Page 9

Tjuvtrappa

Appelsinhaugen

Selfors har flere spennende utsiktspunkt det er verdt å bli kjent med. Med utgangspunkt fra Skibua, ved enden av Skogveien, kan man ta seg til Varmorsletta, og deretter videre mot Risfjellet eller Selforsfjellet. Det mest populære turmålet er derimot Tjuvtrappa, fortrinnsvis sommer, i all slags vær og vind. Tjuvtrappa inviterer til en enkel fottur på cirka 3 kilometer per vei. Noe av det som har gjort Tjuvtrappa til et populært turmål, er utvilsomt den fantastiske utsikten mot Ranfjorden. I tillegg er stien godt merket, og turmålet egner seg for turglade mennesker i alle aldre. Det bør nevnes at Tjuvtrappa har noen bratte parti, og at det derfor kan være greit å passe litt ekstra på de minste barna. Turen har svak stigning fra start til ende, og ruten går på fin skogsvei mesteparten av veien og deretter på fin sti. Denne turløypa er også populær blant syklister.

Appelsinhaugen ligger på Mofjellet. De fleste starter turen ved foten av Finnsetveien i Langneset, men turen kan også ha startpunkt på Hammeren eller i Åga. Stien er godt merket og enkel å følge. Flere hevder at Finnsetveien er den eldste turveien på Mo, da det var Tora Meyer som i 1935-1936 fikk laget veien opp til Appelsinhaugen, også kalt Furuhaugen. Herfra har man flott utsikt utover sentrum av Mo i Rana. Dersom man har lyst på en lengre tur, kan man fint fortsette til Grotneshytta, hvor man i likhet med Appelsinhaugen, finner en turbok hvor man kan skrive inn navnet sitt. Derifra kan man følge stien videre til Vindskjermen på Mofjellet. Denne ble i sin tid laget av Gruben IL. Derfra kan man gå vestover mot Veten og Varden på Mofjellet. Litt lenger øst finner man populære turmål som Bertelberget, Skistua og Anleggshammeren. På riktig solrike dager er det svømme- og fiskemuligheter på noen av fjellvannene på Mofjellet. Badetemperaturene er ikke noe å skryte av, men de modigste tar seg gjerne en dukkert på varme dager.

Idavollen Båsmofjellet har flere flotte turmål, både for den som liker å få opp pulsen, og for dem som liker en rolig bær- og sopptur. Stortjønna, Rogerbua, Nybua og Idavollan er de mest populære turdestinasjonen og får daglig besøk av trofaste turvenner. Båsmofjellet er en del av Skillevollen fritidspark og historiske Bossmo Grubers gamle brudd. For å komme seg til Idavollan er det enklest å parkere ved den gamle presteboligen på Stenneset. Herfra går det oppover frem til man ankommer turmålet, etter cirka 30-45 minutter. Stien er godt merket og byr på utsikt utover Ranfjorden mens man går. Idavollan har en turbok hvor man kan skrive inn navnet sitt, og en opparbeidet bålplass hvor man kan lage seg litt mat og slappe av før man enten går tilbake eller videre. Har du mer futt i kroppen kan man nemlig ta ”hele runden”. Stien går videre fra Idavollan, til Nybua og Rogerbua. Stien mellom Stenneset og Idavollan er også populær blant spreke syklister.

Klokkerhagen Klokkerhagen er sentrums nærmeste friluftsområde som går gjennom Klokkerhagen elvepark. Her kan man enten gå tur i vakre naturomgivelser, et steinkast fra Mo industripark, bade i elva, spille fotball og sandvolleyball eller grille. Klokkerhagen elvepark har også handikaptoalett, vannpost for drikkevann og lekeplass for de minste. Elva egner seg også godt for kajakk eller kano. Følger du godt med kan du ofte se ørret som vaker i vannet. Grusveien ligger i et ganske flatt terreng, med mange flotte rasteplasser. Klokkerhagen egner seg derfor fint både for store og små turvenner, da man kan velge lengden på turmålet etter individuelle forutsetninger og dagsform. Hele løypa er til sammen 12 kilometer, tur/retur, og godt skiltet.

9

Profile for Rana Blad

Bymagasinet 2019  

2. utgave av vårt Bymagasin med gode historier om byen vår Mo i Rana

Bymagasinet 2019  

2. utgave av vårt Bymagasin med gode historier om byen vår Mo i Rana

Profile for ranablad