud. Rationel SAFETY er testet og mærket efter en række nationale og europæiske standarder.


FAKTA RUDER

VÆLg DEN RIgTIgE RUDE TIL DIT HJEm

Rationel SoLAR Rationel SOLAR bruges oftest i kontor og erhvers- 40 består af belagte glas, som har en næsten byggeri med store syd- og vestvendte glasfacader, neutral farvegengivelse, når man ser indefra og ud. hvor der er risiko for overophedning i sommer- SOLAR Green og Grey har gennemfarvet glas (grønt perioden. 5 rudetyper begrænser mængden af sol- og gråt). Det er billigere end det belagte glas og lys og varme, afhængig af hvor kraftig en lys- og reducerer også mængden af både lys og varme. Til varmeafskærmning du ønsker. SOLAR 70, 51 og gengæld forvrænger det farveoplevelsen en anelse.

Rationel FACADE Rationel FACADE bruges i bygninger til at skabe bindelse med etageadskillelser. De mest anvendte en visuelt sammenhængende facade eller specielle typer er emaljeglas. Det fås i 10 standardfarver. farveeffekter. Facadeglas er velegnet i brystnings- Det er muligt at få FACADE leveret i særlige farver partier, ventilerede og isolerede fyldninger og i for- efter ønske.

Rationel SoUND Bor du i et område med tung trafik eller nær en jernbane, kan støj udefra delvist løses ved at anvende ruder med lyddæmpende egenskaber. Lyd bevæger sig gennem luften i bølgeformede bevægelser. Bølgerne fortsætter næsten uhindret gen-

nem ét lag glas, men bremses af to glasskiver som i en moderne isoleringsrude. Jo større forskel der er i tykkelsen på de to glasskiver og jo større afstand, der er mellem dem, jo bedre bremser de lydbølgerne. 

Vil du vide mere? Læs mere om det rigtige rudevalg på rationel.dk. 43


VÆLg DEN RIgTIgE RUDE TIL DIT HJEm

Rationel DECoR Den mønstrede Rationel DÉCOR bruges til vinduer og døre, for at begrænse indkig, f.eks. på badeværelser. Mønstrene er placeret inde i ruden, så rengøring er ganske som ved en almindelig rude.

Klein Kathedral, hvid

Listral D

Klar glas C

Satin, matteret glas (mod pristillæg)

Silvit, hvid

Cotswold

Alle Rationels ruder er godkendt efter kravene i EN1279 og leveres med varm kant. En rude med varm kant har en højere temperatur rundt langs kanten. Derfor er den bedre til at holde på varmen og begrænser kuldenedfald og træk fra dine vinduer.

Vil du vide mere? Læs mere om det rigtige rudevalg på rationel.dk. 44


FAKTA RUDER

VÆLg DEN RIgTIgE RUDE TIL DIT HJEm

45


?

& SVAR

Ellen Kathrine Hansen Arkitekt MAA Freelance specialist indenfor dagslys og energioptimeret arkitktur

Vi har spurgt en række eksperter om, hvad man som husejer bør forholde sig til og overveje, når man vil udskifte sine vinduer og døre i forhold til energi, lys, arkitektur, indeklima og sikkerhed.

OM DAGSLYS Hvad betyder udskiftning af vinduer og døre for dagslyset i boligen? Det er meget individuelt, afhængigt af hvilken type og i hvilken stand de gamle vinduer har været. Hvorfor er dagslys så vigtigt - for mennesker, dyr og planter? Dagslyset er helt grundlæggende for liv, herunder menneskers fysiologiske udvikling. I dag tilbringer vi ca. 90% af vores tid inden døre. Derfor er det afgørende, at vi får rigeligt dagslys ind i vores bygninger. Dagslys er grundlæggende for, hvordan vi oplever rum og genstande. Samtidig er dagslysets variation over døgnet stimulerende for at opretholde vores døgnrytme og i det hele taget for vores sanser. Hvordan kan man bruge vinduet som et designparameter i boligen? Dagslys er det vigtigste virkemiddel, vi har i arkitekturen, og derfor er vinduet som dagslyskilde helt essentielt som designparameter. Såvel vinduets placering og orientering som detaljering omkring ramme-/karmkonstruktion og lysning har betydning for, hvordan dagslyset påvirker rummet. Derudover skaber vinduet kontakten mellem inde og ude. Vinduet kan ’indramme’ udsigten, men kan også skabe en rumlig sammenhæng mellem inde og ude ved f.eks at gå helt til gulvet. Et vindue, der holder godt på varmen og samtidig får varmetilskud og lys fra solen, kan bidrage positivt til energiregnskabet. Både hvad angår reducering af energi til opvarmning, elektrisk belysning og mekanisk ventilation. Er der forskel på lys afhængig af, hvilken retning det kommer fra? Vores vigtigste lyskilde er himmellyset, altså det lys der er reflekteret fra hele himmelhvælvet og derved kommer fra alle retninger. Derfor har man et fint lysindtag fra alle retninger. Derudover kan man opnå store effekter ved at arbejde med direkte sollysindtag over dagen. Det er altid en fordel at have lys fra flere retninger i et rum, da det giver en bedre fordeling af lyset og mindsker blænding.

46


DAGSLYS

Hvad skal man tage højde for i forhold til det skiftende lysindfald i løbet af året? Vi bor meget nordisk, og der er derfor meget stor kunne vælge at afskærme med et gardin, når solvariation mellem døgnets lyse timer og solens højde lyset bliver for kraftigt. Man skal gøre en dyd ud på himmelen sommer og vinter. Om sommeren skal af de oplevelser, lyset kan skabe. Jeg kan stadig man passe på, at den høje varme sol ikke skaber over- fascineres over solens foranderlighed, og de konophedning - specielt mod syd, men også fra vindu- traster og effekter den kan skabe i min stue. Jeg er mod øst og vest. Om vinteren står solen meget forsøger at lære mine børn at opleve lysets poesi, lavt. Det kan skabe blænding, da solen kommer ind ved at vise dem forskellige effekter lyset skaber i i øjenhøjde og er meget skarp. Generelt skal man vores eget hjem.

”Dagslyset er helt grundlæggende for liv, herunder menneskers fysiologiske udvikling”

47


?

& SVAR

Peter Grønlund Manager og energirådgiver LIVINGlab by DOVISTA

Vi har spurgt en række eksperter om, hvad man som husejer bør forholde sig til og overveje, når man vil udskifte sine vinduer og døre i forhold til energi, lys, arkitektur, indeklima og sikkerhed.

OM ENERGIRENOVERING Hvornår bør man udskifte sine vinduer og døre? Man kan udskifte sine vinduer og døre af mange årsager. Har de åbenlyse defekter, eller er de nedslidte, bør de naturligvis repareres eller udskiftes. Er døre og vinduer gamle, men i øvrigt vedligeholdt og velfungerende, kan man se på sit energiforbrug og sin varmeregning. Ønsker man et lavere energiforbrug og dermed en lavere varmeregning, kan det i rigtig mange tilfælde være fornuftigt at skifte de gamle vinduer ud med moderne lavenergivinduer. Er man glad for sine vinduer, og er de godt vedligeholdt, vil det også være muligt kun at skifte ruderne og alligevel opnå en betydelig besparelse på energiforbruget. Hvor meget udgør varmetabet i kr/øre gennem gamle vinduer og døre? Varmetabet gennem gamle vinduer og døre kan være ganske betragteligt: Op til 25-30% af den samlede varmeregning. Det skyldes både tabet gennem gamle ruder uden energibelægninger, skæve vinduesrammer, utætte tætningslister og utætte og uisolerede samlinger mellem vinduer og ydermur. Hvor meget det udgør i kroner og ører er afhængig af bl.a. husets varmekilde - om man fyrer med et gammelt oliefyr eller har billig fjernvarme. Varmetabet kan ofte være på adskillige tusinde kroner om året. Hvad skal man være opmærksom på når man køber nye? Hvis man ønsker energibesparelse, er det væsentligt at få et vindue, som svarer til ens ambitionsniveau og ens byggeri. Bygger man et nyt hus, og vil man ligefrem gerne have det til at opnå en godkendelse som et hus i Bygningsklasse 2015 eller 2020, så vil det være fornuftigt og ofte nødvendigt at vælge et vindue med Energimærke A. Hvis man har en ældre bygning, som man vil lave en gennemgribende renovering på, giver det også god mening at anvende de absolut mest energieffektive og fremtidssikrede produkter. Har man imidlertid et ældre parcelhus fra 80’erne eller et endnu ældre hus, hvor det er mange år siden, der er skiftet vinduer, kan man få mest for pengene ved at købe vinduer med energimærke B eller C. Vinduer med energimærke B eller C vil, som isolering, give en rigtig god besparelse - man siger ofte ”det er de første 200 mm isolering som giver 90% af besparelsen” - på samme måde er det med vinduer. Hvad kan man spare ved udskiftning? Uanset hvilket byggeri man har, så vil der være penge at spare på varmeregningen, hvis man udskifter sine gamle vinduer. Det er imidlertid meget forskelligt, hvor stor besparelsen bliver - målt i energi og kroner. Bor man i et ældre parcelhus fra 1960’erne, hvor vinduerne aldrig har været udskiftet, og har man et oliefyr eller naturgas som energikilde, så

48


I Energimærkningsordningen for vinduer kan du vælge mellem C-, B- eller Amærket. Hvilke behov og hvilken type byggeri henvender de tre forskellige niveauer sig til? C-mærkede vinduer finder oftest anvendelse i vinduesudskiftninger i eksisterende bygninger, i forbindelse med moderniseringer og energirenoveringer, eller i forbindelse med udskiftning af slidte og nedbrudte vinduer. B-mærkede vinduer anvendes ofte i almindeligt nybyggeri efter BR10, og i bygninger opført som Bygningsklasse 2015. B-mærkede vinduer anvendes også i lidt større energirenoveringer.

A-mærkede vinduer anvendes almindeligvis i nyopført lavenergibyggeri som Bygningsklasse 2015, 2020 eller passivhuse. I større og energiambitiøse energirenoveringer ses også anvendelse af A-mærkede vinduer.

ENERGI

er det ikke ualmindeligt at kunne opnå en besparelse på 10-12.000 kr. om året. Har man et nyere hus, eller en billigere energiforsyning som f.eks. fjernvarme, vil besparelsen typisk være mindre. Men det afhænger af en lang række individuelle faktorer hvor stort er huset, hvordan er det isoleret, hvor gamle eller hvor slidte er de eksisterende vinduer, laves der andre energimæssige forbedringer osv. Men man får også andre fordele ved en vinduesudskiftning. Det øger værdien af ens bolig, man får ofte færre udgifter til vedligehold. Og så får man en øget komfort indenfor, man fjerner trækgener og fodkulde.

Energimærkningen af vinduer er tænkt som en hjælp til at udtrykke vinduernes tekniske ydeevne, og ikke bundet til en bestemt type byggeri. De anslåede typiske anvendelser ovenfor er derfor kun ment som retningsgivende, og der vil i hvert enkelt projekt være god grund til at overveje både C-, B- og A-mærkede vinduer. God rådgivning i forbindelse med vinduesvalget vil være med til at afgøre hvilket vindue, der konkret vil være mest velegnet og rentabelt i det enkelte projekt. Hvilke er de oftest begåede fejl i forhold til energi ? Det sker, at folk får lavet en energirenovering med gode vinduer, men ”glemmer” at få lavet luftudskiftning, hvilket medfører at bygningen kan være i fare for svampeangreb pga. fugt, der ikke kan komme ud. Sørg altid for at få et sundt indeklima. Det har en meget stor betydning for trivsel og komfort i boligen. Hvis man skifter sine vinduer for at opnå energimæssige besparelser, så er det vigitigt at få vinduerne monteret ordentligt - med isolering mellem karm og mur og med en fornuftig indbygning af vinduet - så der ikke er en kuldebro.

”Det er meget individuelt hvor meget varmetabet udgør gennem gamle vinduer og døre i kr/øre. Det afhænger af husets varmekilde, vinduernes tilstand og husets øvrige isolering.” 49


Hjem med gode energier

Beregn hvad du sparer på varmeregningen ved at skifte til nye vinduer og døre. Prøv vores EnergiSimulator på rationel.dk

Læs om de 5 grønne regler på rationel.dk når du vil skabe en energirigtig bolig.

“Vi gør både os selv og miljøet en tjeneste ved at vælge energibidragende vinduer til vores hjem” Når du bygger nyt eller skifter dine nuværende vinduer og døre ud med Rationels energibesparende elementer, kan du spare mange penge på varmeregningen og samtidig reducere din udledning af CO2 betydeligt. Pga. af den gode isoleringsevne og et design, der lukker mest muligt dagslys og gratis solvarme ind. Alle vinduer kan leveres med friskluft-

50

ventiler og er udviklet til at mindske trækgener og kuldenedfald. Det giver det bedste indeklima og betyder, at du bedre kan udnytte rummet og møblere helt ud til vinduerne. Sammen med korrekt indbygning, og ved at vælge den rette løsning i forhold til husets placering i forhold til solen, kan udgifterne reduceres kraftigt. Læs mere om energi på rationel.dk.


Energirigtige vinduer sparer penge på din varmeregning og miljøet for CO2 Rationels vinduer leveres som standard med en 2-lags energirude med argon og varm kant. ALDUS standard lavenergivindue Uw-værdi Eref

1,33 W/m2K -33 kWh/m2

Ønsker du en endnu mere optimal energiløsning, er der flere muligheder i sortimentet. Den bedste løsning opnår du ved at vælge vinduer med lavest mulig Uw-værdi mod nord og bedst mulige Eref mod syd, øst og vest. På rationel.dk kan du med EnergiSimulatoren beregne, hvor meget du vil kunne spare på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer og døre.

ENERGI

ENERGIRIGTIGE VINDUER

Eksempel 1: ALDUS A 3-lags energivindue baseret på en krypton rude, som er konstrueret til at have mindst muligt varmetab og bedst mulig Eref. 0,9 W/m2K +5 kWh/m2

Uw-værdi Eref

Beregningen er foretaget på et topstyret ALDUS vindue i EU standard størrelse 1230 x 1480 mm.

Eksempel 2: ALDUS B 3-lags energivindue baseret på en argon rude og dermed et prisbilligt alternativ til ALDUS A. Vinduet er konstrueret til at udnytte solens gratis varme bedst muligt og med mindst muligt varmetab. Uw-værdi Eref

Du kan læse mere om energimærkningsordningen på www.rationel.dk.

FAKTA OM VINDUERNES VÆRDIER Uw-værdi Vinduets evne til at holde på varmen. Jo lavere Uw-værdi vinduet har, jo bedre er det til at holde varmen indendørs. Du skal vælge vinduer med lavest mulig Uw-værdi til nordvendte facader, for nordvendte vinduer bidrager ikke med gratis solvarme. Eref Eref værdien er et udtryk for, hvor godt et vindues samlede energibalance er. Eref værdien er resultatet af den mængde gratis solvarme, man får ind gennem vinduet, fratrukket varmetabet gennem vinduet i fyringssæsonen. Fordi soltilskuddet gennem syd-, øst- og vestvendte vinduer bidrager til opvarmning af boligen, bør du her vælge vinduer ud fra at få den bedste mulige Eref værdi. Eref værdien er vinduets energibalance udtrykt i kWh/m2/år. Er værdien positiv (+) bidrager vinduerne med mere energi til opvarmning, end der forsvinder ud gennem vinduet.

1,06 W/m2K -9 kWh/m2

Beregningen er foretaget på et topstyret ALDUS vindue i EU standard størrelse 1230 x 1480 mm.

Eksempel 3: Rationel AURAPLUS 3-lags prisvindende energivindue baseret på en argon rude som er konstrueret til at have et varmetilskud gennem vinduet, der langt overstiger varmetabet. Velegnet til lavenergi og passivhusbyggeri. Uw-værdi Eref

0,79 W/m2K +2,7 kWh/m2

Beregningen er foretaget på et topstyret Rationel AURAPLUS vindue i EU standard størrelse 1230 x 1480 mm.

En kombination af eksempel 1 og 2 vil betyde følgende besparelse ved et hus på 150 m2 Ca. 2.000 kg CO2 Ca. 630 liter olie Ca. 6.300 kr. (10 kr./liter olie) Forudsætning for beregning: Beregningen er for et 150 m2 parcelhus ved udskiftning af 2-lags termovinduer til Rationel ALDUS vinduer. Opvarmningen er baseret på oliefyr.

51


?

& SVAR

Vi har spurgt en række eksperter om, hvad man som husejer bør forholde sig til og overveje, når man vil udskifte sine vinduer og døre i forhold til energi, lys, arkitektur, indeklima og sikkerhed.

OM INDEKLIMA Hvad betyder udskiftning af vinduer og døre for hjemmets indeklima i forhold til kondens, træk, skimmelsvamp og kuldenedfald? Udskiftning af vinduer påvirker på mange positive måder. Boligen får en tættere klimaskærm, der med hensigtsmæssig udluftning giver os de lune boliger, der er behagelige at opholde sig i. Det er gamle vinduesruders og -rammers store kolde overflader kombineret med høj luftfugtighed indenfor, der forårsager kondens og dermed vand og risiko for skimmelsvamp. Træk og kuldenedfald er nogle af de helt store problemer ved gamle vinduer, men det undgås helt med de gode vinduer, man kan få i dag.

Geo Clausen Lektor DTU Byg Institut for Byggeri og Anlæg

Hvad betyder udskiftning af vinduer og døre for hjemmets indeklima, når man tænker på velvære, komfort og udnyttelse af boligens gulvareal? Man behøver ikke se vinduet som en kold overflade længere. De giver masser af udsyn med de muligheder de store nye vinduer bringer idag. Vi er ude over glughulsbyggeriet, hvor små vinduespartier alene havde til opgave at holde varmen indenfor. Man kan møblere helt hen til vinduet og komme tættere på lyset. Velvære er i vores terminologi defineret som alt det, vi oplever gennem vores sanseapparat, så træk, kulde og dårlig luftkvalitet er med til at definere vores opfattelse af indeklimaet og dermed kvaliteten af vores tilstedeværelse. Ordet ’komfort’ er simpelthen blevet en definition i byggeriets standarder for termisk indeklima. Ikke som en byggeteknisk formel, men baseret på menneskets subjektive opfattelse.

52


rengøring i hjemmet mindst én gang om året og få banket tæpper og møbler og støvet af. Og så sørge for at den almindelige rengøring kommer hele vejen rundt.

Ordentlig udluftning! Og ordentlig rengøring! En utæt bolig med gamle vinduer er mere tilgivende Er der andet du specielt lægger over for utilstrækkelig udluftning. Det er nye ikke! vægt på i forbindelse med indekliHer skal man sørge for, at lufte grundigt ud – hver ma? dag! En familie på 4 personer afgiver 10 liter vand i døgnet til rummene, og det skal fjernes med Min kæphest er, at der er så meget fokus på enerventilation. Åbn vinduerne flere gange om dagen gibesparelsen i byggeriet. Vi bygger bare ikke huse i nogle minutter, så frisk luft kan strømme ind, og for at spare energi. Vi bygger, for at mennesker fugten komme ud. Vær opmærksom på anden fugt- har behagelige omgivelser, og for at skabe et godt indeklima. De nye vinduer er med til at opnå et produktion, og undgå at tørre tøj indenfor. godt indeklima, og dét, er det væsentlige. Så ja, Rengøring er en anden væsentlig ting. Genindfør det er vigtigt med energibesparelser, men endnu forårsrengøringen, hvis den ikke allerede er en del vigtigere for livskvaliteten, at der er fokus på det af rutinen. Det er vigtigt at komme i dybden med bedste indeklima.

INDEKLIMA

Hvad skal man være opmærksom på i boligen for at undgå dårligt indeklima?

”Åbn vinduerne flere gange om dagen i nogle minutter så frisk luft kan strømme ind og fugten komme ud.”

53


?

& SVAR

Vi har spurgt en række eksperter om, hvad man som husejer bør forholde sig til og overveje, når man vil udskifte sine vinduer og døre i forhold til energi, lys, arkitektur, indeklima og sikkerhed.

OM SIKKERHED Hvilken type bolig er mest udsat for tyveri? Villaer og parcelhuse er mest udsat. Her er flere flugtmuligheder. I etageejendomme vil det typisk være stueetagen, der er udsat. Hvor kommer tyvene ind? Meget ofte gennem døre og vinduer der er i dårlig stand. Ved døre vil det typisk være nemt at brække låsen op, hvis karmtræet er råddent, og skudriglerne f.eks. ikke er lange nok. Ved vinduet, er det ofte glaslisterne, der skrues af (diskret og uden støj). Ved terrassedøren knuser tyven ofte en lille rude lige ind til låsen på den anden side. Og så gennem åbne vinduer – selvfølgelig.

Merete Djurhuus Konsulent Det Kriminalpræventive Råd

Er der noget man skal være særligt opmærksom på? Tyven leder efter det svageste led, så det er en god ide at gennemgå låse og vinduesbeslag. Se på boligen med tyvens øjne. Hvor er det nemt at arbejde uden at blive set, er der oplagte flugtveje, er der redskaber og stiger, der ligger fremme og ligefrem kan hjælpe tyven til et indbrud? Hvordan kan man bedst sikre sig mod indbrud? Døre og vinduer skal være forsvarligt lukkede, når man ikke er hjemme. Få huset til at se beboet ud ved hjælp af bevægelsessensorer på lyset f.eks. eller med tænd-sluk lamper. Er der nogle fif til, hvordan jeg sikrer min bolig, mens jeg er på ferie eller lignende. Tyvenes værste fjende er faktisk naboen. Så det er en god ide at alliere sig i et nabohjælpsnetværk, så man kan hjælpe hinanden med at holde øje og få huset til at virke beboet, hvis man er på ferie. Tømme postkasse og parkere i indkørslen, hvis man har mere end en bil. Jeg vil foreslå, at man yderligere henter inspiration i DKRs folder ’Beskyt dig mod indbrud’, som rekvireres gratis på dkr.dk, eller man kigger på hjemmesiden stopindbrud.dk, som vi har udviklet i samarbejde med Forsikring og Pension.

54


SIKKERHED

”...er der redskaber og stiger der ligger fremme og ligefrem kan hjælpe tyven til et indbrud?”

55


Hjem med gode energier

StĂŚrke vinduer kan blive endnu mere sikre med Rationels SikkerhedsPakke.

Vinduer og døre, der ikke lukker hvem som helst ind 56


Styrkerne ved Rationels vinduer Rationels produkter er som standard udstyret med udstyr. De forstærker de mest udsatte dele af et robuste beslag og andre indbrudshæmmende detal- vindue eller en dør, og gør arbejdslivet som indjer. Men i nogle egne, isolerede områder eller særlige brudstyv svært og tidskrævende. Bemærk venligst, bykvarterer kan beboere være mere udsat for ubud- at Rationel AURAPLUS® og AURA® er forsynet med ne gæster end andre. Derfor har vi udviklet to SikkerhedsPakke 1 som standard. Vinduer med anSikkerhedsPakker, der kan bestilles som ekstra- verfere kan ikke leveres med SikkerhedsPakkerne.

SIKKERHEDSpAKKE 1

SIKKERHED

VINDUER MED INDBYGGET SIKKERHED

SIKKERHEDSpAKKE 2

· Paskvil med tre lukkepunkter og hærdede kolver

· Paskvil med tre lukkepunkter og hærdede kolver

· Sikkerhedsslutblik

· Sikkerhedsslutblik

· Sikkerhedsbeslag

· Sikkerhedsbeslag

· Sikkerhedslimet rude

· Sikkerhedslimet rude · Lamineret rude · Security label

SIKKERHEDSpAKKE 1 anbefales i byområder, hvor boliger ligger tæt, og hvor tyven ikke ønsker at støje. Her vil tyven typisk bryde vinduer og døre op eller afmontere glaslister og fjerne ruden. SikkerhedsPakke 1 gør det yderst vanskeligt at bryde vinduet og døren op.

SIKKERHEDSpAKKE 2 anbefales til boliger, der ligger afsides, med gode flugtveje, og hvor tyven kan tage sig god tid og støje uden problemer. SikkerhedsPakke 2 gør det yderst vanskeligt at bryde vinduet og døren op, og tidskrævende at knuse den laminerede rude.

1. Paskvil med 3 lukkepunkter og hagekolve i massivt, hærdet stål er en af de indbrudshæmmende detaljer ved Rationels døre.

2. Forstærkningsplade der forøger styrken i alle dørens lukkepunkter.

3. Ekstra kraftig forstærkningsplade forøger styrken ved alle dørhængsler.

4. Hærdede kolver af stål kombineret med forstærket forplade kan modstå selv kraftige påvirkninger fra tyvens værktøjer.

5. Sikkerhedsslutblik med skråtstillede skruer, som er befæstet i den kraftige del af karmen, gør det vanskeligt at bryde vinduet op.

6. Vindueshængsler forstærket med ekstra kraftige sikkerhedsvinkler, som gør det meget vanskeligt at trække rammen fri af karmen.

7. Det tager forholdsvis lang tid at knuse en lamineret rude, hvilket vil tage modet fra selv den mest ihærdige tyv. (kun Sikkerhedspakke 2).

8. De indbrudssikrede døre og vinduer leveres med et særskilt SECURITY mærke, som har en god præventiv virkning. (kun Sikkerheds-pakke 2).

57


Hjem med gode energier

FARVER KULØRER NUANCER TONER!

VÆLG MELLEM STANDARD, SPECIAL, RAL OG GRANIT Når du vælger vinduer og døre fra Rationel, har du mulighed for at give husets udseende ekstra dynamik og karakter med farver. De standardfarver, vi tilbyder, dækker de fleste arkitektoniske byggestile og -traditioner i Danmark. Derudover kan du vælge mellem en række specialfarver, der kan understrege eller fremhæve husets særpræg. Her kan du læse, hvordan vinduer og døre leveres fra fabrikkens hånd. Og hvordan du selv kan påvirke farvevalget. Spørg din forhandler hvis du er i tvivl. Du kan også læse mere om farver og få inspiration til dit farvevalg på rationel.dk.

FAKTA De viste farver kan ikke gengives helt nøjagtig i tryk. Så benyt altid et autoriseret RALfarvekort eller en farveprøve for den præcise nuance.

STANDARD RAL FARVER

HVID: RAL 9010

SORT: RAL 9005

58

CREMEHVID: RAL 9001

CHOKOLADEBRUN: RAL 8017

*Fås ikke i modellerne Rationel AURAPLUS og AURA

SØLVGRÅ: RAL 7001

LYSGRÅ: RAL 7035

OLIVENGRØN: RAL 6003

ANTRAZITGRÅ: RAL 7016

*Fås ikke i modellerne Rationel AURAPLUS og AURA

*Fås ikke i modellerne Rationel AURAPLUS og AURA

SKIFERGRÅ: RAL 7015


OVERFLADEBEHANDLING AF TRÆET Alle vores produkter leveres altid overfladebehandlet efter System 2 ØKO, som er et vandbaseret system. Først imprægneres træet, dernæst påføres grunding og til sidst toplak. Malingen har en tør lagtykkelse på 80-100 my og leveres i en standard RAL-farve i glans 20.

AURA/Rationel AURApLUS Rationel AURAPLUS fås i de 10 mest populære og moderne farver (6 RAL-farver og 4 granitfarver). Trækarmen indvendig leveres i en standard RALfarve efter dit valg. AURA serien i træ, fås i 6 moderne RAL-farver.

FAKTA FARVER

EN PALETTE AF TIDENS FARVER

STANDARD GRANITFARVER TIL TRÆ/ALU Rationel tilbyder granitfarver uden merpris til træ/ STANDARD RAL-FARVER Alle Rationels vinduer og døre leveres i én stan- alu-produkterne. Granitfarver har en ’sandblæst’ dard RAL-farve indvendig og udvendig efter dit overflade, som giver aluminiumsprofilen et rustikt valg. Både når det gælder træserier og træ/alu- udseende. Du kan også se granitfarverne hos din Rationel forhandler. serierne. SpECIALFARVER TO FARVER TIL TRÆ Ønsker du en standard RAL-farve indven- Udover de viste standardfarver kan du vælge meldig og en anden udvendig til DOMUS og lem et stort antal specialfarver fra RAL-skalaen. PATUS, leverer vi det mod pristillæg på 18 % i Hos vores forhandlere kan du få oplyst, hvad det koster at vælge en specialfarve. forhold til vejledende salgspriser.

BRUG ET RAL-FARVEKORT OVERFLADEBEHANDLING Rationel garanterer ikke for farveægtheden i de AF TRÆ/ALU Aluminiumsprofilerne til træ/alu serierne er poly- viste farveeksempler. Det er derfor vigtigt, at der esterpulver-lakeret. Serien ALDUS leveres som benyttes et autoriseret RAL-farvekort eller en farstandard-RAL farve i glans 77 og serierne PATUS+ veprøve for valg af den ønskede farve. og Rationel AURAPLUS i en standard-RAL farve i TÆTNINGSLISTER glans 30. Tætningslisterne er grå uanset vinduets eller dørens farve eller serie. TO FARVER TIL TRÆ/ALU Ønsker du en to-farvet løsning til ALDUS, SÆRLIGE LØSNINGER PATUS+ eller Rationel AURAPLUS, vil selve De fleste vælger samme farve indvendigt og udtrækonstruktionen altid være ensfarvet, og du vendigt. Men som udgangspunkt har du mulighed bestemmer farven på den påklipsede aluminiumsfor at vælge specialløsninger. F.eks. forskellige profil. farver til ramme og karm indvendigt og ramme og karm udvendigt. Det giver en række variationsmuligheder og kan være med til at understrege en bygnings karakter eller fremhæve særlige dele, som f.eks. karnapper eller udestuer. Spørg hos din forhandler om priser på særlige løsninger.

GRANITFARVER

HVID SAA10F SABLE

GRIS 2150 SABLE

*Fås ikke i modellerne Rationel AURAPLUS og AURA

GRIS 2400 SABLE

GRIS 2900 SABLE

NOIR 2100 SABLE

59


Hjem med gode energier

Du behøver ikke tænke helt firkantet når du bygger om, bygger til eller bygger nyt

Idéer og god fantasi har vide rammer hos Rationel. et lille udpluk af individuelt tilpassede løsninger. På Uanset om de kreative tanker kommer fra dig, ar- rationel.dk ligger der mere inspiration og venter. kitekten eller tømreren, så lad dem ikke bremse af Når du har dit forslag klar, så tag det med til en standardløsninger. Vi producerer specialelementer af vores forhandlere og hør, hvad det koster at til både renovering og nybyggeri. Her kan du se producere.

60


FAKTA SPECIALLØSNINGER

UNIKKE LØSNINGER TIL SÆRLIGE HJEM

Vinduer og døre fremstilles i mål, form og farve efter dit behov.

61


Hjem med gode energier

Vær tryg med alle Rationels certificeringer, mærkninger og garantier Vinduesbranchen har, som så mange andre bran- Rationels produkter er tilsluttet Dansk Indeklima cher, en række certificeringer, mærker og garan- Mærkning. Mærket er garanti for, at de ikke aftier, der skal beskytte forbrugere og miljøet. Nogle giver giftige stoffer, når de senere er installeret er lovkrav, andre er udviklet af vinduesindustrien i bygninger. Opvarmningen af Rationels bygninger selv for at skabe yderligere overblik og tryghed sker med genbrugstræ, en af de mest miljøvenlige opvarmningsmetoder, som er med til at mindske omkring de valg, kunderne skal træffe. CO2 udslippet. Her kan du få et indblik i hvilke garantier, certificeringer og mærkninger, som Rationels produkter Garanti skabes udfra og skal leve op til. Og måske også en Garantien dækker fabrikations- og materialefejl ved fornemmelse for alt dét, der ligger til grund for de vinduer og døre, der er leveret og anvendt i Danmark vinduer og døre, der skal fungere i de næste man- (ekskl. Færøerne og Grønland). Garantien gælder ge, mange år i de bygninger og hjem, de vælges til. 5 år fra produktionstidspunktet. Ruder er omfattet af Glasindustriens garanti mod DVV-CERTIFIKATET punkterede ruder (5 år) og visuelle fejl (1 år). Rationel er DVV-certificeret. Det vil sige at Dansk Vindues Verifikation (DVV) løbende foretager fa- Du kan læse mere om rudegarantien og gode råd briksbesøg for at sikre, at de certificerede med- om termoruder på rationel.dk. lemmer overholder de standarder for produkt og produktion, der er defineret i de tekniske bestem- Rationels produkter er desuden omfattet af en melser. produktansvarsforsikring, der dækker skade forvoldt af et Rationel produkt. Den gælder hvis det CE-Mærkning kan dokumenteres, at skaden skyldes en fejl begået Som den første producent i Danmark blev Ra- af Rationel. Forsikringen dækker ikke driftstab, tionels produkter i 2008 testet i henhold til CE- avancetab eller andet indirekte tab. mærkningen. Det er din garanti for et meget holdbart produkt. Miljø Rationels vinduer og døre fremstilles af træ der kommer fra skove, hvor genplantning er sat i system, og tilvæksten er større end hugsten. Langt størstedelen af træet kommer fra skove, der er FSC-certificerede. Spildglas og overskudsaluminium fra vores produktion bliver sendt til genanvendelse. Alle vores vinduer og døre behandles med System 2 ØKO i produktionen. Det omfatter en miljøvenlig imprægnering, maling og efterbehandling, som giver produkterne en lang holdbarhed.

62


Rationel VinduesDesignerTM

FAKTA CERTIFICERINGER etc.

CERTIFICERINGER, MÆRKER OG GARANTIER

63


Hjem med gode energier

FRA BÆREDYGTIG SKOVDRIFT TIL LAVENERGIVINDUER

64


Hos Rationel har vi valgt at certificere vores vinduer efter FSC’s globale mærkningsordning til træ og papir. FSC, Forest Stewardship Council, er en international non-profit organisation, der sikrer dig mulighed for at købe træ- og papirvarer med god samvittighed. Virksomheder over hele verden følger FSC’s retningslinier for bæredygtighed og lovlighed i deres produktion. I Rationels tilfælde garanterer FSC-mærket dig i korte vendinger følgende: At vi pga. vores produktion ikke er med til at fælde mere træ, end skoven kan nå at

reproducere. At dyr og planteliv i skovene er beskyttet, og at mennesker, der arbejder i skovene, er sikret uddannelse, sikker-hedsudstyr og ordentlig løn. FSC er den eneste globale mærkningsordning, der har bred opbakning fra grønne organisationer som WWF, Greenpeace og Nepenthes, sociale organisationer som BAT og fra virksomheder verden over. Du kan gå mere i detaljer med de krav FSC stiller til os og andre virksomheder, der har opnået FSCmærket på fsc.dk.

FAKTA BÆREDYGTIGHED

BÆREDYGTIGHED

FSC sikrer omfattende omtanke for natur, dyr og mennesker. FSC-mærket er en garanti for, at der ikke fældes mere træ, end skoven selv kan reproducere naturligt. Dele af skoven fredes helt, så truede dyr og planter sikres. Oprindelige folkeslag som indianere og samer sikres deres ret til at bruge skoven. Hvis de har hellige steder i skoven, friholdes disse steder for fældning. Lokale arbejdere uddannes, får sikkerhedsudstyr og en ordentlig løn, de kan leve af. Lokalbefolkningen får glæde af indtægterne fra skoven, og der bruges lokal arbejdskraft. Alt træ kan spores tilbage til skoven. Alle led mellem skoven og dig certificeres, så man altid ved, hvad der er FSC, og hvad der ikke er.

gode grunde til at vælge FSC-mærkede produkter

FSC-certificering er en forretning, man kan leve af, både som skovejer, arbejder og producent. FSC har blot den bonus, at natur og mennesker får bedre levevilkår. Alle typer skov kan FSC-certificeres lige fra nordiske nåleskove til tropiske regnskove – også plantager. FSC fås ikke kun i træ til møbler. Det findes også som gulve, terrasser, papir, grillkul – ja, i alt der laves af træ. De 10 gode grunde er citeret fra FSC.dk

65


?

& SVAR

Vi har spurgt en familie, der har været igennem en vinduesudskiftning om deres oplevelser med opgaven. Og har fået lov at vise før og efter billeder.

TIL SLUTBRUGEREN

Hvilken type hus har I, og hvornår er sidst men ikke mindst ville vi have tætte vinduer, så det bygget? der ikke susede en masse spild-varme ud gennem de Vi bor i et parcelhus bygget i 1984, som vi købte slidte vinduer. i 2004. De vinduer, der var der i forvejen, var de oprindelige og var brune og lidt dystre at se på. Vi Hvordan greb I opgaven an, da I valgte at skifte vinduer, fordi flere af dem var punk- havde besluttet jer? terede, nogle af rammerne var rådne i træet, og så Vi kiggede på andre nyere huse for inspiration, og var de grimme! Desuden ville vi gerne have udskiftet da vi havde fået en god fornemmelse af, hvad vi ville en hovedindgang med trædør og blyindfattede ruder have, besøgte vi Rationels hjemmeside og anvendte med et reelt vinduesparti for at skabe et ekstra rum programmet ’VinduesDesigneren’. Desuden besøgte i hjemmet. vi en Rationel udstilling for at se og prøve produkterne. Vi var meget glade for muligheden for kombinatioHvad var vigtigst for jer at opnå med nen af at kunne se de konkrete produkter og samtidig via ’VinduesDesigneren’ at kunne få fornemmelsen af, udskiftningen? Vi ønskede at få et vedligeholdelsesfrit ydre – men hvordan det ville ændre vores hus med nye vinduer. det måtte ikke være plastvinduer. Og vi ville gerne give huset et nyt look, så det blev ’yngre’ at se på. Og

Før

Før

66

Efter

Efter


Peter og Karin Davies, Emil og Anna.

Hvad synes I om det færdige resultat? Vi er meget tilfredse med det færdige resultat. Vi har fået opfyldt alle de ønsker, vi havde helt fra starten. Og vi elsker, at vi ikke længere skal male vinduerne. Hvad er de væsentligste og mest mærkbare forskelle efter udskiftningen? Vi er meget tilfredse med det visuelle resultat, og har opnået det vi ønskede: et ’yngre’ hus.

SLUTBRUGEREN

”Vi er meget tilfredse med det visuelle resultat, og har opnået det vi ønskede: et ’yngre’ hus.”

Så er vi også glade for, at vinduerne er to-delte og kan åbnes særskilt. Desuden er vi meget tilfredse med det udskiftede hoveddørsparti og det ekstra rum, vi har fået på denne måde. Og vi har også fået en energimæssig gevinst, da vi har oplevet en markant reduktion af vores varmeregning og en tilsvarende stigning i forbedret komfort og indeklima.

67


Hjem med gode energier

RATIONEL.DK E R MED MERE IN F Til private og professionelle Du kan vælge mellem den mere generelle og inspirerende private del og den professionelle afdeling, som i sagens natur er et dybdegående, dagligt arbejdsredskab for f.eks. tømrermestre, -svende og -lærlinge, arkitekter, konstruktører og andre interessede i byggeriet.

EnergiSimulator Prøv at tjekke hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at skifte de gamle vinduer ud med nye lavenergivinduer. EnergiSimulatoren viser også, hvor stor indflydelse vinduers placering har i forhold til verdenshjørner.

InspirationsVælger Med den nye InspirationsVælger kan du blive inspireret af, hvilke løsninger andre har valgt og ledt direkte fra referencebyggeriet til det produkt, der er anvendt.

VinduesDesigneren Indsæt et billede af dit eget hjem og leg med vinduer, farver, størrelser og placeringer. Det giver et godt indtryk af, hvordan et færdigt resultat kunne tage sig ud.

68


E R ALTID PARAT N FORMATION

rationel.dk når du har tid

rationel.dk står klar 24 timer i døgnet med yderligere information, inspiration og praktisk hjælp. Bl.a. kan du se, hvor din nærmeste Rationel udstilling er, og hvor du kan finde uddannede Rationel VinduesSpecialister eller Rationel VinduesVejledere. I det hele taget er rationel.dk et godt sted at besøge for alle, der ønsker at sætte sig godt og grundigt ind i energirigtige vinduer og døre, inden beslutningerne træffes.

NYHEDER RATIONEL.DK

RATIONEL.DK

MobilSite Med vores nye mobilsite har din håndværker Rationel i sin hule hånd. Indtast rationel.dk via smartphone eller mobil med internetadgang, så er vores webmobiludgave parat med direkte adgang til montagefilm, vejledninger, reklamationsindberetning og kontakt. Dermed kan I spare tid og energi.

Hvis du har en QR scanner på din SmartPhone, kan du scanne QR koden og få direkte adgang til vores mobilsite.

PrisBeregner Sammensæt nemt og hurtigt din helt eget pris og produktark med vejledende udsalgspriser. Så kan du hurtigt komme videre med dit byggeprojekt.

69


Hjem med gode energier

FIND VINDUER OG DØRE OG BEREGN pRISER - NEMT OG HURTIGT.

I Rationels PrisBeregner kan du sammensætte dit eget produktark med vejledende udsalgspriser. Mail produktarket eller print det ud og tag det med til din lokale Rationel forhandler, så hjælper de dig videre.

pRISBEREGNING pÅ NETTET

Beregn priser i Rationels PrisBeregner. Besøg Rationels hjemmeside eller rationel.dk via din smartphone.

70

Find din nærmeste forhandler på rationel.dk. Med Rationels PrisBeregner er du hurtigt et skridt nærmere dine nye vinduer og døre. Du finder PrisBeregneren på rationel.dk eller på vores mobilsite.


71


Åbne-/lukkefunktioner

topstyrede vinduer

Sidehængte vinduer

Sidestyrede vinduer

(udadgående)

(udadgående)

(udadgående)

Det topstyrede vindue er styret af skinner og glidere. Ved åbning glider rammens top nedad samtidig med, at rammens bund åbnes udad – et betjeningsvenligt vindue med trinløs åbning.

Sidehængte vinduer i rationel AurAPluS , AurA, AlDuS og DoMuS styres af skinner og glidere. Den grebsbetjente friktionsbremse betyder, at vinduerne kan fastholdes i en vilkår lig åbningsstilling.

Sidestyrede vinduer i rationel AurAPluS, AurA, AlDuS, DoMuS, PAtuS+ og PAtuS-serierne er styret af skinner og glidere. Vinduesrammerne er monteret med grebsbetjent friktionsbremse. Det vil sige, at vinduet kan fastholdes i en hvilken som helst stilling ved at dreje grebet ned. Ved åbning skydes rammens ene side ind mod midten. Derved er det muligt at pudse vinduet indefra. Pudsespalte ved 90° åbning er ca. 125 mm.

topsty rede vinduer i rationel AurAPluS, AurA, AlDuS, DoMuS, PAtuS+ og PAtuS-serierne er desuden med justerbar friktions-bremse. Den udvendige side kan kun pudses udefra. topstyrede vinduer kan anvendes som redningsåbninger.

Vendevinduer

PAtuS og PAtuS+ vinduer er med synlige hængsler og åbnes via anverfere og fastholdes med storm-jern. rammer i PAtuS og PAtuS+ kan forsynes med pudsebeslag, så vinduerne kan pudses indefra. Sidehængte vinduer er velegnede som redningsåbninger.

Sidebundhængte vinduer (indadgående) Sidebundhængte vinduer, som fås i AlDuS og DoMuS, har to åbnefunktioner. en hvor rammen kippes ind foroven (velegnet til ventilation), og en hvor rammen er sidehængt og åbnes indad. Sidebundhængte vinduer kan pudses indefra og er velegnede som redningsåbninger.

Sidestyrede vinduer kan anvendes som redningsåbninger.

fast karm

fyldning

Skoddeparti

faste karme fås i alle 6 produktserier. Den faste karm gør det muligt at designe bygninger med store glaspartier, samtidig med at energiforbruget og omkostninger reduceres til et minimum. De faste karme kan ikke åbnes. De er ideelle til steder, hvor der kræves meget store glasarealer, maksimalt lysindfald eller til glaspartier med udsigt over havet el.lign.

fyldninger fås til alle 6 produktserier. Den isolerede fyldning består af sandwichkonstruktioner baseret på forskellige glatte pladematerialer og i afpassede tykkelser, afhængig af hvilken produkttype det skal placeres i.

Skoddepartiet fås i DoMuS og AlDuS. På skoddepartiet er glasset erstattet af vandrette lameller med et bagvedliggende fluenet. indvendigt er der monteret to sidehængte rammer isoleret med polystyren og med en dækplade af sporet krydsfinér. Skoddepartiet er monteret med paskvilgreb med to lukkepunkter og friktionsbremse.

(udadgående) Vendevinduet, som fås i rationel AurAPluS, AurA, DoMuS og AlDuS, fungerer i princippet som et topstyret vindue. Men det er tillige muligt at dreje rammen 180° uden for karmen, således at man kan pudse vinduet indefra uden problemer. Vinduet har indbygget børnesikring, der blokerer rammen, når den er åbnet ca. 10 cm. Vinduesrammerne er styret af skinner og glidere. Vendevinduerne kan anvendes som rednings åbninger.

Beslåning når du bestiller døre og f.eks. sidehængte vinduer, skal du beslutte til hvilken side, de skal åbne. Husets indretning afgør ofte, hvad der er mest praktisk. for at sikre en entydig kommunikation og undgå misforståelser, har byggebranchen fastlagt nogle regler for, hvad der forstås ved "højre" og "venstre". følg dem og undgå ubehagelige overraskelser. VIGTIG: Se altid på døren fra den side hvor hængslerne er synlige.

72

i DoMuS , PAtuS og AurA er der mulighed for frisede fyldninger. i AlDuS, PAtuS+ og rationel AurAPluS er fyldningen en pulverlakeret alufyldning. fyldning kan bruges i stedet for glas i alle karm- og rammefelter.


rationel auraPlus

aura

aldus

doMus

PaTus+

PaTus

Minimum karmbredde

358 mm

358 mm

228 mm

228 mm

228 mm

228 mm

Minimum karmhøjde

358 mm

358 mm

588 mm

258 mm

258 mm

258 mm

Maksimum karmbredde

2398 mm

2398 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

Maksimum karmhøjde

2398 mm

2398 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

-

-

4776 mm

4776 mm

4776 mm

4776 mm

rationel auraPlus

aura

aldus

doMus

PaTus+

PaTus

Minimum karmbredde

358 mm

358 mm

388 mm

388 mm

358 mm

358 mm

Minimum karmhøjde

508 mm

508 mm

353 mm

353 mm

358 mm

358 mm

Fast karm

Total maksimum bredde & højde

sidehængt vindue (udadgående)

Maksimum karmbredde

898 mm

898 mm

948 mm

948 mm

768 mm

768 mm

1798 mm

1798 mm

1788 mm

1788 mm

1788 mm

1788 mm

-

-

2676 mm

2676 mm

-

-

rationel auraPlus

aura

aldus

doMus

PaTus+

PaTus

Minimum karmbredde

508 mm

508 mm

353 mm

353 mm

328 mm

328 mm

Minimum karmhøjde

388 mm

388 mm

538 mm

538 mm

328 mm

328 mm

Maksimum karmbredde

1798 mm

1798 mm

1608 mm

1608 mm

1368 mm

1368 mm

Maksimum karmhøjde

1798 mm

1798 mm

1588 mm

1588 mm

1388 mm

1388 mm

-

-

2876 mm

2876 mm

2696 mm

2696 mm

aura

aldus

doMus

PaTus+

PaTus

Maksimum karmhøjde Total maksimum bredde & højde

Topstyret vindue (udadgående)

Total maksimum bredde & højde

Topvende vindue (udadgående)

rationel auraPlus

Minimum karmbredde

558 mm

558 mm

353 mm

353 mm

-

-

Minimum karmhøjde

548 mm

548 mm

488 mm

488 mm

-

-

Maksimum karmbredde

1598 mm

1598 mm

1608 mm

1608 mm

-

-

Maksimum karmhøjde

1598 mm

1598 mm

1588 mm

1588 mm

-

-

-

-

2876 mm

2876 mm

-

-

aura

aldus

doMus

PaTus+

PaTus

Total maksimum bredde & højde

sidebundhængt vindue (indadgående)

rationel auraPlus

Minimum karmbredde

-

-

538 mm

538 mm

-

-

Minimum karmhøjde

-

-

588 mm

588 mm

-

-

Maksimum karmbredde

-

-

1488 mm

1488 mm

-

-

Maksimum karmhøjde

-

-

1833 mm

1833 mm

-

-

Total maksimum bredde & højde

-

-

3276 mm

3276 mm

-

-

aura

aldus

doMus

PaTus+

PaTus

sidestyret vindue (udadgående)

rationel auraPlus

Minimum karmbredde

458 mm

458 mm

408 mm

408 mm

428 mm

428 mm

Minimum karmhøjde

368 mm

368 mm

353 mm

353 mm

358 mm

358 mm

Maksimum karmbredde

998 mm

998 mm

1188 mm

1188 mm

948 mm

948 mm

1598 mm

1598 mm

1788 mm

1788 mm

1788 mm

1788 mm

-

-

2676 mm

2676 mm

2536 mm

2536 mm

Maksimum karmhøjde Total maksimum bredde & højde

FAKTA MINIMUM OG MAKSIMUMSKEMA

MiniMuM og MaksiMuMMål - vinduer

73


Vælg den rigtige dør til dit hus Døren er husets visitkort, og dørens udseende er med til at påvirke husets arkitektoniske udtryk. Derfor skal du grundigt overveje dørens åbne-/lukkefunktioner, udskæringer, og om du ønsker et glasfelt i din dør. Farven er også vigtig for udtrykket. Skal din dør være som vinduerne, eller skal den i stedet fremstå i en kontrastfarve? Lad dig inspirere på de følgende sider.

74


4

7

facadedør med 2 glasfelter og 3 frisede fyldinger farveeksempel: Hvid rAl 9010

facadedør med 2 glasfelter og 2 frisede fyldinger farveeksempel: olivengrøn rAl 6003

facadedør med 4 glasfelter og 3 frisede fyldinger farveeksempel: Sølvgrå rAl 7001

facadedøre i DoMuS og PAtuS kan leveres med enten frisede eller glatte fyldinger. facadedøre i AlDuS og PAtuS+ kan kun leveres med glatte fyldinger.

2

5

8

10

facadedør med 8 frisede fyldinger farveeksempel: lysgrå rAl 7035

facadedør med 3 glasfelter farveeksempel: Skifergrå rAl 7015

3

6

facadedør med 4 glasfelter og 3 frisede fyldinger farveeksempel: lysgrå rAl 7035

9

facadedør med 6 glasfelter og 1 friset fylding farveeksempel: lysgrå rAl 7035

11

facadedør med 3 glasfelter farveeksempel: Hvid rAl 9010

FAKTA dørOVErSIGT

1

facadedør med 2 glasfelter farveeksempel: Skifergrå rAl 7015

facadedør med 6 glasfelter og 2 frisede fyldinger farveeksempel:lysgrå rAl 7035

facadedør med 8 glasfelter farveeksempel: Hvid rAl 9010

75


12

15

76

facadedør med 5 frisede fyldinger farveeksempel: Hvid rAl 9010

facadedør med 3 glasfelter og sideparti med 3 glasfelter farveeksempel: Hvid rAl 9010

18

Pladedør med antik sporing og udskæring farveeksempel: lysgrå rAl 7035

21

Pladedør med lodret sporing og rudeudskæring farveeksempel: Hvid rAl 9010

13

16

19

22

facadedør med 2 glasfelter og 4 frisede fyldinger farveeksempel: olivengrøn rAl 6003

Pladedør med antik sporing farveeksempel: Skifergrå rAl 7015

Pladedør med rund udskæring farveeksempel: Skifergrå rAl 7015

Pladedør med lodret sporing og udskæring farveeksempel: Hvid rAl 9010

14

facadedør med 6 frisede fyldinger farveeksempel: Hvid rAl 9010

17

Pladedør med antik sporing og udskæring farveeksempel: lysgrå rAl 7035

20

23

Pladedør, sildeben og udskæring farveeksempel: Chokoladebrun rAl 8017

Pladedør med udskæring farveeksempel: Skifergrå rAl 7015


Pladedør med ovalsporing

25

Pladedør, glat med

26

udskæring "Vrå"

Pladedør, glat med udskæring "Sorø"

farveeksempel:

farveeksempel:

farveeksempel:

Hvid rAl 9010

Skifergrå rAl 7015

koboltblå rAl 5013

FAKTA dørOVErSIGT

24

(bemærk, specialfarve)

27

Pladedør, glat farveeksempel:

28

Hvid rAl 9010

30

Pladedør med rude udskæring farveeksempel:

31

Hvid rAl 9010

Pladedør med lodret

Pladedør, sildeben

29

sporing og udskæring

med sideparti

farveeksempel:

farveeksempel:

Hvid rAl 9010

Hvid rAl 9010

Pladedør med antik sporing

32

terrassedør WMl med 1 glasfelt

farveeksempel:

1 spændstykke

Sølvgrå rAl 7001

farveeksempel: Hvid rAl 9010

33

terrassedør med 1 glasfelt

34

terrassedør med 8 glasfelter

35

2-fløjet terrassedør med

2 spændstykker

farveeksempel:

8 glasfelter

farveeksempel:

Hvid rAl 9010

farveeksempel:

Hvid rAl 9010

Hvid rAl 9010

77


MiniMUM Og MAkSiMUMMåL - DøRe Facadedør

Rationel

(indadgående og udadgående)

AURAPLUS

AURA

ALDUS

DOMUS

PATUS+

PATUS

Minimum karmbredde

-

-

648 mm

648 mm

648 mm

648 mm

Minimum karmhøjde

-

-

1708 mm

1708 mm

1708 mm

1708 mm

Maksimum karmbredde

-

-

1068 mm

1068 mm

1068 mm

1068 mm

Maksimum karmhøjde

-

-

2388 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

AURA

ALDUS

DOMUS

PATUS+

PATUS

658 mm

658 mm

648 mm

648 mm

648 mm

648 mm

Minimum karmhøjde

1708 mm

1708 mm

1708 mm

1708 mm

1708 mm

1708 mm

Maksimum karmbredde

1198 mm

1198 mm

1188 mm

1188 mm

1188 mm

1188 mm

Maksimum karmhøjde

2398 mm

2398 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

AURA

ALDUS

DOMUS

PATUS+

PATUS

Terrassedør (indadgående og udadgående) /Vinduesdør (udadgående) Minimum karmbredde

Rationel AURAPLUS

Rationel

Hæveskydedør

AURAPLUS

Minimum karmbredde

-

-

1788 mm

1788 mm

-

-

Minimum karmhøjde

-

-

1888 mm

1888 mm

-

-

Maksimum karmbredde

-

-

3588 mm*

3588 mm*

-

-

Maksimum karmhøjde

-

-

2388 mm*

2388 mm*

-

-

AURA

ALDUS

DOMUS

PATUS+

PATUS

*Ved karmbredder større end 2988 mm er den maksimale karmhøjde 2188 mm.

Facade halvdør

Rationel AURAPLUS

(udadgående) Minimum karmbredde

-

-

648 mm

648 mm

648 mm

648 mm

Minimum karmhøjde

-

-

1908 mm

1908 mm

1908 mm

1048 mm

Maksimum karmbredde

-

-

1068 mm

1068 mm

1068 mm

1068 mm

Maksimum karmhøjde

-

-

2388 mm

2388 mm

2388 mm

2388 mm

AURA

ALDUS

DOMUS

PATUS+

PATUS

Sidebundhængt dør Minimum karmbredde

-

-

538 mm

538 mm

-

-

Minimum karmhøjde

-

-

1838 mm

1838 mm

-

-

Maksimum karmbredde

-

-

1008 mm

1008 mm

-

-

Maksimum karmhøjde

-

-

2208 mm

2208 mm

-

-

AURA

ALDUS

DOMUS

PATUS+

PATUS

Pladedør

Rationel

(indadgående og udadgående)

78

Rationel AURAPLUS

(indadgående)

AURAPLUS

Minimum karmbredde

-

-

648 mm

648 mm

-

-

Minimum karmhøjde

-

-

1708 mm

1708 mm

-

-

Maksimum karmbredde

-

-

1068 mm

1068 mm

-

-

Maksimum karmhøjde

-

-

2388 mm

2388 mm

-

-


FAKTA CYLINDERMÅL

CYLINDERMÅL

Målskema A & B mål

Udadgående

Indadgående

150

105

25.5

30

30

Nøgle/ Vrider Nøgle/ Nøgle Nøgle/ Vrider Nøgle/ Nøgle

Udadgående døre

Indadgående døre

Oversigt over tilbehør til ID facadedørsgreb

A

B

Rationel AURAPLUS/AURA

37,5

42,5

DOMUS/PATUS

37,5

22,5

ALDUS/PATUS+

45,5

22,5

Rationel AURAPLUS/AURA

42,5

37,5

DOMUS/PATUS

22,5

37,5

ALDUS/PATUS+

31

37,5

Til roset

Specifikation

Rationel varenr.

AURA/ Rationel AURAPLUS

Enkelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620325

1

Enkelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620326

Greb, roset til greb, roset og vrider til cylinder

620330

Greb, roset til greb, roset og vrider til cylinder

620394

Greb, langskilt og vrider til cylinder

620335

Dobbelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620327

Dobbelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620328

Dobbelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620397

Greb, roset til greb, roset til cylinder

620333

Greb, roset til greb, roset til cylinder

620398

Greb, langskilt til cylinder

620338

Enkelt cylinder inkl. skruer

620324

Enkelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620396

Greb, roset til greb, roset og vrider til cylinder

620329

Greb, roset til greb, roset og vrider til cylinder

620394

Greb, langskilt og vrider til cylinder

620334

Greb, langskilt og vrider til cylinder

620335

Dobbelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620327

Dobbelt cylinder inkl.forlænger og skruer

620397

Greb, roset til greb, roset til cylinder

620331

Greb, roset til greb, roset til cylinder

620398

Greb, langskilt til cylinder

620336

Greb, langskilt til cylinder

620337

DOMUS/ PATUS

Til langskilt

ALDUS/ PATUS+

1

DOMUS/ PATUS

ALDUS /PATUS+

1 1

1

1 1

1 1 1

1 1

1

1 1 1 1 1

1

1

1

1 1 1

1 1 1 1

1

1

1

1 1 1

1 1 1

79


Tilbehør 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

22

23

21

80

24

25

26

27

28

29

30

31


DOMUS Træ

ALDUS Træ/Alu

PATUS Træ

PATUS+ Træ/Alu

AURA / Rationel AURAPLUS

Vejledende pris Ekskl. moms

Incl. moms

1. ID facadedørsgreb med langskilt nøgle/nøgle

x

x

x

x

407

508

2. ID facadedørsgreb med langskilt nøgle/vrider

x

x

x

x

407

508

3. ID facadedørsgreb med roset nøgle/vrider

x

x

x

x

514

643

4. ID facadedørsgreb med roset nøgle/nøgle

x

x

x

x

514

643

5. ID greb til sidebundhængt - standard

x

x

141

176

6. ID greb til sidebundhængt - med børnesikring

x

x

141

176

7. ID greb - lige greb

x

x

8. ID greb - gribeskål til hæveskydedør

×

9. ID Greb til hæveskydedør til dråbeformet cylinder * 10. ID Greb til hæveskydedør

x

x

x

73

92

×

146

182

x

x

395

494

×

×

292

365

FAKTA TILBEHØR

Tilbehør

11. Anverfer Blank (standard)

×

×

20

25

Messing

x

x

25

31

x

x

47

58

12. Anverfer med børnesikring - blank (standard) 13.

ID greb til udadgående vinduer og terrassedøre (standard)

x

x

x

x

x

73

92

14.

ID Greb med nøgle til udadgående vinduer og terrassedøre

x

x

x

x

x

165

206

x

x

x

165

206

321

401

ID Greb med børnesikring til udadgående vinduer 15. og terrassedøre

x

x

16. Dråbeformet cylinder til hæveskydedøre nøgle/nøgle

x

x

17. Oval cylinder – facadedør

x

x

x

x

259

323

18. Oval cylinder nøgle/nøgle

x

x

x

x

395

494

19. Oval cylinder enkelt nøgle – terrassedør

×

×

×

×

407

508

20. PN vinduesholder (længde 170 mm) RV 0904

x

x

x

x

198

247

21. Ventil (tryk/klik) – udadgående vindue, udadgående terrassedør

x

x

x

x

208

260

x x

x x

x x

x x

354 412

442 515

x x x

x x x

x x x

x x x

377 144 36

471 180 45

x x x

x x x

x x x

x x x

122 122 141

153 153 176

x x x

x x x

37 111 91

47 138 114

x x

x x

36 46

45 57

22. Brevlem med indvendig klap – rammedøre Natureloxeret RV 2722 Guldanodiseret (ikke vist på foto) 23. Brevlem med udvendig klap - pladedøre Natureloxeret RV 2724 24. Dørspion – facadedør RV2725 25. Udvendigt fingergreb – terrassedør * RV4042 26. PN sikringsbeslag – udadgående vindue ** Galvaniseret Gulkromatiseret Hvid 27. Stormjern Blank (standard) Messing 28. Skibskrog (messing) 29. Stormkrog Galvaniseret, 260 mm Galvaniseret, 390 mm 30.

Aluafdækning til beskyttelse af dørbundstykke i byggeperiode. RV 5630 (Længde 835 mm)

31. Udfyldningsliste BL15 til bundnot (kr./lbm) Forsendelsesomkostninger (inkl. porto)

x

x

x

x

153

191

x

x

x

x

70 80

88 100

Noter: * = Løst medleveret ** = Ved alt tilbehør som er indfarvet gives ingen garanti på overflade behandlingen

81


DOMUsÂŽ detailsnit 1:5 Fast karm

3

54

2

26

54

115

115

10

1

115

54

A11.00 type A11.00

1

lodret snit i overkarm med ventil

2

Vandret snit i sidekarm

lodret snit i bundkarm

3

UdadgĂĽende vinduer 68

1

104

3

109

2

115

115

4

168

104

2310A21.00 - 21.11 type 2310A23.00 - 23.20 A24.00 - 24.2X

1

lodret snit i overkarm / -ramme

2

Vandret snit i sidekarm / -ramme med ventil

Vandret snit i lodpost / rammer

3

115

115

26

7 4

271X 271X

type

10

6

104

104

5

115

A27.00 - 27.10 4

104

lodret snit i bundkarm / -ramme

5

lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

Vandret snit i sidekarm / -ramme

6

109

87

187

7

Vandret snit i lodpost / rammer

sidebundhĂŚngt vindue 115

130

lodret snit i overkarm / -ramme

1

lodret snit i overkarm / -ramme, med ventil

2

Vandret snit i sidekarm / -ramme

10

26

A26.00

1

82

85

130

3

type

130

2

130

115

115

1

3

115

lodret snit i bundkarm / -ramme


FAKTA SNITTEGNINGEr

DOMUs® detailsnit 1:5 sideparti 1

231

115

115

146

2

54

3

A12.00

type

lodret snit i overkarm med spændstykke med ventil

1

A12.00

2

115

Vandret snit i sidekarm

lodret snit i bundkarm med spændstykker

3

skoddeparti 115

1

115

3

231

146

2

115

4

1400A14.00 type

1

lodret snit i overkarm med spændstykke

2

Vandret snit i sidekarm

3

lodret snit i midterpost indvendig

4

lodret snit i bundkarm med spændstykker

Udadgående døre 1

115

146

2

115

4

146

3

1

lodret snit i overkarm / -ramme

2

226

Vandret snit i hængselside

4

Vandret snit i midterrammeanslag

4100 type A41.00 A41.50

3

3

lodret snit i bundkarm / -ramme (WMl)

25

124

231

lodret snit i bundkarm / -ramme

A32.11

3300 83


DOMUs® detailsnit 1:5 4100

Udadgående døre 1

1

2

5

115

6

3

3

A32.11 type A31.00 A31.50 A32.11 A32.12

146

type3300 A33.00

Vandret snit i lukkeside

5

6

231

5

Fast højde 998 mm

2

lodret snit i midterrammeanslag

115

indadgående døre 5 115

115

2

8

3 7

1

1

lodret snit i overkarm / dørplade

2

Vandret snit i hængselside

Vandret snit i lukkeside

3

115

4

60

6

146

A.32.11 type A31.00 A32.11 A32.12

14

14

A.31.00 type A34.00

4

lodret snit i bundkarm / dørplade

lodret snit i bundskinne / dørplade

Vandret snit i hængselside

8

5

lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

Vandret snit i lukkeside

115

14

115

231

231

7

4

18

lodret snit i bundkarm / -ramme

84

146

115

6

146


FAKTA SNITTEGNINGER

DOMUS® detailsnit 1:5 Sidebundhængt dør 1

115

115

4

115

130

130

2

130

3 1

A36.00 A46.00

Lodret snit i overkarm / -ramme

1

Lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

Vandret snit i hængselside

2

62

107

Type

145 115

3

Lodret snit i bundkarm / -ramme

Hæveskydedør

4

Vandret snit i midterrammeanslag

128

128

1

115

115

146

146

4 3

120 115

2

146

5

Type A48.00 A45.00

Lodret snit i overkarm / -ramme

1

Lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

2

Vandret snit i sidekarm / -ramme

133

25

128

115

231

1

136

146

115 133

3

Vandret snit i sidekarm / -ramme

4

Vandret snit i midterramme

5

Lodret snit i bundkarm / -ramme

85


DOMUs® detailsnit 1:5

36

68

111

sprosser / spændstykker

Snit i 36 mm energisprosse

Snit i 68 mm sprosse

Snit i 111 mm spændstykke

Ventileret beklædning 95 16

115 27

68 95

27

54

16 115

32

54

16 115

Vandret snit i sidekarm

lodret snit i bundkarm

27 95

lodret snit i vandret post

DOMUs® / PATUs® detailsnit 1:5 isolerede fyldinger

45 12 26

45

26

Vandfast HDF

10 mm Styrofoam

Styrofoam

Styrofoam Vandfast HDF

friset træ-fylding

86

glat træ-fylding


Fast karm

2

54

10

26

54

123

123

1

123 54

3

A11.00 type b11.00

1

lodret snit i overkarm med ventil

2

Vandret snit i sidekarm

3

lodret snit i bundkarm

FAKTA SNITTEGNINGEr

AlDUsÂŽ detailsnit 1:5

UdadgĂĽende vinduer 123

68

104

4

2310 type

109

104

3

2

123

1

b21.00 - 21.11

1

2310 b23.00 - 23.20

lodret snit i overkarm / -ramme

2

168

Vandret snit i sidekarm / -ramme med ventil

3

Vandret snit i lodpost / rammer

b24.00 - 24.2X 123 123

104

104

PB03

5

26

10

7

6

4

104

123

271Xb27.00 - 27.10 type

4

271X

lodret snit i bundkarm / -ramme

5

lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

6

Vandret snit i sidekarm / -ramme

109

87

187

7

Vandret snit i lodpost / rammer

sidebundhĂŚngt vindue

type

130 26

3

b26.00

10

130

130

2

123

123

123

1

130 123 1

lodret snit i overkarm / -ramme

1

lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

2

Vandret snit i sidekarm / -ramme

3

lodret snit i bundkarm / -ramme

87


AlDUs® detailsnit 1:5 sideparti 1

231

123

146

123

2

54

123

3

lodret snit i overkarm med spændstykke med ventil

1

A12.00 type b12.00

Vandret snit i sidekarm

2

3

lodret snit i bundkarm med spændstykker

skoddeparti 123

1

2

231

123

146

3

54 4

123

1400 type b14.00

lodret snit i overkarm med spændstykke

1

Udadgående døre

Vandret snit i sidekarm

2

3

lodret snit i midterpost indvendig

4

lodret snit i bundkarm med spændstykker

123

2

123

146

1

4

146

3

1

4100

type

lodret snit i overkarm / -ramme

2

226

Vandret snit i hængselside med ventil

4

Vandret snit i midterrammeanslag

b41.00 b41.50

3

A32.11 88

3300

25

124

231

3

bundkarm med indvendig hårdttræsbeklædning. Standard i terrassedøre, kan bestilles til facadedøre. (WMl)

lodret snit i bundkarm / -ramme

115


FAKTA SNITTEGNINGEr

AlDUs® detailsnit 1:5 4100

Udadgående døre

1

5

2

5

123

6

3

3

A32.11 type b31.00 b31.50 b32.11 b32.12

231

2

NB: Fast højde 998 mm

1

3300 type b33.00 146

Vandret snit i lukkeside

5

6

lodret snit i midterrammeanslag

123

123

5

1

68

indadgående døre

68

123

8

3 7

2

68

lodret snit i overkarm / dørplade

1

4

Vandret snit i hængselside

3

A.32.11

b31.00 b32.11 b32.12

146

68

14

type

14

b34.00 b35.00

Vandret snit i lukkeside

123

6

A.31.00

type

2

lodret snit i bundkarm / dørplade

4

lodret snit i bundskinne / dørplade

5

lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

6

lodret snit i bundskinne / -ramme

123

123

25

14

231

231

4

146

6

lodret snit i bundkarm / -ramme

7

Vandret snit i hængselside

146

8

Vandret snit i lukkeside

89


AlDUs® detailsnit 1:5 sidebundhængt dør 123

123

123

2

130

130

1

4 130

lodret snit i overkarm / -ramme

1 3

2

Vandret snit i hængselside

b36.00 b46.00

107

type

lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

1

145

115

lodret snit i bundkarm / -ramme

3

4

Vandret snit i midterrammeanslag

Hæveskydedør 128

1

128

123

123

3

123

146

146

4

115

2

5

146

b48.00 1

lodret snit i overkarm / -ramme

1

lodret snit i overkarm / -ramme med ventil

Vandret snit i sidekarm / -ramme

5

153

128

123

lodret snit i bundkarm / -ramme

2

231

type

146 136 115 3

90

Vandret snit i sidekarm / -ramme

4

Vandret snit i midterramme

133


36

68

111

sprosser / spændstykker

Snit i 36 mm energisprosse

Snit i 68 mm vandret sprosse

Ventileret beklædning

lodret snit i 111 mm vandret spændstykke

123 101 16

35

35

54

101

16

68

54

123

FAKTA SNITTEGNINGEr

AlDUs® detailsnit 1:5

16

35

123

Vandret snit i sidekarm

lodret snit i bundkarm

lodret snit i vandret post

AlDUs / PATUs+ detailsnit 1:5 isoleret fylding

Styrofoam Styrofoam

Pulverlakeret alu-plade

glat træ/alu-fylding

PATUs® detailsnit 1:5 109

25

sprosser / spændstykker

Snit i sprosse

lodret snit i spændstykke

PATUs+® detailsnit 1:5

Snit i sprosse

109

sprosser / spændstykker 25

32

Vandfast HDF

lodret snit i spændstykke

91


PATUs® detailsnit 1:5

3

115

2

96

48,5

1

48,5

115

115

Udadgående vinduer

4

type

96

Z23.00

1

lodret snit i overkarm /-ramme

2

96

Vandret snit i sidekarm / -ramme

2

Vandret snit i sidekarm / -ramme med ventil 100

84

1 149

2

54

148

148

54

3

101

100

5

4

type

115

Z23.01 Vandret snit i lodret post / rammer

3

lodret snit i bundkarm / -ramme

4

5

lodret snit i vandret post / rammer

5

lodret snit i vandret post med hulkehling / rammer (alternativ)

Terrassedøre / facadedøre 115

1

115

144

2

115

3

144

4

type

1

Z31.00 Z31.50 Z32.00

lodret snit i overkarm / -ramme

2

144

Vandret snit i hængselside

3

Vandret snit i lukkeside

4 1

4

A.

B.

bundkarm med indvendig hårdttræsbeklædning (WMl)

229

25

B. lodret snit i bundkarm / -ramme 229

5

122

A. bundkarm med indvendig hårdttræspåforing

2

222

type

Z41.00 Z41.50

25

4

115

(udadgående)

92

5 (indadgående)

Vandret snit i midterrammeanslag


FAKTA SNITTEGNINGEr

PATUs+® detailsnit 1:5 Udadgående vinduer

48,5 123

96

3

123

2

123

48,5

1

type

96

96

4

S23.00 1

2

lodret snit i overkarm / ramme

Vandret snit i sidekarm / -ramme

2

Vandret snit i sidekarm / -ramme med ventil 84

100

1 2

100

3

148

54

101

54

148

149

5

4

type

115

S23.01 3

Vandret snit i lodret post / rammer

4

lodret snit i bundkarm / -ramme

5

lodret snit i vandret post / rammer

5

lodret snit i vandret post med hulkehling /rammer (alternativ)

Terrassedøre / facadedøre 1 123

144

2

123

123

3

type

144

144

4

S31.00 S31.50 S32.00

1

lodret snit i overkarm / -ramme

2

Vandret snit i hængselside

3

Vandret snit i lukkeside

4

2

4

A.

B.

bundkarm med indvendig hårdttræsbeklædning (WMl)

B. lodret snit i bundkarm / -ramme

124

A. bundkarm med indvendig hårdttræspåforing

1

229

229

5

222 4

type

S41.00 S41.50

(udadgående)

(indadgående)

5

Vandret snit i midterrammeanslag

93


DOMUs® / PATUs® / AURA® detailsnit 1:5 Hjørnestolper 72

5 3

36 11

11

11

30° hjørnestolpe

45° hjørnestolpe

60° hjørnestolpe

115

115

90° hjørnestolpe

180° mellemstolpe

AlDUs® / PATUs+® /Rationel AURAPlUs® detailsnit 1:5 Hjørnestolper 77

38

45.0°

38

11

11

11

30° hjørnestolpe

45° hjørnestolpe

60° hjørnestolpe

°

.0 90

115

123

90° hjørnestolpe

94

180° mellemstolpe


Sammenstillingslister og påforingsplanke 120 54

108

12

115

70

120

54

12

Vandret med 12 mm fuge

Lodret med 12 mm fuge

Lodret uden fuge

FAKTA SNITTEGNINGER

DOMUS® / PATUS® detailsnit 1:5

Påforingsplanke

ALDUS® / PATUS+® detailsnit 1:5 Sammenstillingslister og påforingsplanke 120 108

12

123

70

120

54

12 54

Lodret med 12 mm fuge

Lodret uden fuge

Påforingsplanke

Vandret med 12 mm fuge 12 mm fugeafstand anbefales ved alle vandrette samlinger. Ved udvendige samlinger anbefales damp åben fuge. Ved indvendig samlinger anbefales tæt fuge. Alle sammenstillingslister skal bestilles særskilt.

SNIT AF NOTER detailsnit 1:5

BL27

16 8 VARIABEL

8

12,5

VARIABEL

8 10

BREDDE M.FEDER!

8 8

8

8

8

16 8

(EL04)

Noter til ALDUS, DOMUS, PATUS, PATUS+, Rationel AURAPLUS og AURA

8

BL08

(EL04)

BL13

8

10

8

8

8

8

8

Noter til ALDUS, DOMUS, Rationel AURAPLUS og AURA 8

12,5 62

Sidekarm

Indadgående dør

95


AURA detailsnit 1:5 115

Fast karm

50

50

115

1

2 115

50

3

Fast top

1

A11.00

Udadgående vinduer

2

Fast sidekarm venstre

Fast bund

3

115

3

2

94

115

94

1

5

2310 94

4 1

2310

2

Oplukkelig topkarm

115

Oplukkelig sidekarm venstre

Oplukkelig bund

4

1 68

5

3

4

115

115

2

271X 157

94

271X Terrassedør

5

Vandret snit lodpost

3

Oplukkelig sidekarm højre

1 115

18

72

4

115

94

2

94

3

Oplukkelig topkarm

2

Oplukkelig sidekarm venstre

Kombinationselementer

3

Terrassedør bund

115

50

113,5

68

115

115

50

Ventileret fyldning sidekarm

Sprosse 115

96

Vandret snit med slagliste i terrassedør

Ventileret fyldning

68

Sammenstilling fast karm / fast karm, vandret snit i lodpost

4

115

1

133

115

Sammenstilling fast karm / oplukkelig, vandret snit i lodpost med ramme

Ventileret fyldning bundkarm

38


FaKta SNITTEGNINGER

Rationel aURaPlUS detailsnit 1:5 Fast karm

123

123

50

50

1

2 50

123

3 1

A11.00

Fast top

Udadgående vinduer

2

Fast sidekarm højre

Fast bund

3

123

3

2

5

94

94

123

1

2310 4

123

94 1

2310

Oplukkelig topkarm

2

Oplukkelig sidekarm venstre

1

Oplukkelig bund

4

68

5

123

123

3

2

4

271X

94 155

271X terrassedør

5

1

Oplukkelig sidekarm højre

Vandret snit lodpost

3

71

94

2

123

123

18

4

123

94

1

3

Oplukkelig topkarm

2

Kombinationselementer

Sammenstilling fast karm / fast karm. vandre snit i lodpost

Terrassedør bund

112

Sammenstilling fast karm / oplukkelig, vandret snit i lodpost med ramme

4

Vandret snit med slagliste i terrassedør 123

Ventileret fyldning 50

Ventileret fyldning sidekarm

123

123

123

68

3

50

68

Oplukkelig sidekarm venstre

132

Ventileret fyldning bundkarm

Sprosse

38

97


rAtionel SAlgS- og leVeringSbetingelSer rationel Vinduer A/S er underlagt Vinduesindustriens fælles salgs- og leveringsbetingelser (gældende for vore forhandlere). 1. købeloV Sælgers tilbud er underlagt reglerne i lov om køb i det omfang, disse regler ikke er fraveget i nærværende salgs- og leveringsbetingelser. 2. SÆlgerS tilbuD Sælger vedstår, medmindre andet fremgår af tilbudet, dette i 30 dage at regne fra tilbudets datering. i tilfælde af dokumenteret mellemsalg er sælger ikke bundet af den i tilbudet angivne leveringstid, men vil efter nærmere aftale med køber fastlægge en ny leveringstid, der ligger så tæt på den oprindelig tilbudte leveringstid som muligt. 3. MÅltAgning Såfremt sælger bistår en fagkyndig køber i forbindelse med måltagning og lignende, er denne bistand alene at betragte som en service, der ikke pådrager sælger noget ansvar. 4. ÆnDringer i orDrer Sælgers ordrebekræftelse angiver sidste frist for rettelser. efter denne dato kan der af produktionstekniske hensyn ikke ske rettelser i ordren. 5. leVering 5.1 leveringssted og risiko levering finder sted på købers forretningsadresse eller efter nærmere aftale på angivet byggeplads. levering regnes ved vognkant, og risikoen for varen overgår samtidig hermed til køber. 5.2 Modtagekontrol og reklamation i umiddelbar forbindelse med levering er køber forpligtet til at kontrollere, at det korrekte antal enheder er leveret, og at varen er i hel og ubeskadiget stand. Såfremt dette ikke er tilfældet, er det købers pligt straks at meddele dette skriftligt ved påtegning på fragtbrev til sælgers chauffør eller direkte skriftligt til sælger. gør køber ikke indsigelser i umiddelbar forbindelse med leveringen, kan der ikke senere reklameres over manglende enheder eller transportskader. 5.3 kvalitetssikring inden elementernes montage er køber forpligtet til at sikre, at leverancen i øvrigt er i overensstemmelse med aftalegrundlaget. Manglende kvalitetssikring og/eller manglende reklamation medfører tab af købers ret til mangelindsigelser. 6. forDringSHAVerMorA 6.1 leveringsforskydning Såfremt levering på grund af købers forhold udsættes i forhold til den aftalte leveringstid, er sælger berettiget til at fremsende faktura, som var levering sket til aftaletidspunktet. risikoen for varen overgår til køber på faktureringstidspunktet. 6.2 lagerleje køber er ved en sådan udsat levering forpligtet til at betale sælger en rimelig lagerleje efter nærmere aftale. 7 betAling 7.1 betalingsbetingelser betalingsbetingelser fremgår af sælgers tilbud/ordrebekræftelse. Såfremt køber ikke overholder betalingsbetingelserne, skal der svares renter fra forfaldsdagen med rentelovens rentesats, med mindre der i tilbudet/ordrebekræftelsen er angivet en højere rentesats. 7.2 Delleverancer Såfremt der skal leveres ad flere gange, er sælger berettiget til at tilbageholde en leverance, såfremt køber er i misligholdelse med sine betalingsforpligtelser vedrørende en eller flere forudgående leverancer. 8. AnSVAr for MAngler 8.1 Mangelgennemgang Sælger har ikke pligt til at deltage i en mangelgennemgang ved afleveringen i forbindelse med årsgennemgangen eller i forbindelse med 5 års eftersyn. Sælgers vægring herved er ikke at betragte som afkald på nogen indsigelse. 8.2 Afhjælpning af mangler Såfremt en leverance viser sig at være mangelfuld, kan køber alene gøre følgende misligholdelsesbeføjelser gældende i den anførte rækkefølge. a) Sælger foretager udbedring af mangler uden udgift for køber. b) Såfremt udbedring ikke kan ske, foretager sælger en omlevering. c) Såfremt sælger ikke foretager udbedring eller omlevering inden rimelig tid, kan køber i stedet hæve handlen for den del af leverancen, der er mangelfuld. d) køber kan derudover i de ovenfor nævnte tilfælde i henhold til købelovens regler kræve erstatning, dog således, at sælger aldrig kan gøres ansvarlig for driftstab, avancetab eller andet indirekte tab.

8.3 force majeure Sælger er endvidere – uanset ovenstående – aldrig ansvarlig for noget tab, der skyldes indgribende forstyrrelser, der bevirkes uden hans skyld, ved forhold over hvilke han ikke er herre, f.eks. krig, ildsvåde, strejker, importrestriktioner, lockouter samt usædvanlige naturbegivenheder. 8.4 Ansvarsophør ethvert ansvar for mangler ved leverancen ophører 5 år efter aflevering af det byggeri, hvori leverancen indgår. Ved leverancer til lager eller videresalg ophører ansvaret dog senest 6 år efter leveringen til lager eller videresalg. 8.5 regres Hvis det må anses for godtgjort, at et krav vedrørende mangler ikke, eller kun med store vanskeligheder, kan gennemføres mod den oprindelige køber, er senere købere af leverancen, herunder entreprenører og bygherrer, berettiget til i samme omfang at rejse direkte krav mod sælger, såfremt den oprindelige køber måtte have et krav mod sælger. 8.6 tvister tvister vedrørende ovennævnte krav behandles ved voldgiftsretten for byggeog Anlægsvirksomhed, jf. punkt 11. 9. AnSVAr for forSinkelSe 9.1 Sælgers ansvar Sælger er ansvarlig for forsinkelse, medmindre denne forsinkelse skyldes indgribende for styrrelser i arbejdets gang, der bevirkes uden hans skyld, ved forhold over hvilke han ikke er herre, f.eks. krig, ildsvåde, strejker, importrestriktioner, lockouter samt usædvanlige naturbegivenheder. 9.2 erstatning ved forsinkelse Såfremt sælger efter foranstående regler er ansvarlig, betales erstatning efter dansk rets almindelige erstatningsregler, dog således at sælger aldrig kan gøres ansvarlig for driftstab, avancetab eller andet indirekte tab. 9.3 leveringsfrist Såfremt leveringstiden overskrides væsentligt, og denne overskridelse er til betydelig ulempe for køber, er køber berettiget til skriftligt over for sælger at kræve levering og samtidig fastsætte en endelig frist herfor. Denne frist skal være rimelig under hensyn til den allerede indtrufne forsinkelse. 9.4 fristoverskridelse Såfremt sælger herefter undlader at træffe alle nødvendige foranstaltninger for at sikre levering inden for den herefter fastsatte frist, er køber berettiget til ved skriftlig meddelelse til sælger at hæve handlen. køber kan dog aldrig hæve handlen i situationer, hvor forsinkelsen skyldes forhold opregnet i pkt. 9.1. 10. ProDuktAnSVAr Sælger er ansvarlig for produktskader efter dansk rets almindelige regler, dog således at sælgers produktansvar aldrig omfatter driftstab, avancetab eller andet indirekte tab. 11. tViSter Syn og skøn vedrørende leverancen skal udmeldes i henhold til reglerne i Almindelige betingelser for Arbejder og leverancer i bygge- og Anlægsvirksomhed af 1992 (Ab 92), §45. tvister mellem parterne, der kan henføres til Ab 92 § 22, stk. 14, finder afgørelse i henhold til Ab 92 § 46. tvister afgøres endeligt ved Voldgiftsretten for bygge- og Anlægsvirksomhed, jf. Almindelige betingelser for Arbejder og leverancer i bygge- og Anlægsvirksomhed af 1992 (Ab 92) § 47. fælles salgs- og leveringsbetingelser (gælder ikke i forbrugerkøb). Anmeldt til konkurrencestyrelsen i juni 2002. Vi gør yderligere opmærksom på følgende: • Varer uden for standard modtages ikke retur. Kun lagervarer med tilhørende tun nr. tages retur. • For alle leverancer gælder, at modtageren skal stille mandskab vederlagsfrit til rådighed ved aflæsning. • For varer, der skal omlades til skib eller anden befordring, er forsendelsen franco udskibningshavn med videre transport for købers regning.


rationel.dk

Godt, solidt kvalitetshåndværk har kendetegnet Rationels vinduer og døre, siden de første produkter blev sendt fra fabrikken i Sdr. Felding i 1954. Rationel har på det grundlag opbygget et sundt fundament og er i dag en international virksomhed med salgsaktiviteter i Danmark, England og Irland. Rationel producerer energibesparende og -bidragende vinduer og døre, som komfort- og sikringsmæssigt ligger helt i front. Vi udvikler løbende vores vinduer og døre, så de altid lever op til gældende lovkrav og imødekommer markedets krav til design og funktionalitet. Ønsker du yderligere information om vores brede sortiment af vinduer og døre til klassisk og moderne byggeri, så besøg rationel.dk eller kontakt din lokale tømmerhandel. Rationel indgår i DOVISTA Gruppen, som består af 9 førende døre- og vinduesvirksomheder i Europa. DOVISTA A/S ejes af VKR Holding, der beskæftiger ca. 15.000 medarbejdere i mere end 40 lande.

Rationel Vinduer - Inspiration vinduer og døre, marts 2012

01.79-03.12 © 2012 Rationel Vinduer A/S ® rationel and rationel logo, SECURIT Y, DOMUS, ALDUS, PATUS, PATUS+, AURA and Rationel AURAPLUS logos are registered trademarks used under licence by Rationel Vinduer A/S. Vi tager forbehold for trykfejl og ret til ændringer.

Hjem med gode energier

Inspiration Vinduer & Døre  

Læs mere om Rationel's produkter og få inspiration til dine egne projekter.

Advertisement