Randeevoe Vlaamse Ardennen, maart 2021

Page 1

GRATIS MAANDBL AD • VL AAMSE ARDENNEN M A A R T 2021 #132

G R AT I S M A A N D B L A D • V L A A M S E A R D E N N E N

UITKIJKEN NAAR DE LENTE

HUIS & TUIN BIN VLAAMSE ARDENNEN

AARDAPPELTEELT KRUISEM

KIWANISPOPPEN RONSE

EEN BOOST VOOR BOSSEN VLAAMSE ARDENNEN


INHOUD

MAART #132

08

14

22

20

04

EDITO

08

AARDAPPELTEELT

12

KIWANISPOPPEN IN DE STAD

14

HIEREMIAS TRIVERIUS BRACHELIUS

14

BIN: BUURT INFORMATIE NETWERK 1

16

BIN: BUURT INFORMATIE NETWERK 2

20

EEN BOOST VOOR MEER BOSSEN

22

EEN BORDJE OPZIJ

27

ZAKEN IN DE KIJKER

30

EEN GEDICHT

I

OPROEP

Droomt ook u van een nieuwe badkamer, dressing of meer nog van een totale make over van uw interieur? Met ons ervaren team van interieurarchitecten, werfopvolgers en vakmannen staan we elke dag voor u klaar met advies en vooral met antwoorden en actie. Deskundig, professioneel, vriendelijk en betrokken bouwt het volledige team mee aan de perfecte realisatie van uw interieurinrichting in de Vlaamse Ardennen. Neem nu contact voor een bezoek aan huis of een afspraak in onze showroom.

Hauwaart 109, B-9700 Oudenaarde

055 23 01 50

info@noterman.eu

noterman.eu


Opening

PTIEK

26|2

VAN

Op vrijdag 26 februari opent onze vernieuwde en grotere winkel, zodat we u vanaf dan nog beter kunnen bedienen. Tot kijks!

AANBEVOLEN DOOR DÉ TELESCOPENSPECIALIST

MMESLAEGHE

Nederstraat 20 - Oudenaarde T 055 31 18 01 - info@vanommeslaeghe.be WWW.VANOMMESLAEGHE.BE

ZEISS SF REEKS Ø32/ Ø42 vederlicht én haarscherp ✔ ✔ ✔ ✔

opticale perfectie met haarscherpe beelden uitgebalanceerd door ergobalance concept vederlichte constructie ongelooflijk groot beeldveld

Actie vanaf 01/4/2021 tot 30-06-2021

www.natuurkijkers.be • Bestel online in onze webshop • Gratis bezorging Natuurkijkers.be is een erkend Natuurpunt partner - Nederstraat 25 - 9700 Oudenaarde - T 055 61 33 13 - info@natuurkijkers.be


EDITO

WE VERGELIJKEN CORONA EVEN MET EEN KOERS Als we deze Corona-epidemie nu eens zouden vergelijken met een koers of met een wielerronde, maar dan eentje waarvan we noch het parcours noch het einde kennen én er dan eigenlijk ook ongevraagd aan deel moeten nemen ... Dan stonden we in maart 2020 met z’n allen aan de start, sommigen met hun pyjama nog aan, anderen al in volledige uitrusting, en begonnen we aarzelend met fietsen. Op onze hometrainers weliswaar, omdat het risico op massale valpartijen te groot was en de ziekenboeg door al te hoogmoedige skiërs al behoorlijk vol lag. Eigenlijk wist de koersleiding het op dat moment zelf allemaal niet zo goed en stuurde ze ons regelmatig straten in waarvan we later - onverrichter zake - moesten terugkeren. Meer nog, we waren verplicht om zonder opwarming onmiddellijk te starten met klimmen.

Met alle mentale spierscheuren en eenzaamheidsverzuring van dien … In de zomer kwamen we dan eindelijk in de vlakte van de Curve en konden we een paar maanden rustig ronddraaien op klein verzet. Natuurlijk vielen er nog mensen, maar de bezemwagen puilde niet langer uit en de versnipperde bubbels van renners vormden terug groepjes of eerder waaiers, al was er nog lang geen sprake van een peloton. Dit kleine geluk was echter van korte duur, want vanaf september doemde de bergketen genaamd Tweede Golf al op aan de horizon. Na de beklimming van deze bergrug, die trouwens opmerkelijk hoger was dan de eerste, moesten we vaststellen dat er iets eigenaardigs aan de hand was met dit bergmassief. Het leek zich oneindig ver uit te strekken, met plateaus vol kleinere pieken, maar zonder echte dalen, hoogstens enkele stroken vals plat. tekst : Maarten D’Hoop

4

De kilometers lieten zich voelen, de lijst met afvallers werd steeds langer en de moraal bij hun ploegmakkers zakte alsmaar dieper. De spaarkassen van de verschillende ploegen raakten meer en meer uitgeput en eigenlijk begon werkelijk iedereen op zijn tandvlees te zitten. Het gemor in de wereld van de geschoren benen klonk steeds luider ... Er moest iets gedaan worden. In de marge van de koers werd er ondertussen duchtig gewerkt aan middeltjes om ons er terug bovenop te helpen. Doping wou men het niet noemen, eerder een supplement, dat voor iedereen beschikbaar zou zijn. Zo zijn we een jaar later volop bezig met dit wondermiddel toe te dienen, niet om de sterksten sneller te laten fietsen, maar om de zwaksten een kans te geven. Want in deze race gaat het om collectief winnen en hoe sneller de finish in zicht komt, hoe beter.


OSWALD PONE T TESTR A AT 90, RONSE

24 erkende assistentiewoningen te Ronse, te koop of te huur Zorgeloos zelfstandig wonen in stijl, woonassistent CM +32 9 370 75 05 - info@residentiemargarita.be - www.residentiemargarita.be

BESCHIKBAAR 1STE KWARTAAL 2021 — PRIJZEN VANAF 189.000 EUR

ORYX PROJECTS NV INDUSTRIEWEG 76, 9032 WONDELGEM INFO@ORYX-PROJECTS.BE

MEER INFO

055 20 74 20

Abeelstraat 9a | RONSE 0498 566 316DANILITH NOKERE KOERSE OP WOENSDAG 17 MAART

Volg het live ! Vanuit je luie zetel ! Danilith Nokere Koerse is op woensdag 17 maart toe aan editie 75bis. Na de annulatie in 2021 keert de organisatie dit jaar terug met een wedstrijd in de UCI ProSeries voor zowel mannen als vrouwen. Voorzitter Robrecht Bothuyne: "Danilith Nokere Koerse gaat voor een editie 75 bis. We laten corona ons niet klein krijgen. Ook al is het zonder publiek of VIP’s, het koersvirus wint altijd ! Dat zie je ook op onze affiche die tegelijk een ode is aan de zorgsector die ons door deze crisis sleurt."

Danilith Nokere Koerse zal anders zijn dit jaar, maar daarom niet minder ! Bothuyne: "We zijn dan ook blij dat de belangstelling van ’s werelds topploegen bijzonder groot is. Bij de mannen zullen een recordaantal van 13 WorldTourploegen aan de start staan. Jonge talenten als Jasper Philipsen zullen het opnemen tegen ervaren mannen als Marc Cavendish."

Koersdirecteur Gil Steyvers: "Ook bij de vrouwen krijgen we een topdeelnemersveld, met alle WorldTour teams. Van Coryn Rivera, Ellen Van Dijk over Marta Bastianelli tot onze eigen Jolien Dhoore en Lotte Kopecky, ze staan allen aan de start."

niet naar de start in Deinze, de aankomst in Nokere of een ander deel van het parcours, maar geniet van onze wedstrijden vanuit uw zetel; met de live uitzending op Sporza. Zo houden we het veilig voor iedereen !"

Het worden dus twee topwedstrijden. Beiden zijn ook live te zien op Sporza. Gedelegeerd bestuurder Rony De Sloovere: "We bieden hen dan ook een uitdagend parcours, met maar liefst 23 kilometer kasseiwegen, waarbij we zoveel mogelijk tonen waar Kruisem en omgeving voor staat. We passeren langs niet minder dan 7 kastelen en tonen zo de toeristische troeven van onze mooie streek aan miljoenen TV-kijkers over de hele wereld. Danilith Nokere Koerse wordt live uitgezonden in meer dan 80 landen wereldwijd." Robrecht Bothuyne: "Dat is ook wat wij van u vragen dit jaar. Kom voor één keer

MET DANK AAN ONZE SPONSORS !

E info@ firsttent.be

-

T 050 37 77 81


SAMENLEVING

PROEFCENTRUM VOOR DE AARDAPPELTEELT IN KRUISEM We eten bijna dagelijks aardappelen, in al z’n lekkere variaties. Gewoon natuur, puree of kroketjes én niet te vergeten, onze Belgische trots natuurlijk, de frietjes ! Maar wist je dat vooraleer de aardappelen op ons bord belanden, er heel wat onderzoeken aan vooraf zijn gegaan ? Het proefcentrum voor de Aardappelteelt in Kruisem speelt daarbij een belangrijke rol. regio : Kruisem | tekst : Tineke De Bleeckere

In 2020 werden op vier locaties proeven aangelegd met nieuwe frietrassen, met daarbovenop twee locaties specifiek voor enkele chipsrassen. Voor het vierde jaar op rij werden dan weer op twee locaties proeven aangelegd met 10 rassen bestemd voor thuisverkoop (combinatie van vastkokende en bloemige variëteiten).

Wat brengt 2021 ?

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt vzw (PCA) is een vzw voor onafhankelijk praktijkonderzoek en voorlichting in de aardappelteelt. Dit Proefcentrum biedt - in nauwe samenwerking met de ‘onderzoeksgroep aardappelen’ van Inagro - een ruime waaier aan diensten en adviezen voor telers en andere actoren uit de aardappelsector.

Als gevolg van het coronavirus is er nauwelijks vraag naar vrije aardappelen door de aardappelverwerkende industrie. De prijzen bevinden zich op een extreem laag niveau ... De verwerkende industrie draait op 80 à 90 % van hun normale capaciteit.

Desondanks de vraag naar aardappelen in de industrie kelderde, steeg daarentegen de vraag naar aardappelen voor thuis. Gemiddeld is er een toename van 11% bij de thuisconsumptie, wat logisch is wanneer je niet op restaurant mag gaan ...

Nieuwsgierig ? Voor wie meer wil weten over aardappelen: je kan jou lid maken van het PCA. Op die manier blijf je op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

Al bij het uitplanten was duidelijk dat 2020 - als gevolg van de pandemie een moeilijk seizoen zou worden, maar dat de uitdagingen zó groot zouden worden, had niemand voorzien.

Nieuwe soorten

In maart leidde Covid-19 tot de bekende algemene lockdown met gesloten restaurants én een verbod op evenementen in binnen- en buitenland. De aardappelmarkt was hierdoor volledig verstoord en de afwikkeling van oogst 2019 verliep moeizaam. Daarbovenop was het dan nog eens een hete en droge zomer die zorgde voor een heel moeizame oogst in het najaar …

Het centrum doet heel praktijkgericht onderzoek op verschillende soorten aardappelplanten om zo bepaalde ziektes uit te roeien. Maar ook nieuwe aardappelsoorten worden bij hen op die manier ontwikkeld.

Naar verwachting zal dit opnieuw op het normale niveau komen wanneer de maatregelen - ten aanzien van de horeca en evenementen - in Europa worden opgeheven. Het worden dus nog even harde tijden voor onze landbouwers.

Het PCA geeft ook veel ondersteuning aan de landbouwers in Vlaanderen. Dit betreft dan onder meer info over de verschillende aardappelrassen, bemesting, plagen en ziekten, alsook over onkruidverdelging bijvoorbeeld.

Meer aardappelen op tafel

8

MEER INFO

PCA vzw Karreweg 6 9770 Kruishoutem  www.pcainfo.be pca@proefcentrum-kruishoutem.be  09 381 86 91


JAAR

Al 40 jaar denken we met je mee

BIJ

DOVY

IN ALLE TOONZALEN

Mijn lievelingsbloemetjes

-20%

*

op kasten

+

-20%

*

op werkbladen

+

-20%

*

op toestellen

WIN* UW KEUKEN

NIEUW EN UNIEK PERSONALISEER JE KEUKEN MET JE FAVORIETE FOTO Mijn eigen kunstwerk

Mijn motor

Mijn schattige Snoopy

Bezoek één van de toonzalen in je buurt: Geraardsbergen Astridlaan 125 tel. 054 41 13 03

Oudenaarde

Serpentsstraat 90 (langs N60) tel 055 30 94 60

Waregem

Gentseweg 467 tel. 056 60 53 48

ALTIJD OPEN OP ZONDAG MA-ZA: 9U-19U - ZON- EN FEESTDAGEN: 10U-18U GESLOTEN OP WOENSDAG

Gratis

JAAR

GARANTIE

Belgische kwaliteit

10 jaar garantie

Geen voorschot

JOUW KEUKEN IN VIRTUAL REALITY

*Actie geldig van 01/03/2021 tot en met 30/03/2021 bij aankoop van een keuken met minimum 3 inbouwtoestellen van een huismerk. Niet cumuleerbaar met andere acties. Voorwaarden > vraag ernaar in één van onze toonzalen


SAMENLEVING

KIWANISPOPPEN IN DE STAD U heeft ze misschien al gezien … 15 reuzepoppen (KDolls), verspreid over het Ronsese stadscentrum én 90 in de etalages van de handelaars. Het betreft een initiatief van Kiwanis, een serviceclub met afdelingen wereldwijd. Alle acties van Kiwanis hebben een sociale inslag en richten zich voornamelijk op het lot van kinderen. Het kunstproject rond de KDolls is daar een voorbeeld van. regio : Ronse | tekst : Maarten D’Hoop

De naam van de club refereert naar een uitdrukking van de naburige stam van de Ochipew-indianen: “NunKee-wan-is”. Dit laat zich op verschillende manieren vertalen, maar in de Nederlandse vertaling betekent het “laat zien wie of wat je bent” en “behandel een ander zoals je zelf wil behandeld worden”. Vanuit die optiek zet Kiwanis zich in voor anderen.”

In 1995 is men vanuit Kiwanis Belux gestart met de productie van een troostpop voor kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen.

De poppen zijn te koop en de opbrengst zal dienen om ándere Kiwanispoppen te financieren. Deze troostpoppen worden dan gratis geschonken aan kinderen die zich in moeilijke situaties bevinden. Randeevoe gaat dieper in op dit onderwerp samen met Jan De Dobbeleer, Ronsenaar én voorzitter van de Kiwanis Pop Commissie België-Luxemburg. Jan: “Kiwanis als serviceclub kent zijn ontstaan in 1915 in Detroit, maar breidde zich medio jaren ‘60 vrij snel uit tot een organisatie met satellieten wereldwijd. ‘Kiwanis Club Ronse-Renaix’ werd in 1975 opgericht.

Jan: “In 1993 merkte een lid van Kiwanis Destelbergen, tijdens een vlucht met de Flying Doctors, dat een ziek kind rustiger werd door de interactie met een pop. Dit basisidee kreeg in 1995 een eigen invulling in België met de troostpop van Kiwanis. Het ontwerp werd onderzocht in een textielcentrum en kreeg uiteindelijk het hoogst mogelijke veiligheidscertificaat qua kinderspeelgoed. Vanaf dat moment zijn we de troostpop gratis gaan aanbieden in ziekenhuizen. Het is de bedoeling dat het kind de pop bij opname ontvangt, mag bijhouden tijdens het traject én vanzelfsprekend mag meenemen na ontslag uit het ziekenhuis. De pop helpt om gevoelens van angst en onzekerheid te overwinnen. Daarnaast biedt het ook mogelijkheden voor het zorgpersoneel. Verpleegsters en dokters kunnen de behandeling tonen en uitleggen via de pop: snijden, hechten, zwachtelen, in het gips leggen, prikken … De pop is flexibel in gebruik en kan ook breder dan ziekenhuizen ingezet worden. Ook crèches en brandweer maken hier dankbaar gebruik van.”

10

Kiwanis schenkt de troostpoppen gratis aan deze zorgverstrekkers. Maar om de productie te bekostigen, moeten er natuurlijk ook inkomsten zijn … Jan: “Zo’n 6 jaar geleden is de idee ontstaan om reuzeversies van de Kiwanispop te maken en deze te laten beschilderen door verschillende kunstenaars. De KDolls dienden aanvankelijk om Kiwanis en de Kiwanispop te promoten, maar werden later ook ingezet om inkomsten te genereren. Met de stadswandelingen rond de KDolls hopen we een drieledig effect te bereiken: Ten eerste hopen we de mensen op te vrolijken met een leuke wandeling, ondersteund door de stad Ronse. Daarnaast wilden we ook graag de handelaren bij het project betrekken want er vallen 90 poppen in verschillende winkels te bezichtigen. Zo ondersteunen we ook hen in deze moeilijke tijden. En tenslotte willen we graag promotie maken voor ons project, want met de verkoop van KDolls kunnen we de Kiwanispoppen gratis blijven aanbieden.” MEER INFO

Wandelroute : nog t/m 28 maart. Start- en eindpunt van de wandeling: station van Ronse (bij de fontein). Je kan gratis parkeren op de ruime parking van het station (IJzerstraat). Afstand: ca. 3,5 km     www.ronse.be/nl/nieuws/

wandelroute-poppen-de-stad     ww.kiwanis.be    ddjan@telenet.be


NAAIMACHINECENTER

ZOEKT ALS DYNAMISCH EN GROEIEND FAMILIEBEDRIJF EEN

BACHELOR GROENMANAGEMENT / TUIN- EN LANDSCHAPSARCHITECT : WERFLEIDER OPENBARE EN PRIVATE WERKEN, PARKEN EN TUINEN

UW TAKEN Planning van de werken • Opmaak beheerplannen onderhoud • Werfopvolging en -administratie • Bijwonen werfvergaderingen • Bestellingen en samenwerking met onderaannemers

VEREISTEN Aanleg voor het leiden en motiveren van de ploegen • Een kei in organisatie en coördinatie • Communicatief, met een commerciële mindset • Basiskennis van de Franse taal of bereidheid om die te leren • Ervaring in groenmanagement is een pluspunt

VERKOOP & HERSTELLINGEN van alle merken naaimachines

AANBOD etc...

Woeker 22, Oudenaarde - 055 31 00 60 Stationsstraat 18-20, Ronse - 055 20 85 75

Een vast contract met aantrekkelijk salarispakket en tal van extralegale voordelen • Een mooie afwisseling tussen kantoor en on the field werk • Persoonlijke benadering en toegankelijkheid

INTERESSE? Contacteer simon.leger@wannijn.be • 0479 22 34 33

VERLANG JIJ OOK NAAR DE LENTE? poorten • tuinhuizen • poolhouses • terrassen terrasoverdekkingen • afsluitingen • outdoor living

TUINPROJECTEN

TUINPROJECTEN Nieuwe Pontstraat 2 9600 Ronse 055 20 73 80 info@veh.be www.veh.be Terrassen in hout of composiet ! Wij bieden een oplossing voor elke tuinwens ! ma - vr 8:30 - 18:00 za 8:30 - 17:00 gesloten op feestdagen

Neem een kijkje op onze website: www.veh.be


HISTORIE

MEDISCH-HISTORISCH MUSEUM ‘HIEREMIAS TRIVERIUS BRACHELIUS’ TE BRAKEL In de kloosterkerk van de zusters van Maria krijgt het publiek een overzicht van de evolutie in de geneeskunde vanaf Brakelaar Triverius tot nu. Toch heeft het heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer het museum van start kon gaan… Randeevoe sprak met Ludwig De Temmerman over de betekenis van Brakelaar Triverius voor de medische wetenschap, het ontstaan van het museum en de plannen voor de toekomst. regio : Brakel | tekst : Maarten D’hoop

om deze belangrijke, historische figuur in het voetlicht te plaatsen. Het is toen dat het idee van een museum begon te rijpen… Ludwig: “Tijdens dat jaar kregen we de kans om het apotheekmateriaal van dokter Van Ongevalle uit Lierde en een deel van de persoonlijke verzameling medisch materiaal van chirurg Cornette uit Velzeke tentoon te stellen in het RVT in Opbrakel.

We keren even terug naar Nederbrakel in het jaar des Heren 1504. In dat jaar wordt Jeremias De Drivere geboren, zoon van een dorpschirurgijn. De jongen krijgt de kans om te studeren aan de universiteit van Leuven, waar hij het in 1541 tot professor anatomie schopt, als allereerste nota bene. Professor Triverius (De Drivere met een Latijnse toets) is een vernieuwer, een Renaissance Man. Hij vertaalt de Griekse teksten naar het Latijn en de Romeinse teksten voorziet hij van een kritische translatie. Zo plaatst hij de nodige vraagtekens bij de recepten en behandelingswijzen die de vastgeroeste en hoogmoedige geneeskunde sinds de vroege middeleeuwen hanteert. Hij zwengelt de discussie terug aan in een wereld waar dogma lang de norm was. De professor en mentor van onder andere Vesalius schrijft uiteindelijk 19 boeken vooraleer hij sterft in 1554.

Van Ongevalle overlijdt echter en zijn collectie apotheekpotten komt in de antiekhandel terecht. Toch konden we enkele stukken uit de verzameling aankopen. Tot 2014 reist de verzameling van Cornette door het land en komt het ook in het UZ Gent terecht. Cornette verhuist in datzelfde jaar naar een appartement en is bereid de rest van zijn collectie (voornamelijk meubilair en instrumenten die niet in het UZ worden getoond) contractueel ter beschikking te stellen, op voorwaarde dat deze in een permanente expositie terecht komen. We zijn dan op zoek gegaan naar een ruimte om uiteindelijk terecht te komen bij de kloosterkerk te Nederbrakel.

In september 2014 is de tentoonstelling klaar als de waardevolste stukken van Cornette uit het UZ én via de antiekhandelaar ook nog enkele potten van Van Ongevalle, onze collectie vervoegen. Enkele maanden na de opening stapt ook de gemeente mee in het verhaal… Uiteindelijk zijn we op 21 februari 2015 van start gegaan met het museum. Zelfs nu krijgen we nog aanbiedingen, zoals een rolstoel van 200 jaar oud, geschonken door het wielermuseum in Roeselare. De collectie groeit alleen maar aan.”

Het museum blijft groeien en de locatie krijgt binnenkort een opwaardering. Ludwig: “De leegstaande schoolgebouwen rond de kloosterkerk worden afgebroken en vervangen door een appartementsgebouw en serviceflats. In het kader daarvan wordt er een toegangsweg aangelegd waardoor we vlotter bereikbaar zullen zijn. Verder komen er nog aanpassingen aan het gebouw zodat we de mensen nog beter kunnen ontvangen.” MEER INFO

Open: elke laatste zondag van de maand (behalve december) van 14u tot 17u30 en op afspraak. Via reservatie gratis gidsbeurt om 14u of 16u. € 3 p.p., groepen en 65+: € 2 p.p., kinderen, jongeren en studenten: gratis toegang.  www.triveriusmuseum.net ludwig.detemmerman@skynet.be  0473 92 39 10

Het is dan niet verwonderlijk dat er te Brakel in 2004, ter gelegenheid van de 500ste geboortedag van Triverius, een heel jaar lang activiteiten werden georganiseerd

12


De Zonnebloem

Ommegangstraat 126 • 9680 Maarkedal • 055 21 99 62 fourneau-zoon@skynet.be • www.fourneau-zoon.be

N E - DE NT AR LE WA OR

VO

Husqvarna marktleider op gebied van robotmaaiers

AL 40 JAAR VIND JE BIJ ONS ALLES VOOR EEN GEZONDE LEVENSWIJZE Het grootste gamma biologische voeding in de streek. Gezonde verzorgingsproducten, kruiden en supplementen. Massa’s alternatieve en fair trade geschenkartikelen. Ook een zeer ruim aanbod aan boeken over gezondheid, spiritualiteit, natuur en verwante onderwerpen. Kom eens gezellig snuisteren !

vanaf

€799 V E R H U R I N G T U I N M AC H I N E S

Open van dinsdag t.e.m. zaterdag 9 - 13u & 14 - 18u30 Parkstraat 25 • 9700 Oudenaarde • 055 31 64 30 oudenaarde@bioshop.be • www.bioshop.be

BON • 10% KORTING

G E L D I G TO T E N M E T 3 1 M A A R T 2 0 2 1


SAMENLEVING

BIN: BUURT INFORMATIE NETWERK 1 Veiligheid en zich veilig voelen zijn twee items die we allemaal belangrijk vinden. En daar kan jij ook jouw steentje aan bijdragen door lid te worden van één van de buurtinformatienetwerken (BIN) op het grondgebied van de stad Oudenaarde. Deze zijn reeds actief sedert halfweg de jaren negentig, maar na een aantal ups en downs is het de bedoeling om met het ‘Buurtinformatienetwerk Vlaamse Ardennen 2.0’ een heropstart te maken. regio : Oudenaarde | tekst : Frederic de Vos

Hoofdcoördinator voor deze BIN’s is Peter Bekaert en dit sinds juni 2018. Beroepsmatig was hij, als voormalig sectorwerker bij de Rijkswacht, betrokken bij de oprichting van bijna alle BIN’s in Oudenaarde. Hij was zelf ook de gemandateerde voor de Buurtinformatienetwerken bij de geïntegreerde politie. Momenteel zijn er in Vlaanderen 958 Bins en 149 Bins voor zelfstandigen (BinZ); Wallonië heeft 281 Bins en 15 BinZs. Voor Brussel is dit respectievelijk 8 en 3. Naar ruwe schatting zijn er zo’n 150.000 gezinnen en zelfstandigen lid.

Het doel van een BIN of ‘Buurt Informatie Netwerk’ is het verhogen van het veiligheidsgevoel, het bevorderen van een sociale buurt en het verspreiden van preventie … Dit alles om woninginbraken, diefstallen en criminaliteit te voorkomen. Een buurtinformatienetwerk is een volledig wettelijk informatienetwerk waarbij er onderling informatie uitgewisseld wordt door de politiediensten en de (wijk-)bewoners. Als burger worden we zo gestimuleerd om onregelmatigheden op een efficiënte manier te melden aan de politie. Bewoners zijn trouwens het best geplaatst om abnormale bewegingen in hun vertrouwde buurt op te merken. Zij zijn de ‘extra’ ogen voor de politie.

De werking van een buurtinformatienetwerk in een notedop: • U merkt iets abnormaals op of er is iets gebeurd. Bel het noodnummer 101 of 112 ! Dit nummer mag 24/24 gecontacteerd worden bij verdachte situaties. • De politiedienst evalueert de informatie en neemt de nodige maatregelen. • Als er voor de burger nuttige informatie is, wordt het BIN-netwerk opgestart; enkel door de politie.

De grootste meerwaarde van een BIN is dat deze het “dorpsgevoel” levendig houdt en de sociale controle aanmoedigt. Tegenwoordig is het jammer dat de mensen hun buren niet meer kennen. Een BIN kan die drempel verlagen. Als jouw buren bijvoorbeeld met vakantie zijn, kan je hun huis in het oog houden, de brievenbus leegmaken, de gordijnen open en dicht doen. Iedereen kent iedereen; iedereen helpt iedereen.

• Het bericht wordt telefonisch verspreid aan alle leden via het systeem van Alarm-Tilt. • De informatie nodigt uit tot preventie, waakzaamheid of opmerkzaamheid. Een BIN is echter géén organisatie die patrouilles, interventies of andere politionele taken op zich neemt.

Het lidmaatschap van het BIN blijft GRATIS dankzij de financiële ondersteuning van de stad. Naast de dringende berichten die verspreid worden via Alarm Tilt, wordt aan de leden op geregelde tijdstippen (het streefdoel is om de 3 maand) een nieuwsbrief bezorgd met daarin vooral aandacht voor preventieve tips. Tips welke je ook kan terugvinden op de facebookgroep ‘Buurtinformatienetwerk Vlaamse Ardennen 2.0’.

14

MEER INFO

Wie interesse heeft om lid te worden van een BIN (of zelfs coördinator te worden) kan contact opnemen met: Hoofdcoördinator Peter Bekaert peter.bekaert@hotmail.com


BINNENMEUBELEN - TUINMEUBELEN - RAAMDECORATIE - VERLICHTING - WOONDECORATIE

L IS T IN S P E C IAO P M A AT S N S A LO F CM O P E R 10 0 C M 2 R E P

VOORDEELWEEKEND VR - ZA - ZO 12 - 13 - 14 MAART VAN 10:00 - 12:00 & 14:00 - 17:30

GENIET VAN EXTRA KORTING OP HET TOTALE GAMMA ! Like ons op  en blijf op de hoogte van alle nieuws en nieuwigheden !

120

JAAR FAMILIEZAAK

Gentsesteenweg 42, 9750 Zingem

I

KOOP IN VERTROUWEN BIJ EEN FAMILIEZAAK DIE U KWALITEIT EN SERVICE BIEDT !

T  09 384 12 03

I

G  0476 95 33 85

I

G  0477 70 93 20

OPEN dinsdag t/m zondag : 14u - 17u30 (di - wo - do - vr : voormiddag op afspraak)

I

I

info@windelsliving.be

I

WINDELSLIVING.BE

GESLOTEN op feest- en maandagen


SAMENLEVING

BIN: BUURT INFORMATIE NETWERK 2 IN DE VLAAMSE ARDENNEN: BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN! Niet enkel in Oudenaarde is er een goed draaiende BIN. Ook de buurgemeentes zijn op deze of gelijkaardige kar gesprongen. Alarmsystemen houden de inbrekers vaak niet tegen, dus kan een BIN altijd helpen. Een BIN is iets officieels, hier zal de info altijd kloppen. Groepjes onderling via Facebook (of andere) zijn niet altijd officieel en zo kan er verkeerde info verspreid worden. Een BIN-activatie kan zowel overdag als ‘s nachts gebeuren. Gelijk hoe, 101 blijft het belangrijkste nummer om te onthouden. regio : Vlaamse Ardennen | tekst : Frederic de Vos

In Horebeke werd in 2019, na een nieuwe inbraakgolf, het initiatief genomen om een WhatsApp-groep op te richten onder de naam ‘BIN Horebeke Alarm’. Alle verdachte zaken kunnen via die weg in Horebeke gemeld worden. Er werd toen een infovergadering georganiseerd waarin werd uitgelegd dat het hele grondgebied van Horebeke 1 groot buurtinformatienetwerk zou zijn. Er is een ‘BIN Horebeke’ op Facebook. In Wortegem-Petegem is het ook middels een WhatsApp-groep, maar het is eveneens een officiële BIN. Ook daar is het een samenwerkingsproject tussen de politiediensten, de burgers en de overheid. Zij houden elkaar op de hoogte van wat er gebeurt in de buurt inzake verdachte gedragingen en criminaliteit. Bv. een auto die heel traag door een wijk rijdt, iemand die in een tuin loopt met een kap over het hoofd, …

Zo’n uitwisseling van informatie zorgt voor meer sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel.

167 gezinnen; BIN Europa, 179 gezinnen en BIN Germinal, 185 gezinnen. Allen ondersteund door de politie.

Ook in Maarkedal / Brakel is er een BIN en werkt het volgens het BE-Alertprincipe.

‘BIN Sparta Ronse’ - ‘BIN Decroly Ronse’ ‘BIN Stadstuin’ op Facebook.

Kruisem is ook op de BIN-kar gesprongen. Men vraagt er toch steeds te willen kijken of jouw ramen en deuren slotvast zijn als je het huis verlaat. En bij activatie van het BIN, dat men dus ergens iets of iemand verdachts heeft gezien, vraagt men om minstens een half uur een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen.

Kluisbergen: ‘Buurtinformatienetwerken Kluisbergen’ op Facebook.

Er is een ‘BIN Zingem’ en een ‘BIN Kruisem’ op Facebook. In Ronse zijn er maar liefst 11 verschillende BIN-groepen. BIN Klijpe, 197 gezinnen; BIN UdH, 68 zaken; BIN Kleve, 187 gezinnen; BIN Sparta, 354 gezinnen; BIN bedrijven 1 & 2, 50 & 25 ondernemingen; BIN Art Deco, 205 gezinnen; BIN Decroly, 325 gezinnen; BIN Stadstuin,

Mocht er in jouw buurt nog geen Buurt Informatie Netwerk zijn, dan kan je dit zelf opstarten in samenspraak met jouw lokale politie. Via jouw gemeente of lokale politie kan je een inschrijvingsformulier bekomen om ook aan te sluiten bij het Buurt Informatie Netwerk. Alleen maar voordelen! En… het is in de meeste gemeentes gratis!

MEER INFO

 www.be-alert.be  www.besafe.be

WWW.BLCGROUP.BE VERHUUR VAN AFVALCONTAINERS • STORTEN VAN AFVAL • PARTICULIER OF ZELFSTANDIG Klein Frankrijkstraat 21, RONSE 055 30 59 59 • info@blcgroup.be Open ma-vr 7u-18u & za 7u-12u

WIJ ZIJN OOK OPEN VOOR PARTICULIEREN !

Meersbloem Melden 20, OUDENAARDE 055 30 59 59 • oudenaarde@blcgroup.be Open ma-vr 7u-18u & za 7u-12u


SPRING-SUMMER COLLECTION

STIJLVOLLE HERENMODE

Stylish with PER

L’UOMO

Ontdek de lente en zomer van 2021

Open Zondagen 7,14,21,28

MAART

INPRO T: 056 60 97 04

doorlopend van 10 - 18u.

CAPOBIANCO EMPORIO ARMANI FINAMORE GHIRARDELLI GRAN SASSO GRÈGE CÉRÉMONIE HERNO JACOB COHËN JOOP! LAB BY PAL ZILERI LEYVA MARCHESI DI COMO MARCOLIANI PAL ZILERI PAUL & SHARK ROSI COLLECTION SARTORIA LATORRE SARTORIA TRAMAROSSA TATEOSSIAN VAN LAACK ZILTON SCHOENEN: FRATELLI ROSETTI

Open van dinsdag t.e.m. zaterdag: 10 - 12 u. en 14 - 18.30 u. Elke zondag aperitief shopping: 10 - 13 u. ook op afspraak - gesloten op maandag en feestdagen - 055/61 46 24 - KREKELPUT 10 - 9700 OUDENAARDE

Bezoek www.nathaliatsala.be en schrijf je in op onze nieuwsbrief : je ontvangt 10% korting op je eerstvolgende aankoop en maakt kans op een bon t.w.v. €200!

ST- MARTEN S STR A AT 12 , R O N S E • 0 497 75 47 6 3 • S HO P O NL I NE VI A W W W. N ATH A L IATS A L A .BE OPEN WO T/ M Z A VAN 1 0 : 0 0   -   1 2: 30 & 1 4 : 0 0   -   1 8 : 30


PAASBRUNCH

ZONDAG 4 APRIL

FORMULE 1: VOLWASSENE € 70 / 2 PERS. Flesje bubbels (37,5cl) - Versgeperst fruitsap - 2 mini chocoladebroodjes - 2 mini croissants - 2 mini maple pecan broodjes - 4 krokante pistolets (wit en meergranen) - 2 mini sandwiches - 2 zachte ronde broodjes - ½ liter huisbereide tomatensoep - Huisbereide eiersalade - Mini kaasschotel met notenmix & fruit - Gerookte zalm - Duo van ham & meloen Confituren, choco en boter - 2 verse fruitsalades - 2 tiramisu’s met rode vruchten & speculoos - Attentie van de Paashaas

FORMULE 2: KIND € 15 / PERS. Versgeperst fruitsap - Cécémel - Cornflakes - 2 sandwiches 1 mini chocoladebroodje - 1 kleurrijke donut - 1 croque-monsieur (nog te bakken) met komkommer en ketchup - 2 fruitsatés Confituur, hagelslag, chocopasta en boter - Attentie van de Paashaas

Stationsstraat 230 > 8540 Deerlijk & 056 78 27 72 > info@bluewoodshotel.be WWW.BLUEWOODSHOTEL.BE/AFHAAL

Paas brunch ENKEL AFHALING

De brunchpakketten kunnen afgehaald worden in het restaurant Bistro Blue Origin op 4 april tussen 8.00 en 11.00u.

>> Bestellingen doorgeven kan online of telefonisch tot en met 30 maart.SAMENLEVING

EEN BOOST VOOR MEER BOSSEN Wist je dat Vlaanderen een van de bosarmste regio’s in heel Europa is…? ‘De Bosgroepen’ zorgen voor meer bos in Oost-Vlaanderen, ook in onze regio. Met het net gelanceerde project ‘BOOST’ kan een particulier zoals u en ik een toelage aanvragen om een bos uit te breiden of aan te planten op eigen bodem. Om een voorbeeld te geven, in Herzele werden bij de particuliere boseigenaars Hilde en Lut de voorbije weken op deze manier maar liefst zo’n 3.500 bomen aangeplant! regio : Vlaamse Ardennen | tekst: Frederic de Vos

Wat is het doel van het nieuwe fonds BOOST? “Meer bos is cruciaal in onze strijd tegen de klimaatverandering. De naam van het nieuwe bebossingsfonds, BOOST, zegt helemaal waarover het gaat: we willen private eigenaars een extra duwtje in de rug geven om samen met ons te werken aan meer klimaatrobuuste en biodiverse bossen. De toelage bedraagt 20.000 €/ha en mag gecumuleerd worden met de subsidie voor bebossing van de Vlaamse overheid. Daarmee wordt een deel van het grondwaardeverlies bij bebossing gecompenseerd, want dit is vaak een drempel om tot echte bosuitbreiding te komen.” Een bos filtert de lucht die we inademen, werkt als een natuurlijke airco, herbergt tal van plant- en diersoorten, zorgt voor ontspanning en levert een hernieuwbare grondstof, hout, dat afkomstig is van noodzakelijke dunningen of herbebossingsprojecten.

‘De Bosgroepen’… wat doen jullie? “Wij ondersteunen boseigenaars bij alles wat komt kijken bij het hebben of aanleggen van een bos. Samen met 14.000 leden beheren we 59.000 hectare bos in Vlaanderen. In provincie Oost-Vlaanderen gaat het om 7.600 ha. Daarnaast zorgen we ook voor bosuitbreiding. Wij geloven sterk in de rol die particulieren daarin kunnen spelen. En, men kan bij ons ook gewoon terecht voor advies en allerlei boeiende workshops.”

Werd er van jullie ‘BOOST’ al gebruik gemaakt? “Ja, op drie plekken al. In Ursel hebben we een nieuw bos van 1,6 hectare met 3.750 bomen aangeplant. In De Pinte hebben we 1.425 bomen en struiken kunnen laten aanplanten en nu recent in Herzele hebben we ook maar liefst 3.500 bomen geplant. Door de coronamaatregelen mocht men geen beroep doen op vrijwilligers, het was voor de (nieuwe) boseigenaars dus een heuse karwei. Maar het resultaat mag er zeker zijn! Op dit moment hebben we via dit project al 8.675 bomen en struiken kunnen laten aanplanten. Dit is goed voor 4,1 hectare. Het ‘BOOST-project’ werd zo al meteen goed gelanceerd. Als er onder uw lezers in de Vlaamse Ardennen ook interesse zouden hebben, niet aarzelen om contact met ons op te nemen!”

20

Wie kan een aanvraag indienen? Ook iemand met een stadstuin die plaats heeft voor twee bomen bijvoorbeeld? Moeten het trouwens streekgebonden bomen zijn? “Alle particulieren of privaatrechtelijke rechtspersonen die hun grond in Oost-Vlaanderen willen bebossen, kunnen een toelage van BOOST aanvragen. Om in aanmerking te komen, moet de minimale oppervlakte 0,5 ha bedragen én moet je kiezen voor inheemse soorten of voor cultuurpopulier gecombineerd met inheemse soorten. Uiteraard beschik je best al over een bebossingsvergunning en moet de grond binnen de 12 maanden bebosbaar zijn, met andere woorden pachtvrij zijn.” MEER INFO

Geïnteresseerden met bosuitbreidingsplannen kunnen een aanvraag indienen voor 30 april ‘21. Bosgroepen Oost-Vlaanderen staat klaar om u te helpen bij de voorbereiding van uw dossier. www.bosgroepen.be/boost. www.bosgroepen.be/oost-vlaanderen Je kan de Bosgroep contacteren via vlaamseardennen@bosgroep.be of 055 21 62 80. BOOST is een initiatief van Bosgroepen Oost-Vlaanderen met de steun van de Vlaamse overheid, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en Provincie Oost-Vlaanderen.


Tijdelijk aanbod van 01/02/2021 t.e.m. 31/03/2021.

FSMA 46246 cA-RPR OUDENAARDE 0471.871.544

HET KLEINSTE OPLAADBARE HOORTOESTEL

DVV_ADV_AUTO_WONEN_A5_NL_depluverez.indd 1

15/02/2021 09:07

HOORCENTRUM

’T OORHUIS OUDENAARDE Markt 10, 9700 Oudenaarde 055 30 02 60 - oudenaarde@oorhuis.be

De WIDEX MOMENT™ geeft je het kleinste oplaadbare hoortoestel én bezorgt je voldoende vermogen om op elk moment goed te kunnen horen.

FIT&WELL2DAY OUDENAARDE Jacob Lacopsstraat 16, 9700 Oudenaarde 0471 67 70 47 - bieke@oorhuis.be

FIT&WELL2DAY RONSE

NU MET GRATIS OPLADER! *

Olifantstraat 1, 9600 Ronse 0472 13 75 63 - jana@oorhuis.be

‘T OORHUIS RONSE (in de shopping Delhaize) Neerhofstraat 2/3-4, 9600 Ronse 055 30 54 09 - ronse@oorhuis.be

ONT MOM DEK DE W IDEX HOOR ENT™ I EEN CENTRA N ONZE AFSP OF M EEN VRIJ RAAK VO AAK H O O RB L I J V E N O R TEST DE (Z O N DER ! MED IS

FIT&WELL2DAY Marktplein 12, 9660 Brakel 0471 67 70 47 - bieke@oorhuis.be

BEL GRATIS VOOR ADVIES

0800 90 155

WWW.OORHUIS.BE I INFO@OORHUIS.BE

CH D OEL

HOORTOESTELLEN

|

GEHOORBESCHERMING

|

)

HULPMIDDELEN

(*) zie voorwaarden in de winkel

* 2 maanden cadeau + 10 betalend op de eerste jaarpremie van een nieuwe woningverzekering Cocoon Flex en/of een nieuwe autoverzekering Mobility onderschreven tussen 01/02/2021 en 31/03/2021. Op voorwaarde dat DVV verzekeringen het risico aanvaardt. Dit tijdelijke aanbod is geldig met of zonder extra opties voor de woningverzekering Cocoon Flex en op alle garanties bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering Mobility (Burgerlijke Aansprakelijkheid, Mini Omnium, Full Omnium, maar ook DVV Assistance, Glasbreuk, Bestuurder en Rechtsbijstand), indien geen enkele bestuurder de voorbije 5 jaar een ongeval in fout heeft gehad, of op Omnium-garanties voor bestaande klanten die veranderen van voertuig. Aanbod geldig onder voorbehoud van aanvaarding van het risico door DVV verzekeringen. De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Voor de franchise, de gedekte goederen, de eventuele limieten en uitsluitingen van de dekking en voor de contactgegevens van de klachtendienst, kan u terecht bij uw DVV-consulent of op www.dvv.be/wonen voor de woningverzekering Cocoon Flex of op www.dvv.be/auto voor de autoverzekering Mobility. Vooraleer een contract te ondertekenen is het belangrijk dat u kennis neemt van deze documenten. Hebt u een klacht, contacteer dan best eerst uw DVV consulent of uw relatiebeheerder, en anders uw dossierbeheerder. U kan ook terecht bij de klachtendienst van DVV verzekeringen, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel (klachten@dvv.be). Niet tevreden met de oplossing? Dan kan u contact opnemen met de Ombudsman van de Verzekeringen, de Meeûssquare 35 in 1000 Brussel (info@ombudsman.as). Meer info op ombudsman.as. U behoudt altijd het recht om een gerechtelijke procedure te starten bij de bevoegde Belgische rechtbanken. Meer info op dvv.be DVV is een merk- en handelsnaam van Belins NV - B-1210 Brussel, Karel Rogierplein 11 - BE59 0689 0667 8326 - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064 - Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder het nummer 0037 - NL - 02/2021

15/02/2021 09:07 DVV_ADV_AUTO_WONEN_A5_NL_depluverez.indd 1

FSMA 46246 cA-RPR OUDENAARDE 0471.871.544

depluverez-de.backer@dvv.be

Herreweg 42 9660 BRAKEL 055 42 23 50

2

depluverez-de.backer@dvv.be

Sluit een nieuwe woningverzekering Cocoon Flex of autoverzekering Mobility af en krijg 2 MAANDEN CADEAU*.

Tijdelijk aanbod van 01/02/2021 t.e.m. 31/03/2021.

Herreweg 42 9660 BRAKEL 055 42 23 50

Uitzonderlijk tarief!

Sluit een nieuwe woningverzekering Cocoon Flex of autoverzekering Mobility af en krijg 2 MAANDEN CADEAU*.

Jan van Nassaustraat 61 b3 9600 RONSE 055 20 95 41

Zijn uw woning en auto goed verzekerd?

WONINGVERZEKERING COCOON FLEX AUTOVERZEKERING MOBILITY

ZAKENKANTOOR DEPLUVEREZ & PARTNERS BV

* 2 maanden cadeau + 10 betalend op de eerste jaarpremie van een nieuwe woningverzekering Cocoon Flex en/of een nieuwe autoverzekering Mobility onderschreven tussen 01/02/2021 en 31/03/2021. Op voorwaarde dat DVV verzekeringen het risico aanvaardt. Dit tijdelijke aanbod is geldig met of zonder extra opties voor de woningverzekering Cocoon Flex en op alle garanties bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering Mobility (Burgerlijke Aansprakelijkheid, Mini Omnium, Full Omnium, maar ook DVV Assistance, Glasbreuk, Bestuurder en Rechtsbijstand), indien geen enkele bestuurder de voorbije 5 jaar een ongeval in fout heeft gehad, of op Omnium-garanties voor bestaande klanten die veranderen van voertuig. Aanbod geldig onder voorbehoud van aanvaarding van het risico door DVV verzekeringen. De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op de commerciële brochures. Voor de franchise, de gedekte goederen, de eventuele limieten en uitsluitingen van de dekking en voor de contactgegevens van de klachtendienst, kan u terecht bij uw DVV-consulent of op www.dvv.be/wonen voor de woningverzekering Cocoon Flex of op www.dvv.be/auto voor de autoverzekering Mobility. Vooraleer een contract te ondertekenen is het belangrijk dat u kennis neemt van deze documenten. Hebt u een klacht, contacteer dan best eerst uw DVV consulent of uw relatiebeheerder, en anders uw dossierbeheerder. U kan ook terecht bij de klachtendienst van DVV verzekeringen, Karel Rogierplein 11 in 1210 Brussel (klachten@dvv.be). Niet tevreden met de oplossing? Dan kan u contact opnemen met de Ombudsman van de Verzekeringen, de Meeûssquare 35 in 1000 Brussel (info@ombudsman.as). Meer info op ombudsman.as. U behoudt altijd het recht om een gerechtelijke procedure te starten bij de bevoegde Belgische rechtbanken. Meer info op dvv.be DVV is een merk- en handelsnaam van Belins NV - B-1210 Brussel, Karel Rogierplein 11 - BE59 0689 0667 8326 - RPR Brussel BTW BE 0405.764.064 - Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder het nummer 0037 - NL - 02/2021

2

maanden

CADEAU

Uitzonderlijk tarief!

Jan van Nassaustraat 61 b3 9600 RONSE 055 20 95 41

ZAKENKANTOOR DEPLUVEREZ & PARTNERS BV

CADEAU

Zijn uw woning en auto goed verzekerd?

maanden

WONINGVERZEKERING COCOON FLEX AUTOVERZEKERING MOBILITY


SAMENLEVING

EEN BORDJE OPZIJ VOOR INWONERS UIT OUDENAARDE We hebben het al meegemaakt… Iets lekkers koken, maar dan merken dat je eigenlijk veel te veel hebt. Ofwel stop je het in de diepvries of soms vliegt het helaas in de vuilbak… Lowie Cloet (22) en Enrique Van Cauwenberghe (21) richtten daarom in december de Facebookgroep ‘Een bordje opzij’ op. Nu vooral voor de inwoners van Oudenaarde, maar binnenkort ook in de ruimere regio. regio : Oudenaarde | tekst : Tineke De Bleeckere

“We merken dat sommige mensen uit Oudenaarde het moeilijk hebben, maar we wilden ook de focus leggen op voedselverspilling”, aldus Enrique. “Iemand maakt spaghetti voor vier personen, maar dan blijkt het eigenlijk zelfs genoeg te zijn voor acht personen… en dan is het heel spijtig dat dit in de vuilnisbak zou belanden. Lowie kwam met de idee om iets te organiseren in Oudenaarde waardoor mensen elkaar kunnen helpen. En zo kwam de Facebookgroep ‘Een bordje opzij’ tot stand. Dat gaat van teveel aangekocht voedsel, een restje of mensen die bijvoorbeeld kippen hebben en eieren op overschot hebben…”

tevreden. Er ging veel voorbereiding aan vooraf. We wilden ook niet dat ons initiatief als een politieke actie werd bestempeld, het is voor iedereen. We merken tot onze vreugde dat we heel actieve leden hebben, dus veel mensen worden geholpen.

Hoe werkt het?

“We willen binnenkort ook nog meerdere groepen aanmaken, zo kunnen we echt per regio werken en op die manier de voedselverspilling toch een beetje uit de wereld te helpen.”

“Heel simpel! Mensen die een portie over hebben, kunnen dat op onze Facebookgroep plaatsen, anderen uit de buurt kunnen dan reageren en de gratis portie oppikken. Zo krijgt wie dat kan gebruiken een gratis maaltijd en gaan we ook voedselverspilling tegen.”

Groot succes ‘We zijn gestart eind december en hebben nu al meer dan 800 leden, dus we zijn heel

We zijn heel voorzichtig gestart omdat voedselarmoede een delicaat thema én spijtig genoeg nog altijd moeilijk bespreekbaar is. Maar via onze Facebookgroep maakt het alles toch net dat ietsje makkelijker. Alles gebeurt coronaproof, mensen letten heel goed op wanneer ze met elkaar afspreken.”

Uitbreiden naar de regio

nog veel leren, maar het moet toch binnen de perken blijven. Wanneer we merken dat iemand zaken post die niet door de beugel kunnen, gaan we daar ook mee in dialoog. Soms lukt dat, maar wanneer we merken dat dergelijke berichten blijven komen, dan verwijderen we die persoon uit de groep. Het moet een positief verhaal blijven.” Iedereen kan lid te worden van de van de groep  ‘Een Bordje Opzij’. Wie een portie eten of bijvoorbeeld wat fruit of groenten uit de tuin over heeft…, maak er een foto van en plaats het online, #eenbordjeopzij.

Negativiteit Het klinkt allemaal heel leuk, maar Enrique en Lowie kregen helaas ook al negatieve reacties op hun initiatief. “We kregen reacties van iemand die onze Facebookgroep in vraag stelde. Dat juichen we toe, want we moeten

BIJ ONS KUNT U TERECHT VOOR Verkoop en plaatsing van kasseien, mozaïeken, platines, kleiklinkers en natuursteentegels. Sierbestrating, opritten, parkings en terrassen voor zowel particulier als industrie. Verstraeten Peter Berchemweg 148 9700 Oudenaarde GSM 0473 44 37 20 peter@kasseilegger.be www.kasseilegger.be

UW OPRIT ONS TOTAALPROJECT Ambachtelijk vakwerk. Onderhoudsvriendelijk, duurzaam en met klasse !


Live streaming momenten nieuwe leerlingen 1A & 1B Verneem meer over onze visie, organisatie, het studieaanbod en chat met leerkrachten.

donderdag 11 maart 2021 om 19 uur zaterdag 13 maart 2021 om 10 uur dinsdag 16 maart 2021 om 19 uur Meer info op welkom.go-ao.be Op naar uw Wij droomtuin! he zoeken t ideale concept voor uw tuin!

Inschrijvingen 1A & 1B online vanaf 22 maart 2021 maximaal 185 leerlingen in 1A

www.vandeveldetuinarchitectuur.be

Meer info op welkom.go-ao.be

info@vandeveldetuinarchitectuur.be TUINONTWERP

Wonen bij Triamant? Da's kiezen voor levenskwaliteit! Want in een Triamant woon- en leefbuurt beschik je over tal van services en voorzieningen om jezelf het leven makkelijker te maken. In onze buurten in Ronse en Sint-Maria-Oudenhove kies je je eigen woonruimte en services volgens jouw ritme van leven. | Keuze uit een ingerichte studio, één- of twee slaapkamerflat mét privétuintje of balkon. | In een buurt waar jong en oud zij aan zij woont. | Een brasserie op locatie met traiteurservice. | Een Leefpunt met verschillende activiteiten (coronaproof). | Ruim aanbod aan comfortdiensten: een wassalon, een eigen klus- en hersteldienst, huishoudhulp… | 24/7 zorgondersteuning indien nodig of gewenst.

Meer info? Een (virtueel) bezoek plannen? 0800 24 555 www.triamant.be

Tijdelijk verblijf al vanaf 1 week mogelijk!

TUINAANLEG

0476 59 73 62

TUINONDERHOUDFASHIONSHOW OUDENAARDE Oudenaarde Winkelstad vzw kondigt met trots “de” fashionshow van Oudenaarde aan. Virtueel en dus volledig coronaproof. Vanaf 18 maart - 19u te bekijken op het YouTube-kanaal van ‘Beleef Oudenaarde’. Deze show is georganiseerd door Oudenaarde Winkelstad vzw in samenwerking met de stad Oudenaarde, Mafoulit, Styldecor, Boekhouding en fiscaliteit Afinko en drukwerkbestellen.be. 37 handelaars showen met veel trots hun nieuwe lente- en zomercollectie, gepresenteerd door Viktor Verhulst. De mannequins zijn tal van bekende Vlamingen zoals Kürt Rogiers, Veronique De Kock, Ann Van Elsen, Kelly Pfaff, Henny Seroeyen, Jill de Greef, Jarne Baele, Celine van Ouytsel, An-Katrien Casselman, Chloé Vandenbussche en tal van anderen… De organisatie Heuvelheem (begeleidingscentrum voor mensen met een beperking) showt hun zelfgemaakte

WI N

bed (16 + Revo 0x200) t.w.v. €r-matras 3000

gerecycleerde collectie. Deze collectie is effectief gemaakt door mensen met een beperking. Oudenaarde winkelstad ondersteunt dan ook graag dit project en laat jullie graag een stukje van deze collectie zien! Niet alleen wil de vzw de winkeliers en onze mooie stad in de kijker zetten. Zij willen jullie aanmoedigen om voor het bekijken van deze show, iets lekkers af te halen bij onze lokale horecaondernemer. Wil jij weten waar je iets kan afhalen? https:// www.oudenaarde.be/nl/samensterk/horeca.

Prijzen te winnen! Kijk naar deze veelbelovende modeshow en win 1 van de 5 goodiebags vol met leuke attenties en cadeaubonnen! En wie weet kan jij jouw favoriete outfit van de show scoren!

MET DANK AAN ONZE HOOFDSPONSORS

Hierbovenop geeft de organisatie in samenwerking met Styldecor en Mafoulit een luxebed weg!

STAAT U MOE OP?! MET NEK- OF RUGPIJN?

Mafoulit, uw specialist in drukverlagende & ondersteunende matrassen en kussens.

STEEDS ROTE EEN G AAD ! R R VOO

NU OOK MET MEDISCHE KEURING: NANO TECHNOLOGIE - MEER INFO IN DE WINKEL

Slapen : Beverestraat 70, 9700 Oudenaarde

I

Relaxen : Gentstraat 2, 9700 Oudenaarde

055 61 06 99 - info@mafoulit.be - shop online via mafoulit.be - volg ons op  en 


D&K K E U K E N S

Geniet nu van 20% korting op de meubelen + 2 gratis elektrotoestellen per set bij aankoop van een D&K Keuken

VRAAG NU EEN GRATIS OFFERTE AAN Kom onze showroom bezoeken Ninovestraat 110, 9600 Ronse +32 (0)55 30 90 58 I www.dnkkeukens.be I   dnkkeukens


ZAKEN IN DE KIJKER L U X- T E R Mijn naam is Onijn Cédric en dit is mijn nieuw bedrijf Lux-ter. Lux-ter staat voor ‘luxor’ wat in het latijn ‘zon’ betekent en ‘terra’ wat dan ‘aarde’ is. We zijn gespecialiseerd in alles wat het terrasgebeuren betreft, we kunnen alle werken aan van A tot Z en dit op maat van iedere klant. Onze zelfstandige onderaannemers zijn mensen met enorm veel ervaring waardoor wij hen allemaal met blindelings vertrouwen aan u kunnen toevertrouwen. Zodoende kunnen zij al uw noden en wensen tot een goed eindresultaat uitvoeren.

Buiten leven Geef toe, het is zalig om elke dag van jouw tuin te kunnen genieten, in de lente geniet je van de eerste zonnestralen, in de zomer koel je af midden de mooie bloemen, planten en struiken. In de herfst heb je zicht op het prachtige kleurenspel van de bladeren en in hartje winter kijk je vanuit een behaaglijk warme ruimte uit op het sneeuwlandschap. Kortom: met een terrasoverkoepeling geniet je het hele jaar door van jouw tuin! Je kan daarvoor bij ons terecht voor zowel een aluminium- als houtconstructie. Als je graag schaduw hebt, kan je ook voor een zonneluifel kiezen tegen de gevel van jouw woning. Een knikarmscherm is dé oplossing voor zowel moderne als eerder klassieke woningen. Bovendien zijn deze op maat gemaakt en kwalitatief zeer sterk en eenvoudig te bedienen.

Zonnewering Zonnewering kan zowel van binnenuit of van buitenaf gebeuren. De screens zijn u welbekend, deze is de meest stijlvolle en onopvallende zonnewering welke we in alle

mogelijke kleuren en doekuitvoeringen kunnen aanbieden. Soms zijn de mogelijkheden van buitenaf beperkt of onbestaand en daarvoor hebben wij binnenzonnewering en raamdecoratie als oplossing. Daar zijn ook veel verschillende technische mogelijkheden en ook enorm veel kleurvariaties onuitputtelijk en dit in zowat elke stijl.

Buitenschrijnwerk Zowel pvc, hout als aluminium zit in ons gamma, elke stijl is bij ons mogelijk. We gaan iedere uitdaging aan met de volle 100%. Afwerking staat bij ons hoog aangeprezen. Daarnaast kan u bij ons ook terecht voor elke bijpassende gevelbekleding in zowel hout als aluminium.

Rolluiken & poorten Rolluiken kunnen wij u ook aanbieden, zowel in aluminium of PVC, inbouw of opbouw, dit zowel voor nieuwbouw als verbouwingswerken. Rolpoorten voor de handelaren alsook sectionale poorten. Automatisatie voor draaihekkens als schuifhekkens voor particulieren zitten ook in ons gamma.

deur in steel-look een toppertje ! Parket en laminaat kan u bij ons verkrijgen in het betere materiaal… en ook daar zijn de mogelijkheden onuitputtelijk.

Terraswerken en zwembaden Voor zij die graag een full service willen, hebben we een ‘a la carte’ mogelijkheid. Met de expertise van ons ervaren team en het gebruik van duurzame materialen is geen enkele uitdaging voor ons onmogelijk.

Binnendeuren, laminaat en parket

 Ninoofsesteenweg 543

Onze binnendeuren zijn in elke uitvoering en afmetingen leverbaar, ook hier een enorme waaier van mogelijkheden zowel in materiaalkeuze als afwerking. Momenteel is de glazen

9600 Ronse  0467 09 00 70  www.lux-ter.be maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag

WED STRI JD Doe m e wedst e aan onz e r www. ijd en win! lux-te r.be

gesloten 16:30 - 18:30 16:30 - 18:30 16:30 - 18:30 16:30 - 18:30 10:00 – 12:00 13:00–17:00 gesloten

OPENDEURWEEKEND 13 - 14 MAART 2021


DOREMI

KEVIN HAEDENS

INTERIEURARCHITECTUUR & DECORATIE

Lente in zicht! Het ideale moment om uw interieur in een nieuw jasje te steken.

Interieurarchitectuur Voor Kevin Haedens is interieurontwerp een intuïtief proces waarbij aandacht voor design en functionaliteit centraal staat. Door een gedreven zoektocht naar evenwicht tussen materiaal, kleur, licht en textuur ontstaat er een eenheid in de ruimte. Elk geslaagd project start met luisteren naar de wensen van de klant om vervolgens zijn behoeften correct te interpreteren en te vertalen naar een kwaliteitsvol ontwerp.

Schoenenwinkel voor dames en heren in het hartje van Ronse Doremi is al jaren een vaste waarde in het hartje van Ronse. De 37-jarig bestaande zaak werd sinds kort overgenomen door een dynamische jongedame, Liselotte Colembie. Ze is gespecialiseerd in zowel dames- als herenschoenen. Liselotte biedt de bestaande merken nog steeds aan ten huize Doremi en vult deze aan met tal van leuke nieuwigheden zoals het lederwarenmerk ‘Marie Martens’ en sjaals van het merk ‘Leselles’. Ook voor prachtige accessoires en juwelen kan je bij haar terecht ! Ga zeker eens langs in de winkel of neem een kijkje aan de prachtige etalage én ontdek de nieuwste collecties van verschillende merken als Laurence Delvallez, Kennel & Schmenger, Hogan, Paul Smith, Pinko, Catwalk, Lolacruz, Fratelli Rossetti ... Volg Doremi op  Doremi Ronse  doremi_ronse

ABEELSTRAAT 37, 9600 RONSE 0472 81 88 59 | INFO@DOREMIRONSE.BE

Of het nu gaat over een bepaalde ruimte, een volledige woning, een kantoor of showroom, u kan er terecht voor deskundig advies of de volledige uitwerking van een ontwerp met 3D visualisatie. Persoonlijke coördinatie en nauwkeurige opvolging van de werken zijn steeds gegarandeerd.

Decoratie Als gediplomeerd decorateur is Kevin Haedens uw ideale partner voor uw feestdecoratie, etalage aankleding en bloemencreaties voor elke gelegenheid.


STERCK

KOEN DESCAMPS

Sterck, uw specialist in keukens, badkamers en verwarmingsinstallaties

Vooral geen doorsneewinkel

Sterck inspireert u en laat u wegdromen ... Van 160 soorten badkamers over meer dan 30 keukenconcepten (showroom keukens enkel in vestiging Aalst) tot een uitgebreid gamma aan wellness met sauna’s en stoomcabines.

Koen Descamps heeft geen doorsneewinkel! Persoonlijk contact, met jou als klant, vindt hij heel belangrijk!

Sanibell stelt voor: De Bliss E’viva collectie

Tuinmachines

Met de Bliss E’viva collectie maakt u de badkamer helemaal naar wens en op maat. Tot op de millimeter. Het superstrakke en duurzame basismateriaal van solid surface geeft u deze mogelijkheden. De extra lange wastafelplateaus van maximaal vijf meter lengte geven u in ieder geval de ruimte. In combinatie met de verschillende maten en kleuren onderkasten krijgt u de volledige vrijheid om

Fietsen

de badkamer helemaal naar eigen inzicht in te richten. De spiegels en spiegelkasten, de verlichting en de bijpassende hoge kasten maken het plaatje compleet. Uw eigen creativiteit of dat van uw (binnenhuis)architect maakt het echt helemaal af.

Wie zijn tuin koestert, krijgt er veel liefde van terug! De schoonheid zit vaak in het plezier dat men beleeft om elk hoekje te verzorgen. Alle kwaliteitsmachines, van haagscharen tot grasmaaiers, zijn te verkrijgen bij Koen Descamps. Wie kiest voor een fiets, kiest tevens voor een bepaalde manier van leven; een herontdekte vrijheid en onovertroffen fietsplezier ! Bij Koen Descamps kan u een ruim aanbod fietsen terugvinden. U kan er terecht voor stadsfietsen, hybride fietsen, elektrische fietsen, racefietsen, mountainbikes, kinderfietsen ... alsook allerhande accessoires. Ontdek nu ook zeker de huidige, populaire elektrische fiets. Deze fiets kies je niet alle dagen ... Het is belangrijk om een fiets te kiezen die het best bij u past. Om de juiste fiets te kiezen, wordt er steeds vertrokken vanuit de behoeften en wensen van de klant.

Steeds een professionele verkoop met service en advies! En ook na uw aankoop staat Koen steeds voor u klaar om uw tweewieler van de beste zorgen te voorzien ! Er wordt telkens de nodige tijd genomen om u te kunnen voorzien van de beste kwaliteit, een goede service en uitgebreid advies, dit tegen een eerlijke prijs.

fietsen - tuinmachines - hogedrukreinigers

STERCK RONSE (toonzaal & afhaalmagazijn) Elzelestraat 121, 9600 Ronse 055 21 56 57 • ronse@stercknv.be www.stercknv.be open dinsdag t/m vrijdag 10u-18u & zaterdag 9u-17u

Pontstraat 64, Maarkedal 055 20 70 25 - info@descampskoen.be - www.descampskoen.be


ONTSPANNING

EEN GEDICHT Op deze bladzijde wordt elke maand een gedicht gebracht, nu eens van mezelf en dan weer van een ander dichter(es). Altijd wordt het vergezeld van een korte introductie, sfeerschets en/of bespreking.

EVEN ZWIJGEN

[PAUL COX]

Niet eens het zilver van de lucht kan ik betasten net zo min als de leegte die me soms bekruipt als het donker wordt. Het groeien van de bomen in het bos kan ik niet horen en ik vind de woorden niet die ik wil schrijven over wat ik voel als ik aan geluk denk of aan wat men liefde noemt. Dus zwijg ik liever even stil als het gefladder van een vlinder die ik zag toen ik mijn ogen sloot.

Februari liet het opnieuw sneeuwen als weleer. Wit, feeëriek. Een oud kerstprentje. Toen Kerst nog iets magisch had. Elke sneeuwvlok maakte me ook dit jaar blijer. Tot ik het kind in me hervond. Glijdend doorheen de tijd tot die niet meer bestond. Knisperend wandelen door het sneeuwlandschap valt het op hoe sneeuw alles vertraagt en verstilt. Alsof sneeuw mens en natuur even het zwijgen oplegt. Elke wijsheid zal bevestigen dat zwijgen niet alleen wijzer is maar ook veelzeggender dan veel woorden. Daarom ben ik sneeuw dankbaar. Dankbaar als de stilte tussen hectiek en lawaai. Dankbaar voor de rust en het idyllische dat hij in me neerlegt. Rust die mijn hoofd toelaat weer eigen gedachten te laten gisten, eigenzinnig en speels. Dankzij februari dus. Merci februari, merci witte winter, merci rust, stilte en schoonheid. Want daarginds komt alweer de lente aan. Beetje bij beetje komt ze dichterbij. Stapvoets en statig, zoals het een dame van haar stand past. Ik zal haar met open armen ontvangen. Met open ogen ook. Immers, weldra staat het ons allen te wachten. Als het licht gefladder van een eerste vlinder. PAUL COX (WWW.PAULCOX.BE)

OPROEP Randeevoe is op zoek naar zaken die samen met ons de kinderen en jongeren willen verwennen. Dit kan gaan van schoenen, kledij, speelgoed, knutselgerief, een fotoshoot, snoep, frietjes... tot iets “out of the box” zoals bijvoorbeeld een kindermassage. Kortom, alles wat de jeugd graag heeft! Wilt u graag deelnemen? Wenst u in ons april / paasnummer vermeld te staan, dit met uw logo? Neem contact op via info@randeevoe.be en we bespreken samen de mogelijkheden! De winnaar(s) komen samen met hun ouders om hun geschenkjes. Hartelijk dank in naam van Randeevoe en de kinderen!

Colofon UITGEVER

ALGEMENE COÖRDINATIE

Tineke De Bleeckere - algemene redactie Hubert Dedoncker - cartoon Paul Cox - poëzie

Cindy Magherman info@randeevoe.be - 0491 25 99 62

Randeevoe BV, Spilthoorestraat 67, 9770 Kruisem

ADVERTENTIEVERKOOP

VORMGEVING EN DRUK

Cindy Magherman info@randeevoe.be - 0491 25 99 62

Grafoman, Viermaartlaan 6, Ronse Willy De Praeter, Grafoman Jessica Coussement, Grafoman Aurélie Labaere, Grafoman Sarah Coppens, Grafoman

Frederic de Vos - hoofd- & eindredacteur - algemene redactie Joost Elet - algemene redactie Maarten D’Hoop - algemene redactie

REDACTIE

30

© 2021 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

RANDEEVOE DIGITAAL www.randeevoe.be http ://issuu.com/randeevoe Oplage : 45.079 exemplaren Ronse, groot Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Horebeke, Brakel, Kluisbergen en Kruisem

Distributie door :


K OOK A TE LI ER EN K OOK S H O P

ONTDEK PROEF ERVAAR

Thermomix demo’s

OPEN PAASWEEKEND

… t s e n m r a w n e e is u th Maak van je

Jan & Lut Van Wassenhove-Vossaert

Wijnendale 83 • 9700 Oudenaarde • 055 31 98 05 info@kokenmetjan.be • www.kokenmetjan.be • Parkeergelegenheid voor de deur.


Ontdek nu de nieuwe collecties tijdens onze

OPENDEURDAGEN van 5 t/m 21 maart UITZ ON VO O R D E R L I J K E WAA RDEN Boxspring • € 899 meeneem / € 999 geleverd

(Excl. valumat € 17)

Leuzesesteenweg 208 , Ronse • T 055 21 58 82 • F 055 21 19 18 • info@makri.be • www.makri.be • volg ons ma - za 9.30 - 12.00 en 13.30 - 18.30 • zo 14.00 - 18.30 • wo gesloten

