Roiske 4/15

Page 1

R ISKE

4/15

Rastipartion lippukuntalehti

Iso-lapsi -retki tulossa! Ensi vuonna roihahtaa! Mukana ensivuoden kalenteri Itsen채isyysp채iv채n채 suuntana Meriharju


TÄSSÄ NUMEROSSA

PÄÄKIRJOITUS

2

Lippukunnanjohtajan sana

3

Tapahtumakalenteri

aika keksiä muutama sananen sanottavaksi

4

Adventtikalenteri-info

pääkirjoitukseen.

5-6

Itsenäisyyspäivänretki

7-8

Japanin jamboree

peruskouluissa

9

Etsintäkuulutus

ammattikouluissakin

No mutta, niin se aika rientää ja on taas

Varsinkin syksyisin, kun katsoo taas kuinka

uudet

ekaluokkalaiset kuin

niin

lukioissa aloittavat

ja uuden

vaiheen elämässään, iskee pieni haikeus. 10

Sudenpentukisat

11

Iso & lapsi –retki

takanapäin, mutta silti aika menee eteenpäin

12-13

Punkku

– nopeammin ja nopeammin vuosi vuodelta.

13

Ryhmäesittely

14

Kokatessa roiskuu

pudonneita lehtiä ilmaan ja herkutella

15

Joulutauko

suklaamuropalleroilla, joiden ohjeen löydät

16

Rapatus

17

Puuhasivu

taas laittaa partiohuivin kaulaan – ja kohta on

18

Roihu-mainos

jo itsenäisyyspäivänretki, joka on monen

Omat kouluvuodet ovat ainakin toistaiseksi

Siksi on aina hyvä välillä muistaa pysähtyä.

Haistella

syysilmaa,

heitellä

tästä numerosta. Ja parastahan syksyn tulossa on se, kun sai

partiosyksyn kohokohta! Nähdään siellä!


LIPPUKUNNANJOHTAJAN SANA Jäsenrekisteri Kuksan mukaan Rastipartioon kuuluu 184 jäsentä. Lippukuntamme keski-ikä on 13 vuotta. Luultavasti tämä luku ei vielä edes ole ajan tasalla, sillä kaikkia uusia rapalaisia ei ole vielä saatu lisättyä. Joka tapauksessa meitä on jo tosi paljon. Jos kaikki rapalaiset päättäisivät yhtä aikaa matkustaa bussilla Helsingistä Tampereelle, heitä kyyditsemään tarvittaisiin 3 bussia. Jos kaikki rapalaiset päättäisivät leipoa itsenäisyyspäivän juhlaan 5 piparia, tarjoilupöydältä löytyisi yhteensä 920 piparkakkua. Jos kaikki rapalaiset myisivät neljä partiolaisten joulukalenteria, Rastipartio myisi niitä yhteensä 736. Jos kaikki rapalaiset päättäisivät päivän aikana kertoa kymmenen eri kehua kymmenelle eri tutulle tai tuntemattomalle, maailmasta löytyisi päivän jälkeen 1840 vähän enemmän iloista ihmistä. 184 partiolaista yhdessä lippukunnassa on haaste, mutta ennen kaikkea se on mahdollisuus. Haasteita voi aiheutua mm. tarpeeksi ison tilan löytäminen koko lippukunnan yhteistä leiriä varten, kolotilan ahtaus tai vaikkapa hukkuneelle otsalampulle oikean omistajan löytyminen. Mutta haasteethan on tehty voitettavaksi. Sen sijaan mahdollisuuksista on taas paljon mukavampi puhua. Iso määrä partiolaisia voi tehdä paljon isompia juttuja. Koko lippukunnan leireillä ohjelma voi olla suurempaa, pystytään järjestämään partiotaitokisoja ja muita vastaavia, kun osallistujiakin löytyy enemmän. Iso lippukunta voi myös tehdä isompia hankintoja, esimerkiksi telttasaunan (olkoonkin että sinne mahtuu saunomaan kerralla 5 ja puoli sudenpentua, ymmärrätte pointin). Isosta porukasta löytyy myös paljon enemmän erilaisia tyyppejä. Kymmenet aivot ovat viisaammat kuin yhdet. Omanlaisia tyyppejä löytyy enemmän. Erilaista osaamista, ajatuksia ja vitsejä löytyy tästä joukosta hurjan monipuolisesti.

Tässä joukossa on hyvä olla!

Julia Martiskainen lippukunnanjohtaja


KALENTERI Vuodet vierivät ja kuukaudetkin menevät välillä sekaisin, mutta sitäpä varten kalenterit onkin tehty! Siispä lukaise tämä läpi ja merkkaile henkilökohtaiseen kalenteriisi (perinteiseen tai puhelimen) itseäsi koskevat päivämäärät, niin et takuulla missaa ilmoittautumisia!

2015 LOKAKUU 29.10.

Viimeinen ilmoittautumispäivä Lapsi ja vanhempi -päiväretkelle

MARRASKUU 01.11.

Hiipivä Haamu -kaupunkikisa (tarpojista ylöspäin)

07.11.

Lapsi ja vanhempi -päiväretki Uutelaan (infoa löytyy 4/15 Roiskeesta)

20–22.11.

Tarpojien retki Peurantuvalle

JOULUKUU 04-05.12.

Itsenäisyyspäiväretki tarpojilla

05.12.

Itsenäisyyspäiväjuhla

05-06.12.

Itsenäisyyspäiväretki sudareilla ja seikkailijoilla

7.12.2015– 11.01.2016

Joulutauko (johtajisto ilmoittaa mikäli jokin kokous pidetään tästä huolimatta)

12–13.12.

Samoaja 26h (Tälläkin kertaa luvassa taattua samoaja-energiaa ja samoajaohjelman huimia aktiviteetteja!) Ilmoittaudu Kuksassa.

2016 TAMMIKUU 8-10.1.

Johtajiston ryhmäytymisviikonloppu

10.1.

Rapapäivä (johtajisto)

11.1.

Kokoukset jatkuvat jälleen!


ADVENTTIKALENTERIT OVAT TÄÄLLÄ TAAS! Joulu on jo melkein ovella, ja kohta saat avata ensimmäiset luukut joulukalenterista. Rastipartio myy perinteiseen tapaan partiolaisten Adventtikalentereita. Kalenterin hinta on 7€. Jokaisesta myydystä kalenterista saamme suoraan tukea Rastipartion toimintaan. Kalentereita myydään jokaisen ryhmän kokouksissa ja niitä voi myydä myös itsekseen, esimerkiksi mummoille, kummeille tai vaikka työpaikalla! Tänä vuonna meillä on jokaiselle tehomyyjälle loistavia uutisia! Jokaisesta kymmenestä myydystä kalenterista saat tukea tulevan kesän leirille 10€. Myydessäsi esimerkiksi 20 kalenteria, saat suoraan 20€ alennusta leirin hinnasta. Kalentereita myyntiin saat kokouksessa omalta johtajaltasi. Perinteisen katumyynnin lisäksi tänä vuonna avataan nettimyynti. Osoitteesta www.adventtikalenteri.fi voit tilata kalentereita suoraan. Verkkokaupasta ostettujen kalentereiden hintaan lisätään vain 2€ toimituskulut / kalenteri. Ostaessasi kalenterin netistä, muistathan mainita oston yhteydessä Rastipartion, niin saamme tuen suoraan meille. Kysymyksiä voi esittää omalle johtajalle tai kalenterivastaavalle Annille (anni.tarvonen@gmail.com). Hauskaa joulun odotusta!


ITSENÄISYYSPÄIVÄRETKI JA -JUHLA Joulukuu häämöttää, ja sen mukana myös Rastipartion perinteistäkin perinteisempi itsenäisyyspäiväretki ja -juhla! Miltei 200-päiseksi kasvaneen joukkomme takia emme kaikki mahdu retkeilemään Uutelan Meriharjuun samaan aikaan, joten järjestämme retken kahdessa osassa: tarpojat perjantaista lauantaihin 4.-5.12.. ja sudenpennut ja seikkailijat lauantaista sunnuntaihin 5.-6.12.

Tarpojien retkelle lähtö tapahtuu Kahvila Kampelan viereiseltä parkkipaikalta perjantaina kello 18.00. Retki on leikkimielinen partiotaitokisa, joten tarpojien on syytä varautua reippaalla kisamielellä ja terävillä aivonystyröillä! Retki maksaa 15€, ja se maksetaan käteisellä lähdössä.

Retkien välissä pidämme koko lippukunnan itsenäisyyspäiväjuhlan, jossa partiolaiset saavat syksyn aikana suorittamansa merkit ja uudet partiolaiset antavat partiolupauksensa. Juhlaan ovat tervetulleita partiolaisten perheet, mummit ja kummit, ja myös ne partiolaiset, jotka eivät pääse retkelle. Koska Meriharjun parkkipaikka on erittäin pienikokoinen, autot tulee parkkeerata Uutelan koiratarhan parkkipaikalle parinsadan metrin päähän Meriharjusta. Parkkipaikalta on opastus Meriharjulle. Juhla alkaa kello 14.00 ja kestää noin kaksi tuntia, jonka jälkeen tarpojat saavat lähteä Meriharjulta kotiin.

Juhlan päätyttyä sudenpennut ja seikkalijat jäävät viettämään retkeä Meriharjuun. Luvassa on hauskaa yhdessäoloa, joten myös sudenpentujen ja seikkailijoiden on syytä pakata mukaan rutkasti iloista mieltä. Retki päättyy Kahvila Kampelalle sunnuntaina kello 13.00, josta partiolaisia voi tulla hakemaan. Myös sudenpentujen ja seikkailijoiden retki maksaa 15€, ja sen voi maksaa käteisellä itsenäisyyspäiväjuhlan päätyttyä.


Retkelle tulisi pakata mukaan ainakin:

partiohuivi, juhlaa varten partiopaita, mikäli sellaisen omistaa

säänmukaiset ja ulkoiluun sopivat vaatteet ja kengät

tasku- tai otsalamppu

puukko

sisätossut tai villasukat

makuupussi

aluslakana tai makuualusta

halutessaan tyyny

yöpuku ja pehmolelu

henkilökohtaiset hygieniavälineet

Retkelle ilmoittaudutaan sähköisesti niin, että vanhemmat tekevät alle 18-vuotiaiden partiolaisten ilmoittautumiset osoitteessa lyli.fi/meriharju viimeistään 26.11. Mikäli ilmoittautumisen kanssa tulee ongelmia, olkaa yhteydessä Joosefiin (ajoosef5@gmail.com).

Retkeä innolla odottaen, retkenjohtajat Liisa (0400 428512, jortikka.liisa@gmail.com) & Julia (044 080 4944, julia.vilhelmiina@gmail.com) sekä koko muu johtajisto.


WA - THE SPIRIT OF UNITY: JAPANIIN JA TAKAISIN Viime kesänä järjestettiin 23. maailmanjamboree, Japanin Yamaguchissa. Jamboree on neljän vuoden välein järjestettävä

maailman

Kansainvälisyydessä

sille

suurin vetää

partioleiri. vertoja

vain

kesäolympialaiset. Suomalaisia reissuun lähti n. 1000. Matkaan maailman toiselle puolelle lähti kaksi rohkeaa rastipartiolaista.

“FREE HUGS” Jo saapuessamme leiripaikalle 18 tunnin matkustuksen jälkeen on selvää, että seuraavista parista viikosta tulee kuuma. Hiki valuu selkää pitkin, kun taivallamme pimeällä leirialueella kohti omaa telttakyläämme. Joka puolella tuntee jamboreen energian. Tuntuu kuin ilma väreilisi jännityksestä. Parin sadan metrin matkalla vastaamme tulee kaksi “free hugs”-kylttiä kantavaa japanilaista, yksi matkasta väsynyt mutta leiristä innostunut amerikkalainen, ja kymmeniä eri kansalaisuuden omaavia partiolaisia. Kaikki haluavat jutella toistensa kanssa: “How are you? Where are you from?” Vaikka meillä on koko leiri edessä, on fakta, että emme kerkeä juttelemaan kaikkien kanssa. Leirille on nimittäin tullut n. 34 000 partiolaista 150:stä eri maasta.

“KAWAJI” Leiripäivät koostuivat perusleirielämästä omassa “unitissamme”, organisaation järjestämästä ohjelmasta,

sekä

kansainvälisen

meiningin

ihmettelemisestä.

Asuimme

yhdessä

leirilippukuntamme kanssa teltoissa, ja teimme itse ruokamme paikallisilla retkikeittimillä. Kahden viikon ohjelmaan kuului kolme yhteistä seremoniaa: avajaiset, keskijäiset ja päättäjäiset, joihin kaikki osallistuivat samaan aikaan. Päivisin kävimme erilaisissa ohjelmalaaksoissa, joissa opittiin mm. paikallisesta perinteestä, tieteestä ja maailman kulttuureista. “Peace”-ohjelmassa vierailimme Hiroshiman rauhanpuistossa, ja “Water”-ohjelmassa pääsimme pulahtamaan Tyyneenmereen. “Culture” ja “Nature”-laaksoissa tapasimme paikallisia ja opimme japania.


“WA” Kahden viikon leiri kului uskomattoman nopeasti, ja pian olikin jo aika lähteä takaisin kotia

kohti.

vaihdettiin

Uusien

yhteystietoja

tuttavuuksien ja

kanssa

partiomerkkejä.

Muistoissa häämötti jo viileä Suomen ilmasto (jota kerrankin tuli kaivattua…) ja matka kohti kotia alkoi. Leiri oli uskomaton kokemus ja toivon, että jokainen partiolainen saa eläessään kerran kokea jamboreen. Parhaat muistot jäivät ihmisistä, joiden kanssa saimme osallistua tähän “kerran elämässä” kokemukseen.

“ARIGATO!” Seuraavan kerran mahdollisuus kokea maailmanjamboree koittaa elokuussa 2019. Silloin leiri järjestetään Pohjois-Amerikassa. Jamboree on upea kokemus, mutta valtava kansainvälinen leiri on myös todella hintava. Kannattaakin nyt jo harkita lähtöä ja miettiä, voisiko rahaa alkaa keräämään riittävän ajoissa, ettei osallistumismaksu olisi esteenä matkalle.

Kiitos Rastipartion Vanhemmille tuesta jamboreematkalle! 

Essi ja Anni


Onko nurkissasi pyörinyt ylimääräinen Dobble-peli ilman koteloa? Rastipartio kaipaa rakasta peliään takaisin. Palauta peli ja saat mainetta, kunniaa ja mahtavan löytöpalkkion.


LÖYTÖRETKI 2015 -SUDARIKISA Lauantaina 3.10 järjestettiin partiotaitokisat sudenpentu -ikäkauden partiolaisille. Kisoihin osallistuivat Itä- ja Kaakkois-Helsingin sudenpennut. Kisat järjestettiin aamupäivälllä, ja rasteja kilpailussa oli 9. Rastit koostuivat erilaisista hauskoista ja haastavista tehtävistä.

Kisoihin osallistuneita vartioita oli yhteensä 23, joissa kaikissa oli noin viidestä kymmeneen sudenpentua saattajineen. Rastipartiosta kisoihin osallistui yksi vartio nimeltänsä Tulikärpäset. Tulikärpäset sijoittuivat kisoissa sijalle 22.

Kisa oli todella tiukka ja Tulikärpäsillä oli vain 11,9 pistettä vähemmän kuin kisan voittaneella vartiolla Kulosaaren Meripartio4:lla. Myös tasatilanteita syntyi, jolloin ratkaisevat pisteet myönnettiin rastilta numero 6, Kaakaoherkku.

Sudarikisojen tarkoituksena ei ollut niinkään kilpailu ja sen voittaminen, vaan yhdessä kokeminen sekä hauskanpito. Kisat sujuivat kaiken kaikkiaan hyvin ja päivä oli kiva sekä

opettavainen

niin

järjestäjien

ja

saattajien,

Tulikärpäset ilmoittautumassa viimeiselle rastille.

kuin

sudenpentujenkin

mielestä!


VANHEMMAT MUKAAN RETKELLE Ihmettelevätkö vanhempasi koskaan, mitä retkillä ja leireillä tehdään? Luuletko osaavasi opettaa merimiessolmun aikuiselle? Entä mitä pitäisi tehdä, jos joku loukkaantuu? Ota aikuinen mukaasi retkelle ja näytä, mitä osaat. Luvassa erilaisia tehtävärasteja, taitojen näyttämistä sekä hyvässä seurassa puuhailua. Tule mukaan viettämään hauskaa ulkoilupäivää 7.11.2015 Uutelan kämpälle. Retki alkaa kello 9.00 Kahvila Kampelalta, ja loppuu noin kello 18.30. Retken tarkoituksena on, että partiolaiset saavat ottaa mukaansa yhden vanhemman tai muun aikuisen tutustumaan partioon ja siihen, mitä partiossa tehdään. Retki maksaa 10€ per osallistujapari, ja se maksetaan lähdössä. Mukaasi tarvitset:  puukon  ruokailuvälineet  istuinalustan  kompassin  säänmukaisen vaatetuksen Ilmoittaudu mukaan alla olevalla lomakkeella ja vie se ryhmäsi johtajalle viimeistään 29.10.2015 tai laita tiedot sähköpostilla osoitteeseen saven.rosa@gmail.com Rosa Savén & Sofia Huikku ____________________________________________________________________________ Osallistujan nimi:______________________________________________________________ Allergiat + erityisruokavalio/muut sairaudet:________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Mukaan tulevan aikuisen nimi:____________________________________________________ Huoltajan nimi:________________________________________________________________ Huoltajan sähköpostiosoite:______________________________________________________ Huoltajan puhelinnumero:________________________________________________________ Huoltajan allekirjoitus:__________________________________________________________


GLOBAALIPUNKKU – KISAAMASSA EI-VIELÄ-PARTIOLAISEN KANSSA Joka syksy järjestetään pääkaupunkiseudun suurin partiotaitokisa, Espoon Punanen eli tuttavallisemmin Punkku. Punkkuun pääsee kisaamaan virallisiin sarjoihin n. viimeisen vuoden seikkailijasta alkaen, mutta perhesarjassa oli tänäkin vuonna mukana jopa ensimmäisen vuoden sudenpentuja perheineen. Itse kisasin tänä vuonna epävirallisessa Keltakultaisessa sarjassa. Vartiooni kuului hyvä partiokaveri toisesta lippukunnasta ja, koska tänä vuonna myös ei-vieläpartiolaiset (evp) olivat tervetulleita kisaan, hänen evp-opiskelijakaverinsa oli myös mukana.

Partiotaitokisat ovat perinteisesti melko raskaita kokemuksia. Puolitoista vuorokautta kuljetaan rinkka selässä, tehtäviä tehden ja melko vähän nukkuen. Samalla ne ovat palkitsevia, sillä itsensä voittaminen on ihana kokemus. Partiotaitokisoissa pääsee kokeilemaan opittuja partiotaitoja ja myös soveltamaan ihan uusia juttuja, joita et etukäteen tiennyt osaavasi. EVP:n mukaan ottaminen tuntui vähän jännältä, mutta mainospuhe oli hyvä: “Sillä on kovempi kunto kuin meillä, viihtyy ulkona ja kädessä pysyy ainakin onkivapa ja vispilä.” Ennen kisaa tapasimme kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla juttelimme kisaamisesta ylipäätään ja kerroimme EVP:lle, mihin hän on oikeastaan lähdössä mukaan. Toisella kertaa kokosimme tarvittavia varusteita, ja koitimme oppia kisaa varten tarvittavia taitoja (tällä kertaa neulomista, rastimääreitä, ja uhanalaisia eläimiä). Upea EVP ei kertaakaan näyttänyt jännittävän kisaa, mutta itsellä alkoi tuttu kisajännitys jo tutisemaan…


Kisaviikonloppu alkoi sateisena ja harmaana. Moni partiolainenkin olisi saattanut jättää tulematta, mutta meidän vartiomme oli onneksi täysilukuinen. Aikaisin lauantaiaamuna suuntasimme kilpailun lähtöön, ja lähtötehtävän jälkeen suunnistusradan kautta muille päivän rasteille. Kisapäivään kuului mm. swahilin opettelua, pörssikaupan käymistä, vedenkantotelineen rakentamista ja haaksirikkoutuneen auttamista. Yörastille saavuimme juuri pimeän tulon jälkeen, ja siellä saimme koetella taitojamme raviolin ja mars-patukan valmistamisessa ja nikkaroinnissa. Sunnuntaina ei enää satanut, ja suuntasimme lyhyiden, mutta palauttavien yöunien jälkeen kohti lopputaistoa. Ei-vielä-partiolaisemme pärjäsi kisassa erinomaisesti! Monin paikoin paremmin kuin pesunkestävät partiolaiset. Myös vartiomme onnistui kisastrategiassa, ja voitimme oman sarjamme reilusti. Ensi vuonna lähdetään koittamaan kenties virallista mestaruussarjaa, tai katsellaan sitten... Suosittelen kisaamista kaikille partiolaisille ja reippaille ei-vielä-partiolaisille! Punkun perhesarjaan voi lähteä harjoittelemaan, ja virallisiinkin sarjoihin kuuluu jokaisessa kisassa uusien juttujen oppiminen. Koskaan ei ole virheetöntä kisasuoritusta. Kisan jälkeen totesimme, että paras on sellainen kisavartio, jonka asenne ja tavoite ovat yhtenevät, ja taidot erilaiset. Lähde siis mukaan piirin kevätkisoihin, ensi syksyn Punkkuun, tai ikäkautesi mukaan sudenpentu- tai päiväkisoihin! Lähtörastilla nähdään! – Essi

RYHMÄESITTELY Moikka! Me ollaan Teini-ikäiset sateenkaaritatit. Viime vuonna oltiin vielä Teini-ikäisiä joitain juttuja, mutta täksi kaudeksi oli pakko keksiä jotain uutta. Kokoustamme maanantaisin myöhemmässä vuorossa, ja yleensä meitä on paikalla Otso, Arttu, Luca, Eetu, Ville, Thomas, Adam, sekä uutena jäsenenä Emppu. Yleensä alkuun menemme ulos pelailemaan tai kisailemaan. Tällä hetkellä pop on kiipparipolttis ja “susi ja lammas”. Kohta olemmekin jo johtajistoa!


KOKATESSA ROISKUU: MUROSUKLAAT Tämän

syksyn

sudenpentukisoissa

ruokarastilla

tehtiin

maukkaita

murosuklaita.

Sudenpentujen kokkailu sujui mallikkaasti trangiaa käyttäen, mutta kyseistä reseptiä voi soveltaa myös kotikeittiöön. Murosuklaiden valmistus on nopeaa ja helppoa, mutta muista olla erityisen varovainen sulan rasvan kanssa, sillä se on erittäin kuumaa.

Murosuklaisiin tarvitset:  250g kookosrasvaa  250g tomusokeria  1,5dl kaakaojauhetta  1 tl vaniljasokeria  n. 7dl riisimuroja

Ohjeet:

1. Sulata kookosrasva kattilassa. 2.

Ota kattila pois tulelta ja sekoita joukkoon tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri.

Sekoita huolella ja varoen, ettei kuuma rasva pääse polttamaan, ja että seokseen ei jää paakkuja.

3.

Lisää sekaan riisimurot, ja annostele herkut lusikan avulla sopivan kokoisiin

muffinssivuokiin.

4. Anna herkkujen jäähtyä noin puoli tuntia jääkaapissa. Herkkujen kovettuessa voit kaapia kattilan ja siivota jälkesi.

5. Suosittelemme tarjoilemaan ainakin puolet herkuista tutuille ja syömään loput itse.


Rastipartio pitää joulutauon itsenäisyyspäivän retkestä tammikuuhun! Osa ryhmistä saattaa pitää kokouksen vielä retken jälkeen. Tarkista omalta johtajaltasi! Kokoukset jatkuvat taas 11.1. alkaen!

Kiitos kivasta syksystä! Ja mukavaa joulua kun se koittaa...!


RAPATUS Kun syksyn illat pimenevät ja räntä raastaa maata, on partiokausi jo parhaimmillaan. Yleensä partiolaiset ovat hyvin varustautuneita kokouksiin sadetakeissaan pipot päässä. Tilanne on kuitenkin toinen partiolaisia hakemaan tulleiden vanhempien kohdalla. Vaikkakin saapuminen olisi ajoitettu täydellisesti partion loppumisaikaan, on valitettava totuus, että partio harvemmin loppuu juuri sillä kellonlyömällä. Miten voi olla niin vaikeaa lopettaa kokous ajallaan? Eikö siellä sisällä lämpimässä ajatella ulkona värjötteleviä vanhempia ollenkaan? Totuus on, että kuulun itse juuri niihin pahimpiin myöhästelijöihin. Yleensä teen asiat ajallaan, myöhästyn harvoin tapaamisista ja pidän suurinta osaa kelloistani edellä ihan vain varmuuden vuoksi. Mutta kun ympärillä on 15 sudenpentua ja vauhti on parhaimmillaan, ajantajuni katoaa. Sisällä lämpimässä ei tosiaan tule ajateltua ulkona olevia vanhempia. “Kyllä keretään”, “vielä tää yks juttu”, “ei mee kauaa” ovat tuttuja ajatuksia, kun minuutit kuluvat ja aika loppuu kesken. Vaikka olen toiminut johtajana jo monta vuotta, on edelleen vaikeaa hahmottaa kuinka kauan sudenpentulaumalla menee erilaisiin asioihin. Merimiessolmun opetteluun kuluu aikaa 3 - 45 minuuttia, sokkoleikin sääntöjen selittämiseen voi mennä puoli tuntia, ja loppupiirin voi vetää parhaimmillaan 30 sekunnissa. Yleensä aika juoksee nopeampaa loppua kohti. Miksi en sitten lopeta kokousta sovittuun aikaan ja jatka ensi kerralla? Partiokokous koostuu karkeasti kolmesta osasta: energian purusta, asiasta ja lopetuksesta. Energiaa puretaan yleensä pihalla leikkien. Kun ylimääräinen energia on purettu, keskitytään asiaan. Opetellaan uusia taitoja tai kerrataan vanhoja. Lopuksi rauhoitutaan. Rauhoittuminen on tapa hetkeksi istahtaa alas ja pohtia mitä tänään tehtiin ja opittiin. Nämä kolme osaa luovat partiokokouksen rutiinit, joita seuraamalla partiolaisten on helpompi keskittyä, ja nauttia samalla partiokokemuksesta. Jos lopetus poistetaan, jää helposti fiilis, että jotain jäi puuttumaan. Selkeä lopetus on siis avain onnistuneeseen kokoukseen. Ratkaisuna ongelmaan olisi siis ennakointi, ei kokouksen keskeyttäminen. Täten lupaan siis panostaa tänä syksynä, etenkin pahimpina räntäiltoina, siihen että muistaisin ulkona odottavia vanhempia jo ennen kuin kokous on yliajalla. Anteeksi siis kaikille värjöttelijöille ja mukavan lämmintä syksyä!Vuoden 2016 suurin, mahtavin ja ikimuistoisin partioleiri lähestyy! Nimittäin 20.-28.7.2016 Evon metsä täyttyy arviolta 15 000 yli tarpojaikäisestä partiolaisesta Roihu 2016 Finnjamboreen merkeissä. Ohjelmaan on panostettu paljon, sillä ensimmäiset ohjelmamestarit pestattiin jo viime talvena. Luvassa on huikeaa ja monipuolista ohjelmaa kaikille tarpojista alkaen oleville partiolaisille. Leirille ovat tervetulleita myös EVP:t eli ei-vielä-partiolaiset. Jos siis olet yli tarpojaikäinen, niin nyt on oikea aika merkata päivämäärä kalenteriin ja ilmoittautua mukaan. Ilmoittautuminen tapahtuu 1.11.2015 - 24.1.2016 kuksa.partio.fi:n kautta PartioID:llä, eli Kuksakäyttäjällä. Kuksaan voi rekisteröityä joko Facebookin tai Googlen kautta, tai luomalla uuden käyttäjätunnuksen. Alle 18-vuotiaiden ilmoittautumisen tekee huoltaja, ja täysi-ikäiset partiolaiset voivat ilmoittautua leirille itse. Leirille ilmoittaudutaan siinä ikäkaudessa, jota suoritetaan keväällä 2016. Leirihinta riippuu siitä, kuinka paljon partiolaisia leirille lähtee. Kuitenkin niin, että leirihinta on maksimissaan 240€. Rastipartion vanhempainyhdistys tukee jokaista leirille lähtevää, joten luultavasti hinta tulee siis olemaan alle 200€. Hinnan ei kuitenkaan tule olla este leirille osallistumiseen, joten mikäli näin uhkaa käydä, on leirille mahdollista hakea stipendiä. Stipendihakemus täytetään varsinaisen ilmoittautumisen yhteydessä Kuksassa. Jäikö jotain kysyttävää? Roihun löytää esimerkiksi  Netistä, roihu2016.fi  Facebookista, Roihu 2016  Instagramista, @roihu2016  Twitteristä, @roihu2016  Ask.fm:stä, @roihu2016 Lisäksi kysymyksiin vastaa erittäin mielellään Rastipartion leirilippukunnanjohtaja Liisa (jortikka.liisa@gmail.com) ja apulaisleirilippukunnanjohtaja Tiia (tiia.laine1706@hotmail.com). Liisan ja Tiian pinna on vähintään yhtä pitkä kuin pestiensä nimet!


Seuraa Rastipartiota Facessa ja Instagramissa

Rastipartio

#Rastipartio