Page 1

RASTLÖS FÖRLAG VÅRENS BÖCKER, 2020

Sorgearbete och läkning i det karga - Mötet med den biologiske fadern och dramat bakom - Minnen från s ö r j a n d e av B o C ave fo r s - Ja k t e n p å De melankoliska förfalskarnas gäng


Ö, Ö Caroline Kaspara Palonen

UTE FEBRUARI En kvinna flyttar tillfälligt in i en gammal fyrvaktarbostad på en folktom ö. Hon bär på ljungmonologer och en förlust. Ön tar sig tätt inpå henne. Här finns djuphavsfiskarna och horisonten. Här finns den grå katten som skrapar på dörren och stormen som säger åt henne att lyssna. Dikterna i Ö, ö berör skrivandets svårigheter när minnena gör ont. De präglas av levnadsvillkoren på ön och av spänningsförhållandet mellan ön och fastlandet. Är detta platsen att läka från sin sorg? *** Caroline Kaspara Palonen föddes 1984 och är bosatt i Harstad. Hon är utbildad vid konsthögskolan i Bergen och vid Forfatterstudiet i Tromsø. Hon debuterade 2011 med romanen Xeroxdager och har sedan dess gett ut ytterligare tre romaner. Ö, ö är hennes första diktsamling. Pernilla Berglund föddes 1982 i Umeå och är poet. Under flera år var hon verksam som redaktör för tidskriften Provins. Ö, ö är hennes första översättning.

Dikter 52 sidor; Danskt band Översatt av Pernilla Berglund Originalspråk: Norska ISBN: 978-91-984058-3-5

2


ÄN FINNS DET GOTT OM NATT Anamarija Todorov

UTE MARS En dotter lyfter upp fliken av en dammig matta under vilken hennes biologiska far har legat undanstoppad i mer än ett halvt sekel. För första gången ser hon hur denne man ser ut, möter hans blick och hör hans röst. Texterna i denna diktsvit handlar om konsekvenser av ett familjedrama, hur en kvinna, två män och ett barn blir svikna på var sitt eget sätt. Anamarija Todorov har skrivit en bok om passion, våld och svartsjuka. Om skuld och skam. Om sanning och lögn. Om ett gammalt kärleksminne vars glöd aldrig har slocknat. *** Anamarija Todorov är född 1954 och arbetar, vid sidan av skrivandet, som pedagog på en förskola i Kungsängen norr om Stockholm. Detta är hennes tredje diktsamling.

Dikter 104 sidor; Danskt band ISBN: 978-91-984058-3-5

3


RIV NER DIN FÅFÄNGA Till Bo och Marianne Cavefors

UTE APRIL Bo Ignatius Sigge Cavefors gick bort 14 november 2018. Cavefors var förläggare, skribent, performancekonstnär och mytomspunnen kulturpersonlighet med ett säreget livsöde. Men han var också människa. I Riv ned din fåfänga samlas texter och bilder av några av Bos och hans hustru Mariannes vänner som sammantaget tecknar en bild av människan Cavefors. *** Riv ned din fåfänga innehåller texter av Leif Elggren, konstnär och musiker, Leif Holmstrand, poet och konstnär, Lisa Svensson, doktorand i idéhistoria vid Göteborgs Universitet, C. M. Lundberg, konstnär och Mårten Björk doktor i teologi och research fellow vid Oxfords Universitet.

Minnesbok 44 sidor; Danskt band ISBN: 978-91-984058-4-2

4


DET SVARTA LJUSET María Gainza

UTE MAJ I jakt på De melankoliska förfalskarnas gäng. En kvinna tar i på ett hotell under falsknamn. Skriver ner sina minnen och ledtrådar i sökandet efter den mystiska person som förfalskat stora mängder av Mariette Lydis verk - borgarklassens stora porträttör. En bok och livet och konsten, om bedrägeri och manipulation, om det levda och det berättade. María Gainzas andra roman efter succén med Den optiska nerven är en mindre personligt förhållen bok, om än mer romantisk. *** María Gainza är född i Buenos Aires. Hon är konstkritiker och skriver regelbundet för The New York Times och ArtNews. I över tio år var hon fast medarbetare på magasinet Artforum och kulturbilagan Radar, som varje vecka ges ut av den stora argentinska dagstidningen Página/12. María Gainza håller också workshops i konstkritik.

Roman 160 sidor; Danskt band Översatt av Jakob Kaae Originalspråk: Spanska ISBN: 978-91-984058-1-1

5


Rastlös förlags titlar finns att köpa in via Förlagssystem eller Bokinfo för bokhandlar samt via Adlibris eller BTJ för bibliotek. Eller direkt via vår hemsida. www.rastlosforlag.se / rastlosforlag@gmail.com

Profile for rastlosforlag

Vårens böcker 2020  

Vårens böcker 2020 Caroline Kaspara Palonen Anamarija Todorov Bo och Marianne Cavefors María Gainza

Vårens böcker 2020  

Vårens böcker 2020 Caroline Kaspara Palonen Anamarija Todorov Bo och Marianne Cavefors María Gainza

Advertisement