Randeevoe Vlaamse Ardennen, april 2020

Page 1

GRATIS MAANDBL AD • VL AAMSE ARDENNEN A PR I L 2020 #122

G R AT I S M A A N D B L A D • V L A A M S E A R D E N N E N

IN DE KIJKER

DE RONDE & GULDEN EIFEESTEN DE RONDE OUDENAARDE

LIEFDE IN BRAKEL BRAKEL

GULDEN EIFEESTEN KRUISEM

SLECHTVALKEN OUDENAARDE


INHOUD

INHOUD

APRIL APRIL #122 #122

06 06

08 08

26 26

22 22

04 04

EDITO EDITO

06 06

SLECHTVALKEN SLECHTVALKEN IN OUDENAARDE IN OUDENAARDE

08 08

LIEFDE LIEFDE IN BRAKEL IN BRAKEL

10 10

DE DE RONDE RONDE IN OUDENAARDE IN OUDENAARDE

14 14

DE DE WOEKER WOEKER

16 16

CCCC DE DE VERVERIJ VERVERIJ

18 18

GULDEN GULDEN EIFEESTEN EIFEESTEN

22 22

PETER PETER VAN VAN PETEGEM PETEGEM CLASSIC CLASSIC

26 26

AGENDA AGENDA

28 28

FOTOREPORTAGE FOTOREPORTAGE

30 30

GEDICHT GEDICHT | WEDSTRIJD | WEDSTRIJD

LIEVE RANDEEVOELEZERS,

Het coronavirus slaat ons om de oren. Er wordt veel verteld, maar er is weinig geweten... Op het moment dat deze editie in druk ging, zouden alle evenementen, aangekondigd in dit nummer, nog doorgaan. Elk uur verandert evenwel de mening van specialisten, virologen en politici... Dit is niet aangenaam voor de vele organisatoren van de vaak mooie evenementen, evenmin voor de vele vip’s en fans van sport-, muziek- en andere events die er gretig naar uitkijken om hun ‘vedetten’ aan het werk te zien. Randeevoe verontschuldigt zich alvast en treft geen verantwoordelijkheid mocht onze regiokalender of info in bepaalde artikels niet meer kloppen. Wij zijn een maandblad en onze deadline ligt anders dan bij een dag- of weekblad. Wij kunnen meer artikelinhoud aanbieden, maar minder kort op de bal spelen. Hopend op uw begrip, wensen wij u sowieso veel leesplezier in de desalniettemin toch zeer interessante editie van deze maand! Hou onze Facebookpagina zeker in de gaten om op de hoogte te blijven van alle updates omtrent de activiteiten vermeld in deze Randeevoe. Uitgever Cindy Magherman & hoofdredacteur Frederic de Vos


Duurzame dromen

*Voor meer info: kijk op auping.be/voorjaarsvoordeel

komen uit

Auping Auronde bed nu tijdelijk voor

â‚Ź 3.185

i.p.v. â‚Ź 3.745

180 x 200 cm, inclusief laag hoofdbord, 1 vlakke spiraalbodem en 1 met motor, 2 Inizio matrassen en 2 tafeltjes


EDITO

DE KOERS EN DE HEROÏSCHE VERHALEN Op zondag 5 april zal de 101ste editie van de Ronde van Vlaanderen onze geliefde Vlaamse Ardennen opnieuw in de kijker plaatsen. Deze klassieker blijft een heroïsch steekspel tussen de wielergroten van het moment. Ook in 1920 werd er gekoerst. Natuurlijk waren de omstandigheden wel even anders. WO I was nog maar net afgelopen, het wegennet bestond toen nog hoofdzakelijk uit kasseien en het deelnemersveld bevatte voornamelijk Belgen uit de arbeidersklasse en de boerenstand. De Franse journalist Albert Londres bedacht de renners met de term ‘de dwangarbeiders van de weg’, helden van eenvoudige komaf die strijd moesten leveren met de putten en oneffenheden van het wegdek en de gebrekkige fietsmechaniek. De derailleur was in 1920 immers wel al uitgevonden, maar het zou nog tot na WO II duren voor ze werden toegelaten in Belgische wielerklassiekers. Toen was veranderen van versnelling dus allesbehalve evident. Zo’n 100 jaar geleden bestond het podium uit 3 West-Vlaamse jongemannen...

Van de drie beren gaat winnaar Jules Vanhevel natuurlijk wel met de aandacht lopen. Het verhaal van Vanhevel leest als een heldenroman met een tragikomische twist. De in 1895 geboren Flandrien begon met koersen op zijn 18de en won al wat wedstrijden tot hij in 1914 onder de wapenen werd geroepen. Het Belgische leger maakte gebruik van zijn wielertalent door hem in te zetten als verkenner bij het 1ste regiment artillerie. Maar al is de fietser nog zo snel, kogels of schrapnel achterhalen hem wel. Ernstig verwond werd Vanhevel naar Engeland gestuurd. Gelukkig herstelde de jongeman en fietste hij in 1917 en 1918 de tegenstand al op een hoopje in Stamford Bridge te Londen tijdens de Molinari Cup. Bij zijn terugkeer trok hij de lijn door : na de RVV in 1920 werd hij in datzelfde jaar en in 1921 Belgisch kampioen, om ook nog in 1924 Paris-Roubaix aan zijn erelijst toe te voegen. Alles ging goed tot het noodlottige wereldkampioenschap van 1928. We zitten aan kilometer 80 en onze Jules zit in het wiel tekst : Maarten D’Hoop

4

van leider Georges Ronsse. Tot voor hen een ossenspan – jawel, een ossenspan – opduikt. De dieren schrikken en rukken aan de riemen. Ronsse kan het gespan net ontwijken, maar Vanhevel heeft minder geluk. De staart – jawel, de staart - van een van de dieren hapert aan zijn remmen en de jongeman smakt op de grond. Gekwetst over het hele lichaam moet hij noodgedwongen opgeven. Gelukkig overleeft hij. In 1984 had de renner Joaquim Agostinho evenwel minder geluk. Tijdens de Ronde van Algarve werd een hond – jawel, een hond de Portugees fataal. Laten we dus hopen op een veilige Ronde zonder accidenten ! Tot slot nog een kleine, persoonlijke, pronostiek, gebaseerd op de kennis van koersfanatici : Op 1, Julian Alaphilippe, met de steun zijn ploeg The Wolfpack; op 2, Greg Van Avermaet, alleen al om zijn carrière compleet te maken en op 3, Wout Van Aert, een cyclocrosser die zich in het voorjaar altijd lekker in zijn vel voelt. Geniet ervan !


Zeiss Adaptive Sun Nieuwe verkleurende zonneglazen op sterkte

De ideale bescherming voor uw ogen bij alle weersomstandigheden. Wanneer deze slimme zonneglazen aan UV-straling worden blootgesteld, worden ze donkerder bij fel zonlicht en lichter wanneer er meer schaduw heerst. Verkrijgbaar in 4 modieuze kleuren en 3 versies: uni, dégradé en polarized. Kom langs voor een demo en ontdek deze innoverende technologie van Zeiss.

Nederstraat 20, Oudenaarde info@vanommeslaeghe.be • 055 31 18 01 www.vanommeslaeghe.be


SAMENLEVING

ER WORDT GEVOGELD IN OUDENAARDE Wie altijd al eens voyeur heeft willen zijn… Het kan nu ! En de webcams staan zelfs op gezegende grond. Je kan de intussen in Oudenaarde wereldberoemde slechtvalken dag en nacht bewonderen via de camera’s aan hun nestbak op de Sint-Walburgatoren. Deze prachtige vogels worden ten volle gepromoot door 1 man : Gunther Groenez. regio : Oudenaarde | tekst : Frederic de Vos

Gunther, over welke vogels gaat het en vanwaar die immense passie voor deze vogels ? “Het zijn slechtvalken. Deze dieren spreken tot de verbeelding, want ze kunnen bijvoorbeeld een duikvlucht nemen tot 380km/h om een prooi te verschalken. Hun behendigheid is gewoon top. De feeling die ze hebben om op de dans van de wind het luchtruim te doorklieven, spreekt mij enorm aan.”

Er was vroeger al een webcam, maar nu heb je echt uitgepakt met iets speciaals. “De binnencamera is uitgerust met een microfoontje om het koppeltje hun geluiden te horen. De buitencamera is beweegbaar. Ik hoop er zo trouwens ooit hun ringen mee te kunnen aflezen en op die manier hun herkomst te kunnen bepalen.”

Er is een andere vrouw in het spel ? “Sedert dit jaar werd Eva niet meer gespot rond de toren. Zij heeft plaats gemaakt voor een nieuw vrouwtje, Ula. Eva werd ofwel verstoten van de troon of er is een confrontatie geweest waarbij ze het onderspit moest delven…”

Hoe kom je trouwens op die namen ? “Han is genoemd naar een bevriend stand-up comedian Han Coecke, die ook peter was van mijn project. Het vrouwtje Ula betekent in het Keltisch ‘sterk’ - ‘machtig’. Dat moet ze ook zijn na een succesvol Eva-tijdperk. Eva had haar naam te danken aan Eva Roels, diensthoofd Toerisme die voor ons project heel wat gedaan heeft.”

Heeft het nieuwe koppel al aan het nageslacht gewerkt ? “Ik heb vastgesteld dat het koppeltje meerdere malen per dag paart. Dat is een zeer goed teken. Hopelijk zorgt dat ervoor dat er binnenkort eitjes zullen zijn.”

Zijn deze vogels eigenlijk speciaal/ uniek of komen die vaak voor in onze regio ? “Rond 1970 was de slechtvalk nagenoeg uitgestorven door gebruik van pesticiden. Na 1995 is men begonnen met nestbakken op te hangen op koeltorens en hoge torens waaronder ook onze Sint-Walburgatoren, waar sinds 2012 de slechtvalken in vertoeven.”

Los van duiven, er zouden ook minder mussen, merels en andere kleine vogels in de Oudenaardse tuinen zijn door jouw lieve torenvrienden, kan dat ? “Dat geloof ik niet. Die achteruitgang van bepaalde vogelsoorten is volgens mij eerder te wijten aan de verdwijning van hun biotopen waar zich ophouden.”

6

Je hebt speciaal en met veel enthousiasme een facebookpagina aangemaakt : ‘Slechtvalken Oudenaarde’ ? “Die facebookpagina heeft als doelstelling mijn ervaringen te delen met de fans. Intussen zijn er zo’n 2.170 volgers. Iedere gebeurtenis probeer ik te staven met een foto of korte video.”

Onder de middag kunnen de mensen samen met jou door de verrekijker turen ? “Dat kan uiteraard en is interessant van zodra de oudervogels actief de jonge vogels gaan voederen. Meestal bekijk ik ze tijdens mijn middagpauze of na 18u30. Ik kondig mijn aanwezigheid meestal aan via de facebookpagina zodat geïnteresseerden samen met mij kunnen turen en gluren. Veelal vertoef ik op het pleintje van het Bisschopskwartier aan de noordkant van de Sint-Walburgatoren. Iedereen van harte welkom !”


n of u pe ZOM 3 rb E be e R ur urt -A te € C n 2 TI vo 4 E or 5 2 € 80 70 € 0

LIPOSUCTIE ZONDER SNIJDEN

Sofie van Schoonheidsinstituut SOFI-BEAUTY te Oudenaarde staat gekend om haar behandelingen op maat. Van Figuurcorrectie, anti-cellulite behandelingen tot anti-aging, definitieve ontharing en algemene schoonheid. De CRYOLIPOLYSE is een behandeling die ongewenst vet lokaal bevriest tot -9°, met als resultaat 25 tot 45% vetverlies. Welke zones? Buik, love-handles, by-zone, armen, benen... Wenst u meer informatie: maak dan een afspraak voor

Ook i nt a nt i - c e n s i e v e behan ellulite d op be elingen nen z moge ijn lijk

GRATIS INTAKE GESPREK!

Fietelstraat 129, Oudenaarde • 0479 63 24 99 info@sofi-beauty.be • www.sofi-beauty.be

STEINER SKYHAWK 4.0 VERREKIJKERS zeer robuust • helder beeld • waterdicht • 10 jaar garantie

8x32

€ 332

8x42

€ 422

10x32

€ 359

10x42

€ 449

AANBEVOLEN DOOR DÉ VERREKIJKERSPECIALIST

Bestel online in onze webshop www.natuurkijkers.be Gratis bezorging Natuurkijkers.be is een erkend Natuurpunt partner Nederstraat 25 - 9700 Oudenaarde - T 055 61 33 13 - info@natuurkijkers.be - www.natuurkijkers.be


CULTUUR

LIEFDE IN BRAKEL Op woensdag 29 april komt schrijfster, seksuoloog en relatietherapeut Rika Ponnet op uitnodiging van ‘Jong Markant’ naar Brakel. Daar zal ze het hebben over de terugkeer van de romantische liefde. In die lezing zal ze, verder bouwend op het thema van haar laatste boek ‘Alleen met jou’, ingaan tegen de hedendaagse trend dat men z’n verstand moet gebruiken als je voor iemand kiest. regio : Brakel | tekst : Maarten D’Hoop

Rika : “Het is een pleidooi voor de romantische liefde. Mijn stelling is dat een relatie die start vanuit een verliefdheid nog altijd een goede keuze is. Daarom zullen die relaties niet noodzakelijk eeuwig blijven duren. Het is gewoon de beste keuze op

dat moment in je leven, naargelang jouw behoeften en de emotionele groei waar je als persoon voor staat.” Vlaanderen telt steeds meer singles, ongeveer de helft van de relaties strandt en er worden alsmaar meer nieuw samengestelde gezinnen gevormd. Relaties en liefde zijn daarom brandend actueel. Met haar lezing probeert Rika Ponnet een antwoord te bieden op de diepere redenen waarom relaties de dag van vandaag vastlopen. Rika : “Ik ga in tegen de populaire benadering vanuit het hoofd, die in programma’s zoals ‘Blind Getrouwd’ wordt geopperd, dat men met z’n verstand moet kiezen voor iemand. Op basis van vragenlijsten en matchende antwoorden aan elkaar gekoppeld worden is geen recept voor succes. Het model dat ik heb uitgewerkt gaat kijken op een dieper gevoelsniveau en linkt het al dan niet slagen van relaties met de hechtingsbehoefte van de beide partners. Tijdens de lezing leg ik dit uitvoerig uit met allerhande voorbeelden uit de praktijk.” Daarmee gaat de relatietherapeute in tegen de positie van de filosoof Alain De Botton die meent dat relaties in de toekomst gevormd zullen worden door psychologische vragenlijsten in te vullen en op basis van die gegevens het werk aan algoritmes over te laten. Rika : “Ik ga daar inderdaad deels tegenin. Alain De Botton gaat er ook van uit dat relaties op die manier zullen blijven duren.

8

Ik stap daarvan af. Een duurzame relatie is daarom geen goede relatie. Het is belangrijker dat mensen zich goed voelen bij hun partnerschap.” Kinderen hebben maken die keuzes natuurlijk niet eenvoudig. Sommigen zeggen dat men vroeger niet zo snel uit elkaar ging en dat dit beter was voor de kinderen. Ponnet : “Volgens mij had dat toen eerder te maken met een strenge katholieke moraal, een strakke rollenverdeling tussen man en vrouw en ook de economische afhankelijkheid van de vrouw. Men bleef bij elkaar terwijl de relatie allang niet meer goed zat. Men moet zich ook afvragen of een kind gelukkiger was in zo’n emotioneel arme of zelfs kwetsende gezinscontext. Nu kijkt men eerder naar de vervulling van emotionele, psychologische en seksuele behoeften i.p.v. economische. Hoe men dan een regeling treft voor de kinderen, is inderdaad niet evident, daar zijn we als maatschappij zoekende in. Maar het is zeker niet zo dat het vroeger beter was.”

MEER INFO

Woensdag 29 april 2020 van 20u tot 22u  Feestzaal “Ter Elst” Ommegangstraat 3 9660 Elst (Brakel) jongmarkantbrakel@gmail.com


badkamercreaties

Verlenging Batibouwcondities tot eind april !

Noterman is gespecialiseerd in badkamerrenovatie. Van ontwerp tot realisatie, slechts 1 aanspreekpunt !

hifi installatie

inloopdouche

Jouw badkamer renoveren zonder zorgen ? Het kan ! Niemand leeft op dezelfde manier. Daarom vinden wij het belangrijk dat jouw interieur jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Na een bezoek aan huis bij onze klanten ontvangen en inspireren wij hen graag in onze showroom. Hier stellen we een persoonlijk moodboard

vloerverwarming

waterverzachter

samen door de juiste combinaties te maken aan materialen, vormen en kleuren, dĂŠ basis voor een uniek badkamerontwerp. We houden hierbij steeds rekening met de wensen van de klant. Naast deze hoogst persoonlijke aanpak is ons vakkundig plaatsingsteam in eigen beheer een meerwaarde om voor ons te kiezen ! Wij coĂśrdineren en realiseren elk project met de grootste zorg, van begin tot einde, zodat onze klanten binnen een strakke planning kunnen

Vraag naar onze Batibouw-voorwaarden !

Toonzaal

genieten van hun nieuwe badkamer.

Hauwaart 109, B-9700 Oudenaarde | 055 23 01 50 | info@noterman.eu | noterman.eu


EVENEMENT

BENT U KLAAR VOOR DE KOERS VAN HET JAAR ? De Ronde van Vlaanderen, voor het eerst georganiseerd in 1913, is de vierde in rij van zes in de wielerportefeuille van organisator ‘Flanders Classics’. 5 april is de datum ! Bent u er klaar voor ? Wij he-le-maal ! En de stad Oudenaarde ook. Niet enkel zondag 5 april, maar ook op zaterdag 4 april staan er heel wat activiteiten gepland. U leest er meer over in deze editie van Randeevoe. regio : Oudenaarde | tekst : Frederic de Vos

De 104de Ronde met een quasi ongewijzigd parcours tussen Antwerpen en Oudenaarde. Van “’t Stèdt naar de pèrking…”. Laat ze maar lachen daar. Wij hebben de mooie Vlaamsche Ardennen ! De plek voor echte levensgenieters, fiets- en natuurliefhebbers. Zo’n 16.000 wielerliefhebbers rijden hier hun eigen Ronde. Wanneer zij allen na het passeren van de aankomstlijn 1 consumptie zouden verbruiken, zijn dat al 16.000 pintjes of trappisten waarmee onze lokale horeca ondersteund wordt. Laat ons hopen !

Veel nevenactiviteiten !

Los hiervan worden door de stad Oudenaarde, zowel op zaterdag 4 april als op zondag 5 april vanaf 9u ’s morgens, tal van nevenactiviteiten georganiseerd om zowel de inwoners, de lokale economie, net als alle binnen- en buitenlandse wielerfans mee te laten genieten van dit bijzondere evenement. De Markt zal trouwens heel kindvriendelijk zijn met springkastelen, grime en een behendigheidsparcours.

Vernieuwd ! Dit jaar is er ook een gezinsparcours van zo’n 18 kilometer uitgetekend, waarbij iedereen ook over de befaamde aankomstlijn passeert ! Rij je zelf mee of kom je aanmoedigen ? Het is allebei plezant ! Wat ook veranderd is, is de ploegvoorstelling van de dames. Dit zal nu op zondagvoormiddag zijn (i.p.v. op zaterdagnamiddag). Je kan de sportieve dames dan al aanmoedigen op de Markt vooraleer ze aan hun eigen Ronde van Vlaanderen beginnen. Gedetailleerde info vind je verder in deze Randeevoe.

De Ronde… is iets uniek ! De Ronde heeft nu ook een eigen kledingcollectie… Of er zeemvellen in de collectie zitten werd ons niet verteld. Niet enkel de geurende wielrennersbenen of de fietsen zijn indrukwekkend, maar ook

de tientallen ‘zwaantjes’ en de autocolonne die na het peloton volgt is de moeite waard om te bekijken.

Oproep

Maak gebruik van de publieksparkings als je met de wagen zou komen. (Volg de signalisatie of de instructies van de politie.) Van daar kan je met gratis pendelbussen naar verschillende zones, waaronder de aankomstzone. Kom je zelf met de fiets, weet dan dat er fietsparkings zullen voorzien worden aan de verschillende publiekszones, dus plaats jouw fiets niet zomaar om het even waar. Met de trein krijg je ter gelegenheid van de Ronde 50% op een weekendbiljet.

De beloften niet vergeten

Voor de 14de keer ontvangt Oudenaarde de beste landenploegen van de beloften (U23). Hier zitten de toekomstige toppers ! Wil je ze zien ? De officieuze start vindt plaats op zaterdag 11 april om 12u30 in de Prins Leopoldstraat ter hoogte van het sportstadion. Rond 16u30 verwacht men de aankomst, eveneens in dé aankomststad Oudenaarde.

Veel plezier !

We kunnen de mooiste woorden gebruiken om deze koers te omschrijven… Van ‘de hoogmis van de Vlaamse koersen’ tot ‘een mythische wedstrijd met epische passages’ en ‘Vlaanderens mooiste’ ! Maar je moet deze mix van drama en geluk vooral zelf beleven om bovenstaande woorden echt te begrijpen. De bijzondere beleving langs het parcours, aan de aankomst en op de Markt van Oudenaarde is iets uniek… Veel plezier !

10


4/03/2020 11:15

FC20_AFFICHE_RIO_594x420.indd 1

4/03/2020 11:15

© P© H OPTHO ©ONTPEOHWNOSET W ON © S EN W© GSI NAG© 3 I7 2A N63G7I 2A63 7 2 6

© P© H OPTHOONTEOWNSE W S© N©G I NAG3I 7A2 36 7 2 6

FC20_AFFICHE_RIO_594x420.indd 1


ZATERDAG 4 APRIL

We Ride Flanders Cyclo Op zaterdag rijden 16.000 sportieve fietsers hun Ronde van Vlaanderen tijdens de “We Ride Flanders” Cyclo. Ze trotseren net als hun idolen de Vlaamse hellingen en kasseistroken. Vanaf de middag, met de grote piek tussen 14u00 en 18u00, komen de vele duizenden sportieve wielertoeristen uit binnen en buitenland over de meet gereden. Volgens traditie wordt nadien een stop gehouden in het hart van Oudenaarde. Wil je ook graag de wielerambiance opsnuiven, een terrasje doen en je laten meeslepen op de beats van een dj? Dan is de Markt the place to be.

Ronde van Vlaanderen voor families Om opnieuw werkelijk iedereen van dichtbij te kunnen laten meegenieten van de unieke

wielersfeer, pakt Peloton dit jaar opnieuw uit met “de Ronde van Vlaanderen voor families” op zaterdag 4 april. Deze fietstocht is volledig uitgestippeld op maat van een gezin. De deelnemers vertrekken vanop de markt in Oudenaarde voor een tocht van +- 18 km langs een vlak en veilig parcours. De laatste 4 km gaan over het parcours van de zondag. Iedereen krijgt zo de kans aangeboden om zelf eens over de aankomst van de o zo befaamde Ronde te fietsen. Dit is de perfecte gezinsactiviteit en daarna kan je genieten van de sfeer en animatie op de markt.

te beleven hoe hobbelen over kasseien echt voelt. Je fietst dan wel ter plaatse op de Markt in Oudenaarde, maar het zal voelen alsof je over kasseien van de Oude Kwaremont dokkert). En dit allemaal onder begeleiding zodat alles vlot en veilig kan verlopen. DJ cartouche en speaker Steve Seigneur zorgen voor een heuse (kids)party (9u tot 15u). Om 15u neemt coverband ‘Les princes des bois’ de Markt in met hun opzwepende meezingers (tot 18u).

Animatie op de Markt

Opgelet

De kinderen kunnen hun hart ophalen op 3 grote springkastelen en ze kunnen zich laten grimeren. Er is een behendigheidsparcours voor de kleinsten en men kan aan slow bike doen. Daarnaast is er een heuse Skoda virtual cycling (dankzij Skoda krijg je de kans om

De ploegvoorstelling van de Ronde van Vlaanderen Elite vrouwen is verschoven naar de zondagvoormiddag (ipv zaterdagnamiddag zoals voorgaande jaren), gevolgd door de officiële start van de dames.


ZONDAG 5 APRIL

De Ronde van Vlaanderen belooft opnieuw een feest te worden. Niet alleen de renners, ook het publiek maakt de koers: beleef daarom de aankomst vanop de eerste rij in het publieksdorp, vlakbij de aankomstlijn van Vlaanderens Mooiste. Noteer alvast onderstaande programma in je agenda. Wie laveert tussen de Markt en aankomstzone ziet de renners 5x live en krijgt er een pak amusement bovenop:

09u00 09u45 10u55 12u25 12u50 13u00 13u45 15u10 15u40 16u40

Publieksdorp Het sfeervolle publieksdorp is opnieuw een echt belevingsplein met een groot scherm, drank- en eetstanden, kinderanimatie, sanitair, ‌ Ambiance verzekerd!

Jeugdzone Ook in de jeugdzone kan je de koers live volgen op groot scherm, een initiatief van de Oudenaardse jeugdverenigingen. Na de wedstrijd wordt hier afgesloten met een DJ.

Start Fan-Ride op de Markt Presentatie elite vrouwen op de Markt door Ruben Van Gucht Start RVV elite vrouwen op de Markt Passage vrouwen op de Markt Bevoorrading mannen Welden/Nederename Passage mannen op de Markt Passage mannen Eikenberg, Wolvenberg en Holleweg Aankomst vrouwen (Minderbroedersstraat) Passage mannen Koppenberg Aankomst mannen (Minderbroedersstraat)


DE WOEKER

DE WOEKER STELT VOOR

& Randeevoe schenkt vrijkaarten ! Mail ons op info@randeevoe.be E S M É B O S & B A R T V O E T • V R 3 A P R I L 2020 • 20.30U

Met het concert ‘LIED’ slaan ze een nieuwe weg in. Ze schreven zelf nieuwe, Nederlandstalige liedjes en vertaalden een paar anderstalige favorieten naar het Nederlands. ‘LIED’ is verlangen, de zee, de liefde en een vader. Helder, hoopvol, troostend.

Niets evenaart het plezier om de stem van Esmé Bos te horen, behalve dan haar de liedjes ook zelf te zíen zingen. (Peter Vantyghem - De Standaard ****)

© Diego Franssens

Zangeres Esmé Bos en muzikant Bart Voet vertolkten tot hiertoe songs in verschillende talen en genres. U kunt hen kennen van ‘Wiegelied’ of ‘Nachtegaal’, van ‘WALS’, Tres Tigres Tristes, El Tattoo del Tigre en ‘Duveltjeskermis’.

Esmé Bos is wereldtop van bij ons. Een stem uit de duizend. Ze voegt warme weldaad toe aan de dagen. (Annemie Tweepenninckx - Radio 1) Muziek Esmé Bos & Bart Voet Woeker 3, Oudenaarde

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

€ 15

C O M M I S S A R I S P I V • Z O 19 A P R I L 2020 • 14.30U

Kinderen hebben rechten ! Er is in Vlaanderen een kinderrechtencommissaris die er op toe ziet dat de rechten van de jongsten in onze samenleving worden gerespecteerd. Goeie zaak ! Maar... rechten brengen plichten met zich mee. Zijn kinderen bereid om niet alleen hun rechten op te eisen, maar ook hun plichten te vervullen ? Willen ze behandeld worden als volwaardige personen ? Kunnen ze dan ook om met kritiek ?

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

Met ‘de Rechten van het Kind’ als losse insteek, gaat Piv als commissaris op zoek naar de kleine kantjes, de onhebbelijkheden en de irritante trekjes van kinderen en hij confronteert hen met

hun eigen gedrag en hoe volwassenen dat ervaren. Herkennen ze zichzelf in de komische schets die commissaris Piv maakt ? Piv probeert in deze voorstelling het begrip stand-up comedy zo puur mogelijk bij kinderen te introduceren. Natuurlijk is hij ook de rasverteller die vanuit zijn ervaringen in onderwijs en jeugdwerk perfect weet hoe kinderen zijn en hoe ze zich gedragen.

Familievoorstelling Piv Huvluv Woeker 3, Oudenaarde € 7 (-16) / € 10 (volwassenen)

Meer info en reservatie : cc.de.woeker@oudenaarde.be of 055 30 13 66

14


Ontwerp met nét dat tikkeltje extra • Geboortekaartje

• Logo ontwerp

• Save the date

• Drukwerk

• Uitnodigingen

• & veel meer

Wie ben ik? AS buro staat voor een uniek ontwerp met nét dat tikkeltje extra. Start je een eigen bedrijf? Een kindje op komst of gaan jullie trouwen? Kijk zeker eens op de website of neem vrijblijvend contact met me op voor meer info. Liefs,

An-Sofie @asburo.grafischontwerp @as_buro

www.as-buro.be

UW VASTE PARTNER IN fietsen - tuinmachines - hogedrukreinigers

fietsen • fietsaccessoires • tuinmachines • tuingereedschap

Pontstraat 64 - Maarkedal - 055 20 70 25 - info@descampskoen.be - www.descampskoen.be Wij aanvaarden

WWW.BLCGROUP.BE VERHUUR VAN AFVALCONTAINERS • STORTEN VAN AFVAL • PARTICULIER OF ZELFSTANDIG Klein Frankrijkstraat 21, RONSE 055 30 59 59 • info@blcgroup.be Open ma-vr 7u-18u & za 7u-12u

TIJD VOOR DE GROTE LENTESCHOONMAAK IN JE HUIS OF TUIN !

Meersbloem Melden 20, OUDENAARDE 055 30 59 59 • oudenaarde@blcgroup.be Open ma-vr 7u-18u & za 7u-12u


CC DE VERVERIJ

CC DE VERVERIJ STELT VOOR

& Randeevoe schenkt vrijkaarten ! Mail ons op info@randeevoe.be C H A R M S O F T H E N I G H T S K Y • V R 3 A P R I L 2020 • 20.30U

Beeld je in… je staart op een warme zomeravond naar de sterren, dromend van een perfecte soundtrack. Wat je bedenkt is ‘Charms of the Night Sky’. Twintig jaar geleden componeerde de Amerikaanse trompetlegende Dave Douglas een repertoire voor een speciale line-up van trompet, accordeon, viool en basgitaar, waarbij hij de grens tussen jazz en andere genres overschrijdt.

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

‘Charms of the Night Sky’ heeft een Oost-Europese zweem met klezmer en

Joodse bruiloft muziek. Het is melancholische muziek die jou wegvoert, zelfs 20 jaar verder. Trompettist Bart Maris vervoegt Philippe Thuriot op accordeon en Kristof Roseeuw op contrabas. Dit trio wordt vergezeld door de legendarische violist Mark Feldman, die ook op de originele opname van Dave Douglas speelde. Hij speelde ook samen met Chris Potter, Joe Lovano, Lee Konitz en John Zorn. Leun achterover en ontspan ! Jazz Stan Maris, Benjamin Hermans & Kobe Boon Priestersstraat 13, Ronse € 15 / € 13 (-26, 55+, groepen)

C I N E @C C ‘C I R C U S N O Ë L’ • D O 16 A P R I L 2020 • 14.30U

Karo (12) loopt weg van huis omdat haar ouders willen scheiden. Ze reist mee met haar circusvrienden Victor en Tonie van Circus Noël dat onverwachts mee mag doen aan een belangrijk circusconcours. Maar iemand probeert de wedstrijd te saboteren ! Karo, Victor en Tonie moeten alles in het werk stellen om het circus te redden, ook al komt hierdoor hun vriendschap onder druk te staan. Familiefilm Wolvestraat 37, Ronse RANDEEVOE SCHENKT 3 DUOTICKETS

€ 3 (volwassene / kind)

Meer info en reservatie : info@ccdeververij.be of 055 23 28 01

16


Ignace Bauwens JUWELIER - JOAILLIER

TA F E L L A M P RABBIT € 139

UITVERKOOP

WEGENS VERFRAAIINGSWERKEN

-10% -20% -30% VANAF 01.04.2020

ABEELSTRAAT 13-15, RUE DE L’YPRÉAU  •  RONSE - RENAIX 055 21  47  01  •  JUWELIERIGNACEBAUWENS.BE

NIEUW

Een geluid dat opvalt met discrete luidsprekers

SHOP IN DE WINKEL OF VANUIT JE ZETEL VIA WWW. NATHALIATSALA .BE

Alle producten van Bose beluisterbaar, voelbaar, vergelijkbaar en onmiddellijk leverbaar. En dit allemaal met het correcte advies !

Hoogstraat 19, 9600 Ronse 055 21 26 19 | 0475 48 78 90 filip@dhondtelectrosystems.be www.dhondtelectrosystems.be   dhondtelectrosystemsbvba

ST- M A RT E NS ST R A AT 1 2 , R O NS E • 0 497 75 47 6 3 OPE N WO T/ M ZA VA N 1 0 :0 0   -   1 2 :3 0 & 1 4 :00 - 18:3 0 O F SH OP ON L IN E VI A W W W.NAT HA L I ATS AL A .BE


EVENEMENT

66STE GULDEN EIFEESTEN Met Pasen luiden de klokken in Kruisem altijd net dat ietsje harder dan ergens anders ! Want het zijn de Gulden Eifeesten. Het traditionele programma wordt naar jaarlijkse gewoonte met aantrekkelijke elementen georganiseerd. Zo wordt het steeds weer attractief gemaakt voor de vele bezoekers. Het ‘ei-vol’ programma is ook dit jaar de moeite ! De burgemeester van Kruisem, Joop Verzele, is intussen drie jaar een (k)eitrotse voorzitter ! regio : Kruishoutem | tekst : Frederic de Vos

Een netwerkevent op vrijdag 10 april opent het feestweekend. Niet enkel de vele sponsors, maar ook alle sympathisanten zijn welkom om te feesten in stijl. Tal van dj’s zullen de plaatjes aan elkaar draaien. De voorbije jaren was de zaterdagnamiddag de kindernamiddag van ‘Pur Natur’, want in de feesttent op het Nieuw Plein vindt de verkiezing Eierprins en Eiprinses plaats, afgewisseld met optredens en zelfs een meet-and-greet met onder andere Bumba. Nadien krijgen ook de kinderen hun eigen kindereierworp op het kermisplein na de activiteiten in de feesttent.

‘Kakelverse’ Eierboer en een ‘kakelende’ Eikoningin Zaterdagavond 11 april wordt opnieuw een avond vol plezier en ambiance. Grappige proeven en leuke verrassingen beslissen wie de nieuwe Eierboer wordt. Yves Segers en de Pitaboys verzorgen de muzikale optredens. 10 kandidates gooien alles in de strijd voor het kroontje van Eikoningin op zondagavond 12 april. De hoofdprijs is een Volkswagen Up ! Petra en Get Ready treden op.

Paasmaandag & 1.000 eitjes tijdens de Gulden Eiworp

een beperking mogen zo de feesten in stijl afsluiten.

Het paasontbijt in De Mastbloem is de start van de ei-volle dag. In de namiddag vindt er een oldtimermeeting plaats, gecombineerd met een gevarieerd aanbod van foodtrucks en tal van straatanimatie en optredens.

Conclusie : een feestweekend voor jong en oud… in het teken van het ei !

In de feesttent kan er vanaf 15u gedanst worden terwijl bekende Vlaamse zangers het beste van zichzelf geven. Het hoogtepunt van de dag is uiteraard de Gulden Eiworp. Maar liefst 1.000 eitjes worden via parachutes gedropt uit de klok die vanuit de kerktoren komt aangevlogen. De waarde van “het Gulden Ei” is 250 euro. Altijd verbazingwekkend hoe het boompje aan de kerk het overleeft ! De dag wordt afgesloten met vuurwerk.

Om af te sluiten De dinsdagnamiddag ! Dan is er tot slot nog een groot feest in de tent op het Nieuw Plein met koffie en gebak. De ambiance wordt veroorzaakt door Corry Konings en Filip Piens. De senioren en personen met

18

Wist je… … dat het concept is ontstaan op 11 april 1955 ? Het was aanvankelijk een evenement van 1 dag, een feestelijke folkloredag. … dat de verkiezingsavond waarbij er op zoek gegaan werd naar een Eikoningin voor de eerste keer werd georganiseerd in 1963 ? De winnares werd zo voor 1 jaar aangeduid als ambassadrice van de gemeente Kruishoutem. … dat vanaf 1976 ook de verkiezing van de Eierboer werd georganiseerd ? En vanaf 1987 kregen de Eikoningin en de Eierboer versterking van een jong prinsenpaar. MEER INFO

 www.guldeneifeesten.be


P

0 1 1 4 APRIL 20 D N E K E E W 20 A AS WWW.GULDENEIFEESTEN.BE

OUDENAARDSESTEENWEG 123 9800 PETEGEM-A AN-DE-LEIE


KANDIDATEN EIKONINGIN & EIERBOER 2020 Kandidates Eikoningin 2020 Evita Van Glabeke (17) Shana Kellner (18) Jolien Dhaenens (25) Angelina Tumbas (18) Yentl Drost (22) Lisse Van Sande (19) Kato Eeckhoudt (17) Lisa De Meester (20) Kirsten Heyneman (20) Morgane De Wilde (20)

Kandidaten Eierboer 2020 Wortegem-Petegem Kruisem Ledeberg Sint-Martens-Latem Kortemark Opdorp Kruisem (Nokere) Ooigem Adegem Adegem

Sven Van Poucke (24) Jean-Baptiste Debaere (19) Sven Clauwaert (31) Thomas Steuperaert (25) Sonny Coddens-Cornelis (30)

Paasweekend 2020 •20www.guldeneifeesten.be

Kruisem Kruisem Kruisem Kruisem Asper


PROGRAMMA GULDEN EIFEESTEN 2020 Zondag 5 april Eetfestijn

Vrijdag 10 april Netwerkevent Paasfuif

Zaterdag 11 april PUR NATUR

Kindernamiddag Verkiezing Eierprins & Eiprinses Mini-Eierworp Kermis Verkiezing Eierboer

Zondag 12 april Verkiezing Eikoningin

CC De Mastbloem van 11u30 tot 14u00 Feesttent Nieuw Plein 20u00 tot 22u00 22u00 - met dj Accission, Alpha Party, dj’s Kobe Ilsen & Victor Verhulst, dj Pinne Feesttent Nieuw Plein 13u30 Optredens van BlitZ en Goochelaar Steven Delaere Meet & greet met Bumba en Campus 12 Feesttent Nieuw Plein om 20u00 Optreden : Yves Segers & De Pitaboys Feesttent Nieuw Plein om 20u00 Optreden : Petra & Get Ready

Maandag 13 april Ontbijtbuffet Oldtimer meeting Foodtruckfestival Straatanimatie Optredens

Gulden Eiworp Reuzevuurwerk

Dinsdag 14 april Volksfeest

CC De Mastbloem om 9u00 Centrum Kruishoutem vanaf 14u00 Feesttent Nieuw Plein 15u00 - Luc Steeno 16u00 - Mama’s Jasje 17u00 - Gene Thomas 20u00 - Funky ‘D’ Dorpskom om 18u00 CC De Mastbloem om 22u00 Feesttent Nieuw Plein om 14u00 Optreden : Corry Konings

Paasweekend 2020 • www.guldeneifeesten.be 21

VRIJ WIN KA AR Vind TE

on N en vo s leuk op lg on F a ce s op de vo book R et ! ANDE E VO E


EVENEMENT

DE PETER VAN PETEGEM CLASSIC GAAT NAAR WALLONIË Op paasmaandag 13 april gaat voor de 13de keer de ‘Peter Van Petegem Classic’ van start te Brakel. Er is voor elk wat wils. Deelnemers krijgen de keuze uit 3 afstanden : 80km, 116km of 155km. Het parcours voert langs enkele bekende hellingen, maar biedt ook prachtige uitzichten in Picardisch Wallonië om opnieuw in Brakel te eindigen. Randeevoe sprak met de ‘zwarte van Brakel’ Peter Van Petegem over het belang van jezelf niet te overschatten, veilig te fietsen en om vooral te genieten. regio : Brakel | tekst : Maarten D’Hoop | fotografie : Tomas Sisk

week of zelfs twee keer per week ergens fietstochten worden georganiseerd, is dat aantal wat gedaald. Mensen uit de Vlaamse Ardennen die regelmatig fietsen, willen dan ook graag eens een parcours op een andere locatie verkenner, wat normaal is.” Van Petegem fietst de dag zelf de toer van 80km mee, ondanks het feit dat hij zelf niet meer zo vaak op de fiets zit. Hij wil graag pleiten voor een dag vol fietsplezier, maar op een veilige manier.

De organisatoren hebben een mooi en uitdagend parcours samengesteld, waarin bepaalde iconische hellingen zoals Tenbosse, de Muur van Geraardsbergen, de Bosberg en de Berendries werden opgenomen, alsook de legendarische kasseistrook de Haaghoek. Toch wou Peter Van Petegem ook de clichés wat vermijden.

zelf ook veel met de fiets rijdt en goed weet waar mijn voorkeur ligt. Dit jaar gaan we zelfs nog iets dieper Henegouwen in, tot in Braine l’Alleud. We willen eigenlijk vermijden dat het een soort Ronde Van Vlaanderen wordt. Ook in Frasnes en Saint-Sauveur vallen er mooie hellingen te beklimmen.”

Peter : “We zijn met de organisatoren vrij snel richting Wallonië getrokken, mede omdat ik voornamelijk daar trainde vroeger, maar ook omdat we de klassieke hellingen een beetje wilden mijden. Ik was voorstander om eens andere hellingen in de kijker te plaatsen in Wallonië, waar het ook iets anders rijden is.

De wielersport zit het laatste decennium enorm in de lift. De Peter Van Petegem Classic biedt opties voor alle deelnemers. Toch nemen de deelnemersaantallen wat af.

Dit alles in samenspraak met de Brakelse algemeen directeur Jürgen Demets, die

Peter : “We proberen een parcours samen te stellen dat voor iedereen toegankelijk is. Het moet haalbaar zijn met een basis aan fysieke conditie en ook zonder gespecialiseerde fiets. In het begin zaten we rond de 5.000 deelnemers, maar nu er elke

22

Peter : “Ik werk voor Concordia verzekeringen, de makelaar van de Belgische Wielerbond. Verder zit ik in de organisatie voor de Flanders en de Primus Classic. Ik vind dat we moeten hameren op veiligheid. Als ik soms zie hoe men nu soms fietst tijdens deze fietstochten, houd ik toch mijn hart vast. Vroeger hadden we een bepaalde discipline bij trainingen op de openbare weg. Nu rijden ze soms met volledige groepen naast elkaar. Mensen moeten beseffen dat het parcours niet volledig verkeersvrij is, dat ze rekening moeten houden met het verkeer. Maar niet alleen dat : zorg ook voor een redelijke fysieke conditie en goed materiaal. Laten we vooral genieten en geen domme dingen doen ! Probeer jezelf niet te overtreffen/forceren en ken jouw limieten.”

MEER INFO

Maandag 13/04/2020 vanaf 7u30  Brakel Inschrijven de dag zelf is mogelijk !  www.petervanpetegemclassic.be


Schorissesteenweg 23 9600 Ronse (Louise-Marie) Corpusstraat 19 9700 Oudenaarde (Welden)

055 21 84 66 • 0498 85 77 34 info@dekeyser-tuinwerken.be WWW.DEKEYSER-TUINWERKEN.BE

IMMO D’HONDT

BIV 510 388

Ook voor het plaatsen van uw afsluiting kan u bij ons terecht !

IMMO D’HONDT BEHEER

VERKOOP - VERHUUR - NIEUWBOUWPROJECTEN

SYNDIC - RENTMEESTERSCHAP

Nele, Eefje & Safiyé staan steeds tot uw dienst !

TE KOOP

Gelukstede 16, OUDENAARDE € 275.000 Epc: 520

Stevige, goed gelegen jaren ‘60 woning met 3 slpks, garage & gezellige tuin. Wg, Gdv, Gvkr, niet overstromingsgevoelig

TE KOOP

Elzeelsesteenweg 522, RONSE € 360.000 Epc: 324 Karaktervolle villa met fantastisch uitzicht op meer dan 2000 m2.

Wg, Gdv, Gvkr, niet overstromingsgevoelig

TE KOOP

Graaf van Landastraat 23, OUDENAARDE (Eine) € 165.000 Epc: 546

Op te frissen woning met 3 slpks op centraal gelegen locatie. Wg, Gdv, Gvkr, niet overstromingsgevoelig BOUWGROND

TE KOOP

Aalststraat 171, OUDENAARDE € 210.000 Bouwgrond / projectgrond met mogelijkheid tot 3 app + 1 HOB Wg, Gdv, Gvkr, niet overstromingsgevoelig

TE KOOP

HANDELSPAND

TE KOOP

Broodstraat 10, OUDENAARDE € 399.000 Epc: 446

Kerkstraat 10, KLUISBERGEN € 210.000 Epc: 559

overstromingsgevoelig

gevoelig

Handelspand met woongedeelte (3 slpks, tuin) op toplocatie. Wg, Gdv, Gvkr, niet

TE KOOP

Aalststraat 131, OUDENAARDE € 220.000 Epc: 183

Instapklare starterswoning dichtbij centrum. Wg, Gdv, Gvkr, niet overstromingsgevoelig

Centraal gelegen woning met 3 slpks en garage. Wg, Gdv, Gvkr, niet overstromingsNIEUWBOUWPROJECT

RES. PADDENHOEK

Stationsstraat 68, KLUISBERGEN VANAF € 195.000

Nieuwbouwapp. met 2/3 slpks en Z/W terras, ondergrondse garages.

CONTACTEER ONS VOOR EEN GRATIS WAARDEBEPALING VAN UW EIGENDOM OF EEN KENNISMAKEND GESPREK SYNDIC

055 69 68 67 | info@immodhondt.be | Gentiel Antheunisplein 6 OUDENAARDE | WWW.IMMODHONDT.BE


ZOEKT

LEUKE ONDERWERPEN ! Onze redactie is ook steeds op zoek naar leuke onderwerpen. Organiseert u een leuk evenement, kent u iemand met een leuke hobby, een speciale verzameling, iemand met veel potentieel, ... ? Laat het ons weten via info@randeevoe.be (onderwerp ‘idee redactie’)

VERWENT

NIEUWE ZAKEN / ADVERTEERDERS Bent u ook steeds benieuwd naar de volgende Randeevoe… Heeft u echter nog nooit de stap genomen om verder te informeren ? Graag help ik u verder met advies op maat in onze Randeevoe die maandelijks per post bedeeld wordt in de Vlaamse Ardennen (in Ronse, groot Oudenaarde, WortegemPetegem, Maarkedal, Horebeke, Brakel, Kluisbergen en sinds 2020 ook Kruisem). 2x per jaar bedelen we ook onze Franstalige buren in Pays Des Collines (Celles, Mont-de-l’Enclus, Frasnes-lez-Anvaing, Ellezelles, Flobecq en Lessines).

R A N D E E V O E • G R AT I S M A A N D B L A D V L A A M S E A R D E N N E N & PAY S D E S C O L L I N E S I N F O @ R A N D E E V O E .B E +32 (0 )491 2 5 99 62


NIEUW BEDRUKKINGEN ! Ontdek ook onze nieuwe website ! www.linnenhuisje.be

Ommegangstraat 126 • 9680 Maarkedal • 055 21 99 62 fourneau-zoon@skynet.be • www.fourneau-zoon.be

huishoudlinnen ondergoed | nachtkledij geschenkartikelen Husqvarna marktleider op gebied van robotmaaiers

Waregemseweg 65 Wortegem-Petegem linnenhuisje@gmail.com  056 72 25 83

vanaf

di & vr 13u - 18u • za 10u - 18u

€799

V E R H U R I N G T U I N M AC H I N E S PAASACTIE MET KORTINGSCODE ONLINE

Geldig van 3 april t/m 19 april 2020. Actie ook geldig in de winkel. Kortingscode: PASEN10

TUINPROJECTEN poorten • tuinhuizen • poolhouses • terrassen terrasoverdekkingen • afsluitingen • outdoor living

Op zoek naar een berging, poolhouse, carport, poort, terras of afsluiting ?

TUINPROJECTEN

TUINPROJECTEN Nieuwe Pontstraat 2 9600 Ronse 055 20 73 80 info@veh.be www.veh.be

ma - vr 8:30 - 18:00 I za 8:30 - 17:00 gesloten op feestdagen OPEN ZONDAGEN 26 april - 17 mei - 21 juni van 13:30 tot 17:00

k bezoe onze n aal e t o o n z ex p o n e it bu

Ook voor de aankleding van uw terras of tuin kan u bij ons terecht !

Ontdek ons ruim aanbod, raak geïnspireerd en laat ons uw wensen weten.


REGIOKALENDER

VAN 4/04 T/M 19/04 (uitgez. op maandag)

WOENSDAG 1 APRIL

FAMILIEZOEKTOCHT / ‘Het verborgen ei’ Een toffe activiteit om samen met je (klein-) kinderen te doen tijdens de paasvakantie. Wat hebben ridders, monniken, de paashaas en het ei gemeen ? ! Ontdek het mysterie en bekroon jezelf tot ‘Ei van de dag’ ! Info : PAM Ename, dinsdag t/m vrijdag van 9-17u. Weekends van 13-17u. Inschrijven niet nodig, een tablet reserveren kan ter plaatse. (Groot-)ouders met (klein-) kinderen : gratis.

CABARET / Karel De Clercq - Sterren op de koersvloer : Info : LDC De Vesting 14u30 - Gratis. Contact : 055 46 06 80

ZATERDAG 4 APRIL T/M ZONDAG 3 MEI FOTOTENTOONSTELLING /

Rondewinnaars - Fotografe Anneke Kestelijn : In 2016 slaagde Anneke Kestelijn uit Ronse er in om voor haar eindwerk fotografie alle nog in leven zijnde Belgische winnaars van de Ronde van Vlaanderen te portretteren. Het resultaat is een unieke fotoreeks met authentieke portretten. Deze prachtige zwart-witreeks werd reeds meerdere keren succesvol tentoongesteld op diverse locaties. Gratis toegang op de vernissage op vrijdag 3 april van 20 tot 22u met optreden van ‘t Schoon Vertier. Iedereen welkom ! Info : Cc De Ververij te Ronse. Te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18u. Contact : akestelijn@ hotmail.com of 0473 53 00 37

DONDERDAG 2 APRIL WORKSHOP / ‘Rust in je huis, ruimte

in je hoofd’ door Nele Colle : Een workshop over ontspullen, opruimen en organiseren en hoe dat leidt tot een eenvoudiger en duurzaam leven. Een workshop over een leven van meer met minder, mét ruimte voor persoonlijk advies. Na deze workshop ga je naar huis met veel zin en praktische, duurzame tips om opnieuw rust en overzicht te creëren waar het even zoek was. Info : Bib Ronse - bibliotheek@ronse.be 055 23 28 62 - Gratis.

Triverius i.s.m. de bibliotheek van Brakel. Info : 20 u - Gratis - Bib Brakel. Contact : bibliotheek@brakel.be 055 42 12 45.

ZATERDAG 4 APRIL THEATER / Sportman II - Ruben Van Gucht : Een kleine greep uit een rijk arsenaal gevleugelde woorden. Vanwaar komen ze ? Hoe zijn ze ontstaan ? Wie sprak ze uit ? Wanneer, door wie, waarom ? En wat hebben ze met het leven van Ruben Van Gucht te maken ? Het podiumtrio is dit keer een kwartet geworden. Opnieuw geflankeerd door troubabroers Mathieu & Guillaume en dit keer vergezeld door Jonathan Bockstael. Info : 20u - € 15 - Cc De Ververij te Ronse

VRIJDAG 3 APRIL JAZZ / Centerpiece kwintet : Gegroeid

uit het gelijknamige trio dat twee jaar geleden ontstond met Katrien Van Opstal, Hendrik Braeckman en John Snauwaert. Een jaar geleden werd dit trio uitgebreid met bassist Bart De Nolf en drummer Bruno Castelluci. Centerpiece staat met ‘Ode aan Toots’ stil bij muzikant Toots Thielemans, de vriend en inspirator die hij voor hen was. Dit doen ze met eigen teksten en een passionele vertolking van enkele van Toots’ meest bekende nummers. Info : 20u15 - Tickets : € 10 Zaal De Brug te Kluisbergen Contact : cultuur@kluisbergen.be 055 23 16 19. LEZING / Bert Govaerts over ‘Albert De Vleeschauwer tijdens WO II’ : Auteur en documentairemaker Bert Govaerts geeft een voordracht over de rol van minister Albert De Vleeschauwer (Nederbrakel 1897 – Kortenberg 1971) tijdens Wereldoorlog II. Een activiteit van de Geschied- en Heemkundige Kring

26

WOENSDAG 8 APRIL FAMILIEHUMOR / ‘Lachebekjes’ o.l.v. Mister Boullart : Mister Boullarts klassieke familiale buikspreekshow. Humor ten top ! De organisatie is niet verzekerd voor gescheurde lachspieren ! Info : 14u - € 6 Cc De Mastbloem te Kruisem. Contact : fermkruishoutem@gmail.com 0476 46 69 59


WOENSDAG 15 APRIL COMEDY / Jan Jaap Van Der Wal III-ième (try-out) Jan Jaap van der Wal staat opnieuw in de theaters. Geen lange toer deze keer, maar kort en krachtig. Na 2 seizoenen de gebeurtenissen in Vlaanderen te hebben gefileerd in ‘De Ideale Wereld’ trakteert hij ons op zijn visie en zijn bedenkingen. Maar dan live, op een podium. Info : 20u15 - Tickets : € 10 - Zaal De Brug te Kluisbergen. Contact : 055 23 16 19 of cultuur@kluisbergen.be

ZATERDAG 25 APRIL

Info : 25/04 om 15u en 26/04 om 11u - € 6 - Atelier Top te Ename. Contact/ reservatie : www.theatertop.be, atelier@ theatertop.be, 0475 24 28 67 ZONDAG 26 APRIL FIETSTOCHT / Pasar - Recreatieve

fietstocht Ronse > Kluisbergen > Ronse. Tijdens een gezellige fietstocht kan je genieten van mooie plekjes in Ronse, buurgemeente Mont de l’Enclus en Kluisbergen. De afstand bedraagt 32km. Iedereen kan deelnemen. Info : Ontvangst 13u45 - Aanvang 14u - Sociaal Centrum te Ronse. Inschrijven : 055 21 64 80 of fernand.van.hoecke@outlook.be

CONCERT / Pamele Classic - Mozart

Exclusief ! Voor het laatste concert van dit speeljaar wordt de “Pamele Classic”reeks afgesloten met een geweldig concert met een unieke bezetting. Het strijkersensemble ‘Cordae Lysis’ o.l.v. Ann Pareyn wordt versterkt met 4 blazers en nogmaals aangevuld met 4 solisten : Yf Bourry : hobo , Johan Van Neste : hoorn, Geert Baeckelandt : klarinet en Remy Roux : fagot. Een concert met enkel composities van Mozart die de historische kerk van Pamele, met zijn unieke akoestiek, volledig zal vullen. Dit concert is ten voordele van ‘Kom op tegen kanker’. Info : Pamele kerk - 20u - € 20. Contact : 0473 67 00 30 of info@kameliejon.be

PRAKTISCHE ADRESSEN ATELIER TOP

Wallestraat 55 Oudenaarde BIBLIOTHEEK RONSE

De Biesestraat 4 Ronse

BIBLIOTHEEK BRAKEL

Tirse 1 Brakel

CC DE MASTBLOEM

Waregemsesteenweg 22 Kruishoutem (Kruisem) CC DE VERVERIJ

Wolvestraat 37 Ronse DE BRUG

DINSDAG 28 APRIL FILM / Amour : Film van Michael Haneke met Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva en Isabelle Huppert. De film schetst een close-up portret van een koppel op leeftijd, dat onafwendbaar met de dood in aanraking zal komen. Hun wereld wordt steeds kleiner, tot deze uiteindelijk gereduceerd is tot een paar vierkante meter in een slaapkamer... Info : 20u - € 5 - 055 30 13 66 De Woeker te Oudenaarde

Brugzavel 25 c Berchem DE WOEKER

Woeker 3 Oudenaarde

LDC DE VESTING

Meerspoort 30 Oudenaarde PAM

Lijnwaadmarkt 20 Oudenaarde PAMELE KERK

Pamelekerkplein Oudenaarde SOCIAAL CENTRUM

Aimé Delhayeplein 16 Ronse

ZATERDAG 25 & ZONDAG 26 APRIL MUSICAL / Mini-kidsjunglemusical - Aoe ! Aoe ! ‘Aoe Aoe !’ is het toonmoment van het tweede trimester door de theaterleskids van Atelier Top in een regie van Gert Boullart. De kinderen spelen het spetterende jungleverhaal in een professioneel decor met maffe beesten en een heuse reus. Aoe kwam na een vliegtuigcrash als baby terecht in het oerwoud. Een pesterige panter zet de andere dieren op tegen ‘die gemene mens’. Het wordt dus een brandend actueel verhaal over verdraagzaamheid.

UW EVENT IN ONZE AGENDA ?

Indien u uw evenement in deze kalender wenst te laten verschijnen, gelieve dan alle info voor de volgende agenda vóór 10 april te bezorgen via info@randeevoe.be. Opgelet ! Énkel socio-culturele activiteiten worden vermeld geen eetfestijnen, etc.

27


FOTOREPORTAGE

RANDEEVOE WAS ERBIJ Fashion Event ‘Joy of Flavours’ op 4 maart 2020 in de Qubus te Oudenaarde

Volledige fotoreportage op www.randeevoe.be

28


Uniquely

You approved by Louis Talpe

visit our store Rooseveltplein 23 9600 Ronse Belgium www.optiekdhondt.be

Louis Talpe Add (199x116,5).indd 1

11/03/20 15:14

Bent u een goede bestuurder?

Oef!

2 maanden gratis op uw autoverzekering + 2 maanden gratis op uw DVV Assistance

Facetime, bij DVV FSMA 46246 cA - RPR OUDENAARDE 0471.871.544


ONTSPANNING

EEN GEDICHT Op deze bladzijde wordt elke maand een gedicht gebracht, nu eens van mezelf en dan weer van een andere dichter(es). Altijd wordt het vergezeld van een korte introductie, sfeerschets en/of bespreking.

DIT KLEINE LAND

[PAU L C OX ]

In dit kleine land gewent gewenning aan middelmaat en lelijkheden. Gelukkig zijn er ook nog vogels en papavers, onbetreden wilde paden, ineen geplooide uren in jouw arm en zo nu en dan een subtiele pianiste met gevoel voor schoonheid waardoor tijd en last verdwijnen met in hun hand dit kleine land en al zijn toebehoren.

Misschien klinkt het niet geloofwaardig, maar nu en dan denk ik met een ingehouden glimlach aan het land waarin ik leef, België. België, mijn vaderland. Maar sedert ik het prachtlied ‘Motherland’ van Natalie Merchant hoorde, spreek ik liefst over mijn moederland. Een moederland dat het allengs harder te verduren krijgt. Verscheurd door vele regeringen, West-Vlaams buiten beschouwing gelaten drie talen, Latijnse en Germaanse geesten, nationalisten, beleidscrises zonder weerga, miljarden staatsschuld, etc. Toenemende verzuring en aan wanhoop grenzende angst voor het ‘vreemde’ houden menige landgenoot in een wurggreep. En dan vergeten we nog de namaak fermettes en andere architectonische pareltjes, de lintbebouwing en ga zo maar door. België, het lelijkste land ter wereld, zo betoogde destijds architect Renaat Braem. En toch, toch is er ook hetgeen waar we wereldwijd mogen over opscheppen. Onze chocolade waar zelfs Chinezen dol op zijn, onze frieten, onze heerlijke biercultuur, wereldvermaarde wielrenners, onze nationale voetbalploeg, Jacques Brel, Adolphe Sax, René Magritte... België, het land bij uitstek van het surrealisme in praktijk. Ik bekijk graag die heerlijke mengelmoes van paradoxen en tegenstrijdigheden, die immense rijkdom aan wonderbaarlijke verrassingen. Ik denk eraan met een ingehouden glimlach. Vive la Belgique, ma mère patrie ! PAUL COX (WWW.PAULCOX.BE)

WEDSTRIJD Waar heb ik dat nog gezien ? Antwoord vorige wedstrijdvraag Kunstwerk ‘één zeel trekken’ voor het gemeentehuis in Wortegem-Petegem De gelukkige winnaar Jeanine Dhondt Kluisbergen

Colofon UITGEVER

ALGEMENE COÖRDINATIE Cindy Magherman info@randeevoe.be - 0491 25 99 62

Randeevoe BV, Spilthoorestraat 67, 9770 Kruisem

ADVERTENTIEVERKOOP

VORMGEVING EN DRUK

Cindy Magherman info@randeevoe.be - 0491 25 99 62

Grafoman Sint-Martensstraat 10, Ronse Willy De Praeter, Grafoman Jessica Coussement, Grafoman Aurélie Labaere, Grafoman Sarah Coppens, Grafoman

Frederic de Vos - hoofd- & eindredacteur - algemene redactie Joost Elet - algemene redactie Maarten D’Hoop - algemene redactie

REDACTIE

Elke maand trekt Randeevoe door de Vlaamse Ardennen op zoek naar een uniek kiekje. Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast … Want één ding is zeker, u heeft het nog al ergens gezien ! Deze maand schenkt Randeevoe aan de winnaar een bon t.w.v. € 50 bij Sofi Beauty (pag 7). U kan uw antwoord sturen via de website www.randeevoe.be of mailen naar info@randeevoe.be. De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

Hubert Dedoncker - cartoon Paul Cox - poëzie

© 2020 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

RANDEEVOE DIGITAAL www.randeevoe.be http ://issuu.com/randeevoe Oplage : 45.079 exemplaren Ronse, groot Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Horebeke, Brakel, Kluisbergen en Kruisem

Distributie door :


YOUNG LIVING CONCEPT

MEUBELEN & DECORATIE

25 jaar BE-Okay

BE HAPPY DEALS

*Aanbevolen prijs > BE-Okay prijs

BE HAPPY DEAL

€ 469*

€349 ®

be inspired. be you. be-okay.be

OPEN 12 april

13u30-18u30 OPENINGSUREN MA > ZAT 10u00-18u30 ZON- & FEESTDAGEN 13u30-18u30 GESLOTEN OP DINSDAG

YOUNG LIVING CONCEPT by gaverzicht

E17 KORTRIJK/GENT AFRIT 4 STATIONSSTRAAT 233 • 8540 DEERLIJK ✆ 056 78 32 02 • info@be-okay.be

E17 KORTRIJK/GENT AFRIT 1 GEALLIEERDENLAAN 270 • 7700 MOESKROEN ✆ 056 78 32 04 • info@be-okay.be


DE WILLEMS WOONBONUS ACTIE

DOE MEE →

Maak kans op unieke prijzen !

verandaswillems.be/nl/woonbonusactie

Ontdek de vele mogelijkheden in onze exclusieve toonzalen Ardooie

Oostlaan 4

Specialist in tuinkamers en woonuitbreidingen

Maldegem

Koning Leopoldlaan 20 F (N9)

Denderhoutem (Haaltert)

tuinkamer · leefveranda · pergola · orangerie · poolhouse · horeca

Atomveldstraat 6

Sint-Martens-Latem

Kortrijksesteenweg 263

Check de openingsuren : www.willemsverandas.be Willems NV - Lievensveld 7 - 9600 Ronse

Contacteer ons op 055 21 85 31 of via willemsverandas.be voor een vrijblijvend bezoek van één van onze experts en een gratis offerte.

De Leefveranda® is een beschermd merk van Willems veranda’s nv.