Page 1

PHILIPTHEYS

interieurarchitect


Voorwoord Ik ben van mening dat de interieurarchitect een persoon is die luisterbereidheid kan combineren met een gezonde dosis overredingskracht. Het is enkel met deze persoonlijkheidskenmerken dat door deze persoon een ruimte kan gecreĂŤerd worden waarin de klant zich thuis voelt maar toch omringd wordt door vormen of details die duiden op een visie op vlak van vorm- en sfeergevoel. Hierbij beroep ik mezelf op een zeer breed spectrum van interesses die verschillende stijlen beslaat, zowel modern als klassiek. De rode draad doorheen de realisaties is de beleving van sfeer, samen met een grote dosis comfort en met als immer aanwezige basis een doorgedreven functionaliteit. Hoewel op volgende bladzijden slechts een summier beeld

wordt

geschetst

van

10

jaar

PhilipTheys

Interieurarchitect, mag ik hopen dat u toch zeker een constante ontwikkeling en een grondige beheersing van verschillende ontwerpstijlen ervaart. Graag wens ik u veel kijkgenot, PhilipTheys, Interieurarchitect


P r o j ect s

1997-2004


Sfeerbeelden van een keuken in

geoxideerde

staalplaat

ofwel

cortenstaal, met dikte 1mm.

De

staalplaten werden verlijmd op een MDF plaat. Het

werblad

is

uitgevoerd

in

geborsteld

inox,

waarin de kookplaten apart werden

ingewerkt.

Het staal wordt zeer subtiel gecombineerd met eikfineer, gebeitst en vernist.


De apparaten zijn onzichtbaar opgesteld achter een omhoogschuivende wand,

eveneens

bekleed met dunne staalplaat.


Links ziet u een volledig zicht van de beschreven keukenvolumes in de grotere ruimte. Deze keuken stond opgesteld in de toonzaal van top- mouton. Rechts ziet u een detailopname van een kastenwand die in een kantoor werd geplaatst. De ontmoeting tussen gevel en meubel, iets wat immer moeilijk te verwezenlijken is, werd hier op hoogstaande wijze opgelost door het gebruik van een op maat gemaakt spiegelpaneel. Hoewel dit slechts een klein vlak betreft, achter de hoek van de kast, zorgt de spiegel voor een verrassend diepte- effect, dat nog eens versterkt wordt door het lineaire karakter van het bandraam en de stores.


Eenvoud, eerlijke constructiedetails, zin voor essentie, verhoudingen ... Dit zijn slechts enkele begrippen die het werk van wijlen Maarten Van Severen bepalen. Deze wereldbefaamde Gentse ontwerper liet na jaren van productie in eigen atelier, zijn meubels maken binnen de ateliers van top- mouton. De diepgaande zin voor detail en de perfecte afwerking die al lang de realisaties van topmouton kenmerkte, was voorwaarde om deze moeilijke opdracht aan te kunnen. In deze periode organiseerde ik dit meubelatelier, gaf opdrachten aan de medewerkers, stond in voor de bestellingen en last but not least, hertekende samen met Maarten verscheidene meubels en details om deze klaar te maken voor de beperkte serieproductie.


Gedurende deze intense samenwerking, leerde ik nieuwe materialen en bewerkingen kennen, zoals vele kunststoffen en natuurlijk aluminium, het oermateriaal van Maartens meubelen. Ondertussen bleef ik actief als interieurarchitect- coรถrdinator op de werven van top-mouton. Als ik erop terugkijk, mag ik stellen dat dit een zeer intense maar ook zeer leerrijke en plezierige tijd was.


Obumex is een speler

gereputeerde

binnen

totaalinrichtingen

in

maatwerk Vlaanderen,

zelfs

binnen Europa en legt zich hoofdzakelijk toe op keukens. De interieurarchitect heeft hier een zeer breed takenpakket, gaande van ontwerpen over het verkoopsklaar maken van het ontwerp, volgen van de werken en uiteindelijk de oplevering met de klant. Combineer dit met een doorgedreven evaluatie op maandelijkse termijn en u begrijpt dat deze periode ook zeer intensief mag genoemd worden. Een ander leerrijk aspect binnen deze firma was dat ik hier geregeld - ik schat a rato bij 1 opdracht op 3 - werd verplicht om eerder klassieke interieurs af te leveren. Dit vereiste natuurlijk ook weer een grondige scholing van meer klassieke vormen en details zoals kroonlijsten, moulures, lambriseringen, hoge plinten enzovoort. Beetje bij beetje leerde ik ervaren dat een veelzijdig interieurarchitect zich zowel kan bedienen van klassieke als van moderne vormen, zonder daarbij de essentie van de opdrachten - de functionaliteituit

het

oog

te

verliezen.


Het bewijs dat zowel klassieke

als mo-

derne realisaties kwaliteiten kunnen hebben, vindt u hier. Een zeer mooie buffetkast met perfecte verhoudingen en eerder klasieke details staat hier naast een minimalistische keuken, een project gerealiseerd samen met John Pawson. Op de eerste foto zien we een zeer sterk meubel dat -dankzij het mooi gebruik van een nis in de muur- perfect opgaat in zijn omgeving. Merk trouwens op dat de verborgen lichtgoot bovenaan de kast de architectuur rondom sterk benadrukt. Dit sterk licht met architecturaal karakter vindt zijn weerklank in het subtiel lichtgebruik binnen in de kast.

De detaillering

van de kaders van de onderkast is anders dan die van de uitgewerkte kaders bovenaan. Het glas van de draaiplooideuren zit zonder zichtbaar detail in de deurvlakken ingewerkt. Het is fascinerend dat zoveel verschillende details kunnen samengaan in 1 meubel, dat nog altijd een klassieke uitstraling heeft. Een andere benadering vinden we rechts. Het uitgesproken strakke, moderne ontwerp van John Pawson moest naadloos ingewerkt worden in een eerder klassieke woning. De dimensies van de architectuur werden aangepast aan de repetitie van het kastelement van 75 cm breedte van Pawsons keuken.


Onder andere de muurkop rechts werd in breedte aangepast in functie van de opeenvolging van kasten en de voegdetails links en rechts van de onderkasten. De tabletten die op de onderkasten liggen zijn 10 cm dikke massieve lavasteen tabletten die met een kraan ter plaatse werden gebracht. Hier was mijn inbreng van ontwerper eerder gering, maar werd des te meer beroep gedaan op mijn kennis van werfcoรถrdinatie. We weten allen dat een perfecte sobere realisatie geen enkele visuele zwakte tolereert. De lat ligt in dit project ook zeer hoog, maar op een totaal ander vlak als bij voorgaande foto. Op de achtergrond ziet u ook een glimp van een eethoek, samengesteld uit stukken van een vooraanstaande Italiaanse collectie. Het project werd verder aangevuld door tapijten, stores en goed gekozen verlichting. Het belang van goede verlichting kan niet genoeg benadrukt worden. Bij Obumex leerde ik veelzijdig ontwerpen en de ruimte aankleden, zowel met vaste als met losse meubels.


P r o j ects

2004 - Nu


Deze mooie ruimte wordt gekenmerkt door een symmetrische opbouw, die enkel doorbroken wordt door de erker en de kleine retour die zeer bewust werd geplaatst aan de bibliotheekkast.


Een open haard werd op maat uitgemetst en de muren werden rondomrond bekleed met een MDF lambrisering met kaderpanelen. Sluitstuk in de ruimte is een prachtige open bibliotheekkast met details die wijzen op een mooie portie schrijnwerk- vakmanschap. Verschillende details,

zowel

in

de

meubels

als

in de lijsten rond de open haard werden tot in detail bestudeerd en uitgetekend. Het aloverheersend element van rust komt voort uit de symmetrie van de ruimte zelf en de opstelling van de losse meubels. Merk op dat boven de kast, onzichtbaar

in

de

kroonlijst ook weer met indirect licht werd gewerkt.


eiken planken, die op identieke wijze werden vergrijsd. Indirect licht is ook weer aanwezig, namelijk achter de lage lambrisering achter het bed. Het is deze lichtlijn die de dakhelling subtiel uitlicht en die de kamer doet baden in een zachte sfeer.

Sfeervolle slaapkamer annex dressing in MDF panelen met onregelmatige verticale groeven.

Enkel de lades

van de middenblok zijn uitgewerkt als kaders met een sobere omlijning. De tablet van het blok is een donkere Emperador natuursteen, die omzoomd is met een strook vergrijsde massieve eik. De vloer bestaat uit massieve


De store verdwijnt zowel in de hoogte als in de breedte in een goot. Dit zorgt ervoor dat er geen lichtinval in de kamer zelf te bespeuren valt als de store gesloten is. De stof die ook terugkomt op het bed en de kussens, werd gekozen omdat deze perfect harmonieert met de donkere Emperador natuursteen. Textuur en kleur van de stof zijn in detail zodanig mooi dat ik hier het gevoel heb naar een meander van de Colorado rivier te kijken, of de afzetting van verschillende aardlagen boven elkaar... In ieder geval is het niet verkeerd om weg te dromen bij een detail, zeker niet in een slaapkamer.


Sommige opdrachten lijken op het eerste zicht eerder simpel, zoals deze keuken. Indien ik u er echter bij vertel dat de vloer gelegd werd volgens een patroon uit het Rubenshuis te Antwerpen,dan verandert natuurlijk uw eerste indruk grondig. De eigenaars van deze hoeve weten een bourgondische levensstijl te koppelen aan een appreciatie voor authentieke materialen. Zo werd de massieve eiken plankenvloer in hun TV kamer in de pek geplaatst en niet gelijmd ... Eigen aan deze moderne tijden moest de keuken natuurlijk wel voorzien zijn van alle gebruiksgemakken. De dampkap werd trouwens in deze uitvoering gekozen omdat deze volledig verwijderbaar is en de constructie van het plafond op geen enkele wijze beschadigd werd. Zo ziet u dat authenticiteit en functionaliteit toch mooi kunnen samen gaan.


Hoewel dit project sterk doet denken aan een theaterdecor - iemand zei me eens dat deze ruimte recht uit “Eyes Wide Shut” van Stanley Kubrick was gehaald - beantwoordt ook dit aan de eisen van de klant. Dit eethuis moest enerzijds baden in de sfeer van de Vlaamse huiskamer uit de periode van Expo `58 en anderzijds beantwoorden aan een sterke zin voor drama vanwege de klant.

Het kleurenpallet van de ruimte rechts werd volledig afgeleid uit de bestaande authentieke cement tegelvloer. De aanwezigheid van een kitscherige luchter, de obligate Westminster op de schouw, de extra grote kandelaars, het vrouwenbeeld en de huiselijke lampadaire maken dit misschien wel tot een gedroomde filmset voor een obscure film. Feit is wel dat de ruimtes “werken” en dat de originele eigenaars/ opdrachtgevers van het werk veel verraste, verrukte en tevreden klanten hebben begroet.


Weer

een

mooi

voorbeeld

van

hoe

decoratie

en

techniek

kunnen

samengaan.

Een wand in deze slaapkamer van een 16 jarig meisje werd bekleed met bloemmotief behang, terwijl een zwevende spiegel rondomrond is uitgelicht door indirect licht. Noem

dit

gerust

een

Het bed dat u ziet wordt weerspiegeld; de spiegel is geen doorgang naar een andere ruimte. clash

van

stijlen;

“Versailles

meets

Star

Trek�!!


Vaak zijn kantoren steriel en koel; niets is minder waar bij dit project, waarbij dankzij de combinatie van een houten vloer en een geschilderde plafondroostering met latjes toch een zeer aangename sfeer wordt gecreĂŤerd. De stalen van houten vloeren maken integraal deel uit van de ruimte en versterken, dankzij hun verticale opstelling, het gevoel van warme sfeer. Het grote raam maakt het geheel af.


Links op de foto ziet u een deurpaneel van een bovenhangende hangkast.

Daaronder ziet u -in

licht geopende stand- een deurvlak met retour in verstek aangelijmd.

Zo krijgt men de indruk dat

de deur een zeer zware massiviteit heeft, terwijl ze enkel aan de zichtkant zodanig uitgewerkt is. In gesloten toestand lijnt de deur met de retour mooi uit met de balk die van links naar rechts loopt en die dient om een storebak af te werken. Het geheel is uitgevoerd in MDF panelen met horizontaal lopende brede groef van overmeten 12

mm.

De

panelen

werden

wit

gelakt.

Rechts ziet u een haardwand in eik fineer met zeer sobere lijnvoering.

De vlakken worden

slechts sporadisch doorbroken door een voeg van 3 cm breedte of hoogte die horizontaal en

verticaal

de

gehele

wand

doorloopt.

De horizontale voeg die op een ideale hoogte is gesitueerd, dient als handgreepvoeg, wat het aanwenden van opzettrekkers overbodig maakt.


Links

de

gesloten

ontmoeting de Alle

van

deur

van

lijnen

hoek

en

het

situatie deurpaneel

de

hangkast

lopen

van

mooi

creĂŤren

een

met

en

de retour,

de

samen

balk.

naar

mooi

de

geheel.

Het deurvlak herbergt een kastje dat gebruikt wordt om WC rollen en dergelijke weg te bergen. Persoonlijk vind ik het wel een leuk contrast, de zin voor detail die aangewend werd om dit kastje mooi uit te werken en de functie ervan. Het bewijs dat geen enkel hoekje aan de aandacht van

de

interieurarchitect

mag

ontsnappen.

Rechts eveneens de gesloten situatie van de haardwand. De kruisvormige lijn doorbreekt de opstelling van de vlakken maar versterkt hierdoor de compositie van het geheel. De plint ligt in het vlak van de deurfronten. De openhaard zelf is uitgewerkt in Golden Brown verzoet, een zeer mooie bruingrijze natuursteen met een beige tot okerkleurige ader.

Voor de open haard ligt een metalen plaat

gelijkliggend

met

de

massieve

plankenvloer.


Op een bestaande grenen vloer, die geschuurd en vergrijsd werd met olie, werd links een lambrisering in MDF met verticale groeven geplaatst.

Deze

wand eindigt in een ingewerkte verticale lichtgoot met T-5 strijklicht. De haakse wand met deurpanelen, enkel gekenmerkt door de sterke verticale scheiding als handgreepvoeg gaat mooi samen met de lambrisering.

Het linker paneel is

een deur naar de badkamer met erboven een opklappaneel van een hangkast. Rechts idem dito, maar dan beide als deurpanelen van een achterliggende kast. De draaideur naar de badkamer draait op

verborgen

zodat

ook

in

enkel

storend

SOSS de

scharnieren

badkamer

detail

merkbaar

geen is.


Hier was de programmastudie voor de keuken zeer

bediend. De aansluiting met de andere draaideuren op

complex.

volle hoogte gebeurt door middel van een tussenliggende

Een zeer uitgebreide lijst toestellen, een doorgang naar de

lat met dikte 3 cm.

hall die roet in het eten gooit, de vraag naar een zitbank in de keuken en de eis naar een brede middenblok waaraan men ook kon eten. Door de combinatie van deze factoren moest ik me bijvoorbeeld voor de plaatsing van de vaatwas beroepen op een kunstgreep; deze zit namelijk zijdelings ingewerkt rechts achter de zwarte steenplaat die naar de grond loopt. De tabletten en pijlers naar de grond werden uitgevoerd in Zimbabwe Black graniet wat natuurlijk een zeer sterk contrast oplevert met de wit gelakte kasten. De centraal zwevende dampkap met randafzuiging is alomtegenwoordig in de ruimte. Rondomrond werd indirect licht geplaatst om het geheel letterlijk en figuurlijk te verlichten. Rechts een mooi detail uit een kastenwand; drie ladefronten worden door een rondgaande handgreepvoeg

Evenwicht zit niet enkel in de ruimte zelf, maar ook in het

omsloten. De draaideuren erboven worden ook zo

detail.


Dieptezicht op een moderne keuken in matte lak. De lage middenblok is gebroken wit, de hoge wand werd in een metaalkleur gelakt. Boven de middenblok zweeft een dampkapluifel die met een schaduwvoeg van 3 cm visueel van het plafond werdt weggetrokken. In de luifel zit een afzuiggroep met randafzuiging, die traploos en op afstand bedienbaar is. Kraan van Dornbracht en spots van Kreon maken het geheel af. Ook de uitbekleding van de berging (links achteraan op de foto) werd volledig voorzien. Het detail van de schaduwvoeg bovenaan werd ook hier hernomen zodat alle vlakken net niet het plafond raken, wat een zeer subtiel maar mooi gegeven oplevert.

Alle toestellen zijn van Gaggenau. De vloer bestaat uit keramische tegels van 60 cm op 60 cm met een zeer mooie oxidatiekleurige patine. De witte nis rechts op de foto is afgwerkt met een Kaskade systeem van VDS/ H채fele waarbij twee panelen een verticaal schuivende beweging maken en achter elkaar bovenaan in een daarvoor voorziene ruimte verdwijnen.


De keramische steenplaten van 60 cm op 120 cm werden zodanig opgesteld dat alle naden in elkaars verlengde liggen of opgelijnd zijn. Rechts in de hoek werd een waterdichte verticale armatuur ingewerkt. Ik kan u verzekeren dat het coรถrdineren hiervan een huzarenstukje was gezien dit armatuur zich zeer moeilijk laat inbouwen in een hoeksituatie, zeker in een uitgekapte nis in een betonnen muur. De eindlijn van het verlaagde plafond bovenaan en de ingewerkte inox afvoergoot onderaan zijn perfect uitgelijnd met de verticale armatuur.

In

zulke

ruimtes,

hoe

klein

ook,

is

werkelijk

elk

detail

bestudeerd.


In dezelfde badkamer werd diezelfde keramische tegel gecombineerd met een tablet in eikfineer met opgeplaatste spoelbakken en kranen van Jean- Marie Massaud voor Axor. Bijkomend comfort wordt bereikt dankzij een vergrootspiegel. De spiegelvlakken zijn trouwens verschuifbaar en herbergen een grote platte kast in eik fineer. In de weerspiegeling ziet u de originele faiencetegeltjes die op vraag van de klant op 2 wanden behouden werden. Heel het kleurenpallet van nieuw gebruikte materialen werd hierop afgestemd.


Badkamer door

de

die

afgesloten

deurvlakken

met

werd verticale

handgreepvoeg en voorafgegaan werd door

de

lambrisering

met

verticale

groeven. Door het uitwerken van kasten, bruikbaar via de andere kant, loop je hier in feite doorheen een nis vooraleer je in de badkamer komt. Zo ervaar je heel duidelijk dat je in een andere ruimte en sfeer terecht komt.

Hier lopen de groeven horizontaal. De markante T - vorm vormt de scheiding tussen enkele leggers links en een bad dat start onderaan rechts. Het rechterdeel van de T loopt nog 180 cm verder door en zorgt voor voldoende privacy voor een WC.

Achter de uitgewerkte lambrisering zit indirect sfeerlicht.


Klassiek ingebouwd bad met tablet in Carara marmer dat door het zwarte schilderwerk en de specifieke overgang tussen zwart en wit zeer gewaagd wordt. Het paneel onder het bad is verticaal gegroefd en werd in zwarte hoogglanslak uitgevoerd.


Herinrichting van het sanitair in een zeer bekende discotheek. De huiskleuren van de zaak moesten aanwezig zijn in de betegeling. Gezien ik geconfronteerd werd met een geringe hoogte, hebben we vloerplaten gebruikt van slechts 4 mm dik; harsgebonden.

De glasmozaieken tegen de wanden werden in

ItaliĂŤ op bestelling samengesteld door de fabrikant.

Het plafond bestaat uit

zwart gelakte metaalprofielen met een tussenliggende voeg waartussen de verluchtingsinstallatie haar werk kan doen. De goot werd op maat gemaakt en past net tussen de twee zijmuren.

Voor dit werk, dat sanitair van mannen en vrouwen bevatte, hadden we drie weken tijd. Elke werkweek startte maandag om 12h00 en moest eindigen vrijdag omstreeks 20h00. Natuurlijk moest elke week gezorgd worden dat het sanitair wel terug volledig bruikbaar was, wat natuurlijk een zeer gedetailleerde planning vereiste.

Het resultaat oogt spectaculair en betekent een meerwaarde voor de zaak.


Philip Theys - interior architect portfolio  

Rare3 designed portfolio for Philip Theys.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you