Smeltedigelen Musikkfestival 2019

Page 1

MO I RANA

17.–20. OKT

Jan Garbarek Group • Flere Farger • Ánnásuolo • 9 grader Nord Karin Krog med DIOC Big Band • Novak-Hoff-Mathisen-Hofseth Amund Maarud og Sahra Da Silva • Nogi • Mahsa Vahdat og Tord Gustavsen Eline Hellerud Åsbakk og Eirik Fjelde • Darya Katyba og Meteorosensemblet Smeltedigelen unge talenter • Hekla stålstrenga • Meg og kameraten min Håkon Kornstad • Marstokks Blues Mafia • Brean & Bang SMELTEDIGELEN – 15th festival

1


Generalpartner

Offentlige partnere

RANA KOMMUNE

Hovedpartnere

Samarbeispartnere

Velkommen til den 15. Smeltedigelen!

Attraktiv arbeidsplass for de som vil ha en spennende jobb i industrien.

19

FRISØR

46

Da vi etablerte Smeltedigelen Musikkfestival ble jeg spurt av media om hvilke perspektiver vi hadde for festivalen. Den gang svarte jeg at vi tenker langsiktig, og ønsker å etablere noe som skal levere kvalitet til publikum i både 10 og 15 år. Her er vi nok en gang - så VELKOMMEN KJÆRE PUBLIKUMMER!

Velkommen til gratis byfrokost

Jeg er en av de heldige som får lov til å bidra som frivillig på Hemnesjazz (nettopp gjennomført når jeg prøver meg på denne lederen) og er stolt av det. Når jeg ser den gleden og entusiasmen publikum viser når de opplever store musikalske øyeblikk, når jeg ser hvordan de frivillige er stolte over det å få bidra og alt det flotte arbeidet som legges ned for å gjennomføre en festival; da gleder jeg meg til årets Smeltedigel. Jeg ser også hvor avhengige vi er - av mange - for å kunne lage en musikkfestival. TUSEN TAKK til dere frivillige, til alle sponsorer, til styret, til gode samarbeidspartnere og til deg som publikummer.

fredag 18. oktober i sentrum av Mo i Rana 07.00 – 10.00. Intimkonsert med Ánnásuolo duo klokken 08.00.

Som kanskje noen av dere har registrert, har jeg gjenoppstått som leder av festivalen. Hilde Høgseth, som var leder frem til 1. august i år, har nå permisjon. Hun er dratt til Oslo for å søke lykken der. I mellomtiden skal jeg gjøre så godt jeg kan. Tusen takk til deg Hilde, for alt det arbeidet du har lagt ned for festivalen. Ikke minst det du har bygd opp av nye elementer, som Flere Farger og satsing på barn og unge talenter. Lykke til i sør. Smeltedigelen 2019 har et program som jeg håper du som publikummer vil like. Vi har prøvd å booke artister som skal gi variasjon, er internasjonale, gir gode opplevelser og leverer høy kvalitet. Vi er stolte over endelig å få oppleve Jan Garbarek. Garbarek er den største og mest anerkjente norske jazzmusikeren «ever», og er en musiker og stilskaper som har satt sitt preg på den globale musikkscenen. En verdensartist.

ADVOKATHUSET HELGELAND

Vi har Masha Vadat fra Iran sammen med Tord Gustavsen, vi har gruppen 9 Grader Nord med røtter på Sri Lanka, Bluesaften med Amund Maarud i samarbeid med den nystarta klubben Tuff Enuff, Flere Farger-prosjektet som i år gjør to forestillinger på Nordland Teater og mye, mye mer. Vi håper å gjenskape de gode, varme og magiske øyeblikkene som DU må være til stede for å oppleve. VELKOMMEN til den 15. Smeltedigelen og Mo i Rana 17. – 20. oktober. Ansvarlig utgiver: SMELTEDIGELEN MUSIKKFESTIVAL Ansvarlig redaktør: BJØRN BONSAKSEN Grafisk design: MAC&TUSJ

2

Tekstforfatter: RANA BLAD Annonsesalg/distribusjon: RANA BLAD

SMELTEDIGELEN – 15th festival

Trykk: NR1 TRYKK, GREFSLIE Opplag: 9 000

SMELTEDIGELEN – 15th festival

3


Samarbeider om å løfte frem unge talenter Både Verket og Smeltedigelen har i en årrekke gitt lokale talenter scenetid foran et stort publikum. I dette arbeidet har Helgeland Sparebank vært en viktig samarbeidspart og pådriver for begge festivaler. Kulturhuset Mo har - som festivalene - en intensjon om å være en arena for flere lokale og regionale artister, noe også lokalbanken ønsker skal skje.

Vinn, vinn, vinn Smeltedigelens arrangement Unge Talenter blir i år på den nye byscena til Kulturhuset Mo. Da avtalen skulle inngås begynte et par nye ideer å utkrystallisere seg. Den ene handler om talent-samarbeid. – Sammen med Kulturskolen har vi lyst til å teste ut et samarbeid som kan stimulere enda flere til å delta på Unge Talenter under Smeltedigelen. Vi vil gjøre folk bevisst på både Kulturhuset Mo og alle muligheter som er her, samt Støtteverket, som er fondet til Verket og Helgeland Sparebank. Dette skal ikke bare være en vinn-vinn-situasjon, det skal være en vinn-vinn-vinn-situasjon. Fungerer det fint er det noe vi kan få til sammen i flere år fremover, forteller Bjørn Bonsaksen fra Smeltedigelen, Maiken Johansen fra Verket og Kulturhuset Mo og Elena Beck fra Rana Kulturskole.

Talent-pakke med appell Sammen har de besluttet at alle som er på scena i forbindelse med Smeltedigelens Unge Talenter 17. oktober inviteres til en av U18-arrangementene eller konsertene til Kulturhuset Mo i 2019 eller 2020. De får også invitasjon til en konsert i regi av 4/4. Én deltaker får dessuten mulighet til å være support for en av artistene eller bandene som skal spille på Kulturhuset Mo i inneværende eller neste år, og én artist eller et band får opptre på Underverket i 2020 foran flere tusen tilskuere. Juryen består av representanter fra Smeltedigelen og Verket. – Dette utgjør en riktig så fin totalpakke og bør appellere stort til de som vurderer å delta på Smeltedigelens Unge Talenter i oktober. Unge Talenter er for deltakere i alderen 13 til 25 år og normalt har vi seks til åtte innslag på scena. Nå løfter vi Unge Talenter opp til ett nytt nivå, avslutter samarbeidspartnerne.

Foto: Bjørn Leirvik

Rana Kulturskole har lang og god erfaring med talentutvikling av egne elever. De bidrar til at barn og unge i Rana får inspirasjon, verdifull synliggjøring og oppmuntring til å dyrke talentet sitt. Konseptet «Smeltedigelen UNGE TALENTER» er resultat av et langsiktig godt samarbeid

mellom Smeltedigelen musikkfestival og kulturskolen. Nå tar vi det ett skritt videre.

Foto: Knut Aaserud

Smeltedigelen, Kulturskolen, Verket, Helgeland Sparebank og Kulturhuset Mo samarbeider om å løfte frem lokale talenter. De som deltar på Smeltedigelens Unge Talenter 2019 har spesielt mye å se frem til.

Stille og storslagen samisk magi Ánnásuolo er en bortgjemt perle på Finnmarkskysten, og det er her det samiske jazz/pop/elektronikabandet har hentet navnet sitt fra. Med sin vakre, stemningsfulle og melankolske musikk, til både egne tekster og ord fra den samiske poeten Nils-Aslak Valkeapääs dikt har de en respektfull tilnærming til den samiske kulturarven.

Unge talenter

Skuespiller: Victoria Linn Søfting

TORSDAG 17. okt 18:00-19:00

Fiolin: Ellinor Drevvatne

Kulturhuset MO Gratis

4

SMELTEDIGELEN – 15th festival

Piano: Liv-Marie Muhoza Østerdal

og minst tre av medlemmene har samiske røtter. Vokalist Marianne Pentha har vokst opp i Østerdalen med en samisk far som var sterkt preget av fornorskningsprosessen og derfor ikke så verdien i å føre morsmålet sitt videre. Nå har Marianne tatt tilbake arven sin og synger vakkert på samisk som om hun aldri har gjort noe annet.

Bandleder John-Kåre Hansen har håndplukket musikere ut fra deres bakgrunn og har som filosofi at den enkelte musiker får frihet til å gjøre det han eller hun er best på. Slik dyrker man hver enkelts stemme og skaper et helt nytt uttrykk.

På bandets første selvtitulerte utgivelse var det diktene til Valkeapää som fikk nytt liv gjennom John-Kåre Hansens musikk og Penthas stemme, mens på det nye albumet “Muohtačalmmit – Snowflakes” er det Hansen som har skrevet både tekst og musikk. Ordene blir først skrevet på norsk, og så oversatt til samisk av Ranas egen Laila Stien.

Medlemmene i bandet har alle tilknytning til det samiske musikkmiljøet,

Ánnásuolo spilte på Smeltedigelen i 2016, og har også tidligere hatt noen

Ánnásuolo TORSDAG 17. okt 22:00-23:00 Kulturhuset MO Pris kr 200,-/250,-

skolekonserter i Rana. Nå gleder de seg til å komme tilbake. – Det var supertrivelig sist gang. Vi fikk gode tilbakemeldinger men hadde ingen plate å tilby publikum. Denne gangen har vi med oss både to album og annen merchandise, så vi gleder oss masse og håper mange har muligheten til å komme på konserten vår, sier John-Kåre Hansen. Besetning: Marianne Pentha - vokal John-Kåre Hansen - gitar og vokal Eirik Fjelde - keyboards Sondre Meisfjord - bass Kenneth Ekornes trommer og perkusjon Håkon Elias Pettersen - lydtekniker

SMELTEDIGELEN – 15th festival

5


En inspirerende drivkraft for kultur og byliv Lokalbanken inviterer i år som i fjor på frokost i sentrum av Mo i Rana under Smeltedigelen. – Dette er en slags hyllest til det Smeltedigelen har gjort for bylivet på Mo. – Smeltedigelen har vært med på å inspirere og gi bolyst i en årrekke, men de har også bidratt til et bedre byliv i Mo i Rana. I fjor inviterte vi til gratis frokost til innbyggerne i sentrum, og vi ønsker å gjenta suksessen i år som en hyllest til det Smeltedigelen har vært med på å

dra i gang også for bylivet, sier Markedsog kommunikasjonssjef i Helgeland Sparebank Majken Hauknes. Helgeland Sparebank har som hovedstrategi å satse bredt på Helgeland innen idrett, kultur og kunnskap, der barn og ungdom er det aller viktigste. Banken er bevisst på formidling av felles helgelandske verdier til lokalbefolkningen og de vi ønsker å tiltrekke oss - enten til å bo her eller besøke oss.

– Lokalbanken støtter drivkrefter på hele Helgeland som skaper noe for andre. Det er derfor vi gir en ekstra dytt til Smeltedigelen som år etter år leverer en festival hele Helgeland kan være stolt av. Smeltedigelen er en profesjonell aktør som gir bolyst og tiltrekker besøkende - og gjør Helgeland mer attraktiv for nye innbyggere. Kultur er et viktig verktøy for å utvikle og løfte stedene vi bor, avslutter Hauknes.

Rana filmklubb ønsker å bidra til festivalstemning i forkant av årets Smeltedigel. I år skjer det med dokumentaren Ryuichi Sakamoto: Coda, om den Oscar- og Grammyvinnende komponisten Ryuichi Sakamoto, kjent for både pop-, film- og kunstmusikk. Dokumentaren gir et fascinerende innblikk i arbeidsmetoder, historie, og hvordan det er å leve så tett på lyd som Sakamoto gjør. Gå for en sindig snikstart på en heftig festivalhelg!

Onsdag 16. okt på Kulturhuset Mo Dørene åpner 18.00, filmstart ca. 18.30 100,- for enkeltbillett 250,- for semestermedlemsskap

Vil ha musikken sin levende - Det var starten på en festival som tok verdensmusikken inn til oss, sier Torbjørn Aag som jobbet som kulturkonsulent i Rana kommune da Smeltedigelen for første gang ble arrangert i 2005. Han var da opptatt av at kommunen skulle støtte opp om, og samarbeide med festivalen. – De etablerte tidlig en profesjonell organisasjon, med en god ledelse og ansatte. Dette synes jeg var viktig, og flott å se. De har blitt en stabil bidragsyter for at Mo i Rana og Helgeland skal bli enda mer attraktiv. Smeltedigelen tar i bruk byen på en fin måte. Vi får oppleve musikere og konserter vi ikke hadde forventet, og de har etablert flere musikalske samarbeidsprosjekt på tvers av landegrenser og kulturer.

6

Han roser samarbeidet Smeltedigelen har med Nordland Teater, Kulturhuset Mo, Meyergården hotell, Rana Kulturskole og

SMELTEDIGELEN – 15th festival

alle andre aktører som bidrar til at festivalen kan arrangeres på en god måte. – Nordland Teater har vært spesielt viktig for å lage en god arena for Smeltedigelen sine konserter – her snakker vi om et “før og etter” Nordland Teater. Jeg er veldig glad vi har festivaler som tilrettelegger for gode opplevelser her i regionen. Likevel har vi behov for et kulturhus. Det er ikke alle arrangement som har et passende lokale her i byen selv om både teateret, Kulturhuset Mo og Meyergården er mye i bruk. I 2008 skiftet Torbjørn jobb, men har gjennom sin stilling i Kunnskapsparken Helgeland fortsatt et tett samarbeid med Smeltedigelen. – Vi har samarbeidet om en del seminarer som har fokusert både på koblingen mellom næringsliv og kultur, men også musikalske tema. Seminarene har vært en fin møteplass under festivalen. Dette har blant annet resultert i et tett

samarbeid med det russiske kulturmiljøet. I 2006 kom gitaristen Maurizio Brunod fra Italia til Smeltedigelen hvor han møtte Bjørn Alterhaug og Ivar Antonsen. Kjemien stemte, publikum var entusiastisk og resultatet kom i form av ny konsert på Smeltedigelen med plateutgivelse tre år etter. Jeg er alltid på Smeltedigelen - og liker musikken min best levende. Jeg har stor respekt for dem som står på scenen, og har et innstendig ønske om at andre også skal ha det. Musikerne har jobbet hardt for å gi oss en god opplevelse,, så da fortjener de min fulle oppmerksomhet. I år lar han seg imponere over at selveste Jan Garbarek skal til Smeltedigelen. – Uten Smeltedigelen hadde vi ikke fått ham hit. Jeg er også glad i blues og skal få med meg Bluenatt på Kulturhuset Mo. Jeg gleder meg til årets festival, smiler Torbjørn.

SMELTEDIGELEN – 15th festival

7


Brean, Bang & Bob Lunchkonsert Brean & Bang FREDAG 18. okt 12:00 - 12:45 Teaterkafeen, Nordland Teater Pris kr 250,-/300,- inkl. lunch

Han synger surt. Innimellom høres han ut som ei kråke. Han driter i om gitaren er ustemt. Han er usympatisk i intervjuer. Du veit aldri hvor du har ham. Han er mystisk, så ingen aner hvem han egentlig er. Men han er Bob. Han vil deg noe. Han skraper på hjertet ditt og vil inn. Karrieren hans har vart i mange tiår, men han er fortsatt på veien. Han er på "The Neverending Tour". Han er Bob Dylan, den eneste. Etter suksessen med Joni Mitchell's "Blue", måtte Dylan bli neste Brean/Bang-prosjekt. Ikke fordi mannen har solgt millioner av plater og fått Nobelprisen i litteratur. Men fordi han spenner så vidt, fra hjerteskjærende kjærlighet til etsende samfunnskritikk, fra folk og country til disco. Det er bare én Bob som er Bob. Brean og Bang har stupt inn i den enorme produksjonen til Dylan og plukket svisker og giftig eføy om hverandre, uten å påberope seg en kronologisk eller biografisk tilnærming til den gåtefulle artisten. Duoen spilte også under Vinterlysfestivalen i februar i år. “Brean og Bang presenterte oss for en vakker, spesiell og inderlig Bob Dylan-konsert”, skrev Rana Blads anmelder da, og trillet en femmer på terningen. Vi ønsker alle velkommen til Bob Dylan, sett med Sissel Brean og Stig Bangs øyne.

Noget godt er i gjære Hemnesartisten Nogi (Oddmar Nogi Sjåvik) henter sin musikalske inspirasjon fra singer-songwritertradisjonen som bølget omkring Californias vestkyst på 1970-tallet, kombinert med lyden av den solfylte soft-rocken fra samme sted og epoke. I Nogis musikk finner du derfor både smakfulle jazz-akkorder, sofistikert koring og sjarmerende americana-elementer. Etter mange år i låtsmia og på scenen har han endelig tatt det store spranget inn i studio med låtene sine, som nå også slippes på vinyl.

8

FREDAG 18. okt 20:30 - 21:30 Teaterkafeen, Nordland Teater Pris kr 240,-/290,-

– Det er fantastisk å få plata i hendene. Dette er en drøm jeg har hatt fra barnsben av, å få komme i et profesjonelt studio og spille inn musikken min, sier Nogi selv. På denne konserten feirer Nogi plateslippet med å spille plata live i sin helhet, men med den frihet og de improvisasjonsmulighetene livesettingen åpner for. Nogi har som før med seg musikere fra nærmeste familie- og vennekrets, som tilfeldigvis også utgjør topp rutinerte og allsidige instrumentalister og sangere. Alle med utspring i Hemnes. Nogi ser fram til festivalen og konserten fredag kveld.

Noen har kanskje allerede fått med seg den deilige låta “Long is the night” med Nogis faste korist Nadia Bjørkheim, som allerede har ligget en stund på Spotify.

-Jeg har alltid hatt lyst til å spille på Smeltedigelen. Nå får jeg endelig muligheten, og Teaterkafeen er det perfekte stedet. Jeg gleder meg!

Her kan man også se omslaget på plata, som er tegnet av ranajenta Ailin Einmo. Hatten og mikrofonen er gjenkjennelige momenter man forbinder med Nogi, og en liten kuriositet her er den japanske fonten og kirsebærblomstene. De refererer til navnet Nogi, et navn som kommer fra en japansk general Oddmar Nogis bestefar var oppkalt etter.

Dette brygger med andre ord til en skikkelig festkveld med plateslipp, konfetti og champagne, samt en og annen uunngåelig humoristisk replikkutveksling fra scenekanten.

Nogi har siden starten av 2000-tallet skrevet både tekst og musikk, og utfordringen var å velge ut ti låter som skulle få bli med på albumet. Nå er de utvalgte klare, og spilt inn i Fred Endresens studio i Mosjøen.

SMELTEDIGELEN – 15th festival

Nogi

Oddmar Nogi Sjåvik – Vokal, Akustisk gitar Holger Chr. Sjåvik – Bass, kor Tage Vedal – Trommer, perkusjon, kor Tor Petter Aanes –Tangenter, kor Magnus. L. Jacobsen – El-gitar Nadia Bjørkheim – Kor/vokal

SMELTEDIGELEN – 15th festival

9


Åpningskonsert Jan Garbarek Group FREDAG 18. okt 18:00 - 20:00 Meyergården Spektrum

Taktfull, het lidenskap

Pris kr 575,-/625,-

Jan Garbarek er uten tvil en av jazzens mest stilsettende musikere, og det har han vært de siste femti årene. Utallige musikere over hele verden har latt seg påvirke av lyden av Garbarek - en lyd som er beskrevet som hymnisk, lyrisk, vokalsk, eterisk, meditativ og skandinavisk. I stedet for å slå seg til ro med dette, forsøker Garbarek fremdeles å skape nye og bedre musikalske opplevelser. Helst i konsertformat: -Jeg prøver bare å spille det jeg selv vil høre, forklarer han i all beskjedenhet. -Hvis andre kan relatere til det, er det bra. La meg si det slik: Jeg er ikke Elvis Presley. Jeg kan ikke forutse hva lytteren føler. Men når musikere føler at de er i en tilstand av flyt - den følelsen er helt euforisk. Nå får vi for første gang oppleve Jan Garbarek og bandet hans her på Helgeland, og i Mo i Rana. Allerede på 1970-tallet ble han verdensberømt for sitt samarbeide med Keith Jarret, Palle Danielson og Jon Christensen. Han ble den største artisten på det anerkjente tyske plateselskapet ECM med produsent Manfred Eicher. Garbarek er kjent for sitt unike musikalske uttrykk og er en av få norske artister som har hele verden som sin scene. Han holder seg i form gjennom sin daglige praksis og planlegger å forbli kreativ så lenge helsen tillater det. Han komponerer også utelukkende ny musikk, og refererer til sitt kreative arbeid som en "rullende ting".

10

Garbarek er født i Oslo. Hans polske far var i tysk fangenskap under annen verdenskrig, og arbeidet på jernbanen i Trøndelag da han møtte henne som skulle bli Jan Garbareks mor. Garbarek var i sin ungdom mer inspirert av John Coltrane enn av Beatles. Han ble også tidlig oppmerksom på den indiske musikeren Ravi Shankar som han hørte live i Oslo. Men han har også et hjerte for norske sanger, den elektroniske musikken til datteren Anja, afrikanske lyder og samtidsmusikk. -Jeg kan egentlig ikke trenge inn i kompleksiteten, men jeg kan nyte elementene i den som jeg føler meg spesielt tiltrukket av, og som svinger inn i min bane her og der. I løpet av årene har jeg blitt en slags svamp. Du kan si at musikken vi lager er en ekte bastardisert hybrid. Det handler ikke om å oppnå noen form for perfeksjon eller være tro til en tradisjon. Faktisk er det motsatt. Det kan være mye mer interessant å forlate noe i det ukjente området. Vi burde heller pleie våre ufullkommenheter enn å rømme fra dem, sier han. Etter en intensiv øvingsfase er Garbarek igjen på turne med sitt band, som består av den tyske pianisten og keyboardisten Rainer Brüninghaus som har vært med bandet i tretti år, den brasilianske bassisten Yuri Daniel og den indiske perkusjonisten Trilok Gurtu.

Smeltedigelen takker flg. bedrifter for økonomisk støtte som gjør konserten med Jan Garbarek Group mulig for deg og oss; Mobo Helgeland, Arne Sjule AS, Coop Helgeland, Haaland, Zar Eiendom, MBA Entrepenør AS, Kunnskapsparken Helgeland, Mo Industripark og Rana Gruber

SMELTEDIGELEN – 15th festival

SMELTEDIGELEN – 15th festival

11


Mahsa Vahdat og Tord Gustavsen FREDAG 18. okt 22:00-23:00 Nordland Teater, hovedscena Pris kr 300,-/350,-

Jazz møter persisk poesi Som en hyllest til en rik arv og en verden av skjønnhet og ukjente dyp har iranske Mahsa Vahdat og norske Tord Gustavsen skapt musikk sammen gjennom et samarbeid som har strukket seg over ni år. Mahsa Vahdat er en fremtredende utøver av persisk vokalmusikk og en sterk stemme for ytringsfrihet. Hennes karriere har gitt dypere kunnskaper om iransk poesi og musikk til et stort, verdensomspennende publikum. Selv om opprinnelsen til hennes stiler er iransk,

12

SMELTEDIGELEN – 15th festival

tror hun på musikkens evne til å uttrykke en universell melding om humanisme og frihet. Vahdat og Gustavsens musikalske fellesmeritter inkluderer to plater og en lang rekke konserter både i Europa, Amerika og Asia. Det begynte med prosjektet «I Vinens Speil» hvor Vahdat synger sammen med det norske koret SKRUK, og ble videreført i hennes soloprosjekt «Traces of an old Vineyard». På begge disse albumene har Gustavsen hatt en viktig rolle som pianist og arrangør.

Vahdats repertoar har utviklet seg videre de seneste årene, og består av hennes egne melodier til dikt av de klassiske, iranske dikterne Khayyam, Hafez og Rumi samt enkelte moderne iranske samtidspoeter. Diktene uttrykker stor variasjon over kjærlighetens og livets mange aspekter, og er relevante for vår egen tid hvor forståelsen av at menneskehjertet er det samme uavhengig av tid, sted og kultur er viktigere enn noen gang.

Vahdats utgivelse fra inneværende år har tittelen «Placeless», som er hentet fra et dikt av poeten Rumi (1207-73) og ordene “I am not from the East, nor from the West. I am not from the land, nor from the sea. I am not from the world, not from beyond. My place is placelessness. My trace is tracelessness”. På denne platen går Vahdat-søstrene sammen med Kronoskvartetten motsatt vei i en tid med økte motsetninger mellom politiske ledere I USA og Iran.

Pianist Tord Gustavsen er en av Norges mest populære jazzartister, og er en av få som kan skilte med listeplasseringer både på amerikanske Billboard og den norske VG-lista. Hans stadig søken etter den rene, vakre tonen i hver strofe han spiller er blitt hans varemerke. Gustavsen har en særegen spillemåte, og skaper kreativ og lyrisk musikk som utfordrer skillet mellom “moderne” og “tilgjengelig” jazz. Han har gitt ut åtte album under eget navn i tillegg til

forskjellige sideprosjekter med profilerte vokalister. Mahsas og Tords felles musikalske idé er å utvikle skjønnheten i persisk poesi og sangtradisjon innenfor rammen av et lekent møte mellom en iransk sangerinne og en jazzpianist.

Mahsa Vahdat – vokal

Tord Gustavsen - piano

SMELTEDIGELEN – 15th festival

13


SMELTEDIGELEN + TUFF ENUFF

Amund Maarud Sahra Da Silva Marstokk’s Blues Mafia

Det er med et bankende blueshjerte at vi i den nystartede bluesklubben inngår i vårt første, store, rimelig omfattende samarbeidsprosjekt med en veletablert musikkfestival, Mo i Ranas egen «Smeltedigelen». Festivalen har mange år bak seg og står for mange solide kulturmarkeringer i jernverksbyen, med en kunstnerisk og musikalsk bredde som ikke mange kan matche. Nå skal den nystartede foreninga bak byens ferske bluesbegrep, «Tuff Enuff», få lov til å bidra med sitt hjerte i høstens kulturfeiring.

I år presenterer vi - sammen med vårt husband, «Marstokks Blues Mafia» - toppen av skandinavisk blues med norske, velkjente Amund Maarud og en ny dansk sanger, Sahra De Silva. Amund burde være velkjent for de fleste blueskjennere med sitt eminente gitarspill og solide vokal. Sahra vil være et nytt bekjentskap, et som dere alle bør bite dere merke i. Slik kan dere si; «vi hørte henne på Smeltedigelen før alle andre oppdaget henne.» sier leder av Tuff Enuff Stig Frammarsvik.

Fra vårt «klubblokale», Kulturhuset MO, skal vi gi festivalen den blå fargen i år, og ryktene sier at dette kan faktisk bli en blåfarge som skal være til stede også i sesongene framover.

«Tuff Enuff» ønsker alle velkommen til en rå blueskveld på byens nye kulturscene. Det blir blå toner «all night long»!

FREDAG 18. okt 23:15-01:15 Kulturhuset Mo Pris kr 340,-/390,Medlemmer av Tuff Enuff - medlemspris kr 340,-

Bluesnatt Gjør dere klare for en rå Bluesnatt med noe av det beste Skandinavia har å by på innen sjangeren.

De fleste kjenner til Amund Maarud, bluesgitaristen fra Skogbygda i Akershus som startet sin karriere som seksåring sammen med broren Henrik i bandet MaarudKara. Mye har skjedd i årene siden den gang, og Maarud er nå en av Norges mest anerkjente gitarister. Han er kanskje mest kjent som soloartist, frontfigur i rockebandet The Grand og duoen Morudes. Kommer tilbake til Mo i Rana Et utall festivaler og spillesteder over hele verden har hatt besøk av Maarud, han har spilt med KORK, Brian Setzer og mange flere, han er medeier i plateselskapet og studioet Snaxville Recordings og han har til og med spilt i film. Mo i Rana

14

er heller ikke upløyd mark for ham.

- Jeg spilte på Ramona for en del år siden med mitt daværende band. Husker vi kjørte bil og henger fra Oslo til Vardø og spilte oss nedover i landet. Det var moro, og jeg føler det er på tide å komme nordover igjen. Hver gang Maarud går på scenen gjør han sitt ytterste for å skape en minnerik kveld. Ingen kveld blir lik, og det er nettopp det han etterstreber. - For min del så handler det om å “miste seg selv” i musikken. Jeg spiller låter fra alle platene jeg har gitt ut og de fleste prosjekter jeg har gjort. Det betyr at det blir en blanding av blues, country og rock på både norsk og engelsk. Jeg liker godt å spille solo, fordi det krever at man er hundre prosent til stede og det er ingen å skylde på

SMELTEDIGELEN – 15th festival

dersom noe går galt, sier han ærlig. Maarud håper at folk kommer og lar seg rive med av en personlig og dynamisk konsert med historier fra hans tjueårige karriere. - Jeg gleder meg stort til å komme oppover. Jeg skal by på meg selv og min musikk, så det er bare å møte opp, oppfordrer den energiske gitarhelten. Stemmen fra Køben Helt i Smeltedigelens ånd blir det også et nytt bekjentskap på samme scene denne kvelden. Sahra da Silva kommer fra København og er beskrevet som “en stadig spirende sangerinde med en stemme der vokser sig større og flottere for hver dag”. Du finner henne et sted i midten av soul, blues og jazz og hun har opptrådt blant annet med Mike Andersen og Thorbjørn Risager, varmet opp for ikke ukjente Joss Stone med flere. Da Silva arbeider med et variert utvalg av musikere og prosjekter, og pusler for

tiden med sitt hjertebarn - et soulinspirert bluesalbum med planlagt utgivelse neste år. For øvrig omfavner hun med glede jazzens og bluesens tradisjon for improvisasjon og blandede konstellasjoner, så hvem vet hvilke spennende musikalske opplevelser vi får denne kvelden. Husbandet akkompagnerer Begge artistene får denne natta følge av bluesklubben Tuff Enuff’s eget husband, Marstokk’s Blues Mafia. Mafiaen er samlet spesielt for klubbens arrangementer og er ledet av veteranen Frank Marstokk, en ikke ukjent herre i bransjen. Marstokk er kjent som trommeslager i Freak, mangeårig proff musiker i København og produsent av et respektert knippe artister. Han bor nå på Skrova Fyr i Lofoten, men gir sitt hjerte til bluesmiljøet i Mo i Rana når det gjelder. Med seg har han Erik Nilsson (piano/orgel), Christoffer Nikolai Mathisen (gitar), Holger Chr. Sjåvik (bass) og bluesklubbens leder, Stig Frammarsvik på bluesharp.

Tromsø-jazz med preg av folkemusikk Eline Hellerud Åsbakk og Eirik Fjelde LØRDAG 19. okt 12:00-13:00 Teaterkafeen, Nordland Teater Pris kr 200,-/250,-

“...et elegant og forfina uttrykk det er lett å bli betatt av”, skriver iTromsø og gir albumet til Eline Hellerud Åsbakk terningkast fem.

poetiske, med poengterte stemningsbilder som er åpne for tolkning.

Vokalisten fra Tromsø utgav i august albumet “Av eller på” gjennom plateselskapet i samme by, Finito Bacalao Records.

Hellerud Åsbakk har vært aktiv som utøver og komponist gjennom flere år, og har samarbeidet med dyktige utøvere innen både jazz, klassisk og tradisjonsmusikk. Hun synger i vokalensemblet Oslo 14 og har vært utøver i det profesjonelle koret Vokal Nord.

Albumet består av hennes egne låter med tekster på dialekt. Musikken befinner seg i det kjølige skandinaviske jazzlandskapet ispedd en solid dose nordnorsk tradisjonsmusikk. Vakre, vindskeive melodier over mesterlig smakfull, underspilt pianokomp gjør dette til en helt særegen lytteropplevelse. Tekstene heller mot det

Med seg til å utforske både det melankolske og avmålte, og det varme og humoristiske som finnes i musikken har hun pianist Eirik Fjelde. Sammen tar de oss med langt til havs og over vidda om vinteren. Musikken kan beskrive rastløshet og tomhet, men også humor, vårsol og optimisme. De to har som mål å utforske kvalitetene som ligger

i den gamle folketradisjonen og samtidig skape noe nytt. Musikken har elementer av det eksperimentelle og frie fra jazzen, noe som skaper et helt særegent uttrykk. Inspirasjonskildene er salmer og folketoner fra Nordland, men også arven fra ikoniske Sidsel Endresen og Arve Henriksen. Eirik Fjelde blir av mange betegnet som en særdeles lyttende og dyktig pianist. Han spiller med mange av de beste musikerne i landsdelen. Her kan nevnes gruppa Ánnásuolo, som spiller torsdag kveld på Smeltedigelen, og Marit Sandviks Nova Onda. Han spiller også i bandet til popstjernene Dagny og Chris Holsten.

SMELTEDIGELEN – 15th festival

15


Foto: Kai Hansen

Jazz/fusion – internasjonalt mestermøte! Noen av Europas og USAs mest etterspurte og virtuose musikere kommer sammen for å løfte og utfordre hverandre. Vi kan forvente oss halsbrekkende soloer i et samspill som forener jazz, funk, rock og verdensmusikk. “The fabulous funky four” vi får gleden av å overvære denne lørdagskvelden på hovedscena på Nordland teater består av intet mindre enn Per Mathisen, Jan Gunnar Hoff, Bendik Hofseth og Gary Novak. Pianisten, komponisten, arrangøren og universitetsprofessoren Hoff har siden debuten i 1976 komponert flere hundre verk og turnert innland og utland, gjerne sammen med verdensstjerner som Mike Stern og Alex Acuña, et imponerende kreativt virke! Per “Bass Viking” Mathisen er ryggraden Terri Lyne Carrington, Bill Bruford, Mike Stern og mange andre vil ha med seg når det er eksplosive groover og oppfinnsomt basspill de er ute etter. Den norske jazzmusikeren, komponisten og saksofonisten Bendik Hofseth har bygd seg opp et navn som gjenkjennes over hele verden. I 1987 ble han Michale Breckers etterfølger i supergruppen

Snydelige låter for små og store barn Meg og kammeraten min er en fornøyelse for hele familien. Det er ikke bare morsom, variert og fengende popmusikk for barn og noe av det beste vi kan tilby de yngste på den lyriske siden. Duoens sprelske musikalske påfunn vitner også om profesjonelle musikere og låtskrivere, og det er spennende og inspirerende også for foreldrene å høre på. De kan kanskje få oss til å tenke på en mer sofistikert utgave av Gartnerlosjen, selvsagt med mer barnevennlige tekster, men mest av alt kan de nok minne om en moderne utgave av Knutsen og Ludvigsen. Martin Hagfors (Meg) er kjent fra sitt soloprosjekt og bandene Home Groan,

16

SMELTEDIGELEN – 15th festival

HGH og Cream of the Crop. I tillegg har han skrevet låter for en rekke andre artister, som The National Bank, Bobby Bare, Pål Angelskår, Big Bang, Ida Jenshus, Askil Holm, Hellbillies, Elisabeth Andreassen, Helldorado og The Respatexans. Hagfors har mottatt flere musikkpriser og nominasjoner for sitt arbeid. Duoens andre halvpart, Håkon Gebhardt (Kammeraten min), er mest kjent som trommeslager i Motorpsycho hvor han var medlem fra 1991 til 2005. Men han er en musiker med mange talenter, og har deltatt på en lang rekke utgivelser både musikalsk og som produsent. Listen over artister han har jobbet med er lang, og inneholder Åge Aleksandersen, Postgirobygget, Bertine Zetlitz og Ida Jenshus for å nevne noen.

Novak-HoffMathisen-Hofseth LØRDAG 19. okt 22:30-23:30 Hovedscena, Nordland Teater Pris kr 300,-/350,-

Steps Ahead. Han har turnert verden rundt med navn som Mike Mainieri, Django Bates, Victor Bailey, Rachel Z., og Omar Hakim. Sist men ikke minst har de med seg amerikaneren Gary Novak, kjent for å ha slitt ut flere trommesett i band med Chick Corea, George Benson, Maynard Ferguson og David Sanborn. Per Mathisen lover oss et fyrverkeri av en konsert. - Vi gleder oss enormt til å komme og spille. Det blir et solid trøkk med masse spilleglede og humor, virtuositet og samspill på verdensnivå. Vi håper på fullsatt hus og publikum i ekstase - unge som gamle, sier bassisten. Originale komposisjoner fra de forskjellige medlemmene i bandet gir mye rom for improvisasjon og fantastiske instrumentale soloer. Dette blir en kveld med store smil og nikkende hoder! Per Mathisen - bass Jan Gunnar Hoff – tangenter Bendik Hofseth – saksofon Gary Novak – trommer

Barnekonsert: Meg og kammeraten min LØRDAG 19. okt 17:00-17:45 Kammersalen, Rana kulturskole Pris kr 150,-

Meg og kammeraten min har gitt ut fire album. Det siste het “Snydelig”, kom i 2017 og mottok to nominasjoner til Spellemannsprisen - i klassene barnemusikk og årets komponist. At det er store musikalske kvaliteter i sving her betyr ikke at musikken blir for komplisert for de yngste. Tvert imot er det en kunst å lage god barnemusikk. Titler som “Navleprat” og “Tissedansen” vil nok umiddelbart fange interessen, men det er kvaliteten på både musikk og tekster som vil holde på oppmerksomheten. Meg og kammeraten min gir barna våre en unik musikkopplevelse som de virkelig fortjener!

SMELTEDIGELEN – 15th festival

17


Foto: Lluis Calm Vidal

Foto: Irina Dzhul

Kunstutstilling Park22/Kulturhus Mo Onsdag 16.10 kl 17:00 - 19:00 (Vernissasje/åpning av utstilling) Torsdag 17.10 kl 16:00 - 19:00 Fredag 18.10 kl 12:00 - 19:00 Lørdag 19.10 kl 12:00 - 19:00

Slagg, skinn og bein Darya Katyba og

De har begge sitt atelier langt utenfor allfarvei, og er opptatt av det naturen kan gi av opplevelser og impulser. Møt kunstnerne Kurt Edvin Blix Hansen og Øyvind Stjernen på Park 22 under Smeltedigelen.

Meteorosensemblet, Radka LØRDAG 19. okt 14:00-15:00

I Dunderlandsdalen bor Øyvind Stjernen sammen med familien og dyrene sine - i ett med naturen og omgitt av skog, fjell, elv og dal. Da han var rundt 15 år lagde han kopier i tre av fiskene han hadde fisket. Disse solgte han noen eksemplarer av.

Kammersalen, Rana kulturskole Pris kr Pris kr 200,-/250,-

– Da jeg var atten år gammel, bestemte jeg meg for å aldri jobbe med noe annet enn kunst, sier han.

Foto av Radka Toneff: Per Husby, utlånt av Nasjonalbiblioteket

Med Radka mot stjernene Radka Toneff (1952-1982) var på 70og 80-tallet en legende i jazzmiljøet, nasjonalt og internasjonalt. Hun var en av Norges første kvinnelige jazzmusikere, og mottok flere Spellemannspriser og internasjonal anerkjennelse med sin jazzkvintett “Radka Toneff Quintet”. Tross hennes korte karriere og tidlige død har hennes musikk og vokalinterpretasjoner blitt udødelige i norsk musikkhistorie, og hun huskes og elskes av mange.

Katyba har en bachelorgrad i utøvende klassisk musikk ved Norges Musikkhøgskole og en master fra Universitetet i Agder. Hun har også vært på utveksling på Sibelius Akademi hos professor Outi Kähkönen. Hun har i de siste årene deltatt aktivt i konsertog festivalvirksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Prosjektet “Lost in the Stars” er basert på og inspirert av musikken og livet til Radka Toneff. Gjennom konserten skal sangerinnen Darya Katyba og Meteôros strykekvartett tegne et musikalsk portrett av Toneff, og hennes flammende karakter skal gjenspeiles i en fusjon av forskjellige musikalske sjangre; klassisk, samtidsmusikk og jazz.

Meteôrosensemblet er en kammermusikkgruppe basert i Osloområdet. Gruppa ble stiftet av fem ambisiøse kammermusikere ved Norges Musikkhøgskole i 2016, hvor professor Are Sandbakken var deres mentor. De vant førstepris i NMHs årlige kammermusikkonkurranse for ensembler på masternivå vinteren 2017, og gjentok bragden året etter. De har deltatt på mesterklasser med flere av Europas ledende kammermusikere og pedagoger.

Darya Katyba er en sopran som ble født i Russland, oppvokst i Ukraina og etterhvert bosatte seg i Norge. Hun underviser nå i sang ved Rana Kulturskole, dirigerer flere kor og driver med utøvende virksomhet.

Bodvar D. Moe er professor i komposisjon og musikk ved Nord Universitet. Komposisjonene hans spenner fra viser til kammermusikk, filmmusikk, balletter, musikaler og store orkesterverk.

18

SMELTEDIGELEN – 15th festival

Moe fikk Nordland fylkeskommunes kulturpris i 2013 og Nordlysprisen fra avisa Nordlys i Tromsø i 2010. Komponisten er en viktig del av Toneff-prosjektet og har bidratt sterkt i utformings-, utviklings- og selve arrangeringsfasen. Med sitt engasjement og gode råd og idéer har han også bidratt som inspirasjons- og motivasjonskilde. En del viktige avgjørelser har blitt tatt i felleskap, ellers er det Moe som har stått for bearbeidelse og arrangering av det musikalske materialet som kvartetten og sangeren har jobbet med. Det er utøvernes ønske at noe nyskapende skal oppstå ut av dette, og konserten blir et møtepunkt - mellom arven etter jazzsangerinnen, en klassisk skolert vokalist, en klassisk strykekvartett og en komponist med bakgrunn i samtidsmusikken og den rytmiske populærmusikken. Alle som ønsker å være med på denne reisen gjennom Radka Toneffs stjernehimmel bør innfinne seg i Kammersalen lørdag ettermiddag under Smeltedigelen.

Og slik ble det. Stjernen har utdannelse som sølvsmed, men liker også å jobbe med andre materialer. Det siste året har skulpturene hans vært mest bare skinn og bein, for å si det på den måten. -Materialene jeg har brukt er jern og skinn, og formene er inspirert av bein og knokler. Jeg synes de har en fascinerende form, som har interessert meg så lenge jeg kan huske. Noen sier at hver person har sin sannhet. Men tar du vekk kjøttet, så finner du beinet helt innerst. Det er likt for alle, minner Stjernen oss om. Stjernen og Blix Hansen har kjent hverandre i mange år og er gode venner. De har tidligere i år hatt en utstilling sammen i Sandnessjøen; “Arktisk samspill”. Denne blir videreført under Smeltedigelen.

Blix Hansen har atelier med en liten kafè på hjemstedet sitt Beiarn. Han er grafiker og maler, og ser på seg selv som en visuell forsker. Han kaller kunsten sin “slagg” fra livet sitt. -Jeg er interessert i polar historie og har vært mye på Svalbard og Grønland. Gjennom mine opplevelser lader jeg batteriene, det blir fullt og så flyter det over på lerretet, forteller han. Utstillingen skal ha en helhet, og blir til i lokalet når kunstnerne ser hva som passer sammen. Blix Hansen kommer til Smeltedigelen for første gang. -Det er et helt åpent spenningsfelt og det var artig å bli spurt. Øyvind gjør noen utrolig flotte skulpturer, og jeg stiller gjerne ut mitt arbeide sammen med hans, sier Blix Hansen.

SMELTEDIGELEN – 15th festival

19


Dobbel musikalsk nytelse

Hekla stålstrenga LØRDAG 19. okt 19:00-20:15 Meyergården Spektrum Pris kr 325,-/375,-

Håkon Kornstad er noe så sjeldent som en jazzsaksofonist og operasanger i en og samme person. Utrolig nok trakterer han begge sjangre med største selvfølgelighet og kombinerer dem på en enestående måte. Oslo-mannen Kornstad er en prisbelønt og anerkjent jazzsaksofonist som ga ut sitt første album i 1998, da med bandet Wibutee. Det skulle gå 11 år etter dette før han oppdaget at han også hadde en god sangstemme, og i 2014 tok han sin mastergrad ved Norsk operaakademi. Hans samarbeid med Kringkastingsorkesteret i 2017 viste fram Kornstad både som sanger, saksofonist og hans debut som orkesterarrangør. Som saksofonist er han et unikum med tone og kontroll som få kan måle seg med. Som sanger er han en lyrisk tenor som veksler mellom italiensk operabravur og vakker, nordisk tilbakeholdenhet.

– Føles litt som hjemmebane

«Musikken hans er faktisk en verdenssensasjon som burde kunne nå et stort publikum», skrev Dagens Næringsliv om albumet «Im Treibhaus» («I drivhuset») som Kornstad gav ut i 2018. Her hadde han med seg Frode Haltli på akkordion og Mats Eilertsen på kontrabass. Når Kornstad kommer til Mo i Rana og Smeltedigelen, kan vi vente oss en konsert som passer like godt for klassisk- og operaelskeren som for jazzelskeren. Eller for dem som ikke trodde de likte noen av delene.

Festivalsjef Bjørn Bonsaksens kommentar: Vi er særdeles fornøyd med å ha muligheten til å presentere denne meget spesielle artisten for festivalens publikum. Det er ikke hver dag vi får oppleve en jazzsaksofonist og operasanger i samme person, og som er en så fantastisk utøver av begge sjangere. Dette blir en unik konsert, og publikum må kjenne sin besøkelsestid.

20

SMELTEDIGELEN – 15th festival

HÅKON KORNSTAD LØRDAG 19. okt 21:00-22:00 Nordland Teater, Black Box Pris kr 300,-/350,-

Det nordnorske bandet Hekla Stålstrenga har etterhvert blitt et navn mange smiler og nikker gjenkjennende til, kanskje spesielt her i Mo i Rana.

Sammen med det som nå må kunne kalles klassikere, har bandet både nytt materiale og gammelt gull med seg i kofferten når de kommer til Smeltedigelen. Det nye albumet “Elske og Ære” som kom i februar er allerede godt kjent for fansen.

Med sin særegne blanding av folkemusikk, viser og pop, og med sine konserter fulle av energi, tilstedeværelse og dyp musikalitet blandet med humor, spilleglede og særdeles kompetente musikere har de sunget og spilt seg inn i hjertene til publikum.

-Vi er stolte av den pakken vi har med oss nå. Vi gleder oss til å spille i storstua for første gang, og har tidligere fantastisk fine minner fra Mo i Rana. Det er gjerne stedet hvor billettene våre først blir utsolgt, og det føles litt som å spille på hjemmebane. Jeg tror de er glade i oss på Mo, og vi er glade i dem, sier Bruvoll og kommer på en morsom historie fra en annen gang de skulle til Mo.

“Har du fyr” er en av låtene deres som har gått inn i den norske visekanon og som mange har et sterkt forhold til. -Den har vi alltid med, kan Tore Bruvoll forsikre oss om.

-Flyet kunne ikke lande på grunn av snø, og vi måtte ta bussen fra… Mosjøen, tror jeg det var? Iallefall var det bare oss

og to andre i bussen. Plutselig fikk vi telefon fra Den Norske Opera med spørsmål om vi ville spille der. Dette var jo stort for oss, og litt skummelt. Vi tok en avstemming, og de to passasjerene fikk stemmerett. Det ble et overveldende flertall for spilling i operaen. Denne gangen håper vi de ringer fra Royal Albert Hall eller noe sånt, ler han. Festivalsjef Bjørn Bonsaksen kommentar: Det er en stor stas å ha dette folkekjære bandet tilbake på Smeltedigelen. Hekla er noe av det beste og flotteste vi har i Norge og jeg kan skrive under på det Tore sier – Vi og publikum er veldig glade i dere.

SMELTEDIGELEN – 15th festival

21


Sterke stemmer i sari

9 grader nord LØRDAG 19. okt 23:55-00:55 Teaterkafeen, Nordland Teater Pris kr 240,-/290,-

Karin Krog med DIOC Big Band LØRDAG 19. okt 17:30 - 18:30 Hovedscena, Nordland Teater Pris kr 250,-/300,-

De unge søstrene Mira og Dipha Thiruchelvam vokste opp i Laksevåg, men har foreldre fra byen Jaffna på Sri Lanka som ligger 9 grader nord for ekvator. De har tatt med seg sin tamilske arv inn i musikken, opp på scenen og ut til publikum. Med seg har de bergensguttene Jakob Sønnesyn og Jakob Sisselson Hamre. 9 grader nord er en kvartett som ønsker å ta publikum med på en musikalsk reise nærmere instinktene. Med bambusfløyte og cajon utfordrer de publikums musikalske kosthold med sin eksentriske og særegne musikkstil,

men de vil helst ikke bli plassert under sjangeren verdensmusikk. Låtskriver Mira Thiruchelvam forteller til ballade.no at bandet gjerne beskriver musikken sin med adjektiver som progressiv, etnisk, energisk, mystisk og rytmisk. Bandet har høstet lovord og trollbundet publikum på festivaler over hele landet. I fjor spilte de på Trænafestivalen. De har også spilt sammen med Bergen Filharmoniske Orkester, og vært gjester hos Trygdekontoret på NRK hvor de tolket Jokke og Valentinernes “Her kommer vinteren”. Uansett hva man kaller den er musikken og energien til 9 grader

nord virkelig verdt å få med seg. Vokalist Dipha Thiruchelvam har en inspirerende stemme full av styrke, liv og personlighet. Hun synger både på tamilsk og norsk, og sammen med Miras bambusfløyte som før øvrig kan anbefales til fans av Jethro Tull, er søstrene i sari et vitnesbyrd på at identitet og kultur kan være en styrke i stedet for en hindring. Det er derfor ingen tilfeldighet at 9 grader nord, denne smeltedigelen av sjangre og kulturelle uttrykk får æren av å avslutte årets Smeltedigelfestival – den 15. i rekken.

En kveld med Norges jazzdronning og Ranas eget storband Karin Krog regnes av mange som norsk jazzvokals førstedame, og er uten tvil en av landets viktigste jazzprofiler. Til Rana og DIOC Big Band har hun med seg sine egne arrangementer for storband.

22

SMELTEDIGELEN – 15th festival

fornye seg og Krog har med åpent sinn og utforskertrang turnert verden rundt med både norske og internasjonale medmusikanter, og opparbeidet seg et stort publikum både hjemme og ute.

Krog debuterte med soloplate i 1964. Hun opptrådte på den aller første utgaven av Kongsberg jazzfestival samme år, og i 1965 mottok hun norsk jazzlivs høyeste utmerkelse, Buddyprisen.

I 2013 mottok Karin Krog Spellemannsprisen i jazzkategorien for plata “Songs About This and That” med John Surman. Hun har også blitt samplet av hip-hop artisten Madlib, og hun forvalter sin egen katalog.

Karin Krog har vært aktiv musiker siden hun som tenåring midt på 1950-tallet deltok på jam sessions i Oslo. Hun har over en lang karriere stadig evnet å

DIOC ("Dunderland Iron Ore Company") Big Band startet sine øvelser høsten 1992. De har hatt en enorm utvikling gjennom sine snart 20 år som Ranas

storband. Utvikling og vekst har foregått på flere plan - bandet har vokst både i antall medlemmer og på musikalsk nivå. Nå kan du oppleve DIOC sammen med jazzdronningen Karin Krog, og det bør du ikke gå glipp av. Festivalsjef Bjørn Bonsaksens kommentar: Jeg er veldig fornøyd med å få selveste dronningen i norsk jazz til Smeltedigelen. Evigunge Karin Krog viser at hun tross sin alder utvikler nye uttrykk og holder stand som en av Norges beste jazzartister. Med DIOC Big Band i ryggen kommer dette garantert til å bli en minnerik konsert.

SMELTEDIGELEN – 15th festival

23


SMELTEDIGELEN AKADEMIA

Smeltedigelen musikkfestival har et mål og et ønske om at artister og publikum møtes på en arena utenom konsertscenene, der vi gir publikum mulighet til kunnskap, forståelse og refleksjoner om hva som ligger bak musikken. I år byr festivalen på tre gratisseminar.

FLERE FARGER SØNDAG 20. okt 17:00-18:00 og 19:00-20:00 Hovedscena, Nordland Teater Pris kr 200,-/250,-

Seminarene er på Rana bibliotek og de er gratis og åpne for alle.

TORSDAG 17. oktober kl. 18.00 Rana bibliotek

Foredrag Trond Valberg

Trond Valberg fra Nasjonalbiblioteket vil belyse noen sider ved innspilt musikk fra et teknologisk, kulturelt og fenomenologisk ståsted. Lyd inngår både direkte og indirekte i vår kulturhistorie, men det er bare via lydfestingene vi kan gjenskape autentiske lydbilder fra fortida, f.eks. i form av konsertopptak. Norsk kulturliv ville vært fattigere uten

grammofonplata, og vi kunne ikke tatt vare på store deler av vår kollektive historie uten lydbåndet. Valberg tar oss med inn i et lydunivers fra Edisons fonografruller til dagens digitale distribusjon av musikk, med eksempel fra Nasjonalbibliotekets lydsamling. Deler av presentasjonen er basert på antologien «Norges lyder: Stabbursklokker og storbykakofoni» (2018).

FREDAG 18. oktober kl. 14.00 Rana bibliotek

Foredrag Mahsa Vahdat

Mahsa Vahdat er en sanger og musiker fra Iran. Hun er utdannet sanger og pianist, med en bachelorgrad fra Art University i Teheran 1999. Hun har turnert og opptrådt i Vesten siden 1995. Som soloartist og sammen med søsteren Marjan Vahdat har hun greid å utvikle en karriere og utgi fire bemerkelsesverdig gode album, til tross for at den islamske republikken i Iran siden 1979 har opprettholdt et forbud mot kvinnelige sangere. Siden 2007 har Mahsa

Vahdat vært ambassadør for Freemuse, en uavhengig, internasjonal organisasjon som kjemper for musikeres, komponisters og artisters ytringsfrihet. Hun holder foredrag om «foregangskvinner innen persisk vokalkunst». Der tar hun for seg de siste 90 års historie om hvordan kvinner har maktet å holde denne tradisjonen levende på tross av fordommer og forbud i det iranske samfunnet under vekslende regimer.

LØRDAG 19. oktober kl. 13.00 Rana bibliotek

Foredrag Håkon Skog Erlandsen Håkon er opprinnelig fra Mo i Rana. Han har en mastergrad i utøvende saksofon fra Musikkonservatoriet i Tromsø, UiT. Han er ambisiøs og har allerede skaffet seg et navn både som dyktig musiker og som idrettsmann på et høyt nivå. Hans store prosjekt nå er å holde konserter på de høyeste fjellene på syv

kontinenter. 16. mai i år nådde han toppen av Mount Everest og holdt konsert der. Han holder foredraget: "300 døde kropper og verdens høyeste søppelfylling - hva er positivt ved å bestige Mount Everest".

Fargerikt fyrverkeri I år avsluttes Smeltedigelen musikkfestival med den suksessrike forestillingen Flere farger.

Dette er et fargerikt fyrverkeri av en forestilling hvor barn, unge og voksne fra flere kulturer presenterer sang og dans fra sitt hjemland akkompagnert av profesjonelle musikere. I år får vi oppleve innslag fra Filippinene, Thailand, Eritrea, Syria, Etiopia, Tjetsjenia, Serbia og mange flere.

Tett på lokalt kulturliv

24

SMELTEDIGELEN – 15th festival

Forestillingen bygger på Fargespillmetoden (www.fargespill. no), tar utgangspunkt i norsk tradisjonell folkemusikk, folketoner og dans og prøver med dette å lokke frem deltakernes egne referanser fra sitt land. Alle har med seg noen strofer fra en sang eller en liten melodi som minner dem om noe fint. Flere farger Mo i Rana er et stort og spennende samarbeidsprosjekt mellom Smeltedigelen musikkfestival, Kreative folk, Rana kulturskole, Fargespill i Bergen, Lyngheim skole, DKS Rana, Nordland Teater, Åarjelhsaemien Teatere og Rana voksenopplæring.

Produsent: Elisabeth Kulseng-Johansen/Kreative folk Musikalsk ansvarlig: Tor-Petter Aanes Sangansvarlig: Sara Brygfjeld Musikere: Tor-Petter Aanes - tangenter Christo Stangness - bass Magnus Løkken Jakobsen - gitar Tage Vedal - trommer KammeRana: Eli Margrethe Hemma - trompet Anne Guri Frøystein - fløyte Håvard Nordheim - klarinett Elin Voldsund Korneliussen - cello

SMELTEDIGELEN – 15th festival

25


xl

-b yg g. no

BLID-EKTE-PROFF VI HJELPER DEG

OVERSATT AV RAGNAR OLSEN REGI: KIM SØRENSEN MUSIKK: VIDAR NORDHEIM OG MARTIN HESLOP SCENOGRAFI: GJERMUND ANDRESEN

NARVIK A V

MAN-FR E TORS LØR

L I Z Z I E

N U N N E R Y

0700-1700 0700-1900 1000-1400

Håndverksgt. 7, Grubhei, 8610 Mo i Rana - Tlf: 75 12 88 33 - Web: www.xl-bygg.no/bernhard-olsen

Eneboligtomter til salgs Lappheia/Skonseng

STORE SOLRIKE TOMTER Kun 3 igjen!

Tomtene ligger i et åpent og fritt boområde, fritt fra stress og mas, men likevel med kort vei til alt det Rana kommune har å by på. Fra tomteområdet har du god utsikt over Ranaelva. I nærområdet finner du flotte friarealer for lek og fritidsaktiviteter for store og små så vel sommer og vinter. Skonseng skole ligger rett i nærheten og i området ligger det også to barnehager. Tomtestørrelser fra 775-975 kvm Pris fra kr 715.000,-

LAPPHEIA

26

SMELTEDIGELEN – 15th festival

BERNHARD OLSEN DU KAN TA KONTAKT MED Stein Rune Bjerkli Tlf 75 12 88 30 / 488 53 440 stein.rune.bjerkli@nordbohus.no www.nordbohus.no/rana

24.–28. OKTOBER PÅ HOVEDSCENA

KJØP BILLETT PÅ NORDLANDTEATER.NO

SMELTEDIGELEN – 15th festival

27


Tusen takk for oppdraget med design av festivalavisen og lykke til med den 15. utgaven av Smeltedigelen!

DESIGNBYRÅ

www.macogtusj.no Grafisk design, webdesign og markedsmateriell

Bedre løsninger til næringslivet

Vi er en del av et helhetlig kompetansehus med 70 kontorer over hele landet. Det gir deg tilgang på spisskompetanse innen revisjon, rådgivning, regnskap og advokattjenester. Våre dyktige fagfolk står klare til å gi deg bedre løsninger, slik at du kan gjøre det du er god på, og overlate resten til oss! Ta gjerne kontakt med oss i Mo i Rana: 75 15 18 00 eller helgeland@bdo.no

Revisjon | Advokat | Rådgivning | Regnskap

Trenger du et løft i hverdagen? Ring Ice Drift! 461 82 000

HELGELAND ER FULL AV TALENTER Smeltedigelen representerer mye av den fantastiske bredden vi har i kulturlivet på Helgeland. Skal talenter utvikles, trenger de gode vilkår. Derfor er vi stolte av å samarbeide med Smeltedigelen musikkfestival.

Foto:Foto: Ketil Born Ketil Born

Gi barna dine en trygg start på voksenlivet. Tegn medlemsskap nå, og få forkjøpsrett til over 3000 boliger på Helgeland. MOBO-medlemsskap lønner seg!

28

SMELTEDIGELEN – 15th festival

• Kranbiler • Transport • Hjullaster

Kundesenter: 751 00 000 / www.helgelandkraft.no / Følg oss!

SMELTEDIGELEN – 15th festival

29


spirendesign.no

Vi er med på notene og tar grep for en grønnere fremtid.

INDUSTRIELT TYNGDEPUNKT I NORD – en grønn industripark i verdensklasse

I Mo Industripark er Norges viktigste næringer representert. Her har vi metall- og prosessindustri, olje og gass, jernmalmgruve, datasenter, havbruksnæring, stor mekanisk verkstedsaktivitet og en bred multidisiplin leverandørindustri. Mo Industripark er en grønn industripark i verdensklasse og jobber for å bli stadig mer bærekraftig. Med mer enn 100 bedrifter og 2600 arbeidsplasser, er Mo Industripark en av de største industriparkene i Norge og det industrielle tyngdepunktet i nord.

www.mip.no

“Det begynner med tanken. Den er tilstedeværende i alle prosesser der samspillet mellom mennesker utvikles - der funksjon og estetikk formes til det endelige mål og tanken blir til virkelighet”

post@tankenark.no - 406 33 400 / 90 96 92 92 - Torggt. 1, 8640 Hemnesberget - www.tankenark.no - Følg oss på Facebook og Instagram

30

SMELTEDIGELEN – 15th festival

SMELTEDIGELEN – 15th festival

31


I 1950 grunnla Arne Sjule bedriften med samme navn i Mo i Rana Driften har etterhvert blitt basert på leveranser til storhusholdningskunder og i 2019 vil dette gi en omsetning på 280 millioner NOK. I dag ønsker vi, på samme måte som før, å ha et nært forhold til våre kunder, og oppfylle deres ulike behov.

www.sjule.no

Lykke til med årets festival!

Østbø AS avd Helgeland Næringslivets naturlige samarbeidspartner på renovasjon og gjenvinningsløsninger.

Lykke til med festivalen!

Total-leverandør av renovasjons-, suge-og spyletjenester

Hilsen alle oss på Havna

Vi er med på notene....!

Telefon: 416 42 244 E-post: rana@ostbo.no www.ostbo.no

STOLT

SAMARBEIDSPARTNER MED

SMELTE

DIGELEN MUSIKKFESTIVAL 1

2

1 inch 3

4

2 5

Mo i Rana 3 6 8 7

DET ER VI SOM BYGGER

VI GJENVINNER NORD-NORGE

32

SMELTEDIGELEN – 15th festival

SMELTEDIGELEN – 15th festival

33

9


SKAL DU SKIFTE VINDU TIL HØSTEN?

60% UER PÅ VINØDRER OG D atre Fra N

TILBUDENE VARER T.O.M 31. OKTOBER ELLER SÅ LANGT LAGRENE REKKER. VI TAR FORBEHOLD OM EVT. TRYKKFEIL I ANNONSEN.

Les. Søk. Bli med!

Blir du med på Samfunnsløftet? Nord-Norge eier banken, og får derfor millionutbytte hver år. Dere har gitt oss 10.000 innspill til hva pengene bør gå til for å løfte lokalsamfunn og landsdelen. Nå håper vi på søknader fra like mange gode prosjekter, og inviterer alle til å bli med på Samfunnsløftet. Les mer på snn.no/samfunn

Vi på Byporten kjøpesenter heier på Smeltedigelen! Vi har åpent til kl. 20 o g til k

l . 18 på lørdager :)

TERMINALVEIEN 1, 8622 MO I RANA

34

SMELTEDIGELEN – 15th festival

SMELTEDIGELEN – 15th festival

35


17:00-18:00 Smeltedigelen Akademia Trond Valberg, Rana Bibliotek, GRATIS 18:00-19:00 Smeltedigelen Unge talenter Kulturhuset Mo, GRATIS 22:00-23:00 Ánnásuolo Kulturhuset Mo, 200,-/250,-

Fredag 18. oktober

12:00-12:45 Lunchkonsert Brean & Bang Teaterkaféen NT, 250,-/300,- inkl lunch 14:00-15:00 Smeltedigelen Akademia Mahsa Vahdat Rana bibliotek, GRATIS 18:00-20:00 ÅPNINGSKONSERT- Jan Garbarek Group Meyergården Spektrum, 575,-/625,- 20:30-21:30 Nogi Teaterkafeen, Nordland teater, 240,-/290,22:00-23:00 Mahsa Vahdat og Tord Gustavsen Hovedscena, Nordland teater,300,-/350,23:15-01:15 Amund Maarud, Sahra da Silva, Marstokk’s Blue Mafia - Bluesnatt Kulturhuset Mo, 340,-/390,-

Lørdag 19. oktober

12:00-13:00 Eline Hellerud Åsbakk og Eirik Fjelde Teaterkafeen, Nordland teater, 200,-/250,13:00-14:00 Smeltedigelen Akademia Håkon Skog Erlandsen Rana bibliotek, GRATIS 14:00-15:00 Darya Katyba og Meteoroensemblet, Toneff Kammersalen, 200,-/250,17:00-17:45 Barnekonsert: Meg og kameraten min Kammersalen, Rana kulturskole, 150,17:30-18:30 Karin Krog med DIOC Big Band Hovedscena, Nordland teater, 250,-/300,19:00-20:15 Hekla stålstrenga Meyergården Spektrum, 325,-375,21:00-22:00 Håkon Kornstad Blackbox, Nordland teater, 300,-/350,22:30-23:30 Novak-Hoff-Mathisen-Hofseth Hovedscena, Nordland teater 300,-/350,23:55-00:55 9 grader Nord Teaterkafeen, Nordland teater, 240,-/290,-

Søndag 20. oktober

17:00-18:00 Flere Farger, Hovedscena, Nordland teater, 200,-/250,19:00-20:00 Flere Farger, Hovedscena, Nordland teater, 200,-/250,-

BILLETTER kjøpes på

TicketCo.no.

Se også www.smeltedigelen.no Billettpris er inkludert serviceavgift.

Innehavere av festivalpass må også ta ut billetter til hver enkelt konsert, for mere informasjon: Smeltedigelen.no Pris kr. 1595,-

Billettpris til høyre = ikke medlemspris, venstre = medlem.

LEDSAGERE for funksjonshemmede

MEDLEMMER i 4/4, Norsk Jazzforum

og ungdom 13-25 år får medlemspris. For mer info se: www.smeltedigelen.no

36

FESTIVALPASS

SMELTEDIGELEN – 15th festival

kommer inn gratis med gyldig ledsagerbevis og legitimasjon, i følge med bruker som har billett.

FACEBOOK Følg oss og hold deg oppdatert eller sjekk oss ut på www.smeltedigelen.no

Det tas forbehold om eventuelle endringer i programmet og trykkfeil.

Design: Mac&Tusj

PROGRAM

Torsdag 17. oktober