Page 1

GRATIS MAGASIN : INSPIRATION OG VIDEN FRA RANDERS BIBLIOTEK

FORÅR 2016

NYE SIDER ANNE-CATHRINE

RIEBNITZSKY gode bøger kan ændre folks liv til det bedre

Indeholder Forårets program riv programmet ud og gem

TEMA

SUNDHED

ANDREAS MOGENSEN • POUL KREBS • PER BRÆNDGAARD • STINE MICHEL


11

Nye Sider #4

Du sidder med fjerde udgave af Nye Sider. Magasinet er skrevet og lavet af medarbejdere på Randers Bibliotek, og vi håber, du kan lide resultatet.

Randers Bibliotek Stemannsgade 2 8900 Randers Tlf.: 87106800

Tema om sundhed I dette nummer af Nye Sider finder du et tema om sundhed. Emnet er vigtigt, og derfor sætter vi fokus på sundhed på biblioteket i samarbejde med Randers Sundhedscenter hele april måned. Det er et oplagt samarbejde, fordi Randers Sundhedscenter er ekspert på sundhed, og biblioteket er ekspert på folkeoplysning og formidling. Du kan glæde dig til mange aktiviteter med sundhed i centrum til april. At rejse er at leve Det var H.C. Andersen, der sagde ”at rejse er at leve”, men selvon han havde livlig fantasi, havde nok ikke forestillet sig den rejse som den danske astronaut Andreas Mogense begav sig ud på i september 2015. Andreas blev den første dansker i rummet, og vi er stolte af, at vi til marts kan give dig mulighed for høre om hans fantastiske oplevelse. Besøg nye verdner Du behøver ikke at rejse ud i rummet for at opdage nye verdner. Det sker nemlig også, når du læser en bog, hører om forfatterens skriveproces, når du hører musik, eller når du lærer noget nyt. Sådanne tilbud har vi masser af i foråret 2016. Nye Sider giver dig et overblik over sæsonens arrangmenter på Randers Bibliotek, og i interviews og portrætter i magasinet får du mulighed for at komme tættere på forfattere og foredragsholdere. God læselyst. 2 | RANDERS BIBLIOTEK

Ansvarshavende redaktør Allan Malver Layout Allan Malver Redaktion Jacob Holm Krogsøe Peter Elmelund Gitte Hansen Allan Malver Oplag 5.000 Forsidefoto Anne-Cathrine Riebnitzsky Fotograf: Les Kaner


13

04

18

32

38

04 Anne-Cathrine Riebnitzsky Forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky besøger Randers Bibliotek 1. marts i forbindelse med sin nye roman. Vi har talt med hende.

24 Jussi Adler-Olsen om Afdeling Q og Flaskepost fra P Til marts er der premiere på den tredje filmatisering af Jussi Adler-Olsens krimier om Afdeling Q. Vi har talt med forfatteren.

07 Astronaut Andreas Mogensen Du fulgte sikkert Andreas Mogesen, da han som den første og dansker rejste ud i rummet. Nu besøger han Randers.

26 Talentskolen Randers Egnsteater Nye talenter springer ud på Randers Egnsteaters talentskole. Det får du glæde af på biblioteket til februar.

08 Vinterferien på biblioteket Vi har sammensat en godt program for børn og unge, når der er vinterferie i uge 7. Få et overblik over aktiviteterne.

28 Modstand - frihedskampens rødder Forfatter og journalist Niels Birger Danielsen fortæller om den danske modstandsbevægelses historie.

10 Artist talk med Poul Krebs Randers Bibliotek præsenterer artist talk med Poul Krebs. Glæd dig til en snak om sangskrivning, inspiration og meget mere.

30 Arrangementer i filialer og bogbus forår 2016 Få overblik over forårets arrangementer og aktiviteter i filialer og bogbus.

11 TEMA: Sundhed I dette nummer sætter vi fokus på sundhed. Læs interviewet med Per Brændgaard og læs om Randers Sundhedscenter.

34 Stine Michel med EventyrOrkestret Et mini-protræt af Stine Michel. Tag på rejse blandt digterfrø, ildfruer og hekse med Stine Michel.

16 Nazi-krimier med krimiforfatter Lotte Petri Lotte Petri er en af de forfattere, der tager afsæt i nazismen. Vi har talt med hende om nazi-krimigenren.

36 Litteraturarrangemeter Mød forfatterne bag tidens mest populære bøger, og hør hvilke overvejelser de gør sig, når de skriver.

19 Arrangementer forår 2016 Få overblik over forårets arrangementer. Programmet er lige til at rive ud og hænge på opslagstavlen.

38 Mødet med en litterær psykopat Nogle bøger gør større indtryk end andre. Læs om et særligt forhold til en amerikansk psykopat.

RANDERS BIBLIOTEK | 3


ANNE-CATHRINE RIEBNITZSKY Anne-Cathrine Riebnitzsky kombinerer to verdener, forfatterens og militærets. Det har resulteret i nogle meget velskrevne og personlige i bøger. Nye Sider har talt med Anne-Cathrine fordi hun besøger Randers Bibliotek til marts.

Af Jacob Holm Krogsøe, Randers Bibliotek

Vinder af de Gyldne Laurbær. Gribende og barsk læsning om en familie, hvor man gjorde ikke bare ét barn fortræd men alle fire søskende. Riebnitzsky kan skrive, og hun har noget på hjerte. Sådan præsenteres Forbandede yngel fra 2013 på Litteratursiden. Men hvem er denne Riebnitzsky? Det er ikke noget sjældent syn, at se tidligere militærfolk tage springet fra militæret til litteraturen enten gennem biografier eller romaner. Her kan der trækkes på erfaringer, som man ikke kan læse sig til. Erfaringer hvor man har mærket krigen på egen krop, har lugtet ilden, hørt bomberne og skrigene, der er mejslet ind i bevidstheden.

Fra elev på forfatterskolen til soldat i Afghanistan Anne-Cathrine Riebnitzsky er med sin meget specielle faglige kombination en meget spændende skikkelse på den danske litterære scene. Uddannet fra forfatterskolen i 1998 og sidenhen sprogofficer i militæret, hvor hun blandt andet arbejdede ved ambassaden i Moskva, inden hun i 2007 blev udsendt til Afghanistan. Først som soldat, og siden som rådgiver for udenrigsministeriet. Så her kom litteraturen først. Og så krigen og militæret. Og så tilbage til litteraturen. I forbindelse med at Anne-Cathrine Riebnitzsky besøger Randers Bibliotek 1 marts 2016, har Nye Sider taget en lille snak med hende om hendes forfatterskab. Og det oplagte sted at starte var netop kombinationen af forfatterskolen og militæret. Og det kan godt være, at pennen er stærkere end sværdet. Men sværdet har også sin berettigelse: Den høje arbejdsdisciplin fra tiden i militæret har været en vigtig i forhold til Anne-Cathrines måde at arbejde på som forfatter: ”Der er jo ikke mange med kombinationen Forfatterskole/Soldat, så det gør mig vel til en sjælden fugl. Mest tydeligt har det givet mig adgang til nogle lidet besøgte afkroge af verden, og de store historier om liv og død. Jeg kender kontrasterne indefra. Det gjorde også, at jeg kom med bøger fra Afghanistan en del år før andre.”

Mød Anne-Cathrine Riebnitzsky Tirsdag 1. marts kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 75,- på randersbib.dk 4 | RANDERS BIBLIOTEK

”Derudover så har soldatertiden givet mig en meget høj arbejdsdisciplin. Både fordi jeg har lært det i hæren stille og roligt, og fordi jeg godt ved, hvor mange privilegier jeg faktisk har som forfatter.”

”En roman er plastisk lige som en hjerne” Men hvordan arbejder Anne-Cathrine så som forfatter, hvilke metoder bruger hun? ”Arbejdsprocessen er rodet. Her hersker inspirationen. Disciplinen sætter blot rammerne; at jeg faktisk arbejder hver dag. Ofte begynder det med en person, gerne noget de siger. Personerne er vigtige. Det kan være menneskeskæbner, jeg møder på rejser. Jeg skriver løs i øst og vest, og jeg lader det vokse. Jeg fører en dagbog over, hvordan arbejdet er gået: Har det været en god skrivedag eller en uinspirerede dag, hvor jeg dog fik rettet kommaer.

Nogle gange sidder jeg med nogle øer af tekst, som jeg groft sagt må skrive nogle broer til, så det hænger sammen. ”Jeg laver også en kapiteloversigt og rykker så rundt på kapitlerne efterhånden, som det viser sig, at de hører hjemme i slutningen i stedet for i begyndelsen. Nogle gange sidder jeg med nogle øer af tekst, som jeg groft sagt må skrive nogle broer til, så det hænger sammen. Modsat mange andre har jeg ikke et plot - endsige en forestilling om begyndelse-midte-slutning. Det kommer undervejs, og det ændrer sig undervejs. En roman er plastisk lige som en hjerne. Den bliver, hvad man bruger den til.” Når man kigger på Anne-Cathrines forfatterskab, er det, udover den spændende kombination af forfatter/soldat, den meget personlige tilgang, der stikker tydeligt frem. Det med at sætte sig selv i spil, det med at afsøge afkroge, hvor der er gemt store følelser på godt og ondt.


Fotograf: Les Kaner

gode bøger kan ændre folks liv til det bedre.

RANDERS BIBLIOTEK | 5


En god bog kan få dig til at ændre holdning, elske din mand på ny, tilgive en fjende og skifte arbejde. ”Personligt kendskab giver teksten en særlig nerve og troværdighed i detaljerne. Grundlæggende er jeg jo ikke halvt så udsat for hetz og folks meninger, som en folketingspolitiker er. Men det er klart, at man ikke kan gøre, det jeg gør, og skrive det, jeg gør, uden at sætte sig selv på spil.” ”Inderst inde synes jeg vel, at en god roman er større end mit lille liv. Det hænger også sammen med, hvad der driver mig som forfatter: En historie med noget kød på. En historie der siger noget om, hvordan vi er som mennesker. Og så er der et kæmpe drive i at vide, at gode bøger kan ændre folks liv til det bedre. En god bog kan få dig til at ændre holdning, elske din mand på ny, tilgive en fjende og skifte arbejde.”

De store amerikanske fortællere og fremtiden Udover tiden på forfatterskolen og militæret ville vi også gerne vide, hvad der ellers inspirerer Anne-Cathrine i forhold til hendes forfatterskab. ”Jeg er meget inspireret af film. Klippeteknikken i dem, at scener skifter og giver dynamik. Jeg holder også meget af den svenske forfatter Kerstin Ekman for hendes vidunderlige smukke sprog - og de spidse bemærkninger. Og så holder jeg af de store amerikanske fortællere; John Irvings skæve eksistenser og Pat Conroys malende sydstatsromaner. Jeg tror det var amerikanerne, der slap mig fri af forfatterskolens kortprosaistiske sprogstramninger. Jeg gik der fra 1996-1998, og jeg var glad for det. Men en romanudklækningsanstalt var det ikke.” Og hvad kan vi så forvente os fra Anne-Cathrine i fremtiden? Før vi lader hende afslutte denne artikel vil vi lige gøre opmærksomme på, at Anne-Cathrine besøger Randers Bibliotek tirsdag 1 marts 2016 fra kl. 19-21. Biletter kan købes på vores hjemmeside og koster 75 kr. Her vil hun holde foredrag om sin kommende roman Orkansæsonen og stilheden, som omhandler tro, sorg, selvtægt, retfærdighed, tilgivelse, kærlighed, drab og forelskelser. ”Ja, der er andet og mere jeg vil afsøge. Men jeg ved endnu ikke, hvad det næste bliver. Jeg ved blot at hver ny roman tager et par år af mit liv, og i den tid skal jeg gerne være passende udfordret og ikke kede mig. Og det er i sidste ende også den bedste garanti for, at læseren heller ikke keder sig et par dage i selskab med en af mine bøger.” 6 | RANDERS BIBLIOTEK

BØGER AF ANNE-CATHRINE

RIEBNITZSKY ORKANSÆSONEN OG STILHEDEN Monica og Beate krydser forskellige menneskers liv: en mafioso, en guatemalansk pige, en forelsket politimand, en lun jæger med fingeren klar på aftrækkeren og en ung hashhandler. DEN STJÅLNE VEJ En kidnapning, en voldtægt og et ægteskab ændrer dramatisk livet for tre skæbner under krigen i Afghanistan. Kampen, for det liv som de håber og tror på, begynder. FORBANDEDE YNGEL Efter søsterens selvmordsforsøg fortæller soldaten Lisa om sin barndom. Hun voksede op på en gård hos en voldelig far, en maniodepressiv mor og tre søskende. KVINDERNES KRIG Anne-Cathrine Riebnitzskys personlige beretning om de afghanske kvinders kamp for et bedre liv samt om at være kvindelig soldat i Afghanistan.


Astronaut Andreas Mogensen Af Gitte Hansen, Randers Bibliotek

Randers Bibliotek er stolte over at kunne præsentere astronauten Andreas Mogensen, der skrev Danmarkshistorie, da han 2. september 2015 blev den første dansker i rummet. Onsdag 9. marts får du mulighed for at høre ham fortælle om den spændende rumfærd på Randers Bibliotek.

Foto: ESA–Stephane Corvaja Juri Gagarin gjorde det, Armstrong gjorde det. Challenger, Apollo1 hed de store rumskibe, Sputnik og Mir hed de store rumstationer. Vi kan huske navnene på dem alle. Intenst har vi fulgt astronauter og rumskibe blive sendt af sted. Vi har jublet, når det er gået godt, og husker for altid, da det gik galt. Hvordan tør de - astronauterne - bevæge og begive sig mod så fjerne rejsemål? Hvordan lever de på rumskibet? Hvad spiser de? Hvordan går man på toilettet og hvordan føles vægtløshed?

En drengedrøm Små - og store drenge - får julelys i øjnene. "Jeg vil være astronaut når jeg bliver stor". "That's one small step for man, one giant leap for mankind" sagde Neil Armstrong da han i 1969 tog det første skridt på månen. Bjergtagede fulgte vi med. Det er så uendeligt stort, at det er ubegribeligt. Jorden er ikke centrum, selvom vi føler det sådan, men faktisk kun en lille bitte ubetydelig prik i det store sorte univers.

Vi var med på rejsen Vi har set dokumentarprogrammer om personen Andreas, vi har fulgt hans families farvel, og Vi har været tæt på. Under opsendelsen holdt vi alle vejret. Den 2. september 2015 klokken 06.37 skete det. Vi fulgte Andreas i 10 dage på rumrejse, og vi fulgte ham, da han rejste hjem igen. Han landede sikkert natten til den 12. september 2015 "med et brag og et smil" som Politiken skrev. Andreas Mogesen er tilbage på jorden sprængfyldt med ny viden, oplevelser og med endnu større julelys i øjnene. Det er noget af alt det, han nu vil dele med os. Opsendelsen og Andreas rumrejse blev massivt dækket af medierne, og Andreas blev i kraft af sin varme, viden og veltalenhed hurtigt dansk folkeeje. Onsdag 9. marts får du mulighed for at høre en times foredrag om Andreas Mogensens spændende rumfærd.

Vi bliver suget ind - vi er nysgerrige, foruroligede, fascinerede og bange. Hvad gemmer sig derude? Rumvæsner og fjerne galakser er elementer i vores fantasi og i mange af de science fiction film vi elsker at se. Andreas Mogensen har som den første danske astronaut fået opfyldt sine allerstørste drengedrømme. Siden han var dreng, har han arbejdet benhårdt for at nå sine mål at blive astronaut og få sit livs tur ud i rummet. Og det fik han. Andreas Mogensen blev sammen med fem kolleger udvalgt blandt 8413 ansøgere til det prestigefulde job Et stort skridt for Andreas, og for Danmark og danskerne.

Mød astronaut Andreas Mogensen Onsdag 9. marts kl. 19:00 til 20:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets Sal Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Andreas Mogensens deltagelse er arrangeret i samarbejde med ESA og Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM).

RANDERS RANDERSBIBLIOTEK BIBLIOTEK| |7 7


VINTERFERIE Hør en historie

Træd ind i billedbøgernes forunderlige univers med højtlæsning i børnebiblioteket. Lørdag 13. feb. kl. 10.30-11.00 Lørdag 20. feb. kl. 10.30-11.00 Alder: 4-8 år Hovedbiblioteket Gratis. Ingen tilmelding.

LEGO-byggedag

Musikleg

Kom og byg med mesterbygger og LEGO ambassadør Svend Erik Saksun, kendt fra TV og LEGO World.

Tirsdag 16. feb. kl. 9.15-9.45 Alder: 1-3 år

Lørdag 13. feb. kl. 11-14 Alder: 5-13 år Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Peter Elmelund synger og spiller gode børnesange. Måske er der spændende instrumenter i kufferten?

Tirsdag 16. feb. kl. 10.15-10.45 Alder: 3-6 år Hovedbiblioteket Gratis. Tilmelding på randersbib.dk 8 | RANDERS BIBLIOTEK

Svend Erik Saksun fylder Kulturhusets sal med LEGO klodser og sætter børnene i gang med at bygge slotte, rumskibe eller andet efter fri fantasi. Der er konkurrencer med LEGO præmier i forskellige aldersgrupper. Undervejs giver Svend Erik byggetips og gode historier.


Ansigtssminke

Readathon

Mandag 15. feb. kl. 15-17 Alder: Alle børn Hovedbiblioteket Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Torsdag 18. februar kl. 12 til fredag 19. februar kl. 12 Alder: 13-20 år Hovedbiblioteket Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Dygtige sminkører fra Teaterskolen Kastali’a forvandler dig til en farlig tiger, en sød hest, et uhyggeligt monster, en sommerfugl eller en smuk prinsesse, så kom og bliv ansigtssminket. Du kan forvandle dit ansigt til lige det, du ønsker. Sminken er allergitestet.

Torsdag den 18. februar kl. 12.00 bliver Readathon skudt i gang. Så skal der læses non-stop i 24 timer i træk, kun afbrudt af forskellige happenings og spisning. Det er ikke kedeligt, så hvis du tør udfordre dig selv, skal du med til Readathon.

Så er der LAN-party

Stine Michel

Onsdag 17. feb. kl. 11-19 Alder: 12-14 år Hovedbiblioteket Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Fredag 19 feb. kl. 15-16 Alder: 3-10 år Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Så skal der games i 8 stive timer i streg i vinterferien. Tag din bærbare computer under armen og kom ind i varmen til en orderntlig omgang LAN-party. Vi sørger for et stykke pizza - du bidrager med god stemning og masser af action.

Koncerten tager udgangspunkt i Stine Michels sange fra Mosekonen brygger og dens efterfølgere Ønskeegen og Himmelhøj. Sammen med orkestret bliver der mulighed for at plukke æbler fra Æbleolga, skælde ud sammen med Kællingetjørnen og danse i takt med ildfruen Fauna.

Vil du gerne forvandles til en farlig tiger, en sød hest, et uhyggeligt monster eller en smuk prinsesse?

Er du mellem 12 og 14 år kan du komme med til et sejt LAN-party på hovedbiblioteket i vinterferien.

I vinterferien er der marathon for læseheste. Biblioteket afvikler non-stop læsning 24 timer i træk.

Tag på rejse blandt digterfrø, ildfruer og hekse med Stine Michel og hendes fantastiske eventyrorkester.

RANDERS BIBLIOTEK | 9


Poul Krebs På fjerde årti fylder Poul Krebs’ æteren med toner og danske spillesteder med mennesker – men hvem er sangskriveren Poul Krebs, og hvad har han egentlig på hjerte? Tidligere var der ofte et tydeligt "dig" og "mig" på spil i Poul Krebs tekster, men de senere år er han blevet mere historiefortællende, og måske ligger kærligheden heller ikke altid bare i tosomheden? En mere generel kærlighed, af den slags der rækker ud over parforholdets grænser, kunne nemlig være et bud på et gennemgående tema. Kærligheden til en ikke-glamourøs hverdag, med hvad den kan rumme af vigtige følelser, kunne være et andet.

Det sker på Hovedbiblioteket i Kulturhusets sal tirsdag den 12. april kl. 19:30. Dialogen vil delvis tage udgangspunkt i spørgsmål indsendt af publikum på forhånd, så du kan være med til at forme slagets gang.

Artist talk med Poul Krebs Tirsdag 12. april kl. 19:30 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 90,- på randersbib.dk

10 | RANDERS BIBLIOTEK

Foto: Poul Krebs, pressebillede, Skandinavian

Bliv klogere på Poul Krebs når Randers Bibliotek præsenterer en artist talk mellem ham og musikformidler Mik Stegger fra biblioteket. De snakker om sangskrivning, inspiration, asfalt, nødvendighed og hvordan november egentlig smager.


SUNDHED

TEM A

RANDERS BIBLIOTEK | 11


TEMA

SUNDHED

PER BRÆNDGAARD Kram, kærlighed og kostråd Af Jacob Holm Krogsøe, Randers Bibliotek

Ernæringsekspert Per Brændgaard besøger Randers Bibliotek til april og i den sammenhæng har Nye sider stillet Per en håndfuld spørgsmål. Vi lever i en tid, hvor vi vel nærmest stopfodres med kostråd, kostbøger, kure osv. Det virker som om, at der er utroligt mange sandheder. Og nogle gange antager visse sundhedseksperter nærmest religiøse positioner. Men hvordan skal man som almindelige forbruger navigere i det hav af gode råd, hvor vel ikke alle kan være gode råd? Hvordan man navigere i kostrådsjunglen Kort sagt: hvordan dælen finder man ud af, hvad der er det bedste for en selv? For at få svar på dette allierede vi os med ernæringsekspert og forfatter Per Brændgaard. Per kom med dette svar. ”Først og fremmest ved at lytte til sig selv og sin egen krop. Ved at prøve sig frem og mærke efter. Og ved at bruge sin egen sunde fornuft. Det er også godt at undersøge, om f.eks. et sundhedsråd er helt i modstrid med de officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen. Hvis det er det, så er der ekstra grund til at være forsigtig og skeptisk.” Sundhed er den nye religion På bibliotekerne har vi krimibølgen, men også kostbølgen. Det var også oplagt at få Pers syn på dette. ”Fordi kost vedkommer os alle: vi spiser alle sammen. Fordi sundhed er den nye religion, der skaber identitet, fællesskab, mening og noget at tro på.”

Per Brændgaard

Onsdag 13. april kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 75,- på randersbib.dk 12 | RANDERS BIBLIOTEK

”Fordi der findes så meget forskellig mad og så mange forskellige måder at spise på, at der er uendelige muligheder for at opfinde nye kure.” Med de to store svar på plads kunne vi også snakke om, hvordan Per forbereder sin formidling, både live og på skrift. ”Det gør jeg ved at iagttage mit eget kiksede liv og ved at iagttage, hvordan andre mennesker lever deres. Jeg interesserer mig for det helt almindelige hverdagsliv hos helt almindelige mennesker. Det er sjovt at sammenligne det med sundhedsguruerne ideer om, hvordan vi burde leve.” All you need is love? Per skriver bøger, holder foredrag, skriver på en blog, er med som ekspert på tv og meget andet. Men hvad læser Per selv, hvis han da overhovedet har tid til det? ”Jeg læser især bøger om buddhisme, mindfulness og meditation. Lige for tiden er jeg meget optaget af kærlighed, og hvordan det kan opfattes på mange forskellige måder. ” Og i forlængelse af det er det meget spændende at høre, hvad Per pusler med. Hvad han godt kunne tænke sig at skrive om. Kærligheden er vigtig. ”Jeg kunne godt tænke mig at skrive ’Krammebogen’, hvor jeg kommer hele vejen rundt om mit syn på kramning og sundhed, lige fra vejledning i gode krammestillinger til meditationsteknikker til udvikling af spirituel kærlighed.” Du kan opleve Per Brændgaard i Randers på Hovedbiblioteket den 13. april 2016 kl. 19-21. Her vil Per blandt andet fortælle om det absurde og komiske i tidens sundhedsregimer, og han viser, hvordan man kan gribe kost, motion, vægttab og sund livsstil an på en ny måde - en menneskelig måde.


TEMA

sundhed er den nye religion, der skaber identitet, fællesskab, mening og noget at tro på.

Fotograf: Elona Sjøgren

SUNDHED

RANDERS BIBLIOTEK | 13


TEMA

SUNDHED

14 | RANDERS BIBLIOTEK


TEMA

SUNDHED

RANDERS SUNDHEDSCENTER SAMARBEJDE OM SUNDHED Af Allan Malver, Randers Bibliotek Folkeoplysning er en afgørende faktor for sundheden i befolkningen. Vi har brug for vejledning, rådgivning, viden og information, for at vi kan indrette vores liv så sundt som muligt. Derfor er Randers Bibliotek og Randers Sundhedscenter gået i samarbejde om at sætte fokus på sundhed i april på biblioteket. I den forbindelse har vi talt med sundhedscenterleder Susanne Bækgaard fra Randers Sundhedscenter om sundhed. Sundhed er mange ting. Det kan handle om kost, motion og i det hele taget livsstil og livsindstilling. Der er sundhed på både et fysisk og et mentalt plan, og der er mange forskellige aktører på sundhedsområdet. I Randers er mange af dem samlet i Randers Sundhedscenter. I april præsenterer de nogle af deres tilbud og muligheder på Randers Bibliotek. I Randers Sundhedscenter finder du kommunale, regionale, private og frivillige aktører på sundhedsområdet. Tanken bag Randers Sundhedscenter er at samle så mange aktører som muligt ud fra forventningen om, at det giver synergi og mere sundhed for pengene, fortæller sundhedscenterleder Susanne Bækgaard fra Randers Sundhedscenter. ”Huset er et forpligtende bofællesskab med et Charter som alle, der arbejder i huset, har sagt ja til. Charteret beskriver tværfaglighed, samarbejde og innovation til gavn for borgere i Randers kommune og deres sundhed. Det ser vi også holde stik i praksis. Der opstår let samarbejdsrelationer på tværs, fordi vi fysisk sidder ved siden af hinanden og er fælles om mange faciliteter. Det gode personlige kendskab til hinanden på tværs af fag og sektorer understøtter kvalitetstilbud til borgerne.” For Randers Sundhedscenter tager forståelsen af sundhed udgangspunkt i den enkelte borgers eller gruppes liv og ressourcer. ”Sundhed er ikke nødvendigvis fravær af sygdom, man kan sagtens have en kronisk sygdom og alligevel være sund. Det handler mere om vilkår og muligheder for at kunne tackle sundhed og sygdom så vi kan leve det liv vi ønsker, med de udfordringer der opstår,” forklarer Susanne Bækgaard. Sundhedscenterlederen fra Randers Sundhedscenter er overbevist om at Randers Sundhedscenter sammen med alle de andre sundhedsaktører i kommunen, er med til at forbedre folkesundheden i Randers. ”Sundhedsarbejdet er en helhedsindsats, hvor vi også har fokus på betydningen af uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet, når vi snakker sundhed.”

”Det betyder at vi samarbejder meget med skoler og uddannelsesinstitutioner, virksomheder og jobcenter,” fortæller Susanne Bækgaard.

Folkeoplysning er meget væsentligt, og derfor starter vi en ”Sundhedshøjskole” med mange flere borgerrettede tilbud i samarbejde med blandt andre Randers Bibliotek Hun er ikke i tvivl om, at folkeoplysning er en vigtig del af arbejdet med sundhed. ”Folkeoplysning er meget væsentligt, og derfor starter vi en Sundhedshøjskole med mange flere borgerrettede tilbud i samarbejde med blandt andre Randers Bibliotek. Derudover er AOF, FOF, idrætsforeninger, institutioner og mange flere med i samarbejdet.” ”Formålet er at øge viden og sundhedskompetencer hos borgere og frontpersonale i kommunen,” forklarer sundhedscenterleder Susanne Bækgaard fra Randers Sundhedscenter. Du kan møde Randers Sundhedscenter og se nogle af centerets mange tilbud til april, når der er tema om sundhed på Randers Bibliotek.

Mød Randers Sundhedscenter Temadage om sundhed på biblioteket Aktiviteter på Hovedbiblioteket hver lørdag i april. Gratis. Program offentliggøres på randersbib.dk RANDERS BIBLIOTEK | 15


LOTTE PETRI

DJÆVLEN LIGGER I DETALJEN Af Jacob Holm Krogsøe, Randers Bibliotek ”Nazismen skaber uhyggelige billeder på nethinden, og krimien sætter ord på farlige nutidige højreekstremistiske strømninger. Fortidens ondskab lever videre i bogform og danner rammer om fortællingen,” siger krimiforfatter Lotte Petri. Hun besøger Randers Bibliotek tirsdag 23. februar, og i den sammenhæng har vi taget en snak med Lotte om hendes forfatterskab og nazi-krimien som subgenre. Fra marketingschef til krimiforfatter Lotte debuterede som forfatter i 2009 med ”Den 5. Plage” hvor vi også blev introduceret til forskeren Selma Eliassen. I 2015 udkom ”Hvidt snit”, som er den fjerde bog i serien om Selma. ”Jeg vil egentlig ikke benævne det at skrive som et kald. Faktisk anede jeg ikke, at jeg kunne skrive, før jeg gik i gang med mit første manuskript. Jo, jeg syntes da, det var sjovt at skrive dansk stil i folkeskolen – jeg havde en god dansklærer. Men i mindre grad i gymnasiet, hvor den nye lærer så fik pillet skrivelysten ud af mig – det var jo ærgerligt. Alligevel gik jeg i gang med at skrive ”Den 5. plage” som skulle blive min debut, mens jeg arbejdede som marketingchef i Dansk Erhverv. Det var egentlig en temmelig krævende stilling – men alligevel må jeg have haft noget mentalt frirum, for jeg gik jo og tænkte over et plot til en krimi. Det var omkring 2007 i kølvandet på sagen om muhammedtegningerne og jeg kan huske, at stemningen var betændt. Jeg havde behov for at sætte ord på den stemning og kommentere de meget farlige strømninger, jeg fornemmede. Jeg sad og skrev toget til og fra arbejde. Og efterhånden tegnede der sig et manuskript, hvor hovedomdrejningspunktet var et planlagt islamistisk funderet terrorangreb mod Danmark. Noget, der desværre har vist sig at ramme plet siden hen.” Djævelen ligger i detaljen For Lotte, og mange andre, er spænding nøgleordet når man taler om krimier. Det, at man nærmest fysisk kan mærke plottet som en vibration. Og det, at man ”bare” lige skal læse en side til. Et kapitel til. En bog til. Men hvordan griber Lotte det an, hvordan er hendes skriveproces? Og her er ”kodeordene” grundig research og indlevelse. 16 | RANDERS BIBLIOTEK

”Det med at skrive er en fysisk rejse for mig, for jeg holder af at tale med eksperter inden for f.eks. retsmedicin og politi. Det er vigtigt for mig at se de steder, jeg beskriver, fordi jeg går meget op i beskrivelserne. At definere et rum for læseren er vigtigt. Hvordan ser der ud? Lugte? Koldt eller varmt? Lyst eller mørkt? Det lyder lidt banalt, men hvis du skal have læseren med på devisen ”en mørk og stormfuld aften”, så skal man som forfatter være til stede i alle beskrivelser.”

Djævlen ligger i detaljen, så kan man levere nogle interessante detaljer, danner læseren sig sine egne spændende, indre billeder. Når det er sagt, er der ikke meget plads til miljøbeskrivelser i krimier, så det er med at være præcis og ikke overgøre det. For bliver det hele for detaljeret, ryger kadencen og tempoet kommer ned i fart, og man risikerer at miste læseren. Djævlen ligger i detaljen, så kan man levere nogle interessante detaljer, danner læseren sig sine egne spændende, indre billeder. Jeg synes, at retsmedicin er spændende, men det er ikke noget, man lige kan sætte sig ind i, så det kræver også, at jeg taler med en ekspert inden for området, og selve emnet kræver fordybelse og indsigt, så jeg har lige læst en retsmedicinsk lærebog, en mursten på 600 illustrerede sider.”


Lotte Petri (f.1968) er aktuel med krimien Sort Død. Hun blev indstillet til Danske Banks Debutantpris for Den 5. Plage, og efterfølgeren Vand til Blod har begejstret læsere og anmelderne. Lotte Petri kan opleves på Hovedbiblioktet i Randers sammen med krimiblogger Lone M. Knudsen den 23. ferbruar. Du kan også møde Lotte Petri på krimimessen i Horsens.

Seriemorder og nazismen Det Lotte blandt andet skal snakke om, når hun besøger Randers Bibliotek sammen med krimibloggeren Lone M. Knudsen, er nazi-krimien. ”For mit eget vedkommende har jeg arbejdet meget med historisk research i forbindelse med ”Sort død” og ”Hvidt snit”, der handler om en seriemorder, der har ladet sig inspirere af nazisten Josef Mengeles grusomme menneskeeksperimenter. Det er stadigvæk en gåde for mig, hvordan det kunne gå så galt – at ondskaben i den grad blev systematiseret og effektiviseret i form af koncentrationslejrene, hvor uønskede individer blev fjernet fra jordens overflade efter et nøje defineret racehygiejnisk koncept. Det vil være forkert at sige, at jeg bruger nazismen som virkemiddel – jeg forsøger snarere at komme nærmere på svaret til ”hvorfor”. Jeg tror måske nazismen virker stærkere på læseren, fordi man måske medskaber historien med sine egne billeder. Samtidig ser vi desværre tegn på, at højreekstremismen lever i bedste velgående, og jeg kan da personlig godt blive i tvivl, om vi har lært noget af historien.” En dansk djævleuddriver Lotte har været meget produktiv som forfatter og vi ville også gerne høre, hvad vi kan forvente fra Lotte i fremtiden. Og her kan man tale om djævelen ligger i detaljen. ”Jeg har skrevet en ny krimi med et anderledes univers end Selma-serien. Den kommer til at handle om det onde – helt konkret om selveste djævlen – og den har en ret hård eksorcisme-scene med. ”Den har været meget spændende at skrive, fordi den beskæftiger sig med grænsen mellem sindssyge og besættelse, og jeg har talt med en dansk djævleuddriver, og det var en meget speciel oplevelse. ”

”Den internationale forening af eksorcister er for nylig blevet godkendt af pave Frans, og da jeg læste det, tænkte jeg, at det måtte der kunne komme en god krimi ud af. Den danske eksorcist fortalte, hvordan han konkret fordriver en djævel. ”

Hvis man føler voldsomt ubehag, når man kommer i kontakt med helligt vand eller det at holde et krucifiks, er der sandsynligvis noget djævelskab involveret. ”Hvis man føler voldsomt ubehag, når man kommer i kontakt med helligt vand eller det at holde et krucifiks, er der sandsynligvis noget djævelskab involveret. Jeg talte længe med ham om det onde. Jeg ved ikke, hvor meget jeg selv tror på alt det her, men jeg kom da en smule i tvivl om djævlens eksistens! ” ”Min nye krimi har en knogleeksperten Josefine Jespersen som hovedperson, og hun kommer på sporet af en farlig morder, der efterlader religiøse symboler på sine ofre, og hun får brug for at konsultere en djævleuddriver, hvis hun skal løse mordgåden, og det bringer hendes eget liv i fare. Bogen er planlagt til udgivelse næste år.”

En aften med Nazi-krimier Tirsdag 23. februar kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 50,- på randersbib.dk

RANDERS BIBLIOTEK | 17


Tre bøger, du ikke kan slippe Anbefalinger af Inger Nygaard Kaad, Randers Bibliotek

De bøger, jeg holder mest af at læse, er dem, der griber mig fra første kapitel og suger mig ind i en anden verden. Jeg nyder at blive så opslugt af en bog, at jeg helt glemmer verden omkring mig. En bog, der får mig til at finde alle mulige tidslommer i min hverdag, hvor jeg bare kan læse, læse, læse. De tre bøger, jeg anbefaler, er meget forskellige, men ét har de til fælles: De har fanget mig i en sådan grad, at jeg har taget dem med mig, nærmest hvorhen jeg gik. Disse tre bøger har bestået køkkentesten: dvs. at man sagtens kan nå et kapitel eller to, mens man laver mad, fordi man bare MÅ læse videre.

Liane Moriarty Min mands hemmelighed Når du har læst bare et par sider af denne bog, kan du ikke stoppe. Kvinden Cecilia lever et ganske almindeligt hverdagsliv, indtil hun en dag finder et brev fra sin mand til hende på deres loft. På brevet står der: ”Må kun åbnes i tilfælde af min død”. Da Cecilia konfronterer sin mand med brevet, går han i panik og siger, at hun under ingen omstændigheder må åbne brevet. Mens du læser bliver din nysgerrighed efter at læse brevet lige så stor som Cecilias – særligt når romanen folder sig ud, og du finder ud af, hvor mange personers skæbne, der stille og roligt bliver flettet sammen.

Michael Robak Hele byen ved det Glæd jer til at tage med på et hævntogt over utroskaben i Aarhus, Randers, Mellerup og diverse destinationer på Djursland. Journalisten Tommy drikker for meget og er generelt i gang med en deroute. Han sætter sig for at ødelægge sin tidligere chefs liv ved at afsløre hendes utroskab. Dette første anonyme brev fører til det andet, og efterhånden kan ingen høj som lav føle sig sikker. Tommy Hostrup – utroskabens bekæmper nummer et - afslører alt og alle blandt andet ved hjælp af sin mors frisørsalon på Djursland.

Khaled Hosseini Under en strålende sol Denne bog går lige i hjertekulen. Den er så stærk, skræmmende og spændende, at man kommer på rundtur i hele følelsesregisteret. Sjældent har jeg grædt så meget til en bog! Bogen foregår i Afghanistan, og vi følger en uhyrlig spændende historie fra 1960’erne og frem til 2003. Bogen er bygget op i fire dele. I de første to følger vi Mariam og Laila, der ikke kender hinanden og vokser op under meget forskellige vilkår. Ulykkelige omstændigheder gør, at de bliver gift med den samme forfærdelige mand. Tredje del handler om deres fælles liv. Den sidste del binder på smukkeste vis alle løser ender sammen og efterlader læseren chokeret og beriget på én og samme gang. Læs den!

18 | RANDERS BIBLIOTEK


2016

FORÅRETS PROGRAM

Riv siderne ud til opslagstavlen

ARTIST TALK POUL KREBS Anne-Cathrine 12/4 Riebnitzsky 1/3

MODSTAND Frihedskampens rødder 14/1 RANDERS BIBLIOTEK | 19


ARRANGEMENTER JANUAR Filmklub for de små, 3-6 år Kl. 9.30-10.15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

5.

Bogcafé Årets bøger Kl. 16 - 17. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

8.

Bogsalg i bogbussen Hele dagen. Se køreplan: randersbib.dk/bogbus

11.- 16.

Åben StrikkeCafé på dit bibliotek 12. Kl. 15-17. Tirsdage i lige uger. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Ingen tilmelding.

Hør lige her - en “musiklytter” for de 6-10 årige og deres voksne Kl. 14.30-15.15. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

28.

Fra jul til påske - hør en historie, 0-4 år 30. Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Readathon (24 timer), 13-20 år Kl. 12-12. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

18.- 19.

Stine Michel med EventyrOrkestret Kl. 15-16. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

19.

Fra jul til påske - hør en historie, 4-8 år Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

20.

FEBRUAR Filmklub for de små, 3-6 år Kl. 9.30-10.15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

2.

Babymusikleg, 0-12 mdr Kl. 9-9.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

4.

22.- 5. MAR

Konkurrence: Dyrene i Hakkebakkeskoven

Hovedbiblioteket, Randers Bibliotek Øst, Randers Bibliotek Syd, Langå Bibliotek og Bogbussen. En aften med Nazi-krimier Kl. 19-21. Kulturhusets sal. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

23.

Småbørnsrytmik, 0-4 år, på Langå Bibliotek Kl. 9.15-10. Langå Bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Krimicafé Kl. 16-17. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Så er Gamer’N tilbage! Kl. 16-18. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Fra jul til påske - hør en historie, 4-8 år Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Musikleg, 3-6 år 14. Kl. 10.15-10.45. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

BogCafé Årets bøger 8. Kl. 16-17. Kulturhuset i Langå. Gratis. Ingen tilmelding.

Reading med Talentlinjen, Randers Egnsteater Kl. 19.30-21. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

TorsdagsTræf - BogCafé Kl. 16-17. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Ingen tilmelding.

Pandekagedag på Randers Bibliotek Kl. 15.30-16.30. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Fra jul til påske - hør en historie, 4-8 år Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Generalforsamling i Foreningen Dronningborg Historier Kl. 19-21. Randers Bibliotek Øst. Gratis for medlemmer. Ingen tilmelding.

Bogsalg på dit bibliotek i øst Hele dagen. Randers Bibliotek Øst.

DR Klub Klassisk - Edward Elgars violinsonate Kl. 16-17. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

13.

13.

14.

14.

Modstand - Frihedskampens rødder 14. Kl. 19-21. Kulturhusets sal. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk Fra jul til påske - hør en historie, 0-4 år 16. Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding. Lørdags-live m. R.Noor 16. Kl. 11-12. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding. Småbørnsrytmik, 0-4 år, 20. på Randers Bibliotek Øst Kl. 9.15-10. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk Fra jul til påske - hør en historie, 0-4 år Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

23.

DR Klub Klassisk 25. - Claude Debussy: La mer Kl. 16-17. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding. Nytårskur Biblioteksklubben 26. Kl. 16.30-17.30. Kulturhusets sal. 25 kr. Tilmelding randersbib.dk Småbørnsrytmik, 0-4 år, på Randers Bibliotek Syd Kl. 9.15-10. Randers Bibliotek Syd. Gratis. Tilmelding randersbib.dk 20 | RANDERS BIBLIOTEK

27.

5.

6.

9.

11.- 18.

Gamle dage i Dronningborg Kl. 14.30-16.Brugerhuset Områdecenter Dronningborg. Gratis. Ingen tilmelding.

11.

På rumkrydstogt ud i Solsystemet Kl. 18.45-21. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Hør lige her - en “musiklytter” for de 6-10 årige og deres voksne Kl. 14.30-15.15. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

25.

25.

27.

29.

Strik, inspiration og garnrester Kl. 19-21. Langå Bibliotek. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

29.

11.

MARTS

Fra jul til påske - hør en historie, 4-8 år Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Filmklub for de små, 3-6 år Kl. 9.30-10.15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Lego-byggedag, 5-13 år Kl. 11-14. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Fantasifulde påskeæg, 3-12 år Kl. 15-16. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Ansigtssminke Kl. 15-17. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Anne-Cathrine Riebnitzky - Orkansæsonen og stilheden Kl. 19-21. Hovedbiblioteket. 75 kr. Tilmelding randersbib.dk

13.

13.

15.

Musikleg, 1-3 år Kl. 9.15-9.45. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

16.

Musikleg, 3-6 år Kl. 10.15-10.45. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

16.

Så er der LAN på Biblioteket Kl. 11-19. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

17.

1.

1.

1.

Småbørnsrytmik, 0-4 år, på Randers Bibliotek Øst Kl. 9.15-10. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

2.

Hvordan fungerer hjernen Kl. 18.45-21. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

2.

Babymusikleg, 0-12 mdr Kl. 9-9.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

3.

Forsidefoto: Poul Krebs, pressebillede, Skandinavian


FORÅR 2016 Bogcafé, De bedste fra DR Romanklubben Kl. 16-17. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

4.

Kulturhusdag 5. Kulturhuset. Hele dagen. Gratis. Ingen tilmelding. Fra jul til påske - hør en historie, 4-8 år Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

5.

Flotte påskeæg, 3-12 år Kl. 16-16.45. Bogbussen, Uggelhuse. Gratis. Ingen tilmelding.

7.

Flotte påskeæg, 3-12 år Kl. 14.15-15.15. Bogbussen. Sønderbæk. Gratis. Ingen tilmelding.

8.

Småbørnsrytmik, 0-4 år, på Randers Bibliotek Syd Kl. 9.15-10. Randers Bibliotek Syd. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

9.

Mød astronauten Andreas Mogensen Kl. 19-20. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

9.

Musikleg, 1-3 år 10. Kl. 10.15-10.45. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk TorsdagsTræf med pileflet på dit bibliotek Kl. 16-18. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

10.

Et letsindigt ord - besættelsestidens musik Kl. 19.30-21. Hovedbiblioteket. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

10.

Bustur til Krimimessen i Horsens Kl. 8.45-18.30. Hovedbiblioteket. 250 kr. Tilmelding randersbib.dk

12.

Teaterleg med Nanni Lorentzen, Randers Egnsteater Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

12.

Fra jul til påske - hør en historie, 4-8 år 12. Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

14.- 18.

Bogsalg på Langå Bibliotek Hele dagen.

Hvordan is og vand dannede Danmark 15. Kl. 18.45-21. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk Småbørnsrytmik, 0-4 år, på Langå Bibliotek Kl. 9.15-10. Langå Bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

16.

Hygge og højtlæsning Kl. 19-20. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

16.

Fra jul til påske - hør en historie, 4-8 år Kl. 10.30-11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

19.

DR Klub Klassisk - Figaros bryllup Kl. 16-17. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

21.

Verdens Poesidag med Casper Eric og Amalie Smith Kl. 17-18. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

21.

Hygge og højtlæsning Kl. 19-20. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

30.

Hør lige her - en “musiklytter” for de 6-10 årige og deres voksne Kl. 14.30-15.15. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

31.

Lokale ord på scenen - med Hardy Bach og Line Hage Kl. 17-17.30. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Småbørnsrytmik, 0-4 år, på Langå Bibliotek Kl. 9.15-10. Langå Bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

20.

25.-12. MAJ

Hovedbiblioteket, Randers Bibliotek Øst, Randers Bibliotek Syd, Langå Bibliotek og Bogbussen.

28.

Randers Fjord og Dronningborg på Verdenskortet

Kl. 14.30-16. Sognegården, Dronningborg Kirke. Gratis. Ingen tilmelding. Dansens dag Kl. 16-16.30. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

29.

30.

Bogsalg på Hovedbiblioteket Kl. 10-14. Hovedbiblioteket (Østervold).

31.

APRIL Småbørnsrytmik, 0-4 år, på Randers Bibliotek Øst Kl. 9.15-10. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

6.

Babymusikleg, 0-12 mdr 7. Kl. 9-9.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk En Dronningborgdrengs liv i og med billeder Kl. 19-21. Sognegården, Dronningborg Kirke. 40 kr. Gratis for medlemmer. Ingen tilmelding.

7.

Artist talk - Poul Krebs 12. Kl. 19.30-21. Kulturhusets sal. 90 kr. Tilmelding randersbib.dk Småbørnsrytmik, 0-4 år, 13. på Randers Bibliotek Syd Kl. 9.15-10. Randers Bibliotek Syd. Gratis. Tilmelding randersbib.dk Per Brændgaard - sundhed på en ny måde Kl. 19-21. Kulturhusets sal. 75 kr. Tilmelding randersbib.dk

13.

MAJ Bogsalg i bogbussen Hele dagen. Se køreplan: randersbib.dk/bogbus

9.-14.

Babymusikleg, 0-12 mdr Kl. 9-9.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

12.

Hør lige her - en “musiklytter” for de 6-10 årige og deres voksne Kl. 14.30-15.15. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

12.

Sprogbazar, 1-3 år Kl. 9.30-10.30 eller 10.30-11.30. Gratis. Kulturhusets sal. Tilmelding randersbib.dk

18.

Sprogbazar, 3-6 år Kl. 12.30-13.30 eller 13.30-14.30. Gratis. Kulturhusets sal. Tilmelding randersbib.dk

18.

Sprogbazar, 1-3 år Kl. 9.30-10.30 eller 10.30-11.30. Gratis. Kulturhusets sal. Tilmelding randersbib.dk

19.

Sprogbazar, 3-6 år Kl. 12.30-13.30 eller 13.30-14.30. Gratis. Kulturhusets sal. Tilmelding randersbib.dk

19.

28.

Bogsalg på Hovedbiblioteket Kl. 10-14. Hovedbiblioteket (Østervold).

Musikleg, 3-6 år Kl. 10.15-10.45. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

14.

Teater med Teaterskolen Kastalia Kl. 11-11.45. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

16.

18.-2. MAJ

Konkurrence: Angry Birds

Hovedbiblioteket, Randers Bibliotek Øst, Randers Bibliotek Syd, Langå Bibliotek og Bogbussen.

Konkurrence: Skammerens datter

JUNI Åbning af Sommerbogen, 7-12 år Kl. 12-14. Hovedbiblioteket. Gratis Tilmelding randersbib.dk

10.

Bogsalg på Randers Bibliotek Syd Hele dagen.

20.- 26.


IT-KURSER OG WORKSHOPS APRIL

15.

Mobilbetaling Kl. 13-14. Hovedbiblioteket.

6.

Biblioteket i ørerne Kl. 11-12. Hovedbiblioteket.

18.

Sikker på nettet Kl. 13-15. Hovedbiblioteket.

7.

Billedebehandling på mobilen Kl. 13-14.30. Hovedbiblioteket.

19.

Android for begyndere Kl. 10-11.30. Hovedbiblioteket.

11.

Facebook for let øvede Kl. 13-15. Hovedbiblioteket.

26.

Mobilbetaling Kl. 10-11. Hovedbiblioteket.

14.

Bliv dus med at blogge Kl. 16-17. Hovedbiblioteket.

27.

iPhone og iPad for begyndere Kl. 10-11.30.Hovedbiblioteket.

18.

Sikker på nettet Kl. 13-15. Hovedbiblioteket.

28.

Sikre børn på nettet Kl. 16.30-17.30. Hovedbiblioteket.

20.

Bliv dus med at vlogge Kl. 16-17. Hovedbiblioteket.

29.

Android for begyndere Kl. 10-11.30. Hovedbiblioteket.

FEBRUAR 2.

Kend din computer Kl. 10-12. Hovedbiblioteket.

3.

Bliv dus med dit NemID Kl. 10-12. Hovedbiblioteket.

10.

Kom videre med Android Kl. 10-12. Hovedbiblioteket.

24.

Kend din computer Kl. 10-12. Hovedbiblioteket.

MARTS 1.

Sikker på nettet Kl. 10-12. Hovedbiblioteket.

2.

Kom videre med iPhone og iPad Kl. 10-12. Hovedbiblioteket.

7.

Nethandel Kl. 13-15. Hovedbiblioteket.

11.

iPhone og iPad for begyndere Kl. 10-11.30. Hovedbiblioteket.

16.

Bliv dus med dit NemID Kl. 10-12. Hovedbiblioteket.

17.

Sikre børn på nettet Kl. 16.30-17.30. Hovedbiblioteket.

29.

Biblioteket på skærmen Kl. 10-11. Hovedbiblioteket.

på: e dig d l e m at til rser Husk k/ku d . b å i ersb met p m u r rand s ring s i Læ teket! e s i V io dbibl Hove

IT-caféen på Hovedbiblioteket Onsdag kl. 14-15 og torsdag kl. 10-11

Ældre Sagens Netcafé på

Hovedbiblioteket mandag 9.30-12 tirsdag kl. 12.30-15 Langå Bibliotek Tirsdage kl. 14-16 Randers Bibliotek Syd Onsdag i ulige uger kl. 12-14 Det er gratis at deltage. Der er ingen tilmelding - bare mød op. Tag gerne din bærbare pc med. Se hvilke uger, der er åbent på randersbib.dk

2015-12/FAA

JANUAR


3 gys der fryser dit blod til is Anbefalinger af Pernille Thoustrup Jensen, Randers Bibliotek

De gode gys er for mig dem der kryber ind under huden på mig, som frastøder og tiltrækker mig på samme tid, og som ikke mindst skræmmer livet af mig. Hvis jeg hører en lyd fra et tæt buskads en mørk aften forventer jeg at noget springer frem fra buskadset for at æde mig eller i det mindste for at jage mig en skræk i livet. Jeg elsker at blive skræmt, og især når det er en bog der skræmmer mig.

Stephen King Dyrekirkegården Stephen King behøver næppe en introduktion som en af verdens største horrorforfattere, som har inspireret et væld af andre forfattere, såvel danske som udenlandske. En af hans romaner som jeg især holder af er Dyrekirkegården, hvor man følger en lille familie der er flyttet i et nyt hus, der ligger lige ud til en stor og farlig vej. Tilsæt små børn, en gammel indianergravplads og Stephen Kings evner for det makabre, og du har en solid gyserroman, der spiller på alle tangenter.

Mira Grant Feed Feed er første bog i en trilogi, der handler om en søster og en bror der lever af at blogge nyheder til resten af verden, der gemmer sig bag låste døre. Det jeg godt kan lide ved Feed er at zombierne ikke bliver anvendt ligesom i de mere traditionelle zombieromaner, hvor man vader i indvolde og sprøjtende blod hver gang en zombie får slået hovedet ind. Zombierne i Feed optræder mere som en udfordring som denne dystopiske verdens beboere skal forholde sig til uden at det går over i rendyrket splat. I denne roman er det menneskene der bringer gysene, menneskene der er mere farlige end selve zombierne. Men zombierne lurer skam lige i baggrunden – altid nærværende og altid sulten.

Steen Langstrup Plantagen Plantagen er en romantrilogi, hvor flere familier krydser veje med nogle grumme og uhyggelige væsner i en skov et mørkt sted i Danmark. I disse bøger kryber – bogstavlig talt – ondskaben sig lige så stille frem mod de intetanende mennesker der befinder sig på den gamle plantage. Steen Langstrup kan noget med sproget, og han kan i den grad opbygge en stemning af snigende og ildevarslende uhygge, så vellykket at den første bog holdt mig fastlåst til kl. 3 om natten. De to andre læste jeg om dagen.

RANDERS BIBLIOTEK | 23


JUSSI ADLER-OLSEN

Jacob Holm Krogsøe fra Randers Bibliotek introducerer Flaske Post fra P i biografen i Randers, når den tredje film i Afdeling Q-serien rammer biograferne til marts. Forud for introduktionen har Jacob talt med Jussi Adler-Olsen om bøgerne, provinsen og om at udfordre Carl Mørck. Det er der kommet dette interview ud af til Nye Sider. Af Jacob Holm Krogsøe, Randers Bibliotek ”Carl har jo blandt andet været i Randers, som er en dejlig by! Jeg elsker Randers. Og jeg elsker at skrive om provinsen. Jeg er ”provinsbo” inde i mit hjerte. Det er også derfor jeg skriver om eksempelvis Allerød, som er et meget provinsielt sted tæt på København. Med egen lille gågade og egen lille fiskehandler – her leves provinsens liv.” Et multitalent Når man tager et kig på Jussi Adlers-Olsens CV, tegner der sig billedet af en mand, der er kommet vidt omkring: filmmusik, tegneserier, forlagsbranchen, universitetsstudier, filmoperatør, renovering af gamle huse OG forfatter. Og det var kun en lille del af de ting Jussi Adler-Olsen har beskæftiget sig med. ”Alle de ting, jeg laver, og de ting jeg prøver af, peger tilbage på min barndom. Min far sagde til mig ”Du har så mange talenter, Jussi, gør mig den tjeneste, at prøve dem alle sammen af, en efter en. Og så skal du vide, at du er meget heldig, og det er måske dit største talent, og du skal ikke være bange for, at det ikke lykkes”. Så han gav mig ”fri”, og jeg kunne pendle fra den ene interesse til den anden uden at føle, at jeg var illoyal eller utro overfor det, jeg forlod.

24 | RANDERS BIBLIOTEK

Så det har været en skøn vandring gennem livet med alle mulige skøre og sjove ting, og så har jeg draget nytte af alt det, jeg har lært, eksempelvis fra min forlagstid, hvor jeg har lært om problemerne i branchen og specielt, hvordan man kan afhjælpe dem. Det gør naturligvis også, at mit forfatterskab har udviklet sig anderledes end så mange andres.” Afdeling Q – et eksperiment Efter nogle internationale thrillers vendte Jussi Adler-Olsen ”hjem”, hvor han skabte Afdeling Q-universet. Et univers som Jussi Adler-Olsen indtil videre har skrevet fem bøger til ud af en planlagt serie på ti: ”Afdeling Q er et kæmpe eksperiment. Bøgerne skulle være forskellige, en forskellig farve eller lyd, i den måde, de er fortalt på. Nummer tre er en lynhurtig chase, og nummer fire er mere anekdotisk. Når alle ti bøger er skrevet er det meningen, at hver bog fremstår som ét selvstændigt kapitel i den store fortælling. Og jeg ville samtidig også have, at hele Danmark skulle graves ind i det her.” Fortællingen i ”Kvinden i buret” er både mørk, brutal og meget dyster. En skarp blanding af ubehag, efterforskning og magtmisbrug centreret om den forsvundne politiker Merete Lynggaard. Og netop magt og magtmisbrug er et centralt tema i Jussi Adler-Olsens forfatterskab.

Foto: Nordisk Film


”Meretes historie er det, jeg kalder nøgleordet for alle romanerne i serien: magtmisbrug. Alle romanerne handler om magtmisbrug på den ene eller anden måde. Jeg elsker magt, det er fantastisk når det bliver udøvet godt, men magtmisbrug, der hvor man tilgodeser nogens tarv frem for andres, det hader jeg simpelthen. I vores politiske liv er det ofte sådan, at man glemmer, at minister betyder ”tjener” og ikke ”herre”. Så i det politiske liv har vi en række af magtmisbrug, som ellers ikke er typisk for, hvordan vi danskere ser os selv med vores demokrati. Og det er trist, og magtmisbrug kan ske i alle sammenhænge: fra de små familier, mellem venner, i firmaer, og det er dybest set det, min romanserie handler om: magtmisbrug.” ”…det kan du fandme ikke være bekendt” I serien om Afdeling Q er den altdominerende hovedperson Carl Mørck. En hårdtprøvet politimand, som i filmatiseringerne bliver spillet af dansk films gulddreng Nikolaj Lie Kaas. Et valg, der giver mening i billetsalgssammenhæng, men som ikke hænger særligt godt sammen med den måde, Carl er skildret på i romanen. ”Nikolaj Lie Kaas ligner jo ikke manges forestilling af Carl. Måske er der en enkelt i Danmark, der har set ham som Carl. Carl er for mig naturligvis, temperamentsmæssigt og psykisk en hel masse personer, men også mig. Deraf navnet Carl – jeg hedder jo Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen. Han er doven, og det er jeg også. Jeg skammer mig over ikke at lave noget, og derfor knokler jeg med at få lavet noget. Men jeg tillader Carl at være doven, indtil Assad kommer, og så kan han ikke tillade sig at være doven længere. Så kigger Carl op på mig som forfatter og siger ”Det kan du fandme ikke være bekendt.” Jeg har tillagt Carl alle de ting fra mig selv, som jeg gerne ville have noget mere af. Benene op på bordet, flere smøger – jeg ryger ikke selv længere. Og så er det jo bare ærgerligt for ham, at jeg ikke giver ham lov til at være doven længere. Carl er også skeptisk over for alt, og det er jeg også. Og han siger også tingene lidt for meget lige ud, og det gør jeg også. Så der en masse ved Carl, som jeg ikke alene sympatiserer med, men som jeg også forstår ganske godt fra mig selv. Så er der også ting, jeg ikke forstår ved Carl som eksempelvis, hvorfor han er så dårlig til damer. Det er simpelthen for dårligt, at han ikke er bedre til at holde på dem!

I filmene bliver han lidt til en sær snegl, og det fatter jeg ikke en pind af. Han er måske lidt til tilbagetrukket og livstræt, men det bliver man, når man har med lig og kriminelle mennesker at gøre i en hel livsalder, måske er det underligt, at han ikke er MERE livstræt med alt det, han har oplevet. Men sær snegl, det mener jeg ikke, han er.” Folkekærhed og kontrakten med læseren At sammenligne Afdeling Q med Matador og Olsen Banden kan virke absurd. Og så alligevel ikke. ”Min serie er på mange måder blevet en fælles referenceramme, der er rigtig mange, der har læst bøgerne. Jeg har skabt personer, som er blevet folkekære, og det er næsten det, jeg er mest stolt af, for det ser du ikke tit. Folkekærhed, som man skal værne om, og jeg er i den sammenhæng meget spændt på, hvad det almindelige publikum synes om filmen, ikke anmelderne, der sikkert ikke har læst bøgerne. Læserne, eller filmpublikummet, er de vigtigste i den sammenhæng. Kontrakten med læseren er dybest set, at læseren er det vigtigste for forfatteren. Man gør sit arbejde så godt, man kan, i respekt for redaktører og forlag, men man gør det udelukkende for at give læseren den oplevelse, som læseren har fortjent.” ”Men selvfølgelig skal filmfolkene lave deres eget udtryk, deres udgave af universet og personerne, og det forstår jeg godt, og hvis man kan få de to universer til at leve ved siden af hinanden på det samme grundlag, er det jo fantastisk.” ”Min hilsen går til publikum i Randers” Den tredje film i Afdeling Q-serien, ”Flaskepost fra P”, har premiere 3. marts og bibliotekar Jacob Holm Krogsøe fra Randers Bibliotek vil stå for flere introduktioner i Nordisk Film Biografer Randers. Introduktionerne kredser om krimigenren og Jussi Adler-Olsens forfatterskab.

Introduktion til Flaske Post fra P Jacob Holm Krogsøe, Randers Bibliotek Introduktion i Nordisk Film Biografer Randers Marts (hold øje med randersbib.dk) RANDERS BIBLIOTEK | 25


KULTUREN RYKKER I RANDERS DEN NYE TALENTSKOLE PÅ RANDERS EGNSTEATER Af Peter Elmelund, Randers Bibliotek

Op ad den stejle Mariagervej og ved siden af Værket ligger Randers EgnsTeater – vores allesammens teater. Det har det gjort i 15 år, og i lange perioder af teatrets eksistens har der været byggeplads omkring teatret. For Randers EgnsTeater er i en konstant udvikling, hvor løse og højtflyvende ideer formår at blive realiseret og ved ildsjæles hjælp klarer den vanskelige tur fra ideen på flipoveren til den murstenssolide realisering. Et fysisk stort teaterhus, der altid syder af aktivitet, nærmest døgnet rundt.

holdet ”De skrå brædder”. Vi ledte efter et spillested, og så var Randers EgnsTeater der, med de perfekte rammer.” ”Lige siden har jeg haft min gang her; som ”stage hand”, som sanger i Randers EgnsTeater Kor, og nu på Talentlinjen. Selvom holdet kun prøver en gang om ugen samt i de weekender, hvor der er workshops, så fylder det så meget. For det er dét, jeg vil. Vi er 10 på Talentlinjen, og vi kan passe vores arbejde eller studie ved siden af, men det er her, vores hjerteblod flyder!”

I efteråret 2009 blev teatret udbygget med en hel ny teatersal, skænket af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc Kinney-Møllers Fond til almene Formaal, og nyeste skud på stammen er Randers EgnsTeaters Talentskole. I december 2013 modtog teatret 7,9 millioner kroner af samme fond til etablering af en Talentskole for unge.

”Og så er der dette unikke samspil mellem dramatikerlinjen og skuespillerlinjen”, kan Nadja Bang supplere med. Nadja går både på Dramatikerlinjen og på Skuespiller Grundforløbet. ”Jeg startede tidligt med at spille teater, og som 15 årig begyndte jeg selv at skrive drama og undervise hjemme i Frederikshavn. Efter danskstudier på Aalborg Universitet fik jeg en hovedrolle i ”Sommer i Tyrol” på Støvringgaard Festspillene. Jeg flyttede med familien til Randers, og så kom denne fantastiske mulighed på Randers EgnsTeater for at jeg kunne videreudvikle mine dramatikerevner. Vores underviser Mette Marie Bitsch D’Souza er netop blevet ansat som dramaturg på Aarhus Teater – det siger noget om niveauet på Talentskolen! ”

Skolen har som formål at udvikle de unge skuespiller- og dramatikertalenter ved at give dem professionelle redskaber, så de har mulighed for at søge ind på statens scenekunstuddannelser. Talentskolen drives som en selvstændig enhed under Randers EgnsTeater og åbnede med et brag i oktober 2015, hvor kulturministeren og direktøren for A.P. Møller Fonden var blandt gæsterne. Tine Eibye fortæller, at åbningen af skolen blev en ganske særlig aften med visionære taler fra de indbudte gæster og med masser af indslag af unge talenter. [Blandt andet indgik de 35 nystartede elever, fra hhv. skuespillerlinjens grundhold, talentholdet og dramatikerholdet, ligesom man kunne opleve et uddrag af teaterkoncerten, ”My Life” med unge skuespillere og musikere fra Randers. En forestilling der er produceret på Randers EgnsTeater. Tine har været på teatret i 14 år, hvor hun i sin tid startede som skuespiller og underviser. I alle årene har hun og den dynamiske teaterleder Peter Westphael kørt professionelt parløb, hvor de gensidigt inspirer hinanden og udvikler nye ideer. Fra starten har Tine Eibyes hjerte banket for arbejdet med unge skuespillerspirer og har på teatret undervist mange af de årlige 3 måneders kurser. Med oprettelsen af Talentskolen, hvor Tine er daglig leder, er det nu muligt for unge fra 16 år og op at modtage teaterundervisning 8 måneder af året. På et højt niveau og i en professionel ramme. ”Wauw – sikken en energi”, udbryder Mikkel Thomsen begejstret. Mikkel er 23 år og går på Skuespiller Talentlinjen. ”Siden jeg var 12, har jeg spillet teater. Alle steder, hvor jeg kunne komme til det. For fire år siden dannede jeg teater26 | RANDERS BIBLIOTEK

Både Mikkel og Nadja er ikke i tvivl om, at Talentskolen er en drømmebooster – drømmen om at komme til at leve i – og af – teatrets verden. I forløbet på Talentskolen er der mellemstationer. I december udmundede et samarbejde mellem Skuespiller Grundholdet og Dramatikerlinjen i en ”reading”, hvor tekster fra dramatikerne blev fremført af skuespillerne. En sådan ”reading” vil vi også alle sammen få mulighed for at opleve på Randers Bibliotek i februar. Denne aften vil dramatikereleverne præsentere nogle af deres tekster. Med sig har de elever fra Skuespiller Talentlinjen, som vil læse uddrag af dramatikken op og sammen med Tine og holdenes to hovedlærere fortælle om, hvordan det er henholdsvis at skrive en dramatisk tekst – og hvordan det er at præsentere den, med krop og sjæl, som skuespilleren skal gøre det på en scene. Det bliver en aften, hvor man får mulighed for at komme ”bagom” produktionen af et teaterstykke. Ligesom man vil få mulighed for at stille spørgsmål til både eleverne og Tine Eibye. For hvordan er det at brænde for scenekunsten og hvordan ved man, om man har en skuespiller eller dramatiker ”i maven”?


det er her, vores hjerteblod flyder!

Reading

med Talentlinjen, Randers Egnsteaters Torsdag 25. februar kl. 19:30 Hovedbiblioteket Gratis. Tilmelding RANDERS p책 randersbib.dk BIBLIOTEK | 27


Journalisten der graver i besættelsestidens Danmark Af Jacob Holm Krogsøe, Randers Bibliotek Niels-Birger Danielsen er i gang med at skrive sit store trebindsværk om besættelsestidens Danmark. Første bind er udkommet og i den forbindelse besøger Niels-Birger Randers Bibliotek. ”En researchdag består som regel i at læse fra morgen til aften og tage notater. Jeg laver også interviews og bruger nettet en del til at finde konkrete oplysninger. Og det har været en overvældende stor mængde værker, biografier, erindringer m.m., som jeg har haft brug for at sætte mig ind i. ” Fra journalist til forfatter Niels-Birger Danielsen (f.1960) er født og opvokset i Randers. I 1987 blev Niels-Birger cand.phil i historie fra Århus Universitet og i 1992 journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Århus. Efter et langt virke kastede Niels-Birger sig over forfattergerningen. I forbindelse med at Niels-Birger besøger Randers Bibliotek tog Nye Sider en snak med ham. Blandt andet om, hvornår og hvorfor han tog springet til at blive forfatter. ”Jeg tog springet i foråret 2010, da jeg af Suzanne Rasmussen og Nyt Nordisk Forlag blev inviteret med, fordi man havde brug for en professionel skribent til at få bogen Gestapochefen gjort færdig. Suzanne havde på det tidspunkt researchet selvstændigt på historien i et par år. Jeg sagde ja, fordi jeg syntes, der skulle ske noget nyt i mit professionelle liv.” Efter ”Gestapochefen. Karl Heinz Hoffmann – den kultiverede nazist”, der udkom i 2011, skrev Niels-Birger ”Werner Best. Tysk rigsbefuldmægtiget i Danmark 1942-45”, der udkom i 2013. I år er ”Modstand. Frihedskampens rødder” så udkommet. Det er første bind i et omfattende trebindsværk og første bind, der er på 570 sider, omhandler periode fra 1933 – 1942. Landets eksistens stod på spil Hvorfor netop besættelsestiden i Danmark er et så interessant tema, at der stadig udgives mange bøger om emnet, har Niels-Birger dette svar på. 28 | RANDERS BIBLIOTEK

det er spændende at se nærmere på, hvordan mennesker handlede under denne ekstreme situation. ”Besættelsen var en situation, hvor landets eksistens stod på spil, og hvor den enkelte virkelig kunne blive udfordret og nødt til at tage stilling. Og mange tog en stilling, der førte til, at de betalte en høj pris - eller til at andre betalte den høje pris. Jeg tror, at en vigtig grund til at fascinationen holder, er, at det er spændende at se nærmere på, hvordan mennesker handlede under denne ekstreme situation. Noget som Danmark ikke har oplevet tilsvarende før eller siden.” For at gøre det historiske stof levende trækker Niels-Birger på sin erfaring som journalist gennem 25 år. ”Her har jeg lært at skrive enkelt og anskueligt. Når det gælder om at bygge en større fortælling op, er et vigtigt virkemiddel at fortælle ved hjælp af scener - situationer, hvor konkret handlen mellem mennesker udfolder sig - og give dem en fremtrædende plads i fortællingen.” Måske Vilhelm Buhl På falderebet spurgte vi Niels-Birger om han har nogle planer når det store trebindsværk er færdiggjort. ”Jeg tænker ikke meget længere end på at få 'Modstand' 2 og 3 skrevet. Men jeg synes, der mangler en god biografi om statsminister Vilhelm Buhl. Baseret på private breve, evt. dagbøger, interview med efterkommere og materiale fra Arbejderbevægelsens Bibliotek & Arkiv. Det kunne være en spændende mulighed.” Fotograf: Line Thit Klein


Modstand - Frihedskampens rødder Torsdag 14. januar kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal RANDERS BIBLIOTEK | 29 Billet kr. 50,- på randersbib.dk


På de åbne biblioteker kan du selv låse dig ind. Du skal være oprettet som låner, og du skal bruge dit sundhedskort eller lånerkort og din firecifrede pinkode som adgangsnøgle. Find de åbne biblioteker på randersbib.dk/8-22

DER ER ALTID ET ÅBENT BIBLIOTEK - ALLE DAGE 8-22

RANDERS BIBLIOTEK SYD

30 | RANDERS BIBLIOTEK

Ældre Sagens Netcafé Frivillige i Ældre Sagen hjælper og vejleder i brug af NemID, digital post, brug af kommunens hjemmeside, borger.dk, email, Skype, billedbehandling og opdatering af programmer. Vejlederne giver sig tid til at hjælpe, og tager udgangspunkt i dine behov og spørgsmål. Nogle gange må du vente lidt på, at det bliver din tur. Ældre Sagens Netcafé er gratis og åben for alle, og du behøver ikke at være medlem af Ældre Sagen. IT-Caféen er gratis, og der er ingen tilmelding, bare mød op. •

Onsdage i ulige uger kl. 12-14 (uge 1-17)

Mere info: Poul Frits, Tlf. 86426161 poul.frits@fiberflex.dk

BOGSALG

Kig indenfor til bogsalg og dyk ned i de mange forskellige materialer, som du kan købe for billige penge. Så er du klar med læsestof til ferien. • 20.-26. juni på Randers Bibliotek Syd

småbørnsrytmik Godt musikalsk tilbud til de mindste børn.

Musikpædagog Birgitte Debel Krag tager sin kuffert med spændende ting med, og så skal der synges og leges. Det kommer der et livsbekræftende musikalsk samvær ud af, og alle kan være med. Småbørnsrytmik er for børn fra 0 til 4 år. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk. • Ons 27. jan. kl. 9.15 • Ons 9. marts kl. 9.15 • Ons 13. apr. kl. 9.15


RANDERS BIBLIOTEK ØST småbørnsrytmik

Dronningborg Historier

• • •

Ons 20. jan. kl. 9.15 Ons 2. marts kl. 9.15 Ons 6. apr. kl. 9.15

• • •

Gratis Tilmelding 14 dage før på randersbib.dk Max. 6 billetter pr. institution

Fotograf: Kaj Grosen Dronningborgs historie fortælles af de mennesker, der har boet og oplevet livet i Dronningborg. Ved fælles hukommelse og personlige fortællinger kan den samlede historie om Dronningborg viderebringes og beriges. Genralforsamling 14. jan. kl. 19 Randers Bibliotek Øst. Gratis for medlemmer og ingen tilmelding. Gamle dage i Dronningborg 11. feb. kl.14.30 Brugerhuset Områdecenter Dronningborg. Gratis og ingen tilmelding. En Dronningborgsdrends liv i og med billeder 7. apr. kl. 19 Sognegården Dronningborg Kirke. Gratis og ingen tilmelding. Randes Fjord og Dronningborg på verdenskortet 28. apr. kl. 14.30 Sognegården Dronningborg Kirke. Gratis og ingen tilmelding.

Fantasifulde påskeæg

Lav flotte og fantasifulde påskeæg

Meld dig til en kreativ time på Randers Bibliotek Øst, hvor du med hjælp fra Betina Møller laver et fantastisk påskeæg. Alder 3-12 år. Gratis og tilmelding fra 16. feb. på randersbib.dk •

ÅBEN STRIKKECAFÉ

Tirs 1. marts kl. 15

Tag strikketøjet eller hækletøjet samt dine gode mønstre og ideer med til Randers Bibliotek Øst. Der bliver mulighed for en god snak om modeller, mønstre, garner og strikketeknikker, mens pindene gløder og trøjerne vokser. Vi er klar med kaffe og te. • Tirsdage i lige uger • Kl. 15.00-17.00 • Gratis • Ingen tilmelding

TorsdagsTræf TORSDAGSTRÆF MED BOGCAFÉ

Lone Fogh, Dorthe Andreassen og Aase Klith præsenterer deres yndlingsbøger. Bøger, som medarbejderne holder særligt af, og som har gjort et væsentligt indtryk på dem. •

Torsdag 14. jan. kl. 16

Gratis og ingen tilmelding

TORSDAGSTRÆF MED BOGSALG

Nu er det tid til at finde en god bog til vinterfierien, som kan købes til en rimelig pris. Ferietid er læsetid, så kom og gør en god handel. Vi har fundet kassevis af bøger og meget mere fra bibliotekets samling. Der er romaner, krimier, hobbybøger, musikbøger, rejsebæger, historiebøger, musik og meget andet godt. •

Hele dagen 11.-18. feb.

TORSDAGSTRÆF MED PILEFLET

For 10. gang besøger Margit Halkjær Kristensen Randers Bibliotek Øst. Hun viser hvordan man fletter pilegrene til små træer, og hvordan små skulpturer bliver til. Medbring gerne en urtepotte eller anden beholder med jord. I bibliotekets montre udstilles modeller og færdige arbejder til inspiration samt materialer og redskaber. For et beskedent beløb kan man købe materialer til ”prøv selv” aktivitet med pilegrene. Bøger om pileflet er fundet frem og kan lånes med hjem. Få en god snak om kreative ideer og fine tips over en kop kaffe eller te. •

Torsdag 10. marts kl. 16

Gratis

Tilmelding på randersbib.dk fra 25. feb. kl. 9

RANDERS BIBLIOTEK | 31


BOGBUSSEN KØREPLAN Asferg - Ældrecen./Rolighedsvej Tirsdag 09.45–10.30 - Skolen Torsdag 15.15–15.45 Assentoft - Sundhedscentret Mandag 14.00–14.40 - Park Allé v. Kiwi Mandag 17.30–20.00 Dalbyover - Købmanden Onsdag 17.15–17.45 Enslev - Forsamlingshuset Onsdag 15.15–15.45 Fårup - Purhushallen Torsdag 18.45–20.00 Gassum - Brugsen Torsdag 14.30–15.00 Gjerlev - Brugsen Onsdag 14.15–15.00 - Brugsen Lørdag 10.45–11.40

RESERVÉR DIREKTE TIL DIT STOPPESTED

Vi kan sørge for, at dine reserveringer er klar til afhentning ved dit foretrukne stoppested. Du skal blot registrere stoppestedet i ”Min konto”. Her kan du også tilmelde dig beskeder på SMS og email, så vi f.eks. kan fortælle dig, når dine reserveringer er klar til afhentning. Læs mere på randersbib.dk/smsbogbus

Havndal - Brugsen Onsdag 16.00–17.00 - Brugsen Lørdag 09.45–10.30 Helsted - Rema 1000 Fredag 18.00–19.30 Hornbæk - Rema 1000 Fredag 15.30–17.15 Hvidsten - Kroen Torsdag 13.45–14.15 Hørning - Præstedalsvej 8, Kirken Mandag 15.00–15.45 Mellerup - Kirkepladsen Lørdag 12.30–13.30

BOGSALG I BOGBUSSEN

Kig indenfor til bogsalg og dyk ned i de mange forskellige materialer, som du kan købe for billige penge.

Nørbæk - Efterskolen Tirsdag 13.30–14.00 Spentrup - Ældrecentret Tirsdag 10.45–11.45 - P-plads overfor Brugsen Torsdag 16.00–18.00 Stevnstrup - Brugsen Tirsdag 18.30–20.00 - Brugsen Fredag 14.30-15.15

• Alle bogbussens stop 11.-16. januar

Sønderbæk - Byvejen 8/v friskolen Tirsdag 14.15–15.15 Udbyhøj - Østerled 1 v/købmanden Onsdag 18.30–19.00 Uggelhuse - Bygaden 25-27 Mandag 16.00–16.45

LAV DIT EGET FLOTTE PÅSKEÆG Besøg Bogbussen og lav et fint påskeæg. Alder 3-12 år. Gratis og ingen tilmelding. • Uggelhuse 7. marts kl. 16.00-16.45 32 | RANDERS BIBLIOTEK

• Sønderbæk 8. marts kl. 14.15-15.15

Ø. Bjerregrav - P-pladsen Bredgade Tirsdag 16.30–17.45 Ø. Tørslev - Købmanden Onsdag 19.15–20.00 Ålum - Kirken Tirsdag 15.30–16.15


LANGÅ BIBLIOTEK STRIK, INSPIRATION OG GARNRESTER

Kom og hør Nanna Exner fra Uldfisken fortælle om strikning, inspiration og garnrester. Nanna Exner fra Uldfisken vil fortælle om hvad der inspirerer og giver hende inspiration i hendes strikning. Nanna vil også fortælle om hvordan hun bruger de bunker af garn, som alle ”akkumulerer” gennem tiden. Nanna Exner er indehaver af Uldfisken, som er både workshop og butik. Nannas holdning er at det ikke kun skal give indhold mens du strikker, men også når du bærer dit færdige arbejde bagefter og Nanna strikker, fordi hun ikke kan lade være. Det er tilladt at strikke under foredraget. • • • •

Man 29. feb. kl. 19-21 Langå Kulturhus, Havestuen 50 kr. Tilmelding nødvendig på randersbib.dk

BOGSALG

Kig indenfor til bogsalg og dyk ned i de mange forskellige materialer, som du kan købe for billige penge. • 14.-18. marts på Langå Bibliotek

BOGCAFÉ ÅRETS BØGER I flere år har bibliotekar Eva Becker underholdt på de lokale biblioteker med en hurtig gennemgang af de bedste romaner og populære fagbøger fra det forgangne år. Det gælder om at slå ørene ud og lytte for det er en stor mængde bøger, Eva tager under kærlig behandling. Hun giver sit personlige indtryk af bøgerne og sætter dem ind i en sammenhæng med forfatterskabet eller lignende udgivelser. Vi serverer et glas mousserende vin og kransekage. • • • •

Man 8. feb. kl. 16-17 Langå Kulturhus, Havestuen Gratis Ingen tilmelding

småbørnsrytmik Godt musikalsk tilbud til de mindste børn. Musikpædagog Birgitte Debel Krag tager sin kuffert med spændende ting med, og så skal der synges og leges. Det kommer der et livsbekræftende musikalsk samvær ud af, og alle kan være med. • • •

Småbørnsrytmik er for børn fra 0 til 4 år. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk. Max. 6 billetter pr. institution.

Ons 13. jan. kl. 9.15

Ons 16. marts kl. 9.15

Ons 20 apr. kl. 9.15 RANDERS BIBLIOTEK | 33


Stine Michel Den nordiske tone i børnehøjde Af Peter Elmelund, Randers Bibliotek ”Jeg glæder mig til at komme til Randers” kan Stine Michel klart og tydeligt fortælle med en stemme, der smitter med sit engagement. ”At stå foran verdens bedste publikum – børnene - er så stor en glæde; her er respons her-og-nu, og forventningen stråler ud af de klare børneøjne.” I slutningen af vinterferien vil Randers Bibliotek lyde af Stine Michel og EventyrOrkestrets forrygende, fængslende og forførende musik. Stine Michel voksede op på en gård langt ude på landet, hvor hun nød ture på sin hest i det spændende landskab, som vekslede mellem skov og moselandskab. Her blev kimen lagt til en frodig fantasi, og sangene kom vældende – nærmest af sig selv. Efter et ophold på det velestimerede Berklee College of Music i Boston læste Stine først på Musikvidenskabeligt Institut og senere på Det Rytmiske musikkonservatorium i København. Men Stine Michel længtes efter en egen identitet og lyd, og på foranledning af sanglæreren Marie Bergman tog hun en uddannelse i rituel dans og fortælling på Vestjyllands Højskole. Det rykkede. Hun har fortalt til Morten A. Høirup, at ”det var fuldstændigt overvældende! Det handlede om Europas sjæl, og det var bare én stor kogekedel af musik, dans og fortælling med folk fra hele Norden. Jeg var helt lamslået, og der var meget af det, jeg ikke forstod, fordi det foregik på sådan et mytisk sprog, men jeg kunne mærke at det ’shakede’ i hele min krop. Jeg forstod, at her var virkelig nøglen til noget, og jeg vidste, at det var det jeg skulle”.

34 | RANDERS BIBLIOTEK

Fotograf: Ard Jongsma / Still Words

Stine Michel begyndte nu at tage udgangspunkt i sine egne rødder, som blev grundlæggende i hendes musikalske udvikling. De gamle nordiske gudefortællinger har dannet grundlag for hendes udgivelser ”Frejas viser”, ”Mosekonen brygger”, ”Ønskeegen” og ”Himmelhøj”. Et udpluk af sangene herfra er udkommet i bogen ”Stine Michel’s bedste børnesange”, som naturligvis kan lånes på biblioteket. Bogen viser også, hvordan man kan danse en forestilling og skabe sin egen musikfortælling. De sidste 15 år har Stine Michel spillet koncert for børn i det ganske land, og denne fredag vil vi blive taget på en rejse, hvor vi blandt andet møder digterfrøerne, en kyssesyg mistelten og Rumlerikke skovens sidste heks. Sammen med orkestret bliver der mulighed for at plukke æbler fra Æbleolga, skælde ud sammen med Kællingetjørnen og danse i takt med ildfruen Fauna. Stine Michel og hendes EventyrOrkester vil med legende lethed tage os på en uforglemmelig rejse. Med rytmer, der går direkte i blodet og finurlige linjer lige til at smage på, er der langt op til en koncertoplevelse udover det sædvanlige. Og hvilket kompetent orkester: Perry Stenbäck på guitar, nyckelharpe og kor, Morten Lundsby trakterer kontrabas og kor samt Christine Dueholm bag trommerne og andet slagtøj. Perry er en af Danmarks bedste guitarister og spiller i et væld af sammenhænge; bl.a. som guitarist for Sebastian.

Stine Michel med EventyrOrkestret Fredag 19. februar kl. 15:00 til 16:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Gratis. Tilmelding på randersbib.dk


3 krimier, der ødelægger din nattesøvn Anbefalinger af Eva Becker, Randers Bibliotek

Eva Becker læser meget. Hun vil helst læse nye bøger, og hun læser en del krimier. Det er også Eva Becker du kan møde på Bogcaféerne, når årets bøger præsenteres. Her har Eva særligt udvalgt 3 krimier, som hun lover, vil ødelægge din nattesøvn. Det er vel nok mest fordi, du ikke kan lægge bøgerne fra dig, når du har først har åbnet dem.

Maurizio De Giovanni Krokodillen I Krokodillen er der italiensk stemning og masser af lokal kolorit. Historien er næsten hyggeligt i starten, men mordet på tre unge mennesker sætter Kriminalassistent Lojacone på hårdt arbejde. Nu starter en kamp mod tiden for at stoppe en meget utraditionel morder, og der afsløres et virkeligt djævelsk plot til sidst. Hvis du har du lyst til noget andet end nordisk krimi, så læs Krokodillen som er første bind i ny serie af Maurizio De Giovanni.

Jenny Rogneby Leona Leona er ny svensk politikrimi om den personlighedsforstyrrede efterforsker Leona Lindberg. Hun en dygtig politiefterforsker, men samtidig en enspænder på grund af hendes personlighedsforstyrrelse. Leona er kendt for sine uortodokse opklaringsmetoder. Der er fuld fart fra første side, hvor scenen sættes med en nøgen 7 årig pig,e der begår et bankrøveri. Leona er en hæsblæsende krimi med et overraskende twist til sidst. Det er første bind i en ny serie, og jeg glæder mig meget til bind 2.

A. J. Kazinski Den genfødte morder Med Den genfødte morder, er vi nået til den tredje bog om gidselforhandleren Niels Bentzon. En overlæge myrdes på en sikret anstalt. Et gammelt manuskript fortæller, hvordan Sokrates mente, at sjælen lever videre efter døden. Niels Bentzon må lade sig indlægge undercover og udgive sig for at være patient. Det er vanvittigt spændende, og bogen er umulig at lægge fra sig. Jeg garanterer, at din nattesøvn bliver ødelagt.

RANDERS BIBLIOTEK | 35 RANDERS BIBLIOTEK | 35


Litteraturarrangementer

Bustur til Krimimessen

Modstandsbevægelsen

Lørdag 12. marts kl. 8:45 til 18:30 Horsens. Afgang fra Hovedbiblioteket i Randers. Tur/retur og indgang kr. 250,- på randersbib.dk

Torsdag 14. januar kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 50,- på randersbib.dk

Nyd en hel dag i spændingens og krimigådernes tegn, og kom helt tæt på krimiforfatterne.

Her kan du få en hel dag i selskab med krimiforfatterne og andre krimielskere. Dagen byder på masser af inspiration, foredrag og interviews. Vi kører dig til og fra, så du kan slappe helt af og nyde dagen. Bussen kører fra Hovedbiblioteket kl. 8:45, så vi kan være i Horsens omkring kl. 10. Når messen slutter kl. 17, står bussen klar til at fragte os tilbage til Randers. Prisen inkluderer transport tur/retur, indgang til krimimessen samt rundstykke og kaffe/te.

Foredrag med Niels Birger Danielsen på baggrund af første del af Modstand – Frihedskampens rødder.

Forfatter og journalist Niels Birger Danielsen fortæller om den danske modstandsbevægelseshistorie. I Niels Birger Danielsens stort anlagte trebindsværk om den danske modstandsbevægelse samles beretningen om den danske modstandsbevægelse for første gang. Trebindværket er baseret på et kæmpemæssigt research arbejde. Første bind ”Modstand – frihedskampens rødder” dækker årene 1933-1942.

En aften med Nazi-krimier

Verdens Poesidag

Tirsdag 23. februar kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 50,- på randersbib.dk

Mandag 21. marts kl. 17:00 til 18:00 Hovedbiblioteket, Scenen Gratis og ingen tilmelding

Kom og hør krimiforfatter Lotte Petri og krimiblogger Lone M. Knudsen fortælle om nazi-krimien.

Lige nu er Nazi-krimien populær, og talrige forfattere tager afsæt i nazismen. Krimiforfatter Lotte Petri vil fortælle om arbejdet med sine krimier og læse op af både Sort død og Hvidt snit. Krimiblogger Lone Mai Knudsen vil introducere nazi-krimigenren og anbefale de bedste indenfor genren.

36 | RANDERS BIBLIOTEK

Oplev de to prisbelønnede unge digtere Caspar Eric og Amalie Smith i anledning af Verdens Poesidag.

Vi fejrer Verdens Poesidag med digtoplæsning af Caspar Eric – vinder af debutantprisen Munch-Christensens Kulturlegat - og Amalie Smith – modtager af Kronprinseparrets Stjernedryspris. Formålet med Verdens Poesidagg er at skærpe opmærksomheden omkring poesi i hele verden.


Per Brændgaard

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Onsdag 13. april kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 75,- på randersbib.dk

Tirsdag 1. marts kl. 19:00 til 21:00 Hovedbiblioteket, Kulturhusets sal Billet kr. 75,- på randersbib.dk

Hør hvordan man kan gribe kost, motion, vægttab og sund livsstil an på en ny måde - en menneskelig måde.

Per Brændgaard er en kendt ernæringsekspert, forfatter og engageret fortaler for menneskelig sundhed. Foredraget er både tankevækkende, inspirerende og underholdende. Per Brændgaard vil i foredraget vende op og ned på etablerede ”sandheder” om sundhed og slankhed og giver klar besked om sejlivede myter. Deltagerne vil gå befriede hjem med en ny og effektiv metode. Hele foredraget leveres med energi, humor og empati.

Lokale ord på scenen Torsdag 31. marts kl. 17:00 til 17:30 Gratis og ingen tilmelding

Den lokale forfatter Hardy Bach vil i samtale med sognepræst Line Hage fortælle om den poetiske tænkning i Inger Christensens sonetkrans Sommerfugledalen. Lokale ord på scenen er en tilbagevendende begivenhed, der sætter fokus på litteratur, der på den ene eller den anden måde har sit udspring i Randers.

Bogcafé: Årets bøger

Fredag 8. januar kl.16 til 17 på Hovedbiblioteket Mandag 8. februar kl. 16 til 17 på Langå Bibliotek Gratis og ingen tilmelding Hør bibliotekar Eva Beckers bud på de bedste udgivelser fra 2015. Hun gennemgår de bedste romaner og mest populære fagbøger fra det forgangne år, og hun fortæller, hvordan hun oplever bøgerne. og sætter dem ind i en sammenhæng med forfatterskabet eller lignende udgivelser. Vi serverer et glas mousserende vin og kransekage.

Den prisbelønnede og populære forfatter fortæller om sin nye bog Orkansæsonen og Stilheden.

Riebnitzsky fortæller om sin roman Orkansæsonen og stilheden, som omhandler tro, sorg, selvtægt, retfærdighed, tilgivelse, kærlighed, drab og forelskelser. I bogen krydser to hovedpersoner, forskellige menneskers liv: en mafioso, en guatemalansk teenagepige opvokset på et børnehjem, en forelsket politimand, en lun jæger med fingeren klar på aftrækkeren og en hashhandler. Arrangementet er støttet af Kulturstyrelsen.

Krimicafé

Fredag 5. februar kl. 16:00 til 17:00 Gratis og ingen tilmelding Vi har inviteret to af Krimimessens arrangører til at fortælle om nye krimier. Vibeke Johansen og Lida Wengel er nogle af kræfterne bag Krimimessen, der hvert år foregår i det gamle statsfængsel i Horsens. Denne eftermiddag vil defortælle om deres bedste krimi-læseoplevelser i det sidste års tid, samt dykke ned i årets Krimimesseprogram.

Hygge og højtlæsning

Onsdag 16. marts kl. 19 til 20 på Hovedbiblioteket Onsdag 30. marts kl. 19 til 20 på Hovedbiblioteket Gratis. Tilmelding på randersbib.dk Nyd roen på Hovedbiblioteket efter åbningstid i en timestid i selskab med en god fortælling i stearinlysets skær. Du er velkommen til at tage plaiden eller strikketøjet under armen, læne dig tilbage og lytte, når bibliotekar Lisbet Hundborg læser op og skaber aftenhygge. Der er kaffe og the samt lidt sødt til ganen.

RANDERS BIBLIOTEK | 37


Mødet med en litterær psykopat Af Jacob Holm Krogsøe, Randers Bibliotek

Bøger og læsning betyder meget for os som mennesker. Men visse bøger gør et større indtryk end andre. Læs her om mit forhold til en amerikansk psykopat. Du kender det sikkert godt. Og du husker det sikkert godt: Mødet med en bog, der ændrede dig som læser. Og ændrede din opfattelse af, hvad bøger kan. For mit tilfælde skete det i 1995, da jeg på efterskolen i Varde læste American Psycho for første gang. American Psycho er en rejse ind i et plaget sind, hvor der ikke ligges fingre imellem. Mød Patrick Bateman og se hvordan en vaskeægte amerikansk psykopat får dagligdagens trummerum krydret med stoffer, sex og vold. Men er bogen mere end ”bare” et chok? Det korte svar er et rungende JA – det er en vigtig litterær bedrift. Læs videre hvis du gerne vil vide hvorfor. “Der fandtes ikke en klar, identificerbar følelse i mig, med undtagelse af grådighed og, muligvis, total væmmelse. Jeg havde alle de ydre kendetegn på at være et menneske – kød, blod, hud, hår – men min depersonalisation var så intens, stak så dybt, at den normale evne til at opleve medfølelse var blevet udslettet, offer for en langsom og målrettet udviskning. Jeg imiterede ganske enkelt virkeligheden, havde en tilnærmelsesvis lighed med et menneske, og kun et dunkelt hjørne af min hjerne fungerede.” Cirka 300 sider inde i American Psycho kommer hovedpersonen Patrick Bateman med denne erkendelse, og det er nok det nærmeste, man kommer på en karakteristik af ham, hvis man dertil tilføjer en umættelig trang til sex og vold. Bogen udkom tilbage i 1991, og allerede dengang havde forfatteren Bret Easton Ellis etableret sit navn med romanerne Less Than Zero/Under Nul (1985) og The Rules of Attraction/ Uskrevne Regler (1987), men det var med American Psycho, at Ellis for alvor blev kendt. American Psycho skabte stor forargelse, blev anklaget for at være kvindehadsk, homofobisk og uden moral, men de folk der anskuer den i dette lys, har fuldstændig misforstået, hvad romanen handler om – Ellis er for øvrigt selv bøsse. Bogen er et studie i ubehag og en voldsom satire over det amerikanske samfund, som i al sin naivitet kan fostre personer som Patrick Bateman. Bateman er en overfladisk, kynisk og dybt foruroligende person. Han antager som en kamæleon de meninger, man bør have, men samtidig er han fyldt med aggression og væmmelse overfor det samfund, han er en del af. Fantasi eller virkelighed? Bateman er en grådig, misundelig, modbydelig og ynkelig eksistens, som kun lever, når han har sex eller myrder løs. Og selv da lever han alligevel ikke helt, og hans tanker flyder konstant rundt i tomheden. I starten er fokus rettet på Batemans forhold til Evelyn og hans foragt og misundelse 38 | RANDERS BIBLIOTEK

overfor den succesfulde Paul Owen. Senere hen gør han det forbi med Evelyn, og han myrder brutalt Paul Owen. Her begynder bogen at antage visse klassiske spændingstræk, da en privatdetektiv begynder at undersøge omstændighederne omkring Owens forsvinden, men det fylder ikke meget i romanen, og snart er vi tilbage ved Batemans tilfældige voldshandlinger. Som romanen skrider frem mærker man tydeligt, at Batemans “overflade” er ved at krakelere, men det helt absurde indtræffer, da han vil bekende sine gerninger over for sin advokat. Advokaten griner af ham, og tror ikke på ham, og siger, at han for nylig spiste middag sammen med Paul Owen. Og dette leder frem til et af de centrale punkter, som er blevet diskuteret frem og tilbage, lige siden bogen kom frem: Har Bateman begået alle de mord, han beskriver, eller er det noget, han har digtet i sit syge hoved? Bateman besøger efterfølgende Paul Owens lejlighed, hvor han noget tid forinden har dræbt flere piger, men lejligheden er helt tom, og en ejendomsmægler viser den frem. Bateman står helt febrilsk og kigger: Hvad er der sket? Har han nogensinde myrdet Paul Owen, eller er det blot fantasi? Hvad enten man hælder til den ene eller den anden overbevisning – eller mener, at noget er opdigtet og andet rigtigt – vil man konstant kunne finde elementer, der peger mod det, man mener er den rigtige tolkning. Og her kommer forfatterens genialitet for alvor ind i billedet, da Ellis med sin konstante tvetydighed – eller mere præcist Batemans tvetydighed – åbner op for disse tolkningsmuligheder. Man forstår godt, at bogen med sin store kompleksitet er blevet genstand for utallige studier, hvad enten det er en 3. års-opgave på gymnasiet eller et speciale på universitetet. Den er fyldt med samfundssatire, fortællemæssige kneb, en meget spændende hovedperson, kontroversielle temaer. Et produkt af samfundet Sproget er levende, opremsende og meget detaljefokuseret, hvad enten det er overfladiske beskrivelser af træningsmønstre, en præsentation af en ny CD eller de udpenslede voldseskapader. Vi er som læsere vidner til Batemans stream of consciousness, og hele romanen er fortalt i første person. Det tangerer lidt en form for dagbog, dog uden datoer, og med en syg mands tanker som holdepunkt. Ellis giver både yuppiekulturen og helt generelt materialismen en ordentlig kritik, som kan mærkes helt ind i rygraden.


Bogen er et studie i ubehag og en voldsom satire over det amerikanske samfund

Bateman ser for den sags skyld også både masser af pornoog splatterfilm, og er fascineret af folk som Ted Bundy – men det bliver aldrig en forklaringsmodel, men mere endnu et led i den række af ting, som Bateman kopierer. Hans had til de bumser, han dræber mange af, har Bateman f.eks. taget fra en af sine gode venner Tim, som konstant siger nedladende ting om bumser. Som han selv siger, har han ikke en eneste selvstændig tanke. Med hensyn til sine medmennesker – som Ellis beskriver som egoistiske svin – er det alarmerende, at ingen tager notits af Bateman, og hvis de faktisk hørte efter, hvad han siger, kunne de måske godt antage, at noget var helt galt. Men det gør de ikke, og derfor kan Bateman fortsætte sin levestil. Bogen indledes af et par citater, og en musiktekst siger meget rammende: “Og mens tingene gik i opløsning tog ingen sig videre af det”, og det er netop essensen i det samfund, som Ellis skildrer i American Psycho. Jeg har nu læst romanen tre gange, og spørgsmålet er, om jeg nogensinde vil gøre det igen. American Psycho er på alle måder en grænseoverskridende roman, som efterlader læseren i et tomrum, hvor det syge samfund, tvetydigheden og mest af alt Patrick Bateman vil sætte sine tydelige spor. Også når man bor i lille, trygge Danmark. En ubehagelige i grænseoverskridende roman. Men også en vigtig roman. RANDERS BIBLIOTEK | 39


Stine Michel 19. februar

Lotte Petri 23. februar

EM

BLIV MEDL

Poul Krebs 12. april

Per Brændgaard 13. april

BEN

ratis at blive , og

od voksne rligt rettet m

rdele er sæ

Klubbens fo

Andreas Mogensen 9. marts

KLUB S K E T O I L AF BIB

og det er g ben for alle,

bben e Biblioteksklu

Riebnitzsky 1. marts

medlem.

, får du en som medlem

anders menter på R e g n a rr a lle på næsten a mer. Du får rabat ens medlem b b lu k s k te iblio særligt for B ib.dk/klub på randersb m le d e m liv gb Læs mere o

Bibliotek, og

lang række

hvert år

fordele.

menter

sive arrange

t par eksklu afholder vi e

Foto af Andreas Mogensen: ESA - M. Koell

Profile for Randers Bibliotek

Nye sider #4  

Inspiration og viden fra Randers Bibliotek. Indeholder arrangementprogrammet for forår 2016.

Nye sider #4  

Inspiration og viden fra Randers Bibliotek. Indeholder arrangementprogrammet for forår 2016.

Advertisement