__MAIN_TEXT__

Page 1

G R AT I S M A A N D B L A D • V L A A M S E A R D E N N E N

ADRIAEN BROUWER

BIERFEESTEN GRATIS MAANDBL AD • VL AAMSE ARDENNEN JUNI 2019 #113

28 • 29 • 30 JUNI 2019

YM A N S E N JE LL E C LE N D ID O ’S ZI JN E L B A

LES TRUT TES

A B S Y N TH

E M IN D E D

2 FA BI OL A & N DJ PAT KR IM SO

ZOMERTIPS

DE LEUKSTE TERRASSEN MUZIEKFESTIVAL COL MAARKEDAL

ARCHEOLOGIEDAGEN ENAME

DE FIETSERSBOND RONSE

PARIS RETOUR RONSE


INHOUD

JUNI #113

12

24 26

Ibiza boho

28

06

EDITO

08

TELEX

10

WANDELEN, MUZIEK EN SMULLEN

12

WAT ALS SKELETTEN KONDEN PRATEN ?

21

ADRIAEN BROUWER BIERFEESTEN

24

DE FIETSERSBOND WIL RONSE FIETSVRIENDELIJK MAKEN

26

NAAR PARIJS ÉN TERUG... IN 24 U... MET... DE FIETS

28

KUNSTSCHILDER GERMAAN BOS

29

FOTOREPORTAGE

30

EEN GEDICHT | WEDSTRIJD

iste Kom snel de moo an v tuinmeubelcollectie n! Belgie bewondere

O U T D O O R E403 KORTRIJK/DOORNIK AFRIT 4 E17/A22 RIJSEL/KORTRIJK/GENT AFRIT 1

N58 GEALLIEERDENLAAN 270 7700 MOESKROEN & 056 78 32 01 MA > ZA 10u00-18u30 ZON- & FEESTDAGEN 13u30-18u30 GESLOTEN OP DINSDAG

C O L L E CT I O N

E17 KORTRIJK/GENT AFRIT 4

STATIONSSTRAAT 233 8540 DEERLIJK & 056 78 32 00

MA > ZA 10u00-18u30 ZON- & FEESTDAGEN 13u30-18u30 GESLOTEN OP DINSDAG

INTERIEUR AVENUE

GAVERZICHT DEERLIJK-MOESKROEN

www.gaverzicht.be


badkamerint erieur.t egels.natuurs t een. Droom ook jij van een nieuwe badkamer? Noterman is dĂŠ creatieve partner voor uw totale badkamerrenovatie & -inrichting. Van ontwerp tot uitvoering, slechts 1 aanspreekpunt. Maak nu een afspraak in onze showroom !

Noterman, een jong en dynamisch team van vakmannen met oog voor een feilloze afwerking! U staat centraal in ons denken en doen. Wij begeleiden u graag in het maken van de juiste keuzes in onze showroom. Keramische vloer- en wandtegels, XXL-platen, natuursteen, sanitair, verlichting, maatwerk meubelen en kleuradvies. Samen met u creĂŤren we de perfecte badkamer die bij u past.

noterman.eu

Hauwaart 109, B-9700 Oudenaarde

|

+32 (0)55 23 01 50

|

info@noterman.eu


De nieuwe Toyota Camry Hybrid combineert de verfijnde elegantie van een hoogwaardige Sedan met de voortreffelijke prestaties van een hybride aandrijflijn van de volgende generatie. Met zijn gestroomlijnde ontwerp, geavanceerde technologie en uitzonderlijke comfort zorgt de nieuwe Camry Hybrid voor een opwindende en tegelijkertijd innovatieve rijervaring.

Kom dit terugkerend icoon ontdekken tijdens onze

opendeurdagen

op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni

Westerring 3, 9700 Oudenaarde 055 31 18 22 • www.garagevandorpe.be


De laatste jaren varen de accountants van SBB bewust een nieuwe koers. Naast het voeren van de boekhouding en het indienen van de fiscale aangiftes focussen de SBB-accountants steeds meer op hun rol als ondernemerscoach met gespecialiseerd fiscaal en juridisch advies. Daar is ook steeds meer vraag naar, bleek uit grondig onderzoek van SBB. Die adviseursrol koppelt SBB bovendien aan een sterk ontwikkeld digitaal luik. Zo kan je de dagelijkse boekhoudtaken via het online platform sbbSLIM bijhouden (mailen, scannen of zelfs foto nemen van factuur volstaan) en enkel nog persoonlijk langsgaan voor meer diepgravend advies. Eddy Wachtelaer, kantoordirecteur van SBB Accountants & Adviseurs in Oudenaarde : “We zien een duidelijke verandering in de rol van de accountant of boekhouder. Bij SBB neemt hij steeds meer de rol op van ondernemerscoach en adviseur.”

Hoe pakt SBB die evolutie aan ?

Waarom heeft SBB besloten om deze nieuwe invulling te geven aan de term ‘accountant’ ?

Karolien : “De overgang steunt op twee grote pijlers. Enerzijds hebben we heel wat nieuwe tools waarmee ondernemers hun boekhouding kunnen digitaliseren. Denk maar aan onze e-invoicingtool sbbFACT of het digitale klantenplatform sbbSLIM. Die zorgen ervoor dat onze klanten hun facturatie volledig online kunnen bijhouden en alle evoluties qua winst, kosten en bedrijfsresultaten in real-time opvolgen via handige dashboards. Binnenkort muteren wij bovendien ook de boekhouding van 14.000 van onze klanten naar de accountancy software ‘Exact’. Hiermee bieden wij hen een efficiënt en modern pakket dat naadloos aansluit op een waaier aan extra tools die de klant verder ontzorgt in zijn eigen business administratie. En zo kunnen wij verder inzetten op automatisatie en AI-tools voor onze medewerkers. Daarnaast versterkten we onze lokale kantoren op structurele basis met aanvullende experten zoals juridische en fiscale adviseurs en successieplanners. Zij buigen zich over specifieke klantendossiers en adviesvragen, en worden op hun beurt

Eddy : “Zelf merk ik een duidelijk verschil : waar klanten vroeger vaak bij ons kwamen met vragen over hun boekhouding, btw of hun belastingaangifte, zie ik nu dat ze in ons een strategische partner zien. Hun SBB-adviseur is iemand die met hen meedenkt en hun zaak vooruithelpt. Maar dat is niet alleen onze persoonlijke ervaring. SBB heeft ook een rondvraag gedaan bij klanten, waarbij we peilden naar hun verwachtingen, verlangens en uitdagingen. Waar ligt de Vlaamse ondernemer van wakker, en in welke mate verschilt dat met pakweg 20 jaar geleden ? Uit dat onderzoek bleek dat ook onze specifieke kennis van hun sector door twee derden van onze klanten als extreem belangrijk werd beschouwd. Bovendien willen ondernemers graag iemand die snel en vlot bereikbaar is en met hen meedenkt over hun zaak. Wij hebben hiervoor de nodige kennis en expertise in ons volledig vernieuwd kantoor, vandaar de overstap van accountant naar ondernemerscoach.”

Karolien Tallieu, adjunctkatoordirecteur in Oudenaarde, ziet twee belangrijke strategische keuzes als motor om die rol van ondernemingscoach waar te maken.

PUBLIREPORTAGE

Van boekhouder naar ondernemerscoach

ondersteund door het centrale kenniscentrum van SBB. Het resultaat : betere service en proactief advies voor de klant.”

Kan je een voorbeeld geven van ondernemers die baat hebben bij deze nieuwe aanpak ? Eddy : “Zeker. Stel, je hebt een familiebedrijf, maar wil dat je zoon of dochter het roer overneemt. Dan kan je terecht bij je vertrouwde SBB-accountant, die de zaak goed kent maar ook de nodige SBB-adviseurs kan aanspreken om alles in goede banen te leiden. Zo hoef jij zelf niet op zoek naar een juridische expert, een fiscalist, een successieplanner, … enzovoort. Onze regionale adviseurs buigen zich over je dossier, indien nodig nog bijgestaan door het SBB-kenniscentrum, en bezorgen je zo een gefundeerd advies die aan alle juridische vereisten voldoet. Zo ontzorgen we onze klanten en bieden we hen de zakelijke ondersteuning waarnaar ze op zoek zijn. Samen slim ondernemen, zoals onze baseline dat zegt.”

Wortegemstraat 22, Oudenaarde Meer info : www.sbb.be

WIL JIJ OOK JE EXPERTISE AANWENDEN OM ONDERNEMERS TE HELPEN ? DAT KAN !

Om hun digitale transformatie compleet te maken, is SBB op zoek naar heel wat talent. Zowel jonge als meer ervaren profielen komen in aanmerking. Interesse ? Bekijk dan zeker onze vacatures : • BTW-consultants • Tax-consultants • Consultants vennootschapsrecht • Senior dossierbeheerders/accountants

• Junior dossierbeheerders/accountants • Junior milieuadviseur • Financieel administratief medewerkers • .NET architect WWW.SBBJOBS.BE


EDITO

BIJNA VAKANTIE ! Juni. Het einde van het schooljaar is in zicht. Voor veel leerlingen en studenten lonkt de zomervakantie al, maar eerst moet de kaap van die verdomde examens nog gerond worden. De stress die daarmee gepaard gaat, lijkt erg relatief in vergelijking met de vormen van spanning die het volwassen leven te bieden heeft. Toch kan ik me nog altijd levendig verplaatsen in mijn 17-jarige zelf die worstelde met de wiskunde. Wetenschappen-wiskunde was eigenlijk niet echt mijn ding, maar mijn vrienden kozen voor die richting en ik besloot te volgen. Wist ik veel op die leeftijd. Ik was vooral bezig met muziek, meisjes en voetbal. In die volgorde. School viel nog net binnen de top 10 van prioriteiten op dat moment.

het dagelijks werk was ook al niet geweldig. Er restte enkel nog het eindexamen om een zorgenvrije zomer te vrijwaren. Ik besloot integralen, differentialen en kegelsneden te krammen als een maniak. Ik, die altijd de dag voor het examen begon met mijn nota’s te verzamelen, op volgorde te steken en vervolgens te blokken, trok een heel weekend uit om die formules uit te vlooien en tot vervelens toe oefeningen te maken. Op een bizarre manier begon ik een soort liefde voor het vak te ontwikkelen. Als alles blijkt te kloppen, zorgt dat voor een eigen specifieke schoonheid, een bepaalde elegantie. Zo ontdekte ik in juni van mijn laatste middelbaar de wiskunde. Beter laat dan nooit.

Toch kwam het doembeeld van het herexamen wiskunde steeds vaker spoken. Gebuisd met Kerst, gebuisd met Pasen en

De maandag van het examen oversliep ik me natuurlijk. Aan een rotvaart fietste ik naar school, daarbij menige verkeersovertreding tekst : Maarten D’Hoop

6

makend, om dan bezweet en buiten adem de studiezaal binnen te stormen waar al een gewijde ernst van pen en papier heerste. De theorievragen lukten, de eerste oefening ook en ik was vertrokken. Uiteindelijk studeerde ik af met een voldoende voor dat vak. Drie lessen trok ik uit deze calvarietocht. Een : een puber weet eigenlijk niet wat hij later wil doen, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, dus laat ze niet te vroeg kiezen of geef voldoende begeleiding. Twee : bij mij lag het accent te veel op kennis en niet op vaardigheden, terwijl dit nu omgekeerd is. Ergens in het midden zal de waarheid liggen. Drie : de belangrijkste kennis en vaardigheden heb ik uiteindelijk in de universiteit van het leven geleerd. Ook niet onbelangrijk. Succes aan alle studenten !


VIER VADERDAG MET EEN NIEUWE ZONNEBRIL ! Ook met glazen op sterkte leverbaar aan voordelige prijzen.

Nederstraat 20, Oudenaarde • 055 31 18 01 • info@vanommeslaeghe.be • www.vanommeslaeghe.be

VERREKIJKERS • STERRENKIJKERS MICROSCOPEN • TELESCOPEN NACHTKIJKERS ...

VIER VADERDAG! Onze tip voor een origineel en blijvend geschenk : een verrekijker, telescoop, sterrenkijker of microscoop. Voor ons uitgebreid gamma www.natuurkijkers.be

NATUURKIJKERS.BE NEDERSTRAAT 25 • 9700 OUDENAARDE +32 (0)55 61 33 13 • INFO@NATUURKIJKERS.BE

BESTEL VIA ONZE WEBSHOP WWW.NATUURKIJKERS.BE met gratis verzending


TENTOONSTELLING LAATSTEJAARS GROEIPUNT

© Foto Kristoff De Turck

De laatstejaarsstudenten fotografie van het pcvo Groeipunt (Ninove, Oudenaarde en Zottegem) nodigen u uit op een unieke locatie om hun eindwerken te komen bewonderen. Subliem geënsceneerde fototableaus, poëtische beeldverhalen, prachtige karakter- en fine-art portretten, schitterende macro’s, natuur- en stedelijke landschappen, aangrijpende reportages en zelfs naakt in een humoristisch kleedje. U vindt het allemaal terug in de werken van de 34 cursisten. In het weekend van 1 en 2, 8 en 9 én op maandag 10 juni van 14u tot 18u, in de Pastorie van Ressegem, Sint-Mauritsplein 9 in Herzele.

HET LIJK IN DE CRYPTE De roman 'Het Lijk in de Crypte' vertelt de liefdesgeschiedenis van twee zeventienjarigen en overspant een periode van zowat tien jaar met alles wat daarin vervat zit : verliefdheid, seks, liefde, ontrouw, geboorte en dood. De ontdekking van het skelet van een jonge vrouw in de crypte onder de Sint-Hermeskerk van Ronse (nu Basiliek), loopt als een rode draad doorheen het boek. Deze roman is het tweede boek van Paul Béatse die eerder “De Bé's, de mooie jeugd van Piep in Ronse” publiceerde in 2016. Het succes van dit boek spoorde de auteur aan om weer te gaan schrijven, deze keer een liefdesroman die het mooiste monument van Ronse als decor heeft. Meer info : www.paulbeatse.be

HET LEVEN ZOALS HET IS : ACHTER DE SCHERMEN BIJ ANDERLECHT Voetbalclubs lijken op een microcosmos van de samenleving. Topspelers zijn individuen met een eigen ego, die toch samen topprestaties moeten leveren. Elk hebben ze hun eigen achtergrond en reageren ze elk anders op verschillende situaties. David Steegen is (ex-)woordvoerder bij Sporting Anderlecht en is perfect geplaatst om u een inkijk te geven in de begeleiding en omkadering van spelers en het omgaan met al degenen die betrokken zijn bij het reilen en zeilen van een topclub. Op vrijdag 7 juni om 20u in De Brug, Brugzavel 25C in Berchem (Kluisbergen). De toegang is gratis maar graag reserveren via 055 23 16 57 of bibliotheek@kluisbergen.be

NIEUWE SHUTTLEBUS IN OUDENAARDE Het OCMW en de stad Oudenaarde hebben sinds kort een nieuwe shuttlebus. De opstapplaats op de site van de Meerspoort is nog steeds aan het begin van de grote parking. De afstapplaats is verlegd naar de hoofdingang van het Sociaal Huis. Het busje brengt mensen gratis én om het kwartier - tussen 9u en 17u - naar de Markt, het Tacambaroplein en het ziekenhuis. Het nieuwe busje is meer rolstoeltoegankelijk dan voorheen. Verder is er ook een opstapje voorzien, dit voor de minder mobiele gebruikers. Dit project is gesponsord door lokale handelaren.


FOTO EXPO RELIGIEUS ERFGOED Fotoclub MEWOP organiseert een expo over de kerken van Wortegem-Petegem. Ongeveer 100 foto’s worden tentoongesteld waarvan 8 op spandoeken. Via een beamer worden nogmaals 100 foto’s getoond. De expo vindt plaats in de kerk van Ooike, op het Ooikeplein in Wortegem-Petegem. De openingsreceptie vindt plaats op vrijdag 14 juni om 20u. Verder bent u welkom in het weekend van 15 en 16 juni en 22 en 23 juni van 14u tot 19u. Op vrijdag 21 juni gaat er een nocturne door van 19u tot 22u. De toegang is gratis.

ADRIAEN BROUWERRUN Op zaterdag 15 juni organiseren de Materrunners voor de vierde keer de Adriaen Brouwerrun. 'Beleving' staat centraal bij dit recreatieve wandel- en loopevent. Deelnemers kiezen uit vier prachtige parcours van 6 (buggyvriendelijk), 10, 14 en 18 km doorheen het hart van de Vlaamse Ardennen. Ook dit jaar gaat de opbrengst naar een goed doel. Voor het MPI GO ! De Oase, een school voor buitengewoon onderwijs in Gent, worden nieuwe aangepaste fietsen aangekocht. Meer info en inschrijvingen via www.materrunners.be/adriaen-brouwerrun-2019

FIERTEL Op 16 juni, de eerste zondag na Pinksteren, is het weer zover : de Fiertelommegang ! Het schrijn met de relieken van de heilige Hermes, patroonheilige van Ronse, wordt bijna 33 km rond de grenzen van de stad gedragen. De Fiertelommegang is een historische gebeurtenis en een van de belangrijkste evenementen in Ronse en kan jaarlijks rekenen op meer dan 5.000 deelnemers. Een historische stoet door de centrumstraten sluit deze ommegang af. Meer info via www.fiertel.be

LEZING : WISKUNDE IS OVERAL Professor Jean-Paul Van Bendegem is buitengewoon hoogleraar Logica en Wetenschapsfilosofie aan de VUB en gastprof aan de Ugent. Daarenboven is hij ook nog wiskundige. Van Bendegem komt uit de doeken doen waarom we onze wereld enkel kunnen begrijpen als ook de wiskunde erin betrokken is. Wie hem kent van het scherm is al vertrouwd met zijn humoristische stijl. Meer dan de middelbare schoolkennis wiskunde heeft u voor deze uiteenzetting zeker niet nodig ! Op donderdag 20 juni, van 14u tot 16u, KSA lokaal, Driehoekstraat 80A in Brakel. De toegang bedraagt 10 euro.


EVENEMENT

WANDELEN, MUZIEK EN SMULLEN Op zaterdag 8 juni vindt in Maarkedal voor het eerst het muziekfestival COL plaats. De naam staat voor ‘concerten op locatie’ maar verwijst natuurlijk ook naar de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Het festival wil immers het genieten van muziek verenigen met het volop beleven van het landschap. Er wordt van locatie naar locatie gewandeld via de vele trage wegen die de gemeente rijk is. De line-up mag er ook zijn : met Marble Sounds, Mooneye en Sioen heeft COL alvast enkele ronkende namen van de hedendaagse rockscène in Vlaanderen te pakken. Randeevoe sprak met schepen Isabel Van Quickelberghe. regio : Maarkedal | tekst : Maarten D’Hoop

“In 2016 en 2017 organiseerden we met de gemeente het festival ‘Midzomerklanken’. Het betrof toen weliswaar klassieke muziek, maar het concept was vergelijkbaar met COL. Er werd van plek naar plek getrokken, met tussendoor de mogelijkheid om een hapje te eten. Bij COL willen we nog meer inzetten op het wandelen van concert naar concert om ook het beleven van landschap en de onderlinge ontmoeting tussen de bezoekers te bevorderen. Natuurlijk kunnen mensen die minder goed te been zijn ook kiezen om zich per

auto te verplaatsen. Ook belangrijk om te vermelden : de aperitief en de hapjes zijn gemaakt door lokale verenigingen. Voor het laatste concert in Speelnatuur Puttele is er dan weer een foodtruck voorzien.” Het programma ziet er alvast veelbelovend uit. “We starten rond 12u45 op het Etikhoveplein voor een wandeling van 4km naar de Sint-Vincentiuskapel om daar rond 14u naar het eerste concert van de dag te luisteren. De frontman van Marble Sounds, Pieter Van Dessel, komt solo naar COL. In de intieme setting van de kapel zullen zijn

indringende songs, zowel eerder als recent werk, helemaal tot hun recht komen. Aansluitend kan het publiek terecht bij een pop-up zomerbar voor diverse dranken en desserts. Om 16u beginnen we aan de tweede wandeling van 3km naar GC het Marca. De voormalige kerk van Maarke, die in december 2013 werd ontwijd, doet nu dienst als gemeenschapscentrum. Om 17u zal Mooneye, die begin 2019 met ‘Thinking about leaving’ de Nieuwe Lichting van StuBru won, daar hun set spelen. Denk aan Fleet Foxes, Beirut, Novastar en zelfs een vleug je Roy Orbison. De pers is alvast lovend over deze jonge wolven.” “Om 18u30 vertrekken we voor 3,5km richting Speelnatuur Puttene waar een foodtruck de innerlijke mens zal versterken. Om 21u betreedt de laatste band van de dag het podium. In de kerk van Etikhove krijgt het publiek de kans om Sioen samen met gitarist Tom Goethals in actie te zien. De Gentse singer-songwriter behoeft nog weinig introductie. Hij stond op zowat alle grote festivals en toerde de wereld rond. Zijn nieuwe solo-album ‘Messages of Cheer & Comfort’ werd onlangs nog voorgesteld in Zuid-Korea. Op COL zullen er nummers uit dit nieuwe album te horen zijn. Afsluiten doen we natuurlijk met een glaasje.” De line-up en de opzet van COL zijn alvast helemaal mijn ding. Nu nog hopen op genadige weergoden.

MEER INFO

 www.maarkedal.be/vrije-tijd/cultuur/col

10


PENSIOENSPAREN

recognition, bij DVV Maak een AFSPRAAK

Oef, uw DVV-consulent kent u.

DEPLUVEREZ 9600 RONSE - 055 20 95 41 Herreweg 42 9660 BRAKEL - 055 42 23 50 DEPLUVEREZ-DE.BACKER@DVV.BE WWW.FACEBOOK.COM/DVVRONSE

SWISS MADE SINCE 1888

46246 cA RPR OUDENAARDE 0471.871.544

op www.dvv.be/pensioen.

TOONZAAL OUDENAARDE RONSEWEG 91 055/31.75.83 www.delruekeukens.be

ABEELSTRAAT 13-15, RUE DE L’YPRÉAU  •  RONSE - RENAIX 055 21  47  01  •  JUWELIERIGNACEBAUWENS.BE

TOONZAAL ANZEGEM KERKSTRAAT 131 056/68.70.00 Volg en like ons op


CULTUUR

WAT ALS SKELETTEN KONDEN PRATEN ? In het Provinciaal Archeologisch Museum in Ename vragen ze zich op 14, 15 en 16 juni af wat beenderen ons te vertellen hebben. Aan het kennersoog van archeologen geven knekels en schedels namelijk veel informatie prijs. En er valt nog meer te beleven op ‘de Archeologiedagen’, vertelt Els Otte, de verantwoordelijke voor Publiekswerking en Educatie. Maar eerst gaat ze dieper in op de skeletten. regio : Ename | tekst : Joost Elet

lijk gefascineerd. Eén school vroeg zelfs of “In Ename zoomen we in op menselijk ze een uurtje langer mochten blijven.” botmateriaal en wat wetenschappers daaruit kunnen afleiden”, vertelt Els. En “Tijdens het weekend zijn er verschillende dat blijkt best veel te zijn. “De leeftijd, de lezingen”, gaat Els enthousiast verder. eetgewoontes, ontberingen en ziektes, “Zowel op zaterdag als op zondag kan je ongevallen, de breuken die al dan niet goed om 14 én om 16 uur luisteren naar ‘Hoe genezen zijn, maar zelfs het soort arbeid dat de dood ons scheidt’ van doctor Jessica de eigenaars van het skelet vroeger deden Palmer. Zij concentreert zich op skeletten worden zichtbaar voor wie goed leert kijken.” uit Aalst van net na de Middeleeuwen en kan ons heel wat vertellen over de Op 14 juni zijn de workshops al volgeboekt leefgewoonten van de toenmalige Ajuinen. door scholen, maar op zaterdag 15 en Om 15 uur kan je op zaterdag en zondag zondag 16 juni is er een doorlopende de lezing van Marga Bonte volgen, met de pop-up tentoonstelling waarbij een toepasselijke titel : ‘Uit de Grond’. Ze werkt archeoloog uitleg geeft over het botmateal jaren op de Enaamse abdijsite en heeft riaal. Terzelfdertijd kunnen kinderen tussen al veel archeologisch materiaal gevonden. acht en veertien jaar deelnemen aan een Dertig jaar geleden werden de beenderen kinderworkshop. Maar, euh … kinderen en nog in bananendozen gegooid, nu verpakt skeletten, is dat geen rare combinatie ? men alles veel zorgvuldiger. Dat is Marga’s “Voor de workshops gebruiken we geen echt stokpaardje. De studie van botmateriaal botmateriaal, maar replica’s”, stelt Els Otte evolueert enorm en vandaag kan men veel gerust. “Het is iets dat kinderen echt wel zaken die tien jaar geleden nog onmogelijk boeit. Vorig jaar werkten we met dierlijk waren. Wie weet wat er binnen tien jaar botmateriaal en de kinderen waren duide-

12

allemaal kan. Zo goed mogelijk bewaren is dus de boodschap.” Bezoekers van de Archeologiedagen in Ename kunnen ook verder wandelen naar de Sint-Laurentiuskerk. “Door restauratie zijn daar heel oude Ottoonse muurschilderingen blootgelegd. Terwijl de ouders zich daaraan vergapen, kunnen kinderen er aan de slag met gipsen kunstwerken.” Het publiek is er welkom op vrijdag van 14u tot 16u en op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17u. De Archeologiedagen beperken zich overigens niet tot Ename. In Velzeke zijn er ook workshops, met als thema : de zin en onzin van metaaldetectoren.

MEER INFO

Archeologiedagen : Wat als skeletten konden praten ? 14, 15 en 16 juni Lotharingenstraat 1, Ename


ZOMERTIPS

DE LEUKSTE TERRASSEN UIT DE REGIO

TIP • RONSE

MAISON D. Maison D. opende haar deuren eind 2012 en werd onmiddellijk opgemerkt door liefhebbers van lekker gastronomisch eten. In die mate zelfs dat het in 2014 door Gault et Millau werd uitgeroepen tot ‘Ontdekking van het jaar’ in Vlaanderen en het van de bekende Delta Gids ‘de Bronzen Delta’ kreeg toegewezen. Het mag niet verwonderen, want chef Didier Bourdeaux verdiende zijn pluimen in toprestaurants : de Karmeliet (3 sterren) en Château du Mylord (2 sterren). Samen met z’n vrouw Delfine koos hij ervoor om van Maison D. een betaalbaar gastronomisch restaurant te maken. Men kan kiezen uit het 3 gangenmenu aan € 40, een 4 gangenmenu aan € 51, of voor het degustatiemenu ‘D-couverte’ dat 5 gangen voorstelt, voor het democratische budget van € 62. Zoals het een goed restaurant betaamt, worden bij iedere menu bijpassende wijnen geselecteerd en aangeboden. Het restaurant is een absolute aanrader voor wie van stijl, lekker eten en onberispelijke service houdt, overgoten met een vleug je Rock-‘n-Roll. Meer dan het ontdekken waard !

Ch. Vandendoorenstr. 10, Ronse 055 60 74 65 | info@maison-d.be Wekelijks gesloten op zaterdagmiddag, zondag (uitg. elke 2e zondagmiddag van de maand & ‘s middags op feestdagen) en op maandag.

W W W. M A I S O N - D . B E


TIP • OUDENAARDE

THE OUTSIDER JOUW EVENT OP MAAT BIJ THE OUTSIDER

The Outsider Vlaamse Ardennen, na ruim 30 jaar een concept in de wereld van de avonturensport, biedt outdoor-activiteiten aan voor de hele familie. Ook voor teambuildings of uitgebreide events op maat is dit the place to be. Vlakbij het centrum van Oudenaarde vind je de grote Donkvijver, de basis van het speelterrein van deze Outsiders. De tientallen mogelijkheden zorgen voor een geschikte uitstap voor iedereen ! In het avonturenpark The 7Summits is er voor elk wat wils, groot en klein. De ingrediënten voor een geslaagd avontuur zijn onder andere de touwenpiste, moerasparcours,

blote voetenpad, kajak en pedalo. In het Cablepark is iedereen welkom voor enkele rondjes kneeboard, waterski of wakeboard, tijdens de openingsuren of in alle exclusiviteit bij het afhuren van de kabel. Moeilijk ? Helemaal niet ! Na enkele keren proberen, vlieg je al zonder problemen over het water. Moe van al de inspanning ? Rust even uit met een hapje en drankje bij één van onze drie horecazaken : taverne Den Dronk, het nieuwe LakeHouse of de spectaculaire Rooftop Bar. Een cocktail in de hand en een prachtig zicht over de vijver, wat wil een mens nog meer ? The Outsider verhuurt zijn zalen ook voor privé- en bedrijfsfeestjes. In onze verblijfcentra is ook overnachting mogelijk middenin onze groene oase. Grootse plannen ? Contacteer ons dan gerust via info@outsider.be voor een aanvraag of neem een kijkje op www.theoutsidervlaamseardennen.be voor meer informatie. Sometimes you need to get out !

W W W.T H E O U T S I D E R V L A A M S E A R D E N N E N . B E

Donkstraat 50, Oudenaarde 055 20 70 30 | info@outsider.be


TIP • RONSE

TIP • OUDENAARDE

PROOF

DA ROMEO

Bij Proof, met als eigenaars Koen en Mieke, kan je terecht voor vers brood, een ruim assortiment belegde broodjes, seizoensgebonden dagschotels, soep, vleeswaren & charcuterie. Elke dag wordt er gestreefd naar versheid en goede kwaliteit. Bovendien worden de meeste van hun producten huisbereid en dit met een wakend oog op eerlijke en verse ingrediënten. Een leuk weetje : bij hen kan je ook steeds terecht voor verse glutenvrije producten !

Bij het proeven van deze authentieke Italiaanse keuken waant u zich meteen in Italië. Als afsluiter of tussendoortje kan u voor een echt Italiaans ijsje terecht bij Da Romeo glace op de markt van Oudenaarde.

Beverestr. 69, Oudenaarde 055 31 00 13 Open : 12u00-14u30 & 18u00-22u30 ma & di gesloten

W W W. P R O O F R O N S E . B E

Ninoofsesteenweg 531, Ronse 055 60 54 22 | proofronse@gmail.com Open : ma-vr : 06u00-18u00 za : 07u30-14u00 | zondag gesloten

Markt 16, Oudenaarde 055 30 36 48 Maandag gesloten

TIP • DEERLIJK

RESTAURANT BISTRO BLUE ORIGIN Het restaurant is gelegen op de Interieur Avenue Gaverzicht, net naast het Blue Woods Hotel. Door de grote glaspartijen krijgt u als gast al een inkijk op de bedrijvigheid in de keuken van zodra u de parking op rijdt. Genieten staat centraal in Restaurant Bistro Blue Origin, waar men de Belgische/Franse keuken in een modern jasje brengt. Alle ingrediënten zijn aanwezig : boeiende gerechten, een uitgebreide wijnkaart, een hartelijke bediening en een topsetting. Het ‘thuisgevoel’ dat Interieur Avenue Gaverzicht en het Blue Woods Hotel typeert, wordt hier naadloos verder gezet. U kunt er terecht voor zowel een snelle hap, een bistromenu (€35), als voor een uitgebreide lunch/diner. Bij mooi weer is er de mogelijkheid om op het gezellige zonovergoten terras te eten ! Het hotel en de restaurant-bistro zijn bovendien heerlijk complementair : aperitieven in het hotel (de ginkaart is niet te versmaden !), lunchen of dineren in het restaurant en afsluiten in de loungebar van het hotel ? Dit alles nadat je de (tuin)meubelen en decoratie van je dromen op de kop hebt getikt ? Wat kan het leven toch schoon en eenvoudig zijn …

R E S TA U R A N T

Stationsstraat 232, Deerlijk 056 78 27 75 | info@blueorigin.be Open : ma t/m vr 12-14u30 & 19-21u30 zaterdagavond vanaf 19u00 | Gesloten op zaterdagmiddag & zon- en feestdagen

W W W. B L U E O R I G I N . B E


TIP • RONSE

TIP • RONSE

IL PASSAGGIO

SOPHIE’S TASTE

SPECIALITA CULINARIE ITALIANE

COSY KOFFIE- EN THEEHUIS IN GERENOVEERDE VILLA FERRANT TE RONSE

Bent u op zoek naar Italiaanse specialiteiten ? Kom en bezoek Il Passagio in De Passage, waar je in een rustig kader kan genieten op een zonnig terras. Je kan eveneens deze unieke gerechten meenemen naar huis. Er is ook een uitgebreid aanbod van charcuterie, kazen, wijnen, broden... Kom zeker eens langs en ontdek het ruime aanbod !

U kan er rustig genieten van artisanaal gebak, pannenkoeken, wafels, ijs, verwenbordjes, Italiaanse koffies, een kleine lunch, wijnen, cava, streekbieren, ...

Engelsenlaan 29, Ronse | 0478 52 94 44 Open : maandag t/m vrijdag van 11u00 tot 18u00

Il Passaggio Il Passaggio

St-Martensstraat 37, Ronse | 055 31 75 44 Open : wo-do-vr : 08u00-18u00 za : 07u30-18u00 | zo : 07u30-17u00 Ter plaatse blijven eten kan doorlopend van 11u00 tot 17u00.

EVENEENS GELEGEN IN VILLA FERRANT : BODY MIND BENNY sport-mental-coaching | move to sports | hypnose-therapie | massages meer info op www.bodymindbenny.be | 0495 50 53 10

TIP • RONSE

TIP • OUDENAARDE

ENVIE

BRASSERIE COMTE DE FLANDRE

NATUURLIJK LEKKER

LEKKER GENIETEN OP DE VERNIEUWDE MARKT

Bij enVie, gelegen in De Passage te Ronse, kan u zalig genieten op het zonnige terras van zuivere en gezonde voeding van kleinschalige en gepassioneerde producenten met een voorliefde voor bio, lokaal en seizoensgebonden.

Comte de Flandre is gevestigd op de markt van Oudenaarde, in een statig herenhuis. Binnenin hangt er een losse trendy stijl, waar men lekker eten en een verzorgde bediening garandeert. De keuken is elke dag doorlopend open en bovendien kan u er in de namiddag ook genieten van een koffie en het tearoom assortiment.

traiteur | restaurant | bio-winkel

W W W. C O M T E D E F L A N D R E . B E

Markt 38, Oudenaarde 055 21 51 55 | info@comtedeflandre.be Open : alle dagen van 11u30 tot 22u00 donderdag gesloten

Sint Martensstraat 37, Ronse 0488 72 87 98 | arne@envieronse.be Open : wo, do & vr : 11u00-18u00 za : 10u00-17u00 | Restaurant extra open op vrijdag van 18u00 tot 21u00.

BON €10

W W W. E N V I E R O N S E . B E

DIRECTE KORTING BIJ AFGIFTE VAN DEZE BON Niet cumuleerbaar met andere acties. Enkel geldig bij min. besteding van € 60. Geldig t/m 30/08/2019. Slechts 1 bon per tafel geldig.


TIP • OUDENAARDE

DE JACHTHAVEN LEKKER BIJ HET WATER

Gezellig bij en op het water aan tafel. Door de ramen zie je de eenden en eendjes voorbij drijven. Daarvoor moet je toch in Brugge zijn, misschien in Gent. Neen toch ? Sinds mei 2015 kan je dat ook in Oudenaarde in Bar-Rest’eau De Jachthaven, een omgebouwde spits gelegen aan de Trekweg Linkeroever 1 in Oudenaarde. Zowel beneden- als bovendeks kan je daar van allerlei lekkers genieten. Een culinair aanbod voor een breed publiek tegen betaalbare prijzen. Daarnaast is er een ruim assortiment aan verfrissende dranken en drankjes voor wie een korter bezoek plant. Kortom, wie in Oudenaarde een hapje en een drankje zoekt, weet zeker dat hij de boot niet mag missen !

Trekweg Linkeroever 1, Oudenaarde 055 56 56 56 | info@dejachthaven.be Open : wo vanaf 18u00 | do t/m zo vanaf 12u00 | ma & di gesloten

W W W. D E J A C H T H AV E N . B E

TIP • OUDENAARDE

TIP • RONSE

BISTRO ‘T VEER

BAGUETELLE +

CULINAIRE GELUKZALIGHEID AAN DE OUDE SCHELDE-ARM

Bij Baguetelle + kan u de hele dag door terecht voor een lekker gerechtje op een zonovergoten terras. Als ‘God in Frankrijk’ kan u genieten van een ontbijt, brunch of lunch. Of met een cocktail en tapasplank waant u zich even op vakantie. Op vrijdag- en zaterdagavond is onze keuken open met een aangepast menu of vindt er een thema-avond plaats. Bij Baguetelle + kijken ze er alvast naar uit om jullie te mogen verwelkomen ! Like zeker hun Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes !

Bistro ‘t Veer viert dit jaar zijn 25e verjaardag en kan hierbij rekenen op de hulp van de 2 oudste kinderen, Bram en Eva. ‘t Veer houdt al 25 jaar vast aan zijn basisfilosofie : een hartelijke bediening, op een pracht van een locatie vlak langs de oude Schelde-arm en verse gerechten in ruime porties. Het interieur straalt één en al intimiteit uit. Voor de allerkleinsten is er een apart speelhoekje voorzien.

B O N €10 DIRECTE KORTING BIJ AFGIFTE VAN DEZE BON Niet cumuleerbaar met andere acties. Enkel geldig bij min. besteding van € 60. Geldig t/m 30/08/2019. Slechts 1 bon per tafel geldig.

W W W.T V E E R . B E

Berchemweg 191, Oudenaarde 055 30 25 88 | info@tveer.be Open : alle dagen van 11u30-15u00 & 18u00-22u00 | donderdag gesloten

W W W. B A G U E T E L L E . B E

Oswald Ponettestraat 94, Ronse 055 30 50 66 | info@baguetelle.be Open : ma-do 08u00-17u00 | vr 08u00-22u30 | za 09u00-22u30 Gesloten op zon- en feestdagen


T I P • M O N T D E L’ E N C L U S

GASTHOF PALACE ZOMERRESTAURANT

Van dinsdag 9 juli 2019 tot en met zondag 18 augustus 2019 kunt u iedere dag à la carte eten, uitgezonderd op woensdag en zondagavond. Zowel binnen als buiten serveren wij u verzorgde salades, verscheidene vis- en vleesgerechten alsook mosselen. De keuken is open van 12u00 tot 13u30 en van 18u30 tot 21u00. Op ons zonnig terras kunt u doorlopend genieten van een fris biertje, onze heerlijke pannenkoeken of een lekker ijsje.

W W W. G A S T H O F PA L A C E . B E

Enclus du Haut 41 | Mont de l’Enclus (boven op de Kluisberg) 069 45 45 85 | info@gasthofpalace.be Gesloten op woensdag

FEESTZAAL

Heeft u iets te vieren ? Kom gerust een kijkje nemen naar onze feestzaal. Voor al uw feesten kunnen wij u een passende formule voorstellen. Vraag gerust vrijblijvend inlichtingen.

TIP • SCHORISSE

TIP • RONSE

RESTAURANT ‘T SCHUITJE

L’AMUSE

De aanbrekende zomer is na enkele zonnige lentedagen officieel in aantocht en dat betekent maar één ding : genieten van mooie zomerdagen en zalige zomeravonden. We nodigen je uit om in onze binnentuin, enigszins verborgen onder de dakplatanen, te vertoeven en smakelijk te tafelen. Tot snel in ons verborgen groene plekje !

Op zoek naar een rustig terras in het stadscentrum ? Bij L’Amuse kan u genieten van verschillende sharing gerechten tot een uitgebreid menu ! Reserveren voor een plaatsje op het terras is dan ook aangeraden

W W W.T S C H U I T J E . B E

Hofveldstraat 32, Schorisse 055 30 58 10 | info@tschuitje.be  tschuitje |  t.schuitje ma, di & wo : gesloten | do & za : vanaf 18u00 | vr & zo : vanaf 12u00-... & 18u00-...

W W W. L - A M U S E . B E

Hoogstraat 22, Ronse 055 61 66 10 | info@l-amuse.be Open : vr-za-zo-ma : 11u45-14u00 & 18u00-21u00 | LUNCH op vrijdag- & maandagmiddag | Ontvangen van groepen > 15 personen 7/7 mits reservatie


DEINZE

NAZARETH

N43

N35

ZOMERTIPS

E17

ZULTE

BALEGEM

N60

WAREGEM

DE LEUKSTE TERRASSEN UIT DE REGIO

ZINGEM

N46

ZOTTEGEM

2 OUDENAARDE

WORTEGEM

1

3

KERZELARE

4

6

5

ANZEGEM

7

8

N8

N453

MAARKEDAL

N8

AVELGEM

NUKERKE

N60

N8

17

BRAKEL

N36

9 M. DE L’ENCLUS N931

16

12

11

N48

13

18

10

RONSE

15 14

N57

N48

CELLES N60

FRASNES-LES-ANVAING E429

DOORNIK

LEUZE-EN-HAINAUT

OVERZICHT

Geraardsberge

1. Bistro Blue Origin 2. Eat@12 3. Da Romeo 4. Da Romeo Glace 5. De Jachthaven 6. The Outsider / 7 Summits Lessines 7. Comte de Flandre 8. ‘t Veer 9. Gasthof Palace 10. Baguetelle+ 11. Sophie’s Taste 12. Envie 13. Il Passaggio 14. Baguetelle 15. Maison D. 16. Proof ATH‘t Schuitje 17. 18. L’ Amuse


TIP • OUDENAARDE

EAT@12 EEN PROJECT VAN AAROVA

Maatwerkbedrijf AAROVA ontwikkelt initiatieven om werk te creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Werk waar ze plezier aan beleven en trots op zijn. Eat@12 maakt deze ambitie waar voor hen, maar ook de gasten die er komen tafelen genieten met volle teugen mee ! WAT ZE ZELF DOEN, DOEN ZE BETER

Brood bakken, mayonaise bereiden, groenten schoonmaken, chips maken, garnalen pellen, kroketten, ketchup en frietjes klaarmaken,... doen ze bij Eat@12 zoveel mogelijk zelf in hun keuken. Eat@12 schotelt u authentieke ‘home made’ bereidingen voor, die u nog zelden elders vindt ! Ze kiezen voor streekproducten, waar en wanneer het kan. Zo komen het vlees, het bier, het water en de koffie rechtstreeks van lokale producenten. KLEURRIJK TAFELEN

Hun mensen staan in voor de bereiding en de bediening van (h)eerlijke gerechten onder begeleiding van een ervaren chef, die kan terugvallen op een mooi culinair palmares. Eat@12 verwelkomt de gasten in een warm designinterieur, dat meteen het thuisgevoel oproept. De service verloopt geheel kleurgestuurd : elk gezelschap krijgt zijn bereidingen in een servies in een specifieke kleur, dit vergemakkelijkt de sturing in de keuken en in de zaal. Ook de technologie spreekt een woordje mee : de bestellingen worden doorgegeven via een iPad. Bij mooi weer kan je genieten op het gezellige terras met grote tafels ! Doorn 12, Oudenaarde 055 31 13 45 | doorn12@aarova.be Er is voldoende parkeergelegenheid. Open : van maandag tot vrijdag van 11u30 tot 15u00 (bestellen tot 14u00) | Op zaterdag van 11u20 tot 15u00 (bestellen tot 14u00)

W W W. D O O R N 1 2 . B E

Bijlage van magazine Randeevoe Uitgever : Design & Publishing Group

www.randeevoe.be


De Oudenaardse Adriaen Brouwer Bierfeesten, sinds jaar en dag een vaste traditie het laatste weekend van juni. Met dit jaar opnieuw een totaal andere aanpak. Dankzij de stad Oudenaarde en de sponsors is dit ‘festival’ opnieuw helemaal gratis. Goeie artiesten, lekker bier en hopelijk… mooi weer ! De artiesten en de locaties zijn gekend. Als mediapartner overlopen we met plezier voor u even het programma. regio : Oudenaarde | tekst : Frederic de Vos

kan je terrasbonnetjes krijgen die je kan gebruiken bij een drankje op een van de Oudenaardse terrasjes. En wat zeker niet zal ontbreken op zaterdag in de Hoogstraat zijn de traditionele kinderfeesten, euh… Kadeefeesten ! Dit jaar is het - jaarlijks wisselend - thema : sprookjes. In de bibliotheek kan je ook naar sprookjes gaan luisteren. Om deze mooie zaterdag voor de kinderen af te sluiten treedt op de Markt om 17u de Ketnetband op.

Eerst enkele wist-je-dat-jes : De Grote Markt wordt onderverdeeld in verschillende zones. Na 3 jaar komt het hoofdpodium opnieuw naar de Markt, maar… op een totaal andere plaats ! Los van het grote podium komt er op het parkinggedeelte van de Markt een groot DJ-podium en rond de fontein komt er een Beer & Foodzone. Ook zal er losse animatie zijn. De Ham wordt de plek voor de dansers/ dancers. Een grote tent zal er op vrijdag en zaterdag de plek zijn waar diverse dj’s en acts uit de jaren ’80 en ’90 voor de sfeer zullen zorgen. De Woeker doet ook z’n culturele duit in het zakje tijdens dit weekend. Een gevarieerd programma in een gezellige omkadering met onder meer sfeervolle verlichting en veel humor. Het stoofvlees zal er voor de hongerigen staan pruttelen en de Oudenaardse bieren klaar om gedronken te worden.

een mooie afwisseling tussen lokale dj’s en enkele gekende namen om ook daar het feest te laten losbarsten. Op beide verdiepingen zal er een bar zijn. Het pleintje tussen de Sint Walburgakerk en de Hyppo wordt omgetoverd in een 70’s en 80’s discotheekstijl. Ook de traditionele Braderie ontbreekt niet. Meer dan 60 handelaars zetten nóg meer hun beste beentje voor. Kortingen en speciale acties zullen niet ontbreken. Vier dagen lang kan er gekuierd en gewinkeld worden in een leuke sfeer met veel animatie. Ook op zondag is er braderie van 14u tot 18u. Tijdens het winkelen

De Jeugdzone blijft na het grote succes van vorig jaar op de verdiepingsparking ‘De Meerspoort’. De jeugdraad zorgt voor

21

Onder meer Frederic de Vos zal voor het 19de ( !) jaar instaan als gastheer en mee de presentatie verzorgen. Een generatie lang intussen een vaste waarde, tussen de shows in binnen- en buitenland door. MEER INFO

Op de Facebookpagina van de Adriaen Brouwerbierfeesten vind je de laatste updates tijdens het weekend zelf. Informatie in het algemeen vind je op de website : www.adriaenbrouwerbierfeesten.be of bij Toerisme en Evenementen in het stadhuis.

EVENEMENT

ADRIAEN BROUWER BIERFEESTEN 28 - 29 - 30 JUNI 2019


EVENEMENT

VRIJDAG 28 JUNI

PARKING MARKT

ROND DE FONTEIN

FESTIVALPODIUM (KLEINE) MARKT

20u15 > 21u00 - Calypso Performance Ensemble

19u00 > 03u00 - Beer & Food Village : Food - Music - Chill met special musicguests

19u30 > 20u15 - Winnaar 1 van de Oudenaardse showcase Ook dit jaar krijgt lokaal talent de kans om zich als opener op het hoofdpodium muzikaal aan de mensen voor te stellen. 21u05 > 21u15 - Officiële opening Toespraken door de schepen van Feestelijkheden en de burgemeester. Gratis bruin bier. 21u15 > 22u30 - Milo Meskens Op Studio Brussel zei drumster Isolde Lasoen dat hij de Jeff Buckley van Deinze is. Zijn eigenzinnig recept van pop, folk en blues, overgoten met een melancholisch sausje valt in de smaak en bewijst dat hij méér is dan een one hit-wonder. 23u30 > 00u45 - Jelle Cleymans en zijn El Bandido’s Met een zeskoppige band brengt Jelle Nederlandstalige levensliederen. Hij brengt telkens twee bekende vrienden/ vriendinnen mee. Voor het publiek steeds een verrassing wie het zal zijn. Van Hazes tot Sommers, van Tura tot Zangeres zonder naam : dikke ambiance.

22u30 > 23u30 - DJ ‘Goe Vur in den Otto’ : Metal, hardrock en punk 00u45 > 01u15 : Animatie/verbranding Kellioothuisje De burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden steken het belastingshuisje in brand en delen gratis bruin bier uit. 01u15 > 03u00 : DJ Dirk Stoops Studio Brussel DJ, gekend van oa ‘De Afrekening’ en de ‘Was het nu 70, 80 of 90’-fuiven. Pleinen voor zijn podium staan steeds vol ! HET ‘WITTE’ EVENEMENTENPLEIN OP DE MARKT

20u15 > 21u00 - Boucherie Bacul & De kleinste mobiele bierbar Een ouderwets slagerskraam, zonder vlees. Iets heel eigenaardigs. En een rijdende bierbar op zoek naar mensen met een alcoholtekort. Lachen geblazen ! 21u00 > 21u20 - Stichting De Mol & Koen Browaeys Adriaen Brouwer wil de verjaardag van zijn grote idool Pieter Bruegel vieren met een zoektocht naar zijn eigen Dulle Griet. Schier onmogelijk, want Oudenaarde is bezaaid met wilde vrouwmenschen ! 21u20 > 21u50 - The White Magical Horses & De kleinste mobiele bierbar De magische paarden zijn een intrigerend schouwspel. Half vrouw, half paard. Het zorgt voor een leuke sprookjessfeer. 21u50 > 22u10 - Compagnie That’s it & Boucherie Bacul Vuur, acrobatie, jongleren, eenwielers, autobanden en humor door vier gemotiveerde cirusartiesten. That’s it !

01u15 > 02u15 - Michael Shack Als drummer van onder meer Netsky en Milk Inc, maar ook als solotoerend artiest betrad hij al vele podia over de hele wereld. Zijn gedrum op de grootste hits is topentertainment tot en met. Mag je niet missen !

22u10 > 22u30 - Stichting De Mol & Koen Browaeys 22u30 > 22u50 - The White Magical Horses & De kleinste mobiele bierbar 22u50 > 23u20 - Lucifers Party & Boucherie Bacul 23u20 > 23u40 - Stichting De Mol & Koen Browaeys

22

80’S & 90’S TENT DE HAM

22u00 > 22u45 - De Romeo’s Bouwen overal een feestje met klassiekers van vroeger en nu. 22u45 > 23u45 - DJ Alpha Party Nieuw concept, 2 DJ’s en 1 MC. 23u45 > 00u30 - Ian Van Dahl Een échte Belgische 90’s dance act ! 00u30 > 01u30 - DJ Peter Luts De man achter o.a. Lasgo en Ian van Dahl. Maakt(e) veel clubclassics. 01u30 > 03u00 - Bonzaï Allstars DJ’s met tonnen ervaring in de muziekindustrie. Retro ten top !

ZATERDAG 29 JUNI FESTIVALPODIUM (KLEINE) MARKT

17u00 > 18u15 - De Ketnetband 18u45 > 19u15 - Winnaar 2 van de Oudenaardse showcase 19u45 > 21u00 - Pluto was a Planet Toen Pluto wél nog een planeet was, was de muziek tenminste goed. ‘Flippo Funk’ of ‘Pokémon Pop’… een set stevige milleniumknallers zorgen voor een wervelende show met William Bouva & Danira Boukhriss. 22u00 > 23u45 - Absynthe Minded Bert Ostyn en zijn band zorgen met tijdloze muziek voor klasse op de Markt. 00u45 > 02u00 - Les Truttes De groep, die als grap begon, is de beste ruige coverband van België. 1 ding staat nu al


80’S & 90’S TENT DE HAM

ZONDAG 30 JUNI

22u00 > 22u45 - Technotronic Pump up the Jam… ! Moet er nog meer gezegd worden ?

FESTIVALPODIUM (KLEINE) MARKT

02u15 - 02u45 - Je Broer Nederlands rapper. Een echt ‘Kind van de duivel’ !

22u45 > 23u45 - DJ Daddy Cool Onze DJ uit de Vlaamsche Ardennen. Met hem is het altijd feest !

PARKING MARKT

21u00 > 22u00 - Animatie

23u45 > 00u45 - DJ ‘Goe Vur in den Otto’ : Metal, hard rock en punk 01u15 > 03u00 - Discobar Galaxie ‘Bobby Ewing, Lars Capaldi en Loveboat’ spelen de muziek waar ze dan zelf zin in hebben… Maar dat ze de juiste platen kiezen is zeker. Het wordt een intergalactische trip !

23u45 - 00u30 - Def Dames Dope De zussen Larissa en Axana Ceulemans gaan nog 1 keer rond. Don’t be silly... 00u30 > 01u30 - DJ Zof Een muzikale duizendpoot, soms ook wel gekend als ‘Demoniak’. 01u30 > 03u00 - 2 Fabiola & DJ Pat Krimson De populaire Dance-band bestaat 20 jaar en is nog/opnieuw zeer populair. Top entertainment met oa ‘She’s after my Piano’ !

HET ‘WITTE’ EVENEMENTENPLEIN OP DE MARKT

20u00 > 00u00 - Space-bikes, een slinger springer en een surf-simulator.

14u00

Dimi zingt Hazes

14u40

Natasja Poels zingt Helene Fischer

15u20

Evelien Cannoot

16u00

Wendy Van Wanten

16u40

Wim Soutaer

17u20

Gill Bailey

18u00

Sha-Na

18u40

Lindsay

19u20

Kate Lane

20u00 Yves Segers 20u40 David Van Dijck 21u20

Swoop

HET ‘WITTE’ EVENEMENTENPLEIN OP DE MARKT

14u00 > 18u00 - Klimmuur (6m) - Bungee trampoline - Springkasteel Slingerbal - Lasershoot ROND DE FONTEIN

12u00 > 00u00 - Beer & Food Village : Food - Music - Chill met special musicguests

ROND DE FONTEIN

De redactie is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het programma na het verschijnen van dit nummer.

19u00 > 03u00 - Beer & Food Village : Food - Music - Chill met special musicguests

De Adriaen Brouwer Bierfeesten werden mee mogelijk gemaakt dankzij deze sponsors

23

EVENEMENT

vast : Het wordt een echte ‘People’s party’ in Oudenaarde. Covers brengen is één ding, ze met dezelfde energie en overgave spelen als Les Truttes is vrijwel ongezien. Een creatieve mix van muziek en spektakel.


SAMENLEVING

DE FIETSERSBOND WIL RONSE FIETSVRIENDELIJK MAKEN De Fietsersbond viert in 2020 zijn 25ste verjaardag. Hoog tijd om een gesprek te voeren met de voorzitter van de Ronsese afdeling, Marc Bruyland. Het woonwerkverkeer met de fiets zit immers in de lift. “De opkomst van de elektrische fiets en de Speed Pedelec toont nogmaals het belang aan van het drukkingswerk van de Fietsersbond, want het is duidelijk dat de infrastructuur de evolutie van de fietsen niet is gevolgd.” regio : Ronse | tekst : Maarten D’Hoop

gezond is om te fietsen, waar de fiets een snel vervoersmiddel is en waar de functionele participatiegraad van de inwoners hoog ligt ? Een vraag die de Fietsersbond natuurlijk nauw aan het hart ligt. “In het begin hadden we vooral aandacht voor fietspaden, maar onze visie is nu verbreed naar fietsinfrastructuur in het algemeen zoals fietsstallingen en fietssnelwegen. We willen de fiets als duurzaam, ecologisch en sociaal rechtvaardig vervoersmiddel promoten, maar dan moet ook de infrastructuur kwaliteitsvol en veilig zijn.”

Op 10 mei kwam Eva Van Eenoo op uitnodiging van de Fietsersbond spreken in Ronse. In haar masterproef Stedenbouw en Ruimtelijke planning diepte de academica het onderwerp ‘fietsgeoriënteerde stadsontwikkeling’ uit. Ze behandelde de volgende vraag : hoe kan een stad evolueren naar een plaats waar het veilig en

“We hebben al gesprekken met de nieuwe schepen van mobiliteit, Jan Foulon, gevoerd. Het is duidelijk dat de mobiliteitsdienst onderbemand is op dit moment. Naast de schepen is er nog één mobiliteitsambtenaar, namelijk Nele Defoer. Met hun tweeën moeten ze alle aspecten van mobiliteit behartigen met als resultaat dat er al snel een vorm van overbevraging optreedt. Dit heeft ervoor gezorgd dat Ronse een achterstand heeft in vergelijking met andere steden. Er zou iemand aangeworven moeten worden die zich twee jaar met niets anders dan fietsbeleid kan bezighouden. Er bestaat bijvoorbeeld een Lokaal Functioneel Fietsroutenetwerk in Ronse, maar dat netwerk moet werkelijk functioneel gemaakt worden. Zo’n netwerk moet de attractiepolen van de stad met de wijken verbinden, maar er zijn echter nog te veel

24

plekken die lacunes vertonen en waar de infrastructuur beter kan. Er is in vorige legislatuur veel gebeurd, maar wij willen veel meer en vooral sneller.” Een niet mis te verstane boodschap van de voorzitter ! Toch wil hij nog een oproep doen : “Ons bestuur wordt al wat ouder en daarom willen we jonge volwassenen motiveren om lid te worden van de Fietsersbond, alsook om bestuurservaring op te doen. Het is tijd voor een generatiewissel in het bestuur. Op 17 augustus organiseren we een fietstocht voor iedereen die het fietsen genegen is. Dat kan misschien een gelegenheid vormen om kennis te maken. Een nevendoel bestaat erin om aan te geven dat de afstand tussen Ronse en Geraardsbergen kleiner is geworden met het afwerken van Ravel Ligne 87 in Wallonië. Dit fietspad zal uitkomen op het Mijnwerkerspad en zo aansluiten op de fietsnelweg F421 die start in Avelgem en een doortocht heeft in Ronse langs het station. Psychologisch niet onbelangrijk. De Ronsenaar heeft vaak het gevoel in een uithoek van Vlaanderen te leven, maar met deze fietssnelweg kan er op een vlotte en veilige manier naar Geraardsbergen of Ath gefietst worden.”

MEER INFO

 www.fietsersbond.be/ronse


€ 89,48 J u w e l i e r s s i n d s 1897

’s ! onze promo n a v t ie n e !G LEVE PAPA MyTube bouwradio

TIJD VOOR EEN VADERDAGCADEAU ?

PUNT bvba

Stationsstraat 56 • 9690 Kluisbergen info@d-huyvetter.be • T 055 38 80 44 www.toolpunt.be • F 055 38 76 23

Markt 14 • Oudenaarde • 055 31 15 48 • Like ons op info@juwelen-vandevelde.be • www.juwelen-vandevelde.be

IMMO D’HONDT

IMMO D’HONDT BEHEER

VERKOOP - VERHUUR

UW SYNDICUS MET KENNIS VAN ZAKEN !

Eefje, Ignace & Nele

TE KOOP

J. Lacroixstraat 17, OUDENAARDE € 190.000 Epc: 564 Tof renovatieproject ! Leuke tuin met aparte toegang, 3 slaapkamers. Wg, Gdv, Gvkr, nt overstromingsgev.

TE HUUR

TE KOOP

Baarstraat 54, OUDENAARDE € 430.000 Epc: 239

Grotendeels gerenov. woning met 3 slpk’s + achterliggend magazijn (uitweg via Remparden). 2 aparte percelen, 2 woonentiteiten van te maken. Wg, Gdv, Gvkr, nt overstromingsgev.

TE KOOP

TE HUUR

TE KOOP

Wallestraat 173, OUDENAARDE € 625/maand + €60 kosten

Wolvenberg 46, OUDENAARDE € 275.000 Epc: 846

1 slaapkamer appartement met zongericht terras en ondergrondse staanplaats.

Compacte bungalow met 3 slaapkamers en garage. Rustig gelegen in het hart van de Vlaamse Ardennen. Wg, Gdv, Gvkr, nt overstromingsgev.

NIEUWBOUWPROJECT : RESIDENTIE PADDENHOEK Stationsstraat 72-74, KLUISBERGEN

Verdurestraat 4, OUDENAARDE € 825/maand + €70 kosten Epc: 231

Prachtig duplexappartement in centrum Oudenaarde met 3 slaapkamers, 2 badkamers en 3 terrassen! Autostaanplaats.

VOLG ONS OP FACEBOOK !

Broodstraat 9, OUDENAARDE € 330.000

Handelspand in het centrum met boven een appartement met 2 slaapkamers. Wg, Gdv, Gvkr, nt overstromingsgev.

 18 nieuwbouwapp met 2/3 slpk’s  tuin en/of terras  ondergrondse garages  energiezuinig  oplevering najaar 2020

VOOR GRATIS WAARDEBEPALING OF KENNISMAKEND GESPREK SYNDIC BEL 055 69 68 67

Gentiel Antheunisplein 6 OUDENAARDE | 055 69 68 67 I info@immodhondt.be | WWW.IMMODHONDT.BE

BIV 510 388

D’HUYVETTER

Bekijk onze digitale folder voor vaderdag op WWW.JUWELEN-VANDEVELDE.BE


SAMENLEVING

NAAR PARIJS ÉN TERUG... IN 24 U... MET... DE FIETS Soms moet een mens eens zot doen voor het goede doel. Dirk Depoppe, Ferdi De Smet en Stijn Vandenberghe voegen de daad bij het woord en fietsen op 8 juni, op één dag tijd, van Ronse naar Parijs en terug. De leden van respectievelijk ISI Cycling Team en VTT 78 willen met dit exploot geld inzamelen om een sensibiliseringscampagne op te zetten rond verkeersveiligheid bij de jeugd. Randeevoe sprak met deze drie Flandriens met het hart op de juiste plek. regio : Ronse | tekst : Maarten D’Hoop

Hoe komt een mens op een dergelijk idee : 570 km fietsen op 24 uur ? “Het project ‘Paris Retour’ is eigenlijk eerder toevallig tot stand gekomen. Mijn vader, Marcel De Smet, had dat traject eens gedaan toen hij 28 jaar was. Op een dag zat hij samen met Stijn Vandenberghe aan tafel en kwam het avontuur ter sprake. Vanaf dan begon het idee te rijpen om dit nog eens over te doen, maar dan ten voordele van een goed doel. Er is immers ooit een lid van onze fiets-

groep overleden door een aanrijding tijdens delijk rond 23u aan te komen in Parijs. Daar een fietstocht. Sindsdien zijn we met ISI willen we via de Champs Elysées – om toch Cycling Team toch heel anders gaan fietsen. wat Toursymboliek in onze fietstocht te steken Tegelijkertijd merken we vaak in de winter dat – naar de Arc De Triomphe peddelen en dan er bij de jeugd nogal wat nonchalance bestaat vervolgens via de Eiffeltoren naar de Notre wat betreft verlichting en reflecterende Dame. We doen sowieso zelf een geel hesje aan. kledij. Daar willen we toch graag iets aan doen. Zo vallen we op in het verkeer en tegelijkertijd Afhankelijk van het opgehaalde bedrag zullen ook weer niet. (Grijns) Zondag om 11u hopen we in de loop van september, samen met we terug aan De Loft te staan. Enthousiaste fietswinkel Jacky Sport, een sensibiliseringssupporters zijn zeker altijd welkom !” campagne in de scholen starten. We werken De drie mannen worden goed ondersteund. daarvoor ook samen met de politie en de stad “VTT 78 begeleidt ons met materiaal en een Ronse. We willen inzetten op veilige fietskledij, wagen. Daarnaast zullen ongeveer tien mannen veilige fietsen en goede verlichting.” van het ISI Cycling Team in etappes van 150 km met ons meefietsen om morele steun te Een nobel doel, maar eerst moet er bieden. Het loopt alvast goed wat betreft sponnatuurlijk nog gefietst worden. sors. We hebben zelf paaseitjes, drinkbussen en “We zijn volop aan het trainen voor de rit. We koerspetjes verkocht en via ons netwerk reeds hebben alle wielerklassiekers voor amateurs een aardig bedrag ingezameld. Dat heeft er in de streek gedaan en onlangs zijn we nog allemaal voor gezorgd dat we onze ambities al 100 km gaan mountainbiken in Luxemburg. positief hebben mogen bijstellen. We hopen nu De benen zijn klaar, maar nu wordt het rond de 8.000 euro te landen.” uitstippelen van een aangenaam fietstraject nog een grote uitdaging. Wat wel al vaststaat, MEER INFO is het verloop van de dag. Om 13u willen we  www.facebook.com/parisretour vertrekken aan de Loft in Ronse om uitein-

WWW.BLCGROUP.BE VERHUUR VAN AFVALCONTAINERS • STORTEN VAN AFVAL • PARTICULIER OF ZELFSTANDIG Klein Frankrijkstraat 21, RONSE 055 30 59 59 • info@blcgroup.be Open ma-vr 7u-18u & za 7u-12u

Meersbloem Melden 20, OUDENAARDE 055 30 59 59 • oudenaarde@blcgroup.be Open ma-vr 7u-18u & za 7u-12u


OUDENAARDE Jezuïetenplein 6

WIJ ZOEKEN PROJECTGRONDEN TE KOOP !

TE KOOP

055 500 007 info@vastgoedlietaer.be

VASTGOEDMAKELAAR • HANDELSINGENIEUR • LANDMETER loft

RONSE

WAREGEM Holstraat 17 bus 1

€ 279 000*

woning

ZOTTEGEM

TE KOOP

€ 235.000* 

FLOBECQ

TE KOOP

bouwgrond

€ 57.500*

villa

MAARKEDAL

TE KOOP

€ 495.000* 

PRACHTIG RECENTE LOFT (2016) • In voormalig fabriekspand, nabij het centrum! Bewoonbaar opp. 150 m², inkomhal, zithoek, eetplaats, open keuken + kookeiland, slpkr, badkmr, ruime mezzanine, vloerverwarming.

TWEEKERKENSTRAAT ZOTTEGEM • Deels gerenoveerde woning met een hoog voorzieningsniveau. Bew. opp. 157 m² en een totale opp. van 711 m². De woning geniet van een diepe, grote tuin. EPC: 371 kWh/m²

FLOBECQ RUE G JOURET • Projectgrond geschikt voor appartementsgeb. met 3 entiteiten (was reeds vergund maar vergunning is vervallen). Totale opp. van 2071  m². Straatbreedte van 7,2 m en 38 m diep.

VILLA • Prachtige instapklare villa gelegen in de landelijke Vlaamse Ardennen. Hoogwaardige afwerking met luxe materialen! Bew. opp. 187 m², grond opp. 2190 m², aangelegde tuin zuidoost + zwemvijver. Contacteer ons! EPC 260 kWh/m²

EPC 112 KWH/M² - VKR - WATERTOETS NVT - GMO - GEEN COML. - ERF - GVV - VG - WG

WG - GVV - GVKR - GVG - GMO

WG - VV - GVKR - GVG - GMO

WGLK-VG - VV- GVKR - GMO - WATERTOETS: EFFECTIEF OVERSTROMINGSGEV.- GN ERF. - GN COMPL

HOREBEKE

bouwgrond

hoeve

MAARKEDAL

RONSE

woning

fermette

MAARKEDAL

RT KO EN NN BI

TE KOOP

TE KOOP

MOOI PERCEEL BOUWGROND • Gelegen aan de Heerweg in het landelijke Horebeke. Totale opp. van 1372 m². Net geen straatbreedte van 19 m en diepte van ± 70 m. Mogelijkheden: open bebouwing, 2 niveau’s, plat dak. Geen bouwverplichting.

HOEVE • Gelegen in Schorisse met verzichten over de Vlaamse Ardennen. Totale opp. van 2848 m². Bewoonbaar opp. van 325 m², inkomhal, gastentoilet, keuken, berging, leefruimte, zithoek met inbouwhaard, bureau, uitbouw / veranda, badkamer, 4 slaapkamers + bijgebouwen.

TE RENOVEREN WONING • Gelegen in Ronse vlakbij het stadscentrum maar toch rustig. Reeds dubbel glas. Inkomruimte, keuken, badkamer, 2 slaapkamers, vaste trap naar ruime zolder. Bewoonbaar oppervlakte 94m².

GVKR - WATERTOETS NVT - GMO - GEEN COML. - VV - AG

LWAG - GVV - GVKR - GVG - GMO

WG - GVV - VKR - GVG - GMO

TE KOOP

€ 177.000*

€ 79.000*

TE KOOP

€ 239.000*

VLAAMSE FERMETTE • Gelegen in Maarke-Kerkem • Landelijke ligging, toch dichtbij de dorpskern. Oppervlakte van 1147 m². Volledig te renoveren. WGLK - GVV - GVKR - GVG - GMO

MEER INFO & HET VOLLEDIGE AANBOD OP WWW.VASTGOEDLIETAER.BE !

* Enkel een schriftelijke aanvaarding door de verkopers van een bod resulteert in een verkoop/verbintenis. Algemene gebruiksvoorwaarden raadpleegbaar op www.vastgoedlietaer.be of via eenvoudig verzoek naar info@vastgoedlietaer.be

WELKOM IN HET TEAM WORD ZELFSTANDIGE UITBATER VAN EEN LADBROKESKANTOOR (M/V) UURWERKMAKER - JUWELIER - KLOKKENHERSTELLER HORLOGER - BIJOUTIER - PENDULIER Ch.Vandendoorenstraat 33, 9600 Ronse | 055 21 80 57

info@maisonroos.be | www.maisonroos.be AANKOOP OUDE GOUDEN JUWELEN, HORLOGES & MUNTSTUKKEN

U

➜ beheert een Ladbrokes kantoor in uw regio. ➜ geniet meteen van een bestaand, trouw en gepassioneerd cliënteel.

WIJ

➜ zorgen voor een gratis opleiding. ➜ bieden u een stevige commerciële ondersteuning.

GEEN INVESTERING VEREIST AANTREKKELIJKE COMMISSIES EN PREMIES

CONTACTEER LADBROKES METEEN ! Ch.Vandendoorenstraat 33, 9600 Ronse | 055 21 80 57 info@maisonroos.be | www.maisonroos.be 

MICHAËL ROCCA  0495/58 96 40 michael.rocca@ladbrokes.be


SAMENLEVING

RANDEEVOE MET KUNSTSCHILDER GERMAAN BOS Het is in het hartje van Ellezelles, in zijn woning met zicht op het mooie ‘Pays des Collines’ dat Randeevoe bij Germaan Bos en zijn echtgenote Donny op de koffie mocht. Een warme ontmoeting op een kille lentedag met de 82-jarige gerenommeerde kunstschilder die nog steeds barst van het talent. regio : Ellezelles | tekst : Fabrice Donkerwolcke

Germaan Bos (een pseudoniem voor Germain Van Den Bossche) werd geboren in Ronse op 28 mei 1937. Sinds de jaren zestig is de kunstenaar actief in het artistieke wereldje. Hij stelde talloze keren tentoon in binnen- en buitenland, was van 1973 tot 1976 promotor van de Montmartre-galerij in Ronse en medeorganisator van de roemruchte Montmartre-feesten. Germaan Bos debuteerde als landschapsschilder maar evolueerde naar een eigen vorm van surrealisme. Bos komt uit

een kunstenaarsfamilie en bracht zijn jeugd in Oudenaarde door. Hij tekent en schildert sinds zijn negende. In die tijd was hij een grote bewonderaar van Evariste Carpentier, een Belgische schilder afkomstig uit Kuurne. Germaans vader vroeg hem regelmatig om de werken van Carpentier na te tekenen of te schilderen. Vervolgens studeerde Bos grafische kunst aan de Carelsschool in Gent, waarna hij in een lithografische drukkerij in Brussel werkte. Sinds 1968 is hij voltijds kunstschilder. In 1971 behaalde hij met zijn surrealistisch werk onderscheidingen in Nice en New York. In 1983 wint hij de grote Prijs Valerius De Saedeleer in Etikhove met een werk dat hij ter plekke creëerde. De laatste jaren focust Germaan Bos zich op het schilderen – ook op aanvraag – van portretten en stillevens. Momenteel schildert hij vooral surrealistische werken, kunstwerken die als grafisch-realistisch gekwalificeerd kunnen worden. “Schilderen is mijn leven, er gaat geen dag voorbij zonder dat ik iets schilder. Thuis heb ik mijn galerij en atelier waar de mensen mijn kunstwerken kunnen bewonderen”, vertelt Bos. “Op dit ogenblik

ben ik bezig met verschillende werken waaronder ‘La Madone des Collines’ (de madonna van de heuvels), Ellezelles is namelijk gekend voor haar heksen en heksensabbat, wat ik wou is een heilige creëren voor het dorp. Ik heb me geïnspireerd op ‘De Brugse Madonna’ van Michelangelo en schilderde haar temidden van het Elzeelse landschap, samen met de kattemolen (le moulin du cat sauvage). Het is een werk dat op een klassieke en zeer natuurlijke manier geschilderd werd.” Germaan Bos is nog steeds zeer gepassioneerd door de schilderkunst en heeft geen greintje van zijn immens talent verloren. We wensen hem dan ook nog vele gezonde en kunstrijke jaren toe. MEER INFO

Wie het werk van Germaan Bos wil ontdekken, kan terecht op de facebookpagina van de kunstschilder, waar hij regelmatig nieuwe werken post. Men kan ook zijn schilderijen ontdekken in zijn atelier en galerij in Ellezelles, weliswaar op afspraak.  Germaan Bos

HOORCENTRUM ’T OORHUIS ZOTTEGEM

Hoogstraat 39 - 09 367 67 64

’T OORHUIS OUDENAARDE Markt 10 - 055 30 02 60

’T OORHUIS RONSE

Neerhofstraat 2/3-4 - 055 30 54 09 (in shopping Delhaize)

CHARGE&GO NX Het enige oplaadbare hoortoestel voor een natuurlijk klinkend eigen stemgeluid en direct streaming. • •

BEL GRATIS VOOR ADVIES

0800 90 155 WWW.OORHUIS.BE I INFO@OORHUIS.BE

Kristalhelder geluid, zelfs in rumoerige omgeving myControl App: volledige controle in uw handen Accessoires voor streaming via BlueTooth, TV, ...

HOORTOESTELLEN

|

2 PAKJES hoortoestellen batterijen KOPEN = 1 PAKJE hoortoestellen batterijen GRATIS

actie geldig tot 31/12/2019 • maximum 2 bonnen per klant

GEHOORBESCHERMING

|

HULPMIDDELEN


Onderstroom op zondag 28 april 2019 op verschillende locaties te Oudenaarde V-dag 2019 op zondag 5 mei te Oudenaarde Volledige fotoreportages op www.randeevoe.be

29

FOTOREPORTAGE

RANDEEVOE WAS ERBIJ


ONTSPANNING

EEN GEDICHT Op deze bladzijde wordt elke maand een gedicht gebracht, nu eens van mezelf en dan weer van een ander dichter(es). Altijd wordt het vergezeld van een korte introductie, sfeerschets en/of bespreking.

OP HEM WACHTEND ‘s Ochtends ontwaak ik als een gazelle en geniet in de bergen op je wachtend. ‘s Middags, door bloemen bedolven, schrijf ik je naam op de waterbuik van de rivier. Bij avondval vlij ik me vol liefde neer en wacht dan op jou tot de nacht valt, tot je als een vogel in mij neerdaalt, tot jouw lichaam als een vlag over mijn lichaam golft. [G I O C O N DA B E L L I ]

Gioconda Belli (°Managua 1948) is dichteres en romanschrijfster. Ze is deels van Nicaraguaanse, deels van Italiaanse afkomst. Al op jonge leeftijd werkt ze bij een reclamebureau als accountmanager. Belli was jarenlang zeer actief in de strijd tegen de Somoza-dictatuur in Nicaragua. Om die reden wordt ze in 1975 gedwongen in ballingschap te vluchten naar Mexico, waarvan ze in 1979 na de overwinning van ‘Sandinista’ kan terugkeren. Later - en tot op vandaag - wordt ze stilaan een vooraanstaand criticus van de huidige regering die volgens Belli haar idealen heeft verloochend. In 1970 publiceert ze haar eerste gedichten in de literaire bijlage van een plaatselijke krant en kreeg ze alvlug grote aandacht als schrijfster. Prijzen bleven dan ook niet uit. In 1988 schrijft ze een semi-autobiografische roman die voor het eerst in haar land de genderkwesties in de schijnwerpers plaatst. Boeken over vrouwenemancipatie en -bevrijding volgden, thema’s die geregeld terugkeren in Belli’s oeuvre. Ze krijgt er behoorlijk internationale belangstelling voor en haar werk wordt in verschillende talen vertaald. Gioconda Belli blijft vandaag nog steeds publiceren en beweert dat haar poëzie haar belangrijkste literaire bijdrage is. PAUL COX (WWW.PAULCOX.BE)

WEDSTRIJD Waar heb ik dat nog gezien ? Antwoord vorige wedstrijdvraag Het is de deur van de Sint-Pieterskerk van Kerkem (Maarkedal) De gelukkige winnaar Steven Willen Oudenaarde

Colofon UITGEVER Design & Publishing Group bvba Sint-Martensstraat 10, 9600 Ronse, 055 695 000 VORMGEVING EN DRUK Grafoman Sint-Martensstraat 10, Ronse Willy De Praeter, Grafoman Jessica Coussement, Grafoman Aurélie Labaere, Grafoman Sarah Coppens, Grafoman

ALGEMENE COÖRDINATIE Nathalia Tsala & Hanneke Vagenende info@randeevoe.be - 055 695 000 ADVERTENTIEVERKOOP Cindy Magherman - 0491 25 99 62 cindy@randeevoe.be REDACTIE Hanneke Vagenende - hoofdredacteur - algemene redactie Frederic de Vos - eindredacteur - algemene redactie Sasian Van Den Berghe - algemene redactie Fabrice Donkerwolcke - algemene redactie

Elke maand trekt Randeevoe door de Vlaamse Ardennen op zoek naar een uniek kiekje. Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast … Want één ding is zeker, u heeft het nog al ergens gezien ! Deze maand schenkt Randeevoe aan de winnaar een bon t.w.v. € 40 bij aankoop van gehoorbescherming bij Oorhuis (pag 28). U kan uw antwoord sturen via de website www.randeevoe. be of mailen naar info@randeevoe.be. De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen. Joost Elet - algemene redactie Maarten D’Hoop - algemene redactie Janna De Vleeschouwer - algemene redactie Hubert Dedoncker - cartoon Paul Cox - poëzie © 2019 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

RANDEEVOE DIGITAAL www.randeevoe.be http ://issuu.com/randeevoe Oplage : 39.750 exemplaren Ronse, groot Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Maarkedal, Horebeke, Brakel en Kluisbergen

Distributie door :


GROTE ZONNEGLAS-ACTIE RAY BAN + CORRECTIEGLAZEN VANAF

O

P

T

I

E

K

O

P

T

I

E

K

EEN PAAR ZONNEGLAZEN

€ 232

VANAF

€ 78

DHONDT

DHONDT

Pl. Fr. Rooseveltplein 23 Ronse-Renaix 055 21 91 06 maxim@optiekdhondt.be

WWW.OPTIEKDHONDT.BE   @optiekdhondt   Optiek Dhondt


de kunst van raamdecoratie Raamdecoratie | Verf en Behang | Schilderwerken

tende by Van der Hauwaert Bergstraat 71 9700 Oudenaarde 055 31 39 84 www.vanderhauwaert.info Ons vakmanschap maakt van uw huis een thuis

Profile for Randeevoe

Randeevoe Vlaamse Ardennen, juni 2019  

Randeevoe Vlaamse Ardennen, juni 2019  

Profile for randeevoe
Advertisement