Page 1

Rask Nr. 12

Tirsdag

14. desember 2010

Uke 50

kr. 19,50

Ski og skisporten

Kaldeste november på 30 år

Temperaturen har sunket voldsomt mye.

Rent vann må alle ha

Vi mennesker trenger vann for å overleve i denne verden. Haiangrep i Sharm el-Sheik

Haiangrep i Egypt. Tre skadet.

Pelsforbud

Julespesial

Vi har vært på Trekanten i Asker og spurt ansatte julespørsmål.


En verden uten Internett? Av: Louise

I dag bruker tre av fire personer Internett daglig. Det vil si at det er ganske mange som bruker Internett. Før i tiden da man ikke hadde pc og Internett, så man kunne skrive mail, måtte man skrive brev. Dette kunne kanskje ta en uke eller mer før man fikk svar tilbake. I dag er vi heldige og har Internett med mange programmer som det går raskere å få svar på det man lurer på. Det er ikke så veldig mange som bruker et leksikon, hvis man har en pc rett ved siden av seg. Da er svaret bare er noen tastetrykk unna. Så hvordan ville egentlig hverdagen endret seg dersom vi ikke hadde hatt Internett?

Nå i dag trenger man Internett til det meste på pc’en. Mange ville nok blitt frustrerte hvis Internett plutselig sluttet å virke, spesielt store jobbselskaper. De skriver mail til mennesker i alle verdensdelene, og hvis man skal begynne å skrive brev kan det ta flere uker og dager før brevet når frem. Da man skrev brev måtte man tenke seg nøye om det man skrev så det ikke skulle bli missforstått eller at det såret andre. Man måtte se over mange ganger for bare et lite komma kunne endre hele setningen. I disse brevene skrev de gjerne flere spørsmål som de hadde tenkt grundig igjennom. Mens i dag har man forskjellige chatte programmer. Da kan man skrive setningen på nytt hvis man skrev feil, eller at man skulle lagt til noe ekstra som man glemte. Dette kan man gjøre veldig raskt hvis man har Internett.


Hvis man ikke hadde Internett hadde man helt sikkert fokusert mer på familien, venner og fritids aktiviteter i stede for å sitte foran pc-skjermen hele dagen. Det hadde også fantes flere bøker, men informasjonen ville vært mer stille stående. I dag kan du finne ut av alt mulig. Hvis man vil f.eks vite hva det sto i avisen i Los Angeles forrige søndag, kan man bare gå inn på Internett og så finner man ut av det. Nå kan man også bestille varer over Internett, så man trenger ikke å gå i butikken. Før måtte man gå i banken for å betale regninger eller heve penger, men det kan man også gjøre over Internett i dag.

Før internett sin tid var verden mye større enn i dag da alle kan kommunisere med hverandre online. I dag er det lettere å ha venner over hele verden.


Kaldeste november på 30 år Av: Louise

Denne november måneden har vært den kaldeste på nøyaktig 30 år. Det har heller ikke vært så mange dager med kuldegrader på rad siden 1951. Hele november måneden har vært 2,5 grader kaldere enn normalt. Det er uansett

Kulderåd

Dikemark som har rekorden på

Det er mange mobiler som kan

36,5 minusgrader fra 1941 her i

bli ødelagte hvis det blir mer

Asker og Bærum.

enn ti minusgrader. Da er det

Klimaendringer

anbefalt å skifte batteri hvis det er mer enn fire år gammelt. Når

Meteorolog for StormGeo Roar

det er minus grader blir batterier

Inge Hansen mener at det er

veldig raskt tomme for strøm.

vanlig med et eller to år iskalde

Hvis man har god isolasjon i

vintre etter noen år med relativt

huset sitt trenger man ikke å

milde vintre. Mens Rasmus

betale så mye strøm, for nå blir

Benestad som er miljøforsker

strømprisene satt opp pga.

tror det har noe med at

kulden. Har man vannpumpe

vindretningen har blitt påvirket

koster det mindre enn å bruke

av mindre sjøis. Dette har det

panelovner.

vært en god del spekulasjoner rundt hvorfor det har blitt så kaldt.


Meteorologer sier at det kommer til å

Spår været Før var det vanlig med slike kalde vintre. Men nå ikke like vanlig. Hvis det er en kald november sies det at det blir en mildere vinter. Men hvis det er en varm november blir det en kald vinter.

bli en like kald desember som november frem til fjerde søndag i advent.


Vann- det viktigste for menneskeheten Av Margrethe

I denne artikkelen skal jeg ta for meg viktigheten av rent vann og problemstillinger med tilgang og bruk av vann. Alle levende organismer må ha vann for å leve og bevege seg. Tilgang på rent vann er det viktigste for alle mennesker og dyr for at det skal leve og holde seg friske.

En gjennomsnittlig person trenger ca 20 liter hver dag til personlige bruk og de mest grunnleggende menneskelige behov. Det blir ca. 50 liter per person hvis vi tar med forbruk til matlaging og vask. De som ikke har tilgang på så mye rent vann, som for eksempel de fleste folk i Afrika, bruker ca 10 liter om dagen. Kvinner og barn må da ofte hente vannet flere kilometer fra bostedene deres. I dagens samfunn har ca 1,1 millioner mennesker ikke tilstrekkelig mengde rent vann. Mens 2,6 millioner mennesker i verden er uten tilgang til brukelig sanitære forhold.

''Hvorfor har ikke de fattige vann?'' er et spørsmål som noen stiller seg. Det er ikke det at de fattige ikke har vann, men at mange grupper ikke har råd til å betale det vannet koster. Ofte må de betale relativt sett mye mer for vannet enn man må for eksempel i Norge eller i New York.


Hvert år dør 2,2 millioner mennesker, de fleste barn, på grunn av mangel på rent vann. Diaré som tørker ut kroppen, tyfus, kolera og difteri er de vanligste alvorlige sykdommene som spres gjennom forurenset vann, og i tillegg kan urent vann gi infeksjoner og malaria. Drikke vann kan komme fra grunnvann eller som overflatevann fra elver og sjøer. Vannet i havet er for salt til å brukes som drikke vann for mennesker og dyr. Grunnvann er vanligvis rent men må ofte pumpes opp mange timetere for å få tak i det. Overflatevann fra elever og sjøer kan lett bli forurenset av menneskelig aktivitet og av utslipp fra industrien. I tillegg forurensing fra jordbruk og dyr renne fra gårene til elvene. Overflatevannet må derfor ofte gjennomgå en renseprosess som fjerner bakterier og forurensninger for vannet kan brukes. Land som har store fjellområder som foreksempel Norge og Sveits har vanligvis god tilgang på renere overflatevann enn land med slettelandskap. Dette er også en av grunnene til at flere land i Afrika har mangel på godt vann.

Vi i Norge er veldig heldige som har mange fjellområder der det hele tiden renner rent vann som vi kan drikke. Land i Afrika derimot ligger nær ekvator der det er veldig varmt slik at det ofte blir tørke og vannet forsvinner. Da vil folk i disse områder få problemer. Vann må alle levende skapninger ha for å leve. Det er det viktigste kroppen vår trenger for å fungere slik at vi ikke blir svimle eller at vi i verste fall tørker ut.


Forurensningen øker stadig av Margrethe

Utslippene av forurensende stoffer til luft har økt voldsomt de siste ti årene, og luftkvaliteten har blitt kraftig redusert i flere områder i verden. Selv om det har blitt satt i gang store rensetiltak av forurensende gasser i flere land, har likevel det totale utslippet økt. Dette gjelder i land med en stor del fattig befolkning som har stor industri, men ikke økonomi til å gjennomfore alle nødvendige rensetiltak. Dette gjelder spesielt store land som Kina, India, Russland og andre østeuropeiske land.

Utslippene fra industri i Norge og andre vestlige land blir mindre på grunn av rensetiltak. Men dette gjør også at det blir dyrere å produsere ting. Dette fører til at bedriftene flytter produksjonen sin til land der kostnaden er mindre for å produsere de samme tingene. I disse landene er det ikke så strenge påbud mot utslipp og krav til rensing og oppsamling av farlige gasser. Dermed øker forurensningen i verden selv om land som Norge får enda strengere krav til rensing. Det er derfor dårlig økonomi som er den viktigste årsaken til dårligere luftkvalitet.


Sharm el shark Ferieparadiset Sharm el Sheik i Egypt er svært populært blant turister. Ferie idyllen ble brått brutt da flere har blitt angrepet av makrellhai.

Forrige uke ble strendene i Sharm el Sheik stengt. Det var forbudt å bade og snorkle i havet. Grunnen til dette var at cruse arrangører ønsket å tiltrekke seg hai til deres haisafari for turister. Cruse arrangørene kastet døde, blodige sauer ut i havet. Det er dokumentert at hai kan lukte bare en dråpe blod på lang avstand. Denne metoden fungerte alt for godt, da det førte til at en tysk dame ble drept av hai og flere skadet.

Vi har snakket med medisin studenter fra universitetet i Bergen, som ferierte i Sharm el Sheik den uken.

Vi leide snorkleutstyr dagen før haiangrepet. På tull spurte vi utleierne om det var haier i vannet og ble fortalt at det var det absolutt ingen fare for, sier Kaja Andersen.

Kaja forteller videre at de snorklet og koste seg i vannet den dagen. Det samme gjorde de neste dagen, men ble plutselig ropte badevaktene desperat og vinket alle ut av vannet. Etter dette ble det satt opp badeforbud! Flere rusiske turister som ble angrepet mistet både armer og bein.

Det er veldig ekkelt å tenke på at vi var der da haiangrepet skjedde. Det kunne ha vært oss!, sier Kaja

Myndighetene satte i gang en aksjon for å få haiene bort fra stranden og drepe dem. Det viste seg at det var tre makrellhai som var skyldig i angrepene. Makrellhai har aldri før gått til angrep mot mennesker. Det var trolig de døde sauene som gjorde at haiene ble svært aggressive.


PĂĽ kort tid greide man ĂĽ fange og drepe to makrellhaier. Endelig trodde man at strendene var badevennlige igjen. Tragisk nok ble en tysk kvinne

drept av en tredje hai. Vi vet ikke helt sikkert om den siste haien er blitt fanget og drept enda. Flere reisebyrĂĽer gir derfor mulighet for avbestilling av reisen til Sharm el Sheik. Dette rammer turist nĂŚringen i Sharm el Sheik veldig hardt!


Pels forbud Vinteren er kommet og pelskåpene blir tatt ut av skapet. Det samme gjelder boblejakker med pelskrager, pelsluer, pelsvotter og lignende. I Norge lever både oppdretts mink og rev under svært dårlig forhold. Likevel er det lov å drive pelsydyroppdrett i Norge. Motehusene bidrar til å bygge under pelsdyrnæringen.

Dyrevern Det er mange meninger om hva som er rett og galt når det gjelder å bruke pels. Fur Free Alliance er en sammenslutning av flere internasjonale dyrevernsorganisasjoner. De mener det er greit å bruke skinn fra sau, lam og rein for da bruker vi kjøttet også. Pels fra mink og rev som kommer fra oppdrett er ikke bra fordi det er avlet fram bare på grunn av pelsen. Det samme gjelder pels fra dyr som er fanget bare for pelsens skyld. Saueskinns jakker og pledd er omtrent det eneste dyrevernentusiaster mener er greit å bruke.

Dyrevernere kommer med fuskepelsen som et alternativ istedenfor å bruke ekte pels. Men mange mener at fuskepels ikke er bra

å bruke. Det er fordi den er basert på olje og derfor ikke er en fornybar ressurs. Pels derimot er fornybart og nedbrytbart. Pelsoppdrettere mener i tillegg at pels er et materiale som er blitt brukt av mennesket i tusenvis av år. Derfor er pels og skinn et naturlig valg å lage klær av. På den andre siden mener Dyrevernalliansen at det er andre stoffer som varmer mer enn pels. For eksempel bruker polfarere ikke pels når de er på ekspedisjon. De bruker boblejakker og boblebukser.

Norge Pelsdyroppdrett har blitt diskutert i Norge i flere år. Dyrene bor i små nettingbur og det er tydelig at de ikke trives. Burene står under blikktak som gjør at det blir veldig varmt om sommeren når solen steker på taket. Det blir ubehagelig for dyrene. Om vinteren fryser vannet i vannskålene fordi oppdrettsannleggene ikke er isolert. Når minken lever ute i naturen er det naturlig for den å være mye i vann. Når den er innestengt i et bur får den ikke mulighet til å svømme som den har behov for. I tillegg har den ikke mulighet til å jakte eller å hevde sitt territorium fordi den er innestengt. Når minken er innestengt fører det til at den ikke trives og at den gnager på halen sin og beina sine. Ofte biter den av kroppsdeler også.


Dyrevernalliansen jobber med å legge ned alle pelsdyrfarmer i Norge. De vil også at pels ikke skal selges i norske butikker. I 2003 satte de press på Stortinget til å vedta at pelsdyroppdrett skulle avvikles i løpet av 10 år. I høst kom det fram at aktivister hadde brutt seg inn i flere pesldyrfarmer og funnet dyr med store sårskader og sykdommer på 39 av 39 farmer de hadde undersøkt. Det er tredje året på rad at de har avslørt hvordan dyr lever på pelsdyrfarmene. Selv om de har avslørt dette blir det ikke gjort noe.

Internasjonalt I Canada lages de populære Canada Goose jakkene. På hetten er det et stort stykke med coyote pels. Denne vill hunden fanges med såkalt fotsaks. Hunden blir dermed fanget og lider en smertefull død helt til noen kommer og tar pelsen. Dette er en forferdelig metode som heldigvis ikke er lov i Norge. Likevel er Canada Goose jakken en bestselger her til lands.

Persianer pels er en pels fra den asiatiske sauerasen Karakul, som var veldig trendy for noen år siden. Denne pelsen hentes fra sauefostere, ved hjelp av eksempel keisersnitt,

bare for pelsens skyld. Det gjør at både fosteret og sauen dør.


Det er også mange andre preparerte løyper i hele Asker marka, fra Dikemark(Kjekstad marka) til Nesøya. Man kan bruke løypene uten å være medlem av noen klubb.

Skisesongen er i gang. Langrenn er en populær sport blant nordmenn. Det er ca 60000 medlemmer i den Norske Ski Forening. Derfor er det ikke rart at Norge har utøvere som Petter Northug i verdens klasse. Amatører på søndagstur er det nok likevel flest av. I Asker er det mange langrenns entusiaster, men det er plass til ennå flere.

Det som kan være avgjørende om turen bli vellykket eller ikke er hvilken smøring man bruker i forhold til vær og føre. Forøvrig er langrenn er en relativt rimelig idrett. Man kan få utstyrs pakker til rundt 1500 kr. Disse er av helt grei kvalitet. Langrenn krever både god kondisjon, muskelstyrke og balanse. Man forbrenner nærmere enn 750 kalorier pr.time. Det er to stilarter i langrenn, klassisk og fristil. Begge teknikker er til en viss grad krevende. Det kan ta litt tid for å lære riktig teknikk og bevegelsesmønster.

I kommunen er det flere ski klubber. Asker skiklubb, Vollen ski, Holmen ski og Heggedal IF er noen. Klubbene driver blant annet med smøre skoler og turløp. Medlemmene er i alle aldre. Klubbene er ofte drevet på dugnads ånd og frivillig arbeid.

Uansett ferdighets nivå, alder og kjønn vil jeg anbefale alle å ta en tur i marka. Husk i Asker er det over 20km nypreparerte lysløyper, hvor lyset er tent til klokken 23:00.

Det er 6 kommunale lysløyper i Asker. Solli(7,5km), Vardåsen(4,6km), Vollen(2km), Dikemark(1km), Solvang(4,3km) og Grønnlia(3km). Alle blir preparert daglig. Solli er den mest befolkede. I dette området går turløpet Vestergyllen, et 39km langt renn hvor alle kan melde seg på. Der er det plass til 1500 deltagere. Vestmarka rundt er et 29 km langt renn.

God tur. Iver S. Støhlmacher


lovende skøyteløpere. Begge har sitt utspring i Asker. Litt sladder fra sidelinjen: Jon Herwig Carlsen kjent som NRKs sports kommentator bor i Asker. Det få vet er at i Asker bor det mange kjente idrettsutøvere. Av Iver S. Støhlmacher

Tom Stiansen, som er programleder for 71* nord, tidligere alpinist, er fra Asker. Kunstløpersken Kaja Hanevold, og hennes berømte skiskytter bror Halvard Hanevold, er også født i Asker. Chistoffer Callesen, som kom på 14. plass i helgens Norges cup renn i langrenn, er medlem av Asker skiklubb. De fleste av Norges dyktigste kvinnelige fotballspillere startet sin karriere i samme klubb. Asker er også kjent for sine seilere i verdens klasse. En av disse er Kristian Ruth som representerte Norge under de olympiske leker i Beijing i 2008. Flere av Frisk ishockeys spillere har i mange år vært ettertraktede i ligaer rundt i verden. Henrik Cristiansen og vår nye skøyte komet Ida Njåtun er to fantastiske

En av Norges mest kjente hoppere er Tom Hilde, og sports redaksjonen ønsker ham lykke til i hoppuka.


fem på jobb Vi gikk rundt i asker sentrum og spurte de som jobber er om hva de likte med julen. Først fant vi en som jobbet på glitter 1. Hva liker du best med julen? Mhhhh jeg må nok si gaver… og samles med familien. 2. Hva spiser dere på juleaften? Ribbe. 3. Har dere julekaker, baker dere selv? Ja vi har julekaker og vi baker dem selv. Vi gikk videre fordi vi fikk den informasjonen vi trengte. På veien møtte vi en som het Tore. Det han likte best med julen var den gode maten. Med det mente han nok ribbe for det var det han spiste på juleaften. Tore og familien hadde julekaker hjemme, dem bakte de selv. Etter Tore hadde sagt det han skulle gikk vi inn på XO manswear. Der stod det en livlig kar bak disken. Denne livlige karen like også mat tydeligvis, for det var det han sa var det beste ved julen. En annen grunn var kan ha vært at de hadde julekaker hjemme som de bakte selv. De hadde til og med pepperkake hus. Så hikk vi videre. 1.

Får vi lov til og stille deg et par spørsmål? Spurte vi. Ja

selvfølgelig. Denne snille damen sa at det beste med julen var og slappe av, og den beste maten var ribbe. Den familien hadde julekaker hjemme, som de hadde bakt selv.etter turen innom Bianco, dro vi til VIC. Der var det en dame som jobbet. 2. Hva syns du er det beste med julen? Damen svarte noe veldig rørende, nemlig og hjelpe andre. 3. Hva spiser du på juleaften? Ribbe. 4. Har du julekaker? Ja, men jag baker ikke selv da.


OPUS Ostebolle kr59 Oste bollene på OPUS kafé på trekanten var praktfulle. De hadde masse pålegg og mye smak. Inne bollene var det ost, kokt kinke, salat, tomat, smør og karse. På topen var det sprøstekt ost. De bollen var et godt måltid og hvert hver bidige krone. Terningkast: 5

raskavis  

avisen vår er fin.

raskavis  

avisen vår er fin.

Advertisement