Page 1

BLÅVEGEN LØPET •

13. april 2019 - www.blaavegenlopet.no

Ett av Nord-Norges største skirenn Blåvegenløpet 2019

1


Velkommen til Blåvegenløpet 2019 Lørdag 13. april er det endelig duket for den 41. utgaven av Blåvegenløpet. Arbeidet med løypene startet sommeren 1978. Nåværende løypesjef Gunnar Pedersen var blant de som ryddet og kvistet traséen slik at det første rennet fra Umbukta til Mofjellstua kunne arrangeres. Rennet ble en umiddelbar suksess og, uten at registreringen var like nøyaktig som i dagens høyteknologiske samfunn, forteller vitner om deltagerrekord på opp mot 1800 turglade skiløpere. De siste årene har deltagermassen ligget stabilt rundt 1300 deltagere, noe som gjør Blåvegenløpet til ett av Nord-Norges største skirenn. Årets vinter har vært av det merkelige slaget, med til tider meget variable skiforhold. Når vi nå etter hvert skriver 13. april håper vi værgudene spiller på lag og vi igjen kan invitere til fantastiske skiforhold og Blåvegenfest langs den 45 km lange Blåvegentraseen. Blåvegenløpet er et resultat av en enorm dugnadsinnsats. På renndagen og dagene i forveien er nærmere 100 menn, kvinner, jenter og gutter i sving for å få alle brikkene til å falle på plass. Takk for jobben dere gjør, uten dere hadde dette vært umulig. I tillegg må vi rette en takk til Rana Kommune – bydrift som nok en gang har gjort en fantastisk innsats med å klargjøre løypene gjennom hele vinter. Avslutningsvis vil vi takke våre samarbeidspartnere med Helgeland Sparebank i spissen. Da gjenstår det bare å ønske gamle og nye deltagere god tur. Vi i Blåvegenkomiteen håper dere får en fantastisk skitur og en flott dag ute i skisporet. Vi heier på dere!

Med hilsen Blåvegenkomiteen.

Velkommen til folkefest! Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til Blåvegen-løpet 2019 – det 41. i rekken siden starten i 1979. Mo i Rana er landsdelenes tredje største by, og ved årsskiftet passerte vi 26 315 små og store innbyggere, med og uten ski på beina. Vi har aldri vært så mange som nå, og vi vokser jevnt og trutt. Vi er optimister med tanke på ei god framtid, og næringslivet har god tro på at framtida blir god. Industrien har en flere hundre år lang historie, og dagens moderne industri tenker grønt! Mo industripark er en grønn industripark i verdensklasse, og den er en av landets største industriparker. Blåvegen-løpet er et eventyr. Det har utviklet seg til å bli Nord-Norges største skifest, og en formidabel folkefest! Blåvegen er for alle! Enten du går på ski, er arrangør, tilskuer, pølsegriller – det er folkehelse. Det er sosialt, fysisk, naturopplevelser og humør.

2

Blåvegenløpet 2019

Et slikt arrangement gjør oss stolte. Her har vi en dyktig arrangør, og vi har masse folk i en eventyrlig natur som vi er så glad i. Her møter hvite, snødekte vidder en klar blå himmel (hvis vi er litt heldig). De siste 10 årene har vi opplevd stadig større pågang fra eliteløpere og stadig større internasjonal deltagelse. Tsjekkere, finner, svensker, russere, franskmenn, tyskere, italienere, spanjoler, dansker, islendinger og østerrikere har vært med på å gjøre rennet til en internasjonal folkefest.

løpet år etter år blir en suksess. Vi har mange dyktige frivillige i Rana. De bidrar til å gjøre Rana til en god kommune å bo i, og en flott kommune å besøke. Jeg ønsker deltakere, arrangører, støtteapparat og publikum lykke til! Kanskje møtes vi underveis!

Det er ingen selvfølge at arrangementet går av stabelen. Vær og vind kan spille inn. To ganger har man vært nær avlysning, men likevel har Stålkameratene klart å gjennomføre arrangementet hvert eneste år siden 1979. DET er imponerende! Rana kommune ønsker å være en støttespiller og en partner ved å legge forholdene best mulig til rette for å få et godt arrangement. Men når det kommer til stykket er det først og fremst de frivilliges fortjeneste at BlåvegenGeir Waage, Ordfører

Opplag: 17 500 Utgiver: IL Stålkameratene Redaktør: Vegard Nerdal IL Stålkameratene, Ranenget 17, 8622 Mo i Rana

Redaksjonelt innhold: Rana Blad Annonsesalg: Rana Blad Grafisk design: Mac&Tusj


I år blir det premie til alle Tiden er moden for en ny strategi i forbindelse med premieutdelingen til Blåvegenløpet. – Systemet vi har hatt i disse 40 årene har vært ekstremt arbeidskrevende. Vi har en database med over 8500 navn. Noen av disse kan være lagt inn flere ganger, f.eks. Hansen kan være skrevet både med enkel og dobbel s. Nå legger folk seg selv inn i databasen, på denne måten blir opplysningene riktige. Vi har også en person som stadig går gjennom og “vasker” disse listene og sletter personer som er oppført flere ganger, sier Roy Millerjord. Alle disse deltakerne har samlet poeng alt etter startpunkt og antall år de har deltatt. Det har vært delt ut bronse, sølv og gull i henholdsvis merker, medaljer og vimpler. En tredjedel av de som startet i konkurranseklassen fikk premie, og det ble trukket 40-50 gavepremier på startnumrene blant de 1100 deltakerne i familieklassen. – Det er mye arbeid å holde styr på alt dette, så vi har vært på utkikk etter en lettere måte å gjennomføre premieutdelingen på. Fra i år av har vi snudd om og fått på plass et nytt system. Nå har vi bestemt at alle skal få premie - et lite minne fra sin deltakelse i Blåvegenløpet. Det skal deles ut ca. 1500 medaljer. I tillegg ønsker vi som alltid å gi en liten påskjønnelse til ungene, så det blir pakket 500 godteposer som vil bli delt ut til de yngste deltakerne. Pallplass med blomster, krystall og pengepremie venter første, andre og tredje henholdsvis kvinne og mann i mål. Alle får premie både konkurranseløpere og trimmere. Merker/vimpler utleveres i egen bu i målområdet.

Mer informasjon på : www.blaavegenlopet.no

Gavepremier I år som i fjor stiller Langneset Handelsområde med en rekke gavepremier som trekkes ut blant deltagerne. Årets hovedpremie må passe midt i blinken for ivrige skientusiaster. Hovedpremien i år sponses av Bilextra, som lodder ut ikke mindre enn en flott skiboks fra Packline til en verdi av kr. 6499,-. I tillegg til premier fra Bilxtra vil det være gavepremier fra Sportshuset Mo, Elkjøp, Esso Deli De Luca, Kiwi og Byggmakker.

Blåvegenløpet 2019

3


Bratt stigning

Brennåsen

Matstasjon

40 km

Parkering

Utsikten

Hjelpestasjon

35 km

+

Raudvatnet

30 km

PRAKTISK INFORMASJON PÅMELDINGSFRIST Ordinær påmelding stenger Onsdag 10. april kl. 23:59 Påmelding etter fristen vil gi et ekstra gebyr på 100 kroner. Påmelding gjøres på blaavegenlopet.no RENNKONTOR / INFORMASJONSSENTRAL Sport1, Sportshuset Mo vil være rennkontor Brennåsen Fredag 12. april kl. 10:00 – 18:00 Rennkontor på løpsdagen vil være på stadion i Brennåsen fra kl. 08:00 – 16:00 STARTNUMMER Etteranmelding og utlevering av startnummer skjer på rennkontoret Fredag 12. april kl. 10:00 – 18:00 TRANSPORT For å redusere trafikken og parkeringsbehovet i Brennåsen håper vi flest mulig vil benytte seg av busstransporten fra baksiden av Ranahallen. Transport med buss til startstedene er gratis for alle deltagere og bussene kjører etter følgende ruteoppsett: 1 buss kjører til Umbukta kl 07:30 (Stopper kun i Umbukta) 1 buss kjører til Umbukta kl. 08:15 (Stopper kun i Umbukta) 1 buss kjører til Umbukta kl 08:30 (Tar med løpere til Rauvatnet ved ledig kapasitet) 1 busser kjører til Rauvatnet/Utsikten kl 08:30 2 busser kjører til Rauvatnet/Utsikten kl 08:40 2 busser kjører til Rauvatnet/Utsikten kl 08:50 1 buss kjører til Rauvatnet/Utsikten kl 09:00 1 buss kjører til Rauvatnet/Utsikten kl 09:10 1 buss kjører til Rauvatnet/Utsikten kl 09:30 Det vil gå busser fra målområdet i Brennåsen hver halvtime fra kl 11.00 -16.00. Tilbudet er gratis.

OBS! Brennåsveien vil i forbindelse med arrangementet være enveiskjørt denne dagen! REGISTRERING Alle trimmere fra Umbukta,Raudvatnet og Utsikten blir automatisk registrert ved målgang. Konkurranseløpere registreres på mellomtider underveis og ved målgang.

Start, Umbukta

4

Blåvegenløpet 2019

Tverrvatnet Bratt stigning 20 km

Familieklasse fra Raudvatnet kl. 09.00 til 10.30 40 kmfra Utsikten kl. 09.00 til 10.30 Familieklasse

Matstasjon Parkering

Utsikten

+

Hjelpestasjon

+

+

Raudvatnet

15 km

MATSTASJONER Det vil finnes fem matstasjoner underveis fra Umbukta. Deter ca. åtte km mellom hver matstasjon.

+

25 km

BEKLEDNING Merkede klær kan avleveres i startområdene. Disse vil bli fraktet til målområdet.

10 km Tverrvatnet

DUSJ OG TOALETTER Benytt de oppsatte toalettene ved start (Umbukta fjellstue + oppsatte toaletter, Raudvatnet ved parkeringsplassen/start), oppsatte toaletter ute i løypa (Bjynnlia , Raudvatnet, Utsikten) og oppsatte toaletter i målområdet. Vennligst ikke benytt naboeiendommer til dette formålet! Dusjer finnes i Ranahallens garderober i kjelleren.

20 km

Umbukta

+

+ 5 km

+

MERKER / PREMIER Premieutdeling på stadion kort tid etter målgang. Medaljer til alle som går løpet. Merke og vimpler deles ut fra egen vogn på stadion. Start, Raudvatnet

15 km

Start, Utsikten

EKSTRAPREMIERING OverraskelserSpurtpremie til barn under 15 år ved målgang! Overrekkelse skjer i målområdet. Spurtpremie på 2. matstasjon på Tverrvatnet for dame og herreklassen. Spurtprisen har en verdi av kr. 1000,Pengepremier for de tre pallplassene deles ut i dame- og herreklassen pålydende kr. 5000, 3000 og 1000 for hvert av kjønnene. Utdeling skjer i målområdet. Blåvegenløpet takker alle som har bidratt med annonser og gavepremier til arrangementet. En spesiell takk til vår generalpartner Helgeland Sparebank.

Mål

10 km

Umbukta

+

5 km

+ Start, Raudvatnet Spurtpremie

Høydemeter

Høydemeter

Start, Umbukta

Vi oppfordrer flest mulig til å benytte seg av tilbudet for å reduserer trafikkbelastningen i Brennåsen denne dagen. Bussen stopper også på retur på signal ved Gruben Barneskole (OBS. gjelder ikke på tur til fjellet).

+

25 km

START Turklasse fra Umbukta Konkurranse herrer m/tidtaking kl. 09.30 Konkurranse damer m/tidtaking kl. 09.30 Trimklasse fra Umbuktau/tidtaking kl. 09.30

Alle løpere i Umbukta må være klar bak startlinjen 10 35 km starter først. minutter før start. Konkurranseklasse Deretterkommer trimklassen bakerst i køen. Seneste innkomst kl.16.00 ( gjelder alle klasser ). Løpere i trimklassen som starter før kl. 09.30 går på 30 km eget ansvar og risikerer å ikke bli registrert fra start.

+

Start, Utsikten

Mål


Slik kan et topp moderne hoppanlegg i Fageråsen bli seende ut med bakker i fire størrelser. Planene er å starte byggingen til sommeren.

Troppen til Solan Gundersens vinterleker på Alvdal siste helga i februar. Polarsirkelen Ski (12-14 år) var største klubb i det uoffisielle Norgesmesterskapet.

Hopper i det Neste vinter kan forhåpentligvis de første hoppene tas i Fageråsbakkene. Store forventninger ligger i luften, og de strekker seg langt utenfor Rana. Det er selskapet Fageråsbakkene AS som står for prosjektet med å bygge fire nye hoppbakker i det eksisterende anlegget i Fageråsen. Selskapet ble etablert i fjor, og styret består av Trond Jøran Pedersen (leder), Lars Nygård, Per Waage, Knut Magne Risvik, Håkon Nordbakken, Stein Kyrre Ulstad og Ståle Indregård. Går alt etter planen kan de første hoppene tas i anlegget neste vinter. Senere vil det også komme plast i bakkene. I en fase 2 er tanken å bygge heis, sette opp lys- og snøproduksjonsanlegg samt et idrettshus/servicebygg. Prosjektet er beregnet å koste vel 50 millioner kroner. Det jobbes med finansiering fra blant annet stiftelser, sponsorer og tippemidler. Styreleder Trond Jøran Pedersen forteller at alle idrettslag i ski-Rana og Nordland skikrets, 15 juridiske personer i Rana samt Vefsnhopp og Rognan IL har kjøpt aksjer i selskapet. FÅR STØTTE FRA VEFSN Vidar Johansen fra Vefsnhopp mener det er på sin plass å vise sin støtte til miljøet. – Det er en stor investering, men hvis vi får dette til å fungere kan det bli en rednings-

planke for hoppsporten i Nordland fylke. Et slikt helårsanlegg vil bli meget aktuelt for oss fra Mosjøen å benytte. Tradisjonelt har vi hatt mange hoppere i Vefsn, men her som mange andre steder har hoppsporten blitt konkurrert litt ut av helårsidretter som fotball. Jeg håper et anlegg som dette vil skape entusiasme - ikke bare på Mo, men i områdene rundt. Man blir jo nesten tvunget til å flytte til sentrale strøk dersom man vil drive med hopp, fordi det ikke finnes noen gode anlegg her oppe. Johansen påpeker også at det er viktig å tilrettelegge for nybegynnere. – Det kan være litt tøft for mange nybegynnere å sette utfor, så vi trenger små bakker til lekaktivitet i tillegg til idrett for dem som har lyst til å fly langt. Det er også viktig å synliggjøre at man har utstyr til utlån, slik at man har mulighet til å prøve seg før man investerer i eget utstyr.

jobbes med å etablere et helårsanlegg på Mo. Vi ser muligheten til å kunne kombinere bruken av vårt hoppanlegg på Rognan om vinteren med bruk av hoppanlegget på Mo både sommer og vinter. På bakgrunn av dette har vi ønsket å bidra ved å kjøpe aksjer i prosjektet og håper sterkt at man lykkes med å etablere dette anlegget. Det vil bety mye for å få et oppsving i hoppsporten i Nordland, sier Knut Arild Hansen i skigruppen v/Rognan IL. Ranas egen Robin Pedersen gleder seg til å kunne komme hjem og trene sammen med nye talenter fra byen og til å hjelpe dem videre. – En ny bakke vil hjelpe til med å få Rana opp i verdenstoppen, samt sette oss på kartet i forhold til NM og rekruttering, sier Robin Pedersen.

OPPSVING FOR NORDLAND Også Rognan IL opplever at det er vanskelig å rekruttere til hoppsporten.

– Vi ser derfor meget positivt på at det

Blåvegenløpet 2019

5


Uvurderlig samarbeid Blåvegenløpet er et resultat av en enorm dugnadsinnsats. For å gjennomføre løpet er det omlag 100 frivillige i sving for å legge til rette for deltakerne. Dette er viktig arbeid både i forkant, under og etter løpet. – Dette er en uvurderlig frivillig innsats. Blåvegenløpet er først og fremst et arrangement for Ranas befolkning. I den anledning er det helt naturlig å benytte ressurser fra andre deler av idretten i Rana på de områdene Stål selv ikke har kapasitet til å løse oppgavene. Dette bidrar også til at omsetningene til Blåvegenløpet tilfaller større deler av idretten i kommunen og til flere idrettsgrener.

For flere av gruppene som bidrar er det nærmest blitt en tradisjon at de står på sin stasjon. Det hjelper oss i arrangementet veldig godt, da disse i stor grad er selvgående og vet hva de skal gjøre, sier rennkoordinator Vegard Nerdal. Han forteller at gruppene som bidrar er som følgende: Judo, Ski Stål, Oldboys Stål, Bossmo og Ytteren Ski, Rana FK, Selfors UL, Røde Kors og Mogressfjellet Hytteforening. VIL STØTTE OPP Daglig leder i Rana FK Sigurd Hognestad synes Blåvegenløpet er en viktig institusjon i Rana og nølte ikke da de fikk spørsmål om å delta i dugnadsarbeidet.

6

Blåvegenløpet 2019

– Vi ble spurt om å bidra og selvfølgelig sa vi ja. Vi stiller opp med 15-16 personer og vår

jobb er å stå i startområdene og hjelpe til med rigging der; sette opp beachflagg og hjelpe til med å få løperne ut i løypa. Opprigging av målområdet er også noe vi bidrar med. Grunnen til at vi gjør dette er jo at Blåvegenløpet er et kjempeviktig arrangement. En institusjon i Ranakulturen og en familiefest som symboliserer starten på påsken for veldig mange. Vi ønsker at arrangementet skal fortsette, derfor stiller vi opp, sier Hognestad. Han har selv ikke mulighet til å delta på selve løpet i år, men forteller at familien hans er med. – Jeg gikk selv i fjor og et tidligere år, da gikk jeg løypa fra Raudvatnet. Det er et flott arrangement, trivelig med trekkspill og god stemning. Vi gleder oss til festen.


-25%

GORE-TEX DAGER HOS SPORTSHUSET MO!

ALLE GORE-TEX

JAKKER OG BUKSER

! E K S Å P G O N E G E V Å L B r o f t r a l K

G N I P P E R P I K S r y Vi tilb hele uka før Blåvegen. ik s v a G L A V T U N O N KA ! n e k ik t u b i g in n r u sm

-25%

V i h a r N o rr ø n a F j ø r a ! e n e l l i r b E T S E i NYE FARGER! de B

Vi har et fantastisk

UTVALG i løpesko fra Hoka! SPORT 1 SPORTSHUSET MO Verkstedveien 6, 8624 Mo i Rana Tlf: 75 15 84 84

ÅPNINGSTIDER: Man-ons: Tors: Fre: Lør:

09-18 09-19 10-17 10-15

Følg oss på:

Blåvegenløpet 2019

7


God tur!

Alt av gamasjer og sokker

-25 %

frem til påske !

Nå starter vi grillsesongen!

Blåvegen-kupp på kaffeavtale til kun

99,-

THIS BACKGROUND IS NOT PART OF THE IMAGE

THIS BACKGROUND IS NOT PART OF THE IMAGE

CMYK 11000

01 23513 0202 100 x 37 mm 21.06.2018

21.06.2018 01 23513 0202 (rev. 1)

IGY

IGY 807895

Takboks Packline ABS 800

4990,(veil. 6490,-)

8

Blåvegenløpet 2019


Her har vi alt du trenger Langneset har utviklet seg til et betydelig handelssenter hvor du finner alt du trenger. Fri parkering, dagligvarer og alt du ellers behøver til hus, hjem, bil og fritid. Butikkene ligger også sentralt både i forhold til Mo sentrum og til E6. Du trenger faktisk ikke å dra noe annet sted enn hit til Langneset for å handle, sier Line Antonsen som er daglig leder på Kiwi. HANDLE LOKALT Hun og Tore Lundbakk ved Esso Deli de Luca er enige om at det er viktig å handle lokalt. – Vi er også selv bevisst på å bruke lokale krefter. Det var for eksempel hånd-verkere fra Rana som bygde stasjonene våre. Når vi bruker dem, så bruker de oss og vi styrker lokalsamfunnet sammen. Det er viktig å støtte bedrifter som selv bidrar lokalt, og ikke minst lokale arrangement som gjør byen triveligere. Det er her Blåvegen-løpet kommer inn, sier Tore. Enhver ranværing med respekt for seg selv har gått Blåvegenløpet minst èn gang, sier Line men

innrømmer at hun selv ikke har gått siden hun var syv år. Tore var ti.

vinnere, og fra resten av butikkene på Langneset kommer andre spennende premier.

De ler litt av det, men mener begge at Blåvegenløpet er viktig for lokalsamfunnet.

Vegard Nerdal fra Stål er glad for samarbeidet med Langneset handelsområde.

Derfor har vi som driver butikk på Langneset blitt enige om å gå sammen om å støtte Blåvegen løpet. Det er et stort og viktig arrangement, og det er veldig bra at de får til dette hvert eneste år, sier Tore og legger til at de også gjerne er med på å støtte andre lokale arrangement.

– Langneset bidrar til å markedsføre arrangementet, og Sportshuset Mo hjelper oss med en praktisk og enkel base for rennkontoret dagen før arrangementet. Sammen med Langneset ønsker vi å utvikle rennet steg for steg, sier han.

FINE PREMIER Måten de støtter Blåvegenløpet på er gjennom å bidra med pengestøtte og premier som skal trekkes på startnumrene. I fjor stilte Esso med kaffeavtaler og gavekort på bilvask. Line på Kiwi deler ut gavekort på dagligvarer til heldige Blåvegenløpet 2019

9


10 Blåvegenløpet 2019


Foto: Øyvind Bratt

Foto: Øyvind Bratt

Lokale helter

1. Fortell om din sesong 2. Ambisjoner framover 3. Ditt forhold til Blåvegenløpet

Emilie Kalkenberg - Skiskytter, Skonseng UL

Marthe Kråkstad Johansen - skiskytter og langrennsløper, Bossmo & Ytteren IL

1. For å være ærlig så har det vært under mine forventninger, jeg var litt syk under verdenscup før jul og har mangla overskudd etter det.

1. Min sesong har vært bra så langt – jeg har nådd mange mål. Det har stort sett gått veldig bra. Men noen dårlige konkurranser har det også vært. Jeg må få på plass skytinga, så går det meste bra.

2. Man blir revansjelysten når man ikke har fått vist hva man kan. Mine langsiktige ambisjoner er jo å vinne VM både individuelt og på stafett, og å bli en komplett skiskytter. Men i første omgang må jeg etablere meg ordentlig, og til neste år håper jeg på å bli blant topp 20 i verdenscupen.

3. Jeg har gått Blåvegenløpet siden jeg var veldig lita, men da som turrenn. Første gang med tid var i fjor, da fra Umbukta. Det var tungt, men det gikk bra. Jeg ble nr. 2 eller 3, husker ikke helt. Fint å få gått det når man har tid, det er et bra turløp.

Foto: Detlef Eckert

3. Jeg har faktisk aldri gått Blåvegenløpet, men har brukt løypene mye ellers og er veldig glad for at de blir godt vedlikeholdt. Det er veldig godt å komme seg ut i skogen og å gå så langt man vil, i stedet for å gå runde på runde i lysløypa.

2. Målet er å hevde meg internasjonalt og i de største nasjonale rennene.

Preben Horven - langrennsløper, Bossmo & Ytteren IL

Fredrik Gjesbakk - skiskytter, Bossmo & Ytteren IL

1. Sesongen har vært ekstremt bra. Det har vært kjempeartig. Jeg har hatt fremgang og tar skritt mot de beste. Artig å komme med på topp 10 på nasjonalt nivå flere ganger. Jeg ligger ganske stabilt nå, og det er artig å se.

1. Det har gått både opp og ned. Skytinga har vært positiv, men når det gjelder formen føler jeg ikke helt at jeg har fått ut det jeg er god for. Jeg tror nok jeg har vært for ivrig og drevet for mye hard trening, slik at kroppen ikke har rukket å hente seg inn igjen. Det er en fin balansegang der.

2. Mine ambisjoner er å fortsette og hevde meg, og stadig gjøre det bedre. Det hadde vært artig med en pallplass denne eller neste sesong. Når man er så nærme, er det viktig å sette seg mål og ha fremgang. 3. Jeg har gått Blåvegenløpet to ganger, i konkurranseklassen fra Umbukta. Det er kanskje det tyngste løpet jeg har gått. Man blir stående lenge og stake, fordi det er mye flatmark. Det blir mye jevn jobbing, lite hvile og det blir tungt til slutt. Men det er også det artigste turrennet - veldig fine omgivelser; snøfjell, daler og skog.

2. Mine ambisjoner framover er å komme på pallen, det er på tide nå. 3. Blåvegenløpet har jeg gått en eller to ganger. Det er noen år siden. Det er artig, men det skal jo klaffe slik at det passer. I fjor var jeg i Sibir når løpet gikk. Ellers er det jo ikke så mye klassisk, men mest skøyting for min del.

Blåvegenløpet 2019

11


Våre åpningstider i påsken 2019 15.-16.-17. april åpent kl. 12:00-17:00 18.-19. april – Stengt 20. april åpent kl. 12:00-17:00 21. april – Stengt 22. april åpent kl. 12:00-17:00

Billettsalget avsluttes 1 time før stengetid og alle badegjester må opp fra bassenget kl. 16:30. Dørene låses kl. 17:00

Følg oss på

Tlf.: 75 14 60 60 www.rana.kommune.no

Gjennom samspill skal vi skape vekst på Helgeland

www.kph.no

12 Blåvegenløpet 2019


Med fokus på skiglede og lek I 2010 ble det første gang arrangert barneskicross i Klokkerhagen. Siden den gang har det hvert år - med unntak av to ganger da værgudene virkelig slo seg vrange - vært tradisjon med glade barn samlet til skilek rundt vinterferietider. Det er skigruppa i IL Stålkameratene og Mo skilag som arrangerer den uformelle skiaktiviteten. De har sett behovet og ønskene fra publikum om en bynær skiaktivitet, og de opplever at arrangementet har blitt godt mottatt blant folk. KOS FOR HELE FAMILIEN Barneskicrossen passer for alle barn fra tre år og oppover, så lenge de har lyst til å være med. Alt foregår på vanlige langrennski og det blir laget rundløype med hindringer, kuler og hopp. Den største løypa er i underkant av èn kilometer, men man kan gå så mange runder man vil. I tillegg bygges det to hoppbakker; “Fageråsen” og “Holmenkollen”, og akebakker som ungene kan utfolde seg i før og etter selve skicrossen. Alt foregår uten tidtaking. Traseen er lyssatt med fakler, og underveis kan det dukke opp overraskelser. – Foreldre og foresatte oppfordres til å lage stemning i anlegget, og det funker som regel veldig bra. Tanken er at ungene skal få kjenne på noe annerledes enn et vanlig skirenn, og målet er at de skal ha det trivelig mens de er til stede. Foresatte kan slappe av og kose seg underveis, og bare nyte at ungene ler og har det

bra. Forhåpentligvis blir dette en snakkis blant ungene slik at de har lyst på mer skilek, sier Stein Kyrre Ulstad i Stålkameratene. NYE REKRUTTERINGER Cupen arrangeres over fire onsdager totalt, med stor felles premieseremoni siste cupdag. Stein Kyrre forteller at dette er skigruppas hovedaktivitet, og noe de anser som det viktigste nærmiljøtiltaket for å rekruttere til skiidretten. – De siste årene har det kommet en del unger som vil drive på med hopp/langrenn utover skicrossen. Her har skigruppa aktive trenere som stiller opp. Vinterstid er det hoppbakkene i Munklia som gjelder, samt langrennstrening på ulike steder i Rana. Sommer og høst er det barmarkstrening med mye variert aktivitet. Noen er så ivrige at de konkurrerer i begge grener, og pr. dags dato har skigruppa flest kombinertløpere. Ingen har så langt reist lenger enn til Mosjøen, men allerede fra neste sesong skal de første prøve seg i nasjonale konkurranser, sier Stein Kyrre Ulstad.

jentene var 2,5 år. Nå er de 10 og storesøster 12. – Skicrossen er et fantastisk arrangement og et flott lavterskeltilbud for barna, sier Siri. Hun forteller at den eldste datteren ikke var i tvil da hun ble spurt om å delta også i år. – Det er veldig artig! Man går på ski og får nye venner. Når man nærmer seg målstreken står kommentatorene klare for å heie deg fram. Da roper de for eksempel; “Og her kommer Gia! Kjempebra!”. Da får man lyst til å gjøre det om igjen. Etterpå hopper man kanskje litt i hoppbakken, og til slutt får man ullsokker og medalje.

– Har du mange medaljer da, Gia?

– Ingen! Jeg har spist dem opp.

–?

– De var laget av sjokolade.

HEIES FRAM TIL MÅL Siri Drageset og døtrene Gia, Ava og Oda Tråslett har deltatt på skicrossen siden de minste

Blåvegenløpet 2019

13


Vi ønsker Il Stålkameratene lykke til med Blåvegenløpet 2019!

FOTOKONKURRANSE

Vinn GAVEKORT på STRØM! GAVEKORT 2500,-

GAVEKORT 1500,-

GAVEKORT 1000,-

Bli med å vis frem den vakre regionen vår! Delta i vår fotokonkurranse og vinn gavekort på strøm. Informasjon og regler for deltakelse finner du på; kampanje-helgelandkraft.no

RANA KOMMUNE

Vinnerne blir kontaktet og offentliggjort på vår Facebookside – så følg med! GOD PÅSKE!

DIN RØRLEGGER

Kundesenter: 751 00 000 • www.helgelandkraft.no

14 Blåvegenløpet 2019

www.nilsson.no /// Tlf 751 27 880


Testing av ski på Val De Fiemme stadion dagen før Marcialonga i år. Fra venstre Trond Kenneth Larsen Kalås, Finn Hugo Amundsen, Jonny Mulstad, Ove Bromseth, Tom Sandberg og Edvard Gløsen

Team Blåvegen Langløp For fem år siden satte skientusiast Jonny Mulstad inn en annonse i Rana Blad. Han inviterte til møte, og målet var å finne likesinnede. – Jeg gikk jo Blåvegenløpet, men det ble ikke nok. Jeg ville reise utenlands og gå på ski, men mens et skirenn varer mellom tre til seks timer er man gjerne ute og reiser i en uke. Da kan det bli litt kjedelig å reise alene hver gang. Det må da være flere i samme situasjon tenkte jeg, og målet mitt var å finne flere som var interessert i å trene sammen, reise sammen og ha det sosialt. Jeg fikk mange tilbakemeldinger, forteller Jonny. Nå er de en gjeng på opp mot 30 stykker som trener og reiser sammen. De kaller seg Team Blåvegen Langløp, og har antrekk

med logo for å promotere Blåvegenløpet når de er ute og reiser. Et par ganger i uka er det trening i Klokkerhagen, om sommeren går de på rulleski og de har vært rundt omkring i verden og deltatt på forskjellige løp. Birken, Vasaloppet og Marcialonga i Italia kan nevnes, og noen har til og med vært både i Australia, Kina og USA og fått utløp for sin lidenskap på ski.

– Vi har det kjempeartig ilag. Flott spredning når det gjelder alder, men vi har lite damer med oss. Alle som har lyst kan være med, det er bare å finne oss på Facebook og be om å få bli medlem av gruppa. Hiv dere med, bli med på skitur og når vi kommer i mål tar vi oss en fest. Det er viktig, smiler Jonny.

Men de står ikke på ski hele tiden. Hver onsdag møtes den harde kjerne rundt sitt faste bord på Meyergården for å spise lunsj sammen. Gjengen består stort sett av menn i alderen 30-70.

Blåvegenløpet 2019

15


spirendesign.no

INDUSTRIELT TYNGDEPUNKT I NORD – en grønn industripark i verdensklasse

I Mo Industripark er Norges viktigste næringer representert. Her har vi metall- og prosessindustri, olje og gass, jernmalmgruve, datasenter, havbruksnæring, stor mekanisk verkstedsaktivitet og en bred multidisiplin leverandørindustri. Mo Industripark er en grønn industripark i verdensklasse og jobber for å bli stadig mer bærekraftig. Med mer enn 100 bedrifter og 2600 arbeidsplasser, er Mo Industripark en av de største industriparkene i Norge og det industrielle tyngdepunktet i nord.

16 Blåvegenløpet 2019

www.mip.no


Elkem Rana ønsker

Blåvegenløpet

Vi ønsker alle Blåvegen-deltakere lykke til, og god tur!

Tlf. 75 12 77 77 - www.haaland.no

Blåvegenløpet 2019

17


www.mestergull.no/meyer

www.norconsult.no

KOM I DEN SOMMERFORMEN DU ØNSKER! Sommer = lange dager og mange aktiviteter. Uansett hvilken form du ønsker å finne før sommeren hjelper vi deg igang og på veien mot målet - om det er turform, badeform, festivalform eller krikketform. Bli medlem idag! Stamina Trening | Mo i Rana // resepsjon.mo@staminatrening.no // 95 00 09 74

18 Blåvegenløpet 2019

staminatrening.no


xl -b yg g. no

BYGGEPROSJEKTER? Din lokale faghandel Håndverksgt. 7, Grubhei, 8610 Mo i Rana - Tlf: 75 12 88 33 - Web: www.xl-bygg.no/bernhard-olsen Blåvegenløpet 2019 19


DE BESTE KOMMER TIL MEYERGÅRDEN SPEKTRUM topp underHoldning ÅRET RUNDT!

ÅGE STEN NILSEN 25. APRIL

DAVID MAy + MAN UNITED

t

lg o s t U

EMILIE NIcoLAS

27. APRIL

11. MAI

4. MAI

“Primadonnaer og andre vanskelige kolleger”

PER HENRIK STENSTRØM 5. SEPTEMBER

14. SEPTEMBER

18. SEPTEMBER

S. DAGSLAND og BJØRN EIDSVÅG 10. OKTOBER

INGVARD WILHELMSEN

26. OKTOBER

“liveT er eT UsikkerT ProsJekT” 1. NOVEMBER

MEYERGÅRDEN SPEKTRUM FYLLES MED Flott musikk og sHoW av norges Fremste artister. For mer inFo om priser og tilbud kontakt salgssjeF rune devig andreassen tlF +47 90 05 40 96 eller rUne.andreassen@meyergarden.no

MEYERGÅRDEN

For mer info om forestillingene se meyergarden.no 2. NOVEMBER

23. NOVEMBER

billetter kjøpes på: hoopla.no

SCREEN | TERRASSEMARKISER

SOLSKJERMING

Foto:Foto: Ketil Born Ketil Born

Gi barna dine en trygg start på voksenlivet. Tegn medlemsskap nå, og få forkjøpsrett til over 3000 boliger på Helgeland. Søderlundmyra 8, Mo i Rana 2019 20 Blåvegenløpet Tlf 751 40 310 | myrvang@glassmester.com

MOBO-medlemsskap lønner seg!


Les. Søk. Bli med!

Hva gløder du for? Alle brenner for noe. Nabolaget, idrettsklubben, Trænafestivalen, eller skolekorpset. Vi inviterer alle som gløder for Mo i Rana til å være med på Samfunnsløftet. snn.no/samfunn

Blåvegenløpet 2019

21


Vårens festkaker bestiller du hos oss Besøk vår nye nettbutikk på bakeriet.as eller ring oss på 751 29 301

22 Blåvegenløpet 2019


VI SPONSER DRIVKREFTER PÅ HELE HELGELAND – hele tiden

Takk til Stålkameratene som bidrar til folkehelse og folkefest – og gode skiløpere

BLÅ

LØPET VEGEN

BLÅVEGEN

LØPET 13. APRIL

Rolf Einar Jensen personmarkedssjef i Mo i Rana.

MO I RANA

I L S T Å L K A M E R AT E N E

Blåvegenløpet 2019

23


Vi takker HOVEDSPONSOR

SAMARBEIDSPARTNER

RANA KOMMUNE

HANDELSOMRÅDE

FANTASTISKE LAGSPILLERE

MYK 1000

01 23513 0202 100 x 37 mm 21.06.2018

21.06.2018 01 23513 0202 (rev. 1)

IGY

IGY 807895

IL Stålkameratene, Selfors UL, B&Y Ski, Rana FK, Mogressfjellet hytteforening, Røde Kors,2019 Ildgruben reinbeitedistrikt, Umbukta Fjellstue, Grunneiere og Meyership 24 Blåvegenløpet


ÅR

HERRER

KLUBB

TID

ÅR

DAMER

KLUBB

TID

1979

Ivar Rystad

Kjerstad IL

2:12:16

1979

Berit Jensen

Mo Skilag

1:04:50

1980

Ivar Rystad

Kjerstad IL

2:49:09

1980

Berit Jensen

Mo Skilag

1:18:56

1981

Ivar Rystad

Kjerstad IL

1:47:25

1981

Eva Ludvigson

Lyksele IF

1:04:57

1982

Ivar Rystad

Kjerstad IL

2:42:26

1982

Ranveig Rystad

Kjerstad IL

1:20:10

1983

Ivar Rystad

Kjerstad IL

2:11:40

1983

Berit Jensen

Mo Skilag

1:05:21

1984

Jim Sandberg

Mo Skilag

2:28:07

1984

Hilde Aanes

Storforshei

1:17:43

1985

Arne Ove Holmen

Kjerstad IL

2:25:14

1985

Kari Morken

Åga IL

1:12:53

1986

Dag Skogan

Valnesfjord IL

2:29:58

1986

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 1:22:03

1987

Stig Johnsson

SIK Rundvig

2:08:10

1987

Nancy Stien

Åga IL

1988

Arne Ove Holmen

Kjerstad IL

2:01:34

1988

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 1:03:01

1989

Trond Nystad

Fauske IL

2:14:26

1989

Lene Pedersen

Gjerpen

1990

Kristian Amundsen

Kjelsås IL

2:17:51

1990

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:32:36

1991

Roy Millerjord

Selfors UL

2:10:21

1991

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:23:51

1992

Torstein Bjørhusdal

Namskogan IL

2:23:00

1992

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:34:22

1993

Arne Ove Holmen

Kjerstad IL

2:08:49

1993

Kari Holmen

Kjerstad IL

1994

Roy Millerjord

IL Stålkameratene

2:19:28

1994

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:29:21

1995

Geir Alte

Skonseng UL

2:21:41

1995

Marianne Dalmo

B&Omegn IL

2:29:31

1996

Vidar Valvik

IL Siso

2:15:46

1996

Kari Holmen

Kjerstad IL

2:36:50

1997

Ottar Haldorsen

Leirfjorden IL

2:19:59

1997

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:26:35

1998

Stian Breivik

IL Stålkameratene

2:06:02

1998

Heidi Mørkved

Innstranden IL

1999

Jan-Erik Johansen

Mo Skilag

2:22:12

1999

Anita Lorentzen

Bossmo og Ytteren IL 2:53:07

2000

Torstein Bjørhusdal

Namskogan IL

2:04:30

2000

Anita Lorentzen

Bossmo og Ytteren IL 2:26:58

2001

Frode Estil

Byåsen IL

1:59:07

2001

Hege Elisabeth Nilsen

IL Stålkameratene

2:32:32

2002

Stian Breivik

Leirfjorden IL

2:14:30

2002

Hege Elisabeth Nilsen

IL Stålkameratene

1:07:18

2003

Milan Sperl

Chech republic

2:11:52

2003

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 1:04:22

2004

Alexey Medvedev

2:10:34

2004

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 1:04:11

2005

Sverre Amundsen

Mo Skilag

2:28:50

2005

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 1:08:39

2006

Anders Myrland

Skogn IL

2:04:36

2006

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 1:01:51

2007

Per Erik Bjørnstad

Alta IF

2:15:01

2007

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:33:58

2008

Morten Johansen

Bossmo og Ytteren

2:07:12

2008

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:20:15

2009

Anders Myrland

Skogn IL

2:01:37

2009

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:16:59

2010

Stian Breivik

Leirfjorden IL

2:10:10

2010

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:33:39

2011

Niklas Dyrhaug

Tydal IL

1:59:36

2011

Kristin Mürer Stemland

Byåsen IL

2:20:17

2012

Anders Högberg

IFK Umeå

2:05:43

2012

Mari Guin

Skogn IL

2:25:29

2013

Rolf Einar Jensen

Bossmo og Ytteren

2:05:40

2013

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:34:30

2014

Vidar Valvik

IL Siso

2:19:32

2014

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:42:08

2015

Tarjei Solli

Grøa IL

1:56:08

2015

Mari Brox

Sømna IL

2016

Espen Sundsvik

Frol IL

1:26:03

2016

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 1:45:52

2017

Eirik Solvang

Innstrandens IL

1:53:14

2017

Elin Nilsen

Bossmo og Ytteren IL 2:18:47

2018

Snorri Einarsson

Tromsø Skiklubb

02:01:13

2018

Anna Svendsen

Blåvegenløpet 2019 02:10:40 Tromsø Skiklubb

1:11:44

2:21:22

2:29:57

2:30:59

2:27:38

25


FAST pris - Ingen overraskelser: 10m3 koster kr. 3.300,-

26 Blüvegenløpet 2019


Vi i Rana Blads markedsavdeling brenner for kommunikasjon, markedsføring, godt innhold og design; og kan tilby rådgivning, produksjon og distribusjon. Ta kontakt, så kan vi fortelle mer. Tlf. 75 12 55 00 annonse@ranablad.no www.ranabladmarked.no

Else Yksnøy Johansen – Medierådgiver

Laila Frammarsvik – Adm. Sekretær

Rigmor Nygård Hansen – Adm.dir./salgssjef

Knut Evanger – Back office

Noen huskeregler for å lykkes med markedskommunikasjon:  Klar og tydelig profil  Markedsstrategi og markedsplan – ambisjoner og utviklingsretning – hvordan nå dine markedsmål - hvem skal du nå – gjennom hvilken kanal – med hvilket budskap?  Få budskapet ut med solid historiefortelling og delelig innhold  Jobb smartere i sosiale medier

Randi Melinda Urskog Tekstforfatter/Innholdsprodusent Cecilie Nordvik – Strategisk medierådgiver

Design: Mac&Tusj

Vår viktigste oppgave er å få kundene våre til å lykkes

Blåvegenløpet 2019

27


28 Blåvegenløpet 2019

Profile for Rana Blad

Blåvegenløpet 2019  

Magasin om ett av Nord-Norges største skirenn.

Blåvegenløpet 2019  

Magasin om ett av Nord-Norges største skirenn.

Profile for ranablad