Page 1

JANUARI

STERREN VAN HET AUTOSALON SPECIAL

GRATIS MAANDBL AD • VL AAMSE ARDENNEN

2018

#97

2018 G RWENST AT I S M AU A NEEN D B L ASCHITTEREND D • VLAAMSE ARD E N N !E N

TERUGBLIK HEROPENING MARKT OUDENAARDE

6 / 7A/RI8 ‘1 8

GEDICHTENDAG RONSE

JA N U

RONS

FEEL THE MOON VLAAMSE ARDENNEN

E P 17

GEUTELINGEN BRAKEL


INHOUD

JANUARI #97

08 12

16

34

04

EDITO

08

TERUGBLIK OP (HER-)OPENING VAN OUDENAARDSE MARKT

10

GEDICHTENDAG RONSE

12

FEEL THE MOON

14

WEGWIJZERS

16

YVES DE WOLF & DE BOMMELSFEESTEN

28

CC DE VERVERIJ

30

DE WOEKER

34

GOEDE GEUTELING UIT ELST

36

FOTOREPORTAGE

38

EEN GEDICHT | WEDSTRIJD

TAPIJTCENTER ZINGEM

* vanaf 3 januari

SOLDEN*

-70% TOT

Ontdek uw droomtapijt in onze showroom !

Expressweg N60 Gent-Oudenaarde (Gentsesteenweg 86, Zingem) • 09 384 29 17 • info@tapijtcenter.be di tot vr 10-12u & 13u30-18u30 • zaterdag 10-12u & 13u30-18u • zondag 14-18u • maandag gesloten

WWW.TAPIJTCENTER.BE


Niet te missen

SOLDEN* Hoofdkussen 60 x 60 ACOR Bilbao

ACOR Milos

Bultex Pocket

pocket - stevig 90 x 200

90 x 200 140 x 200 160 x 200 180 x 200

1 = € 39 | 2 = € 78  € 46 vezelbolletjes - ritssluiting overtrek katoen - moduleerbaar

€ 333 € 499 € 557 € 636

   

€ 268

€ 176

€ 258 € 395 € 445 € 498

-10 % tot -50 %

€ 1999

€ 1598

dekbedden | lakens dekbedovertrekken hoofdkussens badtextiel | badkarpetten

90 x 200 140 x 200 160 x 200 180 x 200

€ 450 € 670 € 755 € 855

   

€ 378 € 568 € 638 € 724

* vanaf 3 januari

EXTRA KORTING OP TOONZAALMODELLEN

Boxspring bed BEAU BOX genopt

+ matras Balance pocket met verkoelende thermogel 160 x 200 mono (toonzaalmodel)

1 x Original frame met vlakke spiraalbodems 1 x Auping matras Inizio 180 x 200 1 x hoofdbord Original laag licht grijs € 2890

Matras ESPOLL FIFTY

Bed AUPING Original

7 zone pocketvering stevig + 3 cm Megapur

F. Rooseveltplein | RONSE |

180 x 200 (toonzaalmodel)

055 21 30 54

SPIERS ook bereikbaar via de Fabriekstraat 54

(blauwe zone)

www.spiers-slaapcomfort.be OPEN dinsdag › zaterdag: 9u30-12u | 14-18u

€ 2190


EDITO

BESTE VLAAMSE ARDENNENAARDIESTEN De allerbeste en zeer hartelijke wensen voor het nieuwe jaar, in naam van mezelf, de redactie en alle medewerkers van Randeevoe. Ik wens… dat de mensen die hun pinkers niet gebruiken, dat in 2018 wél doen. Dat mensen die in de file in hun neus peuteren, dat wat discreter doen. Dat de treinen wat minder mogen stinken en wat meer op tijd zullen rijden. Dat mensen die in het donker nog altijd een zonnebril dragen, mogen beseffen dat dat onnozel is. Dat oudjes hun boodschappen overdag zouden doen en niet op het moment dat de werkende mens ze doet. Dat liefde het héle jaar

getoond wordt en niet enkel die ene dag in februari. Dat mensen met te luide oortjes toch eens zouden beseffen dat iedereen kan meeluisteren naar hun tjingel tjangel-muziek. Dat mensen ’s morgens in de trein niet de hele tijd keihard op de toetsen van hun laptop moeten zitten kloppen en de anderen zo stress bezorgen. Dat wanneer er geniest of gehoest wordt, dit met respect voor de anderen gebeurt. Dat baldadigheden écht bestraft mogen worden. Dat crapuul wél eens vastgehouden wordt. Dat stiekeme schetenlaters het eens aandurven ze minder stiekem te laten vliegen. Dat mensen die ziek zijn, thuis blijven in plaats van hun collega’s te Hanske de Krijger (broer van Jefke de Gever)

4

besmetten. Dat het wat minder wisselvallig weer is, maar een gezellig zonnetje. Dat een dankuwel zeggen bij het oversteken als iets normaals beschouwd mag worden. Dat Zwarte Piet Zwarte Piet mag zijn. Dat middenvak- en linksrijders wat meer sociaal rijgedrag mogen vertonen. Dat er nog veel geknuffeld mag worden met de huisdiertjes. Dat er nog veel mooie muziek mag gecomponeerd worden. Dat ik eindelijk een lief mag hebben. Dat er nog veel mooie mensen over de Markt mogen lopen. Dat er nog veel interessante artikels in Randeevoe mogen verschijnen. Dat er met dit alles rekening gehouden wordt.


LINDBERG Deens ultralicht topdesign met een uitzonderlijk draagcomfort Optiek Van Ommeslaeghe Nederstraat 20, Oudenaarde optiek@vanommeslaeghe.be www.vanommeslaeghe.be T 055 31 18 01

Web sh o p

Wij hebben een

nieuwe website Daarom delen wij cadeautjes uit! Bestel vanaf nu online bij

www.natuurkijkers.be Dé speciaalzaak van Vlaanderen met een ruime keuze aan de scherpste prijzen!

natuurkijkers.be Nederstraat 25 . 9700 Oudenaarde +32 (0)55 61 33 13 . info@natuurkijkers.be . www.natuurkijkers.be

Bij iedere online aankoop vanaf € 200 krijg je er een gratis vogelgids* bij t.w.v. € 35. * Actie geldig tot 31 maart 2018.

Eén enkele vogelgids per aankoop.


Sterren van het

Volkswagen T-Roc U houdt wel van design en karakter ? De zelfbewuste nieuwe Volkswagen T-Roc springt meteen in het oog met zijn expressief crossoverdesign en talrijke personalisatiemogelijkheden. Met een hoogwaardige afwerking tot in het kleinste detail weet de nieuwe T-Roc hoe hij indruk moet maken. Ook het interieur is genereus. Met het optionele multifunctiestuur bedient u een heleboel functies zonder ooit uw handen van het stuur te hoeven halen. De comfortabele zetels zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren naar wens beschikbaar. Instappen graag en ontspannen.

Volvo XC 40 De nieuwe Volvo XC 40 is een compacte SUV met grootse innovaties. Met z’n jeugdige, authentieke en karaktervolle design is het een wagen waar u niet naast kan kijken. De vernuftige opbergmogelijkheden zijn oneindig. Zo voorzien de deuren opbergvakken voor een laptop of handtas, en onder de centrale armsteun past zelfs een doos papieren zakdoekjes. De handenvrije, elektrische achterklep maakt van in- en uitladen een fluitje van een cent. De slimme technologie, van het gebruiksvriendelijke centrale aanraakscherm tot de stembediening die normale spraak begrijpt, maakt het leven een stuk eenvoudiger.

Audi A5 Sportback Een elegant design rijk aan emoties met optimale functionaliteit en uitgebreid comfort in het interieur. Dit is de nieuwe Audi A5 Sportback. Deze gezinsvriendelijke wagen is maximaal geconnecteerd en biedt de nieuwste infotainmentfuncties, een nieuw ontwikkeld onderstel, krachtige motoren en innovatieve rijbijstandssystemen. De golfvormige schouderlijn werd nog sterker beklemtoond dan bij de voorganger en is driedimensionaal uitgewerkt, waardoor een knap spel van licht en schaduw ontstaat. Het interieur van de Sportback is ook in ruimte gegroeid en zoals steeds afgewerkt met hoogwaardige materialen.

6


Skoda Karoq Met zijn gedurfde look, gespierde uitstraling en dynamische proporties staat de Skoda Karoq klaar om zich te onderscheiden in de stad. De hoge koplampen, het radiatorrooster, de wigvormige achterlichten en de hoge achterbumper dwingen respect af. Het digitaal instrumentenbord, de dynamische chassiscontrole en het elektrisch bedienbaar panoramadak zorgen zorgen ervoor dat u vanaf u zalig en zorgeloos kunt rijden. De Karoq biedt u een zee aan ruimte. Alles wat u nodig heeft vindt een plekje in deze SUV. Dankzij de VarioFlex-zetels kunt u het interieur afstemmen op uw plaatsbehoeften.

Toyota Yaris Hybride De nieuwe Toyota Yaris Hybride is vernieuwend en energiek, rustig en soepel, maar ook intelligent en betrouwbaar. U rijdt de helft van de tijd vlot en elektrisch door de stad zonder te hoeven opladen. Zijn aanstekelijke geestdrift, gedurfde kleuren, dynamische lijnen en stijlvolle functies zorgen voor een ontspannen en comfortabele rijervaring. De natuurlijke flair van de nieuwe Yaris maken van een alledaags ritje een onvergetelijke en avontuurlijke reis. Kiezen voor de nieuwe Yaris Hybride betekent kiezen voor uitererst comfort terwijl u bijdraagt aan een groenere wereld.

Kia Stonic Het gespierde design van de nieuwe Kia Stonic maakt van elke rit een avontuur. Dankzij het ruime interieur geniet u telkens van een innovatieve rijervaring met geavanceerde technologie. In de cockpit staat u centraal. Zo kunt u zich focussen op wat echt telt : het rijden. Ontwikkeld met het oog op een uitmuntend rijgedrag en comfort, beschikt de Kia Stonic over een erg responsieve stuurinrichting. Geniet van een hogere stijfheid dankzij een chassis uit ultrasterk staal. Dankzij Apple CarPlay blijft u verbonden met uw wereld en favoriete audio-inhoud zonder uw aandacht van de weg af te wenden.

SsangYong Rexton Veiliger, sterker, ruimer en stijlvoller dan ooit. Dat is de 4e generatie Rexton, een nieuwe en authentieke SUV die heerlijk rijdt. De technologie aan boord bereikt nieuwe hoogtes op het vlak van verfijning voor uw gemak, plezier en bescherming. De Rexton wordt gekenmerkt door een stijlvol uiterlijk, met brede grille en een dynamisch karakter langs de flanken. Dankzij kwaliteitsvolle materialen, zoals de ergonomische zetels, vermindert u uw vermoeidheid bij lange ritten. Standaard zijn rijvak- en verkeersbordendetectie, automatische dalingscontrole en wegrijhulp op helling voorzien. Zo geniet u van een verbeterde veiligheid op de weg.


SAMENLEVING

EEN TERUGBLIK OP DE (HER-)OPENING VAN DE OUDENAARDSE MARKT ‘25 november 2017’. Mocht men nog marmeren tabletten gebruiken, deze datum werd er zeker ingebeiteld. Het is de dag van de (her-)opening van de prachtige Markt van Oudenaarde. Duizenden mensen waren getuige. regio : Oudenaarde | tekst : algemene redactie

Exact om 18u was er heel wat belgerinkel te horen. Bellenmannen van over heel Vlaanderen kwamen langs om de allereersten te zijn om de gloednieuwe Markt te betreden en om de nieuwe Oudenaardse bellenman een hart onder de riem te steken bij zijn allereerste roepbeurt. Zowel hijzelf als zijn vrouw waren mooi uitgedost in traditionele kledij, wat meteen de toon zette voor de leuke sfeer de rest van de avond. In zijn kielzog had hij - eindelijk nog eens te zien - de reus Adriaen Brouwer mee, gevolgd door de reuzen van Mater, Leupegem, Volkegem en Eine. Dansende reuzen die zich buigen over de mensen om ze te doen schrikken blijft iets amusants. Ze werden muzikaal begeleid door de harmonieën Sint-Cecilia uit Eine mét de majorettes en De Eendracht uit Mater.

Een extra speech kwam er via een videoboodschap van Adriaen Brouwer. Het volgend plechtige moment dat aanbrak, was het in gang zetten van de fontein, door middel van een druk op de knop door de burgemeester. Dit alles ging gepaard met veel kreetjes van bewondering, net zoals wanneer je naar vuurwerk kijkt, en door een orgelconcert, gebracht door de stadsbeiaardier. Via grote schermen konden de aanwezigen volgen hoe hij speelde daar hoog in de Walburgatoren. Intussen maakten we de opstart mee van de gloednieuwe verlichting van de Walburgakerk met onder meer nieuwe belichting in de galmgaten en op de toren. Daaropvolgend kregen we tijdens het beiaardconcert

Daaropvolgend nam verdienstelijk inwoner en presentator Frederic de Vos het woord om de hele avond aan elkaar te praten. Hij introduceerde deskundig telkenmale wat nog zou komen en gaf tussendoor tal van leuke weetjes. Het Oudenaards schepencollege bracht op een amusante wijze een lied, op de tonen van ‘In the Navy’, over Oudenaarde. Ze werden door Frederic aangekondigd als de Oudenaardse finalisten voor The Voice. Het refrein werd door de omstaanders hartelijk meegezongen.

Non-stop bewondering Tussen alle verrassingen door moest er toch ook even een ernstig moment zijn. De burgemeester en de schepenen van Openbare Werken en Mobiliteit kregen elk drie minuten om het woord te nemen.

8

ook voor de eerste keer de schitterende architecturale verlichting te zien op en rond de Markt zelf. Uiteindelijk was het tijd voor de grote apotheose. Theater Tol dat met een Cirque du Soleil-achtig spektakel ‘Pedaleando’ de wereld rondreist, hield deze keer halt in Oudenaarde. Ondanks het net dan begon te regenen, bleef iedereen, vol bewondering voor het luchtspektakel, staan om te genieten. De mooie avond werd afgesloten met een grote volksreceptie. Oudenaarde heeft de derde grootste Markt van België, na Brussel en Sint-Niklaas, maar sinds 25 november is het zeker de gezelligste !


PUBLIREPORTAGE

SONOBO SUCCESVOLLE ZAAK OPENT TWEEDE FILIAAL

toonzaal de deuren openen in het voormalige Profalux-gebouw aan de Karreweg 9 in Nazareth. Sonobo staat al meer dan veertig jaar bekend als vakbekwame plaatser van ramen en deuren. Naast kunststoframen kan u er ook terecht voor aluminium- en houten ramen. Het team van Sonobo werkt steeds volgens de regels van de kunst en met oog voor detailafwerking. Altijd houden ze rekening met uw wensen. Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, bij Sonobo staat service en kwaliteit centraal. Spring in februari zeker eens binnen

Sonobo, verdeler van Profel ramen en deuren, opent wegens groei van het bedrijf, een tweede filiaal in Nazareth. Vanaf januari 2018 zal de volledig vernieuwde

tijdens het openingsweekend, waar u wordt verwacht voor een hapje, een drankje én speciale acties. Meer info binnenkort op de facebookpagina van Sonobo. Sonobo, Karreweg 9 In Nazareth. Meer info: info-nazareth@sonobo.be, www.sonobo.be of bel 09 221 75 94.

Ramen & deuren hout  -  pvc  -  aluminium

RAMEN � DEUREN ALUMINIUM - PVC - HOUT

NIEUW FILIAAL IN NAZARETH •

VANAF JAN 2018

WWW.SONOBO.BE

OUDENAARDE

NAZARETH

Industriepark ‘De Bruwaan’ 14A T 055 31 27 95 | F 055 30 01 69 E info-oudenaarde@sonobo.be

Karreweg 9 T 09 221 75 94 | F 055 30 01 69 E info-nazareth@sonobo.be


CULTUUR

GEDICHTENDAG Op donderdag 25 januari gaat de 15e editie van ‘Muzen in de stad’ door in de gebouwen van het Sint-Antoniuscollege in de Charles de Gaullestraat. Deze poëzieavond staat in het teken van het thema ‘Back to school’. Voorafgaand aan de avond werd een gedichtenwedstrijd georganiseerd voor verschillende leeftijden. De avond zelf worden de winnaars gevierd, maar eerst wordt iedereen uitgenodigd voor een poëtische wandeling in de gebouwen van het college. Afsluiters van de avond zijn niemand minder dan Johan Verminnen en trio. Randeevoe sprak met Mark De Turck, voorzitter van de werkgroep gedichtendag. regio : Ronse | tekst : Maarten D’hoop

© EDDY COPPENS

Gedichtendag is hét poëziefeest in Vlaanderen en Nederland. Sinds 2004 organiseert de Cultuurraad Ronse in samenwerking met de dienst Cultuur en de bibliotheek elk jaar een happening om mooie en verrassende plekken van de stad in een poëtische sfeer te tonen. ‘Muzen in de stad’ is al aan de 15e editie toe. “We kiezen elk jaar een specifieke locatie die we in een poëtisch licht willen plaatsen. Dit jaar hebben we gekozen voor de gebouwen van het Sint-Antoniuscollege. De deelnemers zijn welkom vanaf 18u in de ontvangsttent om vervolgens in groepjes van 20 de gebouwen in te trekken. Daar worden ze ondergedompeld in een sfeervol klank- en lichtspel. Op een negental locaties brengen we met voordrachten, mimespel en historische evocaties een nostalgische ode aan de school van weleer.”

“Daarna volgt een academische zitting waar de winnende gedichten én de eervolle vermeldingen binnen de vier leeftijdscategorieën worden bekend gemaakt. De wedstrijd mag ondertussen als gerenommeerd omschreven worden want we krijgen steeds meer deelnemers én ook winnaars van buiten de regio. We huldigen die avond ook de winnaar van 2017. Jonas Beckers wordt de stoeptegel met zijn stadsgedicht ‘Vloeibaar tussen vuur’ overhandigd. Op de as WijnstraatStationsstraat prijken al verschillende van deze poëtische stapstenen. Bij poëzie hoort ook een stemmige bard. We hebben dit jaar gekozen voor Johan Verminnen en trio. Hij heeft een poëtische selectie gemaakt van zijn teksten en brengt voor ons een voorstelling met als titel ‘Tussen

10

een glimlach en een traan’. Met zijn diepe, warme stem belooft dit een mooie afsluiter van deze editie te worden.” “De kleuter- en lagere scholen van de stad hebben ter gelegenheid van de Gedichtendag een gedichtenfeest gehouden. In kader van het thema ‘School is cool’ werden heel mooie en ontroerende werkstukjes gemaakt. We willen met de werkgroep dan ook de winnende klassen op 24 januari bezoeken om hen te belonen voor hun inzet en natuurlijk ook aan te moedigen om de schoonheid van de taal te blijven koesteren.”

MEER INFO

Tickets kosten 10 euro. Reserveren is verplicht via info@ccdeververij.be


VERZEKERINGEN

WIM BAERT

Onafhankelijk verzekeringsmakelaar Voor particulieren en kmo Wij maken een vergelijkende studie tussen meerdere verzekeringsmaatschappijen zodat we u de beste voorwaarden aan de scherpste premies kunnen aanbieden. Contacteer ons kantoor op 055 30 34 00 of via mail op info@verzekeringenwimbaert.be

FSMA 19224A

Ik kan u verzekeren... dat u bij ons goed verzekerd bent!

Het perfecte familieportret

Dankzij het vernieuwde design van de Audi A5-familie beleeft u de intensiteit van het rijden krachtiger dan ooit. De Sportback, Coupé en Cabrio zijn sportief, elegant en ruim. Door hun intelligente technologieën en rijbijstandssystemen bent u altijd veilig, efficiënt en comfortabel onderweg. Ontdek deze Audi’s bij Garage Vanhoonacker.

Garage Vanhoonacker Westerring 31 | 9700 Oudenaarde | 055 65 80 11 | www.garage-vanhoonacker.be Open op zondag 14, 21 en 28 januari.

4,0 - 6,5 L/100 KM ◆ 105 - 148 G CO2/KM (NEDC) * Het product ‘3 jaar garantie’ is een product voorgesteld door Audi Import België. Gelieve www.audi.be te raadplegen om de voorwaarden van deze garantie te kennen. Meer info op audi.be

Saloncondities

op het hele gamma bij Garage Vanhoonacker


CULTUUR

FEEL THE MOON, STEVIGE BLUESROCK UIT DE VLAAMSE ARDENNEN Uit de assen van Algoe Kadul ontstond vorig jaar een nieuwe band die de naam Feel The Moon meekreeg. Feel The Moon brengt eigen nummers en covers met een persoonlijke ‘touch’. De bandleden zijn afkomstig uit Ronse, Kluisbergen, Maarkedal, Laarne en Oudenaarde en hebben ook een naam : Patrick Delfosse (zang), Jo Nachtergaele (lead guitar), Nico Steenkiste (drums), Patrick Ingels (rhythm guitar) en Bert De Clippel (bas). regio : Vlaamse Ardennen | tekst : Fabrice Donkerwolcke

“Algoe Kadul was een covergroep waarmee we gedurende iets langer dan een jaar een zestal keer mochten optreden. Het was leuk maar weinig uitdagend”, vertelt Patrick Delfosse. “Na het opdoeken van ‘Algoe Kadul’ belde Jo Nachtergaele me op om enkele eigen nummers proberen te maken, just for fun. Na een paar maanden sleutelen hadden we er vier. Vervolgens gingen we op zoek naar enkele muzikanten om een nieuwe groep te starten met deze

eigen nummers aangevuld met wat covers. Samen met Patrick Ingels, Bert De Clippel, Jo en ikzelf bestaat Feel The Moon uit vier oud-leden van ‘Algoe Kadul’, onze drummer Nico Steenkiste, vond ik in mijn vriendenkring.” Feel The Moon’s eerste optreden vond plaats in de Harmonie in Ronse in september en eind vorig jaar gaven ze nog het beste van zichzelf in zaal De Brug in Kluisbergen. “Stevige bluesrock dekt nog het best onze lading. Ik schrijf de teksten, Jo de akkoorden en de rest vult dit in én aan. We proberen origineel te zijn en te klinken, de covers zijn vooral oudere nummers die we proberen onze eigen blues/rocky touch mee te geven zoals ‘These boots are made for walking’, ‘Fever’, ‘Fire’, ‘The letter’, ‘Walk on the wild side’ en ‘Aline’. Het ritmegevoel van Prince, de storytelling van Lou Reed, de sfeer van Tom Waits, de rauwheid van The Pixies en rock-’n-rollgoden als Tenacious D, Led Zeppelin, ZZ Top, The Doors en

12

AC/DC vormen voor ons een onuitputtelijke inspiratiebron”, aldus Delfosse. “We zijn amateurs en in belangrijke mate autodidact. We zitten dan ook niet vast in door opleiding bepaalde denkpatronen en kunnen dus de creativiteit de vrije loop laten. Muziek is voor ons een bron van plezier en we hoeven er niet van te leven”, stelt Jo Nachtergaele. Ook Patrick Delfosse genoot geen muzikale opleiding. “Ik heb gewoon een levenslange passie voor muziek. Ik vind steeds muzikanten die met mij willen muziek maken en heb het geluk dit al meer dan twintig jaar te mogen doen. Ik ben hier echt heel dankbaar voor”, aldus de frontzanger. “Feel The Moon is eerst en vooral een hobby maar dat houdt ambitie niet tegen vind ik. Dit jaar willen we graag onze nummers vereeuwigen op een schijfje of ander platform en blijven optreden natuurlijk. We doen dit heel graag en stralen dat ook uit. Een zomerfestivalletje en Ronse OpScène staan op onze bucketlist…”


ELLEZELLES

449 000 EUR

Rustig gelegen, instapklare en perfect onderhouden OB met zwembad! Omvat: Inkom, living, kkn, berging, 2 slpk’s, bdk, bureau, zolder, tuin met zwembad, tuinhuis, carport. Vg, Wglk + Ag, gdv, Gvkr, Gvv, EPC: 300 kWh/m²

115 000 EUR

Licht op te frissen woning met 2 slpk’s en ruime stadstuin! Omvat: Living, kkn, 2 slpk’s, bdk, zolder, tuin met terras. Gvg, WG, Gdv, Gvkr, Gvv, EPC: 310 kWh/m²

RONSE

De Koekelaere

OUDENAARDE

925 EUR/MAAND

Stijlvol appartement van 97m² met 2 slpk’s en ruim terras! Omvat: inkom, living, keuken, berging, 2 slpk’s, bdk, 2 autostaanplaatsen, terras, lift. Gem. kosten: 50 EUR/maand EPC: 132 kWh/m²

www.geutelingen.com www.facebook.com/geutelingen

Nestor de Tièrestraat 119 • Oudenaarde • T +32 (0)55 21 56 11 oudenaarde@cornelis-partners.be   •   www.cornelis-partners.be

Garage Vanhoonacker | www.garage-vanhoonacker.be

De Koekelaere - Ommegangstraat 3 - Elst

Westerring 31, Oudenaarde - 055 21 37 68 | Hoogstraat 12, Kruishoutem - 09 383 53 38


SAMENLEVING

WEGWIJZERS De hedendaagse samenleving is complex en voor sommige kwetsbare groepen is het niet evident om de weg te vinden naar de juiste instanties om te krijgen waar ze recht op hebben. Samenlevingsopbouw (SLO), De Vrolijke Kring (DVK) en Sociaal Huis/OCMW Ronse hebben daarom begin 2016 een zorgnetwerk van vrijwilligers opgestart om deze mensen beter te ondersteunen en drempels te verlagen. Momenteel werken ze met acht actieve vrijwilligers, maar dat mogen er gerust meer zijn ! De nood is immers groot. Randeevoe sprak met Barbara Verhaeghe (SLO), Birthe Dekempe (DVK) en Vera Haegeman (OCMW) over het project ‘Wegwijzers’ : een verhaal over het belang van de hand reiken over drempels heen én een oproep om daarbij een handje te helpen. regio : Ronse | tekst : Maarten D’hoop

“Het zorgnetwerk ‘Wegwijzers’ is ontstaan in de schoot van het project ‘Lokaal Proactief Kader’ dat in 2012 van start ging in Ronse. Na een bevragingsronde werd een dialoog opgestart tussen maatschappelijk kwetsbare mensen en het OCMW/Sociaal Huis. Uit deze gesprekken kwam naar voor dat deze mensen vaak grote drempels ervaren om naar de dienstverlening toe te stappen. Er was dus enerzijds duidelijk nood aan een meer toegankelijke dienstverlening, meer op maat van deze mensen. Anderzijds

was het evenzeer noodzakelijk om deze kwetsbare groep beter te omringen opdat de stap nog kleiner zou worden. Daarom werd begin 2016 een groep van vrijwilligers verzameld die ervaring heeft met deze drempels en die zelf een boekje ‘Wijs op weg’ heeft samengesteld. Deze aanpak van mens tot mens werkt ! De vrijwilligers kunnen mensen binnen hun eigen kringen de weg wijzen naar de dienstverlening, hen ondersteunen in het administratieve en ook signalen doorgeven naar de verschillende partners.”

“Een project als ‘Wegwijzers’ is nodig want deze kwetsbare groep krijgt door deze drempels vaak niet waar ze recht op heeft. Dat heeft aanzienlijke gevolgen. Ze kennen hun rechten als huurder niet wat zorgt voor een gebrekkige huisvesting met hoge energiekost. Ze weten niet voor welke uitkeringen en hulp ze terecht kunnen bij het OCMW, vakbond of CAW en mislopen daardoor broodnodige financiële steun. Een doktersbezoek is daarom vaak een extra kost en wordt uitgesteld met alle gevolgen van dien. Ook mobiliteit is niet evident. Geen wagen hebben, slecht te been zijn en moeilijk met de bus bereikbare diensten vergroten de obstakels. Daarnaast is er natuurlijk ook de administratieve papierberg waar deze mensen in verdwalen met sancties tot gevolg. Kortom : een vicieuze cirkel, maar een die kán doorbroken worden ! “Daarom deze oproep : we zijn op zoek naar nieuwe mensen om ons zorgnetwerk te versterken. Onze huidige vrijwilligers hebben vaak ervaring in de armoede en dat is zeker een sterkte van het project, maar nu willen we ook graag mensen met andere ervaringen en competenties aantrekken. Iedereen met een hart voor een warme samenleving is welkom !” INTERESSE ?

Neem contact op met een van de partnerorganisaties !

14


PREMIUM SUV VOOR EEN PRIMA PRIJS. CATALOGUSPRIJS VANAF

¤ 29.490 INCL. BTW*

Niet-contractuele foto’s.

3)

*Aanbevolen catalogusprijs Rexton 2WD MT Crystal

1)

NEDC 7,6 - 8,3 L/100KM 199 - 218 G CO2/KM 2)

DRIVEN BY YOU

De prijzen zijn aanbevolen prijzen door de invoerder. Alle prijzen zijn inclusief BTW. De prijzen zijn aanbevolen prijzen door de invoerder. Alle prijzen zijn inclusief BTW. 1) De aanbevolen catalogusprijs is de aanbevolen verkoopprijs door de invoerder. 2) De weergegeven waarden voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn gemiddelde waarden; deze kunnen variëren afhankelijk van wegomstandigheden en het rijgedrag van de bestuurder. 3) Alle informatie en voorwaarden betreffende 5 jaar waarborg en bijstand zijn beschikbaar op aanvraag bij uw 1) De aanbevolen catalogusprijs is de aanbevolen verkoopprijs door de invoerder. 2) De weergegeven waarden voor het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot zijn gemiddelde waarden; deze kunnen variëren afhankelijk van wegomstandigheden en het rijgedrag van de bestuurder. 3) Alle informatie en voorwaarden betreffende 5 jaar waarborg en bijstand zijn beschikbaar op aanvraag bij uw officiële SsangYong verdeler en op www.ssangyong.be officiële SsangYong verdeler en op www.ssangyong.be Milieu-informatie (K.B. 19.03.2004) op www.ssangyong.be. SsangYong Motors Middle Europe N.V. verkoopt zelf niet rechtstreeks aan de consument. Alle specificaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. Gelieve uw plaatselijke verdeler te contacteren om de meest recente informatie te verkrijgen. SsangYong Motors Milieu-informatie (K.B. 19.03.2004) op www.ssangyong.be. SsangYong Motors Middle Europe N.V. verkoopt zelf niet rechtstreeks aan de consument. Alle specificaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. Gelieve uw plaatselijke verdeler te contacteren om de meest recente informatie te verkrijgen. SsangYong Motors Middle Europe N.V. kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele drukfouten. V.U.: SsangYong Motors Middle Europe N.V., Pierstraat 231, B-2550 Kontich, ondernemingsnummer: 0829.189.355 Middle Europe N.V. kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele drukfouten. V.U.: SsangYong Motors Middle Europe N.V., Pierstraat 231, B-2550 Kontich, ondernemingsnummer: 0829.189.355

GARAGE CNOCKAERT  Ronseweg 15, Oudenaarde  055 31 91 96

OCTAVIA COMBI

DE MEEST VERKOCHTE BREAK IN BELGIË*

SIMPLY CLEVER

Met al zijn troeven is het nogal logisch dat de ŠKODA OCTAVIA COMBI het best verkoopt binnen zijn categorie. Zijn vloeiende stijl combineert hij met tijdloze elegantie en een opmerkelijk ruim interieur. Hij is uitgerust met de laatste technologische nieuwigheden op het vlak van veiligheid, rijbijstand en ontspanning. En zijn buitengewone uitrusting staat garant voor een optimaal comfort. Zo wordt hij al gauw uw favoriete break.

skoda.be

Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004). * Bron FEBIAC – inschrijvingen eerste semester 2017.

Garage Vanhoonacker

99 - 154 G/KM

3,9 - 6,6 L/100 KM

| Hoogstraat 12, 9770 Kruishoutem | 09 383 53 38 | www.garage-vanhoonacker.be


SAMENLEVING

YVES DE WOLF : “DE BOMMELSFEESTEN, DAT IS CARNAVAL AALST IN ’T KLEIN” Op zaterdag 6, zondag 7 en maandag 8 januari vinden in Ronse de 68ste Bommelsfeesten plaats. Dan regeert het koningspaar Yvan Van Mieghem en Saskia Vlieghe over de Bommelsstad. De Bommelsfeesten worden in goede banen geleid door de Stedelijke Raad der Bommels. Aan het roer van de Raad staat Yves De Wolf die inmiddels al tien Bommeledities lang het voorzitterschap waarneemt. regio : Ronse | tekst : Fabrice Donkerwolcke

Yves De Wolf (49), leraar houtbewerking aan het VTI in Waregem, startte zijn carrière bij de Bommelorganisatie als hofnar. “Ik fungeerde tien Bommeledities lang als hofnar, in het kielzog van het koningspaar. In 2008 werd ik verkozen tot voorzitter van de Stedelijke Raad der Bommels, een functie die ik nog steeds vol overgave en met evenveel plezier uitoefen”, stelt Yves. “Wat de Bommels zo speciaal maakt is de traditie : afspreken met vrienden en samen onherkenbaar ‘Bommel lopen’ met het typisch maar eenvoudig masker met lapje. Ik herinner me hoe mijn ouders destijds, na het werk, op Zotte Maandag Bommel liepen en ik als jonge knaap even mocht gaan mee kijken.” Tien jaar voorzitterschap gaat gepaard met tal van veranderingen. “Met ontiegelijk veel respect voor mijn voorganger en erevoorzitter Guy De Vos, kan ik stellen dat de Raad der Bommels de voorbije tien jaar heel wat realiseerde. We hebben een nieuwe website, er werd een sponsorcommissie opgericht en het sponsorbedrag is verachtvoudigd. De planning en organisatie

binnen de Bommelraad werd herzien en elk raadslid heeft nu een takenpakket. Voor de avondstoet, taken en activiteiten, werken we al negen jaar lang met een softwareprogramma. Er werd een nieuwe procedure voor kandidaat-raadsleden ingevoerd die stagiairs meteen verantwoordelijkheid toewijst. Sinds 2008 organiseren we een jaarlijkse brainstormsessie waarbij we zoveel mogelijk én in denktanks out-ofthe-box denken om de Bommelsfeesten te perfectioneren”, aldus de voorzitter. In 2011 werden de Bommelsfeesten erkend als immaterieel cultureel erfgoed en in datzelfde jaar werd het prijzengeld voor de mooiste groeperingen verhoogd. “Het zijn tenslotte de groeperingen die de avondstoet elke keer opnieuw zo mooi maken, daarom krijgen ze al enkele jaren meer inspraak in het Bommelgebeuren. Maar ik herhaal : dat zijn allemaal realisaties die het werk zijn van een (h)echt team.” Voor Yves is het leukste initiatief als hofnar het invoeren van het spelletje met de burgemeester, dat inmiddels een traditie geworden is. “De nar mag tijdens de ceremonie op zaterdagmorgen de draak steken met de burgervader en

16

dat veroorzaakt heel wat hilariteit. Als voorzitter ben ik dan weer heel fier op het invoeren van onze stijlvolle avondreceptie op zaterdagavond in het stadhuis. Daarbij kunnen de genodigden op een rustige manier tijdens het Bommelgebeuren eten en drinken alvorens zich opnieuw te storten in het feestgedruis”, stelt hij. Naar de toekomst toe wil de Raad der Bommels de avondstoet verfraaien en de Bommelsfeesten nog meer bekendheid geven, over de stadsgrenzen heen weliswaar want ook voor niet-Ronsenaars zijn de Bommelsfeesten een unieke ervaring. “Als onze streekgenoten carnaval Aalst in ’t klein willen zien dan moeten ze in Ronse zijn. Alleen al omwille van de unieke stoet, de groeperingen die eraan deelnemen, moeten niet alleen een praalwagen hebben, maar ook een thema, muziek en choreografie en dat is in geen andere binnen- of buitenlandse stoet zo. Tijdens de avondstoet worden er duizenden gadgets uitgedeeld en uiteraard is er het spectaculaire vuurwerk als afsluiter van de avondceremonie op de Grote Markt. Dit jaar doen we een beroep op een andere firma en zal dat gepaard gaan met een lasershow.”


6 / 7/ 8

JA N UA

RI ‘18

RONSE

WWW.BOMMELSFEESTEN.BE PANDELAERE & PARTNER

VERZEKERINGEN

VERWARMING ■ SANITAIR ■ VENTILATIE ■ DUURZAME ENERGIE

Voor meer info

WIM BAERT

www.pandelaere-partner.be

nieuwkuis bvba specialiteit : reinigen van overgordijnen

nieuwkuis bvba GARAGE LEMAITRE

B

0495 600 208

specialiteit : reinigen van overgordijnen

ALGEMENE DAK-, ZINK- EN ROOFINGWERKEN

Grote Marijve 117 - RONSE - 0499 37 37 89

WWW.ADVOCATENVERCRUYSSE.BE


RONSE

Dank aan onze

HOOFD SP ONS O R S

SCHENK ER V J O H N N Y A N D E Z ILV E R E N T.W.V. 2 5 0€

VERZEKERINGEN

WIM BAERT

0495 600 208

nieuwkuis bvba specialiteit : reinigen van overgordijnen nieuwkuis bvba specialiteit : reinigen van overgordijnen PANDELAERE & PARTNER

VERWARMING ■ SANITAIR ■ VENTILATIE ■ DUURZAME ENERGIE

Voor meer info

www.pandelaere-partner.be

ALGEMENE DAK-, ZINK- EN ROOFINGWERKEN

0499 37 37 89 - frederik.de.rooze@telenet.be www.dakwerkenderooze.be

www.avac-nieuwkuis.be www.avac-nieuwkuis.be Va n b u c k h a v e

1

055 20 94 65

Jean-Baptiste Dekeyserstraat 25 - 9600 Ronse

WWW.ADVOCATENVERCRUYSSE.BE


WOO R D VOORA F

Beste Ronsenaars, Velen kijken uit naar de eindejaarsfeesten, maar voor de echte Ronsenaars zijn de Bommelsfeesten hét hoogtepunt, en uiteraard niet te missen. Voor mij persoonlijk is het dit jaar een jubileumeditie, want ik heb het genoegen deze feesten voor de tiende keer als voorzitter te mogen organiseren. Drie dagen lang wordt de stad in de ban gehouden van deze spetterende feesten waar het Koningspaar de scepter zwaait. De Bommelsfeesten zijn een deel van Ronse, en zorgen in deze stad voor een belangrijk sociaal gebeuren, waarbij het veel mensen, jong en oud, samenbrengt. De Raad stimuleert onze jeugd al jaren om hen zoveel mogelijk bij de Bommelsfeesten te betrekken, door het organiseren van onder andere de teken- en knutselwedstrijd en het bal van de bommelkies op zondagnamiddag. Daarnaast is het een aloude traditie om tijdens de feestdriedaagse schoolbezoeken af te leggen in de diverse scholen te Ronse. Maar ook aan de senioren wordt gedacht. Hierbij is het vooral uitkijken naar het zotte maandagsbal, met dit jaar met optredens van Kate Lane en Jettie Pallettie. Het hoogtepunt van onze feesten blijft de avondstoet. De Ronsese bommelgroeperingen zorgen jaarlijks voor verrassende mooie praalwagens, en leggen hierbij de lat hoog om zo de titel in de wacht te kunnen slepen van “schoonste bommelgroepering” . Hiermee zijn trouwens verschillende mooie geldprijzen te winnen. Het zijn de groeperingen die ervoor zorgen dat de stoet een waar genot is voor oog en oor. Samen met diverse dweilorkesten, carnavalsgroepen van buiten de stad, drumbands, steltenlopers enz. giert er tijdens de doorgang van de avondstoet een magische sfeer door de centrumstraten, die prachtig versierd zijn met sfeerverlichting. Tijdens de stoet is het niet enkel kijken naar de voorbijkomende wagens, maar kunnen jong en oud zich ook uitleven bij het grabbelen naar de duizenden gadgets en massa’s snoep die vanop de praalwagen naar het publiek worden gegooid. Na dit alles is het verzamelen geblazen op onze prachtige grote markt, waar een ware apotheose wordt verwacht, met een optreden van Yves Segers. Als klap op de vuurpijl volgt de zoektocht naar de gouden bommel en een oogverblindend vuurwerk, gesponsord door onze stad. Het zijn waarlijk feesten waar we trots op mogen zijn ! Om deze jaarlijkse hoogdagen te kunnen verwezenlijken kan de raad rekenen op de sponsoring van heel veel handelaars en de stad in het bijzonder. Zonder deze sponsoring, de Raad en de bommelgroeperingen kunnen de Bommelsfeesten nooit zijn wat ze nu zijn. Het aftellen kan beginnen, op naar ... 6 januari 2018 ! Yves De Wolf VOORZITTER

De Bommelsfeesten draaien op dit moment op het hoogste toerental! Na een lange en intense voorbereiding door de Stedelijke Raad der Bommels en de talrijke verenigingen kunnen alle registers worden opengetrokken. De jaarlijks terugkerende avondstoet is niet alleen de hoogmis voor elke Ronsenaar maar wordt steeds meer gesmaakt vanuit alle hoeken van het land. Het decor rond de obelisk, centraal op onze Grote Markt, is als een puzzel. Dank aan Ronsenaar en gewezen Koning van de Bommels Christophe Delusinne voor het ontwerp. Het is intussen niemand ontgaan dat de Bommelsfeesten uitbreiden en dat de interesse toeneemt bij prinsen en prinsessen Carnaval vanuit andere steden en gemeenten. Ook onze zusterstad Kleve tekent present. De verbroedering tussen beide steden wordt jaar na jaar sterker mede dankzij de inspanningen van vele verenigingen en personen. De Bommelsfeesten zijn uniek net als jullie, Ronsenaars! In het bijzonder wil ik dan ook alle bommelsverenigingen danken voor hun inzet het ganse jaar door, hun vele werk aan de praalwagens en voor het levendig houden van de feesten door het organiseren van vele activiteiten. Ook wil ik de vele Koningen en Koninginnen danken die onze feesten mee maakten tot wat ze vandaag zijn en mee zullen uitbouwen tot wat ze zullen worden. Als oud-Koning der Bommels heb ik bovendien vandaag de kans in hoedanigheid van Schepen de feesten mee vorm te geven, daar ben ik de Ronsenaar zeer dankbaar voor. Dank ook aan de leden van de Stedelijke Raad der Bommels die het jaar rond bezig zijn met de organisatie van de feesten. In de afgelopen jaren hebben zij bewezen te beschikken over een prima organisatievermogen. Niet te vergeten ook dank aan de Stedelijke Werkhuizen voor de vele inspanningen. Mede door de goede samenwerking tussen al deze mensen worden de Bommelsfeesten jaar na jaar beter en professioneler. Hopelijk mogen we bij deze feestelijke gelegenheid vele mensen verwelkomen.

Ignace Michaux

SCHEPEN VAN DE BOMMELSFEESTEN


P ROG R A M M A

RONSE

ZATERDAG 6 JANUARI 2018 10u00

Ceremonie aan ‘Zottenmuur’

10u10

Vertrek ochtendstoet

10u30

Huldiging aan het monument ‘den Bonmo’ aan het Winston Churchillplein

11u00

Machtsoverdracht op het podium aan de obelisk Overhandiging van scepter door de voorzitter van de Raad der Bommels aan de Bommelskoning Overhandiging van de stadssleutel aan de Bommelskoning door de Burgemeester Opname uittredend koningskoppel in de Orde der Koninklijke Bommels Academische zitting in de trouwzaal van het stadhuis

15u00

Bezoek Koningspaar der Bommels, met hun gevolg aan het OCMW rusthuis

18u00

Vertrek van de 68e BOMMELSSTOET

19u30

Apotheose op de Grote Markt

20u30

Gouden Bommelworp gevolgd door een subliem optreden van YVES SEGERS

21u30

Muzikaal Vuurwerk (20 minuten lang) aangeboden door het Stadsbestuur

ZONDAG 7 JANUARI 2018 14u30

Bal van de Bommelkies in zaal COC (deuren open vanaf 13u15) met verkiezing van Jeugdprins en Jeugdprinses (kinderen geboren in 2008) VOLW. & KIDS 5 EURO (AAN DE KASSA GELDEN DEZELFDE PRIJZEN)

Intrede koningspaar om 14u45 Kindershow verzorgd door Clown Tobi Playback Koningspaar Uitdeling ballonnen & goedgevulde snoepzakjes aan de kinderen

MAANDAG 8 JANUARI 2018 14u00

Zotte Maandagbal in zaal COC (deuren open vanaf 13u) Intrede koningspaar om 14u15 15u00 : verkiezing schoonste Bommel Optredens van KATE LANE en JETTIE PALLETTIE Playback Koningspaar VVK 15 EURO - ADK 17 EURO (MET GRATIS DEELNAME AAN TOMBOLA) TIJDENS HET ‘ZOTTE MAANDAGBAL’ WORDT TRADITIONEEL DE ‘SCHUUNSTEN BONMO’ VERKOZEN. DAAROM EEN WARME OPROEP OM ‘VERKLEED’ NAAR HET BAL TE KOMEN. GELDPRIJZEN VOOR DE LAUREATEN !

23u00

Verbranding levensgrote Bommelspop op de Grote Markt Teruggave stadssleutel aan de Burgemeester

KAARTEN IN VVK Naaimachinecenter Grafoman

Stationsstr. 18-20, Ronse, 055 20 85 75 St-Martensstraat 10, Ronse, 055 600 630


O CH T END- & AVON DSTOE T

OCHTENDSTOET 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

De Thebaanse Trompetten De Stedelijke Raad der Bommels De Stroetendweilers Zusterstad Kleve De Reuzen De Bollekies De Clubmannekes De Klevevrienden De Kadeitchiest De Bon Vivants BG Frivool De Clochardkies Elexir

14. De Chalekies 15.

De Boerkies

16. De Cavalierkies 17.

Amuuze

18. Koning en Koningin 19.

Kadetten Ronse

20. The British Guards 21.

De Renteniers

22. De Banditotjies 23. Carnaval Comité Brakel 24. D’elfkies 25. De Orde der Koninklijke Bommels

AVONDSTOET

(* d eelname wedstrijd Schoonste Groep)

1.

De Thebaanse trompetten

2.

Amuuze*

3.

Koning en Koningin

4.

De Clochardkies*

VAN DE ZOTTE MUUR NAAR DE MUUR VAN MEXICO

21.

5.

Groep Verpoest

22. De Cavalierkies*

6.

BG Frivool*

7.

Showkorps Sliedrecht

8.

De Boerkies*

9.

De Renteniers*

10.

Bommels

11.

De Banditotjies*

12.

De Kadeitchiest*

13.

LEJO Ronse

14.

De Clubmannekes*

15.

De Steltenlopers

16.

De Orde der Koninglijke Bommels

17.

De Klevevrienden*

AMUUZE OUPENT BOMOLAND IE RONSE

FRIVOOL GOES TO NEVERLAND

LOVE ARMY

DE RENTESTIERS LATEN ZICH NIET MEER VANGEN

ALICE IN WONDERLAND HA-HI, HA- HO DE VIKINGS DOEN HET ZO ! HET SNACK LEGIOEN

ALICE IN BOMMELLAND

UW KONINKLIJKE HOOGHEID

WAAR ZIJN DE RAADSLEDEN ALS HET SNEEUWT TIJDENS DE STOET

18.

BZN*

19.

Schepen van de Bommelsfeesten

PURPLE GLITTER & GLAMOUR PARTY BOAT POPOW

20. Bommels Doe Ma Wa DE CAVALIERKIES GOAN FIESTEN

23. The Britisch Guards* WINTER WONDERLAND

24. Kadetten Ronse

75 JAAR KADETTEN

25. De Gereserveerden

EEN VANGDE GIJ NIE GE NET GIJ NIE

26. Wallace Pipe Band 27.

De Bollekies*

DE BOLLEKIES VEROVEREN DE 7 WERELDZEEËN !

28. D’elfkies*

DE SCHUUNE EN DE BIESTE

29. De Bon Vivants*

THE WILD WARRIORS OF ROTNACUM

30. Bommels 31.

De Chalekies*

MEMORY’S OF THE KING

32. Anvaing 33. Reuzen REUZEN


TRA JE CT AVON D STO E T

RONSE

TRA JECT VAN DE AVONDSTOET Hoogstraat Fr. Rooseveltplein Wijnstraat Delhayeplein Kegelkaai Watermolenstraat Priestersstraat Hospitaalstraat Zuidstraat J. Ferrantstraat IJzerstraat Stationstraat Abeelstraat Fr. Rooseveltplein Peperstraat Grote Markt

GRAFOMAN - GRAFISCH VORMGEVER AFFICHE Grafisch bureau Grafoman verzorgde opnieuw het ontwerp van de affiche. Het team van Willy De Praeter haalde opnieuw het allerbeste uit zichzelf. Grafoman kon op magistrale wijze het Bommelsfeest herleiden tot zijn essentie : de nar met masker, een spetterend vuurwerk, feestslingers en een zweem van magie dat onverhuld blijft achter de Ronsische bicolore. ‘Bommelsfeesten 6/7/8 januari ‘18’ : voor mocht u het nog niet weten !

GERT CRISPYN - ONTWERPEN PIN Dit jaar vond de Raad der Bommels Gert Crispyn als ontwerper van de felbegeerde Bommelspins. Zou het aan zijn rol liggen in de meest recente Tavi-revue (Gert speelde hierin een schitterende rol als Minorité Tralali, beter gekend als ‘de roze flamingo’). Echter, Crispyn verdient niet enkel zijn sporen in toneelmiddens, maar is bij kunstminnende Ronsenaars ook gekend als drijvende (leer)kracht in de Kunstacademie. Hier geeft hij les in grafiek en beeldende vakken. Gert koos bij zijn ontwerp voor herkenbare vormen : een liggende nar in de kleuren van de stad, en het opschrift ‘Bommelsfeesten Ronse’ in een feestelijk lettertype. Opnieuw een must have, ontworpen door sterk lokaal talent. Wees snel : de oplage telt 600 stuks !

FRED VALCKE – ONTWERPER MEDAILLE Jarenlang was Fred Valcke de drijvende kracht en commercieel directeur van ‘de Plus’. In een minder ver verleden hield Fred, samen met Willy Deventer, gazetronse.be, een onlinekrant over Ronse, welke doet terugdenken aan de gloriedagen van AZ. Reeds vele jaren verzorgt Fred (ondertekenend met ‘Derf’) cartoons in diverse media. Zijn cartoons worden gekenmerkt door grappige kwinkslagen, en dat is uiteraard niet anders voor wat het ontwerp van de officiële Bommelsmedaille. We zien Saskia (in scouting outfit) Yvan als het ware achtervolgen, met een narrenstaf in de hand. In het ontwerp vinden we ook drie bowlingballen terug, refererend naar Yvans passie. Kortom, de medaille vat het koningspaar samen in een zeer sterk beeld van de hand van ‘Derf’. Een prachtig ontwerp, met een oplage van 450 stuks. 22

START om 18u00


Dank aan onze

SPON SORS

Patrice Dutranoit zelfstandig agent

Lou Pahou

ni

que

• Loca

lU

LU

ni

que

• Loc a

lU

Kantoor Mario De Kimpe

beleggingen - verzekeringen - kredieten

que

Stationsstraat 1 - 9600 Ronse 055 60 97 74

ni

PROEF JE STREEK

lU

ni

que

• Loca

• Loca

lU

Hostellerie


De Stedelijke Raad der Bommels dankt zijn

21 Heren – Hommes Activity Center Aladin Aluminiumwerken De Wolf K Apollon Apotheek Platteeuw Apotheek Elna Apotheek Glibert – Lox Apotheek Marie Jouret Apotheek Sarah Haantjes Apotheek Van Laethem Assu Ronse BVBA Auberge St. Sebastien Aveve Deschaumes Bachely – Vanderhaegen Baguetelle Bakkerij Peter & Sofie Barrista Koffieboone Bedshop Spiers Belfius Bank Bloemen D’Hondt Bocova NV Boddin NV Brasserie Sint-Martens Brasserie Chopin Brasserie Promenade Bureau Hermes Buro Saey Buywell Bye NV Café ‘t Centrum Café Chalet Union Café Chez Nous Café De Kloef Café De Palace Café De Ritz Café Hotond Café Joly Café Monico Café St-Hermes Café Vigorelli Caravan Expo Cartonnage JOYE Chaussure Jean COC Bar 96 Coiffure Carry Coiffure Virginie Cortina Cars

VL AG SP ON SOR S

Couckhuyt Crelan Vandereedt – Rotiers Cremerie Lejour Dakwerken Daco Danick De Noordboom Depriester Deco-Rent Deventer Yves & Guillaume Devos NV Deweer Henk Drukkerij De Grote Arend Drukkerij Dubar Drukkerij Vandewalle Doms R BVBA-SPRL DVV Depluverez – de Backer Easy Travel Eetcafe De Vrijheid Electriciteit Deliveyne Patrick Electro – Troc DJB BVBA Electro Lammens Entre Nous Lunchbar - Shopping Delhaize Fashion For Men Fotographie Lieca Fourneaux & Zoon BVBA Tuinmachines Frank Waeterloos BVBA Frituur Yves Funerarium BQ Garage Bastien Garage Renault BVBA De Keyzer Garage Stockman Gastromarin Gebr. De Rooze BVBA Gheysens J.L BVBA Gosseye NV Hydrauliek Moreels Il Passaggio Immo AD NV J.D. Electrics Jacky Sport Juwelier Bauwens Juwelier De Tandt Kapsalon Capelli Kasserolle La Grange Aux Fleurs Ladbrokes – Stationstraat Le Terroir Gourmand Led Solutions Priau Kris

Loulou bvba Outletstore Lugan Lukoil Marie Fleurie Matanza Mathieu Flash Meubelen Duquin Miel Multipharma New G & C Look Nymph Optiek Dhondt Patrizia B Phibo Industrie BVBA PMR Proof Eat Share Life Restaurant Boeckhaege Restaurant Boekzitting Restaurant Coesies Restaurant La Difference Restaurant The Look Schrijnwerk De Wolf Sense of Vitality Shoes and Fashions Sign’al BVBA Slagerij – Traiteur Kurt Slagerij Brian Slagerij Hendrik & Erika Soif de Toi Taverne Verdi The Loft Tom & Co – Bart Michael Trento Trilec Ronse Van Damme & Zoon NV Van Der Bruggen Denis Van Lierde Marc Vanalderwerelt BVBA Vancauwenberghe BVBA Vanden Abeele Denis Vanden Eynde Nico Vinyl & Voyage Vishandel André Voeding Sonia Waeterloos BVBA Wannyn NV WVM Electro Solutions BVBA Yami Verse Groenten & Fruit


Behalve zijn nachtrust. Voor wie nooit iets mist. Behalve zijn nachtrust.

De nieuwe Kia Stonic. Daar krijgt u niet genoeg van. Eindelijk een auto die uw taal spreekt. Het unieke crossover design werd ontworpen naar uw verbeelding. Met de krachtige en dynamische 1.0 Turbo GDi motor beleeft u een nieuwe manier van autorijden en wordt elke rit een avontuur. De talrijke innovatieve eigenschappen laten u toe uw leven ten volle te beleven.

De nieuwe Kia Stonic. Daar krijgt u niet genoeg van. Eindelijk een auto die uw taal spreekt. Het unieke crossover design werd ontworpen naar uw verbeelding. Met de krachtige en dynamische 1.0 Turbo GDi motor beleeft u een nieuwe manier van autorijden en wordt elke rit een avontuur. De talrijke innovatieve eigenschappen laten u toe uw leven ten volle te beleven.

*7 jaar garantie of 150.000 km (wat het eerst wordt bereikt, zonder kilometerbeperking gedurende de eerste 3 jaar).

4,2 - 5,5 l/100 km

109 - 125 g/km

*7 jaar garantie of 150.000 km (wat het eerst wordt bereikt, zonder kilometerbeperking gedurende de eerste 3 jaar).

4,2 - 5,5 l/100 km

109 - 125 g/km

ď Ronseweg 15, Oudenaarde ď‚• 055 31 91 96


BERNARD & RIA DUQUIN - DE BLEECKER Zuidstraat 10 • Ronse • 055 21 53 38 www.duquin-miel.be

ABSOLUTE SOLDENTOPPER €2530

€1795

SALON IN LEDER

SUPERSOLDEN compleet met kussens !

Topper: 3-zit (2 el rel) + 2-zit

€1190

vanaf €2702

€2150

Eetkamer

Keukentafels & stoelen

€1544

€1290

-20% & meer!

Slaapkamer compleet met verlichting

€2522

€1990

Heel veel mogelijkheden

- 70%

TOT

ZUIDSTRAAT 10 • RONSE • 055 21 53 38 • WWW.DUQUIN-MIEL.BE


Bernard & Ria wensen jullie een warme thuis in 2018 !

SUPERSOLDEN

*

OP HET HELE ASSORTIMENT

GROTE KORTINGEN OP VERNIEUWD SLAAPCOMFORT SUPERACTIE BOXSPRINGS

Comfortabel salon met relaxen Andere opstellingen mogelijk

Prijskraker: 3-zit (2 el rel) + 2-zit

€2940

€2490

Betaalbare Belgische topkwaliteit

Andere opstellingen mogelijk

Mooie keuze relaxen aan soldenprijzen

Superpromo: boxspring 2 p. + ergonomische matras

€1150

TALRIJKE TOONZAALMODELLEN AAN STUNTPRIJZEN ! * VANAF 3 JANUARI

open 9u30 › 12u & 14u › 18u30 • maandag 14u › 18u • zondag gesloten


CC DE VERVERIJ

CC DE VERVERIJ STELT VOOR & Randeevoe schenkt vrijkaarten ! Mail ons op info@randeevoe.be regio : Ronse | tekst : Sasian Van Den Berghe

H A N S O L O - J U B I L E E • V R 19 J A N UA R I 2018 • 20.00U

Han Coucke gaat door het leven als Han Solo, de zelfverklaarde ‘allereerste extreemrechtse stand-up comedian van Vlaanderen’. Zijn debuutshow ‘Racist’ en de opvolger ‘Multikul’ werden alvast massaal uitgezonden op Canvas. ‘Jubilee’ is ondertussen de derde avondvullende solo-voorstelling.

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

Sinds 2001 mag Coucke zich Meester in de Dramatische Kunst noemen. Een titel die hij eer aandoet met de vele lovende reacties rond zijn typetje ‘Han Solo’. Naast zijn succesvolle carrière als comedian is Han doorheen de jaren uitgegroeid tot een comedy- en theatercoach en speelt

hij een rol bij het ontwikkelen van jong talent. Volgens Karel Michiels, bekend journalist en auteur, hebben weinig mensen de laatste jaren zo’n sterke stempel gedrukt op de Vlaamse comedyscene. En dat is iets wat niet onopgemerkt voorbij gaat in ‘Jubilee’. Een voorstelling die happen, slikken en verteren wordt tegen sneltreinvaart. 100 minuten lang !

Stand-up comedy Han Solo Zuidstraat 19, Ronse €13 / €15

E N S O R S T R I J K K WA R T E T - W I E N B L E I B T W I E N • Z O 28 J A N UA R I 2018 • 15.00U

Muziek Ensor Strijkkwartet Wolvestraat 37, Ronse €14 / €16

Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingeluid met een nieuwjaarsconcert. Dit jaar haalt het originele 19de-eeuwse muziek uit de kast. Op het podium worden zij vergezeld door niemand minder dan gerenommeerd sopraan Anne Cambier. Opgericht in 1990 profileert het Ensor Strijkkwartet zich als een ensemble dat de hele kwartetliteratuur van klassiek tot hedendaags vertolkt. Zowel op nationale als internationale podia heeft dit ensemble een goede reputatie opgebouwd waardoor

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

zij al meerdere samenwerkingen achter de rug hebben met enkele befaamde musici. Sopraan Anne Cambier beheerst de drie grote klassieke zangdisciplines : opera, lied en oratorium. En kan met trots terugblikken op een indrukwekkende en veelzijdige carrière. De hemelse klanken

28

van Anne’s stem in combinatie met het strijkkwartet creëren een zekere speelsheid die ervoor zorgt dat u de muziek nog intenser beleeft. Aansluitend op het concert volgt een nieuwjaarsreceptie. Zet 2018 origineel in en kom mee klinken op een muzikaal nieuw jaar !


CC DE VERVERIJ RONSE - VOORJAAR ‘18 WOLVESTRAAT 37 ZO 28/01 (15u) 03/02 – 04/03 06/02 – 25/02 ZA 10/02 (20u) ZO 11/02 (20u) VR 16/02 (20u) ZO 18/02 (10u30) ZA 24/02 (20u) VR 02/03 (20u) VR 09-10/03 (19u) 17/03 – 15/04 ZO 18/03 (17u) VR 23/03 (20u) ZO 25/03 (15u) DO 29/03 (20u30) ZA 31/03 (20u) VR 13/04 (20u) 28 & 29/04 VR 18/05 (20u) VR 25/05 (20u)

ZUIDSTRAAT 19 VR. 19/01 (20u) ZO. 04/02 (15u)

ENSOR STRIJKKWARTET ‘Wien bleibt Wien’ (NIEUWJAARSCONCERT) EXPO ‘Translate’ Daniel Dewaele & Peter Puype EXPO ‘Gansanders’ I.S.M. RASA FRANK VANDER LINDEN ‘Een nieuw jaar, een nieuwe Frank’ J. SELANDER, S-A. ROUSSEAU, J. BRYS, H.AELVOET & E.BUSSELEN ‘Längtan’ MENDOZA-VAN HAEGENBORGH - LINUS + LEROUX - DOUBLE BILL FILM ‘Vaiana’ (5+) JIM COLE, TOM KESTENS & NINA BABET - Prince Tribute ANDY VAN KERSCHAVER ‘Fondriest’ LOVE - AMOUR I.K.V. INTERNATIONALE VROUWENDAG EXPO ‘Fair and square II’ MAAIKE CAFMEYER, B. NOLF & P. VAN BOCKSTAL ‘De toverfluit in een notendop’ HET ZESDE METAAL ‘Calais’ ALFAMA KWARTET & LOTTE MARIEN ‘De droom van Ariane’ (6+) FESTOEN - LINDE CARRIJN & LAURA VROOM ‘It’s a local joke’ LABTRIO ‘Nature City’ support SCREENS RUBEN VAN GUCHT, MATHIEU & GUILLAUME ‘Sportman’ EXPO ‘Kunst buiten’ De Ververij binnenste buiten ASHLING - CD Release DELVITA GROUP support LE MONDE MERVEILLEUX DE PEPITO HAN SOLO ‘JUBILEE!’ DE SPROOKJESWEVERIJ ‘Prins Habbat en het luchtkasteel’

SINT-ANTONIUSCOLLEGE DO 25/01 (21u)

JOHAN VERMINNEN & TRIO I.K.V. GEDICHTENDAG

SINT-HERMESKERK ZO 04/03 (17u) ZA 21/04 (17u) ZO 22/04 (16u)

FRANCE SPRINGUEL ‘CELLOSUITES VAN BACH’ VIERING O.L.V. VOCAAL ENSEMBLE AFD. POLYFONIE KAVA (I.K.V. FESTIVAL DE RORE) IN ALTO ‘ DE RORE EN VOLGELINGEN’ (I.K.V. FESTIVAL DE RORE)

SINT-MARTINUSKERK VR 20/04 (20u) ZA 21/04 (20u) ZO 22/04 (20u)

PSALLENTES ‘Missa De Sancto Martino’ (I.K.V. FESTIVAL DE RORE) P.HERTMANS KWARTET & CURRENDE CONSORT ‘Mon petit coeur’ (I.K.V. FESTIVAL DE RORE) CURRENDE ‘Liederen en dansen, Susato & Phalesius’ (I.K.V. FESTIVAL DE RORE)

SINT-HERMESCRYPTE ZO 22/04 (12u)

ENSEMBLE NAESSENS & DE BEUN ‘Instrumentale virtuositeit’ (I.K.V. FESTIVAL DE RORE)

PRIESTERSSTRAAT 13 26/05 - 03/06

INFO

EXPO ‘ DE 20’ (Stam STEURBAUT)


DE WOEKER

DE WOEKER STELT VOOR & Randeevoe schenkt vrijkaarten ! Mail ons op info@randeevoe.be regio : Oudenaarde | tekst : Janna De Vleeschouwer

C I E . D E KO E - H E L L O G O O D B Y E • Z A 27 J A N UA R I 2018 • 20.30U

Met hun nieuwste voorstelling HelloGoodbye reizen de acteurs van Cie. De Koe de komende maanden heel wat Vlaamse en Nederlandse cultuurcentra af. Onder de aanwezige acteurs bevinden zich bekende namen zoals Sien Eggers, Peter Van den Eede en Natali Broods. Waar ze in hun vorige voorstelling Beckett Boulevard naar het midden zochten, proberen ze het hier net te ontlopen. Tijdens de voorstelling wordt ingezoomd op het aankomen en vertrekken van mensen, waarbij het stuk is opgebouwd uit aankomst- en vertrekscènes uit Russische en westerse literatuur aangevuld met eigen teksten. Wat mag u concreet verwachten ? Acht acteurs die in een symbiose van ontvangst- en afscheidsceremoniën vijfendertig personages laten

opkomen en afgaan. Samen beantwoorden zij heel wat vragen. Welk verleden nemen we mee, en welke bagage laten we achter ? Waarom kunnen de mensen die hun jas aandoen om weg te gaan maar niet vertrekken ? Zijn we opgelucht ergens aan te komen alleen omdat we ergens anders konden vertrekken ?

Geïnteresseerd in de antwoorden ? Kom dan zeker eens kijken ! Humor, theater Cie. De Koe De Woeker €15 / €1,5 (OK-PAS)

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

L O S D E L T R È - G I P S Y • V R 2 F E B R UA R I 2018 • 20.30U

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

Sinds 2006 vormen Tom Van de Venne, Roel Van De Voorde en Ward Pauwels het enthousiaste, muzikale trio Los Del Trè. Ze leerden elkaar kennen in de gangen van het Brusselse Conservatorium en al snel werd duidelijk dat deze drie klassieke gitaristen een gemeenschappelijke liefde deelden voor de Spaanse en Latijns-Amerikaanse tak van de klassieke muziek. In 2011 spitsten ze zich echter nog meer toe op de traditionelere muziek en lieten de heren zich voortstuwen door de drang naar nog meer directe passie, opzwepende ritmes en hartstochtelijke melodieën. De cd Rumba was hierop het antwoord. De groep bleef sindsdien verder groeien en dit resulteerde

30

in 2014 in een tournée en een tweede cd, Féria. Sinds september 2016 trekken ze rond met hun nieuw concertprogramma Gipsy. Met enkel drie gitaren brengt dit trio u een oog- en oorverblindend kleurenpalet van klank en ritme in de flamencosfeer. Daarnaast is er ook plaats en ruimte voor muziek en verhalen uit de zigeunercultuur. Gipsy is meer dan zomaar een concert… het is een belevenis ! Muziek Los Del Trè De Woeker €15 / €1,5 (OK-PAS)


SOLDEN AVENUE DE GROOTSTE KEUZE, DE GROOTSTE SOLDEN * vanaf woensdag 3 januari

* EXTRA OPEN

DI. 02/01 DI. 30/01 vanaf 13u30

* OOK OPEN

CHECK SNEL ONZE ONLINE FOLDER

OP ZONDAG tijdens de wintersolden

BOORDEVOL SOLDENVOORDEEL ! www.gaverzicht.be/solden

al vanaf 10u !

MEUBELEN, MERKEN & MEER E17 KORTRIJK/GENT - AFRIT 4

OPENINGSUREN TIJDENS DE WINTERSOLDEN ma > zat 10u00-18u30 zondag vanaf 10u00 gesloten op dinsdag UITZONDERLIJK OPEN dinsdag 2 & 30 januari vanaf 13u30

STATIONSSTRAAT 233 8540 DEERLIJK T 056 78 32 00 info@gaverzicht.be

www.gaverzicht.be


RECHTZETTING

Beste lezers We kregen reactie op de cartoon van onze huistekenaar Hubert, verschenen in vorige editie. Hij stak de draak met het Ronsese standbeeld van een naakte soldaat met vaandel, die in de volksmond – soms minachtend – ‘den bluuten pompier’ wordt genoemd. Omdat dit monument 171 gesneuvelde Ronsenaars uit de Wereldoorlog eert, verdient dit uiteraard het allerdiepste respect. Bij wijze van rechtzetting maken wij graag van de gelegenheid gebruik om dit standbeeld in de geschiedenis te schetsen

met de woorden van Luc Vandevelde, de voorzitter van het Eenheidsfront Ronse. Verder geven we graag mee om onze cartoons niet al te serieus te nemen, daarom heten ze ook ‘cartoons’. Bovendien houden ze meestal een verband met de column die erboven staat geschreven door één van onze redacteurs. We geloven in de kracht van ironie, satire én een glimlach, en dit mede dankzij de hulp van onze fijne cartoonist Hubert.

Nadat de welvarende stad Ronse na de Wapenstilstand in 1918 een prijskamp voor het vervaardigen van een oorlogsmonument had uitgevaardigd werd deze door architect Vaerewyck gewonnen. Dit prachtige monument werd in het Albertpark geplaatst. De inhuldigingsceremonie werd door burgemeester Delghust plechtig gehouden in aanwezigheid van de o.a. toenmalige prins Leopold, hertog van Brabant – de latere koning Leopold III. De latere oorlogsburgemeester tijdens WO II, die toen al in de gemeenteraad zetelde, weigerde samen met zijn aanhangers aan deze plechtigheid deel te nemen. Politieke reden lagen aan de basis van deze weigering. Hij ontketende een hetze in de stad. Allerlei petities circuleerden in bepaalde kringen om dit gedenkteken in het belachelijke te trekken. Het was zogezegd onzedig. De schimnaam ‘blooten pompier’ werd uitgevonden …

Randeevoe had niet als doel hiermee te kwetsen, wel integendeel. In naam van de volledige redactie van Randeevoe

Stijlvolle badkamerinrichting en -renovatie . Keramische vloer- en wandtegels Uniek aanbod in natuursteen en parket . Ervaren plaatsingsteam INSPIRATIE OP WWW.NOTERMAN.EU NOTERMAN GCV . Toonzaal Hauwaart 109, Oudenaarde . T 055 230 150 . info@noterman.eu


B OX S P R I N G S • M AT R A S S E N • L AT T E N B O D E M S • D E K B E D D E N & A L L E B E D L I N N E N

OP HET VOLLEDIGE ASSORTIMENT VAN EASTBORN MATRASSEN & BOXSPRINGS

* VANAF 3 JANUARI

KORTINGEN OP AL ONZE ARTIKELEN IN DE MAAND JANUARI

*

-15 %

ONTDEK ONZE NIEUWE DONSDEKENS

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

NU AAN

-15 %

Zeer grote keuze dekbedden, kussens, dekbedovertrekken en matrasbeschermers !

G E N TS T R A AT 2 • O U D E N A A R D E • W W W. M AT R A S S E N F O U CA RT. C O M openingsuren: di-wo: 9-12u & 12u30-17u • do-vr-za: 9u12u & 12u30-18u

Prettige Feesten iedereen !

SOLDEN

OPEN OP DI 2 JANUARI - SOLDEN VANAF WOE 3 JANUARI

-30%

-40%

-50%

-70%

CADEAUTIPS kousen in box, xmas sweaters, handtassen, lederwaren, panty’s, broekriemen, portefeuilles, schoenen, cadeaucheques, pantoffels, juweeltjes, onderhoudsproducten, sjaaltjes, mutsen, enz.

100 MERKEN: TE ZIEN, TE VOELEN EN TE PASSEN!

SCHOENENFAMI Dorpstraat 66, 9890 Gavere (Semmerzake) SchoenenFami 09 384 19 63 - www.schoenen-fami.be - info@schoenen-fami.be open 9u-12u & 14u-18u30 - za 10u-12u30 & 13u30-18u - zo 10u-12u - ma gesloten


SAMENLEVING

VOOR EEN GOEDE GEUTELING MOET MEN IN ELST ZIJN Vroeger werden in Elst geutelingen gebakken voor de pelgrims die bij patrones Apollonia hun tandpijn kwamen afsmeken. In een hete geuteling bijten, bezorgde je een tandpijnvrij jaar. Vandaag is de pelgrimstraditie stilaan verdwenen en intussen kan het grote publiek jaarlijks smullen van deze luchtige lekkernij bestaande uit melk, bloem, eieren, gist, zout en kaneel. Een gesprek met Pieter De Koekelaere van De Koek bvba. regio : Brakel | tekst : Janna De Vleeschouwer

geutelingen, de strengste kwaliteitscontrole en het verpakken van een paar duizend kilogram geutelingen per jaar. Ik stuur ook een team van gemotiveerde tijdelijke medewerkers aan.

In 2016 werd De Koek bvba opgericht. Jullie willen mensen meer gaan betrekken in het bakken van geutelingen. Hoe zal dit concreet verlopen ? Wij ondersteunen het Geutelingencomité Elst vzw in de wekelijkse demonstraties en workshops in het Ovenmuseum : er worden uitleg, proeverijen, workshops en demonstraties voorzien. Om de beleving compleet te maken, kan iedereen zijn eigen geutelingen gieten. Wie in deze opdracht slaagt, krijgt het diploma van ‘Meester-geutelingengieter’.

© LIESELOTTE REYNVOET

De familie De Koekelaere heeft steeds een prominente rol gespeeld in de geutelingentraditie … Sinds 1971 worden geutelingen gebakken bij De Koekelaere. De lokale jeugdbeweging had geld nodig voor haar werking. Michel Bousard en Raphaël De Koekelaere bouwden een bakoven waarin de geutelingen konden worden gebakken. Ze werden in de slagerij in de ‘Geutelingenstraat’ verkocht. Mijn vader - Johan De Koekelaere - was destijds bondsleider van de lokale afdeling van de KSA. Hij werd - met de steun van zijn grootvader Raphaël

en zijn broer Eric - de voortrekker van een geutelingencomité dat de geutelingen en de Geutelingenfeesten zou uitbouwen tot een begrip in de streek.

Jullie hebben het label ‘erkend ambachtsman’ gekregen en de geuteling werd erkend als traditioneel streekproduct. Worden de geutelingen steeds door een vast team gebakken ? Onze echtgenotes Lieselotte en Christine, oom Eric en mezelf staan in voor de bereiding van het deeg, het gieten van

34

Verder zijn er ook nog enkele speciale evenementen gepland ... Op 27 januari is er de 1e Geutelingendorptocht. De Geutelingenfeesten gaan dit jaar door op zondag 11 februari in feestzaal Ter Elst. Naast gezellige animatie, wordt ook de geutelingentaart en de geuteling met saus van bruin streekbier geserveerd. Bovendien kan je bij De Koekelaere elke week een pak geutelingen winnen en maakt één klant kans op een nieuwe Iphone. Het programma is binnenkort terug te vinden op www.geutelingen.com MEER INFO

Geutelingen zijn dit jaar verkrijgbaar bij De Koekelaere van vrijdag 12 januari tot zondag 11 maart.


TOYOTA C-HR,

de cross-over waarmee u probleemloos door het leven rijdt ! Met een prachtig crossover-ontwerp en uitgerust met een reactieve en een stimulerende Hybride, is de nieuwe Toyota C-HR compleet in harmonie met een actief leven. Vergeet het voortdurend stoppen en starten, voortaan beweegt u mee met het ritme van de stad in de nieuwe Toyota C-HR. Benieuwd ?

VRAAG EEN TESTRIT AA N!

Westerring 3 • Oudenaarde • 055 31 18 22 • www.garagevandorpe.be


FOTOREPORTAGE

RANDEEVOE WAS ERBIJ Opening Markt Oudenaarde • zaterdag 25 november Volledige fotoreportage op www.randeevoe.be

O

P

T

I

E

K

O

P

T

I

E

K

DHONDT

DHONDT

ONZE

EN S N E W E B E S T 018! VOOR 2

NIEUWE COLLECTIE 2018 IS BINNEN

KINDEREN

DAMES

Pl. Fr. Rooseveltplein 23, Ronse - Renaix • +32 (0)55 21 91 06 • maxim@optiekdhondt.be WWW.OPTIEKDHONDT.BE • INSTAGRAM (@optiekdhondt) • FACEBOOK (Optiek Dhondt)

HEREN


D’Hondt Reynaert D’Hondt

Eendrachtstraat 4

AALST

053-78 31 13

info@dhondtnv.be

Ambachtstraat 2

OUDENAARDE

055-31 00 88

www.dhondtnv.be

Industrielaan 6

ZOTTEGEM

09-360 78 78

/DHondtReynaertVolvo

Kom de talrijke occasiewagens ontdekken bij

Garage Bastien

Chevrolet Cruze SW LTZ

Opel Astra 5-deurs Dynamic

1.4 140 pk - Benzine

€ 23.565 NU € 9.476

Kleur : Artic Blue Opties : Cruise Control, automatische lichten, regensensor, navigatie, alu velgen, parkeersensoren achteraan, achteruitrijcamera 1e Inschrijving : 4/06/15 Km.stand : 47.260 CO2-verbruik : 134 G/KM

Opel Mokka Enjoy

1.6 diesel 110pk

€ 28.319 NU € 17.970

€ 27.509 NU € 16.972

Kleur : Carbon Flash Black Opties : donker getinte achterruiten, navigatie, lichtmetalen velgen 17”, led matrix lichten, park assist II 1e Inschrijving : Demo Km.stand : 120 CO2-verbruik : 93 G/KM

Opel Insignia Cosmo 2.0 diesel 163pk

1.6 diesel 136pk Kleur : Snowflake White Pearl Opties : Sight & Light Pack, electric comfort pack, achteruitrijcamera, navigatie, ruimtebesparend reservewiel 1e Inschrijving : 23/06/17 Km.stand : 7.251 CO2-verbruik : 109 G/KM

Opel Adam Rocks

€ 37.824 NU € 18.940

Kleur : Silver Lake Opties : zwart lederen bekleding, navigatie, parkeersensoren vooraan en achteraan, Bi-Xenon, velgen 18” 1e Inschrijving : Demo Km.stand : 120 CO2-verbruik : 115 G/KM

1.0 turbo benzine 115pk Kleur : Flaming Yellow Opties : donker getinte achterruiten, Lightning Pack Intelilink, Black Pack 1e Inschrijving : 29/09/16 Km.stand : 9.468 CO2-verbruik : 144 G/KM

€ 20.744 NU € 12.440

Garage Bastien César Snoecklaan 40, RONSE 055 21 41 73 www.garagebastien.be


ONTSPANNING

EEN GEDICHT Op deze bladzijde wordt elke maand een gedicht gebracht, nu eens van mezelf en dan weer van een ander dichter(es). Altijd wordt het vergezeld van een korte introductie, sfeerschets en/of bespreking.

POËZIE

De Vlaamse dichter, columnist, essayist en toneelauteur Bernard Dewulf (°Brussel 1960) studeerde af als Germaans filoloog. Publiek oogstte hij enige bekendheid in 1987 in een collectieve dichtbundel ‘Twist’. Zijn eerste eigen dichtbundel ‘Waar de egel gaat’ wordt in 1996 met de debuutprijs bekroond. Tien jaar later verschijnt zijn dichtbundel ‘Blauwziek’. In diverse essaybundels geeft Dewulf beschouwingen over schilderijen en andere plastische kunstwerken. Hij werkte als hoofdredacteur bij het ‘Nieuw Wereldtijdschrift’ en later als geprezen columnist voor ‘De Morgen’. In 2006 wordt er een selectie van deze pareltjes gebundeld onder de titel ‘Loerhoek’.

[B E R N A R D D E W U L F ]

Neem een vrouw. Neem haar niet in de woorden, vriend. In de wetenschap van een gedicht wordt niet bemind. Hooguit staat er berekend wat niet overbleef van een bestaan. Neem een hoofd en zoen het ver, ver weg van de taal. Verschroei een schoot en hoor de zucht in je werkelijke oor. Ga naast haar liggen, al de lege eeuwen van je zinnen worden een zondagmiddag in haar waar.

Bernard Dewulf werkte jarenlang voor NTGent en schrijft columns voor de krant ‘De Standaard’. Van januari 2012 tot januari 2014 was hij officieel stadsdichter van Antwerpen. Sinds begin 2007 is hij ‘writer-in-residence’ van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen.

PAUL COX (WWW.PAULCOX.BE)

WEDSTRIJD Waar heb ik dat nog gezien ? Antwoord vorige wedstrijdvraag oorlogsmonument (1940-’45) ‘Lente’ van Jozef Cantré in Bruulpark Ronse De gelukkige winnaar Leopold Vandenhautte Everbeek

Colofon UITGEVER Design & Publishing Group bvba Sint-Martensstraat 10, 9600 Ronse, 055 695 000 VORMGEVING EN DRUK Grafoman Sint-Martensstraat 10, Ronse Willy De Praeter, Grafoman Jessica Coussement, Grafoman Aurélie Labaere, Grafoman Sarah Coppens, Grafoman

ALGEMENE COÖRDINATIE Nathalia Tsala & Hanneke Vagenende info@randeevoe.be - 055 695 000 ADVERTENTIEVERKOOP Cindy Magherman - 0491 25 99 62 cindy@randeevoe.be REDACTIE Hanneke Vagenende - hoofdredacteur - algemene redactie Frederic de Vos - eindredacteur - algemene redactie Sasian Van Den Berghe - algemene redactie Fabrice Donkerwolcke - algemene redactie

Elke maand trekt Randeevoe door de Vlaamse Ardennen op zoek naar een uniek kiekje. Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast … Want één ding is zeker, u heeft het nog al ergens gezien ! Deze maand schenkt Randeevoe aan de winnaar een bon t.w.v. € 50 bij Gaverzicht (pag 31). U kan uw antwoord sturen via de website www.randeevoe.be of mailen naar info@randeevoe.be. De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

Maarten D’Hoop - algemene redactie Janna De Vleeschouwer - algemene redactie Hubert Dedoncker - cartoon Paul Cox - poëzie

© 2018 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

RANDEEVOE DIGITAAL www.randeevoe.be http ://issuu.com/randeevoe Oplage : 39.750 exemplaren Ronse, groot Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Horebeke, Brakel en Kluisbergen

Distributie door :


ACTIE Communie & Lentefeest ACTIEACTIE Communie & Lentefeest Communie & Lentefeest

Van 15 december '17 t.e.m. 31 januari '18 Van 15 Van december '17 t.e.m. januari '18 15 december '1731 t.e.m. 31 januari '18

10% directe korting 10% korting op dedirecte communiemerken bij GIKS.* 10% directe korting op de communiemerken bij GIKS.* op de communiemerken bij GIKS.* gratis geschenk gratis geschenk gratis geschenk voor de communicant of feesteling

voor devoor communicant of feesteling de communicant of feesteling bij aankoop bij aankoop bijofaankoop van communielentefeestoutfit.** van communieof lentefeestoutfit.** van communie- of lentefeestoutfit.**

Ook online op Ookwww.giks.be online Ook op online op

www.giks.be Volgwww.giks.be ons APP

* 10% directe korting op de communiemerken bij GIKS (zie hierboven en op www.giks.be) van 15/12/17 t.e.m. 31/01/18. (Tot eind december aankoop van Volg10% onskorting mits onsAPP APP 2 artikelen.) Niet cumuleerbaar met andere acties, waardebonnen en/of kortingen. Bonuspunten komen niet op de bonuskaart en worden niet Volg verrekend. Korting niet * 10% directe korting op de communiemerken bij GIKS (zie hierboven en op www.giks.be) van 15/12/17 t.e.m. 31/01/18. (Tot eind december 10% korting mits aankoop van * 10% directe korting op de communiemerken bij GIKS (zie hierboven en Sint-Eloois-Vijve, op www.giks.be)Roeselare van 15/12/17 31/01/18. (Tot eind december 10% korting mits aankoop geldig bij aankoop van cadeaubonnen. Le Chic & LCee verkrijgbaar in Kuurne, ent.e.m. op giks.be. ** Gratis geschenk bij aankoop van communieof van 2 artikelen.) cumuleerbaar met andere met acties, waardebonnen en/of kortingen. Bonuspunten komen niet komen op de bonuskaart en worden niet verrekend. niet Korting niet 2Niet artikelen.) Nietelke cumuleerbaar acties, waardebonnen en/of kortingen. Bonuspunten niet op de bonuskaart en worden niet Korting verrekend. lentefeestoutfit voor communicant ofandere feesteling, zolang de voorraad strekt. Ook geldig op de webshop. geldig bij aankoop vanaankoop cadeaubonnen. Le Chic & LCee verkrijgbaar in Kuurne, Sint-Eloois-Vijve, Roeselare en op giks.be. geschenk aankoop bij vanaankoop communiegeldig bij van cadeaubonnen. Le Chic & LCee verkrijgbaar in Kuurne, Sint-Eloois-Vijve, Roeselare en**opGratis giks.be. ** Gratisbijgeschenk van of communie- of lentefeestoutfit voor elke communicant of feesteling,ofzolang de voorraad strekt. Ook geldig webshop. lentefeestoutfit voor elke communicant feesteling, zolang de voorraad strekt. op Ookdegeldig op de webshop.

Gavere - Gent (Dok Noord) - Kuurne - Roeselare - Sint-Denijs-Westrem - Sint-Eloois-Vijve - Wetteren


EXPOMODELLEN

TOT -60% KORTING

*

* VA N A F 3 JA N UA R I

N E LD O S

Makri = verdeler van merken zoals : Beka, Belform, Bopita, Durlet, Henders & Hazel, Joli, Jori, Kreamat, Lakebos, Lattoflex, Leolux, Max Divani, MDR, Mobitec, Natuzzi Editions, Nolte, Noteborn, Nox, Recor, Stressless, Velda, Vincent Sheppard, Staud, Stressless, Theuns, W. Schillig, ...

Leuzesesteenweg 208 • 9600 Ronse • T + 32 55 21 58 82 • info@makri.be • www.makri.be ma - za 09.30 - 12.00 en 13.30 - 18.30 • zo 14.00 - 18.30 • wo gesloten

Randeevoe Vlaamse Ardennen, januari 2018  
Randeevoe Vlaamse Ardennen, januari 2018  
Advertisement