Bymagasinet 2019

Page 1

Bymagasinet Mo i Rana

UTPÅTUR

BYPORTEN

NYHETER

COOP OBS

XL BYGG

– Bynære naturopplevelser

– en oase for handel og velvære

– Hva skjer i Mo i Rana

– Blant de beste i landet

– Skal vi hjelpe deg med strømregninga?


Byen min Jeg kjenner ei som ikke får den gode helgefølelsen før hun har tatt seg en kopp kaffe med venner på Brasil Barista.

Rigmor Nygård Hansen / Adm. dir. / Salgssjef / RanaBlad

Jeg kjenner en som daglig går tur langs Fjordfronten med rullatoren sin. Han får sin daglige dose trim og møter kjenninger som han slår av en prat med. Jeg møtte en ferierende japaner nettopp på Appelsinhaugen. Han ønsket å få et glimt av Svartisens evige snø, om enn på lang avstand. Han smilte fornøyd da jeg pekte i riktig retning. To smårollinger jeg ofte treffer, elsker å leke på lekeplassen i gågata. Noen ganger, om sola varmer, vanker det en pinneis fra Narvesen. En kollega elsker å spise lunsj ute, og har lagt sin elsk på salaten på Tanjas kjøkken og smoothien på Fresh. Jeg har en pensjonert tidligere kollega som treffer tidligere kolleger til kaffe og kake på Obs-kafeen en gang i uka, en kjærkommen rutine for en hel gjeng. Jeg kjenner mange som brenner etter å skape møteplasser i byen: konserter, festivaler og stevner, for å nevne noe. Jeg kjenner flere som alltid ser etter muligheter for utvikling. Selv nyter jeg å kunne rusle ned til en konsert på Kulturhuset nå og da. Og i likhet med alle andre som ferdes i byen, fryder jeg meg over blomstene som bugner i krukker og bed i sentrum. Sammen er vi alle med på å lage en levende by, fylle den med liv, stemning og kultur. Det gjør meg stolt av å bo i Mo i Rana!

Konkurranse Hva gjør deg stolt av å bo i Mo i Rana? Bli med i vår fotokonkurranse og tag dine bilder fra Mo i Rana med #byenminmoirana Vi trekker ut fire vinnere som får to helgepass hver til Verket. Konkurransen avsluttes 29. juli. Vinnerne kontaktes. En del av bildene blir publisert i Rana Blad i august.

-Mo i Rana-

2


Innhold 4-5

6-7

BYPORTEN – en oase for handel og velvære

COOP OBS – Blant de beste i landet

8-9

10-11

BYNÆRE NATUROPPLEVELSER

XL BYGG - Skal vi hjelpe deg med strømregninga?

4-5

12-13 20-21 SKULPTURBYEN MO

NYHETER – Mo i Rana

22 NOE AV DET SOM SKJER I SOMMER OG HØST

6-7

8-9 3


Daglig leder Lotte Hagen hos Bo interiør er klar for å nyte den grønne årstiden.

Byporten – en oase for handel og velvære Liker du de store butikkene med det store utvalget, eller sverger du til de små og spesialiserte utsalgene? Liker du best de rolige stundene, der du deler litt tid over en kopp kaffe? På kjøpesenteret Byporten finnes det noe for alle, og har du et ønske om å skape trivsel for deg selv og dine, enten det er hjemme, på hytta eller andre steder, er butikkene i senteret proppfulle av inspirasjon. Grønt og bærekraftig. Ord som går igjen i stadig flere sammenhenger i dag. Tar du turen til Byporten Mo i Rana får du hjelp til å følge grønne trender, uansett hva du ser etter. Her er det dessuten rikelig med rom for å nyte øyeblikkene mellom handelen! Livsstilsbutikk Bærekraft er i høy grad et stikkord for 4

hva som opptar jentene på møbelog interiørbutikken Bo interiør. De ønsker å gjøre sitt for å bidra til mest mulig miljøvennlig handel, og er heller ikke redde for å si fra til sine leverandører dersom de bruker for mye plast i emballeringen. – Vi ønsker at det vi selger her hos oss i størst mulig grad skal være miljøvennlige produkter, forteller daglig leder Lotte Hagen. – Vi satser også på å ha kortreiste varer. Blant annet er alt av kaffe hos oss produsert på Helgeland. Det gjelder både Munin, Forvik og På Træna. Godteriet er også fra nære produsenter, og kommer fra Heidis


Sjokoladedrøm på Dønna og Jentene på Tunet i Selbu. Av andre kortreiste varer er det verdt å nevne de fra produsenten Ull her i Mo i Rana. Der vet vi til og med hvilken sau ulla kommer fra, smiler Hagen. – Vi fokuserer i det hele tatt på at produktene vi selger er bra for naturen, at de produseres og leveres uten skumle kjemikalier. I spa-avdelinga vår er det meste fra Meraki. Disse produktene inneholder ingenting som er hormonforstyrrende, og er ikke skadelige for verken bruker eller miljø, legger hun til.

unne deg litt god mat og kanskje bruke tidBsammen med YMAGA SINET venner og familie. Hos jentene på Fresh er de også opptatt av miljøet, både inne på kaféen og på et mer generelt grunnlag. – Hos oss er det faktisk blitt veldig populært å velge vegetarmat fra menyen. Vi prøver å sørge for at maten her er så kortreist som mulig, og blant annet kjøper vi alle egg lokalt, sier Marte Granli. – Dessuten er all takeaway-emballasje hos oss hundre prosent nedbrytbar, og kan kastes direkte i de grønne posene for matavfall, forteller Granli videre. – Vi jobber med å redusere matsvinn, og har tanker om å være med i Too Good Too Go, legger hun til.

Leve i generasjoner Bo Interiør har varer i alle prissegmenter, og er klare på at det faktisk kan være både lønnsomt og miljøvennlig å velge ”på øverste hylle”. – Velger du møbler fra Montana, snakker vi arvegods. Dette er solid, tidløst inventar som du blir glad i, og som kan leve videre i generasjoner, sier Olsen. – For oss er det også viktig at butikken har varer med sjel. Derfor er mye av pyntegjenstandene hos oss av tre og annet organisk materiale, fortsetter hun. – Og trenger du litt ro og fred, kan du gjerne sette deg ned med et interiørblad her i kaffebaren vår. Det gir balsam for sjelen, smiler Lotte Hagen.

På Byporten er det god tilgjengelighet for alle, med stor heis og bredt rullefortau. Dessuten har de både stor, gratis parkering og gratis internett.

Grønt arbeid i grønne hager Lauvet på trærne strutter, gresset har skutt fart, fuglene synger, humlene surrer og jobber. Naturen har igjen livnet til, både ved fjord og fjell, i hager og ved hytter. Dette er tiden for de med grønne fingre, og for alle som skulle ønske de hadde det. Til å hanskes med alt det grønne vi omgir oss med, har Jula det meste av det du trenger. Noe av utstyret er dessuten grønt og miljøvennlig i seg selv. – Hos oss finner du blant annet produktserien 40V fra Greenworks, som består av kraftige, batteridrevne og miljøvennlige hageverktøy, forteller Torje Jensen, som er varehussjef hos Jula Mo i Rana. – En fin ting med denne serien er at du kan bruke det samme 40V-batteriet til alle 40V-verktøyene. Dermed reduseres behovet for batterier, legger han til. Og er det ikke hagearbeid du skal bruke tida på, finner du verktøy og utstyr til andre prosjekter og hobbyer du har planer om å pusle med i sommer. Senk pulsen på kafé Mellom inntrykkene og vurderingene kan du roe ned og kose deg på en av kaféene,

Velkommen til Byporten, din handels-oase!

Hos Fresh er all takeaway-emballasje hundre prosent nedbrytbar.

Butikker: • Hennes & Mauritz

• Rema 1000

• Jula

• KappAhl

• Fresh av Café Byporten

• Café Byporten • Helse & Velvære

• BO Interiør

• Ditt Apotek

• Power

• Berg-Hansen Nord-Norge

• Unik Frisør

Terminalveien 5, 8624 Mo i Rana 5


Blant de beste i landet Områdeleder Dragana Jovic og de andre på frukt- og grøntavdelingen ved Coop OBS Mo i Rana er på topp tre blant de beste i hele landet. - Da de ropte navnet mitt kom tårene. Jeg følte meg glad og stolt på vegne av hele avdelingen. For dette har jeg ikke gjort alene, vi har gjort det sammen, sier Dragana og smiler mot kollega Linn Strandheim. Årets ambassadør Det var i mars i år at Dragana mottok nominasjonen som årets ambassadør 2018. En konsulent fra Trondheim som hadde vært på besøk ved nyåpningen 14. februar i år hadde anbefalt henne. - Hun var her da vi åpnet den nye frukt- og grøntavdelingen hvor vi fikk 100 kvm mer å boltre oss på. Samtidig åpnet vi bakeoff-avdelingen med butikkstekte brød og mye annet nytt og spennende, forteller Dragana. Noen av kriteriene for å bli nominert som årets ambassadør er at vedkommende viser kreativitet, bidrar til økt salg og fornøyde kunder og tar initiativ til tiltak som deles med andre gjennom sosiale medier.

6

En levende avdeling Dragana liker at det er travelt. Hun har vært på OBS siden starten i 2011 og har vært innom både tørr-, frys- og ferskvare før tidligere områdeleder i fruktavdelingen sluttet og anbefalte Dragana som sin etterfølger. Hun synes fruktområdet er litt ekstra spennende å jobbe med. - Her skjer det noe nytt hver uke. Vi har sesonger som for eksempel jul, påske og sommer hvor vi kan “leke” oss med å lage bugnende torg med flotte fargespill. Det er artig å holde på med og spennende for kundene. Dragana har også ansvar for blomster på OBS, og når vi går forbi blir hun huket inn av en fast kunde. Det er Inge Moss som skal kjøpe bursdagsgave, og når han ser Dragana utbryter han “Du der! Du har peiling på dette! Passer denne til en dame som har bursdag?” Dragana hjelper ham med et stort smil. Inge skryter både av henne og avdelingen hennes, og forteller samtidig at han har sju rådyr i hagen som han forer med epler fra en av Norges beste fruktavdelinger.

Dragana Jovic nekter å ta æren for “Årets ambassadør”-nominasjonen alene. Her sammen med kollega Linn Strandheim.


Prisløftet

Gruppeleder på OBS bygg Alf Skogvoll kan holde både malingsspann og høye priser på en armlengdes avstand. -Vi er billigst. Oppdager du at en konkurrent er billigere på samme vare, priser vi ned varen, sier han. Dette gjelder om varen er nedsatt i mer enn tre dager, og på alt i byggavdelingen unntatt hvitevarer. Hos Coop OBS bygg finner du maling for enhver smak og i forskjellige prisklasser, fra Jotun og Scanox til Coop sitt eget merke Infra.

Kunde Inge Moss benyttet seg av Draganas ekspertise da han trengte hjelp til å finne en passende blomst.

Gruppeleder Alf Skogvoll på OBS bygg sammen med kolleger Mariell Norum (f.v.) og Silje Arntsen. De kommer gjerne med fargetips til deg.

SVORTDALEN 26, 8626, MO I RANA Åpningstider: Obs Mo i Rana: mandag til lørdag 08-22 (20) Obs Bygg: mandag til lørdag 08-19 (09-17) 7


Foto: Jan Inge Larsen - Helgeland Photo

Bynære naturopplevelser Mo i Rana byr på mangfoldige opplevelser i et variert naturlandskap, enten du liker fjell eller fjord. Fjellene som omkranser sentrum av Mo i Rana inviterer til frisk luft og spektakulær utsikt, uansett hvilken sti du følger. 8


Tjuvtrappa

Appelsinhaugen

Selfors har flere spennende utsiktspunkt det er verdt å bli kjent med. Med utgangspunkt fra Skibua, ved enden av Skogveien, kan man ta seg til Varmorsletta, og deretter videre mot Risfjellet eller Selforsfjellet. Det mest populære turmålet er derimot Tjuvtrappa, fortrinnsvis sommer, i all slags vær og vind. Tjuvtrappa inviterer til en enkel fottur på cirka 3 kilometer per vei. Noe av det som har gjort Tjuvtrappa til et populært turmål, er utvilsomt den fantastiske utsikten mot Ranfjorden. I tillegg er stien godt merket, og turmålet egner seg for turglade mennesker i alle aldre. Det bør nevnes at Tjuvtrappa har noen bratte parti, og at det derfor kan være greit å passe litt ekstra på de minste barna. Turen har svak stigning fra start til ende, og ruten går på fin skogsvei mesteparten av veien og deretter på fin sti. Denne turløypa er også populær blant syklister.

Appelsinhaugen ligger på Mofjellet. De fleste starter turen ved foten av Finnsetveien i Langneset, men turen kan også ha startpunkt på Hammeren eller i Åga. Stien er godt merket og enkel å følge. Flere hevder at Finnsetveien er den eldste turveien på Mo, da det var Tora Meyer som i 1935-1936 fikk laget veien opp til Appelsinhaugen, også kalt Furuhaugen. Herfra har man flott utsikt utover sentrum av Mo i Rana. Dersom man har lyst på en lengre tur, kan man fint fortsette til Grotneshytta, hvor man i likhet med Appelsinhaugen, finner en turbok hvor man kan skrive inn navnet sitt. Derifra kan man følge stien videre til Vindskjermen på Mofjellet. Denne ble i sin tid laget av Gruben IL. Derfra kan man gå vestover mot Veten og Varden på Mofjellet. Litt lenger øst finner man populære turmål som Bertelberget, Skistua og Anleggshammeren. På riktig solrike dager er det svømme- og fiskemuligheter på noen av fjellvannene på Mofjellet. Badetemperaturene er ikke noe å skryte av, men de modigste tar seg gjerne en dukkert på varme dager.

Idavollen Båsmofjellet har flere flotte turmål, både for den som liker å få opp pulsen, og for dem som liker en rolig bær- og sopptur. Stortjønna, Rogerbua, Nybua og Idavollan er de mest populære turdestinasjonen og får daglig besøk av trofaste turvenner. Båsmofjellet er en del av Skillevollen fritidspark og historiske Bossmo Grubers gamle brudd. For å komme seg til Idavollan er det enklest å parkere ved den gamle presteboligen på Stenneset. Herfra går det oppover frem til man ankommer turmålet, etter cirka 30-45 minutter. Stien er godt merket og byr på utsikt utover Ranfjorden mens man går. Idavollan har en turbok hvor man kan skrive inn navnet sitt, og en opparbeidet bålplass hvor man kan lage seg litt mat og slappe av før man enten går tilbake eller videre. Har du mer futt i kroppen kan man nemlig ta ”hele runden”. Stien går videre fra Idavollan, til Nybua og Rogerbua. Stien mellom Stenneset og Idavollan er også populær blant spreke syklister.

Klokkerhagen Klokkerhagen er sentrums nærmeste friluftsområde som går gjennom Klokkerhagen elvepark. Her kan man enten gå tur i vakre naturomgivelser, et steinkast fra Mo industripark, bade i elva, spille fotball og sandvolleyball eller grille. Klokkerhagen elvepark har også handikaptoalett, vannpost for drikkevann og lekeplass for de minste. Elva egner seg også godt for kajakk eller kano. Følger du godt med kan du ofte se ørret som vaker i vannet. Grusveien ligger i et ganske flatt terreng, med mange flotte rasteplasser. Klokkerhagen egner seg derfor fint både for store og små turvenner, da man kan velge lengden på turmålet etter individuelle forutsetninger og dagsform. Hele løypa er til sammen 12 kilometer, tur/retur, og godt skiltet.

9


Skal vi hjelpe deg med strømregninga? Det er for tiden mye fokus på fremtidas økte behov for kraft, og at dette vil være med på å drive strømprisene oppover. Da kan det være smart å gjøre noen grep med egen eiendom, og dersom målet ditt er å redusere energiutgiftene, er etterisolering av boligen et slikt tiltak. Butikksjef Line Olsen hos XL-Bygg Bernhard Olsen forteller at de leverer alt du trenger for å komme i gang med ei oppgradering av hjemmet. – Vårt fokus ligger på fagkunnskap om trelast og byggevarer, og det er dette vi skal være gode på, sier Olsen. – Vi er selvsagt konkurransedyktige både på pris og betingelser, og hos oss møter du dessuten dyktige fagfolk som gir deg tips, råd og veiledning om hva du bør gjøre, og hvilke materialer og verktøy som er best å bruke, legger hun til. Gevinst i vegger og tak Butikkselger Paul Ander Hansen og proffansvarlig Tor Johan Kristensen forteller at de merker at energieffektivisering og etterisolering er noe mange 10

er opptatt av i dag. – For tida er det mye etterisolering av kjellere. Mange skifter drenering rundt husene, og passer da ofte på å gjøre noe med isoleringen også. Vår anbefaling når dette skal gjøres er å ta 50 prosent av etterisoleringen utvendig, og 50 prosent innvendig. Slik får du best effekt av isolasjonen, sier Hansen. – Etterisolering av tak og loft blir det også stadig mer av. Til de som sitter med et gammelt kaldloft og lurer på om de skulle gjort noe med det, er det egentlig ikke noe å spekulere i. Effekten av å etterisolere et slikt loft er helt enorm, legger han til. I tillegg til å sørge for god isolering i topp og bunn, er det liten tvil om at det også er mye å hente på veggene på eldre hus. Da vet Paul Ander og Tor Johan hva som må til. – Til energieffektivisering og etterisolering av husets


kan så mye som 40 prosent av varmetapet komme gjennom vinduene. Kvaliteten på glasset viktigst, men størrelsen på vindusarealet, lufttettingen og isoleringen rundt vinduet er også med på å avgjøre hvor stort varmetapet er. – Har du kanskje 2-lagsvinduer fra 80-tallet i huset ditt i dag, kan du halvere varmetapet ved å bytte til lavenergivinduer med 3-lags glass, sier Kristensen. – Uansett hvor gode 2-lagsvinduer man kjøper, vil kaldras fra glasset merkes. Kaldras er nedkjølt luft som synker mot gulvet og oppleves som trekk, og innekomforten blir betydelig bedre med godt isolerte vinduer, spesielt i oppholdsrom med sittemøbler ved vinduene, supplerer Hansen. Uten følelsen av trekk fra vinduene kan du senke temperaturen i rommet, og det bidrar til bedre inneklima og lavere energiutgifter, poengterer de begge. – Dersom du etterisolerer huset og skifter til 3-lags glass i vinduene, bør du helt klart vurdere å montere et ventilasjonsanlegg, som også bidrar til bedre inneluft. Dette hjelper vi deg selvsagt gjerne med, sier Hansen. De unge tenker fremover En trend de for lengst har sett hos XL-Bygg, er at det ikke utelukkende er pris som styrer kundenes valg av produkter. Hvor og hvordan de produseres er også viktige faktorer når byggevarer skal vurderes. – Vi merker at fokuset har endret seg de siste årene, og opplever at unge kunder er mer miljøbevisst enn den ”eldre garde”. De spør ofte om de enkelte produktene er miljøklassifiserte, og er snare å gi tilbakemeldinger dersom de synes noe bør endres. For eksempel dersom enkeltvarer er pakket i mye, unødvendig plast, sier Hansen. – Det sørger vi for å bringe videre til våre leverandører, og slik kan man bidra til positive endringer over tid, legger han til.

Butikkselger Paul Ander Hansen og proffansvarlig Tor Johan Kristensen forteller at dagens kunder fokuserer på miljø og energieffektivisering.

veggflater anbefaler vi det nye produktet Veggplate 31 fra Glava, sier Hansen. – Med disse platene heldekker man veggen og reduserer kuldebroene til et minimum. På den måten oppnår man god varmemotstand. Platene i det nye systemet er enkle å bearbeide og montere, og egner seg like godt til etterisolering som til isolering av nybygg, fortsetter han. Dette produktet er i tillegg laget med omkring 70 prosent returglass, noe som i seg selv kan sees på som en miljøgevinst.

Skal du etterisolere, renovere eller bygge, er XL-Bygg Bernhard Olsen stedet å gå. Her fokuserer de på å hjelpe deg med byggevarene som er viktige for at du skal kunne gjøre hjemmet ditt til et enda bedre sted å være.

Hvorfor etterisolere? • Redusere husets varmetap og energibruk. • Få bedre inneklima og økt bokomfort. • Kombiner etterisolering av yttervegger med modernisering av boligen. • Bedre energimerking av huset, som igjen kan øke boligens verdi.

Fra to til tre lag Vinduene i et vanlig hus utgjør normalt 5 til 10 prosent av den totale ytterflaten. Likevel 11


Skulpturbyen Mo

Rana har en rekke skulpturer rundt i byen og nærmeste omegn. Noen er rene dekorasjoner. Andre er folk som har fortjent sin plass på sokkel. Havmannen

Byens største og etter hvert mest kjente skulptur er Havmannen. Denne granittskulpturen er plassert ute i havet med ryggen mot byen. Den har en høyde på ti meter og med ei vekt på 60 tonn ruver den godt i fjordenden av Rådhusaksen. Skulpturen ble avduket i mai 1995. Skulpturen er en del av Skulpturlandskap Nordland. Da dette prosjektet ble presentert av fylkeskultursjef Aslaug Vaa tidlig på 1990-tallet var det mange som var i mot å bruke så mye penger på skulpturer. Blant annet ble kostnaden med å lage Havmannen sammenlignet med hvor mange sykehjemsplasser disse pengene kunne gi. Kunstneren Antony Gormley hadde plan om å skape skulpturen i stål fra industrien i Rana. Dette ble forkastet da ingen lokalt så for seg å kunne bygge denne. Valget falt da på granitt fra Lødingen Vestbygd. Den ble hugget i ni deler av steinhuggere fra Litauen under Gormleys overoppsyn og skisser. Engelske Gormley er i dag en verdensberømt skulptør som kanskje er mest kjent for Havmannens storebror, The Angel of the North, som har samme kroppsform som Havmannen, men utstyrt med gigantiske vinger på størrelse med vingespennet på en jumbojet.

Ranajenta

I Jernbaneparken nedenfor Amfi Meyer sitter Ranajenta, skapt av skulptøren Arne Durban. Hun er en av de første skulpturene som ble anskaffet i Rana. Skulpturen er utført i bronse. Durban (født 1912død 1993) hadde en stor 12

produksjon som spredte seg til 30 norske byer. Man kan vel si at denne skulpturen er en ren dekorasjon i parkmiljøet uten øvrig tilknytting til Rana.

Heiagjengen

Dette er en del av en gruppe skulpturer laget av Solveig W. Schaffer. Hun er en norsk skulptør, født i Østerrike. Heiagjengen sitter i Gågata, utenfor Helgeland Sparebank. Banken kjøpte flere av hennes skulpturer som også står ved andre bankavdelinger. Den samme gjengen er også plassert ved Voss Kirke.

Avisgutten

Denne skulpturen er en ektefødt moværing. Skulpturen står i dag utenfor redaksjonslokalene til Rana Blad som bestilte denne skulpturen til sitt 100-års jubileum i 2002. Skulpturen er skåret i solide stålplater av Ranabedriften Grotnes verksted. Kunstneren bak skulpturen er Leif Kallestad, utdannet tegner ved kunst- og handverksskolen i Bergen. Han var i mange år Rana Blads annonsesjef og kreative leder på marked.

Hans Berntsen

Skulpturen av Hans Heitmann Berntsen er Ranas eldste bronseskulptur. Den ble reist av arbeidsmannsforbundet i 1958. Den står nå i Sentrumsparken, like ved Nordland teater. Berntsen var en markant fagforeningsagitator for Arbeiderpartiet. Han reiste rundt i hele landet og startet over 300 fagforeninger. Berntsen var født i 1870 under små kår i Steinkjønnlia i Bjørnvassdalen i Rana. Han ble tidlig en overbevist sosialist og viet sitt liv til arbeidsfolks kamp. Han døde i 1939.

Alf Andreas Øverli

Bysten av Alf Andreas Øverli står like nedenfor Mo Bo- og servicesenter og har inskripsjonen «Sosialsjef Alf Øverli». Og det er akkurat det han var, langt ut over vanlig arbeidsdag. Han engasjerte seg sterkt i sosiale forhold i Rana. Han var ansatt sosialsjef i Mo, senere Rana kommune fra 1960 til 1976 da han ble ordfører i Rana kommune. Han var også en aktiv fylkestingspolitiker. Han hadde til å begynne med bare


én ansatt, selv om Rana den gang hadde nesten like mange innbyggere som nå. Det sier seg selv at det var en krevende jobb i et samfunn i hurtig vekst, boligmangel og mange sosiale problem blant alle tilflytterne. Han startet sitt yrkesaktive liv som journalist og akkvisitør i Rana Blad. Han hadde i tillegg et meget aktivt liv i politikken, og i sitt engasjement for avholdslosjen «Karakterens Prøve». Han ble etterhvert en av topplederne i avholdsorganisasjonen IOGT. Øverli var en retoriker av rang og kunne holde lange interessante taler om det meste uten manuskript. Øverli var født i 1919 og døde i 1979.

Søster Astrid

Bysten av Søster Astrid står ved Nytorget i Mo sentrum. Bysten er reist av Soroptimistene i Rana, som hun var med å stifte og arbeide i gjennom mange år. Astrid Marie Storhaug ble født på Mo i 1912 og var 105 år da hun døde i 2017. Hun flyttet som barn med familien først til Henningsvær, senere til Trondheim. Hun utdannet seg til sykepleier og senere til helsesøster. Etter mange krevende år i arbeid på forskjellige sykehus rundt i landet kom hun tilbake til Mo og ble oversøster ved Mo sykehus. Etter noen år tok hun helsesøsterskolen og ble ansatt i Nord-Rana kommune. Distriktet hennes strakte seg fra Saltfjellet til Bustneslia. De første årene reiste hun rundt med buss og sykkel for å vaksinere unger, hjemmebesøk etter fødsler og andre sosiale oppgaver ei helsesøster hadde den gang. Astrid var høyt respektert i Rana, hun var myndig og bestemt, men vennlig. Hun gjorde en formidabel innsats for folkehelsen. For dette mottok hun Kongens fortjenestemedalje.

Hans A. Meyer

Bysten av Hans A. Meyer står i Meyergårdsparken. Meyer var handelsmann og grossist i Rana, og hadde et av NordNorges ledende handelshus. Han var opptatt av kunnskap om dagligliv i by og land og samlet gjennom mange år på det vi i dag kan kalle bondeantikviteter. Gjenstander fra folks virksomhet i distriktet. Dette la grunnlaget for Rana Museum som engang hadde undertittelen Hans Meyers samlinger. Hans A. Meyer stiftet Helgeland Skogselskap og i 1918 tok han til orde for å opprette et nord-norsk akademi i

Tromsø og regnes som initiativtager til Universitetet i Tromsø som ble opprettet 50 år senere.

Tomas von Westen

Bysten av Thomas von Westen stå foran Mo Kirke. Inskripsjonen er «Samenes apostel». Von Westen var født i Trondheim i 1683. Han døde 1715. Han tok presteutdanning i København og startet senere sin prestegjerning på Helgeland. Senere dro han tilbake til København for å studere orientalske språk. På Helgeland fikk han kontakt med den samiske kulturen og religionpraksis. I 1714 opprettet Kong Fredrik IV Lapplandsmisjonen og von Westen fikk i oppdrag å starte misjonsarbeid blant samene. På Mo opprettet han skole og fikk bygget kirke. Han var kjent som hard og hensynsløs, og slo ned på den gamle samiske religionen.

Karl Johan Westermark

Karl Johan, «Svartiskongen» er en skulptur utført av maleren og skulptøren Arne Kalkenberg. Karl Johan ble født 1910 i Rana og døde i 1998. Han vokste opp med «kuppelrygg» etter et fall i barndommen. Han var likevel en aktiv kar med stor naturinteresse, blant annet isbreer. Det er sagt at han var den første som krysset Svartisen alene og uten sikring. Han ble brefører og assisterte flere britiske forskningsteam på isen. Han var også gjesteforeleser ved universitetet i Manchester på sitt hjemmelagde engelsk. Arne Kalkenberg laget orginalen med motorsag i tre. Skulpturen sto på Røssvoll og det ble etterhvert klart at den ble skadet av dette. Nå står orginalen ved turistkontoret i Mosenteret mens den nye bronseskulpturen står på Røssvoll. Etter flyttinga av E6 er den kommet i bakleksa og bør kanskje flyttes til et mer sentralt sted.

Ole Tobias Olsen

(født 18. august 1830 på gården Bjøllånes i bygda Storvoll i Dunderlandsdalen, død 6. juli 1924 i Christiania), var en norsk skolemann, fotograf, salmedikter, samler av folkeminne og folkemelodier, organist, prest, ordfører og ingeniør, kjent som «Nordlandsbanens far». 13


Har du tenkt over at NETTBUTIKKER aldri vil:  Støtte idrettslaget eller skolekorpset ditt?

 Vil gi barnet ditt sommerjobb?  Sponse premier til skoleavslutningen?

Dette er det det lokale næringslivet som gjør. Å handle lokalt handler om mer enn å kjøpe et produkt. Det bidrar også til å opprettholde et bredt utvalg i lokalsamfunnet.

Støtt opp om lokal handel!

NA

A OIR

M

E

L D N HA

LT A K LO

14


15 Foto: Rami Abood Skonseng


I Moheia Fritidspark

finne s s r o

: du

Ho s

Sommer Velv

a g d s r u eb Barnebursdagsfeiring hos oss har blitt kjempepopulært, og er et morsomt og annerledes opplegg både for foreldre og barn, jubilanter og gjester.

e ær

G RATI S parkering!

Bar n

• Barnebasseng • Hovedbasseng 25 m, • Opplæringsbasseng med motstrømskanal • Vannsklie • varmebasseng

For de som ønsker litt ekstra velvære kan vi tilby en dampbadstue og tre vanlige badstuer.

Åpningstider i sommer: Man - fre: 11:00 - 18:00 Lør - søn: 12:00 - 17:00

Praktisk

o: inf

Praktisk info: Billettsalget stenger 1 time før stenging. Badegjester må opp 30 min før stenging.

Følg oss på fa c e b o o k ! 16

Tlf: 75 14 60 60 / www.ranakommune.no


17


Vår viktigste oppgave er å få kundene våre til å lykkes Vi i Rana Blads markedsavdeling brenner for kommunikasjon, markedsføring, godt innhold og design; og kan tilby rådgivning, produksjon og distribusjon. Ta kontakt, så kan vi fortelle mer. Tlf. 75 12 55 00 annonse@ranablad.no www.ranabladmarked.no

18

Noen huskeregler for å lykkes med markedskommunikasjon: ■ Klar og tydelig profil ■ Markedsstrategi og markedsplan – ambisjoner og utviklingsretning – hvordan nå dine markedsmål - hvem skal du nå – gjennom hvilken kanal – med hvilket budskap? ■ Få budskapet ut med solid historiefortelling og delelig innhold ■ Jobb smartere i sosiale medier


Foto: Helgeland Reiseliv

19


N yheter

■ Kulturhuset Mo Kulturhuset Mo gir deg oppdagelser og opplevelser midt i sentrum. Lokalisert i Park 22, et ikonisk bygg som skaper synergier i sentrum med kreative næringer og kultur. Vi arrangerer konserter og aktiviteter i egen regi, i samarbeid med andre og på oppdrag av næringsliv og andre aktører. Lokalet kan leies til konserter, kurs, konferanser, bedrifts-arrangementer mm og vi kan ta oss av ditt event fra A til Å om du ønsker. Mer på kulturhusetmo.no

■ Tanja’s Kjøkken Tanjas Kjøkken holder til i koselig lokaler på Mosenteret. Her kan du nyte Diego Limas Sushi tirsdag til lørdag, Tanja’s vårruller, makroner, wraps, pizzasnurrer, surdeigsbrød, lavkarbobrød og supper. Alt kan også tas ned som take away. Tlf. 458 72 213

20

Foto: Det Lille Fotoriet

■ Sport Norge Sportskjeden for deg som liker å nyte Norge åpnet i år tredje etasje på Amfi Mo i Rana. Fiske kan være hobby, en fjelltur kan bli kalt friluftsliv. En rask tur til toppen blir fort sport og god trening. Alt dette stiller krav til utstyr av høy kvalitet og det finner du her. Sportnorge.no


■ Esso Deli de Luca Grubhei Rett ved E12 finner du byens nyeste bensinstasjon. Her finner du moderne vaskehaller for bilvask, verdensmatentusiasten Deli de Luca, døgnhvileplasser for tungtrafikk og alt du trenger til bilen og bilturen. Tlf. 751 44 444

■ Bademiljø Haaland VVS Bademiljø Haaland VVS er totalleverandør av komplette bad og våtrom og har åpnet nytt showroom i Søderlundmyra 18. Her kan du finne inspirasjon til alt til badet og de hjelper deg med å tegne drømmebadet ditt. Les mer på haaland.no eller tlf. 751 27777

■ Mix Spiseriet I O.T. Olsensgate 2 finner du Mix Spiseriet som har åpnet nytt spiseri med salatbar, søndagsbuffet, isbar, pizza m.m. De tilbyr også utkjøring hvis du ønsker maten levert hjem til deg. Tlf. 751 51544

■ FriendsEver På Amfisenteret i sentrum av Mo i Rana finner du byens nyeste restaurant. På menyen finnes det sushi, tapas, à la carte m.m Vi har et eget rom til lukkede arrangement og take away meny. Tlf. 916 07 992 21


Noe av det som skjer i sommer og høst ■ Trænafestivalen 11.-14. juli

■ Forskerfabrikkens sommerskole 12.-16. august Sommerskole stappfull av forskeropplevelser barna sent vil glemme. I én uke skal barna eksperimentere og utforske naturvitenskapens spennende verden.

■ Svartisbåten Med Svartisbåten kan du besøke Svartisen og Austerdalsisen. Båten går i hele sommer.

■ Grotting I sommer er det guidete turer i både Setergrotta og Grønligrotta.

Særegen festival langt til havs. Razika, Kråkesølv, Admiral P og Girl in red er blant de som skal på scena. Hemnesjazz 1.-4.august. Jazzgudstjeneste og Tine Ting Helseth Quintet er noe av det som kan oppleves på Hemnesberget første helga i august.

■ Verket 23. og 24. august

■ Svartisenfestivalen 1.-3. august

■ Smeltedigelen 17. – 20. oktober

Røvassdalen Bygde og Ungdomslag inviterer til festival med blant annet Sie Gubba, Rotlaus og Vægamat på plakaten.

Lyspunkt i mørkeste høsten. 17.-20. oktober. Jan Garbarek, Hekla Stålstrenga og Karin Krogh på plakaten, blant mange fler.

22

Madrugada, Carola, Ina Wroldsen, De Lillos, Minor Majority og en hel rekke andre artister og band gjester Revelneset.


23

Foto: Emil Sollie


Ansvarlig utgiver: Rana Blad Marked Tekst: Rana Blad Marked og Mye i Media Innhold: Kommersielle artikler Grafisk design: Mac&Tusj Trykk: Forretningstrykk, Bodø Opplag: 10 000

24

Foto: Rigmor NygĂĽrd Hansen