Page 1

РАСПЕ†ИЕ


○ Господ има план за тебе. (3) ○ Страници на мирот (6) ○ Верен Послушник (8) ○ Досегнувајќи кон под-служените (9)

○ Тој ќе... Ти можеш... (11) ○ Четири месеци од животот (13) ○ Откривање на повикот од Бога (17)

○ 10 Причини зошто верувам дека Библијата е зборот Божји (19) ○ Зошто Христос страдаше и Умре (29) ○ Убеди ги да дојдат (37) ○ Патот на спасението (45) ○ Како да го добиеш максимумот од читањето на твојата Библија


РАСПЕ†ИЕ

3

НЕДЕЛА 16 јануари 1977, беше многу ладно и снежно во Њујорк Сити. Татко ми беше надвор. Тој го возеше црквеното комбе и ги подигаше луѓето за утринската служба. Мајка ми одлучи да остане дома бидејки трудовите болки започнаа. Додека татко ми пристигна, беше јасно, време е да ја однесе ме мајка ми во болница. Неколку часови подоцна, по тешкото породување, лекарите се обидуваа да утврдат што не беше во ред со мене. Моето чело беше испапчено, мојот нос вдлабнат во моето лице, моите прсти и петици беа сплотени заедно. Јас немав меко место во мојот череп. Бидејки коските во мојот череп беа зараснати, немаше место за развиток на мојот мозок. Лекарите објаснија дека мојата состојба, позната како Апертов синдром, евентуално ке го запре развитокот на мојот мозок. Тие ги советуваа моите родители да ме стават во некоја инст итуција. Но, тато и мама веруваa дека Бог има план и цел за мојот живот. Нема да има институција за мене, секогаш ќе биде сакан и духовно негуван дома.

Наскоро потоа бев опериран за да се отвори мојот череп и да се дозволи на мојот мозок да се развие. Тоа беше прва од многуте операции кои ги имав. Со секоја операција тршка надеж им беше понудена на моите родители. Да ја скратам прикаската, 68 операции подоцна јас сеучте сум тука и покрај сите негативни прогнози кои беа понудени на моите родители. Завршив девет години во Колеџ и покрај сите негативни предвидувања дека никогаш нема да стигнам тука. Јас сум раскоположен министер со Собранието Божје (Assemblies of God) и покрај сомневањата на луѓето дека можам да служам. Како што патувам и споделувам со луѓето мојот омилен стих е Еремија 29:11 «Зашто Јас ги знам Своите замисли за тоа што имам намера со вас - зборува Господ замисли за мир, а не за несреќа: да ви дадам иднина и надеж.» Ти му значиш на Бога Постојат времиња во нашите животи кога се запрашуваме: Дали Јас значам? Ние имаме сонови и визии за тоа што сакаме да направиме во нашите животи, но ние се запрашуваме дали навистина ќе ги оствариме тие работи.

Луѓето може да ни кажат дека ние нема да успееме, дека нема да успееме во овој живот, можеби и дека ние сме бескорисни, безвредни и дека не сме ништо. Бог ме изнесе од многу животни опасности. Тој одбра да не ги избрише физичките докази од тие околности. Се сеќавам добро на луѓето кои се подсмеваа и покажуваа со прсти кон мене нарекувајки ме чудовиште. Се сеќавам добро, една година за време на Сите Свети - додека работев во продавница. Еден од менаџерите на продавницата ми пријде и ми кажа дека јас не треба да носам маска за време на моите работни часови. Тој мислеше дека шегата беше толку добра што дојде повторно за време на мојата пауза да ми ја повтори. Ние премногу лесно им овозможи на ограничувањата поставени врз нас од страна на други луѓе да не оневозможат да видиме што Господ има складирано за нас, за сето она што Тој сака да ние го сториме за Него. Дали вие се запрашувате дали Господ може да ве искористи? Можеби не е физичка ограниченост она што вас ве загрижува. Дали сте загрижени дека вашите гревови од минатото ќе ја попречи Господовата љубов и грижа кон тебе или дека некако ќе ја уништи твојата вредност за Него и Неговата можност да ве искористи?


Без обврска кои гревови имаме сторено, Господ не сака доволно да Тој ни прости. Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот (Јован 3:16; Ефесјаните 2:1416). Доколку Господ веруваше дека нашите гревови не ставаат во состојба да не може да му служиме, тогаш Исус немаше да може да ги употреби Неговите ученици. Помислете на Петар кој го негираше Исус три пати или пак како Томас се сомневаше дека Исус воскресна на третиот ден. Саул од Тарас беше убиец, кој сакаше да ги убие сите Христијани. Но кога тој самиот беше претворен, тој стана Апостол Павле - еден од најголемите Божји слуги во Библијата. Никој не е бескорисен за Бога. Постојат моменти кога се прашуваме, Што Бог може да го направи со мене? Како Бог да миe користи? Ние може да поглендеме во огледало и да мислиме дека сме премногу стари за да бидеме искористени од Господа. Мојсеј најверојатно се запрашуваше истото. Господ го повика Мојсеј низ запалената грмушка да го изведе Децата на Израел од Египет. Мојсеј беше повикан кога тој имаше 80 години и не ја заврши својата задача додека не наполни 120 години кога тој умре. Или ние погледнуваме во огледало и се запрашуваме дали сме премногу млади за да бидеме искористени од Господа? Дали Марија е чудото за тоа? Таа најверојатно беше само тинејџерка кога Ангелот и кажа дека таа ќе роди Син кој ќе биде спасител за светот. Што ако имаме некој вид на хендикеп? Ние веруваме дека Господ не води кон тоа да ние сториме нешто, и ние се запрашуваме дали имаме сила, одлучност да ние го сториме она за што Господ не повикува.

Вистината е дека хендикепот не е никаков друг вид на човечка онеспособеност. Без оглед на тоа колку овозможени или оневозможени сме ние, Господ сака да ние му веруваме дека тој ќе ги донесе оние способности во нашите животи кои ќе Му служат. Стари, млади, хендикепирани или не секој од нас треба да ја стави својата вера во Него и да му дозволиме да ни даде сила, решителност и надеж која нам ни треба за да ние не се потпираме на сопствените можности. Погледнете кон Павле кој им пишуваше на верниците во Ефес: «А на Оној, Кој со Својата сила, што дејствува во нас, може да направи прекумерно над сè што ние молиме или мислиме - Нему нека е слава во Црквата и во Христа Исуса на сите поколенија од века до века! Амин!» (Ефесјани 3:20-21) Господовата моќ која што работи низ нас ни доз волува да одиме преку сите ограничувања кои ги согледуваме во нашите животи, или оние што другите ги согледуваат во нас. Од друга страна кога ги согледуваме можностите во нас и го отстрануваме Господ ние сме во спротивност од равенката. Погледнете ја јасната изјава на Исус во Јован 15:5 "Јас сум лозата, вие сте на гранки. Ако некој останува во мене и Јас во него, тој ќе ги сноси многу овошје; освен од мене можете да направите ништо. " Погледнете ги ове две реалности повторно. Од една страна со Господ може да се постигне многу повеќе отколку може и да замислиме. Од друга страна без Господ не може да се постиге ништо со реална вредност. Без Неговата сила, без Неговата љубов, без Неговата моќ во нашите животи ние сме неспосбни та го направиме она што Тој го има за нас. Господ ќе ги задоволи вашите потреби Бидејќи Бог има план и цел за вашиот живот, Тој е посветен на обезбедување за

сè што ви треба. Матеј 6:25-34 и Лука 12:2234 се евиденција на Исусовото учење за верата и Неговот предупредување за грижите. И Исус се разбира се осврнува кон ове грижи, безбедноста на нашите животи, храната и облеката која нам ни е потребна, несигурноста на иднината. Нашиот Спасител ни заповеда да не се гризиме за иднината. Господовиот збор одекнува во учењето на Спасителот. Филипјаните 4:6,7 вели: Не грижете се за ништо, туку во сè преку молитва и молба со благодарност искажувајте ги своите просби пред Бога! Изреки 3:5,6 вели:" Надевај се на Господа со сето свое срце и посно не врз твојот разум, во сите Вашиот начини го потврдува, и тој ќе направи вашата патеки исправни. Повторно и повторно Божјиот Збор ни кажува да веруваме во него, да не се грижиме, да не бидеме вознемирени. Со што и да се справувате денеска, не грижете се, не плаштете се. Верувајте во Бога. Во молитва замолете го Бога да се погрижи за сите ситуации со кои што се соочувате во вашиот живот. Тогаш знајте дека Господ ќе ве води низ нив. Зошто? Затоа што Тој има план и цел за твојот живот. Еремија го прокамираше тоа пред некои 2600 години. Таа прокламација и ден денеска е вистинита.

Дорси Рос е раскоположен евангелист со Собранието Божје (Assemblies of God) за Областа Нју Јорк. За повеке информации посетете ја неговата страница: www.dorseyrossministries.org


РАСПЕ†ИЕ

5 Стравот од Господа е почеток на мудроста, но безумните ги презираат мудроста и поуката. (1:7) Затоа, оди по патот на добрите и држи се за патеките на праведниците! Зашто само праведните ќе ја населат земјата и непорочните ќе останат на неа; а беззакониците ќе бидат збришани од земјата, и богохулниците ќе бидат искоренети од неа. (2;20-21) Упатувај го детето по неговиот пат, па кога и ќе остари, нема да отстапи од него. (22:6) Не бој се од ненадеен страв ни од пребрзата пропаст, кога ќе ги стигне нечестивите, зашто Господ ќе ти биде надеж и ќе ја чува твојата нога од стапица. Не крати им добротворство на оние што имаат потреба кога можеш да го направиш тоа. Не вели му на својот ближен: „Отиди си и дојди пак, и ќе ти дадам утре”, кога можеш веќе сега. (3:25-28) Зашто пред Господовите очи се човековите патишта, и тој ги набљудува сите негови патеки. Нечесниот ќе биде фатен од сопственото беззаконие и ќе го држат јажињата на неговите гревови. Ќе умре зашто нема поука, ќе пропадне заради своето големо безумие. (5:21-23)

Од Битие до Откровение Бож на мудрост за секоја животн и удобност во лекување на б списанието “Евангел» споде кои што тие ги наоѓаат са св да ги додадете овие кон ваш


ение Божјото Слово нуди неограничен резервоар животна одлука, насоки во патот на спасението, ање на болките во животот. Членовите на л» споделуваат некои стихови од Светото Писмо ат са своја сопствена оаза. Можеби ќе можете кон вашата листа.

Љубовта секогаш се надева Јас сега погледнувам наназад на средно училиште од гледна точка на срекно омажена жена, но за времето на тие години се чувствував непријатно и имав проблем со создавање на нови пријателства. Пловејќи од група на група не создадов трајни врски и пријателства. Само во мојата последна година, јас станав многу блиска со две личности - една од црква и една од училиште. Јас се познавав со овие личности посебно, јас ги запознав моите пријатели мислејки дека ние сите заедно може да бидеме пријатели. Наместо сите да бидеме пријатели тие мног брзо се спријателија и моето пријателство со нив страдаше. Можеби сте искусиле како пријателства исчезнуваат и вие сте се бореле со чувства на безнадежност и предавство. Боли кога некој пријател станува далечен. Тоа може да биде агонија кога е роднина или дури и брачниот другар. Без оглед на предизвиците со кои се соочуваат во вашата врска, дозволете ми да ве охрабрам на патувањето кон исцелувањето со љубовта на живиот Бог. Погледот кон Божјата љубов ме одржува мене секој ден. Тоа лето пред сето ова да се случи јас штотуку започнав со читањето на Новиот Завет од Светотот Писмо. Во 1 Коринтјаните 13, дознав за идеалната Божја љубов. Со очите истрчав низ стиховите не обрнувајки внимание на поглавјето што толку многу пати го бев слушнала во Црква. Кога дојдов до седмиот стих, се почувствував како овие зборови да удрија во мене: (Љубовта) «сè премолчува, сè верува, на сè се надева, сè трпи». Поради Христовата љубов кон мене и мојата љубов кон Него, секогаш постои надеж. Божјата љубов секогаш се надева - исто така и јас се надевам.Исто така и ти може да се надеваш. Емили Тарп

Под Неговото Крило Кога кризата се чини подготвена да ме голтне, јас се вртам кон Псалм 91. Кога малите предизвици на животот ќе станат колективно големи, јас ги читам овие утешителни стихови. Во лицето на срце-болката, мала или голема, јас наоѓам постојано уверување дека Тој Ќтој кој живее во засолниште на Севишниот ќе застане во сенката на Семоќниот и дека Бог ќе ме покрие со своите пердуви а под Неговото крило јас ќе најдам засолниште. Јас многу го сакам менувањето на глас во овој псалм - прво, дека на псалмопевец нуди општи ветување, а потоа режија на ветувањето на читателот посебно, а потоа расте и молчи како самиот Бог одекнува на осигурување. Какве криза се развиори на вашиот хоризонт? Кој е вашиот спектар на предизвици и срцеболки? Направете за ваше дневно живеалиште да биде «Засолништето на Севишниот». Ти не може да не успееш да најдеш утеха во Неговата прегратка. Скот Харуп.


РАСПЕ†ИЕ

7

2 Коринтјани 4:7


Речиси 15 години служевме рамо до рамо. Од време на време луѓето ќе не заменеа обраќајки ми се како Генерален Секретар а мене како Генерален Благајник. Кога станав Генерален Општо-надзорник братот Бриџес ми кажа како тој забележал дека јас повеќе давам внимание на финансиските извештаи. Во текот на нашата услуга на Господ и на генералниот совет, станавме повеќе од колеги. Станавме пријатели и браќа во Господа. Џејмс К. Бриџес беше еден од грациозните Христијани кои можеш да ги запознаеш. Неговата смисла за хумор, неговата љубов кон с воето семејство, и неговата определба да остане на курсот поставен од првите пионери на собранија на Бога беа добро познати на сите. Кога ќе помислам на Братот Бриџес три работи се исдвојуваат. Тој беше ученик на Зборот. Доколку добро го познаваш сигурно знаеш дека никогаш не престана со проучување и учење на Зборот. Тој кредитираше професор на Југозападниот Университет На Собранијата Божји - Вилијам Бартон кој што ја беше основал конвенцијата на Собранијата Божји во 1914 во Хот Спронгс Арканзас. Тој не само што ми го предаваше Зборот, туку и ме научи на ставот кон Зборот - големо чувство на зачуденост и почит кон вечното Слово Божјо. Тој нè потсети за време на Генералното Собрание во 1993 каде што темата беше «Во Живото Слово» дека учењето и почитувањето на Словото Божјо е одговор на било каква криза што оваа група ќе се соочи некогаш. За време на нашите заеднички 15 години во националното лидерство, Јас никогаш го немам видено да тој отстапи од Божјото Слово во било која одлука да сме ја донеле или пак во било која дискусија што сме ја имале. Сите тие одлуки и дискусии беа по извор и предавање на Светото Слово. Тој беше човек од интегритет.Во текот на три години како заменик-претседател на Југозападниот Универзитет на Собранијата Божји, како свештеник 20 години, 16 години како лидер на областа Северен Тексас и 15 години во Нациналната Канвцеларија Џејмс Бриџес го живееше својот живот со целосен интегритет. Во него немаше никаков знак на неетичко однесување во неговиот живот. И она што го видовме во јавноста беше она што неговото семејство го видам дома.Неговиот живот беше живеан по принципите на Книгата. Тој веруваше дека проповедниците кои живеат двоен живот ја уништуваат надежта за нивното проповедање затоа што нивното однесување надвор од говорницата не се согласѕва со нивната порака. Цитирање на Џон Ове н кој кажа: «Никој не го проповеда својот проповед на другите доколѕ прво не го проповеда на сопственото срце». Таа целовитост на неговиот интегритет го чуваа неговиот живот и Министерство низ 55 години од проповедање. Тој беше страсен Пентекостист. Брат Бриџис јасно ја знаеше моќта на Пентекостот која прави силна разлика во животот на верниците. Тој често нè потсети дека ако крштевање во Светиот Дух, со својот почетен физички докази со зборување во јазици беше загубен, тогаш ова движење ќе биде Пентекост по името само. Тој беше за зачувување на пламен на Пентекост да гори светло во срцата и животот на верниците. Тој ги сфаќа длабоко врската помеѓу крштевање во Дух и неговото назначување за верниците - дека нашето искуство во Духот е темел за нашите лични животи и светската мисија на Собранијата Божји. Како страствен Пентекост, тој силно го поддржа мисионери на ова движење, додека, исто така, силно инвестира во следните генерации преку неговата посветеност на Југозападниот Универзитет на Собранијата Божји. Ако ова искуство Пентекостите и порака е да се издржи, а потоа факелот мора постојано да биде предадена на генерација кои доаѓаат зад тебе. Брат Бриџес исто така беше мој пријател. Многу пати мојата сопруга и јас ќе добиевме повик од Џејмс и неговата сопруга Џојс да им се придружиме на вечера во еден од нивните омилени ресторани. Ние ја негувавме оваа врска преку дружење и забава. Ги делевме прикаските од нашите животи, некои хумористишни а некои посериозни. Зборувавме и за тоа коку прекрасни луѓе беа верниците во нашата група. Споделувавме исто така и за нашите семејства. Тој беше толку горд на своите три сина и осум внуци да беше реткост да тие не беа тема на еден од разговорите. Без оглед на тоа на што Џејмс работеше, тој секогаш работеше со голема грижа и внимание. Неговата работа имаше чист квалитет што воедно беше и карактеристика на неговото работење. Тој имаше жед за проповедање на Божјото Слово низ нашата нација и целиот свет - тој тоа и го стори. Тој ги сакаше луѓето кои беа под негово проповедање и за возврат тие него го сакаа. Тој и Џојс бе многу ценети низ Собранијата Божји. Нам ќе ни недостига неговата мудрост и како-Христос карактер. Но ние знаеме дека тој ужива во присуството на Бога «полни сме со вера, и повеќе сакаме да го напуштиме телово и да живееме при Господа.» ( 2 Коринтјани 5:8). Навистина, "за да биде отсутен од телото" е "да бидат присутни со Господа". Мислам дека на зборовите на светиот апостол Павле за смртта во 2 Коринтјаните 5:04 «Зашто, ние кои сме во овој шатор, воздивнуваме обременети; зашто не сакаме да се соблечеме, туку да се облечеме и над него, и така животот да го проголта она што е смртно». Иако Џејмс замина брзо од акутна леукемија, спротивен процес беше во работа. Од физичка гледна точка, тој Беше проголтани од смртта, но во реалноста тој е проголтан од животот. Вечноста се отвори пред него. Тој е со Исус сега и за Секогаш. И ќе се сретнеме повторно на другата страна! «зашто Самиот Господ на заповед, при глас на архангел и при Божја труба, ќе слезе од небото и мртвите во Христа ќе воскреснат прво. Потоа ние живите, ние кои останавме, ќе бидеме грабнати заедно со нив на облаците, во воздух, во пресрет на Господа; и така засекогаш ќе бидеме со Господа. « (2 Солунјани 4:16-17).

Верен Послушник


РАСПЕ†ИЕ

9

Мисионерите при Собранијата Божји Џо и Џенифер Батлер веруваат дека тие се повикани на мисија во една од нај подслужените области која е воедно и зрела-за-жетва. Семејството Батлер не ги храни гладните во неразвиените земји, не проповедаат во метро или пешачат во џунгла со цел да го споделат евангелието во оддалеченото племенско село. Нивната мисија е во голема мера во заборавениот сегмент на Американската Црква: во развојно хендикепирани како и телесно хендикепиранни и на семејствата на овие лица. "Тоа не е дека луѓето не им е грижа", вели Џо Батлер. Ние откривме дека пастирите, раководството и луѓето се отворени. Прашањето е Како да го сториме тоа? каде да одиме од тука? Нема вистински недостаток во разбирањето на тоа што е потребно. Тоа е она каде што семејството Батлер, и поголем дел други специјализирани мисионери се статични. Тие се повлекоа од нивната пасторска позиција во Њy Џерси во 2008 година за да станат првите мисионери на "семејства погодени од инвалидност". Министерот Батлер работи од сопствено искуство, неговиот син Михеј, 9, има церабрална парализа и аутизам.. "Ние сакаме да допреме до други семејства како нашето, да им помогнеме да ги поврземе со добрата вест и со црквата во нивната област, да им дадеме надеж и воедно да им помогнеме во нега, образование, да им дадеме поддршка" вели Батлер. Заедно со координирањето на годишниот летен камп во Њу Џерси ( во соработка со Special Touch Ministries) за луѓе со физичка и интелектуална попреченост, семејството Батлер неодамна формира Дрво на способност ( www.abilitytree.org ). Програмата е посветена на отварање центри во заедницата со цел обука, советување, рекреација, образование а исто така нуди и семинари на локалните цркви кои сакаат да се подобрат во оваа област - да им служат на хендикепираните. "Ние сакаме да им служиме на овие семејства во сите аспекти - ум, тело и дух" вели Батлер. Застапниците на оваа мисија велат дека ова поле е доста занемарено. Најновите проценки во САД според бирото за попис укажува дека 41 милион Американци (околy 15% од населението) имаат една или повеке посебни потреби (категорри кои вклучуваат слух и визуелно оштетување, луѓе со физички предизвици, како и оние инелектуално, духовно и емотивно хендикепирани лица). Боб и Клаудија Голдстајн и нивната "Нова Надеж" базирани во Блаксбург Вирџинија се посветени на луѓе со попречен развој (www.nhrsi.org). Тие имаат за цел да го понудат целиот спектар на улуги како и било која друга организација, центар за нега но со јака духовна компонента. "Нашиот главен фокус е да помогнеме на колкu лица можеме, како што можностите се јавуваат да им помогнеме да го изберат Христ" вели Боб Голдстајн. "Најмалку 2% од Американското население има развојни наштетувања, или околy 6 милиони луѓе. Секој од ове луѓе има една душа и заслужува пристап до евангелието во разбирлив начин/метод". За Голдстајн исто така потребите на лицата со хендикеп им се блицку во срцата. Нивниот син Ајб, сега 34, претрпе трајно оштетување на мозокот и делумна парализа при ретка алергиска реакција на една вакцина која што предизвика мозочен удар. Но трагите на неговото служење во оваа специфична област започнуваат од повеке од пред една деценија, со една посетителка на неговата Евангелска Средба во Западна Вирџинија која што беше во количка. "Нејзиниот негувател ја донесе во црква. На крајот на службата кога го отворивме олтарот за поситителите, јас помислив таа изгледа мошне заинтересирано - Нo бидејки нејзиното време во црква беше при крај нејзиниот негувател ги стави рацете на количката и ја однесе надвор" се сеќва Голдстајн. "Тоа ме натера да мислам дека навистина треба да има повеке од една можност за да се избере Христос навремено".


Истата жена беше првиот жител-резидент на Голдстајновата Нова Надеж наскоро после оваа случка. Денеска организацијата има осум поединци во својот објект во Западна Вирџинија. Со 42 вработени, Нова Надеж нуди полн спектар на услуги и нега на клиничко ниво кои се во дополнение на Христијанската животна средина. Нова Надеж им нуди на своите клиенти безбедна работа преку дополнителни бизниси како што е пешатење и копирање. И покрај тоа што оваа организација се дефинира како Христијански Центар тие успеаа да обезбедат државна лиценца за работа. Голдстајновата визија е да го прошири спектарот на услуги. "Наша цел е за лицата со хендикеп да бидат вклучени во локалната црква и да се обезбеди животна средина каде што се негуваат Христијанските вредности" вели тој. Павле и Шереил Вајнгартнер се надеваат на драстично поголем број на христијански книги кои ѓе бидат отпечатени во Брајовиот формат за 11000 луѓе на кои тие мим служат во моментов преку Собранијата Божји - Центар за Слепи (www.blind.ag.org). Според последните ревизии на федералните закон за авторско право, книгите можат да бидат здобиени во дигитален формат за лицата со оштетен вид бесплатно. Овие книги потоа мозе да се преформатираат во Ворд процесори и да се употерби така наречениот текст-во-говор формат или пак со помош на уреди кои текстот би го превеле во Брајов стил за слепите лица да може да читаат преку допир. "Јас неодамна присуствував на конвенција, каде што доста посетители ги имаа своите белешки на овој вид уреди од каде што ги читаа своите забелешки додека им читаа на публиката" вели Павле кој исто така е легално слеп. "Во минатото беше мошне тешко да се соработува со авторите и издавачките, но тоа се менува" вели тој. "Станува се полесно да се добие електронски формат директно од нив и тоа навистина го забрзува процесот". "Со само два платени работника, центарот во голема мера зависи од волонтерите кои помагаат да ѓи конвентираат книгите во аудио-формат или да ги компјутерски подготват за звучните датотеки и Брајовото писмо. Во минатото овој процес можеше да трае со месеци (за само една книга) - но технолошкиот напредок драматично го намали тоа време, во некои случаи само неколку недели". Центарот има околѕ 50 книги на располагање.


РАСПЕ†ИЕ

11

Без оглд на тоа дали дојдовме до Христос поради богослужба или поради лично сведочење, повеќето од нас може да се сетат дека дури и пред да ја чуеме оваа порака Бог донесе околности во нашиот живот кои ги припремија нашите срца за вистината. Бог е со нас и не припмрема за добри дела. Тој ист така ги припрема и делата за нас. Бог има закажано Боженствени состаноци за нас со доста луѓе кои се во нашиот живот, без оглед на тоа дали станува збор за непознати лица, пријатели или пак членови на нашето семејство, можеби колеги и соседи со кои ние редовно се гледаме. Овие средби ќе се случат - дали сме подготвени или не. Многу години јас бев неефикасен па дури и заплашен од лично сведочење. Јас немам самодоверба дека ќе може да убедам некого да го прими Христа. Тогаш научив од Божјиот Збор дека како верници нашата одговорност не да се убедуваат луѓето да станат Христијани туку едноставно да ја споделуваме пораката за Исус. Ние исто така мора да разбереме кој е нашиот дел во евангелистичкиот процес и да признаеме што само Бог може да направи. Разбирањето на Неговото дело е од суштинско значење за да се има вера и да ние си ја завршиме нашата работа. Тој нам ни го додели нашиот дел. Тој не ни наредува да направиме што не може да се стори без Негова помош. И покрај тоа што Бог избра да ние се вклучиме во процесот на евангелизирање, нашиот дел е возможен само затоа што Светиот Дух работи во луѓето, долго време пред ние да ја споделуваме пораката. Господ ѓе го стори она што ние не можеме ако ние го сториме она што можеме. Смо вака ние може да го сториме она што Тој го бара од нас.

Тој ќе... Ти можеш...


Молете се за отворени врати Молитвата е од суштинско значење во евангелизирањето, ако Бог не работи во срцата и животите на луѓето, нашата работа нема да произведе трајни резултати. Апостолот Павле и напиша на црквата во Коринт "Јас посадив, Аполос навади, но Бог прави да растe" (1 Коринтјани 3:6). Божјото дело во духовната жетва јасно се разликува од онаа на неговите човечки службеници. Временските фактори кои Апостол Павле ги опишува во овој процес се многу различни. Кога Павле и Аполос го насадија и напоиа семето (пораката), глаголот употребен на Грчи покажува специфични и одредени временски периоди. За еден период/време Пвле го сади семето. За уште еден временски период Аполос го напои. Но кога Павле ги опишува активностите на Бога во овој процес, глаголот јасно покажува дека Бог не само работеше по секој од овие чекори како засадување и напојување туку Бог е прицината за растот. Имаме привилегија и одговорност да ја споделиме пораката, но само Бог мозе да ги отвори срцата. Ние сме зависни од Бога да тој ги отвори вратите на можностите, да Тој донесе разбиранње во умовите на слушателите и да ги придвижи нивните срца кон одлука.

Искористете ги можностите Можностите се врамени во времето. Добро познатата поговорка Можноста не тропа двапати на врата е точна. Оваа можност можеби никогаш нема да се појави по втор пат. Секоја можност за споделување на евангелието е уникатна бидејки луѓето и околностите се различни. Треба да сме во духовна подготвеност за да ги искористиме можностите. Во Колосјани 4:2, Павле им кажува на верниците да се посветат на молитва "Бидете постојани во молитвата, бдејте во неа со благодарност!" Доколку не сме во постојана молитва и зависни од Бога ние може лесно да ги прскокнеме овие Боженствени состаноци. Треба да сме постојано свесни дека Бог ќе работи постојано во нашите околности. Многу Христови следбеници се чувствуваат несоодветни за да бидат сведоци, бидејќи сметаат дека тие не може да ги запамтат сите информации кои тие ги сметаат за неопходни за овој процес. Тие не може да се присетат на сите стихови од Светото Писмо кои тие ги сметаат за неопходни. Дури и ако веќе ги запамтиле клучните стихови, тие не се убедени дека ќе може да се присетат на нив во потребниот момент. Но секој верник има лично сведочење. Споделувањето на нашите лични искуства и нашиот однос со Исус Христос со искреност може да биде поттикнувачкиот аргумент. Доколку навистина сметаме дека Бог одговара на молитвите, ние тогаш треба да ја практикуваме нашата вера м олејки се со и за други луѓе верувајки дека Тој ќе одговори. Да се чуе како верник се моли може да има значително влијание врз неверникот. Кога верниците се молат за потреба, луѓето може да видат/кажат дека верникот искрено се моли и има однос со Бог. Кога Бог ќе одговори на молитва тоа е

Работи со Бог Евангелизирањето не е работа на човечкото убедување, тоа е дело на Светиот Дух. Исус вети дека Светиот Дух ќе го убеди светот во врска со гревот "А кога ќе дојде Тој, ќе го увери светот за грев и за правда и за суд" (Јован 16:8) Ние сме одговорни да јасно ја споделиме пораката. Светиот Дух го наговара срцето на слушателот. Споделувањето на вашата вера со повеќе луѓе е можно затоа што Бог ја превзема иницијативата во спасувањето. Кога ќе ја разбереме неговата работа во евангелизирањето тоа ни овозможува да сме храбри (во зависност од Неговото убедување). Ние ист така можеме да бидеме трпеливи верувајки во Неговото право време, наместо да се обидуваме да им помагаме на луѓето предвремено. Ова ќе не ослободи од вознемиреност и исчекување и ќе ни овозможи да не избрзуваме. Бог веќе работи и делува во животите на луѓето. Тој ги подготвува срцата, ја отвара вратата на можности и веќе закажува Боженствени состаноци за нас. Може да ги споделите вашите лични сведоштва, да ги поканите луѓето во црква и да едноставно бидете силен сведок на Исус Христос. Бог му даде на секој од нас голема привилегија и одговорност да се има дел во Неговата мисијса за спасување на изгубените. Немаме оправдување, Бог ќе го направи она што ние не можеме ако ние го направиме она што можеме.


РАСПЕ†ИЕ 13 Во пролетта од 1993 година, Фред Карпентер и неговата сопруга Ирена, беа на одмор на Аласка, гока тој почна да кашла. Тој мислеше дека има настинка и дека наскоро ќе му помине. Но тоа не беше така. Веднаш по враќањето дома Фред отиде кај матичниот лекар кој му препиша лек за кашлица и инфекција на синусите. И покрај тоа што инфекцијата на синусите се расчисти кашлицата продолжи. Кашлицата не само што продолжи туку и се влоши. Околу Бадник 1993 син му го однесе во медицинскиот центар за итна нега. Џ-зраците открија точки на неговите бели дробови. По Божиќ тој отиде на дополнително скенирање и направи биопсија. Тестовите открија рак во левиот бубрек и двата бели дроба. Дијагнозата е бубрежен карцином, агресивен рак којсе шири брзо во белите дробови а потоа и во мозокот. На 3ти Јануари 1994 лекарите му соопштија дека нема лек за бубрежен карцином па затоа нема ни третман кој тие го препорашуваат. Фред, 68 години стар, доби прогноза дека ќе живее четири месеци. Следниот месец, Фред отиде во Центарот за Рак "Џејмс" во Колумбус Охајо за дополнително мислење. По детално испитување нивната дијагноза беше идентична со претходната. Вејн Даулер, негов близок пријател беше во Флорида кога Фред ја доби дијагнозата. Фред мѕ се јави на Вејн и му даде медицински извештај преку телефон за неговата дијагноза и состојба. Кога Вејн се врати дома, тој со неговата сопруга ги поканија Фред и Ирина на вечера. До сега беше Април - месец кои што лекарите го прогнозираа како последен за Фред. По вешерата, 4 Април 1994, Вејн процита некои стихови од Светото писмо и го сподели Божјиот план за спасение со Фред. По ова тој го покани Фред да се помоли и да побара Исус да му ги прости гревовите. Фред не беше сигурен за тоа и се спреми да замине дома. Тој седна во својот автомобил но не беже во можност да замине како жто планираше. Фред се врати во куќата и го прифати Исус Христос како Спасител и Господ на неговиот живот. "Мир дојде над мене каков што до сега не сум доживеал", вели Фред. Вејн и Дороти беа членови на првото заседание на Бога во Паркерсбург Западна Вирџинија и тие ги поканија Фред и Ирина да дојдат со нив во црква. По Богослужбата Фред кажа љубовта искажана кон нас со прегратки и ракување е нешто што нема да го заборавам. Фред и Ирина се вратија следната недела во црква на утринската Богослужба. За време на Богослужењето, Ванда Пердју, член на Првото Собрание, дојде до Фред со еден збор, добиен при нејзината молитва. "Нема за што да се грижитe изјави таа за Фред. Прeд Фред да змине од црква уште еден член Фред Хадад дојде до него и му го кажа истото. Фред си помисли: За ништо да не се грижам? Имам рак во моите бели дробови и бубрезите и уште неколку недели од живот ми остануваат! Следната недела Фред дозна зошто тој не треба да се грижи. За време на молитвите таа недела, пасторот ги побика луѓето да је кренат раката доколку имаат потребд од молитва. Фред ја крена својата рака. Една дама од редот пред Фред, која што тој никогаш ја нема запознаено, се заврте, ја зеде неговата рака и почна да се моли. Вејн и Дороти, како и другите почнаа ги положија своите раце врз Фред и се молеа за него. Додека тие се молеа, Фред изјави дека почувствува како топлина минува низ неговото тело. Во тој миг тој знаеше дека нешто прекрасно се случило со него и тој не можеше да чека да ги добие резултатите од следното тестирање. По еден месец од нови тестови, Фред се врати кај својот лекар во Мај. Тој беше пречекан со насмевка и добра вест. Немаше рак во белите дробови! Ракот беше ограничен на левиот бубрег и се нема проширено кон неговиот мозок. На неговиот 28-месечен преглед, лекарот изјави како Фред зивее две години подолго од било кој друг пациент со бубрежен карцином. Фред се познаваше со троица мажи кои исто така имаа бубрежен карцином но кои починале во рок од шетири месеци. Хирурзите во клиниката во Кливланд го отстранија левиот бубрег на 14 јуни 1996. Тестовите по оваа операција покажаа дека Фред нема повеќе рак и дека не се препорашува хемотерапија ниту пак радиотерапија. Често пати ме запрашуваат колку терапија имам примено и колку третмани. "Јас им велам ниту еден". вели тој."Јас имав еден третман и тој дојде од Бога". Кога Фред се врати во болницата за неговиот 10-годишен преглед, докторот кој ја направи првата биопсија и ја соопшти дијагнозата со бубрежниот карцином му кажа на Фред "Човек никогаш не мозе да го направи она што е сторено за вас". Фред е благодарен за неговото спасение и исцелување. Јован 11:4 е неговиот омилен стих од Библијата: А штом Исус го чу тоа, рече: „Болеста не е смртоносна, туку за Божја слава, за да се прослави Божјиот Син.” "екој пат кога ќе се прикаже прилика јас го делам ова сведоштво за слава на Бога" - вели Фред. Тој го споделува ова сведочење цели 15 години. Двајцата, Ирина и Фред уживаат да кампуваат. За време на нивниот престој во парковите Фред активно им сведчи на луѓето од различни цркви како и на Фред е сега 84 години стар и е во одлична здравствена состојба. Единствен лек кој што тој го земе е мала доза на Аспирин. Фред се пензионираше од ДѕПонт како механичар за ладење и често помага во црквата со електрилата и со механички работи. Тој и Иринасе редовни посетители во црква и тие ги поздравуваат луѓето кои што доаѓгаат во црква со прегратки, насмевки и ракување исто онака како што тие беа пречекани и поздравени при нивната прва посета. луѓето кои не посетуваат црква.


РАСПЕ†ИЕ

17


Јас сум Лозата, а вие сте прачките. Ако останете сврзани за Мене и Јас за вас, ќе бидете многу плодотворни. А без Мене не можете да постигнете ништо.


РАСПЕ†ИЕ

17

Дали одговарате на Неговиот повик, или прашувате Бод да го благослови вашиот сопствен план. Без вистинска насока во мојот живот, јас го запрачав свештеникот во мојот кампус токмѕ ова прашање - Рон Еркус. Тој ми го понуди ова мислење со надеж дека ќе ми помогне во пронаоќање на Божјиот повик за мене. Јас сакав да знам кој е Неговиот повик за мене, но во овој миг се чувствував збунето. Кога зивеееш од ништо и си на работ на пропаст на"реалниот свет", тогаш е речиси невозможно да се размилсува право а камо ли да се открива Божјата воља за мојот живот... и еве што научив. "Тука сум јас, Господ" Една од најдлабоките и исконски молитвите на Светото Писмо е едноставно реченица, "Тука сум јас, Господ." Авраам, Јаков, Мојсеј и Самоил сите откриле дека некоја форма на оваа кратка молитва е клучна за нивното патување, со Бога. Во негa, овие мажи исповедаaт повеќе од само внимание кон Господа - тие ја прокламираат вкупнaтa подготвеност да се искористат за цел на Бога, без разлика на било што. Исусовата проповед не повикува на ова "барајте го најнапред царството на Бога" овдека одекнува тој став, барајки да ние живееме за неговата цел пред се. Кога одлуката се гледа низ оваа призма, да ги знаеме деталите на БОжјиот план за нас стануваaт помалк важни отколку степенот на нашето поднесување и предавање на нашите сопствени срца. Откако ќе ја предадеме својата сопствена волја во целост, неверојатно е колку појасен станува Неговиот пат. Доколку можеме искрено да се помолиме "Тука сум, Господе"...веќе сме на добар пат да го чуеме Неговиот повик.


Во сенка на добрината Јас открив дека не бев единствениот збунет студент. Многу млади и неколку не толку млади се соочуваат со парализа при донесувањето на одлуката. Во текот на хаотичните сезони од животот, оценките опаѓаат, сметките остануваат неплатени па дури и почнуваме да се изолираме од другите луѓе. Да се биде бомбардиран со десетици избори, секој со повеќе променливи не остава смрзнати во место. Ние нервозно се запрашуваме, што ако во овој неред јас ја испуштам волјата Божја? Нашиот реален проблем не е да се одкодира Бог туку да се открие природата на Бог. Кога ќе се соочите со куп одлуки, често е покорисно да се присетиме на Божјиот карактер отколку да ги рецитираме нашите опции. Откако ќе сватиме дека ниту еден надворешен проблем ќе триумфира врз Неговата љубов, и дека тој има намера за добро за нас, тогаш може да ја видиме Неговата благодат како ги пази нашите чекори. Откривањето на Божјата волја може да биде доста едноставна, на приомер едноставно да се запрашаме за што сме преодредени да уживаме. Бидејки Бог е добар, побожните страсти кои Тој ни ги веќе дал се силните индиции за Неговата волја за нас. како што веруваме во даровите и благодатта Божја која ни е нам ставена на располагање, ние сме слободни во целта на пронаоѓањето на нашата професија - па дури и во повеќето хаотични сезони од животот. Правила или врска? Вообичаениот Христијански совет оди нешто вака: 1.Моли. 2. Прашај го твојот Пастир за совет. 3. Ако тоа не функционира пости како луд. Петар очигледно не знаел за овие правила.Кога Исус го повика да го остави зад себе живото, тој не го праша Господ за време за да интервенира или да добие совет од неговиот Рабин или дури и да пости пред да одлучи. Петар едноставно гo следи. Иако никој не би рекол дека молитва, совет и постот се лоши, ,дури и овие активности може да станат чадни завеси искористени за избегнување на Божјата волја. Проблемот се чини е во тоа што ние ги сакаме овие мали правила повеѓе отколку Божјата волја. Правилата се јасни и предвидливи. Дури и најдобрите правила може да се изманипулираат со цел да и служат на нашата агенда. Врските, односите - од друга страна се неуредни и опасни. Бог бара поединци да постат за една сезона, а од некои бара веднаш да го следат. За двете тој одлучно одбива употреба на апстрактни прашања и правила, но го бара личното послушание кое ни е нам даденмо слободно. Неговата мотивација да биде со нас е толку длабока што Тој всушност стана еден од нас и лично плати за нашиот грев. Откако искрено ќе се запрашаме Која насока ќе ми помогне да се доближам кон Исусч ние често ја наоѓаме верата и храброста што ни е потребна за да ги видиме и прифатиме неговите повици. Кога ќе се посветиме со сета своја мисла, кога ќе медитираме на Божјата добрина, и кога пред се ќе побарате врска со него тогаш ќе сватиме дека пронаоѓањето на Неговата волја за нас не е толку збунувачки како што ние прво мислевме. Тоа не е за нашите сопствени правила и планирање, на крајот се работи за соодветен одговор на Христовата смрт - за смрт на нашите сопсвени агенди и правејки го тоа ние ќе го најдеме животот кој Тј го има подготвен за нас.


РАСПЕ†ИЕ

19

Бев донесен да верувам дека Библијата беше Зборот Божји. На млади години прифатив како таков под влијание на авторитетот на моите родители, но никогаш не се запрашав сериозно. Но покасно во мојот живот мојата вера во Библијата беше многу растресена преку влијанието на пишувањата на многу познати, учени и брилијантни скептици. Се најдов себеси лице во лице со прашањето, Зошто верувам дека Библијата е Зборот Божји? Немав задоволувачки одговор. Се посветив да одам дното на оваа прашање. Ако задоволувачки доказ не може да биде најден дека Библијата е Зборот Божји, ќе се откажам од сета оваа работа, колку и да ме чини тоа. Без сомнение имав многу пријатели кои можеа да имат задоволувачки одговор на ова прашање, но не сакав да се им ја доверам борбата која што се случуваше во моето срце; така побарав помош од Бог и од книги, и после големо проучување и мислите ми беа извадени од темнината на скептицизмот во голема светлина на верата и сигурност дека Библијата од почетокот до крајот е Зборот Божји. Следниве страници главно доаѓаат од тоа искуство на конфликт и конечна победа. Ќе дадам Десет Причини зошто јас верувам дека Библијата е Зборот Божји.

ДЕСЕТ ПРИЧИНИ ЗОШТО ВЕРУВАМ ДЕКА БИБЛИЈАТА Е ЗБОРОТ БОЖЈИ


Прво, на основата на сведоштвото на Исус Христос Многу луѓе го прифаќаат авторитетот на Исус Христос но не го прифаќаат авторитетот на Библија како целина. Сите ние треба да го прифатиме Неговиот авторитет. Тој ни е потврден нам преку пет Божествени сведоштва: преку сведоштвото на Божествениот живот што го живееше; преку сведоштвото на Божествените зборови што ги збореше; преку сведоштвото на Божествените дела што ги вршеше; преку Божественото потврдување на Неговото воскресение од мртвите; и преку сведоштвото на Неговото Божествено влијание на историјата на човештвото. Но ако го прифатиме авторитетот на Христос мораме да го прифатиме и авторитетот на целата Библија. Тој дефинивно и конкретно ни сведочи за Божественото авторство на целата Библија. Го наоѓаме Неговото сведоштво како Стариот Завет во Марко 7:13. Тој овде го наречува Мојсеевиот закон "Зборот Божји". Тоа, се разбира се однесува на првите пет книги од Стариот Завет, но во Лука 24:27 читаме, „И кога почна од Мојсеја и од сите пророци, им протолкува што е пишано за Него во целото Писмо." и во 44-тиот стих Тој вели: „Тоа се зборовите што ви ги зборував додека уште бев со вас, дека треба да се исполни си што е напишано за Мене во Мојсеевиот Закон, во Пророците и во Псалмите.” Евреите го поделиле Стариот Завет на три дела - Законот, Пророците и Псалмите - и Христос ги зема секој од тие делови и го отпечатува Неговиот авторитет врз нив. Во Јован 10:35 Христос вели: „Писмото не може да биде нарушено," така учејќи ја апсолутната точност и неприкосновеност на Стариот Завет. Дури и по специфично, е возможно во Матеј 5:18, Исус вели, „Зашто вистина ви велам, додека не поминат небото и земјата, ниту најмалата буква (јота), ни цртичка, не ќе ја снема од Законот, додека не се збидне си." Јотата е најмалата буква од Еврејската азбука - помала од половината по големина од било која друга буква, а цртичка е најмалата точка од консонанта - помалку од крстот што го ставаме во „т" - и Христос овде ни изјавува дека Писмата се апсолутно вистинити, дури до најмалата буква или точка од буквата. Така, ако го прифаќаме авторитетот на Христос, мораме да го прифатиме и Божествениот авторитет на целиот Стар Завет. Сега, што се однесува за Новиот Завет. Го наоѓаме Христовото потврдување во Јован 14:26, „Утешителот, Светиот Дух, Кого Татко Ми ќе Го испрати во Мое име, ќе ве научи си и ќе ве потсети на си што ви реков." Овде гледаме дека не само учењето на Апостолите требаше да биде целосно вдахновено, но и нивните сеќавања на тоа што самиот Христос учеше. Понекогаш не прашуваат како знаеме дека Апостолите правилно се сеќаваатп што тоа Исус рекол - „можеби заборавиле?" - точно, мoжат да заборават, но самиот Хритос во Евангелијата ни вели дека не Апостолското сеќавање на тоа што Тој рекол, но Светиот Дух ќе ги потсети, а Духот Божји никогаш не заборава. Во Јован 16:13-14, Христос вели дека Светиот Дух ќе ги води Апостолите во „целата вистина", така во учењата на Новиот Завет имаме целосна сфера на Божјата вистина. Учењето на Апостолите е повеќе комплетно отколку тоа на Исус, затоа што Тој вели во Јован 16:12, „Имам уште многу да ви кажам, но сега не можете да носите. А кога ќе дојде Тој, Духот на Вистината, ќе ве упати во сета вистина," Додека Неговото учење беше делумно поради нивната слабост, учењето на Апостолите, под ветувањето на Духот, беше да се земе во целосната сфера на Божјата вистина. Така, ако го прифатиме авторитетот на Христос мораме да го прифатиме тоа и за целата Библија, но мораме, како што видовме, да го прифатме Христовиот авторитет.


РАСПЕ†ИЕ

21

Второ, на основата на исполнетите пророштва Има два вида на пророштва во Библијата - прво, јасно формулирани, и второт усни пророштва. Во првите имаме имаме јасни пророштва кои се однесуваат на Евреите, безбожните народи и Месијата. Ако на пример ги земеме пророштвата за како илустрација, да погледнеме во Исаија 53, Михеј 5:2, Даниел 9:25-27. Многу други можат да бидат спомнати, но тие ќе ни послужат како илустрации. Во тие пророштва, напишани стотици години пред да дојде Месијата, ги имаме најпрецизните тврдења за начинот и местото на Неговото раѓање, начинот на Неговиот прием од страна на луѓето, како Неговиот живот ќе заврши, Неговото воскреснување и Неговата победа над смртта. Кога тие пророштва биле запишани биле крајно неверојатни, изгледале невозможни да се исполнат; но тие биле исполнети до најситен детал за начинот и местото и времето. Како да го објасниме ова? Човек не можел да ги предвиди овие неверојатни настани - тие се случиле после стотици години - но Бог можел, и Господ е Тој кој зборел преку тие луѓе. Но пророштвата ??? се во повеќе чуден стил. Се што е во Стариот Завет - историјата, институциите, церемонииите - е пророчки. Првосвештеникот, обичниот свештеник, Левитите, пророците, свештениците и цареците, се е пророштво. Скинијата, ???? се пророштва. Во сите овие работи, проучивајќи ги детално и сериозно во светлина на историјата за Исус Христос и црквата, гледаме откривање на старите институции ракоположени од Бог да наоѓаат директна цел, пророштва за смртта, искупувањето, и воскреснувањето на Христос, денот на Пентекост, и целата историја на црквата. Ги гледаме длабоките Христијански учења на Новиот Завет, предвидени во тие институции во Стариот Завет. Единствениот начин на кој можеш да го цениш сето ова е да земеш во самата Книга самиот и да студираш се за жртвите и празниците, итн., се додека не ги најдеш вистините на Новиот Завет како сјаат во Стариот. Ако, во студирањето на некои елементарни форми на живот, основни органи, кои се непотребни сега, но со процесот на развој станале за употреба во тој животински наследник, велам, грбот на тие елемантирани органи е Бог, Кој в најмалото животно, приготвува за живот.


Трето, на основата на единството на книгата

Тоа е еден стар аргумент, но доста задоволувачки. Библијата се состои од шеесет и шест книги, напишани од повеќе од триесет различни луѓе, и период на составуање кој се протега повеќе од ијлада и петстотини години; напишан на три различни јазици, во многу различни земји, и луѓе од секаков тип на социјален живот, од овчари до рибари и политичари, се до цареви на нивните престоли; напишана под секакви видови на околности; но и покрај сите овие чудесни ситуации и околности и луѓе наоѓаме едно апсолутно единство на мислата. Прекрасно нешто за тоа е што оваа единство не се основа на површинското. На површината често пати изгледа дека има контрадикторности, и единството доаѓа само после длабоко и долго проучување. Уште по прекрасно е живиот карактер на единството, започнувајќи од првата книга и се додека не се стигне до кулминацијата во последната книга од Библијата. Го имаме прво семето, потоа посадувањето, потоа развитокот, расцветувањето и на крајот берењето на плодот. Да претпоставиме дека огромна градба треба да биде издигната, и се донесени секакви камења од различни места. Секој камен бил изделкан во крајната форма во каменоломот каков што бил донесен. Овие камења биле од секаква форма и големина, квадратни, цилиндрични, тркалезни, итн., но кога биле донесени заедно секој камен си го нашол своето место, и кога биле ставени заедно, изникнал пред тебе апсолутно перфектен храм во секој линија, со своите куполи, ѕидови, потпорни ѕидови, подови, никаде дупка или пукнатина. Како си го објаснуваш тоа? Би можел да речеш: „Основата на тие индивидуални работници во каменоломот била умот на некој архитект со експертен ум кој испланирал сe, и дал на секој работник инструкции што да работи." Така и во овој величествен храм на Божјата вистина која ја нарекуваме Библијата, чиишто камења се биле оформувани во долг период од време и на место толку отдалечени едно од друго, но и најмалото делче се вклопува со другото делче, приморани сме да речеме дека основата на човечките раце кои пишувале била Брилијантен ум кој ги научил.


РАСПЕ†ИЕ

23

Четврто, на основата на неизмерната супериорност на учењата на Библијата споредени со било која и секој друг книга Доста модерно е во некои кругови да се споредуваат учењата на Библијата со учењата на Буда, Конфучие, Сократ, Маркус Аврелиј, и голем број на други автори од народите. Разликата меѓи учењата на Библијата и оние на другите луѓе се наоѓа во три точки-Прво, Библиjata во себе содржи ништо друго освен вистината, додека сите други имаат вистина помешана со грешки. Вистина е дека Сократ учел како еден филозоф треба да умре; исто така учел како жена од градот треба да го спроведе својот бизнис. Постојат скапоцени камења во учењата на овие луѓе, но (како што Џозеф Кук една рекол) тие се „скапоцени камења извадени од калта." Второ, Библијата ја содржи целата вистина. Не постои вистина која што може да биде најдена било каде за морална или духовна тема која што не можеш да ја најдеш во содржината на кориците на старата Книга. Често кога зборувам на оваа тема, прашувам некој да ми донесе една вистина за некоја морална или духовна тема, којашто не можам помеѓу кориците на оваа книга, и никој не можел да го направи. Имам поминато низ многу труд да споредам некои од подобрите учења на нехристијаните со тие од Библијата. Тие навистина имаат некои скапоцени мисли, но тие се знаеле тие или не, украдени скапоцени камења, и тоа украдени токму од таа книга на која тие се исмеваат. Третата поента за супериорноста е ова: Библијата содржи повеќе вистина од сите книги соберени заедно. Соберете заедно од целата литература од дамнешни и денешни времиња сите убави мисли коишто можете; ставете го настрана целото ѓубре; ставете ги сите овие вистини што сте ги собрале од литературата преку сите години во една книга, и како резултат, дури и тогаш нема имате книга којашто може да го замени местото на оваа единствена книга. Ова не е голема книга. Во рацете држам копија којашто можам да ја носам во џебот, но во таа една мала книга има повеќе од вистината, отколку во сите книги кои што човекот ги има напишано преку сите години од историјата. Како си го објаснуваш ова? Има само еден разумен начин. Ова не е човечка книга, ова е Божја книга.


Петто, на основата на историјата на книгата, и нејзината победа над нападите. Оваа книга отсекогаш била мразена. ???? Целсус се обидол преку брилијантноста на неговата генијалност, Порпир преку длабочината на неговата филозофија; но не успеале, Луциан се насочил против неа со потсмевувањето, Диоклецијан со моќта на Римската империја, но не успеале. Едикт кој во позадина ја има целата машинерија на империјата било издадено наредба секоја Библија да биде изгорена, и дека секој што имал Библија треба да биде осуден на смрт. Осумнаесет века (веќе дваесет) секоја уништувачка сила што човечката наука, филозофија, ум, расудување или жестокост можело да се донесе да биде против книгата????? Ако ова беа човечки книги, ќе беа уништени и заборавени веќе пред стотици години, но бидејќи внатре се крие силата Божја, и покрај тоа што преку годините големи луѓе од светот се биле против неа, и само еден мал остаток од луѓе за неа, сеуште го исполнила прекрасно Христовите зборови, и покрај тоа што не во оригалното пророштво, Небото и земјата ќе поминат, но Моите зборови нема да поминат Марко 13:31 Шесто, на основата на карактерот на оние кои ја прифатиле и оние кои ја отфрлиле книгата Две работи зборуваа за божественоста на Библијата - карактерот на оние кои ја прифатиле, и по истиот начин, карактерот на оние кои ја отфрлиле. Не велам дека секој човек што исповеда дека верува во ова книга дека автоматски е подобар од оној кој не верува, но покажи ми човек кој живее несебичен, посветен живот, еден кој без резерва се предал целосно на Божјата волја, и јас ќе ти покажам човек кој верува во Библијата дека е Зборот Божји. Од друга страна, покажи ми човек кој го отфлра Божествениот авторитет на ова книга, и јас ќе ти покажам човек кој живее живот на ненаситност, или похот, или духовна гордост, или по своја соптсвена волја. Да си претпоставиме дека имаме книга напишана од некој писател, луѓето кои што најдобро го познаваат тој писател би рекле дека е негова, и луѓето кои што најмалку се запознаени со тој човек би рекле дека не е; кому ќе му поверувате? Сега, луѓето коиштп најмногу го познаваат Бог ќе ви речат дека Библијата е Негова книга; а тие кои што најмалку го познаваат ќе ви речат дека не е Негова. Кому ќе му верувате? Потаму, како што луѓето стануваат подобри тие се склонни повеќе да ја прифаќаат Библијата, и како што стануваат полоши тие повеќе ја отфрлаат. Сите ние познаваме некои луѓе кои се биле грешни и што не веруваат, коишто преку оставањето на нивниот грев, го изгубиле неверието. Дали некој од нас познава човек којшто бил грешен и што верува, и оставајќи го гревот да ја изгуби и верата? Колку што поблизу човек живее до Бог толку поуверен станува дека Библијата е Божјиот Збор; колку подалеку се одалечува од Него толку поуверен станува дека не е. Каде е крепоста на Библијата? Во чистиот, несебичен, и среќен дом. Каде е крепоста на неверникот? Во коцкарската сала, во кафеаната и во јавните куќи. Ако некој човек влезе во кафеана и стави Библија на шанкот, и си порача да пие, ќе си помислиме дека има некое чудно противоречие во неговите акции, но ако стави некое атеистичко списание на шанкот, и си порача да пие, нема да си помислиме дека нешто чудно се случило.


РАСПЕ†ИЕ

25

Седмо, на основата на влијанието на оваа книга. Има повеќе сила во таа мала книга да ги спаси луѓето, да ги очисти и да ги разубави нивните животи, отколку секоја друга литература собрана заедно - повеќе сила да го подигне човекот кон Бог. Потокот никогаш не е на повисоко од неговиот извор, така и книгата која има сила да го подигне човекот кон Бог како што никоја друга неа, мора да доаѓа од Бог на начин како што никоја друга не дошла. Както што пишувам, имам во умот еден човек, како никој друг, кој штп беше тотална жртва на алкохолот; човек со големи интелектуални дарби, но кој што беше притиснат и демонизиран од моќта на гревот, и беше атеист. Но Божјата светлина засвети во мрачното срце на овој човек, и преку силата на ова книга тој беше транформиран во еден од најпонизните, пријатните и прекрасни луѓе што ги знам до денес. Која друга книга го има направено ова? Која друга книга ја има моќта да поправи не само поединци но цели општества и нации? Осмо, на основата на неисцрпната длабочина на ова книга Две илјади години нема ништо додадено кон оваа книга, и покрај тоа што многу луѓе не можеле да ја исцрпат и покрај тоа што ја проучувале цел живот. Џорџ Милер ја прочитал повеќе од сто пати, и изјавил дека секогаш кога ја читал била посвежа и посвежа. Може ли тоа да биде вистина за некој друга книга? Но уште по величествено од ова - не само поедини луѓе, но цели генерации веќе две илјади години копале во неа и дале на светот илјадници томови посветени на нејзиното толкување, и сеуште не стигнале до дното. Книга што е од човек напишана, човек може и да ја исцрпи, но сите луѓе собрани не можеле да стигнат до дното на оваа книга. Какво објаснување ќе дадеш за ова? Само на овој начин - дека во ова книга се сокриени бескрајни и неисцрпни богатства на мудрост и познавање на Бог. Еден брилијантен унитириански писател, во обидот да го дискредитира вдахновението на Библијата, рекол: „Колку безбожно е да му препишеш на еден бескраен Бог дека Го напишал целиот Него Збор во една толку мала книга." Тој не гледа како овој аргумент може да се сврти против него. Какво сведоштво е за божественоста на ова книга дека таква бескрајна мудрост може да се собере во на толку мал простор.


Девето, на основата на фактот дека кога растеме во знањето и светоста, растеме и кон Библијата Секоја разумно мислечка личност кога почнува да ја проучува Библијата наоѓа многу работи со кои не се согласува, но како што продолжува со проучивање и растење во сличноста на Бог, колку повеќе се доближува до Бог, толку повеќе се доближува до Библијата. Колку поблизу и поблизу доаѓа до Божјата гледна точка, толку помалку има несогласување помеѓу нас и Библијата. Кој е неизбежниот математички заклучок? Кога доѓаме таму каде што Бог е, ќе има средба помеѓу нас и Библијата. Со други зборови, Библијата е напишана од Божја гледна точка. Замисли си дека патуваш низ шума под команда под водство на искусен и многу препорачан водач. И доаѓаш до место каде што патот се разделува на два. Водачот ти вели дека треба да се тргне по патот на левата страна, но твоето сопствено пресудување се издига над фактите пред да види јасен доказ дека патот по кој треба да се тргне е на десната страна. Се свртуваш и му велиш на водачот: „Знам дека си имал големо искуство низ шумите, и дојде да ме водиш затоа што беше високо препорачан, но моето сопствено пресудување ми вели јасно дека патото на десната страна е оној по кој треба да тргнеме, и морам да го следам моето пресудување. Знам дека моето расудување не е безгрешно, но тоа е најдобриот водач што го имам." Но откако си тргнал по патот, после некоја далечина си приморан да запреш, да се свртиш, да се вратиш и да тргнеш по патот кој водачот рекол дека е вистинскиот. После некое време доаѓап на друго место каде што патот се разделува. Сега водачато ти вели дека патот на десната страна е правилниот по кој треба да се тргне, но твоето пресудување јасно ти вели дека треба да се тргне по тој лево, и повторно го следиш твоето пресудување со истиот резултат како порано. Откато би го имал оваа искуство четириесет или педесет пати, и секој пат си бил на погрешниот пат, мислам дека би имал доволно чувство следниот пат да го следиш водачот. Тоа е токму моето искуство со Библијата. Во почетокот ја примив како авторитет над другите. Како скоро сите млади луѓе, мојата доверба беше растресена, и дојдов на крстосница на патот повеќе од четириесет пати, и го следев мојот сопствен разум, и како резултат себеси грешка, а Библијата секојпат во право, и верувам дека отсега натаму ќе имам доволно чувство да ги следам учењата на Библија што и да вели моето сопствено расудување.


РАСПЕ†ИЕ

27

Десетто, на основата на директното сведоштво на Светиот Дух Започнавме со Бог и ќе завршиме со Бог. Започнавме со сведоштвото на втората личност од Тројството, и ќе заклучиме со третата личност од Тројството. Светиот Дух го става својот печат во душата на секој верник за Божествениот авторитет на Библијата. Возможно е да се дојде до место каде што нема повеќе да ние потребен доказ дека Библијата е Божјиот Збор. Исус вели: „Моите овци го слушаат мојот глас," и Божјите деца го познаваат Неговиот глас, и јас знам дека гласот што ми зборува од страниците на таа Книга е гласот на мојот Татко. Понекогаш ќе сретнеш некоја верна бабичка, која ќе ти рече дека знае дека Библијата е Зборот Божји, и кога ќе ја праша, и кога ќе ја прашаш за причината зошто верува дека е Зборот Божји, таа не може да ти даде причина, едноставно ти вели: „Знам дека е Зборот Божји." Ти велиш: „Тоа е чисто суеверие." Не, не воопшто. Таа е една од Христовите овци, и го разпознава гласот на нејзиниот Пастир од другите гласови. Таа е една од Божјите деца, и знае дека гласот кој и зборува од Библијата е гласот Божји. Неа не и се потребни аргументи. Секој може да го има тоа сведоштво. Јован 7:17 ни вели како да го добиеме. „Ако некој сака да ја исполнува Неговата волја, ќе знае дали е наукава од Бога." Само предај ја твојата волја на Божјата, без разлика каде ќе те однесе, и ќе се ставиш во позиција кон Бог што кога ќе ја читаш ова книга ќе препознаеш дека гласот што ти зборува од неа, е гласот на Бог кому ти си ја предал твојата волја. Пред некое време, кога зборував на нашите студенти на темата како да се зборува со скептиците, меѓу слушателите имаше еден дипломиран студент на Британски Универзитет кој беше попаднал во длабок скептицизам. На крајот на лекцијата дојде кај мене и ми рече: „Не сакам да бидам неучтив Г-не, но моето искуство противречи на се што рековте." Го прашав дали го следел правецот на моите постапки и не нашол светлина во нив. Рече дека го следел. Влегувајќи во друга соба каде што имав напишано еден завет кој гласеше: „Верувам дека има апсолутна разлика помеѓу доброто и злото, и така застанувам на страната на доброто, да го следам што и да ме чини. Ветувам искрено дека ќе вложам голем труд да откријам која е вистината, и ако некогаш откријам дека Исус Христос е Синот Божји, ветувам дека ќе го прифатам како мој Спасител и ќе го исповедам тоа пред светот" Му го дадов тоа ливче на господинот и го прашав дали ќе го потпише. Тој одговори, „Се разбира," и го потпиша. Му реков: „Ти не знаеш дека нема Бог, и ти не знаеш дека Бог не одговора на молитвите. Јас знам дека Тој го прави, но моето знаење нема полза за тебе, но ова е возможно клопче кон знаењето. Сега вети дека ќе ја бараш искрено вистината, што значи дека ќе го следиш ова возможно клопче. Сакам да ти предложам една молитва како ова: „О, Боже, ако постоиш, и ако одговараш на молитва, покажи ми дали Исус Христос е твојот Син, и ако ми покажеш дека е, ќе го прифатам за мој Спасител и ќе го признаам пред светот." Со согласи дека ќе го направи тоа. Потоа му предложив да го земе евангелието од Јован и да го чита секој ден, да чита по само неколку стиха наеднаш, бавно, но со размислување, и секогаш кога ќе чита да го моли Бог да му даде светлина. Се согласи исто така и на ова велејќи, „Нема ништо во ова." Како и да е, на крајот, го сретнав повторно, и ми рече, „Има нешто во ова." Му реков, „Го знаев тоа." Тогаш тој продолжи велејќи, како да бил зафатен од некоја река и бил однесен, и дека после не многу долго би бил христијанин. Пред некое време го сретнав истиот човек повторно, и ми рече дека не можел да разбере како бил толку слеп, како воопшто бил послушен на расудувањето кое го имал; дека сега тоа му се гледа крајно безумно. Му реков дека Библијата ќе му го објасни тоа, дека „А душевниот човек не го прима она што е од Божјиот Дух," но сега се ставил себе си во правилно позиција кон Бог и Неговата вистина, и сe станало јасно. Тој човек, кој ме убедуваше дека е „многу особен човек," и дека методите кои имале влијание на другите нема да имаат и нему, но ставајќи се себеси во правилен однос кон Бог, дојде до место каде што прими директно сведоштво на Светиот Дух дека оваа Библија е Зборот Божји; и секој друг може да го направи истото.


РАСПЕ†ИЕ

29

ЗОШТО

ХРИСТОС СТРАДАШЕ И УМРЕ


„Господ виде колку е голема човековата расипаност на земјата и дека секоја мисла во неговата памет секогаш е само зло.” (Битие 6:5) Божјото сведоштво за човекот е, дека тој е грешник. Бог сведочи против него, не за него; и сведочи дека „нема ниту еден праведен, не, ниту еден"; дека нема „ниту еден да прави добро"; никоj „којшто разбира"; никoј којшто Го бара Бога, и, уште повеќе, никој што Го љуби (Псалм 14:1-3; Римјаните 3:10-12). Бог зборува за човекот љубезно, но строго; како некој којшто копнее по изгубеното дете, но сепак како некој кој не се нагодува со гревот, но и „проштава опакост, грев и престап.” Бог објавува дека човекот е изгубен, залутен, бунтовник, „мразител на Бога" (Рим. 1:30); не грешник повремено, но грешник секогаш; не грешник делумно, со некои добри работи за него, но целосно грешник, без балансирана добрина; зол во срцето како што и во животот, „мртов во престапот и гревот" (Ефес. 2:1); злосторник, и поради тоа под осуда; неприjател на Бога, и затоа „под гнев"; прекршувач на праведниот закон, и поради тоа под „клетвата на Законот" (Гал:3:10). Грешникот не само што прави грев, но гревот го носи со себе, како негово второ јас; тој е тело на гревот (Рим.6:6), „смртоносно тело" (Рим. 7:24), потчинет не на законот Божји, но на „законот на гревот" (Рим.7:23). Но постои уште едно дури полошо обвиение против него. Не верува во името на Синот Божји, ниту пак го љуби Христос. Тој е неговиот грев над гревовите. Дека неговото срце не во ред со Бог, тоа е неговото прво обвинение против него. Дека неговото срце не е во ред со Синот Божји е второто. И второто е тоа кое е главниот, уништувачки грев, носејќи со себе пострашна осуда од сите други гревови заедно. „Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден, зашто не поверувал во името на Единородниот Божји Син" (Јован 3:18). „кој не Му верува на Бога, Го направил лажец, зашто не поверувал во сведоштвото, кое Бог го сведочел за Својот Син." (1 Јов. 5:10) „А кој не поверува, ќе биде осуден (Марко 16:16). Според тоа, тоа е кое што Светиот Дух му го покажува на човекот е неверието; " кога ќе дојде Тој [Светиот Дух], ќе го увери светот за грев и за правда и за суд. За грев зашто не веруваат во Мене;" (Јован 16:8-9). Човекот нема потреба да вели добар збор за себеси, или да бара изговор „не сум виновен", освен ако не покажал дека го љуби, и секогаш го љубел Бога, со сето негово срце и душа. Ако навистина мове да рече тоа, тој е добар, не е грешник, и нема потреба од прошка. Тој ќе го најде патот до царството без крстот и без Спасител. Но, ако не може да го рече тоа, „неговата уста е затворена," и е „виновен пред Бог." Но благонаклоно, добар надворешен живот може да го натера него и другите да гледаат на неговиот случај сега, дека пресудата ќе оди против него во иднина. Тоа е човечкиот ден, кога човечкиот суд претежнува; но доаѓа Божјиот ден, кога случајот ќе биде испитан според вистинските заслуги. Тогаш Судијата на целиот свет ќе суди праведно, и грешникот ќе биде посрамен. Тоа е божествена пресуда, не човечка. Тоа е Бог, не човек, кој осудува; и Бог не е човек којшто може да лаже. Тоа е Божјото сведоштво што се однесува за човекот, и знаеме дека тоа сведоштво е вистинито. Важно е за нас да го примиме како такво, и да делуваме над него. „Обратете се кон Мене за да се спасите, сите краишта на земјата, зашто Јас Сум Бог и нема друг!" (Исаија 45:22), „праведен Бог и Спасител" (стих 21). „Безбожникот нека го остави својот пат, а неправедникот своите замисли. Нека се врати при Господа, Кој ќе му се смилува, кон нашиот Бог, зашто Тој ќе го умножи опростувањето." (Исаија 55:7). Сврти ги очите, очите на верата, кон крстот и види ги овие две работи - распнувачите и Распнатиот. Види ги распнувачаите, мразителите Божји и Неговиот Син. Тоа си ти. Прочитај го во нив твојот карактер. Погледни го Распнатиот. Тоа е Самиот Бог; олицетворение на љубовта. Тоа е Тој кој те создаде, Бог кој се јави во тело, страдаше и умре за грешниците. Можеш ли да се посомневаш во Неговата милост? Можел ли чуваш зли мисли за Него? Можеш ли да побараш нешто повеќе, да ја разбуди во тебе целосната и безрезервна доверба? Ќе ја протолкуваш ли погрешно таа агонија и смрт, велејќи дека тоа не означува милост, или дека таа милост не е за тебе? Припомни си во умот дека е запишано - „По тоа ја познавме љубовта, што Тој го положи својот живот за нас;" (1 Joваново 3:16) „Љубовта е во ова: не дека ние сме Го возљубиле Бога, туку Тој ни возљуби нас и Го испрати Својот Син како жртва помирница за нашите гревови." (1 Јованово 4:10).


РАСПЕ†ИЕ

Постои една стара поговорка која вели дека Бог често подредува така да, кога Тој ни ги укажува најголемите милости, тогаш кога најмногу од сè грешиме кон Него; тоа Го прави за да ја увелича уште повеќе Неговата љубов.

31

„Да не се вознемирува вашето срце; вие верувате во Бога, верувајте и во Мене! Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место. И кога ќе отидам и ви приготвам место, пак ќе дојдам и ќе ве земам при Себе, за да бидете и вие каде што Сум и Јас. А знаете каде одам Јас, и патот го знаете.” Тома Му рече: „Господи, не знаеме каде одиш! Како можеме да го знаеме патот?” Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене. -Јован 14:1-6

Во зборовите што ги прочитавме, наоѓаме пример за тоа. Срцето на Исус, никогаш не прелеа со поголема, нежна и суверена љубов кон Неговите ученици, од тогаш кога рече, „Да не се вознемирува вашето срце". Тие беа вознемирени за многу работи. Тој им имаше речено дека ќе ги напушти; им имаше речено дека еден ќе Го предаде - дека друг ќе се одрече од Него - дека сите ќе се соблазнат заради Него таа ноќ; и можеби тие си мислеа дека Тој си заминува од нив поради тоа што им е лут. Но, што и да беше ја причинило нивната вознемиреност, Исусовата душа беше како сад полн до прелевање, и овие зборови беа излеани капки на љубов - „Да не се вознемирува вашето срце; вие верувате во Бога, верувајте и во Мене!" Сигурно вакви зборови на доверлива нежност, не биле прошепотени никогаш пред тоа во овој студен свет; и тогаш, помислете само колку студено, колку темно, колку сиво било прашањето на Тома со кое го прекинал небесниот говор Тома Му рече: „Господи, не знаеме каде одиш! Како можеме да го знаеме патот?” Но и покрај тоа, колку љубезно Исус го поднесуваше сивилото на нивните студени срца! Колку љубезно ја започна азбуката на спасението со нив, и не само му одговори, туку и повеќе од тоа - му даде таков одговор многу поголем од тоа што Тома можеше да праша или помисли. Тој праша за патот и местото, но Исус му одговори, „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене." Во врска со ова, како целосен опис на Евангелието на спасение, нека да поминеме низ различните делови:


I. Христос е Патот. - „Јас Сум Патот; Никој не доаѓа," Целата Библија сведочи дека по природа ние немаме пат до Таткото. По природа сме полни со грев, и Бог по природа е бескрајно свет - Тој се оттргнува од гревот. Точно како едно чувствително растение, по неговата природа, тоа се свиткува од допирот на човечката рака, така Бог, по Неговата природа, се свиткува од допирот со гревот. Тој е вечно одделен од грешниците. 1. На ова длабоко не учат Адам и патријарсите. Се додека Адам одеше свето, Бог живеше во него, и одеше во него, и имаше заедништво со него; но кога Адам отпадна, „И (Бог) го истера човекот; и насели источно од Еденската Градина, херувими со пламенен меч, кој се вртеше околу, за да го штитат патот, кон дрвото на животот." Овој пламенен меч помеѓу херувимите беше величествен знак на Бог - праведниот и Оној што го мрази гревот. На Мојсеј во грмушката се појави како оган што проголтува, во храмот се појави помеѓу херувимите во славата на Неговото присуството; но овде се појавува помеѓу херувимите како меч како праведен и Оној кој го мрази гревот. И ве молам, забележете дека овој пламенен меч го отстрани секој пат кој стига до дрвото на животот. Ако не беше отстранет секој пат - ако имаше оставено само некоја тесна патека да стигнува до таму - тогаш Адам можеше да се протне преку таа патека, и да направи свој сопствен пат до дрвото на животот. Но не; по кој и пат да тргнеше - колку и да беше таен, колку е да беше тесен, колку и стрмен и тежок - колку и тивко да одеше лазејќи по патот сеуште тој пламенен метеор го среќаваше и како да велеше, „Како човекот може да биде оправдан пред Бог? Преку делата на законот, ниту едно живо тело не ќе биде оправдано." Можеби Адам седнал, изморен од суетното барање за пат кон животот; затоа што по природа човекот нема пат кон Таткото. Но Христос вели, „Јас Сум Патот." Како што вели во шеснаесетиот Псалм, „Ќе ми го покажеш патот на животот." Никој човек не може да го најде овој пат на животот, но Исус вели, „Ќе ми го покажеш патот на животот, во Твоето присуство има полнота на радоста, десно од Тебе - вечно блаженство." Исус ги сожали бедните Адамови синови кои суетно се борат да најдат пат кон рајот Божји, и Тој ја напушти прегратката на Отецот, само за да го отвори патот за нас кон прегратката на Отецот. И како го направи? Дали преку отстранувањето на пламениот меч? Не. Дали преку силата на Неговиот божествен авторитет, заповедајќи му на сјајното острило да се повлече? Не, затоа што тоа би било обесчестување на законот на Таткото, наместо да го возвеличи. Така Тој стана човек и на наше место, да, стана грев. Бог направи на Него да бидат ставени беззаконијата на сите нас. Тој на наше место слезе да се справи со пламениот меч - Тој падна под пронижвучкото сечиво; затоа што ги помнеше зборовите на Пророкот, каде што е запишано, „Разбуди се мечу, против мојот пастир, против човекот, мојот роднина - говори Господ над Воинствата." И сега, откако остриот меч е потопен во страната на Искупителот, и највиновниот од грешниците - кој и да си - каде и си можеш да влезеш преку Неговото тело кое што крвареше за тебе и може да најдеш пристап до рајот Божји, да јадеш од дрвото на животот, и да живееш вечно. Дојди брзо - не се сомневај; затоа што Тој вели, Јас сум Патот.


РАСПЕ†ИЕ

33

2. Истиот факт - дека човекот по природа нема пат до Таткото - беа учени Мојсеј и народот на Израел. Кога Бог слегнуваше да пребива помеѓу чедата Израелеви, тој пребиваше единствено во најсветото од сè - највнатрешната соба во храмот на Евреите. Таму, видливиот белег на неговото присуство беше помеѓу херувимите, во една прилика објаснета како недостапна светлина и полна со слава - во друга како облак кој го исполнуваше храмот. Но највнатрешната соба, или светиња на светињите (или тајното место, како што е наречено во Псалмите), беше разделено од светото место со завеса или покривка, и преку таа завеса никој човек не му беше дозволено да помине, бидејќи ќе умре, освен првосвештеникот, кој влегуваше еднаш годишно, и тоа не без крв. Сега, ниту една слика не може да објасни поедноставно од тоа дека патот кон светиња на светињите не беше објавен - дека никој грешен човек нема пат да дојде до присуството на Бога. Но Исус рече, „Јас Сум Патот." Исус беше нажален дека бевме затворени надвор од најсветото - од присуството на Бога, затоа што Тој знаеше од искуство дека во тоа присуство е полнотата на радоста. Но како Го отвори патот? Дали ја острани завесата да можеме да влеземе тајно и лесно во присуството на Таткото? Не, но Тој се даде себеси - жртва да ја задоволи божествената правда и да не врати при Бог. Тој рече: „Се сврши!” па ја наведна главата и го предаде духот. И ете! Завесата во Храмот се расцепи надве, одозгора додолу." Се сврши - казната од законот е понесена - барањата на законот се одговорени патот е завршен - завесата е расцепена, одозгора додолу! Ниту едно парче од страшната завеса сега не остана да не пресекува. Највиновниот - најзлиот грешник од вас сите сега има слобода да влезе преку расцепената завеса, под закрила на светлината на лицето на Јахве - да пребива во тајност во Неговиот храм, да ја набљудува Неговата убавина, и да истражува во Неговиот храм. И сега, пријателе, дали тоа е твојот пат со кој доаѓаш при Таткото? Исус вели, „Јас Сум Патот; Никој не доаѓа при Таткото освен преку мене." Ако не е така, тогаш сèуште си го држиш твојот сопствен пат, што и да е - дали е пат на солзи, или самоказнување, или давање на завети дека ќе се подобриш, или надеж дека Бог нема да постапи строго - ако не бидеш предупреден, во денот на судот ќе разбереш дека херувимскиот меч го остранил секој пат, и дека си останал како жртва на оганот што проголтува. Но, ако има само една душа која не може да најде мир во никој себеправеден пат - ако има еден од вас кој што разбира дека е изгубен во самиот себе - ете, Христос ти вели, „Јас Сум Патот;" како што вели на друго место, „Јас Сум вратата." Тоа е целосен, слободен и отворен пат, и е пат за грешници. Зошто да чекаш еден момент повеќе? Постоеше една преграда помеѓу тебе и Бог; но Христос ја сруши. Бог беше гневен, но Неговиот гнев се острани од тој благословен пат. Во Христос, Тој засекогаш благоволи.


II. Христос е вистината. - Целата Библија, и целото искуство, сведочат дека по природа ние сме неупатени во вистината. Без сомневање, постојат многу вистини коишто безбожникот ги знае. Може да ги познава вистините за математиката и аритметиката - може да познава многу од секојдневните општопознати вистини; но сепак не може да се каже дека безбожниот човек ја познава вистината, затоа што Христос е вистината. Христос е како главниот камен на камената порта. Оттргни го главниот камен, и целото ќе стане куп од ѓубре. Истите камења може да се таму, но се соборени, потрупани, и разбркани, без ред, без крај. Точно по истиот начин - оттргни го Христос, целата порта на вистината може да биде таму; но таа е соборена, без сврзаност, без ред, без крај. Христос е како сонцето за сончевиот систем. Оттргни го сонцето од системот, и секоја планета ќе премине во неред. Планетите ќе бидат таму, но нивните спротиставени сили ќе ги повлечат секаде наоколу, орбитите ќе се удираат во бескрајна збунетост. Точно по тој начин - оттргни го Христос, и целиот систем на вистини ќе се претвори во бркотија. Истите вистини може да бидат во умот, но постојано во еден конфликт и несогласување на неразрешлив лавиринт; затоа што „патот на нечесните е како темнина, не знаат на што ќе се сопнат." Но нека Христос се открие на необратената душа - нека не биде само како што човек зборува за Христос, но нека Духот Божји и се открие, не вистина, но Вистината. Стави го главниот камен на камената порта; врати го сонцето во центарот на системот. И целата вистина ќе се подреди и ќе послужи на тој ум. Сега треба да се запознае вистината и за самиот себе. Дали Синот Божји навистина ја напушти прегратката на Таткото да го понесе гневот наместо нас? - ако е така, тогаш мора да сум под гнев. Дали Господ Исус стана слуга, за да може да биде послушен на волјата на Бог наместо грешниците? - ако е така, тогаш мора да сум без никаква праведност, дете на непослушноста. Повторно, знаејќи дека Христос ја знае вистината за Бог. Дали Христос слободно го предаде Својот Син на смрт за сите нас? тогаш, ако верувам во Исус, нема осудување за мене. Бог е мој Татко, и Бог е љубов. Пријателе мој, дали го имаш запознаено Христос, кој е вистината? Дали ти се открил, не преку тело и крв, но преку Духот Божји? Тогаш знаеш колку вистинито е дека во Него „се сокриени сите богатства на мудроста и на знаењето." - дека Тој е „Алфа и Омега," почетокот и крајот на секое знаење. Но ако го немаш запознаено Христос, тогаш сèуште не знаеш ништо, како што треба да знаеш; целото твое знаење е како мост без главниот потпорен камен - како сончев систеm без сонце. Што добро ќе ти прави во пеколот, ако ја знаеш целата наука во светот - сите настани во историјата, и целата политика во твоето краткотрајно време на земјата? Дали не знаеш дека токму твоето знаење ќе биде претворено во инструмент за мачење во пеколот? О, колку многу ќе сакаш во тој ден да си го читал твојот весник помалку, а твојата Библија повеќе - дека со целото твое добивање си добил разбирање - и со целото твое знаење си го запознал Христос, Кој што да Го познаваш е живот вечен.


РАСПЕ†ИЕ

35 III. Христос е животот. Целата Библија сведочи дека по природа ние сме мртви во беззаконијата и гревовите - дека ние сме способни да одиме свето во овој свет, толку колку што еден мртов човек е способен да стане и да оди. И Светото Писмо и сличните искуства сведочат дека по природа сме мртви во беззаконијата и гревовите; но не е тоа смрт во која што ние сме целосно неактивни, затоа што во таа смрт е пишано дека одиме според курсот на овој свет - според принцот на силите на темнината. На ова вистина не учи визијата на пророкот Езекиел, каде што беше однесен од Духот, и поставен во средината на една отворена долина полна со суви коски; и како што поминуваше покрај нив, ете беа многу коски во долината, но беа суви. Исто таков е погледот што секое дете Божјо го добива од светот. Сувите коски се многу, и тие се многу суви; и тој го поставува истото прашање кое што Бог му го постави на Езекиел, - „Moжат ли овие коски да оживеат?" О, да, мој пријателе; дали искуството не те учи на истата работа? Вистина, мртвите не можат да знаат дека се мртви; но сепак, ако Господ го допре твоето срце, ќе разбереш: пророкуваме на суви коски; зашто тоа е патот Господов; - како што пророкуваме, здив влегува. Погледни назад во твојот живот тогаш. Види како си одел според курсот на овој свет. Секогаш си бил како човек кој плива со масата никогаш како човек кој плива во спротивната насока на течението. Погледни во твоето срце, и види како било обратено против сите заповеди; го чувствуваш почивниот ден како измореност - наместо да го нарекуваш задоволство и достоен за почит. Ако некогаш си пробал да ги држиш Божјите заповеди - ако некогаш си пробал да си ги чуваш очите од похотни желби, твојот јазик од зборови на гнев, или оговарање, или лутина, твоето срце од омраза, и љубомора, и алчност - ако некогаш си го пробал ова, и предпоставувам дека и најнеобратениот грешник го има пробано ова - ако самиот ти си пробал - дали не си забележал дека е невозможно? Тоа е како воскреснување на мртов. Дали не си увидел борбата против самиот себе? О колку е јасно дека си мртов - не нановороден! Не се чуди дека треба повторно да се родиш. Мораш да се присоединиш кон Христос, затоа што Христос е животот. Замисли си една мртва нога да се присоедини на живо тело, така што сите вени да добијат прилив на жива крв - предпостави си коските да се присоединат, и мускулите кон другите мускули, и нервите кон другите нерви, не гледаш ли дека таа нога, колку и мртва да била предтоа, ќе стане жива нога. Пред тоа била студена, и тврда, и гнила и не можела да се помрдне; сега е топла, еластична, и полна со живот и движење. Сега е жива нога, затоа што се присоединила кон она што живот. Или да предпоставиме дека е возможно отсечена гранка да биде накалемена на жива лоза, толку целосно што сите канали треба да го примаат потокот на животворниот сок, дали не гледаш дека гранката колку и мртва да била претходно, станува жива гранка? Пред тоа, била сува, без плодови, и отсечена; сега е полна со животворен сок и сила. Сега е жива гранка, затоа што се присоединила на лозата, која е нејзин живот. Тогаш, точно по истиот начин, Христос е животот на секоја душа која што се прилепува кон Него. Тој што е соединет со Господ е еден дух. Дали твојата душа е како мртва нога - ладна, тврда, без движење, и полна со гнилеж? Прилепи се кон Христос - присоедини се кон Него преку вера, и ќе бидете еден дух, ќе станеш топол, и полн со живот, и целосно активен, во Божјата служба. Дали твојата душа е како отсечена гранка - сува, бесплодна, и отсечена, во желба за лисја и плодови? Прилепи се кон Христос; присоедини се кон Него, ќе бидете еден дух. Ќе видиш дека е вистина дека Хрисос е живот; твојот живот ќе биде сокриен со Христос во Бога. Ќе речеш, живеам но; „јас веќе не, туку Христос живее во мене: а животот што сега го живеам во телото, го живеам преку верата во Божјиот Син, Кој ме возљуби и Се предаде Себеси за мене." Тогаш, запомни, пријателе мој кој не веруваш, единствениот пат за да станеш свет е да се соединиш со Христос. И запомни, пријателе мој кој веруваш, ако некогаш се опуштиш во светоста, причината е што си го испуштил твоето држење за Христос. Останете во Мене како Јас во вас - за да давате многу плод. Отсечени од мене, не можете да направите ништо.


РАСПЕ†ИЕ

37

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА 14:23 Денес се чувствувам силно потикнат да излезам по улиците, за да ја извршам онаа наредба од Евангелието според Лука, глава 14, стих 23, каде што се вели по патиштата и оградите и убеди ги да дојдат, за да се наполни мојот дом"`. Се чувствувам толку повикан да излезам и да ги убедам да дојдат оние што талка да одолговлекувам со уводот и морам веднаш да преминам на главното. Чуј ме ти што си странец за вистината која е во Исус - чуј ја пораката што треба да ти ја пренесам! 3аради твојот прататко Адам и самиот си паднат во грев. заради твоето постојано беззаконие. Ја провоцираш лутината на Севишниот и, како што е јасно дека си згрешил, јасно е и дека Бог мора да те казни, ако прод Бог на правда и сигурно иема да ги поштеди виновните. Но зарем не си чул и не ли ти било зборувано дека Бог, во Својата бескрајна милост, изнајде начин со може да ни укаже милост на нас виновните и незаслужните?

Тебе ти зборувам, гласот мој тебе ти се обраќа, о, човеков сине. Исус Христос, самиот Бог, се симна од небото и се преобрази во човечко тело. Беше зачнат о Марија. Живеше на овој свет со живот што беше пример за светост и најдлабоко страдање, за на крајот да се даде себеси и да умре за нашите гревови, „прав Бог." А планот за спасување ни е искажан едноставно: „Кој ќе поверува во Господ Исус Христос, ќе биде спасен." Нам, кои сме ги нарушиле сите Божји пропис сме ја предизвикале Неговата одмазда, сe уште ни се укажува милост, зашто „секој што ќе го повика Господовото име, ќе биде спасен". „3ашто верни се, и дос Месијата Исус дојде на светот за да ги спаси грешните, од кои најголем сум јас", и „кој ќе дојде кај Него, никако нема да го избрка, зашто Тој е подготвен да ги Него, затоа што и Самиот се застапи за нас." А сега, се што бара Бог од тебе и ти го вели, е ова: едноставно да погледнеш на Неговиот Син кој умре крварејќи, и да ја довериш твојата душа во рацете на смрт и пекол. 3арем не е чудно тоа што навестувањето на Евангелието не е едногласно прифатено од луѓето? Некој би помислил дека штом се проповеда: „С секој од вас „ќе ги отфрли своите гревови и беззаконија" и ќе се предаде на Исус Христос и ќе гледа само кон Неговиот крст. Но за жал, злото во нашата приро смртоносната изопаченост на нашиот карактер, што оваа порака останува презрена, а поканата за гозбата со Евангелието се одбива. Има многумина од вас к на Бог. Тој денес ви проповеда за Христос, Неговиот Син, Кого Го прати за да Го даде својот живот како откуп за мнозина. Необично е тоа, ви велам, но сепак заповедта од текстот: „Убеди ги да дојдат."

Веднаш ќе преминам на главното: во потрага сум по оние што не сакаат да дојдат, оние што се по сокаците и оградите, а Бог го бара тоа од мене и моја долж „Убеди ги да дојдат." Првин, морам да ве пронајдам, а потоа ќе работам на тоа да ве натерам да дојдете.


о се вели: „Господарот му рече на слугата: ,Излези то талкаат по патиштата и оградите, што не можам

во грев. Паднат си заради твојот секојдневен грев и ако продолжуваш во твоето беззаконие, зашто Бог е начин со кој, без нарушување на Неговата светост,

зачнат од Светиот Дух и беше роден од девицата ви, „праведниот за неправедните, за да нe одведе кај и прописи, што сме ја презреле Неговата милост и се, и достојни за секакво примање, зборовите дека ен да ги спаси сите оние што доаѓаат кај Бог преку

ацете на Оној Кој единствено може да те спаси од веда: „Секој што ќе поверува, ќе добие вечен живот", ата природа е толку страшно и толкава е од вас кои со своите зли дела, денес се непријатели но сепак е факт, и оттука произлегува потребата за

оја должност сега е да ја исполнам оваа заповед:


I. Прво: морам да ве пронајдам. Ако ги прочитате стиховите што му претходат на текстот, ќе видите дека оваа заповед е уште понаг ласена: „Излези бргу по гра РАСПЕ†ИЕ 37 разбојници, појди по оградите" и доведи ги оние што немаат место за починка за нивните глави, оние што лежат и одмараат под оградите, доведи ги и нив и „убед царство, зашто Бог не го исклучил од Својата милост човекот во партали, што се тресе од студ и е страден за леб. И ако од тоа може да се извлече некоја поу зборувам тебе, којшто си духовно беден. Немаш вера, немаш добри особини, немаш добри дела, немаш благодат, и колку е поголема сиромаштијата, се помала што сака, нека дојде и нека земе оц водата на животот, бесплатно". Дојди, морам да те задржам, макар што си извалкан со најгн асна нечистотија, иако немаш н убедам да дојдеш. А сега, повторно те погледнувам. Ти не си само беден, туку и сакат. Постоеше време кога мислеше дека можеш сам да си го заработиш спасе кога мечот на законот ти ги има отсечено рацете и не можеш повеќе да делуваш, со горчина велиш: „И најдоброто дело на моите раце не се осмелува да се појави пред Твојот престол." Сега ја имаш изгубено сета моќ за извршување на законот. Чувствуваш дека кога сакаш да правиш добро, злото е присутно во тебе. Сакат си, си се одрекол, с пробиеш до небото, барем ЛУКА се надеваш ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД 14:23 дека ќе можеш на свој начин да го изодиш патот - со вера. Но ти си сакат и во рацете и во нозете - чувствуваш дека не мож погледДенес немоќен да сториш нешто што ќе може да го задоволи Бога.заВсушност, ти велиш: се чувствувам силно потикнат да излезам по улиците, да ја извршам онаа наредба од Евангелието според Лука, глава 14, стих 23, каде што се вели „О,покога би можел да верувам, тогаш би било лесно. Би сакал, но не можам! Боже олесни ми, толку помошта можеда даизлезам ми дојдеисамо Тебе."да дојдат оние што талка патиштата и оградите и убеди ги да дојдат, за да се наполни мојот дом"`. Се чувствувам повикан да гиод убедам Исто така, јас кај тебе сум испратен. Пред тебе треба да го издигнам крвавиот бајрак на крстот, тебе треба да ти го проповедам ова Евангелие: „Секој што ќе го да одолговлекувам со уводот и морам веднаш да преминам на главното. Постои и друго нешто. Ти си парализиран. Се колебаш помеѓу две мислења. Понекогаш си сериозно поттикнат, а понекогаш световното задоволство Чуј ме ти што си странец за вистината која е во Исус - чуј ја пораката што треба да ти ја пренесам! 3аради твојот прататко Адам и самиот си паднат те во одвле грев. мачен напредок, полн со болка. Ах, куц пријателе, и кон тебе е пратена оваа порака за спасување. Иако си фатен помеѓу две мислења, Господарот ме праќа со заради твоето постојано беззаконие. Ја провоцираш лутината на Севишниот и, како што е јасно дека си згрешил, јасно е и дека Бог мора да те казни, ако прод плодноста). Преиспитај ги твоите патишта. Бидејќи ќе го сторам тоа, биди подготвен да се сретнеш со твојот Бог. Не двоуми се повеќе, туку одлучи се за Бог и Нег Бог на правда и сигурно иема да ги поштеди виновните. Но зарем не си чул и не ли ти било зборувано дека Бог, во Својата бескрајна милост, изнајде начин со Гледам уште - слепите. Ти што не и можеш самиот да се видиш, што за себе мислиш дека си добар, а полн си со зло, што горкото го сметаш за слатко може да ни една укажегрупа милост на нас виновните незаслужните? состојба, што не веруваш дека гревот е толку многу страшен таков каков што е, и што не сакаш да бидеш убедена да мислиш дека Бог е фер и праведен - за теб убавина во доблеста, ниту добро во верата, ти што не гледаш никаква радост во служењето на Бог и никакво задоволство во тоа да бидеш Негово дете - за тебе с ти зборувам, гласот мој тебе се обраќа, о, човеков сине. Исус Христос, самиот Бог, -сене симна небото се преобрази тело. Беше А Тебе има ли таков, според текстот, кај ти кого не сум пратен? Текстот оди уште потаму од ова самоод што даваиконкретен описвозачовечко да може секој од зачнат овие сло Марија. Живеше на овој свет со живот што беше пример за светост и најдлабоко страдање, за на крајот да се даде себеси и да умре за нашите гревови, „прав великодостојникот на неговиот коњ, жената која со мака ја врши својата работа и крадецот што го дебне патникот. Сите овие се на патот и треба да бидат уб Бог." А планот за спасување е искажан „Кој поверува Господ Исусзаповед: Христос,убедете ќе бидегиспасен." Нам, кои сме ги нарушиле сите Божји пропис засолниште за нивните изморениниглави. Денеседноставно: сум пратен и кајќе нив. А ова ево сеопфатната да дојдат! сме откако ја предизвикале одмазда, сe уште ни се укажува зашто „секој што ќе го повика Господовото ќе биде „3ашто верни се, и дос Сега, ги опишавНеговата личностите, ќе запрам. Ќе запрам за да јамилост, разгледам џиновската ра6ота што лежи пред мене.име, Добро реколспасен". Меланхтон: „Стариот Адам бе Исус дојде намојот светот за да ги ме спаси грешните, од Пред кои најголем јас", големата и „кој ќе дојде кај Него, никако нема да го избрка, Тој е подготвен да кон Месијата Христовиот крст. Еве, Господар праќа со налог. мене јасум гледам планина од човечка изопаченост и тапазашто незаинтересираност, ногисо Него, затоа и Самиот се застапи заго нас." грешникот како што Самсон, а јас како дете, ќе водам како со јаженце. Ако Бог каже: „Стори го тоа", и ако јас се обидам со вера, ќе биде сторено. И ако со мака, б сега, се што бараќеБог од тебе и ти го е ова: едноставно да погледнеш на Неговиот Син кој умре крварејќи, и да ја довериш твојата душа во рацете на збор, А и некои навистина бидат убедени давели, дојдат. смрт и пекол. 3арем не е чудно тоа што навестувањето нанеизмирени Евангелиетоине е едногласно прифатено од луѓето? би да помислил штом се проповеда: II. А сега, да преминеме директно на работата. Необратени, необновени мажи и жени! Треба да ве Некој убедам дојдете.дека Најпрвин, дозволете ми,„С п секој од вас „ќе ги отфрли своите гревови и беззаконија" и ќе се предаде на Исус Христос и ќе гледа само кон Неговиот крст. Но за жал, злото во нашата приро „Бидејќи Јас сум жив, вели Господ, не ми причинува задоволство смртта на оној што умира, туку повеќе сакам тој да се сврти кон мене и да живее." „Ајде сега, смртоносната изопаченост што оваадека порака останува презрена,толку а поканата гозбата со Евангелието се одбива. вас гк снег." Мил пријателе, срцето минасенашиот радувакарактер, кога помислувам имам да ти соопштам добра за вест, а сепак, признавам дека душатаИма ми емногумина нажалена од зашто на Бог. Тој денес ви проповеда Христос, Син, 3наеше Кого Го прати за да Го даде својот живот откупкрв, за мнозина. Необично тоа, ви велам, знаеше за твојата вина и предвидезадека ќе сеНеговиот упропастиш. дека Неговата правда ќе ја баракако твојата и за да се избег не етој проблем, за но да сепак се за заповедта од текстот: гисо дакрвави дојдат." гетсеманската градина, на„Убеди колена, капки пот. Потоа пак го гледаш Тој кутар страдалник, врзан за столб како страшно го камшикуваат, а коските на рам стапала, умира стенкајќи и крварејќи. Ми се чини да зборува и вели: „3авршено е!" Сето го стори Исус од Назарет, да може доследно со Н Веднаш ќе преминам на главното: во потрагакако сум сликата по оние што не сакаат да дојдат, оние што се потоа сокаците и оградите, а Бог го за бара тоа одБог, мене и моја долж во Него, да се откажеш од твоите дела и патишта и да го насочиш твоето срце само кон овој човек што се даде себеси за грешниците. „Убеди ги да дојдат." Ете пријателе, ти ја кажав пораката. Што велиш за неа? Ќе се одвратиш ли? Ми велиш дека не ти значи ништо, дека не можеш да ја слушаш, дека ќе ме слуша кажам и потоа да си својата Кажано да ве те натерам убедам да и дозволи ми да ти посочам, пред да одам понатаму, дека едно можам да к Првин, морам даја ветерам пронајдам, а работа. потоа ќеНе! работам нами тоае да дадојдеш дојдете. го занемарувам. Можеш да си одиш и да го заборавиш ова што ќе го чуеш, но те молам да запомниш дека овие работи што ти ги каж увам сега, ме чинеа многу в длабочината на мојата душа. Размисли за пораката на мојот Господар која Тој ме тера сега да ти ја упатам. Пријателе мој, доаѓам кај тебе со едноставни зборови и те советувам да поиташ кон Христос. Само кога би знаел колку многу Тој љуби! Дозволи да ти кажам шт и ноќ по ноќ. Ми ја испитуваше совеста и ми зборуваше со Својот Дух, и кога најпосле во мојата совест преовладаа молњите на законот, си помислив дека Христо ќе ме здроби, но раката не му беше стисната од лутина, туку широко отворена, со милост. Бев сигурен дека Неговите очи кон мене ќе исфрлаат молњи од гнев направи душата да ми пее од радост. Во моето срце и во Неговата црква одекнуваа музика и песни, затоа што Неговиот син кој беше изгубен, беше најден, и оној 3атоа те поттикнувам да погледнеш на Исус Христос за да бидеш просветлен. Грешнику, никогаш нема да зажалиш, ти гарантирам дека нема да се каеш, нем направи лесни. А што се однесува до радостите и уживањето да се биде дете Божјо, ако лажам, знаеш каде да ме најдеш. Ако вкусиш, ќе видиш дека Господ е до

„УБЕДИ ГИ ДА ДОЈДАТ”


у по градските улици и сокаци, и доведи ги тука бедните, сакатите, парализираните и слепите", а потоа: „Излези по патиштата, доведи ги скитниците, друмските в и „убеди ги да дојдат". Да, утрово те гледам тебе, ти којшто си беден. Треба да те убедам да дојдеш. Живееш во бедни услови, но тоа не е пречка за небесното екоја поука, таа е во твоја корист и за твое добро: „Вам ви е пратен зборот за спасение", и „на бедните им се проповеда Евапгелието". Но, особено морам да ти е помала е твојата надеж. Ах, мојот Господар ти има пратено љубезна покана. Дојди и повели на свадбената гозба, организирана заради Неговата љубов. „Секој немаш ништо освен партали на твоите плеќи. Иако твојата правда стана како нечиста облека, сепак морам да те задржам и прв да те поканам, па дури и да те иш спасението, 6ез Божја помош, мислеше дека можеш да вршиш добри дела, да одиш на церемонии и со свои сили да стигнеш во небото. Но сега кога си сакат,

рекол, си оставил секаква надеж за обид да се спасиш, затоа што си сакат и немаш раце. Но состојбата со тебе е уште полоша, затоа што, ако не можеше да се а не можеш да веруваш, дека не можеш да се покаеш, дека не можеш да ги извршуваш барањата на Евангелието. Чувствуваш дека си крајно неподобен, во секој

о се вели: „Господарот му рече на слугата: ,Излези то талкаат по патиштата и оградите, што не можам што ќе го повика името Господово, ќе биде спасен", и кон тебе треба да викам: „Секој што сака, нека дојде и нека земе бесплатно од водата на животот". те И си оној мал напредок што го имаш во одвлекува. грев. Паднат заради твојот секојдневен греввои верата, не е ништо друго освен кривење. Имаш малку сила, но таа е толку малечка што со неа правиш само праќа со ваква порака: „Колку долго ќе стоиш фатен ако продолжуваш во твоето беззаконие, зашто Бог е помеѓу две мненија? Ако Бог е Бог – служи Му. Ако Баал е Бог - служи му нему." (Баал - феникиски бог на Бог и Неговата вистина. начин со кој, без нарушување на Неговата светост, а слатко, а слаткото за горко, темнината за светлина и светлината за темнина - за тебе сум пратен. Ти слепа душо што не можеш да си ја видиш својата изгубена н - за тебе сум пратен. И за тебе, ти што не можеш да го видиш Спасителот, што во Него не гледаш никаква убавина за да би го посакал, што не гледаш никаква за тебе сум пратен. зачнат од Светиот и бешетуку роден од девицата овие случаи да сеДух разбере, потоа дава и краен заклучок, и вели: „Одете по патиштата и оградите." Тука се опфатени сите класи и состојби на луѓето: ви, „праведниот за неправедните, за да нeкрај одведе кај бидат убедени ца дојдат, а таму, далеку оградите, лежат некои бедни души чии лажни засолништа се збришани и кои бараат не би ли нашле некое мало и прописи, што сме ја презреле Неговата милост и се, и достојни за секакво примање,Меланхтон." зборовите дека Адам беше пресилен за младиот На сличен начин како кога некое мало дете сака да убеди некој Самсон, така и јас сакам да поведам некој грешник ен оние што доаѓаат Бог преку ст,да ногисоспаси верасите извикувам: „Која си ти,кајголема планино? Пред Севишниот ќе станеш рамнина." Вели ли мојот Госпоцар: „Убеди ги да дојдат"? Тогаш, и да биде мака, борба и срце што плаче, ако така денес настојувам да го убедам грешникот да дојде кај Христос, благите напливи на Светиот Дух ќе одат заедно со секој ацете на Оној Кој единствено може да те спаси од веда: штода ќеве поверува, ќе добие вечен живот", те ми,„Секој пред се, запознаам со патиштата на гревот и да ви го кажам повторно мојот налог. Царот на не6ото, де нес ви праќа великодушна покана. Тој вели: ата природа е толку страшно и толкава е де сега, да просудиме заедно", вели Господ, „иако вашите гревови се пурпурно црвени, ќе бидат како бела волна; иако се пурпурно црвени, ќе бидат побели од од вас гледам кои со своите се непријатели зашто дека тизли тоадела, не годенес сметаш за добра вест, 6егаш од неа и не и го даваш должното внимание. Дозволи ми да ти кажам што сторил Царот за тебе. Тој но е факт, правдата и оттука произлегува потребата за да сепак се задоволи и за да може ти да бидеш спасен, требаше да умре Исус Христос. Погледни ја за момент таа слика. Го гледаш онаму Тој човек во е на рамењата Му се гледаат како бели острови среде море од крв. Гледаш и трета слика: истиот човек виси на крстот со испружени раце и со цврсто заковани едно со Неговата да ти го прости гревот. А пораката за тебе ова утро е: „Верувај во Господ Исус Христос и ќе бидеш спасен". Тоа значи, да имаш доверба оја должност сегаправда, е да ја исполнам оваа заповед:

ме слушаш одвреме навреме, дека денес ќе си заминеш по својот пат и ќе се вратиш на твојата нива и трговијата. 3астани пријателе, не ми е кажано само да ти жам да кажам, за кое Бог денес ми е сведок: имам искрена желба за тебе да ја послушаш оваа Божја заповед. Можеби го занемаруваш своето спасение, но јас не многу воздишки пред да дојдам тука да ги изнесам. Пријателе мој, кога те преколнувам заради Оној што живееше, умре и живее вечно, знај дека ти зборувам од

ажам што знам за Него. И јас некогаш го презирав. Тој чукаше на вратата од моето срце, а јас одбивав да ја отворам. Доаѓаше кај мене безброј пати, утро по утро а Христос е суров и нељубезен. Не можам да си простам што толку лошо мислев за Него. Но, каков љубезен прием ми приреди кога отидов кај Него! Мислев дека од гнев. Но наместо тоа, тие беа полни со солзи. Ме гушна околу вратот и ме бакна. Ми ја зеде мојата искинат а облека и ме о6лече со Неговата праведност и н, и оној што беше мртов - оживеа. аеш, нема ни да посакаш да се вратиш во твојата проколната состојба. Тешки ќе ти бидат неволјите во христијанскиот живот, но ќе откриеш дека милоста ќе ги под е добар. Ќе откриеш дека не само што е добар, туку е подобар отколку што може да опише човечка уста.


Дали I. Прво: сe уште морам сида студен ве пронајдам. и незаинтересиран? Ако ги прочитате Нема ли стиховите слепиотшто да ми му дозволи претходат дана го текстот, одведамќе навидите гозбата? дека Нема оваализаповед мојот сакат е уште брат понаг да ја ласена: стави неговата „Излези бргу ракапо награ мо РАСПЕ†ИЕ 37 разбојници, зборови? Мора појди липо даоградите" употребам и други доведисредства ги оние што за данемаат те натерам местода задојдеш? починкаГрешници, за нивнитеова глави, утрооние еднашто работа лежат знам и одмараат сигурно: под ако оградите, не бидете доведи спасени, гиќе и нив 6идете и „убед без царство, да го доведе зашто својот Бог пријател, не го исклучил (а имаод кога Својата му помага милост Светиот човекот Дух), во таа партали, сила, што со Божја се тресе помош, од студ ќе биде и е употребена страден за леб. ова утро. И ако од тоа може да се извлече некоја поу зборувам Дојди, нема тебе,дакојшто дозволам си духовно да ме замолкнеш беден. Немаш со твоите вера, немаш одбивања. добри Ако особини, моите поттикнувања немаш добри не дела, успеат, немаш ќе морам благодат, да смислам и колку е нешто поголема друго. сиромаштијата, Пријателе, тесе преколну помала што сака, може да положи нека дојде другаи основа" нека земе и „нема оц водата другона име животот, дадено бесплатно". за луѓето преку Дојди, коеморам можеме дада тесе задржам, спасиме". макар Пријателе, што си не извалкан можам со да најгн дозволам асна нечистотија, да го сторишиако тоа, зашто немашзн н убедам ти опаѓа, данагонот дојдеш.ќе А сега, те напушти, повторно потоа те погледнувам. силата ќе сиТизамине, не си само а тибеден, и лутиот тукумонструм, и сакат. Постоеше смртта, ќе време моракога да се мислеше соочите. дека Што можеш ќе правиш сам дабез си го Спасител заработиш во спасе тие м кога мечот на законот најпобедничката вера,ти знае ги има декаотсечено смртта не рацете е нешто и несо можеш кое треба повеќе да да се делуваш, подбива. Страшно со горчинае велиш: да се помине од видливото во невидлив ото, од смртното во бесмртн не6есните „И најдоброто порти.дело на моите раце не се осмелува да се појави пред Твојот престол." Сега Ќе биде ја имаш тешкоизгубено да умреш сета безмоќ Христос. за извршување Не можам, наазаконот. да не мислам Чувствуваш на тебе. дека Гледам кога сакаш утрово дакако правиш вршиш добро, духовно злотосамоубиство, е присутно вои тебе. се зами Сакат слувам си, си како се стојам одрекол, покр с пробиеш гледам во до твоето небото, лице, барем ладно се надеваш како глина, дека и си ќе велам: можеш „Овој на свој човек начин го да презре го изодиш Христос патот и беше со вера. небрежен Но ти кон си спасението." сакат и во рацете Си мислам: и во нозете какви горки чувствуваш солзи ќе дека леам не мож тог ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА 14:23 погледДенес твоите богослужби, немоќен да сториш но ти не нешто бешепотикнат што настојчив ќе може дамене. го задоволи Меулиците, забавуваше, Бога.заВсушност, ти велиш: не ме преколнуваше. знаеш што глава мислел Павле кога реко се чувствувам силно дакон излезам по дами ја проповедаше, извршам онаа но наредба од ЕвангелиетоНе според Лука, 14,апостолот стих 23, каде што се вели „О,по Те молам кога би дозволи можел да оваа верувам, порака тогаш да влезе би било во твоето лесно. Би срце. сакал, Си замислувам но не можам! како Боже седам олесни на ми, клупата помошта за обвинети, може да ми пред дојде Бог. само Бог од ми Тебе." е сведок, судниот ден доаѓа. патиштата и оградите и убеди ги да дојдат, за да се наполни мојот дом"`. Се чувствувам толку повикан да излезам и да ги убедам да дојдат оние што талка Чувствуваш Исто така, дека јас кајмора тебеда сум има - испратен. деникога Бог Пред со тебе праведност треба да ќего гоиздигнам суди светот. крвавиот Те гледам бајраккако на крстот, стоиш среде тебе треба таа толпа, да ти агоБожјото проповедам око е ова вперено Евангелие: во тебе. „Секој Ти сешто чини ќеде го да одолговлекувам со уводот морам веднаш да преминам на главното. Постои Читателу, и друго не можам нешто. да Ти поднесам си парализиран. да те замислувам Се колебаш во помеѓу таква состојба. две мислења. Ми се Понекогаш чини дека си секое сериозно влакно поттикнат, на главата а понекогаш ми се исправа световното од п омислата задоволство некој мој те одвле слуш Чуј ме ти што си странец за вистината која е во Исус - чуј ја пораката што треба да ти ја пренесам! 3аради твојот прататко Адам и самиот си паднат во грев. мачен проголта? напредок, Ги слушаш полн ли со криците болка. Ах, и повиците куц пријателе, на оние и кон штолутината тебе предетебе пратена овааво порака езерото зашто спасување. на вечната мака? Иакосиси Наместо фатен да помеѓу си јаедве замислувам мислења, таа Господарот сцена, ти се ме обраќам праќа со заради твоето постојано беззаконие. Ја провоцираш настигнале Севишниот и, како е јасно дека згрешил, јасно и дека Бог мора да те казни, ако прод плодноста). О, пријателе Преиспитај мој, не можам ги твоите да те оставам патишта. да Бидејќи ја отфрлиш ќе го сторам верата тоа, тукутака. биди подготвен Не, јас мислам да се на сретнеш она што со доаѓа твојот после Бог. Не смртта. двоуми Треба се повеќе, д а бидам туку најголем одлучи се 6едник, за Бог па и Нег да Бог на правда и сигурно иема да ги поштеди виновните. Но зарем не си чул и не ли ти било зборувано дека Бог, во Својата бескрајна милост, изнајде начин со а да Гледам не года уште спречам дагрупа го стори - слепите. Ти6ил што полош не и можеш од ѓавол, самиот акода сега, се видиш, со сета што љубов, за себе со сето мислиш внимание дека си и искреност, добар, а полн не тесипреколнувам со зло, што горкото „да го зграбиш го сметаш вечниот за слатко живо може ни една укаже милост натоа. насБи виновните незаслужните? состојба, Некој можеби што неќеверуваш ми речедека декагревот грешам е толку што правам многу страшен така. Но не таков можам, какова што да не е, го и што правам не сакаш тоа. Кога да бидеш на крајот убедена ќе морам да мислиш да застанам дека пред Бог емојот фер иСудија, праведен чувствувам - за теб убавина во Неговото славно доблеста, спасение. ниту добро Но зарем во верата, ова ќе биде ти што бескорисно? не гледаш никаква Дали сите радост мои молби во служењето кон тебена сеБог напразно? и никакво Дали задоволство се правишвоглув? тоа да Тогаш, бидеш пакНегово ќе го сменам дете - за тонот. тебе с ти зборувам, гласот мој се обраќа, о, човеков сине. за Исус Христос, самиот Бог, -се симна небото иконкретен се преобрази воза човечко тело. Беше А Тебе Грешнику, има ли таков, те молев според како што текстот, сетебе моли кај ти кого пријател. не сум И да пратен? се работеше Текстот оди мојот уште живот, потаму не ќе одможев ова поревносно не самоод што дадава зборувам денесопис како што датиможе зборувам секој сега од зачнат овие за твојо сло Марија. Живеше на овој свет со живот што беше пример за светост и најдлабоко страдање, за на крајот да се даде себеси и да умре за нашите гревови, „прав великодостојникот затоа, ако ги отфрлаш на неговиот овие преколнувања, коњ, женатаимам која со нешто макадруго ја врши да ти својата кажамработа - морами да крадецот ти се заканам. што го дебне Нема секогаш патникот. даСите слушаш овиевакви се напредупатот предувања. и треба да Доаѓа бидат де уб Бог."туку А планот спасување ниглави. е искажан едноставно: „Кој поверува Господ Исусзаповед: Христос, ќе бидеги Нам, кои сме ги нарушиле ситекоја Божји пропис засолниште закани, тоа за нивните ќе за биде изморени исполнувањето на Денес сите сум закани. пратен Ќе и нема кајќе нив. ветувања, А ова ево ќе сеопфатната нема навестување заубедете прошка испасен." милост. да дојдат! Ќе нема зборување за жртва носи поми сме ја предизвикале Неговата сe уште ни ти се велам: укажува милост, „секој ќе го повика Господовото име, ќеако биде „3ашто верни се, и дос биде Сега, забрането откако гизатоа опишав што личностите, ќе бидеодмазда, бесполезно. ќе запрам. 3атоа Ќе запрам за да ја чуј разгледам го сегазашто гласот џиновската штошто е ра6ота упатен што кон твојата лежи пред совест, мене. зашто Добро рекол не спасен". гоМеланхтон: послушаш, „Стариот Бог ќе ти Адам зборув бе дојде намојот светот за да кога ги ме спаси од Пред кои најголем јас", големата и „кој ќе дојде кај Него, никако нема да го избрка, Тој е подготвен да кон Месијата потсмевам Христовиот наИсус твојата крст. Еве, мака, ќе сеГосподар смеам ќепраќа тегрешните, обземе со налог. стравот." мене јасум гледам планина од човечка изопаченост и тапазашто незаинтересираност, ногисо Него, затоа што и Самиот се застапи заго нас." грешникот Грешнику, како повторно Самсон, ти асејасзаканувам. како дете,3апомни, ќе водам нема како уште со јаженце. долго да Ако ги слушаш Бог каже: овие „Стори предупредувања. го тоа", и ако Си јас мислиш се обидам дека соќе вера, имаш ќе долг бидеживот, сторено. а свесен И ако со ли мака, си колк б А сега, се што бара од тебе и ти го е ова: едноставно да погледнеш на Неговиот Син кој умре крварејќи, и да ја довериш твојата душа во рацете на збор,што како и некои е човековото навистина тело? ќеБог бидат убедени давели, дојдат. и да пекол. 3арем не е чудно тоа штоанавестувањето нанеизмирени Евангелието е едногласно прифатено од луѓето? би да помислил штом се проповеда: II.„Колку Асмрт сега, необично! преминеме Харфа директно од илјадана жици, работата. се одржува Необратени, наштимана толку долго." ине необновени мажи и жени! Треба да ве Некој убедам дојдете.дека Најпрвин, дозволете ми,„С п секој од вас „ќе ги отфрли своите гревови и беззаконија" и ќе се предаде на Исус Христос и ќе гледа само кон Неговиот крст. Но за жал, злото во нашата приро „Бидејќи Само една Јас сум од тие жив, жици велидаГоспод, биде скината, не ми причинува само едензадоволство залак да отиде смртта во погрешен на оној што правец умира, и -туку можеш повеќе да умреш. сакам тој Ако даБог се сврти сака, икон најмалата мене и да случка живее." што„Ајде можесега, да т смртоносната штослушаме оваадека порака останува презрена, асрцев поканата гозбата Евангелието се снег." случувало Мил луѓе пријателе, даизопаченост паднат срцето на место минасенашиот радува мртви.карактер, Колку кога помислувам често заимам луѓе да што тиод соопштам ненадеен толку добра ударза вест, умреле а сепак, насо сред признавам улица - идека се одбива. отркалале душатаИма миодемногумина сегашноста нажалена од зашто вовас вечгк на Бог. Тој денес ви проповеда задека Христос, Син, Кого Го прати за Го даде својот живот како откупкрв, за мнозина. Необично тоа, ви велам, но знаеше ќе трае? за Можеби твојата има вина некои и предвиде од вас што нема ќе да сеНеговиот го упропастиш. дочекаат Божиќ 3наеше - може6и дека Неговата имда истекол правда рокот! ќе„Среди ја бара си твојата го домот, зашто и за ќе даумреш се избег и нема не етој дапроблем, живееш."завели да сепак се Библ за гисо дакрвави дојдат." гетсеманската Незаповедта би можелод градина, со текстот: точност на„Убеди да колена, кажам колку луѓекапки од мојата пот. Потоа околина пакќе гоумрат гледаш за Тој една кутар година. страдалник, Но сигурно врзан е дека за столб сите ние, какокако страшно целина, го камшикуваат, нема никогашаповторно коските на дарам се стапала, портата на умира спасението стенкајќи може ина крварејќи. да биде Ми затворена чиниили како сликата да вон зборува и вели: „3авршено штооние е портата е!" Сето тоа го стори Затоа, Исусајде, од Назарет, дозволи збара аканувањето да може да доследно има ефект со Нв Веднаш ќе преминам главното: восе потрага сумда поостанеш оние што не местото сакаат дакаде дојдат, што сенапомилоста. сокаците и оградите, а Бог го за тоа одБог, мене и моја долж во Него, подготвено да се гозбата откажеш на Евангелието. од твоите дела и патишта и да го насочиш твоето срце само кон овој човек што се даде себеси за грешниците. „Убеди ги да дојдат." Ете пријателе, Па... ќе морам ли ти ја дакажав си заминам пораката. 6ез Што надеж? велиш Дали за исцрпив неа? Ќе сe се одвратиш што можевли? да кажам? Ми велиш Не,дека ќе тинесетивратам значи ништо, повторно. дека Кажи не можеш ми, пријателе, да ја слушаш, што е тоа декашто ќе ме те задрж слуша кажам господине, и потоа јас сум да си најголемиот ја терам својата грешник!" работа. Не си, Не! пријателе. Кажано ми Најголемиот е да те убедам грешник да дојдеш умре пред и дозволи многу ми години да ти и посочам, замина во пред не6ото. да одам Нег овото понатаму, име е дека Савле едно од можам Тарс, кој да кп Првин, морам да ве пронајдам, а потоа ќе работам на тоа да ве натерам да дојдете. го занемарувам. бидеш полош од Можеш најголемиот да сигрешник. одиш и да Можеш го заборавиш да бидеш ова само штовтор ќе гопо чуеш, него.но Нотеимолам да претпоставиме да запомнишдека декатиовие си најлошиот работи што жив ти грешник, ги каж увам сепак сега,тиме сичинеа втор по многу лошо в длабочината човекот, толкунапоголема мојата душа. е причината Размисли зошто за пораката треба да наоди мојот в болница Господар или која кајТој лекар. ме тера Колку сега сида посиромав, ти ја упатам. толку поголема причина имаш да примиш милостина од дека Пријателе некогашмој, воопшто доаѓамќекајтитебе бидесоподобро, едноставни ако зборови стоиш настрана и те советувам од Христос? да поиташ Ако така кон Христос. мислиш, тогаш Само кога малку би или знаел воопшто колку многу не го Тој познаваш љуби! Дозволи патот нада спасението. ти кажам шт Н и ноќ по ноќ. сатаната те приковал, Ми ја испитуваше се поцврсто совеста ќе теидржи ми зборуваше и ќе стануваш со Својот се побезнадежен. Дух, и кога најпосле Дојди, те вопреколнувам, мојата совестипреовладаа запомни дека молњите ништо нема на законот, да добиеш си помислив со одлагањето, дека Христо туку ќе„Но", ме здроби, ќе речено некој раката друг,не„чувствувам му беше стисната дека неод можам лутина, да туку верувам." широко Не,отворена, пријателе, соникогаш милост. иБев нема сигурен да поверуваш, дека Неговите ако првин очи кон се трудиш мене ќеда исфрлаат веруваш.молњи Запомни: од гнев не с направида „Сакам душата верувам да во минешто", пее од радост. никогашВо нема моето да срце веруваш. и во Но, Неговата твоетоцрква прво одекнуваа прашање треба музика даибиде: песни,„Што затоа е тоа штово Неговиот кое треба синдакојверувам?" беше изгубен, Потоабеше верата најден, ќе дојде и оној ка 3атоа те Дојди, те поттикнувам преколнувам,данапогледнеш ридот Голгота на Исус (ридот Христос на којшто за дабеше бидеш распнат просветлен. Христос) Грешнику, и види гоникогаш крстот. нема Види да го Божјиот зажалиш, Син, ти гарантирам Тој што ги создаде дека нема небото да се и каеш, земјата, нем к направи лесни. Неговото срце нема А штољубов се однесува која докажува до радостите дека сака и уживањето да спасува? да сеГрешнику, биде детесигурен Божјо, ако сумлажам, дека Христовиот знаеш кадепоглед да ме ќе најдеш. ти помогне Ако вкусиш, да веруваш. ќе видиш Немој декапрвин Господ даевер до Неговите длабочини.

„УБЕДИ ГИ ДА ДОЈДАТ”


ака у по наградските моето рамо улици и даими сокаци, дозволи и доведи да му помогнам ги тука бедните, да стигне сакатите, на банкетот? парализираните Нема ли бедниот и слепите", да ми а потоа: дозволи „Излези да чекорам по патиштата, крај него?доведи Мора ли ги скитниците, да употребам друмските посилни вдете и „убеди без оправдание. ги да дојдат". Сите Да,вие, утрово од најстарите те гледам тебе, па доти најмладите, којшто си беден. ако денес Треба не да се фатите те убедам за Исус, да дојдеш. крвта Живееш ваша ќ е во падне бедни врзуслови, вашитено глави. тоа не Ако е пречка во човекот за небесното има сила екоја поука, таа е во твоја корист и за твое добро: „Вам ви е пратен зборот за спасение", и „на бедните им се проповеда Евапгелието". Но, особено морам да ти е преколнувам, помала е твојата те преколнувам надеж. Ах, да мојот застанеш Господар и размислиш. ти има пратено 3наеш љубезна ли штопокана. е тоа што Дојди го одбиваш и повели денес? на свадбената Го одбиваш гозба, Христос, организирана твојот единствен заради Неговата Спасител. љубов. „Човек „Секој не зашто немашзнам ништо што освен забораваш. партали3абораваш на твоите плеќи. дека доаѓа Иакоден твојата кога правда ќе посакаш стана Спасител. како нечиста Немаоблека, да минесепак долго, морам пред да твоите те задржам тешки години и прв да да изминат, те поканам, силата па дури ќе почне и да да те иш во спасението, тие моменти? 6езСмртните Божја помош, постели мислеше се ладни декабез можеш Господ да вршиш Исус Христос. добри дела, Страшно да одиш нешто на церемонии е да се умре и совосвои неизвесност. сили да стигнеш И оној во што небото. ја имаНо најдобрата сега кога си надеж сакат, и бесмртното, од временото во вечното, а ќе ти биде тешко да минеш низ железните порти на смртта без меките кр илја на ангелите кои можат да те понесат кон

ојам рекол, покрај си оставил твојот кревет секакваслушајќи надеж за гиобид твоите да крици се спасиш, и знаејќи затоа дека штоумираш си сакатбез и немаш надеж.раце. Не можам Но состојбата да го поднесам со тебе тоа! е уште З амислувам полоша, затоа како стојам што, ако крај нетвојот можеше ковчег да се и леам а не можеш тогаш, ако да веруваш, си помислам декадека не можеш сум бил да неверен се покаеш, кондека тебене и како можеш тиеда ненадејно ги извршуваш затворени барањата очи во насмртта, Евангелието. ме прекоруваат Чувствуваш и велат: дека си „Проповеднику, крајно неподобен, ги посетував во секој кога рекол:„Господарот ,Како Бог даму верече преколнува преку нас, така ве молиме во името на Христос, помирете се со Бог."` о се вели: на слугата: ,Излези нтодоаѓа. Го веруваш ли тоа? Не си неверник, совеста не ти дозволува да се сомневаш во Библијата. Може6и си се преправал дека не веруваш, но не можеш. талкаат по патиштата и оградите, што не можам ешто чини ќедека го повика не гледа името никаде Господово, на друго ќеместо, биде спасен", туку само и кон во тебе. тебе треба Те повикува да викам: пред„Секој Него,што ти гисака, читанека гревовите дојде иинека извикува: земе бесплатно „Оди клетнику од водата во вечниот на животот". оган во пеколот!" мој те одвлекува. слушател да И оној биде мал проколнат напредок така. што Сакате го имаш ли во да верата, се замислите не е ништо во таква друго ситуација? освен кривење. 3борот Имаш гласи: малку „Оди сила, проклетнику." но таа е толку Ја гледаш малечка ли јамата што со што неа зинала правиш да само те во грев. Паднат си заради твојот секојдневен грев и обраќам праќа со со ваква зборовите порака: на „Колку инспирираниот долго ќе стоиш пророк, фатен и велам: помеѓу „Кој две од нас мненија? може да Ако престојува Бог е Бог во – служи огнот што Му. проголтува? Ако Баал е Бог Кој од служи нас може му нему." да живее (Баал во вечниот феникиски пламен?" бог на ако продолжуваш во твоето беззаконие, зашто Бог е Бог к, па и Неговата да вистина. да гледам како некој се подготвува да се отруе, а да не му ја турнам чашата, или да видам како некој се подготвува да се фрли од мост в река, начин содозволам кој, без нарушување на Неговата светост, аиот слатко, живот", а слаткото „да не работиш за горко, затемнината храна што за гние, светлина туку заихрана светлината што трае за темнина вечно". - за тебе сум пратен. Ти слепа душо што не можеш да си ја видиш својата изгубена нвствувам - за тебедека сум не пратен. ќе можам И за да тебе, дадам ти што добар не можеш доказ задамојата го видиш служба, Спасителот, ако со солзи што не во те Него преколнувам не гледаш да никаква се спасиш, убавина да за погледнеш да би го посакал, на Исус Христос што не гледаш и да го примиш никаква за тонот. тебе сум пратен. од Светиот Дух и беше роден од девицата азачнат овие за твојот случаи живот. да се Навистина разбере, се туку чувствував потоа дава загрижен и краен за заклучок, мојата сопствена и вели: душа, „Одетенопо нипатиштата трошка повеќе и оградите." отколку што Тукасум се загрижен опфатенизасите душите класи во исекоја состојби црква наденес, луѓето: и ви, „праведниот за неправедните, за да нeкрај одведе кај Доаѓа бидат ден убедени кога, ца барем дојдат, за тебе, а таму, ќе биде далеку замолкнат оградите, гласот лежат на секој некои проповедник бедни души на Евангелието, чии лажни засолништа затоа што твоето се збришани уво ќе се и кои олади бараат во смртниот не би личас. нашле Ќе нема некоеповеќе мало иси прописи, што сме ја ќе презреле Неговата и Денот за почивка ќе биде проголтан од вечна ноќ полна со мака, и каде што проповедањето за Евангелието ќе помирување, а ти бидеш во земјатамилост каде што се, и достојни за секакво примање, зборовите дека иАдам зборува бешепреку пресилен Неговиот за младиот гнев и ќе Меланхтон." ти зборува На страшно сличен незадоволен: начин како кога „Те некое повикав, малоадете ти одби. сака да Ја убеди испружив некој раката, Самсон, и никој така и нејас и обрати сакам да внимание. поведам 3атоа некој грешник ќе и се ен оние што доаѓаат Бог преку ст,да ногисоспаси верасите извикувам: „Која си ти,кајголема планино? Пред Севишниот ќе станеш рамнина." Вели ли мојот Госпоцар: „Убеди ги да дојдат"? Тогаш, и да биде и мака, си колку борба е краток? и срце Си штопомислил плаче, ако литака некогаш денесколку настојувам си кршлив? да гоСи убедам виделгрешникот ли некогаш датело дојде кога кај хирург Христос, ќе благите го расече напливи на делови? на Светиот Си видел Духли ќе нешто одат заедно такво чудесно со секој ацете на Оној Кој единствено може да те спаси од веда: штода ќеве поверува, ќе добие вечен живот", те ми,„Секој пред се, запознаам со патиштата на гревот и да ви го кажам повторно мојот налог. Царот на не6ото, де нес ви праќа великодушна покана. Тој вели: ата природа е толку страшно и толкава е оже де сега, да тидасепросудиме случи, може заедно", бргу да вели те одведе Господ,во „иако смрт. вашите Силнигревови луѓе гинеле се пурпурно од најмала црвени, и најбезопасна ќе бидат како незгода. бела волна; Истотоиако м оже седа пурпурно ти се случи црвени, и тебе. ќе бидат И во црквите побели од се кои со своите непријатели аод зашто вовас вечноста? гледам дека И дали тизли тоа сидела, сигурен не годенес сметаш декасетвоето за добра срце вест, е сосема 6егашздраво? од неа иДали не и крвта го даваш ти циркулира должнотоисправно? внимание. Дали Дозволи си сосема ми да ти сигурен кажамво што тоа? сторил И да Царот е така,за уште тебе. колку Тој но е факт, правдата и оттука произлегува потребата за ели да сепак се Библијата. задоволи и за да може ти да бидеш спасен, требаше да умре Исус Христос. Погледни ја за момент таа слика. Го гледаш онаму Тој човек во но е на дарамењата се сретнеме Му заедно се гледаат на каков како ибели да еострови друг собир. среде Некои мореододнас крв. може6и Гледаш ќеизаминат трета слика: пред доаѓањето истиот човек нависи Нована година. крстотЗначи, со испружени те потсетувам, раце и со пријателе цврсто заковани мој, дека едно аоја ефект со Неговата врз тебе. правда, Јас не се да заканувам ти го прости и не гревот. дигам А тревога пораката без за причина, тебе ова туку утро со е: надеж „Верувај дека во Господ братската Исус закана Христос може и ќе да бидеш те потера спасен". кон местото Тоа значи, каде да што имаш Бог доверба ја има должност сега е да ја исполнам оваа заповед:

ме те задржува слушаш одвреме да не дојдеш навреме, кај Христос? дека денес Слушам ќе си заминеш како еденповели: својот „Господине, пат и ќе сетоа вратиш е затоа на што твојата се чувствувам нива и трговијата. многу виновен." 3астани пријателе, Не е така пријателе, не ми е кажано не е така. само „Ама, да ти арс, жам кој да кажам, потоа беше за кое наречен Бог денес апостол ми е сведок: Павле. Тој имам беше искрена најголемиот желба за грешник тебе даи ја знам послушаш дека ја зборуваше оваа Божја вистината. заповед. Можеби „Но", ќегокажеш, занемаруваш „јас сумсвоето многу лош". спасение, Не можеш но јас да не по многу лошотија, воздишки зашто пред тојдабеше дојдам најголемиот. тука да ги Но изнесам. и да сиПријателе најлошиот, мој, некога ли ететоа преколнувам вистинска причина заради Оној зошто што треба живееше, да дојдеш умре кај и живее Христос? вечно, Колку знајполошо дека ти се зборувам чувствува од тина од друг. А Христос не ти бара заслуги. Тој дава бесплатно. Колку полошо се чувствуваш, толку си подобредојден. Но дозволи да те прашам: дали мислиш нието. ажам што Не, знам господине, за Него. колку И јас подолго некогаш стоиш го презирав. настрана, Тојтолку чукаше полоша на вратата ќе ти биде од моето состојбата. срце, а Ќе јас ти одбивав ослабне да надежта, ја отворам. ќе Доаѓаше запаѓаш кај во се мене поголем безброј очај, пати, а клинот утро посо утро кој ето, а Христос туку напротив, е суров иможе нељубезен. сe да изгубиш. Не можам да си простам што толку лошо мислев за Него. Но, каков љубезен прием ми приреди кога отидов кај Него! Мислев дека мни: од гнев. не сум Нодојден наместо да тоа, те повикам тие беана полни верување, со солзи. тукуМе дагушна те повикам околу кон вратот Христос. и ме бакна. Но ќе речеш: Ми ја зеде „Во мојата што е разликата?" искинат а облека Зоштои прашуваш ме о6лече така? со Неговата Ако најпрвин праведност велиш: и н, дојде и оној како што последица беше мртов на тоа - оживеа. барање. Нашата првенствена работа нема ништо со верата, туку со Христос. аеш, емјата, нема какониумира да посакаш за твоите да се гревови. вратиш Погледни во твојата конпроколната Него. 3арем состојба. во НегоТешки нема сила ќе тикоја бидат може неволјите да спаси? во христијанскиот ГIогледни му гоживот, лицето,нополно ќе откриеш со сожалување. дека милоста 3арем ќе во ги под н даеверуваш, добар. Ќеаоткриеш потоа дадека одиш не кај само Христос, што е добар, зашто туку инаку е подобар верата ќеотколку ти биде што безвредна. може да опише Оди кајчовечка Христос уста. без вера и фрли се во Него, а потоа нуркај и пливај во


I.Но Прво: слушам морам и друг да векако пронајдам. вика: „Господине, Ако ги прочитате не знаеш стиховите ли колкушто често мубев претходат канет и на колку текстот, долгоќеговидите од6ивав дека Господ?" оваа заповед Не знам, е уште и не сакам понаг ласена: ца знам.„Излези Сe штобргу знампо е гра дек РАСПЕ†ИЕ доаѓал во 37 разбојници, домот појдиБожји по оградите" и само си и доведи го отврднувал ги оние срцето што немаат кон Евангелието. место за починка Но незагледам нивните солза глави, во оние твоето што око. лежат Дојди, и одмараат пријателе,под немоградите, ој да бидеш доведи закоравен ги и нив при и „убед оваа царство,со пуштам зашто таквиБог млитави не го исклучил изговори. од АкоСвојата си проживеал милост толку човекот многу во партали, години вошто омаловажување се тресе од студ на Христос, и е страден имаш затолку леб. И многу ако од причини тоа може поради да се коиизвлече сега не некоја треба да поуг зборувам Дали слушнав тебе, којшто како шепотиш си духовно дека беден. ова неНемаш е погодно вера,време? немашТогаш, добри што особини, требанемаш да ти кажам? добри дела, Кога ќе немаш дојдеблагодат, тоа погодно и колку време? е поголема Дали кога сиромаштијата, ќе бидеш во пеколот? се помала Ќе штовеѓите по сака, или некакога дојде сиот и нека ќе бидеш земе во оц студена водата на леплива животот, потбесплатно". - ќе бидат ли Дојди, тоа погодни морам да времиња? те задржам, Или кога макар болки што те сиобземаат извалкан исосонајгн едната аснанога нечистотија, ќе бидеш иако в гроб? немаш Не, гн убедам 3апомни, да дојдеш. јас не сум А сега, овластен повторно да тете молам погледнувам. утре да дојдеш Ти не си кајсамо Исус.беден, Господарот туку и не сакат. ти даде Постоеше поканавреме да дојдеш кога мислеше следниотдека вторник. можеш Поканата сам дагласи: си го заработиш „Денес, акоспасе го чу кога мечот на Тоа разговараме. законот може тида ги бице има отсечено последното рацете предупредување и не можеш повеќе што воопшто да делуваш, ќе го добиеш. со горчина Отфрли велиш:го - и може никогаш повеќе да немаш можност да се покаеш. М Можеш „И најдоброто да си заминеш, дело наамоите Бог дараце каже: не„Оддаден се осмелува е нада идол се појави и, остави пред го"Твојот Тие ќепрестол." ти стават оглав, и тогаш, внимавај - патот ќе ти биде сигурен, но тоа е пат кон загар Сега А сегајаповторно: имаш изгубено дали есета сe напразно? моќ за извршување Нема ли да надојдеш законот. кајЧувствуваш Христос? Тогаш дека што кога можам сакаш да уште правиш да сторам? добро,Имам злотосамо е присутно уште едно во тебе. средство, Сакатиси, ќе се си обидам се одрекол, со нег с пробиеш можеш да до му небото, се смееш барем на проповедникот, се надеваш дека можеш ќе можеш да го на наречеш свој начин фанатик, да го изодиш ако сакаш. патот Тој нема со вера. да те Но укори ти си и сакат нема и да во те рацете обвини и во пред нозете великиот чувствуваш Судија. Што дека се не одне мож ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА 14:23 поглед исто така немоќен тисе е пренесена да сторишпреку нештоусните што ќенаможе човек дашто го задоволи те Сети Бога.за се Всушност, дека твојата ти велиш: душа можеш да оставиш даспоред си играЛука, со ѓавол от14, и ни најмалку дашто не мислиш Денес чувствувам силно потикнат да излезам посака. улиците, да ја извршам онаа наредба одјаЕвангелието глава стих 23, каде се вели проповеда, „О,покога би и можел кој кога да ќе верувам, ти го каже тогаш ова, би не било ги заборава лесно. Би своите сакал, читатели. но не можам! Боже олесни ми, помошта може да ми дојде само од Тебе." патиштата и оградите и убеди ги да дојдат, за да се наполни мојот дом"`. Се чувствувам толку повикан да излезам и да ги убедам да дојдат оние што талка Исто И пакодолговлекувам така, велам: јас кога кај тебе ќе ни сум снема - испратен. зборови, Пред можеме тебе да треба да преминам дадеме да го солзи издигнам - зашто крвавиот зборовите бајракинасолзите крстот, се тебе рацете требасодакои ти проповедниците го проповедам ова наЕвангелие: Евангелието „Секој се служат што ќеза го да со уводот и морам веднаш на главното. повикан Постои од и друго Бог за нешто. таа служба, Ти си а парализиран. посебно за некои Се колебаш луѓе во помеѓу неа. Пред две некој мислења. ден чув Понекогаш за еден си млад сериозно човек кој поттикнат, долго време а понекогаш доаѓа в црква, световното а чиј задоволство татко се надева те одвле дека Чуј ме ти што си странец за вистината која е во Исус - чуј ја пораката што треба да ти ја пренесам! 3аради твојот прататко Адам и самиот си паднат во грев. мачен жално напредок, лицетвоето на татко полн му. со Не болка. го замолив Ах, куц самиот пријателе, да ми и кон каже тебе што е пратена сенаслучило, оваа зашто порака чувствував зашто спасување. дека Иако тоаси би сизгрешил, 6ило фатенкопање помеѓу мислења, и отворена Господарот рана. Понекогаш ме ако праќа со заради постојано беззаконие. Ја провоцираш лутината Севишниот и, како е јасно дека јасно по едве имачна дека Бог мора да те казни, прод плодноста). мислите на вашите Преиспитај сопствени ги твоите души, патишта. но вашите Бидејќи татковци ќе го сторам се грижат тоа, за биди вас. подготвен Сум бил на да молитвени се сретнеш состаноци со твојот Бог. кога Не се двоуми молат Божји се повеќе, деца. туку Тие одлучи не би се се молеле за Бог и толк Нег Бог на правда и сигурно иема да ги поштеди виновните. Но зарем не си чул и не ли ти било зборувано дека Бог, во Својата бескрајна милост, изнајде начин со вашето Гледам спасение, уште а вие група воопшто - слепите. не мислите Ти што не за и можеш себеси самиот во однос дана севечните видиш, работи? што за себе мислиш дека си добар, а полн си со зло, што горкото го сметаш за слатко може да ни една укаже милост на нас виновните незаслужните? состојба, Сега, зашто момент не веруваш ќе се свртам дека гревот кон некои е толку другимногу луѓе. страшен Има меѓутаков вас такви каковшто штосе е, членови и што нена сакаш христијански да бидешцркви, убедена кои да тврдат мислиш декадека веруваат, Бог е фер и акоине праведен се лажам - за (а теб би убавина дом, Божјиот во доблеста, па дури во ниту поголеми добро во гревови верата,одтитоа. штоСега, не гледаш ве прашувам никакватаквите радост во коислужењето не сте украс на за Богучењето и никакво за задоволство Божјото спасение: во тоадали да бидеш мислите Негово декадете можете - за да тебе мес ти зборувам, гласот мој тебе сеголема обраќа, о, човеков сине.слуги Исус Христос, самиот Бог, симна од небото сеплачат преобрази возачовечко тело. Беше вашето А Тебе имахристијанство, ли таков, според но тоа текстот, претставува кај ти кого не сумгрижа пратен? за Божјите Текстот оди кои уште непотаму ги гледаме од ова јавно, -сене а кои само воздивиуваат, што даваиконкретен и опис стенкаат да заради може беззаконијата секој од зачнат овиена слоо Марија. Живеше на овој свет со живот што беше пример за светост и најдлабоко страдање, за на крајот да се даде себеси и да умре за нашите гревови, „прав великодостојникот Му преостанува ли нана неговиот проповедникот коњ, жената нешто која друго, со мака освен јаплачењето врши својата и молитвата? работа и крадецот Да, има што самогоуште дебне едно. патникот. Бог на своите Сите овие слуги сене наим патот дал имоќ треба на обновување, да бидат уб Бог." планот заод спасување ниглави. е6ил искажан едноставно: „Кој поверува во Господ Исусзаповед: Христос, ќе бидеза сме гикои нарушиле сите Божји пропис засолниште човек кој А 6ил зароден нивните него, изморени додека во Денес окови? сумПроповедникот пратен и кајќе нив. има А ова моќ едадена сеопфатната од Бога, да бидеубедете сметан гиспасен." татко да дојдат! и Нам, мајкакои на оние се раѓаат за Бог, зашто сам сме јада предизвикале Неговата сe уште ни се укажува зашто „секојЕвангелието, што ќе го повика Господовото ќе од биде спасен". „3ашто верни Своето се, и дос Сега, Па што откако правиме? ги опишав Можеме личностите, да одмазда, го повикаме ќе запрам. Светиот Ќе запрам Дух. за3нам да јамилост, дека разгледам го проповедав џиновската ра6ота штои лежи тоа ревносно, пред мене. ииме, барав Добро рекол Господ Меланхтон: да си го „Стариот исполни Адам бе в на светот заод дасрцето, ги ме спаси кои најголем јас", големата исте „којзабележале ќе дојде кајво Него, никако да го избрка, зашто Тојсее вели: подготвен кон Месијата Светиот Христовиот Дух, Исус Којкрст. гидојде имаш Еве, клучевите мојот Господар праќа Тигрешните, можеш со налог. даод натераш. Пред мене Дали јасум некогаш гледам планина од една човечка глава нема изопаченост од Откровението и тапа каде незаинтересираност, што „Еве,да стоја ногисо Него, затоа што и Самиот се застапи за нас." грешникот што го има како клучoт, Самсон, може адајас влезе како -дете, и сака ќе да го влезе. водамЗатоа, како соако јаженце. чукањето Акона Бог еден каже: проповедник „Стори го тоа", не помогне и ако јас денес, се обидам преостанува со вера, тоа ќетајно бидеотворање сторено. И одако Светиот со мака, Дух, б А сега,за се што должност бараќеБог од тебе ти го е ова: да погледнеш на Неговиот крварејќи, и да јана довериш твојата душа во рацете збор, Го сметав и некои навистина моја бидат тоа, убедени да и работам давели, дојдат. со вас какоедноставно да сум обврзан да го правам тоа. СегаСин тоакој го умре префрлам во рацете мојот Господар. Неговата волјана н и да пекол. 3аремод не е чудно на тоа што навестувањето нанеизмирени Евангелието не е едногласно прифатено од луѓето? Некој би да помислил дека штом се проповеда: вас II. Асмрт што сега, биле преминеме натерани директно Неговата суверена работата. милост, Необратени, станале доброволниизаробеници необновени на мажи најмоќниот и жени!освојувач, Треба да ве Исус, убедам и Нему му дојдете. ги покориле Најпрвин, своите дозволете срца преку ми,„С де п секој Јас од вас ги отфрли своитенегревови и беззаконија" и ќе сесмртта предаде Исус и ќе гледа контој Неговиот крст.кон Но за жал, злото во нашата приро „Бидејќи сум„ќе жив, вели Господ, ми причинува задоволство на на оној штоХристос умира, туку повеќесамо сакам да се сврти мене и да живее." „Ајде сега, смртоносната изопаченост што оваадека порака останува презрена,толку а поканата гозбата со Евангелието се одбива. вас гк снег." Мил пријателе, срцето минасенашиот радувакарактер, кога помислувам имам да ти соопштам добра за вест, а сепак, признавам дека душатаИма ми емногумина нажалена од зашто на Бог. Тој денес ви проповеда Христос, Син, 3наеше Кого Го прати за да Го даде својот живот откупкрв, за мнозина. Необично тоа, ви велам, знаеше за твојата вина и предвидезадека ќе сеНеговиот упропастиш. дека Неговата правда ќе ја баракако твојата и за да се избег не етој проблем, за но да сепак се за заповедта од текстот: гисо дакрвави дојдат." гетсеманската градина, на„Убеди колена, капки пот. Потоа пак го гледаш Тој кутар страдалник, врзан за столб како страшно го камшикуваат, а коските на рам стапала, умира стенкајќи и крварејќи. Ми се чини да зборува и вели: „3авршено е!" Сето го стори Исус од Назарет, да може доследно со Н Веднаш ќе преминам на главното: во потрагакако сум сликата по оние што не сакаат да дојдат, оние што се потоа сокаците и оградите, а Бог го за бара тоа одБог, мене и моја долж во Него, да се откажеш од твоите дела и патишта и да го насочиш твоето срце само кон овој човек што се даде себеси за грешниците. „Убеди ги да дојдат." Ете пријателе, ти ја кажав пораката. Што велиш за неа? Ќе се одвратиш ли? Ми велиш дека не ти значи ништо, дека не можеш да ја слушаш, дека ќе ме слуша кажам и потоа да си својата Кажано да ве те натерам убедам да и дозволи ми да ти посочам, пред да одам понатаму, дека едно можам да к Првин, морам даја ветерам пронајдам, а работа. потоа ќеНе! работам нами тоае да дадојдеш дојдете. го занемарувам. Можеш да си одиш и да го заборавиш ова што ќе го чуеш, но те молам да запомниш дека овие работи што ти ги каж увам сега, ме чинеа многу в длабочината на мојата душа. Размисли за пораката на мојот Господар која Тој ме тера сега да ти ја упатам. Пријателе мој, доаѓам кај тебе со едноставни зборови и те советувам да поиташ кон Христос. Само кога би знаел колку многу Тој љуби! Дозволи да ти кажам шт и ноќ по ноќ. Ми ја испитуваше совеста и ми зборуваше со Својот Дух, и кога најпосле во мојата совест преовладаа молњите на законот, си помислив дека Христо ќе ме здроби, но раката не му беше стисната од лутина, туку широко отворена, со милост. Бев сигурен дека Неговите очи кон мене ќе исфрлаат молњи од гнев направи душата да ми пее од радост. Во моето срце и во Неговата црква одекнуваа музика и песни, затоа што Неговиот син кој беше изгубен, беше најден, и оној 3атоа те поттикнувам да погледнеш на Исус Христос за да бидеш просветлен. Грешнику, никогаш нема да зажалиш, ти гарантирам дека нема да се каеш, нем направи лесни. А што се однесува до радостите и уживањето да се биде дете Божјо, ако лажам, знаеш каде да ме најдеш. Ако вкусиш, ќе видиш дека Господ е до

„УБЕДИ ГИ ДА ДОЈДАТ”


ам у по е градските дека мојотулици Господар и сокаци, ме пратил и доведи да тегиубедам тука бедните, да дојдеш. сакатите, 3атоа парализираните дојди со мене. Можеби и слепите", си одбил а потоа: илјада „Излези покани. по Немој патиштата, оваа да доведи ти биде ги скитниците, илјада и првата. друмските Си при в и „убеди оваа денешна ги да дојдат". проповед. Да, утрово О, Духу тена гледам живиот тебе, Бог,ти дојди којшто и растопи си беден. го ова Треба срце дазашто те убедам никогаш да дојдеш. пораноЖивееш не 6ило во растопено бедни услови, и убеди ноготоа дане дојде! е пречка Не можам за небесното да те екоја реба да поука, го омаловажиш. таа е во твоја корист и за твое добро: „Вам ви е пратен зборот за спасение", и „на бедните им се проповеда Евапгелието". Но, особено морам да ти еолот? помала Ќе ебиде твојата ли тогаш надеж.погодно? Ах, мојотЌеГосподар дојде ли ти кога има ќе пратено бидеш на љубезна смртна покана. постелаДојди - когаисмртта повелиќенатесвадбената гуши, ќе дојде гозба, ли тогаш? организирана Или кога заради жешка Неговата пот ќе ти љубов. се спушта „Секој об? немаш Не, господине, ништо освен денес партали е најпогодното на твоите време! плеќи. Иако Нека твојата Бог направи правда да стана биде така. како нечиста облека, сепак морам да те задржам и прв да те поканам, па дури и да те иш акоспасението, го чуеш Неговиот 6ез Божја глас,помош, не стврднувај мислеше сидека го срцето можеш како да кога вршиш те провоцираат", добри дела, дазашто одишБожјиот на церемонии Дух вели: и со„денес". свои сили 3ошто да стигнеш да ја отфрлаш во небото. поканата? Но сега Дојди кога сега си сакат, да окаеш. Може никогаш повеќе нема да чуеш ваква искрена порака наменета за тебе. Може никогаш повеќе да не бидеш молен вака како што јас сега те молам. он загарантирано проклетство и брза пропаст. ам рекол, со него. си оставил Може да секаква ми биде надеж допуштено за обидда даплачам се спасиш, за тебе. затоа Може штода сими сакат биде и немаш дозволено раце. даНо сесостојбата молам за тебе. со тебе Акоесакаш, уште полоша, можеш да затоа го одбиеш што, ако моето не можеше обраќање, да се оасе неоднесува можеш дадоверуваш, твојата навреда, дека не можеш таа ти да е простена се покаеш, уште дека пред не да можеш ја искажеш, да ги извршуваш но запомни барањата дека пораката на Евангелието. што ја одбиваш Чувствуваш денес, дека е порака си крајно од Некој неподобен, што те сака, во секој а ео мислиш дека тоа е важно, но има барем еден кого го засега твојата душа, и еден кој, пред да ти се обрати, се борел со неговиот Бог да му даде сила да ти се вели: „Господарот му рече на слугата: ,Излези

то талкаат по патиштата и оградите, што не можам лужат што ќеза го да повика ги убедат иметолуѓето Господово, да дојдат. ќе биде Ти спасен", не знаеш, и кон и претпоставувам тебе треба да викам: дека не „Секој можеш штода сака, веруваш нека дојде колкуизагрижен нека земезабесплатно својата црква од водата се чувствува на животот". човек што е те ва одвлекува. дека ќе биде И оној доведен мал напредок кај Христос. што Но го тој имаш се запознал во верата, со не некој е ништо неверник друго и освен сега си кривење. ја запоставува Имаш малку работата сила, и секојдневно но таа е толку живее малечка во грев. што Го со видов неа правиш бледотосамо и во грев. Паднат си заради твојот секојдневен грев и некогаш праќа со ми ваква се чини порака: дека „Колку белите долго коси ќе кај стоиш добрите фатен луѓе помеѓу се резултат две мненија? на тешки Ако маки. Бог Млади е Бог – луѓе, служи вие Му. не Ако се молите Баал е з Бог а себе, служи но вашите му нему." мајки (Баал се борат феникиски за вас. бог Не на ако продолжуваш во твоето беззаконие, зашто Бог е Бог еле и толку Неговата усрдно вистина. и со таква болка, кога би се молеле за своето спасение. И зарем не е необично тоа што ние сме подготвени да превртиме и небо и земја за начин со кој, без нарушување на Неговата светост, а слатко, а слаткото за горко, темнината за светлина и светлината за темнина - за тебе сум пратен. Ти слепа душо што не можеш да си ја видиш својата изгубена нам - за (а тебе би бил сум среќен пратен. акоИсе залажам), тебе, тивашето што нетврдење можеш да е лага. го видиш Вие не Спасителот, живеете вошто склад во Него со верата не гледаш и ја обесчестувате. никаква убавина Можете за да да би живеете го посакал, во постојано што не гледаш отсуство никаква од те за да тебе месум нарекувате пратен. ваш пастир, а мојата душа да не трепери и тајно да плаче за вас? И пак ќе речам: може6и не ви е многу грижа како ја валкате облеката на зачнат од Светиот и бешетуку роден од девицата ијата овиена случаи оние што да се сеДух разбере, нарекуваат христијани. потоа дава и краен заклучок, и вели: „Одете по патиштата и оградите." Тука се опфатени сите класи и состојби на луѓето: ви, „праведниот за неправедните, за да нeкрај одведе кај бидат вување, убедени но им дал ца дојдат, нешто а слично. таму, далеку 3а човекот еоградите, невозможно лежат да некои го нановороди бедни души својот чии6лижен, лажни а засолништа сепак, какосе сезбришани раѓа тој заиБог? кои бараат Не зборува не би лили апостолот нашле некое за таков мало иашто прописи, што смедека ја презреле Неговата милост и самиот вели трпел родилни маки за душите додека Христос се формирал во нив. се, и достојни за секакво примање, зборовите дека Своето Адам беше ветување. пресилен Тој рече за младиот цека Неговиот Меланхтон." Збор На нема сличен да сеначин вратикако празен кога -некое и такамало ќе биде. дете Тоа саказависи да убеди од Него, некој Самсон, а не од мене. така иЈас јасне сакам можам да поведам да те убедам, некој грешник но Ти, ен ониеишто доаѓаат Бог преку ве, ст,да стојам ногисоспаси вера предсите извикувам: вратата чукам", „Која си само ти,кајнеколку голема планино? стиха пред Пред тоа, Севишниот истата личност ќе станеш е опишана рамнина." како личност Вели ли што мојот го има Госпоцар: клучот. „Убеди Па така,гиако да чукањето дојдат"? Тогаш, не помогне, и да Тој биде иот мака, Дух, борба за даибидеш срце што убеден. плаче, ако така денес настојувам да го убедам грешникот да дојде кај Христос, благите напливи на Светиот Дух ќе одат заедно со секој единствено дабез те спаси од духовни деца. Тоа зависи од Него. Тој е Господар на срцето и ќе дојде ден кога ќе се покаже дека некои од аацете волјана неОној е да Кој трпиме родилниможе болки да раѓаме веда: „Секој што ќе поверува, ќе добие вечен живот", те преку ми, денешнава пред се, дапорака. ве запознаам со патиштата на гревот и да ви го кажам повторно мојот налог. Царот на не6ото, де нес ви праќа великодушна покана. Тој вели: ата природа е толку страшно и толкава е де сега, да просудиме заедно", вели Господ, „иако вашите гревови се пурпурно црвени, ќе бидат како бела волна; иако се пурпурно црвени, ќе бидат побели од од вас кои со своите зли дела, денес се зашто гледам дека ти тоа не го сметаш непријатели за добра вест, 6егаш од неа и не и го даваш должното внимание. Дозволи ми да ти кажам што сторил Царот за тебе. Тој но е факт, правдата и оттука произлегува потребата за да сепак се задоволи и за да може ти да бидеш спасен, требаше да умре Исус Христос. Погледни ја за момент таа слика. Го гледаш онаму Тој човек во е на рамењата Му се гледаат како бели острови среде море од крв. Гледаш и трета слика: истиот човек виси на крстот со испружени раце и со цврсто заковани едно со Неговата да ти го прости гревот. А пораката за тебе ова утро е: „Верувај во Господ Исус Христос и ќе бидеш спасен". Тоа значи, да имаш доверба оја должност сегаправда, е да ја исполнам оваа заповед:

ме слушаш одвреме навреме, дека денес ќе си заминеш по својот пат и ќе се вратиш на твојата нива и трговијата. 3астани пријателе, не ми е кажано само да ти жам да кажам, за кое Бог денес ми е сведок: имам искрена желба за тебе да ја послушаш оваа Божја заповед. Можеби го занемаруваш своето спасение, но јас не многу воздишки пред да дојдам тука да ги изнесам. Пријателе мој, кога те преколнувам заради Оној што живееше, умре и живее вечно, знај дека ти зборувам од

ажам што знам за Него. И јас некогаш го презирав. Тој чукаше на вратата од моето срце, а јас одбивав да ја отворам. Доаѓаше кај мене безброј пати, утро по утро а Христос е суров и нељубезен. Не можам да си простам што толку лошо мислев за Него. Но, каков љубезен прием ми приреди кога отидов кај Него! Мислев дека од гнев. Но наместо тоа, тие беа полни со солзи. Ме гушна околу вратот и ме бакна. Ми ја зеде мојата искинат а облека и ме о6лече со Неговата праведност и н, и оној што беше мртов - оживеа. аеш, нема ни да посакаш да се вратиш во твојата проколната состојба. Тешки ќе ти бидат неволјите во христијанскиот живот, но ќе откриеш дека милоста ќе ги под е добар. Ќе откриеш дека не само што е добар, туку е подобар отколку што може да опише човечка уста.


РАСПЕ†ИЕ

45

Во овој свет постојат само две групи луѓе: оние кои се осудени и изгубени и оние кои се помилувани, спасе Има само два пата: ШИРОК ПАТ кој води во пропаст и смрт; и ТЕСЕН ПАТ кој води во небо и вечен живо Има само два учитела, Бог и ѓаволот. Ти му служиш или на едниот или на другиот, бидејќи „никој не може Над едната група стои натписот „осудени", а над другата „помилувани" и „нема разлика". Нема никаква ра Твоето име може да биде запишано во картотеките на илјадници цркви, можеш да бидеш и најдобриот ра Ако не си спасен тогаш си виновен и во тој случај и припаѓаш на групата која што оди по широкиот пат кон Можеш да бидеш и цивилизиран, образован и фин, да имаш многу работи со кои можеш да се истакнеш сите од таа група еднакво деградирани, но сите се еднакво виновни „зашто нема разлика, сите згрешија и ГОЛЕМИОТ ПОТОП

Колку е грозна сликата што ја замислуваме при помислата на големиот потоп, кога водата го уништила ц грешници, биле заедно потопени од силните бранови кои што ги однеле во вечна пропаст. Само два вида, само две групи: тие во коработ и тие надвор од неа. He било важно дали нивниот грев би одбиле да влезат во коработ на сигурноста. Друга алтернатива, друго решение не постои. Или во коработ и Силно плачеле и викале додека се качувале кон највисокиот планински врв, свесни дека нивните молитв загинат. Пропуштиле да влезат во коработ. Твојата пресуда нема да биде запечатена затоа што си изврши понудена. Зарем не го игнорираше прашањето: „Како тогаш ќе избегнеме, ако занемариме такво големо спасение?" многу примерен живот од надвор, можеби не си направил ни еден од тешките гревови на ова време, но не СИТЕ СЕ ВИНОВНИ

Во големите светски затвори ќе најдеш секаков вид затвореници: од убијци, па се до оние кои го кршат за да ги убијат своите ближни сите се виновни и сите се под осуда. Човекот не мора да влезе цел километар под водата за да се удави. Доволно е само еден метар. Коњот, Така, само еден грев ќе те спречи да влезеш во небото и ќе те стави во друштвото на изгубените, исто ка Зарем нема да му веруваш на Божјиот збор? Размисли малку: ако згрешиш во една точка, ако прекршиш с


и, спасени; грешници и свети. И ти, пријателе мој, припаѓаш во една од овие групи. Или си, или не си христијанин. ен живот. Ти, драги мој патнику, се наоѓаш на еден од овие два пата. Трет пат не постои. Или патуваш кон небото или патуваш кон пеколот. не може да им служи на два господара", (Матеј 6:24). Затоа дозволи ми да те прашам: На која група и припаѓаш? Каде одиш? Кому му служиш? икаква разлика дали си бил многу добар или многу лош, дали се сметаш за мал или голем грешник, дали си виновен или не си. бриот работник во црквата, можеш да поминеш години од својот живот во каење за некои твои големи гревови, но сето тоа заедно нема никакво значење. пат кон пропаста. такнеш и на кои можеш да се повикаш, но Бог сепак те става во истата група со најзакоравените грешници на светот и те жигосува како „виновен". He ce ешија и сите се лишени од славата Божја", (Римјаните 3:22-23).

штила целиот човечки род, освен Ное и оние што биле со него во коработ! И грешниците кои што живееле со добар и морален живот и оние најразвратните

т грев бил мал или голем, дали нивните животи биле, како што велиме, добри или лоши - тие биле непослушни кон Бог, го одбиле предупредувањето и коработ или смрт. молитви и солзи доаѓаат предоцна и дека сега плачењето и солзите не можат да им помогнат: веќе не можат да се спасат. Сите, без разлика, мора да и извршил убиство, ниту затоа што рацете ти се крвави, туку заради тоа што не си ја прифатил единствената надеж за избавување, која што ти била

асение?" (Евреите 2:3). Слушни го ова: „Безбожниците ќе се вратат во подземјето, сите народи што Го забораваат Бога."(Псалм 9:17). Можеш да живееш е, но не си се грижел за Божјото спасение, си препуштил да влезеш во Коработ на Спасението, во Исус Христос, затоа си виновен и мора да погинеш.

кршат законот, закоравени грешници, чии што раце се извалкани со крв, се заедно со оние кои се виновни само заради тоа што одбиле да земат оружје и

. Коњот, кој на едно место ја скршил оградата со која бил затворен, ја добива со тоа истата слобода како и оној коњ кој би ја искршил целата ограда. , исто како да си згрешил милиони пати. Зарем Бог не рече „Оти, кој го пази целиот закон, а згрешил само во едно, виновен ќе биде за се". (Јаков 2:10). кршиш само една заповед ако направиш само еден грев, сепак ќе бидеш виновен за сe!


РАСПЕ†ИЕ

47

НАЈГОЛЕМИОТ ГРЕВ

Ми велиш дека не си виновен! Ми велиш дека не си згрешил! A jac ти велам дека си в Господ Исус Христос. Си ја презрел Неговата љубов, си ја игнорирал Неговата заинтере неверството, најголем грев кој е запишан во Библијата. Бог ти го нуди Својот Син како подарок, а ти неблагодарен беднику, го одбиваш тој по неверуваат во Мене." (Јован 16:8-9). Неверство! Ова е тој голем, неопростив грев. Воопшто не би помислил да навредиш н не бидеш спасен тогаш сега, во овој момент си виновен за неверство - за најголемиот гр HE Е ВО ПРАШАЊЕ ДЛАБОЧИНАТА НА ГРЕВОТ

He e прашање длабочината на гревот. Прашањето гласи: Каков е твојот став кон Исус Твојот однос кон Исус ја решава твојата вечна судбина. Дали сега ќе признаеш дека си „виновен"? Зарем се уште не си се уверил во својот гр небото е приготвено место за еден посебен народ. Затоа не би било праведно од Божја чувствуваш пријатно? Зарем не ти е попријатно во друштво со еднакво грешни? Мораш нема да влезе во небото. Само чистите срца ќе Го видат Бог (Матеја 5-8). ПОГРЕШНО ТОЛКУВАЊЕ НА СПАСЕНИЕТО

Каде и да одам, среќавам луѓе кои што живеат со погрешно убедување и се потпираат можат да кажат на што се темели нивната надеж за одење на небо. Мислат дека со нив фактите, дека Божјиот пат им е непознат исто толку колку и на паганите таму во Африка Ѓаволот им ги заслепил очите, им ги затворил ушите и им го замрачил разумот, за да состојба Многумина од нив се активни работници во црквата, верни службеници на разн Размисли за тоа! Да бидеш отворен христијанин, член на една црква, да го оставиш о разочарување!!! Драг пријателе, дозволи ми да бидам чист од твојата крв. Дозволи ми да ти го покажам да, дури и ти, излажан. ЧОВЕКОВАТА ПРЕТСТАВА ЗА СПАСЕНИЕТО

Во човековото срце постои наследено верување дека мора нешто да прави за да се с обидуваат со своите дела и заслуги и преку своите настојувања да добијат вечен живот додека не му се вкочани. Многумина ползат или пешачат и по стотина километри на сво настојувајќи со тоа да си го здобијат спасението, Слично е и со православна црква, со јудеизмот, со римо-католичката црква, тоа се рел изјавува многу пати, дека животот е подарок и дека никогаш нема да се заслужи со дела


ека си виновен за најголемиот грев кој што човекот може да го направи. Те оптужувам за најголемиот престап за кој човек може да биде виновен. Си го отфрлил заинтересираност и си ја згазил под своите нозе Неговата скапоцена крв. Си одбил да ја прифатиш Божјата понуда за милост и виновен си за гревот на

ш тој подарок. „ А Тој (Светиот Дух), кога ќе дојде, ќе го изобличи светот за грев". Каков грев? Убиство? Блудство? Кражба? He! Слушни! „За грев дека

редиш некој свој земен пријател со тоа што ќе го одбиеш неговиот подарок, но не ти е грижа што го одбиваш Божјиот подарок, од кој зависи твојата вечност. Ако лемиот грев што може да се направи.

кон Исус Христос? Дали си Го примил за Спасител или не? Нема поважно прашање од она што го поставил Пилат: „Што да направам со Исус наречен Христос?''

својот грев? Зарем не знаеш дека само еден единствен грев и не ќе можеш да влезеш во небо? Ќе речеш дека не е фер, дека не е праведно. Но забораваш, дека од Божја страна, да те пушти да влезеш во небото со твојот грев, бидејќи ти таму би бил најнесреќниот. Како се чувствуваш во друштво на свети? Дали се ? Мораш да се подготвиш, мораш да добиеш нов карактер и мора да си нановороден, за да можеш да уживаш во Божјитеработи. Запомни дека ништо несвето

отпираат врз погрешна основа, веруваат дека се спасени, а не се. Илјадници и илјадници членови на разни цркви, стотици кои тврдат дека се христијани, не а со нив се е во ред, веруваат дека се подготвени да се сретнат со Бог, а сепак кога би ги прашал неколку едноставни прашања - нивните одговори ги откриваат о Африка. т, за да не се освестат и да не се обратат. Нивните души се завиткани скоро во потполн мрак, а работата на сатаната е во тоа да ги задржи што подолго во таква и на разните црквени одбори и здруженија, добри, морални и чесни во своите животи, но не се спасени. тавиш овој свет со потполна убеденост дека одиш право во небо - а сепак да ја најдеш таа врата заклучена, а влезот затворен!!! Какво горко и страшно покажам патот. И дозволи ми да те натерам да побрзаш, да те растресам, било да си спасен или не, да го слушнеш она што го зборувам, за да не бидеш и ти,

а да се спаси. Таму далеку, во Индија, има луѓе кои што не ја познаваат Божјата милост, ниту пак го знаат фактот дека Божјото спасение е подарок, кои се ен живот. Еден лежи на кревет од шајки под жешко сонце. Друг се налегнува над оган. Трет се заколнува на молчење, a четврт ја држи раката подигната нагоре ри на своите „свети" патувања, испружувајќи се на земјата после секои шест стапки поминат пат. Илјадници и илјадници доаѓаат да се искапат во реката Ганг,

оа се религии на дела, како и сите други. Прави, прави, прави! Колку тешки окови и ропства се човечки создадените религии! И покрај тоа што Бог јасно и гласно и со дела, човекот сам си става окови. Мораш да го примиш како подарок инаку вечниот живот нема да го заслужиш.


РАСПЕ†ИЕ

49

ФАРИСЕЈОТ И ДАНОЧНИКОТ

„Два човека влегоа во Храм да се помолат: едниот фарисеј, а другиот цариник. Фарисејот застана и се молеше во себеси вака: „Боже! Ти благодарам што не сум придобивам.‟ А цариникот стоеше далеку и не сакаше ни очите да ги подигне кон небото, туку се удираше по градите и велеше: „Боже, биди милостив спрема мен Кај фарисејот се било„ јас". „ Јас постам, јас давам, јас сум, јас не сум". Ова била религија и самоправедност до крајни граници. И денес ако запрашаш некого за крстен сум, сум активен работник сум во црквата," итн. Сето тоа е само „jac, јас", и во сето тоа не постои ни најмала трага од Христос. He постои она што „Христос Колку се различни од Павловите зборови, кога вели: „He jac, туку Христос". Ајде да ги завземеме нашите места како грешници, бидејќи тоа е нашето вечно обел СПАСЕНИЕТО HE МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАБОТИ НА НИКАКОВ НАЧИН

Можеш да бидеш и најактивниот член на црквата, а сепак да не бидеш спасен, бидејќи активноста во црквата никогаш никого не спасила. Доктрините и догмите, ниеден слуга Божји. „Зошто под небото нема друго име дадено на луѓето, со кое би можеле да се спасиме", (Дела на Апостолите 4:12). Христос, и само Христос м Што се однесува до Божјото спасение, нема никаков вид работа, ни морал, ни религија, кој би можел барем малку да допринесе. Ни најдобриот живот, кој што чо поблизу до Бог. Колку и да е добра моралноста, колку и да е драгоцена праведноста, сожалувањето, човекољубието и жртвувањето за други, сепак со нив не мож Е, драг мој пријателе, ако зависиш од она што го работиш или од она што си, тогаш си изгубен. Никој сам не може да се спаси. НЕБЕСНИОТ ПЛАН ЗА СПАСУВАЊЕ

Човековиот план за спасување секогаш се темели на заслугите, а Божјиот план се темели на милоста. Бог вели: „по благодат сте спасени" (Ефесјаните 2:8). Мил тогаш не е потребна милост. Или е во потполност преку милост или во потполност е преку заслуги. „Милоста е еден од најголемите зборови во Библијата „Евангелието на милоста Божја" значи добра вест, која ни е дадена за да ја објавиме. Една од најдобрите Неговата благодат, преку откупот во Христа Исуса” Секој збор има силно значење. Да го земеме само оној голем збор „откуп", што значи „да се купи повторно". Преку првиот човек, Адам, човечкиот род му бил предаден на сатаната, на гревот и робови на сатаната. Цената со која плати беше Неговата крв. „Знаејќи дека со пропадливо сребро или злато не сте искупени од суетниот живот,... туку со скапоцената крв на непоро Штом цената на откупот е во потполност платена, Бог може да оправдува бесплатно. Грчкиот збор кој што во горе-наведениот стих т.е! во Посл. до Римјаните 3: основа за омраза. Тоа е начинот на кој што Бог го оправдува грешникот. „За ништо". Ништо добро нема во нас со што би ја задобиле Неговата наклонетост. Бог оп Според тоа, милоста е една „незаслужена благодат", a спасението по милост е дадено бесплатно на оние кои не го заслужуваат. Сe е од Бог. Човекот не може д Постојат два начина да се задоволи законот. Едниот е да се пази законот, а другиот - да се поднесе казната поради неговото прекршување. Казната гласи „смрт можно да се прекрши законот, а тоа да на повлече казна. Но Бог, во Својата желба да го спаси грешникот, а сепак при тоа да постапи според правдата „па да ја покаже Својата правда во сегашно време, дека Тој е прав „Кого Бог Го определи со крвта Своја за да биде милостивна жртва преку вера, за да ја покаже Својата правда", (Римјаните 3:25). „A Toj (Исус) ги исчисти нашите г човекот според милост. Еден ден им делевме трактати на сите што ги среќававме. Да претпоставиме дека еден човек лази зад нас на раце и колена, молејќи за е му вртат грб и си oдaт.,, Но не, тоа не беше нашиот став. Напротив, ние сакавме да ги делиме трактатите и секој можеше да добие еден. Бог не му заврте грб на ч стои завртен кон паднатиот човечки род, наведнат со љубов и милост и вика: „Дојди, земи, довери се, прими!" Бог му го нуди на народот дарот на вечниот живот. Дали човекот моли да му се даде подарок за Божиќ во моментот кога веќе му е даден? Сигурно не би сакале My заблагодариме. Да, тоа е толку едноставно. Прими го со вера, а Светиот Дух ќе го направи другото. Смртта на Исус Христос која откупува е основа и темел за спасување. Верат спасиш". (Делата на Апостолите 16:31).


то не сум како другите луѓе - разбојници, неправедници, прељубници, или како овој цариник; постам двапати во седмицата и давам десеток од сe што ема мене грешникот!‟ " (Лука 18:10-13). екого за темелот на неговото спасение, ќе ти каже како и илјадници други „Одам редовно во црква, давам десеток, ги поучувам децата во неделното училиште, „Христос" го направи, туку она што „јас" го правам. но обележје. И да се пофалиме со она што Христос го направи, имајќи на ум дека сета наша праведност е слична на валкани алишта и дека „Исус плати за сè".

догмите, молитвите, самоодрекувањето, давањето десеток, солзите и каењето, колку и да се добри, нема да те спасат. He може да те спаси ниеден проповедник, ристос може да те спаси. ој што човек може да го живее, заедно со најактивното работење во црквата, која што човек може да ја работи - сето тоа заедно нема да те донесе ни чекор в не може да се заслужи спасението, ниту да My се угоди на Бог. Најдобро речено: „He е од дела, да не би некојда се пофали". (Ефесјаните 2:9).

2:8). Милоста е нешто сосема спротивно од заслугите, едно го исклучува другото. Ако спасувањето е преку милост, тогаш не е по заслуга, а ако е преку заслуга,

добрите изјави која некогаш е дадена во врска со Божјото спасување, се наоѓа во Посланието до Римјаните 3:24, каде што е запишано: „но се оправдуваат од

ревот и на смртта. Исус Христос дојде да ја плати откупнината со тоа што го зед гревот на себе и казната за гревот како откуп. He купи повторно од пазарот за

а непорочното и чист Јагне Христос", (I Посл. на Петар 1:18-19). аните 3:24 е преведен како „преку дар“ во Евангелието според Јован е преведен како „за ништо". „Ме замразија за ништо." т.е. без било каква причина или т. Бог оправдува во потполност само врз основа на откупот што Исус Христос го изврши. е може да направи ништо со што би заслужил или би станал вреден за да се спаси. He може ни да се заработи, ни да се купи. си „смрт". „Платата што је дава гревот е смрт' (Римјаните). „Која душа ќе погреши таа ќе умре' (Езекиeл 18:4). Законот секогаш во себе содржи и казна. He e

ој е праведен и дека го оправдува секој што верува во Исус" (Римјаните 3:26), го даде Христос, да биде жртва помирница" или „накнада" за човечките гревови. нашите гревови, и не само нашите, туку и гревовите на целиот свет." (1 Јованово 2:2). Така Тој, преку смртта како казна за грев, My овозможи на Бог да работи со ејќи за еден трактат. Што би мислеле луѓето за нас? Би зборувале од прилика вака: „Погледни ги скржавциве. Оној сиромав ги моли за еден трактат, а тие само грб на човештво. Човекот не треба да го колне и моли и мами за да се спаси. Тоа Бог всушност и го чека - чека да спаси некого. За тоа и го даде Својот Син. Тој

и сакале да навредиме некого молејќи го за нешто што веќе ни е понудено. Едноставно би го зеле и би рекле „Благодарам". Да го примиме и Божјиот подарок и да

е. Верата е врска, мост помеѓу грешникот и Христос. Верата се надева на она што Бог веќе Го приготвил. Затоа: „Поверувај во Господ Исус Христос, и ќе се


РАСПЕ†ИЕ

51


РАСПЕ†ИЕ

53

Псалм 23 1 Давидов псалм. Господ е Пастир мој; ништо нема да ми недостасува, 2 На зелени пасишта Тој ми дава починка; При тивки води - ме води. 3 Ја освежува мојата душа, ме води по патеките на правдата, поради Своето име. 4 Ако тргнам и низ долината на смртната сенка, нема да се уплашам од злото, зашто Ти си со мене. Твојот жезал и Твојата палка ме утешуваат. 5 Приготвуваш трпеза пред мене, пред погледот на моите непријатели. Ја помаза мојата глава со масло, мојата чаша се прелева. 6 Навистина, благоста и милоста ќе ме следат, низ сите денови на мојот живот. И јас ќе престојувам во Господовиот дом засекогаш.


РАСПЕ†ИЕ

55

1. Отстрани ги пречките. (а) Отстрани ја љубовта кон секој грев (б) Отстрани ги одвлечувачките грижи на овој свет, особено алчноста (Матеј 13:22) (в) Не прави шеги со Библијата и на нејзина сметка. 2. Подготви го твоето срце (1 Самуил 7:3) Направи го ова преку: (а) собирање на твоите мисли (б) Отстранување на нечистите желби и намери (в) Не приоѓај да ја читаш Библијата безгрижно или во забрзаност. 3. Читај ја со длабока почит, знаејќи дека во секој напишан ред, Бог ти зборува директно тебе. 4. Читај ги книгите од Библијата по ред. 5. Здобиј се со вистинско разбирање на Писмото. (Псалм 119:73) Ова најдобро се постигнува со споредување на соодветни делови од Писмото еден со друг.

6. Читај со сериозност. (Второзаконие 32:47) Христијанскиот живот треба да се сфати сериозно затоа што бара напредување (Лука 13: 24), а не враќање назад. (Евреите 4:1) 7. Настојувај да го запаметиш она што го читаш (Пс. 119:52) Не дозволувај да ти биде украдено (Матеј 13: 4,19). Ако не остане во твојата меморија, тешко дека ќе ти донесе придобивки и ќе ти биде од помош. 8. Размислувај на она што го читаш (Пс. 119: 15) Еврејскиот збор за размислување значи да биде интензивиран твојот разум. Размислување без читање е скок во грешка; читањето без размислување е неплодно. Тоа значи да се раздвижи приврзаноста, да се подгрее од огнот на размислувањето. (Пс.39:3) 9. Читај со понизно срце. Спознај го фактот дека си недостоен и дека е потребно да ти се открие Бог (Јаков 4:6). 10. Верувај дека сето тоа што го читаш е Божјиот Свет Збор. (2 Тимотеј 3:16) Знаеме дека никој грешник не можел да го напише сето тоа, поради начинот на кој Библијата го опишува гревот. Ниеден светец неможе да го богохули Бог со тоа што ќе се претставува дека Божјиот Збор е негов. Ниту пак некој ангел би можел да го напише од истата причина (Евреите 4:2).


11. Вреднувај ја Библијата многу високо.(Пс.119:72) Таа ти е од животно значење; преку неа беше роден (Јаков 1:18) треба да растеш преку неа (1 Петар 2:2), (Јов 23:12). 12. Сакај ја Библијата ревносно (Пс.119:159). 13. Читај ја со искрено срце (Лука 8:15) (а) Посакувај да ја знаеш целосната Божја волја, (б) Читај ја со цел да бидеш променет и да бидеш подобрен преку неа (Јован 17:17). 14. Примени го на себе се она што го читаш, сфати го секој збор како кажан за тебе. Нејзините осуди на гревот како осуди на твојот грев; должностите и послушноста кои се барани како должности кои Бог ги бара од тебе (2 Цареви 22:11). 15. Обрни големо внимание на заповедите од Библијата колку што и на ветувањата. Размислувај за тоа колку ти е потребно водство колку што ти е потребна и утеха.

16. Внимавај да не бидеш завлечен од малите ситници, но биди сигурен да обрнеш доволно внимание на големите и важни нешта (Осија 8:12). 17. Споредувај се себе си со Словото. Каква е споредбата? Дали е твоето срце нејзино пресликување или не? 18. Обрни особено внимание на оние делови од Библијата кои зборуваат за твојата индивидуална, посебна и моментална ситуација, пример (а) Болка, неволја-- (Евреите 12:7, Исаија 27:9, Јован 16:20, 2 Коринтјаните 4:17, (б) Чувство на Христовото присуство и насмевка-- (Исаија 54:8, Исаија 57:16, Пс. 97: 11) (в) Грев-- (Галатјаните 5:24, Јаков 1:15, 1 Петар 2: 11, Поговорки 7:10 и 22-23, Погов.22:14) (г) Невера-- (Исаија 26:3,2; 2 Самуил 22:31, Јован 3:15, 1 Јован 5:10, Јован 3:36). 19. Обрни посебно внимание на примерите на луѓето во Библијата кои биле како живи лекции (а) Казни (Навуходоносор, Ирод, Броеви 25:3-4 и 9, 1 Цареви 14:9-10, Дела 5:5,10, 1 Кор. 10:11, Јуда 7) (б) милост и ослободувања (Даниел, Еремија, тројцата млади луѓе во вжарената печка) 20. Не престанувај да ја читаш Библијата се додека не се вжари твоето срце. (Пс. 119:93) Нека не само те информира, но нека те пламнува (Еремија 23:29, Лука 24:32).


РАСПЕ†ИЕ

57

21. Практикувај го она што го читаш (Пс. 119:66, Пс 119:105, Второзаконие 17:19). 22. Исус за нас е Пророк, Свештеник и Цар. Ползувај се од Неговата служба што ја има како Пророк (Откровение 5:5, Јован 8:12, Пс.119-102-103). Барај од Исус не само да ти ги открие Писмата, но да го отвори твојот ум и разбирање (Лука 24:45). 23. Биди сигурен да се ставиш себе си под вистинска служба на Словото, верно и темелно да го толкуваш Зборот (Погов.8:34) биди желен и сериозен во Неговото чекање. 24. Моли се да имаш придобивки од читањето (Исаија 48:17, Пс.119:18, Неемија 9:20). Сеуште можеш да имаш придобивки и поминувајќи преку природните препреки: 1. Можеби не изгледа дека имаш добивка колку другите. Сети се на различните приноси (Матеј 13:8) и покрај тоа што приносот не е колку онаа на другите, сепак е вистински и плоден принос. 2. Можеби ќе се почувствуваш бавен во разбирањето (Лука 9:45, Евреите 5:11) 3. Твојата меморија е лоша (а) сети се дека и покрај ова можеш да имаш добро срце, (б) сеуште можеш да ги запаметиш најважните нешта ако не можеш да запаметиш се, биди охрабрен од Јован 14:26.


Псалм 1 1 Блажен е човекот кој не оди по советот на нечесните, и не стои на патот на грешниците, и не седи во седиштето на потсмевачите; 2 туку волјата му е во Господовиот Закон и за Неговиот Закон размислува дење и ноќе: 3 Тој е како дрво засадено покрај водни потоци, што донесува плод во свое време; неговите лисја никогаш не венат; сè што прави, во сè успева. 4 Нечесните не се такви, тие се како плева што ветерот ја разнесува. 5 Затоа нечесните нема да се одржат на суд, ниту грешниците во собранието на праведните. 6 Зашто Господ го знае патот на праведните; а патот на нечесните ќе пропадне.


РАСПЕ†ИЕ

57


КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА 1 „Кој да му поверува на она што ни е објавено, кому му се откри Господовата рака?” 2 Израсте пред Него како нежно стебло, како корен од сува земја. Немаше на Него ни убавина ни блесок за да би сме се загледале во Него, ни милозливост за да би ни се допаднал. 3 Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме. 4 А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува. 5 За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме. 6 Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас. 7 Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста. 8 Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт. 9 Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага. 10 Но на Господа му беше угодно да Го порази, и Тој Го предаде Него на мачење; кога го жртвува Својот живот како принос за грев, ќе види потомство, ќе ги продолжи своите денови, и Господовата волја ќе се исполни преку Него. 11 Заради страдањата на Својата душа ќе види светлина и ќе се насити со нејзиното сознавање. Мојот праведен Слуга ќе оправда мнозина и нивната вина ќе ја земе на Себе. 12 Затоа ќе Му дадам мноштво во наследство, и со силните ќе го дели пленот, зашто Сам се понуди на смрт и беше вброен меѓу злосторниците, за да ги понесе гревовите на мнозина на Себе и за да се заземе за злочинците.


Распетие  
Распетие  

Распетие Распетие