Randeevoe Vlaamse Ardennen, november 2019

Page 1

GRATIS MAANDBL AD • VL AAMSE ARDENNEN NOVEMBER 2019 #117

G R AT I S M A A N D B L A D • V L A A M S E A R D E N N E N

IN DE KIJKER

EEN BLIK OP KRUISEM HENRI VAN OVERMEIRE RONSE

KURT DEFRANCQ KRUISEM

MISS DE LUXE OUDENAARDE

STOKMAN & VOS ZWALM


INHOUD

NOVEMBER #117

12

10

26

18

04

EDITO

06

TELEX

08

TEGEN WIND EN STROOM

10

STOKMAN & VOS

12

MISS DE LUXE

14

KURT DEFRANCQ

18

PAUL BÉATSE

20

WOELVIS

22

CC DE VERVERIJ

24

HENRI VAN OVERMEIRE

26

MUSEUMNACHT MOU OUDENARDE

28

FOTOREPORTAGE

30

GEDICHT | WEDSTRIJD

ZOEKT

ENTHOUSIASTE REDACTEUR met passie voor de Vlaamse Ardennen Wie zoeken we ?

We zoeken een enthousiasteling die een passie heeft voor de Vlaamse Ardennen en weet wat er speelt in de omgeving. Je krijgt als medewerker bij Randeevoe de mogelijkheid om je talenten te ontplooien en eigen ideeen aan te leveren.

Wat moet je kunnen ?

Je moet interesse hebben in alles wat met je regio te maken heeft. Daarnaast is een opleiding in de journalistiek/media of interesse daarin een plus. Je zal voor het schrijven van artikelen wat tijd vrij moeten maken. Dit kan je zelf inplannen. Je krijgt instructies met hoe dit moet en wordt hierin ook uitgebreid ondersteund. Het schrijven van artikelen gebeurt in eigen huis.

Vind je het leuk om te schrijven over sociaal en cultureel leven in de Vlaamse Ardennen en lijkt het je leuk een bijdrage te leveren aan Randeevoe, dan nodigen we je graag uit contact met ons op te nemen via info@randeevoe.be.

Onze redactie is ook steeds op zoek naar

LEUKE ONDERWERPEN. Organiseert u een leuk

evenement, kent u iemand met een leuke hobby, een speciale verzameling, iemand met veel potentieel, ... ?

Laat het ons weten via info@randeevoe.be (onderwerp ‘idee redactie’)


slapen mooi slapen mooi zijn

Zo Verrassende voordelen bij Auping

kan

Zo

zijn

slapen

kan

Verrassende voordelen bij Auping

zijn

Auronde bed

nu tijdelijk voor

€ 2.470 Voor meer info: kijk op auping.be/herfst19

i.p.v. € 2.905*

Voor meer info: kijk op auping.be/herfst19

Voor meer info: kijk op auping.be/herfst19

Verrassende voordelen bij Auping

Auronde bed

nu tijdelijk voor

€ 2.470 i.p.v. € 2.905* Omdat uw slaap echt belangrijk is

| RONSE | F. Rooseveltplein Auronde bed

055 21 30 54

SPIERS bereikbaar nuook tijdelijk voor via de Fabriekstraat 54 OPEN dinsdag › zaterdag: 9u30-12u | 14-18u GRATIS standaard levering

€ 2.470 i.p.v. € 2.905*

www.spiers-slaapcomfort.be


EDITO

NOVEMBER ... WEGMIJMEREN NAAR HET VERLEDEN ... In november, bij het vallen van het blad, in de voorkamer van de winter, herdenken we familieleden en vrienden die ons door de dood werden ontnomen. In het documentatiecentrum in Maarkedal is er in november de mogelijkheid via ‘Familiekunde Vlaanderen’ om de eigen stamboom en familiegeschiedenis via allerhande bronnen te reconstrueren. We hechten allen belang aan de vraag naar onze herkomst. Het helpt ons te begrijpen wie we nu zijn. Vorig jaar verloor ik mijn laatste levende grootouder en daarmee is een volledige generatie weggevallen. Het spijt me soms dat ik niet meer vragen heb gesteld over vroeger.

bloemkolenvelden tijdens WOII of, in dezelfde periode, over zich na de avondklok naar huis moeten haasten door een uitgelopen kaartspelletje met te veel oude klare en dan onzacht met de fiets in het pikkedonker zonder licht in botsing komen met een dronken Duitse soldaat. Gelukkig was de soldaat direct buiten westen en kon grootvader ontkomen. En ook het relaas over het bezoek van meneer pastoor omdat er na twee jaar huwelijk nog geen kinderen waren en hoe mijn andere, stoere grootvader de man van God van zijn erf joeg. Later volgden er nog zeven kinderen, maar wel op het tempo dat mijn grootouders zelf beslisten en niet de kerk.

Toch blijven bepaalde sterke verhalen bij. Over sluipen met smokkelwaar door

Begrijpen hoe het vroeger was en de vorige generaties herdenken, zorgt tekst : Maarten D’Hoop

4

ervoor dat het verleden en zij die ons voorgingen nooit echt sterven. Toch moet er ook vooruitgekeken worden. In het blijven hangen in wat was en vooral in het politiek munt slaan uit een gefabriceerd verhaal rond onze gemeenschappelijke wortels, kan gevaar schuilen. Het kan misbruikt worden om tradities om te vormen tot wetten hoewel deze hun houdbaarheidsdatum al lang hebben overschreden. Het kan aangewend worden om mensen uit te sluiten, hoewel die hier ook belastingen betalen en bijdragen aan de samenleving. In het ergste geval wordt het ingezet om oorlogen te voeren over heimat en ingebeelde superioriteit. Daarom herdenken we ook wapenstilstand in november. Voor de vrede toen, nu en morgen.


Anne & Valentin Authentiek topdesign. Een bril met persoonlijkheid.

Nederstraat 20, Oudenaarde • 055 31 18 01 • info@vanommeslaeghe.be • www.vanommeslaeghe.be

VERREKIJKERS • STERRENKIJKERS M I C R O SCO P E N • T E L E SCO P E N N AC H T K I J K E R S ...

Een verrekijker, uw ideale reisgezel !

Natuurkijkers.be Nederstraat 25 • 9700 Oudenaarde +32 (0)55 61 33 13 • info@natuurkijkers.be • www.natuurkijkers.be

Bestel via onze WEBSHOP!

www.natuurkijkers.be Met gra s verzending.


ECOBOUWERS OPENDEURDAGEN OUDENAARDE Op 9, 10, 11, 16 en 17 november komt BelgiĂŤ weer massaal op de been voor de gratis 'Ecobouwers Opendeurdagen', hĂŠt kijkwoningenevenement dat kiest voor de toekomst. Ook in Oudenaarde kan je woningen bezoeken die gebouwd of gerenoveerd zijn met een minimale voetafdruk. Duurzame materialen ontdekken en bijleren over de nieuwste technieken staat hier centraal. Tijdens een rondleiding laten huiseigenaars je delen in hun ervaringen en krijg je de kans om vragen te stellen. Inschrijven doe je via www.ecobouwers.be.

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN Voor het eerst neemt Zwalm deel aan de 'Kunstendag voor Kinderen'. Neem plaats, kies je kleuren, trap op de pedalen en zie hoe de kleuren zich vermengen. Trap sneller of trager, elke keer weer anders ! Een unieke ervaring voor jong (2+) en oud ! Voor wie beter met de handen uit de voeten kan, zijn er handfietsen voorzien. Je kunstwerkje krijg je mee naar huis. Neem plaats aan tafel en knutsel mee met Mynye Recycling. We maken een vogelhuis uit brik ! Oproep : neem een leeg brik fruitsap of melk mee. Op zondag 17 november van 13u tot 17u, Gemeenschapscentrum De Munk, Sportlaan 3 in Zwalm. Meer info via jeugd@zwalm.be of 055 48 06 87

PRIMEUR : LICHTBAKENS IN RUIEN EN RONSE De fietssnelwegen in Ruien (Kluisbergen) en Ronse krijgen als eerste in onze provincie lichtbakens. Om lichtvervuiling te voorkomen maken de traditionele lantaarnpalen plaats voor kleinere lichtelementen op het wegdek, die werken met geleidingslichtjes op zonne-energie. Het proefproject zet in op voldoende verlichting om fietsers veilig te laten gebruikmaken van de fietspaden en niet te veel licht om de natuur niet te verstoren. Gehoopt wordt dat pendelaars en scholieren vaker op de fiets zullen springen voor hun dagelijkse verplaatsingen.

PRAATAVOND SVEN NYS De Kannibaal van Baal Sven Nys, trekt richting Oudenaarde voor een boeiende praatavond. De opbrengst gaat in het kader van de Warmste Week naar Hachiko vzw, een organisatie die assistentiehonden opleidt voor personen met een motorische beperking. Het voorprogramma wordt verzorgd door Tom Vandenberghe. Naast zijn werkzaamheden in het CRVV reist Tom half Vlaanderen af voor verhalen en opdrachten. Dinsdag 26 november om 19.30u (deuren vanaf 19u), Centrum Ronde Van Vlaanderen, Markt 43 in Oudenaarde. Inschrijvingen (via info@crvv.be) zijn pas definitief na betaling van 15 euro. Meer info via www.crvv.be of 055 33 99 33.


1e SPECTRUMCONCERT MET SYLVIA HUANG De nieuwe serviceclub Spectrum Ronse mikt meteen op een ruim publiek. Toprevelatie Sylvia Huang was de enige Belgische finaliste van de voorbije Koningin Elisabethwedstrijd én winnares van de publieksprijs. Het voorprogramma wordt verzorgd door Vinciane Degroote, harptalent van eigen bodem. Spectrum koos dit jaar voor Brein Instituut vzw als goed doel, dat onderzoek doet naar de ziekte van Alzheimer en dementie. Op zaterdag 30 november om 19.30u, Sint-Hermesbasiliek in Ronse. Kaarten kosten 25 euro of 50 euro (met aansluitende uitgebreide receptie) en zijn te koop bij alle leden van Spectrum Ronse en de Kunstacademie Vlaamse Ardennen.

DIE VERDAMMTE SPIELEREI UND KAMERADEN Die Verdammte Spielerei ruilt in 'Pakske Klassiek' witte voor zwarte marcellekes in. En straatmuziek voor klassiek. Muziek van Bach tot Bartok. Gebracht in een van de vele historische bouwwerken die ons land rijk is. Laat je ziel vullen met de galm van vier saxofoons, percussie en zang. Die Verdammte Spielerei nodigt telkens enkele trouwe kameraden uit, die zorgen voor de extra dimensie en diepgang. Op zaterdag 30 november, GC Het Marca, Maarkeweg 65A in Maarke-Kerkem (Maarkedal). De toegang bedraagt 20 euro. Reserveren doe je via de activiteitenkalender van Het Marca op www.maarkedal.be

ONDERGRONDSE GLASCONTAINERS Brakel heeft op verschillende locaties de traditionele glasbollen vervangen door ondergrondse glascontainers. De pluspunten van deze nieuwe containers met kleurrijke bodemplaat uiten zich in minder geluids- en reukhinder. Bovendien worden de glascontainers niet meer beschouwd als ministortplaatsen. Brakel is de eerste gemeente in de Vlaamse Ardennen die beslist heeft om al haar containers ondergronds te brengen. De voordelen ervan overtuigden ook Oudenaarde, Lierde en Ronse om een experiment op poten te zetten.

75 JAAR CHIRO RONSE In 2020 bestaat de Chiro van Ronse 75 jaar. Het jubileumfeest vindt plaats op 25 april 2020, alle huidige en oud-leden van de jeugdbeweging zijn welkom. “Het is niet evident om de gegevens terug te vinden van iedereen die ooit lid is geweest van onze Chiro”, zegt Annelien Béatse. “Daarom lanceren we een oproep : iedereen die ooit lid was van Chiro Sint-Franciscus, Chiro Kim of Chiro OndergRonse en zin heeft om andere oud-leden terug te zien, mag zijn of haar gegevens mailen naar chiroronse75jaar@gmail.com.” Tip : oude foto’s van de Chiro mogen zeker meegestuurd worden !


CULTUUR

KLUISBERGEN BRENGT KOMEDIE De Koninklijke Toneelvereniging Tegen Wind en Stroom (TWS) brengt in november haar nieuwste productie, het bekende ‘Boeing Boeing’. Meer over TWS en deze komedie vernemen we in een interessante babbel met acteur Eddy Vancaeneghem. regio : Kluisbergen | tekst : Frederic de Vos

D

U

.11 E 21 VO T R EE K O D N O N E SV H RA C ET S CK TI

2

O

Tegen Wind en Stroom : eerst een beetje historiek. Als stichtingsdatum van Tegen Wind en Stroom wordt, in de nog beschikbare archieven, het jaar 1889 vermeld, maar er werd niettemin in werkelijkheid al veel eerder theater gebracht in Kluisbergen. Vroeger was het de gewoonte een komedie steeds af te wisselen met een drama. Het was 2 frank voor voorbehouden plaatsen, 1 frank voor de eerste rang en 50 cent voor de tweede rang. Vaak was er een opening met een orkest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog viel het stil, maar het theater werd erna eigenlijk snel weer opgenomen. Wel voornamelijk mannentoneel, want het bisdom had het niet zo voor ‘gemengd toneel’. Vanaf 1922 waren operettes en zangspelen in opmars. Er werd toen heel vaak met figuranten gewerkt waardoor er soms tussen de 30 en 40 mensen op scène stonden.

Van muzikale stukken werd er op een gegeven moment overgestapt naar gesproken stukken zoals we ze nu kennen, met minstens één stuk per jaar en een vaste huisregisseur.

Tegen Wind en Stroom viel vaak in de prijzen wanneer ‘De Gulden Spot’ werd uitgereikt door de overkoepelende organisatie binnen het Vlaams amateurtoneel ‘Open Doek’ en het speelt momenteel in de hoogste categorie voor amateurtheater. Sinds 2014 speelt Tegen Wind en Stroom in de vernieuwde zaal voor podiumkunsten in Kluisbergen. In 2015 vierden zij hun 125-jarig bestaan.

Waarover gaat het stuk ‘Boeing Boeing’ dat jullie nu zullen brengen ? “Het is een van de leukste klassiekers onder de komedies. Een zekere Bernard heeft het allemaal voor elkaar : een goede job, een mooi appartement en drie maîtresses. Allemaal stewardessen die elk om beurt vliegen en onbewust plaats maken voor de volgende. Plots begint alles in de soep te draaien, mede door een oude vriend van Bernard die onverwachts op bezoek komt. De stewardessen komen vaker terug, en wat dan gebeurt…” Het stuk is van Marc Camoletti, vertaald door Luc Lutz en geregisseerd door Bert Van Poucke, onder meer gekend van ‘De Kotmadam’.

8

Spelen mee : Karien Dewolf, Fien Van Miert, Jens Vanden Broeck, Liselotte Pattyn, Virginie Vancoppenolle en Eddy Vancaeneghem.”

Wat zijn de speeldata ? “De voorstellingen vinden plaats op 8, 10, 11, 15, 16, 17, 21 en 22 november in zaal De Brug, Brugzavel 25 in KluisbergenBerchem.” INFO EN RESERVATIES

8, 10, 11, 15, 16, 17, 21 & 22 november Zaal De Brug, Brugzavel 25, Kluisbergen-Berchem www.toneeltws.be  0484 45 63 35


TOONZAAL OUDENAARDE RONSEWEG 91 055/31.75.83 www.delruekeukens.be

TOONZAAL ANZEGEM KERKSTRAAT 131 056/68.70.00 Volg en like ons op

Nice objects to desire, to spoil yourself & others, to make your home “HOME” Nice Nice objects objects to to desire, desire, Nice objects to & desire, to spoil yourself others, toBroodstraat spoil yourself & others, 25, 9700 Oudenaarde tomake spoil your yourself & others, to home home “HOME” “HOME” +32to 477make 25 32 55your | www.henriette-juliette.be to make your home “HOME” Broodstraat Broodstraat 25, 25, 9700 9700 Oudenaarde Oudenaarde Broodstraat 25, 9700 Oudenaarde +32 477 25 32 55 | www.henriette-juliette.be +32 477 25 32 55 | www.henriette-juliette.be +32 477 25 32 55 | www.henriette-juliette.be

Jewelry | Leather bags | Watches & Sunglasses | Decoration | Baskets | Rugs & Carpets | Ceramics | Cutting boards Plaids & Cushions | Glassware | Bath & Table linen | Accessories | Gifts | Italian & Spanish food | Gin Jewelry | Leather bags | Watches Sunglasses Decoration Baskets Rugs & Carpets Ceramics || Cutting boards Jewelry Watches && & Sunglasses Sunglasses | || Decoration Decoration | || Baskets Baskets | || Rugs Rugs Carpets| ||Ceramics Ceramics| Cutting Cutting boards Jewelry || Leather Leather bags bags || Watches && Carpets boards


CULTUUR

STOKMAN & VOS : ‘EEN ZOEN VAN TOEN ...’ Stokman & Vos komen op 21 november in de namiddag naar De Zwalmparel in Zwalm. Met hun Golden Oldies-programma ‘Een zoen van Toen’ brengen de twee sopranen Astrid Stockman en Liesbeth Devos, ondersteund door accordeonist Stijn Bettens, de pareltjes uit ons muzikaal cultureel erfgoed om de senioren te verblijden. “Er is altijd veel betrokkenheid. Soms wordt er volop meegezongen, soms zijn er tranen, maar er wordt altijd veel gelachen.” regio : Zwalm | tekst : Maarten D’Hoop

ons repertoire : ‘O Margrietje, de rozen zullen bloeien’, ‘Lichtjes van de Schelde’, ‘Drink rode wijn’, ‘Dag vreemde man’, ‘Pastorale’,…”

Astrid en Liesbeth kwamen op het idee tijdens een tournee met muziektheater Walpurgis. “We zaten ’s avonds in ons logement en we waren ons wat aan het vervelen. We begonnen te zingen : ‘Als een leeuw in een kooi’, ‘De Marie Louise’ en andere klassiekers. Toen zei de regisseuse : Allez, je moet daar iets mee doen. Zo is het eigenlijk begonnen. Zowel Astrid als ik hebben een grote affiniteit met grootouders. Astrid groeide op in het café van haar grootmoeder waar een jukebox vol met dergelijke golden oldies stond en zelf heb ik lang bij mijn grootouders gewoond. Stijn op zijn beurt is een van de laatste accordeonisten die nog thuis is in de balmuziek.” Stijn komt uit Welden bij Oudenaarde. “Ik had al met senioren gewerkt. In Oudenaarde ben ik bij een accordeonorkest

terechtgekomen en daarom kende ik ook al veel liedjes uit het repertoire.” Het trio doet met ‘Een Zoen van Toen’ zowel cultuurcentra als zorgcentra aan om senioren te verblijden, maar ook de familie is heel erg welkom. “We brengen de liedjes op een klassieke manier, maar met heel veel humor. Soms spreekt dat de senioren aan, soms de familie. Iedereen is welkom. Het is mooi om te zien hoe dementerende mensen die op heel weinig nog reageren plots volop meezingen, schaterlachen met de moppen, ontroerd worden, overvallen worden door weemoed. Onze verhalen en bindteksten liggen vast, maar we staan wel open voor suggesties, die we dan eventueel opnemen in een volgend programma. Een greep uit

10

Er is ook wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van muziek op mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer. “Het laatste hersencentrum dat afsterft bij Alzheimer is het muzikale. Dit heeft ook meegespeeld in onze keuze om dit programma samen te stellen en te brengen.” Het trio doet het met plezier en wil zich ook vooral amuseren. “Het is een heel welgekomen afwisseling tussen het lesgeven en de klassieke zangstukken door. De repetities zijn eigenlijk puur amusement, maar toch heb je achteraf altijd het gevoel dat je veel hebt bereikt. Het was vanaf het eerste moment een vorm van chemie tussen ons. We wakkeren elkaar aan in humor, maar brengen elkaar ook tot rust.” Er staan nog projecten op stapel. “Naast ‘Een zoen van Toen’, zijn we bezig met ‘Tatatata’, een programma rond Beethoven 2020 dat volgende week in avant-première gaat en volgend seizoen brengen we ‘Mooie Meisjes’ waar in de geschiedenis van de Vlaamse en Nederlandse meezingers en kleinkunst duiken. Komt dat zien, komt dat zien !” MEER INFO

21 november om 14u De Zwalmparel, Sportlaan 1, Zwalm Tickets kosten € 10 webshopzwalm.recreatex.be


ZONDAG 10.11.2019 VAN 09:30 - 17:30

 ‘T KAPITTEL RONSE ST-HERMESSTRAAT 7 • INKOM €2 DEELNEMENDE HANDELAARS DO RE MI (SCHOENEN EN KLEDING) • AMYRIS (LINGERIE) • COTTAGE (DECORATIE & KLEDING) • ERGOSPEL (SPEELGOED) • PASSION (LEATHER & LUGGAGE) ER WAS EENS (HEREN-, DAMES- & KINDERKLEDING) • BAGUETELLE (BROODJES) • VANDERCAMMEN (SCHOENEN & KLEDING) • FILOE (KINDERSCHOENEN)

IE

DER HAND

E

L

A RE NAIX •

• RONS

E

RS

N

D

S

IO UN

VAN RONSE MET DE MEDEWERKING VAN STAD RONSE

N

A

U

EEN ORGANISATIE VAN DE UNIE DER HANDELAARS

ES

AN COMMERC

T


EVENEMENT

MISS DE LUXE - FINALE IN OUDENAARDE Op 30 november weten we wie de 9de Miss De Luxe wordt. De grote finale vindt plaats in Salons Mantovani. Iedereen is welkom. Maar wat is de insteek van Miss De Luxe ? Organisatoren Guy en Tasj Desmedt vertellen er ons alles over. regio : Oudenaarde | tekst : C.M. | Foto : Eric Bordeaud’huy

E VO T EE K TS D N E N E CK H RA SC OTI U D

5

crewleden. En jaarlijks ontdekken we ook het mooie Oudenaarde en omgeving. Onze presentator is Frederic de Vos, ere-inwoner van Oudenaarde en ook ambassadeur van de stad. Hij richt voor ons steeds een superleuk en interessant teambuildingsweekend in waar iedereen telkens enorm van geniet.”

Jullie stappen ook het vliegtuig op richting Turkije. Dat is niet zomaar een vakantiereis ?

Er zijn tal van missverkiezingen. Wat maakt Miss De Luxe zo bijzonder ? “Een standaardmissverkiezing aanvaardt bijvoorbeeld enkel meisjes en dames van 18 tot ongeveer 24 jaar. Bij ons kan men deelnemen vanaf 18 tot 55 jaar. Dit om dames die niet mochten van hun ouders of het niet konden combineren met hun job of gezin, ook de kans te geven om op een podium te staan. Vaak hebben ze op latere leeftijd nog steeds die wens. Wij geven hen de mogelijkheid.”

Maar er zijn nog andere zaken die jullie onderscheiden ? “Inderdaad. Men mag getrouwd zijn, kinderen hebben en dat maatje meer kan bij ons ook geen kwaad. Dames schrijven zich vaak in om hun zelfvertrouwen een boost te geven of gewoon om eens in de spotlights te staan. En wij kunnen u verzekeren : de gesloten bloem op dag 1

wordt een prachtig opengebloeide bloem waarvan vaak de vrienden en familie niet kunnen geloven dat het dezelfde persoon is. Heerlijk toch ?”

Jullie halen dan ook het onderste uit de kan om de dames een mooie tijd te bezorgen. “We organiseren heel wat leuke en interessante workshops, zoals maquilleren, etiquette, poseren, defileren, dansen, noem maar op. Men wordt als een echt model voor de lens van verschillende fotografen gezet en dat in tal van verschillende omgevingen : van een kasteel tot een speciale retro-autogarage bijvoorbeeld, wat steeds voor unieke foto’s zorgt. Dit blijft dan ook een mooi souvenir voor de rest van hun leven.”

Er zijn ook tal van uitstapjes en zelfs een buitenlandse reis ? “We doen verschillende citytripjes, zoals Sint-Truiden, de stad van een van onze

12

“Nee, wij heten het een werkvakantie. Daar leren de dames onder meer alle choreografieën, krijgen ze nog workshops, tal van prachtige fotoshoots en moeten ze een show brengen voor een groot publiek. Een eerste test voor de grote finale in België. Er is natuurlijk ook tijd voor ontspanning.”(lacht) “Dit jaar hadden we door het faillissement van Thomas Cook een week voor vertrek heel veel stress. Maar we hebben op het laatste moment een oplossing gevonden. Bloed, zweet en tranen heeft het ons gekost !”

De finale is in zicht. “De finale vindt plaats op zaterdag 30 november om 20u in Salons Mantovani met defilés, een quiz en andere testen, interviews, dansen, filmpjes en verschillende optredens, … Er zijn gewone kaarten en vipkaarten met eten.” MEER INFO

Zaterdag 30 november om 20u Salons Mantovani Doorn 1, Oudenaarde www.missdeluxe.be Tickets kosten €40


Ch. Vandendoorenstr. 10 • Ronse • 055 607 465 info@maison-d.be • www.maison-d.be

TRAITEUR FEESTDAGEN FEESTDAGENMENU

Forel • prei • koolrabi • buffelmozzarella OF

2x langoustine • miso • pompoen • couscous

‘Brasvarken’ • Vacherin Mont d’Or • witloof

•••

•••

Gekonfijte kabeljauw • kastanje • aardpeer • garnaal

Velouté van ‘Butternut’pompoen • gerookte eend • kokos • zachte curry

•••

•••

Sint-Jakobsnoot • knolselder • paddenstoel • sherry

Gevulde fazant • groene kool • vergeten groenten • kroketjes ‘Maison D.’

•••

OF

Hert • schorseneer • witte kool • jus met koffie en jeneverbes

Kabeljauw • paddenstoel • spitskool • schorseneer

‘Baba au rum’ • ‘Trois Rivières’ • mango • passievrucht • sesam

Chocolade ‘Gianduja’ • mokka • karamel • mascarpone

•••

•••

Menu: € 45,00 p.p. - extra: hapjes assortiment (4): € 12,00 p.p. en/of terrine van ganzenlever, chutney van kweepeer en rozijnen en briochebroodje: € 15,00 p.p.

Aperitief (glas champagne), aangepaste wijnen, water en koffie/thee inbegrepen. Dit menu wordt geserveerd op 25 december en 1 januari, ’s middags, en komt op € 123,00 p.p. (of € 90,50 p.p. zonder de aangepaste wijnen). (Verkorte versie mogelijk op 1 januari) Wij serveren dit menu ook op 31 december, ’s avonds en komt op € 135,00 p.p. (of € 102,50 zonder het wijnarrangement). Glas champagne om middernacht inclusief.

Wanneer kan u uw bestelling komen ophalen ? Kerst: op 24 december tussen 16u en 17u30 Nieuwjaar: op 31 december tussen 16u en 17u30 Het voorgerecht en dessert zal door ons op bord worden gedresseerd. De velouté en het hoofdgerecht zal door uzelf dienen te worden opgewarmd met behulp van onze technische fiche. Wij vragen een waarborg van €10 per persoon voor de borden. Deze waarborg kan enkel cash betaald worden.

Badkamers van ontwerp tot realisatie Niemand leeft op dezelfde manier. Daarom vinden wij het belangrijk dat jouw interieur jouw persoonlijkheid weerspiegelt. Na een bezoek aan huis bij onze klanten ontvangen en inspireren wij hen graag in onze showroom. Hier stellen we een persoonlijk moodboard samen door de juiste combinaties te maken aan materialen, vormen en kleuren, dé basis voor een uniek badkamerontwerp. We houden hierbij steeds rekening met de wensen van de

badkamercreaties

klant. Naast deze hoogst persoonlijke aanpak is Noterman is gespecialiseerd in totale badkamerrenovatieen inrichting. Van ontwerp tot realisatie, slechts 1 aanspreekpunt!

ons vakkundig plaatsingsteam in eigen beheer een meerwaarde om voor ons te kiezen ! Wij coördineren en realiseren elk project met de grootste zorg, van begin tot einde, zodat onze klanten binnen een strakke planning kunnen genieten van hun nieuwe badkamer.

noterman.eu

Hauwaart 109, B-9700 Oudenaarde


CULTUUR

KURT DEFRANCQ WIL LEREN UIT HET VERLEDEN Op vrijdag 22 november komt acteur Kurt Defrancq, bekend van verschillende tv-series, met de gezinsvoorstelling ‘De Binnenzak van de ziel’ naar CC De Mastbloem in Kruisem. Een voorstelling voor iedereen van 12 tot 102 jaar, waarin de link tussen de geschiedenis van WOII en de huidige vluchtelingenproblematiek sterk naar voor wordt gebracht. Defrancq kwam op het idee voor het stuk na een bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen. “Tienduizenden mensen werden van daaruit getransporteerd naar vernietigingskampen. Voltooid verleden tijd zou je denken, maar onderweg naar huis razen de zware trucks me voorbij. Vrachtwagens waarin mogelijks vluchtelingen zich verstoppen in de hoop op een beter leven. Evenmin nergens welkom. Leert een mens dan nooit ? Houdt het dan nooit op ?” regio : Kruisem | tekst : Maarten D’Hoop

De acteur heeft zijn vertelling opgebouwd rond deze vragen. Hij wil daarbij graag grootouders en kleinkinderen samen verwelkomen. “Het verhaal over de gruwel van de oorlog en vluchtelingen hoorde ik nog zelf van mijn grootouders, maar een generatie later is daar nog weinig kans toe. De eerste generatie heeft het trauma meegemaakt, maar nadien wil men vooral vergeten en herstellen. In Vlaanderen vertaalde dit zich heel vaak naar ‘zwijg daarover, het is te pijnlijk’. De derde generatie vraagt zich dan af wat er juist gebeurd is in de familie en komt vaak van een kale reis terug. De vierde generatie stelt geen vragen meer over het verleden en juist op dat moment winnen populistische politici terrein.” Misschien maakt de voorstelling iets los bij grootouders waardoor er een gesprek met de kleinkinderen over de vluchtelingenproblematiek kan ontstaan. Toch wil Defrancq niet aan politiek doen. “Ik heb ervoor gekozen om toneelspeler te worden. Een verhalenverteller kan zeer complexe problemen ook niet alleen oplossen. Kunst is wel de meest opstandige vorm van cultuur. Als je ouder geworden bent en kinderen hebt, wil je de wereld voor hen niet slechter achterlaten.” ‘De binnenzak van de ziel’ is geen toneelstuk in de strikte zin van het woord. “Ik ben een verteller. In exotische landen

14

tref je die soms aan onder een boom. Hier schuilen we soms in een toneelzaal. Ik vertel het verhaal van mijn grootvader. Als kleinkind ontrafel ik zelf wat er gebeurd is met hem in de oorlog aan de hand van een klein kistje met prullen die hij belangrijk vond en bewaarde. Misschien ontdek ik zo wat er juist gebeurd is en waarom er gevlucht werd.” Defrancq maakte dit stuk samen met acteur-regisseur Herwig De Weerdt. Niet enkel het verhaal van zijn grootvader komt aan bod. Ze kozen voor een mozaïek aan verhaaltjes, die noch chronologisch noch historisch zijn. Er werd gemikt op het creëren van herkenbaarheid en ernst, evenwel doorspekt met humor en gevoelige momenten. Een politiek statement heeft nooit diezelfde impact als een bredere vertelling. Toch wou de acteur niet verklappen waarvoor de titel ‘De binnenzak van de ziel’ stond. “Daarvoor moet je het einde van de voorstelling zien.”

MEER INFO

GROS Kruisem  CC De Mastbloem, Waregemsesteenweg 22, Kruisem 22 november om 19u30 Tickets kosten €10 of €8 (studenten)


EEN BLIK OP

KRUISEM Kruisem, de nieuwe naam van de fusie tussen Kruishoutem en Zingem. Auteur Marc de Bel, een beroemde Kruisemnaar, gebruikte deze naam al jaren in zijn boeken. Langs deze weg wil Randeevoe enkele zaken uit de regio in de kijker plaatsen. Vanaf 2020 zullen de inwoners van Kruisem ook Randeevoe in de bus krijgen, voor u als lezer nog meer leuke adresjes en evenementen die u kunnen bekoren. Wij geven u alvast een voorsmaakje.

RANDEEVOE WAS ERBIJ Champagnefestival te Kruisem op 5 en 6 oktober Volledige fotoreportage op www.randeevoe.be

15


EEN BLIK OP

KRUISEM Lozer

Kelderke

Schoenen Magda Vermeiren

OUWEGEM

schoenen dames & heren • pantoffels • handtassen RUISEM

TOTALE UITVERKOOP*

d’Ouwe Smisse

Hoog Boeregem

do 31 okt 9u30-19u

vr 1 nov 9u30-18u

za 2 nov 9u30-18u

25 €30 €40 €50 €60 ...

STOCK €

COLLECTIE 2019 BASISCOLLECTIE

% -20 WANNEGEM-LEDE

* vanaf 31/10/2019 tot 15/01/2020

wegens renovatie

-10%

MAG DA

Ouwegemsesteenweg 175 - Ouwegem 09 384 16 59 - WWW.VERMEIRENSCHOENEN.BE OPEN di-za 9u30-12u & 13u30-18u30

HUISE

MULLEM

finesse in keuken en interieur Kruishoutemsesteenweg 267, Zingem 093 98 74 90 - zingem@dekeyzer.be Elke dag open van 10u tot 12u & van 14u tot 18u. Gesloten op zondag.


0473 72 24 15 A F H A A L F O L D E R F E E S T DAG E N met alle verschillende formules te verkrijgen in het restaurant of via www.douwesmisse.be

keukens, dressings, halkasten, burelen, plafonds, parket,...

(afhaal mogelijk van 24 dec tot 5 jan)

GEN

T→

25 & 31 DECEMBER • RESTAURANT EXTRA OPEN

N60

ASPER Kloosterstraat 43 | Kruisem | 09 383 66 51 info@douwesmisse.be | www.douwesmisse.be

Elektro Van Assche

Open : ma & di gesloten | wo tot za : 18u30 - 21u zo : 11u30 - 14u & 18u30 - 21u | reservatie is wenselijk Reservatie voor groepen elke dag mogelijk

Dekeyzer Advocatenkantoor Vercruysse-Tanghe

← OU DEN AAR DE

Windels Living

ZINGEM

Dave De Clercq

ADVOCATENKANTOOR

VERCRUYSSE TANGHE

WWW.ADVOCATENVERCRUYSSE.BE HEURNE

Maalderijstraat 2 • 9750 Zingem • 09 220 54 05 0473 37 54 09 • info@advocatenvercruysse.be

SALONS OP UW MAAT EN WENS Gentsesteenweg 42 - Zingem 0476 95 33 85 - 0477 70 93 20 info@windelsliving.be WWW.WINDELSLIVING.BE di - woe - don - vrij : 10u - 12u (op afspraak) & 14u - 17.30u zat - zon: 14u - 17.30u ma & feestdagen: gesloten


CULTUUR

PAUL BÉATSE (77) OVER ZIJN TWEEDE ROMAN ‘HET LIJK IN DE CRYPTE’ Als tiener schreef hij gedichten en kortverhalen én publiceerde hij een verhaal over de strijd van de Aztekenvorst Montezuma in het weekblad ‘De Ronsenaar’. Door zijn drukke job verloor hij de tijd om te schrijven. “Het was pas toen ik de zestig voorbij was, dat ik me er opnieuw heb aan gezet. Ambitie om er geld mee te verdienen heb ik niet. Ik heb eerder de indruk dat boeken schrijven me geld kost”, glimlacht auteur Paul Béatse. “Maar daar zit ik niet mee. Het is mijn passie.” regio : Ronse | tekst : Hanneke Vagenende

E VO T EE K EK D N N HE BO RA C TIS S RA 1G

De titel van zijn tweede boek spreekt tot de verbeelding van de lezer. Is het een geheimzinnige thriller ? “Eigenlijk is het een liefdesroman”, gaat Paul verder. ‘Het lijk in de crypte’ vertelt

het relaas van twee 17-jarigen die interesse hebben in de crypte en op onderzoek gaan. “De loop van de Molenbeek fascineert me al van kleins af aan. Zo kwam ik tot het verhaal van twee jonge mensen die via de beek op zoek gaan naar de geheimen van de crypte. Het lukt hen dan ook nog om een van die raadsels te ontcijferen ! Dat leidt hen naar het eerste fameuze lijk.”

Het eerste deel van het boek gaat terug naar de jeugdjaren van het koppel. We volgen hoe twee jonge mensen elkaar en de liefde ontdekken, met alle conflicten van dien. Voor Ronsenaars is dit heerlijk bladeren. Elke hoek van elke straat is herkenbaar en brengt de lezer terug naar de eigen jeugd. “Vooral de Molendam vind ik fabelachtig. Ik grijp elke kans om op de geweldig slechte kasseien van de rustige Molendam te gaan fietsen of te wandelen, om te genieten van het prachtige zicht op het station en het centrum van Ronse. De hoofdpersonages wonen er en dat is geen toeval”, vertelt de schrijver.

18

Het volwassen leven van de hoofdfiguren is uit het leven gegrepen. “De man reist heel veel. Net als ik vroeger, als groothandelaar in damesmode. De plekken waar hij komt en die ik beschrijf, daar ben ik ook echt geweest. Soms is het boek zo waarheidsgetrouw dat mijn kinderen zich afvragen of alles wat in het boek staat ook echt is gebeurd. Zoals een erotisch avontuur waarover ik schrijf. Maar dat is de verkeerde vraag !”, lacht Paul, “Als er een moord was gebeurd op die bewuste plek, hadden ze me die vraag niet gesteld. Men moet aan een schrijver ook de vrijheid van fantasie laten. En verder hoef ik me absoluut niet te verantwoorden.” (lacht) Met al een derde boek in het hoofd, vlot de verkoop van ‘Het lijk in de crypte’ goed. “Nochtans is publiciteit maken voor mijn boek niet simpel, want ik ben geen fan van hedendaagse media zoals Facebook en Instagram. Maar zoals ik al zei : ik ben geen broodschrijver. Dit werk heb ik met het grootste plezier gemaakt. Ik heb er zoveel deugd aan gehad om het te schrijven, dat ik hoop dat de lezers er evenveel deugd zullen aan beleven tijdens het lezen”, besluit Paul. MEER INFO

‘Het lijk in de crypte’ is te koop bij Standaard Boekhandel en Papershop in Ronse en Beatrijs in Oudenaarde. Online is het te koop via www.paulbeatse.be


SLECHTZIEND ? BEZOEK ONZE DEMODAGEN

demodagen

18 t/m 23 november van

WIJ VINDEN UW OPLOSSING IN BETER ZICHT

Alain Afflelou Ronse is uw specialist in beter zicht. Wij helpen mensen aan het beste zicht door met onze optische kennis en middelen vereenvoudigde en hoogwaardige oplossingen te bieden. Een beter zicht zorgt in uw geval voor een betere levenskwaliteit. Daarom willen we u graag uitnodigen op onze demoweek. Hiermee

bieden we u de mogelijkheid om de nieuwste oplossingen te ontdekken en te testen die uw zicht en levenskwaliteit kunnen verbeteren. De eerste 25 bezoekers verwelkomen we met een leuke attentie. Heeft u vragen ? Contacteer ons voor meer info. Graag tot binnenkort ! Uw opticien,

Julien Lejeune

KOM LANGS EN TEST ONDER MEER

draagbare beeldschermloep

handloep

filterclip met medische filter

compacte leestafel

inklapbare LED acculamp

eMag 70HD

Ergolux Plus Mobil

Multilens Flip Up

eMag 120 HD

Multilight LED AKKU 48LED

STATIONSSTRAAT 1 • TEL. 055 60 97 74

ronse Stationsstraat 1

Tel. 055 60 97 74

OPEN ma-vr 9u30-12u | 13u30-18u30 za 9u30-12u | 13u30-18u


SAMENLEVING

WOELVIS De 25-jarige Oudenaardse schone Maud Buyssens zette zeven jaar geleden haar eerste stappen in de muziekwereld. In 2017 schopte ze het tot de voorrondes van ‘De Nieuwe Lichting’ op Studio Brussel met Mr. Handsome onder de naam Rosemary Blue (een Engelstalig songwriter project). In 2015 al ontroerde ze Karen Damen in de talentenshow ‘Belgium’s got talent’ met haar Nederlandstalige nummer ‘Oma’. regio : Oudenaarde | tekst : Frederic de Vos

© maudse

Vier jaar later brengt Maud onder de artiestennaam ‘Woelvis’ kleinkunst en opent het nummer ‘Oma’ het album ‘Puppy Lief’ dat heel recent uitkwam, zowel online als in een beperkte handgemaakte oplage. Een leuke babbel met Maud oftewel Woelvis. “Ik ben geboren en getogen in Oudenaarde. Nu woon ik in mijn zelfgebouwde Tiny House die ik op drie maanden eigenhandig en solo in elkaar bokste. Voor het album ‘Puppy Lief’ werd mijn Tiny House voor een dag een echte opnamestudio. Het was krap met twee mensen, de apparatuur én een strak tijdschema : twaalf nummers op een dag.” “Dingen creëren maakt mij gelukkig. Muziek is maar een van de vele dingen die ik graag doe. Ik ben naast singer-songwriter ook selfmade architect en ontwerp-

ster. Al het ‘artwork’, zoals het ontwerp van de flyers en de cd-hoes én de organisatie van de afgelopen cd-release behoorde tot mijn takenpakket. Ook het branden van mijn nieuwe CD ‘Puppy Lief’ deed ik zelf. Een hele hoop werk voor één persoon, maar dan weet ik zeker dat alles goed is.” (lacht.)

Je kan geen noten lezen, maar je kan bijvoorbeeld wel gitaar spelen ? “Ik ben een autodidact. Ik heb wel een jaar jazzstudio gevolgd, maar eigenlijk heb ik aan mijn oren genoeg.”

Eindelijk is hij er, jouw tweede cd ! Je hebt de cd’s persoonlijk en in een eigen stijl letterlijk ingepakt ? “De hoesjes van de cd’s zijn allemaal gemaakt uit behangpapier dat ik over

20

had van mijn Tiny House. Ik gooi niet graag weg, dus ik vind het heerlijk dat ik op deze manier de restjes kon opgebruiken. Elke cd heeft dus een unieke verpakking. Ik heb er met plezier veel tijd ingestoken en alles zelf gedaan.”

Iemand die graag jouw cd wenst te kopen, waar kan die terecht ? “Mijn cd zal te koop zijn online, op alle online muziekverdelers, iTunes, spotify, … Van mijn streams moet ik het niet hebben, dus mensen die niet kunnen wachten op nieuw werk kunnen mij echt steunen door de cd online aan te kopen. Er zijn maar 100 echte cd’s. Mensen die graag een fysiek exemplaar willen, kunnen een mailtje sturen naar woelvis@gmail.com.”


WELKOM IN HET TEAM

Pour hiver sans soucis, une visite Voorun een zorgeloze winter is een aux Vêtements Vidts bezoek aan Vidts eens’impose… must ...

WORD ZELFSTANDIGE UITBATER

m2homme mode et dame. 1000m² de1000 mode

VAN EEN LADBROKESKANTOOR (M/V)

voor dames en heren

Des vestes et confortables, Warme enchaudes comfortabele jassen, des pulls aux couleurs chatoyantes, truien in schitterende kleuren, des silhouettes avantageuses… elegante pasvormen... Vidts is ongetwijfeld Pas de doute, la Maison Vidts juiste plek voorpour estde la bonne adresse kwaliteitskleding. le vêtement de qualité.

U

➜ beheert een Ladbrokes kantoor in uw regio. ➜ geniet meteen van een bestaand, trouw en gepassioneerd cliënteel.

WIJ

➜ zorgen voor een gratis opleiding. ➜ bieden u een stevige commerciële ondersteuning.

GEEN INVESTERING VEREIST AANTREKKELIJKE COMMISSIES EN PREMIES

CONTACTEER LADBROKES METEEN ! GRAND’RUE 38 TE LESSEN - TEL. 068/33.24.45 Dagelijks open van 09u tot 12u30 en van 13u30 tot 18u30. Gesloten op zondag en maandagmorgen.

www.vetementsvidts.be

JO STERCKX

0475/63 35 63 jo.sterckx@ladbrokes.be

fietsen - tuinmachines - hogedrukreinigers

Ignace Bauwens JUWELIER - JOAILLIER

UW HERFSTTUIN OPGERUIMD

WINTERONDERHOUD VAN UW TUINMACHINES

Alle tuingereedschap onder één dak. Meer info : www.descampskoen.be

Boek tijdig uw afspraak op info@descampskoen.be

Pontstraat 64 - Maarkedal - 055 20 70 25 - info@descampskoen.be

ABEELSTRAAT 13-15, RUE DE L’YPRÉAU  •  RONSE - RENAIX 055 21  47  01  •  JUWELIERIGNACEBAUWENS.BE


CC DE VERVERIJ

CC DE VERVERIJ STELT VOOR & Randeevoe schenkt vrijkaarten ! Mail ons op info@randeevoe.be regio : Ronse

S J O S TA KO V I T S J / P R O KO F I E V • V R 8 N O V E M B E R 2019 • 20.30U

Trio Khaldei verenigt drie muzikanten die elkaar gevonden hebben in hun passie voor kamermuziek en in het bijzonder voor de unieke klankkleur van het pianotrio. Het trio bestaat uit pianiste Barbara Baltussen, violist Pieter Jansen en cellist Francis Mourey. Sinds het eerste concert in 2011 is Trio Khaldei uitgegroeid van een beloftevol jong ensemble tot een vaste waarde op de belangrijkste podia van België. De afgelopen seizoenen speelde Trio Khaldei in culturele centra over het ganse land ;

in prestigieuze zalen als Bozar, De Bijloke en Het Concertgebouw en op festivals in binnen- en buitenland. Zij maakten opnames voor Klara, Canvas en de Sloveense nationale radio. In juli 2016 nam het trio in de Singel haar eerste cd op met muziek van Sjostakovitsj en Prokofiev.

Klassieke muziek Trio Khaldei Wolvestraat 37, Ronse RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

€ 15 / € 13 (-26, 55+, groepen)

P YG M A L I O N • Z A 9 N O V E M B E R 2019 • 20.00U

Pygmalion is een performance over de mens als scheppend wezen. Onder de schaduw van een donkere natuurkracht begint steeds opnieuw een vrolijk spel. In Pygmalion staan twee mensen op scène. Ze ontmoeten elkaar, nemen afscheid, ontmoeten elkaar weer, sterven, staan weer recht, schieten elkaar neer, staan weer recht,... Ze vervormen steeds weer opnieuw zichzelf en hun werkelijkheid als hyperbolische mensen. Ze lijken koortsachtig

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

de apocalyps te willen bezweren door voortdurende vernieuwing. Als de radicale verandering er uiteindelijk komt dan is het niet zozeer een groots spektakel als eerder een klein en leuk besef.

Theater Eva Binon, Jason Dousselaere & Louise Van den Eede i.s.m. Frieda Wolvestraat 37, Ronse € 12 / € 10 (-26, 55+, groepen)

W O L F • Z A 23 N O V E M B E R 2019 • 20.00U

Alexandra Aerts creëert muziekprojecten voor kleuters. Geïnspireerd door de muziek van Mozart schreef ze ‘Wolf’, een macabere tekening voor volwassenen. Emilie Lauwers studeerde grafische vormgeving en typografie in Gent. Ze werkt als illustrator, scenograaf, vormgever, fotograaf en geeft kunstworkshops. Voor Wolf zal ze elke avond een gevecht aangaan met de inkt en live een graphic novel (sch)etsen… Ludo Mariën speelde met zowat alle vooraanstaande Belgische artiesten en is een graag geziene virtuoos in het buitenland. Van Franse musette over jazz, van volbloed tango

tot klaterend klassiek, Ludo Mariën brengt zijn muziek steeds in een absoluut meesterschap, met een onovertroffen muzikaliteit en met een uitgesproken karakter. Met zijn passie voor muziek slaagt hij erin om het accordeon zowel bij jongeren als het grote publiek op de kaart te zetten.

Theater Emilie Lauwers, Ludo Mariën, Merel De Vilder Robier & Alexandra Aerts Wolvestraat 37, Ronse € 14 / € 12 (-26, 55+, groepen)

RANDEEVOE SCHENKT 1 DUOTICKET

Meer info en reservatie : info@ccdeververij.be of 055 23 28 01 22


ONTDEK ONZE VERY IMPORTANT DEALS PRIJSKNALLERS TAL VAN PRODUCTEN AAN KNALPRIJZEN

SUPERKORTINGEN EXTRA VOORDEEL OP TAL VAN MERKEN AANGEDUID IN DE WINKEL

GAVERZICHT

TRAKTEERT MET GRATIS CHAMPAGNE !* ‘Louis Casters’

(champagne met Belgische roots) * Bij aankoop vanaf 1.500 euro, 1 fles champagne per klant Geniet, maar drink met mate

%

VID T DEALS

TAN VERY IMPOR


SAMENLEVING

JONGE WETENSCHAPPER WINT PRESTIGIEUZE MUZIEKPRIJS Op 29 september sprak ik af met een Master of Science in de Fysica en Sterrenkunde, een 1e Master Geneeskunde en een tweede bachelor Jazzdrums. En toch had ik afspraak met slechts één jongeman : Henri Van Overmeire uit Ronse. Het CV van deze 24-jarige alleskunner gooit hoge ogen. En al helemaal nu hij ook nog eens de prestigieuze Prijs D.L. Clement in de wacht sleepte, uitgereikt aan de beste muzikant van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. regio : Ronse | tekst : Joost Elet

Unie en wou er koste wat het kost naartoe, onder meer om de muzikale beleving mee te maken. Dus verzon hij maar een lezing in de buurt ervan. Helaas overleed Feynman vlak voor het verkrijgen van het benodigde visum. Conclusie : wetenschappers zijn bad asses !”

Nu combineer je het tweede jaar jazzdrums aan het Conservatorium met je studies Geneeskunde. Hoe houdt een mens dat vol ? “Met weinig slaap in ieder geval ... (glimlacht) Tja, hoe lukt dat ? Goede vraag. Ten eerste door hard te werken. Dat is hét codewoord in de muziek. Toch lijden mijn resultaten geneeskunde niet onder mijn muzikale escapades. Integendeel, het motiveert me net. Ik haal uit beide evenveel plezier.”

Hoe zie je de toekomst met al die mogelijkheden ?

Muziek en wetenschappen, het lijkt een spreidstand tussen ratio en emotie. Of zie ik het te zwart-wit ? “Dat is het hoegenaamd niet. Ik ben zelf veel bezig met die dualiteit. Maar hoe verder ik ga in beide onderwerpen, hoe duidelijker het wordt dat ze op dezelfde leest geschoeid zijn. De meest fundamentele emotie is verwondering : van auto-onderdelen en de elementaire deeltjes van het universum tot de magische solo’s van John Coltrane ... Au fond zijn ze hetzelfde. Als we die verwondering niet kennen in tenminste één van de facetten van ons leven kennen, is de reis niet de moeite waard.”

Kan je ook in de wetenschappen en medicijnen iets op gevoel doen ? “Jazeker, in de figuur van Max Born (kwantumfysica) komt dat mooi naar voor. Wetenschap gaat verder dan pure ratio. Hij was een zeer getalenteerd musicus. Zijn pijlers waren vastberadenheid in wetenschap en emotionele ontlading in muziek. En vanuit die emotionele beleving worden veel creatieve processen gestuurd in de wetenschap. Een andere interessante wetenschapper op dat gebied was de Amerikaan Richard Feynman. Hij was een fervent bongospeler, die de Nobelprijs won tijdens de Koude Oorlog. Hij raakte erg geïntrigeerd door een stam uit de Sovjet-

24

“Mijn betrachting is om het te synthetiseren. Ik zie mezelf in de research gaan want genetica interesseert me uitermate veel. Anderzijds ben ik nu ook gefascineerd hoe je ritmiek en harmonie op een mathematische manier kunt verweven. Er zijn nu eenmaal veel wiskundige patronen in muziek. Ach, zolang de keuze zich niet opdringt, blijf ik alles naïef combineren.”

Een mens zou het haast vergeten. Maar je speelde deze zomer ook op Ronse op Scène met je band Wildebras. “Inderdaad, het was heel leuk om met ons ensemble een thuismatch te spelen. Het was fantastisch om te zien dat het gesmaakt werd door een publiek vlak voor mijn eigen deur. Dat geeft ons alleen maar honger naar meer !”


% 0 -1

e onz ur e ens tijd opend st ke r

KERSTOPENDEUR • t.e.m. Za 2 nov VRIJ 1 NOV OPEN VAN 14U - 18U

GROOT AANBOD STOFFEN (van decoratie tot kleding)

WINTERWARMTE + NOCTURNE • Vrij 22 nov: 10u - 22u • Za 23 nov: 10u - 18u • Zon 24 nov: 14u - 18u

SFEERVOLLE DECORATIE (van kerst, servies, kaarsen, potten, geschenken, badproducten, ... ) ALLE MAATWERK MOGELIJK (van gordijnen tot tafelkleden,

OPEN OP ZONDAG (14-18U) 24 NOV // 1, 8, 15 & 22 DEC

OOK GRATIS OPMETING AAN HUIS !)

Ruttemburgstraat 48 • Bevere - Oudenaarde • 055 30 24 02 • info@panddiependaele.be • OPEN di › za 10u-18u • WWW.PANDDIEPENDAELE.BE

’T OORHUIS OUDENAARDE Markt 10 - 055 30 02 60 oudenaarde@oorhuis.be

HOORCENTRUM

’T OORHUIS RONSE

Motion Charge&Go

Neerhofstraat 2/3-4 - 055 30 54 09 (in shopping Delhaize)

Het enige oplaadbare hoortoestel voor een natuurlijk klinkend eigen stemgeluid en direct streaming.

ronse@oorhuis.be

’T OORHUIS ZOTTEGEM

GEEN BATTERIJEN MEER NODIG !

! N I E UW

BEL GRATIS VOOR ADVIES

Geluid zoals de natuur het bedoeld heeft.

HOORTOESTELLEN

Hoogstraat 39 - 09 367 67 64 zottegem@oorhuis.be

0800 90 155 |

GEHOORBESCHERMING

|

HULPMIDDELEN

WWW.OORHUIS.BE I INFO@OORHUIS.BE


CULTUUR

BELEEF EEN MAGISCHE NACHT TUSSEN MYTHISCHE DIEREN IN HET MOU Het MOU (Museum OUdenaarde) is intussen een begrip in binnen- en buitenland. Op Tripadvisor heeft het MOU een score van 4,5 op 5 met enkel lovende commentaren. Elk zichzelf respecterend museum richt ook een heuse museumnacht in. Dus… hou alvast vrijdagavond 22 november vrij voor een bijzondere avond in het Oudenaardse stadhuis waar, tot ieders grote verbazing, heel wat mythische dieren zich schuilhouden. Jong en oud zal er voor heel wat verrassingen komen te staan ! regio : Oudenaarde | tekst : Frederic de Vos

een voorbode voor de grote tentoonstelling die volgt in 2020. Spannend !

Museumnacht - ook op kindermaat Kinderen hebben een heel eigen kijk op kunst. Ze laten hun fantasie de vrije loop met de instrumenten die ze aangereikt krijgen. Ook tijdens de MOU Museumnacht zullen de kinderen het MOU ten volle op hun eigen manier kunnen ontdekken. Leuke verrassingen gegarandeerd ! Wie het pad met de mysterieuze lichtjes volgt, komt terecht in de wonderlijke wereld vol spannende verhalen waarin je zelf op zoek kan gaan naar tal van fabelachtige wezens. Het MOU is niet zomaar een saai museum. Het werd zodanig ingericht, vaak op een interactieve manier, dat je teruggezogen wordt tot diep in de geschiedenis van de Vlaamse Ardennen. Je komt er in een van de mooiste stadhuizen van de wereld onder meer Keizer Karel en zijn buitenechtelijke dochter Margaretha tegen, net als Adriaen Brouwer en Lodewijk de 14de. Het museum biedt veel afwisseling aan waardoor het boeiend blijft van begin tot einde. Je kan er, naast al de andere interessante dingen, onder meer een van de grootste zilvercollecties (De Boever – Alligoridès) van het land bewonderen, net als de unieke wandtapijten in de bovenlakenhalle. Deze ruimte is door z’n prachtig dakgebinte net een omgekeerd schip. Met open mond wordt dit alles door de bezoekers bewonderd. En

dat er nog veel mondjes zullen openvallen tijdens de veelbelovende Museumnacht is een feit dat zeker is ! Jong en oud zal er ontdekken dat er zich veel mythische dieren schuilhouden in dit prachtige gebouw op de Oudenaardse Markt…

Ontdek de magie in kunst Op vrijdag 22 november, van 18u tot 22u, staat het MOU volledig in het teken van de beleving. Eeuwenoude tapijten vertellen hun verhalen uit lang vervlogen tijden én magische dieren komen er tot leven. Maak tijdens deze Museumnacht kennis met Buraq, een beeldhouwwerk van Johan Tahon. Dit mythische wezen neemt voor het eerst zijn intrek in het MOU en is meteen ook

26

En wil je zelf eens ervaren hoe het voelt om een lief, grappig of lekker griezelig groen monster(tje) te zijn… dat kan allemaal ! Het MOU tovert jou helemaal om !

Niet te missen ! Zin gekregen in een inspirerende, spannende, grappige, magische avond ? Alleen, met twee of met het hele gezin… Laat jou overtuigen hoe leuk, spannend en mysterieus kunst kan zijn tijdens de eerste Museumnacht van het MOU ! MEER INFO

Vrijdag 22 november (18-22u) MOU, Stadhuis, Markt, Oudenaarde www.mou-oudenaarde.be


mou

Museum Stadhuis • Markt 9700 Oudenaarde mou@oudenaarde.be www.mou-oudenaarde.be


Opendeurdagen bij de Eco Snooze alpaca’s te Michelbeke op 22 en 23 september Vitrineg(l)oed - late night shopping en vuurspektakel - te Ronse op 11 oktober Volledige fotoreportages op www.randeevoe.be

WINNENDE ETALAGE - MYMPHIL

© Sanctobin Bruno

FOTOREPORTAGE

RANDEEVOE WAS ERBIJ

28


O

P

T

I

E

K

DHONDT

WWW.OPTIEKDHONDT.BE

ALL IN ACTIE MONTUUR EN ONTSPIEGELDE GLAZEN €245

Instagram (@optiekdhondt)   Facebook  (Optiek Dhondt)

MONTUUR EN BLUE LIGHT FILTER GLAZEN €265

NIEUW TE RONSE

ZIE VOORWAARDEN IN DE WINKEL

Pl. Fr. Rooseveltplein 23 Ronse 055 21 91 06 maxim@optiekdhondt.be


ONTSPANNING

EEN GEDICHT Op deze bladzijde wordt elke maand een gedicht gebracht, nu eens van mezelf en dan weer van een ander dichter(es). Altijd wordt het vergezeld van een korte introductie, sfeerschets en/of bespreking.

BLADEREN VERGELEN

Ook als ik me niet in een bos bevindt, kan de herfst naar bossen ruiken. Mogelijk komt dat omdat mijn gedachten de hoeveelheid neergevallen bladeren waarover ik voorzichtig wandel vereenzelvig met de kaal geworden bomen in het bos. Een vorm van compassie dus. Een plaatsvervangend schuldgevoel tegenover de toegenomen koude en kaalte in de natuur. We weten dat dit jaargetijde vergankelijkheid symboliseert, neergang en verval. En tegelijk zijn die door de wind meegevoerde bladeren het voedsel dat de natuur behoeft om weer tot leven te komen, open te bloeien. Toch brengt de herfst me telkens ook een soort weemoed die ik gaandeweg moeilijker kan verbijten. Het is niet anders. Dan denk ik graag terug aan romantische zomeravonden met mijn geliefde, een fles wijn, samen wat bijpraten in het wegsijpelend licht, waardoor ik weemoed weer in de ogen kan kijken en vooruit kan voelen naar wat later komen zal. Het is zoals het hele leven is. Het verval zien en voelen, en blijven hopen dat je vroeg of laat alweer het gras hoort groeien. De cirkel van het bestaan.

[PAU L C OX ]

Als bladeren vergelen bijt ik me vast in bewaarappels en verzen van onbekende dichters Precies zoals het proeven van rijpe kersen zal het drinken van wijnen met mijn geliefde in zachte avondlucht voor later zijn, zoals ik hoop dat alles terugkeert naar waar het ooit begon. Als bladeren vergelen maakt zomerse drukte plaats voor stille wandelingen naar het einde waardoor ik bang word als een kind in het donker en vurig verlang naar waar het ooit begon.

PAUL COX (WWW.PAULCOX.BE)

WEDSTRIJD Waar heb ik dat nog gezien ? Antwoord vorige wedstrijdvraag balkonvenster van het kasteel Liedts in het Liedtspark te Oudenaarde De gelukkige winnaar Luc Godefroid Ronse

Colofon UITGEVER Randeevoe BV Spilthoorestraat 67, 9770 Kruisem VORMGEVING EN DRUK Grafoman Sint-Martensstraat 10, Ronse Willy De Praeter, Grafoman Jessica Coussement, Grafoman Aurélie Labaere, Grafoman Sarah Coppens, Grafoman

ALGEMENE COÖRDINATIE Cindy Magherman info@randeevoe.be - 0491 25 99 62 ADVERTENTIEVERKOOP Cindy Magherman info@randeevoe.be - 0491 25 99 62 REDACTIE Hanneke Vagenende - hoofdredacteur - algemene redactie Frederic de Vos - eindredacteur - algemene redactie Fabrice Donkerwolcke - algemene redactie Joost Elet - algemene redactie

Elke maand trekt Randeevoe door de Vlaamse Ardennen op zoek naar een uniek kiekje. Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast … Want één ding is zeker, u heeft het nog al ergens gezien ! Deze maand schenkt Randeevoe aan de winnaar een bon t.w.v. € 50 bij Maison D. (pag 13). U kan uw antwoord sturen via de website www.randeevoe.be of mailen naar info@randeevoe.be. De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen. Maarten D’Hoop - algemene redactie Hubert Dedoncker - cartoon Paul Cox - poëzie © 2019 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

RANDEEVOE DIGITAAL www.randeevoe.be http ://issuu.com/randeevoe Oplage : 39.750 exemplaren Ronse, groot Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Horebeke, Brakel en Kluisbergen

Distributie door :


Nieuwe Toyota C-HR De nieuwe Toyota C-HR is in elk opzicht opvallend. De elegant gesneden contouren, gerestylede voor- en achterzijde, onderscheidende LED-verlichting en de stijlvolle lichtmetalen velgen maken hem hedendaagser. In de Toyota C-HR Hybrid rijdt u tot 50% van de tijd elektrisch ĂŠn is hij standaard voorzien van een automaat. Kies voor de sensationele 2.0 High Power Hybrid (184pk/135kW) en ervaar de doelgerichte kracht van deze nieuwe motor!

Westerring 3, 9700 Oudenaarde 055 31 18 22 • www.garagevandorpe.be

Ontdek de gefacelifte C-HR tijdens de lanceringsweek van 22 t/m 30 november Laatavondopening Black Friday op vrijdag 29 november tot 21 uur. Kom genieten van onze Black Friday kortingen op de bestaande C-HR !


Grandioze lanceringsvoorwaarden gedurende de ganse maand november NIEUW BIJ MAKRI

Bellice mooi en intelligent ontworpen

Een echte schoonheid, rijk en uitnodigend. Bellice brengt smaken, sferen en woonstijlen samen, door haar omvangrijke pakket aan mogelijkheden en de tijdloze verfijning in haar afwerking. Dat ziet u in de handmatig afgeknoopte siernaden en de los gestoffeerde kussens, dat voelt u in het comfort. Het programma Bellice is uniek in zijn mogelijkheden : afmetingen, comfort en uitvoeringen zet u helemaal naar uw hand, waardoor er geen interieur denkbaar is waarin het zich niet thuis voelt. Uw eigen stijl bepaalt de gedaante die Bellice aanneemt.

Leuzesesteenweg 208, Ronse • 055 21 58 82 • info@makri.be • WWW.MAKRI.BE ma - za 9u30 - 12u00 en 13u30 - 18u30 • zo 14u00 - 18u30 • wo gesloten 32