Page 8

8

Et av Nord-Norge

blå vegen

Onsdag 20. februar 2019

Rana Blad

Lørdag 13. april er det endelig klart for den 41. utgaven av Blåvegenløpet. Arbeidet med løypene startet sommeren 1978. Det ble ryddet kvister langs traseen slik at det kunne arrangeres skirenn fra Umbukta til Mofjellstua. Rennet ble en umiddelbar suksess, noe det også er i dag. 41 år etter.

Tre distanser Blåvegenløpet er for mange en fast tradisjon og en god anledning til å preppe skiene før påsken. Skirennet arrangeres hvert år på lørdagen før palmesøndag. – Den kommer litt sent i år, men jeg har stor tro på at det ikke byr på noen utfordringer. Mange bruker det som en start på påsken, og for mange har det blitt en viktig tradisjon. Vi har snakket med flere som mener Blåvegenløpet er en del av påskefeiringen og som kommer hjem for å gå rennet, forteller rennkoordinator Vegard Nerdal. De siste årene har Blåvegenløpet hatt rundt 1300 løpere, noe som gjør det til Nord-Norges største skirenn. – Vi har offisielle rekorder på oppimot 1500 deltakere. Vi har tre forskjellige distanser; Umbukta, Rauvatnet og Utsikten. De fleste går fra Rauvatnet, men de siste årene har vi sett en økning i antall deltakere som går fra Umbukta. Det er artig å se at flere har Blåvegenløpet som treningsmål. Vi har også registrert at flere bedrifter har fellestreninger i forkant av løpet og noen sponser sine ansatte fordi de ser det som en helsegevinst, forteller Nerdal.

Dugnadsgjeng Bak det populære turrennet står en ivrig dugnadsgjeng fra IL Stålkameratene, som er over gjennomsnittlig interessert i ski, folkehelse, flotte naturopplevelser og mestring for alle aldersklasser. Nord-Norges største skirenn har i løpet av 41 år utviklet seg til å bli mye mer enn et skirenn. Det er en folkefest, enten man går på ski eller står på sidelinja og heier. – Vi har både norske og svenske deltakere. De siste årene har vi hatt deltakere fra både Umeå, Hemavan og Tärnaby. De yngste har bare såvidt lært seg å stå på ski, og de eldste har bikket 70 år. Vi har i underkant av ti løpere som har gått samtlige renn siden oppstart i 1978, og de ble gjort stas på under fjorårets 40-årsjubileum, forteller Nerdal.

100 frivillige Løypene og klassene har stadig forandret seg i løpet av rennets historie. Utbedringer av traseen og fornyelse er en del av tradisjonen. Skirennet tilpasses familier, barn, eldre, hobbytrimmere og proffer. Sentralt står flotte naturopplevelser, frisk luft og hvitkledde skoger. Tradisjonen tro finner man drikkestasjoner og toalettfasiliteter underveis i løypa samt salg av mat og drikke ved målområdet.

FOLKEFEST: Blåvegenløpet har i løpet av årene utviklet seg til å bli en folkefest, både for deltakere og tilskuere langs løypa.

Profile for Rana Blad

Blå Vegen magasinet vinter/vår 2019  

Blå Vegen magasinet vinter/vår 2019  

Profile for ranablad