__MAIN_TEXT__

Page 1

GRATIS MAGASIN : INSPIRATION OG VIDEN FRA RANDERS BIBLIOTEK

FORÅR 2015

NYE SIDER SANNE

SØNDERGAARD For mig er comedy en refleksion over smerten

Indeholder

Forårets program

g og

ammet ud r g

KALENDEROVERSIGT

em...

Riv p ro

og meget mere...

TEMA: TILBUD TIL STUDERENDE • HELLE HELLE • I EROTIKKENS TEGN • OLE MOSE


I dette nummer skrives lederen af Karin Hede, der er forfatter og journalist i Randers. Hun er aktuel med en ny kriminalroman til marts med titlen UNDER LIV. Karin Hede er en hyppig gæst på biblioteket, hvor hun altid er på jagt efter en ny læseoplevelse.

Nye Sider Det er med bøger som med så meget andet her i livet – nogle gange får man de bedste oplevelser, når man mindst venter det. For eksempel, når man tager en tilfældig bog fra hylden på biblioteket og lægger den i tasken sammen med de ”sikre” valg. De titler og forfattere, man kender på forhånd, og som man glæder sig til at slå op i, så snart man kommer

hjem i sofahjørnet. Så viser det sig nogle gange, at det er den bog, man slet ikke har nogen forventninger til, der får læseren til at glemme tid og sted, grine og/eller fælde en tåre. Fælles for de største læseoplevelser er, at de rører ved hjertet. Det sker kun, når forfatteren har noget på sit eget hjerte, der skal ud gennem siderne i bogen – hvad enten den fortælles på papir, skærm eller via lyd. Den gode historie er i dag tilgængelig på mange måder, men læseren eller lytterens glæde ved en medrivende beretning er den samme, uanset hvordan den serveres.

Randers Bibliotek Stemannsgade 2 8900 Randers Tlf.: 87106800 Ansvarshavende redaktør Allan Malver Layout Linn Andersen Redaktion Peter Elmelund Lena Koldsø Louise Boel Allan Malver Jacob Holm Krogsøe Jørgen Mark Pedersen og Iben Christiane Bach Tryk LaserTryk Forsidefoto Pressefoto

2 | RANDERS BIBLIOTEK


06

40

42

22

29

4. Litteraturarrangementer Signes hjemkomst, Mød Karin Michaëlis og meget mere..

6. Helle Helle

Helle Helle besøger Nordbyen i Randers.

18. Musik og bevægelse for børn 20. Palles Anmelderklub

Når børn anmelder bøger.

22. Sanne Søndergaard

Hør om krimi og kaos i Kerrs Berlin. Og gå ikke glip af krimicaféen.

Journalist, standupkomiker og forfatter. Hun skriver om kærlighed, mobning, had og livet som teenager. Mød hende på Randers Bibliotek.

10. Vinterferien

24. Teater og workshop

12. Book Walk

25. Forårets programoversigt

9. Krimisiden

Se alle de spændende arrangementer i ferien.

Mød Harry Potter, James Bond, Pippi, Julemanden og mange flere.

13. Fra bøger til film Biblioteket anbefaler.

14. Se hvad der sker i dit lokale bibliotek

4 x teaterforestillinger for store og små.

Riv siderne ud til opslagstavlen.

29. Tema - Studerende

Hør om de mange gode tilbud til dig som studerende.

37. Saftig litteratur

38. 50 Shades of Grey

Fra teenagevampyrer til husmoderporno! I februar 2015 rammer filmatiseringen af Fifty Shades of Grey biografen.

40. Ole Mose

En utrolig bedrift, et stort vovemod, et fantastisk eventyr, en ekstraordinær mand. Mød ham på Randers Bibliotek.

42. Carl Nielsen

Danmarks ubestrideligt største komponist fylder 150 år 9. juni. Se arrangementerne.

44. Musikarrangementer 45. Filmstriben 46. e-Reolen

Én app, én hjemmeside, ét sted til e-bøger og netlydbøger.

Biblioteket anbefaler.

RANDERS BIBLIOTEK | 3


Litteraturarrangementer Oplev litteraturen med Randers Bibliotek Signes hjemkomst

Mød forfatter og filminstruktør Lars Johansson, og hør ham fortælle historien bag hans seneste roman Signes hjemkomst. Mandag d. 16/02 15, kl. 19:00-21:30 Kulturhusets sal 75 kr. Tilmelding nødvendig på randersbib.dk (65 kr. for Biblioteksklubben)

Helle Helle – Hvis det er

Helle Helle fortæller om sin anmelderroste roman Hvis det er. Onsdag d. 21/01 15, kl. 19:00-21:00 Beboerhuset Flyvervej 1, Randers NØ Gratis. Tilmelding nødvendig på randersbib.dk

Med udgangspunkt i sin nye roman Signes hjemkomst, fortæller Lars Johansson om Signe, og hvad der sker for hende, da hun anholdes ved hjemkomsten til Danmark i februar 1948. Vi kommer bag om hovedpersonen og romanen gennem oplæsning, snak om arbejdsmetode og klip fra dokumentarfilmen Den tyske Hemmelighed.

Bogen handler om to vildfarne løbere, der render på hinanden i en stor, jysk skov og tvinges til at tilbringe weekenden sammen. Helle Helle fortæller hvordan romanen blev til, hvorfor den foregår i en skov i Jylland, hvad hovedpersonen skal med løbesko, der ikke passer, og meget mere. Hun fortæller også om skriveprocessen, og hvorfor en roman aldrig bliver som planlagt. Billetter kan også afhentes hos Bysekretariatet.

Bogcafé, Vinterlæsning Eva Becker giver guidet tur i de nye udgivelser fra 2014. Fredag d. 06/02 15, kl. 16:00-17:00 Kulturhusets sal Gratis. Ingen tilmelding Udvalget af romaner, krimier og biografier er stort og også i 2014 udkom en mængde læseværdige bøger. Men hvordan skal man vælge? Bibliotekar Eva Becker har læst en lang række af de nye og giver en personlig vurdering af romaner, biografier, populære fagbøger og selvfølgelig et bredt udvalg af krimierne. Der bliver rig lejlighed til at få ideer til videre læsning i den mørke vintertid. En lyngennemgang af bøger, der spænder fra Hanne-Vibeke Holsts roman om sin far Knud Holst til Donna Tartts mursten Stillidsen og 2. del af Gretelise Holms erindringer. Vi serverer vi et glas mousserende vin og et stykke kransekage. 4 | RANDERS BIBLIOTEK

Bogcafé - Langå Bibliotek De nye fra 2014.

Torsdag d. 19/02 15, kl. 15:00-16:00 Langå bibliotek, Havestuen Gratis. Ingen tilmelding Bibliotekar Eva Becker giver læserne en guidet tur gennem nyudgivelserne fra året. Du kan se frem til en tour de force gennem et bredt udvalg af årets bøger. Du får et vue over tendenser og populære genrer, og du får en personlig gennemgang af de nye romaner, biografier, populære fagbøger og selvfølgelig et bredt udvalg af krimier. Der bliver rig lejlighed til at få ideer til videre læsning i den mørke vintertid.


Under Liv

En socialrealistisk krimi fra Randers. Onsdag d. 18/03 15, kl. 17:00 til 18:00 Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding nødvendig på randersbib.dk Forfatter Karin Hede fortæller om tilblivelsen af krimien, som handler om, at ofre ikke altid kun er ofre. Og om hvordan vi alle forsøger at beskytte vores børn bedst muligt mod alverdens farer.

Om at fortælle fortiden Onsdag d. 25/02 15, kl. 19:00-21:00 Kulturhusets sal Gratis. Tilmelding nødvendig på randersbib.dk Hør forfatter Lone Mikkelsen fortælle om de overvejelser, hun gør sig, når hun arbejder med historisk stof, med udgangspunkt i Ragnhilds saga og Ragnhilds færd, som foregår i vikingetiden i den første halvdel af 1000-tallet. Forfatteren vil læse op fra romanerne og fortælle, hvordan hun arbejdede med den fjerne fortid, hvor alt lige fra arkæologiske fund, vikingeskibe, den nye tro mod den gamle og sagastof danner grobund.

Signe Gjessing

I anledning af Verdens poesidag kan du møde en af Danmarks mest fortryllende og intense debutantdigtere på Randers Bibliotek. Lørdag d. 21/03 15, kl. 13:00-14:00 Kulturhusets sal Gratis. Ingen tilmelding Signe Gjessing, der i september 2014 modtag Munch-Christensens Kulturlegat for digtsamlingen Ud i det u-løse, læser op af sine debutdigte i anledning af verdens poesidag. Digtene skaber deres eget helt unikke sproglige univers, og der er på alle måder højt til loftet i Signe Gjessings digte.

Krimicafé

Krimibogcafé på en ny måde. Biblioteket har inviteret to af Krimimessens arrangører til at fortælle på krimibogcafé. Fredag d. 27/02 15, kl. 16:00-17:00 Kulturhusets sal Gratis. Ingen tilmelding Vibeke Johansen og Lida Wengel er nogle af kræfterne bag Krimimessen i Horsens. De fortæller om deres bedste krimi-læseoplevelser i det sidste års tid, og de dykker ned i årets Krimimesseprogram. Du vil få nyheder, overraskelser, og glædelige gensyn fra krimiernes verden.

Krimi og kaos i Kerrs Berlin Kom og hør Walther Knudsen fortælle om kaos og kriminalitet i Berlin under 2. verdenskrig. Onsdag d. 04/03 15, kl. 16:00-17:00 Kulturhusets sal Gratis. Ingen tilmelding Walther Knudsen fortæller om kaos og kriminalitet i Berlin under 2. verdenskrig i Phillip Kerrs fortællinger om politimanden og privatdetektiven Bernie Gunther. Berlin Noir-serien er for længst anerkendt som et hovedværk i kriminallitteraturen.

Mød Karin Michaëlis

Forfatter, livskunstner og aktivist Karin Michaëlis blev født i Randers, men er kun kendt af få her i byen. Kom, og lær dette helt specielle menneske at kende. Mandag d. 27/04 15, kl. 18:30-21:00 Kulturhusets sal 100 kr. Tilmelding nødvendig på randersbib.dk (90 kr. for Biblioteksklubben) Karin Michaëlis udgav 36 romaner for voksne, 9 børnebøger, 2 selvbiografier plus en del bøger og avisartikler med journalistisk tilsnit. Hun skrev om krig og fred, kvindeproblemer og interviewede kendte personer, og hun husede flere tyske flygtninge bl.a. Bertolt Brecht. Tidligere lektor og sekretær i Karin Michaëlis Selskabet Keld Sørensen fortæller om dette interessante menneskes liv og virke. Der medfølger et let traktement og et glas vin. RANDERS BIBLIOTEK | 5


HELLE HELLE I forbindelse med, at Helle Helle besøger Randers og Nordbyen Læser i 2015, tog vi en snak med Helle Helle om hendes forfatterskab, mandlige læsere og originalitet. AF: JACOB HOLM KROGSØE et vigtigste for mig, når jeg skriver, er at undvige klicheen. Jeg vil gerne skrive tingene på en måde, som de ikke lige er blevet det før – og det gælder både de indholdsmæssige og sproglige klicheer, så hvis han er ”sulten som en ulv,” vil jeg gerne skrive det på en anden måde. Som noget nyt, noget originalt.

D

Læseklubben Kagelæserne fra Randers har blandt andet læst Helle Helles Ned til hundene fra 2008. Og der blev sagt følgende om bogen og Helle Helle: Jeg kan se det hele for mig. Gader, stuer, det hele. Det miljø, Helle Helle beskriver i bogen, er ikke kun noget, der findes på de yderste udsteder. Det kan vi også finde lige her hos os. Og da vi fortæller det til Helle Helle bliver hun glad: - Jeg er rigtig meget i mine egne bøger, men jeg er også samtidig meget lidt i mine egne bøger. Men jeg kan godt forstå, hvis læsekredsen har fået det indtryk, at jeg bruger mig selv meget; næsten alt, hvad jeg skriver, er skrevet ud fra en kropslig erfaring. Det er erfaringsbaseret, men ikke nødvendigvis noget, jeg har oplevet helt konkret. Det er et forsøg på at finde frem til noget ægte både for mig selv og mine læsere. - Det, der er sket igennem mit forfatterskab, er, at jeg forsøger at gøre det vanskeligere for mig selv. Det handler om at træffe valg, når man skriver; skal det foregå i Aars eller Hundige? Skal hovedpersonen være lærer eller buschauffør? Spiser de fisk eller hakkebøf? Det er bittesmå valg, du skal træffe, som kan få stor indflydelse på selve fortællingen. Og jeg har så været igennem nogle faser og har sat strammere og strammere regler op for mig selv.

Foredrag med Helle Helle Onsdag d. 21/01 15, kl. 19:00-21:00 Beboerhuset, Flyvervej 1, Randers NØ Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

6 | RANDERS BIBLIOTEK

Da jeg begyndte at skrive, skrev jeg i blinde, der kunne alt lade sig gøre og det dampede hurtigt af, da det åbnede op for en alt for stor verden; hvis alt kan lade sig gøre, hvordan søren skal man så vælge? Så jeg satte begrænsninger op for mig selv. For man må heller ikke blive for magelig, eller for god til noget – så er det med at lukke og køre den anden vej, fordi det er kedeligt at læse og kedeligt at skrive. Men hvem skriver Helle egentlig til? Personligt havde jeg det indtryk, at hun primært skrev til kvinder. Men da jeg satte mig til at læse Helles nyeste roman Hvis det er kunne jeg godt se, at jeg var gået glip af noget godt, og det er ment som en opfordring, måske en udfordring, til alle de mænd, der, som jeg, troede at Helle Helle kun var for kvinder. Helle har også oplevet at flere og flere mænd dukker op til hendes foredrag, og at flere kvinder skal have signeret bøgerne til deres mænd. Det forstår jeg godt, og helt naturligt begyndte vi at snakke om Helles ideallæser. - Det er et menneske, jeg føler mig meget tæt på. Jeg kan dog ikke sige, at det er min mand, min moster eller en, der hedder Børge. Men det er en, som forstår, hvad jeg skriver, og hvad det er, jeg mener. Læseren kunne være den, der sad ved siden af mig, og hvor vi så på noget sammen og godt vidste, hvad det var, uden at vi behøvede at sige det. Men hvordan griber Helle Helle en ny bog an, og hvilke tanker har hun gjort sig om det at være forfatter? - Jeg tænker altid, før jeg går i gang med en ny bog, at nu gør jeg det vildeste i verden. Jeg kan ikke forestille mig noget mere indviklet, udfordrende og spændende end at skrive den bog, jeg er ved at skrive. Jeg gør det altid så svært som muligt for mig selv. - I min nyeste bog har jeg gjort det svært ved at have en mandlig fortæller, som jeg aldrig har prøvet før, og at henlægge handlingen til en skov, hvor der ikke er så meget at skrive om, og ved at henlægge handlingen til Jylland, hvor jeg aldrig har boet – derfor har det været meget grænseoverskridende for mig at skrive den.


Foto: Robin Skjoldborg

Det er et forsøg på at finde frem til noget ægte.

Helle Helle eksperimenterer. Hun udfordrer os som læsere, og hun udfordrer sig selv. Og i en tid, hvor det er krimikonger og -dronninger, der dikterer bogsalget, er det forfriskende med en anden type forfatter, der rent faktisk også kan sælge bøger. En original forfatter. Helle sluttede vores snak af med, at hun er overvældet over succesen: - Jeg er faktisk ret overvældet over, at det er gået mig så godt som forfatter. For jeg synes, det, jeg skriver, er ret mærkeligt. Det er jo ikke bred litteratur. Hvordan pokker er det sket? Når jeg så møder nogen, der siger, at det er rigtig godt, bliver jeg glad. At det betyder noget for dem. Og det viser jo også, at folk godt kan læse noget, der ikke er så tilgængeligt som den brede litteratur – så man skal ikke skrive noget, der gør det nemt for læseren, for folk kan sagtens læse noget, der ikke er som alt andet. Og det tegner jo også godt for fremtidens læsere. RANDERS BIBLIOTEK | 7


Nordbyen Læser Helle Helle Kagelæserne smager på udkantslitteratur AF: JØRGEN MARK PEDERSEN

N

ordbyen Læser handler om at dele læseoplevelser. Nye Sider får en tår formiddagskaffe i en af Nordbyens læseklubber en onsdag i oktober. Snakken flyder livligt hen over bordet i Bysekretariatets lyse lokaler, hvor læseklubben Kagelæserne er samlet om klubbens seneste bog. Inden kagen har alle læst Ned til hundene af Helle Helle, og så snart kaffen er hældt op, smider medlemmerne de første oplevelser af bogen på bordet. Et af medlemmerne er ikke begejstret og synes, Helle Helle skulle have valgt noget andet end forfatterfaget. Det bliver der ikke uden videre enighed om, men det starter til gengæld en livlig debat om jeg-fortællere, nutidsformer og Helle Helles skrabede stil.

gyndt at blive lidt grå i toppen. En af dem siger om det at læse i klub, at det er en måde at komme i gang med at læse. - Jeg har ikke læst i mange år. Jeg har ikke haft tid, det har man ikke, når man har tre forretninger at køre. Så laver man altså kun regnskaber om aftenen. Men nu skulle det være, og så er en læseklub en fin måde at begynde igen. Klubben bliver i Danmarks udkant lidt endnu. Kagelæserne har nemlig valgt Den sønderjyske farm af Erling Jepsen som den næste bog i rækken. Alle kan foreslå nye bøger at læse, og klubbens kontakt på Randers Bibliotek, Lisbet Hundborg, har også en vifte af nyere titler med, som Kagelæserne kan kaste sig over.

Det miljø, Helle Helle beskriver i bogen, er ikke kun noget, der findes på de yderste udsteder. Det kan vi også finde lige her hos os. Flere af klubbens andre læsere kan godt se fidusen i at lade henkastede detaljer beskrive livet i den stille provins. - Jeg kan se det hele for mig. Gader, stuer, det hele, lyder det blandt andet fra Inger, som i stedet for at læse romanen selv har hørt den som lydbog. - Det miljø, Helle Helle beskriver i bogen, er ikke kun noget, der findes på de yderste udsteder. Det kan vi også finde lige her hos os, siger en anden. Men hvem er det, der melder sig i læseklub? Ja, der er ingen dybe stemmer imellem; alle Kagelæserne er kvinder, og de fleste er be8 | RANDERS BIBLIOTEK

Lederen af læseklubben, Charlotte Kærmose Sloth, siger om klubbens navn, at det kom ret naturligt: - Det er jo dét, vi gør. Vi læser, og vi spiser kage. Og så gør navnet det måske også lidt lettere at rekruttere læsere til klubben. Men Kagelæserne får ikke kun tomme kalorier: - Som du kan høre, så satte Helle Helle virkelig en diskussion i gang. Sådan må det også gerne blive med den næste bog og den næste igen, får Charlotte sagt, mens hun er på vej ud at sætte mere kaffe over til Parkcaféens gode skærekage med karamelglasur og et lille pust af citrus på.

NORDBYEN LÆSER Projektet drives af Randers Bibliotek, Bysekretariatet og en række lokale aktører og tager udgangspunkt i, at fællesskab og tilgængelighed spiller en stor rolle i at få nogen til at læse mere. Derfor vil der blandt andet være både bogcaféer, læseklubber, litteraturløb og bålfortællinger på Fælleden - og ikke mindst vil der være bøger og litteratur alle vegne i Nordbyen fra august 2014 til marts 2015. En særlig opgave har læseambassadørerne, som bruger deres egne netværk i Nordbyen til at fortælle andre om glæden ved at læse bøger. Sådan håber vi, at vi kan få flere øjne op for de gode oplevelser med litteratur.

NORDBYEN LÆSER

Se mere på: www.nordbyenlæser.dk


Krimicafé Fredag d. 27. februar, kl. 16:00-17:00 Kulturhusets sal Gratis. Ingen tilmelding I marts måned overlader vi gulvet til to bibliotekarer fra Horsens bibliotek, nemlig Vibeke Johansen og Lida Wengel. Vibeke og Lida er nogle af kræfterne bag Krimimessen, der hvert år foregår i det gamle statsfængsel i Horsens. Denne eftermiddag vil Vibeke og Lida fortælle om deres bedste krimi-læseoplevelser i det sidste års tid, samt dykke ned i årets Krimimesseprogram. Du vil få nyheder, overraskelser, og glædelige gensyn fra krimiernes verden.

Krimimessen D. 21. og 22. marts 2015 Krimimessen i Horsens er Nordeuropas største festival for krimi og spænding. Krimimessen bliver hvert forår lige inden påske afholdt i Fængslet i Horsens. Horsens Bibliotek er arrangør, og de samarbejder med mange danske forlag og boghandlere. Se krimimessen.dk

Krimi og kaos i Kerrs Berlin

Walther Knudsen fortæller om kaos og kriminalitet i Berlin under 2. verdenskrig. Onsdag d. 4. marts, kl. 16:00-17:00 Kulturhusets sal Gratis. Ingen tilmelding Walther Knudsen fortæller om Kaos og kriminalitet i Berlin under 2. verdenskrig i Philip Kerrs fortællinger om politimanden og privatdetektiven Bernie Gunther. Berlin Noir-serien er for længst anerkendt som et hovedværk i kriminallitteraturen. Martsvioler indledte serien, og sidste år udkom 9. bind, En mand uden åndedræt. Sidstnævnte modtog Philip Kerr Palle Rosenkrantz Prisen for til Krimimessen 2014.

Under Liv

- En socialrealistisk krimi fra Randers Onsdag d. 18. marts, kl. 17:00-18:00 Kulturhusets sal Gratis. Tilmeding på randersbib.dk

Den lokale krimiforfatter Karin Hede fortæller om sin kriminalroman Under Liv, som foregår i Randers og Fussingø. Under Liv er den tredje bog med kriminalkommissær Marianne Iversen som hovedperson. Forfatter Karin Hede fortæller om tilblivelsen af krimien, som handler om, at ofre ikke altid kun er ofre. Og om hvordan vi alle forsøger at beskytte vores børn bedst muligt mod alverdens farer.

Biblioteket anbefaler 2 x krimiserier Philip Kerr:

Martsvioler Den blege forbryder Et tysk rekviem Karin Hede:

Bunker Vildspor Under Liv

(Udkommer til marts) RANDERS BIBLIOTEK | 9


Hol

d

d in

VINTERFERIE SAMMEN MED RANDERS BIBLIOTEK

DESIGN DIT FØRSTE SPIL

- To dages spiludvikling.

Kunne du tænke dig at lære at lave dine egne spil? Så er denne workshop noget for dig. I løbet af en 2-dages workshop vil du lære om programmering, grafik, animation, lyd og spildesign, og hvordan du kommer i gang med at lave dine egne spil derhjemme! Når dagen er omme, vil du have udviklet dit eget spil, som du kan tage med hjem og vise til venner og familie! Dag 2 afsluttes med en præsentation af spillene kl 17:00-18:00, hvor forældre og venner er velkomne til at se spilfremvisningen.

LAV DIN EGEN 3D-PLATFORM

STUNTWORKSHOP

10 | RANDERS BIBLIOTEK

Arrangement over 2 dage. Mandag d. 09/02 kl. 12.30-18.00 Tirsdag d. 10/02 kl. 15.00-18.00 10-14 år. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding fra d. 26/01 kl. 09.00 på randersbib.dk

Bliv undervist af professionelle spiludviklere og introduceret til “Unity 3D”, en gratis spil-engine, som bliver anvendt af store spilvirksomheder som f.eks. Blizzard, der står bag World of Warcraft og Hearthstone. Arrangementet er gratis, men du skal bestille billet. Inkl. sandwich kl. 12.00.

Torsdag d. 12/02 Kl. 10:00-17:30 Aldersgruppe 15+. Hovedbiblioteket. Gratis.

Scandinavian Stunt Group for fuld udblæsning! Her er en enestående mulighed for at aflure, hvordan de fede stunts bliver lavet på film. Lær at lave de fede stunts. Eller hvad med at få en flaske smadret på dit hoved? Eller blive skudt med en sprængladning? Alt er muligt i sikre rammer.

Mandag d. 09/02 Kl. 15:00-17:00 9-13 år. Kulturhusets sal. Gratis.

Tilmelding på randersbib.dk

Tilmelding fra d. 26/1 kl. 09.00 på randersbib.dk


FAMILIEWORKSHOP

TEATERFORESTILLING OG WORKSHOP

HIMMELSANGE

ANSIGTSSMINKE

FÅ STYLET DIT HÅR

MUSIKLEG

Kreativisten Mads Nielsen sidder klar med limpistoler, skrot, kasserede bøger og dimsedutter, så alle fra 3 år og op kan få et par kreative og sjove timer. Her er noget for både piger og drenge, hvor de kan lave deres helt eget dyr, dukkehus eller måske en ridderborg eller et bogmonster.

Se ”Mis med de blå øjne” med teatret ”Comedievognen” og kom bagefter ind i Randers EgnsTeaters krea-workshop. Her kan du bygge din egen scenografi i en skotøjsæske. Vi har masser af dimser, æsker, farver og lim! Vi afslutter dagen med en fernisering med udstilling af de flotte scenografi-æsker på biblioteket.

Lørdag d. 14/02 Kl. 10:00-13:00 For alle. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Ingen tilmelding.

Torsdag d. 12/02 Kl. 10:00-12:30 3-8 år. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding fra d. 29/01 kl. 09.00 på randersbib.dk Max. 6 billetter pr. institution.

Små musikalske og billedrige fortællinger om at være et lille menneske i en ganske forunderlig verden. Et hvidt og åbent telt favner publikum på tryg og nænsom vis, og i et lyst univers af stjerner fortælles Himmelsange med genkendelsens glæde og erindringens forundring.

Fredag d. 13/02 Kl. 15:00-15:30 2-4 år. Byrådssalen i Langå. Gratis.

Vil du gerne forvandles til en farlig tiger, en sød hest, et uhyggeligt monster eller en smuk prinsesse, så kom og bliv ansigtssminket. Dygtige sminkører i biblioteket vil forvandle dit ansigt til lige det, du ønsker. Sminken er allergitestet.

Onsdag d. 11/02 Kl. 15:00-17:00 For alle børn. Hovedbiblioteket. Gratis.

Salon Amadeus Organic kommer og styler hår på både piger og drenge. Dagen vil være fyldt med masser af inspiration til håret. Du vil se hår, der bølger, flotte fletninger og seje farver i både kort og langt hår. En lille konkurrence bliver der også afholdt med præmie til vinderen.

Tirsdag d. 10/02 Kl. 14:00-17:00 10-12 år. Hovedbiblioteket. Gratis.

Biblioteksmusikanten Peter Elmelund spiller både kendte og ukendte toner sammen med de mindste. For børn og deres voksne i Havestuen, Langå Bibliotek og Hovedbiblioteket. Kun adgang for børn med rette alder. Kun børn skal have billet. Max 6 billetter pr. institution.

Tilmelding fra d. 30/01 kl. 09.00. på randersbib.dk

Ingen tilmelding.

Tilmelding fra d. 27/01 kl. 09.00 på randersbib.dk

Hovedbiblioteket: Tirsdag d. 10/02 1-3 år, kl. 09:15-09:45. Gratis. 3-6 år, kl. 10:15-10:45. Gratis. Tilmelding fra d. 27/01 kl. 09.00. Langå Bibliotek: Torsdag d. 12/02 3-6 år, kl. 15:00-15:30. Gratis. Tilmelding fra d. 29/01 kl. 09.00. RANDERS BIBLIOTEK | 11


Book-walk on the road Mød Harry Potter, James Bond, Pippi, Julemanden og mange flere til Book-walk på Østervold foran Randers Bibliotek.

Torsdag den 28. maj 20:30 til 21:00

I røg og damp kommer Harry Potter, James Bond, Pippi, Julemanden og mange flere ud af Bogbussen på den røde løber, hvor konferencieren fortæller om de kendte figurer fra bøgernes verden. Book-walk er en del af arrangementerne til Open by Night. Bogbussen er efterfølgende åben indtil kl. 22.00. 12 | RANDERS BIBLIOTEK


Vidste du, at flere af de film, du ser i biografen faktisk er udkommet i bogform først? Margit anbefaler bøger, som enten er udkommet på film eller kommer i 2015. Skammerens datter af Lene Kaaberbøl

Dina er skammer, hun kan få folk til at føle skam ved at se dem i øjnene. Serien igennem følger man hendes kamp for overlevelse og forståelse af kræfterne. Serien er et hæsblæsende fantasyeventyr, som varmt kan anbefales. Bøgerne er lette at gå i gang med, men det kan være svært at stoppe med læsningen igen. Filmen om første bog kommer i biografen d. 26/3, og den kan man godt se frem til! Serien består af 4 bøger.

Peter Pan af J.M. Barrie

En af de film, man aldrig kan filmatisere for meget, er helt klart Peter Pan, for heri findes et eventyr, der passer til alle aldre. Joe Wright er blot endnu en i række, der kaster sig over at fortælle eventyret igen. Den 26/7 2015 kan eventyret opleves i biografen, men kan du ikke vente så længe, så kom forbi biblioteket, og lån enten en af de utallige bogudgaver eller film, vi har. Underholdningen er sikret uanset valg.

Askepot af J.L.K. Grimm

Alle, der har ønsket sig, at Disneys fortolkning af Askepot skulle filmatiseres, kan roligt gå i biografen 12. marts 2015. Original kan man jo ikke just kalde filmen (det er jo endnu engang Disney, der står bag, så hvad forventer man?), men spørger du mig, så skal jeg så meget ind i biografen og se Cinderella. Et episk eventyr om kærlighed ved første blik skal man aldrig kimse ad.

Hunger Games af Susanne Collins

Sidste og afsluttende del af Hunger Games har premiere 19. november 2015. Er du ligesom mig, så vil du ikke gå glip af dette episke eventyr med Katniss og Peeta og den sidste kamp om frihed.

Hobbitten: Femhæreslaget af J.J.R. Tolkien

Utroligt, at en enkelt bog på kan blive til en hel trilogi filmatiseret af Peter Jackson. Men ægte Tolkienfans (jeg er selv en af dem) klapper i hænderne og glæder sig over endnu en film, hvor man kan forsvinde væk i Tolkiens fantastiske univers. Denne sidste del dykker ned, som titlen siger, i femhæreslaget, som i bogen er ufattelig godt skrevet.

Warm bodies af Isaac Marion

R er ikke, som zombier er flest. Han kan ikke huske, hvem han var, men han drømmer stadig. Og så bryder han sig slet ikke om at slå mennesker ihjel. Da han hovedkulds forelsker sig i mennesket Julia, har vi balladen. Hvis du er træt af kun at læse splattede zombiehistorier, skal du bare kaste dig over denne sjove og meget anderledes fortælling om de udøde. En af mine absolut yndlingsfilm, der kombinerer kærlighed og gore i en finurlig, lille pakke. Bogen er kun på engelsk.

Coraline af Neil Gaiman

Da Coraline udforsker sit nye hjem, finder hun en lille, låst dør i stuen. Ved et tilfælde finder hun en vej igennem døren - og finder sin egen verden i en forandret udgave. Hun skal nu vælge om hun vil bo hos sin anden mor og anden far - men alt har konsekvenser. Coraline er en af mine favoritfilm, ikke kun fordi den er lavet i stop/motion, men fordi her igen er et eksempel på, at bøgerne nogle gange bare er så gode, at de ikke behøver at blive ændret særlig meget.

Margit er bibliotekaren, der elsker at spille computer og læse fantasy, og hun går ikke af vejen for en god film eller to. RANDERS BIBLIOTEK | 13


RANDERS BIBLIOTEK SYD AUTO OTTO Tine Mynster synger, danser og fortæller om Auto Otto. Auto Otto er en ganske særlig onkel, og han har et ganske særligt og vidunderligt værksted for alle, der elsker biler – og det gør Tine. Med sin glade udstråling, sit smittende humør og musikalske imødekommenhed synger og danser Tine sig igennem både nyskrevne og velkendte sange om biler. Der er sange om den vidunderlige Gravko, den seje Falckmand og Skraldebilen, der henter alt det, vi går og smider væk. Velkommen til en helt ny forestilling skrevet af Tine Mynster og Gunvor Bjerre. • Tirsdag d. 05/05 15. Kl. 10.00-10:45 • Aldersgruppe: 3-8 år • Gratis. Tilmelding på randersbib.dk • Max. 6 billetter pr. institution.

Ons

dag e kl. 1 i lige u 2.00 g -14. er. 00

TRANSFORMATIVT BIBLIOTEK Randers Bibliotek Syd bliver verdens første transformative bibliotek. Lånere hos Randers Bibliotek Syd i Kristrup har sikkert allerede bemærket, at biblioteket nu er forsynet med flere infoskærme. I første kvartal 2015 har biblioteket intet mindre end verdenspremiere på Transformativt Bibliotek – et nyt system, som testes i prototype hos Randers Bibliotek Syd. Transformativt Bibliotek arbejder med digital forandring af biblioteksrummet baseret på faktuel viden om de brugere, som aktuelt befinder sig i lokalet. Helt konkret betyder det, at der på infoskærmene vil være spots for bøger, film og arrangementer, som kan have interesse for de personer, som aktuelt befinder sig i biblioteket. Systemet vælger tingene baseret på data fra indgangskontrol og afleveringsautomater. Transformativt Bibliotek er udviklet af Randers Bibliotek i samarbejde med Silkeborg Bibliotekerne og er støttet økonomisk af Kulturstyrelsen. Projektet afsluttes 31/03.

SMÅBØRNSRYTMIK Godt musikalsk tilbud til de mindste børn. Musikpædagog Birgitte Debel Krag tager sin kuffert med spændende ting med, og så skal der synges og leges. 0–4 år. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk.

14 | RANDERS BIBLIOTEK

• Onsdag d. 04/02 15 kl. 09.15 • Onsdag d. 25/03 15 kl. 09.15 • Onsdag d. 29/04 15 kl. 09.15


RANDERS BIBLIOTEK ØST FAMILIEWORKSHOP TorsdagsTræf på dit bibliotek! TORSDAGSTRÆF MED BOGCAFÉ

Lone Fogh, Dorthe Andreassen og Aase Klith præsenterer deres yndlingsbøger. Bøger, som medarbejderne holder særligt af, og som har gjort et væsentligt indtryk på dem. • Torsdag d. 08/01 15. Kl. 16.00-17.00

- Tag hele familien med og kom og leg med skrot, skrald og kasserede bøger. Kreativisten Mads Nielsen sidder klar med limpistoler, skrot, kasserede bøger og dimsedutter, så alle fra 3 år og op kan få et par kreative og sjove timer. Her er noget for både piger og drenge, som kan lave deres helt eget dyr, dukkehus eller måske en ridderborg eller et bogmonster. • Lørdag d. 14/02 15. Kl. 10.00-13.00 • Aldersgruppe: Fra 3 år • Tilmelding på randersbib.dk

• Aldersgruppe: Voksne. • Gratis. Ingen tilmelding.

TORSDAGSTRÆF MED NÅLEBINDING

Marianne Overby viser, hvordan nålebinding, som er en af de ældste tekstilteknikker, udføres. Smukke farverige garner bindes sammen med en særlig nål og med forskellige sting til nutidige pandebånd, vanter, strømper, bluser, jakker m.v. For et beskedent beløb kan du købe materialer og være med til at nålebinde dit eget pandebånd. • Torsdag d. 12/02 15. Kl. 16.00-18.00 • Aldersgruppe: voksne.

S M Å B Ø R N S R Y T M I K • For 0–4 år • Onsdag d. 28/01 kl. 09.15 • Gratis. Tilmelding på randersbib.dk • Onsdag d. 18/03 kl. 09.15 • Max. 6 billetter pr. institution • Onsdag d. 22/04 kl. 09.15

DEKORÉR PÅSKEÆG Brug fingrene og fantasien til at kreere dit eget, fine påskeæg med Betina Pedersen.

• Få billetter • Gratis. Tilmelding fra d. 29/01 15 på randersbib.dk

TORSDAGSTRÆF MED PILEFLET

Margit Halkjær Kristensen viser hvordan man fletter pilegrene til små træer, og hvordan små skulpturer bliver til. For et beskedent beløb kan du købe materialer til selv at flette med pilegrene. Bøger om pileflet kan lånes med hjem.

• Tirsdag d. 24/03 15

• Torsdag d. 12/03 15. Kl. 16.00-18.00

• Kl. 14.30-16.00

• Aldersgruppe: Voksne.

• Aldersgruppe: 3-12 år.

• Gratis. Ingen tilmelding fra torsdag d. 26/02 15

• Få billetter

• Få billetter

• Tilmeld på randersbib.dk

TORSDAGSTRÆF MED NÅLEFILT

ÅBEN STRIKKECAFÉ

Kom til StrikkeCafé på tirsdage i lige uger. Tag strikketøjet eller hækletøjet samt dine gode mønstre og ideer med. Der bliver mulighed for en god snak om modeller, mønstre, garner og strikketeknikker, mens pindene gløder og trøjerne vokser. Vi er klar med kaffe og te. • Starter tirsdag d. 06/01 15 • Kl. 15.00-17.00

Susanne Jensen viser, hvordan hendes glade bamser og fine ugler bliver til ud af den ene uldtot efter den anden. Bamser, ugler, materialer og redskaber udstilles i bibliotekets montre, og bøger om nålefiltning er fundet frem og kan lånes med hjem. For et lille beløb kan du købe materialer til en bamse eller ugle. Tilmelding på www.randersbib.dk eller 8710 6860 • Torsdag d. 09/04 15. Kl. 16.00-18.00 • Aldersgruppe: Voksne. • Få billetter • Gratis. Tilmelding fra d. 26/03 15 kl. 14.00 på randersbib.dk • Du skal selv betale materialer.

• Gratis • Ingen tilmelding RANDERS BIBLIOTEK | 15


SMS

-SER

BOGBUSSEN

VICE

Få Når SMS fr a bo v g Hvis i er på vej t bussen der il dit : er u r eller egelmæ område Når . afl ss vi af hold ysninge igheder er r. i bog arrang eme buss nter en.

Mød Borgerservice i Bogbussen Er du kommet godt i gang med din digitale post? Borgerservice står klar til at hjælpe dig. Mød os i bogbussen: Asferg Ældrecenter D. 03/02 15, kl. 09.45-10.45 Spentrup Ældrecenter D. 03/02 15, kl. 11.00-11.45 Gjerlev Brugs D. 25/02 15, kl. 09.30-10.45

BOOK WALK

Torsdag d. 28. maj kl. 20:30 til 21:00

Mød Harry Potter, James Bond, Pippi, Julemanden og mange flere til Book-walk på Østervold. I røg og damp kommer Harry Potter, James Bond, Pippi, Julemanden og mange flere ud af Bogbussen på den røde løber, hvor konferencieren fortæller om de kendte figurer fra bøgernes verden. Book-walk er en del af arrangementerne til Open by Night. Bogbussen er efterfølgende åben indtil kl. 22.00. For de 8-100-årige på Østervold foran Randers Bibliotek.

Alders g DEKORÉR PÅSKEÆG Gratis. ruppe: 3-12 å Ingen tilmeld r. ing. Brug fingrene og fantasien til at kreere dit eget, fine påskeæg med Lone Fogh. Bogbussen Uggelhuse • Mandag d. 23/03 15 • Kl. 16.00-16.45 16 | RANDERS BIBLIOTEK

Bogbussen Sønderbæk • Tirsdag d. 24/03 15 • Kl. 14.30-15.15

Bogbussen Havndal • Onsdag d. 25/03 15 • Kl. 16.15-17.00


LANGÅ BIBLIOTEK

MUSIKLEG MED PETER ELMELUND

Biblioteksmusikanten Peter Elmelund synger og spiller både kendte og ukendte toner sammen med de mindste. Havestuen, Langå Bibliotek. Kun adgang for børn i rette alder. Kun børn skal have billet. Max. 6 billetter pr. institution. • Torsdag d. 12/02 15. Kl. 15.00-15.30 • Aldersgruppe: 3-6 år • Gratis. Tilmelding fra d. 29/1 15 på randersbib.dk

HIMMELSANGE MED TEATER MY

Små musikalske og billedrige fortællinger om at være et lille menneske i en ganske forunderlig verden. Et hvidt og åbent telt favner publikum på tryg og nænsom vis, og i et lyst univers af stjerner fortælles Himmelsange med genkendelsens glæde og erindringens forundring. • • • •

Byrådssalen, Langå Fredag d. 13/02 15. Kl. 15.00-15.30 Aldersgruppe: 2-4 år Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

BOGCAFÉ

Bogcafé på Langå Bibliotek - De nye fra 2014. Gik du glip af bogcaféen på Hovedbiblioteket, så har du her chancen for at høre om de nye bøger fra sæsonen 2014! Havestuen, Kulturhuset i Langå.

SMÅBØRNSRYTMIK • For 0–4 år. • Onsdag d. 21/01 kl. 09.15 • Gratis. Tilmelding på randersbib.dk • Onsdag d. 11/03 kl. 09.15 • Max. 6 pr. institution • Onsdag d. 15/04 kl. 09.15

Bibliotekar Eva Becker vil igen i år give læserne en guidet tur gennem nyudgivelserne fra året. Du kan se frem til en tour de force gennem et bredt udvalg af årets bøger. Selvom Eva ikke har læst det hele, får du et vue over tendenser og populære genrer, og du får en personlig gennemgang af de nye romaner, biografier, populære fagbøger og selvfølgelig et bredt udvalg af krimierne. Der bliver rig lejlighed til at få ideer til videre læsning i den mørke vintertid. Vi byder på et glas vin. Gratis deltagelse. Tilmelding ikke nødvendig. • Torsdag d. 19/02 15. Kl. 15.00-16.00 • Gratis. Ingen tilmelding RANDERS BIBLIOTEK | 17


Musik & bevægelse

for børn

Kulturhusets sal:

BABYMUSIKLEG

0-1

2 MDR. • Torsdag d. 08/0 1 kl. 09.00-09.25 • Torsdag d. 05/0 2 kl. 09.00-09.25 • Torsdag d. 05/0 3 kl.: 09.00-09.2 5 • Torsdag d. 09/0 4 kl. 09.00-09.25 • Torsdag d. 07/0 5 kl. 09.00-09.25 MUSIKLEG 1-3 Å

R

• Tirsdag d. 10/0 2 kl. 09.15-09.45 • Torsdag d. 12/0 3 kl. 10.15-10.45

MUSIKLEG 3-6 Å

R

• Torsdag d. 15/0 1 kl. 10.15-10.45 • Tirsdag d. 10/0 2 kl. 10.15-10.45 • Torsdag d. 23/0 4 kl. 10.15-10.45 Langå Bibliotek: • Torsdag d. 12/0 2 kl. 15.00-15.30

Langå Bibliotek: • Onsdag d. 21/01 kl. 09.15 • Onsdag d. 11/03 kl. 09.15 • Onsdag d. 15/04 kl. 09.15

SMÅBØRNSRYTMIK Godt musikalsk tilbud til de mindste børn. Musikpædagog Birgitte Debel Krag tager sin kuffert med spændende ting med, og så skal der synges og leges. 18 | RANDERS BIBLIOTEK

Det kommer der et livsbekræftende musikalsk samvær ud af, og alle kan være med. De musikalske arrangementer er for børn fra 0-4 år. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk.

Randers Bibliotek Øst: • Onsdag d. 28/01 kl. 09.15 • Onsdag d. 18/03 kl. 09.15 • Onsdag d. 22/04 kl. 09.15 Randers Bibliotek Syd: • Onsdag d. 04/02 kl. 09.15 • Onsdag d. 25/03 kl. 09.15 • Onsdag d. 29/04 kl. 09.15


Peter Elmelunds udvalg af musikog bevægelsesbøger. Lad fantasien flyde - og gerne med lyde! Peter Elmelund er biblioteksmusikant, og han har altid en guitar i nærheden. Han er desuden børnebibliotekar og afholder musikleg. Med musikleg er du med til at give din baby en musisk start på livet. Vi synger, laver bevægelser til sangene og spiller på rytmeinstrumenter! Gør alt det gode, man kan, for at understøtte den musikalitet, alle børn er født med. Kom, og vær med i Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk. Bim Bam Baby

2013: Luise Føns og Anders Haaber. Enkle, nye praktiske sange, som træner barnets motoriske færdigheder og vækker barnets musikalitet. Og det er for den nyfødte baby – musikaliteten startede faktisk før fødslen. Her er fra ”Godmorgensangen” til ”Sovesangen”, og ind i mellem eksempelvis den sjove ”Blesangen”. ”Vi ska ha’ ny ble på” gentages tusind gange!

Syng og bevæg din baby glad, 2013.

Dorte Nørgaard. Splinternye og skønne ideer til sang- og bevægelseslege, der kombinerer det musikalske og det motoriske og giver en pragtfuld enhed. For musikalsk stimulering fremmer sprog, indlæringsevne og naturligvis kreativitet. Der medfølger en dvd, så vi kan se, hvordan det kan gøres.

Halfdans ABC:

Halfdan Rasmussen (1967 og optryk igen og igen og igen). Alle kender ”Bennys bukser brændte, Børge råbte Åh!, Børge havde nemlig Bennys bukser på”. Og så ledsages de herlige tekster oven i købet af Ib Spang Olsens finurlige tegninger. Alle hjem burde have en – det er en klassiker – punktum!

Fagtesange for de yngste, 2005: Lisbeth

Stevens & Dorte Nyrop. Mange af de kendte sange med udførlige beskrivelser af fagterne til. ”Nå ja, det var jo sådan, vi sku’ gøre”. Instruktionen kan følges minutiøst eller kan inspirere til nye fagteideer. Fra de helt enkle som Lotte Kærsås ”Rasleæg” med fire takter til de ”10 indianerbørn”s drabelige sejltur.

HØR LIGE HER!

Min sangbog.

150 børnesange. (Udkom første gang 1987) Det er simpelthen den bedste ”De små synger” anno 2015. Redigeret af musikkonservatorieprofessor Inge Marstal - og hun ved, hvad hun gør. Hun stod også bag den fundamentale bog Musikalsk legestue. I klar tekst med fine, enkle tegninger og med gode becifringer, som er uundværlige for guitaristen.

Albertes sanglege

2004 Politikens Forlag, Politikens Forlag begyndte med serien ”Lystige viser for børn” i 1960’erne, senere redigerede sangpædagogen Benedicte Riis, og nyeste skud på stammen er Albertes udvalg. Foruden de almindelige sangbøger har vi også fået ”Alberte synger julesange” og denne med sanglege, hvor legene beskrives i Albertes ligefremme stil.

En musiklytteklub rettet mod børn i alderen 6-10 år og deres voksne f.eks. forældre eller bedsteforældre. Randers Bibliotek indbyder til at deltage i en aktiv musiklytteklub, hvor medlemmer fra Randers Kammerorkester vil stå for den pædagogiske musikformidling i børnehøjde, og hvor alle vil blive aktiveret! Gratis. Ingen tilmelding.

Torsdag d. 29/01 Kl. 16.30-17.30 Torsdag d. 05/03 Kl. 16.30-17.30 Torsdag d. 09/04 Kl. 16.30-17.30 Torsdag d. 07/05 Kl. 16.30-17.30 RANDERS BIBLIOTEK | 19


Palles Anmelder I Palles Anmelderklub handler det om børn og litteratur.

Det handler om at få børn til at formidle og forholde sig til litteratur på nye, overraskende og sjove måder. Men det handler også om at blive bedre til at fortælle om bøger, man har læst, og om at deltage i en samtale om litteratur, hvor man kommunikerer sine meninger og anbefalinger ud til andre børn.

20 | RANDERS BIBLIOTEK


Nå r

børn anm el

de

r bø ger

klub

AF: HANNE TOFT CHRISTENSEN

Palles Anmelderklub for børn

Palles Anmelderklub er en anmelderklub for børn, der deler deres læseoplevelser med hinanden. Klubben har hjemme på Randers Bibliotek, og har i sæsonen 2014/2015 140 medlemmer. De kommer alle fra 5. og 6. klasserne på Blicherskolen, Korshøjskolen og Rytterskolen, og formålet med anmelderklubben er at få børnene til at forholde sig til og formidle det, de læser. De mange medlemmer anmelder masser af bøger på anmelderklubbens online netværksgruppe, Palles anmeldergruppe, på hjemmesiden Pallesgavebod.dk. Her har medlemmerne af Palles Anmelderklub uploadet i omegnen af 250 boganmeldelser til Palles anmeldergruppe, der udover de mange børn fra Randers også har medlemmer fra resten af landet.

Børnebibliotekar Jørgen Ledet

Det er børnebibliotekar Jørgen Ledet, der styrer både Palles Anmelderklub og Palles anmeldergruppe, og han fortæller om baggrunden for Palles Anmelderklub: - Det er vigtigt for biblioteket at involvere børnene i at formidle gode litterære oplevelser, og på Palles Gavebod har børnene mulighed for at lægge anmeldelser på og dermed dele deres litterære oplevelser. For at hjælpe børnene med at få lavet gode anmeldelser har vi lavet Palles Anmelderklub. Vi tager ud på skolerne og laver workshops. Derudover mødes alle klubmedlemmerne til arrangementer på Randers Bibliotek. Det kan være til book talk, hvor det er børnene, der selv fortæller om deres anmeldelser eller til forfatter-event, hvor børnene møder en forfatter.

Modige børn til book-talks

Randers Bibliotek har netop afholdt et book-talk-arrangement for de 140 børn, der er med i Anmelderklubben. En til tre elever fra hver klasse havde meldt sig til at give en book talk, hvor de præsenterede en bog, de havde læst, for det store publikum. Christina Kjærsgaard, der er dansklærer i 5.a på Korshøjskolen, var meget begejstret for arrangementet. - Forløbet har været supergodt, og vi arbejdede med konceptet i efteråret. Invitationen til book-talk, hvor tre af mine elever skulle forberede et oplæg om deres læste bog, har været meget lærerigt, fortæller hun. Eleverne i 5.a fortæller også, at de var glade for book-talk-arrangementet. De glæder sig især til klubbens næste arrangement, som er et forfatter-møde, der finder sted i foråret.

”LOL, sej anmeldelse”

Palles Anmelderklub er mere end bare et skoleprojekt. For børnene er det også en mulighed for at tale om bøger og læseoplevelser med andre børn. Og det er en mulighed, der bliver flittigt brugt på anmeldergruppen online. Mange af børnene taler sammen bl.a. i kommentarfelterne til hinandens anmeldelser. Her skriver de om både bøgernes og anmeldelsernes kvalitet: ”LOL. Sej anmeldelse. Du styrer,” skriver en af gruppens drenge, mens en pige kommenterer: ”Læs den :D den er så god.”. Samtalerne foregår i børnens eget sprog, på deres præmisser, og det er måske derfor, at litteraturen og læseoplevelser virker så relevante og vedkommende for børnene i Palles Anmelderklub. RANDERS RANDERS BIBLIOTEK BIBLIOTEK || 21 21


Sanne Søndergaard AF: ALLAN MALVER

Sanne Søndergaard er journalist, standupkomiker og forfatter. Hun skriver om kærlighed, mobning og had, og så tager hun livet som teenager alvorligt. Det er der kommet et tanke- og lattervækkende foredrag ud af. Fuck normal er for teenagere og deres forældre, og det tager fat i alt det, de voksne ikke forstår, fordi de har glemt, hvordan det var. Sanne Søndergaard debuterede med ungdomsromanen ”Kære dødsbog” i 2008. Den blev positivt modtaget både af kritikere og lærere på skoler og gymnasier. Hun har siden skrevet endnu to ungdomsromaner: Proforma og Hell man. Bøgernes budskab er tydelige. Sanne Søndergaard vil forsikre teenagere om, at de ikke er alene, at alle andre har det ligesom dem, og at de er helt normale.

H

os teenagere optræder alle livets store spørgsmål for første gang, fortæller Sanne Søndergaard. - Teenagere er jo førstegangsvoksne, så de skal håndtere alle voksenfølelser og alle voksentanker for første gang - på én gang. Det er eksplosivt stof, siger Sanne Søndergaard, der ikke ser teenagelivet som en kort og meget trafikeret motorvej mellem barn og voksen, der bare skal tilbagelægges. - Det er jo som teenager, man finder ud af, hvilken slags voksen man vil være. Det definerer hele resten af ens liv, forklarer hun. Som standupkomiker og forfatter er Sanne Søndergaard kendt som en, der siger tingene, som de er. Hun taler og skriver med ironi, sort humor og i en rå tone, men det betyder bestemt ikke, at hun ikke tager emnet alvorligt, fortæller hun. - Man siger jo, at comedy er tragedie plus tid. Forstået på den måde, at før noget bliver rigtig sjovt, skal det på et tidspunkt have gjort ondt. For mig er comedy derfor en refleksion over smerten. Hvis vi ikke må lave sjov med de “alvorlige” emner, så lukker vi for muligheden for refleksion, og så bliver vi hængende i smerten. Jeg ville ikke kunne holde til at arbejde med noget, hvis jeg blev tvunget til at sidde nede i smerten bare for at bevise, at jeg tager emnet alvorligt. Hvis folk ikke kan mærke alvoren bag latteren, synes jeg, at de har et problem. Fuck normal er et foredrag med dybde og humor om at være teenager og mærke livet sådan rigtigt for første gang.

FUCK NORMAL

Foredrag på Randers Bibliotek Tirsdag d. 21. april kl. 17.00 Gratis adgang Husk tilmelding på randersbib.dk/fucknormal 22 | RANDERS BIBLIOTEK

Der er fokus på fortvivlelse og forelskelser, på det sociale spil i ungdomsårene; klikedannelse, mobning og ensomhed. Og på de helt normale alt for store, alt for mange følelser, som man slet ikke kan styre. Foredraget er både for teenagere og deres forældre, og Sanne Søndergaard mener bestemt at teenagere og forældre kan mødes i en form for fælles forståelsesramme. - Forældre og teenagere er jo kun adskilt af 20-40 år, men de er jo stadig følende mennesker. Hvis forældre husker på, hvor rædsomt det egentlig var at være førstegangsvoksen, så vil de være langt mere tålmodige med teenagemonsteret. Og for teenagemonsterets vedkommende handler det mest om, at de jo skal huske på, at deres forældre - uanset hvor åndssvage, de nogle gange er - faktisk bare har det problem, at de elsker én alt for meget.

Hvis folk ikke kan mærke alvoren bag latteren, synes jeg, at de har et problem. Som forælder må man ikke forvente at have en opskrift på, hvordan teenagere skal tackles, efter foredraget. Og omvendt så skal teenagere ikke forvente at have en opskrift på, hvordan forældre skal tackles. - Jeg tror ikke på, at der findes nogen opskrift. Mit foredrag handler bare om at sige til teenagere, at det, de står i lige nu, er noget, alle skal igennem. Ellers tror teenagere nemlig, at det kun er dem, der har de her kriser. Og så tror de, at der er noget galt med dem. De frygter, at de ikke er normale. Og den angst kan få dem til at gøre stor skade på sig selv. Og så er det superfint at have forældrene med på sidelinjen, fordi de så kan blive mindet om, at de også engang selv var teenagemonstre, der tumlede med den angst, slutter Sanne Søndergaard.


Før noget bliver rigtig sjovt, skal det på et tidspunkt have gjort ondt.

Foto: Pressefoto RANDERS RANDERS BIBLIOTEK BIBLIOTEK || 23 23


HIMMELSANGE - Et hvidt og åbent telt favner publikum på tryg og nænsom vis, og i et lyst univers af stjerner fortælles Himmelsange. • • • •

Fredag d. 13/02. Kl. 15:00 2-4 år Byrådssalen, Langå Gratis. Tilmelding fra d. 30/01 på randersbib.dk

AUTO OTTO - Tine Mynster synger, danser og fortæller om Auto Otto.

Teaterforestilling & workshop Se teaterforestillingen ”Mis med de blå øjne,” og byg din egen scenografi.

• Tirsdag d. 05/05. Kl. 10.00 • Aldersgruppe: 3-8 år • Gratis. Tilmelding på randersbib.dk • Randers Bibliotek Syd

Se ”Mis med de blå øjne” med teatret ”Comedievognen,” og kom bagefter ind i Randers EgnsTeaters krea-workshop. Her kan du bygge din egen scenografi i en skotøjsæske. Måske vil du bygge et teaterhus til din egen katteforestilling? Vi har masser af dimser, æsker og farver og lim! Vi afslutter dagen med en fernisering med udstilling af de flotte scenografi-æsker på biblioteket.

Mis med de blå øjne Egon Mathisens børnebogsklassiker fra 40´erne i Comedievognens humoristiske og stemningsfyldte dramatisering. Dristigt iscenesat, til akkompagnement af Django Reinhardts jazzmusik. • • • • •

Torsdag d. 12/02. Kl. 10:00 3-8 år. Kulturhusets sal Gratis Tilmelding fra d. 29/01 på randersbib.dk

24 | RANDERS BIBLIOTEK

- Berlingske “Underfuld, lun og overskudsfyldt” - Politiken “Forestillingen er en sand perle” - Ekstrabladet “Magisk kattepoesi”

KASTALI’A -Teaterskolen Kastali’a spiller forårets stykke midt i biblioteket. • • • •

Lørdag d. 09/05. Kl. 11.00 Hovedbiblioteket For alle Gratis. Ingen tilmelding


FORÅRETS PROGRAM Riv siderne ud til opslagstavlen

HELLE HELLE 21/01 Sanne Søndergaard 21/04 Ole Mose 03/02


ARRANGEMENTER Januar

Februar

Filmklub 3-6 år Kl. 9.30 og 10.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Filmklub 3-6 år Kl. 9.30 og 10.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Familieworkshop med skrot Kl. 10. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Ingen tilmelding.

Åben StrikkeCafé Kl. 15. Tirsdage i lige uger. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Ingen tilm.

Vanvid eller viljestyrke - Ole Mose Kl. 19. Kulturhusets sal. 65 kr. Tilmelding randersbib.dk

Signes hjemkomst - Lars Johansson Kl. 19. Kulturhusets sal. 75 kr. Tilmelding på randersbib.dk

Babymusikleg 0-12 mdr Kl. 9. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Randers Bibliotek Syd. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Pandekagedag Kl. 15.30. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

TorsdagsTræf - bogcafé Kl. 16. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Ingen tilmelding.

Babymusikleg 0-12 mdr Kl. 9. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Dronningborg Historier - ‘Højriis’ Kl. 19. Sognegården Dronningborg. 40 kr. Gratis for medlemmer. Ingen tilm.

Dronningborg Historier generalforsamling Kl. 18.30. Sognegården Dronningborg. Gratis. Ingen tilmelding.

Bogcafé- vinterlæsning Kl. 16. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Bogcafé Langå - de nye fra 2014 Kl. 15. Kulturhuset Langå, havestuen. Gratis. Ingen tilmelding.

Bombardier- & Metalsangkoret Kl. 19.30. Dronningborg Kirke. Gratis. Ingen tilmelding.

Design dit første spil 10-14 år Kl. 12.30. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Det særligt sensitive barn Kl. 19. Kulturhusets sal. 75 kr. Tilmelding på randersbib.dk

Musikleg 3-6 år Kl. 10.15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Stuntworkshop 9-13 år Kl. 15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Hækleworkshop med Sys Fredens Kl. 11. Kulturhusets sal. 75 kr. Tilmelding på randersbib.dk

”F for får” filmkonkurrence Frem til 30/1. Hovedbiblioteket, Øst, Syd, Langå og bogbus.

Musikleg 1-3 år Kl. 9.15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

DR Klub Klassisk - Béla Bartok Kl. 16. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Helle Helle - Hvis det er Kl. 19. Beboerhuset, Flyvervej 1. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Musikleg 3-6 år Kl. 10.15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Rollespil Østerskoven Kl. 16. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Langå bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Få stylet dit hår Kl. 14. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Om at fortælle fortiden Kl. 19. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

DR klub klassisk - Jean Sibelius Kl. 16. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Sminkeworkshop Kl. 15. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Sådan sikrer du din familie! Kl. 17. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Teaterforestilling og workshop 3-8 år Kl. 10. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Krimicafé Kl. 16. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Nytårskur for Biblioteksklubben Kl. 17. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Lav din egen 3D-platform Kl. 10. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Hør lige her! 6-10 år Kl. 16.30 Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Musikleg 3-6 år Kl. 15. Langå Bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Filmklub 3-6 år Kl. 9.30 og 10.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Svensk folkemusik med Lunnekvintetten Kl. 12. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

TorsdagsTræf - nålebinding Kl. 16. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Krimi og kaos i Kerrs Berlin Kl. 16. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Himmelsange - med teater MY 2-4 år Kl. 15. Langå Bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Babymusikleg 0-12 mdr Kl. 9. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

6.

6.

8.

8.

8.

8.

15.

19.

21.

21.

26.

28.

28.

29.

31.

3.

3.

4.

5.

6.

9.-10.

9.

10.

10.

10.

11.

12.

14.

16.

17.

17.

19.

19.

21.

23.

24.

25.

26.

27.

12.

12.

12.

13.

Marts 3.

4.

5.


FORÅR 2015 Gamer’N - start Kl. 15.30. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Dekorér påskeæg 3-12 år Kl. 14.30. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Musikleg 3-6 år Kl. 10.15. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

Hør lige her! 6-10 år Kl. 16.30 Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Randers Bibliotek Syd. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Dronningborg Historier - Hadsundbanen Kl. 19. Sognegården Dronningborg. 40 kr. Gratis for medlemmer. Ingen tilm.

Kulturhusdag Kl. 10. Kulturhuset. Gratis. Ingen tilmelding.

Dekorér påskeæg 3-12 år Kl. 16.15. Bogbussen Havndal. Gratis. Ingen tilmelding.

Mød Karin Michaëlis Kl. 18.30. Hovedbiblioteket. 100 kr. Tilmelding på randersbib.dk.

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Langå Bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

International kagedag Kl. 12. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Randers Bibliotek Syd. Gratis. Tilmelding på randersbib.dk

15 poetiske perler fra dansk rock Kl. 19. Kulturhusets sal. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

DR Klub Klassisk - Carl Nielsen Kl. 16. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Dansens Dag Kl. 16. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

5.

5.

7.

11.

11.

24.

25.

25.

29.

30.

Musikleg 1-3 år Kl. 10.15. Hovedbiblioteket. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

12.

23.

23.

27.

29.

29.

April

Maj

TorsdagsTræf - pileflet Kl. 16. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Babymusikleg 0-12 mdr Kl. 9. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Auto Otto med Tine Mynster Kl. 10. Randers Bibliotek Syd. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Hvorfor fik kvinderne stemmeret? Kl. 10. VIA University, Randers. 250 kr. Tilmelding randersbib.dk/valgret

TorsdagsTræf - nålefilt Kl. 16. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

2. verdenskrig: Bombningen af Berlin Kl. 19. Kulturhusets sal. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

Konkurrence: Den lilla Møghætte og Pulven Frem til 28/3. Hovedbiblioteket, Øst, Syd, Langå og bogbus.

Hør lige her! 6-10 år Kl. 16.30 Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Babymusikleg 0-12 mdr. Kl. 9. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Jazzcafé Kl. 16. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Hør lige her! 6-10 år Kl. 16.30 Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

At skrive krimier - Karin Hede Kl. 17. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

En musikers fortælling om Carl Nielsen Kl. 19. Kulturhusets sal. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

Rundvisning på Gaia Museum Kl. 19. For Biblioteksklubben. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

Dronningborg Historier - fortælling Kl. 14.30. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Ingen tilmelding.

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Langå Bibliotek. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Teaterskolen Kastali’a Kl. 11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Mellemøstlig nytårsfest Kl. 11. Hovedbiblioteket. Gratis. Ingen tilmelding.

Carl Nielsen for hele familien 6+ år Kl. 16.30. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Book-Walk 8-100 år Kl. 20.30. Østervold. Gratis. Ingen tilmelding.

Signe Gjessing - Verdens poesidag Kl. 13. Kulturhusets sal. Gratis. Ingen tilmelding.

Fuck Normal - Sanne Søndergaard Kl. 17. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Dekorér påskeæg 3-12 år Kl. 16. Bogbussen Uggelhuse. Gratis. Ingen tilmelding.

Småbørnsrytmik 0-4 år Kl. 9.15. Randers Bibliotek Øst. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

Dekorér påskeæg 3-12 år Kl. 14.30. Bogbussen Sønderbæk. Gratis. Ingen tilmelding.

Rundvisning på Gaia Museum Kl. 19. For Biblioteksklubben. 50 kr. Tilmelding randersbib.dk

12.

14.

16.

18.

18.

19.

21.

21.

23.

24.

9.

9.

9.

10.

14.

15.

16.

5.

6.

7.

7.

7.

9.

28.

21.

22.

22.

Juni Sommerbogen åbnes 10-12 år Kl. 12. Kulturhusets sal. Gratis. Tilmelding randersbib.dk

19.


JANUAR 21.

Digital borger Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

26.

Mød Borgerservice Kl. 10-14. Hovedbiblioteket.

FEBRUAR

IT-KURSER - 2 timers introduktion til en digital hverdag Bibliotekets digitale tilbud

Vi viser, hvordan du låner bøger, film og musik digitalt på din pc, tablet eller smartphone.

3.

Mød Borgerservice Kl. 9.45-10.45. Asferg Ældrecenter.

3.

Mød Borgerservice Kl. 11-11.45. Spentrup Ældrecenter.

4.

Digital borger Kl. 16-18. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

5.

Netsikkerhed Kl. 14-16. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

11.

Kom i gang med Iphone og Ipad Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

18.

Kom i gang med Android Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

25.

Mød Borgerservice Kl. 9.30-10.45. Gjerlev Brugs.

Lær, hvordan du downloader, installerer og opdaterer pc og mobil.

25.

Netsikkerhed Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding

Digital borger

25.

Kom i gang med Iphone og Ipad Kl. 12-14. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

25.

Det offentlige i baglommen. Workshop Kl. 16-17.30 Hovedbiblioteket. Tilmelding.

26.

Facebook for let øvede. Workshop Kl. 13-15. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

MARTS 2.

Kom i gang med Iphone og Ipad Kl. 13-15. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

4.

Digital borger Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

5.

Det offentlige i baglommen. Workshop Kl. 10-11.30. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

11.

Kom videre med Android. Workshop Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

23.

Kom videre med Iphone og Ipad. Workshop Kl. 13-15. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

25.

Kom videre med Iphone og Ipad. Workshop Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

27.

Bibliotekets digitale tilbud Kl. 10-12. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

APRIL 15.

Billedbehandl. mobile enheder. Workshop Kl. 12-14 Hovedbiblioteket. Tilmelding.

16.

Facebook for let øvede. Workshop Kl. 9-11. Hovedbiblioteket. Tilmelding.

MAJ 21.

Billedbehandl. mobile enheder. Workshop Kl. 10-12 Hovedbiblioteket. Tilmelding.

JUNI 4.

Bibliotekets digitale tilbud Kl. 10-12 Hovedbiblioteket. Tilmelding.

Kom i gang med Iphone og Ipad

Introduktion til Iphone og Ipad, hvor du lærer det mest grundlæggende i brugen og de mest brugte funktioner.

Kom i gang med Android

Introduktion til din Android smartphone og tablet, hvor du lærer det mest grundlæggende i brugen og de mest brugte funktioner.

Netsikkerhed

Hør om NemID, borger.dk og randers. dk og se, hvor du kan finde dine egne oplysninger.

MØD BORGERSERVICE

Er du kommet godt i gang med digital post? Borgerservice står klar til at hjælpe dig.

IT-WORKSHOP

- lær sammen med andre om it, så du får det digitale i hænderne Det offentlige i baglommen

Hør om mulighederne og få adgang til det offentlige på din smartphone eller tablet.

Facebook for let øvede

En workshop for dig, der har en profil på Facebook, og gerne vil lære mere om, hvordan du bruger den.

Kom videre med Iphone og Ipad

For den øvede, der har mod på at komme videre med Iphone og Ipad. Hør desuden forslag til 10 gode apps.

Kom videre med Android

For den øvede, der har mod på at komme videre med sin Android tablet og smartphone. Hør desuden forslag til 10 gode apps.

Billedbehandling på mobile enheder

Få gode ideer til, hvordan du kan arbejde med dine billeder i forskellige apps på din smartphone eller tablet.

IT-caféer Randers Bibliotek Syd Onsdag i lige uger kl.: 12-14 Hovedbiblioteket Tirsdag kl.: 10-12 og onsdag kl.: 14-16 Ældre Sagen på hovedbiblioteket mandag 9.30-12 tirsdag kl. 12.30-15 Det er gratis at deltage. Der er ingen tilmelding - bare mød op. Tag gerne din bærbare pc med.


TEMA

Tilbud til studerende

SKRIV BEDRE OPGAVER MED HJÆLP FRA BIBLIOTEKET

RANDERS BIBLIOTEK | 29


TEMA

Tilbud til studerende

Foto: Jørgen Mark Pedersen 30 | RANDERS BIBLIOTEK


TEMA

Tilbud til studerende

SKRIV BEDRE OPGAVER MED HJÆLP FRA RANDERS BIBLIOTEK Studieopgaver bliver bedre, når litteratursøgningen sidder i skabet, og kildekritikken er på plads. Biblioteket kan hjælpe dig med begge dele.

AF: ALLAN MALVER

B

ibliotekarerne på Randers Bibliotek er specialister i at grave materiale frem om specifikke emner til din opgave. De kan hjælpe dig med at få adgang til litteratur, databaser og artikler, som er på et passende niveau til opgaven.

Mange studerende bruger allerede biblioteket, forklarer bibliotekar Gitte Hansen fra Randers Bibliotek. Hun ser mange studerende på biblioteket, når det er opgavetid. - Studerende ved, at biblioteket spiller en stor og vigtig rolle, når der skal skrives opgave. Vi vil rigtigt gerne formidle bibliotekets tilbud til studerende. Også til dem, som foretrækker at sidde hjemme og søge i de sene aftentimer, når de er færdige med træning, studiejob og lektier. Der er stor chance for at få højere karakterer, hvis man undersøger mange kilder og forholder sig kildekritisk. Og det kan vi hjælpe med, fortæller Gitte Hansen. Ud til studerende Randers Bibliotek tilbyder uddannelsesinstitutioner-

ne at komme ud til de studerende og undervise i informationssøgning og præsentere bibliotekets muligheder. Det er for eksempel en god idé op til større skriftlige opgaver, når behovet er allerstørst. - Undervisning i brug af bibliotekets kilder er allervigtigst, når de studerende har et akut behov, for så er ørerne nemlig størst, fortæller bibliotekar Gitte Hansen. - Bibliotekets kilder kan man stole på, og efter vores oplæg kommer de studerende et skridt videre i jagten på gode kilder til deres specifikke opgaver, forklarer hun. Det er Robin enig i. Robin er netop i gang med at skrive opgave på Tradium i Randers. - Jeg har allerede fundet væsentligt flere og bedre kilder nu. Jeg synes også, det er blevet nemmere at finde gode kilder. Jeg har fundet artikler, som jeg kan holde op imod andre kilder, sådan at jeg kan belyse mit emne fra forskellige synsvinkler. Så kan jeg være sikker på, at jeg får det helt rigtige produkt frem i sidste ende.

RANDERS BIBLIOTEK | 31


TEMA

Tilbud til studerende

Foto: Jørgen Mark Pedersen

Bibliotekar Gitte Hansen

Godt og frugtbart samarbejde Randers Bibliotek og Tradium HTX og HHX har det sidste års tid eksperimenteret med undervisning i informationssøgning, og eleverne oplever et stort udbytte. – Det er fint at høre noget om, hvor man kan finde oplysninger. Det bliver nemmere at få styr på kildekritik, så det bliver rigtigt, det man skriver, fortæller Patrick, der studerer på Tradium i Randers. - Biblioteket har vist os forskellige steder, hvor man kan finde gode kilder, og de har forklaret, hvordan vi kan finde artikler fra anerkendte forskere, supplerer Robin, der er medstuderende.

32 | RANDERS BIBLIOTEK

Bibliotek og uddannelsesinstitution har efterhånden udviklet et godt og frugtbart samarbejde. Underviser Bodil Vestergaard fra Tradium HTX og HHX i Randers oplever, at opgavernes kvalitet ofte stiger, når studerende får hjælp af biblioteket. - Vi underviser jo også selv i litteratursøgning, men det er en rigtig god ide at repetere det lige op til de store opgaver, fortæller Bodil Vestergaard. Hun vurderer, at biblioteket har mange relevante tilbud til studerende.


TEMA

Tilbud til studerende

Google kan ikke bruges til alt Google er en effektiv måde at søge på, og du finder rigtig meget. Spørgsmålet er, om du finder det rigtige? Hvordan ved du, om informationen er til at stole på, og hvordan sorterer du guldet fra i en søgning? Bibliotekar Gitte Hansen giver et kildekritisk skrækeksempel. - Hvis du googler “atomkraft i Danmark”, lander du muligvis på jydskatomkraft.dk, der fortæller, at vi anvender atomkraft i landet. Det er naturligvis ikke rigtigt.

biblioteket giver de studerende undervisning i et hav af troværdige databaser, som eleverne sjældent er stødt på før, fortæller hun. Den påstand underbygges af de studerende. - Biblioteket giver adgang til mange forskellige databaser, som er gode at bruge, og der er mange muligheder, jeg ikke havde tænkt over i forvejen.

Googler man emner, man ikke ved så meget om, er der fare for at lande på den slags sider. I værste fald kan utroværdige kilder være skyld i, at studerende drager forkerte konklusioner i opgaverne og risikerer dumpekarakterer.

Hvis man søger i de databaser, som biblioteket stiller til rådighed, er det nok et mere detaljeret resultat, man får, mener Robin, der studerer på Tradium. Jesper, der læser samme sted, er enig. - Jeg forestiller mig, at jeg vil bruge de digitale tjenester endnu mere nu. Det påvirker karaktererne, at jeg bruger kilder, der er troværdige.

- Et af vores mål er at øge de studerendes blik for kildekritik, og derfor har vi også stor vægt på informationssøgning, fortæller Bodil Vestergaard fra Tradium. - Det er jo en digital generation, vi taler om, og

- Førhen søgte jeg for det meste bare på Google. I fremtiden skal jeg bruge elektroniske muligheder meget mere, så derfor er det godt, at biblioteket tilbyder gode online-tjenester, vurderer Jesper.

Foto: Jørgen Mark Pedersen RANDERS BIBLIOTEK | 33


TEMA

Tilbud til studerende

Gode online kilder til din opgave Randers Bibliotek giver dig adgang til en række online kilder, der rummer viden af høj kvalitet. Du kan søge i store tværfaglige databaser eller i databaser, der passer til lige netop dit emne. Der er også faglige e-bøger, artikler, leksika og meget mere. Bibliotekar Gitte Hansen har udvalgt nogle af de bedste online kilder til din opgave.

Her kan du også få hjælp Bibliotek.dk

Mangler du litteratur til din opgave, er bibliotek.dk et oplagt sted at lede. Her kan du finde bøger og artikler om dit emne. På bibliotek. dk kan du nemt søge på hele landets biblioteker, og når du har bestilt, kan du hente det hele på Randers Bibliotek. randersbib.dk/bibliotek.dk

Biblioteksvagten


Brug Biblioteksvagten som en hjælpende hånd, når du har brug for at få hul på litteratursøgningen til din opgave. Du kan få hjælp til at komme i gang med emnesøgninger og finde links, bøger eller artikler. Biblioteksvagten hjælper dig med svar på alle spørgsmål, også uden for bibliotekernes åbningstid. randersbib.dk/biblioteksvagten

34 34 || RANDERS RANDERS BIBLIOTEK BIBLIOTEK

1. E-brary Mere end 32.000 engelsksprogede e-bøger i fuldtekst inden for alle fagområder og primært fra engelske og amerikanske forlag. Find fagbøger om historie, politik, IT, samfundsfag, biologi, matematik og meget mere. Fagbøgerne kan downloades til PC, tablet eller smartphone. Læs mere og få adgang på randersbib.dk/ebrary

2. Global Issues in Context Find viden om sociale, kulturelle, politiske, økonomiske og miljømæssige problemstillinger i artikler, podcasts og filmklip. Aktuel viden fra verdens brændpunkter og bred emnedækning. randersbib.dk/globalissuesincontext

3. Student Resources in Context Artikler, podcasts og filmklip om historie, litteratur, naturvidenskab og samfundsvidenskab. Indeholder tusindvis af primære kilder, biografier, baggrundsinformation, avis- og tidsskriftsartikler samt fotos, video og illustrationer. randersbib.dk/studentresourcesincontext

4. Masterfile Premier Artikler i pdf fra blandt andet Time, Newsweek, National Geographic og Rolling Stone om alle emner, fra politik og økonomi til matematik, biologi, kunst og litteratur. Adgang til boganmeldelser, billedsamlinger og meget mere. Læs mere og få adgang på randersbib.dk/masterfile

5. Hjemmeside-univers for studerende Du kan finde alle vores tilbud til studerende på randersbib.dk/studerende. Her er der masser af hjælp og inspiration, når du skal skrive opgave. Der er hjælp til litteratursøgning, problemformulering, kildekritik og meget mere. Her er også adgang til online databaser, artikler og opslagsværker. randersbib.dk/studerende

Se samlet oversigt på randersbib.dk/databaser


TEMA

Tilbud til studerende

De bedste rammer til studerende Studiemiljø på Hovedbiblioteket Biblioteket har tid, rum og plads til dig. Du kan finde mange gode steder at arbejde, uanset om du vil fordybe dig alene eller arbejde i gruppe.

Fokus på dig Vi har særligt fokus på dig som studerende, og vi arbejder hele tiden på at skabe de bedste rammer til dig.

Der er strøm og wifi til din bærbare pc eller mulighed for at låne en stationær. På biblioteket kan du udskrive, scanne og kopiere. I sidder tæt på faglitteraturen, og der er hjælp til informationssøgning lige i nærheden.

Vi har netop nyindrettet Hovedbiblioteket for at skabe mange nye studiearbejdspladser. Hvis du har gode ideer til, hvordan vi kan gøre det endnu bedre, kan du skrive til bibliotekar Gitte Hansen på gh@randersbib.dk – din mening er vigtig for os.

Studiefaciliteter • PC’er •

Strøm til din bærbare PC

• Wi-Fi • Studiearbejdspladser •

Print, kopi og scan

Faglitteratur til alle tænkelige emner

Åbne biblioteker alle dage 8-22 På de åbne biblioteker kan du selv låse dig ind og arbejde alle dage fra 8-22. For at låse døren op, skal du være oprettet som låner, og du skal bruge dit sundhedskort og pinkode. Der er kun personale nogle timer hver dag, men du kan frit bruge alle bibliotekets muligheder f.eks. wi-fi, scanner og faglitteratur. Læs mere om åbne biblioteker på randersbib.dk/8-22 RANDERS RANDERS BIBLIOTEK BIBLIOTEK || 35 35


TEMA

Tilbud til studerende

Randers Bibliotek er altid parat med hjælp til studerende. Biblioteket underviser også gerne i informationssøgning og formidler bibliotekets mange relevante tilbud på uddannelsesinstitutioner. Vil du høre mere om vores tilbud til studerende, så kontakt bibliotekar Gitte Hansen på gh@randersbib.dk eller 87 10 68 07 36 | RANDERS BIBLIOTEK


Saftig litteratur Har du læst Fifty Shades of Grey, og vil du læse mere i samme genre, er der er masser af kvindevenlig, erotisk litteratur på biblioteket udover den verdenskendte trilogi. Den eksotiske: Mandelen af Nedjma En marokkansk, muslimsk kvinde fortæller detaljeret om sin opdagelse og udforskning af kønnet fra barndommen i landsbyen Imchouk over flugten fra tvangsægteskabet til årene i Tanger, hvor hun møder sit livs umulige kærlighed og den tøjlesløse erotik. Noget så unikt som et stykke nutidig passionslitteratur skrevet af en arabisk kvinde.

Klassikeren: Venusdeltaet og De små fugle Anaïs Nins erotiske noveller udsprang egentlig af et bestillingsarbejde, ikke desto mindre skulle denne skriftlige, seksuelt orienterede spøg resultere i, at Nins erotiske noveller i dag må betragtes som et hovedværk inden for den erotiske litteratur. Og man forstår godt hvorfor. Den erotiske litteraturs ukronede dronning – en klassiker!

Den skamløse: Catherine M’s seksuelle liv Kunstkritikeren Catherine Millet fortæller om sit erotiske liv fra den seksuelle debut som 18-årig til sine oplevelser med orgier, gruppesex i Boulogneskoven og celebre sexfester i det franske borgerskab. Kendt som den mest skamløse, erotiske roman, der nogensinde er skrevet af en kvinde.

Den danske: Ti lektioner i lyst af Benedicta Söderberg Den 38-årige advokat, Benedicta, der er gift, men uden større seksuel erfaring møder en eksotisk kunsthandler, der fører hende ind i et univers af drifter og erotik.

Noget, der minder om Fifty Shades: Genevieves 90 dage af Lucinda Carrington Genevieves firma ønsker en vis rigmand som kunde, og den karismatiske James Sinclair siger ja på betingelse af, at Genevieve stiller sig seksuelt til rådighed for ham i 90 dage. Tonen er mere rå end i Fifty Shades-bøgerne.

RANDERS BIBLIOTEK | 37


Fifty Shades of Grey “Fra teenagevampyrer til husmoderporno” I februar 2015 rammer filmatiseringen af Fifty Shades of Grey biografer - og kvinder - verden over. Men hvordan er det gået til, at en historie, der oprindeligt blev skrevet som fanfiction til Twilight, har solgt mere end 100 millioner eksemplarer?

AF: JACOB HOLM KROGSØE

S

alman Rushdie, manden bag blandt andet De sataniske vers, har udtalt følgende om Fifty Shades of Grey: - Jeg har aldrig læst noget så dårligt skrevet, som blev udgivet. Det får Twilight til at ligne Krig og Fred.

Bedst sælgende paperback nogensinde Den lader vi lige stå lidt. Altså, det dårligste, der nogensinde er skrevet og har fået en udgivelse. Hårde ord fra en intelligent mand. Men uanset hvad Rushdie, og mange andre kritikere har sagt, så er Fifty Shades of Grey blevet et fænomen. En erotisk steppebrand, der også gjorde den første roman i serien til den bedst sælgende paperback i England nogensinde. E. L. James, pseudonym for den britiske forfatterinde Erika Mitchell, skrev oprindeligt fortællingen om Anastasia ”Ana” Steele og Christian Grey som en hyldest til vampyrserien Twilight, tænk blot på en mere hardcore udgave af romancen mellem Bella Swan og Edward Cullen. Stephenie Meyer, forfatteren til Twilight, har sagt følgende om James’ bøger: - Det er ikke min genre, ikke min kop te. Men godt for hende, at det går godt. Det er super.

Mund til mund James fortsatte med sine erotiske skriblerier og flyttede historien, der nu hed Master of the Universe, over på sin egen hjemmeside FiftyShades.com, hvor hun så splittede historien op i de tre dele vi kender i dag: Fifty Shades of Grey (Fanget), Fifty Shades Darker (I mørket) og Fifty Shades Freed (Fri). Og så er det ellers gået hurtigt. Sjældent har man oplevet en mund til mund-bog, som har spredt sig så hurtigt fra

38 | RANDERS BIBLIOTEK

land til land og fra aldersgruppe til aldersgruppe. Men hvordan kan det nu lade sig gøre, hvis vi antager, at Rushdie har ret i sin kritik? For det første har James ramt ned i en tidsånd, eller sagt på anden måde, så har hun skabt noget, som tidsånden gerne ville have: erotik til kvinder. Der er ikke tale om porno, men pirrende episoder, der kan få temperaturen til at stige hos læseren. Flere mænd har udtalt, at deres sexliv livede op, efter deres koner havde læste Fifty Shades-bøgerne.

Kan 100 millioner kvinder tage fejl? For det andet er bøgerne skrevet i et let og tilgængeligt sprog: i en tid, hvor vi ikke har særlig meget tid, er det vigtigt, at der kan ligge noget nemt og dejligt og vente på natbordet, før drømmeland venter. Man kunne også være fræk at sige, at Rushdie tager fejl og 100 millioner kvinder har ret? At en bog bliver en succes, er ikke ensbetydende med, at den er godt skrevet. Langt fra. Men at en bogserie bliver så succesfuld, som det er tilfældet her, fortæller historien om en forfatter, der formår at ramme målgruppen. Og formår at stille deres behov. Nu bliver det så meget spændende at se, om filmatiseringen kan gøre det samme. Og hvis det er tilfældet, ville jeg gerne være fluen på væggen i de mange biografer verden over, nu, hvor husmoderpornoen er blevet stueren.


MR. GREY WILL SEE YOU NOW

“There’s a very fine line between

pleasure and pain.

They are two sides of the same coin, one not existing without the other.”

RANDERS BIBLIOTEK | 39


Ole Mose Mod, gulerødder og pisk!

En utrolig bedrift, et stort vovemod, et fantastisk eventyr, en ekstraordinær mand. Det kunne lyde som bagteksten til en eventyrroman. Men det er såmænd fortællingen om Ole Mose. Ole Mose er 34 år gammel, han bor i Aalborg og har en datter på syv år. Derudover har han et eventyrgen af de helt store; i sommeren 2013 afsluttede han et enestående projekt, som gjorde ham til den første, der i træk: - Svømmede fra Europa til Afrika - Løb syv maratoner på syv kontinenter på syv dage - Cyklede 1260 km omkring verdens højest beliggende sø - Besteg Mount Everest

AF: JACOB HOLM KROGSØE

D

et lyder i sig selv ganske imponerende. Men det bliver ikke mindre imponerende, når man tænker på, at Ole et år forinden ikke havde større erfaring med ekstremsport. Han kunne knap svømme, ejede ikke en cykel, og Himmelbjerget var Oles personlige rekord indenfor bjergbestigning. Den ultimative udfordring Den bedrift ville vi gerne stikke lidt dybere i som en optakt til Oles besøg på Randers Bibliotek 3. februar 2015. Et foredrag, der bærer titlen: Vanvid eller viljestyrke – en vild tur verden rundt. Det indledende spørgsmål lå lige for: Hvordan tager man skridtet til den ekstreme præstation? - Man tager en beslutning om, at det er det, man vil! Den er ikke længere. Jeg havde dog en kæmpe fordel ved, at jeg ikke havde nogen anelse om, hvad jeg lige havde besluttet mig for at gennemføre, for så havde beslutningen været betragteligt sværere at tage. Vi ville også gerne vide, hvem der havde inspireret Ole til det vilde projekt? - Ikke rigtig nogen faktisk, da der ikke er andre der har gjort det samme. Sammensætningen er kommet som et resultat af tilfældigheder og justeringer mod mit mål om, at det skulle være en udfordring fysisk og mentalt, den skulle være uforudsigelig - var ikke prøvet før, så der var en stor del af det dækket allerede

40 | RANDERS BIBLIOTEK

– og det skulle være spændende. Og med spændende udelukkede det en almindelig ironman, svømning i svømmehal, løbe i cirkler og lign. Lokationerne blev afgørende, da kultur, fremmede steder og godt selskab er afgørende elementer for dette. Men hvorfor netop på det tidspunkt i dit liv? - Jeg var i en situation, hvor jeg ville bruge min energi på mig selv. Sport skulle være så sundt, til en vis grad, har jeg efterfølgende fundet ud af. Jeg havde prøvet at løbe maraton før, og det var ikke en udfordring længere; derfor blev det ”opgraderet” til en syvdobbelt ironman, hvor de ovenstående elementer førte til stederne og måden. Når man siger A, må man også sige B, og derfor kunne jeg lige så godt tage Everest med i konceptet, når jeg nu var i gang. Jeg var jo allerede ude på dybt vand så at sige.

Du må aldrig starte den indre diskussion om at give op med mindre liv og lemmer er i fare. Pisk og gulerødder Når du var mest presset, hvor fik du så energien fra? - For at bevare motivationen bruger jeg alle de beskidte tricks, jeg kan komme i tanke om. Nogle gange pisk og nogle gange gulerod. Når det gør mest


ondt, kunne jeg passende tænke på, hvor skønt det bliver når jeg er færdig, når jeg kan nyde succesen. Men oftest er pisken bedst, når det gør ondt. Med et træthedsbrud under tredje maraton, med over 2 og en halv måned tilbage af projektet, var et af tidspunkterne, hvor pisken måtte frem; jeg tænkte på den måde, at hvis jeg gav op nu, så skulle jeg igennem den forbandede svømmetur igen næste år samt hele træningsforløbet op til. - Det er en meget motiverende tanke at slippe for det. Som tiden gik, blev der blot flere og flere ting, jeg skulle udsætte mig selv for igen, hvis jeg gav op. Jeg satte også en regel op for mig selv: Du må aldrig starte den indre diskussion om at give op, med mindre liv og lemmer er i fare. Begynder man diskussionen med sig selv, er det et spørgsmål om tid/smerte/ pinsler, før man giver op! - Generelt meldte jeg også tidligt ud til alt og alle, at jeg ville gøre det her, og det er også motiverende at tænke på, hvordan folk vil tænke, hvis jeg eksempelvis gav op efter ti minutter i vandet ved Gibraltar pga. en skulderskade - jeg skulle jo ikke bruge skulderen igen før en måneds tid senere på Everest. Sådan kommer du selv i gang Som afslutning ville vi gerne høre Oles råd, hvis nogle andre kunne tænke sig at gøre noget lignende?

- Der er mange forskellige måder at få gode oplevelser på, også uden at det skal være ekstremt og farligt. Hvis det skal være hårdt og farligt, så respektér faren, og gør alt, hvad der står i din magt for at minimere risici. Jeg vidste intet om bjergbestigning, så jeg hyrede en meget dygtig og erfaren guide. Det reddede mit liv, da vi blev ramt af en lavine på træningsbjerget Manaslu, hvor 12 døde i de samme sekunder. - Ligegyldigt hvad man vil gøre, skal man huske, at ethvert valg også medfører et fravalg. Og der menes primært tiden. Man kan ikke nå alt, så tag en vurdering, om du kan leve med de omkostninger og fravalg, du er ved at tage. Alt dette og meget mere kan du høre om, når Ole Mose besøger Randers Bibliotek. Ole bruger både billeder og video fra sit eventyr, så der er en aften ud over det sædvanlige i vente. Og måske du selv bliver inspireret til at gøre noget lignende?

Vanvid eller viljestyrke

- Foredrag med Ole Mose Tirsdag d. 03/02 15 kl. 19.00 Pris: 65 kr. Tilmelding på randersbib.dk (55 kr. for Biblioteksklubben)

RANDERS BIBLIOTEK | 41


Tillykke, Lillecarl, med de 150 år! Danmarks ubestrideligt største komponist fylder 150 år 9. juni, og det bliver fejret i hele landet.

Carl Nielsen

AF: PETER ELMELUND

C

arl Nielsen formåede i sin levetid 1865-1931 at blive kendt af alle danskere. Ikke kun den finkulturelle elite, der hørte hans avancerede symfonier, men også hr. Jensen i Næstved, der gladeligt sang med på Jens Vejmand. Carl Nielsen udlevede det danske eventyr; den fattige spillemandssøn fra Nr. Lyndelse på Fyn, der som purung blev trompetér ved militærmusikken i Odense. Han fik støtte af magtfulde herrer til at komme på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i hovestaden, og hovedinstrumentet violin blev snart fortrængt af komponistvirksomheden. Og hvilken kreativ åre; det blev til seks symfonier, to operaer, orkesterværker, kammermusik, korværker og flere hundrede sange. Ved siden af de komplekse, store værker havde han en inderlig interesse for den folkelige sang; dét at skrive en så enkel sang, så man tror, man har hørt den før – første gang, man hører den. Det er det, man i dag vil kalde et hit. En ypperlig eksponent for denne genre er Jeg ved en lærkerede, som den dag i dag synges fra vuggestue til plejehjem. Carl Nielsen kunne også skrive ord. Min fynske barndom er i dag en klassiker inden for selvbiografierne. Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen havde et stormombrust kunstnerægteskab, som også har bidraget til den eventyrlige fortælling om vores allesammens Lillecarl – Carl Nielsen. Lyt selv til noget af hans fantastiske musik. Du kan låne det på biblioteket eller høre det via bibliotekernes digitale musiktjeneste www.bibzoom.dk.

42 | RANDERS BIBLIOTEK

DR Klub Klassisk - Blæs på Carl Nielsen I anledning af 150-året for Carl Nielsens fødsel præsenterer vi komponisten med fokus på hans Blæserkvintet opus 43. I bibliotekets klassiske lytteklub, som vi holder i samarbejde med DR P2, får vi præsenteret og lytter til et musikværk, hvorefter der er tid til at snakke om oplevelsen med de øvrige deltagere. Du behøver ikke at være musikekspert for at være med. Tværtimod, eneste forudsætning er lyst til at dykke ned i et spændende stykke musik.

Gratis. Ingen tilmelding Mandag d. 30/03 15, kl. 16:00-17:00 Hovedbiblioteket, for voksne


Carl Nielsen for hele familien Hyggelig eftermiddag med fortællinger og musik
for hele familien med komponist og musiker Bodil Heister. Tilmelding nødvendig. Max. 10 billetter pr. institution. Bodil Heister vil læse op fra sin bog Den Fynske Spillemand, som fortæller om Carl Nielsens barndom. Vi hører om Carl, fra han som 6-årig får en lille violin at spille på, og mange spændende episoder fra hans liv sammen med de 11 søskende, bl.a. hans første job som gåsedreng, hans skræk, da grisen skulle slagtes, og da han var ved at drukne i mergelgraven. Indimellem oplæsningen skal vi synge sange af Carl Nielsen
– sange både for børn og voksne – akkompagneret af Bodil på klaver. Vi synger: Jeg ved en lærkerede, Underlige aftenlufte, Solen er så rød mor, Nu er dagen fuld af sang, Jeg bærer med smil min byrde m.fl. Til slut skal vi høre nogle korte eksempler på Carl Nielsens orkestermusik. Kulturhusets sal. Fra 6 år Torsdag d. 16/04 15 kl. 16:30-17:30 Gratis. Tilmelding på randersbib.dk fra d. 01/04 15 kl. 9.00

En musikers fortælling om Carl Nielsen Randers Bibliotek fejrer 150-året for Carl Nielsens fødsel med et koncertforedrag med Henrik Goldschmith. Henrik Goldschmidt beskrives som den bedste klezmer-oboist i verden, og han har gennem årene vundet konkurrencer og modtaget en lang række udmærkelser for både sit klassiske og sit rytmiske virke. I dette koncertforedrag vil han give en levende og umiddelbar fortælling om Carl Nielsen, og den krydres af mange musikalske eksempler spillet på obo, på klaver og sunget – gerne som fællessang. Arrangementet finder sted i Kulturhusets sal.

Tirsdag d. 14/04 15, kl. 19:00-20:30 Hovedbiblioteket, for voksne 50 kr. (40 kr. for Biblioteksklubben) Tilmelding på randersbib.dk RANDERS BIBLIOTEK | 43


15 uundgåelige

- poetiske perler fra dansk rock

Dansk rock har sat ord og toner på flere generationers liv og historie. I ord, billeder og nye musikalske fortolkninger præsenterer de to musikere Allan Østerdahl og Troels Witter de 15 bedste sangtekster fra de sidste 50 år. Både C.V. Jørgensen, Kim Larsen, Allan Olsen og alle de andre, der har leveret stor dansk rocklyrik, som du skal kende, før du rigtig lever. Onsdag d. 11/03 15, kl. 19:00-21:00 Hovedbiblioteket, for voksne. 50 kr. (40 kr. for Biblioteksklubben)

Jazzcafé:

Strejftog i den danske jazzhistorie

Kom, og hør om jazzens historie i Danmark. Også i Danmark har jazzen en lang og glorværdig historie, som mange kendte musikere og komponister har skrevet sig ind i. På forårets jazzcafé lytter vi til musik af og historier om navne som Karen Jønsson, Leo Mathisen og Bent Fabricius-Bjerre, der alle har opereret i krydsfeltet mellem jazz og populærmusik med melodier, som mange kender og holder af. Som sædvanlig står veloplagte Swing Team for musikken. Fredag d. 10/04 15, kl. 16:00-17:00 Hovedbiblioteket, for voksne. Gratis. Ingen tilmelding.

DR Klub Klassisk I bibliotekets klassiske lytteklub, som vi holder i samarbejde med DR P2, får vi præsenteret og lytter til et musikværk, hvorefter der er tid til at snakke om oplevelsen med de øvrige deltagere. Du behøver ikke at være musikekspert for at være med. Tværtimod, eneste forudsætning er lyst til at dykke ned i et spændende stykke musik. Alle arrangementerne foregår kl. 16-17 på Hovedbiblioteket. Der er gratis adgang og ingen tilmelding.

- Mandag d. 26/01 15, kl. 16:00-17:00 Jean Sibelius: Svanen fra Tuonela. Vi tager også en rundtur blandt andre tonedigte fra den finske mytologi. - Mandag d. 23/02 15, kl. 16:00-17:00 Béla Bartok: Den forunderlige mandarin. Her gives en introduktion til Bartoks farverige, folkemusikinspirerede univers. 44 | RANDERS BIBLIOTEK


RANDERS BIBLIOTEK | 45


E-reolen er navnet på den nye, samlede tjeneste til at låne e-bøger og e-lydbøger. Det tager kun få sekunder at låne en e-bog, og med den nye app behøver du ikke være online for at bruge tjenesten. 46 | RANDERS BIBLIOTEK


E-reolen: én app, én hjemmeside, ét sted til e-bøger og netlydbøger Hidtil har der været flere forskellige tjenester til at låne e-bøger og netlydbøger på Randers Bibliotek, men nu samles alle tjenesterne på én hjemmeside og i én app til både smartphones og tablets. AF: MADS FREDERIKSEN løbet af januar 2015 starter et nyt kapitel, hvor du ukompliceret kan låne e-bøger og netlydbøger via biblioteket. De mange forskellige tjenester til lån af e-bøger og netlydbøger samles under navnet Ereolen og får én hjemmeside og én app til både smartphones og tablets. Ereolen.dk får nyt udseende og kommer til at indeholde e-bøger fra både eReolen og EBIB samt lydbøgerne fra Netlydbog. Appen Ereolen relanceres også, og her kan indholdet både streames og downloades, så du kan læse eller høre dine bøger både online og offline.

som streaming eller som download. Hvis du vælger streaming, skal du være på internettet, når du læser eller hører bogen, og med download skal du kun være online, mens du låner og henter bogen. Download af e-bøger er perfekt, hvis du skal et sted hen, hvor der ikke er adgang til internettet. Når du skal låne e-bøger og netlydbøger på hjemmesiden ereolen.dk, logger du også ind og vælger den bog, du vil låne, men her kan indholdet kun streames og kræver derfor internetadgang.

Sådan virker det: Når du vil låne e-bøger og netlydbøger i appen, logger du ind, udvælger en titel og beslutter dig for om du vil låne e-bogen eller netlydbogen

Som låner på Randers Bibliotek kan du låne 7 e-bøger eller netlydbøger pr. 30 dage, og bøgerne kan ikke forårsage bøder for overskreden lånetid, de afleverer nemlig sig selv efter 30 dage.

I

BIBLIOTEKET ANBEFALER

1.

4.

2.

5.

3.

6.

Forestilling om det tyvende århundrede – Peter Høeg Forestillingen om det tyvende århundrede er en besynderlig slægtsroman fyldt med snørklede krinkelkroge og historier, der snor sig gennem tre generationer. Historierne fyldes med halve sandheder og hele løgne, når den rablende fortæller blander historiske episoder med fantastiske begivenheder. Man skal holde tungen lige i munden, men får til gengæld et finurligt smil på læben.

Sumobrødre – Morten Ramsland En barsk, sær og hylende morsom bog, der på tragikomisk vis fortæller om to brødre, der vokser op i et rækkehuskvarter i 1980’erne. Alle bogens børn er overladt til sig selv og har derfor masser af tid til at spille tennis med levende skrubtudser og låse hinanden inde i kummefrysere. Børnene er på én gang vanvittigt sjove og hjerteskærende grusomme, mens forældrene har mere end nok i sig selv.

Under en strålende sol – Khaled Hosseini Det slår én, mens man læser Under en strålende sol, hvor helt igennem modebydelige folk kan være mod hinanden. Men heldigvis huskes man også på, hvor fantastiske og modige mennesker kan være, og at et tæt venskab kan give kræfter til at modstå en voldelig ægtemand, et kvindeundertrykkende taliban-styre og alverdens uretfærdigheder.

Kon-Tiki ekspeditionen - Thor Heyerdahl Nordmanden Thor Heyerdahls beretning om sin episke sørejse i 1947, hvor han sammen med fem andre mænd krydsede Stillehavet på en tømmerflåde. Man drømmer sig med på rejsen og bliver hurtigt den syvende mand om bord på Kon-Tiki. Ligesom tømmerflåden flyder siderne derudaf, og man får i den grad vakt sin indre opdagelsesrejsende. Yahya Hassan - Yahya Hassan Fandenivoldsk digtsamling af en selvproklameret statsløs palæstinenser med dansk pas. Yahya Hassan skriver kun med store bogstaver, og samfunds-og religionskritik blandes med personlige fortællinger om en kriminel opvækst og en rastløst identitet. Teknisk set er det digte, men så ligefremme og ærlige, at alle kan være med, også dem, der normalt ikke er til lyrik.

Greven af Monte Cristo - Alexandre Dumas Mange af de store, klassiske romaner kan lånes som e-bog, og det gælder også Greven af Monte Cristo, der med sin episke fortælling om bedrag, forræderi og hævn absolut fortjener at blive læst eller gen-læst. Man mindes om, at hævn er en ret, der bedst serveres kold, og at kærlighed og gode gerninger ofte kommer trefold tilbage.

RANDERS BIBLIOTEK | 47


VANVID eller VILJESTYRKE 3. FEBRUAR

SIGNES HJEMKOMST 16. FEBRUAR

DANSK ROCK 11. MARTS

SIGNE GJESSING 21. MARTS

CARL NIELSEN 14. & 16. APRIL

FUCK NORMAL 21. APRIL

Profile for Randers Bibliotek

Nye Sider #2 - Forår 2015  

Nye Sider #2 - Forår 2015  

Advertisement