Roiske 2/2015

Page 1

disneyhahmoja bongattu lohjalla tsekkaa mama odien “gumbo” resepti KEVÄTJUHLA 18.05


PÄÄKIRJOITUS eli muutama päätteeksi.

TÄSSÄ NUMEROSSA

sananen

kevätkauden

Nyt on taas kasaan taputeltu yksi

3

Lippukunnanjohtajan sana

tapahtumarikas partiokevät. Toivottavasti

4

Kevätjuhla

se

5

Rapanaama

kokemuksia

6-7

Pääsiäisleiri

partiolaisillekin kuin johtajillekin – sekä

8

Kokatessa roiskuu

totta kai myös vanhemmille!

9

Vanhempainyhdistyksen kokouskutsu Kaudenaloituskirje

on

tarjonnut niin

uusia

mielekkäitä

niille

pienemmille

Sillä sitähän partio parhaimmillaan on: uusia kokemuksia, vielä monen partiovuoden jälkeenkin.

10

Ryhmäesittely

11

Puuhasivu

panna tauolle kesälläkään, sillä tulossa on

12

Sanottua

vielä ehdoton tämän vuoden kohokohta,

13-14

Me + Ne –retki Rapatus

idän alueen yhteinen kesäleiri! Legenda

Onneksi partiota ei tarvitse täysin

2015

–leirillä

on

valmistautuminen

hyvä ensi

aloittaa vuoden

hienoimpaan partiotapahtumaan, Roihuun. Vaan mikä on tuo Roihu? Se selviää varmasti

jo

ensi

numerossa,

joten

pysykäähän kuulolla! Seuraava Roiske kolahtaa

luukusta

vielä

ennen

kuin

kesähelteet (toivottavasti) ovat loppuneet.


KALENTERI Kesä on ihan kohta jo täällä ja partiokin jää pienelle huilaustauolle. Ennen sitä kokoonnutaan kuitenkin vielä kevätjuhlaan ja muihin tapahtumiin. Syksyllä partio jatkuu taas uusin voimin ja kujein viikolla 36.

TOUKOKUU 16.-17.5.

Piirin kevätmestaruuskisa Turbulenssi

18.5.

Kevätjuhla Seikkailutalolla klo 18.00 alkaen. Kevätkauden päätöstä kokoonnutaan yhdessä juhlistamaan tuttuun tapaan kevätjuhlaan. Juhlassa jaetaan kevään aikana suoritetut merkit, fiilistellään kulunutta kautta ja palkitaan ansioituneita partiolaisia. Tervetuloa mukaan koko perheen voimin!

22.-24.5.

Ömeizing Reissu -kisa samoajista ylöspäin

23.5.

Kevään SM-partiotaitokilpailu Rundi, kaikille tarpojista ylöspäin!

ELOKUU 3.-9.8.

Legenda 2015 - Koko Itä-Helsingin yhteinen kesäleiri Kavalahdessa. Sudenpentujen leiri 3.-6.8.

SYYSKUU Vko 36

Syksyn kokoukset starttaavat. Tarkista oma kokousaikasi seuraavasta Roiskeesta!

12.9.

Samoajien Kolosta koloon -tapahtuma. Tapahtuma on koko idän alueen yhteinen ja oiva mahdollisuus tutustua uusiin tuttavuuksiin naapurilippukunnista. Syyskuussa pyritään järjestämään myös tarpojien koko ikäkauden tarpoja tapaaminen, KITT, yhdessä muiden Itä-Helsingin lippukuntien kanssa. Lisätietoja tapahtumasta tulee alkusyksystä.

LOKAKUU 3.10.

Sudenpentujen päiväkisat

Näiden tapahtumien lisäksi jokaiselle ryhmälle järjestetään syksyn aikana retki. Lisätietoa syksyn retkistä tulee seuraavassa Roiskeessa ja syksyn kokouksissa.


LIPPUKUNNANJOHTAJAN SANA Kevät on tunnetusti kiireistä aikaa partiolaisille: viikoittaisten kokousten lisäksi on retkiä, leirejä, tapahtumia ja kisoja. On aika vetreyttää aivosoluja ja muistella hieman kevään suurimpia tapahtumia 21 rastipartiolaiselle vuoden ensimmäinen iso partiotapahtuma oli Pääkaupunkiseudun partiolaisten talvileiri Helmi. Rapan edustus leirillä oli vahva, sillä meitä oli ilmoittautunut leireilevistä lippukunnista toiseksi eniten! Hyvä me! Mukana Helmellä oli niin talvileirikonkareita kuin aivan ensimmäisen vuoden sudenpentuja. Vaikka leirillä lumi väheni sitä mukaan kuin päivätkin, oli meininki aitoa talvileiriä pulkkineen, kamiinoineen ja märkine hanskoineen. Monelle rastipartiolaiselle pääsiäinen tarkoittaa leireilyä mahtavan porukan kanssa, niin tänäkin vuonna. Perinteinen pääsiäisleiri järjestettiin tänä vuonna Pellissä ja teemana oli Disney. Itse irtauduin pääsykoekirjojen luota partiotunnelmiin vain pariksi leiripäiväksi, mutta se todella tuli tarpeeseen. Perinteisen suklaamunien etsinnän lisäksi johtajisto oli suunnitellut aivan mahtavaa ohjelmaa, yllätettiinpä leiriläiset johtajiston High School Musical -flashmobillakin! Leirillä järjestettiin nyt toista kertaa Rastipartion oma partiotaitokisa Kokemus. Tehtävät vaativat sekä tietoa että taitoa, mutta kaikki osallistujat sudenpennuista tarpojiin pärjäsivät kisassa loistavasti! Kevään näkyvin partiotapahtuma oli ehdottomasti partioviikko. Viikon aikana päästiin vierailemaan Kampin pop-up -kololla, Erämursut toimivat elävinä mallinukkeina Scandinavian outdoors -liikkeen ikkunassa ja tarpojat kisasivat Törmässä. Partioviikko huipentui sunnuntaina järjestettyyn Kohtaamiseen. Vaikka sää oli sateinen ja viileä, loppuun asti jääneet jaksoivat tsempata hienosti ja hymyjäkin irtosi enemmän kuin yksi! Illalla johtajat pääsivät tanssimaan pois vielä viimeisetkin vilun väreet Suvilahden Kattilahallissa pidetyissä johtajabileissä. Nyt kevät on jo täydessä vauhdissa ja kohta on taas aika Rastipartion kevätjuhlan. Vaikka viikoittaisia kokouksia ei kesällä pidetäkään, ei syytä huoleen! 3.-9.8. järjestetään koko idän alueen lippukuntien yhteinen kesäleiri Legenda, jolle odotetaan noin 300 partiolaista. Luvassa on taatusti mahtavaa ohjelmaa ja uusia ystäviä! Mikä olisikaan parempi tapa päättää kesäloma kuin partiokavereiden kanssa elokuun auringossa? Eipä heti tule mieleen! Julia


KOHTA ON JO KEVÄTKAUSI OHITSE JA KESÄ HÄÄMÖTTÄÄ! Ja niin tekee myös Rastipartion kevätjuhla, jota vietämme

18.5. Seikkailutalossa kello 18 eteenpäin.

Luvassa on merkkien ja lupausten jakamista, kahvitusta ja muunlaista ohjelmaa. Käymme myös läpi kauden tapahtumia ja nautimme totta kai hyvästä seurasta ystävien kanssa ennen partiolomille lähtöä!

Osoite on Kallvikinniementie 10 ja se sijaitsee melkein Kallahden peruskoulun vieressä, kesärannan läheisyydessä. Toivottavasti säät suosivat! Tervetuloa mukaan koko perheen voimin, partiolaiset huivi kaulassa ja partiopaita päällä tietenkin!


RAPANAAMA Rapanaama on Roiskeen joka numeroine artikkeli, jossa esitellään yksi tai useampi lippukuntamme jäsenistä. Tällä kertaa vuorossa ovat Roosa ja Venla sudentassuista!

Kauanko olette harrastaneet partiota?  Puoli vuotta

Mikä on partiomaisinta mitä olette tehneet viimeisen 4 päivän aikana?  Me pidettiin partiopaitaa ja partiohuivia koulussa (partioviikon kunniaksi partiolaiset saavat laittaa kouluun ja työpaikalle ykköset päälle!)

Mikä on partiossa parasta?  Leikit ja kaikki jutut mitä tehdään kokouksissa sisällä

Mikä on villein unelma, jonka haluatte toteuttaa partiossa?  Mennä partion kanssa Hoplopiin!

Mikä on kivointa meidän lippukunnassa?  Se kun saadaan olla Mariannan (oma johtaja) käsilämmittiminä!!


PÄÄSIÄINEN DISNEY-TUNNELMISSA Pääsiäisleiri oli tänä vuonna Pellissä huimalla Disney-teemalla. Osalle tämä oli ensimmäinen iso leiri ja toivottavasti ei ainakaan viimeinen.

Lähdimme torstaina Rastilan torilta kohti Pelliä sankoin joukoin. Illalla leikimme teemaan sopivia leikkejä ja majoituimme huoneisiin.

Perjantaiaamuna kaikki johtajat olivat mystisesti kadonneet. Meidän oli pakko perua muut hommat ja etsiä heidät. Emme löytäneet johtajia, vaan löysimme Disney-hahmoja! Oli Henkeä, Mama Odinia, Karhukoplaa, Aladdinia, Tähkäpäätä ja vaikka ketä!


Päivällä oli myös rasteja joilla piti pelastaa Ariel, paeta Tuhkimon kanssa tanssiaisista, valmistaa taikajuomaa ja tehdä Hullun Hatuntekijän kanssa hattuja.

Lauantaina oli perinteinen pääsiäismunien piilotus ja huiman hauska Frozen-teemainen Kokemus. Kokemuksella oli kesäisiä mittoja, ilmakivääriammuntaa ja yöllistä kanoottimelontaa. Illalla tultiin Tunkelolle katsomaan Disney-leffoja.

Aamulla oli sudareiden vuoro mennä melomaan. Oli siellä myös se kliseinen kaatuminen. Lounaan yhteydessä olivat johtajat tehneet hienon flashmobin joka oli todella upea! Illalla piti pelastaa Stitch avaruusolioiden käsistä ja oli huimat Hawaii-bileet! Aamulla oli pakkausta ja kotiinlähtö. Pakko sanoa että yksi parhaimmista leireistä! Kiitos kaikki! Laura kiittää ja kuittaa.


MAMA ODIEN HERKKU GUMBO New Orleansin suistojen herkkuruuan Gumbon voi valmistaa, joko kokonaan kasvisversiona tai lisätä lihaa oman mielen mukaan. Yleensä Gumbo valmistetaan jääkaapin jämistä ja se voi joka kerta olla hieman erilaista. Tässä kuitenkin Mama Odien lemppariresepti. Ainekset neljän hengen Gumboon:  400 g broilerin rintafilettä  200 g chorizo-makkaraa  4 viipaletta pekonia  1 iso sipuli  1 punainen paprika  n. 400 g bataattia  7 dl kanalientä  2 rkl vehnäjauhoja  Mausteita oman maun mukaan (esim. paprikamaustetta, mustapippuria ja suolaa)  Loraus tabascoa  Nauti pataa leivän tai riisin kera. Valmistus: Gumbo kannattaa valmistaa padassa tai isossa kattilassa. Laita Prinsessa ja sammakko -soundtrack soimaan (löytyy mm. Spotifysta). Paista broileri, chorizo-makkara ja pekoni öljyssä. Kerää lihat talteen mutta säästä lihoista jäänyt öljyliemi. Tanssi Juju-käärmeen kanssa pari askelta. Pilko sipuli ja paprika palasiksi. Lisää öljyseoksen sekaan vehnäjauhot ja paista seosta kunnes se on maapähkinävoin väristä tasaista massaa. Lisää pilkotut sipuli ja paprika ja paista hetken aikaa. Lisää vielä lihat samaan seokseen. Kanaliemen kiehuessa, kuori ja pilko bataatti. Mitä pienemmäksi pilkot sitä nopeammin se kypsyy. Laita kaikki ainekset samaan pataan (liha/kasvis seos, kanaliemi ja bataatit) ja anna padan kiehua hiljalleen kunnes bataatti on hajonnut seokseen ja muodostanut paksuhkon liemen. Mausta liemi mielesi mukaan ja totea "ei pahemmin 197 vuotiaalta sokealta ladyltä" Lopuksi lorauta sekaan vielä tilkka tabascoa ja nauti gumbo leivän tai riisin kera.


TULE MUKAAN VANHEMPAINTOIMINTAAN! Rastipartion vanhemmat on lippukuntamme taustalla toimiva tukiyhdistys, joka kerää varoja partiotoiminnan tukemiseen ja ylläpitää Uutelan kämppää. Yhdistyksen hallituksessa on nyt vapaita paikkoja aktiivisille toimijoille – olet lämpimästi tervetullut! Hallitus kokoontuu 2-3 kertaa vuodessa, joten se ei vie liikaa aikaa. Sen sijaan se tuottaa paljon hyvää mieltä ja antaa monipuolisen kuvan partiotoiminnasta. Tule vuosikokoukseen niin kuulet enemmän! Rastipartion vanhemmat ry:n vuosikokous pidetään lippukunnan kevätjuhlan päätteeksi 18.5. klo 19.15 Rastipartion Vanhemmat ry:n vuosikokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat sekä valitaan puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Kerromme kokouksessa myös kesän Konttitorista ja Uutelan kämpän isännöinnistä. Ota yhteyttä jos kaipaat lisätietoja: Anu Rainela-Lankinen puheenjohtaja puh 040 501 1157 anu.rainela-lankinen@alnilam.fi

PARTIO JATKUU TAAS SYKSYLLÄ! Syksyllä jatketaan taas tutuissa kuvioissa uudella energialla. Kokoukset jatkuvat syyskuun alussa, viikolla 36. Seuraava Roiske ilmestyy elokuun puolivälissä, tarkista siitä ryhmäsi kokousaika. Kokousajat julkaistaan myös Rastipartion Facebooksivulla ja www.rastipartio.net nettisivulla heti kun ne on lyöty lukkoon. Seuraa siis medioita, niin ehdit heti alkusyksystä mukaan! Kivoja kesäleirejä ja muita mukavia meininkejä ja iso kiitos kuluneesta kaudesta!


VALOKEILASSA LOHIKÄÄRMEET Tällä kertaa esittelyssä lippukunnan vanhin ryhmä, Lohikäärmeet. Alunperin ryhmä perustettiin hieman yllättäen toisen lauman toisen lauman täytyttyä. Vuosien varrella ryhmän koko on kasvanut ja kutistunut, mutta kaikesta huolimatta ryhmän ydinporukka on pysynyt kasassa ja tehnyt historiaa lippukunnan ainoana ryhmänä, joka on säilyttänyt saman nimen ikäkaudesta toiseen. Lohikäärmeissä on aitoa naisenergiaa ja vahvoja mielipiteitä. Lohikäärmeet suorittavat tällä hetkellä ryhmänohjaaja-koulutusta ja aloittavat syksyllä samoajaikäkauden siirtyen samalla osaksi lippukunnan johtajistoa. Meidän ryhmämme on ollut olemassa jo vuodesta 2007 asti. Meistä tulee seuraavaksi johtajia, mikä on meistä kivaa. Ryhmässämme on tällä hetkellä vain kuusi henkilöä ja me olemme kaikki tosi kivoja (jee). Linda on sosiaalinen ja johtajatyyppiä. Henna on ryhmämme tietopankki. Lyballa on paljon hyviä ideoita. Filida on positiivinen ja osallistuu aktiivisesti. Tipa on hyvä luomaan ja suunnittelemaan. Stella on valoisa ja täynnä hyviä ideoita. Kaikilla meillä on paljon mukavia yhteisiä kokemuksia partiosta.


PUUHASIVU V채rit채 Kuun valloittanut Rapa-nalle ohjeiden mukaan!


“...ja sit Joosef laittoi puuroa mun mukiin!” — Hämmentynyt sudenpentu ruokapöydässä “Mun mummonki talo on isompi!” — Sanoi sudari kun saapui Uutelan kämpälle “Haittaaks vaikka tää pala on ihan veressä?” —Tarpoja Kokemuksen palapeli rastilla “Ei teidän oo pakko juosta. Riittää vaan että selviitte!” — Sanoi sudari toiselle kun leikkivät jotain hipantyylistä sisällä “Mihin yks iso ihminen voi vaan kadota?” — Sudarit etsivät Ollia “Ai et mä oon nopeempi koska mä oon poika? Toi on seksismiä!” — Valveutunut tarpojapoika “Korvat tulee! Ottakaa se kiinni!” — Innokas johtaja huivinryöstön tuoksinassa “Ne on ihan saman kokoiset, paitsi et toi toinen on isompi.” — Kuultu ruokailussa “Sori, mulla ei oo enää samanlaisia tunteita sua kohtaan ku torstaina.” — Eräs Sami “Ruoka on heikoille.” “Niin on. Mennäänkö silti hakee?” “Kyllä mä osaan meloa! *PLUMPS*” — Eräs johtaja sudareiden melontahetkessä “Älkää jättäkö bussiin kenkiä, sukkia, lapasia, pipoja, kännyköitä tai muitakaan omia tavaroita.” JA KYLLÄ!! Sieltä löytyi kengänpohjallinen… “Miks täällä ei oo kunnollisia mukeja? Ainoastaan tälläsii shottilaseja..” — Janoinen johtaja pääsiäisleirillä


ME+NE – RETKI Pyrstötähdet ja Monsterivaahtokarkit viettivät 17.–19.4.yhteisen viikonlopun kämpällä Uutelassa.

Retki aloitettiin perjantai-iltana Kampelalta, josta matka alkoi kohti Uutelan kämppää. Ilta meni rennosti ulkona leikkien ja makkaraa paistaen. Perjantain ja lauantain välisenä yönä nukkuivat Pyrstötähdet ulkona laavussa ensimmäistä kertaa.

Lauantaina opeteltiin karttamerkkejä ja käytiin suunnistamassa. Opettelimme myös käyttämään puukkoa, sahaa ja kirvestä.


Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Monsterivaahtokarkit nukkuivat ulkona laavussa, hekin ensimmäistä kertaa. Sunnuntaina siivottiin ja suunnattiin nokka kohti Kampelaa, josta vanhemmat tulivat hakemaan.

RAPATUS Partio on mahtava harrastus, mutta vaikka kyse ei ole raskaasta urheilusuorituksesta, voi retkeltä paluun jälkeen tuntua siltä kuin olisi juuri juossut maratonin. Retkellä tehdään ja touhutaan kokoajan, noudatetaan tiettyjä sääntöjä ja kuunnellaan johtajia. Olen varma, että kaiken sen jälkeen en ole ainut, jolle kotiin päästessä saattaa kiukku iskeä. Tutut "mul on nälkä, mitä meil on ruokana, aina meil on sitä, mä en tykkää siitä, mä haluun jotain muuta" -lauseet kaikuvat jo kolon pihalla ja jatkuvat varmasti koko kotimatkan. Välissä, lapsensa kotiin saanut, onnellinen vanhempi saattaa yrittää kysellä kuinka retki sujui ja oliko kivaa, mutta kovinkaan täydentävää vastausta on tuskin tarjolla. Itse kuuluun juuri siihen porukkaan, joka haluaa sitä lemppariruokaa, suihkun ja pehmeän sängyn kotiin palattuaan. Siksi pyydänkin ymmärrystä ja kärsivällisyyttä teiltä kaikilta muilta, meidän kaikkien kiukkupussien puolesta. Eli kun saavumme kotiin, halatkaa meitä jos alamme murista, perääntykää varoen ja heittäkää suklaata turvallisen välimatkan päästä. Varmasti jo pikku päikkäreiden jälkeen, retken mahtavimpien hetkien kuvaileminen on suurempi sanaisempaa, kuin "oli ihan kivaa".