Page 1

Personlig udsmykning med kant - Ikke bare et kunstprojekt


”Fedt at se det møder eleverne i øjenhøjde”

Case: Rødkilde Gymnasium kontaktede mig med henblik på en udsmykning af 3 lokaler på gymnasiet. Lokaler, der i dagligdagen bliver brugt til undervisning i bl.a. fagene historie, samfundsfag og religion. Vi tog et møde for at stille ind på samme frekvens og tanke, og de efterlod masser af frirum til kunstneren.

Derefter hjem til tegnebordet. Jeg besluttede at tage udgangspunkt i de tre fag og de symboler og emner i vores nutid, der vil blive toneangivende. Efter 2 uger diskuterede vi skitserne, og arbejdet blev gjort færdigt og monteret på det smukke gymnasiums vægge. i mindst lige så smukke omgivelser, under broen i Vejle.

Meningen er, at det skal være på niveau med modtageren, at det er nutidigt, men alligevel tidløst.

Baggrund: Rasmus Møller, webdesigner, skiltetekniker, konsulent og kunstner. Har ligeså længe, jeg kan huske tilbage søgt at være kreativ. Elsker at arbejde med farver, form og at bearbejde udtryk, på lærred såvel som i indretning. Bruger de bedste af mine erfaringer fra kunstverdenen og fusionerer det med de bedste materialer fra skiltebranchen. Tilsammen skaber det et udtryk i enkle linier, men med skrappe levende farver, der motiverer og inspirerer modtageren.


1. “Everybody should have their own religion”

Ideen med titel og motiv er at vise symboler, de fleste forbinder med diverse religioner. Symbolerne er taget ud af kontekst og blandet ind i et lettere miljø, der gør det nemmere at sluge. Tanken er at øge tolerencen og acceptere en stor verden, der er blevet mindre.

2. “Revolution”

Revolution hører alle generationer til. Det er sundt og tvinger ungdommen til at tage stilling. Om det er en indre ind eller ydre revolution, er det en uungåelig del af det at modnes. Hvor kommer der flere indtryk og påvirkninger end sammen med en stor blandet flok af unge samlet i frie rammer på et gymnasium eller på en efterskole.

3. “Freedom isn´t free”

Idag har vi alle verdens muligheder for vores fødder, vi kæmper for at holde ytringsfriheden i hævd. Men at have frihed til, at kunne sige og gøre næsten hvad der falder os ind, frigør os ikke for konsekvenser. Det er hele essensen i dette værk. Vi skal stadig lære at begå os i en verden der bliver mindre og mindre. Vær stolt af vores muligheder, men glem ikke konsekvenserne. s


“ Jeg kan se mig selv bruge det i min undervisning” Disse værker kan nemt bruges som ganske uskyldig udsmykning af et lokale. Der er gode farver, der er stemt ind i omgivelserne, men de kan også bruges til at tolke i og dermed give dem flere lag. Det er op til beskueren at forme sig sine egne fortolkninger, Om det er på det faglige eller det kunstneriske niveau, er de lige til at tage hul på og lade dem virke længe. Forhåbentlig i mange år ud i fremtiden.

“Hello my name is not important” Billedet har ikke til formål at være en facitliste. Det er en uskyldig samling af farver og symboler, der efterlader masser af plads til egne fortolkninger.

Vor tids religion. Æblet fra edens have har skiftet form og betydning. Idag er tro ikke så vigtigt, vi har oplysningerne lige ved hånden Vi kan slå alt op på to sekunder... religion i lommen.


Hele essensen af billedet er at skabe en sund debat om religion. Det er trods alt det, der bliver undervist i i dette lokale. Så uden at dundre, kan man godt påvirke via gode, sjove, farverige symboler.

Tolerencen kunne godt trænge til at blive pudset lidt af. En træt engel har kæmpet for det, den troede på.


“Det er jo ikke altid lige inspirerende” Citatet siger jo det meste. Der skal egentlig så lidt til at give et lokale personlighed. En udsmykning giver humør og tilføjer lidt kant til ethvert lokale. Farverne justeres efter omgivelserne. Motiverne er valgt efter formålet, men kan justeres i korrekturen. Do med forventning om en hvis kunstnerisk frihed. Dog Samlet set, et meget unikt og personligt værk, der giver masser af liv og humør.

“Det er ikke nok, at der er grønt lys - man skal også flytte fusserne”


Praktiske oplysninger Materialer: Pladen er en 3 mm. sandwich plade, der ikke er påvirkelig af varme / kulde. Pladen består af to aluminiums plader med en gummikerne. Det er et massivt letvægtsmateriale som er ideelt til netop dette formål.

Pladen monteres direkte på væggen med undersænkede skruer. Der bliver ingen synlige skruer eller skrue huller, da det hele monteres plant og derefter dækkes af folien. Pladen monteres uden afstand, således den kun stikker de 3 mm ud fra væggen.

Folien Folien er en 10 års kvalitets printfolie med en mat laminat. Det gør overfladen satin agtig og giver ingen genskin fra belysning eller vinduer. Motivet står skarpt og farveægte, og ingen detaljer går tabt fra skærm til væg. De store print bliver monteret på pladerne således at skruerne bliver dækket. Det sikrer en flot finnish samt en overflade uden flossede kanter.

Garanti Pladernes holdbarhed er ingen problem. De kan holde i mange år. Folien har en garanti på mindst 10 år ved almindelig brug. Der er taget højde for at det hænger i et miljø hvor slid kan forekomme, hurtigere end i en dagligstue. Derfor gives der 6 års garanti, men ved forsigtig og respektfuld omgang med værkerne ,er holdbarheden nærmere det dobbelte.


Bythorhauge v./ Rasmus Møller Højtoftevej 12 8800 Viborg www.bythorhauge.dk info@bythorhauge.dk

Udsmykning af Gymnasium.  

Billeder og stemning fra udsmykningen af Rødkilde Gymnasium

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you